Ma3mei

Op 3de mei in 2007 wordt in het Albertkanaal nabij Lummen het lichaam van de vermiste Annick Van Uytsel gevonden. De 18-jarige studente was al een week spoorloos. Het duurde nog bijna 3 jaar voor de dader gevonden werd, nl. seriemoordenaar Ronald Janssen.

Ook op 3 mei 2007 verdwijnt de Britse kleuter van 3 Maddy McCann spoorloos uit haar kamer. Haar ouders, beiden zijn artsen, waren tijdens hun vakantie in Portugal uit eten met vrienden en lieten hun drie kinderen in hun appartement slapen 50 m verder. Om het half uur gingen ze beurtelings kijken totdat de mama van Maddy ontdekte dat haar dochtertje niet meer in bed lag. Een tijdlang verdacht de Portugese politie de ouders zelf. Intussen zijn er al meer dan 600 verdachten gepasseerd. Wie de ultieme tip kan geven over Maddy McCann krijgt 3,8 miljoen euro. Over de verdwijning kan je een zevendelige reeks bekijken op Netflix.

Vandaag 15 jaar geleden in 2006 overlijdt Karel Appel. De Nederlandse kunstschilder was lid van de Cobra-groep. Hij schilderde abstract-expressionistisch werk.

Vandaag 35 jaar geleden in 1986 wint België voor het eerst het Eurovisiesongfestival. Dat was met de 13-jarige Sandra Kim en J’aime la vie. Ze trad op als 13de deelnemer. Ze ontving 5 keer het maximum van 12 punten van Frankrijk, Ierland, Finland, Turkije en Portugal. Nederland gaf 10 punten. Duitsland gaf slechts 1 punt.

De ijsheiligen zijn op 3 mei nog niet gepasseerd en dan kan het nog vriezen. Vandaag in 1985 ligt er 2 cm sneeuw in de Hoge Venen. Sneeuw ligt er ook op 3 mei in 1979. In 1941 vriest het -6,5° op de Baraque Michel. Maar in 1928 zijn de ijsheiligen blijkbaar hun weg kwijt, want dan is het aan onze kust volop zomer met in Oostende 28° op de thermometer.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website van RT.be of je kan je gratis abonneren op de podcast van de TM in iTunes, Soundcloud, Apple Podcast of Google Podcast. Op 4 mei in 2013 ontspoort in Wetteren een goederentrein en vliegt in brand. 2000 mensen werden dagenlang uit hun huis gezet wegens een giftige stof. Dit en nog veel meer uit de kranten en de journaals van 4 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di4mei

Want dan (2013) ontspoort in Wetteren een goederentrein en vliegt in brand. 2000 mensen werden dagenlang uit hun huis gezet wegens een zeer brandbare en giftige stof. Honderden mensen moesten op controle naar het ziekenhuis. Eén bejaarde man kwam om het leven. Ruim 2 jaar na de ramp overleed ook de Nederlandse machinist en kon hij niet meer worden vervolgd. Toch kreeg hij het jaar daarop in 2016 als enige de volledige schuld voor de ramp wegens overdreven snelheid: hij reed 84 km/u waar hij maximaal maar 40 km/u uur mocht rijden.

Op 4 mei 1995 worden Sabena en SwissAir zustermaatschappijen. De Belgische staat bleef hoofdaandeelhouder. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij nam net niet de helft van de aandelen, maar controleerde wel alle beslissingen. 6,5 jaar later, eind 2001, ging Sabena failliet. SwissAir werd hiervoor verantwoordelijk gesteld. Hoewel vier maanden later van datzelfde jaar 2001 de luchtvaartbranche ook wel instortte wegens 9/11.

Het is precies 30 jaar geleden op 4 mei 1991 dat Clouseau met 23 punten 16de op 22 eindigde in het Eurovisiesongfestival in Rome. De groep hoopte met het lied ‘Geef het op’ bekend te worden in Europa. Ook het Engelstalige album ‘Close Encounters’ in datzelfde jaar 1991 loste de verwachtingen niet in. De Europese tournee in het voorprogramma van Roxette in 1992 had wat meer succes. 

 

4 mei is in onze Teletijdmachine nat, winderig en wit. Er ligt vandaag nog 4 cm sneeuw in de Ardennen, in 1987 wel te verstaan. In 1968 zorgt een tornado voor veel schade in de provincie Namen. En in 1937 is het uitzonderlijk nat in ons land met zelfs 81 liter regen per m2 op de Baraque Michel.

4 mei 1919 vindt in China voor het eerst een betoging voor meer democratie plaats. 3000 studenten en intellectuelen kwamen op straat uit protest tegen de beslissing van de regering om de gewezen Duitse bezette gebieden in China na WOI over te dragen aan het triomferende Japan. Het historisch moment van vandaag in 1919 werd de 4-mei-Beweging genoemd.

Morgen reizen we onder meer naar 1835 als de eerste trein in ons land rijdt tussen Mechelen en Brussel. En ja, die had vertraging. Je hoort er alles over morgen in een nieuwe TM.

Wo5mei

Dag op dag 200 jaar geleden op 5 mei 1821 overlijdt de Franse keizer en generaal Napoleon Bonaparte op het eiland St.-Helena. Hij werd 51. Vermoedelijk overleed hij aan maagkanker door een arseenvergiftiging. Arseen werd in die tijd vaak voorgeschreven als behandeling van maagklachten en psychische problemen. Zoals bekend werd hij twee keer verbannen. De eerste keer was dat in 1814 naar het eiland Elba, maar daar kon hij ontsnappen in 1815. In Frankrijk nam hij dan voor 100 dagen de macht opnieuw in handen. Maar de nederlaag in de Slag bij Waterloo in datzelfde jaar 1815 betekende zijn definitieve einde. Hij werd een tweede keer verbannen, 8000 km verder, naar het Britse eiland Sint-Helena. Daar overleed hij dan 5,5 jaar later vandaag in 1821.

5 mei 1835 staat in alle geschiedenisboeken, want dan rijdt de eerste trein van Brussel naar Mechelen en terug. Het was meteen ook de eerste trein op het Europese vaste land. Het ging eigenlijk om 3 treinen. Samen goed voor 900 VIP’s waaronder de Britse uitvnder van de 3 stoomlocomotieven George Stephenson. De heenreis naar Mechelen verliep goed. In de terugreis was er een aanzienlijke vertraging. 

Het is vandaag precies een eeuw geleden n 1921 dat de parfum Chanel N°5 wordt gelanceerd. De Franse ontwerpster Coco Chanel lanceerde haar parfum op de vijfde dag van de vijfde maand, omdat ze in het geluk van het getal 5 geloofde. Ze vond dat het tijd werd dat de vrouw werd bevrijd van de bloemengeur. Chanel N°5 was dan ook de eerste parfum die niet naar bloemen rook. De marketing deed het goed, want de vierkante flacon werd iconisch. 

