Ma1nov

In het jaar 844 verplaatst paus Gregorius IV Allerheiligen van het voorjaar naar het najaar, nl. van 13 mei naar 1 november. Dit is niet de paus van de Greogoriaanse kalender die we nu nog altijd gebruiken, want die is van 700 jaar later van paus Gregorius XIII.

 

In een zware aardbeving in Lissabon vandaag in 1755 komen 70 000 mensen om het leven. De beving van 8,7 op de schaal van Richter zorgde voor een tsunami. Niet alleen de hoofdstad van Portugal werd verwoest, maar heel de Algarve in het zuiden van het land. De aardbeving van Lissabon had ook zijn invloed op de filosofen van die tijd, Immanuel Kant in het bijzonder, om de ramp te beschouwen als een natuurfenomeen in plaats van een straf van God. De ruïne van het Carmoklooster in Lissabon is een blijvende herinnering aan de ramp van 1 november 1755.

 

Vandaag in 1914 bombarderen de Engelsen de stad Tielt. Dat kwam omdat de Duitse keizer Wilhelm in Tielt op werkbezoek was. In Tielt was tijdens de Eerste Wereldoorlog het oppercommando van het Vierde Duitse leger gekazerneerd. Het Engelse bombardement kwam net te laat, want de Duitse keizer was al terug vertrokken.

 

Het Bosuilstadion in Antwerpen wordt in 1923 plechtig ingespeeld met een wedstrijd tussen België en Engeland die eindigt op een 2-2 gelijkspel. Het stadion zat tot in de nok gevuld.

 

Op 1 november 1955 begint de Vietnamoorlog. De Amerikaanse president Eisenhower had eerder al Amerikaanse steun aan Zuid-Vietnam beloofd. De tegenpartij Noord-Vietnam kreeg de steun van Russen en Chinezen. Vietnam, Laos en Cambodja waren het slagveld. De Vietnamoorlog duurde 20 jaar tot april 1975.

 

In 1994 speelt tennister Venus Williams haar eerste wedstrijd in het profcircuit. Ze was dan 14. Ze won het tornooi in Oakland met 6-3 en 6-4 van de 12 jaar oudere Shaun Stafford.

 

1 november is de sterfdag van de gewezen Belgisch kampioen verspringen Ronald Desruelle in 2015. Hij was ook Belgisch recordhouder op de 100m sprint.

 

Morgen is het 85 jaar geleden in 1936 dat de BBC officieel met tv-uitzendingen begint en daarmee het oudste tv-station is wereldwijd. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di2nov

Op 2 november 2018 schrijft Nina Derwael geschiedenis. Ze bezorgt ons land een eerste gouden medaille ooit op het WK gymnastiek. Dat was op de brug met ongelijke leggers. In 2019 werd ze voor de tweede keer wereldkampioen. In Tokio werd ze deze zomer (2021) Olympisch kampioen en in 2019 won ze goud op de Olympische Spelen in Minsk. Op de brug met de ongelijke leggers werd Derwael eerder al twee keer Europees kampioen (2017 en 2018). Ze heeft ook een turnoefening die haar naam draagt.

 

De wereldberoemde meester-clown Oleg Popov van het Circus van Moskou en gewezen Anderlecht-doelman en Rode Duivel Jean Trappeniers overlijden allebei in 2016 vandaag dus 5 jaar geleden.

 

Lewis Hamilton is voor de eerste keer wereldkampioen Formule 1 in 2008. Hij deed dat met slechts één punt verschil op Felipe Massa. Intussen is Hamilton al zeven keer wereldkampioen, evenveel als Schumacher. De laatste keer was vorig jaar (2020). Hij heeft het record van het aantal pole-positions aller tijden, nl. 100.

85 jaar geleden op 2 november 1936 vindt de eerste tv-uitzending van de Britse openbare omroep BBC plaats. Het zond dan al vier jaar lang sinds 1932 sporadisch tv-programma’s uit. De BBC was het allereerste tv-station en dus meteen ook het oudste ter wereld. Wereldwijd geldt de BBC dan ook zowat als norm. Bijna 20 jaar had de zender het tv-monopolie in Engeland tot ITV begon in 1955. De binnenlandse kanalen van de BBC hebben geen betaalreclame. De inkomsten komen onder meer van een soort kijk- en luistergeld, ook op de online uitzendingen.

 

In 1803 wordt Lodewijk Bakelandt op de markt in Brugge onthoofd met de guillotine. 24 leden van zijn Bende van Bakelandt werden eveneens terechtgesteld. Ze hadden veel geplunderd, maar uiteindelijk maar één moord gepleegd. Die was eerder toevallig gebeurd op een vrouw in Pittem die ze met een hoofdkussen tot stilte wilden dwingen, maar ze stikte.

 

Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat we het recordaantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag bereiken, nl. 899. Dat heeft alles met covid te maken natuurlijk. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo3nov

Precies een jaar geleden (2020) bereiken we het recordaantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag, nl. 899 nieuwe Covid-patiënten. Dat was ook geen wonder na het recordaantal nieuwe besmettingen per dag een week eerder. Er mochten ook wel 669 covid-patiënten het ziekenhuis verlaten die dag. Op 3 nov vorig jaar (2020) lagen 7461 covid-patiënten in onze ziekenhuizen, waarvan 1353 op intensief. Vooral de provincie Henegouwen was getroffen. In november vorig jaar (2020) waren we in de tweede coronagolf.

 

Op 3 november 1979 is de groep Abba te gast in ons land voor een optreden in Vorst Nationaal. Het was de laatste wereldtoernee van de groep. Het album Voulez-Vous was dan net uit. De setlist in Vorst begon met Voulez-vous en eindgde 22 nummers verder met Hole in your soul, gevolgd door nog drie bisnummers om finaal het concert af te sluiten met Waterloo. 

 

In 1957 lanceren de Russen voor het eerst een lezend wezen in de ruimte. Dat was de hond Laika. Laika was enkele uren na de lancering al overleden door oververhitting en stress, maar dat verzwegen de Russen bijna een halfeeuw tot in 2002. Het was trouwens niet de bedoeling om Laika terug levend naar de aarde te krijgen, want het ruimtetuig was niet eens gemaakt om te kunnen landen. De spoetnik brandde op in de atmosfeer 6 maanden na de lancering (14 mei) in 1958.

 

Op 3 november 1891 verschijnt de eerste krant van De Gazet van Antwerpen, vandaag dus 130 jaar geleden. De eerste krant had een oplage van 8.000 exemplaren, telde vier bladzijden en kostte twee centiemen. De eerste drie nummers werden gratis uitgedeeld. De krant was een katholiek antwoord op de liberale krant Het Laatste Nieuws en de socialistische krant Vooruit. 

 

De Belgische architect Joseph Poelaert is overleden vandaag in 1879. Zijn naam blijft verbonden aan de bouw van het Justitiepaleis aan het Poelaertplein in Brussel. Hij zag zelf het eindresultaat nooit, omdat het gebouw pas in 1883 klaar was, vier jaar na zijn overlijden dus. Andere bekende Brusselse gebouwen van hem zijn onder meer de Congreskolom aan het graf van de Onbekende Soldaat, de kerk van Laken en de Muntschouwburg.

 

In 1869 verschijnt het eerste nummer van het Brits wetenschappelijk vakblad Nature. Het groeide uit van een eenvoudige publicatie voor amateur-wetenschappers tot een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1922 als het graf van de Egyptische farao Toutan-chamon wordt ontdekt. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Do4nov

Vandaag in 1922 wordt het graf van Toetan-chamon ontdekt in Luxor. Het was de Britse archeoloog Howard Carter die het graf van de Egyptische farao ontdekte. Het graf werd pas 3,5 maand later (op 16 februari 1923) geopend. Toetan-chamon werd in het jaar 1333 voor X geboren en was vermoedelijk 19 toen hij stierf. Lang heerste er een zogenaamde vloek over het graf, omdat mensen overleden die in het graf waren geweest. Met de wetenschap van nu weten we dat bacteriën en schimmels zich 3000 jaar lang hadden verzameld in de opgesloten piramide. De onhygiënische omstandigheden waren wellicht de oorzaak van ziektes en dus ook doden.

