Ma2mei

Het is exact vijf jaar geleden, vandaag in 2017, dat de gewezen dokter André Gyselbrecht uit Ruiselede na vijf jaar toegeeft dat hij de opdrachtgever is voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Die bekentenis deed hij als hoofdverdachte op de eerste dag van het proces van de kasteelmoord in Wingene. Het proces werd meteen opgeschort, omdat het onderzoek deels moest worden overgedaan. Vijf jaar lang had hij het onderzoek gemanipuleerd dat hij onschuldig was, inclusief zijn advokaat, familie en sympathisanten. Uiteindelijk werd hij door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 27 jaar cel als opdrachtgever voor de moord. In beroep werd zijn straf verminderd tot 21 jaar.

2 mei 2011 staat in de geschiedenisboeken als de dag waarop de Amerikaanse Special Forces erin slaagt om Osama Bin Laden, stichter en leider van de terreurorganisatie Al Qaida, neer te schieten in zijn villa in Pakistan. Amerika beschuldigde hem van de aanslagen van 9/11. De villa waar Osama bin Laden zich schuil hield, was zwaarbeveiligd en had geen internet- of telefoonverbinding.

In 1986 mag Armand Pien in het weerbericht op tv niet zeggen dat de radioactieve wolk uit Tsjernobyl boven België is gesignaleerd. Het had die dag niet geregend en er was geen fall-out gemeten. Hij had een tv-weerbericht opgenomen om de mensen te waarschuwen voor het gevaar, omdat er nog regen in de komende nacht werd verwacht. Maar hij moest een nieuw tv-weerbericht opnemen op vraag van zijn KMI-overste. Het enige ‘advies’ dat hij mocht geven, was dat groenten extra moesten worden gewassen, dat dieren op landbouwbedrijven binnen moesten blijven en dat kinderen niet in het gras mochten spelen.

Vandaag in 1970 wordt de allereerste BRT-Top30 uitgezonden, nu is dat Radio 2 Top 30. De presentator was Roger Troch. De allereerste nummer 1 van de BRT-Top30 was ‘Spirit in the sky’ van Norman Greenbaum. Het allereerste nummer van die allereerste top 30 was uiteraard nummer 30, nl. Crosby Stills Nash & Young met Woodstock.

Vandaag in 1519 is Leonardo da Vinci overleden. Hij blijft vooral bekend als de schilder van de Mona Lisa. Hij draagt de titel van Homo Universalis. De Griekse filosoof Aristoteles was de eerste met die titel. Een homo universalis blinkt uit in alle wetenschappen. Da Vinci was trouwens linkshandig en kon ook vlot in spiegelschrift schrijven.

Morgen is het 15 jaar geleden, in 2007, dat kleuter Maddy McCann spoorloos verdwijnt uit het vakantieappartement in Portugal. Meer hierover morgen zelfde uur in een nieuwe TM. Tot morgen!

Di3mei

 

Het is vandaag 15 jaar geleden, op 3 mei 2007, dat in het Albertkanaal nabij Lummen het lichaam van de vermiste Annick Van Uytsel wordt gevonden. De 18-jarige studente was al een week spoorloos. Het duurde nog bijna 3 jaar voor de dader gevonden werd, nl. seriemoordenaar Ronald Janssen.

 

En ook vandaag 15 jaar geleden, op 3 mei 2007, verdwijnt de Britse kleuter van bijna 4, Maddy McCann, spoorloos uit haar kamer. Ze is nooit teruggevonden. Haar ouders, beiden zijn artsen, waren tijdens hun vakantie in Portugal uit eten met vrienden en lieten hun drie kinderen in hun appartement slapen 50 m verder. Om het half uur gingen ze beurtelings kijken totdat de mama van Maddy ontdekte dat haar dochtertje niet meer in bed lag. Een tijdlang verdacht de Portugese politie de ouders zelf. Meer dan 600 verdachten werden verhoord. De hoofdverdachte is nu een Duitse veroordeelde pedofiel van toen 31, die momenteel in de cel zit voor andere feiten.

 

In 2006 overlijdt Karel Appel. De Nederlandse kunstschilder was lid van de Cobra-groep. Hij schilderde abstract-expressionistisch werk.

 

In 1986 wint België voor het eerst en voorlopig ook nog altijd voor het laatst, het Eurovisiesongfestival. Dat was met de 13-jarige Sandra Kim en J’aime la vie. Ze trad op als 13de deelnemer. Ze kreeg 5 keer het maximum van 12 punten van Frankrijk, Ierland, Finland, Turkije en Portugal. Nederland gaf 10 punten. Duitsland gaf slechts 1 punt.

 

De ijsheiligen zijn op 3 mei nog niet gepasseerd en dan kan het nog vriezen. Vandaag in 1985 ligt er 2 cm sneeuw in de Hoge Venen. Sneeuw ligt er ook op 3 mei in 1979. In 1941 vriest het -6,5° op de Baraque Michel. Maar in 1928 zijn de ijsheiligen blijkbaar hun weg kwijt, want dan is het aan onze kust volop zomer met in Oostende 28° op de thermometer.

 

Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de website van RT.be. Op 4 mei in 2013 ontspoort in Wetteren een goederentrein met een giftige stof. 2000 mensen werden dagenlang uit hun huis gezet. Dit en nog veel meer uit de kranten en de journaals van 4 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo4mei

 

Want dan (2013) ontspoort in Wetteren een goederentrein en vliegt in brand. 2000 mensen werden dagenlang uit hun huis gezet wegens een zeer brandbare en giftige stof. Honderden mensen moesten op controle naar het ziekenhuis. Eén bejaarde man kwam om het leven. Ruim 2 jaar na de ramp overleed de Nederlandse machinist en kon hij niet meer worden vervolgd. Toch kreeg hij het jaar daarop in 2016 als enige de volledige schuld voor de ramp wegens overdreven snelheid: hij reed 84 km/u waar hij maximaal maar 40 km/u uur mocht rijden.

 

Op 4 mei 1995 worden Sabena en SwissAir zustermaatschappijen. De Belgische staat bleef hoofdaandeelhouder. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij nam net niet de helft van de aandelen, maar controleerde wel alle beslissingen. 6,5 jaar later, eind 2001, ging Sabena failliet. SwissAir werd hiervoor verantwoordelijk gesteld. Hoewel vier maanden later van datzelfde jaar 2001 de luchtvaartbranche ook wel instortte wegens 9/11.

 

Op 4 mei 1991 eindigt Clouseau met 23 punten als 16de op 22 in het Eurovisiesongfestival in Rome. De groep hoopte met het lied ‘Geef het op’ bekend te worden in Europa. Ook het Engelstalige album ‘Close Encounters’ in datzelfde jaar 1991 loste de verwachtingen niet in. De Europese tournee in het voorprogramma van Roxette, het jaar daarop in 1992, had wat meer succes. 

 

4 mei is in onze Teletijdmachine nat, winderig en wit. Er ligt vandaag nog 4 cm sneeuw in de Ardennen, 35 jaar geleden, in 1987. In 1968 zorgt een tornado voor veel schade in de provincie Namen. En 85 jaar geleden, in 1937, is het uitzonderlijk nat in ons land met zelfs 81 liter regen per m2 op de Baraque Michel.

 

4 mei 1919 vindt in China voor het eerst een betoging voor meer democratie plaats. 3000 studenten en intellectuelen kwamen op straat uit protest tegen de beslissing van de regering om de gewezen Duitse bezette gebieden in China na WOI over te dragen aan het triomferende Japan. Het historisch moment van vandaag in 1919 wordt de 4-mei-Beweging genoemd.

 

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1835 als de eerste trein in ons land rijdt tussen Mechelen en Brussel. En ja, die had vertraging. Je hoort er alles over morgen in een nieuwe TM.

Do5mei

Op 5 mei 1821 overlijdt de Franse keizer en generaal Napoleon Bonaparte op het eiland St.-Helena. Hij werd 51. Vermoedelijk overleed hij aan maagkanker door een arseenvergiftiging. Arseen werd in die tijd vaak voorgeschreven als behandeling van maagklachten en psychische problemen. Zoals bekend werd hij twee keer verbannen. De eerste keer was dat in 1814 naar het eiland Elba, maar daar kon hij ontsnappen in 1815. In Frankrijk nam hij dan voor 100 dagen de macht opnieuw in handen. Maar de nederlaag in de Slag bij Waterloo in datzelfde jaar 1815 betekende zijn definitieve einde. Hij werd een tweede keer verbannen, 8000 km verder, naar het Britse eiland Sint-Helena. Daar is hij dan 5,5 jaar later, vandaag in 1821, overleden.

