Vr1okt

Net een jaar geleden (2020) legt Alexander De Croo 494 dagen na de verkiezingen de eed af van de regering De Croo I. Het was de tweede langste formatie in ons land. De Vlaamse liberaal krijgt de leiding over een diverse ploeg van veertien ministers en vijf staatssecretarissen uit zeven partijen, zonder N-VA. De regering telt tien vrouwen onder wie voor het eerst een transgender.

 

De Zwitserse kruidentherapeut Alfred Vogel overlijdt in 1996, vandaag een kwarteeuw geleden. Hij werd 93.

 

Op 1 oktober 1975 wordt de kerncentrale van Tihange 1 in gebruik genomen. Dat was de tweede centrale in ons land 8 maanden na Doel 1. De sluiting van Tihange 1 is gepland voor 2025, samen met Tihange 3. Tegen dan moeten ook alle kerncentrales van Doel dicht. Tihange 2 gaat al twee jaar vroeger dicht in 2023.

 

Gewezen wereldkampioen Stan Ockers overlijdt in 1956, vandaag dus 65 jaar geleden. Twee dagen eerder was hij zwaar ten val gekomen op de wielerpiste in het Sportpaleis. Hij werd 36.

 

In 1949 begint de Chinese Volksrepubliek o.l.v. Mao Zedong en dat in navolging van de Republiek China die in 1911 was opgericht. De naamsverandering kwam er nadat de communistische leider Mao Zedong de Chinese Burgeroorlog tussen communisten en nationalisten won. China was een van de vroegste beschavingen.

 

In 1947 verschijnt vandaag in de krant Het Volk voor het eerst stripfiguur Nero. De reeks van Marc Sleen heette dan nog De avonturen van Detective Van Zwam. Nero was daarin een bewoner van een krankzinnigengesticht. Zijn echte naam was Schoonpaard, maar hij waande zich de Romeinse keizer Nero. Hij liep daarom rond in een tunica en had een paar blaadjes peterselie achter zijn oren als lauwerkrans. Nero als hoofdfiguur zelf was pas voor vier jaar later in 1951, dit jaar dus 70 jaar geleden.

 

In 1933 opent het Sportpaleis de deuren met een loopwedstrijd dwars door Antwerpen naar het nieuwe gebouw. En er is ook een wielerwedstrijd op de piste tussen Belgische en Nederlandse renners. De belangstelling was zo groot dat de sporttempel veel te klein was om alle toeschouwers een plaats te geven. De eerste Zesdaagse in het Sportpaleis was een jaar later in 1934. 

 

In de TM van maandag verneem je meer over het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis. Op 4 oktober 1957 begon immers het tijdperk van de ruimtevaart. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr2okt

2 oktober 1985 is de sterfdag van acteur Rock Hudson, vandaag dus 35 jaar geleden. Hij werd 59. In de jaren 50 en 60 speelde hij geregeld naast Doris Day vooral in komedies. Tot het einde van zijn leven hield hij zijn homoseksuele geaardheid verborgen. Zijn drie jaren huwelijk waren een schijnhuwelijk om zijn geaardheid niet bekend te moeten maken, want dat had toen, in de jaren 50, ongetwijfeld het einde van zijn filmcarrière geweest.

Vandaag in 1971 stort een passagiersvliegtuig neer in Aarsele. Alle 63 inzittenden komen om het leven. Het Britse vliegtuig is op weg van London Heathrow naar Salzburg in Oostenrijk. Boven Aarsele hoort men twee doffe knallen. De staart breekt af en het vliegtuig boort zich als een pijl meters diep in de drassige weide naast café De Steenoven langs de drukke weg Tielt-Deinze. Rampenplannen bestonden toen nog niet wat voor verwarring zorgde bij de hulpdiensten, want het vliegtuig lag net niet op de grens van twee provincies. Op het kerkhof van Aarsele is een herdenkingsmonument voor de slachtoffers. De helft van hen, 37 van de 63, ligt er begraven. Het zijn bijna allemaal niet-geïdentificeerde lichamen.

We genieten van een mooie nazomer met 26° aan de kust, in 1959 wel te verstaan.

Dag op dag 95 jaar geleden lukt John Baird erin om een pop in een beweegbaar beeld over te brengen. Met andere woorden is op 2 oktober 1925 de televisie uitgevonden. Het zal nog wel drie maanden duren tot januari 1926 voor de eerste publieke demonstratie van de televisie in Londen plaatsvindt.

Vandaag 120 jaar geleden in het jaar 1900 trouwen Koning Albert l en Koningin Elisabeth, toen nog kroonprins Albert en de Duitse hertogin Elisabeth. Koning Albert I kennen we als onze koning in de Eerste Wereldoorlog. Hij is ook de koning die tijdens het bergklimmen in Marche-les-Dames om het leven komt. Elisabeth was de derde koningin van ons land. Ze was zeer kunstminnend. Ze beeldhouwde en speelde viool. De Koningin Elisabethwedstrijd is naar haar genoemd. Haar voornaam kreeg ze van haar doopmeter en nicht, de keizerin van Oostenrijk-Hongarije, beter bekend als Sisi die dezelfde voornaam had, Elisabeth dus.

In de TM van maandag hebben we het onder meer over twee beroemde overlijdens, nl. Roland Garros en Steve Jobs. Tot maandag!

Ma4okt

In 2018 is tv-gezicht Walter Capiau overleden aan maagkanker. Hij werd bekend door het radioprogramma Capriolen. Het was in Vlaanderen de eerste foptelefoon. Op tv werd Walter Capiau beroemd met het programma Hoger Lager.

 

Het is vandaag 10 jaar geleden in 2011 dat drie sterrenkundigen de Nobelprijs voor Natuurkunde krijgen voor hun onderzoek over de alsmaar snellere uitdeining van het heelal. De Amerikanen Saul Perlmutter en Adam Reiss, en de Australiër Brian Schmidt ontdekten dit eind jaren negentig aan de hand van de afstand tussen de supernova’s. Dat het heelal alsmaar uitdeint, was al in 1929 ontdekt door onder meer Edwin Hubble. De opvatting was dat de uitdeing van het heelal alsmaar trager zou verlopen wegens de onderlinge zwaartekracht tussen de sterrenstelsels. De drie nobelprijswinaars van vandaag in 2011 waren op zoek aan welke snelheid die vertraging liep, maar tot hun eigen verbazing ontdekten ze dus dat het geen vertraging was maar een versnelling.

 

In 1992 stort een vrachtvliegtuig neer in de flats van de Bijlmermeer in Amsterdam. De Boeing 747 van New York naar Tel Aviv had net een tussenlanding gemaakt in Schiphol. Vrijwel onmiddellijk na het opstijgen brak motor 3 af wegens metaalmoeheid. Die rukte ook motor 4 af. Bij het afdalen voor de noodlanding moest het vliegtuig vertragen. Daardoor verloor het ook draagkracht wat normaal is. Maar met slechts de helft van het aantal motoren nog actief kregen de piloten de noodlanding niet meer onder controle en stortten dus neer. 4 bemanningsleden én 39 flatbewoners van de Bijlmermeer in Amsterdam kwamen hierbij om.

 

In 1989 overlijdt acteur Graham Chapman. Hij was één van de Monty Pythons. Twee opmerkelijke rollen die hij speelde waren King Arthur in The Holy Grail en Brian in Life of Brian met de alombekende finale Always Look on the Bright Side of Life. Op zijn begrafenis zongen The Pythons die song als eerbetoon.

 

Vandaag in 1957 begint het tijdperk van de ruimtevaart met de lancering van de Russische Spoetnik 1. Dit was zeer revolutionair voor zijn tijd en zorgde voor paniek in de wereld.

 

Vandaag in 1830 verklaart België zich onafhankelijk en start de scheidingsprocedure met Nederland. 4 oktober was dan ook onze allereerste nationale feestdag en meteen ook de laatste, want negen maanden later in 1831 werd de aanstelling van de eerste koning op 21 juli de nieuwe nationale feestdag.

 

Morgen is het dag op dag 10 jaar geleden in 2011 dat Steve Jobs van Apple is overleden. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di5okt

Precies 10 jaar geleden op 5 oktober 2011 overlijdt Steve Jobs aan alvleesklierkanker. Anderhalve maand eerder in augustus 2011 had hij zich teruggetrokken uit zijn bedrijf Apple. Steve Jobs was ook lid van de raad van bestuur van Pixar Animations Studio én Walt Disney Studio’s. Steve Jobs richtte samen met een schoolvriend, Steven Wozniak, en vriend Ronald Wayne, het bedrijf Apple Computer op in 1977. In 1985 werd hij ontslagen uit zijn bedrijf, maar 12 jaar later in 1997 terug binnengehaald. Bedrijfsleider van Apple was hij pas veel later. Een manager was hij niet en een ingenieur al evenmin. Hij was een designer. Hij stond bekend om zijn eigen voorkeuren en om zijn bemoeienissen met de kleinste details van een product tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel. Hij had ook een eigen kledingstijl. Zelfs bij chique gelegenheden droeg hij zijn zwarte coltrui en jeansbroek. Zijn keynotes waren in een sterke eigen stijl. Meestal beëindigde hij die met zijn beroemde woorden “I forgot! There is, one more thing”, waarna hij dan eigenlijk een gloednieuw product liet zien. Over concurrent Microsoft zei Steve Jobs dat ze hun huwelijk jaren geheim hebben kunnen houden.

