Do1juni

Het is net een jaar geleden (2022) dat Johnny Depp voor een groot deel het proces wint tegen zijn ex, Amber Heard. Ze werd veroordeeld tot het betalen van 10 miljoen dollar schadevergoeding wegens smaad en nog eens 5 miljoen smartengeld wegens buitensporig gedrag. Ook Johny Depp werd veroordeeld tot het betalen van 2 miljoen dollar aan Amber Heard. De acteur had de actrice voor 50 miljoen dollar aangeklaagd voor smaad wegens een artikel dat ze had geschreven in The Washington Post over haar ervaringen met huiselijk geweld. In de tegenclaim van Heard eiste ze van haar ex 100 miljoen dollar voor smaad. In december vorig jaar (2022) raakte bekend dat Heard en Depp een schikking hadden getroffen. De overeenkomst houdt onder meer in dat Heard 1 miljoen dollar aan Depp betaalt.

In 2021 is Paula Sémer overleden. Ze werd 96. Ze koos voor euthanasie. Paula Sémer was een van de eerste drie radio- en tv-presentatrices van de openbare omroep. Jarenlang presenteerde ze de programma’s “Vrouwenspiegel” en“Penelope”. In haar programma’s doorbrak ze vaak taboes met de nodige commotie van de kijkers. Zo kwam in 1964 voor het eerst een geboorte op televisie. Voorts ging ze gesprekken over de vrouw en seksualiteit niet uit de weg. Ze haalde ook borstkanker uit de taboesfeer.

In 1983 is prins Karel overleden, vandaag dus 40 jaar geleden. Hij was graaf van Vlaanderen én regent, zeg maar 6 jaar vervangkoning, na koning Leopold lll en voor koning Boudewijn. Hij wordt ook wel de redder van onze monarchie genoemd, omdat Boudewijn nog te jong was om koning te worden, nadat zijn vader Leopold III aftrad wegens de Koningskwestie. In de regeerperiode van zes jaar met regent prins Karel kregen vrouwen, in 1948, het recht om te gaan stemmen bij verkiezingen én de sociale zekerheid werd in ons land gelanceerd. 

Op 1 juni 1969 wordt Eddy Merckx voor de eerste keer betrapt op doping. Dat was in de roze leiderstrui tijdens de Ronde van Italië, die hij het jaar daarvoor de eerste keer had gewonnen. Een nieuwe controle, een dag later, vertoonde géén sporen van doping meer. Toch werd hij een maand geschorst. Onder politieke druk van de ministers Van Mechelen en Harmel werd de straf verminderd tot één week. Uiteindelijk werd de schorsing helemaal ingetrokken, omdat Merckx zou kunnen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Daar nam hij weerwraak en won hij de Tour ook voor de eerste keer in 1969. 

Morgen is het 70 jaar geleden, in 1953, dat de kroning van Queen Elizabeth II heeft plaatsgevonden. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Vr2juni

Vandaag een jaar geleden (2022) worden de eerste negen satellieten gelanceerd die gebruikt zullen worden voor zelfrijdende voertuigen. De lancering gebeurde vanop de Chinese lanceerbasis Xichang en is van de autobouwer Geely. Het plan is om 240 satellieten in een lage baan om de aarde te krijgen.

Willem Duys overlijdt in 2011. Hij was de Nederlandse tv-presentator die altijd een aquarium met een goudvis op zijn interviewtafel zette.

In 1992 wordt in een referendum in Denemarken het Verdrag van Maastricht afgewezen. Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone. De Deense kroon is de munt in Denemarken.

In 1979 bezoekt Paus Johannes Paulus ll zijn vaderland Polen. Het was de eerste keer dat een paus een communistisch land bezocht.

2 juni is in de geschiedenis meestal nat.

  • In 1992 valt er 81 mm regen in Merelbeke en 84 mm in Gentbrugge.
  • In 1978 valt er 78 mm ofwel 78 liter per m2 in Maredsous.
  • In 1954 valt er 91 mm regen in Vlaams-Brabant ofwel 9 emmers water per m2.

Vandaag in 1953 vindt de kroning plaats van Elizabeth ll, koningin van het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De zogenaamde Proclamation of Accession (Access) vond al een jaar eerder plaats in 1952. Queen Elizabeth overleed in september vorig jaar (2022). Ze werd 96 en zat 70 jaar op de troon.

De Italiaanse ingenieur Marconi ontvangt het patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie. We leze en schrijve 1896. Hiermee werd Marconi in de westerse wereld bekend als de uitvinder van de radio.

Heb je deze TM net gemist of wil je die nog eens opnieuw beluisteren? Dan verwijs ik je graag naar de podcast van deze TM op de website RT.be. Maandag is het 455 jaar geleden, op 5 juni 1568, dat op de Grote Markt in Brussel de graven Egmont en Hoorn onthoofd worden wegens verraad. Hoe zat dat ook alweer in onze Vlaamse geschiedenis? Je hoort het maandag zelfde uur in een nieuwe TM.

Ma3juni

Jim Hines is net een jaar geleden (2023) overleden. In de Olympische Spelen van 1968 in Mexico slaagde de Amerikaanse atleet erin om als eerste in de 100 m sprint onder de 10 seconden te blijven. Zijn wereldrecord van 9 seconden 95 honderdsten bleef bijna 15 jaar op zijn naam staan.

 

Vijf beschuldigden voor de moord op de Limburge drugscrimineel en maffialeider Silvio Aquino worden vandaag in 2022 door de jury schuldig verklaard voor gijzeling met de dood tot gevolg. Ze kregen celstraffen van 20 jaar tot levenslang. De feiten dateren van 27 augustus 2015: Silvio en zijn vrouw werden onderweg naar huis aangevallen door gemaskerde personen die zich voordeden als agenten. Silvio Aquino werd hierbij in een schietpartij gedood in een mislukte poging tot ontvoering. Clanleider Sandro Hamidovic verloor bij de raid zijn stiefzoon door een schot van Aquino. Op de eerste procesdag begroette hij de familie Aquino dan ook met een snijgebaar over zijn keel. De familie Aquino werd ook wel de Belgische Sopranos genoemd.

 

Vandaag exact 100 jaar geleden, op 3 juni 1924, overlijdt de Joods-Tsjechische schrijver Franz Kafka. Kafka’s werk stond symbool voor de ontwortelde mens in de moderne tijd, waarin de bureaucratie en de onpersoonlijke maatschappij alsmaar meer greep kregen op het individu. 

 

Het is vandaag 125 jaar geleden, in 1899, de sterfdag van de Oostenrijkse componist Johann Strauss junior. Hij overleed aan een longontsteking. Hij was de bekendste van het gezin Strauss. De wals An der schönen blauen Donau is van hem. De Radetzkymars, wat klassiek het bisnummer is op het nieuwjaarsconcert vanuit Wenen, was van zijn vader, Johan Strauss senior. Zijn vader wou immers niet dat zoon Johann Strauss junior musicus werd.

 

In 1856 maakt leraar wiskunde, Lewis Carroll, zijn eerste foto van Alice Liddell en haar twee zusjes. Alice was dan pas vier jaar oud. Ruim een maand eerder hadden Alice en leraar Lewis Carroll elkaar voor het eerst ontmoet. Het leek allemaal onschuldig, ook toen hij voor haar en over haar, een boek schreef, nl. Alice in Wonderland. Hij nam van Alice naakfoto’s en ze maakten vaak boottochtjes. Het werd toen, in de tweede helft van de 19de eeuw, omschreven als de muze van Lewis Carroll. 

 

Morgen tijdreizen we in de eerste warme luchtballon van de broers Montgolfier. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 juni hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen!

Di4juni

Op 4 juni 1783 tonen de Franse broers Montgolfier hun uitvinding van de heteluchtballon. Dat was een grote linnen zak beplakt met papier en aluin. Voor de hete lucht werden wol en stro in brand gestoken. De eerste ballon legde een afstand van 2 km af in een tijd van ongeveer 10 min, dus ongeveer 12 km/u, en dat op een hoogte van bijna 2 km. De eerste echte bemande vlucht was voor bijna een half jaar later, op 21 november 1783. Om langere vluchten te kunnen maken, werd een ijzeren kachel en hout meegenomen aan boord.

Op 4 juni 1923 wint Frank Hayes de steeple-chase van New York. Hij maakte het weliswaar niet zelf mee, want halverwege wedstrijd kreeg hij een hartaanval. Zijn paard met Frank Hayes op de rug arriveerde als eerste over de streep. De bookmakers hadden het paard op 20 tegen 1 gezet, want zowel Hayes als zijn paard Sweet Kiss, hadden nog nooit een wedstrijd gewonnen. Na de steeple-chase werd het paard omgedoopt tot Sweet Kiss of Death. Frank Hayes is de enige dode jockey die een steeple-chase heeft gewonnen.

Gewezen voetbalcommentator voor VRT-radio, Jan Wauters, overlijdt op 4 juni 2010. Wauters was een taalvirtuoos. Een jaar na zijn overlijden werd, in 2011, de Jan Wauters Prijs in het leven geroepen voor de mediafiguren die de Nederlandse taal goed beheersen.

