Wo1mrt

In 2004 begint het proces Dutroux. Dat was 7 jaar en 7 maanden na zijn arrestatie in 1996. Het proces duurde 3,5 maand. Hij werd veroordeeld tot levenslang + 10 jaar, voor ontvoering van zes meisjes van wie slechts twee het hebben overleefd. Hij werd ook veroordeeld voor gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel. Dutroux bekende de ontvoering en de verkrachting, maar schoof de verantwoordelijkheid voor de dood van de meisjes op zijn handlangers. Volgens de assisenjury was hij ook verantwoordelijk voor de verkrachting van drie meisjes uit Slowakije.

In 2002 komt een definitief einde aan de Belgische frank. De bankbiljetten en munten waren twee maanden eerder al, op 1 januari 2002, vervangen door de euro. Vanaf vandaag in 2002 kwam een einde aan de overgangsperiode en kon je nu alleen nog maar met de euro betalen. Na 20 jaar, vorig jaar in 2022, bleek dat veel briefjes van 100 frank nooit werden ingeleverd.

Op 1 maart 1982 landt voor het eerst een sonde op Venus en wordt voor het eerst ook duidelijk wat er onder het wolkendek te zien is. Twee uur lang werden foto’s naar de aarde gestuurd. Daarna bezweek de Russische sonde onder de hoge temperatuur van 457°C. Tot 1950 veronderstelden wetenschappers een vorm van leven op Venus te ontdekken wegens gelijkenis met de aarde.

Op 1 maart 1978 werd het stoffelijk overschot van sir Charlie Chaplin uit zijn graf gestolen. Hij was 2,5 maand eerder, op Kerstmis 1977, overleden. De twee daders eisten losgeld van zijn weduwe, maar ze werden gevat. Drie maanden later werd het lijk van sir Charlie Chaplin teruggevonden bij het Meer van Genève in Zwitserland. De acteur ligt nu begraven onder een laag gewapend beton van bijna 2 m dik.

Op 1 maart 1969 toont Jim Morrison, zanger van The Doors, zijn geslacht tijdens een concert in Miami. Het blijft nog altijd zeer de vraag of hij dat ook effectief heeft gedaan, want op het beeldmateriaal van het concert is toch niets expliciet te zien. Toch werd het concert stilgelegd en werd Jim Morrison beschuldigd, hoewel het ook kon zijn om de rebel achter de tralies te kunnen krijgen. Nog voor de start van zijn proces, werd hij dood teruggevonden in zijn bad in een hotel in Parijs. Jim Morrison ligt begraven in Père La Chaise in Parijs. Hij behoort tot de Club van 27. Dat zijn bekende muzikanten die overleden zijn op hun 27ste.

Morgen reizen we onder meer naar 2 maart 1933. Morgen is het immers 90 jaar geleden dat de film King Kong in première gaat. Tot morgen.

Do2mrt

In 1933 gaat de film King Kong in première, vandaag dus precies 90 jaar geleden. De scène waarin de gorilla de Empire State Building in New York beklimt met in zijn hand de geschaakte Ann (Amerikaans) behoort tot ons collectief geheugen. Een leuk weetje is dat King Kong in de originele versie van de film niet altijd even groot is. Op het eiland is hij bijna 5,5 m hoog. En in de slotscène op de Empire State Building is hij bijna drie keer groter, nl. 15 m. Foutje van de filmmakers.

2 maart is de sterfdag van Serge Gainsbourg in 1991. Hij overleed aan een hartaanval. Je t’aime, moi non plus en La décadanse zijn twee evergreens van hem samen met Jane Birkin. Hij had een korte relatie met Brigitte Bardot, die trouwens de eerste versie van Je t’aime, moi non plus zong, maar haar man vond het te genânt om uit te brengen. Zijn huis in de Rue de Verneuil is nog altijd bedekt met graffiti en gedichten.

In 1998 breekt het vrt-programma Schalkse Ruiters de kijkcijfers met 2,3 miljoen kijkers. De komische tv-show op zondagavond met Tom Leenaerts en Bart De Pauw liep twee jaar van 1996 tot 1998. Kijkers kregen telkens drie reportages te zien waarover zij moesten beslissen of deze echt waren of in scène gezet. Het kijkcijferrecord van Schalkse Ruiters is in ons land intussen verbeterd op 10 juli 2018 met de wedstrijd België – Frankrijk in de halve finale van het WK-voetbal. Die wedstrijd werd op Eén bekeken door 2,5 miljoen kijkers. 

In het jaar 2000 is kannunik Robrecht Stock overleden. De kannunik, afkomstig van Wingene, was pedagoog, doctor in de theologie en licentiaat in de filosofie. Hij was een expert in de Griekse filosofie. Kannunik Stock was ook hoofdinspecteur in het onderwijs. Hij was zeer kritisch voor de komst van het VSO, het Vernieuwd Secundair Onderwijs, van de jaren zeventig en tachtig. En ook over het verdwijnen van de katholieke geest in het vrij katholieke net was kannunik Stock niet te spreken. 

2 maart is de plotse sterfdag van fotograaf Patrick De Spiegelaere in 2007. Hij was persfotograaf voor De Morgen, Knack en De Standaard en hij was onder meer ook de huisfotograaf van Raymond van het Groenewoud.

In de TM van morgen hebben we het onder meer over het overlijden van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, op 3 maart 1983, morgen dus 40 jaar geleden. Tot morgen.

Vr3mrt

In Parijs gaat in 1875 de opera Carmen in première. Dit gebeurde in aanwezigheid van de componist Bizet zelf. Maar het publiek jouwde hem uit, omdat ze zwaar gechoqueerd waren door de dramatische afloop van het liefdesverhaal van de Spaanse zigeunerin. Ook haar warmbloedigheid choqueerde de Parisiennes. Véél later werd Carmen het bekendste werk van Bizet. Zelf heeft hij het succes nooit gekend, want dag op dag 3 maanden na de première van Carmen kreeg Bizet een hartaanval. Hij werd amper 36. Hij ligt begraven in Père-Lachaise in Parijs.

Op 3 maart 1972 wordt Pioneer 10 gelanceerd. Dat was het eerste ruimtetuig van onze aarde dat buiten ons zonnestelsel vloog, dus voorbij de dwergplaneet Pluto. Na een ruimtereis van 30 jaar verbrak het radiocontact met de sonde in 2003, dit jaar dus 20 jaar geleden. De Pioneer 10 bevond zich vanaf dan te ver van de aarde. Aan boord van de ruimtesonde is een gouden plaat met gegevens over de mens en de aarde, voor het geval de sonde buitenaards leven ontmoet. Die gegevens zijn intussen wel al een halve eeuw oud, van ons dus in 1972. Pioneer 10 zal naar verwachting pas over 1 miljoen jaar in de regio van de dichtste planeten met mogelijks leven aankomen. Wetenschappers zijn het er over eens dat tegen dan de mens op aarde al zal zijn uitgestorven, omdat we al over de helft van onze levensduurte van DNA heen zijn, maar wellicht ook wel door de opwarming van de aarde.

Dag op dag 40 jaar geleden, op 3 maart 1983, is het de sterfdag van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje. Georges Remi werd 75. Zijn creatie Kuifje is een journalist die opkomt tegen onrechtvaardigheid. Een aantal verhalen zijn gebaseerd op waar gebeurde feiten. Ook zitten heel wat knipogen naar de geschiedenis van de 20e eeuw. Zo was ‘De zaak Zonnebloem’ een portret over de gevoeligheden van de Koude Oorlog en de zogenaamde gewapende vrede tussen Oost en West. 

3 maart is de sterfdag van voetbalcommentator Rik De Saedeleer in 2013, vandaag dus precies 10 jaar geleden. Het nieuws van zijn overlijden werd pas twee dagen later, op 5 maart, bekendgemaakt. De Saedeleer was intussen in intieme kring begraven.

Op 6 maart 2021 pakt Elise Vanderelst, als eerste Belgische vrouw, het goud op de 1500 m. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 6 maart hoor je maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.

Vr4mrt

In 2018 is gewezen sportjournalist en woordvoerder van VTM Mark Vanlombeek overleden aan kanker. Vanlombeek was peter van de Vlaamse Diabetesvereniging.

 

Op 4 maart 1966 spreekt John Lennon in een interview in een Londense krant de legendarische woorden ‘We are more popular than Jesus’. Hij bedoelde alleen maar dat de jongeren van halverwege de jaren 60 in het Verenigd Koninkrijk meer The Beatles als gesprekonderwerp hadden dan Jezus. De populariteit van The Beatles stortte als een kaartenhuisje in elkaar. Het betekende uiteindelijk het einde van de optredens. 

 

Op 4 maart 1918 meldt een kok van het Amerikaanse leger zich ziek. Hij had een hevige hoest, spier- en hoofdpijn en 40° koorts. Een halve dag later waren er al 100 ziek. Vier miljoen besmette Amerikaanse soldaten vertrokken eind maart naar het Europese front, want de Eerste Wereldoorlog was nog bezig. Zo brachten de Amerikaanse bevrijders het griepvirus in West-Europa, behalve in Spanje dat neutraal was in de Eerste Wereldoorlog. Besmette Franse seizoensarbeiders brachten het griepvirus dan ook binnen in Spanje. In drie dagen tijd was 70% van de Spaanse bevolking besmet. Omdat Spanje als eerste het virus via de pers openlijk bekendmaakte, werd de ziekte dan ook de Spaanse griep genoemd. In 18 maanden stierven meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd aan de Spaanse griep. In vergelijking met Covid19 maakte de Spaanse griep 10 keer meer slachtoffers wereldwijd.

A Study in Scarlet is het eerste verhaal met in de hoofdrol detective Sherlock Holmes. Het verschijnt in 1887, vandaag dus 135 jaar geleden, en is van arts-schrijver Arthur Conan Doyle. Eerst werd het door veel uitgevers geweigerd. Sherlock Holmes groeide uit tot hét stereotype van een detective waar later veel personages op werden gebaseerd. 