5 mei 1835 staat in alle geschiedenisboeken, want dan rijdt de eerste trein van Brussel naar Mechelen en terug. Het was meteen ook de eerste trein op het Europese vaste land. Het ging eigenlijk om 3 treinen. Samen goed voor 900 VIP’s waaronder de Britse uitvnder van de 3 stoomlocomotieven George Stephenson. De heenreis naar Mechelen verliep goed. In de terugreis was er een aanzienlijke vertraging.

In 1921 wordt parfum Chanel N°5 gelanceerd. De Franse ontwerpster Coco Chanel wou daarmee de vrouw bevrijden van de bloemengeur. Chanel N°5 was dan ook de eerste parfum die niet naar bloemen rook. Ze lanceerde haar parfum op de vijfde dag van de vijfde maand, omdat ze in het geluk van het getal 5 geloofde. De marketing deed het goed, want de vierkante flacon werd iconisch. 

Astronaut Alan Shepard is in 1961 de eerste Amerikaan in de ruimte. De vlucht duurde niet langer dan een kwartier en ging niet hoger dan 187 km. De Rus Joeri Gagarin deed dit al een kleine maand eerder en was daarmee de eerste mens in de ruimte. 

In 1981 is de Ierse activist Bobby Sands overleden na een hongerstaking van 66 dagen in de Maze-gevangenis in Noord-Ierland. Hij was net 27 geworden. Met zijn hongerstaking wou hij meer rechten voor de IRA-gevangenen afdwingen. Zo vroeg hij onder meer behandeld te worden als een politiek gevangene. Bobby Sands was lid van het IRA, het Iers Republikeins Leger, dat strijdde voor een onafhankelijk Ierland. 

Reizen doen we in de TM alle weekdagen. Morgen is het dag op dag 85 jaar geleden, in 1937, dat de Duitse zeppelin Hindenburg crasht bij de landing. Graag tot dan.

Vr6mei

 

In 2018 is de gewezen sportman van het jaar en meervoudig wereldkampioen motorcross Eric Geboers verdronken in het recreatiedomein in Mol.

 

Het zit vooraan in het nieuws op 6 mei 2002, vandaag 20 jaar geleden. In Hilversum is de extreem-rechtse politicus Pim Fortuyn vermoord en dat op één week voor de verkiezingen. De dader was de linkse milieu-activist Volkert van der Graaf. Pim Fortuyn was controversieel in zijn debatten als het ging om islam en vreemdelingenbeleid. Maandenlang domineerde hij de Nederlandse politiek in 2002. Hij kreeg bij de verkiezing, een week na zijn dood, 1.358.942 voorkeursstemmen.

 

 

Op 6 mei 1994 wordt de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland geopend. Het waren de Franse president Mitterand en de Britse koningin Elizabeth II die dit historisch moment lieten vereeuwigen. De bouw van de Kanaaltunnel begon acht jaar eerder in 1986. 15.000 mensen werkten aan de Kanaaltunnel. De spoorwegtunnel van Calais naar Folkestone is 50 km lang waarvan 38 km onder zee. Een treinrit duurt een half uur.

 

De bekende Duitse zeppelin Hindenburg ontploft bij zijn aankomst in New Jersey op 6 mei 1937, vandaag dus exact 85 jaar geleden. Het pronkstuk van de Nazi’s was gevuld met het zeer brandbare waterstofgas en niet met helium waarvoor het eigenlijk gebouwd was. Het vaartuig had in het voorbije jaar al 20 geslaagde vluchten gemaakt. Maar vandaag in 1937 liep het dus zwaar fout door een verkeerde inschatting bij het landen. In een halve minuut na de explosie stond de Hindenburg volledig in brand. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven. 62 overleefden de ramp dus ook wel, wat een wonder genoemd mag worden.

 

Op 6 mei 1840 verschijnt de allereerste postzegel, de zogenaamde One-Penny-Black. Dat was in Engeland. De zwartgekleurde postzegel toonde het portret van koningin Victoria. Op die eerste postzegel stond géén landsnaam, omdat men veronderstelde dat iedereen op de wereld koningin Victoria wel kende. Als herdenking aan die eerste postzegel is het Verenigd Koninkrijk nu nog altijd het enige land dat op hun postzegels géén landsnaam hoeft te vermelden. 

 

Maandag is het 95 jaar geleden, op 9 mei 1927, dat het vijfde en voorlaatste slachtoffer in de Moorden van Beernem verdwijnt. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Vr7mei

Op 7 mei 1824 vindt in Wenen de première plaats van de Negende symfonie van Beethoven. De Duitse componist was dan al zo goed als doof. Zijn Negende was ook zijn laatste, want drie jaar later in 1827 overleed hij. In zijn Negende verwerkte hij Ode an die freude, een gedicht van Friedrich von Schiller. Sinds 1972 is dit het Europese volkslied, in een bewerking van Herbert von Karajan. 

7 mei 1879 is de sterfdag van Charles de Coster, auteur van Tijl Uilenspiegel. Hij werd 51. Uilenspiegel was de held die zich verzette tegen alle vormen van onderdrukking. Stelen van de rijken en de buit verdelen onder de armen was een thema dat we al kenden sinds Robin Hood. Heel wat verhalen werden hierop gebaseerd, zoals De Drie Musketiers, Zorro, Badman, Superman en Harry Potter om er maar enkele te noemen. Allemaal kwamen ze op voor de gerechtigheid van de zwakke.

Niet zo gemakkelijk gaat het in 1902 want dat ligt er nog sneeuw in Ukkel. Een record trouwens voor de tijd van het jaar.

Op 7 mei 1984 verdwijnt Lieve Desmet uit Dentergem spoorloos met de fiets van school naar huis. Haar fiets en boekentas werden dezelfde dag nog teruggevonden. Halverwege de zomervakantie werd de 13-jarige leerlinge dan teruggevonden aan de rand van een akker in Kanegem. Ze was aangerand en gewurgd met een touw dat nog rond haar hals zat. De hoofdverdachte, Gustaaf Vande Veire, een cafébaas van 47, verdween kort daarop. Er is nooit meer iets van hem vernomen. Het gerechtelijk onderzoek werd begin 2014 stopgezet. Indien er toch nog tips zouden binnenkomen, zal het gerecht die onderzoeken, maar de dader kan niet meer worden vervolgd wegens verjaring. Indien de verdachte nog leeft, is hij nu een tachtiger.

In 1989 overlijdt Guy Williams, beter bekend als Zorro in de jaren 50. Hij werd 65. Hij overleed aan een hersenbloeding.

In 1998 presenteert Steve Jobs de eerste iMac aan de wereld. De iMac is een alles-in-één-computer van Apple, waarbij de ‘i’ van iMac staat voor internet, individueel, instructie, informeren en inspireren. Speciaal aan de iMac is dat het alleen maar een scherm is, want de eigenlijke computer zit in het scherm verwerkt.

Maandag duiken we onder meer in de geschiedenis van 150 jaar geleden naar 10 mei 1871 voor het officiële einde van de Frans-Duitse oorlog die gewonnen werd door kanselier Bismarck en het begin betekende van het Duitse Keizerrijk.

Ma9mei

Vorig jaar (2021) is barones Eva Bal overleden. De Nederlandse regisseur speelde een grote rol in de uitbouw van het jeugdtoneel in Vlaanderen. Ze was de oprichter, directrice en artistiek leidster van wat nu het kinderenkunstencentrum de Kopergieterij in Gent is.

In 2018 vraagt voetbalclub Lierse het faillissement aan. De overname van de club met stamnummer 30 was twee dagen eerder mislukt en er waren geen nieuwe investeerders gevonden. Op het palmares van 112 jaar clubgeschiedenis, staan vier landstitels en twee Belgische Bekers. De ploeg speelt nu onder de naam Lierse Kempenzonen in 1B Pro League.

9 mei is de dag waarop wielrenner Wouter Weylandt verongelukt tijdens een afdaling in de Ronde van Italië in 2011. Hij werd 26. Weylandt bleef met zijn pedaal achter een muurtje haken, waardoor hij viel en een schedelbreuk opliep.

Vandaag in het jaar 2000 krijgt het tv-programma De Mol de prestigieuze prijs De Gouden Roos van Montreux. Dit is een Europees festival voor tv-programma’s.