Ook een ander VRT-icoon én radiostem overlijdt op 4 juni, maar dan wel vier jaar later in 2014, nl. Jos Gheysen, dit jaar dus 20 jaar geleden. Op zaterdagochtend presenteerde hij het legendarische Te Bed of niet Te Bed. Ook Het Schurend Scharnierjte was van hem. Voor VTM presenteerde hij Zondag Josdag en was hij vaak te zien in het moppenprogramma HT&D. In 2012, twee jaar voor zijn overlijden, Jos Gheysen was dan al 86, raakte bekend dat hij zijn medepresentatrice van Te bed of niet te bed , Ireen Houben, jarenlang mentaal en fysiek seksueel misbruikte. Hij sloeg haar ook regelmatig. De voormalige baas van de vrt, Cas Goossens, greep niet in, omdat Jos Gheysen nu eenmaal een bekende persoon was.

Morgen neem ik je onder meer mee naar 1989, want dan is het precies 35 jaar geleden dat een onbekende student in een wit hemd er in slaagt om een colonne legertanks in zijn eentje te doen stoppen op het Tiananmenplein in Peking. Waarom was dat ook alweer? Je hoort het morgen zelfde uur in een nieuwe TM.

Wo5juni

In 1568 worden de graven Egmont en Hoorn op de Grote Markt in Brussel onthoofd wegens verraad. Dat gebeurde in opdracht van de Spaanse hertog Alva. Het was de zeer katholieke koning Filips II van Spanje, de zoon van Keizer Karel, die de Spaanse hertog Alva met een leger van 10 000 man naar België stuurde om orde op zaken te stellen, onder meer tegen het protestantisme en de beeldenstorm. De onthoofding van Egmont en Hoorn leidde tot grote protesten in de Nederlanden en het openlijke verzet tegen de Spanjaarden. Tijdens de daaropvolgende Tachtigjarige Oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk van koning Filips II. 

5 juni 1832 is de geboortedag van de Belgische frank. Dat was dus twee jaar na de onafhankelijkheid van ons land. De eerste munten waren stukken van 1 centiem, 10 centiem en een zilveren van 5 frank. De munten waren met een Frans opschrift. De eerste met een Nederlands opschrift waren voor ruim een halve eeuw later, in 1886. 170 jaar lang, tot in 2002, was de frank het betaalmiddel in ons land.

Vandaag in 1981 maakt de wereld kennis met een nieuwe ziekte. Dokter Gottlieb benoemde het als aids veroorzaakt door het virus hiv. Kenmerkend was dat de weerstand van de patiënten aangetast werd. Opvallend was toen ook dat 90% van de patiënten homoseksueel waren, nagenoeg allemaal mannen. De media in 1981 omschreef Aids dan ook als de ‘homoziekte’. De wetenschap is het er intussen al lang over eens dat Aids méér wordt overgedragen door heteroseks, bloedtransfusie en alle varianten met injectienaalden.

Dag op dag 35 jaar geleden, op 5 juni 1989, slaagt een onbekende student in een wit hemd erin om een colonne legertanks in zijn eentje te doen stoppen. Dat was op het Tiananmenplein, ook het Plein van de Hemelse Vrede, in Peking. Al de hele maand mei in 1989 bezetten, naar schatting één miljoen studenten en burgers, het plein. Ze verzetten zich tegen de corruptie van de machthebbers.Toen de internationale pers weg was, werd de man wellicht doodgeschoten, maar dat is nooit bewezen.

In 2004 overlijdt de gewezen Amerikaanse president Ronald Reagan, vandaag 20 jaar geleden. De 40ste president van Amerika was eerst filmacteur. De republikein overleefde een aanslag op zijn leven in het prille begin van zijn presidentschap. Ronald Reagan werd 93.

Morgen is het D-Day en is het exact 80 jaar geleden, in 1944, dat de Amerikaanse en Engelse soldaten landen in Normandië. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do6juni

Op 6 juni 2013 wordt de veiligheid en privacy hevig door elkaar geschud. Dan publiceerden twee Amerikaanse kranten gegevens van Edward Snowden, waardoor wereldwijd bekendraakte dat NSA iedereen afluisterde. Snowden was een voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder voor de NSA, de National Security Agency. In zijn autobiografie schreef Snowden dat hij de documenten in meerdere fases naar buiten smokkelde op kleine SD-geheugenkaartjes die hij verborg in zijn sok of broekzak en ook één keer in zijn mond. Daarbij gebruikte hij zijn Rubiks-kubus om de bewakers af te leiden. Edward Snowden kreeg permanent asiel in Rusland waar hij en zijn vrouw nu de Russische nationaliteit hebben. De privacy en veiligheid veranderde sinds 6 juni 2013 voor altijd.

In 2012 vindt een Venusovergang plaats. Vanop aarde gezien passeerde dan een zwarte stip voor de zon. Hopelijk heb je die gezien, want de volgende passage is pas voor de volgende eeuw in het jaar 2117.

In 1968 wordt Robert F. Kennedy op de binnenkoer van een hotel in Los Angeles neergeschoten. Hij overleed een dag later. Robert Kennedy was de broer van de vermoorde president Kennedy vijf jaar eerder in 1963.

Op 6 juni 1961 overlijdt de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung. Hij was de grondlegger van de analytische psychologie. Hij was een volgeling van de 20 jaar oudere Sigmund Freud, maar hij brak op latere leeftijd met hem. Wel had Jung al heel vroeg twijfels over Freuds denkbeeld dat alle neurosen en angsten te herleiden waren tot seksuele verdringing of seksuele trauma’s. Volgens Carl Jung lag er onder het persoonlijke onbewuste, waar Freud stevig aan vasthield, een groter collectief onbewuste. Op die manier verklaarde hij waarom mensen al generaties lang een angst hadden voor bijvoorbeeld slangen of spinnen. Die angst werd in het collectieve onbewuste opgeslagen en doorgegeven van generatie op generatie.

6 juni is D-Day. Dan herdenken we de landing van de Amerikaanse en Engelse soldaten in Normandië in 1944, vandaag dus exact 80 jaar geleden. Vanaf dan begon de bevrijding van Europa met het einde van de Tweede Wereldoorlog een jaar later in 1945.

Op 7 juni 1944 werd koning Leopold III gedeporteerd naar Duitsland, morgen dus precies 80 jaar geleden. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Vr7juni

In 2021 is poolreiziger Dixie Dansercoer verongelukt. Hij was in een diepe gletsjerkloof gevallen in het noorden van Groenland. Zijn lichaam kon niet meer uit de kloof worden gehaald. Dixie Dansercoer was eerder met poolreiziger Alain Hubert, de eerste Belg die te voet de zuidpool overstak. Dansercoer werd 58.

In 1954 overlijdt Alan Turing op 7 juni, vandaag 70 jaar geleden. Hij werd 41. De Britse wiskundige en informatica-pionier slaagde erin om de geheime code van het Duitse Enigma-apparaat te ontcijferen. Die ontcijfering was een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die uiteindelijk de val van Hitler betekende. Na de oorlog, in 1952, werd Alan Turing veroordeeld wegens homoseksualite. In 2009 kreeg hij postuum eerherstel van de Britse regering. En in 2013 werd hem gratie verleend door Queen Elizabeth II en werd zijn veroordeling wegens homoseksualiteit uit de geschiedenisboeken geschrapt.

Eén dag na de landing in Normandië in 1944, vandaag 80 jaar geleden, en de 10de verjaardag van de kleine prins Albert, wordt vandaag zijn vader, koning Leopold III, gedeporteerd naar Duitsland. Een dag later volgde de rest van de koninklijke familie, waaronder Lilian Baels, de tweede vrouw van koning Leopold III. In de Tweede Wereldoorlog was koning Leopold III een krijgsgevangene. Op het einde van de oorlog, in 1945, gaf Heinrich Himmler het bevel de Belgische koninklijke familie te executeren, maar omdat de telefoonlijnen waren vernield, kwam het bericht nooit aan.

Louis XIV wordt gekroond tot koning van Frankrijk ,vandaag 370 jaar geleden, in 1654. Hij was dan 16. Hij nam pas op zijn 23ste het bewind in handen. Hij was wel al van zijn vierde levensjaar koning, maar dan nog te jong om al gekroond te worden. Door de vele oorlogen die hij vocht, wist hij de grenzen van Frankrijk aan alle kanten te verleggen, maar raakte de Franse staatskas nagenoeg ook bankroet. Lodewijk XIV overleed in 1715 op 76-jarige leeftijd na een koningschap van 72 jaar, wat een absoluut record is voor een vorst. Ter vergelijking, Queen Elizabeth II zat 70 jaar op de troon.

Maandag is het precies 80 jaar geleden, in 1944, dat het Franse dorpje Oradour door Nazi-Duitsers wordt uitgemoord. De terugtrekkende Duitse Nazi’s deden dit uit wraak, omdat ze de Tweede Wereldoorlog hadden verloren. Meer hierover, maandag in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Tot maandag.

Do8juni

In 1972 maakt fotograaf Nick Ut de wereldberoemde foto van het wenende meisje dat naakt wegloopt na een bombardement in de Vietnamoorlog, ook wel het napalmmeisje genoemd. Ze was zwaar verbrand door brandbommen. Het meisje van 9 werd door de fotograaf zelf naar het ziekenhuis bracht. De dokters legden haar in het dodenhuisje. Maar haar moeder haalde haar dochter Kim er terug uit. Toen Kim een twintiger was, vluchtte ze weg uit Vietnam en kreeg ze asiel in Canada waar ze nog altijd woont. Voor haar brandwonden wordt ze in Florida nog geregeld behandeld met een speciale lasertherapie. Haar levensmissie is voorkomen dat kinderen in oorlog hetzelfde moeten meemaken als zij. Het historische beeld van het naakte meisje Kim hielp wel deels mee om een einde te maken aan de vietnamoorlog.

