Vr1mrt

In 2004 begint het proces Dutroux. Dat was 7 jaar en 7 maanden na zijn arrestatie in 1996. Het proces duurde 3,5 maand. Hij werd veroordeeld tot levenslang + 10 jaar, voor ontvoering van zes meisjes van wie slechts twee het hebben overleefd. Hij werd ook veroordeeld voor gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel. Volgens de jury was hij het hoofd van een criminele bende en was hij ook verantwoordelijk voor de verkrachting van drie meisjes uit Slowakije. Dutroux bekende de ontvoering en verkrachting, maar schoof de verantwoordelijkheid voor de dood van de meisjes op zijn handlangers.

In 1994 geven de Britten na 13 eeuwen toe dat het monster van Loch Ness in Schotland niet echt is. Over wat het dan wel is, bestaan verschillende theorieën. De meest geloofwaardige is de slurf van een olifant die een bad neemt in het meer.

Op 1 maart 1982 landt voor het eerst een sonde op Venus en wordt voor het eerst ook duidelijk wat er onder het wolkendek te zien is. Twee uur lang (127 min) werden foto’s naar de aarde gestuurd. Daarna bezweek de Russische sonde onder de hoge temperatuur van 457°C. Tot 1950 geloofde men een vorm van leven op Venus te ontdekken wegens gelijkenis met de aarde, vanop aarde gezien toch. 

Op 1 maart 1978 werd het lijk van sir Charlie Chaplin gestolen. Hij was 2,5 maand eerder op Kerstmis 1977 overleden. De twee daders eisten losgeld van zijn weduwe, maar ze werden betrapt. Drie maanden later werd het lijk van sir Charlie Chaplin teruggevonden bij het Meer van Genève in Zwitserland. De acteur ligt nu begraven onder een laag gewapend beton van bijna 2 m dik.

Op 1 maart 1969 toont Jim Morrison, zanger van The Doors, zijn penis tijdens een concert in Miami. Maar het blijft nog altijd zeer de vraag of hij dat ook effectief heeft gedaan, want op het beeldmateriaal van het concert is toch niets expliciet te zien. Toch werd het concert stilgelegd en werd Jim Morrison veroordeeld, hoewel het ook als de denkbeeldige stok achter de deur kon zijn om de rebel achter de tralies te krijgen. Nog voor de start van zijn proces, werd hij dood teruggevonden in zijn bad in een hotel in Parijs. Hij ligt begraven in Père La Chaise. Jim Morrison behoort tot de Club van 27. Dat zijn bekende muzikanten die overleden zijn op hun 27ste.

Morgen reizen we onder meer naar 1969 voor de eerste vlucht van de Concorde. Tot morgen.

Di2mrt

In 1933 gaat de film King Kong in première. De scène waarin gorilla Kong de Empire State Building in New York beklimt met in zijn hand de geschaakte Ann (Amerikaans) behoort tot ons collectief geheugen. Een leuk weetje is dat King Kong in de originele versie van de film niet altijd even groot is. Op het eiland is hij bijna 5,5 m hoog. En in de slotscène op Empire State Building is hij bijna drie keer zo groot, nl. 15 m. Foutje van de filmmakers.

Het is vandaag 65 jaar geleden in 1956 dat Marokko onafhankelijk wordt. 44 jaar lang sinds 1912 was het land een Frans-Spaanse bezetting. Sinds de zomer van (23 jul!) 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. De overheersende godsdienst is de islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen en joden. Marokko telt twee officiële talen: Arabisch en Berbers.

De Concorde maakt vandaag in 1969 zijn eerste vlucht. De eerste vlucht met passagiers was voor tien dagen later op 12 maart 1969. Het prestigeproject van het straalvliegtuig voor passagiers kostte 1,5 miljard euro. In 30 jaar zijn er maar 20 toestellen gebouwd. De Concorde maakte zijn laatste vlucht in 2003 als het neerstort tijdens het opstijgen in Parijs.

Het is dag op dag 30 jaar geleden op 2 maart 1991 dat er een einde komt aan de Tweede Golfoorlog. Door de tussenkomst van de Verenigde Staten en de UNO stopt de bezetting van Koeweit door buurland Irak. Zeven maanden eerder in augustus 1990 was Irak buurland Koeweit binnengevallen. De Eerste Golfoorlog duurde nog langer, nl acht jaar tot 1988. De Derde Golfoorlog dateert van 2003.

In 1998 breekt het vrt-programma Schalkse Ruiters de kijkcijfers met 2,3 miljoen kijkers. De komische tv-show op zondagavond met Tom Leenaerts en Bart De Pauw liep van 1996 tot 1998. Kijkers kregen telkens drie reportages te zien waarover zij moesten beslissen of deze echt waren of in scène gezet. Kijkcijfers zijn gebaseerd op dagcijfers zowel live als uitgesteld op de dag van de uitzending op een tv-scherm.

En 2 maart is de plotse sterfdag van fotograaf Patrick De Spiegelaere in 2007. De persfotograaf was werkzaam voor De Morgen, Knack en De Standaard en hij was onder meer ook de huisfotograaf van Raymond van het Groenewoud.

Morgen reizen we onder meer naar 3 maart 1952 wanneer Elvis Presley voor het eerst op tv te zien is. Tot morgen.

Wo3mrt

In Parijs gaat in 1875 de opera Carmen in première. Dit gebeurde in aanwezigheid van de componist Bizet zelf. Maar het publiek jouwde hem uit, omdat ze zwaar gechoqueerd waren door de dramatische afloop van het liefdesverhaal van de Spaanse zigeunerin. Ook haar warmbloedigheid choqueerde de Parisiennes. Veel later werd Carmen het bekendste werk van Bizet hoewel hij dat succes nooit kende. Dag op dag 3 maanden na de première van Carmen kreeg Bizet een hartaanval. Hij werd amper 36. Hij ligt begraven in Père-Lachaise in Parijs.

Vandaag 60 jaar geleden in 1961 wordt Hassan ll koning van Marokko. Hij bleef dat tot aan zijn overlijden in 1999. Hij was de oudste zoon van koning Mohammed V. Van opleiding was Hassan master in de rechten. Hij regeerde als een dictator met duizenden dode dissidenten tot gevolg. Hij overleefde zelf twee aanslagen. 

Pioneer 10 is vandaag op 3 maart in 1972 gelanceerd. Het is het eerste ruimtetuig van onze aarde dat buiten ons zonnestelsel vliegt, dus voorbij de dwergplaneet Pluto. Sinds (7 februari) 2003 is er geen radiocontact meer, omdat de sonde zich te ver van de aarde bevindt. Aan boord van de Pioneer is een gouden plaat met gegevens over de mens en de aarde, voor het geval de ruimtesonde buitenaards leven ontmoet. Maar de mens zal het wellicht niet meer meemaken, want Pioneer 10 komt pas over 2 miljoen jaar aan bij de ster Aldebaran. Dat is de helderste ster in het sterrenbeeld stier en staat dicht bij de aarde, nl op slechts 65 lichtjaar.

3 maart 1983 is de sterfdag van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje. Georges Remi werd 75. Zijn pseudoniem Hergé is immers afgeleid van de eerste letters van zijn familienaam en voornaam in het Frans, de R en de G. Zijn creatie Kuifje is een journalist die opkomt tegen onrechtvaardigheid. Een aantal verhalen zijn gebaseerd op waar gebeurde voorvallen. Ook zitten heel wat knipogen naar de geschiedenis van de 20e eeuw. Bijvoorbeeld ‘De zaak Zonnebloem’ is een portret over de gevoeligheden van de Koude Oorlog en de zogenaamde gewapende vrede tussen Oost en West. 

