Wo1juni

Vorig jaar (2021) is Paula Sémer overleden. Ze werd 96. Ze koos voor euthanasie. Paula Sémer was een van de eerste drie radio- en tv-presentatrices van de openbare omroep. Jarenlang presenteerde ze de programma’s “Vrouwenspiegel” en“Penelope”. In haar programma’s doorbrak ze vaak taboes met de nodige commotie van de kijkers. Zo kwam in 1964 voor het eerst een geboorte op televisie. Voorts ging ze gesprekken over de vrouw en seksualiteit niet uit de weg. Ze haalde ook borstkanker uit de taboesfeer.

Mark Zückerberg krijgt in 2006 een duizelingwekkende aanbieding van 1 miljard dollar van Yahoo om Facebook te kopen. Facebook bestond dan amper 2 jaar, had 8,5 miljoen gebruikers en een omzet van 25 miljoen dollar. FB was dan dus nog een klein bedrijf dat nauwelijks winst maakte of wellicht zelfs geen winst. Van de overnameprijs van 1 miljard dollar mocht de 22-jarige Marc Zuckerberg zelf een kwart in eigen zak steken, dus 250 miljoen dollar. Toch bedankte hij voor de aanbieding van multinational Yahoo. Hij besliste dit zelfs volledig in zijn eentje.

In 1983 is prins Karel overleden. Hij was graaf van Vlaanderen én regent, zeg maar 6 jaar vervangkoning, na koning Leopold lll en voor koning Boudewijn. Hij werd ook wel de redder van onze monarchie genoemd, omdat Boudewijn nog te jong was om koning te worden, nadat zijn vader Leopold III was afgetreden wegens de Koningskwestie. In de regeerperiode van zes jaar met regent prins Karel kregen vrouwen in 1948 het recht om te gaan stemmen bij verkiezingen én de sociale zekerheid werd in ons land gelanceerd. Prins Karel stierf vandaag in 1983. Dat was in hetzelfde jaar als zijn broer koning Leopold III, drie maanden later.

Op 1 juni 1969 wordt Eddy Merckx voor de eerste keer betrapt op doping. Dat was in de roze leiderstrui tijdens de Ronde van Italië, die hij het jaar daarvoor (1968) de eerste keer had gewonnen. Een nieuwe controle, een dag later, vertoonde géén sporen van doping meer. Toch werd hij een maand geschorst. Onder politieke druk van de ministers Van Mechelen en Harmel werd de straf verminderd tot één week. Uiteindelijk werd de schorsing helemaal ingetrokken, omdat Merckx zou kunnen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Daar nam hij weerwraak en won hij de Tour ook voor de eerste keer in 1969.

Morgen is het 69 jaar geleden, in 1953, dat de kroning van Queen Elizabeth II plaatsvindt. Tot morgen.

Do2juni

Willem Duys overlijdt in 2011. Hij was de Nederlandse tv-presentator die altijd een aquarium met een goudvis op zijn interviewtafel zette.

Vandaag 30 jaar geleden, in 1992, wordt in een referendum in Denemarken het Verdrag van Maastricht afgewezen. Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone. De Deense kroon is de munt van de Denen.

In 1979 bezoekt Paus Johannes Paulus ll zijn vaderland Polen. Het was de eerste keer dat een paus een communistisch land bezocht.

2 juni is in de geschiedenis meestal nat.

  • In 1992 valt er 81 mm regen in Merelbeke en 84 mm in Gentbrugge.
  • In 1978 valt er 78 mm ofwel 78 liter per m2 in Maredsous.
  • In 1954 valt er 91 mm regen in Vlaams-Brabant ofwel 9 emmers water per m2.

Vandaag in 1953 vindt de kroning plaats van Elizabeth ll, koningin van het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De zogenaamde Proclamation of Accession vond al een jaar eerder plaats in 1952. Queen Elizabeth is 96.

De Italiaanse ingenieur Marconi ontvangt het patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie. We leze en schrijve 1896. Hiermee werd Marconi in de westerse wereld bekend als de uitvinder van de radio.

Heb je deze TM net gemist of wil je die nog eens opnieuw beluisteren? Dan verwijs ik je graag naar de podcast van deze TM op de website RT.be. Morgen is het vijf jaar geleden, in 2017, dat de elektriciteitsfabriek in Ruien verdween. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 3 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr3juni

 

Vandaag is het vijf jaar geleden, in 2017, dat het landschap van Kluisbergen voor eens en altijd verandert. De koeltoren en de bijhorende schoorstenen van Ruien gingen tegen de vlakte. De elektriciteitscentrale werd vier jaar eerder al gesloten. Op het bedrijventerrein wordt momenteel een batterijenpark gebouwd dat zal klaar zijn tegen eind van dit jaar (2022). Het wordt het grootste batterijenpark dat ooit is aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet.

 

 

In 1995 komt paus Johannes Paulus II voor de tweede keer naar ons land. Hij deed dit naar aanleiding van de zaligverklaring van pater Damiaan. Maar in vergelijking met het eerste pausbezoek, 10 jaar eerder in 1985, was het pausbezoek van vandaag in 1995 geen succes, zeg maar een flop. Het tweede pausbezoek was eigenlijk een jaar eerder gepland in 1994. Maar toen de paus bij een val in zijn badkamer zijn heup brak, moest het feest in het geboortedorp van Damiaan, Tremelo, worden afgelast. De zaligverklaring in de basiliek van Koekelberg werd een flauw aftreksel van het grote volksfeest dat een jaar eerder in 1994 gepland was. De paus voelde dat hij niet welkom was en vertrok na de zaligverklaring onmiddellijk terug naar Rome.

 

In 1965 vindt de eerste ruimtewandeling van een Amerikaan plaats. De ruimtewandeling van astronaut Edward White duurde 20 min, wat twee keer langer was dan gepland. Enkele maanden eerder was een Rus de allereerste die een ruimtewandeling maakte, maar die liep bijna fataal af, omdat zijn pak was uitgezet in het luchtledige. Zijn ruimtepak voor een groot stuk laten leeglopen was de enige manier om terug in de capsule te geraken. Dat overkam de Amerikaan Edward White gelukkig niet. Hij verongelukte helaas wel 2 jaar later met Apollo 1 tijdens een oefening dan nog wel.

 

In 1856 maakt leraar wiskunde Lewis Carroll zijn eerste foto van Alice Liddell en haar twee zusjes. Alice was dan pas 4 jaar oud. Ruim een maand eerder hadden Alice en leraar Lewis Carroll elkaar voor het eerst ontmoet. Het leek allemaal onschuldig, ook toen hij voor haar en over haar, een boek schreef, nl. Alice in Wonderland. Hij nam van Alice naakfoto’s en ze maakten vaak boottochtjes. Het werd toen, in de tweede helft van de 19de eeuw, omschreven als de muze van Lewis Carroll.

 

Maandag tijdreizen we onder meer naar 2013 als Edward Snowden werelwijd maakt dat Amerika iedereen bespioneert. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 6 juni hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag!

Vr4juni

Op 4 juni 1923 wint Frank (Amerikaans) Hayes (heis) de steeple-chase van New York. Hij maakte het weliswaar niet zelf mee, want halverwege wedstrijd kreeg hij een hartaanval. Zijn paard met Frank Hayes op de rug arriveerde als eerste over de streep. De bookmakers hadden het paard op 20 tegen 1 gezet, want zowel Hayes als zijn paard Sweet Kiss, hadden nog nooit een wedstrijd gewonnen. Na de steeple-chase werd het paard omgedoopt tot Sweet Kiss of Death. Frank (Amerikaans) Hayes is de enige dode jockey die een steeple-chase heeft gewonnen.

Gewezen voetbalcommentator voor VRT-radio Jan Wauters overlijdt op 4 juni 2010. Wauters was een taalvirtuoos. Een jaar na zijn overlijden in 2011 werd de Jan Wauters Prijs in het leven geroepen voor de mediafiguren die de Nederlandse taal goed beheersen.