Vandaag in 1979 worden in de Amerikaanse ambassade in Teheran 52 Amerikanen gegijzeld. Die gijzeling in de hoofdstad van Iran duurde maar liefst 444 dagen, dat was één jaar en 2 maanden. De gijzelnemers eisten onder meer de uitlevering van de Iraanse sjah die in de Verenigde Staten verbleef. De gijzelaars kwamen uiteindelijk vrij in januari 1981, zeven minuten nadat president Carter was afgetreden en Ronald Reagan de eed had afgelegd als de nieuwe president van Amerika.

Op 4 november 1992 overlijdt de Vlaamse schrijver en dichter André Demedts. Na 17 jaar boeren op de ouderlijke hoeve werd hij in 1937 selfmade leraar Nederlands in het Heilig-Hartcollege in Waregem. In 1949 werd hij directeur van BRT West-Vlaanderen, toen nog Radio Kortrijk, nu R2-WVL. André Demedts ijverde voor de culturele integratie van Vlamingen, Nederlanders, Frans-Vlamingen en Zuid-Afrikanen. Hij richtte onder meer het Komitee voor Frans-Vlaanderen op, stond aan de wieg van het cultureel tijdschrift Ons Erfdeel, het Kunsttijdschrift Vlaanderen en het Festival van Vlaanderen. Sinds 1983 is er het cultuur- en kunstencentrum in het André Demedtshuis in St-Baafs-Vijve.

Precies 55 jaar geleden op 4 november 1966 wordt Venetië geteisterd door de grootste overstroming in haar geschiedenis. Het waterpeil steeg tot 194 cm boven het zeeniveau, dus bijna 2 m. Als de wind toen niet was gedraaid, dan hadden we nu grote delen van Venetië niet meer kunnen bezoeken. Twee jaar geleden in 2019 kwam Venetië ook onder water te staan, maar toen steeg het water tot maximaal 187 cm, dus toch wel 7 cm minder hoog dan vandaag in 1966.

Morgen is het precies 15 jaar geleden in 2006 dat de gewezen Iraakse president Sadam Hoesein terdood wordt veroordeeld. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr5nov

In 2017 werd de Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel voor de eerste keer Europees kampioen. In 2018 en 2019 deed hij dat nog eens over. Dit jaar (2021) werd hij ook voor de vierde keer wereldkampioen.

Het is precies 15 jaar geleden in 2006 dat de gewezen Iraakse president Sadam Hoesein ter dood wordt veroordeeld. De ophanging zelf vond pas acht weken later plaats op de voorlaatste dag van 2006. Hoesein werd veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. Drie jaar eerder, begin 2003, viel een leger onder leiding van de VS en het VK, Irak binnen om Hoessein af te zetten. De reden was het vermoeden van massavernietigingswapens en banden met terroristen. Bijna een kwarteeuw was hij dictator in Irak.

In 1983 krijgt Lech Walesa de Nobelprijs voor de Vrede. Walesa is de Poolse leider van de toen nog verboden vakbond Solidarnos. Later werd dit de eerste onafhankelijke vakbond in het communistische Oostblok, waarmee hij een beweging in de oostbloklanden op gang bracht die uiteindelijk leidde tot het einde van de Sovjet-Unie en het einde van de Berlijnse Muur. Lech Walesa werd in 1990 president van Polen.

In 1982 overlijdt de Franse komische acteur Jacques Tati. Rowan Atkinson liet zijn Mr. Bean grotendeels inspireren op Tati.


Franklin Roosevelt is de eerste president van Amerika die vandaag in 1940 voor de derde keer wordt verkozen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1944 deed hij dat zelfs nog voor een vierde keer. Dit record kan niet meer verbroken worden, want de Amerikaanse presidenten kunnen nu maar één keer meer herkozen worden.

Het is 105 jaar geleden op 5 november 1916 dat Antoon Stillemans overlijdt. Hij was de bisschop van Oost-Vlaanderen die de bekende pastoor Daens uit Aalst schorste in 1899.

Op 5 november 1605 vindt het buskruitverraad plaats in London. Dat was een poging van de katholieken om het Britse parlement op te blazen en zo de protestantse koning met zijn aristocratische adel te doden. Maar het complot werd ontdekt. Militair Guy Fawkes en zijn samenzweerders werden veroordeeld tot ophanging en vierendeling. Guy Fawkes probeerde te ontsnappen en sprong van de galg, maar brak daarbij zijn nek. De film V for Vendetta verwijst naar dit stukje Engelse geschiedenis. 

Op 8 november 2013 werden in de Filipijnen windstoten gemeten tot 378 km/u. Dit en nog veel meer uit de kranten en de journaals van 8 november hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr6nov

Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero, overlijdt op 6 november in 2016. Opvallend met andere tekenaars heeft Marc Sleen zijn strips nooit laten gebruiken voor merchandising of andere commercialiseringen. Dat leidde er ook toe dat zijn werk nooit een internationale carrière heeft gekend.

Het is vandaag precies vijf jaar geleden in 2015 dat Klaasje, Marthe en Hanne de wedstrijd voor de nieuwe K3 winnen. In de een talentenjacht werden in Vlaanderen en Nederland gezocht naar de nieuwe gezichten en stemmen voor de meidengroep. Ook de look moest dezelfde zijn, tot de kapsels toe. Maar liefst 6000 meisjes schreven zich in. De selectie om Josje, Kristel en Karen te vervangen duurde twee maanden. Het eerste nummer van de nieuwe K3 heette 10 000 luchtballonnen.

In 2009 stapt wielrenner Dimitri De Fauw uit het leven. Hij werd 28. Drie jaar eerder in 2006, tijdens de Zesdaagse van Gent, kwam De Fauw in botsing met Spanjaard Isaac Gálvez die deze val niet overleefde. De Fauw stortte hiervan mentaal in elkaar, leefde drie jaar lang met een schuldgevoel en stapte dus, vandaag in 2009, uit het leven. Wie vragen heeft over zelfdoding kan dag en nacht terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online.

In 1978 geeft Tanzania voor het eerst openlijk toe dat het een einde wil maken aan het bewind van president Idi Amin van Oeganda. Vier maanden later lukte het ook om de president te verjagen. Idi Amin leidde Oeganda dan al zeven jaar als een dictator. ‘De slachter van Afrika’ zoals hij werd genoemd heeft 300 000 doden op zijn geweten.

De Zwitserse wielrenner Heiri Suter (oe) overlijdt in 1978. Hij was de eerste buitenlander die de Ronde van Vlaanderen won. Bovendien was hij ook de eerste renner die de dubbel won in hetzelfde seizoen, nl. de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Samen met zijn landgenoot Fabian Cancellara was hij de enige niet-Belg die daarin slaagde.

En de Zwitser Hugo Koblet (zonder t) was de eerste niet-Italiaan die de Giro won. Hij overlijdt in een verkeersongeval vandaag in 1964.

Aldophe Max, gewezen burgemeester van Brussel, overlijdt in 1939.

In 1927 behaalt de nationale ploeg van Peru de grootste overwinning uit hun voetbalgeschiedenis door met 9-0 te winnen van Bolivia. Tot op vandaag worden de Bolivianen hiermee nog altijd geplaagd door de Peruvianen.

Maandag zal het precies 35 jaar geleden zijn in 1985 dat de Bende van Nijvel een aanslag pleegt in Delhaize in Aalst. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma8nov

8 november is de sterfdag van actrice Dora van der Groen in 2015. In 1978 werd ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen tot dit werd samengevoegd met de Studio Herman Teirlinck. Dora van der Groen werd bij het grote publiek bekend in haar dubbelrol in de tv-serie Wij, Heren van Zichem. Samen met An Petersen speelde ze in de kortfilm Pauline en Paulette.

 

In 2013 is de supertyfoon Haiyan in de Filipijnen de hevigste storm ooit. De wind haalde pieken tot 300 km/u. met zelfs windstoten tot 378 km/u. Meer dan 5700 mensen kwamen om het leven. Meer dan een half miljoen mensen waren dakloos.

 

Het is vandaag 10 jaar geleden in 2011 dat een planetoïde rakelings langs onze aarde passeert tussen de maan en de aarde in, op een afstand van amper 325 000 km. Dat is dus wel echt héél dicht. Een soortgelijke planetoïde botste wél met de aarde 65 miljoen jaar geleden. Daardoor werd de aarde in een wereldwijde winter en nacht gedompeld. Er kwam toen een eind aan 150 miljoen jaar leven van dino’s op aarde. Vogels, kikkers en krokodillen hebben de inslag van de meteoriet 65 miljoen jaar geleden wel overleefd. 