En is het ook de sterfdag van voetbalcommentator Rik De Saedeleer in 2013. Het nieuws van zijn overlijden werd pas twee dagen later op 5 maart bekendgemaakt. De Saedeleer was intussen in intieme kring begraven.

Morgen is het 55 jaar geleden in 1966 dat John Lennon beweert dat The Beatles populairder zijn dan Jezus. Een uitspraak die een onomkeerbare invloed had op het succes van de groep. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 4 maart hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Do4mrt

In 2018 is gewezen sportjournalist en woordvoerder van VTM Mark Vanlombeek overleden aan kanker. Hij was ook gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de CD&V in Zaventem. Vanlombeek was peter van de Vlaamse Diabetesvereniging.

In 2009 besluit een studiebureau dat de Oosterweelverbinding onvoldoende scoort als mobiliteitsproject en financieel niet rendabel is. De Oosterweelverbinding is het project om de Antwerpse Ring volledig rond te maken. Acht jaar later in maart 2017 werd echter een historische compromis gesloten rond een licht aangepaste Oosterweelverbinding in combinatie met de aanleg van een nieuwe autosnelweg ten noordoosten van de stad. De Oosterweelverbinding wordt op twee plaatsen overkapt. Er komt ook een vierde tunnel onder de Schelde. De werkzaamheden zijn intussen al drie jaar (maart 2018) bezig en zijn gepland tot 2026.

55 jaar geleden op 4 maart 1966 spreekt John Lennon in een interview in een Londense krant de legendarische woorden ‘We are more popular than Jesus’. Hij bedoelde alleen maar dat de jongeren van halverwege de jaren 60 in het Verenigd Koninkrijk meer The Beatles als gesprekonderwerp hadden dan Jezus. De populariteit van The Beatles stortte als een kaartenhuisje in elkaar. Het zal uiteindelijk het einde van de optredens betekenen. The Beatles werden dan een studiogroep. Het Vaticaan heeft de groep in 2010 wel officieel vergiffenis geschonken voor de uitspraak van John Lennon. John Lennon was dan al 30 jaar vermoord.

In 1954 vindt de allereerste geslaagde orgaantransplantie plaats bij de mens. Het ging om een niertransplantatie in een ziekenhuis in Boston. De arts was de latere Nobelprijswinnaar Joseph Murray. De patiënt ontving een nier van zijn gezonde eeneiige tweelingbroer.

In 1877 gaat het Zwanenmeer van Tchaikovsky in première. Het was geen succes. Tchaikovsky begon dan maar aan een nieuwe partituur, maar stierf in 1893. Na de herwerking door Riccardo Drigo twee jaar later in 1895 werd het populairder. Het is die partituur van het Zwanenmeer die we tot op vandaag nog altijd kennen.

Op 5 maart nemen drie bekende Vlamingen ontslag op dezelfde dag in 2013. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr5mrt

Ray Tomlinson overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden. Hij was de uitvinder van het @-teken of ook wel het apenstaartje genoemd dat we gebruiken in een e-mailadres.

Op 5 maart 2013 nemen drie bekende mensen ontslag in ons land. Tom Vandyck acteur en regisseur van onder meer Van Vlees en Bloed neemt ontslag bij Woestijnvis. Algemeen directeur van Telenet Duco Sickinghe (Seaking-e) stapt ook op. Hij was het jaar daarvoor in 2012 nog manager van het jaar. En Steven Vanackere neemt ontslag als minister van Financiën omtrent zijn rol in de fiscale fraude tussen Belfius en het ACW. De bank betaalde jaarlijks 4 miljoen aan de christelijke arbeidersbeweging in ruil voor een onthouding van publieke verklaringen die de reputatie van de staatsbank kon schaden. Een vaste kabinetsmederwerker van de minister was een bestuurslid van Belfius.

In 1971 is het zéér koud, want dan vriest het -19,5°, vandaag dus precies een halve eeuw geleden. En vandaag in 1963 begint het eindelijk te dooien. 71 dagen lang sinds kerstdag 1962 lag er sneeuw.

In 1960 wordt tijdens een begrafenis de wereldberoemde foto genomen van revolutionair Che Guevara. De fotograaf is Alberto Korda. De foto is het bekende gezicht van Che Guevara met militaire muts op posters en T-shirts.

In 1953 overlijden twee bekende Russen op dezelfde dag. Componist Sergej (ij) Prokofjev die we kennen van Romeo & Juliet en van Peter & de Wolf. Ook de Russische leider Jozef Stalin wordt op dezelfde dag in 1953 dood teruggevonden op zijn kamer. Hij was eigenlijk al een dag eerder overleden. Zijn dokters waren niet bij hem gebleven uit vrees geëxecuteerd te worden bij een verkeerde diagnose. Stalin ging de geschiedenis in als de man die erin slaagde om Hitler in 1945 te verslaan. Hoewel, Stalin zelf als een dictator 20 miljoen Russen weggezuiverde in de Russische en Siberiche straf- en werkkampen, vooral tussen 1934 en 1938, dus nog voor de concentratiekampen van Hitler. Stalin had het ook niet voor Joden.

In 1948 lijkt het wel zomer met 18° als maximumtemperatuur.

Maandag verdwijnt een Boeing van Malaysia Arlines spoorloos van de radar in 2014. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 8 maart hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma8mrt

8 maart is de Internationale Vrouwendag. Dat is de dag waarop de eerste vrouwenstaking wordt herdacht, in 1908 is dat, in New York. Duizenden vrouwelijke textielarbeidsters, vooral naaisters, eisten een beter loon en vooral een werkdag van niet meer niet dan 8 uur.

En ook op de Internationale Vrouwendag, maar dan wel in 2002, wordt Astrid Lindgren begraven. De geestelijke moeder van Pippi Langkous was al anderhalve maand eerder overleden (op 28 januari 2002). Ze wou begraven worden op de Internationale Vrouwendag, vandaag dus in 2002

Precies een halve eeuw geleden in 1971 verslaat bokser Joe Frazier in het WK zwaargewicht tegenstandiger Cassius Clay, later bekend als Muhammad Ali. Fraizier vocht in zijn carrière drie keer tegen Muhammad Ali, maar kon er maar één winnen.

Uit een referendum vandaag in 1973 blijkt dat de meerderheid van de Noord-Ieren bij Engeland wil blijven. Ruim een jaar eerder in januari 1972 vond Bloody Sunday plaats in het Noord-Ierse LondonDerry waarbij 14 ongewapende Katholieken werden neergeschoten door Britse soldaten. De Ierse republiek is Katholiek en leeft in strijd met het protestantse Noord-Ierland dat bij Engeland behoort. Maar er wonen ook Katholieken in Noord-Ierland. In de lente van 1998 zorgde het Groedevrijdagakkoord voor zelfbestuur in Noord-Ierland, waarbij ook katholieken deel uitmaken van het bestuur.

Vandaag in 1993 wordt sprinter Ben Johnson levenslang geschorst wegens dopinggebruik. Levenslang, omdat het al de tweede keer was dat hij betrapt werd op doping. Johnson was in één klap wereldberoemd toen hij tijdens de wereldkampioenschappen in 1987 en de Olympische Spelen in 1988 Carl Lewis in de finale versloeg telkens in een wereldrecordtijd, maar Johnson werd dus gediskwalificeerd wegens doping.