Astronaut Alan Shepard is in 1961 de eerste Amerikaan in de ruimte, vandaag dus 60 jaar geleden. De vlucht duurde een kwartier en ging niet hoger dan 187 km. De Rus Joeri Gagarin deed dit al een kleine maand eerder en was daarmee de eerste mens in de ruimte.

Vandaag 40 jaar geleden in 1981 is de Ierse activist Bobby Sands overleden na een hongerstaking van 66 dagen in de Maze-gevangenis (ei) in Noord-Ierland. Hij was net 27 geworden. Met de hongerstaking wou hij meer rechten voor de IRA-gevangenen afdwingen. Zo vroeg hij onder meer behandeld te worden als een politiek gevangene. Bobby Sands was lid van het IRA, het Iers Republikeins Leger, dat strijdde voor een onafhankelijk Ierland. 

Morgen blikken we terug op de fatale vlucht van de Duitse zeppelin Hindenburg op 6 mei 1937. Graag tot dan.

Do6mei

In 2018 is de gewezen sportman van het jaar en meervoudig wereldkampioen motorcross Eric Geboers verdronken in het recreatiedomein in Mol.
En in 1996 is kardinaal Suenens overleden. Hij was de voorganger van kardinaal Danneels.

Op 6 mei 1994 wordt de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland geopend. Het waren de Franse president Mitterand en de Britse koningin Elizabeth II die dit historisch moment lieten vereeuwigen. De bouw van de Kanaaltunnel begon acht jaar eerder in 1986. 15.000 mensen werkten aan de Kanaaltunnel. De spoorwegtunnel van Calais naar Folkestone is 50 km lang waarvan 38 km onder zee. Een treinrit duurt een half uur.

In 1949 overlijdt schrijver Maurice Maeterlinck. Hij was van Gent afkomstig, maar schreef vooral in het Frans. In 1911 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur.

De bekende Duitse zeppelin Hindenburg ontploft bij zijn aankomst in New Jersey op 6 mei 1937. Het pronkstuk van de Nazi’s was gevuld met het zeer brandbare waterstofgas en niet met helium waarvoor hij eigenlijk gebouwd was. Het vaartuig had in het voorbije jaar al 20 geslaagde vluchten gemaakt. Maar vandaag in 1937 liep het dus fout door een verkeerde inschatting bij het landen. In een halve minuut na de explosie stond de Hindenburg volledig in brand. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven. 62 overleefden de ramp ook wel, wat een wonder genoemd mag worden.

Op 6 mei 1840 verschijnt de allereerste postzegel, de zogenaamde One-Penny-Black. Dat was in Engeland. De zwartgekleurde zegel toonde het portret van koningin Victoria. Op die eerste postzegel stond géén landsnaam, omdat men veronderstelde dat iedereen op de wereld koningin Victoria wel kende. Als herdenking aan die eerste postzegel is het Verenigd Koninkrijk nu nog altijd het enige land dat op hun postzegels géén landsnaam hoeft te vermelden. De eerste Belgische postzegel was voor 9 jaar later in 1849.

Morgen tijdreizen we ondermeer naar 1984 als leerlinge Lieve Desmet uit Dentergem met de fiets op weg van school naar huis spoorloos verdwijnt. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr7mei

Op 7 mei 1824 vindt in Wenen de première plaats van de Negende symfonie van Beethoven. De Duitse componist was dan al zo goed als doof. Zijn Negende was ook zijn laatste, want drie jaar later in 1827 overleed hij. In zijn Negende verwerkte hij Ode an die freude, een gedicht van Friedrich von Schiller. Sinds 1972 is dit het Europese volkslied, in een bewerking van Herbert von Karajan. 

7 mei 1879 is de sterfdag van Charles de Coster, auteur van Tijl Uilenspiegel. Hij werd 51. Uilenspiegel was de held die zich verzette tegen alle vormen van onderdrukking. Stelen van de rijken en de buit verdelen onder de armen was een thema dat we al kenden sinds Robin Hood. Heel wat verhalen werden hierop gebaseerd, zoals De Drie Musketiers, Zorro, Badman, Superman en Harry Potter om er maar enkele te noemen. Allemaal kwamen ze op voor de gerechtigheid van de zwakke.

Niet zo gemakkelijk gaat het in 1902 want dat ligt er nog sneeuw in Ukkel. Een record trouwens voor de tijd van het jaar.

Op 7 mei 1984 verdwijnt Lieve Desmet uit Dentergem spoorloos met de fiets van school naar huis. Haar fiets en boekentas werden dezelfde dag nog teruggevonden. Halverwege de zomervakantie werd de 13-jarige leerlinge dan teruggevonden aan de rand van een akker in Kanegem. Ze was aangerand en gewurgd met een touw dat nog rond haar hals zat. De hoofdverdachte, Gustaaf Vande Veire, een cafébaas van 47, verdween kort daarop. Er is nooit meer iets van hem vernomen. Het gerechtelijk onderzoek werd begin 2014 stopgezet. Indien er toch nog tips zouden binnenkomen, zal het gerecht die onderzoeken, maar de dader kan niet meer worden vervolgd wegens verjaring. Indien de verdachte nog leeft, is hij nu een tachtiger.

In 1989 overlijdt Guy Williams, beter bekend als Zorro in de jaren 50. Hij werd 65. Hij overleed aan een hersenbloeding.

In 1998 presenteert Steve Jobs de eerste iMac aan de wereld. De iMac is een alles-in-één-computer van Apple, waarbij de ‘i’ van iMac staat voor internet, individueel, instructie, informeren en inspireren. Speciaal aan de iMac is dat het alleen maar een scherm is, want de eigenlijke computer zit in het scherm verwerkt.

Maandag duiken we onder meer in de geschiedenis van 150 jaar geleden naar 10 mei 1871 voor het officiële einde van de Frans-Duitse oorlog die gewonnen werd door kanselier Bismarck en het begin betekende van het Duitse Keizerrijk.

Ma10mei

Op 10 mei 1774 is Louis XV, koning van Frankrijk, overleden. Hij was nog een kleuter van vijf als hij de troon besteeg. Regent Filips van Orléans was bevoegd voor het koningschap. Onder het beleid van Lodewijk XV liepen de staatsuitgaven uit de hand, brokkelde de militaire macht af en werd de basis gelegd voor de Franse Revolutie 15 jaar na zijn dood.

Op 10 mei 1871 wordt de Vrede van Frankfurt ondertekend. Daarmee eindigde officieel de Frans-Duitse oorlog of ook wel de Frans-Pruisische Oorlog genoemd, die bijna een jaar duurde. De Pruisen onder leiding van kanselier Bismarck wonnen de oorlog. Dit was het begin van het Duitse Keizerrijk.

Dat Duitse rijk viel op diezelfde 10e mei maar dan wel in 1940 ons land binnen waardoor, voor ons land, de Tweede Wereldoorlog begon. Die duurde op twee dagen na, precies vijf jaar.