Ook een ander VRT-icoon én radiostem overlijdt op 4 juni, maar dan wel 4 jaar later in 2014, nl. Jos Gheysen. Op zaterdagochtend presenteerde hij het legendarische Te Bed of niet Te Bed. Ook Het Schurend Scharnierjte was van hem. Voor VTM presenteerde hij Zondag Josdag en was hij vaak te zien in het moppenprogramma HT&D. Twee jaar voor zijn overlijden in 2012, Jos Gheysen was dan al 86, raakte bekend dat hij zijn medepresentatrice van Te bed of niet te bed , Ireen Houben, jarenlang mentaal en fysiek seksueel misbruikte. Hij sloeg haar ook regelmatig. De voormalige baas van de vrt Cas Goossens greep niet in omdat Jos Gheysen nu eenmaal een bekende persoon was. Jos Ghysen ontkende alles.

Het is vandaag precies 5 jaar geleden op 4 juni 2016 dat Tieltenaar Jacky Vanmaele is overleden. Hij werd 67. In de jaren zeventig was hij de stichter van café Harlekijn en organisator van 250 optredens. Grote namen liet hij in Tielt optreden, zoals Herman Van Veen, Georges Moustaki en J.J. Cale. Vooral de kleinkunstwereld kreeg een boost in Harlekijn. Vele bekende Vlaamse namen van nu hebben er toen hun eerste podium gekregen: Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen, Zjef Van Uystsel, Wim De Craene, Kris de Bruyne, Jan De Wilde, Willem Vermandere en Urbanus om er maar enkele te noemen. Na Harlekijn was Jacky nog 18 jaar uitbater van foyer De Scène in het cultuurcentrum Gildhof in Tielt. Hij begon zijn carrière weliswaar in het Vti van Deinze als studiemeester Jesus.

Koning Leopold III wordt gedeporteerd naar Duitsland op 7 juni 1944. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 7 juni hoor je maandag in een nieuwe TM

Ma6juni

Vandaag in 2013 wordt de veiligheid en privacy hevig door elkaar geschud. Dan publiceerden twee Amerikaanse kranten gegevens van Edward Snowden waardoor wereldwijd bekendraakte dat NSA iedereen afluistert. Snowden was een voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder voor de NSA, de National Security Agency. Hij kreeg permanent asiel in Rusland. De privacy veranderde sinds 6 juni 2013 voor altijd.

6 juni is sinds 2012 IP6-dag, dit jaar dus voor de 10de keer. IP staat voor IP-adres. Dat is de unieke cijfercode van een computer om bijvoorbeeld te surfen op internet, zeg maar zoiets als een identiteitskaart. Er zijn echter in 2012 al zoveel computers dat het IP4-adres van 12 cijfers moet worden uitgebreid naar IP6. Zo kan elke computer over de hele wereld voor de veiligheid een uniek IP-adres behouden.

Vandaag 10 jaar geleden in 2012 vindt een Venusovergang plaats. Vanop aarde gezien passeerde dan een zwarte stip voor de zon. Hopelijk heb je die gezien, want de volgende passage is pas voor de volgende eeuw in het jaar 2117.

Op 6 juni 1961 overlijdt de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung. Hij was de grondlegger van de analytische psychologie. Hij was een volgeling van de 20 jaar oudere Freud, maar hij brak op latere leeftijd met hem. Wel had Jung al heel vroeg twijfels over Freuds denkbeeld dat alle neurosen en angsten te herleiden zijn tot seksuele verdringing of seksuele trauma’s. Volgens Carl Jung lag er onder het persoonlijke onbewuste, waar Freud stevig aan vasthield, een groter collectief onbewuste. Op die manier verklaarde hij waarom mensen al generaties lang een angst hadden voor bijvoorbeeld slangen of spinnen. Die angst is in het collectieve onbewuste opgeslagen en wordt doorgegeven van generatie op generatie.

6 juni is D-Day. Dan herdenken we de landing van de Amerikaanse en Engelse soldaten in Normandië in 1944. Vanaf dan begon de bevrijding van Europa met het einde van de Tweede Wereldoorlog een jaar later in 1945.

Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Morgen wordt koning Leopold III in 1944 gedeporteerd naar Duitsland. Je hoort er meer over mogen zelfde uur in een nieuwe TM.

Di7juni

Vorig jaar (2021) is poolreiziger Dixie Dansercoer verongelukt. Hij was in een diepe gletsjerkloof gevallen in het noorden van Groenland. Zijn Canadese collega-poolreiziger vertelde dat Dansercoer aan een hoge snelheid door de sneeuw zakte. Zijn lichaam kon ook niet meer uit de kloof worden gehaald. Samen met poolreiziger Alain Hubert was Dixie Dansercoer de eerste Belg die te voet de zuidpool overstak. Dansercoer werd 58.

In 1954 overlijdt Alan Turing op 7 juni. Hij werd 41. De Britse wiskundige en informatica-pionier slaagde erin om de geheime code van het Duitse Enigma-apparaat te ontcijferen. De ontcijfering van de Enigma was een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die uiteindelijk de val van Hitler betekende. Na de oorlog, in 1952, werd Alan Turing veroordeeld wegens homoseksualiteit. In 2009 kreeg hij postuum eerherstel van de Britse regering. En in 2013 werd hem gratie verleend door koningin Elizabeth II en werd zijn veroordeling wegens homoseksualiteit uit de geschiedenisboeken geschrapt.

Eén dag na de landing in Normandië in 1944 én de 10de verjaardag van de kleine prins Albert wordt vandaag zijn vader, koning Leopold III, gedeporteerd naar Duitsland. Een dag later volgde de rest van de koninklijke familie waaronder Lilian Baels, de tweede vrouw van koning Leopold III. Zoals bekend, was in de Tweede Wereldoorlog koning Leopold III een krijgsgevangene. Op het einde van de oorlog, in 1945, gaf Heinrich Himmler het bevel de Belgische koninklijke familie te fusilleren, maar omdat de telefoonlijnen waren vernield, kwam het bericht nooit aan.

Louis XIV wordt gekroond tot Koning van Frankrijk vandaag in 1654. Hij was dan 16. Hij nam pas op zijn 23ste het bewind in handen. Hij was wel al van zijn vierde levensjaar koning, maar dan nog te jong om al gekroond te worden. Lodewijk de XIV was een absolute vorst. Nu zou je dat een dictator kunnen noemen. Door de vele oorlogen die Lodewijk de XIV vocht, wist hij de grenzen van Frankrijk aan alle kanten te verleggen, maar raakte de Franse staatskas nagenoeg ook bankroet.

Morgen is het een halve eeuw geleden, op 8 juni 1972, dat de wereldberoemde foto wordt genomen van het naakte meisje dat wenend wegvlucht na een bombardement tijdens de Vietnamoorlog. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo8juni

Precies vijf jaar geleden, in 2017, is het terrein van Woodstock als historisch erfgoed opgenomen in het National Register (Règister) of Historic Places. Het driedaagse Woodstock-festival vond maar één keer plaats in 1969 met als thema vrede en muziek. Meer dan 400 000 bezoekers luisterden naar onder meer Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana en The Who.

In 2014 wint Rafael Nadal Roland Garros al voor de 9e keer. Het was immers dan ook de 14e zege van de Spanjaard in een grandslam-tornooi.

En dag op dag een jaar eerder in 2013 wint ook Serena Williams Roland Garros. Zij verslaat in de finale titelverdedigster Maria Sjarapova.

Vandaag precies een halve eeuw geleden, in 1972, maakt fotograaf Nick Ut de wereldberoemde foto van het wenende meisje dat naakt wegloopt na een bombardement in de Vietnamoorlog, ook wel het napalmmeisje genoemd. Ze was zwaar verbrand door brandbommen. Het meisje van 9 werd door de fotograaf zelf naar het ziekenhuis bracht. De dokters legden haar in het dodenhuisje. Maar haar moeder haalde haar dochter Kim er terug uit. Als twintiger vluchtte Kim weg uit Vietnam en kreeg ze asiel in Canada waar ze nog altijd woont. Voor haar brandwonden wordt ze in Florida nog geregeld behandeld met een speciale lasertherapie. Haar levensmissie is voorkomen dat kinderen in oorlog hetzelfde moeten meemaken als zij. Het historische beeld van het naakte meisje Kim hielp wel deels mee om een einde te maken aan de vietnamoorlog.

385 jaar geleden, vandaag in 1637, publiceert filosoof René Descartes zijn meesterwerk Discours de la Méthode, nl. die van de methodische twijfel. Daarin lezen we zijn gevleugelde woorden: je doute donc je pense, je pense donc je suis. Ik twijfel, dus ik besta.