 

In Luik in 1983 vallen 2 doden en tientallen gewonden bij een aardbeving van 5,0 op de schaal van Richter. De aarbeving gebeurde ’s nachts om 10 voor 1 en richtte veel schade aan. De zwaarste aardbeving is ons land dateert van 1692 in Verviers. De zwaarste aardbeving voor Vlaanderen was in Ronse in 1938.

 

In 1968 scheiden John Lennon en Cynthia Powell. Toen zij een dag vroeger van haar vakantiereis in Griekenland naar huis kwam, betrapte ze haar man in bed met zijn vriendin Yoko Ono. Het was het begin van een pijnlijke echtscheiding waarbij Lennon weigerde alimentatiegeld te betalen, terwijl zij wel recht had op de helft van zijn miljoeneninkomen. Uiteindelijk kreeg ze 100.000 Britse pond, omgerekend 135 000 euro, én het volledige zeggenschap over haar zoon Julian. 

 

In de Ardennen wordt men wakker in een wit tapijt van 5 tot 11 cm sneeuw in 1952.

 

Op 8 november 1949 overlijdt de Vlaams-nationalistische priester-dichter en collaborateur Cyriel Verschaeve. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog was hij leraar in het college in Tielt. 

 

De Bende van Nijvel slaat voor de laatste keer toe in 1985, maar dat is dan wel de ergste van alle aanslagen van de Bende van Nijvel. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Di9nov

Op 9 november 2017 neemt Bart de Pauw een videoboodschap op. De televisiemaker voelde zich hiertoe verpliicht, omdat de VRT eerder de samenwerking met hem had stopgezet. Dit gebeurde na klachten over stalking, grensoverschrijdend gedrag en elektronische belaging door een groot aantal ongepaste sms’en naar meerdere vrouwen te sturen. ­Het was De Pauw zelf die het via YouTube bekendmaakte. Hij verklaarde hierin ook dat hij geen kans had gekregen zich te verdedigen, maar de VRT ontkende dit. De zaak kwam op verzoek van De Pauw begin dit jaar (2021) voor het eerst voor de rechter. Hij riskeert een celstraf van 15 dagen tot 2 jaar en een boete tot 2.400 euro.

In 1989 wordt vandaag wereldgeschiedenis geschreven: de Berlijnse Muur gaat tegen de grond. De muur verdeelde Berlijn in twee en verdeelde ook Duitsland in twee aparte landen, nl. West- en Oost-Duitsland. Dit was een gevolg van de Tweede Wereldoorlog. De Berlijnse Muur werd opgetrokken in augustus 1961 en werd na bijna 30 jaar afgebroken vandaag dus in 1989.

Op 9 november 1985 slaat de Bende van Nijvel voor de laatste keer toe. Die overval in Delhaize in Aalst was wel de ergste van alle aanslagen van de Bende. Acht mensen kwamen om het leven. De buit bedroeg omgerekend 23 250 euro. De overvallers waren al een half uur vóór sluitingstijd ter plaatse. Ze arriveerden enkele minuten nadat een zwaar bewapende rijkswachtpatrouille de opdracht had gekregen hun observatiepost op de parking van de supermarkt te verlaten. De patrouille had eerder wel degelijk de opdracht gekregen om te blijven tot ná het sluitingsuur en zelfs totdat de gepantserde geldwagen de dagopbrengsten van de supermarkt had opgehaald. 

In 1970 overlijdt onverwachts de gewezen Franse president Charles de Gaulle. Hij werd net geen 80. Hij weigerde een dotatie als gewezen president en ook een staatsbegrafenis weigerde hij. Charles de Gaulle vocht als officier in de Slag bij Verdun. Dat is één van de drie grote veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog was hij de leider van de Franse regering in ballingschap. Charles De Gaulle werd in 2005 door de Franse tv-kijkers verkozen tot de grootste Fransman aller tijden.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vindt de eerste Jodenvervolging plaats in Nazi-Duitsland, beter bekend als Kristallnacht. Op één nacht werden 267 synagogen vernield. Naziminister Joseph Goebbels was het brein achter Kristallnacht.

Morgen is er een nieuwe TM. Daarin blikken we ondermeer terug naar 10 november vorig jaar (2020), want dan bereiken we het hoogste aantal corona-doden per dag.

Wo10nov

219 corona-doden op één dag. Dat is het record van de tweede coronagolf vandaag een jaar geleden (2020). Het waren vooral Waalse 85-plussers die stierven, net iets meer vrouwen dan mannen. De tweede coronagolf behaalde alle dagrecords, behalve voor het aantal doden per dag. Dat absolute recordaantal coronadoden per dag lag in de eerste coronagolf op 8 april. Toen overleden 322 patiënten aan corona op één dag. Dat zijn er toch bijna 100 meer.

De gewezen Sovjetleider Leonid Brezjnev is overleden in 1982. Van 1964 tot aan zijn dood stond hij aan het hoofd van de Sovjet-Unie. Economisch liet hij een grote puinhoop achter. Zijn prioriteiten lagen voornamelijk in de uitbreiding van het Rode Leger, de wapenwedloop met de Verenigde Staten in de Koude Oorlog en de ontwikkeling van de ruimtevaart. Vooral in de ruimtevaart scoorde hij, in het begin van zijn ambtsperiode, àlle primeurs tot in 1969 een Amerikaan als eerste mens voet op de maan zette. In de jaren 70 won de Sovjet-Unie onder leiding van Brezjnev aan prestige door het falen van de Verenigde Staten in de Vietnamoorlog en het Watergate-schandaal waarbij president Nixon vroegtijdig moest aftreden. Brezjnev viel in 1979 Afghanistan binnen om het communistische regime daar in stand te houden. Het werd uiteindelijk een grote mislukking.

95 jaar geleden op 10 november 1926 treedt kroonprins Leopold in het huwelijk met prinses Astrid van Zweden. Acht jaar later in 1934 werden ze het vierde koningspaar van ons land. Nog eens een jaar later in 1935 verongelukte koningin Astrid bij een auto-ongeluk in Zwitserland. Zij was zeer geliefd bij de Belgische bevolking.

Journalist Henry Morton Stanley vindt de vermiste Schotse arts, missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone terug in een Afrikaans dorpje in 1871, vandaag dus 150 jaar geleden. Hij sprak dan wellicht de legendarische woorden: “Doctor Livingstone I presume?”, hoewel daar officieel geen enkel bewijs van is. Livingstone was de ontdekker van de Victoriawatervallen in Zimbabwe, de breedste watervallen ter wereld. Eigenlijk was hij op zoek naar de bronnen van de Nijl. Tegenwoordig wordt het Victoriameer door de meeste geografen beschouwd als de bron van de Nijl.

Morgen duiken we opnieuw in de kranten en de journaals voor de geschiedenis van 11 november en dan kunnen we uiteraard niet voorbij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Graag tot morgen.

Do11nov

In 2004 overlijdt de palestijnse leider Yasser Arafat. Hij was de eerste gekozen president van de Palestijnse Autoriteit. Samen met Yitzhak Rabin en Shimon Peres kreeg hij 10 jaar eerder in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede. Nochtans werd Arafat wegens zijn vermeende betrokkenheid bij aanslagen op burgers, door Israël en de Verenigde Staten beschouwd als een terrorist. Acht jaar na zijn overlijden werd hij terug opgegraven in 2012, omdat er twijfel was over de doodsoorzaak. Na enkele tegenstrijdige conclusies is voorlopig die van 2016 de laatste waarin staat dat Arafat niet vermoord of vergiftigd is, maar een natuurlijke dood is gestorven.

De stichter van het bedrijf Janssen Pharmaceutica, arts Paul Janssen, overlijdt vandaag in 2003. Zijn eerste geneesmiddel was een pijnstiller voor menstruatiepijn. Vijf geneesmiddelen van het bedrijf staan op de zogenaamde lijst van de ‘essentiële geneesmiddelen’. Dat is een lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie met de geneesmiddelen die noodzakelijk zijn in een maatschappij en die tegen een verantwoorde prijs voldoende aanwezig moeten zijn.