In 1955 wordt de allereerste aflevering van Schipper naast Mathilde uitgezonden. Het was één van de grote klassiekers uit de beginjaren van de Vlaamse televisie. Acht jaar lang was de serie te zien op de openbare omroep, goed voor 185 afleveringen. Slechts negen daarvan zijn bewaard, omdat vele afleveringen live werden uitgezonden zonder de opnames te bewaren.

Op 10 mei 1967 overlijdt de Vlaamse toneelschrijver Gaston Martens uit Deinze, auteur van De Paradijsvogels. Het toneelstuk was door Martens vertaald in het Frans en is in Parijs 400 keer opgevoerd. De VRT heeft er een tv-serie van gemaakt. Er is ook een Franse film, vertaald als ‘De bedelaars in het paradijs’. Gaston Martens was ook een sportman. In het verspringen was hij 4 keer Belgisch kampioen en 14 jaar lang Belgisch recordhouder.

Op 10 mei 1994 legt Nelson Mandela de eed af als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Een jaar eerder in 1993 kreeg hij samen met president Frederik De Klerk kreeg de Nobelprijs voor de Vrede. In 1963 werd Nelson Mandela opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. In 1990 kwam hij vrij. Zijn levenlang heeft hij gestreden tegen het apartheidsregime in zijn land. In 2013 overleed hij.

In 2014 wint Conchita Wurst het Eurovisiesongfestival voor Oostenrijk. Het liedje zijn we allang vergeten. Haar verschijning daarentegen niet. Door haar overwinning werd diversiteit meer bespreekbaar.

Morgen is het 15 jaar geleden in 2006 dat de 18-jarige Hans Van Themsche een peuter van 2 en haar oppas doodt in Antwerpen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 11 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di11mei

11 mei is de eerste dag van de Ijsheiligen. Dat zijn de laatste 5 dagen waarop, weerkundig gezien, er nog nachtvorst kan zijn. Vandaag in 1980 zijn ze daarvan toch al verlost, want het is zomers warm met maar liefst 30°C.

11 mei 1997 is de dag waarop de kunstmatige intelligentie is geboren, want dan wint een computer voor het eerst van een mens in het schaken. Nu zijn we dat gewoon, maar in 1997 was dit wereldnieuws. De supercomputer van IBM heette Deep Blue en hij won van Garry Kasparov, de 5-voudige wereldkampioen schaken. Deep Blue had amper 19 zetten nodig in minder dan uur om de grootmeester schaakmat te zetten. Leuk weetje nog: het brein van Deep Blue zit nu gratis in elk schaakprogramma.

Vandaag 15 jaar geleden in 2006 doodt de 18-jarige Hans Van Themsche een peuter van 2 en haar oppas in Antwerpen. Op school was Hans van Themsche betrapt op roken en er hing een schorsing boven zijn hoofd. Daarom wou hij zelfmoord plegen, maar niet voordat hij eerst wat allochtonen had doodgeschoten. Dat was een weerwraak omdat hij door hen gepest werd. Hans Van Temsche is veroordeeld tot levenslang.

In het weekend van 10-11-12 mei 2019 stapt Jan Verkest uit het leven in zijn huis in Zwitserland. Hij werd 59. Vader Lucien en zoon Jan Verkest waren de vetsmelters die aan de basis lagen van de dioxinecrisis in 1999 waarbij dioxines in de voedselketen waren terechtgekomen. Het Waalse bedrijf Fogra leverde vetstoffen met giftige pcb’s aan de vetsmelterij Verkest. Verkest leverde dan zogezegd gesmolten dierlijk vet aan veevoederbedrijven, terwijl het in de realiteit dus ging om een mengsel van dierlijk én technisch vet. 7 miljoen kippen en 60.000 varkens werden preventief afgemaakt. Ook de winkelrekken moesten leeg. De regering Dehaene II was op de hoogte van de dioxine, maar wou het stilhouden tot na de verkiezing. Het kostte uiteindelijk de kop van Dehaene en de hele Cd&V, toen nog CVP, die na 40 jaar naar de oppositiebanken werd gestemd. In 2010 werden vader en zoon Verkest veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en 24 miljoen euro schadevergoeding. Ze werden veroordeeld voor valsheid in geschrifte en bedrog met koopwaar. Het is niet bewezen dat ze bewust vervuild vet hadden verkocht.

Op 12 mei 1982 wordt in Fatima in Portugal een aanslag gepleegd op paus Johannes Paulus II, de tweede aanslag al trouwens. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo12mei

Elk jaar op 12 mei vindt de ‘Dag van de Verpleging’ plaats. Dan krijgen alle verpleegkundigen een pluim. 12 mei is immers de geboortedag van de Britse verpleegster Florence Nightingale in 1820. Ze was verpleegster tijdens de Krimoorlog. Florence Nightingale lag aan de basis van de moderne verpleegkunde. Haar boek Cassandra van 1860 illustreert de positie van de vrouw in de Victoriaanse periode. 

Op 12 mei 1982 werd in Fatima in Portugal een tweede aanslag gepleegd op paus Johannes Paulus II. Het was een 34-jarige priester die de paus probeerde neer te steken met een bajonet. Hij verklaarde dat de paus een spion was van de Russische staatsveiligheid KGB en als opdracht had het verzet van het Vaticaan tegen de Sovjet-Unie te stoppen. Deze tweede aanslag op paus Johannes Paulus II werd 25 jaar lang geheim gehouden. Het was de paus zelf die hierom vroeg.

Onweer vandaag over het hele land met veel schade. In Wuustwezel worden een aantal koeien door de bliksem getroffen. In de Ardennen regent het hagelstenen van 5 cm dik. Dat allemaal in 1985 wel te verstaan.

In het jaar 2000 opent in London het museum Tate Modern. Het is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale. Het museum voor moderne kunsten telt jaarlijks 5 miljoen bezoekers. Zes jaar van 2010 tot 2016 was een Belg de directeur van het museum.

Op 12 mei 2008 vindt een zware aardbeving plaats in midden-China met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Sommige dorpen en steden werden gewoon van de kaart geveegd. 69.000 mensen kwamen om het leven. Er was zelfs door de aardverschuiving een nieuw meer ontstaan.

In 2015 wordt Nepal opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. De beving duurde 25 seconden en deed zich voor op 15 km diepte in de buurt van het basiskamp van de Mount Everest. Het was een naschok van de zware aardbeving van 2 weken eerder. Die had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. 8000 mensen kwamen hierbij om het leven. Net zoals bij de eerste beving was ook deze tweede voelbaar tot in de hoofdstad New Delhi in buurland India.