In 2014 verdwijnt een Boeing van Malaysia Arlines spoorloos van de radar. Het vliegtuig dat op weg was naar Peking verdween na 40 min. Dat zou manueel door een piloot zijn gebeurd. Er was geen noodsignaal. Het vliegtuig vloog wellicht nog een paar uren door om uiteindelijk zonder brandstof neer te storten in de Indische Oceaan. 1 jaar en vier maanden later in juli 2015, spoelde een deel van een vleugel aan op het eiland Réunion. Het toestel met de 227 passagiers en de 12 bemanningsleden is na 7 jaar nog altijd niet teruggevonden.

Benieuwd wat er op 11 maart gebeurde in de geschiedenis? Dan wordt onder meer Paul McCartney tot ridder geslagen. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di9mrt

9 maart 2014 is een zomerswarme dag met 21° op de thermometer. Het is helaas ook de sterfdag van Gerard Mortier. Hij krijgt naam als opera-intendant van de Munt in Brussel. In de jaren 70 was hij artistiek directeur van verschillende opera’s onder meer in Düsseldorf (1972-73), Hamburg (1973-77), Frankfurt (1977-79) en Parijs (1979-81). Tijdens zijn loopbaan kreeg hij tal van eerbewijzen, onder meer een eredoctoraat van de universiteiten van Antwerpen en Salzburg. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in februari 2005 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2004. In 2011 kreeg Gerard Mortier de titel van baron. En in 2014 werd hem postuum de Goethe-Medaile toegekend wegens zijn zorg voor de Duitse taal in het buitenland en voor de bevordering van een internationale culturele samenwerking.

9 maart is de sterfdag van acteur Jan Reussens in 1991, vandaag dus 30 jaar geleden. Hij begon zijn carrière als Sander in Schipper naast Mathilde en eindigde die als uitvinder Napoleon in de jeugdserie Merlina. Daartussen speelde hij onder meer Landerke in De Paradijsvogels en Cesar in Slisse & Cesar.

In 1967 vlucht de 40-jarige dochter van de gewezen Russische leider Jozef Stalin naar de Verenigde Staten. Zij was het jongste kind en de enige dochter van de Sovjetleider. Na het overlijden van Stalin nam ze de familienaam van haar moeder. Ze kreeg de Amerikaanse nationaliteit maar verhuisde nog meerdere keren tussen Amerika, Rusland en Engeland. Haar enige zoon kreeg de naam van haar vader Jozef.

De speelgoed-modepop Barbie viert vandaag haar 62ste verjaardag (1959). De mannelijke versie van Barbie heet Ken en ontstond twee jaar later in 1961 en viert dus dit jaar zijn 60ste verjaardag. De Afro-Amerikaanse Barbiepop heet Christie en kwam er in 1968. En sinds 1997 heb je ook een Barbie in een rolstoel en die heet Becky.

Heb je deze TM net gemist? Dan verwijs ik je graag naar de website RT.be. Of je downloadt de podcast van deze aflevering gratis in iTunes, Soundcloud, Google Podcast of Apple Podcast. Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat de eerste coronadode in ons land wordt bekendgemaakt. Graag tot morgen.

Woe10mrt

Het is precies een jaar geleden (2020) dat de eerste coronadode valt in ons land. Het was een vrouw van 90. Dat werd een dag later op 11 maart door de regering bekendgemaakt. Op diezelfde dag overleden nog twee patiënten. Na meer dan een jaar telt ons land momenteel al meer dan 20 000 doden, waarvan evenveel vrouwen als mannen. Meer dan de helft is ouder dan 85. En de helft van het aantal Covid-doden zijn Vlamingen.

Op diezelfde dag vorig jaar (2020) stapt heel Italië in quarantaine wegens Corona. Eerder was N-Italië al in quarantaine, maar door de massale vlucht van het noorden naar het zuiden ging heel Italië in quarantaine en hoopte de regering daarmee de verspreiding van het virus te kunnen stoppen. Scholen gingen dicht, telewerk was geen verplichting en het openbaar vervoer bleef rijden, maar de Italiaanse premier deed toch een oproep om in uw kot te blijven.

Op 10 maart 2019 stort voor de tweede keer een Boeing 737 MAX neer enkele minuten na het opstijgen. Vijf maanden eerder stortte al een 737 MAX neer ook enkele minuten na het opstijgen. Toen was het een vlucht van de Indonesische luchtvaartmaatschappij. Nu gaat het om een vlucht van Ethiopian Airlines. Alle 157 inzittenden kwamen om het leven. Het vliegtuig was nog maar vier maanden oud en had 1.200 vlieguren. Alle verkochte toestellen bleven wereldwijd aan de grond. 

En ook precies een jaar geleden (2019) is Farid Bamou(oe)-Hammad, beter bekend als Farid Le Fou, overleden aan kanker. Hij werd 51. Hij stond bekend als de meest onhandelbare gevangene van ons land. Bamouhammad zat straffen uit in verschillende gevangenissen en veroorzaakte telkens sociale onrust bij de cipiers. Hij werd daarom regelmatig vastgehouden in eenzame opsluiting. We leerden hem vooral kennen in 2005 toen hij tijdens een dag penitentiair verlof, zijn ex, haar moeder en hun dochter gijzelde in een appartement nabij de Brusselse Grote Markt.

De ontsnapte gevangene James Earl Ray bekent vandaag op zijn 41ste verjaardag in 1969 (1928) dat hij dominee Martin Luther King vermoordde een jaar eerder in (4 april) 1968. Kort na zijn dood in 1998 werd aangetoond dat zijn wapen onmogelijk het wapen van de moord kon zijn.

Tot zover je dagelijkse portie geschiedenis. Morgen is het precies een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 een pandemie noemt én is het dag op dag 103 jaar geleden in 1918 dat wereldwijd de Spaanse griep uitbreekt. Dit en nog veel meer morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Do11mrt

Het is net een jaar geleden (2020) dat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 uitroept tot pandemie. COVID-19 is de ziekte, corona is het virus die de ziekte veroorzaakt. De ziekte werd voor het eerst opgemerkt in de laatste week van 2019 en verspreidde zich in drie maanden tijd wereldwijd. We kunnen virussen ook overleven, zoals de pokken en de pest, die wel 500 jaar duurde. Antibiotica helpt niet tegen virussen, wel tegen bacteriën. De jaarlijkse seizoensgriep is een virus en een verkoudheid is dat ook.

Het is net een jaar geleden (2020) dat filmproducent Harvey Weinstein wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor verkrachting. Hashtag #metoo is intussen op sociale media wereldwijd een begrip geworden.

Het is vandaag 10 jaar geleden op 11 maart 2011 dat een zeebeving van 9,9 op de schaal van Richter plaatsvindt voor de noordoostkust van Japan. Die veroorzaakte een tsunami met golven tot 21 m hoog. Aan de kerncentrale van Fukushima waren de golven 14 m hoog. Dat veroorzaakte een kernramp, maar daarover morgen meer. Japan is door de beving bijna 2,5 meter opgeschoven naar het oosten. De denkbeeldige as waarrond de aarde draait, de aardas dus, verschoof 10 cm door de beving.

In 2009 is actrice Jenny Tanghe overleden. We kennen haar als Moeder Cent in Wij Heren van Zichem en als de moeder van DDT in FC De Kampioenen.

In 1982 wordt de leerplicht op 16 gebracht. Iedere jongere moet dan 2 jaar langer tot zijn 16de op de schoolbanken. Er was immers aangetoond dat er een verband bestond tussen het onderwijsniveau en de werkloosheid. Op het einde van dat schooljaar 82-83 (in 1983) werd de leerplicht nog eens verlengd tot 18, zoals het nu nog altijd is. De leerplicht werd in 1914 ingevoerd, eerst tot het zesde studiejaar, daarna tot het zevende en het achtste leerjaar. 