Eén week na Het Nieuwsblad in 2003 brengt ook Het Laatste Nieuws een betalende zondagskrant uit. Het is een sportkrant. Na twee weken al stopte Het Laatste Nieuws met hun zondagskrant. Het aantal verkooppunten bij de bakkers was te klein om als grote nationale krant alle lezers te bereiken. Bovendien wou HLN haar goede relatie met de klassieke verkooppunten van hun krant niet in gevaar brengen.

Op 5 oktober 1962 brengen The Beatles hun eerste single ‘Love me do’ uit. Het was niet meteen een groot succes voor The Beatles, maar iedereen kende de vier uit Liverpool nu wel.

Op 5 oktober 1918 overlijdt Roland Garros, de dag voor zijn 30ste verjaardag. Vijf jaar eerder in 1913 vloog de 24-jarige vliegtuigpionier als eerste over de Middellandse Zee. Enkele maanden later brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hij trad als vrijwilliger in het leger en werd er de eerste gevechtspiloot in de geschiedenis. In Hulste bij Harelbeke in 1915 werd hij na een noodlanding opgepakt en als krijgsgevangene opgesloten. Drie jaar later in 1918 kon bij ontsnappen uit het Duitse kamp in Maagdenburg. In datzelfde jaar, vandaag in 1918, op het einde van de oorlog dus, overleed hij tijdens een luchtgevecht. Wanneer in 1927 een groot tennisstadion in Parijs werd aangelegd, kreeg dit zijn naam. Tijdens zijn schooljaren had Roland Garros immers ijverig aan sport gedaan vooral wielrennen en rugby, maar geen tennis.

In de TM van morgen tijdreizen we onder meer naar 1990 voor de eerste aflevering van FC De Kampioenen. Graag tot morgen.

Wo6okt

De Moulin Rouge in Parijs opent vandaag voor het eerst de deuren in 1889. De extravagante shows en de French-Cancan met sexy danseressen lokten vooral kunstenaars naar de ‘Rode Molen’ in de wijk Montmartre. Kunstenaar Toulouse-Lautrec was er klant. Hij maakte onder meer posteraffiches voor de Moulin Rouge. In 1915 brandde het gebouw af. Het duurde zes jaar tot in 1921 voor de deuren terug open gingen, maar dat had ook met de Eerste Wereldoorlog te maken.

In 1977 overlijdt Jotie T’Hooft aan een overdosis cocaïne. Hij werd 21. Een zeer voorbeeldige schooljongen kon zijn talent niet kwijt op de schoolbanken en revolteerde dan maar zwaar. Op zijn 14e was hij al verslaafd. Op zijn 17e ondernam hij een eerste zelfmoordpoging. Hij vond zijn toevlucht in poëzie en literatuur. Zijn schoonvader was de directeur van uitgeverij Manteau. Die bezorgde hem een job als lector en publiceerde ook zijn eerste gedichtenbundel.

6 oktober is ook de sterfdag van de gewezen president van Egypte, Sadat, in 1981, vandaag dus 40 jaar geleden. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd door moslim-fundamentalistische militairen neergeschoten tijdens een militaire parade in Caïro. Die waren niet te spreken over de Camp Davidakkoorden waarbij Sadat naar aartsvijand Israël was gestapt. Door de akkoorden erkende Egypte het bestaan van Israel en werd de Sinaï-woestijn teruggeven aan Egypte. Twee jaar later, vandaag in 1981, werd president Sadat vermoord.

Op 6 oktober 1990 komt de eerste aflevering van FC De Kampioenen op tv. Het was niet meteen een succes. De kijkers konden De Collega’s en Het Pleintje moeilijk vergeten. Dankzij de toen populaire Jacques Vermeire won de nieuwe tv-serie mondjesmaat kijkers. In de eerste aflevering was Pico de allereerste die in beeld kwam.

Acteur Nolle Versyp overlijdt in 2006, vandaag dus 15 jaar geleden. Hij was het meest bekend als dokter Dré in Thuis. Hij presenteerde ook schooluitzendingen op radio en televisie. Draaimolen met daarin verhalen en boekvoorstellingen, is één van zijn meest bekende. Nolle is de broer van Oswald Versyp.

Op 6 oktober 2010 wordt Instagram gelanceerd. Met de app kan je foto’s en video’s met filters bewerken en delen via sociale media waaronder Instagram zelf. Na twee jaar in april 2012 kocht Facebook Instagram met zijn twaalf personeelsleden op voor ongeveer $1 miljard. Intussen zag Facebook gebruikers afhaken en verhuizen naar Instagram, maar finaal zijn de inkomsten dus voor hetzelfde bedrijf, nl. Facebook.

Morgen tijdreis ik onder meer naar 7 oktober 1958. Dan vindt de eerste demonstratie plaats van de hoela-hoop.

Do7okt

20 jaar geleden op 7 oktober 2001 begint de Afghaanse oorlog. De legers van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en de Noordelijke Alliantie vallen de Taliban (baan) in Afghanistan aan. Dit was een rechtstreeks gevolg van de aanslagen van Al Qaida op 11/9. De Amerikaanse president George W. Bush besloot aan te vallen omdat de Taliban weigerde Osama bin Laden uit te leveren. Het Taliban-regime was vrij snel verslagen, maar Bin Laden wist wel te ontsnappen.

 

In 1985 kapen vier Palestijnse terroristen het Italiaanse cruiseschip Achillé Lauro. Ze doen dat voor de kust van Egypte in de Middellandse Zee. Ze eisten de vrijlating van 50 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Het brein achter de kaping was Mohammed Abbu Abbas, gesteund door Yasser Arafat. De vier zwaar gewapende Palestijnse kapers vermoordden een dag later, op 8 oktober 1985, de 69-jarige Joods-Amerikaanse passagier Leon Klinghoffer. Ze gooiden hem in zijn rolstoel overboord. De kapers stopten hun actie na twee dagen onderhandelen in ruil voor een vrije doorgang. Ze werden met een Egyptische vliegtuig naar Tunesië gevlogen, maar het werd onderschept door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Het vliegtuig landde uiteindelijk in Sicilië waar de kapers werden gearresteerd door de Italiaanse politie.

 

In 1969 overlijdt wielrenner Léon Scieur. Hij is één van de tien Belgisch winnaars van de Ronde van Frankrijk. Hij won die van 1921, dit jaar dus een eeuw geleden.

 

De Russische satelliet Loena 3 maakt als eerste foto’s van de achterkant van de maan vandaag in 1959. De maan draait rond haar eigen as én draait rond de aarde, maar toch zien we altijd dezelfde kant van de maan. Dat komt omdat de snelheid die de maan rond de aarde draait, evenlang duurt als de snelheid rond haar eigen as, beiden dus 27 dagen. Bovendien draaien aarde en maan ook nog eens in dezelfde richting.

 

Op 7 oktober 1958 vindt de eerste demonstratie plaats van de hoela-hoop. Het was een Amerikaanse uitvinding, maar het bedrijf Injextru Plastics uit Tielt was de eerste Belgische producent. Toen de Tieltse zakenman André Verbeke de demonstratie van de hoela-hoop in de Nieuwstraat in Brussel zag, maakte hij de buitenlandse firma wijs dat hij de Hoela-Hoops maakte voor ons land. Een leugen om bestwil, maar met resultaat, want de dag erop kreeg hij een bestelling van 5000 stuks.

 

Kent u Mevrouw Eliane Liekendael nog? De eerste vrouwelijke procureur-generaal bij het Hof van Cassatie in ons land. Ze werd werelberoemd toen ze vluchtte voor de camera’s en zich vastliep tegen de deur van een lift. Maar waarom was dat ook alweer? Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr8okt

Op 8 oktober 2018 is Eliane Liekendael overleden. Je weet wel, de procureur-generaal die op de eerste dag van het Agusta-helikopter-schandaal, vluchtte voor de televisiecamera’s en fotografen, en zich hierdoor vastliep op de deur van de lift. De eerste Belgische vrouwelijke procureur-generaal van het Hof van Cassatie raakte wereldbekend door het ‘spaghetti-arrest’ waarin ze vroeg om onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte van de zaak-Dutroux te halen, nadat die was ingegaan op de uitnodiging voor een spaghettifeestje bij familie van enkele slachtoffers van Dutroux. Eliane Liekendael overleed vandaag in 2018, maar het nieuws raakte pas twee weken later bekend.