Op 11 november 1999 stapt Mary Kay Bergman uit het leven. Ze werd 38. Als stemactrice gaf ze onder meer in de animatiereeks South Park de stem aan de moeders van Eric, Kenny, Stan en Kyle. Als je vragen hebt rond zelfdoding, neem dan contact op met 1813.

In de vroege ochtend van 11 november 1918 wordt in het Bos van Compiègne in een luxe treinwagon de Duitse capitulatie getekend. De wapenstilstand begon wel pas enkele uren later. Intussen vielen aan beide kanten nog slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was. Nu staat er in het bos van Compiègne een replica.

De Deense filosoof Sören Kierkegaard overlijdt in 1855. Hij werd 42. De existentie van de mens, zijn bestaan en de manier waarop hij dit vorm geeft, staan centraal in zijn filosofie. Hij liet verschillende ideeën los op het publiek en deed dat vaak onder verschillende pseudoniemen. Hij liet zijn publiek liever nadenken zodat het zelf tot individuele conclusies kon komen. Een ander belangrijk thema in het werk van Kierkegaard was het christelijk geloof.

Morgen is er een nieuwe aflevering op hetzelfde uur. In 2014 landt voor het eerst een onbemand toestel op een komeet. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr12nov

In 2018 is Stan Lee overleden, de geestelijke vader van onder meer Spider-Man, The Hulk, X-Men en Iron Man.

In 2014 landt voor het eerst een onbemand toestel op een komeet. Het was een huzarenstukje van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA om na een reis van 10 jaar op 500 miljoen km afstand te landen op een brok ruimtesteen niet groter dan 4 km doorsnede. Bovendien was het sturen van een commando naar de ruimtesonde Rosetta bijna een half uur onderweg. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het heelal die uit een soort van vuil ijs bestaan. Als ze dicht bij de zon komen, smelt het ijs en vormen ze de bekende staart.

Precies 10 jaar geleden op 12 november 2011 neemt Berlusconi ontslag als premier van Italië. Hij stapte op nadat de Italiaanse Kamer met forse bezuinigingen had ingestemd. Twee weken later kondigde hij aan opnieuw voorzitter te zijn van voetbalclub AC Milan, maar zes jaar later in 2017 stopte hij ook daarmee.

20 jaar geleden op 12 november 2001 begint Qmusic. Dat was het eerste commerciële radiostation voor heel Vlaanderen. Het behoort tot het moederbedrijf van onder meer VTM. Qmusic is de tweede grootste radiozender van Vlaanderen na Radio2. Volgens de meest recente luistercijfers behaalt de zender per dag een gemiddelde van 13,68% (2020 = 10,45% / 2019 = 13,4%), waarmee de zender weer op het peil zit van 2019.

Het weer is op 12 november voor ieder wat wils. In 1995 is het zomerswarm met bijna 21° op de thermometer. In 1977 zijn er windsnelheden tot 122 km/u aan de kust met dijkbreuken en overstromingen tot gevolg. En in 1971 vriest het 10° onder nul in de Ardennen.

Voila! Heb je deze TM net gemist? Dan verwijs ik je graag naar de website RT.be. Maandag is het precies een jaar geleden dat radiostem Lutgart Simoens is overleden. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr13nov

Het is precies een jaar geleden (2019) dat het historische centrum van de Italiaanse stad Venetië volledig onder water loopt. Dat was het gevolg van hevige en aanhoudende regen de voorbije dagen. Het waterpeil steeg tot meer dan 1,5 meter (1,87). Alleen in november 1966 stond het water in Venetië nog hoger. Dan steeg het tot bijna 2 meter (1,94).

Ook precies een jaar geleden op 13 november 2019 is het overlijden van de gewezen Franse wielrenner Raymond Poulidor. Hij werd 83. Poupou, zoals hij werd genoemd, was de Eeuwige Tweede. Zo werd hij in de Ronde van Frankrijk drie keer tweede (1964, 1965 en 1974) en vijf keer derde (1962, 1966, 1969, 1972 en 1976), zonder één rit in de gele trui te rijden. In het begin van zijn carrière was Jacques Anquetil zijn grootste concurrent. Later werd dit Eddy Merckx. Poulidor won wel de Ronde van Spanje in 1964 en Milaan San Remo in 1961. Hij was de schoonvader van wielrenner Adrie van der Poel en de grootvader van David en Mathieu van der Poel.

Dag op dag vijf jaar geleden in 2015 was 13 november ook een vrijdag. In Parijs was dat wel echt vrijdag de 13de, want dan vonden zes terreuraanslagen plaats onder meer op de concertzaal Bataclan. 131 mensen kwamen hierbij om het leven. De zes aanslagen werden opgeëist door IS. Eén van de daders was Salah Abdeslam die vier maanden later halverwege maart 2016 in Molenbeek werd gearresteerd. Hij heeft de Franse nationaliteit, maar groeide op in Molenbeek. Hij zit momenteel voor 20 jaar in de gevangenis. De zes terreuraanslagen van vandaag in 2015 mag je niet verwarren met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Die is ook van 2015, maar dan wel van in het begin van dat jaar.

Het is precies 10 jaar geleden in 2010 dat we op 13 november getroffen worden door overstromingen na twee dagen van onophoudelijke regen tot 67 liter per m2. Vier mensen in ons land overleefden deze zondvloed niet.

In 1972 zijn er rukwinden tot 140 km/u. In 1965 is het hele land bedekt met een dunne laag sneeuw, behalve aan de kust. In 1940 zijn er ook rukwinden tot 155 km/u. Het is meteen een record voor ons land.

De Franse fietsenmaker en uitvinder Paul Cornu maakt de eerste helikoptervlucht ooit vandaag in 1907. Zijn helikopter was eigenlijk een vliegende fiets op vier wielen met een 24 pk-motor en twee rotoren van 6 m diameter, die in tegengestelde richting draaiden. De eerste helikoptervlucht duurde 20 sec en hoger dan anderhalve meter kwam hij niet. 

Maandag zelfde tijd hebben wij het onder meer over de gele hesjes die voor het eerst op straat komen in Parijs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 16 november hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma15nov

Want dan (1492) schrijft Christoffel Columbus in zijn dagboek dat hij een merkwaardig gebruik ziet bij de Indianen, nl. ze roken tabak. Columbus dacht dat tabak een geneesmiddel was. Dat was nog niet zo slecht gezien, want nicotine verlamt tijdelijk de trilhaartjes in de luchtpijp, of anders gezegd, hoesten komt pas na het roken.

 

15 november 1630 is de sterfdag van de Duitse astronoom en wiskundige Johannes Kepler, bekend voor de berekening van de planeetbewegingen.

 

Op 15 november 1902 wordt een aanslag gepleegd op koning Leopold II. Het was een Italiaanse werkloze schrijnwerker die na het Te Deum een paar schoten vuurde op de koninklijke koets. Daarmee wou hij de betogers wreken die in het voorjaar waren neergeschoten toen ze op straat kwamen voor het algemeen stemrecht. De mislukte aanslag op koning Leopold II vandaag in 1902 gebeurde twee maanden na het overlijden van zijn vrouw, koningin Maria-Hendrika.

 

Het is vandaag precies een halve eeuw geleden in 1969 dat de BBC-televisie voor het eerst uitzendt in kleur. Het allereerste programma in kleur was het verjaardagsconcert van Petula Clark. En ook de puntoren van Mr Spock in de tv-serie Star Trek zien de Britten vandaag in 1969 voor het eerst in kleur.

 

In 1983 is het echt al winter. Het vriest dan stenen uit de grond met -10° op de thermometer en zelfs -12° in de Ardennen.

 

En 15 november is ook de sterfdag van graaf Pierre Harmel in 2009. Pierre Harmel zorgde ervoor dat het niet-officiële onderwijs, beter bekend als het vrij onderwijs, evenveel subsidie kreeg als het officieel onderwijs, beter bekend als het rijksonderwijs, nu gemeenschapsonderwijs, en het OVSG, het onderwijs voor steden en gemeenten is dat. Voorts vormde Harmel, als minister van cultuur, de NIR om tot Belgische Radio en Televisie, kortweg BRT. De rol van eerste minister was niet zijn ding. Zijn regering hield het amper 8 maanden vol.

