Vr1okt

Net een jaar geleden (2020) legt Alexander De Croo 494 dagen na de verkiezingen de eed af van de regering De Croo I. Het was de tweede langste formatie in ons land. De Vlaamse liberaal krijgt de leiding over een diverse ploeg van veertien ministers en vijf staatssecretarissen uit zeven partijen, zonder N-VA. De regering telt tien vrouwen onder wie voor het eerst een transgender.

 

De Zwitserse kruidentherapeut Alfred Vogel overlijdt in 1996, vandaag een kwarteeuw geleden. Hij werd 93.

 

Op 1 oktober 1975 wordt de kerncentrale van Tihange 1 in gebruik genomen. Dat was de tweede centrale in ons land 8 maanden na Doel 1. De sluiting van Tihange 1 is gepland voor 2025, samen met Tihange 3. Tegen dan moeten ook alle kerncentrales van Doel dicht. Tihange 2 gaat al twee jaar vroeger dicht in 2023.

 

Gewezen wereldkampioen Stan Ockers overlijdt in 1956, vandaag dus 65 jaar geleden. Twee dagen eerder was hij zwaar ten val gekomen op de wielerpiste in het Sportpaleis. Hij werd 36.

 

In 1949 begint de Chinese Volksrepubliek o.l.v. Mao Zedong en dat in navolging van de Republiek China die in 1911 was opgericht. De naamsverandering kwam er nadat de communistische leider Mao Zedong de Chinese Burgeroorlog tussen communisten en nationalisten won. China was een van de vroegste beschavingen.

 

In 1947 verschijnt vandaag in de krant Het Volk voor het eerst stripfiguur Nero. De reeks van Marc Sleen heette dan nog De avonturen van Detective Van Zwam. Nero was daarin een bewoner van een krankzinnigengesticht. Zijn echte naam was Schoonpaard, maar hij waande zich de Romeinse keizer Nero. Hij liep daarom rond in een tunica en had een paar blaadjes peterselie achter zijn oren als lauwerkrans. Nero als hoofdfiguur zelf was pas voor vier jaar later in 1951, dit jaar dus 70 jaar geleden.

 

In 1933 opent het Sportpaleis de deuren met een loopwedstrijd dwars door Antwerpen naar het nieuwe gebouw. En er is ook een wielerwedstrijd op de piste tussen Belgische en Nederlandse renners. De belangstelling was zo groot dat de sporttempel veel te klein was om alle toeschouwers een plaats te geven. De eerste Zesdaagse in het Sportpaleis was een jaar later in 1934. 

 

In de TM van maandag verneem je meer over het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis. Op 4 oktober 1957 begon immers het tijdperk van de ruimtevaart. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr2okt

2 oktober 1985 is de sterfdag van acteur Rock Hudson, vandaag dus 35 jaar geleden. Hij werd 59. In de jaren 50 en 60 speelde hij geregeld naast Doris Day vooral in komedies. Tot het einde van zijn leven hield hij zijn homoseksuele geaardheid verborgen. Zijn drie jaren huwelijk waren een schijnhuwelijk om zijn geaardheid niet bekend te moeten maken, want dat had toen, in de jaren 50, ongetwijfeld het einde van zijn filmcarrière geweest.

Vandaag in 1971 stort een passagiersvliegtuig neer in Aarsele. Alle 63 inzittenden komen om het leven. Het Britse vliegtuig is op weg van London Heathrow naar Salzburg in Oostenrijk. Boven Aarsele hoort men twee doffe knallen. De staart breekt af en het vliegtuig boort zich als een pijl meters diep in de drassige weide naast café De Steenoven langs de drukke weg Tielt-Deinze. Rampenplannen bestonden toen nog niet wat voor verwarring zorgde bij de hulpdiensten, want het vliegtuig lag net niet op de grens van twee provincies. Op het kerkhof van Aarsele is een herdenkingsmonument voor de slachtoffers. De helft van hen, 37 van de 63, ligt er begraven. Het zijn bijna allemaal niet-geïdentificeerde lichamen.

We genieten van een mooie nazomer met 26° aan de kust, in 1959 wel te verstaan.

Dag op dag 95 jaar geleden lukt John Baird erin om een pop in een beweegbaar beeld over te brengen. Met andere woorden is op 2 oktober 1925 de televisie uitgevonden. Het zal nog wel drie maanden duren tot januari 1926 voor de eerste publieke demonstratie van de televisie in Londen plaatsvindt.

Vandaag 120 jaar geleden in het jaar 1900 trouwen Koning Albert l en Koningin Elisabeth, toen nog kroonprins Albert en de Duitse hertogin Elisabeth. Koning Albert I kennen we als onze koning in de Eerste Wereldoorlog. Hij is ook de koning die tijdens het bergklimmen in Marche-les-Dames om het leven komt. Elisabeth was de derde koningin van ons land. Ze was zeer kunstminnend. Ze beeldhouwde en speelde viool. De Koningin Elisabethwedstrijd is naar haar genoemd. Haar voornaam kreeg ze van haar doopmeter en nicht, de keizerin van Oostenrijk-Hongarije, beter bekend als Sisi die dezelfde voornaam had, Elisabeth dus.

In de TM van maandag hebben we het onder meer over twee beroemde overlijdens, nl. Roland Garros en Steve Jobs. Tot maandag!

Ma3okt

Een netwerk van internationale onderzoeksjournalisten publiceert, precies een jaar geleden (2021), de Pandora Papers over financiële constructies via belastingparadijzen door wereldleiders en politici die op die manier belastingen onduiken. In ons land ging het om meer dan 1200 (1217) mensen vooral uit de diamantenhandel, waaronder meer dan 50 diamantairs.

Ook vorig jaar (2021) is de Franse zakenman en oud-politicus Bernard Tapie overleden aan de gevolgen van maag- en slokdarmkanker. Hij was acht jaar voorzitter van voetbalclub Olympique Marseille. In het jaar 2000 liep Tapie een veroordeling op van acht maanden cel wegens belastingfraude. Hij zou ruim zeven miljoen euro belasting hebben ontdoken.

3 oktober is de sterfdag van Georges Glineur in 1997, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Hij was de Waalse politicus van de Kommunistische Partij die bekende als eerste Vive la République geroepen te hebben bij de eedaflegging van Boudewijn als koninklijke prins in 1950 na de koningskwestie. Toen werd partijgenoot Julien Lahaut met de vinger gewezen. Lahaut werd vermoord een week na de beruchte Vive La République-kreet.

In 1995 wordt de American-Football-speler en acteur OJ Simpson niet schuldig bevonden voor dubbele moord op zijn ex en haar vriend. Het proces duurde 133 dagen en werd live op de Amerikaanse televisie uitgezonden.

Het is vandaag precies 30 jaar geleden, in 1992, dat zangeres Sinead O’Connor een foto van paus Johannes Paulus ll verscheurt tijdens een live tv-programma. Het Katholieke Amerika nam dit niet. Tijdens het concert naar aanleiding van 30 jaar Bob Dylan, twee weken later, werd ze uitgefloten en verliet ze wenend het podium zonder één nummer te zingen. Haar wereldhit ‘Nothing compares 2 U’ met in de videoclip het bekende beeld van haar tranen kreeg nu wel een dubbele bodem.

3 oktober 1944 staat in de geschiedenisboeken als de dag van de eerste geslaagde lancering van een onbemande raket. Het was de lancering van de Duitse V2-raket. De V2-raket was een uitvinding van Wernher von Braun die na de oorlog de rakettechnologie naar Amerika bracht en daar de basis vormde voor de bouw van de Apollo-raketten naar de maan.

Morgen is het precies 30 jaar geleden, in 1992, dat in de woonwijk Bijlmer-meer in Amsterdam een vrachtvliegtuig neerstort. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 oktober hoor je morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Di4okt

Vandaag in 1830 verklaart België zich onafhankelijk en komt het tot een definitieve breuk tussen België en Nederland. 4 oktober was dan ook onze allereerste nationale feestdag en meteen ook de laatste, want negen maanden later in 1831 werd de aanstelling van de eerste koning op 21 juli de nieuwe nationale feestdag.

In 1957 begint het tijdperk van de ruimtevaart met de lancering van de Russische Spoetnik 1, vandaag dus 65 jaar geleden. Dat was toen zeer revolutionair en zorgde voor paniek in de wereld. 

In 1989 overlijdt acteur Graham Chapman. Hij was één van de Monty Pythons. Twee opmerkelijke rollen die hij speelde waren King Arthur in The Holy Grail en Brian in Life of Brian met de alombekende finale Always Look on the Bright Side of Life. Op zijn begrafenis zongen The Pythons die song als eerbetoon.

Vandaag exact 30 jaar geleden, in 1992, stort een vrachtvliegtuig neer in de flats van de Bijlmermeer in Amsterdam. De Boeing 747 van New York naar Tel Aviv had net een tussenlanding gemaakt in Schiphol. Vrijwel onmiddellijk na het opstijgen brak motor 3 af wegens metaalmoeheid. Die rukte ook motor 4 af. Met slechts de helft van het aantal motoren nog actief kregen de piloten de noodlanding niet onder controle en stortten dus neer. 4 bemanningsleden én 39 flatbewoners van de Bijlmermeer in Amsterdam kwamen hierbij om.

In 2011 krijgen drie sterrenkundigen de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun onderzoek naar de alsmaar snellere uitdeining van het heelal. De oerknal is als het ware nog altijd bezig. De Amerikanen Saul Perlmutter en Adam Reiss, en de Australiër Brian Schmidt, ontdekten dit eind jaren negentig aan de hand van de afstand tussen de supernova’s. Dat het heelal alsmaar uitdeint, was al in 1929 ontdekt onder meer door Edwin Hubble. De opvatting was dat de uitdeing van het heelal alsmaar trager zou verlopen wegens de onderlinge zwaartekracht tussen de sterrenstelsels. De drie nobelprijswinaars van vandaag in 2011 waren op zoek aan welke snelheid die vertraging liep, maar tot hun eigen verbazing ontdekten ze dus dat het geen vertraging was maar een versnelling.

En in 2018 is tv-gezicht Walter Capiau overleden aan maagkanker. Hij werd bekend door het radioprogramma Capriolen. Het was in Vlaanderen de eerste foptelefoon. Op tv werd hij beroemd met het programma Hoger Lager. 