In 1978 wordt de gewezen Italiaanse premier Aldo Moro dood teruggevonden. Twee maanden eerder was hij ontvoerd. Hij had een verzoek gericht aan zijn studievriend paus Paulus VI zich in te spannen voor zijn bevrijding. De paus schreef een open brief aan de gijzelaars, die door veel Italianen als veel te vriendelijk werd gezien. Het lichaam van Aldo Moro wordt dus vandaag in 1978 gevonden in een Renault 4 in Rome.

Op 9 mei 1976 pleegt Ulrike Meinhof zelfmoord in haar cel, hoewel executie ook niet wordt uitgesloten. Meinhof was een van de leiders van de Duitse links-extremistische terreurbeweging Rote Armee Fraktion ook wel de Baader-Meinhof-Group genoemd. Die was verantwoordelijk voor 34 moorden in 6 jaar tijd.

Het is tijd dat de Ijsheiligen passeren vandaag in 1938, want dan vriest het in Oostende anderhalf graad onder nul.

Vanaf vandaag in 1919 krijgen mannen ouder dan 21 het recht een stem uit te brengen tijdens verkiezingen. Eerder was dat alleen voor mannen ouder dan 25. De verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd is een belofte van Koning Albert l. Vrouwen kregen dan alleen nog maar stemrecht in de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Morgen is het 55 jaar geleden, op 10 mei 1967, dat de Vlaamse toneelschrijver Gaston Martens uit Deinze overlijdt. Martens is de auteur van het toneelstuk De Paradijsvogels en ook meervoudig Belgisch kampioen verspringen. Tot morgen.

Di10mei

Op 10 mei 1774 is Louis XV, koning van Frankrijk, overleden. Hij was nog een kleuter van vijf als hij de troon besteeg. Regent Filips van Orléans was intussen bevoegd voor het koningschap. Onder het beleid van Lodewijk XV liepen de staatsuitgaven uit de hand, brokkelde de militaire macht af en werd de basis gelegd voor de Franse Revolutie 15 jaar na zijn dood.

Op 10 mei 1871 wordt de Vrede van Frankfurt ondertekend. Daarmee eindigde officieel de Frans-Duitse oorlog of ook wel de Frans-Pruisische Oorlog genoemd, die bijna een jaar duurde. De Pruisen onder leiding van kanselier Bismarck, wonnen de oorlog. Dit was het begin van het Duitse Keizerrijk.

En dat Duitse rijk viel op diezelfde 10e mei, maar dan wel in 1940, ons land binnen waardoor, voor ons land, de Tweede Wereldoorlog begon. Die duurde, op twee dagen na, precies vijf jaar.

In 1955 wordt de allereerste aflevering van Schipper naast Mathilde uitgezonden. Het was één van de grote klassiekers uit de beginjaren van de Vlaamse televisie. Acht jaar lang was de serie te zien op de openbare omroep, goed voor 185 afleveringen. Slechts negen daarvan zijn bewaard, omdat vele afleveringen live werden uitgezonden zonder de opnames te bewaren.

55 jaar geleden, op 10 mei 1967, overlijdt de Vlaamse toneelschrijver Gaston Martens uit Deinze, auteur van De Paradijsvogels. De VRT maakte er een tv-serie van. Gaston Martens was ook een sportman. In het verspringen was hij 4 keer Belgisch kampioen en 14 jaar lang Belgisch recordhouder.

Op 10 mei 1994 legt Nelson Mandela de eed af als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Een jaar eerder in 1993 kreeg hij samen met president Frederik De Klerk de Nobelprijs voor de Vrede. Nelson Mandela werd in 1963 opgepakt en kreeg levenslang. In 1990 kwam hij vrij. Zijn levenlang bleef hij strijden tegen het apartheidsregime in zijn land. In 2013 overleed hij.

In 2014 wint Conchita Wurst het Eurovisiesongfestival voor Oostenrijk. Door haar overwinning werd diversiteit meer bespreekbaar.

Vorig jaar (2021) is Michel Fourniret overleden in de gevangenis in Parijs. Hij werd 79. De Franse seriemoordenaar werd tot levenslang veroordeeld voor de dood van acht meisjes en jonge vrouwen. In de gevangenis bekende Fourniret nog moorden te hebben gepleegd.

In 2006 schiet Hans Van Themsche een peuter van 2 en haar oppas dood in Antwerpen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 11 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo11mei

11 mei is de eerste dag van de Ijsheiligen. Dat zijn de laatste 5 dagen waarop, weerkundig gezien, er nog nachtvorst kan zijn. Vandaag in 1980 zijn ze daarvan toch al verlost, want het is zomers warm met maar liefst 30°C.

Op 11 mei 1985 breekt brand uit in het voetbalstadion van het Britse Bradford tijdens de laatste match van de competitie. De oorzaak was een sigaret van een supporter die op een berg afval viel, die zich met de jaren onder het stadion had opgestapeld. In zeer korte tijd stond de hele tribune in de vlammen. De nooduitgangen waren afgesloten. 56 mensen stierven en meer dan 200 raakten gewond. Het lied You’ll Never Walk Alone van Gerry & the Pacemakers werd opnieuw ingezongen door de gelegenheidsband The Crowd. En sindsdien wordt dat nummer nu vaak tijdens voetbalwedstrijden gezongen door supporters. Pikant detail: het Heizeldrama vond 14 dagen later plaats op 29 mei 1985.

11 mei 1997 is de dag waarop de kunstmatige intelligentie is geboren, want dan wint een computer voor het eerst van een mens in het schaken, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Nu zijn we dat gewoon, maar in 1997 was dit wereldnieuws. De supercomputer van IBM heette Deep Blue en hij won van Garry Kasparov, de 5-voudige wereldkampioen schaken. Deep Blue had amper 19 zetten nodig in minder dan uur om de grootmeester schaakmat te zetten.

In 2006 doodt de 18-jarige Hans Van Themsche een peuter van 2 en haar oppas in Antwerpen. Op school was Hans van Themsche betrapt op roken en er hing een schorsing boven zijn hoofd. Daarom wou hij zelfmoord plegen, maar niet voordat hij eerst wat allochtonen had doodgeschoten. Dat was een weerwraak omdat hij op school in Antwerpen door hen gepest werd. Hans Van Temsche kreeg levenslang.

In het weekend van 11 mei 2019 stapt Jan Verkest uit het leven in zijn huis in Zwitserland. Hij werd 59. Vader Lucien en zoon Jan Verkest waren de vetsmelters die aan de basis lagen van de dioxinecrisis in 1999 waarbij dioxines in de voedselketen waren terechtgekomen. In 2010 werden vader en zoon Verkest veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en 24 miljoen euro schadevergoeding. Ze werden veroordeeld voor valsheid in geschrifte en bedrog met koopwaar. Het is niet bewezen dat ze bewust vervuild vet hadden verkocht.

Morgen is het 40 jaar geleden, op 12 mei 1982, dat in Fatima in Portugal een aanslag wordt gepleegd op paus Johannes Paulus II, de tweede aanslag al trouwens. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do12mei

 

Elk jaar op 12 mei vindt de ‘Dag van de Verpleging’ plaats. Dan krijgen alle verpleegkundigen een pluim. 12 mei was immers de geboortedag van de Britse verpleegster Florence Nightingale in 1820. Florence Nightingale lag aan de basis van de moderne verpleegkunde. Haar boek Cassandra van 1860 illustreerde de positie van de vrouw in de Victoriaanse periode. Ze was verpleegster tijdens de Krimoorlog van 1853 tot 1856.

 

40 jaar geleden, op 12 mei 1982, werd in Fatima in Portugal een tweede aanslag gepleegd op paus Johannes Paulus II. Een 34-jarige priester probeerde de paus neer te steken met een bajonet. Hij verklaarde dat de paus een spion was van de Russische staatsveiligheid KGB en als opdracht had het verzet van het Vaticaan tegen de Sovjet-Unie stop te zetten. Deze tweede aanslag op paus Johannes Paulus II werd 25 jaar lang geheim gehouden. Het was de paus zelf die hierom vroeg.

 

Onweer vandaag over het hele land met veel schade. In Wuustwezel werden een aantal koeien door de bliksem getroffen. In de Ardennen regende het hagelstenen van 5 cm dik. Dat allemaal in 1985 wel te verstaan.