 

Het is net een jaar geleden (2020) dat radiostem Lutgart Simoens is overleden. Ze was vooral bekend van haar verzoekprogramma Vragen staat vrij op BRT 2 Omroep Antwerpen, nu Radio 2, dat ze ongeveer 23 jaar presenteerde op zondagavond. Een verzoekprogramma toen nog per brief of gele briefkaart. Lutgart Simoens werd ook wel “De Engel van Vlaanderen” genoemdLutgart Simoens werd 92.

 

Herinner jij je nog de autoloze zondagen naar aanleiding van de oliecrisis in 1973? Je verneemt er alles over morgen in een nieuwe TM.

Di16nov

Gastland China wint de openingswedstrijd van het allereerste WK-voetbal voor vrouwen in 1991 door Noorwegen met 4-0 te verslaan, vandaag dus 30 jaar geleden. Datzelfde Noorwegen haalde twee weken later wel de finale, maar de dames van de Verenigde Staten waren met 2-1 sterker dan de Noorse. Noorwegen won wel het WK daarop van 1995. Het volgende WK is in 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

 

In 1945 wordt in London de Unesco opgericht. Dat is de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Het hoofdkantoor is in Parijs. Een bekende activiteit van de UNESCO is het opstellen van de werelderfgoedlijst met meer dan 1000 monumenten.

 

In 1919 valt er op 16 november 13 cm sneeuw en in de Ardennen zelfs 40 cm.

En in 1964 is vandaag een regendag met 79 liter per m2 in Vresse-sur-Semois in de Ardennen.

 

Heb je deze korte TM net gemist of wil je die nog eens opnieuw beluisteren? Dan kan ik je meegeven dat je op de website RT.be deze aflevering van de TM opnieuw kan beluisteren. Daar kun je de TM van vandaag ook nog eens rustig nalezen. Morgen zelfde tijd hebben wij het onder meer over de gele hesjes die voor het eerst op straat komen in Parijs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 november hoor je morgen in een nieuwe aflevering van TM.

Wo17nov

De eerste grote protestactie van de gele hesjes in Frankrijk vindt plaats op 17 november 2018. De actie was gericht tegen de hoge brandstofprijzen, maar al snel werd het een veel bredere protestbeweging. In de maanden die volgden, kwamen duizenden mensen op straat tegen het sociale en fiscale beleid van president Macron. Vooral in Parijs kwam het daarbij regelmatig tot rellen.

In 2007 komt de Nederlandse versie van het zevende en laatste Harry Potter-boek uit. ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ is in de Engelse versie dan al vier maanden te koop. Het eerste boek verscheen 10 jaar eerder in 1997. De laatste vier boeken waren de snelst verkopende boeken ooit.

Het nationale elftal van Tsjecho-Slovakije speelt in 1993 een laatste officiële interland. Dat was tegen België. Die laatste wedstrijd van Tsjecho-Slovakije eindigde op 0-0. Het land Tsjecho-Slovakije hield op te bestaan en werd gesplitst in twee landen Tsjechië en Slovakije.

Douglas Engelbart krijgt het patent voor de uitvinding van de computermuis op 17 november 1970.

In 1963 vindt in volle zee de geboorte plaats van een nieuw eiland. Dit gebeurde na een vulkaanuitbarsting voor de zuidkust van Ijsland. De bevalling van het eiland Surtsey duurde uiteindelijk 3,5 jaar tot in juni 1967.

In 1947 krijgen drie Amerikaanse natuurkundigen het patent op hun uitvinding van de transistor. Ze kregen hiervoor de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Een transistor is een elektronisch onderdeel dat signalen versterkt, bv. in jouw radiotoestel nu.

“Japan is van plan Pearl Harbor aan te vallen.” Dat staat in de dringende telegram van de Amerikaanse ambassadeur in Japan aan het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken, vandaag 80 jaar geleden in 1941. Maar deze dringende en bovendien belangrijke telegram werd genegeerd. Drie weken later valt Japan Pearl Harbor in Hawai aan. De aanval ging de geschiedenis in als een verrassingsaanval. Maar niets is dus minder waar. Door die zogenaamde verrassingsaanval verklaarde Amerika een dag later de oorlog aan Japan en raakte Amerika zo betrokken partij in de Tweede Wereldoorlog.

Morgen is het precies 105 jaar geleden in 1916 dat de Slag om de Somme eindigt. Dat was een van de drie grote veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 november hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM. Graag tot morgen.

Do18nov

Halverwege de Eerste Wereldoorlog, op 18 november 1916, eindigt De Slag bij de Somme, vandaag dus 105 jaar geleden. Op de eerste dag alleen al stierven duizenden soldaten. De Britse legerleiding weigerde het verlies in te zien en zette de strijd nog 4,5 maand verder. De tol was zeer hoog, nl. één miljoen doden aan beide kanten. Het was in de Eerste Wereldoorlog meteen de zwaarste slag aan het westelijk front die dus vandaag in 1916 eindigde.

In 1922 overlijdt de Franse auteur Marcel Proust aan een longontsteking. Hij werd 51. Zijn belangrijkste werk is ‘A la recherche du temps perdu’. Zijn broer werkte het boek af. Een bekend tafereel uit ‘Op zoek naar de verloren tijd’ is de ‘madeleine-scène’. De verteller eet een madeleine die in een bloesemthee is gesopt. Door de smaak, die hij lang niet meer had geproefd, kwamen de herinneringen uit zijn jeugd terug naar boven.

In 1959 gaat in New York de film Ben Hur in première. De film van regisseur William Wyler speelt zich af in het Romeinse Rijk in de tijd van Christus. De film behoort samen met Titanic en The Lord of the Rings, the return of the king, tot de drie films met de meeste filmprijzen.

Op 18 november 1973 vindt de eeste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Dat was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen. In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen. Eerder waren er in ons land al eens autoloze zondagen naar aanleiding van de Suezcrisis in 1956.

In 1987 is de Franse wielrenner Jacques Anquetil overleden. Hij was de eerste die  vijf keer de Ronde van Frankrijk won. Zoals bekend slaagden Merckx, Hinault en Indurain daar later ook in. En Lance Armstrong deed nog beter, maar die verloor zijn titels wegens doping. Jacques Anquetil stak het niet onder stoelen of banken dat hij ook doping gebruikte.

15 jaar geleden in 2006 overlijdt auteur Karel Verleyen aan kanker. Hij was ook hoofdredacteur van het tienerblad Top, adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk en hoofdredacteur van Uit-Magazine van de VTB-VAB en Wintersportmagazine. Karel Verleyen was een medewerker van Radio Tequila waar hij onder meer mede-presentator was van het duidingsprogramma Underground op zondag.

Wetstraatjournalist voor vrt Tuur Van Wallendael overlijdt in 2009.

19 november is officieel het einde van de Koude Oorlog, maar wat was dat ook alweer? Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr19nov

Op 19 november 2009 wordt Herman Van Rompuy de allereerste permanente Voorzitter van de Europese Raad (president of the European council). Zijn ambtstermijn liep van januari 2010 tot eind 2014. Momenteel is ook een Belg voorzitter, nl. Charles Michel. In 2022 kan hij herkozen worden.

 

Op 19 november 1990 komt officieel een einde aan de Koude Oorlog. De val van de Berlijnse Muur bijna dag op dag een jaar eerder in 1989 was het begin van het einde van de Koude Oorlog. Die was 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog ontstaan en duurde 35 jaar. Het was een periode van gewapende vrede tussen de twee grootmachten, nl. de communistische wereld van de Sovjet-Unie én China tegenover de kapitalistische wereld geleid door de Verenigde Staten. Het was een periode waarin gedreigd werd met kernraketten, zoals in de Cubacrisis in 1962. Er vonden ook echte oorlogen plaats zoals de Vietnamoorlog tussen Oost en West die 20 jaar duurde. 

 

In hetzelfde jaar van de eerste mens op de maan in de zomer van 1969, vindt ook nog een tweede landing plaats op 19 november 1969. Apollo 12 bracht Pete Conrad en Alan Bean als derde en vierde mens op de maan. Ze maakten 2 maanwandelingen van telkens 4 uur. In totaal zijn er 7 maanvluchten geweest in 3,5 jaar waarbij 12 astronauten op de maan hebben gestaan. Zoals bekend moest Apollo 13 rechtsomkeer maken.

 

De Braziliaanse voetbal-legende Pelé maakt zijn 1000ste doelpunt vandaag in 1969. Dat was een strafschop in het laatste kwartier van de wedstrijd. Pele maakte in zijn carrière 1208 doelpunten.