 

Dag of dag 145 jaar geleden, in 1877, gaat het Zwanenmeer van Tchaikovsky in première. Het was geen succes. Hij stierf 16 jaar na de première in 1893. Na de herwerking door Riccardo Drigo twee jaar later in 1895 werd het populairder. Het is die partituur van het Zwanenmeer die we tot op vandaag nog altijd kennen.

 

De eerste vakbond in ons land wordt opgericht in 1857, vandaag dus 165 jaar geleden. Het was de Gentse Broederlijke Maatschappij der Wevers. 

 

Op 7 maart in het jaar 322 voor Christus overlijdt de Griekse filosoof Aristoteles. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Vr5mrt

Ray Tomlinson overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden. Hij was de uitvinder van het @-teken of ook wel het apenstaartje genoemd dat we gebruiken in een e-mailadres.

Op 5 maart 2013 nemen drie bekende mensen ontslag in ons land. Tom Vandyck acteur en regisseur van onder meer Van Vlees en Bloed neemt ontslag bij Woestijnvis. Algemeen directeur van Telenet Duco Sickinghe (Seaking-e) stapt ook op. Hij was het jaar daarvoor in 2012 nog manager van het jaar. En Steven Vanackere neemt ontslag als minister van Financiën omtrent zijn rol in de fiscale fraude tussen Belfius en het ACW. De bank betaalde jaarlijks 4 miljoen aan de christelijke arbeidersbeweging in ruil voor een onthouding van publieke verklaringen die de reputatie van de staatsbank kon schaden. Een vaste kabinetsmederwerker van de minister was een bestuurslid van Belfius.

In 1971 is het zéér koud, want dan vriest het -19,5°, vandaag dus precies een halve eeuw geleden. En vandaag in 1963 begint het eindelijk te dooien. 71 dagen lang sinds kerstdag 1962 lag er sneeuw.

In 1960 wordt tijdens een begrafenis de wereldberoemde foto genomen van revolutionair Che Guevara. De fotograaf is Alberto Korda. De foto is het bekende gezicht van Che Guevara met militaire muts op posters en T-shirts.

In 1953 overlijden twee bekende Russen op dezelfde dag. Componist Sergej (ij) Prokofjev die we kennen van Romeo & Juliet en van Peter & de Wolf. Ook de Russische leider Jozef Stalin wordt op dezelfde dag in 1953 dood teruggevonden op zijn kamer. Hij was eigenlijk al een dag eerder overleden. Zijn dokters waren niet bij hem gebleven uit vrees geëxecuteerd te worden bij een verkeerde diagnose. Stalin ging de geschiedenis in als de man die erin slaagde om Hitler in 1945 te verslaan. Hoewel, Stalin zelf als een dictator 20 miljoen Russen weggezuiverde in de Russische en Siberiche straf- en werkkampen, vooral tussen 1934 en 1938, dus nog voor de concentratiekampen van Hitler. Stalin had het ook niet voor Joden.

In 1948 lijkt het wel zomer met 18° als maximumtemperatuur.

Maandag verdwijnt een Boeing van Malaysia Arlines spoorloos van de radar in 2014. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 8 maart hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma6mrt

Elise Vanderelst is de eerste Belgische vrouw die vandaag in 2021 goud pakt op de 1500 m en dit na een spectaculaire inhaalmanoeuvre op het EK. De hele wedstrijd werd zij ingesloten aan de binnenkant van de piste. Ze moest uiteindelijk in de voorlaatste ronde aan de buitenkant met wat geduw en getrek zich vrij lopen naar de kop van de groep. Ze won uiteindelijk met een straatlengte voorsprong.

Precies 10 jaar geleden, in 2013, is 6 maart de sterfdag van acteur Ward De Ravet, die we onder meer kennen van De Paradijsvogels en van Slisse in Slisse en Cesar.

In 2002 wordt Andras Pandy veroordeeld tot levenslang voor moord op zes familieleden, moordpoging en verkrachting van drie dochters. Ook zijn dochter Ágnes Pándy werd veroordeeld voor moord en moordpoging op haar stiefzus en moest hiervoor 21 jaar de cel in. Na 8 jaar kwam zij al in 2010 voorwaardelijk vrij. Drie jaar later, in 2013, overleed haar vader, Andras Pandy, na 11 jaar cel in de gevangenis van Brugge.

Op 6 maart 1992 wordt Anthony De Clercq na 32 dagen opsluiting, vrijgelaten in Massenhove. De jongen van 11 is de zoon van tapijtenfabrikant Jan De Clerck en kleinkind van textielbaron Roger De Clerck van Beaulieu uit Wielsbeke. ‘Anthonyke’ zoals hij werd genoemd, werd ontvoerd op weg naar school en opgesloten in een chalet in het Waalse dorpje Engreux. Zijn ouders betaalden 254 miljoen frank losgeld, omgerekend ruim 6 miljoen euro. Twee Limburgers werden thuis met het losgeld opgepakt en veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, wat gelijk staat met moord. Anthony De Clerck is nu een succesvolle zakenman.

In 1987 kapseist de Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge. De veerboot vaarde met open boegdeuren uit de haven. Daardoor kwam zeewater in het schip dat vrijwel meteen kapseisde. Van de meer dan 550 passagiers aan boord overleefden er bijna 200 het koude zeewater niet.

De TM is in 1971 wit, want er ligt vandaag 10 cm sneeuw.

Ik hang de TM alvast aan de computer om ze op te laden met het nieuws van 7 maart, want op 7 maart in het jaar 322 voor Christus overlijdt de Griekse filosoof Aristoteles. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Di7mrt

Op 7 maart in het jaar 322 voor Christus overlijdt de Griekse filosoof Aristoteles. Hij was één van de drie meest bekende Griekse filosofen, samen met zijn leermeester Plato die zelf een leering was van Socrates. Lang in de geschiedenis werd Aristoteles gewoon de ‘filosoof’ genoemd. Hij was de privéleraar van de tiener Alexander, later bekend geworden als Alexander de Grote. Aristoteles was de eerste Homo Universalis die de verschillende wetenschappen uitwerkte tot één gesloten systeem. Volgens hem was de natuur een oneindige aaneenschakeling van oorzakelijke verbanden waarbij het ene ontstaat uit het andere. Toeval en willekeur bestonden niet, volgens Aristoteles. Het duurde tot Charles Darwin, ruim 20 eeuwen later, vooraleer werd aangetoond dat de evolutie voor een groot deel wèl een toevallige samenloop is van omstandigheden.

55 jaar geleden, vandaag in 1968, wordt Vlaanderen wakker onder een tapijt van 6 cm sneeuw.

En hopelijk waren de sneeuwbeelden in London op diezelfde dag in 1968 wat meer dan wit alleen, want dan zendt de BBC voor het eerste het tv-nieuws uit in kleur, vandaag dus ook precies 55 jaar geleden. De technische omschakeling van zwart-wit naar kleur duurde een half jaar.

In 1999 is de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick overleden. Tot zijn meesterwerken behoren Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shinning.

In 2009 lanceert het Amerikaanse ruimteagentschap NASA het Kepler Space Observatory. Dat was een ruimtetelescoop die in het heelal op zoek ging naar planeten zoals de aarde. In oktober 2018 werd besloten de satelliet definitief uit te schakelen. De ruimtetelescoop Kepler vond 23 aardse planeten. Waarschijnlijk zijn er nog duizenden aardse planeten in het heelal. 

Vijf jaar geleden, in 2018, is tv-journalist Jan Schodts overleden. Hij was Wetstraat-journalist, eerst voor de openbare omroep en daarna voor VTM. Bij de openbare omroep was hij hoofdredacteur van het journaal en ook hoofdredacteur van de Wereldomroep. Die ervaring zette hij in voor de start van de nieuwsredactie van VTM en later ook die van VT4, nu Play4. Jan Schodts overleed onverwachts in het rusthuis. Hij werd 80.

Morgen tijdreis ik naar 8 maart 1993, want dan is het precies 30 jaar geleden dat sprinter Ben Johnson levenslang wordt geschorst wegens dopinggebruik. Fijn dat je meereisde. Morgen nog eens? Je bent alleszins welkom.

Wo8mrt

8 maart is de Internationale Vrouwendag. Dat is de dag waarop de eerste vrouwenstaking wordt herdacht, in 1908, in New York. Duizenden vrouwelijke textielarbeidsters, vooral naaisters, eisten een beter loon en vooral een werkdag van niet meer dan 8 uren. En ze kwamen ook op straat voor het kiesrecht van de vrouw..

Uit een referendum vandaag een halve eeuw geleden, in 1973, blijkt dat de meerderheid van de Noord-Ieren bij Engeland wil blijven. Ruim een jaar eerder, in januari 1972, vond Bloody Sunday plaats in het Noord-Ierse LondonDerry, waarbij 14 ongewapende Katholieken werden neergeschoten door Britse soldaten. De Ierse republiek is Katholiek en leeft in strijd met het protestantse Noord-Ierland dat bij Engeland behoort. Maar er wonen ook Katholieken in Noord-Ierland. Een kwarteeuw later, in de lente van 1998, zorgde het Groedevrijdagakkoord voor zelfbestuur in Noord-Ierland, waarbij ook katholieken deel uitmaakten van het bestuur.

Het is dag op dag 30 jaar geleden, vandaag in 1993, dat sprinter Ben Johnson levenslang wordt geschorst wegens dopinggebruik. Levenslang, omdat het al de tweede keer was dat hij betrapt werd op doping. Johnson werd wereldberoemd toen hij tijdens de wereldkampioenschappen in 1987 én de Olympische Spelen het jaar daarop in 1988, Carl Lewis in de finale versloeg telkens in een wereldrecordtijd. Maar Johnson werd dus gediskwalificeerd wegens doping.

In 2014 verdwijnt een Boeing van Malaysia Arlines spoorloos van de radar. Er was geen noodsignaal van vlucht MH370. Het vliegtuig vloog nog een paar uren door om uiteindelijk zonder brandstof neer te storten in de Indische Oceaan. De gezagvoerder zou een maand eerder, thuis op een vliegsimulator, een zelfmoordvlucht gesimuleerd hebben. Het toestel met de 227 passagiers en 12 bemanningsleden is na 9 jaar nog altijd niet teruggevonden.