Op 11 maart 1918 melden zich in het Amerikaanse leger ruim 100 zieke soldaten. Enkele dagen later lagen er al meer dan 1.000 met koorts in bed. Dit was het begin van de Spaanse griep het meest dodelijke virus dat de mens ooit trof. Meer dan 50 miljoen mensen stierven wereldwijd aan de Spaanse griep. (Meer dan 2 miljoen aan corona) Dat is 1 op 50 en was meer dan het aantal doden van de Eerste Wereldoorlog die dan net voorbij was. Het Spaanse griepvirus is tot op vandaag nog altijd het belangrijkste virus van de jaarlijkse seizoensgriep.

Morgen is het 10 jaar geleden in 2011 dat de kernramp in Fukushima plaatsvond. Tot morgen.

Vr12mrt

Het is precies een jaar geleden (2020) dat op de Brusselse beurs de Bel-20 het grootste verlies ooit noteert van 14,2 %. Vooral de banken deden het slecht met verliezen tot 20 %. Ook de Europese beurzen deden het slecht. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde maatregelen aan om de gevolgen van de corona-pandemie te verzachten. De ECB pompte extra geld in de economie door haar opkoopprogramma van obligaties met 120 miljard euro te verruimen.

Het is exact 10 jaar geleden op 12 maart 2011 dat in de kerncentrale van Fukushima in Japan een kernramp plaatsvindt. Dat was het gevolg van de zware zeebeving van 9,9 op de Schaal van Richter een dag eerder met een tsunami tot gevolg. De afkoeling van de reactorkern van Fukushima viel uit wegens een stroompanne. Daardoor ontstonden meerdere explosies waarbij radioactief materiaal onsnapte. 100 000 mensen werden geëvacueerd in de dagen na de ramp. Er wordt algemeen aangenomen dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Het verhoogde aantal patiënten met schildklierkanker dat in de jaren na de ramp werd vastgesteld, zou toevallig zijn.

57,68 %. Dat is het aantal Belgen dat vandaag in 1950 in een referendum stemt voor de terugkeer van Leopold lll als koning van ons land. De nipte meerderheid dankte hij aan drie op vier Vlamingen die hun ja-woord hadden gegeven. In de zomer van 1950 kwam Leopold III dan terug uit ballingschap, maar die terugkeer zorgde bijna voor een burgeroorlog. Zoals bekend trad hij dan in diezelfde zomer van 1950 uiteindelijk toch nog af ten voordele van Boudewijn.

In 1945 is vermoedelijk 12 maart de sterfdag van de Joodse Anne Frank. Ze was 15 toen ze stierf in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Haar vader Otto Frank herwerkte en publiceerde het dagboek van Anne.

Vandaag 115 jaar geleden in 1906 zorgt extreem hoog water op de Westerschelde voor een stormvloed. Zeedijken breken met grote schade tot gevolg. Vooral Zeeland was het slachtoffer, maar ook bij ons verdronken 8 mensen in het Waasland in Oost-Vlaanderen. Naar aanleiding van deze stormvloed werden in Nederland de dijken verhoogd met muurtjes. De grote deltawerken in Nederland waren van na de storm en watersnood in 1953, bijna een halve eeuw later dus. Die was nog veel ingrijpender dan die van vandaag in 1906.

Maandag is het precies een halve eeuw geleden op 15 maart 1971 dat wereldkampioen Jempi Monseré verongelukt. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma15mrt

15 maart in het jaar 44 voor Christus is de sterfdag van Julius Caesar. De Romeinse generaal werd vermoord met 23 dolksteken door enkele van zijn eigen senatoren. Door de moord konden ze verhinderen dat Caesar keizer zou worden. Hij was een dictator met minstens 700 000 doden op zijn geweten en 1 miljoen slaven. Nu zou hij een oorlogsmisdadiger zijn. Bovendien vreesden de senatoren dat Caesar te veel de Oosterse cultuur en politiek zou invoeren. Hij was immers verliefd op de Egyptische Cleopatra. 

Het is exact een halve eeuw geleden op 15 maart 1971 dat wereldkampioen Jempi Monseré uit Roeselare verongelukt tijdens een kermiskoers in Retie. Hij werd 22. Hij botste frontaal op een auto die wachtte totdat de renners waren gepasseerd. Het parcours was immers niet verkeersvrij. Daardoor was de vrouw aan het stuur van de wachtende Mercedes niet in fout. Het dodelijke ongeluk wijzigde de verkeersregels tijdens kermiskoersen grondig. In 1976, vijf jaar na de dood van Jempi Monseré, verongelukte ook zijn zoontje van 7 op de fiets met een kindversie van de wereldkampioentrui van papa. Vader en zoon Monseré liggen naast elkaar begraven in Beveren-Roeselare.

In 1985 vertelt premier Wilfried Martens aan het parlement dat de regering heeft beslist om 16 kruisraketten te plaatsen in Florennes. Die zijn gericht op Rusland en het oosten. Dit paste in de Koude Oorlog tussen Oost en West. Er waren intussen al twee vredesbetogingen in Brussel georganiseerd en er volgde nog een derde met 200 000 deelnemers. In 1987 gingen de raketten uit Florennes uiteindelijk toch nog terug richting Amerika als gevolg van een akkoord tussen Oost en West.

Het is precies 10 jaar geleden in 2011 dat de burgeroorlog in Syrië begint als een gewapend vezet van verschillende strekkingen binnen de bevolking. De regering van president Assad reageerde hard tegen de gewapende opstanden. De Arabische Lente, zoals de protesten werden genoemd, wilde een einde maken aan de noodtoestand in het land die dan al bijna een halve eeuw (48 jaar) sinds 1963 bezig was. Door militaire nederlagen en door desserteurs verkleinde het regeringsleger waardoor de Syrische regering meer en meer begon te vertrouwen op milities, zoals Hezbollah. Drie jaar later in 2014 begon terreurgroep IS zelf in Syrië te opereren.

Morgen is het precies 75 jaar geleden op 16 maart 1946 dat de Ijzertoren in Diksmuide instort na een bomaanslag. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Di16mrt

In 1978 strandt de supertanker Amoco Cadiz voor de kust van Bretagne. Dat gebeurde na een kleine breuk in de stuurinrichting als gevolg van een storm. Op amper 5 km van de kust brak de tanker in twee. 200 000 ton ruwe olie stroomde in zee. Door het zeer slechte weer lukte het niet om de resterende olie uit de Amoco Cadiz te bergen. Bij elke nieuwe vloed werd de kust overspoeld door verse olie. Het Bretoense strand verdween onder de olie over een afstand van maar liefst 300 km. Vele oesterkwekers verloren in één klap hun oogst. Het opruimen duurde bijna een jaar.

Het is exact 75 jaar geleden op 16 maart 1946 om kwart voor twee ’s nachts dat de Ijzertoren in Diksmuide wordt vernield door een bom. De toren stort volledig in. Bijna een jaar eerder was er al eens een poging, maar toen bleef de schade beperkt tot een gat in de muur. De twee aanslagen pasten in de anti-Vlaamse repressie van kort na de Tweede Wereldoorlog waarbij Vlaamse vlaggen werden geïnterpreteerd als samenwerking met Duitsland. Dertien verdachten werden voorgeleid maar werden ruim tien jaar later door de Kamer van inbeschuldiging in Gent buiten vervolging gesteld. De ruïne van de IJzertoren met zijn crypte wordt als blijvende getuigenis bewaard. In de zomer (22 augustus) van 1965 werd dan de nieuwe toren ingewijd zoals we die nu nog altijd kennen. Die kwam er dankzij vrijwillige bijdragen van vele Vlamingen en verenigingen.