 

Op 19 november 1949 overlijdt in Oostende baron James Ensor. De kunstschilder van het symbolisme werd beschouwd als een belangrijke vernieuwer van de moderne kunst in ons land. Hij dreef de spot met dood, ziekte en seks.

 

En de Oostenrijkse componist Franz Schubert overlijdt in 1828 aan tyfus. Hij werd amper 31. Schubert ligt begraven naast Ludwig von Beethoven, die anderhalf jaar eerder overleed.

 

22 november 1963 staat in ons collectief geheugen als de dag waarop de Amerikaanse president John F Kennedy wordt doodgeschoten in zijn open limousine in Dallas. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr20nov

In 2018 is voetbalmakelaar Veljkovic de eerste spijtoptant in ons land. In de juridische betekenis is een spijtoptant iemand die in ruil voor strafvermindering uit de biecht klapt over anderen en/of zichzelf. Maar niettegenstaande zijn deal met het parket blijft hij wel een verdachte in de operatie Propere Handen rond matchfixing en witwaspraktijken in het Belgische voetbal. Hij zal een verminderde straf van 5 jaar met uitstel krijgen en een boete van 80 000 euro.

Vandaag in 1998 wordt de allereerste module van het Internationaal Ruimtestation ISS de ruimte ingestuurd. Sinds november 2000 is het ruimtestation continue bewoond. Het vliegt nog altijd rond de aarde op ongeveer 385 km hoogte en is met het blote oog te zien. Het vliegt aan een snelheid van 27 000 km/u, maar vanop aarde lijkt het op de snelheid van een gewoon vliegtuig. In anderhalf uur doet het ISS een toertje rond de aarde.

In 1989 neemt de Verenigde Naties de Rechten van het Kind aan. Een jaar later in (2 september) 1990 werden ze van kracht nadat alle toen 20 lidstaten het licht op groen hadden gezet. Een kind heeft hierdoor onder meer recht op leven, privacy, een thuis en een gepaste vrije mening.

Het is vandaag precies 35 jaar geleden in 1985 dat de Rode Duivels zich in een onvergetelijke match plaatsen voor het WK-voetbal in Mexico (1986). Dankzij een rake kopbal van Georges Grün in de laatste vijf minuten komt de thuiszege op 1-0 tegen Nederland. De heenwedstrijd hadden de Belgen wel verloren met 2-1. België eindigde als vierde in het WK na 4-2-verlies in de troostfinale tegen Frankrijk. Argentinië heeft het WK in Mexico in 1986 gewonnen. Guy Thys was bondscoach van De Rode Duivels.

Het is vandaag precies 45 jaar geleden in 1975 dat de Spaanse president Franco overlijdt na een doodstrijd die ruim een maand duurde. Hij werd 82. De generaal pleegde een staatsgreep tegen de linkse republikeinse regering. Het was het begin van de Spaanse burgeroorlog die 3 jaar (1936-1939) duurde. Franco kreeg hierbij de actieve steun van Hitler. Het zijn Duitse troepen die het stadje Guernica in puin legden. Die gebeurtenis is vereeuwigd in het gelijknamige schilderij van Picaso. Franco regeerde 35 jaar als een dictator over Spanje. Hij executeerde 10duizenden Spanjaarden. Met zijn overlijden kwam er een einde aan het laatste niet-communistische totalitair regime in Europa. Koning Boudewijn en koningin Fabiola hadden een zeer vriendschappelijke betrekking met dictator Franco en ze deelden met hem een streng katholicisme. Fabiola was van Spanje afkomstig.

Maandag is het 55 jaar geleden in 1965 dat Koningin Elisabeth overlijdt. Naar haar is de Koningin Elisabethwedstrijd genoemd. Tot maandag.

Ma22nov

In 1914, in het begin van de Eerste Wereldoorlog, wordt de Lakenhallen in Ieper door een brand verwoest. De heropbouw duurde een halve eeuw tot in 1967. Het werd een getrouwe reconstructie. De onderste stenen zijn immers nog de originele. De Lakenhallen is een beschermd monument van de UNESCO.

In 1963 wordt de Amerikaanse president John F Kennedy doodgeschoten tijdens een rondrit in zijn open limousine in Dallas. Hij werd 46 en was net geen drie jaar president. Hij blijft vereeuwigd als de president die bekendmaakte dat de eerste mens op de maan een Amerikaan zal zijn en dat die ook veilig naar de aarde zal terugkeren. Voorts blijven ook de Cubacrisis, zijn poging om de wapenwedloop te stoppen en uiteraard de Vietnamoorlog aan zijn naam verbonden.

22 november is in 1980 de sterfdag van Mae West. De actrice werd bekend met haar suggestieve en seksueel getinte dialogen op het randje van de censuur van de jaren dertig. Een bekende oneliner van haar was Is that a gun in your pocket or are you just glad to see me?  Kunstenaar Salvador Dali vereeuwigde haar wulpse mond in een zitbank gemaakt in de vorm van twee rode lippen. De soldaten daarentegen noemden hun opblaasbare reddingsvesten “Mae Wests” omdat die deden denken aan haar boezem.

Mike Tyson wordt vandaag 35 jaar geleden in 1986 de jongste kampioen zwaargewicht. Hij was 20.

Er wordt filmgeschiedenis geschreven op 22 november 1995. Toy Story is de allereerste tekenfilm die een volledig computer-geanimeerde bioscoopspeelfilm is. De twee hoofdfiguren zijn Buzz Lightyear en cowboy Woody. Voor de première in ons land was het nog wachten tot na de winter, eind maart 1996, dit jaar dus een kwarteeuw geleden. De liedjes in de Vlaamse versie werden ingezongen door Arno.

Angela Merkel wordt gekozen als de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland in 2005 is dat.

Benidorm Bastards wint als eerste Vlaamse tv-programma de ‘International Emmy Award’ voor de Best Comedy in 2011, vandaag dus 10 jaar geleden. Het programma volgde het concept van de verborgen camera met dit verschil dat de cast bestond uit bejaarde amateuracteurs. Ze trokken de straat op met de missie jongeren het leven zuur te maken. Je kan Benidorm Bastards opnieuw bekijken via Streamz.

Morgen is het precies 75 jaar geleden in 1946 dat de Eerste Indo-Chinese Oorlog begint. Dat is de voorloper van de Vietnamoorlog. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 november hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di23nov

Vorig jaar (2020) is journalist Jan Ceuleers overleden. Hij werd 85. Ceuleers was 7 jaar programmadirecteur bij de BRT-televisie, nu vrt. Hij was doctor in de rechten en licentiaat in de communicatiewetenschappen aan de VUB. Hij doceerde er communicatietechnieken en mediarecht. Hij was getrouwd met de gewezen tv-omroepster Rachel Frederix. Jan Ceuleers leed aan de ziekte van Alzheimer. 

 

Vijf jaar geleden in 2016 is Andrew Sachs overleden. I know nothing, de Spaanse ober Emanuel in de komische tv-serie Fawlty Towers.

 

Koning Albert ll weigert het ontslag van formateur Di Rupo in 2011, vandaag dus 10 jaar geleden. De verkiezing vond plaats op 13 juni 2010. We waren op 23 november 2011, één jaar en vijf maanden verder en er was nog altijd geen regering. Dat duurde dan uiteindelijk maar drie dagen meer tot 26 november 2011. Op 6 december trad de regering-Di Rupo dan officieel aan. De formatie had uiteindelijk 541 dagen geduurd. Ze is trouwens erkend door het Guinness Book of Records als de langste formatie aller tijden.

 

Schrijver Roald Dahl overlijdt in 1990. Zijn meest bekende jeugdboek is de GVR, de Grote Vriendelijke Reus, dat ook verfilmd is..

 

In 1965 overlijdt onze koningin Elisabeth. Ze werd 89. Zij was de derde koningin van ons land en de echtgenote van de verongelukte koning Albert I, 31 jaar eerder in 1934. Naar haar is de Koningin Elisabethwedstrijd genoemd, een jaarlijkse wedstrijd afwisselend voor piano, viool en zang.

 

De eerste aflevering van de populaire tv-serie Doctor Who is te zien op de BBC vandaag in 1963. De science-ficton-serie met de tijdreiziger bestaat nog altijd. Doctor Who komt van de planeet Gallifrey (ie) en kan niet sterven, wel incarneren.