8 juni in het jaar 632 is de sterfdag van profeet Mohammed, de grondlegger van de Islam, vandaag dus 1390 jaar geleden. Hij was 63 toen hij na een korte ziekte overleed in zijn huis in Medina in Saoudi-Arabië. Zijn vriend en schoonvader volgde hem op als leider van de moslims.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1660 voor het huwelijk van Louis XIV. Tot morgen.

Do9juni

 

In 1660 vindt het huwelijk plaats van de Franse koning Lodewijk de XIV met Maria Theresia van Spanje. Het was een politiek huwelijk om de vrede met Spanje na de 30-jarige Oorlog te vergeten. De Zonnekoning, zoals Louis XIV werd genoemd, en zijn madam woonden in het imposante kasteel van Versailles. Aan haar schonk hij zelden aandacht. Niettemin gaf zij hem zes kinderen die op één na allemaal stierven op jonge leeftijd. Lodewijk XIV had meerdere relaties met andere vrouwen onder meer met Madame de Montespan die hem zeven kinderen schonk. Het Franse volk spotte met het koningshuis van Louis XIV en zijn koninginnen.

 

Precies 200 jaar geleden, in 1822, krijgt Charles Graham uit New York een patent voor zijn uitvinding van het kunstgebit. Hij was niet de eerste die neptanden uitvond, want een nepgebit bestond al eeuwen daarvoor. Wel was hij de eerste die een kunstgebit maakte van porselein waardoor het gebit veel duurzamer was dan de eerdere exemplaren van ivoor of van dierentanden.

 

In 1870 overlijdt Charles Dickens, auteur van Oliver Twist.

 

Donald Duck wordt vandaag 88. Hij verschijnt vandaag in 1934 voor het eerst in de tekenfilm The Wise Little Hen.

 

Bob Dylan ontvangt een ere-doctoraat in de Muziek in 1970. Zoals bekend kreeg hij ook de Nobelprijs voor Literatuur in 2016. Zijn grote doorbraak kwam er in 1963 met ‘Blowin’ in the wind’ en in 1964 met ‘The times they are a-changin’.

 

9 juni 1973 is een dag van regen met 80 mm neerslag ofwel 8 emmers water per m2.

En in 1977 is 9 juni een dag van onweer met veel schade in heel het land, vandaag dus precies 35 jaar geleden.

 

15 jaar geleden, in 2007, wint Justine Henin voor de 4e keer Roland Garros.

Dag op dag vijf jaar later in 2012 wint Maria Sjarapova ook Roland Garros. Ze haalt hiermee haar ‘career slam’ (ke-ri-air). Dat is in je carrière de vier grandslamtornooien winnen.

En precies een jaar later in 2013 wint Rafael Nadal voor de 8e keer Roland Garros. Hij was daarmee de eerste man die daarin slaagde.

 

Tot zover de geschiedenis van 9 juni. Je kunt de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Ook die van morgen kan je daar al eens beluisteren. Dan tijdreizen we onder meer naar 10 juni 1944 als het Franse dorpje Oradour door Nazi-Duitsers wordt uitgemoord als wraak.

Vr10juni

In 1926 is 10 juni de sterfdag van Antoni Gaudi, de Spaanse architect van onder meer de Sagrada Familia in Barcelona. Hij raakte zwaargewond toen een tram hem aanreed. Omdat hij er arm uitzag, werd hij naar een armenkliniek gebracht waar hij stierf. Gaudi ligt begraven in de crypte van de Sagrada Família.

Het zit vooraan in het nieuws van 10 juni 1944. Het Franse dorpje Oradour wordt door Nazi-Duitsers uitgemoord. Er zijn 642 doden. De terugtrekkende Duitse Nazi’s deden dit uit wraak omdat ze de Tweede Wereldoorlog hadden verloren. Hitler was dan al 1,5 maand overleden. Mannen werden in graanschuren gedreven en afgemaakt. Vrouwen en kinderen werden in de kerk geduwd waar explosieven klaarstonden. Wie probeerde te vluchten werd meteen doodgeschoten. Er heerst sindsdien al 78 jaar een stilte in de ruïnes van Oradour waar de tijd is blijven stilstaan.

Ex-PS-minister Alain Van der Biest wordt vandaag in 1998 in beroep veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft effectief, wegens valsheid in geschrifte en geldverduistering op zijn kabinet. Hij ging dan voor een tweede keer in beroep en kreeg dan wel een strafvermindering tot 1 jaar voorwaardelijk. Hij verloor wel zijn burger- en politieke rechten voor 5 jaar. Zijn geplande terugkeer in de politiek kon hij daarmee wel vergeten.

Drie tennisspelers winnen op 10 juni Roland Garros. Voor Justine Henin is dat de derde keer in 2006. Voor Rafael Nadal is dat ook de derde keer in 2007 en in 2018 al de elfde keer. Voor Jelena Ostapenko is dat verrassend de eerste keer vandaag in 2017, vandaag dus 5 jaar geleden.

Vandaag 15 jaar geleden, op 10 juni 2007, wint de kersverse Formule 1-piloot Lewis Hamilton voor de eerste keer de Grote Prijs van Canada. Hij startte in poleposition.

Tom Boonen wordt in 2008 betrapt op het gebruik van cocaïne bij een dopingcontrole buiten competitie. Kort voor de bekendmaking had hij voor de tweede keer Parijs-Roubaix gewonnen. Boonen leed gezichtsverlies omdat hij op die manier geen goed voorbeeld stelde voor zijn vele jonge supporters. Door het cocaïnegebruik mocht Boonen niet naar de Tour van 2008.

Maandag hebben we met de TM onder meer een afspraak in het jaar 2005 als popster Michael Jackson wordt vrijgesproken van kindermisbruik. Je verneemt er meer over, maandag, in een nieuwe TM.

Vr11juni

11 juni is de sterfdag van Alexander de Grote in het jaar 323 voor Christus. Hij overleed aan een longontsteking. Hij werd amper 32. Uit de geschiedenis weten we dat hij als koning van Macedonië (Noord-Griekenland) een van de grootste rijken in de oudheid bezat. Eén van de manieren om zijn immens grote leger bij elkaar te houden, was via geld. Hij liet de geplunderde rijkdommen smelten in muntstukken. Zo onstond voor het eerst een geldeconomie op grote schaal. Groot was Alexander fysiek helemaal niet. Groot stond hier voor zijn rijk en ook voor zijn intelligentie. Zijn leermeester was de beroemde Griekse filosoof Aristoteles.

Op 11 juni 1931 gebeurt in het parlement voor het eerst een regerinsverklaring in het Nederlands. Die eer kwam toe aan de eerste minister Jules Renkin van de Franstalige katholieke partij. “Hij deed zijn uiterste best”, lezen we in de krant van toen. Ons land was dan al 100 jaar onafhankelijk en was al die tijd vertegenwoordigd door Franse premiers en kabinetsmedewerkers, ook als zij door Nederlandstalige kiesarrondissementen verkozen waren.

Zaterdagmiddag 11 juni 1938 staat in de vaderlandse geschiedenis, zoals dat zo mooi heet. Een aardbeving van maar liefst 5,6 op de schaal van Richter is de zwaarste aardbeving in Vlaanderen ooit en voor ons land de tweede sterkste sinds de metingen. Het epicentrum lag in de buurt van Ronse. De schok was voelbaar tot in de buurlanden. Zes naschokken volgden nog in twee dagen. Er vielen twee doden in Kruishoutem, nu Kruisem, en Sint-Amandsberg.

In de 24 uur van Le Mans van vandaag in 1955 komen racepiloot Pierre Levegh en 83 toeschouwers om het leven. Bij een botsing werd zijn wagen in het publiek gecatapulteerd. De wedstrijd werd niet stilgelegd. De autosport werd wel meteen een verboden sport in Frankrijk, West-Duitsland en Zwitserland.

Drie gevangenen ontsnappen uit de gevangenis van Alcatraz vandaag in 1962. Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. De drie ontsnapten op een zelfgemaakt vlot van gelijmde regenjassen. Men vermoedt dat ze verdronken zijn, maar dat is niet bewezen. Minder dan een jaar na de ontsnapping werd in 1963 Alcatraz officieel gesloten. Van de ontsnapping van 11 juni in 1962 is een film gemaakt, Escape from Alcatraz.