We begonnen deze TM met de tweede aanslag op de paus in 1982. Morgen zal het precies 40 jaar geleden zijn in 1981 dat de eerste aanslag op de paus plaatsvond door Ali Agca, je weet wel, de man die vergiffenis kreeg van de paus en die in zijn cel vereerd werd met een pausbezoek. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 13 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do13mei

In 2013 overlijdt op 13 mei de gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen André Denys. Hij had pas drie maanden eerder zijn ambt stopgezet. Hij leefde al 2,5 jaar met longvlieskanker. André Denys was ereburger van Zulte en Gistel en was een groot fietsliefhebber.

Het zit vooraan in het nieuws van 13 mei in 1981: de aanslag op paus Johannes Paulus II. Vandaag 40 jaar geleden vuurde de 23-jarige Turks extreem-rechtse activist Mehmet Ali Agca tijdens een publieke audiëntie vier kogels op de paus. De paus werd geraakt in de onderbuik. De opdrachtgever was waarschijnlijk Rusland wegens de steun van de paus aan de Poolse vakbond Solidarnosch en leider Lech Walesa, die veel later president van Polen werd. Twee dagen na de aanslag schonk de paus vergiffenis aan Ali Agca. Hij kreeg toch levenslang. Twee jaar na de schietpartij, in 1983, kwam de paus op gevangenisbezoek. Na 17 jaar in het jaar 2000 kwam Agca vervroegd vrij op verzoek van de paus trouwens, maar moest hij in Turkije meteen voor 10 jaar weer de cel in wegens een eerdere moord op een linkse hoofdredacteur. Sinds 2010 is hij weer vrij. De paus was dan al vijf jaar overleden.

Op pinkstermaandag 13 mei 1940 steken de Duitse troepen de Maas over met als doel Frankrijk te veroveren. Een dag later al was de Franse stad Sedan veroverd en lag de weg naar de Franse kanaalhavens open. Voor wie twijfelt, we zijn in de Tweede Wereldoorlog. Want in de Eerste Wereldoorlog was dit wel anders. Toen werden de Duitse troepen aan de Ijzer tegengehouden in hun veldtocht naar de Franse kanaalhavens. En zoals bekend duurde dat heel lang.

Drie herderskinderen zien vandaag in 1917 Onze-Lieve-Vrouw boven een boom nabij Fatima in Portugal. OLV vertelde drie geheimen aan de drie herderskinderen. Het 3de geheim ging over een ‘witgeklede bisschop’ die werd neergeschoten. Dit was een verwijzing naar de aanslag van Ali Agca op paus Johannes Paulus II vandaag 1981. Meer nog, de kogel volgde in het lichaam van de paus een vreemd zigzagtraject waarbij alle vitale organen ontweken werden. Dat kwam, volgens de paus, omdat Maria met haar ‘mysterieuze hand’ de kogel had afgeleid. Het 3de geheim van Fátima zou eigenlijk ook kunnen wijzen op de voorganger van paus Johannes Paulus II, Johannes Paulus I dus, die slechts één maand paus is geweest en misschien wel geen natuurlijke dood is gestorven.

Op 14 mei 2008 maakt Justine Henin bekend te stoppen met tennis. Meer hierover morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr14mei

Op 14 mei 2008 maakt Justine Henin bekend te stoppen met tennissen. Ruim een jaar later deed ze alweer haar rentree. In januari 2011 stopte ze opnieuw wegens een chronische kwetsuur aan haar elleboog. Ze heeft zeven grandslamtoernooien op haar naam staan waaronder vier keer Roland Garros en een gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene. In 2016 werd Justine Henin opgenomen in de Tennis Hall of Fame.

In 1993 pleegt Patrick Haemers zelfmoord in zijn cel in Vorst. De Bende Haemers pleegde gewelddadige overvallen op geldtransporten in de jaren 80. Patrick Haemers ontvoerde ook oud-premier Paul Vanden Boeynants. Hij werd ook wel Le Grand Blond genoemd wegens zijn lichaamslengte, zijn blauwe ogen en zijn blonde haren. Heb je vragen rond zelfmoord, neem dan contact op met de zelfdmoordlijn op 1813.

In 1955 wordt het Warschaupact opgericht. Dat was een militair bondgenootschap van communistische landen als tegenhanger van de NAVO. Op één na alle Oost-Europese landen traden toe. Dat waren de Sovjet-Unie, Albanië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Oost-Duitsland, Polen en Tsjecho-Slowakijke. Joegoslavië trad niet toe. Albanië stapte erin 1968 al terug uit nadat de Sovjettroepen de Praagse Lente in Tsjecho-Slowakije stopzetten. In 1991 hield het Warschaupact op te bestaan. De Koude Oorlog tussen Oost en West was voorbij.

In 1938 is Paul-Henri Spaak de eerste socialistische premier van ons land. In zijn loopbaan was hij drie keer premier onder meer in de regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook tijdens de koningskwestie over de niet gewenste terugkeer van Koning Leopold III. Paul-Henri Spaak was een groot voorstander van een eengemaakt Europa. Tijdens zijn regeerperiode werd ook het vrouwenkiesrecht ingevoerd.

Uitzonderlijk weer is het op 14 mei 1902, want dan valt er nog sneeuw in nagenoeg heel het land. In de Ardennen ligt zelfs een sneeuwtapijt van 11 cm. In Leuven sneeuwt het niet, maar valt er dan in 1902, in ruim drie uur tijd, 20 cm regen per m2.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website van RT.be. Of je kan in Soundcloud, iTunes, Apple Podcast of Google Podcast een gratis abonnement nemen op de podcast van de TM. Over de borsten van Wiske en Tante Sidonia hoor je maandag meer zelde tijd in een nieuwe TM!

Ma17mei

In 2017 krijgen Wiske en Tante Sidonia eindelijk borsten. Twee jaar werkten de tekenaars aan de juiste vormen. De strip De Planeetvreter lag op 17 mei 2017 in de winkel. Toeval of niet, 17 mei 2017, was de warmste 17 mei ooit in ons land sinds het begin van de metingen in 1901. De thermometer stond op 29,1°C. In Koersel steeg het kwik zelfs tot 32,2°.

Het eerste Belgische baby-olifantje Kai Mook wordt geboren op 17 mei 2009. Dat was in de zoo van Antwerpen. Het werd in het bevolkingsregister van Antwepren ingeschreven. De peter en meter waren politicus Kris Peeters en politica Patricia Ceysens. Kai Mook verhuisde drie jaar later in 2012 naar de zoo van Planckendael. Zes jaar later in januari 2018 werd Kai Mook zelf mama van baby-olifantje Tun Kai, ook een vrouwtje. De Aziatische olifant Kai Mook is intussen al bij de oudste olifanten van Planckendael.

In Zaïre eindigt vandaag in 1997 het tijdperk van kolonel Mobutu en begint dat van Kabila in Congo. De bevolking was blij dat het tijdperk van dictator Mobutu voorbij was. Door de straten van Kinshasa marcheerden kindsoldaten van Laurent-Désiré Kabila. Ze werden begeleid door Rwandese en Oegandese commandanten. Mobutu was net terug uit Europa waar hij was behandeld tegen prostaatkanker. Hij overleed in september 1997, vier maanden na zijn aftreden. Mobutu regeerde 32 jaar van 1965 tot 1997.