14 acteurs hebben de rol van Doctor Who al mogen vertolken. Voor het eerst is nu een vrouw Doctor Who, nl. Jodie Whittaker.

 

Eén jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog begint in 1946 de Eerste Indo-Chinese Oorlog, vandaag dus 75 jaar geleden. Dat was de voorloper van de Vietnamoorlog. Het waren Franse oorlogsschepen die begonnen met het bombarderen van de havenstad Haiphong in Vietnam. De eigenlijke Vietnamoorlog begon 9 jaar later in 1955 en duurde 20 jaar.

 

Morgen is het 30 jaar geleden in 1991 dat ons land bij de federale verkiezingen extreemsrechts kleurt. Dit leidde uiteindelijk tot het cordon sanitair. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. 

Wo24nov

Het zit vooraan in het nieuws: de Britse bioloog Charles Darwin publiceert in 1859 zijn boek ‘De Oorsprong der Soorten’ over de evolutietheorie. De theorie stelt dat al het leven op aarde een gemeenschappelijke afstamming heeft en dat natuurlijke selectie het belangrijkste mechanisme is voor de evolutie van de soorten. De natuurlijke selectie gebeurt niet op basis van de sterkste, maar wel op basis van zich het best kunnen aanpassen aan veranderingen. Zo passen bacteriën zich het gemakkelijkst aan. Ze waren ook de eerste levende wezens op aarde drie miljard jaar geleden.

 

Op 24 november 1923 begint Radio Bruxelles. Deze allereerste Belgische radio-omroep veranderde een maand later al in Radio Belgique. Drie jaar later in 1926 werd het eerste radiojournaal uitgezonden, wat door de kranten als concurrentie werd beschouwd. In 1930 ging het radiostation failliet en werd de apparatuur, maar vooral de manschappen, ingezet voor de oprichting van het NIR, wat nu de vrt is. De studio’s verhuisden 1,5 km verder naar het Flageyplein in Elsene.

 

Het is voorpaginanieuws op 24 november 1963. In het politiekantoor in Dallas wordt Lee Harvey Oswald live op tv doodgeschoten door nachtclubuitbater Jack Ruby. Oswald is de vermoedelijke dader van de moord op de Amerikaanse president Kennedy twee dagen eerder én de moord op een politieagent driekwartier na Kennedy. De schuld of onschuld van Lee Harvey Oswald is nooit bewezen. 

 

30 jaar geleden in 1991 is 24 november een zondag. Op die dag vonden in ons land de federale verkiezingen plaats. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Zondag. Het was de eerste keer in ons land dat een extreemrechtse partij, nl Het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, een enorme sprong vooruit maakte. Die federale verkiezing leidde tot het einde van premier Wilfried Martens en ook tot het ontstaan van het cordon sanitair. Dat is de afspraak tussen politieke partijen om niet met het Vlaams Blok, Vlaams Belang nu dus, samen te werken. In de verkiezingscampagne van 1991 gebruikte het Vlaams Blok gele bokshandschoenen.

 

Vandaag vorig jaar (2020) wint de Portugese Spanjaard José de Sousa de Grand Slam of Darts. Daarmee behaalde hij zijn eerste major-titel bij de profliga (PDC). The Special One, zoals hij zichzelf graag laat noemen, is wel een specialleke, want hij kan niet rekenen, wat toch wel een must is in darts.

 

25 november is de dag waarop beroemdheden sterven, zoals David Hamilton, Fidel Castro, Louis Verbeeck, George Best en vorig jaar (2020) nog Diego Maradona. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do25nov

Het is precies een jaar geleden (2020) dat de Argentijnse voetballegende Diego Maradona overlijdt aan een hartstilstand. Hij werd 60. Hij wordt beschouwd als een van de beste voetballers ooit. Op het WK in 1986 was hij dé vedette die Argentinië naar de wereldtitel leidde. Op het WK van 1994 werd hij na twee wedstrijden naar huis gestuurd, nadat hij positief testte op de drug efedrine. Van november 2008 tot en met juli 2010 was hij bondscoach van het Argentijns voetbalelftal.

 

Vijf jaar geleden op 25 november 2016 overlijdt David Hamilton. De Britse fotograaf en regisseur werd wereldberoemd met zijn portretten van naakte tienermeisjes in een dromerige, wazige omgeving. Hij verkocht tientallen miljoenen posters en boeken. Soms konden die ook als pornografie geïnterpreteerd worden. Zijn vrouw Mona Kristensen maakte haar debuut in zijn film Bilitis en ze was dikwijls model voor zijn foto’s. Later trouwde hij met Trui Versyp, dochter van acteur Oswald Versyp. Hamilton ontmoette de 13-jarig Trui op het strand van Saint-Tropez. Hun huwelijk hield slechts twee jaar stand. Enkele modellen hebben hem beschuldigd van verkrachting en aanranding.

 

In 2016, dus ook vijf jaar geleden, overlijdt de gewezen president van Cuba. Fidel Castro studeerde rechten en ging aan de slag als advokaat. Hij was een buitengewoon overtuigend redenaar. Onder zijn regering werd de republiek Cuba omgevormd tot een communistische staat, waarbij de bedrijven werden genationaliseerd. Grootgrondbezit werd verboden, ook de duizenden hectares van vader Castro zelf werden staatseigendom. 

 

Sebastian Vettel wordt in 2012 voor de derde keer wereldkampioen F1. Het jaar daarop zal hij dat nog eens doen voor de vierde en laatste keer.

 

Op 25 november 2005 overlijdt de Noord-Ierse voetballegende George Best. Manchester United werd met hem onder andere twee keer kampioen van Engeland en in 1968 won de club de Europacup I. George Best was echter ook berucht voor zijn levensstijl met veel drank, vrouwen en sportauto’s. Eind 1984 kreeg hij drie maanden gevangenisstraf voor het rijden onder invloed en het beledigen van een politieagent. En in 2004 werd hij nog eens veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij kreeg dan 20 maanden rijverbod. Het was kort na dat rijverbod dat hij overleed aan meerdere infecties in een ziekenhuis in London. Hij werd 59.

 

In 2010 slagen wetenschappers in het CERN in Genève erin om het universum te reconstrueren zoals het enkele ogenblikken bestond net na de oerknal. Morgen meer hierover in een nieuwe TM.

Vr26nov

In 2019 stelt de paus de abt van de trappistenabdij van Orval aan als de nieuwe bisschop van Oost-Vlaanderen. Lode Van Hecke is de eerste monnik in ons land die bisschop wordt. De 69-jarige Van Hecke kwam in de plaats van de 78-jarige Luc Van Looy die met pensioen ging. De nieuwe bisschop is geen onbekende in Rome. Hij was er twee jaar secretaris van de abt-generaal van de cisterciënzerorde, waartoe de trappisten behoren. 

In 2018 is schrijver Luc Deflo overleden aan pancreaskanker. Hij schreef thrillers die meer handelden over waarom iemand een misdaad begaat, dan wel de vraag te stellen wie het nu eigenlijk heeft gedaan? In 2008 ontving hij de Hercule Poirotprijs voor zijn boek Pitbull

In 2010 slagen wetenschappers erin om het universum te reconstrueren zoals het enkele ogenblikken bestond net na de oerknal. De reconstructie van de oerknal zelf werd al enkele maanden eerder in 2010 gereconstrueerd. De oerknal staat voor het ontstaan van ons heelal 13,8 miljard jaar geleden.

 

In 2008 wordt de stad Bombay opgeschrikt door 10 terroristische aanslagen op hetzelfde moment. Bombay ligt aan de westkust van India en telt meer inwoners dan in heel ons land, nl. bijna 14 miljoen. Bij de 10 aanslagen vielen 174 doden. Het waren vermoedelijk Islamitische Pakistanen die de aanslagen uitvoerden. Volgens de enige overlevende terrorist was het plan een 9/11 in India tot stand te brengen. De doelwitten waren 5-sterren-hotels, een restaurant, een treinstation en een ziekenhuis.

 

De Spaanse wereldkampioen Isaac Galvez verongelukt in 2006, vandaag 15 jaar geleden. Tijdens de Zesdaagse van Gent kwam hij zwaar ten val na een aanrijding met Dimitri De Fauw. De Zesdaagse werd definitief stilgelegd. Gálvez was net drie weken getrouwd. De Fauw raakte na het ongeval in een depressie en stapte drie jaar later in 2009 uit het leven. Heb je vragen rond zelfdoding, neemt dan contact op met 1813.