 

Op 8 oktober in jaar 2000 vinden in ons land de laatste verkiezingen plaats die door de federale overheid zijn georganiseerd. Het gaat om de gemeenteraad en de provincieraad die de bevoegdheid werden van de drie gewesten. Die eerste verkiezingen voor de gemeenteraad en de provincieraad vonden dan dag op dag zes jaar later plaats, in 2006, vandaag dus 15 jaar geleden. Algemeen gezien was het kartel CD&V/N-VA de winnaar voor heel Vlaanderen. VLD was de grote verliezer, behalve dan in de steden waar bekende liberale burgemeesters al in de gemeenteraad zetelden.

 

Célestin Freinet overlijdt in 1966, vandaag dus 55 jaar geleden. In 1920 stond hij voor het eerst voor de klas. Hij merkte op dat de leerlingen niet erg geïnteresseerd waren in de leerstof, maar wel zeer enthousiast reageerden als het over hun eigen leefwereld ging. Daarom begon hij zijn lessen vanuit het alledaagse leven van de leerlingen en niet vanuit de abstracte intelligentie. Freinet kreeg echter tegenstand van de rijke klasse. Zij noemden hem een communistische spion. Na 13 jaar werd hij in 1933 ontslagen als leraar. Samen met zijn vrouw Élise begon hij dan maar een eigen school, het Freinetonderwijs.

 

In 1958 plant de Zweedse chirurg Ake Senning de eerste pacemaker in. Dat was bij de 43-jarige Arne Larsson. Het apparaat moest na een paar uur al vervangen worden. Pacemakers worden gevoed door een batterij. Larsson kreeg in 43 jaar tijd 26 keer een nieuwe pacemaker. Hij leefde een normaal gezond leven. Hij werd 86.

 

In de TM van maandag tijdreizen we onder meer naar 1850, want op 11 oktober van dat jaar overlijdt Louise-Marie d’Orléans, de eerste koningin van ons land. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr9okt

In 2018 start het gerecht een onderzoek naar fraude, witwassen en matchfixing in de voetbalcompetitie van de Jupiler Pro League. De betrokken clubs zijn Anderlecht, Club Brugge, Genk, Standard, Kortrijk, Kv Mechelen en Lokeren. De gewezen trainer van Club, Ivan Leko, de voormalige manager van Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, 2 scheidsrechters en makelaar Mogi Bayat worden opgepakt. In het onderzoek bleek Veljkovic de spelersmakelaar te zijn die voor matchfixing zorgde in de degradatiestrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren. Uiteindelijk werd Kv Mechelen en enkele bestuurders veroordeeld, maar degradeerde de club niet wegens een interpretatie van het reglement.

Op 9 oktober 2013 is gewezen premier Wilfried Martens overleden aan alvleesklierkanker. Hij kreeg een staatsbegrafenis. Martens was hertrouwd met politica en partijgenoot Miet Smet. In ons land leidde hij als eerste minister meerdere regeringen. Zijn regering keurde de abortuswet goed waarvoor Koning Boudewijn tijdelijk moest aftreden om de wet gestemd te krijgen. De regeringen overleefden ook een aantal dramatische gebeurtenissen zoals het Heizeldrama en de terreurcampagnes van de CCC en de Bende van Nijvel. Vanaf 1990 was hij ook voorzitter van de Europese Volkspartij.

In 2009 overlijdt Dré Steemans, beter bekend als Felice. Hij overlijdt onverwachts in zijn slaap aan een hartinfarct een week na zijn 55e verjaardag. Felice blijft vereeuwigd aan het kookprogramma 1000 Seconden met Herwig Van Hove en ook aan het muzikale spelprogramma Het Swingpaleis.

9 oktober is ook de sterfdag van voetballer Ludo Coeck in 1985, vandaag dus precies 35 jaar geleden. De gewezen kapitein van de Rode Duivels en ook van Anderlecht was 30 wanneer hij om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Het Ludo Coeck-stadion van Berchem is naar hem genoemd.

In 1967 verschijnt de eerste vrouwenborst op de Nederlandse televisie en dus ook bij ons, want wij kijken dan nog massaal naar de Nederlandse tv wegens gebrek aan beter. Het was de 21-jarige Nederlandse kunstenares en fotomodel Phil Bloom die naakt poseerde in het VPRO-programma Hoepla, weliswaar toen nog in ZW. Ze zit met gekruiste benen op een stoel naakt voor het scherm. In beeld verschijnt een adres waarop ontevreden kijkers hun lidmaatschap van de VPRO kunnen opzeggen. Ruim 100 mensen hebben dat ook gedaan.

Op 12 oktober 2009 overlijdt wielrenner Frank Vandenbroucke op een mysterieuze wijze. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma11okt

Op 11 oktober 2009 wordt Pater Damiaan heiligverklaard voor zijn werk als missionaris bij de leprapatiënten op het melaatseneiland Molokai. Zijn komst betekende een keerpunt voor de 800 tot 1000 melaatsen. Er kwamen twee dorpen, degelijke huizen en een school. De levensomstandigheden verbeterden. Pater Damiaan was 49 toen hij zelf stierf aan lepra. 4,5 jaar eerder werd de ziekte bij hem vastgesteld. Vermoedelijk was hij al 8 jaar besmet, dus drie jaar na zijn aankomst op het eiland. In 1994 werd Damiaans graf in Leuven geopend om zijn rechterhand weg te nemen. Dat werd als relikwie teruggebracht naar Kalawao en herbegraven in het oorspronkelijke graf.

 

In 1984 maakt Kathryn Sullivan als eerste Amerikaanse vrouw een ruimtewandeling. Ze deed dit vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. In totaal heeft ze drie ruimtevluchten op haar naam staan.

 

Vandaag in 1970 vindt de eerste vlucht met de Boeing 747 plaats. Dat is het bekendste passagiersvliegtuig ter wereld met vier straalmotoren en de typerende bult. De Air Force One van de Amerikaanse president is een Boeing 747. Tot de komst van de Airbus A380 in 2007, was de 747 het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. 565 kunnen er mee per vlucht. In totaal zijn er zes versies gemaakt, waarvan de 747-8 de meest recente is.

 

In 1850 overlijdt Louise-Marie d’Orléans, de eerste koningin van ons land. Ze stierf aan tuberculose. Ze werd 38. Ze overleed in de zomerresidentie van de koninklijke familie, nu Huize Louise-Marie, in Oostende. Zij was de dochter van de laatste Franse koning Lodewijk Filips. In de zomer van 1832 trouwde ze met Koning Leopold I. Zij was 22 jonger dan hij. Het was een verstandshuwelijk om de politieke overeenkomst tussen de drie Europese grootmachten van toen, Duitsland, Frankrijk en Engeland, tevreden te stellen. De belofte aan die drie landen was dat de Britse protestant Leopold, koning mocht worden, op voorwaarde dat hij trouwde met een katholieke. De eerste koningin van ons land, Louise-Marie, schonk het Belgisch koningshuis de eerste drie prinsen en de eerste prinses.

 

12 oktober 2009 is de mysterieuze sterfdag van de flamboyante wielrenner Frank Vandenbroucke. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di12okt

Het is net een jaar geleden (2020) dat Gerty Christoffels is overleden aan longkanker. Ze werd 62. De presentatrice begon haar tv-carrière met Boeketje Vlaanderen. Daarna werd ze het gezicht van het Ei van Christoffels. Haar grote doorbrak kreeg ze als panellid in De Drie Wijzen. Daarna stapte ze over naar VTM. Toen VTM haar contract in 2006 niet meer verlengde, begon ze met een eigen communicatiebedrijf en gaf ze presentatie- en communicatietechnieken en mediatraining.

 

Keniaan Eliud Kipchoge duikt als eerste ooit onder de magische grens van 2 uur op de marathon, weliswaar niet-officieel, want met hem liepen zogenaamde hazen mee die hem uit de wind zetten, en volgde hij ook een wagen die voortdurend een ideale looplijn op de grond projecteerde. Hij liep die officieuze marathon in 2019 in 1u 59 min en 40 sec. Hij is wel ook nog altijd officieel de recordhouder van de marathon met 2 uur 1 min 39 sec. Dat deed hij al een jaar eerder in 2018.