Het is net een jaar geleden (2022) dat we in het Westen kennismaken met het Z-teken op de Russische militaire voertuigen in Oekraïne. Waarvoor die Z staat is niet helemaal duidelijk. Volgens de Russische staatsmedia is het een vredesteken. Het meest aannemelijk is dat het staat voor overwinning. Maar het zou evengoed een onderscheid kunnen zijn tussen de Russische en de Oekraïnse militaire voertuigen die dezelfde zijn. In het Westen wordt het teken gelijkgesteld met het hakenkruis van Nazi-Duitsland.

Benieuwd wat er op 9 maart gebeurde in de geschiedenis? Dan viert de speelgoed-modepop Barbie haar 64ste verjaardag (1959). Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do9mrt

Zeven monniken stichten in 1132 de abdij van Orval. De abdij kennen we van het trappistenbier en de abdijkaas. De abdij zoals we die nu kennen, is niet diezelfde van 1132, want dat gebouw werd meermaals vernield door brand en oorlogen. De site werd zelfs 100 jaar lang een steengroeve. De naam Orval komt van het Latijnse aurea vallis, wat gouden vallei betekent. Het was gravin Mathilde van Toscane die de woorden uitriep toen een forel haar verloren trouwring uit de bron van de abdij naar boven haalde. Dat staat trouwens afgebeeld op het etiket van het trappistenbier Orval.

De Nederlands-Duitse predikant en astronoom Johannes Fabricus en zijn vader amateurastronoom David Frabricus ontdekken als eerste zonnevlekken vandaag in 1611. Het duo staat hiervoor niet in de schoolboeken vermeld, omdat die eer naar Galileo Galilei gaat, die een jaar later in 1612, de juiste verklaring gaf voor de bewegende zwarte vlekken op de zon. Galilei dacht zelfs aanvankelijk dat het zonnewolken waren. Johannes Fabricus toonde wèl aan dat de zon om een denkbeeldige as draait, wat toch wel nieuw was voor die tijd.

In 1857 is Domenico Savio overleden. De jongen werd amper 14 en stierf aan tuberculose. Hij werd heilig verklaard. Domenico Savio is de patroonheilige van de koorknapen en de misdienaars. Het Domeniek Savio Instituut in Gits is naar hem genoemd.

De speelgoed-modepop Barbie viert vandaag haar 64ste verjaardag (1959). De mannelijke versie van Barbie, Ken is zijn naam, ontstond twee jaar later in 1961 en viert dus dit jaar zijn 62ste verjaardag. De Afro-Amerikaanse Barbiepop, Christie, werd geboren in 1968. En sinds 1997 heb je ook een Barbie in een rolstoel en die heet Becky.

9 maart is de sterfdag van acteur Jan Reussens in 1991. Hij begon zijn carrière als Sander in ‘Schipper naast Mathilde’ en eindigde die als uitvinder Napoleon in de jeugdserie Merlina. Daartussen speelde hij onder meer Landerke in De Paradijsvogels en Cesar in ‘Slisse & Cesar’.

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden, in 1998, dat Viagra wordt uitgevonden. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr10mrt

In 2020 valt de eerste coronadode in ons land. Het was een vrouw van 90. Dat werd een dag later, op 11 maart, door de regering bekendgemaakt. Op die dag stierven nog twee mannen en een vrouw. Twee van hen waren ouder dan 85. In ons land kostte de pandemie uiteindelijk aan bijna 34 000 mensen het leven. Wereldwijd stierven bijna 7 miljoen mensen aan covid-19.

 

Op 10 maart 2020 stapt heel Italië als eerste land in Europa, in quarantaine wegens Corona. Eerder was alleen N-Italië al in quarantaine, maar door de massale vlucht van het noorden naar het zuiden ging heel Italië in quarantaine en hoopte de regering zo de verspreiding van het virus te kunnen stoppen.

 

Op 10 maart 2019 stort voor de tweede keer een Boeing 737 MAX neer enkele minuten na het opstijgen. Vijf maanden eerder stortte al een 737 MAX neer ook enkele minuten na het opstijgen. Toen was het een vlucht van de Indonesische luchtvaartmaatschappij. Nu ging het om een vlucht van Ethiopian Airlines. Alle 157 inzittenden kwamen om het leven. Het vliegtuig was nog maar vier maanden oud en had amper 1.200 vlieguren. Alle toestellen bleven wereldwijd een tijdlang aan de grond.

 

In 2019 is Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid Le Fou, overleden aan kanker. Hij werd 51. Hij stond bekend als de meest onhandelbare gevangene van ons land. We leerden hem vooral kennen in 2005 toen hij tijdens een dag penitentiair verlof, zijn ex, haar moeder en hun dochter gijzelde in een appartement nabij de Brusselse Grote Markt.

 

Het is precies een kwarteeuw geleden, in 1998, dat Viagra wordt uitgevonden. Die werd ontwikkeld door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer. Het medicijn was aanvankelijk ontwikkeld tegen een aandoening van de hartspier, maar tijdens de testperiode bleek dat het een stimulerend effect had op de erectie. Een serieuze bijwerking van Viagra is een grote kans op de dodelijke vorm van huidkanker melanoom.

 

De ontsnapte gevangene James Earl Ray bekent vandaag op zijn 41ste verjaardag in 1969, dat hij dominee Martin Luther King vermoordde een jaar eerder in 1968. Drie dagen later ontkende hij zijn verklaring alweer, omdat hij onder druk de schuldbekentenis zou hebben afgelegd. In 1998 werd kort na zijn dood aangetoond dat zijn wapen onmogelijk het wapen van de moord kon zijn.

 

Maandag is het 10 jaar geleden, in 2013, dat Fransicus de nieuwe paus is. Dit en nog veel meer, maandag in een nieuwe TM.

Vr11mrt

Het is vandaag twee jaar geleden (2020) dat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 uitroept tot pandemie. De ziekte werd voor het eerst opgemerkt in de laatste week van 2019 en verspreidde zich in drie maanden tijd wereldwijd. We kunnen virussen overleven, zoals de pokken en de pest.

Vandaag in 2020 wordt filmproducent Harvey Weinstein veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor verkrachting. #metoo werd hierdoor wereldwijd een begrip.

Op 11 maart 2011 vindt een zeebeving plaats van maar liefst 9,9 op de schaal van Richter voor de noordoostkust van Japan. Die veroorzaakte een tsunami met golven tot 21 m hoog. Aan de kerncentrale van Fukushima waren de golven 14 m hoog. Die veroorzaakten een kernramp. De zeebeving behoort tot de 5 krachtigste aardbevingen ooit sinds de metingen. Japan is door de beving van vandaag in 2011 bijna 2,5 meter opgeschoven naar het oosten. De denkbeeldige as waarrond de aarde draait, de aardas dus, verschoof 10 cm door de beving.  

Dag op dag 40 jaar geleden, in 1982, wordt de leerplicht op 16 gebracht. Iedere jongere moest dan 2 jaar langer, tot zijn 16de, op de schoolbanken. Er was immers aangetoond dat er een verband bestond tussen het onderwijsniveau en de werkloosheid. Op het einde van dat schooljaar 82-83 werd de leerplicht nog eens verlengd tot 18, zoals het nu nog altijd is. In 2020 werd de leerplicht vervroegd naar de leeftijd van 5 jaar, de derde kleuterklas dus.

 Precies 110 jaar geleden, vandaag in 1912, overlijdt crimineel Stagger Lee. Lee Shelton, want zo heette hij echt, was een Afro-Amerikaan die op kerstavond 1895 zijn politieke rivaal, republikein Billy Lyons, in de buik schook, omdat Billy Lyons bij een hevige discussie in een saloon, de bleke Stetson-cowboyhoed van democraat Stagger Lee had gepakt en verfrommeld. Billy Lyons overleed de dag erop. Stagger Lee blijft verder leven in 23 songs. De meest bekende is die van Nick Cave.

Op 14 maart 2018 is de Britse kosmoloog en filosoof Stephen Hawking overleden. Meer hierover maandag in een nieuwe TM. Tot mandag.

Vr12mrt

Het is precies een jaar geleden (2020) dat op de Brusselse beurs de Bel-20 het grootste verlies ooit noteert van 14,2 %. Vooral de banken deden het slecht met verliezen tot 20 %. Ook de Europese beurzen deden het slecht. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde maatregelen aan om de gevolgen van de corona-pandemie te verzachten. De ECB pompte extra geld in de economie door haar opkoopprogramma van obligaties met 120 miljard euro te verruimen.

Het is exact 10 jaar geleden op 12 maart 2011 dat in de kerncentrale van Fukushima in Japan een kernramp plaatsvindt. Dat was het gevolg van de zware zeebeving van 9,9 op de Schaal van Richter een dag eerder met een tsunami tot gevolg. De afkoeling van de reactorkern van Fukushima viel uit wegens een stroompanne. Daardoor ontstonden meerdere explosies waarbij radioactief materiaal onsnapte. 100 000 mensen werden geëvacueerd in de dagen na de ramp. Er wordt algemeen aangenomen dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Het verhoogde aantal patiënten met schildklierkanker dat in de jaren na de ramp werd vastgesteld, zou toevallig zijn.

57,68 %. Dat is het aantal Belgen dat vandaag in 1950 in een referendum stemt voor de terugkeer van Leopold lll als koning van ons land. De nipte meerderheid dankte hij aan drie op vier Vlamingen die hun ja-woord hadden gegeven. In de zomer van 1950 kwam Leopold III dan terug uit ballingschap, maar die terugkeer zorgde bijna voor een burgeroorlog. Zoals bekend trad hij dan in diezelfde zomer van 1950 uiteindelijk toch nog af ten voordele van Boudewijn.

In 1945 is vermoedelijk 12 maart de sterfdag van de Joodse Anne Frank. Ze was 15 toen ze stierf in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Haar vader Otto Frank herwerkte en publiceerde het dagboek van Anne.

