Do1juli

 

Het is vandaag precies 20 jaar geleden in 2001 dat in het eerste weekend van de zomervakantie het eerste naaktstrand opent in ons land. Het idee kwam er nadat minister-president Luc Van den Brande subsidies vrijmaakte om meer toeristen naar de kust te lokken. De politie houdt geregeld controle op de strook naaktstrand van ruim anderhalve km tussen Bredene en Den Haan, want het blijft wel een vrij stuk strand voor iedereen, waar niemand verplicht is om uit de kleren te gaan.

 

Het Verenigd Koninkrijk geeft Hongkong terug aan China vandaag in 1997. Weliswaar met voorwaarden, want voor 50 jaar lang gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Chinees wordt naast het Brits een officiële taal en de brieven van de overheid worden in twee talen opgesteld. Hongkong mag zijn eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden behouden. China weet intussen mondjesmaat de autonomie van Hong Kong te beperken.

 

Precies 105 jaar geleden, op de eerste dag van de Slag aan de Somme in 1916, in de Eerste Wereldoorlog dus, komen maar liefst 10 000den soldaten van het Britse en Franse leger om het leven, waarvan de helft al in het eerste uur van de aanval. Nochtans waren ze die slag zelf begonnen. De legerleiding weigerde het verlies in te zien en zette de strijd nog een paar maanden door. Tegen de winter was amper een honderdtal vierkante kilometer veroverd ten koste van onnoemelijk veel mensenlevens. Pas na vier maanden op 18 november 1916 staakte de geallieerde legerleiding de aanval. De tol was zeer hoog: samen één miljoen doden. In de Eerste Wereldoorlog waren er drie grote veldslagen, nl. Verdun in 1916, de Somme ook in 1916, en Passendale in 1917.

 

Vandaag in 1903 start de allereerste Ronde van Frankrijk. Die is georganiseerd door oud-wielrenner en eerste werelduurrecordhouder Henri Desgrange, toen in 1903 hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. Hij kreeg de steun van zijn jonge medewerker journalist Georges Lefèvre, die de eerste Tourdirecteur werd. Henri Desgrange leidde de Tour 33 jaar tot in 1939 en werd dan opgevolgd door Jacques Goddet. Als herinnering aan Desgrange staan de eerste letters van zijn naam, HD, nog altijd op de gele trui gesigneerd. De 32-jarige Fransman Maurice Garin won met bijna drie uren voorsprong de allereerste Ronde van Frankrijk, al is het zeer de vraag of hij de hele Tour per fiets heeft afgelegd. De gele trui voor de winnaar was geïnspireerd op de kleur van het papier van de organiserende krant.

 

Morgen blazen we de allereerste Last Post aan de Menenpoort in Ieper in 1928 is dat. Graag tot morgen

Vr2juli

In 1778 overlijdt de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Hij was de grondlegger van de ‘Universele Verklaring van de rechten van de mens’ én hij lag aan de basis van de grondwet in Frankrijk. Zijn roman Emile (Emiel) had een grote invloed op de pedagogie. Daarin verkondigt hij zijn visie dat de mens van nature goed is en het de taak van de opvoeding is om dat goede te behouden. Hij was er ook van overtuigd dat de mens zich verstopte achter een masker. “Wat hij is, is niets. Wat hij lijkt, is alles”, zei hij. Daarom moest de jonge mens buiten de maatschappij worden opgevoed zodat hij geen masker hoefde te dragen. Pas als hij heel goed vertrouwd was met zichzelf, volwassen dus, kon ie zijn gezicht tonen aan de mensen. Bovendien schreef Rousseau al een eeuw voor Karl Marx dat “het privébezit de wortel is van alle kwaad.”

 

De allereerste vlucht van een zeppelin vindt plaats op 2 juli in het jaar 1900. Het Duitse luchtschip moest wel na 18 min noodgedwongen al landen wegens een panne. De naam van het luchtschip kwam van zijn pionier graaf Ferdinand von Zeppelin. 37 jaar lang tot aan de ramp met de Hindenburg (Duits) was de zeppelin een veelgebruikt luchtschip.