In 1783 barst de vulkaan Laki in IJsland uit, vandaag dus 240 jaar geleden. De uitbarsting duurde maar liefst acht maanden. Er ontstonden merkwaardig gekleurde wolken die je kon vergelijken met die van het schilderij De Schreeuw. In die acht maanden van de vulkaanuitbarsting stierven in Ijsland én West-Europa 90 000 mensen en driekwart van het vee. Wereldwijd daalde de temperatuur in dat jaar 1783, gemiddeld met 1°C. Het was ook het begin van een hongersnood in IJsland en West-Europa die zeven jaar duurde en uiteindelijk in Frankrijk mogelijks aan de basis kon liggen van een politieke en economische crisis die de geschiedenis inging als de Franse Revolutie in 1789.

Vandaag in 1637 publiceert filosoof René Descartes zijn meesterwerk ‘Discours de la Méthode’, nl. die van de methodische twijfel. Daarin lezen we zijn gevleugelde woorden: ‘Ik denk, dus ik besta’ of volledig geformuleerd: ‘je doute donc je pense, je pense donc je suis.’

8 juni in het jaar 632 is de sterfdag van profeet Mohammed, de grondlegger van de Islam. Hij was 63 toen hij na een korte ziekte overleed in zijn huis in Medina in Saoudi-Arabië. Zijn vriend en schoonvader volgde hem op als leider van de moslims.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1660 voor het huwelijk van Louis XIV. Tot morgen.

Vr9juni

In 1660 vindt het huwelijk plaats van de 21-jarige Franse koning Lodewijk de XIV met Maria Theresia van Spanje. Het was een politiek huwelijk om de vrede met Spanje na de 30-jarige Oorlog te vergeten. De Zonnekoning, zoals Louis XIV werd genoemd, en zijn madam woonden in het imposante kasteel van Versailles. Aan haar schonk hij zelden aandacht. Niettemin gaf zij hem wel zes kinderen die op één na allemaal stierven op jonge leeftijd. Lodewijk XIV had meerdere relaties met andere vrouwen onder meer met Madame de Montespan die hem zeven kinderen schonk. Het Franse volk spotte met het koningshuis van Louis XIV en zijn koninginnen.

In 1822 krijgt Charles Graham uit New York een patent voor zijn uitvinding van het kunstgebit. Hij was niet de eerste die neptanden uitvond, want een nepgebit bestond al eeuwen daarvoor. Wel was hij de eerste die een kunstgebit maakte van porselein waardoor het gebit veel duurzamer was dan de eerdere exemplaren van ivoor of van dierentanden.

In 1870 overlijdt Charles Dickens, auteur van Oliver Twist.

Donald Duck wordt vandaag 89. Hij verschijnt vandaag in 1934 voor het eerst in de tekenfilm The Wise Little Hen.

Bob Dylan ontvangt een ere-doctoraat in de Muziek in 1970. Zoals bekend kreeg hij ook de Nobelprijs voor Literatuur in 2016. Zijn grote doorbraak kwam er in 1963 met ‘Blowin’ in the wind’ en in 1964 met ‘The times they are a-changin’.

Mark Zückerberg krijgt in 2006 een duizelingwekkende aanbieding van 1 miljard dollar van Yahoo om Facebook te verkopen. Facebook bestond dan amper 2 jaar, had 8,5 miljoen gebruikers en een omzet van 25 miljoen dollar. FB was dan dus nog een klein bedrijf dat nauwelijks winst maakte of wellicht zelfs geen winst. Van de overnameprijs van 1 miljard dollar mocht de 22-jarige Marc Zuckerberg zelf een kwart in eigen zak steken, dus 250 miljoen dollar. Toch bedankte hij voor de aanbieding van multinational Yahoo. Hij besliste dit zelfs volledig in zijn eentje.

Maandag zal het 55 jaar geleden zijn, in 1968, dat Eddy Merckx als eerste Belg de Ronde van Italië wint. Je hoort er meer over maandag 12 juni in een nieuwe aflevering van de TM.

Ma10juni

Priester Edward Poppe uit Temse overlijdt op 10 juni 1924, vandaag dus precies 100 jaar geleden. 10 juni is dan ook zijn feestdag. Centraal in zijn leven stond het sacrament van de eucharistie en het geloof dat de hostie het “Brood des Levens” is. Priester Poppe werd in 1999 zalig verklaard.

Het zit vooraan in het nieuws van 10 juni 1944, vandaag precies 80 jaar geleden. Het Franse dorpje Oradour wordt door Nazi-Duitsers uitgemoord. Er vielen 642 doden. De terugtrekkende Duitse Nazi’s deden dit uit wraak, omdat ze de Tweede Wereldoorlog hadden verloren. Hitler was dan al 1,5 maand overleden. Mannen werden in graanschuren gedreven en afgemaakt. Vrouwen en kinderen werden in de kerk geduwd waar explosieven klaarstonden. Wie probeerde te vluchten werd meteen doodgeschoten. Er heerst sindsdien, al 80 jaar lang, een stilte in de ruïnes van Oradour waar de tijd is blijven stilstaan.

Vandaag een kwarteeuw geleden, in 1999, stoppen de NAVO-bombardementen in Servië. Daarmee kwam een einde aan de Kosovo-oorlog die drie jaar duurde. Het was in de geschiedenis ook het eerste grote militaire optreden van de Navo in een oorlog.

Ray Charles overlijdt in 2004, vandaag exact 20 jaar geleden. De blinde zanger en pianist scoorde enkele grote hits met Hit the road Jack en I can’t stop loving you. Busted schreef hij na een jaar gevangenis, wegens het bezit van heroïne.

In 2020 is crimineel Michel Bellen overleden, ook wel de Wurger van Linkeroever genoemd. Hij was de eerste seriemoordenaar van Vlaanderen. In de zomer van 1964 verkrachtte hij een vrouw, nadat hij haar had achtervolgd uit een supermarkt in Antwerpen Linkeroever. Ze kon ontsnappen. In de winter van datzelfde jaar 1964 én in de eerste dagen van 1965 verkrachtte en vermoordde hij twee verpleegsters. Het hof van assisen veroordeelde hem tot de doodstraf. Na 16 jaar kwam hij voorwaardelijk vrij in 1982. Vier maanden later vermoordde Michel Bellen een studente. In maart 1984 werd hij geïnterneerd. Michel Bellen overleed aan hartfalen in de nacht van 9 op 10 juni 2020 in een psychiatrische instelling. 

11 juni is de sterfdag van Alexander de Grote in het jaar 323 voor Christus. Wie was dat ook alweer? Je hoort het morgen, zelfde uur, in een nieuwe TM.

Di11juni

11 juni is de sterfdag van Alexander de Grote in het jaar 323 voor Christus. Hij overleed aan een longontsteking. Hij werd amper 32. Uit de geschiedenis weten we dat hij als koning van Macedonië een van de grootste rijken in de oudheid bezat. Eén van de manieren om zijn immens grote leger bij elkaar te houden, was via geld. Hij liet de geplunderde rijkdommen smelten in muntstukken. Zo onstond voor het eerst een geldeconomie op grote schaal. Groot was Alexander fysiek helemaal niet. Groot stond hier voor zijn rijk en ook voor zijn intelligentie. Zijn leermeester was de beroemde Griekse filosoof Aristoteles.

Op 11 juni 1931 gebeurt in het parlement voor het eerst een regerinsverklaring in het Nederlands. Die eer kwam toe aan de eerste minister Jules Renkin van de Franstalige katholieke partij. “Hij deed zijn uiterste best”, lezen we in de krant van toen. Ons land was dan al 100 jaar onafhankelijk, maar was al die tijd vertegenwoordigd gebleven door Franse premiers en kabinetsmedewerkers, ook als zij door Nederlandstalige kiesarrondissementen verkozen waren.

Zaterdagmiddag 11 juni 1938 staat in de vaderlandse geschiedenis, zoals dat zo mooi heet. Een aardbeving van maar liefst 5,6 op de schaal van Richter is de zwaarste aardbeving in Vlaanderen ooit en voor ons land de tweede sterkste sinds de metingen. Het epicentrum lag in de buurt van Ronse. De schok was voelbaar tot in de buurlanden. Zes naschokken volgden nog in twee dagen. Er vielen twee doden in Kruishoutem, nu Kruisem, en Sint-Amandsberg.  

Drie gevangenen ontsnappen uit de gevangenis van Alcatraz vandaag in 1962. Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. De drie ontsnapten op een zelfgemaakt vlot van gelijmde regenjassen. Men vermoedt dat ze verdronken zijn, maar dat is niet bewezen. Minder dan een jaar na de ontsnapping werd in 1963 Alcatraz officieel gesloten. Van de ontsnapping van 11 juni in 1962 is een film gemaakt, Escape from Alcatraz.

Net een jaar geleden (2023) wint tennisser Novak Djokovic in Roland Garros zijn 23ste grandslam. Dat is een absoluut record bij de mannen en toen ook één meer dan Rafaël Nadal. Intussen heeft Djokovic er alweer één meer op de teller, nl. 24, twee meer dan Nadal.