Vandaag 115 jaar geleden in 1906 zorgt extreem hoog water op de Westerschelde voor een stormvloed. Zeedijken breken met grote schade tot gevolg. Vooral Zeeland was het slachtoffer, maar ook bij ons verdronken 8 mensen in het Waasland in Oost-Vlaanderen. Naar aanleiding van deze stormvloed werden in Nederland de dijken verhoogd met muurtjes. De grote deltawerken in Nederland waren van na de storm en watersnood in 1953, bijna een halve eeuw later dus. Die was nog veel ingrijpender dan die van vandaag in 1906.

Maandag is het precies een halve eeuw geleden op 15 maart 1971 dat wereldkampioen Jempi Monseré verongelukt. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma13mrt

Vandaag in 2013 om 5 over 7 ’s avonds is er witte rook. Fransicus is vandaag 10 jaar paus. Hij is de eerste Jezuïet én de eerste Zuid-Amerikaan die paus is. Het conclaaf om hem te kiezen duurde maar één dag.

In 2012 verongelukt een Belgische bus met schoolkinderen in een tunnel in Sierre in Zwitserland. De bus botste frontaal op een betonnen muur van een veiligheidsnis. Er vielen 28 doden. Onder hen 22 kinderen. De Belgische en Nederlandse schoolkinderen kwamen terug van skivakantie. Het onderzoek wees uit dat de chauffeur geen zelfmoordpoging ondernam en dat hij ook geen last had van zijn hart. Het is niet duidelijkheid wat de precieze oorzaak is van het ongeval.

In 2003 neemt het voltallige Antwerpse schepencollege én burgemeester Leona Detiège ontslag, vandaag dus 20 jaar geleden. Aanleiding was dat meerdere schepenen met de VISA-kaart van ’t stad persoonlijke aankopen hadden gedaan. Na de verkiezing betekende dit dan ook het einde van burgemeester Detiège. Patrick Janssens, van dezelfde politieke familie trouwens, werd de nieuwe burgemeester.

In 2002 overlijdt de Duitse filosoof Hans-Georg Gadamer. Hij vatte zijn filosofie samen met één zin: ‘Het zou kunnen dat de andere gelijk heeft.’ De relatie tussen mens en denken fascineerde hem. Betekenissen en interpretaties krijgen vorm en veranderen ook door ontmoetingen met anderen. Het is een wisselwerking. Zo is het best mogelijk dat je na een ontmoeting met een andere tot de conclusie komt dat die andere gelijk heeft.

Vandaag in 1942 moeten Joden in ons land, in Nederland en in Frankrijk verplicht een Jodenster dragen. De gele ster met daarop in het zwart het woord ‘Jood’, was nodig om hen makkelijker te kunnen identificeren.

13 maart 1938 staat in alle geschiedenisboeken. Vandaag 85 jaar geleden vindt de Anschluss plaats. Hitler voegde Oostenrijk als provincie toe aan zijn Derde Rijk. Dat kreeg vrijwel de algemene steun van de Oostenrijkers. De inval van de Duitse troepen gebeurde dan ook zonder één geweerschot te lossen. Door de Anschluss werden het Duitse Rijk van Hitler en het Italië van Mussolini buurlanden. Hitler is geboren in Oostenrijk.

Benieuwd wat er is gebeurd in de geschiedenis van 14 maart? Dan maak ik graag met jou een afspraak morgen zelfde tijd. Dan tijdreizen we onder meer naar 2018, want morgen is het precies vijf jaar geleden dat kosmoloog en filosoof Stephen Hawking is overleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 14 maart hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di14mrt

Vandaag in 2019 overlijdt kardinaal Godfried Danneels. In 1983 werd hij kardinaal en bleef dat meer dan een kwarteeuw tot in 2010. Danneels werd in de media vaak getypeerd als progressief, behalve dan voor euthanasie, abortus en het huwelijk tussen gelijke geslachten. In 2005 maakte hij kans om paus te worden, maar de witte rook was voor Ratzinger die paus Benedictus XVI werd. In het voorjaar van 2010 kwam Danneels in opspraak door de affaire rond de pedofiele bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, die een familielid had misbruikt. Danneels zou hiervan op de hoogte zijn geweest, maar heeft dit altijd ontkend. Danneels en Vangheluwe waren goede vrienden. Het geloof in Danneels als een voorbeeldig kantholiek, kreeg hierdoor een stevige deuk. Hij werd 85.

Het is vandaag exact vijf jaar geleden, in 2018, dat de Britse kosmoloog en filosoof Stephen Hawking is overleden. Hij leed aan het ongeneeslijke ALS. De ziekte tast de zenuwcellen aan totdat het lichaam helemaal is verlamd. Het denkvermogen daarentegen wordt niet aangetast. Hawking is bekend voor zijn studiewerk van de zwarte gaten in het heelal. Naast de meerdere boeken die hij schreef, staan ook drie jeugdboeken op zijn naam geschreven in samenwerking met zijn dochter Lucy. De as van Stephen Hawking is bijgezet naast het graf van Isaac Newton in de Westminster Abbey in Londen. Leuk weetje nog: Stephen Hawking overleed op de geboortedag van Einstein én op PI-dag.

14 maart is dus Wereld-PI-dag en dat is al zo sinds 2006, omdat 14 maart in Amerikaanse schrijfwijze 3,14 is, wat staat voor de 3e maand, dag 14. Meetkundig is pi het best te omschrijven als de verhouding tussen de middelijn van een cirkel en de omtrek van die cirkel. 

14 maart 1883 is de sterfdag van de Duitse filosoof en grondlegger van het marxisme, Karl Marx, vandaag dus 140 jaar geleden. Marx lag aan de basis van de arbeidersbeweging. Hij stond aan de wieg van het socialisme en het communisme. Van hem kwamen de legendarische woorden: “Proletariërs aller landen, verenigt u.” Zijn grootste werk was Das Kapital. Zelf kende hij het succes van zijn filosofie niet. Het was zijn rechterhand en financiële steuner, filosoof Friederich Engels, die Das Kapital afwerkte en publiceerde. Op de begrafenis van Karl Marx waren amper zeven mensen.

Morgen is het precies een jaar geleden (2022) dat een Russische journaliste van de staatstelevisie een protestboodschap toont tijdens het journaal.

Wo15mrt

Het is precies een jaar geleden (2022) dat een Russische journaliste van de staatstelevisie een protestboodschap toont tijdens het journaal. Op haar zelfgemaakte poster stond: “Geen oorlog, stop de oorlog, geloof de propaganda niet, hier liegen ze tegen jullie, Russen zijn tegen oorlog”. Met haar actie bereikte ze live 250 miljoen Russische kijkers. Marina Ovsjannikova, zo heet die journaliste, kreeg twee boetes, samen 80.000 roebel, omgerekend ongeveer 1000 euro. De dag dat ze voor de rechter moest verschijnen om wellicht een gevangenisstraf te krijgen van maximaal 10 jaar, wist ze ’s ochtends met haar dochter van elf te ontsnappen uit haar huisarrest. 

In 1985 vertelt premier Wilfried Martens aan het parlement dat de regering heeft beslist om 16 kruisraketten te plaatsen in Florennes. Die waren gericht op Rusland en het Oosten. Dit paste in de Koude Oorlog van toen tussen Oost en West. Er waren intussen al twee vredesbetogingen in Brussel georganiseerd en er volgde nog een derde met 200 000 deelnemers. In 1987 gingen de raketten uit Florennes uiteindelijk toch dan nog terug richting Amerika als gevolg van een akkoord tussen Oost en West. In Kleine Brogel liggen wel nog kernwapens. 

Op 15 maart 1971 verongelukt de 22-jarige wereldkampioen Jempi Monseré uit Roeselare tijdens een kermiskoers in Sint-Pieters Lille, in de buurt van Retie is dat. Hij botste frontaal op een auto die wachtte totdat de renners waren gepasseerd. Het parcours was immers niet verkeersvrij. Daardoor was de vrouw aan het stuur van de wachtende Mercedes niet in fout. Het dodelijke ongeluk wijzigde de verkeersregels tijdens kermiskoersen grondig. In 1976, vijf jaar na de dood van Jempi Monseré, verongelukte ook zijn zoontje van 7 op de fiets met een kindversie van de wereldkampioentrui van papa. 

15 maart in het jaar 44 voor Christus is de sterfdag van Julius Caesar. De Romeinse generaal werd vermoord met 23 dolksteken door enkele van zijn eigen senatoren. Met de moord konden ze verhinderen dat Caesar keizer zou worden. Hij was een dictator met toch minstens 700 000 doden op zijn geweten en 1 miljoen slaven. Bovendien vreesden de senatoren dat hij te veel de Oosterse cultuur en politiek zou invoeren. Hij was immers verliefd op de Egyptische Cleopatra. 

Morgen zorgt de nieuwsredactie voor een nieuwe TM. Dan hebben we het onder meer over de dynamitering van de Ijzertoren in Diksmuide op 16 maart 1946. 

Do16mrt

Op 16 maart 1919 wordt de eerste officiële wielerwedstrijd gereden in ons land sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat was de Grote Prijs van Mechelen voor Onafhankelijken. Die werd gewonnen door West-Vlaming Jules Vanhevel. In datzelfde jaar 1919 werd hij beroepsrenner. Het jaar daarop in 1920 was hij eerste in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en werd hij Belgisch kampioen. Hij was trouwens twee jaar op rij Belgisch kampioen.

Op 16 maart 1946 vernielt een bom de Ijzertoren in Diksmuide. Bijna een jaar eerder was er al eens een poging ondernomen, maar toen bleef de schade beperkt tot een gat in de muur. De twee aanslagen pasten in de anti-Vlaamse repressie van kort na de Tweede Wereldoorlog, waarbij vlaggen met de Vlaamse Leeuw werden geïnterpreteerd als samenwerking met Duitsland. Dertien verdachten moesten zich voor de rechter verantwoorden voor de twee bomaanslagen op de Ijzetoren, maar ze werden ruim tien jaar later door de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent buiten vervolging gesteld. 

