Di1nov

In het jaar 844 verplaatst paus Gregorius IV Allerheiligen op de kalender van het voorjaar naar het najaar, nl. van 13 mei naar 1 november. Dit is niet de paus van de Greogoriaanse kalender die we nu nog altijd gebruiken, want die paus Gregorius XIII is van 700 jaar later.

Het is de sterfdag van Harald Blauwtand in 986. Het begrip Bluetooth verwijst naar deze Deense koning. Hij bekeerde zich tot het Christendom en slaagde erin verschillende volken en groepen in zijn rijk te doen samenwerken.

In een zware aardbeving in Lissabon vandaag in 1755 komen 70 000 mensen om het leven. De beving van 8,7 op de schaal van Richter zorgde voor een tsunami. Niet alleen de hoofdstad van Portugal werd verwoest, maar heel de Algarve in het zuiden van het land. De aardbeving van Lissabon had ook zijn invloed op de filosofen van die tijd. Immanuel Kant beschouwde de ramp als een natuurfenomeen en niet als een straf van God. De ruïne van het Carmoklooster in Lissabon is een blijvende herinnering aan de ramp van 1 november 1755.

Het Bosuilstadion in Antwerpen wordt in 1923 plechtig ingespeeld met een wedstrijd tussen België en Engeland die eindigt op 2-2. Het stadion zat tot in de nok gevuld.

Op 1 november 1955 begint de Vietnamoorlog. De Amerikaanse president Eisenhower had eerder al Amerikaanse steun aan Zuid-Vietnam beloofd. De tegenpartij Noord-Vietnam kreeg de steun van Russen en Chinezen. Vietnam, Laos en Cambodja waren het slagveld. De Vietnamoorlog duurde 20 jaar tot april 1975 en eindigde met alleen maar verliezers.

In 1994 speelt tennister Venus Williams haar eerste wedstrijd in het profcircuit. Ze was dan 14. Ze won het tornooi in Oakland met 6-3 en 6-4 van de 12 jaar oudere Shaun Stafford.

1 november is de sterfdag van de gewezen Belgisch kampioen verspringen Ronald Desruelle in 2015. Hij was ook Belgisch recordhouder op de 100m sprint.

Morgen hebben we een afspraak in 2018 als Nina Derwael ons land de eerste gouden medaille bezorgt op het WK gymnastiek. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Wo2nov

Op 2 november 2018 schrijft Nina Derwael geschiedenis. Ze bezorgt ons land een eerste gouden medaille ooit op het WK gymnastiek. Dat was op de brug met ongelijke leggers. In 2019 werd ze voor de tweede keer wereldkampioen. In Tokio werd ze vorige zomer (2021) Olympisch kampioen en in 2019 won ze goud op de Europese Spelen in Minsk. Op de brug met de ongelijke leggers werd Derwael eerder al twee keer Europees kampioen.

De wereldberoemde meester-clown Oleg Popov van het Circus van Moskou overlijdt in 2016.

Ook de gewezen Anderlecht-doelman en Rode Duivel Jean Trappeniers overlijdt in 2016.

Lewis Hamilton is voor de eerste keer wereldkampioen Formule 1 in 2008. Hij deed dat met slechts één punt verschil op Felipe Massa. Intussen is Hamilton al zeven keer wereldkampioen, evenveel als Schumacher. De laatste keer was in 2020. Hij heeft het record van het aantal pole-positions aller tijden, nl. 103.

Het is vandaag precies 75 jaar geleden, in 1947, dat de Spruce Goose zijn eerste en ook enige zeer korte vlucht maakt. Het is de grootste vliegboot aller tijden met een spanwijdte van 117 meter en 35 cm. De vliegboot is voor het grootste deel gebouwd van gelamineerd berkenhout. Vandaar de bijnaam die de pers eraan gaf: Spruce Goose, sparrenhouten gans.

Op 2 november 1936 vindt de eerste tv-uitzending van de Britse openbare omroep BBC plaats. De BBC zond dan al vier jaar lang, sinds 1932, sporadisch tv-programma’s uit. De BBC was het allereerste tv-station en dus meteen ook het oudste ter wereld. Wereldwijd geldt de BBC dan ook zowat als norm. Bijna 20 jaar had de zender het tv-monopolie in Engeland tot ITV begon in 1955. De binnenlandse kanalen van de BBC hebben geen betaalreclame. De inkomsten komen onder meer van een soort kijk- en luistergeld, ook op de online uitzendingen.

In 1803 wordt Lodewijk Bakelandt op de markt in Brugge onthoofd met de guillotine. 24 leden van zijn Bende van Bakelandt werden eveneens terechtgesteld. Ze hadden veel geplunderd, maar uiteindelijk maar één moord gepleegd. Die was eerder toevallig gebeurd op een vrouw in Pittem die ze met een hoofdkussen tot stilte wilden dwingen, maar ze stikte.

Morgen hebben we het onder meer over corona, want het hoogste aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag bereiken we op 3 november in 2020, nl. 899 nieuwe Covid-patiënten op één dag. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Do3nov

 

In twee jaar corona bereiken we vandaag in 2020 het recordaantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Nooit waren er meer dan 899 nieuwe Covid-patiënten per dag. Dat was op 3 november in 2020 ook geen wonder na het recordaantal nieuwe besmettingen per dag een week eerder. Er mochten ook wel 669 covid-patiënten het ziekenhuis verlaten die dag. Vooral de provincie Henegouwen was getroffen. In november in 2020 waren we in de tweede coronagolf.

 

 

 

Op 3 november 1979 is de groep Abba te gast in ons land voor een optreden in Vorst Nationaal. Het was de laatste wereldtoernee van de groep. Het album Voulez-Vous was dan net uit. De setlist in Vorst begon met Voulez-vous en eindgde 22 nummers verder met Hole in your soul, gevolgd door nog drie bisnummers om finaal het concert af te sluiten met Waterloo. Sinds vorig jaar treedt Abba terug op in Hologramconcerten en met nieuwe muziek.

 

Vandaag 65 jaar geleden, in 1957, lanceren de Russen voor het eerst een levend wezen in de ruimte, nl. de hond Laika. De hond werd van straat geplukt. Enkele uren na de lancering was Laika al overleden door oververhitting en stress, maar dat verzwegen de Russen bijna een halfeeuw tot in 2002. Het was trouwens niet eens de bedoeling om Laika terug levend naar de aarde te krijgen, want het ruimtetuig was niet eens gemaakt om te kunnen landen. De spoetnik brandde op in de atmosfeer in 1958, 6 maanden na de lancering.

 

 

 

 

De Belgische architect Joseph Poelaert is overleden vandaag in 1879. Zijn naam blijft verbonden aan de bouw van het Justitiepaleis aan het Poelaertplein in Brussel. Hij zag zelf het eindresultaat nooit, omdat het gebouw pas in 1883 klaar was, vier jaar na zijn overlijden dus. Andere bekende Brusselse gebouwen van hem zijn onder meer de Congreskolom aan het graf van de Onbekende Soldaat, de kerk van Laken en de Muntschouwburg.

 

In 1869 verschijnt het eerste nummer van het Brits wetenschappelijk vakblad Nature. Het groeide uit van een eenvoudige publicatie voor amateur-wetenschappers tot een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

 

Morgen is het precies 100 jaar geleden, in 1922, dat het graf van de Egyptische farao Toutan-chamon wordt ontdekt. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Vr4nov

Het is vandaag precies 100 jaar geleden, in 1922, dat het graf van Toetan-chamon wordt ontdekt in Luxor. Het was de Britse archeoloog Howard Carter die het graf van de Egyptische farao ontdekte. Het werd pas 3,5 maand later geopend. Toetan-chamon werd in het jaar 1333 voor X geboren en was vermoedelijk 19 toen hij stierf. Lang heerste er een zogenaamde vloek over het graf, omdat mensen overleden die in het graf waren geweest. Met de wetenschap van nu weten we dat bacteriën en schimmels zich 3000 jaar lang hadden verzameld in de opgesloten piramide.

Op 4 november 1966 wordt Venetië geteisterd door de grootste overstroming in haar geschiedenis. Het waterpeil steeg tot 194 cm boven het zeeniveau, dus bijna 2 m. Als de wind toen niet was gedraaid, dan hadden we nu grote delen van Venetië niet meer kunnen bezoeken. In 2019 kwam Venetië opnieuw onder water te staan, maar toen steeg het water tot maximaal 187 cm, dus toch nog wel 7 cm minder hoog dan vandaag in 1966.

Vandaag in 1979 begint in de Amerikaanse ambassade in Teheran in Iran de gijzeling van 52 Amerikanen. Die duurde maar liefst 444 dagen. Dat was één jaar en 2 maanden. De gijzelnemers eisten onder meer de uitlevering van de Iraanse sjah die in Amerika verbleef. De gijzelaars kwamen uiteindelijk vrij in januari 1981, zeven minuten nadat president Carter was afgetreden en Ronald Reagan de eed had afgelegd als de nieuwe president van Amerika.

Vandaag 30 jaar geleden, op 4 november 1992, overlijdt de Vlaamse schrijver en dichter André Demedts. Na 17 jaar boeren op de ouderlijke hoeve werd hij in 1937 selfmade leraar Nederlands in het Heilig-Hartcollege in Waregem. In 1949 werd hij directeur van BRT West-Vlaanderen, toen nog Radio Kortrijk, nu R2-WVL. André Demedts ijverde voor de culturele integratie van Vlamingen, Nederlanders, Frans-Vlamingen en Zuid-Afrikanen. Hij richtte onder meer het Komitee voor Frans-Vlaanderen op, stond aan de wieg van het cultureel tijdschrift Ons Erfdeel, het Kunsttijdschrift Vlaanderen en het Festival van Vlaanderen. Sinds 1983 is er het cultuur- en kunstencentrum in het André Demedtshuis in St-Baafs-Vijve.