Op 14 juni 1907 sterft priester Daens uit Aalst. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.

Ma13juni

 

In 2015 overlijdt de Nederlandse tekstdichter Drs. P bekend van onder meer ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’, en van ‘Het Veerpont’ wat iedereen beter kent als ‘Heen en Weer’.

 

Popster Michael Jackson wordt vandaag in 2005 vrijgesproken van kindermisbruik. De 10 klachten tegen hem zijn ongegrond. Het beroemdste kind waarmee Jackson een relatie had, was Macaulay Culkin, (mac-kollie) de kindster van de twee Home Alone-films. Michael Jackson ontving de jonge kinderen eerst op hotelkamers onder meer tijdens tournees. Als de relaties wat hechter werden, nodigde hij ze ook uit bij hem thuis in Neverland en in zijn appartement in Los Angeles. Michael Jackson kon de jonge kinderen overtuigen dat wat ze deden iets goeds was dat hoorde bij hun liefde voor elkaar, maar heel zeker ook een geheim moest blijven omdat de grote mensen het toch niet zouden begrijpen. De ouders van de slachtoffers waren telkens heel vereerd dat hun zonen zo goed bevriend waren met Wacko Jacko, een naam trouwens die Michael Jackson verafschuwde. In november 2003 werd een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar vandaag in 2005 wordt hij dus vrijgesproken van kindermisbruik.

 

13 juni 2004 staat in onze vaderlandse geschiedenis als Zwarte Zondag. Bij de verkiezing voor het Vlaams parlement werd het extreem-rechtse Vlaams Blok de 2e grootste partij in Vlaanderen met een kwart van de stemmen. Nochtans was de partij veroordeeld voor racisme. Het kartel CD&V-N-VA behaalde weliswaar samen het grootste percentage van de stemmen. Yves Leterme vormde een regering en duwde Vlaams Blok en Groen! in de oppositie. In 2010, dag op dag 6 jaar na Zwarte Zondag, won N-VA in Vlaanderen en PS in Wallonië de federale verkiezingen.

 

Op 13 juni 1994 is de Brugse zanger Willy Lustenhouwer overleden. Je kent ongetwijfeld ‘Zieje van Brugge, zet joen vanachteren’.

 

95 jaar geleden, vandaag in 1927, wordt op Fifth Avenue in New York een parade gehouden voor Charles Lindbergh. Een maand eerder slaagde hij erin als eerste een solovlucht te maken over de Atlantische Oceaan van New York naar Parijs, goed voor 5800 km, een vlucht was dat toen van één dag en één nacht.

 

Morgen is het 115 jaar geleden, in 1907, dat priester Adolf Daens is overleden. Meer hierover, morgen zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Di14juni

Precies 115 jaar geleden, op 14 juni 1907, sterft priester Daens uit Aalst. Op zijn begrafenis om 9 uur ’s ochtends waren alleen de armen, arbeiders en vrouwen met een zwarte doek over de schouders. In zijn geboortestad Aalst was Daens bezorgd om het lot van deze mensen. De sociaal-vlaamsgezinde christendemocratische priester was twee ambtstermijnen volksvertegenwoordiger. Hij pleitte voor het algemeen stermrecht, net zoals de socialisten en de liberalen. Daarom werd hij uiteindelijk uit zijn ambt van priester gezet. Pas 108 jaar na zijn overlijden kreeg hij in 2015 eerherstel van de Kerk. Priester Adolf Daens werd gesteund door zijn broer Pieter die drukker en uitgever was.

In 1966 schaft het Vaticaan de index van de verboden boeken af. Dat was een lijst van boeken die niet door de katholieken gelezen mochten worden. Die lijst bestond al 407 jaar en kwam er in 1559, omdat de boekdrukkunst de informatie voor iedereen toegankelijk had gemaakt. Vergelijk het nu met de stroom van informatie die toegankelijk is door internet, waarbij het Vaticaan zou beslissen welke websites de katholieken wel of niet mogen zien. Op de index van de verboden boeken voor katholieken stond onder meer Gerard Walschap.

40 jaar geleden, op 14 juni 1982, komt een einde aan de Falklandoorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië. De Argentijnen hadden de Britse eilandengroep bezet en dat stootte tegen de borst van de Britse premier Thatcher. Na 2,5 maand oorlog en 900 doden bleef alles bij het oude.

In de nacht van 13 op 14 juni 2017 breekt in Londen een felle brand uit in de Grenfell-toren, vandaag dus 5 jaar geleden. De woontoren van 24 verdiepingen brandde volledig uit. 72 mensen kwamen om het leven. De oorzaak van de brand was een defect in een koelkast. De gevaarlijke en bovendien goedkope coating aan de buitenkant van de gevels zorgde voor de uitslaande brand. Premier Boris Johnson kreeg veel kritiek, omdat er tijdens zijn burgemeesterschap van London flink gesnoeid was in de budgetten van de brandweer. De plannen zijn nu om het gebouw te slopen wegens een gevaar voor de omgeving.

Morgen is het 270 jaar geleden, in 1752, dat het bekende vlieger-experiment van Benjamin Franklin plaatsvindt. Hij bewees hiermee dat bliksem een vorm van elektriciteit is. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo15juni

Precies 270 jaar geleden, vandaag in 1752, vindt het bekende vlieger-experiment van Benjamin Franklin plaats. De Amerikaanse wetenschapper bewees hiermee dat de bliksem een vorm van elektriciteit is en dat er een positieve en een negatieve lading bestaat. Franklin deed het experiment niet met de hand, zoals hij in vele afbeeldingen wordt voorgesteld. Had hij dat wel zo gedaan, dan had hij het experiment niet kunnen doorvertellen. Zijn vlieger zal wel geaard zijn geweest met de grond. Door zijn experiment werd Benjamin Franklin de uitvinder van de bliksemafleider. Hoewel, een kwarteeuw eerder al had de Russische toren van Nevjansk wellicht een bliksemafleider.

In 1991 barst de vulkaan Pinatubo uit op de Filipijnen. Op en rond de vulkaan woonden enkele tienduizenden mensen die tijdig verhuisden wegens de perfecte voorspelling van de uitbarsting. Het was 500 jaar geleden dat de vulkaan nog eens lava spuwde. Maar het was wel een van de hevigste van de 20e eeuw. Ze veroorzaakte maandenlang voor een wereldwijde stijging van het zwavelzuurgehalte in onze lucht. De gemiddelde temperatuur op aarde daalde zelfs met 0,5°C en het gat in de ozon werd aanzienlijk groter.

In 2006 overlijdt Lomme Driessens, ploegleider van bekende renners zoals Eddy Merckx, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Freddy Maertens, Jef Planckaert  en Willy Planckaert, geen familie van elkaar trouwens.

Vijf jaar geleden, vandaag in 2017, wordt de roamingkost afgeschaft in Europa. Roaming is de meerkost die je betaalt als je je telefoon- en/of internetverbinding gebruikt in het buitenland. Die meerkost bestaat nog wèl voor het verbruik buiten Europa.

Vorig jaar (2021) is jeugdauteur Dirk Bracke overleden. Zijn boeken Black uit 2006 en Back van twee jaar later (2008) dienden als basis voor de film Black van Adil El Arbi & Bilall Fallah. Het boek Het Engelenhuis was de inspiratie voor de film Bo. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen zoals kinderprostitutie, drugsverslaving, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd. Dirk Bracke gaf de lezer in elk verhaal wel een positief gevoel mee, wat niet betekent dat het verhaal telkens ook goed afliep. Heel wat van zijn boeken zijn bekroond in binnen- en buitenland, en vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. 

Morgen is het 45 jaar geleden, in 1977, dat Werner von Braun overlijdt. Hij was de uitvinder van de raketten voor Nazi-Duitsland, maar ook de bouwer van de raketten voor de maanlandingen.