Morgen is het precies een jaar geleden dat een Russische actrice en cameraman vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation ISS om er opnames te doen voor de langspeelfilm Vyzov. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Wo5okt

Een Russische actrice en een regisseur-cameraman worden vandaag precies een jaar geleden (2021) gelanceerd met de Sojoez op weg naar het Amerikaanse ruimtestation ISS. Ze waren 10 dagen aan boord van het ISS om een half uur op te nemen voor de langspeelfilm Vyzov, ‘Uitdaging’ in het NL. Het is de eerste keer dat er opnames voor een langspeelfilm in de ruimte worden gemaakt. In de film Vyzov of  ‘The Challenge’ in het Engels, wordt een ruimtevaarder onwel, waardoor een chirurg de ruimte in moet om hem te behandelen. 

Vorig jaar is (2021) restaurant Noma in de Deense hoofdstad Kopenhagen voor de vijfde keer uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. Dat staat vermeld in de lijst van World’s 50 Best Restaurants. Het restaurant heeft slechts twaalf tafels, maar wel 30 koks. Een menu bestaat uit ongeveer twintig gerechten te beginnen met verschillende voorgerechtjes en te eindigen met meerdere desserts.

Op 5 oktober 2011 overlijdt Steve Jobs aan alvleesklierkanker. Steve Jobs was ook lid van de raad van bestuur van Pixar Animations Studio én van Walt Disney Studio’s. Steve Jobs richtte samen met een schoolvriend, Steven Wozniak, en vriend Ronald Wayne, het bedrijf Apple Computer op 1977. Een manager was Steve Jobs niet en een ingenieur al evenmin. Hij was een designer. Hij stond bekend om zijn eigen voorkeuren en bemoeienissen met de kleinste details van een product tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel.

Precies 60 jaar geleden, op 5 oktober 1962, brengen The Beatles hun eerste single ‘Love me do’ uit. Het was niet meteen een groot succes voor The Beatles, maar iedereen kende de vier uit Liverpool nu wel. 

Op 5 oktober 1918 overlijdt Roland Garros, de dag voor zijn 30ste verjaardag. Vijf jaar eerder in 1913 vloog de 24-jarige vliegtuigpionier als eerste over de Middellandse Zee. Enkele maanden later brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hij trad als vrijwilliger in het leger en werd er de eerste gevechtspiloot in de geschiedenis. In Hulste bij Harelbeke in 1915 werd hij na een noodlanding opgepakt en als krijgsgevangene opgesloten. Drie jaar later in 1918 kon bij ontsnappen. In datzelfde jaar, vandaag in 1918, op het einde van de oorlog dus, overleed hij tijdens een luchtgevecht. Wanneer in 1927 een groot tennisstadion in Parijs werd aangelegd, kreeg dit zijn naam. 

Morgen is het precies 95 jaar geleden, in 1927, dat de eerste sprekende film in première gaat. Welke film dat was, hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Do6okt

De Moulin Rouge in Parijs opent vandaag voor het eerst de deuren in 1889. De extravagante shows en de French-Cancan met sexy danseressen lokten vooral kunstenaars naar de ‘Rode Molen’ in de wijk Montmartre. Kunstenaar Toulouse-Lautrec was er klant. Hij maakte onder meer posteraffiches voor de Moulin Rouge. In 1915 brandde het gebouw af. Het duurde zes jaar tot in 1921 voor de deuren terug open gingen, maar daar had ook de Eerste Wereldoorlog wat mee te maken.

45 jaar geleden, in 1977, overlijdt Jotie T’Hooft aan een overdosis cocaïne. Hij werd 21. Een zeer voorbeeldige schooljongen kon zijn talent niet kwijt op de schoolbanken en revolteerde dan maar zwaar. Op zijn 14e was hij al verslaafd. Op zijn 17e ondernam hij een eerste zelfmoordpoging. Hij vond zijn toevlucht in poëzie en literatuur. Zijn schoonvader was de directeur van uitgeverij Manteau. Die bezorgde hem een job als lector en publiceerde ook zijn eerste gedichtenbundel. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

6 oktober is ook de sterfdag van de gewezen president van Egypte, Sadat, in 1981. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd door moslim-fundamentalistische militairen neergeschoten tijdens een militaire parade in Caïro. Die waren niet te spreken over de Camp Davidakkoorden waarbij de Egyptische president Sadat naar aartsvijand Israël was gestapt. Door de akkoorden erkende Egypte het bestaan van buurland Israel en werd de Sinaï-woestijn teruggegeven aan Egypte. Twee jaar later, vandaag in 1981, werd president Sadat vermoord.

Acteur Nolle Versyp overlijdt in 2006. Hij was het meest bekend als dokter Dré in Thuis. Hij presenteerde ook schooluitzendingen op radio en televisie. ‘Draaimolen’ met daarin verhalen en boekvoorstellingen, is één van zijn meest bekende. Nolle is de broer van Oswald Versyp.

Op 6 oktober 2010 wordt Instagram gelanceerd. Met de app kan je foto’s en video’s met filters bewerken en delen. Na twee jaar, in april 2012, kocht Facebook Instagram met zijn twaalf personeelsleden op voor ongeveer 1 miljard dollar. Intussen zag Facebook gebruikers afhaken en verhuizen naar Instagram, maar finaal zijn de inkomsten dus voor hetzelfde bedrijf, nl. Facebook, sinds eind vorig jaar (2021) het bedrijf Meta.

Morgen is het de 70ste verjaardag van de barcode, ook wel de streepjescode genoemd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 7 oktober hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot dan.

Vr7okt

Op 7 oktober 2001 begint de Afghaanse oorlog. De legers van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en de Noordelijke Alliantie vallen de Taliban in Afghanistan aan. Dit was een rechtstreeks gevolg van de aanslagen van Al Qaida op 11/9. De Amerikaanse president George W. Bush besloot aan te vallen omdat de Taliban weigerde Osama bin Laden uit te leveren. Het Taliban-regime werd verslagen, maar Bin Laden wist wel te ontsnappen. 

In 1985 kapen vier Palestijnse terroristen het Italiaanse cruiseschip Achillé Lauro. Ze doen dat in de Middellandse Zee voor de kust van Egypte. Ze eisten de vrijlating van 50 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Het brein achter de kaping was Mohammed Abbu Abbas, gesteund door Yasser Arafat. De vier zwaar gewapende Palestijnse kapers vermoordden een dag later, op 8 oktober 1985, de 69-jarige Joods-Amerikaanse passagier Leon Klinghoffer. Ze gooiden hem in zijn rolstoel overboord. De kapers stopten hun actie na twee dagen onderhandelen in ruil voor een vrije doorgang. Ze werden met een Egyptische vliegtuig naar Tunesië gevlogen, maar het werd onderschept door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Het vliegtuig landde uiteindelijk in Sicilië waar de kapers werden gearresteerd door de Italiaanse politie.

In 1969 overlijdt wielrenner Léon Scieur. Hij is één van de tien Belgisch winnaars van de Ronde van Frankrijk. Hij won de Tour in 1921.

De Russische satelliet Loena 3 maakt als eerste foto’s van de achterkant van de maan vandaag in 1959. De maan draait rond haar eigen as én draait rond de aarde, maar toch zien we altijd dezelfde kant van de maan. Dat komt omdat de snelheid die de maan rond de aarde draait, evenlang duurt als de snelheid rond haar eigen as, beiden dus 27 dagen. Bovendien draaien aarde en maan ook in dezelfde richting.

De streepjescode of ook wel de barcode genoemd, krijgt een patent in 1952, vandaag dus 70 jaar geleden. De uitvinding is van Norman Woodland samen met zijn studiegenoot Bernard Silver. De streepjescode was eigenlijk de opvolger van de ponskaart. De ponskaart was een gele kartonnen kaart met gaatjes gelezen door een ponsmachine.

Maandag hebben we het onder meer over het overlijden van Edith Piaf in 1963. Je verneemt er meer over maandag 10 oktober in een nieuwe TM.

Vr8okt

Op 8 oktober 2018 is Eliane Liekendael overleden. Je weet wel, de procureur-generaal die op de eerste dag van het Agusta-helikopter-schandaal, vluchtte voor de televisiecamera’s en fotografen, en zich hierdoor vastliep op de deur van de lift. De eerste Belgische vrouwelijke procureur-generaal van het Hof van Cassatie raakte wereldbekend door het ‘spaghetti-arrest’ waarin ze vroeg om onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte van de zaak-Dutroux te halen, nadat die was ingegaan op de uitnodiging voor een spaghettifeestje bij familie van enkele slachtoffers van Dutroux. Eliane Liekendael overleed vandaag in 2018, maar het nieuws raakte pas twee weken later bekend.

 

Op 8 oktober in jaar 2000 vinden in ons land de laatste verkiezingen plaats die door de federale overheid zijn georganiseerd. Het gaat om de gemeenteraad en de provincieraad die de bevoegdheid werden van de drie gewesten. Die eerste verkiezingen voor de gemeenteraad en de provincieraad vonden dan dag op dag zes jaar later plaats, in 2006, vandaag dus 15 jaar geleden. Algemeen gezien was het kartel CD&V/N-VA de winnaar voor heel Vlaanderen. VLD was de grote verliezer, behalve dan in de steden waar bekende liberale burgemeesters al in de gemeenteraad zetelden.

 

Célestin Freinet overlijdt in 1966, vandaag dus 55 jaar geleden. In 1920 stond hij voor het eerst voor de klas. Hij merkte op dat de leerlingen niet erg geïnteresseerd waren in de leerstof, maar wel zeer enthousiast reageerden als het over hun eigen leefwereld ging. Daarom begon hij zijn lessen vanuit het alledaagse leven van de leerlingen en niet vanuit de abstracte intelligentie. Freinet kreeg echter tegenstand van de rijke klasse. Zij noemden hem een communistische spion. Na 13 jaar werd hij in 1933 ontslagen als leraar. Samen met zijn vrouw Élise begon hij dan maar een eigen school, het Freinetonderwijs.