Maandag is het vijf jaar geleden, in 2017, dat voor de eerste keer een vonnis wordt uitgesproken aan de hand van de antiseksismewet. Hoe dat precies zat, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr5nov

In 2017 werd de Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel voor de eerste keer Europees kampioen. In 2018 en 2019 deed hij dat nog eens over. Dit jaar (2021) werd hij ook voor de vierde keer wereldkampioen.

Het is precies 15 jaar geleden in 2006 dat de gewezen Iraakse president Sadam Hoesein ter dood wordt veroordeeld. De ophanging zelf vond pas acht weken later plaats op de voorlaatste dag van 2006. Hoesein werd veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. Drie jaar eerder, begin 2003, viel een leger onder leiding van de VS en het VK, Irak binnen om Hoessein af te zetten. De reden was het vermoeden van massavernietigingswapens en banden met terroristen. Bijna een kwarteeuw was hij dictator in Irak.

In 1983 krijgt Lech Walesa de Nobelprijs voor de Vrede. Walesa is de Poolse leider van de toen nog verboden vakbond Solidarnos. Later werd dit de eerste onafhankelijke vakbond in het communistische Oostblok, waarmee hij een beweging in de oostbloklanden op gang bracht die uiteindelijk leidde tot het einde van de Sovjet-Unie en het einde van de Berlijnse Muur. Lech Walesa werd in 1990 president van Polen.

In 1982 overlijdt de Franse komische acteur Jacques Tati. Rowan Atkinson liet zijn Mr. Bean grotendeels inspireren op Tati.


Franklin Roosevelt is de eerste president van Amerika die vandaag in 1940 voor de derde keer wordt verkozen. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1944 deed hij dat zelfs nog voor een vierde keer. Dit record kan niet meer verbroken worden, want de Amerikaanse presidenten kunnen nu maar één keer meer herkozen worden.

Het is 105 jaar geleden op 5 november 1916 dat Antoon Stillemans overlijdt. Hij was de bisschop van Oost-Vlaanderen die de bekende pastoor Daens uit Aalst schorste in 1899.

Op 5 november 1605 vindt het buskruitverraad plaats in London. Dat was een poging van de katholieken om het Britse parlement op te blazen en zo de protestantse koning met zijn aristocratische adel te doden. Maar het complot werd ontdekt. Militair Guy Fawkes en zijn samenzweerders werden veroordeeld tot ophanging en vierendeling. Guy Fawkes probeerde te ontsnappen en sprong van de galg, maar brak daarbij zijn nek. De film V for Vendetta verwijst naar dit stukje Engelse geschiedenis. 

Op 8 november 2013 werden in de Filipijnen windstoten gemeten tot 378 km/u. Dit en nog veel meer uit de kranten en de journaals van 8 november hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr6nov

Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero, overlijdt op 6 november in 2016. Opvallend met andere tekenaars heeft Marc Sleen zijn strips nooit laten gebruiken voor merchandising of andere commercialiseringen. Dat leidde er ook toe dat zijn werk nooit een internationale carrière heeft gekend.

Het is vandaag precies vijf jaar geleden in 2015 dat Klaasje, Marthe en Hanne de wedstrijd voor de nieuwe K3 winnen. In de een talentenjacht werden in Vlaanderen en Nederland gezocht naar de nieuwe gezichten en stemmen voor de meidengroep. Ook de look moest dezelfde zijn, tot de kapsels toe. Maar liefst 6000 meisjes schreven zich in. De selectie om Josje, Kristel en Karen te vervangen duurde twee maanden. Het eerste nummer van de nieuwe K3 heette 10 000 luchtballonnen.

In 2009 stapt wielrenner Dimitri De Fauw uit het leven. Hij werd 28. Drie jaar eerder in 2006, tijdens de Zesdaagse van Gent, kwam De Fauw in botsing met Spanjaard Isaac Gálvez die deze val niet overleefde. De Fauw stortte hiervan mentaal in elkaar, leefde drie jaar lang met een schuldgevoel en stapte dus, vandaag in 2009, uit het leven. Wie vragen heeft over zelfdoding kan dag en nacht terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online.

In 1978 geeft Tanzania voor het eerst openlijk toe dat het een einde wil maken aan het bewind van president Idi Amin van Oeganda. Vier maanden later lukte het ook om de president te verjagen. Idi Amin leidde Oeganda dan al zeven jaar als een dictator. ‘De slachter van Afrika’ zoals hij werd genoemd heeft 300 000 doden op zijn geweten.

De Zwitserse wielrenner Heiri Suter (oe) overlijdt in 1978. Hij was de eerste buitenlander die de Ronde van Vlaanderen won. Bovendien was hij ook de eerste renner die de dubbel won in hetzelfde seizoen, nl. de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Samen met zijn landgenoot Fabian Cancellara was hij de enige niet-Belg die daarin slaagde.

En de Zwitser Hugo Koblet (zonder t) was de eerste niet-Italiaan die de Giro won. Hij overlijdt in een verkeersongeval vandaag in 1964.

Aldophe Max, gewezen burgemeester van Brussel, overlijdt in 1939.

In 1927 behaalt de nationale ploeg van Peru de grootste overwinning uit hun voetbalgeschiedenis door met 9-0 te winnen van Bolivia. Tot op vandaag worden de Bolivianen hiermee nog altijd geplaagd door de Peruvianen.

Maandag zal het precies 35 jaar geleden zijn in 1985 dat de Bende van Nijvel een aanslag pleegt in Delhaize in Aalst. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma7nov

Voor de eerste keer maakt een Chinese vrouwelijke taikonaut een ruimtewandeling, vandaag precies een jaar geleden (2021). De missie duurde zes uur. De 41-jarige Wang Yaping voerde samen met haar mannelijke collega’s onderhoudswerken uit aan het Chinese ruimtestation Tiangong.

Vandaag is het vijf jaar geleden, in 2017, dat voor de eerste keer een vonnis wordt uitgesproken aan de hand van de seksismewet van drie jaar eerder in 2014. Een man die in Zaventem een agente op straat beledigde en uitschold voor vuile hoer, kreeg een boete van 3000 euro. De wet kwam er naar aanleiding van de documentaire ‘Femme de la rue’, waarin Sofie Peeters zichzelf liet volgen door een camera in de straten van Brussel. Ze werd herhaaldelijk achtervolgd, aangesproken op een beledigende en seksistische wijze en aangestaard op een onrespectvolle manier.

Paus Benedictus XVI wijdt in Barcelona de basiliek Sagrada Familia in, vandaag in 2010. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882, dit jaar dus 140 jaar geleden, is bijna voortdurend aan de basiliek gebouwd. Ze zal wellicht in 2026 klaar zijn. De bouwsnelheid is onder meer afhankelijk van de giften van de bezoekers. 

Op 7 november 2001 is de luchtvaartmaatschappij Sabena in Zaventem failliet. Met 12 000 ontslagen was dit het grootste failliet in ons land ooit. Brussels Airlines in Brussels Airport is nu een Belgisch filiaal van het Duitse Lufthansa.

We genieten van een zeer late nazomerdag met maar liefst 20°C op de thermometer in de Ardennen en in Limburg, in 1955 wel te verstaan. 

In 1944 is Franklin Roosevelt voor de vierde keer president van Amerika. Dat is een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. Na hem werd de grondwet aangepast waardoor een president maar twee ambtstermijnen van telkens vier jaar kan zetelen. 

105 jaar geleden, op 7 november 1917, begint de Oktoberrevolutie in Rusland. Vladimir Lenin was de aanvoerder van de Bolsjewieken. Samen met Leon Trotski leidde Lenin de communisten in een staatsgreep tegen de Voorlopige Regering na het aftreden van tsaar Nicolaas II. De Oktoberrevolutie vond plaats op 25 oktober 1917, maar toen de Juliaanse kalender werd vervangen door de Gregoriaanse, werden een paar dagen geschrapt, waardoor de eerste verjaardag van de Oktoberrevolutie vanaf 1918 op 7 november viel.

Morgen is het vijf jaar geleden, in 2017, dat de gewezen speler van Cercle Brugge en Anderlecht én Rode Duivel, Josip Weber, overlijdt. Tot morgen.

Di8nov

Dag of dag vijf jaar geleden, in 2017, overlijdt gewezen speler van Cercle Brugge en Anderlecht én Rode Duivel, Josip Weber, aan prostaatkanker. Dat was één week voor zijn 53ste verjaardag. Sam Gooris coverde in 1994 het lied Wooly Bully als eerbetoon aan de voetballer. En ook Raymond van het Groenewoud deed dat in het lied Joseph.

8 november is de sterfdag van actrice Dora van der Groen in 2015. In 1978 werd ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen tot dit werd samengevoegd met de Studio Herman Teirlinck. Dora van der Groen werd bij het grote publiek bekend in haar dubbelrol in de tv-serie Wij, Heren van Zichem. Samen met An Petersen speelde ze in de kortfilm Pauline en Paulette.

In 2013 is de supertyfoon Haiyan in de Filipijnen de hevigste storm ooit. De wind haalde pieken tot 300 km/u. met zelfs windstoten tot 378 km/u. In twee uur tijd kwamen meer dan 5700 mensen om het leven. 

In 2011 passeert een planetoïde rakelings langs onze aarde, meer bepaald tussen de maan en de aarde in, op een afstand van amper 325 000 km. Dat is dus wel echt héél dicht. Een soortgelijke planetoïde botste wèl met de aarde 65 miljoen jaar geleden. Daardoor werd de aarde in een wereldwijde winter en nacht gedompeld. Er kwam toen een eind aan 150 miljoen jaar leven van dino’s op aarde. Vogels, kikkers en krokodillen hebben de inslag van de meteoriet 65 miljoen jaar geleden wèl overleefd. De eerste mensensoort kwam er 2 miljoen jaar geleden. 