 

In 1928 wordt aan de Menenpoort in Ieper voor de allereerste keer The Last Post geblazen. Het was een eerbetoon aan alle gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog die dan 10 jaar eerder geëindigd was. Nu is The Last Post een eerbetoon aan alle gesneuvelden. 

 

In 1959 vindt het huwelijk plaats van Albert en Paola Ruffo di Calabria. Broer Boudewijn was dan net koning. Albert en Paola leerden elkaar kennen in het Vaticaan, waar ze de kroning van Paus Johannes 23ste bijwoonden. Het paleis wou het huwelijk laten inzegenen door de paus, maar de regering onder leiding premier Gaston Eyskens, weigerde dit.

 

In 2019 wordt Liesbeth Homans van N-VA de eerste vrouwelijke ‘minister-president van Vlaanderen’. De functie was tijdelijk omdat partijgenoot Geert Bourgeois verkozen was in het Europees Parlement en hierdoor ontslag moest nemen als minister-president. Ze bleef drie maanden in de functie tot de Vlaamse regering van Jan Jambon I gevormd werd begin oktober 2019. In die regering werd Homans geen minister, maar ze werd wel voorzitter van het Vlaams Parlement, wat ze nu nog altijd is. Liesbeth Homans steekt niet onder stoelen of banken dat ze een sterk voorstander is van de splitsing van België.

 

Maandag is het precies 75 jaar geleden in 1946 dat voor het eerst de kleine bikini wordt geshowd.

Ma5juli

Want (1946) dat is de dag waarop de kleine bikini wordt voorgesteld in Parijs door de Franse designer Louis Réard, vandaag dus 75 jaar geleden. De kleine Bikini was de bikini waarbij je de navel kon zien. Bikini’s bestonden wel al voor 1946, maar dan alleen in tweedelig badkledij al dan niet met een schortje of rokje en met een hoofddoek, een tulband eigenlijk. In 1953 werd de Franse actrice Brigitte Bardot gespot in een kleine bikini wat meteen wereldnieuws was. De string-bikini van de Oostenrijkse designer Rudi (oe) Gernereich was pas voor in 1974.

 

In 1972 wordt in ons land de vrije verkoop van voorbehoedsmiddelen goedgekeurd. Al sinds 1965 mochten getrouwde vrouwen de pil gebruiken, maar vanaf vandaag in 1972 is dat ook voor ongetrouwde vrouwen. En al zou je dan denken dat die pil de vrijheid van de vrouw betekende, was dat toen in de jaren 70 van de vorige eeuw nog niet zo. De vrouw vond de pil toen eerder een onderdrukking van haar vrijheid in het voordeel van de man.

 

Amerikaan Arthur Ashe wint in 1975 als eerste zwarte man het tennistornooi van Wimbledon. En ook Zwitser Roger Féderer wint in Wimbledon vandaag in 2009 voor de zesde keer. Die wedstrijd op zich was al geschiedenis, omdat er maar liefst 77 games nodig waren om de winnaar te bepalen.

 

Stripheld Lucky Luke rookt niet meer vanaf 5 juli 1983. Sindsdien verscheen de cowboy, die rapper schiet dan zijn schaduw, niet meer met een sigarettenpuk in de mond, maar met een grasspriet. De West-Vlaamse auteur Morris kreeg hiervoor 5 jaar later, op de eerste Anti-tabakdag van 1988, een onderscheiding van de Wereldgezondheidsorganisatie.

 

Vandaag 25 jaar geleden in 1996 wordt het eerste gekloonde schaap Dolly geboren. Toen het dier bijna 7 jaar later in 2003 stierf, was de conclusie van de wetenschappers dat gekloonde zoogdieren minder lang leven. Alle andere gekloonde schapen bewezen achteraf het tegendeel.

 

In London wordt in 2012 het gebouw The Shard, ‘De Scherf’ geopend. Dat telt 87 verdiepingen en is 310 m hoog, dat is zo hoog als de zendmast van Egem en de Eifeltoren in Parijs.