Vandaag in 1985 bezoekt Paus Johannes Paulus ll de Menenpoort in Ieper. Daarna volgde een openluchtmis met 150 000 gelovigen en honderden vormelingen in het zonnige Sint-Denijs-Westrem waar nu Flanders Expo is. Dit eerste bezoek van de paus aan ons land duurde 5 dagen. 10 jaar later in 1995 kwam de paus een tweede keer naar ons land naar aanleiding van de zaligverklaring van Pater Daminaan.

Vandaag in 1960 is het de allereerste uitzending van Radio Veronica. De zeezender werd veel beluisterd vooral door de jeugd, omdat er muziek te horen was die je niet hoorde op de Nederlandse en Vlaamse openbare omroepen. 

Uitzonderlijk winderig is het in 1955. Een tornado veroorzaakt veel schade tussen Aalst en Oudenaarde.

Morgen hebben we onder meer over de Brugse Metten, die van 1302 bedoel ik.

Di18mei

Op 18 mei in 1302 is het Goede Vrijdag en vinden de Brugse Metten plaats. Bruggelingen vermoordden in hun stad de Franse bezetter. Pieter de Coninck was hun aanvoerder. Ze herkenden de Fransen aan de slechte uitspraak van de wachtzin “des gilden vriend” dat zij uitspraken als ‘scilt en de frient’. Jacques de Châtillon de Saint-Pol ontsnapte net aan de dood. De Brugse Metten op 18 mei 1302 lagen aan de basis van de Guldensporenslag op 11 juli 1302 waarbij de Fransen wraak wilden nemen, maar zoals bekend liep ook dat voor hen fout af.

Thomas Stafford zou waarschijnlijk de eerste mens op de maan zijn geweest, ware het niet dat hij zelf voorstelde om Apollo 10 niet als eerste maanlanding, maar als een laatste testvlucht te doen. Apollo 10 werd gelanceerd vandaag in 1969, dus twee maanden voor de eerste mens op de maan. Apollo 10 was de laatste repetitie voor de maanlanding. De landing werd onderbroken op amper 5 km hoogte. Onmiddellijk daarna liep het wel grondig fout en begon de capsule te tollen. Gelukkig kwam alles goed. Twee maanden later in de zomer van 1969, zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.

In 1996 stuurt de BRT voor de laatste keer een Nederlandstalig lied naar het Eurovisiesongfestival. De eer was voor Lisa del Bo met Liefde is een kaartspel. België eindigde 16e op 23.

Vandaag in 2012 gaat Facebook naar de beurs. Het was de eerste keer dat een dergelijk bedrijf dat deed. Intekenen kon aan 38 dollar per aandeel. Er waren hoge verwachtingen, maar het resultaat stelde teleur. Mark Zuckerberg en zijn adviseurs plakten een prijskaartje van honderd miljard dollar op Facebook. Voor een firma die een jaarwinst van amper 1 miljard dollar realiseerde was die prijs veel te hoog. Minder dan drie maanden later was het aandeel nog minder dan de helft waard van zijn introductieprijs. Na een jaar was de waarde van FB met 6 miljard dollar gedaald van 19,1 miljard naar 13,2 miljard dollar.

In 2014 overlijdt de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. In 1985 vloog hij mee met het ruimteveer Challenger. 90 dagen later vond al een nieuwe vlucht van de Challenger plaats. Die spatte na 73 seconden uit elkaar. Zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Later bleek dat het mankement ook al tijdens de vlucht met Wubbo Ockels aanwezig was, maar toen nog geen fatale gevolgen had.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 19 mei 1914 als in ons land de leerplicht van kracht wordt. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Wo19mei

Op 19 mei 2014 maakt Niels Albert (op zijn Vlaams) bekend te moeten stoppen met veldrijden wegens hartritmestoornissen. Hij werd twee keer wereldkampioen in 2009 en 2012, en in 2011 werd hij Belgisch kampioen. Dat laatste was op een spectaculaire wijze door in de tweede ronde weg te rijden en alleen aan te komen. In die wedstrijd had zijn grootste concurrent Sven Nys griep en gaf hij in de laatste ronde op. 

19 mei 1994 is de sterfdag van Jacqueline Kennedy. Ze overlijdt aan kanker. Ze was ‘first lady’ tot aan de dood van haar man president Kennedy. Vijf jaar later trouwde ze met de Griekse zakenman Aristoteles Onassis. Ze ligt begraven naast haar man president Kennedy en dicht bij hun kinderen Patrick (Amerikaans) en Arabella.

En op diezelfde dag overlijdt ook de Spaanse wielrenner Luis Ocana, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1973 en de Ronde van Spanje 3 jaar eerder. Nadat hij bij een bloedtransfusie hepatities B, geelzucht dus, had opgelopen, stapte hij uit het leven vandaag in 1994. Hij werd 48. Heb je vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

Vandaag in 1914 wordt in ons land de leerplicht van kracht. Leerplicht is de wettelijke verplichting kinderen onderwijs te laten volgen. Dit hoeft niet per se op school, het mag ook thuis. Als ouders kiezen voor een school wordt de leerplicht ook schoolplicht. De leerplicht was in 1914 alleen voor kinderen van de lagere school. Later werd de leeftijd geleidelijk opgetrokken tot 13 jaar, 14 jaar, 16 jaar en nu 18 jaar, het einde van de middelbare school dus. Sinds 1 september van vorig jaar (2020) werd de leerplicht vervroegd tot 5 jaar, vanaf de derde kleuterklas dus.

In 1879 is 19 mei de sterfdag van Jules Anspach, gewezen burgemeester van Brussel. Hij overwelfde de rivier de Zenne die voor heel wat stank zorgde in de stad.

In 1872 overlijdt onderwijzer Johan Hendrik van Dale, beter bekend als De Dikke van Dale.

19 mei is ook de sterfdag van Anna Boleyn. Zij was de 2e vrouw van de Engelse koning Hendrik Vlll. Ze werd in 1536 onthoofd wegens overspel, vandaag dus 485 jaar geleden.

Morgen is het precies 15 jaar geleden in 2006 dat een heavy-metal-band het Eurovisiesongfestival wint, nl. Hard Rock Hallelujah van de groep Lordi. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 20 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do20mei

Niki Lauda is overleden, vandaag in 2019. Hij werd 70. De gewezen Oostenrijkse F1-piloot werd 3x wereldkampioen. Het jaar na zijn eerste wereldtitel van 1975 raakte hij in 1976 zwaar verbrand tijdens een crash in de Grote Prijs van Nürburgring (Nuur-boerg-ring) in Duitsland. Lauda dreigde levend verbrand te worden, maar hij werd gered door vier piloten die net achter hem reden. In 1978, twee jaar na zijn crash, werd hij voor de tweede keer wereldkampioen en in 1984 een derde keer. 