Morgen is het net een jaar geleden (2023) dat de gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi is overleden. Het bewogen parcours dat de man beschreef, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo12juni

Het is net een jaar geleden (2023) dat Silvio Berlusconi is overleden. De Italiaanse oud-premier stond drie decennia aan de top, ondanks veel schandalen, ontelbare rechtszaken en provocerende uitspraken. Maar hij ontsnapte vrijwel altijd aan een veroordeling door eindeloze procedures, verjaringen of door wetten te laten goedkeuren waardoor de feiten uiteindelijk niet meer strafbaar waren. Begin jaren 90 kwam Berlusconi voor het eerst op met zijn eigen opgerichte rechts-populistische partij Forza Italia. Hij werd uit het niets premier van Italië, weliswaar daarna gevolgd door een lange oppositiekuur. Pas in 2001 werd hij opnieuw premier. Na een veroordeling wegens belastingfraude in 2013, mocht Berlusconi vijf jaar, tot 2018, geen politiek mandaat meer bekleden.

Het zit vooraan in het nieuws op 12 juni 1968: Eddy Merckx wint als eerste Belg de Ronde van Italië. Dat was 5 dagen voor zijn 23e verjaardag. Merckx won de Giro 5x. De Giro was voor hem belangrijker dan de Tour, omdat hij voor de Italiaanse sponsor Faema reed. Een jaar later, in 1969, werd hij uit de Giro gezet wegens dopinggebruik.

Op 12 juni 1964 krijgt Nelson Mandela levenslang vandaag 60 jaar geleden. Hij was dan 45. Al 20 jaar voerde hij een strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Zijn geweldloos protest tegen apartheid werd telkens met geweld beantwoord. Daarom richtte Mandela de militaire tak van het ANC op. Als de leider van het ANC werd Mandela in 1963 opgepakt en dus vandaag in 1964 tot levenslang veroordeeld. Een kwarteeuw, tot in 1990, zat hij in de gevangenis. Drie jaar later, in 1993, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Nog een jaar later, in 1994, werd hij voor 5 jaar president van Zuid-Afrika. Hij was dan al 75.

In 1942 krijgt Anne Frank voor haar 13e verjaardag een dagboek. Ze heeft echter nooit geweten dat haar schrijfsels een belangrijk tijdsdocument werden over twee jaar ondergedoken Joodse leven in Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, maar ook over het leven van een jong puberend meisje van de jaren 40. Anne Frank schreef haar dagboek in de vorm van brieven aan een fictieve vriendin Kitty. Zoals bekend stierf Anne in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Het was haar vader Otto Frank die haar dagboek bewerkte en publiceerde in 1947.

Morgen is het 20 jaar geleden, in 2004, dat 13 juni onze vaderlandse geschiedenis inging als Zwarte Zondag. Hoe kwam dat ook alweer? Je hoort het morgen in een nieuwe TM.

Do13juni

In 2015 overlijdt de Nederlandse tekstdichter Drs. P, bekend van onder meer ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’, en van ‘Het Veerpont’, dat iedereen beter kent als ‘Heen en Weer’.

Popster Michael Jackson wordt vandaag in 2005 vrijgesproken van kindermisbruik. De tien klachten tegen hem waren ongegrond. Het beroemdste kind waarmee Jackson een relatie had, was Macaulay Culkin, de kindster van de twee Home Alone-films. Michael Jackson kon de jonge kinderen overtuigen dat wat ze deden iets goeds was dat hoorde bij hun liefde voor elkaar, maar heel zeker ook een geheim moest blijven, omdat de grote mensen het toch niet zouden begrijpen. De ouders van de slachtoffers waren telkens heel vereerd dat hun zonen zo goed bevriend waren met Wacko Jacko, een naam trouwens die Michael Jackson verafschuwde. In november 2003 werd een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar op 13 juni 2005 werd hij dus vrijgesproken van kindermisbruik.

13 juni 2004 staat in onze vaderlandse geschiedenis als Zwarte Zondag, vandaag precies 20 jaar geleden. Bij de verkiezing voor het Vlaams parlement werd het extreem-rechtse Vlaams Blok de 2e grootste partij in Vlaanderen met een kwart van de stemmen. Nochtans was de partij veroordeeld voor racisme. Het kartel CD&V-N-VA behaalde weliswaar samen het grootste percentage van de stemmen. Yves Leterme vormde een regering en duwde Vlaams Blok en Groen! in de oppositie. In 2010, dag op dag 6 jaar na Zwarte Zondag, won N-VA in Vlaanderen en PS in Wallonië de federale verkiezingen.

Op 13 juni 1994 is de Brugse zanger Willy Lustenhouwer overleden, vandaag 30 jaar geleden. Je kent ongetwijfeld ‘Zieje van Brugge, zet joen vanachteren’.

Vandaag in 1927 wordt op Fifth Avenue in New York een parade gehouden voor Charles Lindbergh. Een maand eerder slaagde hij erin als eerste een solovlucht te maken over de Atlantische Oceaan van New York naar Parijs, goed voor 5800 km, een vlucht was dat toen van één dag en één nacht.

Op 14 juni 1907 is priester Adolf Daens overleden. Meer hierover, morgen zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Vr14juni

Op 14 juni 1907 is priester Daens uit Aalst overleden. Op zijn begrafenis waren alleen de armen, de arbeiders en vrouwen met een zwarte doek over de schouders. In zijn geboortestad Aalst was Daens bezorgd om het lot van deze mensen. De sociaal-vlaamsgezinde christendemocratische priester was twee ambtstermijnen volksvertegenwoordiger. Hij pleitte voor het algemeen stemrecht, net zoals de socialisten en de liberalen. Daarom werd hij uiteindelijk uit zijn ambt van priester gezet. Pas 108 jaar na zijn overlijden kreeg hij, in 2015, eerherstel van de Kerk. Priester Adolf Daens werd gesteund door zijn broer Pieter die drukker en uitgever was.

Vandaag 105 jaar geleden, in 1919, vliegen Alcock en Brown als eersten over de Atlantische Oceaan. De vlucht van de oostkust van Canada naar de westkust van Ierland duurde 16 uur. Acht jaar later, in 1927, vloog Charles Lindbergh als eerste solo over de Atlantische Oceaan, maar dat hoorde je gisteren al in de TM.

In 1966 schaft het Vaticaan de index van de verboden boeken af. Dat was een lijst van boeken die niet door de katholieken gelezen mochten worden. Die lijst bestond al 407 jaar en kwam er in 1559, omdat de boekdrukkunst als nieuwe uitvinding, de informatie voor iedereen toegankelijk maakte. Vergelijk het nu met de stroom van informatie die toegankelijk is door internet, waarbij het Vaticaan zou beslissen welke websites de katholieken wel of niet mogen zien. Op de index van de verboden boeken voor katholieken stond onder meer Gerard Walschap.

In de nacht van 13 op 14 juni 2017 breekt in Londen een felle brand uit in de Grenfell-toren. De woontoren van 24 verdiepingen brandde volledig uit. 72 mensen kwamen om het leven. De oorzaak was een defect in een koelkast. De gevaarlijke en bovendien goedkope coating aan de buitenkant van de gevels zorgde voor de uitslaande brand. Premier Boris Johnson kreeg veel kritiek, omdat er tijdens zijn burgemeesterschap van London flink gesnoeid was in de budgetten van de brandweer. 

Maandag is het 20 jaar geleden, in 2004, dat Marc Dutroux beschuldigd wordt voor moord, verkrachting en bendevorming. Enkele dagen later kreeg hij van de rechter levenslang. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Do15juni

Vandaag in 1752 vindt het bekende vlieger-experiment van Benjamin Franklin plaats. De Amerikaanse wetenschapper bewees hiermee dat de bliksem een vorm van elektriciteit is en dat er een positieve en een negatieve lading bestaat. Franklin deed het experiment niet met de bliksem, zoals hij in vele afbeeldingen wordt voorgesteld. Had hij dat wel zo gedaan, dan had hij het experiment niet kunnen doorvertellen. Met een sleutel aan het touw van de vlieger kon hij aantonen dat wolken elektrisch geladen zijn, ter vergelijking met wat we nu statisch elektriciteit noemen. Door zijn experiment werd Benjamin Franklin de uitvinder van de bliksemafleider. Hoewel, een kwarteeuw eerder had de Russische toren van Nevjansk wellicht al een bliksemafleider.

In 1883 wordt de wet op het gebruik van het Nederlands in het secundair onderwijs van kracht, vandaag dus 140 jaar geleden. We waren dan al een halve eeuw na de onafhankelijkheid van ons land. Vooral de liberalen drongen aan op de zogenaamde derde taalwet. Dat was voorlopig alleen voor de lagere afdeling, toen de eerste drie jaren van het secundair onderwijs. 

Op 15 juni 1922 is sluismeester Karel Cogge overleden. Hij gaf de opdracht om de sluizen in Nieuwpoort open te draaien in het begin van de Eerste Wereldoorlog waardoor het Duitse leger op weg naar de Franse kanaalhavens, strandde aan de IJzer. Het openen van de sluizen gebeurde in samenwerking met de Nieuwpoortse schipper Hendrik Geeraert..

In 2006 overlijdt Lomme Driessens, ploegleider van bekende renners zoals Eddy Merckx, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Freddy Maertens, Jef Planckaert  en Willy Planckaert, geen familie van elkaar trouwens.