 

In het jaar 2000 opent in London het museum Tate Modern. Het is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale. Zes jaar van 2010 tot 2016 was een Belg de directeur van het museum. Het museum voor moderne kunsten telt jaarlijks 5 miljoen bezoekers.

 

Op 12 mei 2008 vindt een zware aardbeving plaats in midden-China met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Sommige dorpen en steden werden gewoon van de kaart geveegd. 69.000 mensen kwamen om het leven. Er ontstond zelfs door de aardverschuiving een nieuw meer.

 

In 2015 wordt Nepal opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. De beving duurde 25 seconden en deed zich voor op 15 km diepte in de buurt van het basiskamp van de Mount Everest. Het was een naschok van de zware aardbeving van 2 weken eerder. Die had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. 8000 mensen kwamen hierbij om het leven. Net zoals bij de eerste beving was ook de tweede van vandaag in 2015, voelbaar tot in de hoofdstad New Delhi in buurland India.

 

Morgen is het precies 105 jaar geleden in 1917 dat OLV verschijnt aan de drie kinderen van Fatima. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van vrijdag de 13de hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr13mei

 

 

In 2013 overlijdt op 13 mei de gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen André Denys. Hij had pas drie maanden eerder zijn ambt stopgezet. Hij leefde al 2,5 jaar met longvlieskanker. André Denys was ereburger van Zulte en Gistel en was een groot fietsliefhebber.

 

Het zit vooraan in het nieuws van 13 mei in 1981: de aanslag op paus Johannes Paulus II. De 23-jarige Turks extreem-rechtse activist Mehmet Ali Agca vuurde tijdens een publieke audiëntie vier kogels op de paus. De paus werd geraakt in de onderbuik. De opdrachtgever was waarschijnlijk de Sovjet Unie wegens de steun van de paus aan de Poolse vakbond Solidarnosch en leider Lech Walesa, die veel later president van Polen werd. Twee dagen na de aanslag schonk de paus vergiffenis aan Ali Agca. Hij kreeg levenslang. Twee jaar na de schietpartij, in 1983, kwam de paus op gevangenisbezoek. Na 17 jaar in het jaar 2000 kwam Agca vervroegd vrij op verzoek van de paus trouwens, maar moest hij in Turkije meteen voor 10 jaar weer de cel in wegens een eerdere moord op een linkse hoofdredacteur. Sinds 2010 is hij weer vrij. De paus was dan al vijf jaar overleden.

 

13 mei in 1972 is de sterfdag van acteur Dan Blocker bekend als Hoss in de westernserie Bonanza. Door zijn plotse overlijden na een galblaasoperatie van vandaag een halve eeuw geleden, daalde de populariteit van Bonanza en stopte de tv-serie in 1973 na 430 afleveringen in 14 jaar.

 

Op pinkstermaandag 13 mei 1940 steken de Duitse troepen de Maas over met als doel Frankrijk te veroveren. Een dag later al was de Franse stad Sedan veroverd en lag de weg naar de Franse kanaalhavens open. Voor wie twijfelt, we zijn in de Tweede Wereldoorlog. Want in de Eerste Wereldoorlog was dit wel anders. Toen werden de Duitse troepen aan de Ijzer tegengehouden in hun veldtocht naar de Franse kanaalhavens. En zoals bekend duurde dat heel lang.

 

De aanslag op de paus in het begin van deze aflevering van de TM heeft iets te maken met de drie herderskinderen die vandaag 105 jaar geleden, in 1917, Onze-Lieve-Vrouw zien boven een boom nabij Fatima in Portugal. OLV vertelde drie geheimen aan de drie herderskinderen. Het 3de geheim ging over een ‘witgeklede bisschop’ die werd neergeschoten. Dit was een verwijzing naar de aanslag van Ali Agca op paus Johannes Paulus II vandaag 1981

 

Maandag wordt de eerste MacBook van Apple wereldwijd voorgesteld, in 2006 was dat. Meer hierover maandag zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr14mei

Op 14 mei 2008 maakt Justine Henin bekend te stoppen met tennissen. Ruim een jaar later deed ze alweer haar rentree. In januari 2011 stopte ze opnieuw wegens een chronische kwetsuur aan haar elleboog. Ze heeft zeven grandslamtoernooien op haar naam staan waaronder vier keer Roland Garros en een gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene. In 2016 werd Justine Henin opgenomen in de Tennis Hall of Fame.

In 1993 pleegt Patrick Haemers zelfmoord in zijn cel in Vorst. De Bende Haemers pleegde gewelddadige overvallen op geldtransporten in de jaren 80. Patrick Haemers ontvoerde ook oud-premier Paul Vanden Boeynants. Hij werd ook wel Le Grand Blond genoemd wegens zijn lichaamslengte, zijn blauwe ogen en zijn blonde haren. Heb je vragen rond zelfmoord, neem dan contact op met de zelfdmoordlijn op 1813.

In 1955 wordt het Warschaupact opgericht. Dat was een militair bondgenootschap van communistische landen als tegenhanger van de NAVO. Op één na alle Oost-Europese landen traden toe. Dat waren de Sovjet-Unie, Albanië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Oost-Duitsland, Polen en Tsjecho-Slowakijke. Joegoslavië trad niet toe. Albanië stapte erin 1968 al terug uit nadat de Sovjettroepen de Praagse Lente in Tsjecho-Slowakije stopzetten. In 1991 hield het Warschaupact op te bestaan. De Koude Oorlog tussen Oost en West was voorbij.

In 1938 is Paul-Henri Spaak de eerste socialistische premier van ons land. In zijn loopbaan was hij drie keer premier onder meer in de regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook tijdens de koningskwestie over de niet gewenste terugkeer van Koning Leopold III. Paul-Henri Spaak was een groot voorstander van een eengemaakt Europa. Tijdens zijn regeerperiode werd ook het vrouwenkiesrecht ingevoerd.

Uitzonderlijk weer is het op 14 mei 1902, want dan valt er nog sneeuw in nagenoeg heel het land. In de Ardennen ligt zelfs een sneeuwtapijt van 11 cm. In Leuven sneeuwt het niet, maar valt er dan in 1902, in ruim drie uur tijd, 20 cm regen per m2.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website van RT.be. Of je kan in Soundcloud, iTunes, Apple Podcast of Google Podcast een gratis abonnement nemen op de podcast van de TM. Over de borsten van Wiske en Tante Sidonia hoor je maandag meer zelde tijd in een nieuwe TM!

Ma16mei

Op 16 mei 1770 vindt het huwelijk plaats van Lodewijk de 16e en Marie-Antoinette. Beiden zijn nog pubers van 15 en 14. Op het huwelijk kon Lodewijk zelf niet aanwezig zijn. Hij werd vervangen door de broer van Marie-Antoinette. Lodewijk de 16e en Marie-Antoinette zijn het enige Franse koningspaar dat de doodstraf kreeg met de guillotine. Dat was een rechtstreeks gevolg van de Franse Revolutie. Pas 29 jaar later in 1822 kregen ze eerherstel en een eervolle begrafenis.

 

Vandaag in 1920 wordt de heldin van Frankrijk Jeanne d’Arc heilig verklaard. Zij was de Franse vrijheidsstrijdster die als jong meisje een beslissende rol speelde in de overwinning van Frankrijk tegen Engeland in de 100-jarige oorlog. Op 19-jarige leeftijd stierf de Maagd van Orléans op de brandstapel.

 

We zijn al één dag na de ijsheiligen en toch vriest het nog in Vlaanderen anderhalf graad onder nul, in 1941 wel te verstaan.

 

Op 16 mei in 1975 is de Japanse Junko Tabei de eerste vrouw op de top van de hoogste berg in de wereld, de Mount Everest.

 

16 mei 1990 is de sterfdag van Jim Henson de bedenker van Kermit de kikker en The Muppets.

 

In 2006 wordt de eerste MacBook van Apple wereldwijd voorgesteld. De laptop had een Intel processor. Daardoor kon je op de MacBook een Windowsbesturingssysteem installeren. Omgekeerd kan niet, een Apple-besturingssysteem werkt niet op een laptop van Microsoft. Daarvoor heb je een zogenaamde virtuele machine nodig.

 

Voilà. We stapten in de teletijdmachine in 1770 voor het huwelijk van Lodewijk 16e en Marie-Antoinette weliswaar zonder bruidegom en we stapten er terug uit in 1941 met een trui in een temperatuur van anderhalve graad onder nul.

Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Morgen is het vijf jaar geleden, in 2017, dat Wiske en Tante Sidonia borsten kregen. Je hoort er meer over morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Di17mei

Precies vijf jaar geleden, in 2017, krijgen Wiske en Tante Sidonia eindelijk borsten. Twee jaar werkten de tekenaars aan de juiste vormen. Dat was voor de strip De Planeetvreter die op 17 mei 2017 in de winkel lag. Toeval of niet, 17 mei 2017, was de warmste 17 mei ooit in ons land sinds het begin van de metingen in 1901. De thermometer stond op 29,1°C. In Koersel steeg het kwik zelfs tot 32,2°.

Het eerste Belgische baby-olifantje Kai Mook wordt geboren op 17 mei 2009 in de zoo van Antwerpen. Het werd in het bevolkingsregister van Antwepren ingeschreven. De peter en meter waren politicus Kris Peeters en politica Patricia Ceysens. Kai Mook verhuisde drie jaar later in 2012 naar de zoo van Planckendael. Zes jaar later in januari 2018 werd Kai Mook zelf mama van baby-olifantje Tun Kai, ook een wijfje.

Op 17 mei 1990 beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit niet meer als een ziekte. Sindsdien is 17 mei de ‘Internationale dag tegen Homofobie’. Voor de Amerikaanse staat Massachusetts is 17 mei dan ook de dag om het eerste Amerikaanse homohuwelijk toe te staan in 2004. Voor het Vaticaan daarentegen blijft homofilie wel nog altijd een zonde.

Vandaag in 1985 bezoekt Paus Johannes Paulus ll de Menenpoort in Ieper. Daarna volgde een openluchtmis met 150 000 gelovigen en honderden vormelingen in het zonnige Sint-Denijs-Westrem waar nu Flanders Expo is. Dit eerste bezoek van de paus aan ons land duurde 5 dagen. 10 jaar later, in 1995, kwam de paus een tweede keer naar ons land naar aanleiding van de zaligverklaring van Pater Daminaan.

Vandaag in 1960 is het de allereerste uitzending van Radio Veronica. Een maand eerder was de radio begonnen als VRON, Vrije RadioOmroep Nederland. De programma’s werden gemaakt in een kleine studio aan land. De zeezender werd veel beluisterd vooral door de jeugd, omdat er muziek te horen was die je niet hoorde op de Nederlandse en Vlaamse openbare omroepen. 

Uitzonderlijk winderig is het in 1955. Een tornado veroorzaakt veel schade tussen Aalst en Oudenaarde.

Morgen is het precies 720 jaar geleden, in 1302, dat de Brugse Metten plaatsvinden.

Wo18mei

Dag op dag 720 jaar geleden, op 18 mei 1302, is het Goede Vrijdag en vinden de Brugse Metten plaats. Bruggelingen vermoordden in hun stad de Franse bezetter. Pieter de Coninck was hun aanvoerder. Ze herkenden de Fransen aan de slechte uitspraak van de wachtzin “des gilden vriend” dat zij uitspraken als ‘scilt en de frient’. Jacques de Châtillon de Saint-Pol ontsnapte net aan de dood. De Brugse Metten op 18 mei 1302 lagen aan de basis van de Guldensporenslag bijna twee maanden later, op 11 juli 1302, waarbij de Fransen zich wreekten, maar zoals bekend liep ook dat voor hen fout af.

Thomas Stafford zou waarschijnlijk de eerste mens op de maan zijn geweest, ware het niet dat hij zelf voorstelde om Apollo 10 als een laatste testvlucht voor een maandlanding te doen. Apollo 10 werd gelanceerd vandaag in 1969, dus twee maanden voor de eerste mens op de maan. Apollo 10 landde tot op amper 5 km hoogte. Twee maanden later in de zomer van 1969, zette Neil Armstrong dan als eerste mens voet op de maan.

In 1996 stuurt de BRT voor de laatste keer een Nederlandstalig lied naar het Eurovisiesongfestival. De eer was voor Lisa del Bo met Liefde is een kaartspel. België eindigde 16e op 23.

Het is vandaag 10 jaar geleden, in 2012, dat Facebook naar de beurs gaat. Het was de eerste keer dat een dergelijk bedrijf dat deed. Intekenen kon aan 38 dollar per aandeel. Er waren hoge verwachtingen, maar het resultaat stelde teleur. Mark Zuckerberg en zijn adviseurs plakten een prijskaartje van honderd miljard dollar op Facebook. Voor een firma die een jaarwinst van amper 1 miljard dollar realiseerde, was die prijs veel te hoog. Minder dan drie maanden later was het aandeel nog minder dan de helft van zijn introductieprijs waard. Na een jaar was de waarde van FB met 6 miljard dollar gedaald van 19,1 miljard naar 13,2 miljard dollar. Momenteel is het FB-aandeel in handen van Meta.

In 2014 overlijdt de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. In 1985 vloog hij mee met het ruimteveer Challenger. Het was dat ruimteveer dat bij de volgende vlucht 90 dagen later, bij de lancering uit elkaar spatte. Zeven bemanningsleden kwamen toen om het leven. Later bleek dat het mankement ook al tijdens de vlucht met Wubbo Ockels aanwezig was, maar toen nog geen fatale gevolgen had.

Morgen is het 150 jaar geleden, in 1872, dat onderwijzer Johan Hendrik van Dale overlijdt, beter bekend als De Dikke van Dale, van de woordenboeken dus. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do19mei

 

Op 19 mei 2014 maakt Niels Albert bekend te moeten stoppen met veldrijden wegens hartritmestoornissen. Hij werd twee keer wereldkampioen in 2009 en 2012, en in 2011 werd hij Belgisch kampioen. Dat laatste was op een spectaculaire wijze door in de tweede ronde weg te rijden en alleen aan te komen. In die wedstrijd had zijn grootste concurrent Sven Nys griep en gaf hij in de laatste ronde op.

 

19 mei 1994 is de sterfdag van Jacqueline Kennedy. Ze overlijdt aan kanker. Ze was ‘first lady’ tot aan de dood van haar man, president Kennedy. Vijf jaar later trouwde ze met de Griekse zakenman Aristoteles Onassis. Jacqueline Kennedy ligt begraven naast haar man, president Kennedy, en dicht bij hun kinderen Patrick en Arabella.

 

En op diezelfde dag overlijdt ook de Spaanse wielrenner Luis Ocana, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1973 en de Ronde van Spanje 3 jaar eerder. Nadat hij bij een bloedtransfusie hepatities B, geelzucht dus, had opgelopen, stapte hij uit het leven vandaag in 1994. Hij werd 48. Heb je vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

 

Vandaag in 1914 wordt in ons land de leerplicht van kracht. Leerplicht is de wettelijke verplichting kinderen onderwijs te laten volgen, dan nog tot 14 jaar in het achtste leerjaar. Dit hoeft niet per se op school, het mag ook thuis. Als ouders kiezen voor een school wordt de leerplicht ook schoolplicht. De leerplicht was in 1914 alleen voor kinderen van de lagere school. Kinderen van landbouwers kregen vanaf de leeftijd van 10 jaar extra vakantiedagen om mee te werken op de boerderij. De leeftijd van de leerplicht werd geleidelijk opgetrokken tot 16 en 18 jaar, het einde van de middelbare school dus. Sinds 1 september 2020 werd de leerplicht vervroegd tot 5 jaar, vanaf de derde kleuterklas dus.

 

 

150 jaar geleden, in 1872, overlijdt onderwijzer Johan Hendrik van Dale, beter bekend als De Dikke van Dale, van de woordenboeken dus. Naast hoofdonderwijzer schreef hij ook leerboeken over taalzuiverheid, spraakkunst en zinsontleding, en deed hij onderzoek naar de geschiedenis van zijn geboortestad Sluis.

 

 

19 mei is ook de sterfdag van Anna Boleyn. Zij was de 2e vrouw van de Engelse koning Hendrik Vlll. Ze werd in 1536 onthoofd wegens overspel.

 

We hangen onze teletijdmachine terug aan de computer om de geschiedenis van 20 mei te downloaden. In 2006 wint dan een heavy-metal-band voor het eerst het Eurovisiesongfestival met Hard Rock Hallelujah van de groep Lordi.

