Vr1juli

 

In het eerste weekend van de zomervakantie in 2001 opent in ons land het eerste naaktstrand. Het idee kwam er nadat minister-president Luc Van den Brande subsidies vrijmaakte om meer toeristen naar de kust te lokken. Het naaktstrand is een strook van ruim anderhalve km tussen Bredene en De Haan. De politie houdt er geregeld controle, omdat het wel om een stuk strand gaat dat voor iedereen toegankelijk is en waar niemand verplicht is om uit de kleren te gaan.

 

Het Verenigd Koninkrijk geeft Hongkong terug aan China in 1997, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Weliswaar met voorwaarden, want voor 50 jaar lang gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Chinees wordt naast het Brits een officiële taal en de brieven van de overheid worden in twee talen opgesteld. Hongkong mag zijn eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden behouden. China weet intussen na een kwarteeuw beetje per beetje de autonomie van Hong Kong toch te beperken.

 

Op de eerste dag van de Slag aan de Somme, vandaag in 1916, in de Eerste Wereldoorlog dus, komen maar liefst 10 000den soldaten van het Britse en Franse leger om het leven, waarvan de helft al in het eerste uur van de aanval. Nochtans waren ze die slag zelf begonnen. De legerleiding weigerde het verlies in te zien en zette de strijd nog een paar maanden door. Tegen de winter was amper een honderdtal vierkante kilometer veroverd ten koste van onnoemelijk veel mensenlevens. Pas na vier maanden, op 18 november 1916, staakte de geallieerde legerleiding de aanval. De tol was zeer hoog: één miljoen doden.

 

Vandaag in 1903 start de allereerste Ronde van Frankrijk. Die werd georganiseerd door oud-wielrenner en eerste werelduurrecordhouder, Henri Desgrange, toen in 1903, hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. Desgrange leidde de Tour 33 jaar tot in 1939 en werd dan opgevolgd door Jacques Goddet. Als herinnering aan Desgrange staan de eerste letters van zijn naam, HD, nog altijd op de gele trui gesigneerd. De kleur van de trui was geïnspireerd op de kleur van het papier van de organiserende krant. De 32-jarige Fransman Maurice Garin won met bijna drie uren voorsprong die allereerste Ronde van Frankrijk. Het blijft de vraag of hij die allereerste Tour met maar zes ritten én controleposten onderweg, per fiets heeft afgelegd.

 

 

Op 4 juli 1989 stort een verdwaalde Russische MIG-straaljager neer op een huis in Bellegem. Een jongen van 19 kwam hierbij om het leven. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr2juli

In 1778 overlijdt de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Hij was de grondlegger van de ‘Universele Verklaring van de rechten van de mens’ én hij lag aan de basis van de grondwet in Frankrijk. Zijn roman Emile (Emiel) had een grote invloed op de pedagogie. Daarin verkondigt hij zijn visie dat de mens van nature goed is en het de taak van de opvoeding is om dat goede te behouden. Hij was er ook van overtuigd dat de mens zich verstopte achter een masker. “Wat hij is, is niets. Wat hij lijkt, is alles”, zei hij. Daarom moest de jonge mens buiten de maatschappij worden opgevoed zodat hij geen masker hoefde te dragen. Pas als hij heel goed vertrouwd was met zichzelf, volwassen dus, kon ie zijn gezicht tonen aan de mensen. Bovendien schreef Rousseau al een eeuw voor Karl Marx dat “het privébezit de wortel is van alle kwaad.”

 

De allereerste vlucht van een zeppelin vindt plaats op 2 juli in het jaar 1900. Het Duitse luchtschip moest wel na 18 min noodgedwongen al landen wegens een panne. De naam van het luchtschip kwam van zijn pionier graaf Ferdinand von Zeppelin. 37 jaar lang tot aan de ramp met de Hindenburg (Duits) was de zeppelin een veelgebruikt luchtschip.

 

In 1928 wordt aan de Menenpoort in Ieper voor de allereerste keer The Last Post geblazen. Het was een eerbetoon aan alle gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog die dan 10 jaar eerder geëindigd was. Nu is The Last Post een eerbetoon aan alle gesneuvelden. 

 

In 1959 vindt het huwelijk plaats van Albert en Paola Ruffo di Calabria. Broer Boudewijn was dan net koning. Albert en Paola leerden elkaar kennen in het Vaticaan, waar ze de kroning van Paus Johannes 23ste bijwoonden. Het paleis wou het huwelijk laten inzegenen door de paus, maar de regering onder leiding premier Gaston Eyskens, weigerde dit.

 

In 2019 wordt Liesbeth Homans van N-VA de eerste vrouwelijke ‘minister-president van Vlaanderen’. De functie was tijdelijk omdat partijgenoot Geert Bourgeois verkozen was in het Europees Parlement en hierdoor ontslag moest nemen als minister-president. Ze bleef drie maanden in de functie tot de Vlaamse regering van Jan Jambon I gevormd werd begin oktober 2019. In die regering werd Homans geen minister, maar ze werd wel voorzitter van het Vlaams Parlement, wat ze nu nog altijd is. Liesbeth Homans steekt niet onder stoelen of banken dat ze een sterk voorstander is van de splitsing van België.

 

Maandag is het precies 75 jaar geleden in 1946 dat voor het eerst de kleine bikini wordt geshowd.

Ma4juli

Vandaag 10 jaar geleden, in 2012, wordt het Higgs-deeltje ontdekt. De ontdekkers zijn Peter (Engels) Higgs en Belg François Englert. Ze kregen voor hun ontdekking de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Het Higgsdeeltje helpt verklaren hoe andere deeltjes hun massa krijgen. Bovendien is het aanwezig in heel het universum. Goed dat er massa is anders zou alles met de snelheid van het licht kriskras door elkaar vliegen zonder dat er iets ‘stabiels’ overblijft.

20 jaar geleden, op 4 juli 2002, slaagt Steve Fossett er als eerste in om solo rond de wereld te vliegen in een luchtballon. Dit wereldrecord ballonvaren rond de wereld werd bijna dag op dag vier jaar later, in de zomer van 2006, verbroken door de Russische ballonvaarder Fedor Konyukhov.

Op 4 juli 1989 wordt de gemeente Bellegem bij Kortrijk opgeschrikt door een Russische MIG-straaljager die neerstort op een huis. Een jongen van 19, die in het huis woonde, kwam hierbij om het leven. Het vliegtuig was opgestegen in Polen. Vrijwel onmiddellijk na het opstijgen meldde de piloot een probleem met de brandstoftoevoer. De piloot gebruikte zijn schietstoel. Het doel was de MIG-straaljager te laten neerstorten in open terrein of in zee. Toch is de MIG blijven doorvliegen, zonder piloot dus, om uiteindelijk met lege tanks 1000 km verder neer te storten op een huis in Bellegem.

35 jaar geleden, in 1987, veroordeelt het assisenhof van Lyon de Duitse Gestapo-chef en oorlogsmisdadiger Klaus Barbie tot levenslang voor de dood van vierduizend mensen. Zijn bijnaam was de ‘slachter van Lyon’. Hij was al 74 toen hij vandaag in 1987 werd veroordeeld tot levenslang. Vier jaar later stierf hij.

Het is de sterfdag van Marie Curie in 1934. Madame Curie, zoals ze vaak werd genoemd, was een Pools-Frans scheikundige en natuurkundige, en pionier op het vlak van de radioactiviteit. Ze heeft twee Nobelprijzen op haar naam: van natuurkunde en van scheikunde. Marie Curie overleed vandaag in 1934 aan leukemie, vrijwel zeker doordat zij voor haar werk aan grote stralingsdosissen was blootgesteld. Ze werd 66. Madame Curie werd naast haar man begraven.

Morgen is het precies 50 jaar geleden, op 5 juli 1972, dat de verkoop van de pil ook voor ongetrouwde vrouwen wordt goedgekeurd. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. 

Di5juli

Op 5 juli 1946 showt de Franse designer Louis Réard in Parijs voor het eerst de kleine bikini. De kleine Bikini was de bikini waarbij je de navel kon zien. Bikini’s bestonden wel al voor 1946, maar dan alleen in tweedelig badkledij al dan niet met een schortje of rokje en met een hoofddoek, een tulband eigenlijk. 

65 jaar geleden, in 1957, wordt de eerste Fiat 500 aan het publiek voorgesteld. Markske van FC De Kampioenen heeft er ook zo één, zijn bolleke, zoals hij het zo mooi kan zeggen.