In 2021 is jeugdauteur Dirk Bracke overleden. Zijn boeken ‘Black’ uit 2006 en ‘Back’ van twee jaar later (2008) dienden als basis voor de film ‘Black’ van Adil El Arbi & Bilall Fallah. Het boek ‘Het Engelenhuis’ was de inspiratie voor de film ‘Bo’. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen zoals kinderprostitutie, drugsverslaving, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd. Dirk Bracke gaf de lezer in elk verhaal wel een positief gevoel mee, wat niet betekent dat het verhaal telkens ook goed afliep. 

Morgen is het 20 jaar geleden, in 2003, dat het homohuwelijk in ons land wordt toegestaan. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr16juni

2 miljoen demonstraten komen in Hongkong op straat vandaag in 2019. Ze protesteerden tegen de uitleveringswet. Die maakte het mogelijk om verdachten in Hongkong uit te leveren aan China en ze daar te berechten. De inwoners van Hongkong vreesden voor de schending van de mensenrechten door China en vreesden ook voor minder autonomie in Hongkong. Het wetsvoorstel werd na een half jaar van protesten uiteindelijk ingetrokken. 

Jan Matterne overlijdt in 2009. Hij was de schrijver van bekende tv-reeksen zoals De Collega’s, Het Pleintje en Met voorbedachte Rade én hij was de ‘bedenker’ van de soap Thuis.

In 2003 worden vanaf vandaag homohuwelijken toegestaan in ons land. Eerder was het huwelijk alleen mogelijk tussen mensen van verschillende geslachten. Juridisch gezien bestaan de begrippen ‘homohuwelijk’ en ‘heterohuwelijk’ niet. Elk huwelijk is gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners.

45 jaar geleden, in 1978, komt vandaag de film Grease uit waarin John Travolta en Olivia Newton-John, alias Danny en Sandy, onder meer You’re the one that I want en Summer Nights zingen en dansen.

In 1977 overlijdt Werner von Braun aan nierkanker. Hij was de uitvinder en de bouwer van de raketten voor Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit en werkte hij voor de ruimtevaartorganisatie Nasa aan de bouw van de Saturnusraketten voor de maanlandingen. Von Braun noemde zichzelf een getuige van het naziregime in plaats van een medeplichtige.

Het is vandaag exact 60 jaar geleden, in 1963, dat de Russische Valentina Teresjkova de eerste vrouw in de ruimte is. Dat was 2 jaar na de eerste man, Joeri Gagarin, ook een Rus. 

De IJzertoren in Diksmuide werd 2x gedynamiteerd in bijna één jaar tijd. De twee aanslagen pasten in de anti-Vlaamse repressie van kort na de Tweede Wereldoorlog. Een eerste poging vindt plaats vandaag in 1945. De schade bleef beperkt tot een gat van 2m op 10. Een tweede aanslag gebeurde het jaar daarop in de nacht van 15 op 16 maart 1946. De toren stortte dan volledig in.

Voila. Tot zover de geschiedenis van 16 juni. Maandag is het 45 jaar geleden, op 19 juni 1978, dat de eerste Garfield-strip in de winkel ligt. Je verneemt er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma17juni

Dag op dag 20 jaar geleden, in 2004, beschuldigt de assisenjury Marc Dutroux voor moord, verkrachting en bendevorming. Enkele dagen later kreeg hij van de rechter levenslang. De debatten hadden 15 weken geduurd. Negen jaar eerder in 1995 verdwenen Julie en Mélissa, twee meisjes van 8. Drie jaar daarvoor in 1992 was Dutroux vroegtijdig vrijgekomen voor vijf ontvoeringen van kinderen in 1985. Vrijwel onmiddellijk na zijn vrijlating in 1992 was hij begonnen met de bouw van de beruchte kelder.

Precies 30 jaar geleden, vandaag in 1994, wordt O.J. Simpson gearresteerd wegens moord op zijn vrouw en haar vriend. De achtervolging en de arrestatie was live op tv te zien. Naar schatting 95 miljoen Amerikanen keken naar de live-beelden. Er was immers de mogelijkheid dat Simpson zich een kogel door het hoofd zou schieten. In zijn auto werd een geladen pistool gevonden, een valse snor en baard, een paspoort en 8000 dollar. De gewezen American-Football-speler en acteur werd uiteindelijk, in 1995, vrijgesproken van dubbele moord.

Vandaag een kwart eeuw geleden, op 17 juni 1972, begint het Watergate-schandaal. De politie arresteerde vijf mannen tijdens een inbraak in het hoofdkantoor van de democraten in het Watergategebouw in Washington. De inbrekers wilden bewijsmateriaal vinden die de democratische kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in een slecht daglicht konden zetten. Bij het onderzoek over de inbraak vond de politie in het Watergate-gebouw een huissleutel van één van de inbrekers. Bij die inbreker thuis vond de politie dan een notaboekje met de naam ‘Howard Hunt’ met tussen haakjes ‘White House’. Die naam leidde de politie naar de krant de Washington Post. En dat was de krant waar de journalisten Woodward en Bernstein hun onderzoeksjournalistiek deden naar het Watergate-schandaal. President Nixon was intussen wèl opnieuw verkozen voor een tweede ambtstermijn, maar onder dreiging van een impeachment, stapte hij zelf op halverwege 1974 wegens het Watergate-schandaal.

De Belgische astronoom en wiskundige Johannes Stadius overlijdt in 1579, vandaag 445 jaar geleden. Hij is de enige Belg die op de maan een krater met zijn naam heeft.

Morgen tijdreizen we naar 1815 als Napoleon in Waterloo definitief wordt verslagen. Meer hierover in een nieuwe TM, zelfde uur.

Di18juni

De Vlaamse schilder Rogier van der Weyden overlijdt in 1464, vandaag 560 jaar geleden. Hij behoorde tot de Vlaamse Primitieven. Samen met Jan van Eyck behoorde hij tot de belangrijkste schilders van de Lage Landen in de 15e eeuw. De negen panelen van Het Laatste Oordeel zijn een bekend werk van Rogier van der Weyden.

Napoleon speelt vandaag definitief zijn statuut van ‘keizer van Frankrijk’ kwijt door in Eigenbrakel de Slag bij Waterloo te verliezen, vandaag in 1815 was dat. Hij verloor de veldslag tegen de Duke of Wellington. Zoals bekend, werd Napoleon hierdoor voor een tweede keer verbannen, naar het eiland Sint-Helena, waar hij zes jaar later, in 1821, overleed. Door de Franse nederlaag in Waterloo werd in het Congres van Wenen het Belgisch territorium toegevoegd aan Nederland in plaats van Frankrijk.

Op 18 juni in 1930 wordt het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep opgericht. Het NIR was de voorganger van BRT, nu vrt.

En ook op de 18e juni in 1930 wordt de wet op de arbeidsongevallen verruimd tot alle bedienden met een bediendencontract. Eerder waren de arbeiders bij wet beschermd én een deel van de bedienden die aan dezelfde gevaren waren blootgesteld als de arbeiders en van wie de jaarwedde niet hoger was dan 2400 frank, omgerekend is dat 60 euro per jaar.

Het weer is op 18 juni 1966 een dag met natte voeten, want het regent maar liefst 8,5 cm per m2.

Sally Ride is de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. In 1983 vloog ze mee met de Space Shuttle. Ze was dan 32 en dan de jongste Amerikaan in de ruimte. Ze overleed in 2012 al alvleesklierkanker. Ze werd 61. De eerste vrouw in de ruimte was de Russische Teresjkova in 1963, dat is bijna dag op dag 20 jaar eerder dan de Amerikaanse Sally Ride.

In 1987 was de politieke vleugel van de Baskische terreurorganisatie ETA de grote winnaar in de Europese parlementsverkiezingen. En dat moest gevierd worden met een bomaanslag, dachten ze. Het werd de bloedigste aanslag ooit van de ETA. Hoe het zover kon komen, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo19juni

655 jaar geleden, op 19 juni 1369, trouwen Filips de Stoute en Margaretha Van Male, de dochter van de graaf van Vlaanderen. Daarmee doen de Bourgondiërs voor het eerst hun intrede in Vlaanderen, op dat ogenblik één van de rijkste regio’s van Europa. De eerste hertog van Bourgondië, Filips De Stoute, dankt zijn naam aan de heldenmoed tijdens de slag van Poitiers, in 1356, in de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Zijn bijnaam “de Stoute” staat voor stoutmoedig en dapper. 

19 juni is de sterfdag voor John Cockerill in 1840. De naam van deze Brits-Belgische industrieel blijft verbonden aan de Waalse staalindustrie. In 1981 ontstaat uit fusie de groep Cockerill-Sambre. Het behoort nu tot Arcelor-Mittal, de grootste producent van staal ter wereld.

Op 19 juni 1978 komt de eerste Garfield-strip in de winkel. Jim Davis is de tekenaar van de dikke rosse kat die te lui is om te bewegen, maar wel slim genoeg is als het om eigen belang gaat. Oorspronkelijk was hij zéér dik met grote dikke wangen en smalle ronde ogen. Later werd hij magerder, maar zijn ogen werden groter. In 1983 verscheen hij voor het eerst zoals we hem nu nog kennen: met grote ovale ogen, rechtop lopend op grote achterpoten. 