Vr20mei

 

Niki Lauda is overleden vandaag in 2019. Hij werd 70. De gewezen Oostenrijkse F1-piloot werd 3x wereldkampioen. Het jaar na zijn eerste wereldtitel van 1975 raakte hij in 1976 zwaar verbrand tijdens een crash in de Grote Prijs van Nürburgring in Duitsland. In 1978, twee jaar na zijn crash, werd hij voor de tweede keer wereldkampioen en in 1984 een derde keer. 

 

In 2006 wint een heavy-metal-band verrassend voor het eerst het Eurovisiesongfestival. Het was de Finse inzending van Hard Rock Hallelujah van de groep Lordi die met 292 punten de hoogste score behaalde tot dan toe ooit in een Eurovisiesongfestival.

 

Op 20 mei 1991 ontvangt regisseur Jaco Van Dormael op het filmfestival van Cannes de Gouden Camera voor zijn debuutfilm Toto le Héros. De Caméra d’Or kan je alleen maar winnen bij een eerste bioscoopfilm. Later maakte Jaco Van Dormael nog succesfilms zoals Le huitième jour en Le Tout Nouveau Testament.

 

Op 20 mei 1940 overlijdt Joris Van Severen uit Wakken. Hij was de stichter van het Vlaams-nationalistische en fascistische Verdinaso. Als student in de Latijnse was hij flamingant geworden onder invloed van zijn dorpspastoor Hugo Verriest. Later stopte Van Severen zijn anti-Belgische houding, maar de staatsveiligheid bleef hem toch nog altijd zien als een gevaar. Zo werd hij net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog opgepakt en zonder aanleiding aan Frankrijk uitgeleverd. In Abbeville werd hij samen met 21 anderen zonder reden door militairen geëxecuteerd, vandaag 20 mei in 1940. Pas 40 jaar later in 1980 stond in een officiële verklaring van de Belgische overheid dat ze Joris Van Severen en de andere gevangenen nooit aan Frankrijk hadden mogen uitleveren.

 

120 jaar geleden wordt Cuba op 20 mei 1902 een onafhankelijke republiek, maar de VS blijft wel een vinger in de pap houden. Cuba behoorde immers al vier jaar tot de VS. Eerder was het een Spaanse kolonie sinds 1511. 57 jaar na de onafhankelijkheid kwam Fidel Castro aan de macht op 1 januari 1959. Castro was een communist en vond steun bij Rusland, waardoor de relatie met het moederland Amerika zwaar onder druk kwam te staan.

 

 

Herinner jij je nog de kaping van de Nederlandse trein door Zuid-Molukkers? Maandag is dat precies 45 jaar geleden, op 23 mei 1977. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 mei hoor je maandag zelfde uur in een nieuwe TM.

Vr21mei

Op 21 mei 2013 wordt zanger Stromae dronken gespot aan tramhalte Louiza in Brussel. Sociale media en kranten vroegen zich af wat er aan de hand was. Een paar dagen later werd duidelijk dat het ging om een opname voor de clip van zijn nieuwe nummer Formidable.

In 2013 wordt voetbalclub Beerschot uit eerste klasse failliet verklaard. De supporters stapten massaal over naar Wilrijk. Wilrijk veranderde zijn naam dan maar in Beerschot-Wilrijk. De ploeg heet intussen opnieuw Beerschot en speelt in de Jupiler Pro League.

Charles Lindbergh vliegt in 1927 als eerste van New York naar Parijs. De vlucht van 5800 km over de Atlantische Oceaan deed hij in één dag en één nacht. Hij was de eerste die solo de vlucht over de oceaan deed. Laat duidelijk zijn dat ’s nachts vliegen in 1927 niet vanzelfsprekend was. Zijn grootste strijd was wakker blijven. Bovendien had hij geen vooraanzicht omdat in de neus van het vliegtuig een extra brandstoftank was gebouwd. Lindberg had zijzicht en via een periscoop een vooraanzicht. Acht jaar eerder in 1919 vloog al een duo over de Atlantische Oceaan, nl. Alcock en Brown. De eerste vrouw die de vlucht non-stop en solo deed, was Amelia Earhart in 1932, precies vijf jaar na Lindbergh van vandaag in 1927.

Op zondag 21 mei 1995 vindt in Vlaanderen de eerste rechtstreekse verkiezing plaats van het Vlaams Parlement. Voor 1995 was er al een niet-rechtstreekse verkiezing. Eerst heette die de Cultuurraad en daarna de Vlaamse Raad. Het Vlaams Parlement wordt verkozen voor vier jaar.

Ex-premier Rajiv Ghandi van India wordt in 1991 vermoord, vandaag dus 30 jaar geleden. Tijdens zijn verkiezingstournee kwam hij om het leven door een aanslag van de Tamil-tijgers. Hij was de zoon van Indira Ghandi die ook premier was en ook werd vermoord.

De Nederlandse schrijfster Annie MG Schmidt overlijdt in 1995. Een dag eerder werd ze 84. Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke of het gedicht Spin Sebastiaan ken je ongetwijfeld wel.

Op 21 mei 2008 overlijdt acteur Bert André. Zijn naam blijft verbonden aan de oneliner uit de film Flodder: ‘Hé, buurman, wat doet u nu?’

En vandaag 5 jaar geleden in 2016 is komiek Gaston Berghmans overleden.

Maandag is het 10 jaar geleden dat de laatste aflevering van FC De Kampioenen wordt uitgezonden. Dit en nog veel meer uit de geschienis van 24 mei hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma23mei

Op 23 mei 1923 vindt de eerste vlucht plaats van Sabena. Het was een vrachtvlucht tussen Zaventem en het Britse Lympne met tussenstop in Oostende. Sabena heet nu Brussels Airport.

In 1969 verschijnt de rock-opera Tommy van The Who op dubbel-LP en later ook als film. Het verhaal van het autistische kind Tommy is een metafoor voor de veronderstelling dat we 5 zintuigen hebben, maar blind zijn voor de realiteit. Tommy stond symbool voor onze eigen beperkingen.

In 1973 wordt in Avignon de eerste Pablo Picasso-tentoonstelling geopend sinds het plotse overlijden van de kunstschilder een maand eerder. Merkwaardig was dat àlle 201 doeken van de schilder tentoongesteld werden.

45 jaar geleden, op 23 mei 1977, kapen Zuid-Molukkers een trein en gijzelen ze leerlingen en leraren in een lagere school in Nederland. Anderhalf jaar eerder, eind 1975, kaapten ze al eens een trein. Ze eisten een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken én de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. De 105 gegijzelde leerlingen in de school mochten gauw naar huis. De treinkaping duurde uiteindelijk 19 dagen. Twee gegijzelden en zes kapers kwamen om bij de bestorming van de trein.

In 1934 worden Bonnie & Clyde door de politie in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten. Bonnie Parker en Clyde Barrow waren jonge twintigers en bankrovers in de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat had alles te maken met de economische crisis van die tijd. Het duo pleegde 13 moorden in vier jaar tijd.

30 jaar geleden, in 1992, wordt rechter Falcone door de Italiaanse maffia vermoord bij een bomaanslag. Falcone voerde een strijd tegen de maffia in zijn land.

En 23 mei 2017 is de sterfdag van James Bond-acteur Roger Moore, vandaag dus vijf jaar geleden.

Dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 23 mei. Nog 222 dagen en we beginnen alweer aan een nieuw jaar. Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Morgen is het 45 jaar geleden, in 1977, dat het Egmontpact wordt ondertekend. Dat was een overeenkomst over de omvorming van ons land naar een federale staat. Hoe zat dat ook alweer? Je verneemt het morgen, zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Di24mei

Op 24 mei 2019 wordt Kim De Gelder, na 10 jaar gevangenis, alsnog geïnterneerd wegens ontoerekenkngsvatbaar. De Gelder werd veroordeeld tot levenslang voor 4 moorden en 25 moordpogingen onder meer in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde in 2009. Zijn advocaat had gepleit voor een internering, omdat De Gelder schizofreen zou zijn en een psychiatrische begeleiding nodig had. Maar de volksjury van het Hof van Assissen oordeelde echter dat Kim De Gelder wèl toerekeningsvatbaar was. Door de internering zit De Gelder niet langer in de gevangenis, maar in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC).

Op 24 mei 2014 schiet een man 4 mensen dood aan het Joods Museum in Brussel. De dader was Mehdi Nemmouche. De man van 29 werd een week later toevallig opgepakt in Marseille bij een routinecontrole van de douane. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

Op 24 mei wordt de laatste aflevering van FC De Kampioenen uitgezonden. In die aflevering trouwden Pascale en Boma, weliswaar door een misverstand, hoe kon het ook anders. Na vandaag in 2011 werd de reeks nog vele keren heruitgezonden. Maar dat had u al lang begrepen.