 

Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat componist Ennio Morricone is overleden. Je verneemt er meer over morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Di6juli

In 1988 ontploft het boorplatform Piper Alpha voor de kust van Schotland. 167 mensen kwamen hierbij om. De brand en de rookontwikkeling waren zo hevig dat de reddingsboten op het platform nauwelijks of niet bereikbaar waren. Toch overleefden 60 mensen de ramp. Door de ramp kwamen er nieuwe voorschriften voor de veiligheid op boorplatforms.

 

Vandaag in 1964 gaat in Londen de eerste film van The Beatles in première. ‘A Hard day’s Night’ is gebaseerd op een uitdrukking van drummer Ringo Starr. Hij speelt graag met taal en verzint uitdrukkingen. Zo kwam hij spontaan op ‘It’s been a hard day’s night’ wat letterlijk vertaald betekent ‘Het was een zware dag vannacht’.

 

In 1893 overlijdt de Franse schrijver Guy de Maupassant. Hij werd 42. In 12 jaar tijd schreef hij 7 romans en meer dan 300 verhalen. Hij had een overwegend pessimistische kijk op de wereld. Het leven was “een avontuur zonder doel”. In zijn verhalen beschreef hij een zwakke maatschappij met egoïstische, oneerlijke, wrede en belachelijke mensen. Oorlogsgruwel is het belangrijkste motief in zijn werk. Op het einde van zijn leven was angst het motief. Zijn decadente levensstijl en intellectueel werk wogen echter zwaar op hem. Hij werd nl. schizofreen. Guy de Maupassant was een volgeling van Emile Zola die zijn grafrede uitsprak en voor hem een standbeeld liet maken.

 

6 juli is de sterfdag van de Britse humanist en staatsman Thomas More in 1535. Hij werd beroemd door zijn boek Utopia uit 1516. Daarin beschreef hij de samenleving op het fictieve eiland Utopia en de politieke, sociale en religieuze gebruiken van de bewoners. Het vertoonde overeenkomsten met een socialistische heilstaat. Privébezit bestond er niet. Daardoor had het ‘publiek en openbaar belang’ voorrang op het ‘privébelang’. Thomas More gebruikte dit boek om zich af te zetten tegen het economische en politieke beleid van Engeland en Europa. Toch mag Utopia niet gezien worden als Thomas Mores eigen visie op de perfecte samenleving. Sommige gebruiken in Utopia, zoals euthanasie, echtscheiding, vrouwelijke priesters, doodstraf en godsdienstvrijheid, staan lijnrecht tegenover zijn vrome katholieke idealen. Hij werd in 1935 heilig verklaard, dat was 400 jaar na zijn overlijden.

 

Je kan TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Daar vind je ook de ‘Teletijdmachine in beeld’. Vandaag zijn dat de beelden van het boorplatform Piper Alpha dat in de vlammen op gaat. Morgen is er een nieuwe TM. Dan hebben we onder meer een afpsraak in London als Al Quada een tweede aanslag pleegt na 9/11. Graag tot morgen.

Wo7juli

Tenniser Andy Murray wint het tornooi van Wimbledon in 2013. Het was dan 77 jaar geleden dat een Brit nog eens het tornooi van Wimbledon won.

 

In 2007 worden de ‘Zeven nieuwe Wereldwonderen’ bekendgemaakt. Die zijn nodig omdat van de zeven oude er maar één meer overblijft. Dat is de Piramide van Cheops in Egypte. De zeven nieuwe wereldwonderen zijn:

  • Chichén Itzá, dat is een van de belangrijkste steden van deMaya’s
  • Het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro.
  • Het Colosseum in Rome
  • De Chinese Muur
  • Machu Picchu in Peru
  • De stad Petra in Jordanië
  • De Taj Mahal in IndiëIn 2005 pleegt Al Quada een tweede aanslag na 9/11. Het was de eerste in London. Het ging om vier bomexplosies in de ochtendspits: drie in de metro en één op een bus. Er vielen 56 doden, waaronder de vier terroristen zelf.

 

In 1985 wordt in het tennis geschiedenis geschreven. De 17-jarige Boris Becker won als jongste tennisser ooit én als eerste Duitser, het tornooi van Wimbledon.