 

In 1958 plant de Zweedse chirurg Ake Senning de eerste pacemaker in. Dat was bij de 43-jarige Arne Larsson. Het apparaat moest na een paar uur al vervangen worden. Pacemakers worden gevoed door een batterij. Larsson kreeg in 43 jaar tijd 26 keer een nieuwe pacemaker. Hij leefde een normaal gezond leven. Hij werd 86.

 

In de TM van maandag tijdreizen we onder meer naar 1850, want op 11 oktober van dat jaar overlijdt Louise-Marie d’Orléans, de eerste koningin van ons land. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr9okt

In 2018 start het gerecht een onderzoek naar fraude, witwassen en matchfixing in de voetbalcompetitie van de Jupiler Pro League. De betrokken clubs zijn Anderlecht, Club Brugge, Genk, Standard, Kortrijk, Kv Mechelen en Lokeren. De gewezen trainer van Club, Ivan Leko, de voormalige manager van Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, 2 scheidsrechters en makelaar Mogi Bayat worden opgepakt. In het onderzoek bleek Veljkovic de spelersmakelaar te zijn die voor matchfixing zorgde in de degradatiestrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren. Uiteindelijk werd Kv Mechelen en enkele bestuurders veroordeeld, maar degradeerde de club niet wegens een interpretatie van het reglement.

Op 9 oktober 2013 is gewezen premier Wilfried Martens overleden aan alvleesklierkanker. Hij kreeg een staatsbegrafenis. Martens was hertrouwd met politica en partijgenoot Miet Smet. In ons land leidde hij als eerste minister meerdere regeringen. Zijn regering keurde de abortuswet goed waarvoor Koning Boudewijn tijdelijk moest aftreden om de wet gestemd te krijgen. De regeringen overleefden ook een aantal dramatische gebeurtenissen zoals het Heizeldrama en de terreurcampagnes van de CCC en de Bende van Nijvel. Vanaf 1990 was hij ook voorzitter van de Europese Volkspartij.

In 2009 overlijdt Dré Steemans, beter bekend als Felice. Hij overlijdt onverwachts in zijn slaap aan een hartinfarct een week na zijn 55e verjaardag. Felice blijft vereeuwigd aan het kookprogramma 1000 Seconden met Herwig Van Hove en ook aan het muzikale spelprogramma Het Swingpaleis.

9 oktober is ook de sterfdag van voetballer Ludo Coeck in 1985, vandaag dus precies 35 jaar geleden. De gewezen kapitein van de Rode Duivels en ook van Anderlecht was 30 wanneer hij om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Het Ludo Coeck-stadion van Berchem is naar hem genoemd.

In 1967 verschijnt de eerste vrouwenborst op de Nederlandse televisie en dus ook bij ons, want wij kijken dan nog massaal naar de Nederlandse tv wegens gebrek aan beter. Het was de 21-jarige Nederlandse kunstenares en fotomodel Phil Bloom die naakt poseerde in het VPRO-programma Hoepla, weliswaar toen nog in ZW. Ze zit met gekruiste benen op een stoel naakt voor het scherm. In beeld verschijnt een adres waarop ontevreden kijkers hun lidmaatschap van de VPRO kunnen opzeggen. Ruim 100 mensen hebben dat ook gedaan.

Op 12 oktober 2009 overlijdt wielrenner Frank Vandenbroucke op een mysterieuze wijze. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma10okt

Het is precies een jaar geleden (2021) dat tienduizenden betogers meestappen in de klimaatmars BackToTheClimate in Brussel. Ze doen dat op de vooravond van de Europese top en de klimaatconferentie in Glasgow. De betogers eisten een krachtiger beleid om de klimaatopwarming te stoppen en de toekomst van de aarde veilig te stellen.

In 2018 start het gerecht een onderzoek naar fraude, witwassen en matchfixing in de Jupiler Pro Leqgue. De betrokken voetbalclubs zijn Anderlecht, Club Brugge, Genk, Standard, Kortrijk, Kv Mechelen en Lokeren. Ivan Leko werd opgepakt, trainer van Club Brugge, samen met Herman Van Holsbeeck, oud-manager bij Anderlecht, en twee makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Ook twee scheidsrechters werden opgepakt: Sébastien Delferière en Bart Vertenten.

10 oktober is de sterfdag van Christopher Reeve in 2004. Een dag eerder was hij in coma geraakt na een hartstilstand. Al de hele week was hij in behandeling voor een doorligwonde met een ernstige infectie als gevolg. Sinds 1995 zat hij in een rolstoel na een val van zijn paard. Superman werd 52.

Maximiliaan Kolbe wordt in 1982 heiligverklaard, vandaag 40 jaar geleden. Hij is onder meer de patroonheilige van de journalisten. De Poolse priester Kolbe werd in 1941 door Duitse Gestapo naar het concentratiekamp van Auschwitz gebracht. Nadat een gevangene uit de barak van Kolbe probeerde te ontsnappen, werden tien mannen veroordeeld tot de hongersdood en opgesloten in een bunker. Kolbe bood zich als plaatsvervanger aan voor een vader met twee kinderen. Na twee weken zonder eten waren vier van de tien mannen nog in leven. Een van hen was Kolbe. Ze kregen uiteindelijk de dodelijke injectie.

Het is voorpaginanieuws op 10 oktober 1963, want dan is Edith Piaf overleden. Ze werd 47. Non, je ne regrette rien en La Vie en rose zijn twee van haar klassiekers. Dat laatste schreef ze tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Franse zangeres was ook populair bij de Duitse bezetter. Ze ligt begraven op Père-Lachaise in Parijs. 

Op 10 oktober in 1939 overlijdt Eleanor Rigby. Ze werd 44. Ze werd vereeuwigd in het gelijknamige nummer van The Beatles. Eén van de verhalen hieromtrent vertelt dat Paul McCartney en John Lennon op het kerkhof in Liverpool haar grafzerk ontdekten. Het duo zag haar als symbool van de vergeten en eenzame mens in de maatschappij. In het refrein zingen ze dan ook All the lonely people / Where do they all come from?

Morgen zelfde tijd zijn wij er weer. Dan hebben we het onder meer over de heiligverklaring van Pater Damiaan.

Di11okt

Op 11 oktober 2009 wordt Pater Damiaan heiligverklaard voor zijn werk als missionaris bij de leprapatiënten op het melaatseneiland Molokai. Zijn komst betekende een keerpunt voor de 800 tot 1000 melaatsen. Er kwamen twee dorpen, degelijke huizen en een school. De levensomstandigheden verbeterden. Pater Damiaan was 49 toen hij zelf stierf aan lepra. 4,5 jaar eerder werd de ziekte bij hem vastgesteld. Vermoedelijk was hij al 8 jaar besmet, dus drie jaar na zijn aankomst op het eiland. In 1994 werd Damiaans graf in Leuven geopend om zijn rechterhand weg te nemen. Dat werd als relikwie teruggebracht naar Kalawao en herbegraven in het oorspronkelijke graf.

In 1984 maakt Kathryn Sullivan als eerste Amerikaanse vrouw een ruimtewandeling. Ze deed dit vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. In totaal heeft ze drie ruimtevluchten op haar naam staan.

Vandaag in 1970 vindt de eerste vlucht met de Boeing 747 plaats. Dat is het bekendste passagiersvliegtuig ter wereld met vier straalmotoren en de typerende bult boven de cockpit. De Air Force One van de Amerikaanse president is een Boeing 747. Tot de komst van de Airbus A380 in 2007, was de 747 het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. 565 kunnen er mee per vlucht. In totaal zijn er zes versies gemaakt, waarvan de 747-8 de meest recente is.

In 1850 overlijdt Louise-Marie d’Orléans, de eerste koningin van ons land. Ze stierf aan tuberculose. Ze werd 38. Ze overleed in de zomerresidentie van de koninklijke familie, nu Huize Louise-Marie, in Oostende. Zij was de dochter van de laatste Franse koning Lodewijk Filips. In de zomer van 1832 trouwde ze met weduwnaar Koning Leopold I. Zij was 22 jaar jonger. Het was een verstandshuwelijk om de politieke overeenkomst tussen de drie Europese grootmachten van toen, Duitsland, Frankrijk en Engeland, tevreden te stellen. De belofte aan die drie landen was dat de protestant Leopold, koning mocht worden, op voorwaarde dat hij trouwde met een katholieke. De eerste koningin van ons land, Louise-Marie, schonk het Belgisch koningshuis de eerste drie prinsen en de eerste prinses.

12 oktober 2009 is de mysterieuze sterfdag van de flamboyante wielrenner Frank Vandenbroucke. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Wo12okt

Keniaan Eliud Kipchoge duikt als eerste ooit onder de magische grens van 2 uur op de marathon, weliswaar niet-officieel, want met hem liepen zogenaamde hazen mee die hem uit de wind zetten, en liep hij achter een wagen die voortdurend de ideale looplijn op de grond projecteerde. Hij liep die officieuze marathon vandaag in 2019 in 1u 59 min en 40 sec. Hij is wel ook nog altijd officieel de recordhouder van de marathon met 2 uur 1 min 39 sec.

12 oktober 2009 is de sterfdag van de flamboyante wielrenner Frank Vandenbroucke. Hij was met vakantie in Senegal. Na een nachtje met een prostituee in een ander hotel werd hij dood teruggevonden. De dame gaf toe dat ze hem had bestolen, maar dat hij nog wel leefde toen zij de kamer verliet. De autopsie maakte duidelijk dat Frank Vandenbroucke was overleden aan een longembolie. Dat is de blokkage van een longslagader. Hij werd 34.

Het is vandaag exact 60 jaar geleden, op 12 oktober 1962, dat Radio Antwerpen begint met uitzenden vanop een schip voor onze kust. De zeezender werd het meest bekend onder de naam van het schip nl. Uilenspiegel. De initiatiefnemer was George De Caluwé. Eerder had hij voor de Tweede Wereldoorlog, Radio Antwerpen opgestart, legaal mét zendvergunning dus. De Caluwé kocht de ‘Crocodile’. Dat was een oud-bevoorradingsschip van de Franse marine. Twee maanden later, begin december 1962, keurde ons land de anti-zeezenderwet goed waardoor Radio Uilenspiegel de uitzendingen moest staken.