Do16juni

2 miljoen demonstraten komen in Hongkong op straat vandaag in 2019. Ze protesteerden tegen de uitleveringswet. Die maakte het mogelijk om verdachten uit Hongkong uit te leveren aan China en ze daar te berechten. De inwoners van Hongkong vreesden voor de schending van de mensenrechten door China en vreesden ook voor minder autonomie in Hongkong. Het wetsvoorstel werd na een half jaar van protesten uiteindelijk ingetrokken. China neemt beetje per beetje de democratie en de autonomie van Hong Kong terug in handen. Het Verenigd Koninkrijk schonk, een kwarteeuw geleden, in 1997, Hongkong terug aan China. 

Jan Matterne overlijdt in 2009. Hij was de schrijver van bekende tv-reeksen zoals De Collega’s, Het Pleintje en Met voorbedachte Rade én hij was de ‘bedenker’ van de soap Thuis.

In 2003 worden vanaf vandaag homohuwelijken toegestaan in ons land. Eerder was het huwelijk alleen mogelijk tussen mensen van verschillende geslachten. Juridisch gezien bestaan de begrippen ‘homohuwelijk’ en ‘heterohuwelijk’ niet. Elk huwelijk is gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners.

Het is exact 45 jaar geleden, in 1977, dat Werner von Braun overlijdt aan nierkanker. Hij was de uitvinder en de bouwer van de raketten voor Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit en werkte hij voor de ruimtevaartorganisatie Nasa aan de bouw van de Saturnusraketten voor de maanlandingen. Von Braun noemde zichzelf een getuige van het naziregime in plaats van een medeplichtige.

In 1963 is de Russische Valentina Teresjkova de eerste vrouw in de ruimte. Dat was 2 jaar na de eerste man Joeri Gagarin, ook een Rus.

De IJzertoren in Diksmuide werd 2x gedynamiteerd in bijna één jaar tijd. De twee aanslagen pasten in de anti-Vlaamse repressie van kort na de Tweede Wereldoorlog. Een eerste poging vindt plaats vandaag in 1945. De schade bleef beperkt tot een gat van 2m op 10. Een tweede aanslag gebeurde in de nacht van 15 op 16 maart 1946. De toren stortte dan volledig in.

90 jaar geleden is 16 juni 1932 de sterfdag van Frederik van Eeden, auteur van De Kleine Johannes. In het verhaal, of het sprookje als het ware, staat de ontwikkeling van een kind tot een volwassene en de worsteling met de levensraadsels, centraal.

Voila. Tot zover de geschiedenis van 16 juni. Op 17 juni 2004 wordt Marc Dutroux beschuldigd voor moord, verkrachting en bendevorming. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr17juni

In 2004 beschuldigt de assisenjury Marc Dutroux voor moord, verkrachting en bendevorming. Enkele dagen later kreeg hij van de rechter levenslang. De debatten hadden 15 weken geduurd. Negen jaar eerder in 1995 verdwenen Julie en Mélissa, twee meisjes van 8. Drie jaar daarvoor in 1992 was Dutroux vroegtijdig vrijgekomen voor vijf ontvoeringen van kinderen in 1985. Vrijwel onmiddellijk na zijn vrijlating in 1992 was hij begonnen met de bouw van de kelder.

In 1994 wordt O.J. Simpson gearresteerd wegens moord op zijn vrouw en haar vriend. De achtervolging en de arrestatie was live op tv te zien. Naar schatting 95 miljoen Amerikanen keken naar de live-beelden. Er was immers de mogelijkheid dat Simpson zich een kogel door het hoofd zou schieten. In zijn auto werd een geladen pistool gevonden, een valse snor en baard, een paspoort en 8000 dollar. De American-Football-speler en acteur werd uiteindelijk in 1995 voor de dubbele moord vrijgesproken.

Vandaag een kwart eeuw geleden, op 17 juni 1972, begint het Watergate-schandaal. De politie arresteerde vijf mannen tijdens een inbraak in het hoofdkantoor van de democraten in het Watergategebouw in Washington. De inbrekers wilden bewijsmateriaal vinden die de democratische kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in een slecht daglicht konden zetten. Bij het onderzoek over de inbraak van vandaag in 1972 vond de politie in het Watergate-gebouw een huissleutel van één van de inbrekers. Bij die inbreker thuis vond de politie dan een notaboekje met de naam Howard Hunt met tussen haakjes White House. Die naam leidde de politie naar de krant de Washington Post. En dat was de krant waar de journalisten Woodward en Bernstein hun onderzoeksjournalistiek deden naar het Watergate-schandaal. President Nixon was intussen wèl opnieuw verkozen voor een tweede ambtstermijn, maar onder dreiging van een impeachment, stapte hij zelf op halverwege 1974 wegens het Watergate-schandaal.

De Belgische astronoom en wiskundige Johannes Stadius overlijdt in 1579. Hij is de enige Belg die op de maan een krater met zijn naam heeft.

Maandag is het 20 jaar geleden, in 2002, dat Guy Jespers is overleden. De Gentse onderzoeksrechter werd tot 20 jaar veroordeeld wegens moordpoging op zijn vrouw. Maar, hoe zat dat ook alweer? Je verneemt er meer over, maandag zelfde uur, in een nieuwe TM.

Vr18juni

Napoleon speelt vandaag definitief zijn statuut van keizer van Frankrijk kwijt door in Eigenbrakel de Slag bij Waterloo te verliezen, in 1815 was dat. Hij verloor de veldslag tegen de Duke of Wellington. Zoals bekend werd Napoleon hierdoor voor een tweede keer verbannen, naar het eiland Sint-Helena, waar hij zes jaar later in 1821 overleed. Door de Franse nederlaag in Waterloo werd in het Congres van Wenen het Belgisch territorium toegevoegd aan Nederland in plaats van Frankrijk.

De Noorse ontdekkingsreiziger en eerste mens op de Zuidpool Roald Amundsen overlijdt in 1928. Hij werd 55. Amundsen verdween spoorloos met zijn vliegtuig boven de Noordelijke Ijszee. Hij en zijn vliegtuig werden nooit teruggevonden.

Op 18 juni in 1930 wordt het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep opgericht. Het NIR was de voorganger van BRT, nu VRT.

En ook op de 18e juni in 1930 wordt de wet op de arbeidsongevallen verruimd tot alle bedienden met een bediendencontract. Eerder waren de arbeiders bij wet beschermd én een deel van de bedienden die aan dezelfde gevaren waren blootgesteld als de arbeiders en van wie de jaarwedde niet hoger was dan 2400 frank, omgerekend is dat 60 euro per jaar.

Het weer is op 18 juni 1966 een dag met natte voeten, want het regent maar liefst 8,5 cm per m2.

Sally Ride is de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. In 1983 vloog ze mee met de Space Shuttle. Ze was dan 32 en tot op vandaag nog altijd de jongste Amerikaan ooit in de ruimte. De eerste vrouw in de ruimte was de Russische Teresjkova bijna dag op dag 20 jaar eerder in 1963.

In 2017 komen 64 mensen om bij een zware bosbrand in Midden-Portugal. De oorzaak is een blikseminslag een dag eerder. Het ging allemaal heel snel. Mensen die wilden vluchten per auto geraakten toch ingesloten door het vuur. Ze stikten of werden verbrand. Deze bosbranden in Portugal behoren tot de drie dodelijkste bosbranden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Daar vind je ook de ‘Teletijdmachine in beeld’ met vandaag het einde van Napoleon in de Slag bij Waterloo. Maandag is het 30 jaar geleden in 1991 dat onze grondwet werd gewijzigd zodat een vrouw troonopvolger kon worden. Dit was toen in het voordeel van prinses Astrid, maar intussen is prinses Elisabeth hierdoor nu de eerste om haar vader op te volgen. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma20juni

 

Het zit vooraan in het nieuws op 20 juni 2017, vandaag dus 5 jaar geleden. Rond halfnegen ’s avonds loopt in het station Brussel-Centraal een man met een rugzak al roepend Allahu Akbar waarop zijn trolleykoffer ontploft. Hij had een zware spijkerbom bij, maar nog voor hij die kon activeren, schoten militairen hem dood.

 

Vandaag 20 jaar geleden, in 2002, overlijdt Guy Jespers aan keelkanker. De Gentse onderzoeksrechter werd tot 20 jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan een miljoenenroofmoord op een bejaard echtpaar en moordpoging op zijn vrouw. Hij was de eerste magistraat in ons land die zelf voor de rechtbank moest komen.