In 1987 vindt een bloedige aanslag plaats in een supermarkt in Barcelona in Spanje. De aanslag werd opgeëist door de Baskische terreurbeweging ETA. Er vielen 21 doden. Het was de meest dodelijke aanslag uit de geschiedenis van de ETA en het betekende een keerpunt in de aanslagen van de Baskische terreurbeweging. De ETA had de aanslag aan de politie, de krant en de supermarkt gemeld met het uur wanneer de autobom zou ontploffen, maar omdat het uur van de ontploffing verstreek, werd het gebouw niet ontruimd. Ook de krant had geen gevolg gegeven aan de oproep, omdat die dag alleen al 12 valse bommeldingen waren binnengkomen op de redactie.

In 2002 begint Steve Fossett aan zijn solo-ballonvlucht rond de wereld. Die begon in het westen van Australië. De wind zat goed en hij haalde snelheden van wel 300 km/u. Na 14 dagen en 19 uren landde hij in het oosten van Australië. 

Op 20 juni in 2002 overlijdt Guy Jespers. Wie was dat ook alweer? Je hoort het morgen in een nieuwe TM.

Do20juni

In 2020 geeft onze regering de stoffelijke resten van Lumumba terug aan zijn familie in Congo. Het gaat om een tand. Patrice Lumumba was de eerste premier van het onafhankelijke Congo, die werd vermoord, kort na de onafhankelijkheid in 1961. De tand was het enige overblijfsel van het lichaam dat in zwavelzuur werd opgelost. Bij de overhandiging van de tand aan de familie sprak eerste minister De Croo zijn excuses uit. Twintig jaar eerder had de minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel ook zijn diepe spijt betuigd aan de familie en het Congolese volk, nadat een parlementaire onderzoekscommissie concludeerde dat de regering van Gaston Eyskens een “morele verantwoordelijkheid” had voor de omstandigheden die geleid hadden tot de moord van Patrice Lumumba. 

Op 20 juni 2017, rond halfnegen ’s avonds, loopt in het station Brussel-Centraal een man met een rugzak al roepend Allah-u Akbar waarop zijn trolleykoffer ontploft. Hij had een zware spijkerbom bij, maar nog voor hij die kon activeren, schoten militairen hem dood. 

In 2002 overlijdt Guy Jespers aan keelkanker. De Gentse onderzoeksrechter werd tot 20 jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan een miljoenenroofmoord op een bejaard echtpaar en moordpoging op zijn vrouw. Hij was de eerste magistraat in ons land die zelf voor de rechtbank moest komen.

Twee landen die vandaag niet meer bestaan spelen, in 1976, in Belgrado het EK-voetbal. In deze finale, die dus nooit meer herhaald kan worden, wint Tsjecho-Slowakije het EK-voetbal door titelverdediger West-Duitsland met 5-3 te verslaan na strafschoppen. 

In 1966 is Georges Lemaître overleden. De priester-professor van de KU Leuven legde de basis voor de oerknaltheorie en de theorie van het uitdijende heelal. Of anders gezegd, de oerknal is nog altijd bezig. Deze theorie van Lemaître werd aanvankeljk afgewezen door Einstein die zich toen nog vasthield aan het statische model van het universum. Later toonde de ruimtetelescoop Hubble het alsmaar uitdijende heelal ook aan.

De naam Melitta Bentz zegt je waarschijnlijk niets. Deze Duitse huisvrouw kon niet leven met het koffiedik in haar kop koffie. Bij het maken van haar koffie gebruikte ze dan maar een vloeipapier uit een schoolschrift. Vandaag in 1908 krijgt ze het patent voor haar uitvinding van de koffiefilter.

Morgen neem ik je onder meer mee naar 1991, want dan maakt een wijziging in de Belgische grondwet het mogelijk dat een vrouw troonopvolger kan worden. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe aflevering van de TM. Tot morgen.

Vr21juni

In 2022 slaagt Zuid-Korea er voor het eerst in om een zelfgebouwde raket in een baan om de aarde te brengen. Dat gebeurde vanop het Naro Space Center in Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse ruimtevaartorganisatie KARI zegt alleen satellieten in een baan om de aarde te willen brengen. Noord-Korea heeft daar twijfels over.

Dag op dag 20 jaar geleden, op 21 juni 2004 wordt de eerste particuliere ruimtevlucht gelanceerd. De SpaceShipOne steeg tot 100 km hoogte en keerde dan terug naar de aarde. Tot dan toe waren ruimtevluchten alleen het voorrecht van de overheid, zoals de Nasa.

Op 21 juni 1991 maakt een wijziging in de Belgische grondwet het mogelijk dat een vrouw troonopvolger kan worden. Artikel 85 in de grondwet ging over de Salische Wet. Die stelde dat enkel mannen in aanmerking kwamen voor de troonopvolging. Boudewijn was koning toen deze grondwetsherziening werd goedgekeurd. Sinds Filip koning is, is zijn dochter Elisabeth de kroonprinses. De zus van koning Filip, prinses Astrid, staat op de vijfde plaats.

35 000 doden en 3 keer zoveel gewonden. Dat is de triestige balans van een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter in Iran, vandaag in 1990. Een half miljoen mensen waren dakloos.

In 1979 lanceert Sony de eerste Walkman, zeg maar een mp3-speler avant la lettre. Het was eigenlijk een kleine, mobiele cassettespeler. De muziek stond op cassettes, wat eigenlijk een uitvinding was van Philips 16 jaar eerder.

In 1970 wint Brazilië het WK-voetbal met 4-1 tegen Italië.

En dag op dag 6 jaar eerder wint Spanje het EK-voetbal door in de finale titelverdediger de Sovjet-Unie met 2-1 naar huis te spelen vandaag in 1964.

In 1955 verschijnt vandaag het eerste prentenboek van Nijntje, je weet wel, het heel eenvoudig getekende konijn met een kruisje als mond. Het is zeer populair bij peuters en kleuters. Het is wereldwijd in meer dan 50 talen uitgebracht. 

Op 24 juni 2010 vond een grote huiszoeking plaats in het aartsbisschoppelijk paleis van kardinaal Danneels in Mechelen. Dat had alles te maken met het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik, beter bekend als Operatie Kelk. Meer hierover maandag in een nieuwe aflevering van de TM.

Do22juni

In 2006 overlijdt de schildpad van Darwin. Harriet, want zo heette het reptiel, was 176 jaar oud en toen ook het oudste dier op aarde. De schildpad woog 150 kg. 100 jaar lang dacht men dat Harriet een mannetje was, maar het bleek uiteindelijk een wijfje. De schildpad was ooit het studieobject van Charles Darwin. Hoewel het nooit met die bedoeling werd gevangen. Op de Galapagoseilanden werden schildpadden gevangen die moesten dienen als voeding voor de terugreis met de Beagle. Harriet had geluk, want ze ontsnapte aan de schildpaddensoep.

In 2004 wordt Marc Dutroux veroordeeld tot levenslang + 10 jaar terbeschikkingstelling. Hij werd veroordeeld voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Zijn ex-vrouw, Michelle Martin, kreeg 30 jaar. Handlangers Lelièvre en Nihoul kregen 25 en 5 jaar cel. Zeven jaar eerder was Dutroux opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes. Slechts twee hebben het overleefd. Hij bekende de ontvoeringen en de verkrachtingen, maar voor de dood van de vier meisjes gaf hij de schuld aan zijn handlangers. 

In 1990 wordt in Berlijn Checkpoint Charlie afgeschaft. Dat was een grenspost in de Berlijnse Muur die de enige doorgang was tussen West- en Oost-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn, net zoals Duitsland, verdeeld in vier bezette zones: een Amerikaanse, een Britse, een Franse en een Russische, toen nog Sovjet-Unie. Die zone behoorde tot Oost-Duitsland, de andere drie tot West-Duitsland. Berlijn lag in Oost-Duitsland. Een reis van West-Duitsland naar Berlijn in Oost-Duitsland verliep langs de Transit-Autobahnen. Via Checkpoint Charlie reed je dan van West- naar Oost-Berlijn en zo naar Oost-Duitsland. 

In 1941 begint Operatie Barbarossa. Dat was de grootste militaire onderneming van de 20e eeuw waarbij Nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog begon tegen Rusland. 3 miljoen Duitse soldaten kregen de opdracht het Rode Leger en het communisme voorgoed van de kaart te vegen. Aanvankelijk lukte dat ook, omdat het Rode Leger een dieptepunt kende. Maar na een half jaar, eind december 1941, zorgde de confrontatie met de Russische vrieskou voor een ommezwaai. Het Rode Leger herpakte zich en werd sterker en vooral groter dan het leger van Nazi-Duitsland.

Morgen is het 40 jaar geleden, in 1983, dat de allereerste proefbuisbaby in ons land geboren wordt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr23juni

Op 23 juni 2016 beslissen de Britten in een referendum om uit de EU te stappen. Dat gebeurde met een zeer nipte meerderheid van 51,89%. Of anders gezegd, er waren al evenveel Britten voor als tegen. Een referendum is adviserend. Maar de Britse regering, onder leiding van premier David Cameron van de Conservatieve Partij, wou die zeer nipte meerderheid toch uitvoeren. Sinds 1 januari 2021 was de Brexit dan definitief met handelsakkoord, 4,5 jaar na het referendum van vandaag in 2016.