Het is vandaag exact 15 jaar geleden in 2006 dat een heavy-metal-band verrassend het Eurovisiesongfestival wint. Het was de Finse inzending van Hard Rock Hallelujah van de groep Lordi die met 292 punten de hoogste score behaalde tot dan toe ooit in een Eurovisiesongfestival. 

Vandaag 30 jaar geleden op 20 mei 1991 ontvangt regisseur Jaco Van Dormael op het filmfestival van Cannes de Gouden Camera voor zijn debuutfilm Toto le Héros. De Caméra d’Or kan je alleen maar winnen bij een eerste bioscoopfilm. Later maakte Jaco Van Dormael nog succesfilms zoals Le huitième jour en Le Tout Nouveau Testament.

Op 20 mei 1940 overlijdt Joris Van Severen uit Wakken. Hij was de stichter van het Vlaams-nationalistische en fascistische Verdinaso. Als student in de Latijnse was hij flamingant geworden onder invloed van zijn dorpspastoor Hugo Verriest. Als student leerde hij ook Joris Lannoo kennen van de gelijknamige drukkerij en uitgeverij in Tielt. Later stopte Van Severen zijn anti-Belgische houding, maar de staatsveiligheid bleef hem toch nog altijd zien als een gevaar. Net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt en zonder aanleiding aan Frankrijk uitgeleverd. In Abbeville wordt hij samen met 21 anderen zonder reden door militairen geëxecuteerd vandaag 20 mei in 1940. Pas 40 jaar later in 1980 stond in een officiële verklaring van de Belgische overheid dat ze Joris Van Severen en de andere gevangenen nooit aan Frankrijk hadden mogen uitleveren. Zelf had Van Severen nooit gecollaboreerd met de Duitse vijand. Sommige van zijn aanhangers daarentegen wel.

415 jaar geleden in 1506 overlijdt Christoffel Columbus, de ontdekker van Amerika in 1492, hoewel hij zijn leven lang bleef volhouden dat hij India had ontdekt. Hij noemde de bewoners dan ook Indianen.

Weet je nog toen Stromae dronken betrapt werd in Brussel in 2013? Waarom was dat ook alweer? Je hoort het morgen zelfde uur in een nieuwe TM.

Vr21mei

Op 21 mei 2013 wordt zanger Stromae dronken gespot aan tramhalte Louiza in Brussel. Sociale media en kranten vroegen zich af wat er aan de hand was. Een paar dagen later werd duidelijk dat het ging om een opname voor de clip van zijn nieuwe nummer Formidable.

In 2013 wordt voetbalclub Beerschot uit eerste klasse failliet verklaard. De supporters stapten massaal over naar Wilrijk. Wilrijk veranderde zijn naam dan maar in Beerschot-Wilrijk. De ploeg heet intussen opnieuw Beerschot en speelt in de Jupiler Pro League.

Charles Lindbergh vliegt in 1927 als eerste van New York naar Parijs. De vlucht van 5800 km over de Atlantische Oceaan deed hij in één dag en één nacht. Hij was de eerste die solo de vlucht over de oceaan deed. Laat duidelijk zijn dat ’s nachts vliegen in 1927 niet vanzelfsprekend was. Zijn grootste strijd was wakker blijven. Bovendien had hij geen vooraanzicht omdat in de neus van het vliegtuig een extra brandstoftank was gebouwd. Lindberg had zijzicht en via een periscoop een vooraanzicht. Acht jaar eerder in 1919 vloog al een duo over de Atlantische Oceaan, nl. Alcock en Brown. De eerste vrouw die de vlucht non-stop en solo deed, was Amelia Earhart in 1932, precies vijf jaar na Lindbergh van vandaag in 1927.

Op zondag 21 mei 1995 vindt in Vlaanderen de eerste rechtstreekse verkiezing plaats van het Vlaams Parlement. Voor 1995 was er al een niet-rechtstreekse verkiezing. Eerst heette die de Cultuurraad en daarna de Vlaamse Raad. Het Vlaams Parlement wordt verkozen voor vier jaar.

Ex-premier Rajiv Ghandi van India wordt in 1991 vermoord, vandaag dus 30 jaar geleden. Tijdens zijn verkiezingstournee kwam hij om het leven door een aanslag van de Tamil-tijgers. Hij was de zoon van Indira Ghandi die ook premier was en ook werd vermoord.

De Nederlandse schrijfster Annie MG Schmidt overlijdt in 1995. Een dag eerder werd ze 84. Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke of het gedicht Spin Sebastiaan ken je ongetwijfeld wel.

Op 21 mei 2008 overlijdt acteur Bert André. Zijn naam blijft verbonden aan de oneliner uit de film Flodder: ‘Hé, buurman, wat doet u nu?’

En vandaag 5 jaar geleden in 2016 is komiek Gaston Berghmans overleden.

Maandag is het 10 jaar geleden dat de laatste aflevering van FC De Kampioenen wordt uitgezonden. Dit en nog veel meer uit de geschienis van 24 mei hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma24mei

Op 24 mei 2019 wordt Kim De Gelder na 10 jaar gevangenis alsnog geïnterneerd wegens ontoerekenkngsvatbaar. De Gelder werd veroordeeld tot levenslang voor 4 moorden en 25 moordpogingen. Zijn advocaat had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn en een psychiatrische begeleiding nodig had. Maar de jury van het Hof van Assissen oordeelde (in 2013) echter dat Kim De Gelder wèl toerekeningsvatbaar was. Door de internering werd De Gelder overgeplaatst van de gevangenis naar een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC).

Op 24 mei 2014 schiet een man 4 mensen dood aan het Joods Museum in Brussel. De dader was Mehdi Nemmouche (moesj). De man van 29 werd een week later toevallig opgepakt in Marseille bij een routinecontrole van de douane. Hij werd veroordeeld tot levenslang. Vijf jaar later in 2019 werd hij uitgeleverd aan Frankrijk waar hij nog moest terechtstaan voor de gijzeling van vier Franse journalisten in Syrië.

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat de laatste aflevering van FC De Kampioenen wordt uitgezonden. In die aflevering trouwden Pascale en Boma, weliswaar door een misverstand, hoe kan het ook anders. Na vandaag 24 mei in 2011 werd de reeks nog vele keren heruitgezonden. Maar dat had u al lang begrepen.

In 1977 wordt het Egmontpact ondertekend. Dat was een overeenkomst over de omvorming van ons land naar een federale staat. Het regelde eveneens de verhoudingen tussen de taalgemeenschappen met onder meer de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Regering Tindemans ll viel uiteindelijk over de concrete uitvoering van het Egmontpact. De splitsing van de kieskring BHV was uiteindelijk pas 35 jaar later in 2012 een feit.