In Luik, in 1983, vallen 2 doden en tientallen gewonden bij een aardbeving van 5 op de schaal van Richter. De aardbeving gebeurde ’s nachts om 10 voor 1 en richtte veel schade aan. De zwaarste aardbeving in ons land dateert van 1692 in Verviers, dit jaar dus 330 jaar geleden. De zwaarste aardbeving voor Vlaanderen was in Ronse in 1938. 

In 1968 scheiden John Lennon en Cynthia Powell. Toen zij een dag vroeger van haar vakantiereis in Griekenland naar huis kwam, betrapte ze haar man in bed met zijn vriendin Yoko Ono (22 mei 1968). Het was het begin van een pijnlijke echtscheiding waarbij Lennon weigerde alimentatiegeld te betalen, terwijl zij wel recht had op de helft van zijn miljoeneninkomen. Uiteindelijk kreeg ze 100.000 Britse pond, omgerekend 135 000 euro, én het volledige zeggenschap over haar zoon Julian.

In de Ardennen wordt men wakker in een wit tapijt van 5 tot 11 cm sneeuw in 1952.

Op 8 november 1949 overlijdt de Vlaams-nationalistische priester-dichter en collaborateur Cyriel Verschaeve. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog was hij leraar in het college in Tielt.

Morgen is het precies 5 jaar geleden, in 2017, dat de vrt de samenwerking met Bart De Pauw onmiddellijk stopzet.

Wo9nov

Dag op dag 5 jaar geleden, op 9 november 2017, neemt Bart de Pauw een videoboodschap op. De televisiemaker voelde zich hiertoe verplicht, omdat de VRT de samenwerking met hem, na 30 jaar, onmiddellijk had stopgezet. Dit gebeurde na klachten over stalking, grensoverschrijdend gedrag en elektronische belaging door duizenden ongepaste sms’en naar meerdere vrouwen te sturen. ­Bij de bekende namen gaat het onder meer om de acteurs Maaike Cafmeyer, Liesa Naert en Lize Feryn. Hij werd er veroordeeld tot 6 maanden met uitstel voor stalking en elektronische overlast van 5 vrouwen. Vorige maand (2022) kwam er dan ook een uitspraak bij de burgerlijke rechtbank van De Pauw tegen de vrt. Hij vroeg 13 miljoen euro schadevergoeding aan de VRT voor zijn direct ontslag. Maar Bart de Pauw kreeg geen gelijk van de rechter. Hij moet zelf 1 euro voorlopige schadevergoeding betalen aan de vrt, maar dat bedrag kan nog oplopen.   

Herman Liebaers, eregrootmaarschalk van het koninklijk hof, is op 9 november 2010 overleden. Hij was jarenlang vertrouweling van koning Boudewijn. Hij was het die bij zijn vertrek aan het hof, in 1981, voor ophef zorgde over kroonprins Filip als toekomstige koning. Liebaers zei: citaat ‘Hij kan het niet hé’, einde citaat. Dus, niet geschikt voor de troon. De hofmaarschalk viel hierdoor in ongenade bij het hof. Zo moest hij bij het overlijden van Boudewijn, net als alle Belgen aanschuiven aan het paleis om ”zijn koning” een laatste groet te brengen.

In 1989 wordt vandaag wereldgeschiedenis geschreven: de Berlijnse Muur gaat tegen de grond. De muur verdeelde Berlijn in twee en verdeelde ook Duitsland in twee aparte landen, West- en Oost-Duitsland. De Berlijnse Muur werd opgetrokken in augustus 1961 en werd na bijna 30 jaar afgebroken vandaag in 1989.

Op 9 november 1985 slaat de Bende van Nijvel voor de laatste keer toe. Die overval in Delhaize in Aalst was wel de ergste van alle aanslagen van de Bende. Acht mensen kwamen om het leven. De buit bedroeg, omgerekend 23 250 euro. De overvallers waren al een half uur vóór sluitingstijd ter plaatse. Ze arriveerden enkele minuten nadat een zwaar bewapende rijkswachtpatrouille de opdracht had gekregen hun observatiepost op de parking van de supermarkt te verlaten. De patrouille had eerder wel degelijk de opdracht gekregen om te blijven tot ná het sluitingsuur en zelfs totdat de gepantserde geldwagen de dagopbrengsten van de supermarkt had opgehaald. 

In de TM van morgen is het precies 40 jaar geleden, in 1982, dat de gewezen Sovjetleider Leonid Brezjnev is overleden.

Do10nov

De gewezen Sovjetleider Leonid Brezjnev is overleden in 1982, vandaag dus 40 jaar geleden. Van 1964 tot aan zijn dood stond hij aan het hoofd van de Sovjet-Unie. Economisch liet hij een grote puinhoop achter. Zijn prioriteiten lagen voornamelijk in de uitbreiding van het Rode Leger, de wapenwedloop met de Verenigde Staten in de Koude Oorlog en de ontwikkeling van de ruimtevaart. Vooral in de ruimtevaart scoorde hij, in het begin van zijn ambtsperiode, àlle primeurs tot in 1969 een Amerikaan als eerste mens voet op de maan zette. In de jaren 70 won de Sovjet-Unie, onder leiding van Brezjnev, aan prestige, omdat Amerika het slecht deed met onder meer de Vietnamoorlog en het Watergate-schandaal waarbij president Nixon vroegtijdig moest aftreden. Brezjnev viel in 1979 Afghanistan binnen om het communistische regime daar in stand te houden. Het werd uiteindelijk een grote mislukking.

Op 10 november 1926 treedt kroonprins Leopold in het huwelijk met prinses Astrid van Zweden. Acht jaar later in 1934 werden ze het vierde koningspaar van ons land. Nog eens een jaar later, in 1935, verongelukte koningin Astrid bij een auto-ongeluk in Zwitserland. Zij was zeer geliefd bij de Belgische bevolking.

Gottlieb Daimler demonstreert in 1885 de eerste motorfiets. Daimler bouwde later de automobiel Mercedes.

Journalist Henry Morton Stanley vindt de vermiste Schotse arts, missionaris en ontdekkingsreiziger, David Livingstone, in een Afrikaans dorpje in 1871. Livingstone was dan al vier jaar vermist. Stanley sprak bij de ontmoeting wellicht de legendarische woorden: “Doctor Livingstone, I presume?”, hoewel daar officieel geen enkel bewijs van is. Livingstone was de ontdekker van de Victoriawatervallen in Zimbabwe, de breedste watervallen ter wereld, genoemd naar koningin Victoria. Hij was op zoek naar de bronnen van de Nijl. Door de meeste geografen wordt nu het Victoriameer beschouwd als de bron van de Nijl. Livingstone ligt begraven in Westminster Abbey, maar zijn hart bleef wel in Afrika.

Morgen duiken we opnieuw in de kranten en de journaals voor de geschiedenis van 11 november en dan kunnen we uiteraard niet voorbij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Afspraak dus morgen in een nieuwe TM op RT. Graag tot morgen.

Vr11nov

De gewezen president van Zuid-Afrika, Frederik Willem de Klerk is precies een jaar geleden (2021) overleden. Als laatste witte president schafte hij de apartheid af in zijn land en vormde Zuid-Afrika om tot een democratie waarbij de zwarte meerderheid stemrecht kreeg, waarvoor hij in 1993 samen met zijn opvolger Nelson Mandela, de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Het was ook president de Klerk die erin slaagde om Nelson Mandela na bijna 30 jaar gevangenis, vrij te krijgen.

In 2004 overlijdt de palestijnse leider Yasser Arafat. Hij was de eerste gekozen president van de Palestijnse Autoriteit. Samen met Yitzhak Rabin en Shimon Peres kreeg hij 10 jaar eerder, in 1994, de Nobelprijs voor de Vrede. Nochtans werd Arafat wegens zijn vermeende betrokkenheid bij aanslagen op burgers, door Israël en de Verenigde Staten beschouwd als een terrorist. Het meest bekende is de aanslag tijdens de Olympische Spelen in München in 1972, waarbij elf doden vielen. Acht jaar na zijn overlijden werd Yasser Arafat terug opgegraven in 2012, omdat er twijfel was over de doodsoorzaak. Na enkele tegenstrijdige conclusies is voorlopig die van 2016 de laatste waarin staat dat Arafat niet vermoord of vergiftigd is, maar een natuurlijke dood is gestorven.

De stichter van het bedrijf Janssen Pharmaceutica, arts Paul Janssen, overlijdt vandaag in 2003. Zijn eerste geneesmiddel was een pijnstiller voor menstruatiepijn. Vijf geneesmiddelen van het bedrijf staan op de zogenaamde lijst van de ‘essentiële geneesmiddelen’. Dat is een lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie met de geneesmiddelen die noodzakelijk zijn in een maatschappij en die tegen een verantwoorde prijs voldoende aanwezig moeten zijn.

(aangekondigd hoofdpunt) In de vroege ochtend van 11 november 1918 wordt in het Bos van Compiègne in een luxe treinwagon de Duitse capitulatie ondertekend. Intussen vielen aan beide kanten nog slachtoffers, terwijl de overgave wel al ondertekend was. Nu staat er in het bos van Compiègne een replica.

De Deense filosoof Sören Kierkegaard overlijdt in 1855. Hij werd 42. De existentie van de mens, zijn bestaan en de manier waarop hij dit vorm geeft, staan centraal in zijn filosofie. Hij liet verschillende ideeën los op het publiek en deed dat vaak onder verschillende pseudoniemen. Hij liet zijn publiek liever nadenken zodat het zelf tot individuele conclusies kon komen.

Maandag is het exact 100 jaar geleden, in 1922, dat de eerste radio-uitzending plaatsvindt van de Britse openbare omroep BBC. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr12nov

In 2018 is Stan Lee overleden, de geestelijke vader van onder meer Spider-Man, The Hulk, X-Men en Iron Man.