Volgens de geschiedenisboeken is 12 oktober 1492 de dag waarop Columbus voet zet op Amerikaanse bodem en de geschiedenis ingaat als de ontdekker van Amerika. Vandaag dus 530 jaar geleden. Zoals bekend, was het niet zijn bedoeling om Amerika te ontdekken, maar via een westelijke route rond de aarde te varen naar India in het oosten. Uiteraard was het eerste vaste land dat hij in het westen tegenkwam Amerika, terwijl hij ervan overtuigd was rond de wereld gevaren te hebben tot in India in het oosten. Hij noemde die mensen daar dan ook Indianen. Zijn levenlang heeft Columbus ontkent Amerika te hebben ontdekt. Zijn ontdekking was nochtans een keerpunt in de geschiedenis van Europa. Door het koloniseren van het nieuw ontdekte land Amerika werd Europa dan het meest overheersende continent in de wereld.

50 jaar geleden, in 1972, stortte een vliegtuig neer waarbij 16 mensen overleefden door de stoffelijke resten van hun medereizigers op te eten. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do13okt

Het is precies een jaar geleden (2021) dat de gewezen acteur William Shatner op 90-jarige leeftijd eens een echte ruimtevlucht kan maken. Hij was de acteur die bekend werd als captain Kirk in Star Trek. Hij deed de vlucht, van minder dan een kwartier, als ruimtetoerist in de Blue Origin van Amazon-stichter Jeff Bezos. Hij is daarmee de oudste persoon ooit in de ruimte.

Dario Fo overlijdt in 2016. De Italiaanse regisseur en schrijver werd weleens de ‘meest getalenteerde politieke clown van Europa’ genoemd. Van hem kennen we onder meer ‘Mistero Buffo’ en ‘Het eerste mirakel van ‘t Kindeke Jezus’ wat in ons land door een dan nog jonge Jan Decleir werd gespeeld.

In 2016 wordt de Nobelprijs voor Literatuur toegekend aan Bob Dylan voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de zang. De toekenning zorgde voor zeer uiteenlopende reacties.

In 1993 wordt de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Zuid-Afrikaanse president Frederik De Klerk en zijn latere opvolger Nelson Mandela, voor het werk dat ze gedaan hebben om het apartheidsregime af te schaffen en de basis te leggen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika.

Eddy Merckx wordt voor de tweede keer betrapt op doping vandaag in 1973. Dat was na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije. Merckx had van zijn ploegdokter een hoestsiroop gekregen tegen een bronchitis. De ploegdokter was, ironisch genoeg, dezelfde arts van de Italiaanse Wielerfederatie die Merckx vier jaar eerder in 1969 voor de eerste keer betrapte op doping in de Ronde van Italië. Net als in 1969 werd Merckx vandaag in 1973 gediskwalificeerd alweer in het voordeel van Italiaan Gimondi.

Dag of dag een halve eeuw geleden, vandaag in 1972, storten twee vliegtuigen neer op dezelfde dag. Nabij Moskou kwamen 176 mensen om het leven en in Chili waren er dat 45 in de zogenaamde Andesramp. 16 mensen overleefden die ramp wél door de stoffelijke resten van hun medereizigers op te eten. Na 72 ijskoude dagen in het Andesgebergte werden ze vijf dagen voor Kerstmis gered.

In 1819 overlijdt de Wakkense dichter Pieter-Joost de Borchgrave. Zijn gedicht Ode aan de Vrijheyd was een hulde aan Jan Breydel, Pieter de Coninck en Jacob van Artevelde. En in zijn gedicht De Belgen bezong hij, in volle Franse tijd, de Guldensporenslag.

Voila. Morgen zijn we vrijdag de 14de. Dan is het precies 10 jaar geleden, in 2012, dat een mens voor het eerst de geluidsmuur doorbreekt in valsnelheid.

Vr14okt

Dag op dag 10 jaar geleden, in 2012, doorbreekt Felix Baumgartner als eerste mens de geluidsmuur in valsnelheid. De Oostenrijkse skydiver en basejumper deed dit in een vrije val van 39 km hoog boven Roswell in New Mexico. Dat was drie keer hoger dan de hoogste routes van passagiersvliegtuigen. Zijn val duurde 10 min aan een maximale valsnelheid van 1342 km/u.

De sprong van Felix Baumgartner gebeurde op de 65ste verjaardag van de eerste piloot die met zijn straaljager de geluidsmuur doorbrak. Dat was vandaag in 1947. Dan slaagde de Amerikaanse piloot Chuck Yeager erin om als eerste de geluidsmuur te doorbreken met zijn Bell X-One. Het vliegtuig met raketaandrijving werd gelanceerd vanaf de buik van een B-29. Tijdens de vlucht werd een snelheid van 1.078 km/u bereikt op 12,8 km hoogte. Wat dus niet rapper was dan de vrije val van Felix Baumgartner 65 jaar later vandaag in 2012.

In 1914 neemt het Duitse leger de stad Tielt in om van daaruit het opperbevel over het Vierde Duitse leger te voeren. Tielt werd daardoor één groot militair Duits kamp gedurende de Eerste Wereldoorlog. De stad werd letterlijk een stukje Duitsland in België.  Tielt had een rechtstreekse spoorlijn naar het front wat de aan- en afvoer van Duitse soldaten vergemakkelijkte. Bovendien lag de stad op de juiste afstand om uit de gevaarzone te blijven. In Tielt werden heel wat belangrijke Duitse beslissingen genomen in de Eerste Wereldoorlog. De bekendste was ongetwijfeld de eerste gasaanval bij Ieper in 1917, dit jaar dus 105 jaar geleden. Het Duitse opperbevel verbleef in Tielt exact dag op dag vier jaar van 14 oktober 1914 tot 14 oktober 1918.

Op 14 oktober 1066 verslaat de Franse hertog Willem de Veroveraar de laatste Angelsaksische koning Harold II in de Slag bij Hastings. Willem de Veroveraar werd hierdoor koning van Engeland en bleef dit 21 jaar tot in 1087. De Slag bij Hastings was de eerste belangrijke Frans-Normandische overwinning in de verovering van Engeland. Het Tapijt van Bayeux, dat 70 m lang is en een halve meter hoog, toont als het ware in een stripverhaal de aanzet tot de slag, de uiteindelijke strijd en de overwinning.

Drie keer slapen en dan zijn wij er terug met een nieuwe TM. Dan hebben we het onder meer over de OPEC die de oliekraan dichtdraait naar het Westen in 1973. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr15okt

Dat (1564) is de dag waarop de arts Andreas Vesalius overlijdt. Hij was de auteur van het eerste complete boek over de menselijke anatomie.

 

Paus Gregorius de 13e beslist vandaag in 1582 om de Juliaanse kalender na meer dan 1600 jaar af te schaffen. De laatste dag van de oude Juliaanse kalender was 4 oktober 1582. Dan werden tien dagen geschrapt. 5 oktober 1582 werd dus vervangen door 15 oktober 1582 in de nieuwe Gregoriaanse kalender. Op die manier voerde paus Gregorius een tijdscorrectie door. De paus heeft er zijn naam alvast mee vereeuwigd. De volgende kalendercorrectie is gepland voor het jaar 3333.

 

Napoleon Bonaparte komt in 1815 aan op het eiland St-Helena in de Atlantische Oceaan. Zoals bekend, was hij naar hier verbannen nadat hij de Slag bij Waterloo had verloren. Eerder had hij in Frankrijk 100 dagen de macht opnieuw in handen genomen nadat hij terugkeerde van zijn verbanning naar het eiland Elba. Zijn laatste gevangenschap dat vandaag in 1815 begon op St-Helena, duurde 5,5 jaar tot hij stierf in 1821, dit jaar dus 200 jaar geleden.

 

Op 15 oktober 1894 werd de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus gearresteerd op grond van valse documenten. Hij werd beschuldigd van spionage voor het Duitse keizerrijk. Het feit dat hij een jood was, had daar alles mee te maken. Vier jaar later in 1898 verscheen in een Franse krant de beroemde open brief J’accuse van schrijver Emile Zola tegen de president van Frankrijk. Volgens Emile Zola was Alfred Dreyfus onschuldig tot levenslang veroordeeld. Hij maakte meteen ook bekend wie wèl de spion was, nl een majoor van het Franse leger. Een jaar later in 1899 kreeg Dreyfus gratie en werd hij vrijgelaten.

 

In 1990 krijgt Sovjetleider Mikhael Gorbatsjov de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn pogingen om de spanningen van de Koude Oorlog te verminderen en zijn land open te stellen. De Koude Oorlog ontstond na de Tweede Wereldoorlog en was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld, zeg maar tussen Rusland en Amerika, tussen oost en west.

 

Maandag hebben we het onder meer over de eerste Lottotrekking in 1934.

Vr16okt

Op 16 oktober 1997 werd seriemoordenaar Andras Pandy opgepakt. Samen met zijn dochter Agnes werd hij vijf jaar later in 2002 veroordeeld tot levenslang voor de moord op 6 vrouwen, één moordpoging en verkrachting van drie van zijn (adoptie)dochters. Hij liet de lichamen oplossen in een sterk zuur. Andras Pandy, die een dominee was van Hongaarse afkomst, had een incest-relatie met zijn dochter Agnes. Zij stapte al begin 1990 naar de politie om de verdwijning van enkele familieleden te melden. Pas zeven jaar later, in de nasleep van de zaak-Dutroux, ging de bal aan het rollen. 

Op 16 oktober 1984 krijgt bisschop Desmond Tutu de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse kerk in Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij kreeg de Nobelprijs voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid. Hij was ook de voorzitter van de commissie die na de val van het apartheidsregime, ernaar streefde de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven.

In 1978 wordt Kardinaal Karol Wojtyla de eerste paus uit Polen. Paus Johannes Paulus II volgt de plots overleden Johannes Paulus I op die maar één maand paus is geweest. In de kwarteeuw dat Johannes Paulus II paus was, bezocht hij 129 landen waaronder twee keer België, in 1985 en 10 jaar later in 1995. Legendarisch was dat hij bij zijn aankomst in een land de grond kuste. Hij overleefde ook een aanslag op zijn leven en hij schonk de dader in de cel vergiffenis.