In 1966 vindt de eerste koppeling plaats tussen twee ruimtesondes. De koppeling was een belangrijke stap naar de eerste maanlanding van drie jaar later in 1969. Gemini 8 had twee astronauten aan boord die bovendien hun eerste ruimtevlucht maakten. Eén van hen was Neil Armstrong die 3 jaar later de eerste mens op de maan was.

In 1978 strandt de supertanker Amoco Cadiz voor de kust van Bretagne, vandaag 45 jaar geleden. Dat gebeurde na een kleine breuk in de stuurinrichting als gevolg van een storm. Op amper 5 km van de kust brak de tanker in twee. 200 000 ton ruwe olie stroomde in zee. Door het zeer slechte weer lukte het niet om de resterende olie uit de Amoco Cadiz te bergen. Het Bretoense strand verdween onder de olie over een afstand van maar liefst 300 km. Vele oesterkwekers verloren in één klap hun oogst. 

En ook vandaag precies 45 jaar geleden, op 16 maart 1978, verschijnt in de Amerikaanse krant The Washington Post een historisch column met daarin een ophefmakend nieuw begrip: ‘The biological clock.’ Vrouwen voelen een klok tikken, gaat de redenering van columnist Richard Cohen. Een klok die aangeeft dat ze moeder moeten worden. En daardoor kunnen vrouwen niet dezelfde carrières maken als mannen. Ook al mogen ze dat wel. Bij de biologische klok stopt de bevrijding van de vrouw, stelde Richard Cohen.

Op 17 maart 1985 vindt de rakettenbetoging plaats in Brussel. Meer uit de geschiedenis van 17 maart hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr17mrt

In 2020 is acteur Johny Voners overleden aan huidkanker. We kennen hem uiteraard het best als Xavier Waterslaeghers in FC De Kampioenen, een rol die hij bijna 30 jaar vertolkte. Zijn eerste televisierol was die van Dirk Talboom in Axel Nort in 1966. Voners was drie keer getrouwd. Zijn tweede huwelijk met actrice Jeanine Bischops duurde het langst. Johny Voners werd 74.

In 2002 stapt de gewezen politicus Alain Van der Biest uit het leven. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Luik was begonnen met het dossier van de moord op partijgenoot André Cools, waarin Van der Biest een van de hoofdverdachten was. Twee jaar na het overlijden van Van der Biest werden in 2004 uiteindelijk 6 mensen uit de kringen van Van der Biest, veroordeeld door het Hof van Assisen voor medeplichtigheid aan de moord op Cools. Heb je vragen rond zelfdoding neemt dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

Op 17 maart 1985 betogen 150 000 mensen tegen het plaatsen van kruisraketten in Florennes. Twee dagen eerder had de regering-Martens beslist om Amerikaanse kruisraketten te plaatsen. Nog diezelfde nacht werden de eerste 16 van de 48, overgevlogen uit de VS. Twee jaar eerder in 1983 kwamen al eens 400 000 mensen naar Brussel in een rakettenbetoging. Dat is nog altijd de grootste betoging ooit in ons land. De plaatsing van de raketten was een antwoord van Amerika op het plaatsen van raketten door Rusland, toen nog Sovjet-Unie. Twee jaar later in 1987, sloten de twee grootmachten een akkoord over de afschaffing van de middellangeafstandsraketten en werden die enkele jaren later verwijderd en in Amerika vernietigd. In Kleine Brogel liggen wel nog kernwapens. Dat is al zo sinds 1961, maar het werd pas officieel bekend in 2019, vier jaar geleden dus.

Christian Andreas Doppler is overleden op 17 maart 1853 aan een longaandoening, vandaag dus 170 jaar geleden. De Oostenrijkse wiskundige ontdekte in 1842 het naar hem genoemde dopplereffect. Dat is het effect waarbij de frequentie van geluid hoger klinkt als het naar jou komt en lager klinkt als het van jou verwijderd wordt. Of anders gezegd: de sirene van een ziekenwagen die naar jou komt, klinkt hoger dan wanneer de ziekenwagen gepasseerd is. Het dopplereffect had een grote invloed op de wetenschap, zoals bij de radartechniek, in de astronomie en in de geneeskunde. Christian Andreas Doppler werd amper 49.

Op 20 maart 2010 barst de gletsjervulkaan Eijafjatlajeuketel uit. Het vliegverkeer werd stilgelegd. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Vr18mrt

Op 18 maart 2020 begint de eerste lockdown naar aanleiding van het coronavirus. De grootste concentraties van besmettingen bevonden zich dan in Alken, Sint-Truiden en Quévy. In ons land waren dan 64 mensen overleden aan Covid-19 en waren 462 mensen opgenomen in het ziekenhuis. 

Op 18 maart 2016 is het voorpaginanieuws: Salah Abdeslam wordt opgepakt na 4 maanden spoorloos te zijn verdwenen. Hij was het brein van de aanslagen in Parijs, onder meer in de concertzaal La Bataclan. Hij was ook van plan een zelfmoordaanslag te plegen in het Stade de France, maar de bomgordel deed het niet. Abdeslam heeft de Franse nationaliteit, maar woonde in Molenbeek. Bij zijn arrestatie vandaag in 2016 probeerde hij te vluchten, maar hij werd neergeschoten. Met zijn arrestatie kon echter niet worden verhinderd dat vier dagen later de aanslag in Zaventem plaatsvond. 

Leo Martin overlijdt in 1993 aan longkanker. Hij werd 68. Hij was de ene helft van Gaston en Leo. Naast acteur was hij ook muzikant, klarinet- en saxofoonspeler en orkestleider. 

30 jaar geleden, in 1992, brengt Microsoft het besturingssysteem Windows 3.1 uit. Dit was een eerste gebruiksvriendelijke versie van Windows. Voorheen moesten commando’s via het toetsenbord worden ingegeven om bijvoorbeeld te kopiëren of te plakken. Met Windows 3.1 kwam alles netjes in vensters en werd het visueel veel overzichtelijker en meer toegankelijk. ‘Vensters’ vandaar de naam ‘Windows’, maar dat had je allang begrepen.

18 maart 1928 is de sterfdag van dichter Paul van Ostaijen. Hij werd 32 toen hij overleed aan tuberculose. Van Ostaijen kennen we allemaal van de schoolbanken, nl. van de gedichten Melopee en het kinderversje Marc groet ’s morgens de dingen.

Dag op dag 100 jaar geleden (1922) wordt in India politicus Mahatma Gandhi veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de Britse bezetter. Dat gebeurde tijdens een protest voor de onafhankelijkheid van India. De campagnes verliepen altijd vreedzaam, behalve in februari 1922. Gandhi riep op tot stopzetting van die campagne, maar hij werd opgepakt en dus vandaag 18 maart 1922 veroordeeld tot zes jaar cel. 

Maandag hebben we het onder meer over de eerste dag van Twitter op 21 maart 2006. Graag tot maandag.

Vr19mrt

In 2008 pleegt schrijver Hugo Claus euthanasie. Hij werd 78. In zijn lange carrière schreef hij duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en meer dan 20 romans, waarvan Het verdriet van België er maar één van is.

En op precies diezelfde dag in 2008 overlijdt Arthur C. Clarcke, de sciencefictionschrijver van Space Odyssey wat door Kubrick is verfilmd maar op zijn verzoek wel is geschreven.

In 2005 is 19 maart de sterfdag van John DeLorean. Zijn auto werd wereldberoemd als de rijdende teletijdmachine in de drie films van Back to the future.

In 1978 rijdt Eddy Merckx zijn laatste wielerwedstrijd. Dat is in de Omloop van het Waasland met aankomst in Kemzeke. Merckx eindigt als twaalfde. In zijn carrière won hij vijf keer de Ronde van Frankrijk en vijf keer de Ronde van Italië, drie keer Parijs-Roubaix, twee keer de Ronde van Vlaanderen en één keer de Ronde van Spanje, hij is drie keer wereldkampioen en één keer Belgisch kampioen én hij is eeuwig houder van het werelduurrecord.

In 1953 wordt DNA ontdekt. Het waren de twee jonge onderzoekers, James Watson en Francis Crick, van de universiteit van Cambridge, die het raadsel van het DNA-molekuul konden ontcijferen. Ze lieten zien dat DNA in staat is om op een relatief simpele wijze immense hoeveelheden genetische informatie op te slaan. Bovendien toonden ze ook aan dat de typische structuur van DNA het mogelijk maakt om schijnbaar eindeloos kopieën van zichzelf te kunnen maken.

19 maart 1950 is de sterfdag van Edgar Rice Burroughs (be-roe-s), de geestelijke vader van Tarzan.

En in 1918 legt het Amerikaanse Congres de tijdzones vast. Een tijdzone is een gebied op aarde met een gelijke tijd. In ons land volgde de stad Tielt vandaag in 1918 uitzonderlijk de Duitse tijd wegens het Duitse oppercommando van de Eerste Wereldoorlog dat in Tielt was gekazerneerd. Met het vastleggen van de tijdzones werd ook de zomertijd ingevoerd.

Voilà. We stapten in 2008 in de TM met het overlijden van Hugo Claus en we stapten er 90 jaar eerder in 1918 er terug uit met de tijdzones en de zomertijd. Fijn dat je even meereisde.

Maandag is het vijf jaar geleden in 2016 dat de terreuraanslagen in Zaventem en in het metrostation Maalbeek plaatsvonden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 maart hoor je maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.

Ma20mrt

 

Obama bezoekt op 20 maart 2016 Cuba. Het bezoek is historisch, meer dan een halve eeuw nadat het revolutionaire bewind van Fidel Castro aan de macht kwam in Cuba en er de Amerikaanse bedrijven overnam. Obama wou de banden met het eiland herstellen nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezing van november 2016. Het Amerikaanse economische embargo tegen Cuba sinds de jaren zestig, was onder Obama al een beetje versoepeld.