 

12 oktober 2009 is de sterfdag van de flamboyante wielrenner Frank Vandenbroucke. Zijn overlijden op zijn 34e was op zijn minst mysterieus. Hij was met vakantie in Senegal met een vriend-wielrenner. Na een nachtje met een prostituee werd hij dood teruggevonden in een ander hotel. De dame gaf toe dat ze hem had bestolen, maar dat hij nog wel leefde toen zij de kamer verliet. De autopsie maakte duidelijk dat Frank Vandenbroucke was overleden aan een longembolie. Dat is de blokkage van een longslagader.

 

Volgens de geschiedenisboeken is 12 oktober 1492 de dag waarop Columbus voet zet op Amerikaanse bodem en de geschiedenis ingaat als de ontdekker van Amerika. Zoals bekend, was het zijn bedoeling om via een westelijke route rond de aarde te varen naar India in het oosten. Hij geloofde dat de aarde rond was en niet plat. Dus moest hij via het westen ook in India kunnen komen. Uiteraard was het eerste vaste land dat hij in het westen tegenkwam Amerika, terwijl hij ervan overtuigd was India te hebben bereikt. Hij noemde die mensen daar dan ook Indianen. Zijn levenlang heeft hij ontkent Amerika te hebben ontdekt. Zijn ontdekking was nochtans een keerpunt in de geschiedenis. Europa koloniseerde het nieuw ontdekte land Amerika. Daardoor werd Europa dan het meest overheersende continent in de wereld.

 

Morgen tijdreizen we onder meer naar 13 oktober 1973 als Eddy Merckx in de Ronde van Lombardije betrapt wordt op het gebruik van Norefedrine. Dit en nog meer uit de geschiedenis van 13 oktober hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo13okt

Dario Fo overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden. De Italiaanse regisseur en schrijver wordt weleens de ‘meest getalenteerde politieke clown van Europa’ genoemd. Van hem kennen we onder meer Mistero Buffo en ‘Het eerste mirakel van ‘t Kindeke Jezus’ wat in ons land door een dan nog jonge Jan Decleir werd gespeeld.

 

Ook vandaag vijf jaar geleden in 2016 wordt de Nobelprijs voor Literatuur toegekend aan Bob Dylan voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de zang.

 

Voor 33 mijnwerkers is 13 oktober in 2010 een geluksdag. 69 dagen zaten ze vast nadat een tunnel instortte in een mijn in de Atacama-woestijn in Chili. Ze werden alle 33 gered.

 

In 1993 wordt de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Zuid-Afrikaanse president Frederik De Klerk en zijn latere opvolger Nelson Mandela voor het werk dat ze gedaan hebben om het apartheidsregime af te schaffen en de basis te leggen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika.

 

Eddy Merckx wordt voor de tweede keer betrapt op doping vandaag in 1973. Dat was na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije. Er werden sporen van norefedrine in zijn urine gevonden. Het nieuws raakte pas drie weken na afloop van de Ronde bekend. De ploegdokter was, ironisch genoeg, dezelfde arts van de Italiaanse Wielerfederatie die Merckx vier jaar eerder in 1969 voor de eerste keer betrapte op doping in de Ronde van Italië. Net als in 1969 werd Merckx vandaag in 1973 gediskwalificeerd alweer in het voordeel van Italiaan Gimondi. 

 

In 1972 storten twee vliegtuigen neer op dezelfde dag. Nabij Moskou kwamen 176 mensen om het leven en in Chili waren er dat 45 in de zogenaamde Andesramp. 16 mensen overleefden die ramp wél door de stoffelijke resten van hun medereizigers op te eten. Na 72 ijskoude dagen in het Andesgebergte werden ze vijf dagen voor Kerstmis gered.

In 1819 overlijdt de Wakkense dichter Pieter-Joost de Borchgrave. Zijn gedicht Ode aan de Vrijheyd is een hulde aan Jan Breydel, Pieter de Coninck en Jacob van Artevelde. En in zijn gedicht De Belgen bezingt hij, in volle Franse tijd, de Guldensporenslag.

 

Voila. Morgen is het 955 jaar geleden op 14 oktober 1066 dat de Franse Willem de Veroveraar de laatste Angelsaksische koning Harold II verslaat in de Slag bij Hastings. Hoe zat dat ook alweer? Terug naar de schoolbanken in drie minuten morgen in een nieuwe TM.

Do14okt

De Oostenrijkse skydiver en basejumper Felix Baumgartner slaagt er vandaag in 2012 in om als eerste mens de geluidsmuur in valsnelheid te doorbreken. Hij deed dit in een vrije val van 39 km hoogte boven Roswell in New Mexico. Dat was drie keer hoger dan de hoogste passagiersvliegtuigen. De sprong van Baumgartner duurde 10 min. Zijn maximale valsnelheid was 1342 km/u.

De sprong van Felix Baumgartner gebeurde op de 65ste verjaardag van de eerste piloot die met zijn straaljager de geluidsmuur wist te doorbreken. Dat was vandaag in 1947. Dan slaagde de Amerikaanse piloot Chuck Yeager erin om als eerste de geluidsmuur te doorbreken met zijn Bell X-One. Het vliegtuig met raketaandrijving werd gelanceerd vanaf de buik van een B-29. Tijdens de vlucht werd een snelheid van 1.078 km/u bereikt op 12,8 km hoogte. Wat dus niet rapper was dan de vrije val van Felix Baumgartner 65 jaar later vandaag in 2012.

In 1914 neemt het Duitse leger de stad Tielt in om van daaruit het opperbevel over het Vierde Duitse leger te voeren. Tielt werd daardoor één groot militair Duits kamp gedurende de Eerste Wereldoorlog. De stad werd letterlijk een stukje Duitsland in België. Tielt had een rechtstreekse spoorlijn naar het front wat de aan- en afvoer van Duitse soldaten vergemakkelijkte. Bovendien lag Tielt op de juiste afstand om uit de gevaarzone te blijven. In Tielt werden heel wat belangrijke Duitse beslissingen genomen in de Eerste Wereldoorlog. De bekendste was ongetwijfeld de eerste gasaanval bij Ieper in 1917. Het Duitse opperbevel verbleef in Tielt exact dag op dag vier jaar van 14 oktober 1914 tot 14 oktober 1918.

955 jaar geleden op 14 oktober 1066 verslaat de Franse hertog Willem de Veroveraar de laatste Angelsaksische koning Harold II in de Slag bij Hastings. Willem de Veroveraar werd hierdoor koning van Engeland en bleef dit 21 jaar tot in 1087. De Slag bij Hastings was de eerste belangrijke Frans-Normandische overwinning in de verovering van Engeland. Het Tapijt van Bayeux, dat 70 m lang is en een halve meter hoog, toont als het ware in een stripverhaal de aanzet tot de slag, de uiteindelijk strijd en de overwinning.

Morgen tijdreizen we terug naar 1582, want dan is 15 oktober de eerste dag van de Gregoriaanse kalender die wij tot op vandaag nog altijd volgen. Graag tot morgen.

Vr15okt

Dat (1564) is de dag waarop de arts Andreas Vesalius overlijdt. Hij was de auteur van het eerste complete boek over de menselijke anatomie.

 

Paus Gregorius de 13e beslist vandaag in 1582 om de Juliaanse kalender na meer dan 1600 jaar af te schaffen. De laatste dag van de oude Juliaanse kalender was 4 oktober 1582. Dan werden tien dagen geschrapt. 5 oktober 1582 werd dus vervangen door 15 oktober 1582 in de nieuwe Gregoriaanse kalender. Op die manier voerde paus Gregorius een tijdscorrectie door. De paus heeft er zijn naam alvast mee vereeuwigd. De volgende kalendercorrectie is gepland voor het jaar 3333.

 

Napoleon Bonaparte komt in 1815 aan op het eiland St-Helena in de Atlantische Oceaan. Zoals bekend, was hij naar hier verbannen nadat hij de Slag bij Waterloo had verloren. Eerder had hij in Frankrijk 100 dagen de macht opnieuw in handen genomen nadat hij terugkeerde van zijn verbanning naar het eiland Elba. Zijn laatste gevangenschap dat vandaag in 1815 begon op St-Helena, duurde 5,5 jaar tot hij stierf in 1821, dit jaar dus 200 jaar geleden.

 

Op 15 oktober 1894 werd de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus gearresteerd op grond van valse documenten. Hij werd beschuldigd van spionage voor het Duitse keizerrijk. Het feit dat hij een jood was, had daar alles mee te maken. Vier jaar later in 1898 verscheen in een Franse krant de beroemde open brief J’accuse van schrijver Emile Zola tegen de president van Frankrijk. Volgens Emile Zola was Alfred Dreyfus onschuldig tot levenslang veroordeeld. Hij maakte meteen ook bekend wie wèl de spion was, nl een majoor van het Franse leger. Een jaar later in 1899 kreeg Dreyfus gratie en werd hij vrijgelaten.