Dag op dag 55 jaar geleden in 1966 vindt de eerste koppeling plaats tussen twee ruimtesondes. De koppeling was een belangrijke stap naar de eerste maanlanding van drie jaar later in 1969. Gemini 8 had twee astronauten aan boord die bovendien hun eerste ruimtevlucht maakten. Eén van hen was Neil Armstrong die 3 jaar later de eerste mens op de maan was.

Op 16 maart 1919 wordt de eerste officiële wielerwedstrijd gereden in ons land sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat was de Grote Prijs van Mechelen voor Onafhankelijken. Die werd gewonnen door West-Vlaming Jules Vanhevel. Het was ook zijn laatste overwinning als onafhankelijke. In datzelfde jaar 1919 werd hij beroepsrenner. Het jaar daarop in 1920 was hij eerste in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en werd hij Belgisch kampioen. Hij was trouwens twee jaar op rij Belgisch kampioen.

Voila. Morgen is het een jaar geleden (2020) dat acteur Johny Voners is overleden, beter bekend als Xavier in FC De Kampioenen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 maart hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo17mrt

Precies een jaar geleden (2020) is acteur Johny Voners overleden aan huidkanker. Hij werd 74. We kennen hem uiteraard het best als Xavier Waterslaeghers in FC De Kampioenen, een rol die hij bijna 30 jaar vertolkte. Zijn eerste televisierol was die van Dirk Talboom in Axel Nort in 1966. Voners is drie keer getrouwd, waarvan de tweede keer en het langst met actrice Jeanine Bischops. 

In 2002 pleegt de gewezen politicus Alain Van der Biest zelfmoord. Dat was in het huis van zijn moeder die een maand eerder overleden was. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Luik was begonnen met het dossier van de moord op partijgenoot André Cools, waarin Van der Biest een van de hoofdverdachten was. Twee jaar na het overlijden van Van der Biest werden in (januari) 2004 uiteindelijk 6 mensen uit de kringen van Van der Biest veroordeeld door het Hof van Assisen voor medeplichtigheid aan de moord op Cools. In de afscheidsbrief van Alain Van der Biest aan zijn vrouw bleef hij zijn onschuld volhouden.

Op 17 maart 1985 betogen 150 000 mensen tegen het plaatsen van kruisraketten in Florennes. Twee dagen eerder had de regering-Martens beslist de Amerikaanse kruisraketten te plaatsen. Nog diezelfde nacht werden de eerste 16 van de 48 in het totaal, overgevlogen uit de VS en opgeslagen in Florennes. Twee jaar eerder in 1983 kwamen 400 000 mensen naar Brussel in een rakettenbetoging. Dat was de grootste betoging ooit in ons land. De plaatsing van de raketten was een antwoord van Amerika op het plaatsen van raketten door Rusland, toen nog Sovjet-Unie. We zijn immers in 1985 in de Koude Oorlog waarop het westen en het oosten de wapens op elkaar hebben gericht in een zogenaamde gewapende vrede. Twee jaar later in 1987 sloten de twee grootmachten een akkoord over de afschaffing van de middellangeafstandsraketten en werden die enkele jaren later verwijderd en in Amerika vernietigd.

Christian Andreas Doppler is overleden op 17 maart 1853 aan een longaandoening. Hij werd amper 49. De Oostenrijkse wiskundige ontdekte in 1842 het naar hem genoemde dopplereffect. Dat is het effect waarbij de frequentie van geluid hoger klinkt als het naar jou komt en lager klinkt als het van jou verwijderd wordt. Of anders gezegd: de sirene van een ziekenwagen die naar jou komt, klinkt hoger dan wanneer hij gepasseerd is. Het dopplereffect had een grote invloed op de wetenschap, zoals bij de radartechniek, in de astronomie en in de geneeskunde.

Morgen is er een nieuwe TM met een tijdsreis in de geschiedenis van 18 maart. Zo is het morgen precies een jaar geleden dat de eerste lockdown begint. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do18mrt

Het is precies een jaar geleden (2020) dat de eerste lockdown begint naar aanleiding van het coronavirus. De grootste concentraties van besmettingen bevonden zich in Alken, Sint-Truiden en Quévy. In ons land waren dan 64 mensen overleden aan Covid-19 en waren 462 mensen opgenomen in het ziekenhuis. 

Vandaag vijf jaar geleden op 18 maart 2016 is het voorpaginanieuws: Salah Abdeslam wordt opgepakt na 4 maanden spoorloos te zijn verdwenen. Hij was het brein van de aanslagen in Parijs, onder meer in de concertzaal La Bataclan. Hij was ook van plan een zelfmoordaanslag te plegen in het Stade de France, maar de bomgordel deed het niet. Abdeslam heeft de Franse nationaliteit, maar woonde in Molenbeek. Bij zijn arrestatie vandaag in 2016 probeerde hij te vluchten, maar hij werd neergeschoten. Met zijn arrestatie kon echter niet worden verhinderd dat vier dagen later de aanslag in Zaventem plaatsvond. Abdeslam werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

Leo Martin overlijdt in 1993 aan longkanker. Hij werd 68. Hij is de ene helft van Gaston en Leo. Naast acteur was hij ook muzikant, klarinet- en saxofoonspeler en orkestleider. 

In 1965 loopt de eerste ruimtewandeling bijna fataal af. Het ruimtepak van de Russische kosmonaut Aleksei Leonov was na 10 min in het luchtledige uitgezet. Daardoor kon hij niet meer door de sluis van zijn capsule naar binnen. Hij had maar een paar minuten om te beslissen, want dan kwam de capsule in de nachtzijde van de aarde en daar was het pikdonker. Er was maar één optie om de ruimtewandeling te overleven, nl. het beschermende ruimtepak laten leeglopen. Het lukte de kosmonaut nipt. Ook de landing op aarde verliep niet volgens het boekje. De Rus landde immers in de bossen van het ijskoude Siberië in een temperatuur van -25°C, 1600 km verder dan gepland.

80 jaar geleden in 1941 overlijdt Henri Cornet (Franse uitspraak). Hij was de tweede winnaar van De Ronde van Frankrijk en nog altijd de jongste winnaar van de Tour ooit. Hij was 19 toen hij won in 1904.

En 18 maart 1928 is de sterfdag van dichter Paul van Ostaijen. Hij werd 32 toen hij overleed aan tuberculose. Van Ostaijen kennen we allemaal van de schoolbanken, nl. van de gedichten Melopee en het kinderversje Marc groet ’s morgens de dingen.

Morgen flitst de TM ons onder meer terug naar 19 maart 1978. Dan rijdt Eddy Merckx zijn laatste koers. Graag tot morgen.

Vr19mrt

In 2008 pleegt schrijver Hugo Claus euthanasie. Hij werd 78. In zijn lange carrière schreef hij duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en meer dan 20 romans, waarvan Het verdriet van België er maar één van is.

En op precies diezelfde dag in 2008 overlijdt Arthur C. Clarcke, de sciencefictionschrijver van Space Odyssey wat door Kubrick is verfilmd maar op zijn verzoek wel is geschreven.

In 2005 is 19 maart de sterfdag van John DeLorean. Zijn auto werd wereldberoemd als de rijdende teletijdmachine in de drie films van Back to the future.