 

Op 20 juni 1991 wordt Berlijn opnieuw de hoofdstad van het herenigde Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland gesplitst in twee aparte landen. Hierdoor werd de hoofdstad Berlijn gedurende meer dan 40 jaar een verdeelde stad. De stad was gesplitst in twee: West-Berlijn, dat bij West-Duitsland behoorde en Oost-Berlijn, dat bij Oost-Duitsland behoorde. Maar Berlijn lag in Oost-Duitsland. Dus ook West-Berlijn lag in Oost-Duitsland, maar behoorde tot West-Duitsland.

 

In 1990 keurt het parlement in Zuid-Afrika een wet goed die de rassenscheiding in het openbaar afschaft. Eerder al dat jaar had president De Klerk de bekende anti-apartheidsactivist Nelson Mandela vrijgelaten na een kwarteeuw opsluiting.

 

 

In 1976 spelen in Belgrado twee landen die vandaag niet meer bestaan, het EK-voetbal. In deze finale die dus nooit meer herhaald kan worden, wint Tsjecho-Slowakije het EK-voetbal door titelverdediger West-Duitsland met 5-3 te verslaan na strafschoppen.

 

Het weer is op 20 juni 1963 zeer nat met maar liefst 12 cm regen per m2, niet alleen vandaag trouwens maar 10 dagen lang.

 

De naam Melitta Bentz zegt je waarschijnlijk niets. Deze Duitse huisvrouw kon niet leven met het koffiedik in haar kop koffie. Bij het maken van haar koffie gebruikte ze dan maar een vloeipapier uit een schoolschrift. Vandaag in 1908 krijgt ze het patent voor haar uitvinding van de koffiefilter.

 

Je kan de podcast van deze TM opnieuw beluisteren op de webstite RT.be. Op 21 juni 1991 maakt een wijziging in de Belgische grondwet het mogelijk dat een vrouw troonopvolger kan worden. Je verneemt er meer over, morgen, zelfde uur, in een nieuwe TM. Tot morgen.

Di21juni

Op 21 juni 2004 wordt de eerste particuliere ruimtevlucht gelanceerd. De SpaceShipOne steeg tot 100 km hoogte en keerde dan terug naar de aarde. Tot dan toe waren ruimtevluchten alleen het voorrecht van de overheid, zoals de Nasa.

21 juni is de sterfdag van acteur Carroll O’Connor in 2001. Hij speelde Archie in de serie All-in the Family.

Op 21 juni 1991 maakt een wijziging in de Belgische grondwet het mogelijk dat een vrouw troonopvolger kan worden. Artikel 85 in de grondwet ging over de Salische Wet. Die stelde dat enkel mannen in aanmerking kwamen voor de troonopvolging. Ons land was één van de laastste landen in Europa die de Salische Wet afschafte, waardoor dus nu ook een vrouw Koning der Belgen kan worden. Sinds prins Filip koning is, is zijn dochter Elisabeth de kroonprinses en staat de zus van koning Filip, prinses Astrid, op de vijfde plaats.

35 000 doden en 3 keer zoveel gewonden, dat is de triestige balans van een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter in Iran vandaag in 1990. Een half miljoen mensen waren dakloos.

In 1979 lanceert Sony de eerste Walkman, zeg maar een mp3-speler avant la lettre. De muziek stond op compact cassettes wat dan weer een uitvinding was van Philips en eigenlijk op dat moment wel al 16 jaar oud was.

In 1970 wint Brazilië het WK-voetbal met 4-1 tegen Italië.

En dag op dag 6 jaar eerder wint Spanje het EK-voetbal door in de finale titelverdediger de Sovjet-Unie met 2-1 naar huis te spelen vandaag in 1964.

De eerste dag van de zomer in 1964 is heel koud met zelfs lichte vorst in de Ardennen. De eerste dag van de zomer in 1936 daarentegen is meteen zeer warm. In Oostende was het 33,5°C.

In 1955 verschijnt vandaag het eerste prentenboek van Nijntje, je weet wel, het heel eenvoudig getekende konijn met een kruisje als mond. Het is zeer populair bij peuters en kleuters. Nijntje heeft zelfs een standbeeld in Utrecht en in Amsterdam.

Morgen tijdreizen we onder meer mee naar 2006 als de schildpad van Darwin is overleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo22juni

 

In 2006 overlijdt de schildpad van Darwin. Harriet, want zo heette het reptiel, was 176 jaar oud en toen ook het oudste dier op aarde. De schildpad woog 150 kg. 100 jaar lang dacht men dat Harriet een mannetje was, maar het bleek uiteindelijk een wijfje. De schildpad was ooit het studieobject van Charles Darwin. Hoewel het nooit met die bedoeling werd gevangen. Op de Galapagoseilanden werden schildpadden gevangen die moesten dienen als voeding voor de terugreis met de Beagle. Harriet had geluk, want ze ontsnapte aan de schildpaddensoep.

 

In 2004 wordt Marc Dutroux veroordeeld tot levenslang + 10 jaar terbeschikkingstelling. Hij werd veroordeeld voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Zijn ex-vrouw Michelle Martin kreeg 30 jaar. Handlangers Lelièvre en Nihoul kregen 25 en 5 jaar cel. Zeven jaar eerder was Dutroux opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes. Slechts twee hebben het overleefd. Hij bekende de ontvoeringen en de verkrachtingen, maar voor de dood van de vier meisjes gaf hij de schuld aan zijn handlangers. 

 

In 1990 wordt in Berlijn Checkpoint Charlie afgeschaft. Dat was een grenspost in de Berlijnse Muur die de enige doorgang was tussen West- en Oost-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn, net zoals Duitsland, verdeeld in vier bezettingszones: een Amerikaanse, een Britse, een Franse en een Russische, toen nog Sovjet-Unie. De laatste zone behoorde tot Oost-Duitsland, de andere tot West-Duitsland. Berlijn lag in Oost-Duitsland, maar was dus ook verdeeld. Een reis van West- naar Oost-Duitsland verliep in Oost-Duitsland langs de zogenaamde Transit-Autobahnen naar West-Berlijn om dan via Checkpoint Charlie naar Oost-Berlijn te rijden en zo naar Oost-Duitsland.

 

 

In 1941 begint Operatie Barbarossa. Dat was de grootste militaire onderneming van de 20e eeuw waarbij Nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog begon tegen Rusland. 3 miljoen Duitse soldaten kregen de opdracht het Rode Leger en het communisme voorgoed van de kaart te vegen. Aanvankelijk lukten ze daar ook in, omdat het Rode Leger op dat moment een dieptepunt kende. Maar na een half jaar, eind december 1941, zorgde de confrontatie met de Russische vrieskou voor een ommezwaai. Uiteindelijk herpakte het Rode Leger zich en werd het sterker en vooral groter dan het leger van Nazi-Duitsland.

 

Morgen hebben we het onder meer over de Britten die in een referendum voor de Brexit kiezen, in 2016 was dat. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do23juni

Vorig jaar (2021) is de softwareontwikkelaar John McAfee overleden, bekend van de McAfee-virusscanner. Toen zijn computer als werknemer bij Lockheed in januari 1986 besmet raakte met het allereerste virus Brain, begon hij antivirussoftware te schrijven. Het jaar daarop, in 1987, richtte hij zijn eigen softwarebedrijf op en werd de McAfee-virusscanner de eerste marktleider in de virusbestrijding.

Op 23 juni 2016 beslissen de Britten in een referendum om uit de EU te stappen. Dat gebeurde met een zeer nipte meerderheid van 51,89%. Of anders gezegd, er waren al evenveel Britten voor als tegen. Een referendum is adviserend. Maar de Britse regering onder leiding van premier David Cameron van de Conservatieve Partij, wil die zeer nipte meerderheid uitvoeren. Sinds 1 januari 2021 was de Brexit dan definitief met handelsakkoord, 4,5 jaar na het referendum van vandaag in 2016.

Op 23 juni 1979 plegen Freddy Horion en Roland Feneuille een vijfvoudige moord in de garage van Roland Steyaert in St.-Amandsberg én een moord op een winkelierster. Hun buit bedroeg een handvol juwelen, 2000 frank, omgerekend 50 euro, én een auto uit de garage. Horion en Feneuille kregen de doodstraf, omgezet in levenslang. Horion, de man met de zonnebril, zit nog altijd in de cel. Roland Feneuille overleed aan kanker in zijn cel in 2013. Horion probeert al jaren om vervroegd vrij of toch beperkt vrij te komen. Hij is intussen 75 en op één de na langstzittende gevangene in ons land.