 

In 1990 krijgt Sovjetleider Mikhael Gorbatsjov de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn pogingen om de spanningen van de Koude Oorlog te verminderen en zijn land open te stellen. De Koude Oorlog ontstond na de Tweede Wereldoorlog en was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld, zeg maar tussen Rusland en Amerika, tussen oost en west.

 

Maandag hebben we het onder meer over de eerste Lottotrekking in 1934.

Vr16okt

Op 16 oktober 1997 werd seriemoordenaar Andras Pandy opgepakt. Samen met zijn dochter Agnes werd hij vijf jaar later in 2002 veroordeeld tot levenslang voor de moord op 6 vrouwen, één moordpoging en verkrachting van drie van zijn (adoptie)dochters. Hij liet de lichamen oplossen in een sterk zuur. Andras Pandy, die een dominee was van Hongaarse afkomst, had een incest-relatie met zijn dochter Agnes. Zij stapte al begin 1990 naar de politie om de verdwijning van enkele familieleden te melden. Pas zeven jaar later, in de nasleep van de zaak-Dutroux, ging de bal aan het rollen. 

Op 16 oktober 1984 krijgt bisschop Desmond Tutu de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse kerk in Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij kreeg de Nobelprijs voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid. Hij was ook de voorzitter van de commissie die na de val van het apartheidsregime, ernaar streefde de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven.

In 1978 wordt Kardinaal Karol Wojtyla de eerste paus uit Polen. Paus Johannes Paulus II volgt de plots overleden Johannes Paulus I op die maar één maand paus is geweest. In de kwarteeuw dat Johannes Paulus II paus was, bezocht hij 129 landen waaronder twee keer België, in 1985 en 10 jaar later in 1995. Legendarisch was dat hij bij zijn aankomst in een land de grond kuste. Hij overleefde ook een aanslag op zijn leven en hij schonk de dader in de cel vergiffenis.

In 1919 wordt de bekende witte basiliek Sacré-Coeur op de Montmartre in Parijs ingewijd. De basiliek werd gebouwd ter herinnering aan de 58.000 gesneuvelden van de Frans-Duitse Oorlog van 1870 en 71. De bouw duurde net geen 40 jaar tot in 1914, maar dan brak de Eerste Wereldoorlog uit. De inwijding van de Sacré-Coeur werd dan maar uitgesteld tot na de oorlog vandaag in 1919.

Vandaag in 1846 vindt voor het eerst een geslaagde chirurgische ingreep plaats onder algemene verdoving. Dat is bij de Amerikaanse tandarts William Morton. Hij doet dit met ether. De eerste proeven met ether liepen fout, zelfs met de dood tot gevolg. Bij de allereerste geslaagde experimenten met ether sliepen de patiënten zo diep dat tandarts William Morton dacht dat ze overleden waren. 

Voilà. Heb je ooit The Night of The Proms in het Sportpaleis bijgewoond? Wel, maandag is het precies 35 jaar geleden zijn in 1985 dat de eerste Night of The Proms plaatsvond. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 19 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma18okt

Vandaag in 2019 vindt de eerste ruimtewandeling plaats die alleen door vrouwen wordt uitgevoerd, dus zonder dat daar een mannelijke astronaut bij is. Christina Koch en Jessica Meir werkten ongeveer 6 uur aan de buitenkant van het internationaal ruimtestation ISS. De eerste vrouwelijke ruimtewandeling was al gepland in het voorjaar van dat jaar 2019, maar werd toen afgeblazen, omdat er geen twee ruimtepakken in maatje “medium” beschikbaar waren.

In 1934 vindt de eerste Lottotrekking plaats. De Nationale Loterij, zoals we die nu kennen, was pas voor een kwarteeuw later in 1960. Voor de allereerste trekking van vandaag in 1934 werden biljetten verkocht aan 100 frank, 2,5 euro nu. Dat was dan ongeveer een tiende van een maandloon van een arbeider. Je kon 1.000.000 frank verdienen, omgerekend 25 000 euro. De eerste inkomsten van de Lottotrekking dienden om de kolonie Belgisch Kongo van geld te voorzien.

Het is de sterfdag in 1931 van Amerikaan Thomas Edison, vandaag dus 90 jaar geleden. Hij maakte fortuin door uitvindingen op te kopen en de patenten op zijn eigen naam te registeren, zoals bijvoorbeeld de uitvinding van de gloeilamp.

125 jaar geleden op 18 oktober 1896 overlijdt de uitvinder van de telefoon Italiaan Antonio Meucci. In de geschiedenisboeken staat de uitvinding op naam van Graham Bell die wel degelijk het patent heeft gekregen voor de telefoon. Bell kocht het patent of kreeg het per toeval. 250 dollar voor dat patent was veel geld voor die tijd wat Meucci helaas niet kon betalen.

De Belgische regering annexeert Kongo-Vrijstaat. Dat gebied was tussen 1885 en vandaag in 1908 privé-eigendom van Koning Leopold II. Voor alle duidelijkheid: die privé-eigendom is wel 76 keer groter dan België. In de pers verschenen alarmerende berichten over slavernij, ontvoering, marteling, verkrachting, onthoofding en platbranden van dorpen door het huurlingenleger van Leopold II. 10 miljoenen zwarten stierven. Dat was de helft van de bevolking van Kongo. Onder internationale druk wordt de Kongo-Vrijstaat vandaag in 1908 mét goedkeuring van Leopold II, door de Belgische staat overgenomen en omgedoopt tot Belgisch-Congo. Een jaar later overleed de koning.

18 oktober 1871 is de sterfdag van Charles Babbage, vandaag 150 jaar geleden. Hij was de Britse uitvinder van de eerste geautomatiseerde, programmeerbare, mechanische rekenmachine, zeg maar de voorloper van de elektronische computer.

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1985 voor de allereerste Night of the Proms in het Sportpaleis.

Di19okt

Dat (1987) is in de geschiedenis Zwarte Maandag. Dat had alles te maken met een beurs-crash door een plotselinge sterke daling van de aandelenkoersen. Dat kwam nadat de Amerikaanse minister James Baker zich kritisch had uitgelaten over het economische beleid van Duitsland. De Dow Jones maakte meteen een duik van 22,6%. Het duurde 15 maanden vooraleer de Dow Jones opnieuw op het normale niveau zat.

Twee studenten organiseren in 1985 voor de allereerste keer The Night of the Proms in het sportpaleis in Antwerpen. Het was meteen een succes met meer dan 13.000 bezoekers. John Miles, Thijs van Leer en Toots Thielemans waren de verrassingsgasten van die eerste editie. John Miles, van de wereldhit Music was my first Love, is er nog altijd bij. The Proms zijn intussen een concertreeks in acht landen. Hun 35ste verjaardag moesten de organisatoren doorschuiven wegens geen Proms in 2020 om de alombekende reden.

Dichter en schrijver Paul Snoek overlijdt in 1981, vandaag 40 jaar geleden. Hij werd 47 en stierf in een auto-ongeluk in Egem. Hij ligt begraven in Varsenare.

Vandaag in 1958 sluit Expo’58 de deuren. Sinds de opening een half jaar eerder bezochten meer dan 41 miljoen mensen deze wereldtentoonstelling in Brussel. Het Atomium, dat een ijzerkristal uitbeeldt, was de blikvanger. Het stond symbool voor de staalindustrie in ons land. De bedoeling was het Atomium terug af te breken na de Expo, maar tegen de verwachting in werd het een toeristische trekpleister.

Patrice Lumumba, die twee jaar later de eerste premier werd in het onafhankelijke Congo, was één van de 600 Evolués die naar Expo58 kwamen. Evolués zijn zwarten die zich lieten omscholen en leefden zoals de blanken. Tijdens Expo58 ontdekten zij dat er ook blanken waren die geen baas waren en ook minderwaardig werk deden zoals de zwarten in Congo. Er waren zelfs blanken die de Evolués bedienden in een restaurant bijvoorbeeld.

Op 19 oktober 1745 overlijdt Jonathan Swift. Hij werd 77. Hij leed aan de ziekte van Menière. Zijn meest bekende werk was Gulliver’s Travels wat oorspronkelijk een boek was voor volwassenen. Van hem kwamen de gevleugelde woorden: “Iedereen wil lang leven, maar niemand wil oud zijn.” Dat leefde dus 280 jaar geleden ook al.

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden in 1996 dat de Witte Mars plaatsvindt in Brussel. Dit en nog meer uit de geschiedenis van 20 oktober hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo20okt

Het is precies 10 jaar geleden in 2011 dat kolonel Kadafi wordt doodgeschoten. Hij was 42 jaar leider van Libië tot twee maanden voor zijn dood (23 aug 2011). Officieel raakte Kadafi gewond door een NAVO-bombardement terwijl hij op de vlucht was met een militair konvooi. Andere bronnen spreken over een bondgenoot die hem heeft doodgeschoten. Foto’s en video’s van het stoffelijk overschot van de ex-dictator gingen wereldwijd. Hij werd (op 25 oktober 2011) begraven op een geheime plaats in de Libische woestijn conform de islamitische gebruiken.