 

113 vulkanen zijn er op Ijsland, maar uitegerekend die met de moeilijkste naam produceert in 2010, een onvergetelijke aswolk. De gletsjervulkaan Eyjafjallajökull maakte het verschil tussen dag en nacht nog nauwelijks herkenbaar. Het vliegverkeer werd stilgelegd omdat de aswolk de straalmotoren kon doen blokkeren. Een maand later half april 2010 was er nog een tweede uitbarsting van de Eyjafjallajökull.

 

In de nacht van 19 op 20 maart 2003 vallen Amerika en Groot-Brittannië Irak aan, vandaag dus 20 jaar geleden. Het was het begin van de Irakoorlog of ook wel de Derde Golfoorlog genoemd. Het doel was het bewind van Saddam Hoessein te verdrijven. Amerikanen en Britten hebben echter nooit kunnen aantonen dat Hoessein massavernietingswapens ontwikkelde voor terreurorganisaties, zoals Al Qaida. De Derde Golfoorlog duurde negen maanden.

 

20 maart in het jaar 2000 is de sterfdag van schrijver, criticus, satiricus en journalist Johan Anthierens. Hij overleed na een lang gevecht tegen kanker.

 

In 1963 begint het vandaag eindelijk te dooien, vandaag dus 60 jaar geleden. De hele winter, van half november 1962 tot vandaag 20 maart 1963, ligt er in de Hoge Venen sneeuw. Dat zijn 128 witte dagen. De winter van ‘62-‘63 was dus letterlijk een witte winter. Een record trouwens dat sindsdien bij ons niet meer is verbroken.

 

Vandaag in 1916 publiceert Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie. Zeg maar, een meetkundige theorie van de zwaartekracht. Hij was dan 37. Elf jaar eerder, op zijn 26ste dus, in 1905, had Einstein zijn speciale relativiteitstheorie al ontwikkeld. Hij stelde dat tijd en beweging relatief zijn en niet altijd hetzelde. Alleen de snelheid van het licht is constant, nl. 300 000 km/sec.

 

Morgen flitsen we met de TM naar de geschiedenis 21 maart met onder meer de geboorte van de sociale netwerksite Twitter. Tot morgen

Di21mrt

In 1960 vindt het Bloedbad van Sharpeville in Zuid-Afrika plaats. De politie opende het vuur op 20 000 ongewapende zwarte demonstranten. Er vielen 69 doden. Ze protesteerden tegen de pasjeswetten, omdat die hen belemmerde in hun vrijheid. Ze werden immers verplicht om altijd en overal hun identiteitsbewijs te tonen. Door dit bloedbad van Sharpeville kwam de regering in slechte papieren. En dat was dan weer een directe aanleiding tot de oprichting van de republiek in Zuid-Afrika, een jaar later in 1961. Daarvoor stond Zuid-Afrika onder het toezicht van de Britse Queen Elizabeth II.

De lente in 1958 begint koud. De warmste temperatuur die dag was -1,5°C. En ook in 1980 was dat zo, want dan werd het niet warmer dan -4°C.

Leo Fender is overleden in 1991. Hij maakte zijn eerste gitaarversterker in 1946. Fender was de uitvinder van de elektrische basgitaar en van de Fender Stratocaster, wellicht de meest verkochte elektrische gitaar ooit. Leo Fender zelf kon geen gitaar spelen.

In 1994 wordt het Nederlandse lichtschip de Noord Hinder vervangen door een automatische boei. Lichtschepen waren constant bemand. Net als lichtboeien nu, liggen ze in de omgeving van zandbanken of andere gevaarlijke plaatsen op zee. Ze zijn een soort van bewegwijzering voor schepen. Het Belgische lichtschip de West Hinder II kun je bezoeken als museum in de haven van Zeebrugge.

De eerste dag van de lente in 2006 is de eerste dag van de sociale netwerksite Twitter. Gebruikers konden korte tweets van maximaal 140 tekens tweeten, intussen is dat het dubbel. In april vorig jaar (2022) maakte ondernemer Elon Musk bekend alle aandelen te willen kopen. Maar hij veranderde van mening. Na een rechtzaak tegen hem werd hij dan toch nog de nieuwe eigenaar in oktober vorig jaar (2022). Er volgden meerdere ontslagen.

Op de eerste lentedag van 2017 overlijdt schrijver Colin Dexter, geestelijke vader van Inspector Morse. Hij werd 86.

Wie zegt 22 maart, zegt meteen ook de twee terroristische aanslagen in Brussel in 2016. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Wo22mrt

Op 22 maart 2017 vindt een terroristische aanslag plaats in London. In amper 20 minuten kwamen zeven mensen om het leven onder wie de dader zelf. Hij reed opzettelijk in op een groepje mensen op de Westminster Bridge. Daarna viel hij nog toeschouwers aan met een mes. Bij het Brits parlement stak hij een agent dood. Uiteindelijk werd hij zelf doodgeschoten.

Precies een jaar eerder, in 2016, vinden de terreuraanslagen plaats in Zaventem en in het metrostation Maalbeek. 32 mensen kwamen hierbij om het leven. De daders waren teruggekeerde Syriërs die banden hadden met terreurgroep IS. Het waren dezelfde van de aanslagen in Parijs. Drie terroristen kwamen in Brussel om het leven. Twee andere hadden de luchthaven kunnen verlaten. In januari 2021 werden 10 verdachten doorverwezen naar het hof van assisen. Twee van hen zijn Mohamed Abrini, beter bekend als “de man met het hoedje”, en Salah Abdeslam uit Molenbeek.

22 maart is de sterfdag van acteur Marc Leemans in 2015. We kennen hem vooral als de pastoor in De Paradijsvogels. Zijn vrouw Josephine Verbustel kennen we als zangeres Jo Leemans.

In 1995 is Russisch kosmonaut Poljakov terug op aarde. Niets bijzonders denk je, ware het niet dat hij 437 dagen lang rondjes draaide rond de aarde in het ruimtestation MIR. Zijn record van 1 jaar en 2 maanden gewichtloosheid is dan ook het langste verblijf van een mens in de ruimte.

De Nederlandse Teach-In wint met het nummer Ding-a-dong het Eurovisiesongfestival in 1975. België eindigde 15de op 19 deelnemers met ‘Gelukkig zijn’ van Ann Christy. Het Eurovisiesongfestival vond in Zweden plaats, omdat Abba het jaar daarvoor het festival had gewonnen met Waterloo. En Teach-In had op het Eurovisiesongfestival van vandaag in 1975 ook wel een Abba-look.

Dag op dag 60 jaar geleden, in 1963, verschijnt de eerste LP van The Beatles ‘Please, please me’. Het album kwam vlugger dan verwacht, omdat de The Beatles op dat moment succes hadden met de gelijknamige single ‘Please Please me’ en ook met de eerste single ‘Love Me Do’. De LP werd in één studiodag opgenomen.

Voila, dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 22 maart. Morgen stuurt onze nieuwsredactie de TM onder meer naar 1971 toen 100 000 boze landbouwers een ware veldslag hielden tijdens de boerenbetoging in Brussel. Tot morgen.

Do23mrt

75 jaar geleden, vandaag in 1948, wordt in Parijs de Citroën 2CV boven de doopvont gehouden. De kleine wagen is het meest bekend als de eend, de geit of 2PK. De eerste modellen hadden nagenoeg geen dashboard en de benzinestand werd gemeten via een peilstok.

 

In 1971 vindt een ware veldslag plaats tijdens de boerenbetoging in Brussel met één dode tot gevolg. Alles wat van de staat was, moest eraan geloven. De 100 000 betogende boeren pikten het nieuwe landbouwplan van Europa niet met een drastische beperking van de boterberg en de melkplas. Of zoals Europa het formuleerde: “Er zijn te veel landbouwers en er is te veel landbouwgrond.” De geplande hervorming ging ondanks het felle protest toch door.

 

In 1974 vindt vandaag in London de première plaats van het theaterstuk The Mousetrap van Agatha Christie. De Muizenval werd sindsdien onafgebroken elke avond gespeeld in Saint-Martin’s Theatre. Het is daarmee de langstlopende theatervoorstelling wereldwijd. De teller stond op meer dan 28 000 voorstellingen toen corona uitbrak en de voorstellingen noodgedwongen toch een tijdlang moesten stoppen. Maar de traditie is gebleven, nl. dat elke voorstelling eindigt met de vraag van de spelers om de naam van de moordenaar niet te verklappen. 

 

In 1998 wint de film Titanic, 11 oscars. De film gaat over twee geliefden, Rose en Jack, die elkaar ontmoeten tijdens de fatale overtocht van de Titanic in 1912. In de film werd een miniatuurschip van 14m lang gebruikt. Omdat regisseur James Cameron enkel de rechterzijde van de replica had uitgewerkt, ontstond er een probleem toen bleek dat de echte Titanic enkel links aanmeerde. Tijdens de montage van de film werden bepaalde scènes dan maar gespiegeld.

 

Na 15 jaar rondjes draaien rond de aarde stort het Russische ruimtestation MIR gecontroleerd neer in de Stille Oceaan in 2001. MIR was de Russische versie van het Internationaal RuimteStation ISS. Het Russische station MIR was 13 jaar lang bewoond door kosmonauten.

 

23 maart 2002 is de sterfdag van wielrenner Marcel Kint. Hij was de enige renner die het langst de wereldkampioentrui droeg. Dat kwam, omdat na zijn overwinning op het WK in Valkenburg, in 1938 was dat, er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen wereldkampioenschappen werden gereden.

 

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1992, als Dirk Frimout als eerste Belg in de ruimte, vertrekt met de Space Shuttle. Tot morgen.

Vr24mrt

Op 24 maart 1842 wordt in het parlement de schoolwet goedgekeurd, waarbij iedere gemeente verplicht wordt een eigen lagere school te hebben. Het was meteen het begin van de eerste schoolstrijd tussen het officieel onderwijs en het niet-officieel onderwij. Het doel van de schoolwet was het onderwijs gratis te maken als een recht voor alle ouders, toen vooral arme gezinnen. Door de schoolwet van vandaag in 1842 werden in veel gemeenten de bestaande vrije scholen nu erkend als gemeentescholen, zodat ze gratis onderwijs konden aanbieden met overheidssubsidie. Er was dan nog geen leerplicht in ons land.