In 2014 landt voor het eerst een onbemand toestel op een komeet. Het was een huzarenstukje van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA om na een reis van 10 jaar op 500 miljoen km afstand te landen op een brok ruimtesteen niet groter dan 4 km doorsnede. Bovendien was het sturen van een commando naar de ruimtesonde Rosetta bijna een half uur onderweg. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het heelal die uit een soort van vuil ijs bestaan. Als ze dicht bij de zon komen, smelt het ijs en vormen ze de bekende staart.

Precies 10 jaar geleden op 12 november 2011 neemt Berlusconi ontslag als premier van Italië. Hij stapte op nadat de Italiaanse Kamer met forse bezuinigingen had ingestemd. Twee weken later kondigde hij aan opnieuw voorzitter te zijn van voetbalclub AC Milan, maar zes jaar later in 2017 stopte hij ook daarmee.

20 jaar geleden op 12 november 2001 begint Qmusic. Dat was het eerste commerciële radiostation voor heel Vlaanderen. Het behoort tot het moederbedrijf van onder meer VTM. Qmusic is de tweede grootste radiozender van Vlaanderen na Radio2. Volgens de meest recente luistercijfers behaalt de zender per dag een gemiddelde van 13,68% (2020 = 10,45% / 2019 = 13,4%), waarmee de zender weer op het peil zit van 2019.

Het weer is op 12 november voor ieder wat wils. In 1995 is het zomerswarm met bijna 21° op de thermometer. In 1977 zijn er windsnelheden tot 122 km/u aan de kust met dijkbreuken en overstromingen tot gevolg. En in 1971 vriest het 10° onder nul in de Ardennen.

Voila! Heb je deze TM net gemist? Dan verwijs ik je graag naar de website RT.be. Maandag is het precies een jaar geleden dat radiostem Lutgart Simoens is overleden. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr13nov

Het is precies een jaar geleden (2019) dat het historische centrum van de Italiaanse stad Venetië volledig onder water loopt. Dat was het gevolg van hevige en aanhoudende regen de voorbije dagen. Het waterpeil steeg tot meer dan 1,5 meter (1,87). Alleen in november 1966 stond het water in Venetië nog hoger. Dan steeg het tot bijna 2 meter (1,94).

Ook precies een jaar geleden op 13 november 2019 is het overlijden van de gewezen Franse wielrenner Raymond Poulidor. Hij werd 83. Poupou, zoals hij werd genoemd, was de Eeuwige Tweede. Zo werd hij in de Ronde van Frankrijk drie keer tweede (1964, 1965 en 1974) en vijf keer derde (1962, 1966, 1969, 1972 en 1976), zonder één rit in de gele trui te rijden. In het begin van zijn carrière was Jacques Anquetil zijn grootste concurrent. Later werd dit Eddy Merckx. Poulidor won wel de Ronde van Spanje in 1964 en Milaan San Remo in 1961. Hij was de schoonvader van wielrenner Adrie van der Poel en de grootvader van David en Mathieu van der Poel.

Dag op dag vijf jaar geleden in 2015 was 13 november ook een vrijdag. In Parijs was dat wel echt vrijdag de 13de, want dan vonden zes terreuraanslagen plaats onder meer op de concertzaal Bataclan. 131 mensen kwamen hierbij om het leven. De zes aanslagen werden opgeëist door IS. Eén van de daders was Salah Abdeslam die vier maanden later halverwege maart 2016 in Molenbeek werd gearresteerd. Hij heeft de Franse nationaliteit, maar groeide op in Molenbeek. Hij zit momenteel voor 20 jaar in de gevangenis. De zes terreuraanslagen van vandaag in 2015 mag je niet verwarren met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Die is ook van 2015, maar dan wel van in het begin van dat jaar.

Het is precies 10 jaar geleden in 2010 dat we op 13 november getroffen worden door overstromingen na twee dagen van onophoudelijke regen tot 67 liter per m2. Vier mensen in ons land overleefden deze zondvloed niet.

In 1972 zijn er rukwinden tot 140 km/u. In 1965 is het hele land bedekt met een dunne laag sneeuw, behalve aan de kust. In 1940 zijn er ook rukwinden tot 155 km/u. Het is meteen een record voor ons land.

De Franse fietsenmaker en uitvinder Paul Cornu maakt de eerste helikoptervlucht ooit vandaag in 1907. Zijn helikopter was eigenlijk een vliegende fiets op vier wielen met een 24 pk-motor en twee rotoren van 6 m diameter, die in tegengestelde richting draaiden. De eerste helikoptervlucht duurde 20 sec en hoger dan anderhalve meter kwam hij niet. 

Maandag zelfde tijd hebben wij het onder meer over de gele hesjes die voor het eerst op straat komen in Parijs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 16 november hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma14nov

Het is exact 100 jaar geleden, in 1922, dat de eerste radio-uitzending plaatsvindt van de Britse openbare omroep BBC. Die eerste uitzending is het radionieuws om 6u ’s ochtends, gevolgd door het weerbericht. Het nieuws werd twee keer gelezen, een eerste keer aan een normale leessnelheid en een tweede keer trager zodat de luisteraars de kans kregen om notities te nemen. 

Het zit vooraan in het nieuws op 14 november 1968. In het Gentse Universitair ziekenhuis is de eerste longtransplantatie geslaagd. Het kreeg meteen de aandacht van de wereldpers. Patiënt Aloïs Vereecken, een metaalarbeider van 23, overleed wel bijna een jaar later, maar voor eind jaren zestig was de transplantatie toch al een spectaculair resultaat.

Het is voorpaginanieuws in 1973. Dan trouwt de Britse prinses Anne met officier Mark Phillips. Tijdens de plechtigheid mocht de BBC de gezichten van de bruid en bruidegom niet in beeld brengen op vraag van Queen Elisabeth. Ze hadden elkaar een jaar eerder ontmoet op de Olympische Spelen van Munchen in 1972. Marc Philips behaalde daar goud op de military. Het huwelijk kreeg twee kinderen. In 1989 gingen ze uit elkaar en drie jaar later in 1992 was de echtscheiding een feit. In datzelfde jaar trouwde de prinses nog met Timothy Laurence. Dit huwelijk bleef kinderloos. Prinses Anne is de enige dochter van de Britse Queen. Sinds Charles koning is, is Anne zestiende in lijn voor de Britse troonopvolging.

In 1990 tekenen Polen en Duitsland in Warschau een verdrag dat de grens langs de rivieren de Oder en de Neisse vastlegt.

30 jaar geleden, in 1992, overlijdt Ernst Happel. Hij werd 66. De Oostenrijker was in ons land trainer van Club Brugge, Harelbeke en Standaard Luik.

In 2010 wint Sebastian Vettel de Grote Prijs Formule 1. Hij was 23 en dan de jongste wereldkampioen Formule 1. Hij werd vier keer na elkaar wereldkampioen. Vettel was ook de jongste F1-piloot die een boete kreeg van 1000 dollar wegens overdreven snelheid in de pitsstop.

Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluiteren op de webstie RT.be. Morgen is het 120 jaar geleden, in 1902, dat op de dag van het Koningshuis een mislukte aanslag plaatsvindt op koning Leopold II. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

 

 

Di15nov

Dag op dag 120 jaar geleden, op 15 november 1902, wordt een aanslag gepleegd op koning Leopold II. Het was een Italiaanse werkloze schrijnwerker die na het Te Deum een paar schoten vuurde op de koninklijke koets. Daarmee wou hij de betogers wreken die in het voorjaar waren neergeschoten, toen ze op straat kwamen voor het algemeen stemrecht. De mislukte aanslag op koning Leopold II, vandaag in 1902, gebeurde twee maanden na het overlijden van zijn vrouw, koningin Maria-Hendrika.

Op 15 november 1913 sluit de wereldtentoonstelling in Gent de deuren. Zeven maanden eerder opende de wereldtentoonstelling. Voor deze gelegenheid werd het St-Pietersstation gebouwd. De trein was trouwens voor de gewone burger het enige vervoermiddel om in Gent te geraken. De auto was immers alleen voor de rijken. De gewezen eerste minister Paul de Smet de Naeyer was ere-voorzitter van de wereldtentoonstelling. Hij heeft de slotdag van vandaag in 1913 niet meer meegemaakt, want hij overleed twee maanden eerder op 70-jarige leeftijd.

In 1969 zendt de BBC-televisie voor het eerst uit in kleur. Het allereerste programma in kleur was het verjaardagsconcert van Petula Clark. En ook de puntoren van Mr Spock in de tv-serie Star Trek zien de Britten, vandaag in 1969, voor het eerst in kleur.

15 november is de sterfdag van graaf Pierre Harmel in 2009. Pierre Harmel zorgde ervoor dat het niet-officieel onderwijs, beter bekend als het vrij onderwijs, evenveel subsidie kreeg als het officieel onderwijs, beter bekend als het rijksonderwijs, nu gemeenschapsonderwijs, en het OVSG, het onderwijs voor steden en gemeenten is dat. Voorts vormde Harmel, als minister van cultuur, de NIR om tot Belgische Radio en Televisie, kortweg BRT, nu vrt. De rol van premier was niet zijn ding. Zijn regering hield het amper 8 maanden vol. De regering Harmel heeft ook de twee doden van de steenkoolmijn Zwartberg op haar geweten.

In 2020 is radiostem Lutgart Simoens overleden. Ze was vooral bekend van haar verzoekprogramma Vragen staat vrij op BRT 2 Omroep Antwerpen, nu Radio 2, dat ze bijna een kwarteeuw presenteerde op zondagavond. Een verzoekprogramma, toen nog per brief of gele briefkaart. Lutgart Simoens werd 92.

Morgen hebben we het onder meer over drie premières.

  • De film Home Alone in 1990.
  • De Harry Potterfilm ‘De Steen der Wijzen’ in 2001.
  • En de allereerste musical van The Sound of Music in 1959.

Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo16nov

Op 16 november 2001 gaat de eerste Harry Potterfilm ‘De Steen der Wijzen’ wereldwijd in première. Bijzonder aan de films is dat, op een uitzondering na, de personages in de loop van de acht films door dezelfde acteurs gespeeld worden. Waar de eerste film een jeugdfilm was, was de laatste een sf-horrorfilm voor meerderjarigen. De acht films brachten bijna 7 miljard euro op.