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden op 20 oktober 1996 dat de Witte Mars plaatsvindt in Brussel. Dit gebeurde naar aanleiding van Dutroux die dan twee maanden eerder gearresteerd was. 350 000 mensen kleurden de Witte Mars met witte ballonnen en petjes. Ze protesteerden voor een beter gerecht en voor een betere bescherming van kinderen. De regering Dehaene luisterde naar de massale noodkreet, want de gemeentelijke politie en de federale rijkswacht smolten samen, en Child Focus werd opgericht.

Dag op dag een jaar eerder in 1995 treedt Willy Claes af als secretaris-generaal van de Navo. Hij deed dit wegens zijn betrokkenheid bij de Agusta-affaire. De socialistische partij van Willy Claes had steekpenningen ontvangen om de aankoop van de Agusta-helikopter voor het Belgisch leger te bevorderen. Partijgenoot Frank Vandenbroucke, op dat ogenblik minister van Buitenlandse Zaken in de federale regering, nam eerder al ontslag omdat hij voorstelde het ontvangen smeergeld te verbranden. Willy Claes werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk, speelde voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt en betaalde een boete van 60.000 frank, omgerekend € 1500. Hij ging in beroep bij het Europees Hof, maar kreeg geen gelijk. Willy Claes keerde niet meer terug naar de actieve politiek.

35 jaar geleden in 1986 veroorzaakt een storm met rukwinden tot 115 km/u voor veel schade in Antwerpen. Het weer is koud met een vriestemperatuur van -7° vandaag in 1972.

En vandaag ontvangt de Belgische chirurg Louis Seutin het patent voor gipsverband. We leze en schrijve 1840.

Zegt jou de naam Blade Runner nog iets? Dat is de Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius. Hij werd op 21 oktober 2014 veroordeeld voor de moord op zijn vriendin. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Do21okt

 

Blade Runner, dat is de gehandicapte Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius, wordt tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld in 2014. Hij kreeg die celstraf voor doodslag, niet voor moord, op zijn vriendin Reeva Steenkamp die hij op valentijnsdag een jaar eerder in 2013, in het toilet met 3 kogels doodde. Volgens Pistorius was het een ongeluk, omdat hij dacht een inbreker te hebben neergeschoten. Hij ging in beroep, maar kreeg strafverméérdering tot zes jaar, één jaar meer dus. De openbare aanklager ging ook in beroep, omdat die vond dat het wél om moord ging en niet om doodslag. Het hooggerechtshof veroordeelde Pistorius dan eind (24 november) 2017 wél voor moord. Hij kreeg dan dertien jaar en vijf maanden, wat dus 8,5 jaar meer was dan zijn eerste veroordeling. Pistorius ging dan nog maar eens in beroep, maar dat werd afgewezen.

 

In 2007 wordt Kimi Räikkönen wereldkampioen Formule 1.

En de Braziliaanse piloot Ayrton Senna wordt voor de tweede keer wereldkampioen F1 in 1990. Vier jaar later verongelukte hij in de Grote Prijs van San Marino.

 

Vier CCC’ers krijgen levenslang vandaag in 1988. CCC is de afkorting van Cellules Communistes Combatantes. Deze Belgische linkse terreurorganisatie van Pierre Carette had het gemunt op de bourgeoisie en het kapitaal. Bij hun aanslagen vielen geen doden, omdat ze die aankondigden, behalve dan die ene keer waarbij twee brandweermannen om het leven kwamen bij een autobom aan het station Brussel-Centraal, maar dat was niet eens de fout van de CCC, maar wel die van de rijkswacht die vergat om de brandweer te verwittigen voor de explosie. Kopman Pierre Carette is sinds 2003 opnieuw vrij.

 

In 1980 overlijdt Hans Asperger. De Oostenrijkse kinderarts was de eerste die in 1944 een definitie publiceerde over het syndroom dat later naar hem werd genoemd. Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis onder meer gekenmerkt door beperkingen in de sociale interacties. Het maakt deel uit van het autismespectrumstoornis.

 

Op 21 oktober 1805 verslaat de Britse admiraal Nelson de Frans-Spaanse vloot van Napoleon in de Slag bij Trafalgar. Nelson kwam hierbij wel om het leven. Hij werd 47. Met de Slag bij Trafalgar kwam er een definitief einde aan de plannen van Napoleon om Engeland binnen te vallen. Nelson heeft zijn standbeeld op Trafalgar Square in London.

 

Morgen is het twee jaar geleden dat paralympisch sportster Marieke Vervoort overlijdt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 oktober hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr22okt

In 2019 is paralympiër Marieke Vervoort overleden. Ze werd 40. Ze koos voor euthanasie. In haar boek ‘De andere kant van de medaille’  bracht ze de impact van haar slepende spierziekte op haar leven. Daarin liet ze ook weten te kiezen voor euthanasie als de medicatie niet meer zou helpen. Marieke Vervoort nam twee keer deel aan de Paralympische Spelen. In London in 2012 behaalde ze goud en zilver. In Rio in 2016 was dat zilver en brons. Twee keer, in 2012 en 2015, was ze Paralympiër van het Jaar. In 2013 kreeg ze van de koning en de koningin de titel van Grootofficier in de Kroonorde. Dat was naar aanleiding van haar goud en zilver op de Paralympische Spelen in London.

Op 22 oktober 2015 ontvangt dictator Mugabe de ‘Confucius Vredeprijs’, zeg maar de ‘Chinese versie van de Nobelprijs voor de Vrede’, maar hij weigert die, omdat de Chinese regering niet betrokken is bij de instantie die de prijs uitreikt. De president van Zimbabwe kreeg de vredesprijs voor zijn ‘inspirerend leiderschap en Afrikaanse solidariteit en de politiek, om de economie in zijn land weer op de rails te hebben gezet.’ De keuze voor Mugabe was op zijn minst opmerkelijk te noemen, omdat hij al jaren verdacht werd van geweld en martelpraktijken. Hij was dan al 35 jaar aan de macht zonder eerlijke verkiezingen. Mugabe overleed in 2019.

In 1964 weigert filosoof Jean-Paul Sartre de Nobelprijs voor Literatuur. Hij vreesde dat de prijs hem op een voetstuk zou plaatsen waardoor hij dan beroofd zou worden van zijn vrijheid. Jean-Paul Sartre profileerde zich radicaal links.

Jezus Christus keert terug naar de aarde op 22 oktober 1844. Dat was toch wat predikant William Miller voorspelde. De zogenaamde Wederkomst van Jezus inspireerde toen duizenden volgelingen. Sommigen hadden zelfs al hun bezittingen weggegeven. Toen Jezus niet verscheen op 22 oktober 1844 was er een grote teleurstelling.

Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste officiële parachutesprong. We leze en schrijve 1797. Hij deed dat vanuit een luchtballon. Hij landde veilig op de grond. Ruim 300 jaar eerder al in 1483 maakte Leonardo da Vinci een ontwerp van een parachute in de vorm van een piramide. 

Op 25 oktober 1962 krijgt ons land voor het eerst elektriciteit van een kerncentrale. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr23okt

Op zondagochtend 23 oktober om 9 uur in het jaar 4004 voor X heeft de schepping plaatsgevonden. Dat is toch wat de Ierse aartsbisschop James Ussher heeft berekend. De aartsbisschop maakte die berekening in 1650. Dat was zes jaar voor zijn overlijden. Zijn boek gaf een opsomming van de tijdstippen waarop de Bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. Maar sinds de ontdekking van de grotten van Lascaux weten we beter. Zoals bekend, dateren de oudste rotswandschilderingen van Lascaux van 15 000 jaar voor Christus. 

In 1983 vindt op 23 oktober in Brussel de grootste betoging ooit in ons land plaats. Meer dan 400 000 mensen waren aanwezig op deze tweede vredesbetoging. Ze protesteerden tegen de plaatsing van de Amerikaanse kernraketten in Florennes en andere locaties in West-Europa, maar ook tegen de plaatsing van de Russische kernraketten die gericht waren op het Westen. In 1983 waren we immers in de Koude Oorlog waarbij Oost en West de wapens op elkaar hadden gericht in een gewapende vrede. Ondanks het grote protest besliste de regering-Martens toch om 20 kruisraketten te plaatsen op de vliegbasis in Florennes. In 1987 gingen de geplaatste raketten uiteindelijk dan toch nog terug richting Amerika als gevolg van een akkoord tussen Amerika en Rusland. Maar er liggen nog wel altijd kernwapens in ons land in Kleine Brogel.