Precies een halve eeuw geleden, vandaag in 1972, wordt in ons land de vrije verkoop van voorbehoedsmiddelen goedgekeurd. Daardoor mochten ook ongetrouwde vrouwen de pil gebruiken. Getrouwde vrouwen mochten al zeven jaar eerder, sinds 1965, de pil nemen. Al zou je dan denken dat die pil de vrijheid van de vrouw betekende, was dat toen in de jaren 70, nog niet zo. De vrouw vond de pil toen eerder een onderdrukking van haar vrijheid in het voordeel van de man.

Amerikaan Arthur Ashe wint in 1975 als eerste zwarte man het tennistornooi van Wimbledon.

En voor de zesde keer wint Zwitser Roger Féderer in Wimbledon vandaag in 2009. Die wedstrijd op zich was al geschiedenis, omdat er maar liefst 77 games nodig waren om de winnaar te bepalen.

Stripheld Lucky Luke beslist niet meer te roken vanaf 5 juli 1983. Sindsdien verscheen de cowboy, die rapper schiet dan zijn schaduw, niet meer met een sigarettenpuk in de mond, maar met een grasspriet. De West-Vlaamse auteur Morris kreeg hiervoor 5 jaar later, op de eerste Anti-tabakdag in 1988, een onderscheiding van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In 1997 wordt het eerste gekloonde schaap Dolly geboren. Toen het dier bijna 6 jaar later in 2003 stierf, was de conclusie van de wetenschappers dat gekloonde zoogdieren minder lang leven. Alle andere gekloonde schapen bewezen achteraf het tegendeel.

In London wordt in 2012 het gebouw The Shard, ‘De Scherf’ geopend, vandaag dus 10 jaar geleden. Dat telt 87 verdiepingen en is 310 m hoog, dat is zo hoog als de zendmast van Egem en de Eifeltoren in Parijs.

En vorig jaar (2021) is filmregisseur Richard Donner overleden. Wereldberoemd werd hij met de horrorfilm The Omen uit 1976.

Morgen is het twee jaar geleden (2020) dat de wereldberoemde componist Ennio Morricone is overleden. Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Wo6juli

Vorig jaar (2021) is de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam. Dat was kort na een gastuitzending op RTL Boulevard. Hij was zwaargewond en overleed negen dagen later. In 2012 was hij gestopt met zijn tv-programma op RTL4 en later SBS6, maar hij bleef de reputatie behouden van een onderzoeker naar de onopgeloste cold cases.

In 1988 ontploft het boorplatform Piper Alpha voor de kust van Schotland. 167 mensen kwamen hierbij om. De brand en de rookontwikkeling waren zo hevig dat de reddingsboten op het platform nauwelijks of niet bereikbaar waren. Toch overleefden 61 mensen de ramp. Door de ramp kwamen er nieuwe voorschriften voor de veiligheid op boorplatforms.

In 1893 overlijdt de Franse schrijver Guy de Maupassant. Hij werd 42. In 12 jaar tijd schreef hij 7 romans en meer dan 300 verhalen. Hij had een overwegend pessimistische kijk op de wereld. In zijn verhalen beschreef hij een zwakke maatschappij met egoïstische, oneerlijke, wrede en belachelijke mensen. Oorlogsgruwel is het belangrijkste motief in zijn werk. Op het einde van zijn leven was angst een motief dat alsmaar frequenter in zijn werk voorkwam. Zijn decadente levensstijl en intellectueel werk wogen echter zwaar op hem. Hij werd nl. schizofreen. Guy de Maupassant was een volgeling van Emile Zola die zijn grafrede uitsprak en voor de Maupassant een standbeeld liet maken.

6 juli is de sterfdag van de Britse humanist en staatsman Thomas More in 1535. Hij werd beroemd door zijn boek Utopia uit 1516. Daarin beschreef hij de samenleving op het fictieve eiland Utopia en de politieke, sociale en religieuze gebruiken van de bewoners. Het vertoonde overeenkomsten met een socialistische heilstaat. Privébezit bestond er niet. Thomas More gebruikte dit boek om zich af te zetten tegen het economische en politieke beleid van Engeland en Europa. Toch mag Utopia niet gezien worden als Thomas Mores eigen visie op de perfecte samenleving. Sommige gebruiken in Utopia, zoals euthanasie, echtscheiding, vrouwelijke priesters, doodstraf en godsdienstvrijheid, staan lijnrecht tegenover zijn vrome katholieke idealen. Hij werd in 1935 heilig verklaard, 400 jaar na zijn overlijden.

Morgen is het precies 15 jaar geleden, in 2007, dat de zeven nieuwe wereldwonderen worden bekendgemaakt. Graag tot morgen.

Do7juli

Vandaag 15 jaar geleden, in 2007, worden de ‘Zeven nieuwe Wereldwonderen’ bekendgemaakt. Die waren nodig omdat van de zeven oude er maar één meer overblijft. Dat is de Piramide van Cheops in Egypte. De zeven nieuwe wereldwonderen zijn:

  • Chichén Itzá, dat is een van de belangrijkste steden van deMaya’s
  • Het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro.
  • Het Colosseum in Rome
  • De Chinese Muur
  • Machu Picchu in Peru
  • De stad Petra in Jordanië
  • De Taj Mahal in Indië

In 2005 pleegt Al Quada een tweede aanslag na 9/11. Het was de eerste in London. Het ging om vier bomexplosies in de ochtendspits: drie in de metro en één op een bus. Er vielen 56 doden, waaronder de vier terroristen zelf.

In 1985 wordt in het tennis geschiedenis geschreven. De 17-jarige Boris Becker won het tornooi van Wimbledon als jongste tennisser tot dan toe én als eerste Duitser. Hij won daarna nog twee keer Wimbledon. Hij won in zijn carrière ook de US Open en twee keer de Australian Open. In april van dit jaar (2022) werd Boris Becker veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor het achterhouden van 2,5 miljoen euro voor zijn curator na zijn faillissement van 5 jaar eerder in 2017.

Het is vandaag een halve eeuw geleden, in 1972, dat de Nederlandse regering beslist om het gebruik van softdrugs niet langer te vervolgen. In dat jaar werd in Amsterdam dan ook de eerste coffeeshop geopend. De buurlanden waren niet tevreden met de legalisering van drugs in Nederland. Ook veel Vlamingen trokken vanaf dan richting Amsterdam en Rotterdam om er te blowen. Daarom kwam er vier jaar later in 1976 een wijziging in de wet waarin het begrip softdrugs beter werd omschreven.

In 1930 overlijdt Arthur Conan Doyle, de geestelijke vader van detective Sherlock Holmes. Hij was arts van opleiding, maar vooral een veelschrijver in een breed oeuvre. 135 jaar geleden, in 1887, verscheen Sherlock Holmes voor het eerst in het verhaal A Study in Scarlet. Na vier jaar in november 1891 schreef hij aan zijn moeder dat hij sterk overwoog om Sherlock Holmes te doden zodat hij eens en voor altijd er van af was, want de detective leidde hem af van betere schrijfsels, schreef hij. Nog eens twee jaar later in 1893 was het zover in het verhaal The Final Problem, waarin Holmes en zijn aartsvijand Professor Moriarty, samen omkomen in een waterval in Zwitserland. De lezers pikten dit echter niet en Sherlock Holmes keerde terug als overlevende.

Morgen is het 75 jaar geleden, in 1947, dat in Roswell een buitenaards ruimteschip neerstort. Graag tot morgen.

Vr8juli

Volgens een persbericht van de Amerikaanse luchtmacht vandaag in 1947 is in Roswell in New Mexico een vliegende schotel neergestort. Heel wat getuigen zagen vandaag precies 75 jaar geleden, een buitenaards ruimteschip én buitenaardse lijken. In de loop van de jaren volgden verschillende verklaringen. De meest recente dateert van 11 jaar geleden in 2011. Dan maakte de FBI een verslag uit 1950 openbaar, dus van drie jaar na het Roswell-incident, waarin een luchtmacht-functionaris drie ufo’s en negen lichamen rapporteerde.

8 juli is meestal een dag van regen. 70 jaar geleden, in 1952, verdrinken 6 arbeiders bij de plotse overstroming van De Soor in de Ardennen als in één uur tijd 32 liter water per m2 uit de lucht valt. In 1960 valt 58 liter per m2 regen in de buurt van Sint-Niklaas. 90 liter regen per m2 noteren we in 1975 in de Ardennen met veel schade aan de gewassen door hagelbuien. En géén regen op 8 juli 1976, want dat is de laatste dag van een hittegolf sinds 23 juni met 16 dagen temperaturen boven de 30°C.