Gastland China wint de openingswedstrijd van het allereerste WK-voetbal voor vrouwen in 1991 door Noorwegen met 4-0 te verslaan. Datzelfde Noorwegen haalde twee weken later wel de finale, maar de dames van de Verenigde Staten waren met 2-1 sterker dan de Noorse. Noorwegen won wel het WK daarop van 1995. Het volgende WK-voetbal voor vrouwen is volgend jaar (2023) in Australië en Nieuw-Zeeland.

De film Home Alone verschijnt in de bioscoop op 16 november 1990. De film gaat over de kleine Kevin, gespeeld door Macaulay Culkin, die door zijn ouders vergeten wordt als ze op reis vertrekken. Bij veel mensen thuis is het nog altijd een traditie om de film te bekijken tijdens Kerstmis. In ons land werd hij zelfs tot beste kerstfilm verkozen in 2008. In het vervolg, Home Alone 2, verscheen Donald Trump heel even in beeld. De film mocht echter alleen maar opgenomen worden in zijn hotel, als Trump zelf een rolletje zou krijgen. Zijn verschijning in de film werd toen met applaus verwelkomt door het Amerikaanse publiek.

Vandaag in 1959 gaat de allereerste musical van The Sound of Music in première in Broadway. De eerste productie in Londen opende twee jaar later, in 1961. Maar het meest bekend is de filmversie van vier jaar later, in 1965, met Julie Andrews en Christopher Plummer. De echte kapitein, die al vier jaar weduwnaar was, vroeg aan het klooster hulp van een non om zijn zieke dochter te helpen. Het jaar daarop al trouwde Maria met de kapitein. In het echt was ze dus al meteen stiefmoeder, terwijl ze in de film eerst gouvernante was, het opnam voor de kinderen tegen hun strenge vader, uiteindelijk wel verliefd werd op hem en met hem trouwde.

Morgen zelfde tijd hebben wij het onder meer over de gele hesjes die voor het eerst op straat komen in Parijs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 november hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Do17nov

De eerste grote protestactie van de gele hesjes in Frankrijk vindt plaats op 17 november 2018. De actie was gericht tegen de hoge brandstofprijzen, maar al snel werd het een veel bredere protestbeweging. In de maanden die volgden, kwamen duizenden mensen op straat tegen het sociale en fiscale beleid van president Macron. Vooral in Parijs kwam het daarbij regelmatig tot rellen.

15 jaar geleden, in 2007, komt de Nederlandse versie van het zevende en laatste Harry Potter-boek uit. ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ is in de Engelse versie dan al vier maanden te koop. Het eerste boek verscheen 10 jaar eerder in 1997, dit jaar dus een kwarteeuw geleden. De laatste vier boeken waren de snelst verkopende boeken ooit.

Het nationale elftal van Tsjecho-Slovakije speelt in 1993 een laatste officiële interland. Het land hield immers op te bestaan en werd gesplitst in twee landen Tsjechië en Slovakije. Die laatste wedstrijd van Tsjecho-Slovakije eindigde op 0-0. Dat was tegen België.

Douglas Engelbart krijgt het patent voor de uitvinding van de computermuis op 17 november 1970.

In 1963 vindt in volle zee de geboorte plaats van een nieuw eiland. Dit gebeurde na een vulkaanuitbarsting voor de zuidkust van Ijsland. De bevalling van het eiland Surtsey duurde uiteindelijk 3,5 jaar tot in juni 1967.

75 jaar geleden, in 1947, krijgen drie Amerikaanse natuurkundigen het patent op hun uitvinding van de transistor. Ze kregen hiervoor de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Een transistor is een elektronisch onderdeel dat signalen versterkt, bv. in jouw radiotoestel.

“Japan is van plan Pearl Harbor aan te vallen.” Dat staat in de dringende telegram van de Amerikaanse ambassadeur in Japan aan het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken, vandaag in 1941. Maar deze belangrijke telegram werd genegeerd. Drie weken later viel Japan Pearl Harbor in Hawai aan. De aanval ging de geschiedenis in als een verrassingsaanval. Maar niets is dus minder waar. Door die zogenaamde verrassingsaanval verklaarde Amerika een dag later de oorlog aan Japan en raakte Amerika betrokken in de Tweede Wereldoorlog.

Op 18 november 1973 vindt een eerste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 november hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM. Graag tot morgen.

Vr18nov

Halverwege de Eerste Wereldoorlog, op 18 november 1916, eindigt De Slag bij de Somme. De tol was zeer hoog, nl. één miljoen doden aan beide kanten. Op de eerste dag alleen al stierven duizenden soldaten. De Britse legerleiding weigerde het verlies in te zien en zette de strijd nog 4,5 maand verder. Het is in de Eerste Wereldoorlog de zwaarste slag aan het westelijk front die dus vandaag in 1916 eindigt. 

100 jaar geleden, vandaag in 1922, overlijdt de Franse auteur Marcel Proust aan een longontsteking. Hij werd 51. Zijn belangrijkste werk is ‘A la recherche du temps perdu’. Zijn broer werkte het boek af. Een bekend tafereel uit ‘Op zoek naar de verloren tijd’ is de ‘madeleine-scène’. De verteller eet een madeleine die in een bloesemthee is gesopt. Door de smaak, die hij lang niet meer had geproefd, kwamen de herinneringen uit zijn jeugd terug naar boven.

In 1959 gaat in New York de film Ben Hur in première. De film van regisseur William Wyler speelt zich af in het Romeinse Rijk in de tijd van Christus. De film behoort bij de top drie van de meest gekregen filmprijzen, samen met Titanic en The Lord of the Rings, the return of the king.

Wegens de oliecrisis vindt in ons land een eerste autoloze zondag plaats op 18 november 1973. De oliecrisis was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen. In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen. Eerder waren er in ons land al eens autoloze zondagen in 1956 naar aanleiding van de Suezcrisis.

In 1987 is de Franse wielrenner Jacques Anquetil overleden, vandaag dus 35 jaar geleden. Hij was de eerste die vijf keer de Ronde van Frankrijk won. Zoals bekend slaagden Merckx, Hinault en Indurain daar later ook in. En Lance Armstrong deed nog beter, maar die verloor zijn titels wegens doping. Jacques Anquetil stak het echter ook niet onder stoelen of banken dat hij doping gebruikte.

In 2006 overlijdt auteur Karel Verleyen aan kanker. Hij was hoofdredacteur van het tienerblad Top, adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk en hoofdredacteur van Uit-Magazine van de VTB-VAB en Wintersportmagazine. Karel Verleyen was ook een medewerker van Radio Tequila waar hij onder meer mede-presentator was van het duidingsprogramma Underground op zondag.

Wetstraatjournalist voor vrt Tuur Van Wallendael overlijdt in 2009.

Maandag brengt de teletijdmachine ons onder meer naar 1783 als de eerste bemande luchtballonvaart plaatsvindt. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr19nov

Op 19 november 2009 wordt Herman Van Rompuy de allereerste permanente Voorzitter van de Europese Raad (president of the European council). Zijn ambtstermijn liep van januari 2010 tot eind 2014. Momenteel is ook een Belg voorzitter, nl. Charles Michel. In 2022 kan hij herkozen worden.

 

Op 19 november 1990 komt officieel een einde aan de Koude Oorlog. De val van de Berlijnse Muur bijna dag op dag een jaar eerder in 1989 was het begin van het einde van de Koude Oorlog. Die was 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog ontstaan en duurde 35 jaar. Het was een periode van gewapende vrede tussen de twee grootmachten, nl. de communistische wereld van de Sovjet-Unie én China tegenover de kapitalistische wereld geleid door de Verenigde Staten. Het was een periode waarin gedreigd werd met kernraketten, zoals in de Cubacrisis in 1962. Er vonden ook echte oorlogen plaats zoals de Vietnamoorlog tussen Oost en West die 20 jaar duurde. 

 

In hetzelfde jaar van de eerste mens op de maan in de zomer van 1969, vindt ook nog een tweede landing plaats op 19 november 1969. Apollo 12 bracht Pete Conrad en Alan Bean als derde en vierde mens op de maan. Ze maakten 2 maanwandelingen van telkens 4 uur. In totaal zijn er 7 maanvluchten geweest in 3,5 jaar waarbij 12 astronauten op de maan hebben gestaan. Zoals bekend moest Apollo 13 rechtsomkeer maken.

 

De Braziliaanse voetbal-legende Pelé maakt zijn 1000ste doelpunt vandaag in 1969. Dat was een strafschop in het laatste kwartier van de wedstrijd. Pele maakte in zijn carrière 1208 doelpunten.

 

Op 19 november 1949 overlijdt in Oostende baron James Ensor. De kunstschilder van het symbolisme werd beschouwd als een belangrijke vernieuwer van de moderne kunst in ons land. Hij dreef de spot met dood, ziekte en seks.

 

En de Oostenrijkse componist Franz Schubert overlijdt in 1828 aan tyfus. Hij werd amper 31. Schubert ligt begraven naast Ludwig von Beethoven, die anderhalf jaar eerder overleed.

 

22 november 1963 staat in ons collectief geheugen als de dag waarop de Amerikaanse president John F Kennedy wordt doodgeschoten in zijn open limousine in Dallas. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr20nov

In 2018 is voetbalmakelaar Veljkovic de eerste spijtoptant in ons land. In de juridische betekenis is een spijtoptant iemand die in ruil voor strafvermindering uit de biecht klapt over anderen en/of zichzelf. Maar niettegenstaande zijn deal met het parket blijft hij wel een verdachte in de operatie Propere Handen rond matchfixing en witwaspraktijken in het Belgische voetbal. Hij zal een verminderde straf van 5 jaar met uitstel krijgen en een boete van 80 000 euro.