In Leuven wordt de allereerste proefbuisbaby in ons land geboren in 1983, vandaag dus 40 jaar geleden. De ouders wensten anoniem te blijven. Het lag toen trouwens ook gevoelig voor de katholieke universiteit. De eerste ‘officiële’ proefbuisbaby werd daarom pas op 24 oktober 1983 geboren, dus bijna een half jaar later. In-vitrofertilisatie, zoals het officieel heet, is een techniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de embryo’s in de baarmoeder worden teruggeplaatst. De allereerste baby die op deze wijze geboren werd, was de Britse Louise Brown in de zomer van 1978, vijf jaar eerder dus dan de eerste Belgische van vandaag in 1983. Naast ivf heb je ook ‘intra-cytoplasmatische sperma-injectie’, waarbij de zaadcel met een injectienaald rechtstreeks in de eicel wordt ingebracht.

Op 23 juni 1979 plegen Freddy Horion en Roland Feneuille een vijfvoudige moord in de garage van Roland Steyaert in St.-Amandsberg én een moord op een winkelierster. Hun buit bedroeg een handvol juwelen, 2000 frank, omgerekend 50 euro én een auto uit de garage. Horion en Feneuille kregen de doodstraf, omgezet in levenslang. Horion, de man met de zonnebril, zit nog altijd in de cel. Roland Feneuille overleed aan kanker in zijn cel in 2013. Horion probeert al jaren om vervroegd vrij of toch beperkt vrij te komen. Hij is intussen 75 en op één de na langstzittende gevangene in ons land.

Maandag is het 60 jaar geleden, in 1963, dat president Kennedy de legendarische woorden spreekt: “Ich bin ein Berliner’. Je hoort er meer over maandag 26 juni in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma24juni

Op 24 juni 2010 vindt een grote huiszoeking plaats in het aartsbisschoppelijk paleis van kardinaal Danneels in Mechelen. Dat had alles te maken met het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik. Het onderzoek kreeg de naam Operatie Kelk. Het gerecht wou weten of de leiding van de Belgische katholieke Kerk al dan niet pogingen had ondernomen om het kindermisbruik door priesters of andere geestelijken in de doofpot te stoppen, én of er sprake was van schudig verzuim. Er kwam veel kritiek op de huiszoeking, onder meer van de slachtoffers die hun dossier hadden toevertrouwd aan de Commissie Adriaenssens. Het gevolg was een juridisch kat en muisspel over de geldigheid van de huiszoeking. De huiszoeking in Mechelen werd uiteindelijk ongeldig verklaard, omdat de onderzoeksrechter zijn boekje te buiten was gegaan.

Precies 60 jaar geleden, op 24 juni 1964, wordt in Nederland komiek André van Duin ontdekt. Hij was dan 17 en won vandaag in 1964 met gemak de talentenjacht van de AVRO. Een van zijn eerste grote zaaloptredens was dat van twee maanden later, in augustus 1964, in het voorprogramma van The Rolling Stones in Den Haag. Zoals bekend, werd dat optreden na vier nummers van The Stones stilgelegd, wegens rellen. Het voorprogramma van André Van Duin paste niet voor het doelpubliek én had ook wat te lang geduurd, volgens het publiek, met alle gevolgen vandien. De fans sloegen alles kort en klein en The Stones moesten na vier nummers hun optreden stopzetten.

Op 24 juni 1812 valt Napoleon Bonaparte Rusland binnen op weg naar Moskou. Een half jaar later was hij al terug. En het was meteen ook het keerpunt in de geschiedenis van Napoleon. Van het enorme Franse leger van 680.000 soldaten overleefden slechts 40.000 man. De Oorlog van 1812 is op de Russische schoolbanken wat wij leren als de Slag bij Waterloo in 1815.

Morgen is het 15 jaar geleden, in 2009, dat zowel Yasmine als Michael Jackson overleden zijn. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 juni, hoor je morgen in een nieuwe TM, zelfde uur.

Di25juni

Het is net een jaar geleden (2023) dat de Belgian Cats de Europese titel behalen na een spannende finale tegen Spanje. De Belgische basketbalvrouwen schreven hiermee geschiedenis, want het was de eerste keer dat ze de finale van het EK haalden én meteen ook goud veroverden. 

Op 25 juni 2009 overlijdt Michael Jackson aan een hartstilstand, vandaag precies 15 jaar geleden. Hij werd 50. Zijn privéarts werd in 2011 veroordeeld tot vier jaar cel voor doodslag, wegens onjuiste toediening van medicijnen. Na twee jaar kwam hij terug vrij in 2013.  Het privéleven van de popster was minder rooskleurig. Michael Jackson ontving jonge kinderen. Hij kon hen overtuigen dat wàt ze samen deden iets goeds was dat hoorde bij hun liefde voor elkaar, maar heel zeker ook een geheim moest blijven, omdat de grote mensen het toch niet zouden begrijpen. Het beroemdste kind waarmee Jackson een relatie had, was Macaulay Culkin, de kindster van de twee Home Alone-films. Michael Jackson werd in 2005 vrijgesproken van kindermisbruik.

25 juni 2009 is ook de sterfdag van Yasmine, vandaag dus ook precies 15 jaar geleden. De zangeres en tv-presentatrice stapte uit het leven. Ze werd 37. In 2003 waren Yasmine en Marianne, de winnaar van de tweede tv-reeks van De Mol, het eerste homoseksuele BV-koppel in ons land dat trouwde. Op tv was Yasmine onder meer het gezicht van de Rode Loper. Bekende nummers van haar zijn onder meer ‘Porselein’, ‘Meisjes aan de macht’, ‘Da’s een goeie vraag’, en ‘Altijd weer tikt de klok’, om er maar enkele te noemen. Heb je vragen rond zelfdoding, neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

65 jaar geleden, vandaag in 1959, start de 49ste editie van de Ronde van Frankrijk. Het was de eerste keer dat een Spanjaard de Tour won, nl. Bahamontes. Maar nog belangrijker aan de Tour van 1959 was dat het de eerste Tour was met beelden vanuit een Alouette-II-helikopter. Die waren nog niet in kleur en alleen tijdens de bergritten. Scherp waren die beelden toen nog niet, omdat ze nogal schokkerig waren. Zes ritten werden rechtstreeks uitgezonden. De Tour werd sinds de live-televisie van 1959, een dagelijks toeristisch uitstapje in beeld.

In 1831 gaf prins Leopold van Saksen Coburg zijn ja-woord om de eerste koning van ons land te worden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 26 juni, hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM met DV. Tot morgen

Wo26juni

Vandaag in 1831 geeft de Duitse prins en weduwnaar Leopold van Saksen Coburg zijn ja-woord om de eerste koning van België te worden. Ons land was dan al één jaar onafhankelijk van de Nederlanden. Leopold was een Brit. Hij sprak ook vloeiend Duits en Frans en zelfs een mondje Russisch. Nederlands kende hij niet. De toen drie voornaamste landen van Europa gingen akkoord met Leopold als koning. Het enige bezwaar was dat hij protestant was. Daarom moest hij beloven met een katholieke prinses te trouwen en zijn kinderen katholiek op te voeden. 

In 1963 spreekt president Kennedy in West-Berlijn de legendarische woorden: “Ich bin ein Berliner’. Hij sprak hiermee de steun uit van Amerika aan West-Berlijn en dat bijna twee jaar na de bouw van de Muur die Berlijn én Duitsland in twee aparte landen verdeelde. Berlijn lag in Oost-Duitsland. West-Berlijners leefden dus ingesloten door Oost-Duitsers. De woorden van Kennedy waren een protest aan het adres van de Russen die niet alleen Oost-Duitsland beheersten, maar ook het leven van de West-Berlijners. Vijf maanden later werd Kennedy vermoord.

In 1988, crasht de eerste vlucht van de Airbus A320 van Air France. Het vliegtuig was op weg naar een persconferentie. Onderweg passeerde de Airbus een kleine airshow waar het passagiersvliegtuig als stunt één keer héél laag zou overvliegen. Het was de eerste Airbus die computergestuurd vloog. De kapitein schatte het laagvliegen fout in én de boordcomputer interpreteerde het laag vliegen als ‘landen’, wat ook gebeurde, in het bos naast de airshow. 136 passagiers, vooral journalisten, overleefden de crash als bij wonder, behalve één vrouw en twee kinderen.

In 1997 verschijnt het eerste boek van Harry Potter. Schrijfster J.K. Rowling is dan al zeven jaar bezig om het verhaal te schrijven. Maar liefst 12 uitgevers hadden haar eerste boek ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ teruggestuurd wegens niet goed.

De Waddenzee in Nederland wordt Werelderfgoed in 2009, vandaag 15 jaar geleden.  De Waddenzee is het stuk binnenzee tussen de Waddeneilanden en het vaste land. Het strekt zich uit over Nederland, Duitsland en Denemarken. Het is 500 km lang en 20 km breed.

Op 27 juni 2018 is er in de VTM-soap Familie een vrouw te zien die borstvoeding geeft. Waarom was dat? Je hoort het in een nieuwe TM, morgen zelfde uur.

Do27juni

Op 27 juni 2018 is in de VTM-soap Familie voor het eerst een vrouw te zien die openlijk borstvoeding geeft. Een zogenaamde borstfigurante is geen actrice, maar een echte mama met haar baby. De borstvoeding was amper 2 sec. in de achtergrond in beeld. Een plastic flesje met water bedekte ‘toevallig’ de borst zelf. De rol van de borstfigurante paste in een actie van Kind & Gezin om het taboe rond borstvoeding in het openbaar te doorbreken. De vzw Borstvoeding daarentegen noemde het een gemiste kans, omdat maar heel weinig van de borstvoeding te zien was.