Het is vandaag precies 100 jaar geleden in 1921 dat onze regering het recht op staken voor vakbonden goedkeurt. Of anders gezegd, syndicale acties, zoals een staking, waren bij wet niet langer strafbaar. Absoluut is het stakingsrecht toch wel niet. Het moet gebeuren in overeenstemming met de wetten van het land en het kan worden beperkt in functie van de openbare orde of onevenredige schade. Het stakingsrecht houdt ook in dat men niet gedwongen mag worden om te staken.

Belg Peter Minuit koopt Manhattan in NY van de indianen in 1626, vandaag dus 395 jaar geleden. Kopen was wel een groot woord, want hij ruilde het eigenlijk voor wat spullen. Een Belg was dus de stichter van New York en niet Nederlander Peter Stuyvesant.

Morgen is het precies een jaar geleden (2019) dat George Floyd stikt als een agent met zijn knie de keel van Floyd dichtduwt. Tot morgen.

Di25mei

Het is precies een jaar geleden (2020) dat een politieagent 8 min lang met zijn knie op de nek van George Floyd leunt met als gevolgd dat de Afro-Amerikaanse man ter plekke stikt. De man van 46 kon zich fysiek niet bewegen, omdat hij geboeid op zijn buik op straat lag. De mishandeling werd door omstaanders met een smartphone gefilmd en live uitgezonden via Facebook. Het werd wereldnieuws en leidde tot protesten tegen racisme in de hele wereld. In de Verenigde Staten is er veel ongelijkheid en worden zwarten vaak zwaarder benadeeld of geviseerd door de politie.

Op 25 mei 2018 wordt de Europese privacywetgeving van kracht, beter bekend als de GDPR. GDPR gaat over het beheer en de beveiliging van persoonlijke gegevens van Europese burgers. Dat betekent dat er toestemming wordt gevraagd aan de burger om gegevens te verzamelen. De zogenaamde cookies zijn daar een voorbeeld van.

Vandaag 60 jaar geleden belooft president Kennedy op 25 mei 1961 dat voor het eind van de jaren zestig een Amerikaan voet op de maan zal zetten en dat die ook veilig zal terugkeren. De belofte van Kennedy was een stevig antwoord op de voorsprong die Rusland dan met kop en schouders had in de zogenaamde spacerace. Zoals bekend lukte het Amerika toch om in de zomer van 1969 als eerste een mens op de maan te zetten niettegenstaande Amerika dan volop in de Vietnamoorlog zat wat miljarden kostte.

In de nacht van 24 op 25 mei 1915 verdwijnt baron d’Udekem d’Acoz uit zijn kasteel in Ruddervoorde. ’s Nachts om halfdrie werd hij door drie Duitse soldaten uit zijn bed gehaald, omdat de Duitse opperbevelhebber in Tielt de baron dringend wou spreken. De baron werd in de rug geschoten en nog zo goed als levend begraven. Drie maanden later werd hij teruggevonden. Dit was het begin van de Moorden van Beernem.

Paul Deman wint vandaag in 1913 de allereerste Ronde van Vlaanderen. Het startsein werd gegeven met de legendarische woorden van Karel Van Wijnendaele: ‘Heren vertrekt’. Het was ook de langste Ronde van Vlaanderen ooit met 324 km op de teller met start en aankomst in Gent. Van de 37 renners kwamen er 16 aan. De gemiddelde snelheid van de winnaar was 26,88 km/u. Hij had er 12 uur over gedaan.

Morgen tijdreizen we ondermeer naar 1986 want dan is het precies 35 jaar geleden dat de blauwe Europese vlag met de 12 gele sterren wordt voorgesteld. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 26 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo26mei

Vandaag 45 jaar geleden in 1976 overlijdt de Duiste filosoof Heidegger. Hij stelde de vrijheid van de mens centraal in zijn filosofie. Hij was ook een sympathisant en verkondiger van nazi-Duitsland. En hij waarschuwde voor de opkomst van de techniek. “We denken dat we de technologie de baas zijn, maar als we onze houding tegenover technologie niet bepalen, gebeurt het omgekeerde”, aldus Heidegger. Hij sprak deze legendarische woorden in de jaren zestig naar aanleiding van de grote toename van de typemachines in de kantoren.

De Europese vlag wordt vandaag precies 35 jaar geleden in 1986 voorgesteld. Je weet wel de blauwe vlag met de 12 gele sterren. Het was toeval dat het getal 12 overeenkwam met Spanje en Portugal die dan net in 1986 als 11e en 12e land toetraden. Zo was tot 1995 het aantal sterren gelijk aan het aantal landen. Nu zou de Europese vlag meer dan twee keer zoveel (27) sterren moeten hebben. Kroatië was het laatste land dat erbij kwam (op 1 juli) in 2013. En vorig jaar (op 31 januari 2020) stapte het VK er uit. De onderhandelingen met Turkije staan onder druk als gevolg van toenemende politieke geschillen tussen Turkije en de EU.

Michael Jackson trouwt vandaag in 1994 met Lisa Marie Presley. Ze was moeder van 2 kinderen en net 20 dagen gescheiden. Michael Jackson was fier op zijn huwelijk want hij was een grote bewonderaar van haar overleden vader Elvis Presley. Het duo was na anderhalf jaar alweer gescheiden. Lisa Marie Presley trouwde vier keer en is intussen al evenveel keer gescheiden ook.

Manchester United wint in 1999 de Champions League met 2-1 van Bayern München.

En de Champions League vandaag in 2004 wordt gewonnen door FC Porto met 3-0 van Monaco.

Groot feest is het in Club Brugge, want voor de 10e keer wint blauw-zwart de Beker van België, vandaag in 2007 wel te verstaan.

Vlaanderen is in 2009 getroffen door zwaar onweer met hagelstenen tot 10 cm dik.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Google Podcast, Apple Podcast, Soundcloud of iTunes je gratis abonneren op deze en andere afleveringen van de TM. Zo heb je alle dagen de TM op jouw computer, smartphone of tablet. Je kan trouwens ook al luisteren naar de TM van morgen. Dan neem ik jou onder andere mee naar 1999 als het dioxineschandaal uitbreekt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 mei hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do27mei

Op 27 mei 1999 maken het vrt-journaal en politicus Guy Verhofstadt het dioxine-schandaal wereldwijd en dat op een week voor de verkiezing. De regering Dehaene was dan al een maand op de hoogte van de dioxine, maar hield de lippen stijf in de hoop de verkiezingsdag te kunnen passeren. Het achterhouden van de informatie ten koste van de volksgezondheid betekende het definitieve einde van Jean-Luc Dehaene als premier en ook het einde van zijn partij de CVP en dit na 40 jaar regering. Door de giftige en kankerverwekkende dioxines werden honderden bedrijven van pluimvee, varkens en runderen geblokkeerd. 7 miljoen kippen werden vernietigd en 60 000 varkens afgevoerd. De crisis kostte ons land naar schatting 1,5 miljard euro. 