8 juli is voor de sportliefhebber een dag van tv-kijken.
In Italië vindt in 1990 de finale plaats van het WK-voetbal tussen titelverdediger Argentinië en West-Duitsland. Eén doelpunt van West-Duitsland was genoeg om de WK-beker mee naar huis te nemen.
En op diezelfde 8 juli in 1990 vindt in Wimbledon de mannenfinale plaats tussen de Zweedse tenniser Stefan Edberg en de Duitse tegenspeler Boris Becker. Edberg won in vijf sets.
Nog tennis op 8 juli, maar dan wel in 2007, vandaag dus 15 jaar geleden. Dan wint Roger Féderer voor de 5de keer Wimbledon door in de finale Rafaël Nadal te verslaan.

En dag op dag 10 jaar geleden, in 2012, wint Féderer voor de 7de keer Winbledon. In de finale was hij dan te sterk voor Andy Murray.

In 2004 is de laatste Belgische oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog overleden. Emile Brichard werd 105. In juli 1915 werd hij opgeroepen en in dienst gesteld als verpleger in De Panne. 

Maandag is het dag op dag 720 jaar geleden, op 11 juli 1302, dat de Guldensporenslag in Kortrijk plaatsvond. De Leeuw van Vlaanderen en nog veel meer uit de geschiedenis van 11 juli hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr9juli

In 2015 wordt de 30 000ste Last Post geblazen aan de Menenpoort in Ieper. De eerste Last Post werd geblazen in 1928 als eerbetoon aan de gesneuvelden, tien jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Nu is het een eerbetoon aan alle gesneuvelden. The Last Post wordt elke avond gespeeld om acht uur aan de Menenpoort in Ieper.

(RT-versie) Vandaag passeert de tweede rit van de Ronde van Frankrijk door Deinze. In 2007 wel te verstaan. Lucien Buyse van Wontergem was de Deinse Tourwinnaar van 1926. Dat was de langste Ronde van Frankrijk ooit, nl. 5.745 km. De Tour van vandaag in 2007 passeerde de provinciegrens in Aarsele waar gewezen wielrenner Roger De Cock woonde. Gert Steegmans won vandaag in 2007 de massasprint in Gent voor kopman Tom Boonen.

In de finale van het WK-voetbal in 2006 wint Italië van Frankrijk met 5-3 na strafschoppen, vandaag dus 15 jaar geleden.

Het weer is op 9 juli voor ieder wat wils. In 1984 zorgen hagelstenen voor schade aan serres en moestuinen vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In 1981 valt er 6,5 cm regen per m2 in twee uur tijd. In 1972 vallen opnieuw hagelstenen tot 5 cm dik. In 1959 is het heel warm met bijna 36°C en in 1956 staat de thermometer op 31°C.

In 1922 zwemt Johnny Weissmüller als eerste onder de minuut op de 100 m vrije slag. Hij werd later bekend als Tarzan in de gelijknamige films.

Koning Hendrik VIII van Engeland laat zijn huwelijk met zijn vierde vrouw Anna van Kleef nietig verklaren. Dat gebeurde al kort na het huwelijk in 1540 én met wederzijdse toestemming. Toen Hendrik haar voor het eerst zag, beschreef hij haar als een Vlaamse knol. Zoals bekend had Hendrik VIII zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden.

De uitvinder van de olieverfschilderkunst Jan van Eyck overlijdt op 9 juli 1441, vandaag dus 580 jaar geleden. Zoals bekend was Het Lam Gods van zijn broer, maar werd het uiteindelijk wel afgewerkt door Jan van Eyck.

Maandag tijdreizen we onder meer naar 1978 als in Spanje een tankwagen voor camping Los Alfaques  ontploft. 216 mensen onder wie 36 Belgen kwamen hierbij om het leven.

Ma11juli

We reizen al meteen terug naar de 14e eeuw, want vandaag is het precies 720 jaar geleden, op 11 juli 1302, dat de Guldensporenslag plaatsvindt. Vlaamse steden verdrongen hiermee de koning van Frankrijk Filips de Schone. De Slag bij Kortrijk, zoals de Guldensporenslag oorspronkelijk werd genoemd, was een gevolg van de Brugse Metten twee maanden eerder. Franse soldaten werden dan door Bruggelingen uitgemoord. Het Franse leger nam wraak en wou de Vlaamse steden weer onder Frans gezag krijgen. De Guldensporenslag was opmerkelijk, omdat voornamelijk boeren erin slaagden een volwaardig gewapend leger van Franse ridders te verslaan. De Groeningebeek hielp de Vlamingen wel een handje. Hendrik Conscience maakte in zijn boek ‘De Leeuw van Vlaanderen’ de slag om de gulden sporen tot een heldendaad. 

75 jaar geleden, vandaag in 1947, vertrekt het schip ‘Exodus1947’ vanuit Frankrijk naar Palestina. Twee jaar na de Tweede Wereldoorlog wou het schip meer dan 4500 Joden terugbrengen naar Palestina. Het schip werd echter tegengehouden door de Britse marine. Die beschouwden de Joden als illegalen. Ze werden geïnterneerd in twee kampen. Over Exodus1947 is in 1960 een film gemaakt met Paul Newman.

Chinese archeologen ontdekken in 1975 het zogenaamde terracotta-leger. Een jaar hadden de archeologen nodig om alle beelden bloot te leggen die al 2200 jaar bedolven lagen onder zand. Het terracotta-leger was een grote begraafplaats met 8000 kleibeelden van strijders uit het jaar 221 voor Christus. De beelden waren grafgiften voor de eerste keizer van China. Ze behoren tot het UNESCO-werelderfgoed.

40 jaar geleden, vandaag in 1982, wint Italië het WK-voetbal door West-Duistland met 3-1 naar huis te spelen. En in 2010 is het Spanje dat het WK-voetbal wint door Nederland met 1-0 te verslaan na verlenging.

In 1987 wordt in Zagreb in ex-Joegoslavië, nu Kroatië, de 5 miljardste bewoner op aarde geboren. Matej Gaspar, want zo heet hij, is vandaag dus 35.
12 jaar later, eind 1999, kwam in Sarajevo de zes miljardste baby op aarde.
En nog eens 12 jaar later, eind 2011, werd in de Filippijnen de zeven miljardste baby geboren. Wiskundig gezien zal de wereldbevolking eind oktober van dit jaar (2022) 8 miljard mensen tellen.

Morgen is het precies 65 jaar geleden, in 1957, dat dokter Burney wereldwijd maakt dat er een verband is tussen roken en longkanker.

Di12juli

Want dan (in 1536) overlijdt de Nederlandse humanist, theoloog en filosoof Erasmus. Zijn bekendste boek was ‘Lof der Zotheid’ met kritiek op de Rooms-katholieke kerk. Erasmus heette eigenlijk Geert Geertszoon en was sinds 1516 in Mechelen raadsheer van de jonge Keizer Karel. Erasmus ligt begraven in Bazel in Zwitserland. Een bekende uitspraak van hem is ‘Niets is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment’.

Op 12 juli 1943 vallen er bij een geallieerde luchtaanval op de textielfabriek Gernay-Delbecque in de Olmstraat n Waregem zeven doden en 18 gewonden. Het was een Britse bommenwerper die zijn doel niet correct lokaliseerde, nl. de elektriciteitscentrale aan het kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem. De piloot dropte zijn vier bommen dan maar vanop een lage hoogte op de fabriek in het centrum van Waregem. Op de hoek van de Olmstraat en de Nieuwe Olm is een memoriaal opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Dag op dag 65 jaar geleden, in 1957, maakt Dokter Burney wereldwijd dat er een verband is tussen roken en longkanker. Het duurde dan nog wel 40 jaar, tot eind jaren negentig, vooraleer bij het grote publiek doordrong dat roken schadelijk is voor de gezondheid.

Vandaag in 1978 ontploft een tankwagen voor camping Los Alfaques (kès) in het oosten van Spanje. 216 mensen, onder wie 36 Belgen, kwamen hierbij om het leven. Een van de hypotheses van het ongeluk was dat de tankwagen, gevuld met gas, door overdrukt scheurde. Op dat moment stond die stil voor de camping. Het ontsnapte gas verspreidde zich over de camping en bij de minste ontsteking ergens op die camping ontstond een vuurzee en ontplofte de tankwagen.

Op 12 juli 1988 stapt krachtpatser en tandenacrobaat John Massis uit het leven. De dag daarvoor was hij spoorloos verdwenen uit het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. Heb je vragen rond zelfmoord, neem dat gratis contact op met 1813.

In 1998 wint gastland Frankrijk voor de eerste keer het WK-voetbal met 3-0 van Brazilië.