In 1978 rijdt Eddy Merckx zijn laatste wielerwedstrijd. Dat is in de Omloop van het Waasland met aankomst in Kemzeke. Merckx eindigt als twaalfde. In zijn carrière won hij vijf keer de Ronde van Frankrijk en vijf keer de Ronde van Italië, drie keer Parijs-Roubaix, twee keer de Ronde van Vlaanderen en één keer de Ronde van Spanje, hij is drie keer wereldkampioen en één keer Belgisch kampioen én hij is eeuwig houder van het werelduurrecord.

In 1953 wordt DNA ontdekt. Het waren de twee jonge onderzoekers, James Watson en Francis Crick, van de universiteit van Cambridge, die het raadsel van het DNA-molekuul konden ontcijferen. Ze lieten zien dat DNA in staat is om op een relatief simpele wijze immense hoeveelheden genetische informatie op te slaan. Bovendien toonden ze ook aan dat de typische structuur van DNA het mogelijk maakt om schijnbaar eindeloos kopieën van zichzelf te kunnen maken.

19 maart 1950 is de sterfdag van Edgar Rice Burroughs (be-roe-s), de geestelijke vader van Tarzan.

En in 1918 legt het Amerikaanse Congres de tijdzones vast. Een tijdzone is een gebied op aarde met een gelijke tijd. In ons land volgde de stad Tielt vandaag in 1918 uitzonderlijk de Duitse tijd wegens het Duitse oppercommando van de Eerste Wereldoorlog dat in Tielt was gekazerneerd. Met het vastleggen van de tijdzones werd ook de zomertijd ingevoerd.

Voilà. We stapten in 2008 in de TM met het overlijden van Hugo Claus en we stapten er 90 jaar eerder in 1918 er terug uit met de tijdzones en de zomertijd. Fijn dat je even meereisde.

Maandag is het vijf jaar geleden in 2016 dat de terreuraanslagen in Zaventem en in het metrostation Maalbeek plaatsvonden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 maart hoor je maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.

Ma22mrt

Op 22 maart 2017 vindt een terroristische aanslag plaats in London. Hierbij kwamen zes mensen om het leven onder wie de dader zelf. Hij reed opzettelijk in op een groepje mensen op Westminster Bridge. En bij het Brits parlement stak hij een agent dood. Uiteindelijk werd hij zelf doodgeschoten.

Precies een jaar eerder in 2016, vandaag dus exact 5 jaar geleden, vinden de terreuraanslagen plaats in Zaventem en in het metrostation Maalbeek. 32 mensen kwamen hierbij om het leven. De daders waren teruggekeerde Syriërs die banden hadden met terreurgroep IS. Het waren dezelfde van de aanslagen in Parijs. Drie terroristen kwamen in Brussel om het leven. Twee andere hadden de luchthaven kunnen verlaten. Als reactie op de aanslagen werd het dreigingsniveau meteen met 1 niveau verhoogd tot het hoogste niveau vier. Twee maanden geleden (jan 2021) werden 10 verdachten doorverwezen naar het hof van assisen. Twee van hen zijn Mohamed Abrini, “de man met het hoedje”, en Salah Abdeslam uit Molenbeek. De start van het proces zal nog maanden duren.

22 maart is de sterfdag van acteur Marc Leemans in 2015. We kennen hem vooral als de pastoor in De Paradijsvogels. Zijn vrouw Josephine Verbustel kennen we als zangeres Jo Leemans.

In 1995 is Russisch kosmonaut Poljakov terug op aarde. Niets bijzonders denk je ware het niet dat hij 438 dagen lang rondjes heeft gedraaid rond de aarde. Zijn record van 1 jaar en 2 maanden is dan ook het langste verblijf van een mens in de ruimte.

Er valt vandaag uitzonderlijk veel sneeuw in de Hoge Venen. Er ligt maar liefst 30 cm. In 1978 wel te verstaan.

Teach-In wint met het nummer Ding-a-dong het Eurovisiesongfestival in 1975. België eindigde 15de op 19 deelnemers met Gelukkig zijn van Ann Christy. Het Eurovisiesongfestival vond in Zweden plaats, omdat Abba het jaar daarvoor het festival had gewonnen met Waterloo.

In 1963 verschijnt de eerste LP van The Beatles ‘Please, please me’. De LP kwam vlugger uit dan verwacht, omdat de The Beatles op dat moment succes hadden met de gelijknamige single ‘Please Please me’ en ook met de eerste single ‘Love Me Do’. De LP werd in één studiodag opgenomen.

Voila, dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 22 maart. Morgen is het precies een halve eeuw geleden in 1971 dat 100 000 boze landbouwers een ware veldslag houden tijdens de boerenbetoging in Brussel.

Di23mrt

Vandaag is het precies een halve eeuw geleden in 1971 dat een ware veldslag plaatsvindt tijdens de boerenbetoging in Brussel met zelfs één dode. Alles wat van de staat was, moest eraan geloven: verlichtingspalen, verkeerslichten en bomen, bushokjes en telefooncellen, ramen van bankfilialen, en twee trams en 10 auto’s werden in brand gestoken. De 100 000 betogende boeren pikten het nieuwe landbouwplan van Europa niet met een drastische beperking van de boterberg en de melkplas. Of zoals Europa het formuleerde: er zijn te veel landbouwers en er is te veel landbouwgrond. De geplande hervorming ging ondanks het felle protest toch door. Samen met de invoering van de btw zijn dan veel kleine landbouwers gestopt.

In 1974 vindt vandaag in London de première plaats van de eerste voorstelling van The Mousetrap van Agatha Christie. De Muizenval werd sindsdien onafgebroken elke avond gespeeld in Saint-Martin’s Theatre (thee-A-tre). Het is daarmee de langstlopende theatervoorstelling wereldwijd. De teller stond op meer dan 28 000 voorstellingen toen corona uitbrak en de voorstellingen noodgedwongen moesten stoppen. Intussen zijn er opnieuw voorstellingen in London met de nodige afstand tussen de zitjes. En ook de traditie is gebleven, nl. elke voorstelling eindigt met de vraag van de spelers om de naam van de moordenaar niet te verklappen. Van The Mousetrap bestaat een boek, maar geen film en dat mag ook niet volgens het testament van Agatha Christie zolang er theatervoorstellingen zijn in London.

In 1998 wint de film Titanic 11 oscars. De film gaat over twee geliefden, Rose en Jack, die elkaar ontmoeten tijdens de fatale overtocht van de Titanic in 1912. Beelden van het varende schip werden gemaakt met een miniatuurschip van 14m lang. Omdat regisseur James Cameron enkel de rechterzijde van de replica had uitgewerkt, ontstond er een probleem toen bleek dat de echte Titanic enkel links aangemeerd kon worden. Tijdens de montage van de film werden bepaalde scènes dan maar gespiegeld. 

Na 15 jaar rondjes rond de aarde draaien stort het Russische ruimtestation MIR gecontroleerd neer in de Stille Oceaan in 2001, vandaag dus 20 jaar geleden. MIR was de Russische versie van het Internationaal RuimteStation ISS. Het Russische station was 13 jaar lang bewoond door kosmonauten.

23 maart 2002 is de sterfdag van wielrenner Marcel Kint. Hij was de enige renner die het langst de wereldkampioentrui droeg. Dat kwam omdat na zijn overwinning op het WK in Valkenburg, in 1938 was dat, er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen wereldkampioenschappen werden gereden.

Dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 23 maart. Morgen tijdreizen we onder meer naar 1992 als Dirk Frimout vertrekt met de Space Shuttle Atlantis als eerste Belg in de ruimte.

Wo24mrt

In 1905 is Jules Verne overleden. Hij was de pionier van de sciencefiction-verhalen. Zo beschreef hij hoe mensen naar de maan konden reizen en dat 140 jaar voor de eerste maanlanding. Jules Verne kennen we onder meer nog van ‘Reis rond de wereld in 80 dagen’ en ’20 000 mijlen onder zee’.