Vandaag in 1998 wordt de allereerste module van het Internationaal Ruimtestation ISS de ruimte ingestuurd. Sinds november 2000 is het ruimtestation continue bewoond. Het vliegt nog altijd rond de aarde op ongeveer 385 km hoogte en is met het blote oog te zien. Het vliegt aan een snelheid van 27 000 km/u, maar vanop aarde lijkt het op de snelheid van een gewoon vliegtuig. In anderhalf uur doet het ISS een toertje rond de aarde.

In 1989 neemt de Verenigde Naties de Rechten van het Kind aan. Een jaar later in (2 september) 1990 werden ze van kracht nadat alle toen 20 lidstaten het licht op groen hadden gezet. Een kind heeft hierdoor onder meer recht op leven, privacy, een thuis en een gepaste vrije mening.

Het is vandaag precies 35 jaar geleden in 1985 dat de Rode Duivels zich in een onvergetelijke match plaatsen voor het WK-voetbal in Mexico (1986). Dankzij een rake kopbal van Georges Grün in de laatste vijf minuten komt de thuiszege op 1-0 tegen Nederland. De heenwedstrijd hadden de Belgen wel verloren met 2-1. België eindigde als vierde in het WK na 4-2-verlies in de troostfinale tegen Frankrijk. Argentinië heeft het WK in Mexico in 1986 gewonnen. Guy Thys was bondscoach van De Rode Duivels.

Het is vandaag precies 45 jaar geleden in 1975 dat de Spaanse president Franco overlijdt na een doodstrijd die ruim een maand duurde. Hij werd 82. De generaal pleegde een staatsgreep tegen de linkse republikeinse regering. Het was het begin van de Spaanse burgeroorlog die 3 jaar (1936-1939) duurde. Franco kreeg hierbij de actieve steun van Hitler. Het zijn Duitse troepen die het stadje Guernica in puin legden. Die gebeurtenis is vereeuwigd in het gelijknamige schilderij van Picaso. Franco regeerde 35 jaar als een dictator over Spanje. Hij executeerde 10duizenden Spanjaarden. Met zijn overlijden kwam er een einde aan het laatste niet-communistische totalitair regime in Europa. Koning Boudewijn en koningin Fabiola hadden een zeer vriendschappelijke betrekking met dictator Franco en ze deelden met hem een streng katholicisme. Fabiola was van Spanje afkomstig.

Maandag is het 55 jaar geleden in 1965 dat Koningin Elisabeth overlijdt. Naar haar is de Koningin Elisabethwedstrijd genoemd. Tot maandag.

Ma21nov

Vijf jaar geleden, in 2017, neemt de 93-jarige president Mugabe van Zimbabwe ontslag. 30 jaar was hij president van de republiek en daarvoor 7 jaar premier. Mugabe vormde de Britse kolonie Rhodesië om tot het onafhankelijke Zimbabwe. Daarna begon het fout te lopen, onder meer omdat blanke boeren met geweld werden onteigend. Mugabe regeerde als een dictator.

21 november 2015 is in Brussel de eerste van vier dagen van Security Lockdown. De aanleiding was de zoektocht naar Salah Abdeslam die zich in Brussel schuilhield. Winkels, scholen en het openbaar vervoer sloten de deuren uit vrees voor aanslagen. Brussel leek wel een belegerde stad. Salah Abdeslam was ook één van de daders van de aanslagen in Parijs.

Formateur en PS-voorzitter Elio Di Rupo dient zijn ontslag in bij de koning vandaag in 2011. De onderhandelingen zaten vast, omdat Open VLD en MR het niet eens zijn waren met de begroting in het kader van de regeringsvorming. De koning hield het ontslag in beraad.

Het themapark ‘Het Land van Ooit’ in Nederland sluit definitief de deuren in 2007, vandaag dus 15 jaar geleden. In het park stond theater centraal en de kinderen waren er de baas.

Vandaag in 1978 wordt het bekende viaduct van Vilvoorde op de Grote Ring in Brussel geopend. De bouw van het viaduct duurde vier jaar. Bouwer Frans Cools was dezelfde als die van het Atomium.

Vier jaar na de Titanic zinkt ook het zusterschip de Brittanic, vandaag in 1916. We waren dan volop in de Eerste Wereldoorlog. Eerst werd gedacht dat het schip geraakt was door een torpedo, maar uiteindelijk bleek dat het schip tegen een Duitse mijn was gevaren. Twee reddingssloepen werden naar de nog draaiende rechterschroef van het schip gezogen en vermalen. 30 passagiers kwamen hierbij om. Het wrak van de Brittanic werd 59 jaar later, in 1975, ontdekt door onderzee-ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau.

In 1905 publiceert Albert Einstein zijn alombekende formule van de massa-energie E=mc2. Het is de bekendste formule uit zijn relativiteitstheorie.

In 1783 vindt in Frankrijk de eerste bemande vlucht met een luchtballon plaats. Het waren de broers Montgolfier die hun warme luchtballon demonstreerden. Dat was een vlucht van ongeveer 25 min boven Parijs.

Morgen zelfde tijd stappen we in de open limousine van president Kennedy tijdens zijn laatste en fatale rondrit in Dallas in 1963. Tot morgen.

Di22nov

In 1914, in het begin van de Eerste Wereldoorlog, wordt de Lakenhallen in Ieper door een brand verwoest. De heropbouw duurde een halve eeuw tot in 1967. Het werd een getrouwe reconstructie. De onderste stenen zijn immers nog de originele. De Lakenhallen is een beschermd monument van de UNESCO. 

In 1963 wordt de Amerikaanse president John F Kennedy doodgeschoten tijdens een rondrit in zijn open limousine in Dallas. Hij was net geen drie jaar president. Hij blijft vereeuwigd als de president die bekendmaakte dat de eerste mens op de maan een Amerikaan zal zijn en dat die ook veilig naar de aarde zal terugkeren. Voorts blijven ook de Cubacrisis, zijn poging om de wapenwedloop te stoppen en uiteraard de Vietnamoorlog aan zijn naam verbonden. President Kennedy werd 46.

22 november is in 1980 de sterfdag van Mae West. De actrice werd bekend met haar suggestieve en seksueel getinte dialogen op het randje van de censuur van de jaren dertig. Een bekende oneliner van haar was Is that a gun in your pocket or are you just glad to see me?  Kunstenaar Salvador Dali vereeuwigde haar wulpse mond in een zitbank gemaakt in de vorm van twee rode lippen. De soldaten daarentegen noemden hun opblaasbare reddingsvesten “Mae Wests” omdat die deden denken aan haar boezem.

Mike Tyson wordt vandaag in 1986 de jongste kampioen zwaargewicht. Hij was 20.

Er wordt filmgeschiedenis geschreven op 22 november 1995. Toy Story was de allereerste tekenfilm die een volledig computer-geanimeerde bioscoopspeelfilm was. De twee hoofdfiguren waren Buzz Lightyear en cowboy Woody. Voor de première in ons land was het nog wachten tot na de winter, eind maart 1996. De liedjes in de Vlaamse versie werden ingezongen door Arno.

Angela Merkel wordt gekozen als de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland, in 2005 is dat.

Benidorm Bastards wint als eerste Vlaamse tv-programma de ‘International Emmy Award’ voor de Best Comedy in 2011. Het programma volgde het concept van de verborgen camera met dit verschil dat de cast bestond uit bejaarden. Ze trokken de straat op met de missie jongeren bij de neus te nemen. Je kan Benidorm Bastards opnieuw bekijken via Streamz.

In 1965 overlijdt onze derde koningin, koningin Elisabeth van België. Naar haar is de Koningin Elisabethwedstrijd genoemd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 november hoor je morge in een nieuwe aflevering van de TM. Tot morgen.

Wo23nov

In 2016 is Andrew Sachs overleden. I know nothing, de Spaanse ober Emanuel in de komische tv-serie Fawlty Towers. Hij was niet van Spanje afkomstig, want hij werd geboren in Berlijn. Toen hij acht was, verhuisde het gezin naar Engeland op de vlucht voor het Nazi-regime.

Koning Albert ll weigert het ontslag van formateur Di Rupo vandaag in 2011. Op 23 november 2011 waren we één jaar en vijf maanden na de verkiezing en was er nog altijd geen regering. Dat duurde dan uiteindelijk maar drie dagen meer tot 26 november 2011. Op sinterklaasdag, 6 december 2011, legde de regering-Di Rupo dan de eed af. De formatie had uiteindelijk 541 dagen geduurd en werd in die hele tijd bestuurd door de regering-Leterme II in lopende zaken. De formatie werd erkend door het Guinness Book of Records als de langste formatie aller tijden.

Schrijver Roald Dahl overlijdt aan leukemie in 1990. Zijn meest bekende jeugdboek is De GVR, de Grote Vriendelijke Reus, dat ook verfilmd is en bewerkt voor toneel. 

In 1965 overlijdt onze koningin Elisabeth van België. Ze werd 89. Zij was de derde koningin van ons land en de echtgenote van de verongelukte koning Albert I, 31 jaar eerder in 1934. Naar haar is de Koningin Elisabethwedstrijd genoemd, een jaarlijkse wedstrijd afwisselend voor piano, viool en zang. Volgend jaar (2023) is dat zang.

De eerste aflevering van de populaire tv-serie Doctor Who is te zien op de BBC vandaag in 1963. De science-ficton-serie met de tijdreiziger bestaat nog altijd. Doctor Who komt van de planeet Gallifrey. 14 acteurs hebben de rol van Doctor Who al mogen vertolken. Jodie Whittaker is de eerste vrouwelijke Doctor Who.

Eén jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog begint in 1946 de Eerste Indo-Chinese Oorlog. Die was de voorloper van de Vietnamoorlog. Het waren Franse oorlogsschepen die begonnen met het bombarderen van de havenstad Haiphong in Vietnam. De eigenlijke Vietnamoorlog begon 9 jaar later, in 1955, en duurde 20 jaar.