Zegt jou het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde nog iets? Morgen is het precies 10 jaar geleden, op 13 juli 2012, dat dit werd goedgekeurd. Hoe zat dat ook alweer met die kieskring? Je verneemt er meer over morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Wo13juli

55 jaar geleden, in 1967, overlijdt de Britse wielrenner Tom Simpson in de Ronde van Frankrijk. Hij werd 29. Het was die dag zéér warm met op de thermometer 42°C. In de slotkilometers van de beruchte bergrit naar de top van de Mont Ventoux viel Simpson van zijn fiets. Hij raakte bewusteloos, werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg. De oorzaak van zijn dood was een combinatie van de grote hitte, uitdroging, zijn karaktertrek nooit te willen opgeven, alcohol en het gebruik van amfetamine. 

45 jaar geleden, in 1977, leggen enkele heftige bliksems ’s avonds het elektriciteitsnet in NY-city plat. Het duurde 25 uur vooraleer de panne was hersteld. Tijdens de stroomuitval werden 3.700 mensen gearresteerd wegens vernielingen, meer dan 1.000 brandstichtingen en 1.600 plunderingen. Twaalf jaar eerder, in 1965, was er ook al eens een grote stroompanne in NYC. De sfeer was dan vreedzaam en mensen zongen liedjes in de duisternis. In 2003 vond nog een derde black-out plaats in NY. Toen was een systeemfout de oorzaak. 

40 jaar geleden, in 1982, rijdt in het station van Aalter een sneltrein van Brussel aan 140 km/u in op een stilstaande stoptrein naar Oostende. Vijf personen kwamen om het leven waaronder de machinist van de sneltrein. Merkwaardig genoeg werd hij niet teruggevonden in zijn stuurcabine, maar in een wagon. Hij had zichzelf nog willen redden. 

Dag op dag 10 jaar geleden, in 2012, keurt het parlement definitief de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde goed. Dat was 20 jaar na de goedkeuring van het St-Michielsakkoord waar BHV al op de agenda stond. Brussel-Halle-Vilvoorde was de enige kieskring in ons land die meerdere gewesten en taalgebieden overlapte. Zo konden Franstalige politici in Brussel, in enkele eentalige Nederlandse kantons, opkomen voor het federale parlement. BHV werd dan vandaag in 2012 gesplitst in twee kieskringen. Wie in de kieskring Brussel-Hoofdstad woont, kan enkel nog kiezen voor de Brusselse kandidaten. Wie in de kieskring Vlaams-Brabant woont kan alleen kiezen voor kandidaten uit Vlaams-Brabant, tenzij ze in één van de zes faciliteitengemeenten wonen. Zij kunnen kiezen om hun stem te geven aan Vlaams-Brabantse ofwel aan Brusselse kandidaten.

Morgen is het 155 jaar geleden, in 1867, dat Alfred Nobel een demonstratie geeft van zijn nieuwe uitvinding, het dynamiet. Zijn uitvinding vergemakkelijkte het ontginnen van ertsen.

Do14juli

Het zit vooraan in het nieuws van 14 juli 2018: de Rode Duivels van bondscoach Roberto Martinez behalen de derde plaats in het WK in Rusland. Ze wonnen met 2-0 van Engeland in de troostfinale. Het is de beste prestatie van de Rode Duivels ooit op een wereldbeker. De tweede beste prestatie was die van 1986. Toen waren ze vierde. 

Op de Franse nationale feestdag in 2016 rijdt in Nice een vrachtwagen 86 mensen dood die net het vuurwerk hadden bijgewoond. De chauffeur reed 2 km over de Promenade des Anglais. Hij werd uiteindelijk achter het stuur door de politie doodgeschoten. De aanslag in Nice werd opgeëist door IS.

In 2010 wordt de streek rond Leuven getroffen door een zéér hevige storm met maar liefst 20 500 bliksems in één uur tijd. Dat is elke seconde 5 tot 6 flitsen en dat één uur lang. 

Vandaag in 2006 overlijdt Kapitein Zeppos. Acteur Senne Rouffaer werd 80. Tijdens de opnames van de jeugdserie leerde hij zijn vrouw, Vera Veroft, kennen die ook de rol van zijn vrouw, Ariane Despinal, speelde in de serie. Kapitein Zeppos werd ook door de BBC uitgezonden.

Op de Franse nationale feestdag in 1964 wint Jacques Anquetil voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk. Hij was de eerste die daarin slaagde. Anquetil was een sterke tijdrijder. Hij stak zijn dopinggebruik niet onder stoelen of banken. Ook Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain hebben de Tour vijf keer gewonnen. 

155 jaar geleden, in 1867, geeft Alfred Nobel een demonstratie van zijn nieuwe uitvinding, het dynamiet. Zijn uitvinding vergemakkelijkte het ontginnen van ertsen. Toen hij zag dat zijn uitvinding ook als wapen werd gebruikt in oorlog, kreeg hij een gewetensprobleem. Daarom schonk hij jaarlijks geld aan de wetenschap, in de vorm van Nobelprijzen voor wetenschap, natuurkunde en scheikunde. De andere Nobelprijzen, zoals die voor de vrede en de literatuur, zijn betaald door de Zweedse staat.

Vandaag in 1789 begint de Franse Revolutie. Frankrijk was dan nog een monarchie onder het bewind van koning Lodewijk XVI. Op 14 juli 1789 bestormden de Parijzenaars de Bastille-gevangenis. Maar zo spectaculaire was dit nu ook weer niet. Ze waren ongeveer met 1000 man en niet met 80 000 zoals de Fransen het episch voorstellen. Maar de gevolgen waren wel spectaculair. Frankrijk werd tijdelijk een republiek.

Morgen is het precies een jaar geleden (2021) dat een aanhoudende hevige regenval een waanzinnig spoor van vernieling trekt in de Ardennen en midden-België. Morgen hierover meer in een nieuwe TM.

Vr15juli

Het is vandaag precies een jaar geleden, op 15 juli 2021, dat een aanhoudende hevige regenval een waanzinnig spoor van vernieling trekt in de Ardennen en midden-België. Alleen de provincies Henegouwen, en West- en Oost-Vlaanderen bleven gespaard. De Maas kon de zondvloed dagenlang niet aan. Vijf Belgen kwamen op die eerste dag, vandaag precies een jaar geleden (2021), om het leven, maar de uiteindelijke tol bedroeg voor ons land 41 doden.

Het is voorpaginanieuws in 1997, vandaag een kwarteeuw geleden. Modeontwerper Gianni Versace is doodgeschoten door Andrew Philip Cunanan. Hij vuurde twee kogels op Versace voor zijn huis in Miami. Versace was het vijfde slachtoffer van de seriemoordenaar. Op de begrafenis waren vele bekenden zoals prinses Diana, die anderhalve maand later verongelukte, en Elton John, die zijn nieuwe album The Big Picture aan de vermoorde modeontwerper opdroeg. 

Het zit vooraan in het nieuws vandaag op 15 juli 1996: op de vliegbasis van Eindhoven is een C130 van de Belgische luchtmacht neergestort. 34 inzittenden kwamen om het leven. De passagiers waren jonge leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht. De brandweer wist niet hoeveel passagiers er aan boord waren. Daardoor begon de brandweer met het blussen in plaats van eerst levens te redden. 

480 jaar geleden, vandaag op 15 juli 1542, overlijdt Lisa Gherardini, beter bekend als Mona Lisa, vereeuwigd in het schilderij van Leonardo Da Vinci. Het schilderij bleef altijd in zijn bezit, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci was een perfectionist. Hij overleed in Frankrijk en daarom hangt de Mona Lisa in het Louvre en niet in zijn geboorteland Italië. 

Op 15 juli in het jaar 1099 nemen de kruisvaarders de stad Jeruzalem in als eindpunt van de Eerste Kruistocht die drie jaar duurde. De Eerste Kruistocht was een militaire expeditie in opdracht van paus Urbanus II om het Heilig Land terug te nemen van de moslims. De inname van Jeruzalem was één van de grootste slachtingen uit de middeleeuwse geschiedenis. Voor de kruisvaarders was het bloed een heilige daad in ‘De Oorlog die God wou’ en de onthoofdingen waren de boetedoening. Godfried van Bouillon was één van de leiders van de Eerste Kruistocht.

Maandag is het precies een jaar geleden (2021) dat de Deense cartoonist Kurt Westergaard is overleden. Hij werd in 2005 wereldberoemd met zijn cartoons over Mohammed. Maandag meer hierover. Blijf bij ons, blijf bij RT.