 

Vandaag in 1969 lezen we in de krant dat John Lennon zijn medaille van ridder teruggeeft aan de koningin. The Beatle deed dit uit protest tegen de steun die het Verenigd Koninkrijk gaf aan Amerika in de Vietnamoorlog én de rol van het Verenigd Koninkrijk in Biafra dat toen in feite nog een onafhankelijke staat was in Nigeria. En John Lennon voegde er nog aan toe dat hij zijn medaille ook teruggaf aan de koningin wegens de slechte notering van zijn nummer Cold Turkey in de Britse hitparade. Dat laatste was als grap bedoeld natuurlijk.

 

Maandag is het 20 jaar geleden in 2001 dat Beatle George Harrison is overleden. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van de kranten en de journaals van 29 november, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr27nov

Acht jaar na het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt zijn stoffelijk overschot in 2012 opgegraven. Een onderzoek moet uitmaken waaraan de zieke Arafat is overleden. Er was immers een hoge dosis aan radioactieve polonium op zijn kledij gevonden. De resultaten van de verschillende onderzoeken waren niet unaniem. Maar het vermoeden was uiteindelijk toch dat het om een natuurlijke dood ging.

Vandaag in 2011 hebben we eindelijk bijna een regering. Na meer dan 500 dagen onderhandelen, wordt na een marathonzitting van 18 uur de begroting voorgesteld. Di Rupo is opnieuw formateur. En Open VLD zit opnieuw aan tafel. Di Rupo had een week eerder zijn ontslag als formateur ingediend, maar de koning weigerde dit. Een week later, op sinterklaasdag in 2011, had ons land opnieuw een regering met Di Rupo als eerste minister na een formatie van 541 dagen. Ze is trouwens erkend door het Guinness Book of Records als de langste formatie aller tijden.

Uit beelden van de ruimtetelescoop Hubble in 2001 blijkt dat er op de planeet Osiris water en zuurstof aanwezig is. De planeet vertoont ook een blauwe staart van waterstof. En water betekent leven, buitenaards leven dus. Verhuizen naar Osiris is niet mogelijk. De planeet ligt op meer dan 150 lichtjaar van ons verwijderd. Dat is een ruimtereis van 150 jaar in de veronderstelling weliswaar dat we kunnen vliegen aan een snelheid van 300 000 km/sec. Niets is zo rap, behalve het licht. Bovendien zouden de astronauten het ook niet overleven, want voorlopig kunnen we nog geen 150 jaar oud worden.

Guido Gezelle overlijdt in 1899. Hij werd 69. De priester-dichter was een romanticus met als thema’s natuur, vriendschap en dood. O ’t ruischen van het ranke riet en Het Schrijverke zijn slechts twee van zijn bekendste werken. Guido Gezelle was de oom van schrijver Stijn Streuvels.

Het is dag op dag 125 jaar geleden in 1895 dat de Zweedse chemicus Alfred Nobel in Parijs zijn testament ondertekent. Daarin schenkt hij zijn hele vermogen aan de Nobelprijs. De prijzen zijn bestemd voor zij die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft. Zo staat het letterlijk in zijn testament. Een jaar later in 1896 overleed Alfred Nobel.

Op 30 november 1974 wordt het skelet van Lucy (zoals The Beatles) ontdekt. Lucy is de eerste mensachtige. Meer hierover hoor je maandag in een nieuwe aflevering van de TM. Tot maandag.

Ma29nov

In 2018 wordt reggaemuziek officieel erkend als ‘cultuureel werelderfgoed’. Volgens de Unesco leverde reggae een belangrijke bijdrage aan de internationale bewustwording over verzet tegen onrecht en onderdrukking via liefde en menselijkheid. Bij de officiële bekendmaking in het halfrond werd na de speech het lied One Love van Bob Marley gezongen en ook wel gedanst. Reggae ontstond na 1930 bij de afstammelingen van de Afrikaanse en Indiase slaven op Jamaïca. In de jaren 80 brak de stijl wereldwijd door dankzij Bob Marley, Peter Tosh en Toots en de Maytalls. De grootste reggae-hit ooit is “No woman no cry” van Bob Marley, wat een ode is aan de kracht van de Jamaicaanse vrouwen uit de sloppenwijken. Reggae beïnvloedde latere muziekgenres zoals de ska, dub, rap en hiphop.

Cary Grant overlijdt vandaag 35 jaar geleden in 1986. Zijn naam blijft vereeuwigd aan enkele Hitchcock-films. Cary Grant werd gevraagd als de allereerste James Bond. Maar de dan 57-jarige Grant vond zichzelf al te oud voor die rol.

29 november is ook de sterfdag van Natalie Wood in 1981, vandaag dus 40 jaar geleden. Zij werd 43. De rol van Maria (op zijn Engels) in de film West Side Story maakte haar wereldberoemd. Over haar leven is een film gemaakt.

De immigratie-faciliteiten op Ellis Island in de haven van New York wordt in 1954 gesloten. 62 jaar lang kwamen meer dan 20 miljoen immigranten na een medische selectie op Ellis Island, in Amerika binnen.

De Amerikaanse admiraal Byrd (zoals vogel) heeft zijn naam niet gestolen, want hij vliegt als eerste over de Zuidpool in 1929.

In 1899 wordt de Spaanse voetbalploeg FC Barcelona opgericht.

Voila. Tot zover de TM van dag 333 van het jaar. Je kan deze opnieuw beluisteren op de website ROW.be. We horen elkaar morgen opnieuw. Dan is het precies een jaar geleden (2020) dat Martine Tanghe haar laatste VRT-journaal presenteerde.

Di30nov

Het is precies een jaar geleden (2020) dat Martine Tanghe haar laatste VRT-journaal presenteert. Haar eerste tv-journaal was 42 jaar eerder in 1978. Eind 1991 verliet ze de VRT om woordvoerster te worden van het Vlaams Parlement, maar kwam uiteindelijk terug naar het Huis van Vertrouwen. Nagenoeg heel 2012 verdween ze opnieuw van het scherm wegens borstkanker. Martine Tanghe werd gewaardeerd en onderscheiden om haar helder en correct gebruik van de Nederlandse taal.

We flitsen naar 1999 als in Seattle de eerste grote demonstratie plaatsvindt van de anti-globalistische beweging. Ze streefde naar het wegwerken van de economische verschillen tussen het Westen en de rest van de wereld. Ze vroeg dat de waarden zoals democratie, economische rechtvaardigheid, milieubescherming en mensenrechten voorrang kregen op puur economische belangen.

Vandaag in 1994 sluit Boelwerf in Temse definitief de deuren wegens failliet. Daarmee kwam een einde aan een stuk geschiedenis, want met de sluiting van de scheepswerf werd meteen het einde van de industriële bouw van zeeschepen in ons land afgesloten. Meer dan 1000 werknemers stonden op straat.

Het skelet van Lucy wordt ontdekt op 30 november 1974 in Noord-Ethiopië. Lucy is de eerste mensachtige. Ze leefde ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden en ze was 1 meter en 10 cm groot. Lucy liep rechtop zoals een mens, maar klom nog in bomen, zoals een aap.

In 1922 wordt de auteursvereniging Sabam opgericht. Het was componist Emiel Hullebroeck, leraar van de rijksnormaalschool in Gent, die het initiatief nam. In 2011 nam het tv-programma Basta op Eén de werking van Sabam op de korrel. In die uitzending kwam aan het licht dat SABAM onterecht geld inde. Sabam betaalde dit na de uitzending terug.

De Amerikaanse stuntman Evel Knievel (èvel kenievel) overlijdt vandaag in 2007. Zijn specialiteit was de langeafstandsprong met de motor. Naast de vele breuken, waaronder een bekkenbreuk, overleefde Knievel diabetes, Hepatitis C, een levertransplantatie en twee hersenbloedingen. Hij stierf vandaag in 2007 op zijn 69e aan een terminale longziekte.

 

Op 1 december 1934 gaat de eerste Belgische bioscoopfilm met geluid in première, nl De Witte, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Ernest Claes. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de kranten en de journaals van de eerste dag van december hoor je morgen in een nieuwe TM.