In 1880 overlijdt Albrecht Rodenbach aan tuberculose. Hij werd amper 23. Zijn oom Alexander was de stichter van de Rodenbach-brouwerij in Roeselare. De Vlaamse schrijver-dichter Albrecht Rodenbach werd beïnvloed door priester-dichter Hugo Verriest, een oud-leerling van Guido Gezelle. De uitdrukking ‘Vliegt de Blauwvoet! Storm op zee!’ blijft aan Albrecht Rodenbach verbonden.

In het jaar 1305 wordt een verdrag gesloten tussen het graafschap Vlaanderen en Frankrijk. Daarmee kwam een einde aan de Vlaamse Opstand die acht jaar had geduurd en waarvan de Brugse Metten én de Guldensporenslag in 1302, een deel waren.

Morgen is het precies 75 jaar geleden, op 24 juni 1947, dat voor het eerst een schotelvormige UFO wordt gesignaleerd. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Vr24juni

Op 24 juni 2010 vindt een grote huiszoeking plaats in het aartsbisschoppelijk paleis van kardinaal Danneels in Mechelen. Dat had alles te maken met het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik. Het onderzoek kreeg de naam Operatie Kelk. Het gerecht wou weten of de leiding van de Belgische katholieke Kerk al dan niet pogingen had ondernomen om het kindermisbruik door priester of andere geestelijken in de doofpot te stoppen, én of er sprake was van schudig verzuim. Er kwam veel kritiek op de huiszoeking, onder meer van de slachtoffers die hun dossier hadden toevertrouwd aan de Commissie Adriaenssens. Het gevolg was een juridisch kat en muisspel over de geldigheid van de huiszoeking.

Op Wimbledon komt vandaag in 2010 eindelijk een einde aan de langste tenniswedstrijd ooit. Drie dagen had Amerikaan John Isner nodig om Fransman Nicola Mahut te verslaan in vijf sets. Isner verbrak het record van het meest aantal aces in één wedstrijd. Hij maakte er 113. Mahut deed niet veel minder met 103. De volgende wedstrijd die Isner speelde was ook al een record, nl die van de kortste ooit in Wimbledon. Hij verloor die met 0–6, 3–6 en 2–6 in amper 1 uur en 14 minuten.

75 jaar geleden op 24 juni 1947 wordt voor het eerst een UFO als schotel gesignaleerd. Het was de Amerikaanse piloot en zakenman Kenneth Arnold die tijdens een vlucht in de staat Washington iets had gezien. Hij omschreef het als negen vliegende objecten die leken op een met water uitgegoten schotel. Een journalist schreef dit in zijn artikel als negen objecten in de vorm van een schotel. Het artikel werd een mediasensatie en al spoedig volgden nog andere meldingen van schotelvormige UFO’s.

Vandaag 110 jaar geleden, op 24 juni 1812, valt Napoleon Bonaparte Rusland binnen op weg naar Moskou. Een half jaar later was hij al terug. En het was meteen ook het keerpunt in de geschiedenis van Napoleon. Van het enorme Franse leger van 680.000 soldaten overleefden slechts 40.000 man. De Oorlog van 1812 is op de Russische schoolbanken wat wij leren als de Slag bij Waterloo in 1815.

Maandag is het 75 jaar geleden, in 1947, dat de thermometer een recordhoogte van 38,8°C haalde in ons land. Je hoort er meer over maandag zelfde uur in een nieuwe TM.

Vr25juni

De Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau overlijdt in 1997. Met zijn schip Calypso vaarde hij de wereld rond op ontdekking naar de wereld onder water. Hij was de pionier van de eerste onderwaterbeelden.

 

De Joegoslavische deelrepublieken Slovenië en Kroatië roepen de onafhankelijkheid uit in 1991, vandaag dus 30 jaar geleden. Het federale leger, dat vooral uit Serviërs bestond, greep in. De oorlog tegen Slovenië duurde tien dagen. Tegen Kroatië duurde die tot begin 1992. In beide burgeroorlogen was de federale overheid de verliezer. Met de val van het communisme tussen 1989 en 1992, viel Joegoslavië uiteen. Dat ging gepaard met een reeks van bloedige burgeroorlogen tussen 1992-1999. De Kosovo-oorlog vormde het sluitstuk van de bloedige splitsing van Joegoslavië.

 

Een tornado treft Vlaanderen en Zuid-Nederland in 1967. Er werden windsnelheden tot 300 km/u gemeten. Oostmalle verliest de kerktoren en maar liefst 150 huizen in de dorpskern werden verwoest. In Nederland kwamen zeven mensen om het leven. Een dag eerder had de tornado in Noord-Frankrijk al 12 doden geëist.

 

En op diezelfde dag in 1967 vindt de allereerste eurovisie-uitzending plaats. Voor het eerst kon een tv-kijker in heel West-Europa per satelliet op hetzelfde moment naar hetzelfde tv-programma kijken. In dat eerste tv-programma zongen The Beatles live hun nieuwe single ‘All you need is love’.

 

In 1959 start vandaag de 49ste editie van de Ronde van Frankrijk. Het was de eerste keer dat een Spanjaard de Tour won, nl. Bahamontes. Hij is intussen de oudste nog levende Tourwinnaar. Maar nog belangrijker aan de Tour van 1959 was dat het de eerste Tour was met beelden vanuit een Alouette-II-helikopter. Die waren nog niet in kleur en alleen tijdens de bergritten. Scherp waren ze ook nog niet, omdat ze nogal schokkerig waren. De Tour werd sinds de live-televisie van 1959 een dagelijks toeristisch uitstapje in beeld.

 

Maandag flitsen we met de TM terug naar 1914 als in Sarajevo kroonprins Frans Ferdinand wordt vermoord, wat dan weer de aanleiding is voor de Eerste Wereldoorlog. Tot maandag!

Ma27juni

Op 27 juni 2018 is in de VTM-soap Familie voor het eerst een vrouw te zien die openlijk borstvoeding geeft. Een zogenaamde borstfigurante is geen actrice, maar een echte mama met haar baby. Hoewel, het gebeurde nog allemaal heel bedekt. Een ’toevallig’ geplaatst plastic flesje water bedekte de borst. De rol van de borstfigurante paste in een actie van Kind & Gezin om het taboe rond borstvoeding in het openbaar te doorbreken. De vzw Borstvoeding daarentegen noemde het een gemiste kans, omdat maar heel weinig van de borstvoeding te zien was.

15 jaar geleden, vandaag in 2007, houdt de Britse premier Tony Blair het voor bekeken. Hij was 10 jaar eerste minister sinds 1997, wat de langst regerende Labour-premier uit de Britse geschiedenis is. Hij speelde een belangrijke rol in het binnenvallen van Irak in 2003 samen met de Amerikaanse president Bush. Het beschadigde zijn reputatie en hij kreeg kritiek van belangrijke Europese bondgenoten. 

Op 27 juni 1985 houdt officieel Route66 op te bestaan. De autoweg in de Verenigde Staten verbindt Los Angeles in het westen met Chicago in het oosten. In 1999, 14 jaar na het einde van Route66, ondertekende president Clinton een wet die 10 miljoen dollar vrijmaakte voor het behoud van onder meer tankstations, motels en neonborden langs de Route66.

In 1980 stort een Italiaans DC9-passagiersvliegtuig neer in de Tyrreense Zee. 81 passagiers kwamen om het leven. Pas 19 jaar later werd duidelijk dat een Navo-raket de oorzaak was van de crash. Het onderzoek concludeerde in 1999 dat de schuldige niet zwart op wit kon worden vastgesteld. Wel besloot het rapport dat het onderzoek opzettelijk werd gedwarsboomd door het Italiaanse leger en de geheime dienst, en dat op vraag van de NAVO. Vier Italiaanse generaals en vijf militairen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

75 jaar geleden, vandaag in 1947, wordt in ons land een recordtemperatuur van 38,8°C gemeten. Het is op één na de hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel. Dit record werd weliswaar al terug gebroken in de zomer van 2019 met 39,7°C op de thermometer.