In 1991 kleurt ons land bij de federale verkiezing extreemsrechts. Dit leidde uiteindelijk tot het cordon sanitair. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. 

 

 

Do24nov

De Britse bioloog Charles Darwin publiceert in 1859 zijn boek ‘De Oorsprong der Soorten’. Zijn evolutietheorie stelt dat al het leven op aarde een gemeenschappelijke afstamming heeft én dat natuurlijke selectie het belangrijkste mechanisme is voor de evolutie, begrijp het voortbestaan, van de soorten. De natuurlijke selectie gebeurt niet op basis van de sterkste, maar wel op basis van zich het best kunnen aanpassen aan veranderingen. Zo passen bacteriën zich het gemakkelijkst aan. Ze waren ook de eerste levende wezens op aarde drie miljard jaar geleden.

Op 24 november 1923 begint Radio Bruxelles. Deze allereerste Belgische radio-omroep veranderde een maand later al in Radio Belgique. De Franstalige zender was een realisatie van een fabrikant in radiotoestellen. Drie jaar later in 1926 werd het eerste radiojournaal uitgezonden, wat door de kranten als concurrentie werd beschouwd. In 1930 ging het radiostation failliet en werd de apparatuur, maar vooral de manschappen, ingezet voor de oprichting van het NIR, wat nu de vrt is.

Het is voorpaginanieuws op 24 november 1963. In het politiekantoor in Dallas wordt Lee Harvey Oswald live op tv doodgeschoten door nachtclubuitbater Jack Ruby. Oswald was de vermoedelijke dader van de moord op de Amerikaanse president Kennedy twee dagen eerder én de moord op een politieagent driekwartier na Kennedy. De schuld of onschuld van Lee Harvey Oswald is nooit bewezen. 

In 1991 is 24 november een zondag. Op die dag vonden in ons land de federale verkiezingen plaats. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Zondag. Het was de eerste keer in ons land dat een extreemrechtse partij, nl Het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, een enorme sprong vooruit maakte. In de verkiezingscampagne van 1991 gebruikte het Vlaams Blok gele bokshandschoenen. De federale verkiezing leidde tot het einde van premier Wilfried Martens van de CD&V en ook tot het ontstaan van het cordon sanitair. Dat is de afspraak tussen politieke partijen om niet met het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang dus, een coalitie te vormen.

In 2020 wint de Portugese Spanjaard José de Sousa de ‘Grand Slam of Darts’. Daarmee behaalde hij zijn eerste major-titel bij de profliga. The Special One, zoals hij zichzelf graag noemt, is wel een specialleke, want hij kan niet rekenen, wat toch wel een must is in darts.

Morgen duiken we in de kranten en de journaals van 25 november. Dan is het precies een jaar geleden (2021) dat Bart De Pauw veroordeeld wordt tot zes maanden met uitstel voor stalking en elektronische overlast van vijf vrouwen. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr25nov

Het is net een jaar geleden, in 2021, dat Bart De Pauw veroordeeld wordt tot een half jaar cel met uitstel voor belaging en elektronische overlast van 5 vrouwen. Vijf jaar eerder, in 2017, werd hij op staande voet door de vrt aan de deur gezet wegens het sturen van duizenden ongepaste sms’en naar meerdere vrouwen. Bij de bekende namen ging het onder meer om de acteurs Maaike Cafmeyer, Liesa Naert en Lize Feryn, maar van deze drie kreeg alleen Liesa Naert gelijk van de rechter. De Pauw vond dat zijn directe ontslag ten onrechte was en stapte zelf naar de rechter om van de vrt 13 miljoen schadervergoeding te eisen. De Pauw kreeg ook in deze zaak geen gelijk van de rechter en moest zelf een voorlopige schadevergoeding van 1 euro betalen aan de vrt, maar dat kan nog oplopen.

Precies een jaar geleden (2021) wint wielrenner Tadej Pogacar de 30ste editie van de Velo d’Or. De Sloveen won twee keer de Ronde van Frankrijk in 2020 en vorig jaar (2021). De Vélo d’Or is de trofee voor de beste wielrenner van het afgelopen seizoen.

In 2020 is de Argentijnse voetballegende Diego Maradona overleden aan een hartstilstand. Op het WK in 1986 was hij dé vedette die Argentinië naar de wereldtitel leidde. Op het WK van 1994 werd hij na twee wedstrijden naar huis gestuurd, nadat hij positief testte op de drug efedrine. Van 2008 tot en met 2010 was Diego Maradona bondscoach van het Argentijns voetbalelftal. Hij werd 60.

Vijf jaar geleden, in 2017, overlijdt schrijver Louis Verbeeck. Vooral zijn cursiefjes waren bij het grote publiek bekend. Hij las ze voor op de radio. Hij schreef ook kleinkunstliedjes voor onder meer Miel Cools.

Sebastian Vettel wordt in 2012 voor de derde keer wereldkampioen F1, dit jaar dus 10 jaar geleden. Het jaar daarop, in 2013, zal hij dat nog eens doen voor de vierde en laatste keer.

We ronden deze TM af met theater, want in 1952 gaat The Mousetrap in première in London, vandaag dus 70 jaar geleden. Het was oorspronkelijk als hoorspel geschreven voor de 80e verjaardag van de Britse Queen Mary met als titel Three Blind Mice. Het detectiveverhaal van Agatha Christie wordt nog alle dagen opgevoerd en is daarmee de langstlopende theatervoorstelling ter wereld, dit jaar dus al 70 jaar. In het testament van Agatha Christie staat dat het stuk niet mag worden verfilmd zolang de voorstellingen in London lopen. Van The Mousetrap is Agatha Christie nooit rijk geworden, want ter gelegenheid van de tiende verjaardag van haar kleinzoon deed ze hem de rechten cadeau.

Twintig jaar geleden, in 2002, is Lennaert Nijgh overleden, tekstschrijver van onder meer Boudewijn De Groot en Rob de Nijs. Maandag meer hierover in een nieuwe TM.

Vr26nov

In 2019 stelt de paus de abt van de trappistenabdij van Orval aan als de nieuwe bisschop van Oost-Vlaanderen. Lode Van Hecke is de eerste monnik in ons land die bisschop wordt. De 69-jarige Van Hecke kwam in de plaats van de 78-jarige Luc Van Looy die met pensioen ging. De nieuwe bisschop is geen onbekende in Rome. Hij was er twee jaar secretaris van de abt-generaal van de cisterciënzerorde, waartoe de trappisten behoren. 

In 2018 is schrijver Luc Deflo overleden aan pancreaskanker. Hij schreef thrillers die meer handelden over waarom iemand een misdaad begaat, dan wel de vraag te stellen wie het nu eigenlijk heeft gedaan? In 2008 ontving hij de Hercule Poirotprijs voor zijn boek Pitbull

In 2010 slagen wetenschappers erin om het universum te reconstrueren zoals het enkele ogenblikken bestond net na de oerknal. De reconstructie van de oerknal zelf werd al enkele maanden eerder in 2010 gereconstrueerd. De oerknal staat voor het ontstaan van ons heelal 13,8 miljard jaar geleden.

 

In 2008 wordt de stad Bombay opgeschrikt door 10 terroristische aanslagen op hetzelfde moment. Bombay ligt aan de westkust van India en telt meer inwoners dan in heel ons land, nl. bijna 14 miljoen. Bij de 10 aanslagen vielen 174 doden. Het waren vermoedelijk Islamitische Pakistanen die de aanslagen uitvoerden. Volgens de enige overlevende terrorist was het plan een 9/11 in India tot stand te brengen. De doelwitten waren 5-sterren-hotels, een restaurant, een treinstation en een ziekenhuis.

 

De Spaanse wereldkampioen Isaac Galvez verongelukt in 2006, vandaag 15 jaar geleden. Tijdens de Zesdaagse van Gent kwam hij zwaar ten val na een aanrijding met Dimitri De Fauw. De Zesdaagse werd definitief stilgelegd. Gálvez was net drie weken getrouwd. De Fauw raakte na het ongeval in een depressie en stapte drie jaar later in 2009 uit het leven. Heb je vragen rond zelfdoding, neemt dan contact op met 1813.

 

Vandaag in 1969 lezen we in de krant dat John Lennon zijn medaille van ridder teruggeeft aan de koningin. The Beatle deed dit uit protest tegen de steun die het Verenigd Koninkrijk gaf aan Amerika in de Vietnamoorlog én de rol van het Verenigd Koninkrijk in Biafra dat toen in feite nog een onafhankelijke staat was in Nigeria. En John Lennon voegde er nog aan toe dat hij zijn medaille ook teruggaf aan de koningin wegens de slechte notering van zijn nummer Cold Turkey in de Britse hitparade. Dat laatste was als grap bedoeld natuurlijk.

 

Maandag is het 20 jaar geleden in 2001 dat Beatle George Harrison is overleden. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van de kranten en de journaals van 29 november, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr27nov

Acht jaar na het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt zijn stoffelijk overschot in 2012 opgegraven. Een onderzoek moet uitmaken waaraan de zieke Arafat is overleden. Er was immers een hoge dosis aan radioactieve polonium op zijn kledij gevonden. De resultaten van de verschillende onderzoeken waren niet unaniem. Maar het vermoeden was uiteindelijk toch dat het om een natuurlijke dood ging.

Vandaag in 2011 hebben we eindelijk bijna een regering. Na meer dan 500 dagen onderhandelen, wordt na een marathonzitting van 18 uur de begroting voorgesteld. Di Rupo is opnieuw formateur. En Open VLD zit opnieuw aan tafel. Di Rupo had een week eerder zijn ontslag als formateur ingediend, maar de koning weigerde dit. Een week later, op sinterklaasdag in 2011, had ons land opnieuw een regering met Di Rupo als eerste minister na een formatie van 541 dagen. Ze is trouwens erkend door het Guinness Book of Records als de langste formatie aller tijden.