 

In 1972 besluit de Nederlandse regering om het gebruik van softdrugs niet langer te vervolgen. In dat jaar werd in Amsterdam ook de eerste coffeeshop geopend. De buurlanden waren niet tevreden met de legalisering van drugs in Nederland. Ook veel Vlamingen trokken vanaf dan richting Amsterdam en Rotterdam om er te blowen. Daarom kwam er vier jaar later in 1976 een wijziging in de wet waarin een duidelijker onderscheid werd gemaakt tussen soft- en harddrugs.

 

In 1930 overlijdt Arthur Conan Doyle, de geestelijke vader van detective Sherlock Holmes. Hij was arts van opleiding, maar vooral een veelschrijver in een breed oeuvre. In 1887 verscheen Sherlock Holmes voor het eerst in het verhaal A Study in Scarlet. Zijn verhalen waren een groot succes, waardoor hij veel nieuwe verhalen moest verzinnen. Na vier jaar in november 1891 schreef hij aan zijn moeder dat hij sterk overwoog om Sherlock Holmes te doden zodat hij eens en voor altijd er van af was, want de detective leidde hem af van betere schrijfsels. Nog eens twee jaar later in 1893 was het zover in het verhaal The Final Problem, waarin Holmes en zijn aartsvijand Professor Moriarty, samen omkomen in een waterval in Zwitserland. De lezers pikten dit niet en Holmes keerde terug als overlevende.

 

Morgen nemen we afscheid van de laatste oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog in ons land, in 2004 was dat. Graag tot morgen.

Do8juli

Volgens een persbericht van de Amerikaanse luchtmacht vandaag in 1947 is in Roswell in New Mexico een vliegende schotel neergestort. Heel wat getuigen zagen een buitenaards ruimteschip én buitenaardse lijken. In de loop van de jaren volgden nog meer verklaringen. De meest recente dateert van 10 jaar geleden in (11 april) 2011. Dan maakte de FBI een verslag uit 1950 openbaar, dus van drie jaar na het Roswell-incident, waarin een luchtmacht-functionaris drie ufo’s en negen lichamen rapporteerde.

 

8 juli is meestal een dag van regen. In 1952 verdrinken 6 arbeiders bij de plotse overstroming van De Soor in de Ardennen als in één uur tijd 32 liter water per m2 uit de lucht valt. In 1960 valt 58 liter per m2 regen in de buurt van Sint-Niklaas. 90 liter regen per m2 noteren we in 1975 in de Ardennen met veel schade aan de gewassen door hagelbuien. En géén regen op 8 juli 1976, want dat is de laatste dag van een hittegolf sinds 23 juni met 16 dagen temperaturen boven de 30°C.

 

In Italië vindt in 1990 de finale plaats van het WK-voetbal tussen titelverdediger Argentinië en West-Duitsland. Eén doelpunt van West-Duitsland was genoeg om de WK-beker mee naar huis te nemen.
En op diezelfde 8 juli in 1990 vindt in Wimbledon de mannenfinale plaats tussen de Zweedse tenniser Stefan Edberg en de Duitse tegenspeler Boris Becker. Edberg won in vijf sets.
Nog tennis op 8 juli, maar dan wel in 2007, want dan wint Roger Féderer voor de 5de keer Wimbledon door in de finale Rafaël Nadal te verslaan.

En dag op dag 5 jaar later in 2012 wint Féderer voor de 7de keer Winbledon. In de finale was hij dan te sterk voor Andy Murray.

 

In 2004 tot slot is de laatste Belgische oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog overleden. Emile Brichard werd 105. In juli 1915 werd hij opgeroepen en in dienst gesteld als verpleger in De Panne. 

 

Morgen staan we onder meer even stil bij de 30 000ste Last Post op 9 juli in 2015. Tot morgen.

Vr9juli

In 2015 wordt de 30 000ste Last Post geblazen aan de Menenpoort in Ieper. De eerste Last Post werd geblazen in 1928 als eerbetoon aan de gesneuvelden, tien jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Nu is het een eerbetoon aan alle gesneuvelden. The Last Post wordt elke avond gespeeld om acht uur aan de Menenpoort in Ieper.