In 1905 is Jules Verne overleden. Hij was de pionier van de sciencefiction-verhalen. Zo beschreef hij hoe mensen naar de maan konden reizen en dat nog 140 jaar voor de eerste maanlanding. 

In 1992 vertrekt Dirk Frimout als eerste Belg in de ruimte met de Space Shuttle Atlantis. De reis van 143 rondjes rond de aarde duurde 10 dagen tot 2 april 1992. Samen met zes collega-astronauten werkte Frimout mee aan het onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer, de zonnestraling, de plasmafysica en de UV-astronomie. 

Een brand in de Mont Blanctunnel kost het leven aan 39 mensen, vandaag in 1999. In het midden van de ruim 11,5 km lange tunnel die de verbinding is tussen Frankrijk en Italië, brak brand uit in de vrachtwagen van een Belgische chauffeur. Zes jaar later, in 2005, veroordeelde een Franse rechtbank de Belgische vrachtwagenchauffeur tot vier maanden voorwaardelijk.

Op 24 maart in 2015 crasht een passagiersvliegtuig van Germanwings in de Alpen. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven. Eerst werd gedacht aan een aanslag. Maar het onderzoek wees uit dat het om zelfmoord ging van de co-piloot. De man van 27 bestuurde op het moment van de crash het vliegtuig. Hij had de gezagvoerder naar buiten kunnen lokken om dan de cockpit te vergrendelen. De vergrendelingsprocedure bestaat sinds 9/11. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan gratis dag en nacht contact op met 1813.

In 2020 is de Franse striptekenaar Albert Uderzo overleden. Hij werd 92. Zijn naam blijft verbonden aan Asterix & Obelix samen met scenarist Goscinny. Het inkleuren van zijn tekeningen deed Uderzo niet, omdat hij kleurenblind was.

Maandag is het 75 jaar geleden, op 27 maart 1948, dat vrouwen voor het eerst mogen stemmen in ons land. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 maart, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr25mrt

In 2018 is Marc Santens overleden. Hij werd 91. Hij begon zijn carrière als hoofd van het badstoffenbedrijf Santens in Oudenaarde dat hij samen met zijn neef bestuurde. Hij was ook bestuurder van onder meer Sabena, de voorganger van Brussels Airlines is dat, voorts was Santens ook bestuurder van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, van Alcatel, Kredietbank Luxemburg en het uitgeversbedrijf Tijd. Vier jaar was hij ook voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond. In 1986 kreeg hij de titel van baron. In 2008 kwam hij in opspraak voor fraude, maar in 2015 kon hij het op een akkoord gooien met de Bijzondere Belastingsinspectie. Marc Santens betaalde 4,5 miljoen euro om zijn proces af te kopen.

Op 25 maart 1983 demonstreert zanger Michael Jackson de Moonwalk. Dat is een danstechniek waarbij de danser vooruit lijkt te lopen terwijl hij in werkelijkheid een achterwaartse beweging maakt. De danspas heet eigenlijk ‘backslide’ en werd voor het eerst in 1932 al gedanst door Cab Calloway. De Moonwalk, zoals we die van Michael Jackson kennen, zagen we voor het eerst bij Bill Bailey in 1955. En in 1982 was het Jeffrey Daniel van de groep Shalamar die de danspas van onder het stof haalde. Het jaar daarop, vandaag dus in 1983, vereeuwigde Michael Jackson de Moonwalk in zijn Billy Jean.

In 1969 beginnen John Lennon en Yoko Ono aan hun eerste Bed & Hair Peace. Ze verbleven hiervoor een week in kamer 702 van het Hilton Hotel in Amsterdam. In Bed & Hair Peace lieten de ex-Beatle en zijn vrouw zich in bed fotograferen uit protest tegen de Vietnamoorlog. In 1969 waren een half miljoen Amerikaanse soldaten aan het front. 

De oprichting van de EEG wordt in 1957 ondertekend in het Verdrag van Rome, vandaag dus 65 jaar geleden. De EEG, de Europese Economische Gemeenschap, was de voorloper van de EU, de Europese Unie. Het Europa van de Zes in de EEG bestond dan uit de Benelux, West-Duitsland, Frankrijk en Italië. Leuk weetje nog: op de officiële ondertekening vandaag in 1957 werden de handtekeningen op blanco papier getekend, omdat nog niet alle echte documenten in de verschillende talen vertaald waren.

Op 28 maart 1914 vindt in ons land de allereerste radio-uitzending plaats. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 28 maart hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Vr26mrt

Onze reis in de geschiedenis van de journaals begint op 26 maart 1851. Want vandaag 170 jaar geleden demonstreert de Franse wetenschapper Léon Foucault zijn gelijknamige slinger. Daarmee toonde hij aan dat de aarde draait. De slinger van Foucault is 67 m lang met onderaan de slinger een bol van 28 kg. Foucault is een van de 72 Fransen van wie hun naam op de Eifeltoren gegrift staat.

In de vroege ochtend van 26 maart 1918 wordt in Veurne de 26-jarige beroeps­onderofficier Emiel Ferfaille met de guillotine onthoofd. Het was de eerste onthoofding in ons land sinds meer dan een halve eeuw en meteen ook de allerlaatste. Ferfaille had zijn 20-jarige vriendin Rachel Ryckewaert vermoord nadat zij hem had verteld dat ze zwanger was van hem. Ferfaille had ook nog een tweede vriendin. Het duurde nog 78 jaar tot 1996 vooraleer de doodstraf definitief uit het strafwetboek werd geschrapt. Tot 1996 stond er letterlijk  dat citaat “Iedere ter dood veroordeelde wordt onthoofd” einde citaat.

In 1953 maakt de Amerikaanse medicus Jonas Salk bekend dat hij het vaccin tegen polio heeft ontwikkeld. Hij vroeg bewust geen pattent op zijn geneesmiddel. Het poliovirus was zeer besmettelijk. Door de verplichte vaccinatie is kinderverlamming in ons land verleden tijd.

Vandaag in 1995 treedt het Verdrag van Schengen in werking. Schengen is het dorp op het drielandenpunt in Luxemburg waar het verdrag door de regeringleiders in juni 1985, tien jaar eerder dus, werd ondertekend. Het Verdrag van Schengen bepaalt dat er geen grenscontroles meer zijn binnen de 26 Schengenlanden. Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn géén Schengenland. Tussen deze landen kun je als Europeaan niet vrij reizen.

Precies 20 jaar geleden in het jaar 2000 wint Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen in Rusland. Hij was dan al drie maanden waarnemend-president na het aftreden van Boris Jeltsin. Hij voerde nauwelijks een kiescampagne. Zijn populariteit wist hij te winnen in zijn strijd tegen de Tsjetsjenen.

Voila. Tot zover de geschiedenis van 26 maart. Doet de naam Lucienne Herman-Michielsens nog een belletje rinkelen? Dank zij haar en haar collega Lallemand was in 1990 abortus niet langer strafbaar. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma27mrt

In 1482 overlijdt Maria van Bourgondië, hertogin en vorstin van de Nederlanden, en dus ook van ons. Drie weken eerder was ze tijdens de valkenjacht van haar paard gevallen bij het kasteel van Wijnendale. Ze was net 25 geworden. Al van haar 19de was ze vorstin toen haar vader overleed. Zij was de grootmoeder van Keizer Karel, hoewel hij haar nooit heeft gekend. Keizer Karel is geboren in het jaar 1500. Zijn grootmoeder, Maria van Bourgondië, was dan al 18 jaar overleden. Ze ligt begraven in de OLV-kerk in Brugge.

Het is voorpaginanieuws op 27 maart 1948. Vandaag 75 jaar geleden mogen vrouwen voor het eerst stemmen in ons land. De wet van vandaag in 1948 geeft vrouwen volwaardige politieke rechten en ze mogen deelnemen aan de parlementsverkiezingen. Het provinciaal stemrecht volgt enkele maanden later. Eerder al, in 1919, kregen vrouwen stemrecht op gemeentelijk niveau, behalve dan voor prostituees. Vrouwen konden in 1919 ook al schepen of burgemeester worden, maar dan moesten ze daarvoor wel de toestemming krijgen van hun echtgenoot. 

In 1968 overlijdt de Rus Joeri Gagarin op een mysterieuse wijze, vandaag dus 55 jaar geleden. Gagarin was de eerste mens in de ruimte. De zeer ervaren piloot overleed tijdens een gewone trainingsvlucht met een straaljager. Hij werd amper 34. In het rapport staat dat een andere straaljager te dicht bij de MiG van Gagarin kwam. Door de luchtverplaatsing raakte Gagarin in een tolvlucht en stortte neer.

In 1977 botsen op het vliegveld van Tenerife twee jumbojets in de dikke mist. Door een slechte communicatie gebruikten beide vliegtuigen dezelfde baan rechttegenover elkaar. Door de mist zagen ze elkaar niet. 583 mensen kwamen om bij de crash. 61 passagiers overleefden de ramp wel.

Het is net een jaar geleden (2022) dat tijdens de uitreiking van de Oscars presentator-comedian Chris Rock geslagen wordt door acteur Will Smith. Hij nam het niet dat de comedian een grap maakte over zijn vrouw die aan een ziekte met haaruitval lijdt. Een dag later excuseerde hij zich publiekelijk aan Chris Rock. De organisatie van de Oscars besloot om Will Smith tien jaar lang te weren van de Oscarsuitreiking.

Het is net een jaar geleden (2022) dat Bini Girmay uit Eritrea de wielerklassieker Gent-Wevelgem wint. Hij schrijft hiermee wielergeschiedenis, want Girmay is de eerste Afrikaan die een klassieker wint. 

Morgen is het precies 90 jaar geleden, in 1933, dat Julius Hoste senior is overleden. Deze Tieltenaaar was de stichter van de krant Het Laatste Nieuws. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di28mrt

28 maart heeft wat met radio. In 1914 vindt vandaag de allereerste radio-uitzending plaats in ons land. Dit was heel summier de uitzending van de aria Tosca van Puccini. 26 luisteraars in een straal van 70 km ontvingen de radio-uitzending.