Vr16juli

Het is voorpaginanieuws vandaag in 2019. De NAVO bekent eindelijk na 30 jaar dat er Amerikaanse atoombommen en kernwapens liggen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Het was al die tijd een publiek geheim. Vredesactivisten protesteerden geregeld tegen de aanwezigheid van de kernwapens in Kleine Brogel. De overheid bevestigde noch ontkende 30 jaar lang. De bekentenis van de Navo kwam er na discussie over de aankoop van de F35 als opvolger voor de F16. Alleen de F-35 kan de Amerikaanse kernwapens dragen. Ook in Duitsland, Italië, Nederland en Turkije liggen nog Amerikaanse atoombommen en kernwapens, samen met ons land zowat 150.

In 2019 is de Duitse politica Ursula von der Leyen door het Europees Parlement verkozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Zij volgde Jean-Claude Juncker op. Voorzitter van de Europese Commissie is een zeer invloedrijke functie. De Commissie is de enige instelling van de Europese Unie die Europese wetten kan voorstellen.

De geestelijke vader van stripheld Lucky Luke, Morris De Bevere, is in 2001 overleden, vandaag dus 20 jaar geleden. De inspiratie voor Lucky Luke en zijn paard Jolly Jumper haalde Morris bij zijn hospita en dit tot de grote gele tanden en O-benen toe.

De komeet Shiemaker Levy stort te pletter op de planeet Jupiter vandaag in 1994. De sterke aantrekkingskracht van de reuzenplaneet trok de komeet naar zich. Die kracht was zelfs zo hevig dat de komeet in stukken werd getrokken. Zes dagen lang vielen stukken komeet te pletter aan een snelheid van 200 000 km/u. De temperatuur steeg er tot 30 000°C. Gelukkig dat de komeet werd aangetrokken door Jupiter anders was zij op onze aarde terechtgekomen en was het met de mensheid gepasseerd.

70 jaar geleden, vandaag in 1951, doet koning Leopold III troonsafstand. Dat was een rechtstreeks gevolg van de koningskwestie over de terugkeer van Leopold III als koning. Na de Slag aan de Leie capituleerde Leopold en werd hij gevangen genomen. Een referendum vijf jaar na het einde van de oorlog maakte met een nipte meerderheid duidelijk dat Leopold als koning mocht terugkeren, vooral dankzij de Vlamingen. Een jaar later, vandaag in 1951, doet Leopold III dan toch nog afstand van de troon.

Maandag is het 30 jaar geleden in 1991 dat de stoffelijke resten worden teruggevonden van de vermoorde Nicolaas II en zijn gezin. De laatste Russische tsaar, zijn vrouw, zijn zoon en vier dochters werden op het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Ma18juli

Het is vandaag een jaar geleden (2021) dat de Deense cartoonist Kurt Westergaard is overleden. Hij werd in 2005 wereldberoemd door een tekening van de profeet Mohammed met in zijn tulband een bom met de islamitische geloofsbelijdenis. De cartoons leidden in meerdere islamitische landen tot woede, protesten en een boycot van Deense producten. Hij overleefde een aanslag bij hem thuis in 2010. 

Op 18 juli 1995 overlijdt de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli in de Tour. Tijdens een afdaling viel hij met zijn hoofd op een betonblok. Hij droeg geen helm. Zijn ploegmaten wilden de Tour beëindigen, maar werden door Fabio’s weduwe omgepraat. De premies van de rit werden aan de nabestaanden geschonken. Twee dagen later kwam de toen nog vrij onbekende ploegmaat Lance Armstrong alleen aan en droeg de ritoverwinning op aan Casartelli. 

18 juli 1991 is de sterfdag van de Waalse politicus en burgemeester André Cools van de Parti Socialiste. Hij werd doodgeschoten in Luik toen hij met zijn vriendin zijn appartement verliet. Vijf jaar later werden twee Tunesische huurmoordenaars gearresteerd. De hoofdverdachte was partijgenoot Alain Van der Biest die in 2002 zelfmoord pleegde. Vijf jaar later in 2007 kreeg de moordenaar van André Cools 20 jaar gevangenis, maar kwam na vier jaar alweer vrij. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan contact op met 1813.

Eddy Merckx en Lucien Van Impe winnen op 18 juli de Ronde van Frankrijk. Merckx doet dat in 1971 voor de derde keer en Van Impe voor de eerste en enige keer dag op dag 5 jaar later in 1976. Nederlander Joop Zoetemelk was telkens tweede. Lucien Van Impe, ook wel de ‘Kleine van Mere’ genoemd, is nog altijd de laatste Belgische winnaar van de Tour.

Adolf Hitler publiceert vandaag in 1925 zijn boek Mein Kampf. Hij schreef het in de gevangenis waar hij een celstraf van vijf jaar uitzat wegens poging tot staatsgreep. Na 10 maanden was hij alweer vrij. Hitler was populair bij de Duitse bevolking en dat was zeker zo tijdens en na zijn gevangenisstraf. 

18 juli in het jaar 1100 is de sterfdag van Godfried van Bouillon. Hij werd amper 39. Hij was een van de leiders van de Eerste Kruistocht. Dat was een militaire expeditie om het Heilig Land terug te krijgen van de moslims. Dat gebeurde in 1099, bijna dag op dag één jaar voor zijn dood.

Morgen wordt Adnan Mevitjs Nevic 23. Hij was in 1999 de zes miljardse mens op aarde. Meer hierover, morgen zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Di19juli

 

Vandaag in 1999 wordt de 6 miljardste mens op aarde geboren. Dat was de Bosnische jongen Adnan Mevitjs Nevic. Hij wordt vandaag dus 23. Intussen zijn we op aarde al met meer dan 7,9 miljard mensen. 3 miljard van hen woont in China of India. Elke dag komen er naar schatting ongeveer 350.000 mensen bij.

 

In 1991 zijn in Sint-Petersburg de stoffelijke resten teruggevonden van de vermoorde tsaar Nicolaas II en zijn gezin. De laatste Russische tsaar met zijn vrouw, zijn zoon en vier dochters werden op het einde van de Eerste Wereldoorlog, half juli 1918, op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Dat gebeurde door de bolsjewieken onder leiding van Trotski en Lenin, omdat zij wilden vermijden dat de koningsgezinden, de tsaar weer aan de macht zouden brengen. Nicolaas was al afgetreden en stond samen met zijn gezin onder huisarrest. Met de moord op tsaar Nicolaas II kwam een einde aan meer dan 300 jaar koningshuis Romanov in Rusland. In 1998, tachtig jaar na de moord op de tsarenfamilie, werden de stoffelijke resten begraven in de kathedraal van Sint-Petersburg, zeven jaar dus nadat ze, vandaag 1991, zijn teruggevonden.

 

Eddy Merckx wint voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk voor Joop Zoetemelk in 1970. En ook vandaag, maar dan wel in 1981, wint Bernard Hinault de Tour voor de derde keer. Zoals bekend hebben Merckx en Hinault de Tour elk vijf keer gewonnen.

 

In 1966 trouwt Frank Sinatra met actrice Mia Farrow die 30 jonger is. Voor hem was het zijn 3e huwelijk, voor haar het eerste. De scheiding kwam al na 2 jaar tijdens de opnames van de film Rosemary’s baby met regisseur Roman Polański. Frank Sinatra trouwde nog een vierde en laatste keer, Mia Farrow nog twee keer, ondermeer met Woody Allen.

 

Vandaag in het jaar 1900 wordt de eerste metrolijn in Parijs geopend. Die lijn is nog altijd de belangrijkste oost-west verbinding en volgt, voor het westelijke deel, de historische as van Parijs onder de Champs-Elysées. Oorspronkelijk liep de lijn van Porte Maillot tot Porte de Vincennes (zoals wijn + sin). Later werd de lijn in beide richtingen doorgetrokken tot over de stadsgrens. De allereerste metro ter wereld reed in London 37 jaar (1863) eerder dan in Parijs.

 

Op 20 juli 2020 beslist de Vlaamse regering dat je niet langer meer verplicht bent om te gaan stemmen tijdens de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen én dat burgemeesters rechtstreeks verkozen worden. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo20juli

Het is precies een jaar geleden (2021) dat Amazon-oprichter Jeff Bezos voor het eerst een ruimtevlucht maakt met een raket van zijn eigen ruimtebedrijf Blue Origin. De ruimtevlucht deed hij samen met zijn broer Mark, de 18-jarige Nederlander Olivier Daemen en de 82-jarige astronaute Wally Funk die nooit eerder in de ruimte was geweest. De ruimtevlucht duurde slechts 10 min tot op een hoogte van 106 km. De passagiers waren drie tot vier minuten gewichtsloos.

Je bent niet langer verplicht om naar de stembus te gaan. Dat besliste de Vlaamse regering vandaag in 2020 door de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en de provincieraadsverkiezingen af te schaffen. En ook de burgemeester zal vanaf de volgende lokale verkiezingen in 2024 op een meer rechtstreekse manier verkozen worden. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester. 