In 1997 overlijdt Serge Snoeck uitgever van de gelijknamige jaarboeken met de zacht-erotische foto’s.

In 2004 ontspoort in Japan een hogesnelheidstrein door een aardbeving. Dat is in Japan de eerste keer in de 40 jaar dat de hogesnelheidstrein bestaat. Japan is immers in 1964 het eerste land ter wereld met een hogesnelheidstrein. De treinen staan wereldwijd bekend om hun stiptheid. De vertragingen wordt gemeten in seconden per jaar.

In 2013 overlijdt Roland Feneulle aan kanker in de gevangenis van Brugge. Samen met Freddy Horion kreeg hij levenslang voor de vijfvoudige moord op het gezin Steyaert in Sint-Amandsberg én de moord op een winkelierster. Horion, de man met de zonnebril, zit nog altijd in de cel.

En ondernemer Roger De Clerck, beter bekend als Boer De Clerck van de internationale textielgroep Beaulieu, overlijdt in 2015, vandaag dus 5 jaar geleden.

Maandag is het precies 55 jaar geleden in 1965 dat The Beatles een koninklijke onderscheiding krijgen van de Britse Queen. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma25okt

Keizer Karel V doet in 1555 troonsafstand als keizer van het Heilig Romeinse Rijk, aartshertog van Oostenrijk, de eerste koning van Spanje en leider van de Nederlanden en dus ook van ons land. Het volk vond dit jammer, want de keizer was wel populairder dan zijn oudste zoon Filips. Na zijn dood werd zijn rijk verdeeld. Zijn oudste zoon Filips II volgde hem op in Spanje en de Nederlanden. Het Heilige Roomse Rijk ging naar zijn jongste broer Ferdinand van Oostenrijk.

Vandaag 85 jaar geleden in 1936 sluiten Duitsland en Italië een bondgenootschap, de zogenaamde As-Rome-Berlijn. Hitler en Mussolini kwamen dit overeen. Beiden hadden elkaar nodig. Hitler wou via de Anschluss Oostenrijk bij Duitsland voegen en had daarvoor de rugdekking van Italië nodig. Mussolini had dan weer de steun van Duitsland nodig om uit het Europese isolement te komen waarin hij was terechtgekomen door de Italiaanse veroveringsdrang in wat nu Ethiopië heet.

In 1962 wordt voor het eerst in ons land energie op het elektriciteitsnet gezet dat afkomstig is van een kerncentrale. Twee maanden eerder was daarvoor in Mol de eerste drukwaterreactor van West-Europa opgestart. Het was eigenlijk de voorloper van de kerncentrales in Doel en Tihange. De reactor van Mol was ook de eerste die werd ontmanteld in West-Europa. Dat was na een kwarteeuw in 1987.

In 1972 verbetert Eddy Merckx het werelduurrecord. Op de piste in Mexico reed hij in één uur 49 km en 431 m. Het record bleef 12 jaar overeind tot Francesco Mosèr in 1984 het record brak met een speciaal ontworpen fiets. Nog eens 16 jaar later in het jaar 2000 besloot de UCI het record van Merckx in ere te herstellen. Verbeteringen van dit record worden alleen erkend als ze op een soortgelijke fiets worden gereden als die van Merckx vandaag in 1972.

20 jaar geleden, vandaag in 2001, brengt Microsoft Windows XP uit. Na ruim vijf jaar al werd het besturingssysteem uit de rekken gehaald. Microsoft moest wel 13 jaar lang tot in 2014 updates blijven maken voor XP.

25 oktober 2005 is de sterfdag van Frans Van Dusschoten. Hij was de aangever van de grappen van André van Duin. Hij was ook de stem van Mijnheer de Uil en nog anderen in het kinderprogramma De Fabeltjeskrant.

Herinner jij je nog Fons Oerlemans? De man die met zijn zelfgebouwde vlot de Atlantische Oceaan overstak? Dat was in 1974. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Di26okt

Elke weekdag flitsen we terug in de tijd met de Teletijdmachine op zoek naar wat is gebeurd in de geschiedenis van de dag. Vandaag is dat een korte chronologische tijdsreis in de geschiedenis van 26 oktober.

 

Op 26 oktober 1965 ontvangen The Beatles een koninklijke onderscheiding van de Britse Queen. De Fab4, zoals ze ook werden genoemd, bestond dan nog maar drie jaar. Het waren dan nog vier brave jongens met typische haarsnit allemaal in hetzelfde maatpakje met das. Op een concert groetten ze na elk nummer heel beleefd met een buiging. Ze hadden dan in 1965 al wel twee films gemaakt. En in de belangrijkste Amerikaanse hitlijst, de BillBoard Hot 100, hadden The Beatles de vijf eerste plaatsen ingenomen, wat een absoluut record was.

 

Fons Oerlemans vertrekt vandaag in 1974 met zijn zelfgebouwde vlot vanuit Safi in Marokko voor zijn eerste tocht over de Atlantische Oceaan. De tocht was niet zonder gevaren, want er was geen medische hulp voorhanden en de weersomstandigheden waren niet goed. De zeereis duurde drie maanden en in januari 1975 kwam het drietal veilig aan in Trinidad. In 1979 maakte Fons Oerlemans met zijn vlot een nieuwe zeereis over de oceaan, ditmaal vanuit Gran Canaria naar Barbados. Het jaar daarop eind 1980 deed hij diezelfde zeereis nog eens over. In de zeereis van 1983 van New York naar Lissabon overleefde hij en zijn vrouw een orkaan. En in 2007 werd de Atlantische Oceaan overgestoken in een reuzengrote stalen fles.

 

In 2010 barst de vulkaan Merapi uit op het Indonesische eiland Java. Het was de zwaarste uitbarsting in 100 jaar. As en rotsen werden meer dan 10 km in de atmosfeer gestuwd. Er vielen meer dan 300 doden. Op 13 februari vorig jaar (2020) was er opnieuw een uitbarsting, een kleine deze keer.

 

In 2012 wordt de Italiaanse oud-premier Berlusconi veroordeeld tot 4 jaar cel wegens belastingfraude in zijn bedrijf Mediaset.

 

Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat we het recordaantal nieuwe corona-besmettingen op één dag in ons land noteren en dat precies op de eerste verjaardag van de aanstelling van Sophie Wilmès als waarnemend premier van een tijdelijke coronaregering. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 oktober hoor je morgen in een nieuwe aflevering van TM. Fijn dat je bij ons was. Morgen nog eens? Je bent alvast welkom!

Wo27okt

Dag op dag een jaar geleden (op 27 oktober 2020) wordt het recordaantal nieuwe Corona-besmettingen per dag in ons land genoteerd. Dat waren 22 221 nieuwe besmettingen op één dag, wat een absoluut record was. Daarmee werd het dagrecord van een week eerder gebroken. In oktober vorig jaar (2020) waren we in de tweede coronagolf. Henegouwen, maar vooral Luik zorgden voor de meeste besmettingen. Iets meer vrouwen dan mannen raakten besmet.

 

En dat coronanieuws werd bekendgemaakt op de eerste verjaardag (2019) van Sophie Wilmès als eerste vrouwelijke premier in ons land, weliswaar tijdelijk en waarnemend, van een federale regering in lopende zaken. Ze kwam in de plaats van premier Charles Michel van MR die voorzitter werd van de Europese Raad. Een cadeau was het niet echt voor Wilmès, want ze werd meteen eerste minister in coronatijd waarin correct communiceren heel belangrijk was.

 

In 2017 roept Catalonië de onafhankelijkheid uit. Dat was naar aanleiding van een referendum. 90% van de Catalanen stemden voor afscheidung van Spanje, maar slechts 42% van de Catalanen had aan het referendum deelgenomen. Omdat dit referendum niet in overleg met de Spaanse regering was gebeurd, was het illegaal. De Spaanse regering greep in en liet de Catalaanse regering oppakken. De Catalaanse premier Puigdemont werd uit zijn ambt gezet en vluchtte naar België. De Spaanse regering begon een rechtszaak tegen de Catalaanse regering, wat internationaal veel verontwaardiging opriep. In de Spaanse grondwet is geregeld dat Catalonië een autonome regio is binnen Spanje met eigen bevoegdheden, maar die werden nu tijdelijk opgeschort.

 

In 1922 overlijdt priester-dichter Hugo Verriest. Hij was een van de belangrijkste cultuurflaminganten en een vertrouweling van de Vlaamse Beweging. Hij was leerling van Guido Gezelle en leraar van Albrecht Rodenbach. Hugo Verriest was pastoor van Wakken en Ingooigem. Hij ijverde hard voor het Nederlands in het middelbaar en het hoger onderwijs in heel Vlaanderen. Hugo Verriest ligt begraven aan de kerk in Ingooigem naast Stijn Streuvels. Aan de kerk van Deerlijk staat een standbeeld van hem.