Exact een halve eeuw later in 1964 is 28 maart paaszaterdag. Radio Caroline zond dan voor het eerst uit vanop een schip in de Noordzee. De uitzendingen waren gericht op heel West-Europa. Radio Caroline zendt trouwens nog altijd uit vanop een schip.

En nog radionieuws op 28 maart in 1992, want dan begint Radio Donna vanuit de Reyerslaan in Brussel. Donna werd de populairste radiozender in Vlaanderen met een luisterbereik van 37%. Donna was het antwoord van de vrt op de geplande komst van de commerciële radiostations. Het zond dan ook reclame uit. Het was de voorganger van MNM.

Op 28 maart 1933 is Julius Hoste senior in Brussel overleden. Hij was de stichter van de liberale krant Het Laatste Nieuws. Hoste werd in Tielt geboren in 1848 en groeide er ook op. Voor de KVS in Brussel schreef hij een aantal zeer succesvolle historische stukken, zoals “De Brusselsche straatzanger” en “De kleine patriot”. Hoste was een groot promotor van de Vlaamse culturele aanwezigheid in Brussel. Hij was lid van de Vrijmetselarij en was de vader van de liberale politicus Julius Hoste jr.

In 1939 eindigt de Spaanse burgeroorlog waarbij de dictatuur van generaal Franco het bestuur van het land overneemt van de republikeinen. De Spaanse burgeroorlog duurde drie jaar van 1936 tot vandaag in 1939. Tienduizenden burgers aan beide kanten werden vermoord wegens hun politieke of religieuze standpunten. De Spaanse burgeroorlog eindigde met een overwinning voor de conservatieve nationalisten, het omverwerpen van de democratische regering, en de ballingschap van duizenden linkse Spanjaarden. Het schilderij Quernica van Pablo Picasso herinnert ons aan de Spaanse burgeroorlog.

In 1943 overlijdt Sergej Rachmaninov, dit jaar dus 80 jaar geleden. De Russische componist kennen we onder meer van het pianoconcert nr. 2 in c, opus 18 uit 1901 of je kent toch zeker de evergreen ‘All by myself’ van Eric Carmen dat daarop gebaseerd is.

Voila, tot zover de TM van 28 maart. Stap je morgen ook mee in mijn Teletijdmachine? Dan maak ik graag met jou een afspraak op hetzelfde uur, want dan hebben we het onder meer over abortus dat in ons land niet langer meer strafbaar is. 

Wo29mrt

In 1969 kent het Eurovisiesongfestival in Madrid vier winnaressen, nl. de Nederlandse Lenny Kuhr met De Troubadour, de Franse Frida Boccara met ‘Un jour, un enfant’, de Britse Lulu met Boom bang-a-bang en de Spaanse Salomé met Vivo Cantando. België eindige zevende met Jennifer Jennings van Louis Neefs. Het decor van het Eurovisiesongfestival in 1969 in Madrid was ontworpen door Salvador Dali. 

In 1990 keurt de Kamer het wetsvoorstel van Lucienne Herman-Michielsens-Lallemand goed. Hiermee werd abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar. Ze was geen voorstander van abortus, maar vond het wel een gerechtvaardigde noodoplossing in bepaalde omstandigheden, zoals een kind met zware handicap ofwel als het leven van de moeder in gevaar is ofwel zwangerschap ten gevolge van incest of verkrachting. Zoals bekend werd de wet goedgekeurd op het moment dat ons land zonder koning zat, want koning Boudewijn trad tijdelijk af voor de goedkeuring van de abortuswet.

Vandaag in 2004 wordt een streng rookverbod van kracht in Ierland. Roken op de werkplek en in de kroeg kon niet meer. Ons land volgde 3 jaar later in 2007.

In 2004 treden 7 oostbloklanden toe tot de Navo. Het waren Estland, Letland, Litouwen, Slowakijke, Slovenië, Roemenië en Bulgarije. De Navo telt nu 30 staten.

In 2005 vindt op het Indonesische eiland Sumatra opnieuw een zware aardbeving plaats met een kracht van 6,2 op de schaal van richter. Dat was 3 maanden en 3 dagen na de grote tsunamie. 430 mensen kwamen om het leven.

Voor de derde keer op rij wijst het Britse Lagerhuis het terugtredingsakkoord voor de Brexit af, vandaag in 2019. Het VK kreeg dan twee weken de tijd, tot 12 april 2019, om te laten weten wat het wou: ofwel het terugtredingsakkoord alsnog goedkeuren, of opnieuw uitstel vragen, ofwel de Brexit intrekken of de EU verlaten zonder deal. De EU verleende uiteindelijk toch nog maar eens opnieuw uitstel, dan tot en met 31 oktober 2019. Daardoor moest het VK wèl deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019.

Morgen hebben we het onder meer over de eerste operatie met ether als verdoving. Dat was in 1842. Tijdreis je morgen nog eens mee? Je bent alvast van harte welkom.

Do30mrt

De Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei is terug op aarde, vandaag net een jaar geleden (2022). 355 dagen verbleef hij in het ISS. Nooit eerder zat een ‘Amerikaanse’ astronaut zo lang in een ruimtestation. Toch heeft hij niet het record van de langste ruimtereis ooit. Dat staat op naam van de Russische astronaut Valeri Poljakov. Hij zat 437 dagen in het Russische ruimtestation Mir. Met het langverblijf in de ruimte willen wetenschappers onderzoeken of de mens in staat is naar de planeet Mars te vliegen. Heen- en terug duurt zo’n reis 1,5 jaar.

In het jaar 2000 beplakt kunstenaar Jan Fabre de zuilen van de Gentse Universiteitsaula met echte ham. Fabre gebruikte daarvoor 8000 plakjes ham die niet meer voor consumptie geschikt waren. De zuilen stonden voor de rede en de benen van de universiteit. Met de ham wou hij het vlees van de benen blootleggen. Tegenstanders rukten stukken vlees van de zuilen.

Nog kunst op 30 maart, want in 1987 wordt het schilderij De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh verkocht voor net geen 40 miljoen dollar. 30 maart is immers de geboortedag van Vincent Van Gogh in 1853, dit jaar dus 170 jaar geleden. Een mooi verjaardagscadeau voor Van Gogh vandaag in 1987, postuum dan wel, want hij heeft het succes van zijn schilderijen zelf nooit gekend.

Op 30 maart 1969 wint Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Vlaanderen. Hij verscheen wel geprikkeld aan de start, omdat journalist Willem Van Wijnendaele had opgemerkt dat Merckx, na vier jaar prof, nog geen Ronde van Vlaanderen had gewonnen. Met een sterke tegenwind deed Merckx de laatste 70 km alleen en dat tégen het advies van zijn sportbestuurder Lomme Driessens. Merckx eindigde met 5,5 min voorsprong op Gimondi.

In 1842 wordt voor de eerste keer een operatie uitgevoerd met ether als verdoving. Het was de Amerikaanse dokter Crawford Long die zo een tumor verwijderde uit de hals van een patiënt. Vier jaar jaar later, in 1846, gebruikte tandarts William Morton ook ether als verdoving. Vanaf dan spreken we van anesthesie. Ether werd tot dan toe alleen gebruikt als amusement op dorpskermissen, als lachgas.

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden, in 1998, dat Child Focus werd opgericht. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr31mrt

Op 31 maart 1998 wordt Chiild Focus opgericht, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Dit was een rechtstreeks gevolg van de zaak Dutroux. De stichting van openbaar nut zet zich in voor het zoeken naar vermiste kinderen en jongeren tot 24 jaar oud, zoals ontvoeringen, maar ook van weglopers. Bovendien zet de stichting zich in tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen, zoals kinderprostitutie, kinderporno, sexting en grooming. Koningin Mathilde is erevoorzitter.

De laatste dag van maart is in 1993 de sterfdag van acteur Brandon Lee, vandaag dus 30 jaar geleden. Hij overleed aan een schietongeluk op de set tijdens de laatste draaidagen van de film The Crow, waarin hij de hoofdrol speelde. Zowel de dood van Brandon Lee als van zijn vader Bruce Lee zijn omstreden. Brandon Lee werd 28, zijn vader 32.

Het is exact 35 jaar geleden, op 31 maart 1988, dat de steenkoolmijn van Winterslag definitief sluit. Op het oude mijnterrein van Winterslag is nu C-mine, een openluchtmuseum over de Belgische steenkoolmijnen en het is ook een wandelgebied. De eerste Limburgse mijn die sloot was die van Zwartberg in 1966 en de laatste die van Zolder in 1992.

In 1919 wordt vandaag de nationale luchthaven in Brussel geopend. Nu heet die Brussels Airlines en daarvoor Sabena, maar in 1919 heette die Sneta. Het was gevestigd in de gemeente Haren, in de buurt van Zaventem is dat. Na een zware brand in 1921 werd een echte luchthaventerminal gebouwd die in 1929 in gebruik werd genomen. Sneta was dan al omgedoopt tot Sabena.

Het is de sterfdag van Isaac Newton in 1727. Newton kennen we van de appel en de zwaartekracht. Toen hij een appel zag vallen door de zwaartekracht van de aarde uiteraard, was hij er ook van overtuigd dat de aarde ook de maan aantrok en zo in een baan om de aarde hield. Daarmee brak hij met de 2000 jaar oude theorie van Aristoteles die stelde dat er in de hemel andere natuurwetten waren dan die op aarde. Einstein gaf in zijn algemene relativiteitstheorie een verklaring aan de zwaartekrachttheorie van Newton. Newton ligt begraven in Westminster Abbey in London. Sinds 2018 ligt Stephen Hawking naast hem.

Op 3 april in het jaar 33 wordt in Jeruzalem Jezus aan het kruis genageld. Wat weten we eigenlijk over de kruisiging en de verrijzenis? Je hoort het maandag in een nieuwe TM. Graag tot dan.