(RT-versie) Vandaag passeert de tweede rit van de Ronde van Frankrijk door Deinze. In 2007 wel te verstaan. Lucien Buyse van Wontergem was de Deinse Tourwinnaar van 1926. Dat was de langste Ronde van Frankrijk ooit, nl. 5.745 km. De Tour van vandaag in 2007 passeerde de provinciegrens in Aarsele waar gewezen wielrenner Roger De Cock woonde. Gert Steegmans won vandaag in 2007 de massasprint in Gent voor kopman Tom Boonen.

In de finale van het WK-voetbal in 2006 wint Italië van Frankrijk met 5-3 na strafschoppen, vandaag dus 15 jaar geleden.

Het weer is op 9 juli voor ieder wat wils. In 1984 zorgen hagelstenen voor schade aan serres en moestuinen vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In 1981 valt er 6,5 cm regen per m2 in twee uur tijd. In 1972 vallen opnieuw hagelstenen tot 5 cm dik. In 1959 is het heel warm met bijna 36°C en in 1956 staat de thermometer op 31°C.

In 1922 zwemt Johnny Weissmüller als eerste onder de minuut op de 100 m vrije slag. Hij werd later bekend als Tarzan in de gelijknamige films.

Koning Hendrik VIII van Engeland laat zijn huwelijk met zijn vierde vrouw Anna van Kleef nietig verklaren. Dat gebeurde al kort na het huwelijk in 1540 én met wederzijdse toestemming. Toen Hendrik haar voor het eerst zag, beschreef hij haar als een Vlaamse knol. Zoals bekend had Hendrik VIII zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden.

De uitvinder van de olieverfschilderkunst Jan van Eyck overlijdt op 9 juli 1441, vandaag dus 580 jaar geleden. Zoals bekend was Het Lam Gods van zijn broer, maar werd het uiteindelijk wel afgewerkt door Jan van Eyck.

Maandag tijdreizen we onder meer naar 1978 als in Spanje een tankwagen voor camping Los Alfaques  ontploft. 216 mensen onder wie 36 Belgen kwamen hierbij om het leven.

Ma12juli

Want dan, vandaag 485 jaar geleden (in 1536), overlijdt de Nederlandse humanist, theoloog en filosoof Erasmus. Zijn bekendste boek was Lof der Zotheid met kritiek op de katholieke kerk. Kort daarna kwam het tot een scheuring in de kerk. Erasmus heette eigenlijk Geert Geertszoon en was sinds 1516 in Mechelen raadsheer van de jonge Keizer Karel. Erasmus ligt begraven in Bazel in Zwitserland. Een bekende uitspraak van Erasmus is ‘Niets is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment’.

 

Op 12 juli 1943 vallen er bij een geallieerde luchtaanval op de textielfabriek Gernay-Delbecque in de Olmstraat n Waregem zeven doden en 18 gewonden. Het was een Britse bommenwerper die zijn doel niet lokaliseerde, nl. de elektriciteitscentrale aan het kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem. De piloot dropte zijn vier bommen dan maar vanop amper 10 m hoogte op de fabriek in het centrum van Waregem. Op de hoek van de Olmstraat en de Nieuwe Olm is een memoriaal opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

 

In 1957 maakt Dokter Burney wereldwijd dat er een verband is tussen roken en longkanker. Het duurde dan nog wel 40 jaar, tot eind jaren negentig, vooraleer bij het grote publiek doordrong dat roken schadelijk is voor de gezondheid.

 

Vandaag in 1978 ontploft een tankwagen voor camping Los Alfaques in het oosten van Spanje. 216 mensen, onder wie 36 Belgen, kwamen hierbij om het leven. Een van de hypotheses van het ongeluk was dat de tankwagen, gevuld met gas, door overdrukt scheurde. Op dat moment stond die stil voor de camping. Het ontsnapte gas verspreidde zich over de camping en bij de minste ontsteking ergens op die camping ontstond een vuurzee en ontplofte de tankwagen.