 

De metro van New York opent vandaag in 1904. Dat was de vierde metro in de wereld. De eerste kwam er in London in 1863. Dan volgde Istanboel in 1875. Gevolgd door de metro van Parijs in het jaar 1900. De vierde is dus New York drie jaar na Parijs vandaag in 1904.

 

Morgen duiken we in de geschiedenis van de kranten en de journaals van 28 oktober. Dan is het precies 135 jaar geleden in 1886 dat het vrijheidsbeeld in New York wordt ingewijd. Fijn dat je bij ons was. Morgen nog eens? Je bent alvast welkom!

Do28okt

Vandaag in 2019 wordt de Brexit voor de derde keer uitgesteld. Met het derde uitstel gaf de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk drie maanden extra tot 31 januari 2020 om de Unie te verlaten. De Britse premier Boris Johnson had zelf om het nieuwe uitstel gevraagd, maar wel zeer tegen zijn zin. Hij had met de Europese Raad een nieuwe deal uit de brand gesleept over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, maar hij kreeg dit niet goedgekeurd in het Britse parlement. 

 

Op 28 oktober 2003 lanceert Marc Zückerberg vanuit zijn slaapkamer de webpagina FaceMash. Het was een webpagina om medestudenten te beoordelen op hun uiterlijke. Er werden telkens twee foto’s getoond met de vraag: ‘Who’s hotter?’ Het was eigenlijk een misplaatste studentengrap die toch met de huidige #metoo niet in dank afgenomen zou worden. Hoewel, drie maanden later richtte Marc Zückerberg met enkele studenten ‘facebook.com’ op. 9 maanden later hadden ze al 1 miljoen gebruikers. Nog eens 3 maanden later hadden ze er al 3 miljoen. Momenteel telt Facebook bijna drie miljard actieve gebruikers.

 

In 1989 gaat de steenkoolmijn van Beringen dicht. Het was een van de zeven mijnen van het Kempense steenkoolbekken. Slechts een klein deel van de steenkolenlagen werd er ontgonnen. Op het terrein werd het Vlaams Mijnmuseum ingericht.

 

35 jaar geleden op 28 oktober 1986 beslissen vier politieke kopstukken van de Socialistische Partij in een besloten groep dat de partij niet kan ingaan op de vraag voor een kapitaalsverhoging. Die vraag kwam van de redactie van de krant De Morgen. Twee dagen later werd de krant door de raad van Beheer dan maar failliet verklaard.Toch lag er de volgende dag een krant in de winkel. Die heette niet De Morgen, maar De Moord. Daarin riep Goossens op om de krant te redden. Wat ook gebeurde.

Het vrijheidsbeeld in de haven van New York wordt in 1886 ingewijd, vandaag dus 135 jaar geleden. Het 46 m hoge beeld was een geschenk van Frankrijk in 1876, 10 jaar eerder dus, naar aanleiding van het eeuwfeest van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. In de Jardin du Luxembourg in Parijs bevindt zich het originele beeld van zes jaar eeder in 1870, gemaakt door de Franse ontwerper en beeldhouwer Frédéric Bartholdi. Zijn moeder zou model hebben gestaan. De grote variant voor New York werd in een staalconstructie ontworpen door Gustave Eiffel, die we dan weer kennen van de Eiffeltoren.

Op 29 oktober 2018 stort een eerste 737 MAX neer in de Javazee. Hoe zat dat ook alweer met die MAX-toestellen? Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr29okt

Het zit vooraan in het nieuws vandaag in 2018. Een 737 MAX stort neer in de Javazee. Alle 181 passagiers en 8 bemanningsleden komen om het leven. Eén van hen was de Italiaanse wielrenner Andrea Manfredi. Hij werd 26. De 737 MAX was een gloednieuw vliegtuig. Toch stortte deze binnenlandse vlucht van de Indonesische luchtvaartmaatschappij 12 min na het opstijgen neer. Toen vijf maanden later in maart 2019 opnieuw een 737 MAX, 6 min na het opstijgen neerstortte, werden om veiligheidsredenen wereldwijd alle soortgelijke toestellen aan de grond gehouden.

Het is voorpaginanieuws vandaag in 2017. Steracteur Kevin Spacey heeft grensoverschrijdend gedrag vertoond tegenover een jongen van 14. Die jongen was acteur Anthony Rapp, bekend van de tv-serie Star Trek. Spacey herinnerde zich niets meer. Hij verontschuldigde zich door te zeggen dat hij homoseksueel was. Hij werd meteen uit de cast van House of Cards gezet niettegenstaande hij er de hoofdrol speelde. In de zomer van 2019 werd hij vrijgesproken van sexueel misbruik, omdat Anthony Rapp weigerde nog verder te getuigen. 

Het weerbericht van 29 oktober 1950 is wit met 6 cm sneeuw in de Ardennen.

29 oktober in 1939 is de sterfdag van Albrecht von Württemberg. De Duitse hertog was bevelhebber van het Vierde Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij verbleef daarom vier jaar in de Hoogstraat in Tielt. Het was ook daar dat het historische bevel werd gegeven voor de gasaanval bij Ieper van april 1915.

Op 29 oktober 1914 geeft Koning Albert I het bevel om de Ijzervlakte onder water te zetten. Zoals bekend, liep het Duitse leger op weg naar de Noordfranse havens vast aan de Ijzer. In de vier jaar oorlog werd het onder water zetten geregeld herhaald. Hierdoor werden minder Belgische soldaten doodgeschoten, maar niettemin stierven ze wel door een slechte hygiëne en gezondheid in de natte grond van de Westhoek.

De tijdsreis van maandag passeert onder meer 1914 als in het begin van de Eerste Wereldoorlog een aanslag wordt gepleegd op de Duitse keizer die op dat moment in Tielt op werkbezoek is.

Vr30okt

De Amerikaanse leerlooier John Loud krijgt in 1888 het patent voor zijn uitvinding van de kogelpen. Dat is een apparaat om leder te merken. De uitvinding was echter geen echt succes, maar het was wel hèt idee voor een nieuwe uitvinding, nl. de balpen. Vandaar de verwarring dat de balpen ook wel de kogelpen wordt genoemd.

Dag op dag 110 jaar geleden op 30 oktober 1910 overlijdt Henri Dunant. Deze Zwitserse bankier is de oprichter van het Rode Kruis en mede-auteur van The Young Men‘s Christian Association, kortweg YMCA. Dat is de grootste christelijke jongerenorganisatie van de wereld met ongeveer 45 miljoen leden. Henri Dunant kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1901.

Op 30 oktober 1938 wordt onze aarde aangevallen door wezens van de planeet Mars. Dat is toch wat op de Amerikaanse radio te horen is. Het duurt een tijd voor de mens van eind jaren 30 beseft dat het alleen maar om een hoorspel gaat naar aanleiding van Halloween. Sommigen sloegen in paniek, anderen vluchtten de kerk in om zich voor te bereiden op de dood. Schrijver Orson Welles verontschuldigde zich voor de paniekaanval bij de Amerikanen, want het was helemaal niet zijn bedoeling om paniek te zaaien. Hij wou alleen maar een goed en spannend verhaal op de radio brengen. Zijn hoorspel was gebaseerd op het verhaal van Georges Wells, The War of the Worlds uit 1898.

30 oktober is een witte dag in 1941, want dan ligt er 5 cm sneeuw.

In 1944 worden de gaskamers in Auschwitz voor de laatste keer gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werden naar schatting 1,3 miljoen mensen naar dit Poolse concentratiekamp gedeporteerd.

Stripfiguur Jommeke verschijnt in 1955 voor het eerst, vandaag dus 65 jaar geleden. 30 oktober is dan ook zijn verjaardag. In de strip daarentegen is hij maar 10 jaar en 4 maanden oud. Dat is toch wat zijn geestelijke vader Jef Nys heeft gezegd. Hoewel, in het album De Grasmobiel liet hij Jommeke zelf zeggen dat hij elf was.

In 2009 overlijdt acteur Manu Verreth, beter bekend als Jomme Dockx in de tv-serie De Collega’s.

Vandaag is het 10 jaar geleden in 2010 dat de Nederlandse schrijver Harry Mulisch overlijdt.

In 2013 overlijdt Clem De Ridder, gewezen secretaris-generaal en voorzitter van het Davidsfonds.

En in 2015, vandaag vijf jaar geleden dus, overlijdt acteur Al Molinaro, eigenaar van het restaurant Arnolds in de tv-serie Happy Days.

Maandag wordt er opnieuw geschiedenis geschreven in de TM. Dan bezorgt Nina Derwael ons land een eerste gouden medaille ooit op het WK gymnastiek. Graag tot maandag.