Exact 45 jaar geleden, in 1977, wordt het Egmontpact ondertekend. Dat was een overeenkomst over de omvorming van ons land naar een federale staat. Het regelde eveneens de verhoudingen tussen de taalgemeenschappen met onder meer de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De regering Tindemans ll viel uiteindelijk over de concrete uitvoering van het Egmontpact. De splitsing van de kieskring BHV, bijvoorbeeld, kwam er uiteindelijk maar pas 35 jaar later in 2012.

In 1921 keurt onze regering het recht op staken voor vakbonden goed. Of anders gezegd, syndicale acties, zoals een staking, waren bij wet niet langer strafbaar. Absoluut is het stakingsrecht toch wel niet. Het moet gebeuren in overeenstemming met de wetten van het land en het kan worden beperkt in functie van de openbare orde of onevenredige schade. Het stakingsrecht houdt ook in dat men niet gedwongen mag worden om te staken.

Belg Peter Minuit koopt Manhattan in NY van de indianen in 1626. Kopen was wel een groot woord, want hij ruilde het eigenlijk voor wat spullen. Een Belg was dus de stichter van New York en niet Nederlander Peter Stuyvesant.

Morgen is het precies twee jaar geleden (2020) dat George Floyd stikt als een agent met zijn knie de keel van Floyd dichtduwt. Tot morgen.

Wo25mei

In 2020 duwt een politieagent 9 min lang met zijn knie op de nek van George Floyd met als gevolgd dat de Afro-Amerikaanse man ter plekke stikt. De man van 46 kon zich fysiek niet bewegen, omdat hij geboeid op zijn buik op straat lag. De mishandeling werd door omstaanders met een smartphone gefilmd en live uitgezonden via Facebook. Het werd wereldnieuws en leidde tot protesten tegen racisme in de hele wereld. De blanke agent die met de knie op de nek van Floyd duwde, werd veroordeeld voor ‘moord zonder de intentie te doden’ en kreeg hiervoor een celstraft van 22,5 jaar. 

Op 25 mei 2018 wordt de Europese privacywetgeving van kracht, beter bekend als de GDPR. Dat staat voor het beheer en de beveiliging van persoonlijke gegevens van Europese burgers. Dat betekent dat er toestemming wordt gevraagd aan de burger om die gegevens te verzamelen. Dat gebeurt onder meer in de zogenaamde cookies.

President Kennedy belooft op 25 mei 1961 dat voor het eind van de jaren zestig een Amerikaan voet op de maan zal zetten en dat die ook veilig zal terugkeren. Deze belofte van de Amerikaanse president was een stevig antwoord op de voorsprong die Rusland dan met kop en schouders had in de zogenaamde spacerace. Zoals bekend lukte het Amerika ook om in de zomer van 1969 als eerste een mens op de maan te zetten.

In de nacht van 24 op 25 mei 1915 verdwijnt baron d’Udekem d’Acoz uit zijn kasteel in Ruddervoorde. ’s Nachts om halfdrie werd hij door drie Duitse soldaten uit zijn bed gehaald, omdat de Duitse opperbevelhebber in Tielt de baron dringend wou spreken. De baron werd in de rug geschoten en levend begraven. Drie maanden later werd baron d’Udekem d’Acoz teruggevonden. Dit was het begin van de Moorden van Beernem.

Paul Deman wint vandaag in 1913 de allereerste Ronde van Vlaanderen. Het startsein werd gegeven met de legendarische woorden van Karel Van Wijnendaele: ‘Heren vertrekt’. Het was ook de langste Ronde van Vlaanderen ooit met 324 km op de teller met start en aankomst in Gent. Van de 37 renners kwamen er 16 aan. De gemiddelde snelheid van de winnaar was 26,88 km/u. Hij had er 12 uur over gedaan.

Morgen tijdreizen we ondermeer naar 1986 met de voorstelling van de blauwe Europese vlag met de 12 gele sterren. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 26 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do26mei

In 1976 overlijdt de Duiste filosoof Heidegger. Hij stelde de vrijheid van de mens centraal in zijn filosofie. Hij waarschuwde voor de opkomst van de techniek. “We denken dat we de technologie de baas zijn, maar als we onze houding tegenover technologie niet bepalen, gebeurt het omgekeerde”, aldus Heidegger. Hij sprak deze legendarische woorden in de jaren zestig naar aanleiding van de grote toename van de typemachines in de kantoren.

De Europese vlag wordt vandaag in 1986 voorgesteld. Je weet wel de blauwe vlag met de 12 gele sterren. Het was toeval dat het getal 12 overeenkwam met Spanje en Portugal die dan net, in 1986, als 11e en 12e land toetraden. Zo was tot 1995, het aantal sterren gelijk aan het aantal landen. Nu zou de Europese vlag meer dan twee keer zoveel (27) sterren moeten hebben. Kroatië was het laatste land dat erbij kwam (op 1 juli) in 2013. In 2020 stapte het VK er uit.

Michael Jackson trouwt vandaag in 1994 met Lisa Marie Presley. Ze was moeder van 2 kinderen en net 20 dagen gescheiden. Michael Jackson was fier op zijn huwelijk, want hij was een grote bewonderaar van haar overleden vader Elvis Presley. Het duo was na anderhalf jaar alweer gescheiden. Lisa Marie Presley trouwde vier keer en scheidde intussen al evenveel keer ook.

Manchester United wint in 1999 de Champions League met 2-1 van Bayern München.

En de Champions League vandaag in 2004 wordt gewonnen door FC Porto met 3-0 van Monaco.

Groot feest is het dan weer in Club Brugge, want voor de 10e keer wint blauw-zwart de Beker van België, in 2007, vandaag dus 15 jaar geleden.

Vlaanderen is in 2009 getroffen door zwaar onweer met hagelstenen tot 10 cm dik.

Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Morgen is het precies een kwarteeuw geleden, in 1997, dat voor het eerst eindtermen en ontwikkelingsdoelen in het gewoon basisonderwijs worden goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr27mei

Op 27 mei 1999 maken het vrt-journaal en liberaal politicus Guy Verhofstadt het dioxineschandaal wereldwijd en dat op een week voor de verkiezing. De CVP-SP-regering van Jean-Luc Dehaene was dan al een maand op de hoogte van de dioxine, maar hield de lippen stijf in de hoop de verkiezingsdag te kunnen passeren. Het achterhouden van de informatie ten koste van de volksgezondheid betekende het definitieve einde van Jean-Luc Dehaene als premier en ook het einde van zijn partij de CVP en dit na 40 jaar regering. Door de giftige en kankerverwekkende dioxines werden honderden bedrijven van pluimvee, varkens en runderen geblokkeerd. 7 miljoen kippen werden vernietigd en 60 000 varkens afgevoerd. De crisis kostte ons land naar schatting 1,5 miljard euro.

Vandaag een kwarteeuw geleden, op 27 mei 1997, worden voor het eerst eindtermen en ontwikkelingsdoelen in het gewoon basisonderwijs goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De eindtermen of einddoelen worden door de overheid opgelegd en ze dienen als referentie voor een kwalitatief basisonderwijs. Het zijn de minimale doelen die voor de kleuters moeten worden nagestreefd en met zoveel mogelijk leerlingen moet worden bereikt. Aan de einddoelen hangen werkingsmiddelen, een financiering van de overheid dus, die wordt gecontroleerd door de inspectie in de zogenaamde doorlichtingen. Er wordt gewerkt aan een opvolging van de eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor het basisonderwijs.

In 1989 wordt Patrick Haemers aangehouden in Rio de Janeiro. De Bende Haemers pleegde gewelddadige overvallen op geldtransporten in de jaren 80. Patrick Haemers ontvoerde ook oud-premier Paul Vanden Boeynants. In 1993 pleegde Haemers zelfmoord in zijn cel in Vorst. Heb je vragen rond zelfdoding neemt dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

We zijn in het begin van de Tweede Wereldorlog als vandaag in 1940, 27 doden vallen bij een ontploffing in de kerk in Vinkt. Waarschijnlijk ging het om ‘friendly fire’, waarbij de kerk door Belgische artillerie werd geraakt. Op verschillende plaatsen in de gemeente vonden executies plaats. In een paar dagen vielen 140 doden in Vinkt en Meigem. Het was de laatste dag van de Achttiendaagse Veldtocht van de Duitse troepen door ons land. Een dag later capituleerde koning Leopold III. 