Vandaag in 2007 houdt de Britse premier Tony Blair het voor bekeken. Hij was 10 jaar eerste minister sinds 1997, wat de langst regerende Labour-premier uit de Britse geschiedenis was. Hij speelde een belangrijke rol in het aanvallen van Irak in 2003 samen met de Amerikaanse president Bush. Het beschadigde zijn reputatie en hij kreeg ook kritiek van belangrijke Europese bondgenoten. 

Op 27 juni 1988, komt de allerlaatste aflevering van Avro’s TopPop op tv. Dat was een wekelijks muziekprogramma met de hitparade voor Nederland en Vlaanderen, gepresenteerd door Ad Visser. Het concept en de naam was afgekeken van het Britse Top of The Pops. Toppop stopte na 18 jaar, wegens de concurrentie met muziekzender MTV, het eerste tv-station dat dag en nacht muziekclips uitzond.

Op 27 juni 1985 houdt officieel Route66 op te bestaan. De autoweg in de Verenigde Staten verbindt Los Angeles in het westen met Chicago in het oosten. In 1999, 14 jaar na het einde van Route66, ondertekende president Clinton een wet die 10 miljoen dollar vrijmaakte voor het behoud van onder meer tankstations, motels en neonborden langs de Route66.

Vandaag in 1947 wordt in ons land een recordtemperatuur van 38,8°C gemeten. Het is op één na de hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel. Dit record werd gebroken in de zomer van 2019 met 39,7°C op de thermometer.

28 juni is zowel de aanleiding als het definitieve einde van de Eerste Wereldoorlog. Hoe dat zit, hoor je morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Vr28juni

Vandaag in 1846, verwerft Belg Adolphe Sax in Frankrijk het patent voor zijn uitvinding van zes jaar eerder, nl. de saxofoon.

Dag op dag 110 jaar geleden, op 28 juni 1914, schiet een Servisch nationalist in Sarajevo kroonprins Franz Ferdinand van Oostenrijk dood. Dit was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.

Dag op dag 5 jaar later, vandaag in 1919, wordt het Verdrag van Versailles ondertekend wat het definitieve einde is van die Eerste Wereldoorlog. De wapenstilstand zelf dateerde al van een half jaar eerder op 11 november 1918. De aanleiding van de Eerste Werldoorlog en het definitieve einde vallen dus op dezelfde dag, nl. 28 juni, met vijf jaar verschil uiteraard.

Op 28 juni 1969 houdt de politie van NY een nooit eerder geziene raid in het homocafé Stonewall Inn in NYCity, vandaag exact 55 jaar geleden. Er ontstonden rellen die het begin betekenden van de strijd voor de holebirechten in de Verenigde Staten. Pas een halve eeuw later, in 2019, verontschuldigde de politie van NY zich voor de politie-inval in Stonewall Inn. 

28 juni 1975 is de sterfdag van de Belgische gewichtheffer Serge Reding (ee). Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico, won hij zilver in de zwaargewichten. Voorts werd hij wereldkampioen, schreef hij zes wereldrecords op zijn naam en werd hij zes keer Belgisch kampioen. Tijdens het WK van 1974 in Manilla ontmoette hij een Filipijnse vrouw met wie hij een relatie begon. Tijdens een langer verblijf bij haar in de Filipijnen stierf Serge Reding plots aan de gevolgen van een hartaanval, vermoedelijk door een trombose. Hij werd 33.

In 1983 wordt het Grondwettelijk Hof opgericht, toen nog het Arbitragehof. Dat is de federale scheidsrechter die onder meer de wetten in ons land kan vernietigen als die in strijd zijn met de grondwet. Zo een vernietiging gebeurt met terugwerkende kracht. Dat wil zeggen, dat die wet dan wordt geacht nooit te hebben bestaan. Het Grondwettelijk Hof bestaat uit zes Nederlandstalige en zes Franstalige rechters die door de koning voor het leven zijn benoemd. Het gaat onder meer om oud-parlementsleden en juristen.

Maandag zelfde uur is er een nieuwe TM. Dan is het precies 175 jaar geleden, in 1849, dat de eerste postzegel in ons land wordt uitgegeven.

Do29juni

In 2008 is het allerlaatste belspel op VT4 en VijfTV te zien. Een belspel was een spel op tv of radio waarbij de deelnemers konden telefoneren of berichtjes sturen met hun antwoord op een vraag waarmee ze dan een prijs konden winnen. Vandaag 15 jaar geleden, in 2008, is het allerlaatste belspel te zien nadat bleek hoe corrupt die belspellen wel waren.

In Amerika komt de eerste iPhone op de markt in 2007. Bij ons duurde dit nog tot in het najaar. Het was de allereerste smartphone zonder druktoetsen, met een touchscreen dus. Er waren 2 versies: een iPhone van 500 dollar en een iPhone van 600 dollar. De aankoop was een verplichte koppelverkoop met een telefoonabonnement. Al na twee maanden haalde Apple de goedkoopste versie uit de handel. De duurste versie daalde tot bijna de helft van de prijs en werd dus nog goedkoper dan de uit de handel genomen goedkopere versie. Die eerste kopers voelden zich bij de neus genomen. Ze kregen ter compensatie van Apple toch een cadeaubon van 100 dollar.

Op 29 juni 1995 koppelen voor het eerst een Amerikaanse Space Shuttle met het Russische ruimtestation MIR. Deze koppeling was de eerste sinds 1975, 20 jaar eerder dus. Dat was toen de allereeste koppeling tussen een Amerikaans en een Russisch ruimtetuig, nl. de Amerikaanse Apollo met de Russisch Sojoez.

In 1956 treedt Marlyn Monroe in het huwelijk met auteur en schrijver Arthur Miller die we onder meer kennen van het theaterstuk ‘Dood van een handelsreiziger’. Na 4,5 jaar, in 1961, was de liefde tussen de twee al voorbij. Het was haar derde en laatste huwelijk. Marlyn Monroe hoopte door het huwelijk op serieuze acteerrollen, maar door haar alcoholverslaving en het slikken van medicijnen, lukte dat niet echt.

Precies 410 jaar geleden, in 1613, brandt het Globe Theatre in London volledig af. Waarschijnlijk was een kanonschot tijdens de opvoering van Hendrik VIII de oorzaak. Het beroemde theater was immers van hout gemaakt met een rieten dak. In het Globe Theatre gingen de meeste voorstellingen van Shakespeare in première. In 1997 kwam een kopie van het oorspronkelijke theater en zo kennen we het nu nog altijd.

Morgen is het 115 jaar geleden, in 1908, dat er een enorme kernexplosie plaatsvindt boven Siberië. De Toengoeska-explosie maaide de bomen als luciferstokjes omver in een straal van 40 km. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr30juni 

Dag op dag 115 jaar geleden, op 30 juni 1908, vindt een enorme kernexplosie plaats boven een zo goed als onbewoonbaar gebied in Siberië. In een woud braken de bomen als luciferstokjes, in een straal van maar liefst 40 km. Een man die op 30 km van de explosie was, werd 12 m verder in een boom geslingerd. De Toengoeska-explosie, zo heet die, was 1000 x sterker dan de atoombom op Hiroshima. De schokgolf was tot 5000 km ver voelbaar en de knal tot op 2000 km hoorbaar. Vermoedelijk was de oorzaak de ontploffing van een meteoriet op amper 8 km hoogte. 

Vandaag in 1960 wordt Congo onafhankelijk. De ondertekening gebeurde door de premiers Patrice Lumumba en Gaston Eyskens. Op het feest werd koning Boudewijn door premier Lumumba verrast door een niet geplande scherpe speech tegen België als voormalige kolonisator. Hiermee veroorzaakte Lumumba een diplomatieke rel. Een half jaar later werd Lumumba vermoord. De betrokkenheid van de Belgische regering Eyskens was hierbij niet onbesproken.

Vandaag in 2020, op de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, stuurt koning Filip per brief aan de Congolese president Tshisekedi, zijn spijtbetuigingen over het geweld en de gruweldaden sinds 1885 in Congo Vrijstaat en daarna in Belgisch Congo. Hij had het niet over ‘excuses’. “Excuses is een taak voor de regering”, zei hij. Dat gebeurde ook vorig jaar (2022). Premier De Croo bood namens de regering excuses aan naar aanleiding van het terugbezorgen van de stoffelijke resten van Lumumba aan zijn familie.

In 2021 is de Amerikaanse komiek en acteur Bill Cosby van de gelijknamige tv-reeks, vrijgelaten. Hij zat een gevangenisstraf uit voor sexueel misbruik bij meerdere vrouwen. Cosby gaf toe dat hij ze met verdovende middelen bedwelmde en verkrachtte. Voor één feit werd hij uiteindelijk nog veroordeeld. Maar vandaag in 2021 werd die veroordeling nietig verklaard wegens een fout in het proces. Cosby had nl. in 2006 al een regeling getroffen met het slachtoffer dat zijn schuldbekentenis niet kon worden gebruikt in een strafzaak.

Op 3 juli overlijden Brian Jones van The Rolling Stones en Jim Morrison van The Doors. Beiden behoren tot de zogenaamde Club van 27 en de J-Club. Dat zijn muzikanten die overleden zijn op hun 27ste en van wie hun naam begint met een J. Je hoort er meer over maandag 3 juli in een nieuwe TM.