Op 27 mei 1997 worden voor het eerst eindtermen en ontwikkelingsdoelen in het gewoon basisonderwijs goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Ze zijn tot op vandaag nog altijd van kracht en dus dringend aan vernieuwing toe. De eindtermen of einddoelen worden door de overheid opgelegd en ze dienen als referentie voor een kwalitatief basisonderwijs. Het zijn de minimale doelen die voor de kleuters moeten worden nagestreefd en met zoveel mogelijk leerlingen moet worden bereikt. Aan de einddoelen hangen werkingsmiddelen, een financiering van de overheid dus, die wordt gecontroleerd door de inspectie in de zogenaamde doorlichtingen. 

In 1989 wordt Patrick Haemers aangehouden in Rio de Janeiro. De Bende Haemers pleegde gewelddadige overvallen op geldtransporten in de jaren 80. Patrick Haemers ontvoerde ook oud-premier Paul Vanden Boeynants. In 1993 pleegde Haemers zelfmoord in zijn cel in Vorst. Zijn drie kompanen waren gevlucht zonder hem erbij te betrekken en zijn vrouw had de echtscheiding aangevraagd. Heb je vragen rond zelfdoding neemt dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

We zijn in het begin van de Tweede Wereldorlog als vandaag in 1940 27 doden vallen bij een ontploffing in de kerk in Vinkt. Waarschijnlijk ging het om friendly fire, waarbij de kerk door Belgische artillerie werd geraakt. Op verschillende plaatsen in de gemeente vonden executies plaats. In een paar dagen vielen 140 doden in Vinkt en Meigem. Het was de laatste dag van de Achttiendaagse Veldtocht van de Duitse troepen door ons land. Een dag later capituleerde koning Leopold III. 

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden in 1996 dat Sabine Dardenne wordt ontvoerd door Marc Dutroux. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr28mei

Ons land is nog maar pas 20 dagen in de Tweede Wereldoorlog betrokken als Koning Leopold lll zich al overgeeft aan Hitler vandaag in 1940. Onze bondgenoten, Frankrijk en Engeland, reageerden ontgoocheld. Een ontmoeting tussen Koning Leopold III en Hitler, een half jaar later, leverde niets op.

In 1983 wint Pierre Volondat de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Tijdens de wedstrijd en vooral bij de uitreiking van de prijs viel de 20-jarige Belg op door zijn stijve houding die lachwekkend overkwam. Hij kreeg ook de Prijs Koningin Fabiola, de prijs van het publiek én ‘la Médaille de Vermeil’, een unicum was dat in de geschiedenis van het prestigieuze muziekconcours.

De 18-jarige West-Duitse Mathias Rust landt in 1987 met een sportvliegtuig op het Rode Plein in Moskou. Toch wel een gewaagde stunt als je weet dat het Ijzeren Gordijn streng bewaakt werd en dat er een koude oorlog heerste tussen de twee grootmachten in de wereld van toen. Rust kreeg een gevangenisstraf van 432 dagen.

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden in 1996 dat Sabine Dardenne wordt ontvoerd door Marc Dutroux. Ze was dan 12. 2,5 maand zat ze opgesloten in zijn kelder in Marcinelle waar ze bevrijd werd samen met Laetitia Delhez. Het waren ook de enige twee die de daden van Dutroux hebben overleefd. Sabine Dardenne schreef haar verhaal neer in een boek.

Een storm met rukwinden tot 112 km/u in Oostende zorgt voor een winderige 28 mei in het jaar 2000.

In 2002 wordt de Euthanasiewet van de regering Verhofstadt l door het parlement goedgekeurd. CD&V, Vlaams Blok en drie Franstalige liberalen stemden tegen. De goedkeuring kreeg géén applaus in het halfrond. Ons land was na Nederland het tweede land in de wereld dat euthanasie onder bepaalde voorwaarden toeliet. Euthanasie is weliswaar in ons land geen recht, want een arts kan niet gedwongen worden tot euthanasie.

Maandag is het precies een halve eeuw geleden in 1971 dat het eerste naakt op de Belgische televisie te zien is en dan nog wel in kleur. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de laatste dag van de maand hoor je maandag zelfde tijd in een nieuwe TM. Tot maandag

Ma31mei

Het is net een jaar geleden (2020) dat de gewezen flandrien Roger Decock is overleden. Hij won in 1951 Parijs-Nice en in 1952 de Ronde van Vlaanderen, een overwinning die hij, volgens hemzelf, te danken had aan een speciaal zalfje dat hij op vraag van een apotheker uit Menen moest gebruiken. Hij nam ook twee keer deel aan de Ronde van Frankrijk 1951 en 1952. Roger Decock werd 93.

In 2009 is Elizabeth Gladys Millvina Dean overleden. De naam zegt je waarschijnlijk niets. Zij was de jongste passagier van de Titanic. Ze was toen twee maanden oud. Sinds 2007 was ze de laatste overlevende van de scheepsramp. Millvina Dean had geen bewuste herinneringen aan de scheepsramp.

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt loopt in New York in 2008 zijn eerste wereldrecord op de 100 meter. De 21-jarige Bolt, die 1m 95 groot is, deed dit in 9 seconden en 72 honderdsten, wat 2 honderdsten van een seconde sneller was dan zijn landgenoot Powell.

In 1997 worden flippo’s in chips bij wet verboden. Die wet kwam er na het overlijden van een vrouw die een flippo had ingeslikt. De flippo was een rond schijfje van kunststof dat gratis in chips werd aangeboden. Op de schijfjes stonden stripfiguren afgebeeld. Na twee jaar kwam dus vandaag in 1997 een einde van de flipporage.

Op 31 mei 1969 wordt de Kennedytunnel onder de Schelde in Antwerpen geopend door Koning Boudewijn. De bouw duurde vijf jaar. De tunnel is 700m lang en is dan de tweede tunnel onder de Schelde naast de Waaslandtunnel, die door Antwerpenaren ook wel de Konijnenpijp wordt genoemd. In de jaren 80 kwam er nog een derde doorsteek mét tol, nl. de Liefkenshoektunnel.

Het is dag op dag een halve eeuw geleden op 31 mei 1971 dat er voor het eerst naakt te zien is op de Vlaamse openbare omroep. En dan nog wel in kleur, want de BRT-televisie was vijf maanden eerder (op 1 januari 1971) overgeschakeld van zwart-wit naar kleur. Het eerste naakt was van zangeres Mary Porcelijn, die vanop de rug gefilmd, in de duinen wandelde terwijl ze haar lied Erotissima zong. Het zorgde meteen voor een schandaal.

Schrijver Willem Elsschot overlijdt in 1960, bekend van onder meer de roman Kaas en de dubbelroman Lijmen/Het Been met Frans Laarmans die in veel van zijn romans de hoofdrol heeft. Lijmen/Het been werd verfilmd (in 2000) in een regie van Robbe De Hert.

Op 1 juni 1969 werd Eddy Merckx voor de eerste keer betrapt op doping. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 juni, hoor je morgen in een nieuwe TM.