Op 30 mei 2013 won het komisch sketchprogramma ‘Wat als’, de Gouden Roos van Montreux, zeg maar de oscars van de tv. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Vr28mei

Ons land is nog maar pas 20 dagen in de Tweede Wereldoorlog betrokken als Koning Leopold lll zich al overgeeft aan Hitler vandaag in 1940. Onze bondgenoten, Frankrijk en Engeland, reageerden ontgoocheld. Een ontmoeting tussen Koning Leopold III en Hitler, een half jaar later, leverde niets op.

In 1983 wint Pierre Volondat de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Tijdens de wedstrijd en vooral bij de uitreiking van de prijs viel de 20-jarige Belg op door zijn stijve houding die lachwekkend overkwam. Hij kreeg ook de Prijs Koningin Fabiola, de prijs van het publiek én ‘la Médaille de Vermeil’, een unicum was dat in de geschiedenis van het prestigieuze muziekconcours.

De 18-jarige West-Duitse Mathias Rust landt in 1987 met een sportvliegtuig op het Rode Plein in Moskou. Toch wel een gewaagde stunt als je weet dat het Ijzeren Gordijn streng bewaakt werd en dat er een koude oorlog heerste tussen de twee grootmachten in de wereld van toen. Rust kreeg een gevangenisstraf van 432 dagen.

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden in 1996 dat Sabine Dardenne wordt ontvoerd door Marc Dutroux. Ze was dan 12. 2,5 maand zat ze opgesloten in zijn kelder in Marcinelle waar ze bevrijd werd samen met Laetitia Delhez. Het waren ook de enige twee die de daden van Dutroux hebben overleefd. Sabine Dardenne schreef haar verhaal neer in een boek.

Een storm met rukwinden tot 112 km/u in Oostende zorgt voor een winderige 28 mei in het jaar 2000.

In 2002 wordt de Euthanasiewet van de regering Verhofstadt l door het parlement goedgekeurd. CD&V, Vlaams Blok en drie Franstalige liberalen stemden tegen. De goedkeuring kreeg géén applaus in het halfrond. Ons land was na Nederland het tweede land in de wereld dat euthanasie onder bepaalde voorwaarden toeliet. Euthanasie is weliswaar in ons land geen recht, want een arts kan niet gedwongen worden tot euthanasie.

Maandag is het precies een halve eeuw geleden in 1971 dat het eerste naakt op de Belgische televisie te zien is en dan nog wel in kleur. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de laatste dag van de maand hoor je maandag zelfde tijd in een nieuwe TM. Tot maandag

Ma30mei

Vandaag in 2020 vindt de lancering plaats van de eerste commerciële bemande ruimtevlucht. Space X brengt twee astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS. Er kunnen maximaal zeven astronauten mee, wat evenveel is als de uit dienst genomen Space Shuttle. Deze vlucht is historisch, want het is voor het eerst dat niet de ruimtevaartorganisatie NASA, maar een commercieel bedrijf, de ruimtereis naar ISS uitvoert. Space X bracht eerder al meermaals vracht naar het ISS. 

In 2013 wint het tv-programma ‘Wat als’, de Gouden Roos van Montreux. De Gouden Roos is de meest prestigieuze Europese prijs voor amusementsprogramma’s, zeg maar de oscars van de tv. Het komisch sketchprogramma ‘Wat als’ brengt bepaalde situaties in beeld in de context van ‘wat er zou gebeuren als’. ‘Wat als’ was het derde Vlaamse tv-programma dat een Gouden Roos won, na De Mol in 2000 en Benidorm Bastards in 2010. In 2018 kregen Down the road en Sorry voor alles ook deze titel.

20 jaar geleden, in 2002, wordt in ons land de wet van kracht die op kieslijsten verplicht om evenveel vrouwen als mannen te hebben. Eerder was die verhouding een derde. Bovendien moeten de eerste twee kandidaten van een verschillend geslacht zijn.

Vandaag in 1945 wordt de Vlaamse Irma Laplasse geëxecuteerd in de Brugse gevangenis ‘t Pandreitje. Vijf maanden eerder, net voor Kerstmis 1944, werd ze door de Krijgsraad in Brugge veroordeeld wegens verraad en verklikking van zeven leden van het Verzet. Ze had de hulp ingeroepen van Duitse soldaten om haar haar zoon vrij te krijgen die als collaborateur was opgepakt door het Verzet. Vandaag in 1995, exact 50 jaar na haar executie, werd de start gegeven voor een herziening van haar proces. De rechter besliste het jaar daarop, in 1996, en in beroep in 1997, dat Irma Laplasse terecht ter dood was veroordeeld.

30 mei is de sterfdag van kunstschilder Pieter Paul Rubens in 1640. De Vlaamse barokschilder had een groot atelier met veel assistenten. Rubens schilderde ongeveer 1200 schilderijen. De Kruisafneming is een bekend van hem. Het vrouwelijk schoon schilderde hij voor die tijd behoorlijk naakt.

Vandaag in 1431 sterft de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d’Arc op de brandstapel. Ze werd 19. Ze stond terecht voor ketterij en hekserij. 500 jaar later werd ze door de paus in ere hersteld en heilig verklaard. Dankzij Jeanne d’Arc kwam er een einde aan de 100-jarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland.

Herinner jij je nog de flippo’s in de zakken chips? Morgen is het een kwarteeuw geleden, in 1997, dat die bij wet verbonden werden. Je hoort er alles over morgen in een nieuwe TM.

Di31mei

In 2020 is de gewezen flandrien Roger Decock overleden. Hij won in 1951 Parijs-Nice en in 1952 de Ronde van Vlaanderen, een overwinning die hij, volgens hemzelf, te danken had aan een speciaal zalfje dat hij op vraag van een apotheker uit Menen moest gebruiken. Decock nam ook twee keer deel aan de Ronde van Frankrijk in 1951 en 1952. Roger Decock werd 93.

In 2009 is Elizabeth Gladys Millvina Dean overleden. Zij was de jongste passagier van de Titanic. Ze was tijdens de scheepsramp twee maanden oud. Sinds 2007 was ze de laatste overlevende van de scheepsramp. Millvina Dean had geen bewuste herinneringen aan de Titanic.

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt loopt in New York in 2008 zijn eerste wereldrecord op de 100 meter. De dan 21-jarige Bolt, die 1m 95 groot is, deed dit in 9 sec en 72 honderdsten, wat 2 honderdsten van een seconde sneller was dan zijn landgenoot Powell. Bolt verbeterde een jaar later, in 2009, zijn eigen wereldrecord en liep de 100 m sprint in 9 sec 58 honderdsten. Het record staat na 13 jaar nog altijd op zijn naam.

Een kwarteeuw geleden, in 1997, worden flippo’s in chips bij wet verboden. Die wet kwam er na het overlijden van een vrouw die een flippo had ingeslikt. De flippo was een rond schijfje van kunststof dat gratis in chips werd aangeboden. Op de schijfjes stonden stripfiguren die je kon verzamelen. Na twee jaar en meer dan 300 miljard flippo’s, kwam dus vandaag in 1997 een einde van de flipporage. Bijna een kwarteeuw later, naar aanleiding van het EK-voetbal in juni 2021, kwamen de flippo’s even terug. De Nederlandse uitvinder van de originele flippo’s had hier niets mee te maken. Het waren ook geen echte flippo’s, want die hadden inkepingen. De ‘schijfjes’, zoals ze werden genoemd, hadden de foto’s van de Rode Duivels.

Op 31 mei 1971 is er voor het eerst naakt te zien op de Vlaamse openbare omroep. En dan nog wel in kleur, want de BRT-televisie was vijf maanden eerder overgeschakeld van zwart-wit naar kleur. Het eerste naakt was van zangeres Mary Porcelijn, die vanop de rug gefilmd, in de duinen wandelde, terwijl ze haar lied Erotissima zong. Het zorgde meteen voor een schandaal.

Schrijver Willem Elsschot overlijdt in 1960, bekend van onder meer de roman Kaas en de dubbelroman Lijmen/Het Been met Frans Laarmans die in veel van zijn romans de hoofdrol heeft.

Op 1 juni 1969 werd Eddy Merckx voor de eerste keer betrapt op doping. Dat was in de Ronde van Italië. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 juni, hoor je morgen in een nieuwe TM.