In 1992 vertrekt Dirk Frimout als eerste Belg in de ruimte met de Space Shuttle Atlantis. De reis van 143 rondjes rond de aarde duurde 10 dagen tot 2 april 1992. Samen met zes collega-astronauten werkte Frimout mee aan het onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer, de zonnestraling, de plasmafysica en de UV-astronomie. 

Een brand in de Mont Blanctunnel kost het leven aan 39 mensen, vandaag in 1999. In het midden van de ruim 11,5 km lange tunnel die de verbinding is tussen Frankrijk en Italië, brak brand uit in de vrachtwagen van een Belgische chauffeur. De vlammen werden nog extra aangewakkerd door lucht die aan de Italiaanse kant in de tunnel werd gepompt. Velen stikten in hun auto, omdat de rookdetectie in de tunnel niet werkte. Zes jaar later in 2005 veroordeelde een Franse rechtbank de Belgische vrachtwagenchauffeur tot vier maanden voorwaardelijk.

24 maart 2009 is de sterfdag van acteur Nand Buyl, wederhelft van Chris Lomme. Op tv kreeg hij bekendheid in Schipper naast Mathilde, Axel Nort en Het Zwaard van Ardoewaan.

Op 24 maart in 2015 crasht een passagiersvliegtuig van Germanwings in de Alpen. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven. Eerst werd gedacht aan een aanslag. Maar het onderzoek wees uit dat het om de zelfmoord ging van de copiloot. De man van 27 bestuurde op dat moment het vliegtuig. Hij had de gezagvoerder naar buiten kunnen lokken om dan de cockpit te vergrendelen, een procedure die bestaat sinds 9/11. De co-piloot vreesde blind te worden. Hij had net voor de crash een vliegverbod gekregen. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan gratis dag en nacht contact op met 1813.

Precies vijf jaar geleden in 2016 is het de sterfdag van de gewezen nummer 14 van Ajax, voetballer Johan Cruyff.

Precies een jaar geleden (2020) is de Franse striptekenaar Albert Uderzo overleden. Hij werd 92. Zijn naam blijft verbonden aan Asterix en Obelix samen met scenarist Goscinny. Het inkleuren van zijn tekeningen deed Uderzo niet, omdat hij kleurenblind was.

Morgen tijdreizen we naar de tijd van de hippies in 1969. Op 25 maart zijn John Lennon en Yoko Ono te gast in het Hilton Hotel in Amsterdam samen met de wereldpers voor hun eerste Bed & Hair Peace.

Do25mrt

In 2018 is Marc Santens overleden. Hij werd 91. Hij begon zijn carrière als hoofd van het badstoffenbedrijf Santens in Oudenaarde dat hij samen met zijn neef bestuurde. Hij was ook bestuurder van onder meer Sabena, de voorganger van Brussel Airlines is dat, voorts was Santens ook bestuurder van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, van Alcatel, Kredietbank Luxemburg en het uitgeversbedrijf Tijd. Vier jaar was hij ook voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond. In 1986 kreeg hij de titel van baron. In 2008 kwam hij in opspraak voor fraude, maar in 2015 kon hij het op een akkoord gooien met de Bijzondere Belastingsinspectie. Marc Santens betaalde 4,5 miljoen euro om zijn proces af te kopen.

Op 25 maart 1983 demonstreert zanger Michael Jackson de Moonwalk. Dat is een danstechniek waarbij de danser vooruit lijkt te lopen terwijl hij in werkelijkheid een achterwaartse beweging maakt. De danspas heet eigenlijk ‘backslide’ en werd voor het eerst in 1932 al gedanst door Cab Calloway. De Moonwalk, zoals we die van Michael Jackson kennen, zagen we voor het eerst bij Bill Bailey in 1955. En in 1982 was het Jeffrey Daniel van de groep Shalamar die de danspas van onder het stof haalde. Het jaar daarop vandaag dus in 1983 vereeuwigde Michael Jackson de moonwalk in zijn Billy Jean.

In 1969 beginnen John Lennon en Yoko Ono aan hun eerste Bed & Hair Peace. Ze verbleven hiervoor een week in kamer 702 van het Hilton Hotel in Amsterdam. In Bed & Hair Peace lieten de ex-Beatle en zijn vrouw zich in bed fotograferen uit protest tegen de Vietnamoorlog. In 1969 waren een half miljoen Amerikaanse soldaten aan het front.

De oprichting van de EEG wordt vandaag in 1957 ondertekend in het Verdrag van Rome. De EEG, de Europese Economische Gemeenschap, was de voorloper van de EU, de Europese Unie. Het Europa van de Zes in de EEG bestond dan uit de Benelux, West-Duitsland, Frankrijk en Italië. Op de officiële ondertekening vandaag in 1957 werden de handtekeningen op blanco papier getekend omdat nog niet alle echte documenten in zes talen vertaald waren.

Morgen is het precies 170 jaar geleden in 1851 dat Léon Foucault zijn gelijknamige slinger demonstreert. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Vr26mrt

Onze reis in de geschiedenis van de journaals begint op 26 maart 1851. Want vandaag 170 jaar geleden demonstreert de Franse wetenschapper Léon Foucault zijn gelijknamige slinger. Daarmee toonde hij aan dat de aarde draait. De slinger van Foucault is 67 m lang met onderaan de slinger een bol van 28 kg. Foucault is een van de 72 Fransen van wie hun naam op de Eifeltoren gegrift staat.

In de vroege ochtend van 26 maart 1918 wordt in Veurne de 26-jarige beroeps­onderofficier Emiel Ferfaille met de guillotine onthoofd. Het was de eerste onthoofding in ons land sinds meer dan een halve eeuw en meteen ook de allerlaatste. Ferfaille had zijn 20-jarige vriendin Rachel Ryckewaert vermoord nadat zij hem had verteld dat ze zwanger was van hem. Ferfaille had ook nog een tweede vriendin. Het duurde nog 78 jaar tot 1996 vooraleer de doodstraf definitief uit het strafwetboek werd geschrapt. Tot 1996 stond er letterlijk  dat citaat “Iedere ter dood veroordeelde wordt onthoofd” einde citaat.

In 1953 maakt de Amerikaanse medicus Jonas Salk bekend dat hij het vaccin tegen polio heeft ontwikkeld. Hij vroeg bewust geen pattent op zijn geneesmiddel. Het poliovirus was zeer besmettelijk. Door de verplichte vaccinatie is kinderverlamming in ons land verleden tijd.

Vandaag in 1995 treedt het Verdrag van Schengen in werking. Schengen is het dorp op het drielandenpunt in Luxemburg waar het verdrag door de regeringleiders in juni 1985, tien jaar eerder dus, werd ondertekend. Het Verdrag van Schengen bepaalt dat er geen grenscontroles meer zijn binnen de 26 Schengenlanden. Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn géén Schengenland. Tussen deze landen kun je als Europeaan niet vrij reizen.

Precies 20 jaar geleden in het jaar 2000 wint Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen in Rusland. Hij was dan al drie maanden waarnemend-president na het aftreden van Boris Jeltsin. Hij voerde nauwelijks een kiescampagne. Zijn populariteit wist hij te winnen in zijn strijd tegen de Tsjetsjenen.