28 juni is zowel de aanleiding als het definitieve einde van de Eerste Wereldoorlog. Hoe dat zit, hoor je morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Di28juni

Vandaag in 1846, verwerft Belg Adolphe Sax in Frankrijk het patent voor zijn uitvinding van zes jaar eerder, nl. de saxofoon.

In 1914 schiet een Servisch nationalist in Sarajevo kroonprins Franz Ferdinand van Oostenrijk dood. Dit was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.
En dag op dag 5 jaar later, vandaag in 1919, wordt het Verdrag van Versailles ondertekend wat het definitieve einde van die Eerste Wereldoorlog is. De wapenstilstand zelf dateerde al van een half jaar eerder op 11 november 1918. De aanleiding van de Eerste Werldoorlog en het definitieve einde vallen dus op dezelfde dag, nl. 28 juni, met vijf jaar verschil uiteraard.

Op 28 juni 1969 houdt de politie van NY een nooit eerder geziene raid in het homocafé Stonewall Inn in NYCity. Er ontstonden rellen die het begin betekenden van de strijd voor de holebirechten in de Verenigde Staten. Pas een halve eeuw later in 2019 verontschuldigde de politie van NY zich voor de politie-inval in Stonewall Inn van vandaag in 1969. In 2016 kreeg het holebi-café de titel van het eerste ‘nationaal monument’ gewijd aan de homorechten in de VS.

28 juni 1975 is de sterfdag van de Belgische gewichtheffer Serge Reding. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico won hij zilver in de zwaargewichten. In dat jaar was hij ook Sportman van het Jaar. Voorts werd hij wereldkampioen, schreef hij zes wereldrecords op zijn naam en werd hij zes keer Belgisch kampioen. Tijdens het WK van 1974 in Manilla ontmoette hij een Filipijnse vrouw met wie hij een relatie begon. Tijdens een langer verblijf bij haar in de Filipijnen stierf Serge Reding plots aan de gevolgen van een hartaanval, vermoedelijk door een trombose. Hij werd 33.

In 1983 wordt het Arbitragehof opgericht, zeg maar de federale scheidsrechter in ons land die onder meer de wetten kan vernietigen als die in strijd zijn met de grondwet. Zo een vernietiging gebeurt met terugwerkende kracht, dit wil zeggen dat die wet dan wordt geacht nooit te hebben bestaan. Het Arbitragehof kreeg in 2007 een nieuwe naam, nl. het Grondwettelijk Hof. Het bestaat uit zes Nederlandstalige en zes Franstalige rechters die door de koning voor het leven zijn benoemd. Het gaat onder meer om oud-parlementsleden en juristen.

Herinner jij je nog de belspelletjes op tv? Morgen tijdreizen we nog eens terug naar het allerlaatste belspel op tv in ons land in 2008. Dit en nog meer uit de krantenkoppen en de journaals van 29 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo29juni

In 2008 is het allerlaatste belspel op VT4 en VijfTV te zien. Een belspel was een spel op tv of radio waarbij de deelnemers konden telefoneren of berichtjes sturen met hun antwoord op een vraag waarmee ze een prijs konden winnen. Vandaag in 2008 is het allerlaatste belspel te zien nadat bleek hoe corrupt die belspellen wel waren.

In Amerika komt de eerste iPhone op de markt in 2007, vandaag dus dag op dag 15 jaar geleden. Bij ons duurde dit nog tot in het najaar. Het was de allereerste smartphone zonder druktoetsen, met een touchscreen dus. Er waren 2 versies: een iPhone van 500 dollar en een iPhone van 600 dollar. De aankoop was een verplichte koppelverkoop met een telefoonabonnement van minstens 60 dollar. Al na twee maanden haalde Apple de goedkoopste versie uit de handel. De duurste versie daalde tot bijna de helft van de prijs en werd dus nog goedkoper dan de uit de handel genomen goedkopere versie. Die eerste kopers voelden zich bij de neus genomen. Ze kregen toch ter compensatie van Apple een cadeaubon van 100 dollar.

Op 29 juni 1995 koppelen voor het eerst een Amerikaanse Space Shuttle met het Russische ruimtestation MIR. Aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis bevonden zich twee Russische kosmonauten. Deze koppeling van vandaag in 1995 was de eerste sinds 1975. Dat was toen de allereeste koppeling tussen een Amerikaans en een Russisch ruimtestation, nl. de Amerikaanse Apollo met de Russisch Sojoez.

In 1986 wint Argentinië het WK-voetbal met 3-2 van West-Duitsland. En in 1958 wint Brazilië het WK-voetbal door gastland Zweden met 5-2 naar huis te spelen.

In 1956 treedt Marlyn Monroe in het huwelijk met auteur en schrijver Arthur Miller die we onder meer kennen van het theaterstuk ‘Dood van een handelsreiziger’. Na 4,5 jaar in 1961 was de liefde tussen de twee al voorbij. Het was haar derde en laatste huwelijk. Marlyn Monroe hoopte op serieuze acteerrollen, maar door haar alcoholverslaving en het slikken van medicijnen, lukte dat niet echt.

Tot slot zorgen 2 tornado’s voor ernstige schade in de streek van Moeskroen en Eeklo in 1936.

Morgen hebben we het onder meer over de onafhankelijkheid van Kongo in 1960 én de excuses van Koning Filip over de wantoestanden die er zijn gebeurd in Belgisch Congo. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 juni hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do30juni

Vandaag in 1960 wordt Congo onafhankelijk. De ondertekening gebeurde door de premiers Patrice Lumumba en Gaston Eyskens. Op het feest werd Koning Boudewijn door premier Lumumba verrast door een niet geplande scherpe speech tegen België als voormalige kolonisator. Hiermee veroorzaakte Lumumba een diplomatieke rel. Een half jaar later werd Lumumba vermoord. De betrokkenheid van de Belgische regering Eyskens is hierbij niet onbesproken.

Een probleemloze landing in 1971 en toch worden de 3 Russische kosmonauten dood teruggevonden in hun capsule. Op 100 km hoogte hadden zij voor het eerst een koppeling gemaakt met het Russische ruimtestation Saljoet1. Bij het loskoppelen was echter één van de zuurstofventielen niet goed afgesloten, waardoor de drie kosmonauten stikten tijdens de terugreis naar de aarde.

Vandaag is het precies een halve eeuw geleden, in 1972, dat er voor de 1x een schrikkelseconde wordt ingevoerd. Dat is een extra seconde die aan de kalender wordt toegevoegd om een fout in de tijdsberekening te corrigeren. Vergelijk het met een schrikkeljaar, waar we om de 4 jaar een extra dag toevoegen om een fout in de tijdsberekening te herstellen.

Vandaag in 2020 op de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, stuurt koning Filip per brief aan de Congolese president Tshisekedi zijn spijtbetuigingen over het geweld en de gruweldaden sinds 1885 in Congo Vrijstaat en daarna in Belgisch Congo. Filip is de eerste Belgische koning die de wantoestanden uit de vaderlandse geschiedenis onder woorden durft te brengen, die tijdens het bewind van koning Leopold II zijn aangericht en in de koloniale periode erna. Voor alle duidelijkheid: Koning Filip noemt de naam van zijn betovergrootoom Koning Leopold II niet én hij heeft het ook niet over ‘excuses’. “Excuses is een taak voor de regering”, zegt hij.

Vorig jaar (2021) is de Amerikaanse komiek en acteur Bill Cosby van de gelijknamige tv-reeks, vrijgelaten. Hij zat een gevangenisstraf uit voor sexueel misbruik bij meerdere vrouwen. Cosby gaf toe dat hij ze met verdovende middelen bedwelmde en verkrachtte. Hij bekende ook vele slachtoffers te hebben afgekocht met zwijggeld. Voor één feit werd hij uiteindelijk nog veroordeeld. Maar vandaag precies een jaar geleden (2021) werd die veroordeling nietig verklaard wegens een fout in het proces. In 2006 al had hij een regeling getroffen met het slachtoffer dat zijn schuldbekentenis niet zou worden gebruikt in een strafzaak. Omdat dit in 2018 dan toch was gebeurd, werd het vonnis dus nietig verklaard.

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden, in 1997, dat het Verenigd Koninkrijk Hongkong teruggeeft aan China.