In 1919 wordt de bekende witte basiliek Sacré-Coeur op de Montmartre in Parijs ingewijd. De basiliek werd gebouwd ter herinnering aan de 58.000 gesneuvelden van de Frans-Duitse Oorlog van 1870 en 71. De bouw duurde net geen 40 jaar tot in 1914, maar dan brak de Eerste Wereldoorlog uit. De inwijding van de Sacré-Coeur werd dan maar uitgesteld tot na de oorlog vandaag in 1919.

Vandaag in 1846 vindt voor het eerst een geslaagde chirurgische ingreep plaats onder algemene verdoving. Dat is bij de Amerikaanse tandarts William Morton. Hij doet dit met ether. De eerste proeven met ether liepen fout, zelfs met de dood tot gevolg. Bij de allereerste geslaagde experimenten met ether sliepen de patiënten zo diep dat tandarts William Morton dacht dat ze overleden waren. 

Voilà. Heb je ooit The Night of The Proms in het Sportpaleis bijgewoond? Wel, maandag is het precies 35 jaar geleden zijn in 1985 dat de eerste Night of The Proms plaatsvond. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 19 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma17okt

 

Het is net een jaar geleden (2021) dat de Sien Diels is overleden. De Vlaamse actrice was het meest bekend van het Nederlandse kinderprogramma Sesamstraat. Het personage heette ook Sien en had in Sesamstraat een feministisch tintje en probeerde meermaals genderpatronen te doorbreken. Geleidelijk evolueerde het personage tot een soort moederfiguur. In haar begincarrière was ze ook freelance actrice in het Tieltse theatergezelschap Malpertuis. Sien Diels leed aan dementie. Ze werd 74.

 

In 1973 draait de OPEC de oliekraan naar het Westen dicht. 17 oktober is dan ook het begin van de oliecrisis. OPEC, wat staat voor de olieproducerende en exporterende landen, gebruikte de olie als wapen tegen het Westen. De oliecrisis was een wereldwijd opzettelijk gecreëerd tekort aan aardolie. Elke maand pompten de olielanden 5% minder olie naar boven om het aanbod zo klein mogelijk te houden. Daardoor steeg de olieprijs met maar liefst 70%. In ons land werden zes autoloze zondagen georganiseerd. En er was geen school op zaterdagvoormiddag om het brandstofverbruik in de wintermaanden te beperken. De olieboycot eindigde in 1974. Vijf jaar later was er al een nieuwe oliecrisis.

 

Op 17 oktober 1933 verhuist wetenschapper Albert Einstein naar Amerika op de vlucht voor het nationaal-socialisme. Sinds januari 1933 was Hitler aan de macht. In zeer korte tijd veranderde hij Duitsland in een dictatuur met hemzelf als absolute heerser en zonder burgerrechten voor de Joden. Einstein was van Joodse afkomst.

 

Op 17 oktober 1814 beleeft London een serieus alcoholprobleem. Een tsunami van anderhalf miljoen liter bier raasde door de straten van een sloppenwijk in London. Acht mensen verdronken in het bier. De aanleiding was de ontploffing van 1200 houten vaten met gistend bier. Het duurde weken om al het bier uit de ondergelopen kelders in de sloppenwijk weg te pompen en de stank in de straten weg te krijgen. De brouwer werd vrijgesproken door de rechter. De slachtoffers konden daardoor hun schadevergoeding wel vergeten. Het bedrijf is nog 108 jaar lang, tot in 1922, bier blijven brouwen.

 

Exact 360 jaar geleden, in 1662, verkoopt Charles II van Engeland de havenstad Duinkerke aan Frankrijk voor 40 000 pond.

 

 

De schending van de mensenrechten door Koning Leopold II is voor morgen in een nieuwe TM.

Di18okt

Vorig jaar (2021) is Colin Powell overleden. De Amerikaanse oud-militair was onder meer veiligheidsadviseur in de regering van president Reagan en minister van Buitenlandse Zaken onder president Bush. Hij was de eerste Afro-Amerikaan met deze positie. In 2003 hield minister Powell zijn bekende toespraak voor de Verenigde Naties om er de eerste Golfoorlog met Irak te verdedigen door te bewijzen dat de Iraakse president Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte. Later bleken die bewijzen vals te zijn en in een interview na zijn aftreden noemde Powell die toespraak zelfs “de grootste misstap uit zijn leven”.

Vandaag in 2019 vindt de eerste ruimtewandeling plaats die ‘alleen’ door vrouwen wordt uitgevoerd, dus zonder dat daar een mannelijke astronaut bij is. Christina Koch en Jessica Meir werkten ongeveer 6 uur aan de buitenkant van het internationaal ruimtestation ISS. Die eerste vrouwelijke ruimtewandeling was al gepland in het voorjaar (maart) van datzelfde jaar 2019, maar werd toen afgeblazen, omdat er geen twee ruimtepakken in maatje ‘medium’ beschikbaar waren.

In 1934 vindt de allereerste Lottotrekking plaats. Daarvoor werden biljetten verkocht aan 100 frank, 2,5 euro nu. Dat was toen ongeveer een tiende van een maandloon van een arbeider. Je kon 1 miljoen frank verdienen, omgerekend 25 000 euro. De eerste inkomsten van de Lottotrekking dienden om de kolonie Belgisch Kongo van geld te voorzien.

Op 18 oktober 1896 overlijdt de uitvinder van de telefoon, Italiaan Antonio Meucci. In de geschiedenisboeken staat de uitvinding op naam van Graham Bell die wel degelijk het patent voor de telefoon heeft gekocht of gekregen. 250 dollar voor dat patent was veel geld voor die tijd wat Antonio Meucci helaas niet kon betalen.

De Belgische regering annexeert Kongo-Vrijstaat. Dat gebied was tussen 1885 en vandaag in 1908 privé-eigendom van Koning Leopold II. Die privé-eigendom was wel 76 keer groter dan België. In de pers verschenen alarmerende berichten over slavernij, ontvoering, marteling, verkrachting, onthoofding en platbranden van dorpen door het huurlingenleger van Leopold II. 10 miljoenen zwarten stierven. Dat was de helft van de bevolking van Kongo. Onder internationale druk wordt de Kongo-Vrijstaat vandaag in 1908, mét goedkeuring van Leopold II, door de Belgische staat overgenomen en omgedoopt tot Belgisch-Congo. Een jaar later overleed de koning.

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1985 voor de allereerste Night of the Proms in het Sportpaleis.

Wo19okt

In 1987 is 19 oktober een maandag. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Maandag, vandaag dus 35 jaar geleden. Dat had alles te maken met een beurs-crash door een plotselinge sterke daling van de aandelenkoersen. Dat kwam nadat de Amerikaanse minister James Baker zich kritisch had uitgelaten over het economische beleid van Duitsland. De Dow Jones maakte meteen een duik van 22,6%. Het duurde 15 maanden vooraleer de Dow Jones opnieuw op het normale niveau zat.

Twee studenten organiseren in 1985 voor de allereerste keer The Night of the Proms in het sportpaleis in Antwerpen. Het was meteen een succes met meer dan 13.000 bezoekers. John Miles, Thijs van Leer en Toots Thielemans waren de verrassingsgasten van die eerste editie. John Miles, van de wereldhit Music was my first Love, kwam elk jaar terug. Hun 35ste verjaardag moesten ze doorschuiven wegens geen Proms in 2020 en 2021.

Dichter en schrijver Paul Snoek overlijdt in 1981. Hij stierf in een auto-ongeluk in Egem. Hij ligt begraven in Varsenare. Hij werd 47. Hij was manisch-depressief en zo waren ook zijn gedichten. Zijn pseudoniem was afkomstig van de naam van zijn moeder, Paula Snoeck.

Vandaag in 1958 sluit Expo’58 de deuren. Sinds de opening een half jaar eerder bezochten meer dan 41 miljoen mensen deze wereldtentoonstelling in Brussel. Het Atomium, dat een ijzerkristal uitbeeldt, was de blikvanger. Het stond symbool voor de staalindustrie in ons land. De bedoeling was het Atomium terug af te breken na de Expo, maar tegen de verwachting in werd het een toeristische trekpleister. Patrice Lumumba, die twee jaar later de eerste premier werd in het onafhankelijke Congo, was in Expo58. Tijdens de expo ontdekten de zwarten dat er ook blanken waren die geen baas waren en ook minderwaardig werk deden zoals de zwarten in Congo. Er waren zelfs blanken die de zwarten bedienden, in een restaurant bijvoorbeeld.

Op 19 oktober 1745 overlijdt Jonathan Swift. Hij werd 77. Hij leed aan de ziekte van Menière. De symptomen van de ziekte zijn draaiduizeligheid, gehoorverlies en tinnitus. Het meest bekende werk van Jonathan Swift was Gulliver’s Travels wat oorspronkelijk een boek voor volwassenen was. Van hem kwamen de gevleugelde woorden: “Iedereen wil lang leven, maar niemand wil oud zijn.” 

Morgen is er een nieuwe TM. Dan tijdreizen we onder meer naar 1996 als de Witte Mars plaatsvindt in Brussel. Dit en nog meer uit de geschiedenis van 20 oktober hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Do20okt

Vorig jaar (2021) bereikt de cryptomunt Bitcoin de hoogste waarde tot dan toe, nl. 66 000 dollar, gelijk aan bijna 57 000 euro. Cryptomunt is een digitale munteenheid, die bestaat uit nulletjes en ééntjes, en is daardoor een eigen klasse in de financiële wereld omdat die niet afhankelijk is van de banken. Maar de waarde wisselt nogal sterk. Een van de verklaringen voor de hoogste waardestijging vandaag een jaar geleden (2021), is dat de Amerikaanse autoriteiten toestemming hebben gegeven bitcoin te gebruiken voor de handel in fondsen die de koers van een index volgen. Hierdoor is de bitcoin voor een grotere groep beleggers interessant geworden. Bitcon was de eerste en nog altijd de grootste cryptomunt, die al bestaat sinds 2008 toen er een grote bankcrisis was. De waarde van de bitcoin toen was die van een kop koffie.

In 2011 wordt kolonel Kadafi doodgeschoten. Hij was 42 jaar leider van Libië tot twee maanden voor zijn dood. Officieel raakte Kadafi gewond door een NAVO-bombardement terwijl hij op de vlucht was met een militair konvooi. Andere bronnen hadden het over een bondgenoot die hem doodschoot.