Eddy Merckx wint in 1969 voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk. Hij deed dit met net geen 18 min voorsprong op de tweede Roger Pingeon. Het was 30 jaar geleden dat een Belg nog eens de Tour had gewonnen. Het scheelde weinig of Merckx was in de Tour van 1969 niet eens gestart. In de Ronde van Italië was hij immers betrapt op doping. Maar onder politieke druk van ons land werd zijn straf geannuleerd. Naast zijn gele trui van vandaag in 1969, won hij ook de groene trui en de bolletjestrui. 

Ook in de ‘geschiedenis’boeken is 20 juli een dag om te onthouden. Want in 1969 zet Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Buz Aldrin stapte als tweede een kwartier na Armstrong uit de maanlander. Zowel de landing als het vertrek waren twee momenten die bijna mislukten. De automatische landing moest door Armstrong verbroken worden, omdat de maanlander in een krater ging teruggekomen. Bij het vertrek van de maan was het de lanceerknop die was afgebroken. Uiteindelijk had Aldrin het levensreddende idee om zijn stylo als druktoets te gebruiken.

In 1944 wordt een aanslag gepleegd op Adolf Hitler. Tijdens een militaire bespreking plaatste Kolonel Claus von Stauffenberg een bom in een aktentas op de grond naast Hitler en vertrok. De bom ontplofte, maar de tas was intussen op een andere plaats gezet. Vier officieren stierven. Hitler zelf was alleen maar gewond. Een dag later werd de kolonel geëxecuteerd. Dagen en weken daarna werden ook nog eens 200 samenzweerders geëxecuteerd.

Weet je nog toen premier Yves Leterme op de nationale feestdag het Franse volkslied de Marseillaise zong? Hoe kwam dat ook alweer? Je hoort het morgen in een nieuwe TM.

Do21juli

Bloody Sunday in Noord-Ierland in januari 1972 staat in alle geschiedenisboeken. Maar naast Bloody Sunday heb je ook Bloody Friday ook in 1972, op 21 juli, vandaag dus een halve eeuw geleden. Dan liet het Iers Republikeins Leger, kortweg IRA, in Belfast 21 bommen ontploffen in 80 min tijd. Negen burgers kwamen hierbij om. Even erg dus als Bloody Sunday waarbij 14 burgers om het leven kwamen. En dag op dag vier jaar na Bloody Friday werd de Britse ambassadeur in Dublin vermoord door het IRA in 1976. Het IRA streed voor een Ierse republiek onafhankelijk van het VK.

21 juli is traditioneel de aankomst van de Ronde van Frankrijk op de Champs-Elysées. In 1974 wint Eddy Merckx voor de vijfde en ook laatste keer de Ronde van Frankrijk. Bernard Hinault doet dat ook voor de vijfde en laatste keer, dag op dag 11 jaar later, vandaag in 1985. Vandaag in 1996 ‘kon’ Miguel Indurain de Tour voor de zesde keer winnen, maar Bjarne Riis was sterker en nam het geel mee naar huis. Tien jaar later bekende Riis dat hij de Tour had gewonnen dankzij epo. Tot slot wordt de 100e Ronde van Frankrijk gewonnen door Chris Froome vandaag in 2013.

Vandaag 15 jaar geleden, op 21 juli 2007, zingt premier Yves Leterme het Franse volkslied de Marseillaise. De vraag van RTBf-journalist Christophe Deborsu was om het ‘Belgisch’ volkslied te zingen. Dat moest niet in het Frans, maar omdat de vraag in het Frans werd gesteld, zong Leterme het volkslied van Frankrijk en niet van ons land. De journalist vroeg de premier ook wat er op 21 juli wordt herdacht. Het juiste antwoord is uiteraard de eedaflegging van Leopold I, maar premier Leterme gaf als antwoord de afkondiging van de grondwet. De RTBf opende hun journaal van vandaag in 2007 met de blunder van de premier die door de media wereldwijd werd overgenomen.

15 jaar geleden, in 2007, verschijnt het laatste boek van Harry Potter in de Engelse en de Amerikaanse versie: Harry Potter and the Deathly Hallows. Bij ons was het nog wachten tot half november. De laatste vier van de zeven Harry Potterboeken waren de snelst verkopende boeken aller tijden. Hoewel ze bedoeld waren als kinderboeken, werden ze ook door volwassenen met plezier gelezen. Ze sneden bovendien heel volwassen thema’s aan zoals racisme, wraak, moord en het verlies van dierbaren.

In de TM van morgen tijdreizen we onder meer naar 2011 als Anders Breivik 77 jongeren doodschiet in Noorwegen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 juli hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr22juli

Op 22 juli 2011 laat Anders Breivik een bom ontploffen in de Noorse hoofdstad Oslo en schiet daarna nog 77 jongeren dood op een jeugdkamp. De autobom ontplofte vlak voor het kantoor van de premier. Daar vielen 8 doden. De premier en de andere ministers bleven ongedeerd. Twee uur later en op 50 km van Oslo vond een bloedbad plaats op het eiland Utoya. Op het eiland vond een politiek jeugdkamp plaats met 700 jongeren van de regerende sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. Breivik vermomde zich als politieman. En met een smoes, in verband met de bomaanslag in Oslo van twee uur eerder, wist hij alle jongeren om zich heen te verzamelen om ze daarna neer te schieten. Zodra de politie op het eiland arriveerde, gaf hij zich meteen over. In 2012 werd hij veroordeeld tot 21 jaar cel met een minimum van 10 jaar. 

Een aardbeving van 4,9 op de schaal van Richter zorgt voor schade aan enkele huizen in Genk in de provincie Limburg in 2002, vandaag 20 jaar geleden. Het epicentrum lag op 14 km diepte net over de Duitse grens in Eschweiler bij Aken. De beving van 7u45 ’s ochtends duurde niet langer dan 10 sec, maar was wel voelbaar in heel het land. Er vielen geen slachtoffers. 

Vandaag in 1950 keert Koning Leopold III terug naar ons land. Dat was dankzij de Vlamingen die voor een nipte meerderheid zorgden in een referendum bij de Belgische bevolking. Al na 18 dagen in de Tweede Wereldoorlog gaf Koning Leopold III zich over als opperbevelhebber van het Belgisch leger. Hij bleef als gevangene wel in ons land bij zijn volk, wat hem toch wat geliefd maakte. De regering die zich in Frankrijk had teruggetrokken, was het daarmee niet eens. Op het einde van de oorlog in 1944 werden de koning en zijn gezin gedeporteerd naar Duitsland en later naar Oostenrijk, waar ze een jaar later in 1945 door de Amerikaanse troepen werden bevrijd. Koning Leopold III verhuisde met zijn gezin naar Zwitserland, want de koning was niet meteen van plan om terug te keren naar ons land. Omdat na 5 jaar in 1950 nog altijd geen politieke oplossing was gevonden, ging de regering in op de vraag van de koning om een referendum te houden met de vraag of hij kon terugkeren. Het antwoord was ja met 57,68 %, dankzij de Vlamingen. Maar na hevige incidenten, stelde hij in de zomer voor om de koninklijke macht dan toch maar beter over te dragen aan zijn zoon, prins Boudewijn.

In een nieuwe TM maandag, tijdreizen we onder meer drie jaar terug in de geschiedenis (2019) voor de warmste dag ooit sinds het begin van de metingen in ons land. Hoe warm het precies was, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr23juli

Zeven renners winnen op 23 juli de Ronde van Frankrijk. In 2017 was dit Chris Froome. In 2006 was Floyd Landis de sterkste, maar na een positieve plas kreeg Oscar Pereiro de gele trui. Miguel Indurain won voor de vijfde en laatste keer in 1995. Maar ongetwijfeld was de laatste rit van 1989 de spannendste. Een tijdrit met aankomst op de Champs-Elysées wijzigde het eindklassement met amper 8 sec in het voordeel van Greg LeMond ten nadele van Laurent Fignon. In 1978 eindigde Bernard Hinault in het geel. Zes jaar eerder in 1972 won Eddy Merckx voor de vierde keer. En in 1967 was dat Roger Pingeon. Zeven Tour-winnaars, allemaal op dezelfde dag, 23 juli.