 

Op 12 juli 1988 stapt krachtpatser en tandenacrobaat John Massis uit het leven. De dag daarvoor was hij spoorloos verdwenen uit het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. Heb je vragen rond zelfmoord neem dat gratis contact op met 1813.

 

In 1998 wint gastland Frankrijk voor de eerste keer het WK-voetbal met 3-0 van Brazilië.

 

Zegt jou het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde nog iets? Op 13 juli 2012 werd het goedgekeurd. Hoe zat dat ook alweer met die kieskring? Je verneemt er meer over morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Di13juli

In 1967 overlijdt de Britse wielrenner Tom Simpson in de Ronde van Frankrijk. Hij werd 29. Het was die dag zéér warm met op de thermometer 42°C. In de slotkilometers van de beruchte bergrit naar de top van de Mont Ventoux viel Simpson van zijn fiets. Hij werd terug rechtop geholpen, maar viel opnieuw. Hij raakte bewusteloos, werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg. De oorzaak van zijn dood was een combinatie van de grote hitte, uitdroging, zijn karaktertrek nooit te willen opgeven, alcohol en het gebruik van amfetamine.

 

In 1977 leggen enkele heftige bliksems ’s avonds het elektriciteitsnet in NY-city plat. Het duurde 25 uur vooraleer de panne was hersteld. Tijdens de stroomuitval werden 3.700 mensen gearresteerd wegens vernielingen, meer dan 1.000 brandstichtingen en 1.600 plunderingen. Twaalf jaar eerder, in 1965, was er ook al eens een grote stroompanne in NYC. De sfeer was dan vreedzaam en mensen zongen liedjes in de duisternis. In 2003 vond nog een derde black-out plaats in NY. Toen was een systeemfout de oorzaak. En in 2019 dag op dag 42 jaar na de blackout van 1977, was het ’s avonds weer van dat, maar het probleem was tegen middernacht opgelost.

 

In 1982 rijdt in het station van Aalter een sneltrein van Brussel aan 140 km/u in op een stilstaande stoptrein naar Oostende. Vijf personen kwamen om het leven waaronder de machinist van de sneltrein. Merkwaardig genoeg werd hij niet teruggevonden in zijn stuurcabine, maar in een wagon. Hij had zichzelf nog willen redden. 

 

In 2012 keurt het parlement definitief de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde goed. Dat was 20 jaar na de goedkeuring van het St-Michielsakkoord waar BHV al op de agenda stond. Brussel-Halle-Vilvoorde was de enige kieskring in ons land die meerdere gewesten en taalgebieden overlapte. Zo konden Franstalige politici in Brussel, in enkele eentalige Nederlandse kantons, opkomen voor het federale parlement. BHV werd dan vandaag in 2012 gesplitst in twee kieskringen. Wie in de kieskring Brussel-Hoofdstad woont, kan enkel nog kiezen voor de Brusselse kandidaten. Wie in de kieskring Vlaams-Brabant woont kan alleen kiezen voor kandidaten uit Vlaams-Brabant, tenzij ze in één van de zes faciliteitengemeenten wonen. Zij kunnen kiezen om hun stem te geven aan Vlaams-Brabantse ofwel aan Brusselse kandidaten. 

 

Morgen blikken we onder meer terug naar 2018 als De Rode Duivels de derde plaats halen in het WK-voetbal.

Wo14juli

Het zit vooraan in het nieuws van 14 juli 2018: de Rode Duivels van bondscoach Roberto Martinez behalen de derde plaats in het WK in Rusland. Ze wonnen met 2-0 van Engeland in de troostfinale. Het is de beste prestatie van de Rode Duivels ooit op een wereldbeker. De tweede beste prestatie is die van 1986. Toen waren ze vierde. 

Vijf jaar geleden op de Franse nationale feestdag in 2016 rijdt in Nice een vrachtwagen 86 mensen dood die net het vuurwerk hadden bijgewoond. De chauffeur reed 2 km over de Promenade des Anglais. Hij werd uiteindelijk achter het stuur door de politie doodgeschoten. De aanslag in Nice werd opgeëist door IS.