Op 20 oktober 1996 vindt de Witte Mars plaats in Brussel. Dit was naar aanleiding van Dutroux die dan twee maanden eerder was gearresteerd. 350 000 mensen kleurden de straten met witte ballonnen en petjes. Ze protesteerden voor een beter gerecht en voor een betere bescherming van kinderen. De regering Dehaene luisterde naar de massale noodkreet, want de gemeentelijke politie en de federale rijkswacht smolten samen, en Child Focus werd opgericht.

Dag op dag een jaar eerder in 1995 treedt Willy Claes af als secretaris-generaal van de Navo. Hij deed dit wegens zijn betrokkenheid bij de Agusta-affaire. De socialistische partij van Willy Claes had steekpenningen ontvangen om de aankoop van de Agusta-helikopter voor het Belgisch leger te bevorderen. Partijgenoot Frank Vandenbroucke, op dat ogenblik minister van Buitenlandse Zaken in de federale regering, nam eerder al ontslag, omdat hij voorstelde het ontvangen smeergeld te verbranden. Willy Claes werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk, speelde voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt en betaalde een boete van 60.000 frank, omgerekend € 1500. Hij ging in beroep bij het Europees Hof, maar kreeg geen gelijk.

In 1986 veroorzaakt een storm met rukwinden tot 115 km/u voor veel schade in Antwerpen. En het weer is koud met een vriestemperatuur van -7°C vandaag een halve eeuw geleden, in 1972.

Morgen is het precies een jaar geleden (2021) dat acteur Alec Baldwin een cameravrouw doodschiet op een filmset. Hoe dat ook alweer kwam, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr21okt

Het is precies een jaar geleden (2021) dat acteur Alec Baldwin cameravrouw Halyna Hutchins doodschiet op de set van de westernfilm Rust (Engels). Dat gebeurde met een wapen dat met losse flodders had moeten geladen zijn. Aanvankelijk leek het op het ongeluk, maar Baldwin zal toch nog voor de rechter moeten verschijnen als één van de vier verdachten. Hij had het wapen niet gecontroleerd, maar liet dit over aan de jonge en minder ervaren wapenmeester. Èn hij had niet moeten schieten, want het ging om een eerste repetitie.

Blade Runner, dat is de gehandicapte Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius, wordt tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld in 2014. Hij kreeg die celstraf voor doodslag, niet voor moord, op zijn vriendin Reeva Steenkamp die hij op valentijnsdag, een jaar eerder in 2013, in het toilet met 3 kogels doodde. Hij ging in beroep, maar kreeg strafverméérdering tot zes jaar, één jaar meer dus. De openbare aanklager ging ook in beroep, omdat die vond dat het om moord ging en niet om doodslag. Het hooggerechtshof veroordeelde Pistorius dan eind 2017 wél voor moord. Hij kreeg dan dertien jaar en vijf maanden, wat dus 8,5 jaar meer was dan zijn eerste veroordeling, vandaag in 2014. Pistorius ging dan nog maar eens in beroep, maar dat werd afgewezen.

Vier CCC’ers krijgen levenslang vandaag in 1988. CCC is de afkorting van Cellules Communistes Combatantes. Deze Belgische linkse terreurorganisatie van Pierre Carette had het niet voor de bourgeoisie en het kapitaal. Bij 27 bomaanslagen in één jaar tijd, vielen geen doden, omdat ze hun aanslagen telefonisch aankondigden bij de politie én flyers achterlieten op de plaats waar de bom zou ontploffen. Behalve dan die ene keer waarbij twee brandweermannen om het leven kwamen bij een autobom aan het station Brussel-Centraal. De rijkswacht had de brandweer wel verwittigd voor een brandende auto, maar vergat erbij te zeggen dat het om een bomauto kon gaan. Kopman Pierre Carette kwam na 17 jaar cel, in 2003 vrij.

In 1980 overlijdt Hans Asperger. De Oostenrijkse kinderarts was de eerste die in 1944 een definitie publiceerde over het syndroom dat later naar hem werd genoemd. Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis onder meer gekenmerkt door beperkingen in de sociale interacties. Het maakt deel uit van het autismespectrumstoornis.

Maandag is het precies een jaar geleden (2021) dat Lotte Kopecky wereldkampioen wordt in de puntenkoers van het WK baanwielrennen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 24 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr22okt

In 2019 is paralympiër Marieke Vervoort overleden. Ze werd 40. Ze koos voor euthanasie. In haar boek ‘De andere kant van de medaille’  bracht ze de impact van haar slepende spierziekte op haar leven. Daarin liet ze ook weten te kiezen voor euthanasie als de medicatie niet meer zou helpen. Marieke Vervoort nam twee keer deel aan de Paralympische Spelen. In London in 2012 behaalde ze goud en zilver. In Rio in 2016 was dat zilver en brons. Twee keer, in 2012 en 2015, was ze Paralympiër van het Jaar. In 2013 kreeg ze van de koning en de koningin de titel van Grootofficier in de Kroonorde. Dat was naar aanleiding van haar goud en zilver op de Paralympische Spelen in London.

Op 22 oktober 2015 ontvangt dictator Mugabe de ‘Confucius Vredeprijs’, zeg maar de ‘Chinese versie van de Nobelprijs voor de Vrede’, maar hij weigert die, omdat de Chinese regering niet betrokken is bij de instantie die de prijs uitreikt. De president van Zimbabwe kreeg de vredesprijs voor zijn ‘inspirerend leiderschap en Afrikaanse solidariteit en de politiek, om de economie in zijn land weer op de rails te hebben gezet.’ De keuze voor Mugabe was op zijn minst opmerkelijk te noemen, omdat hij al jaren verdacht werd van geweld en martelpraktijken. Hij was dan al 35 jaar aan de macht zonder eerlijke verkiezingen. Mugabe overleed in 2019.

In 1964 weigert filosoof Jean-Paul Sartre de Nobelprijs voor Literatuur. Hij vreesde dat de prijs hem op een voetstuk zou plaatsen waardoor hij dan beroofd zou worden van zijn vrijheid. Jean-Paul Sartre profileerde zich radicaal links.

Jezus Christus keert terug naar de aarde op 22 oktober 1844. Dat was toch wat predikant William Miller voorspelde. De zogenaamde Wederkomst van Jezus inspireerde toen duizenden volgelingen. Sommigen hadden zelfs al hun bezittingen weggegeven. Toen Jezus niet verscheen op 22 oktober 1844 was er een grote teleurstelling.

Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste officiële parachutesprong. We leze en schrijve 1797. Hij deed dat vanuit een luchtballon. Hij landde veilig op de grond. Ruim 300 jaar eerder al in 1483 maakte Leonardo da Vinci een ontwerp van een parachute in de vorm van een piramide. 

Op 25 oktober 1962 krijgt ons land voor het eerst elektriciteit van een kerncentrale. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 oktober hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr23okt

Op zondagochtend 23 oktober om 9 uur in het jaar 4004 voor X heeft de schepping plaatsgevonden. Dat is toch wat de Ierse aartsbisschop James Ussher heeft berekend. De aartsbisschop maakte die berekening in 1650. Dat was zes jaar voor zijn overlijden. Zijn boek gaf een opsomming van de tijdstippen waarop de Bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. Maar sinds de ontdekking van de grotten van Lascaux weten we beter. Zoals bekend, dateren de oudste rotswandschilderingen van Lascaux van 15 000 jaar voor Christus. 

In 1983 vindt op 23 oktober in Brussel de grootste betoging ooit in ons land plaats. Meer dan 400 000 mensen waren aanwezig op deze tweede vredesbetoging. Ze protesteerden tegen de plaatsing van de Amerikaanse kernraketten in Florennes en andere locaties in West-Europa, maar ook tegen de plaatsing van de Russische kernraketten die gericht waren op het Westen. In 1983 waren we immers in de Koude Oorlog waarbij Oost en West de wapens op elkaar hadden gericht in een gewapende vrede. Ondanks het grote protest besliste de regering-Martens toch om 20 kruisraketten te plaatsen op de vliegbasis in Florennes. In 1987 gingen de geplaatste raketten uiteindelijk dan toch nog terug richting Amerika als gevolg van een akkoord tussen Amerika en Rusland. Maar er liggen nog wel altijd kernwapens in ons land in Kleine Brogel.

In 1997 overlijdt Serge Snoeck uitgever van de gelijknamige jaarboeken met de zacht-erotische foto’s.

In 2004 ontspoort in Japan een hogesnelheidstrein door een aardbeving. Dat is in Japan de eerste keer in de 40 jaar dat de hogesnelheidstrein bestaat. Japan is immers in 1964 het eerste land ter wereld met een hogesnelheidstrein. De treinen staan wereldwijd bekend om hun stiptheid. De vertragingen wordt gemeten in seconden per jaar.

In 2013 overlijdt Roland Feneulle aan kanker in de gevangenis van Brugge. Samen met Freddy Horion kreeg hij levenslang voor de vijfvoudige moord op het gezin Steyaert in Sint-Amandsberg én de moord op een winkelierster. Horion, de man met de zonnebril, zit nog altijd in de cel.

En ondernemer Roger De Clerck, beter bekend als Boer De Clerck van de internationale textielgroep Beaulieu, overlijdt in 2015, vandaag dus 5 jaar geleden.

Maandag is het precies 55 jaar geleden in 1965 dat The Beatles een koninklijke onderscheiding krijgen van de Britse Queen. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma24okt

 

Het is net een jaar geleden (2021) dat Lotte Kopecky zich tot wereldkampioene heeft gekroond in de puntenkoers op het WK baanwielrennen in Roubaix. Ze overtroefde de concurrentie in een zenuwslopende race en sloot haar fantastisch WK af met goud en 2x zilver.

 

De Amerikaanse acteur James Michael Tyler is overleden aan kanker vandaag een jaar geleden (2021). Hij was bekend in zijn rol als Gunther in Friends. In het begin heette hij in de serie ’the guy from the coffee house’. Pas later kreeg hij de naam Gunther. 