 

De Russische ballonvaarder Fedor Konyukhov breekt vandaag 15 jaar geleden in 2006 het wereldrecord ballonvaren rond de wereld. Hij deed dat in elf dagen, wat 2,5 dag sneller was dan zijn Amerikaanse collega Steve Fossett die in 2002 als eerste een solovlucht rond de wereld maakte. De 65-jarige Russische orthodoxe priester deed de recordvlucht van 11 dagen zonder slapen. Hij gebruikte hiervoor een techniek die hij van de monniken had geleerd, nl. een lepel tussen twee vingers vasthouden. Intussen bad hij tot God, de Heilige Maagd Maria en de heiligen om niet in de oceaan te storten. Door een defect werd het in ziijn cabine nooit warmer dan 20°C. De gemiddelde buitentemperatuur was -20°C, soms zelfs -56°C. Zijn persoonlijke weerman was de gewezen West-Vlaming David Dehénauw, weerman van onder meer VTM. Tijdens de landing werd Konyukhov nog enkele kilometers meegesleept met de 52 m hoge ballon. Hij liep hierbij een hoofdwonde op.

 

De komeet Hale Bopp is al 1,5 jaar zichtbaar, maar vandaag in 1997 is de komeet het best te zien. De komeet was bovendien al zes maanden zichtbaar met het blote oog. Niet gezien? Dan moet je wachten tot het jaar 4377 als ze weer langs de aarde en de zon passeert.

 

Vandaag in 1903 biedt Henry Ford zijn eerste auto te koop aan. Dat was niet de allereerste automobiel, want die kwam vandaag in 1886 op de markt. Die was ontworpen door ingenieur Gottlieb Daimler. Pas 16 jaar later in 1902 kreeg zijn automobiel de naam Mercedes.

 

Herinner jij je nog de crash van het stuntvliegtuig tijdens de airshow in Oostende? Wanneer was dat ook alweer en waarom stortte het neer? Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma25juli

25 juli 2019 is in ons land de warmste dag ooit sinds het begin van de metingen. De thermometer stond op 39,7°C in Ukkel, wat maar liefst 3,1 graden meer is dan het  record van 27 juni 1947. In Beitem in West-Vlaaderen was het nog warmer op 25 juli 2019, want daar steeg de temperatuur tot bijna 41°C (40,7°). En Begijnendijk in Vlaams-Brabant was het warmste plekje in ons land met bijna 42°C (41,8°) op de thermometer.

In 2016 overlijdt tv-gezicht Paskal Deboosere. Ze presenteerde ondermeer De Zevende Dag en De Droomfabriek met Bart Peeters. Ze verliet de vrt om communicatiemanager te worden van het Festival van Vlaanderen. Daarna was ze ondermeer woordvoerster van de partij Agalev, dat was de voorloper van Groen. Voorts was ze ook woordvoerster van Telenet en perswoordvoerster van CD&V-politica Veerle Heeren. Pascal Deboosere is de zus van weerman Frank Deboosere.

In het jaar 2000 stort de Concorde neer in Parijs. 113 passagiers en bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Op de startbaan had het vliegtuig een klapband nadat het over een metalen voorwerp was gereden dat was losgekomen van een eerder opgestegen vliegtuig. Het voorwerp scheurde de brandstoftank in de linkervleugel. Lekkende kerosine en vuurvonken door de klapband veroorzaakten een brand. De Concorde kon niet anders dan opstijgen mét een brandende brandstoftank, omdat de snelheid van het vliegtuig al te hoog was om al remmend het einde van de startbaan nog te kunnen halen. De ramp betekende het einde van de Concorde.

De Britse Louise Joy Brown viert vandaag haar 44ste verjaardag. Zij is de allereerste proefbuisbaby. In 1978 werd ze geboren met een keizersnede. Ze woog toen 2 kg 600. Ze is intussen zelf moeder van een zoon van 16. 

In 1909 vliegt Louis Blériot als eerste over het Kanaal van Calais naar Dover. De vlucht van 45 km duurde ruim een half uur. Toen vier jaar later de Eerste Wereldoorlog uitbrak, ontwiep vlieguigbouwer Blériot tijdens de oorlog meer dan 5600 vliegtuigen vooral voor Frankrijk en Groot-Brittannië. Na de oorlog maakte hij ook de Blériot-motorfietsen.

Herinnert u zich nog de crash van een stuntvliegtuig tijdens de airshow in Oostende? Morgen is dat exact een kwarteeuw geleden in 1997. Je hoort er meer over morgen, zelfde tijd, in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Di26juli

Vorig jaar (2021) is acteur Michel Van Dousselaere overleden. Zijn bekendste rollen zijn onder meer die van commissaris Roger De Kee in Aspe en Leo Deschryver in Het goddelijke monster.

In 2020 wint Belg Dimitri Van den Bergh zijn eerste internationaal dartstornooi. Hij won in de finale van de Schot Gary Anderson die in 2018 The World Matchplay won. Het was de eerste keer dat Dimitri Van den Bergh deelnam aan dit prestigieuze tornooi.

Niet Plastic Bertrand, maar Lou Deprijck is de stem van de hit ‘Ca plane pour moi’. Dat is voorpaginanieuws vandaag in 2010. Toen het nummer in 1977 uitkwam, was geweten dat Lou De Prijck de producer was van het nummer, de tekst had geschreven én de bedenker was van de artiestennaam Plastic Bertrand. Maar dat hij het nummer ook zelf had ingezongen, was een goed bewaard geheim. De Prijck verdient er niets meer mee. Het was voor hem gewoon een erezaak. Manager Klüger wou hem geen punk laten zingen, omdat De Prijck dan de stem was van Two Man Sound met nummers zoals Disco Samba, Charlie Brown en Kingston Kingston. Een totaal ander genre dus.

Dag op dag 15 jaar geleden, op 26 juli 2007, wordt Michael Rasmussen uit de Ronde van Frankrijk gezet wegens een leugen over zijn plaats van training. Zijn ploeg zette hem op staande voet aan de deur. Rasmussen reed op dat moment in de gele trui met een voorsprong van ruim 3 min op Alberto Contador en dat op drie dagen voor het einde van de Tour. Contador won dan ook de Tour in 2007 voor de eerste keer.

26 juli is de sterfdag van Luc Philips in 2002, vandaag precies 20 jaar geleden. Zijn meest bekende rol was die van pastoor Munte in Wij, Heren van Zichem. Hij speelde ook Bompa in de sticom Bompa en later ook in Chez Bompa Lawijt. Luc Philips is de stichter van het Mechels Miniatuur Teater.

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden, in 1997, dat een stuntvliegtuig crasht tijdens een airshow met 50 000 toeschouwers in Oostende. Het liep fout bij een looping. De motor begaf het en het toestel stortte neer vlak bij het publiek. Het ontplofte en schoof als een vuurbal in een tent van het Rode Kruis. De Jordaanse piloot en negen toeschouwers kwamen om het leven.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1890 voor de sterfdag van kunstschilder Vincent Van Gogh.

Wo27juli

Vandaag 10 jaar geleden, 27 juli 2012, is de sterfdag van acteur Geoffrey Hughes beter bekend als Onslow in Schone Schijn waarin hij de schoonbroer is van de Bucket Woman.

In 2005 veroordeelt een Franse rechtbank een Belgische vrachtwagenchauffeur tot vier maanden voorwaardelijk voor de brand in de Mont Blanc-tunnel zes jaar eerder in 1999. In het midden van de ruim 11,5 km lange tunnel brak een hevige brand uit in zijn vrachtwagen. De vlammen werden nog extra aangewakkerd door lucht die aan de Italiaanse kant in de tunnel werd gepompt. 39 mensen kwamen om het leven. Velen stikten in hun auto, omdat de rookdetectie in de tunnel niet werkte.

Jan Ullrich wint de Ronde van Frankrijk in 1997, vandaag dus een kwarteeuw geleden. 

In 1994 is het vandaag geen dag om naar zee te gaan, want er valt maar liefst 8 cm regen per m2 in Knokke-Heist. Dat zijn 8 emmers water per m2.

Een Geitje, een 2PK’tje of een Deux Chevaux, iedereen benoemt de bekende vierwieler op zijn manier. In 1990 rolt bij Citroën de laatste van de band.

Bugs Bunny doet in 1940 zijn entree in de cartoon A wild Hare, een wilde haas. Hij verscheen echter twee jaar eerder al eens in 1938 als figurant in een filmpje van Porky Pig, nl. Porky’s Hare Hunt. Net zoals in veel van die cartoons van toen staat het pestgehalte hoog. Dat kwam omdat dit, in de tijdsgeest van toen, werd beschouwd als plagen en niet als pesten. Maar in de wereld van de cartoons heet dat netjes ‘a practical joke’.