Uit beelden van de ruimtetelescoop Hubble in 2001 blijkt dat er op de planeet Osiris water en zuurstof aanwezig is. De planeet vertoont ook een blauwe staart van waterstof. En water betekent leven, buitenaards leven dus. Verhuizen naar Osiris is niet mogelijk. De planeet ligt op meer dan 150 lichtjaar van ons verwijderd. Dat is een ruimtereis van 150 jaar in de veronderstelling weliswaar dat we kunnen vliegen aan een snelheid van 300 000 km/sec. Niets is zo rap, behalve het licht. Bovendien zouden de astronauten het ook niet overleven, want voorlopig kunnen we nog geen 150 jaar oud worden.

Guido Gezelle overlijdt in 1899. Hij werd 69. De priester-dichter was een romanticus met als thema’s natuur, vriendschap en dood. O ’t ruischen van het ranke riet en Het Schrijverke zijn slechts twee van zijn bekendste werken. Guido Gezelle was de oom van schrijver Stijn Streuvels.

Het is dag op dag 125 jaar geleden in 1895 dat de Zweedse chemicus Alfred Nobel in Parijs zijn testament ondertekent. Daarin schenkt hij zijn hele vermogen aan de Nobelprijs. De prijzen zijn bestemd voor zij die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft. Zo staat het letterlijk in zijn testament. Een jaar later in 1896 overleed Alfred Nobel.

Op 30 november 1974 wordt het skelet van Lucy (zoals The Beatles) ontdekt. Lucy is de eerste mensachtige. Meer hierover hoor je maandag in een nieuwe aflevering van de TM. Tot maandag.

Ma28nov

 

De neushoorns moeten worden beschermd tegen stropers. Daarom begint vandaag in 2014 in het Zuid-Afrikaanse natuurpark Kruger, de verhuizing van 500 neushoorns naar andere en veiliger natuurparken. De neushoorn behoort tot de Big Five samen met de leeuw, het luipaard, de olifant en de buffel.

 

In 2002 overlijdt Lennaert Nijgh, vandaag dus 20 jaar geleden. Hij was de tekstschrijver voor onder meer Boudewijn De Groot, Jasperina de Jong, Rob de Nijs, Liesbeth List en Ramses Shaffy. Zijn eerste huwelijk was in 1969 met zangeres Astrid Nijgh die we kennen van de radiohit ‘Ik doe wat ik doe’. Astrid en Lennaert scheidden drie jaar later, in 1972, maar bleven wel samenwerken. Lennaert Nijgh werd 56.

 

Op 28 november van het jaar 2000 stemt het Nederlandse parlement in met een wetsvoorstel om euthanasie toe te laten. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar hulp bij levensbeëindiging, onder bepaalde voorwaarden, niet meer strafbaar was. In ons land was dit voor twee jaar later in 2002, dit jaar dus 20 jaar geleden.

 

 

De eerste vrouwelijke Britse premier, Margareth Thatcher, dient vandaag in 1990 haar ontslag aan bij Queen Elisabeth. Een dag eerder was de minister van financiën, John Major, door haar Conservatieve Partij aangeduid als de nieuwe premier. De Iron Lady, zoals ze werd genoemd, trad af na rellen over de invoering van de poll taks. Dat was een inkomens-onafhankelijke belasting. De Conservatieve Partij van premier Margareth Thatcher zag het niet meer zitten met haar. Ze besloot dan maar de eer aan zichzelf te houden en af te treden in plaats van ontslagen te moeten worden. 11,5 jaar was ze eerste minister.

 

Het Nasa-lanceerplatform Cape Canaveral in Florida heet vanaf vandaag in 1963 Cape Kennedy. De nieuwe naam kwam er een week na de moord op president Kennedy. Hij blijft vereeuwigd als de president die bekendmaakte dat de eerste mens op de maan een Amerikaan zal zijn, dat die veilig zal terugkeren en dat dit zal gebeuren nog voor 1970. In de zomer van 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. 

 

En schrijver en acteur William Shakespeare trouwt met Anne Hathaway in 1582, vandaag dus 440 jaar geleden. Zij was 27 en al drie maanden zwanger. Hij was dan nog maar 18. Ze beviel van dochter Susanna. Twee jaar later volgde nog een tweeling Hamnet en Judith. De zoon, Hamnet, overleed op zijn 11de, niet te verwarren met zijn bekende werk Hamlet.

 

Morgen passeren in onze TM Luc De Vos, Georges Harrison, Natalie Wood en Cary Grant die alle vier overleden zijn op 29 november.

Di29nov

In 2018 wordt reggaemuziek officieel erkend als ‘cultuureel werelderfgoed’. Volgens de Unesco leverde reggae een belangrijke bijdrage aan de internationale bewustwording om zich via liefde en menselijkheid te verzetten tegen onrecht en onderdrukking. Reggae ontstond na 1930 bij de afstammelingen van de Afrikaanse en Indiase slaven op Jamaïca. In de jaren 80 brak de stijl wereldwijd door dankzij Bob Marley, Peter Tosh en Toots and the Maytalls. De grootste reggae-hit ooit is “No woman no cry” van Bob Marley, wat een ode is aan de kracht van de Jamaicaanse vrouwen uit de sloppenwijken. Reggae beïnvloedde latere muziekgenres zoals de ska, dub, rap en hiphop.

In 2014 is Luc De Vos overleden. Zijn overlijden was heel plots op de 14e verjaardag van zijn zoon. Naast zijn vele bekende liedjes met de groep Gorki schreef De Vos ook acht boeken. Hij blijft toch voor altijd vereeuwigd in zijn liedjes, zoals AnjaLieve kleine piranha en Mia. Luc De Vos werd 52.

In 2001 is Georges Harrison van The Beatles overleden aan keelkanker. Hij werd 58. George Harrison schreef ook nummers voor The Beatles. Zijn meest bekende Beatles-hit was ‘Here comes the sun’, zijn mooiste ‘When my guitar gently weeps’ met Eric Clapton op gitaar. Daarna volgde nog ‘Something’. Ook na The Beatles schreef hij enkele evergreens bijeen, zoals ‘My Sweet Lord’, ‘All those years ago’ en het kerstlied ‘Ding Dong, Ding Dong’. Eric Clapton en George Harrison waren twee vrienden, hoewel Clapton wel trouwde met de ex van Harrison.

Cary Grant overlijdt ook vandaag in 1986. Zijn naam blijft vereeuwigd aan enkele Hitchcock-films. Cary Grant werd gevraagd als de allereerste James Bond. Maar de dan 57-jarige Grant vond zichzelf al te oud voor die rol.

29 november is de sterfdag van Natalie Wood in 1981. De rol van Maria in de film West Side Story maakte haar wereldberoemd. Over haar leven is een film gemaakt. Natalie Wood werd 43.

Ellis Island, in de haven van New York, wordt in 1954 gesloten. 62 jaar lang kwamen meer dan 20 miljoen immigranten in Amerika wonen na een strenge medische selectie op Ellis Island.

De Amerikaanse admiraal Byrd heeft zijn naam niet gestolen, want hij vliegt als eerste over de Zuidpool in 1929.

Voila. Tot zover de TM van dag 333 van het jaar. Je kan deze opnieuw beluisteren op de website RT.be. We horen elkaar morgen opnieuw. Dan is het precies 100 jaar geleden (1922) dat Sabam werd opgericht.

Wo30nov

Bij een schietpartij op de Oxford High School in Oxford Township, vandaag een jaar geleden (2021), worden vier studenten gedood en zeker zeven raken gewond, onder wie een leraar. De dader was een tweedejaarsstudent van 15. Met de schietpartij hoopte hij dat Biden zou worden afgezet als president.

In 2020 presenteert Martine Tanghe haar allerlaatste VRT-journaal. Haar eerste tv-journaal was 42 jaar eerder in 1978. Eind 1991 verliet ze de VRT om woordvoerster te worden van het Vlaams Parlement, maar kwam uiteindelijk terug naar het Huis van Vertrouwen. Nagenoeg heel 2012 verdween ze opnieuw van het scherm wegens borstkanker. 

Nelly Byl, tekstschrijfster van Will Tura en ook nog wat andere Vlaamse artiesten is vandaag in 2011 overleden. Ze werd 92.

Vandaag in 1994 sluit Boelwerf in Temse definitief de deuren wegens faillissement. Daarmee kwam een einde aan een stuk vaderlandse geschiedenis, want met de sluiting van de scheepswerf kwam een einde aan de industriële bouw van zeeschepen in ons land. Meer dan 1000 werknemers stonden op straat.

Dag op dag 40 jaar geleden, in 1982, brengt Michael Jackson zijn best verkochte LP op de markt. Thriller telde maar liefst zeven singles. De eerste videoclip-tv-zender MTV weigerde Thriller uit te zenden, omdat Michael Jackson geen blanke man was. Maar wegens het grote succes moest MTV dan toch plooien.

Precies een eeuw geleden, in 1922, wordt de auteursvereniging Sabam opgericht. Het was componist Emiel Hullebroeck, leraar van de rijksnormaalschool in Gent, die het initiatief nam. In 2011 nam het tv-programma Basta op Eén de werking van Sabam op de korrel. In die uitzending kwam aan het licht dat SABAM onterecht geld inde. Sabam betaalde dit na de uitzending terug.

De Amerikaanse stuntman Evel Knievel overlijdt in 2007, vandaag dus 15 jaar geleden. Zijn specialiteit was de langeafstandsprong met de motor. Naast de vele breuken, waaronder een bekkenbreuk, overleefde Knievel diabetes, Hepatitis C, een levertransplantatie en twee hersenbloedingen. Hij stierf vandaag in 2007 aan een terminale longziekte. Hij werd 69.

Op 1 december 1934 gaat de eerste Belgische bioscoopfilm in de Vlaamse taal met geluid in première, nl. De Witte, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Ernest Claes. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de kranten en de journaals van de eerste dag van december hoor je morgen in een nieuwe TM.