 

In 2014 doet Amerikaan Alan Eustace een vrije val zonder parachute vanop 41 km hoogte. Daarmee werd het twee jaar oud record van Oostenrijker Felix Baumgartner verbroken met 2 km. De vrije val duurde bijna 4,5 min en hij haalde een valsnelheid van 1300 km/u waarmee hij dus door de geluidmuur ging. Zijn vrije val werd geremd door twee grote vangnetten.

 

Exact 10 jaar geleden, in 2012, raakt bekend dat Ford Genk sluit. Dat was dan de grootste werkgever in Limburg. Twee jaar later, in december 2014, werd de volledige productie overgeplaatst naar het Spaanse Valencia. 4210 werknemers verloren hun werk bij Ford en nog eens 1736 bij de toeleveranciers, samen goed voor 6000 arbeiders en bedienden.

 

In 2003 vindt de allerlaatste vlucht van de Concorde plaats. Dat was een rechtstreeks gevolg van de crash drie jaar eerder, in de zomer van 2000, net buiten de luchthaven van Parijs. 113 mensen kwamen hierbij om het leven. Een vlucht van Londen naar New York duurde minder dan vier uur.

 

65 jaar geleden, in 1957, overlijdt heel plots mode-ontwerper Christian Dior. Hij werd 52. Het was zijn assistent, Yves Saint Laurent, die dan de leiding van het bedrijf overnam.

 

Op 24 oktober 1929 crasht de beurs van Wall Street. Die dag gaat de geschiedenis in als Zwarte Donderdag. Het echte dieptepunt kwam in het begin van de zomer van 1932, dit jaar dus 90 jaar geleden. Het was meteen het begin van een wereldwijde crisis in de jaren dertig en veertig die een kwarteeuw duurde. Door de crisis konden velen hun leningen niet terugbetalen waardoor banken failliet gingen. De beurskoers van Wall Street herstelde zich pas in 1954. Dat was bijna een kwarteeuw later én al bijna 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog.

 

We maken de TM klaar voor een nieuwe duik in de geschiedenis morgen zelfde tijd. Dan is het precies een halve eeuw geleden, in 1972, dat Eddy Merckx het werelduurrecord in Mexico breekt. Tot morgen.

Di25okt

 

Keizer Karel V doet in 1555 troonsafstand als keizer van het Heilig Romeinse Rijk, aartshertog van Oostenrijk, de eerste koning van Spanje en leider van de Nederlanden en dus ook van ons land. Het volk vond dit jammer, want de keizer was wel populairder dan zijn oudste zoon Filips, beter bekend als Filips de Schone, volgde Keizer Karel op in Spanje en de Nederlanden. Het Heilige Roomse Rijk ging naar zijn jongste broer Ferdinand van Oostenrijk.

 

60 jaar geleden, vandaag in 1962, wordt voor het eerst in ons land energie op het elektriciteitsnet gezet dat afkomstig is van een kerncentrale. Twee maanden eerder was daarvoor in Mol de eerste drukwaterreactor van West-Europa opgestart. Het was eigenlijk de voorloper van de kerncentrales in Doel en Tihange. De reactor van Mol was ook de eerste die werd ontmanteld in West-Europa. Dat was na een kwarteeuw in 1987. Intussen is ook Doel 3 sinds vorige maand stilgelegd en kan ook daar de ontmanteling beginnen. Na de winter is Tihange 2 aan de beurt.

 

Exact een halve eeuw geleden, in 1972, verbetert Eddy Merckx het werelduurrecord. Op de piste in Mexico reed hij in één uur 49 km en 431 m. Het record bleef 12 jaar overeind tot Francesco Mosèr in 1984 het record brak met een speciaal ontworpen fiets. Nog eens 16 jaar later, in het jaar 2000, besloot de UCI het record van Merckx in eer te herstellen. Verbeteringen van dit record worden alleen erkend als ze op een soortgelijke fiets worden gereden als die van Merckx.

 

Precies 20 jaar geleden, in 2002, is acteur Richard Harris overleden. Hij ging de filmgeschiedenis in als schoolhoofd Perkamentus in de eerste twee films van Harry Potter. Hij scoorde in 1968 ook als zanger met de hit MacArthur Park wat 10 jaar later een discohit werd voor Donna Summer.

 

 

Vorig jaar (2021) passeerde een planetoïde van amper 2 meter groot, voorbij de aarde op een afstand van 3047 km boven de zuidpool aan een snelheid van bijna 16 000 km/sec. Wetenschappers waren het er over eens dat een botsing met de aarde zo goed als onbestaande was geweest, omdat de planetoïde zeker opgebrand zou zijn in de atmosfeer. De wetenschappers waren wel het meest bezorgd om het feit dat ze de planetoïde pas vier uur voor de passage hadden opgemerkt.

 

Herinner jij je nog Fons Oerlemans? De man die met zijn zelfgebouwde vlot de Atlantische Oceaan overstak? Dat was in 1974. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo26okt

Op 26 oktober 1965 ontvangen The Beatles een koninklijke onderscheiding van de Britse Queen. De Fab4, zoals ze ook werden genoemd, bestond dan nog maar drie jaar. Het waren dan nog vier brave jongens met typische haarsnit allemaal in hetzelfde maatpakje met das. Ze hadden dan in 1965 al wel twee films gemaakt. En in de belangrijkste Amerikaanse hitlijst, de BillBoard Hot 100, hadden The Beatles de vijf eerste plaatsen ingenomen, wat een absoluut record was.

Fons Oerlemans vertrekt vandaag in 1974 met zijn zelfgebouwde vlot vanuit Safi in Marokko voor zijn eerste tocht over de Atlantische Oceaan. Hij deed dit samen met twee vrienden. De zeereis duurde drie maanden. Die was niet zonder gevaar, want er was geen medische hulp en de weersomstandigheden waren niet goed. In  januari 1975 kwam het drietal veilig aan in Trinidad. 

Het is precies 20 jaar geleden, in 2002, dat Russische militairen het Dubrovka-theater in Moskou bestormen. Drie dagen al werden daar 922 mensen gegijzeld door 40 Tsjetsjeense terroristen. Ze eisten de terugtrekking van de Russische strijdkrachten uit Tsjetsjenië. Bij de bestorming spoot de speciale eenheid van de militairen via het ventilatiesysteem een gas naar binnen dat gebruikt wordt in de anesthesie. 39 terroristen en 129 gegijzelden kwamen hierbij om het leven, omdat er een te hoge dosis in het gebouw werd gespoten. Eén terrorist overleefde dit.

In 2012 wordt de Italiaanse oud-premier Berlusconi veroordeeld tot 4 jaar cel wegens belastingfraude in zijn bedrijf Mediaset, vandaag dus 10 jaar geleden.

Het is precies een jaar geleden (2021) dat Josh Cavallo zich out als eerste profvoetballer in de wereld. De Australiër van Adelaide United kreeg voor deze bekentenis lof in de media, maar tegenwind in de sociale media. Voetbal is traditioneel een machowereld en supporters hebben het daarmee moeilijk dat voetballers ook homo kunnen zijn.

Morgen is het precies vijf jaar geleden, in 2017, dat Catalonië de onafhankelijkheid uitroept. Puigdemont en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 oktober hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM op RT. Fijn dat je bij ons was. Morgen nog eens? Je bent alvast welkom!

Do27okt

Op 27 oktober 2020 wordt in ons land een recordaantal nieuwe Corona-besmettingen op één dag bereikt. Dat waren 22 221 nieuwe besmettingen op één dag. We waren dan in de tweede coronagolf. Henegouwen en vooral Luik zorgden voor de meeste besmettingen. Het absolute recordaantal nieuwe besmettingen op één dag kwam er in de vijfde coronagolf op 24 januari van dit jaar (2022) met maar liefst 76 034 besmettingen op één dag.

En het recordaantal nieuwe besmettingen per dag werd bekendgemaakt op de eerste verjaardag van Sophie Wilmès als eerste vrouwelijke premier in ons land, weliswaar tijdelijk en waarnemend, van een federale regering in lopende zaken. Ze kwam in de plaats van premier Charles Michel van MR die voorzitter werd van de Europese Raad. Een cadeau was het niet echt voor Wilmès, want ze werd meteen eerste minister in coronatijd waarin correct communiceren heel belangrijk was.

Dag op dag vijf jaar geleden, in 2017, roept Catalonië de onafhankelijkheid uit. Dat was naar aanleiding van een referendum. 90% van de Catalanen stemden voor afscheiding van Spanje, maar slechts 42% van de Catalanen had aan het referendum deelgenomen. Omdat dit referendum niet in overleg met de Spaanse regering was gebeurd, was het illegaal. Daarom liet de Spaanse regering de Catalaanse regering oppakken. De Catalaanse premier Puigdemont werd uit zijn ambt gezet en vluchtte naar België. De Spaanse regering begon een rechtszaak tegen de Catalaanse regering, wat internationaal veel verontwaardiging opriep. In de Spaanse grondwet is geregeld dat Catalonië een autonome regio is binnen Spanje met eigen bevoegdheden, maar die werden nu tijdelijk opgeschort. 

In 1922 overlijdt priester-dichter Hugo Verriest, vandaag dus 100 jaar geleden. Hij was een van de belangrijkste cultuurflaminganten en een vertrouweling van de Vlaamse Beweging. Hij was leerling van Guido Gezelle en leraar van Albrecht Rodenbach. Hugo Verriest was pastoor van Wakken en Ingooigem. Hij ijverde hard voor het Nederlands in het middelbaar en het hoger onderwijs in heel Vlaanderen. Hugo Verriest ligt begraven aan de kerk in Ingooigem naast Stijn Streuvels. Aan de kerk van Deerlijk staat een standbeeld van hem.

Morgen duiken we in de geschiedenis van de kranten en de journaals van 28 oktober. Daarin zien we dat Marc Zückerberg in 2003 de webpagina FaceMash lanceert, de voorloper van Facebook is dat. Fijn dat je bij ons was. Morgen nog eens? Je bent alvast welkom!