Kunstschilder Vincent van Gogh schiet zich in de borst in 1890. Twee dagen later overleed hij. Hij werd 37. Het wapen werd pas in 1960, dus 70 jaar later, teruggevonden op een akker in de buurt van de herberg waar hij toen verbleef. Vincent Van Gogh was zenuwziek. Zo had hij in een razernij, een jaar voor zijn dood, zijn linkeroorlel afgesneden. Hij schilderde hiervan een zelfportet in de spiegel waardoor het lijkt dat hij zijn rechteroorlel heeft afgesneden. Vincent van Gogh had geen succes met zijn werk. In zijn laatste levensjaar had hij toch nog een schilderij kunnen verkopen, nl. de Rode Wijngaard. Pas na zijn dood werd zijn werk wereldberoemd. Zijn schilderijen worden nu duur verkocht.

Morgen winnen een Belg én een Colombiaan allebei voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk. Hoe dat zit, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do28juli

28 juli 1655 is de sterfdag van de Franse militair en dichter Cyrano de Bergerac. Hij schreef twee sciencefictionverhalen die hem wereldberoemd maakten. ‘Histoire Comique des États et Empires de la Lune in 1657 en 5 jaar later het hierop volgende Les États et Empires du Soleil. Het gaat om luchtreizen, bizarre ontmoetingen, gevechten met inboorlingen en juridische processen, diepzinnige discussies met filosofen over politiek en economie, en zelfs ontmoetingen met Plato, Democritos en Descartes. De luchtreizen vinden plaats in een grote houten kist, zeer licht van gewicht, die hermetisch is afgesloten, aangedreven door een kristal en een zeil dat beweegt op zonnewind. De straling van de sterren wordt omgezet in bruikbare energie. We leze schrijve halverwege de 17de eeuw. Het was in die tijd toch wel verstandig om voorzichtig te zijn met het schrijven over de maan, de zon en de sterren. Want de Kerk en de koning bewaakten met harde hand de wetenschap, de theologie en de politiek. Het was immers nog maar 20 jaar geleden dat Galileo Galilei veroordeeld werd, omdat hij beweerde dat de aarde om de zon draait. Jonathan Swift liet zich voor zijn ‘Gullivers reizen’ inspireren door Cyrano de Bergerac. Over de Bergerac is een film gemaakt met in de hoofdrol Gérard Depardieu.

Een Belg en een Columbiaan winnen op 28 juli voor het eerst hun Ronde van Frankrijk. In 1912 was dat Odiel Defraeye, vandaag dus 110 jaar geleden. En in 2019 was dat Egan Bernal. Vandaag in 1991 wint Miguel Indurain ook de Tour en ook voor hem de eerste keer, maar hij is wel niet de eerste Spanjaard.

Oostenrijk-Hongarije verklaart vandaag in 1914 de oorlog aan Servië. Oostenrijk-Hongarije wou afrekenen met Servië voor de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo vermoord, dag op dag een maand eerder (28 juni 1914). Daarmee begint vandaag in 1914 de Eerste Wereldoorlog, hoewel verspreide conflicten in heel Europa wel aan de basis liggen van de Eerste Wereldoorlog.

In 2005 stopt het IRA met geweld te gebruiken en de strijd alleen nog politiek verder te willen voeren. Meer dan 30 jaar verzette het Iers Republikeinse Leger zich met geweld tegen de binding met het Verenigd Koninkrijk. Dieptepunt was Bloody Sunday in 1972, toen het Britse leger tijdens een vreedzame demonstratie in de Noord-Ierse stad Londonderry, 14 burgers doodschoot.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1981 voor het sprookjeshuwelijk van Prins Charles en Lady Diana. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Vr29juli

Op 29 juli 1981 geven prins Charles en Lady Diana elkaar het ja-woord in St-Paul’s Cathedral in London. Charles ontmoette Diana Spencer vier jaar eerder in 1977 tijdens een bezoek aan haar zus Sarah. Diana was toen 16. Charles was 13 jaar ouder. Al gauw bleek in de beginjaren van het huwelijk dat Charles zijn vorige vriendin Camilla Parker Bowles niet kon vergeten. De officiële scheiding tussen Charles en Diana kwam er na 15 jaar in de zomer van 1996. Ze waren dan al vier jaar niet meer samen. Bijna dag op dag een jaar na de scheiding verongelukte Diana in Parijs in 1997.

De wet van 29 juli 1983 verlengt de leerplicht tot 18. Een jaar eerder al, in 1982, was de leerplicht al eens verlengd van 14 naar 16. Met de aanpassing van vandaag in 1983 konden tieners kiezen voor deeltijds leren in combinatie met deeltijds werken. Zo hoefden ze niet tot hun 18 jaar élke dag naar school.

Op 29 juli 1984 wordt Lieve Desmet uit Dentergem teruggevonden in een gerstenveld in Kanegem. Ze was aangerand en gewurgd met een touw dat nog rond haar hals zat. Drie maanden eerder, begin mei 1984, verdween de 13-jarige leerlinge spoorloos op weg met de fiets van school naar huis. Haar fiets en boekentas werden dezelfde dag nog teruggevonden in de buurt van de Poelbergmolen. De hoofdverdachte, Gustaaf Vande Veire, een cafébaas van 47, verdween anderhalve maand later spoorloos. Indien de verdachte nog leeft, is hij nu eind de tachtig.

Spanjaard Alberto Contador wint de Ronde van Frankrijk in 2007 voor de eerste keer, vandaag dus 15 jaar geleden. Enkele dagen eerder werd gele trui Michael Rasmussen uit de Tour gezet, wegens een leugen over zijn plaats van training. Contador had dan in de rangschikking een achterstand van ruim 3 min en kon de Tour, theoretisch gezien, dus niet meer winnen. Door het wegvallen van Rasmussen werd het toch nog spannend, omdat Contador in de beslissende tijdrit in een duel moest met Cadel Evans en Levi Leipheimer. Hij kon zo toch nog eervol zijn gekregen gele trui behouden. Twee jaar later, in 2009, won hij de Tour nog eens.

Precies 10 jaar geleden, in 2012, wint de Nederlandse wielrenster Marianne Vos goud in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in London. In dat jaar behaalde ze 24 overwinningen en was ze al voor de 2de keer wereldkampioen. 

Maandag is het precies een jaar geleden (2021) dat Nina Derwael ons land voor het eerst een gouden medaille bezorgd op de Olympische Spelen. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr30juli

15 jaar geleden op 30 juli 2006 is de laatste aflevering van Top of the Pops te zien. Na 42 jaar stopte de BBC met de populaire hitparade. De concurrentie met muziekzenders, maar vooral het internet deed het kijkcijfer dalen tot 1 miljoen kijkers tegen 19 miljoen in de hoogdagen. De Nederlandse versie, Avro’s Top Pop, was dan al 18 jaar eerder gestopt in 1988.

24 doden waaronder vijf brandweermannen! Dat is de trieste balans van een ontploffing door een gaslek in Ghislenghien in de provincie Henegouwen vandaag in 2004. De ontploffing was zo hevig dat de trilling 10 km ver voelbaar was. Een opeenvolging van misverstanden en onderschattingen lag aan de basis van de ramp. Fluxys was de beheerder van de gasleiding op het industrieterrein. Die kreeg meerdere meldingen van een gasgeur, maar negeerde die meldingen, omdat de straat voor hen onbekend was. Die was immers kort daarvoor gewijzigd. De uiteindelijke schuld kwam voor rekening van de architect, de werfleider en het bouwbedrijf dat de gasleiding beschadigde. Ze kregen een boete met uitstel.

De Francorchamps-wet wordt vandaag in 2003 door de Belgische senaat goedgekeurd. Die liet opnieuw tabaksreclame toe tijdens de Belgische Grand Prix. Zo kwam er een jaar later vanaf 2004 opnieuw een Belgische Grand Prix in het Waalse Spa-Francorchamps! In 2003 werd die van de kalender geschrapt, omdat de F1-organisatoren niet nog eens een Grand Prix zonder tabaksreclame wilden. 

Het is vandaag precies een halve eeuw geleden in 1971 dat Apollo 15 landt op de maan. Het was de vierde maanlanding in twee jaar tijd. David Scott en James Irwin waren de zevende en de achtste mens op de maan. De astronauten lieten een Belgisch kunstwerk op de maan achter (2 aug 1971). De Fallen Astronaut is een aluminium beeldje van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het is ter nagedachtenis aan alle verongelukte astronauten en kosmonauten. Op de maan werd ook de bekende natuurproef gedaan waarbij een hamer en een pluim even snel vallen, waarmee werd aangetoond dat op een hemellichaam zonder atmosfeer en zonder luchtweerstand elk object, licht of zwaar, altijd met dezelfde snelheid daalt, wat Galileo Galilei in de 17de eeuw al had berekend.

Maandag is het precies 120 jaar geleden in 1901 dat André Dumont de eerste steenkool in ons land ontdekt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 2 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

31juli