Voila. Tot zover de geschiedenis van 26 maart. Doet de naam Lucienne Herman-Michielsens nog een belletje rinkelen? Dank zij haar en haar collega Lallemand was in 1990 abortus niet langer strafbaar. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma29mrt

In 1969 kent het Eurovisiesongfestival in Madrid vier winnaars, nl. de Nederlandse Lenny Kuhr met De Troubadour, de Franse Boccara met Un jour, un enfant, de Britse Lulu met Boom bang-a-bang en de Spaanse Salomé met Vivo Cantando. Het decor van het festival in Madrid was ontworpen door Salvador Dali.

In 1990 keurt de Kamer het wetsvoorstel van Mervrouw Lucienne Herman-Michielsens-Lallemand goed. Hiermee werd abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar. Ze was geen voorstander van abortus, maar volgens haar was het wel een gerechtvaardigde noodoplossing in bepaalde omstandigheden, zoals een kind met zware handicap of als het leven van de moeder in gevaar is of zwangerschap ten gevolge van incest of verkrachting. Zoals bekend werd de wet goedgekeurd op het moment dat ons land zonder koning zat, want koning Boudewijn trad voor de goedkeuring van de abortuswet een dag af.

Vandaag in 2004 wordt een streng rookverbod van kracht in Ierland. Roken op de werkplek en in de kroeg kan niet meer. In ons land duurde het nog 3 jaar voor het rookverbod er kwam.

En op diezelfde dag in 2004 treden 7 oostbloklanden toe tot de Navo. Het zijn Estland, Letland, Litouwen, Slowakijke, Slovenië, Roemenië en Bulgarije. De Navo telt nu 30 leden.

In 2005 vindt op het Indonesische eiland Sumatra opnieuw een zware aardbeving plaats met een kracht van 6,2 op de schaal van richter. Dat was 3 maanden en 3 dagen na de grote tsunamie. 430 mensen kwamen om het leven.

Het Britse Lagerhuis wijst vandaag in 2019 het terugtredingsakkoord voor de Brexit voor de derde keer af. Het VK heeft nu tot 12 april 2019 de tijd om te laten weten wat het wil: het terugtredingsakkoord alsnog goedkeuren, opnieuw uitstel vragen, de Brexit intrekken of de EU verlaten zonder deal. De EU verleende uiteindelijk nog maar eens uitstel tot en met 31 oktober 2019. Daardoor moest het VK wel deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019.

Herinner jij je nog de beplakte zuilen met ham aan de Gentse Universiteitsaula? In het jaar 2000 was dat. Van welke kunstenaar was dit ook alweer en vooral waarom? Je hoort het morgen in een nieuwe TM.

Di30mrt

In het jaar 2000 beplakte kunstenaar Jan Fabre de zuilen van de Gentse Universiteitsaula met echte ham. Zijn werk heette “Benen van de rede ontveld”. Fabre gebruikte daarvoor ham die niet meer voor consumptie geschikt was. Toch lokte zijn kunstwerk veel reactie uit en het haalde zelfs het tv-journaal. Tegenstanders rukten stukken vlees van de zuilen. Er ontstonden zelfs relletjes waarin de politie moest tussenbeide komen.

Nog kunst op 30 maart want in 1987 wordt het schilderij De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh verkocht voor net geen 40 miljoen dollar. 30 maart is immers ook zijn geboortedag in 1853. Een mooi verjaardagscadeau voor Van Gogh, postuum dan wel, want hij heeft het succes van zijn schilderijen zelf nooit gekend.

In 1981 ontsnapt de kersverse Amerikaanse president Ronald Reagan aan een moordaanslag, vandaag dus 40 jaar geleden. De aanslag gebeurde door de 25-jarige John Hinckley jr. op het moment dat de president het Hilton Hotel in Washington verliet. Hinckley wou met zijn daad indruk maken op Judie Foster en liet zich inspireren door één van haar eerste films, Taxi-driver, waarin ook een aanslag op de president werd gepleegd. Een schutter was John Hinckley toch niet. Niettegenstaande hij op amper 5m van de president stond, raakte slechts één van de zes kogels de president indirect, omdat die terugkaatste op de limousine van de president. De kogel doorboorde zijn long. Hinckley werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en werd voor behandeling 35 jaar vastgehouden in een instelling (in Washington). Sinds 2016 is hij vrij onder bepaalde voorwaarden. Reagan is dan al 12 jaar overleden.

Op 30 maart 1969 wint Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Vlaanderen. Hij verscheen wel geprikkeld aan de start, omdat journalist Willem Van Wijnendaele had opgemerkt dat Merckx na vier jaar prof nog geen Ronde van Vlaanderen had gewonnen. Van de 176 renners bleef op de Muur van Geraardsbergen een kopgroep van 12 renners over. In Vollezele dreef Merckx het tempo op en reed plots alleen. Met een sterke tegenwind deed hij de laatste 70 km alleen en dat tegen het advies van zijn sportbestuurder Lomme Driessens. Merckx eindigde met 5,5 min voorsprong op Gimondi. De afstand van 259 km had hij afgelegd aan een gemiddelde snelheid van bijna 41 km/u.

Voila. Dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 30 maart. Morgen tijdreizen we onder meer naar 1998 voor de oprichting van Child Focus.

 

Wo31mrt

Vandaag in 1998 wordt Chiild Focus opgericht. Dit was een rechtstreeks gevolg van de zaak Dutroux. De stichting van openbaar nut zet zich in voor het zoeken naar vermiste kinderen en jongeren tot 24 jaar oud, zoals ontvoeringen, maar ook van weglopers. Bovendien zet de stichting zich in tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen, zoals kinderprostitutie, kinderporno, sexting en grooming. Het noodnummer 116 000 is operationeel in de hele Europese Unie, en in Zwitserland, Albanië en Servië. Koningin Mathilde is erevoorzitter.

30 jaar geleden, vandaag in 1991, komt een einde aan het Warschaupact. Dat was de tegenhanger van de Navo. Het einde was een rechtstreeks gevolg van de Val van de Berlijnse Muur, het einde van de Sovjet-Unie en het einde van de Koude Oorlog tussen Oost en West.

In 1919 wordt vandaag de nationale luchthaven in Brussel geopend. Nu heet die Brussels Airlines en daarvoor Sabena, maar in 1919 heette die Sneta. Het letterwoord stond voor de Franse afkorting (Syndicat National pour l’Etude des Transports Aériens) van ‘het nationaal bureau voor de studie van de luchtvaart’ dus. Het was gevestigd in de gemeente Haren, in de buurt van Zaventem is dat. Na een zware brand in 1921 werd een echte luchthaventerminal gebouwd die in 1929 in gebruik werd genomen. Sneta was dan al (in 1923) omgedoopt tot Sabena. 

Vandaag in 1889 wordt de Eifeltoren in Parijs ingehuldigd. Voor het grote publiek ging de toren pas anderhalve maand later open in (15) mei 1889. De Eiffeltoren werd gebouwd ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie in 1789 en werd gekoppeld aan de wereldtentoonstelling van 1889. Het ontwerp was van de Franse bruggenbouwer Gustave (k) Eiffel (éfèl) die de bouw ook zelf voor een groot stuk financierde.

Het is ook de sterfdag van Isaac Newton vandaag in 1727. Newton kennen we van de appel en de zwaartekracht. Toen hij in de boomgaard een appel zag vallen door de zwaartekracht van de aarde uiteraard, was hij er ook van overtuigd dat de aarde ook de maan aantrok en zo in een baan om de aarde hield. Daarmee brak hij met de 2000 jaar oude theorie van Aristoteles die stelde dat er in de hemel andere natuurwetten waren dan die op aarde.

Morgen is het vijf jaar geleden in 2016 dat de kilometerheffing voor vrachtwagens werd ingevoerd in ons land en dat zorgde al meteen voor lange files. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 april hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot dan.