Vr28okt

Op 28 oktober 2003 lanceert Marc Zückerberg vanuit zijn slaapkamer de webpagina FaceMash. Het was een webpagina om medestudenten te beoordelen op hun uiterlijke. Er werden telkens twee foto’s getoond met de vraag: ‘Who’s hotter?’ Het was eigenlijk een misplaatste studentengrap die met de huidige #metoo niet in dank afgenomen zou worden. Hoewel, drie maanden later richtte Marc Zückerberg met enkele studenten ‘facebook.com’ op. 9 maanden later hadden ze al 1 miljoen gebruikers. En na een jaar waren dat er al 3 miljoen. Momenteel telt Facebook meer dan drie miljard actieve gebruikers.

45 jaar geleden, in 1977, brengt de Britse groep The Sex Pistols de LP Never Mind the Bollocks uit. Het was meteen het begin van de punk. Basgitaris Sid Vicious overleed twee jaar later in 1979. Zanger Johnny Rotten treedt nog altijd op. Met de groep PIL had hij de wereldhit This is not a love song. Bekende nummers van The Sex Pistols zijn God save the Queen, Pretty Vacant, EMI en Anarchy in the UK.

60 jaar geleden, in 1962, komt vandaag een einde aan de Cubacrisis, ook wel de Oktobercrisis of de Cubaanse Rakettencrisis genoemd. 13 dagen lang werd gevreesd voor een atoomoorlog tussen Amerika en Rusland. Dat was het gevolg van een conflict over Russische nucleaire wapens in Cuba. Cuba was immers communistisch geworden onder Fidel Castro en had bij Rusland militaire steun gezocht en gekregen. Samen met Che Quevara probeerde Castro met Sovjet-materiaal de Verenigde Staten te doen geloven dat het Rusland was die Amerika aanviel en zo een Derde Wereldoorlog wou uitlokken. Uiteindelijk haalde Chroesjtsjov de Russische raketten, gericht op Washington, terug uit Cuba. In alle stilte haalde ook Kennedy de VS-raketten uit Turkije, gericht op Moskou, weg. Sinds de Cubacrisis hebben de presidenten van Amerika en Rusland een rechtstreekse lijn met elkaar, de zogenaamde Rode Telefoon.

Maandag is het nog maar 30 jaar geleden, in 1992, dat de paus zijn excuses biedt aan Galileo Galilei. Die beweerde, 359 jaar eerder, dat de aarde niet het centrum is van het heelal. Hij werd hiervoor gestraft door de paus. Hoe dat precies zat, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr29okt

Het zit vooraan in het nieuws vandaag in 2018. Een 737 MAX stort neer in de Javazee. Alle 181 passagiers en 8 bemanningsleden komen om het leven. Eén van hen was de Italiaanse wielrenner Andrea Manfredi. Hij werd 26. De 737 MAX was een gloednieuw vliegtuig. Toch stortte deze binnenlandse vlucht van de Indonesische luchtvaartmaatschappij 12 min na het opstijgen neer. Toen vijf maanden later in maart 2019 opnieuw een 737 MAX, 6 min na het opstijgen neerstortte, werden om veiligheidsredenen wereldwijd alle soortgelijke toestellen aan de grond gehouden.

Het is voorpaginanieuws vandaag in 2017. Steracteur Kevin Spacey heeft grensoverschrijdend gedrag vertoond tegenover een jongen van 14. Die jongen was acteur Anthony Rapp, bekend van de tv-serie Star Trek. Spacey herinnerde zich niets meer. Hij verontschuldigde zich door te zeggen dat hij homoseksueel was. Hij werd meteen uit de cast van House of Cards gezet niettegenstaande hij er de hoofdrol speelde. In de zomer van 2019 werd hij vrijgesproken van sexueel misbruik, omdat Anthony Rapp weigerde nog verder te getuigen. 

Het weerbericht van 29 oktober 1950 is wit met 6 cm sneeuw in de Ardennen.

29 oktober in 1939 is de sterfdag van Albrecht von Württemberg. De Duitse hertog was bevelhebber van het Vierde Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij verbleef daarom vier jaar in de Hoogstraat in Tielt. Het was ook daar dat het historische bevel werd gegeven voor de gasaanval bij Ieper van april 1915.

Op 29 oktober 1914 geeft Koning Albert I het bevel om de Ijzervlakte onder water te zetten. Zoals bekend, liep het Duitse leger op weg naar de Noordfranse havens vast aan de Ijzer. In de vier jaar oorlog werd het onder water zetten geregeld herhaald. Hierdoor werden minder Belgische soldaten doodgeschoten, maar niettemin stierven ze wel door een slechte hygiëne en gezondheid in de natte grond van de Westhoek.

De tijdsreis van maandag passeert onder meer 1914 als in het begin van de Eerste Wereldoorlog een aanslag wordt gepleegd op de Duitse keizer die op dat moment in Tielt op werkbezoek is.

Vr30okt

De Amerikaanse leerlooier John Loud krijgt in 1888 het patent voor zijn uitvinding van de kogelpen. Dat is een apparaat om leder te merken. De uitvinding was echter geen echt succes, maar het was wel hèt idee voor een nieuwe uitvinding, nl. de balpen. Vandaar de verwarring dat de balpen ook wel de kogelpen wordt genoemd.

Dag op dag 110 jaar geleden op 30 oktober 1910 overlijdt Henri Dunant. Deze Zwitserse bankier is de oprichter van het Rode Kruis en mede-auteur van The Young Men‘s Christian Association, kortweg YMCA. Dat is de grootste christelijke jongerenorganisatie van de wereld met ongeveer 45 miljoen leden. Henri Dunant kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1901.

Op 30 oktober 1938 wordt onze aarde aangevallen door wezens van de planeet Mars. Dat is toch wat op de Amerikaanse radio te horen is. Het duurt een tijd voor de mens van eind jaren 30 beseft dat het alleen maar om een hoorspel gaat naar aanleiding van Halloween. Sommigen sloegen in paniek, anderen vluchtten de kerk in om zich voor te bereiden op de dood. Schrijver Orson Welles verontschuldigde zich voor de paniekaanval bij de Amerikanen, want het was helemaal niet zijn bedoeling om paniek te zaaien. Hij wou alleen maar een goed en spannend verhaal op de radio brengen. Zijn hoorspel was gebaseerd op het verhaal van Georges Wells, The War of the Worlds uit 1898.

30 oktober is een witte dag in 1941, want dan ligt er 5 cm sneeuw.

In 1944 worden de gaskamers in Auschwitz voor de laatste keer gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werden naar schatting 1,3 miljoen mensen naar dit Poolse concentratiekamp gedeporteerd.

Stripfiguur Jommeke verschijnt in 1955 voor het eerst, vandaag dus 65 jaar geleden. 30 oktober is dan ook zijn verjaardag. In de strip daarentegen is hij maar 10 jaar en 4 maanden oud. Dat is toch wat zijn geestelijke vader Jef Nys heeft gezegd. Hoewel, in het album De Grasmobiel liet hij Jommeke zelf zeggen dat hij elf was.

In 2009 overlijdt acteur Manu Verreth, beter bekend als Jomme Dockx in de tv-serie De Collega’s.

Vandaag is het 10 jaar geleden in 2010 dat de Nederlandse schrijver Harry Mulisch overlijdt.

In 2013 overlijdt Clem De Ridder, gewezen secretaris-generaal en voorzitter van het Davidsfonds.

En in 2015, vandaag vijf jaar geleden dus, overlijdt acteur Al Molinaro, eigenaar van het restaurant Arnolds in de tv-serie Happy Days.

Maandag wordt er opnieuw geschiedenis geschreven in de TM. Dan bezorgt Nina Derwael ons land een eerste gouden medaille ooit op het WK gymnastiek. Graag tot maandag.

Ma31okt

505 jaar geleden, in 1517, spijkert Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel van Wittenberg. Hij klaagde de wantoestanden aan in de katholieke Kerk. Vooral de handel in aflaten pikte hij niet. Met de aflaten konden rijke mensen hun vergiffenis van hun zonden afkopen bij de paus. Zo werd de Kerk schatrijk. Luther vond het onrechtvaardig dat de rijken geen boete moesten doen na hun biecht zoals de anderen. De stellingen van Luther leidden tot de oprichting van het protestantisme.

Precies 100 jaar geleden, in 1922, wordt Mussolini minister-president. Daarmee kwam het fascisme aan de macht in Italië. Mussolini droomde van een herstel van het Romeinse Rijk.

In 1953 wordt tv-geschiedenis geschreven in ons land. Om halfacht ’s avonds zendt de Belgische nationale omroep NIR voor het eerst het journaal uit. Het journaal heette Panorama en was een weekoverzicht. Ongeveer een honderdtal Vlamingen hadden toen een televisie. 

Slechts 30 jaar geleden, in 1992, geeft de kerk eindelijk toe een fout te hebben gemaakt in de wetenschap. Paus Johannes Paulus II bevestigde namens de Kerk dat Galileo Galilei, 359 jaar eerder, gelijk had door te stellen dat de aarde niet het centrum is van het heelal. Galilei werd in 17e eeuw door de Kerk hiervoor veroordeeld én verbannen. Hij bouwde verder op de theorie van Copernicus die stelde dat de aarde rond de zon draait en niet de zon rond de aarde. 

In 2020 is Sean Connery overleden. De Schotse filmacteur werd wereldberoemd als de eerste James Bond.

Vandaag in 2011 wordt de 7 miljardste mens op aarde geboren. Intussen zijn we, 11 jaar later, al met bijna 8 miljard. 3 miljard mensen wonen fifty-fifty in China of India. Elke dag worden er naar schatting ongeveer 350.000 mensen geboren en sterven er ongeveer 150 000. De bevolkingsgroei neemt dus alsmaar sneller toe. In 1804 waren we voor het eerst met 1 miljard. Het duurde ruim een eeuw, tot in 1927, vooraleer er nog eens 1 miljard mensen was bijgekomen. Nu komen er 1 miljard mensen bij in 11 jaar tijd.

In 2020 stapt VRT-filmjournalist en recensent Ward Verrijcken uit het leven. Het nieuws kwam totaal onverwachts, ook voor mensen uit zijn directe omgeving. Een maand eerder kreeg hij de diagnose ‘bipolaire stoornis’, ook bekend als manisch-depressief. Hij werd 47.

Morgen zelfde tijd zijn wij er weer. Dan flitsen we onder meer naar 1955 voor het begin van de Vietnamoorlog. Tot morgen.