 

In 2010 wordt de streek rond Leuven getroffen door een zéér hevige storm met maar liefst 20 500 bliksems in 1 uur tijd, dat zijn per seconde 5 tot 6 flitsen. 

 

15 jaar geleden, vandaag in 2006, overlijdt Kapitein Zeppos. Acteur Senne Rouffaer werd 80. Tijdens de opnames van de tv-serie leerde hij zijn vrouw, Vera Veroft, kennen die ook de rol van zijn vrouw, Ariane Despinal, speelde in de serie. Kapitein Zeppos werd ook door de BBC uitgezonden.

 

Op de Franse nationale feestdag in 1964 wint Jacques Anquetil voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk. Hij was de eerste die daarin slaagde. Ook Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain hebben die eer. Jacques Anquetil stak zijn dopinggebruik hij echter niet onder stoelen of banken.

 

In 1867 geeft Alfred Nobel een demonstratie van zijn nieuwe uitvinding, het dynamiet. Zijn uitvinding vergemakkelijkte het ontginnen van ertsen. Toen hij zag dat zijn uitvinding ook als wapen werd gebruikt in de oorlog, kreeg hij een gewetensprobleem. Daarom schonk hij jaarlijks geld aan de wetenschap, in de vorm van Nobelprijzen voor wetenschap, natuurkunde en scheikunde. De andere Nobelprijzen, zoals die voor de vrede en de literatuur, zijn betaald door de Zweedse staat.

 

Vandaag in 1789 begint de Franse Revolutie die 10 jaar zal duren. Frankrijk was dan nog een monarchie onder het bewind van koning Lodewijk XVI. Op 14 juli 1789 bestormden de Parijzenaars de Bastille-gevangenis. Frankrijk werd tijdelijk een republiek. 3,5 jaar later kreeg koning Lodewijk XVI de doodstraf met de guillotine net zoals zijn madame drie maanden eerder. Hij is de enige Franse koning die is geëxecuteerd.

 

Morgen neem ik je mee in de geschiedenis van 15 juli met daarin onder meer het jaar 1542 voor het overlijden van Lisa (k) Gherardini, beter bekend als Mon(n)a Lisa. Tot morgen.

Do15juli

Vandaag vijf jaar geleden op 15 juli 2016 vindt in Turkije een mislukte staatsgreep plaats op het beleid van president Erdogan. Het was een deel van de Turkse strijdkrachten die de staatsgreep uitvoerde. 265 mensen kwamen om het leven. President Erdogan stelde de invloedrijke geestelijke Gülen als het brein en de verantwoordelijke voor de staatsgreep, maar die ontkende ten stelligste geweld te gebruiken voor een machtsovername.

 

Het is voorpaginanieuws in 1997. Modeontwerper Gianni Versace is doodgeschoten door Andrew Philip Cunanan. Hij vuurde twee kogels op Versace voor zijn huis in Miami. Versace was het vijfde slachtoffer van de seriemoordenaar. Op de begrafenis waren vele bekenden zoals prinses Diana, die anderhalve maand later verongelukte, en Elton John, die zijn nieuwe album The Big Picture aan de vermoorde modeontwerper opdroeg. Gianni Versace stond bekend om zijn absurde uitgaven. 

 

Het zit vooraan in het nieuws vandaag een kwarteeuw geleden op 15 juli 1996: op de vliegbasis van Eindhoven is een C130 van de Belgische luchtmacht neergestort. 34 inzittenden kwamen om het leven. De passagiers waren jonge leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht. De brandweer wist niet hoeveel passagiers er aan boord waren. De verkeersleider had dit immers niet gemeld. Daardoor begon de brandweer met het blussen in plaats van eerst levens te redden.

 

Op 15 juli 1542 overlijdt Lisa Gherardini, beter bekend als Mona Lisa, vereeuwigd in het schilderij van Leonardo Da Vinci. Het schilderij bleef altijd in zijn bezit, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci was een perfectionist. Hij overleed in Frankrijk en daarom hangt de Mona Lisa in het Louvre en niet in Italië. Het werd bekend na een diefstal in 1911.

 

Op 15 juli 1099 nemen de kruisvaarders de stad Jeruzalem in als eindpunt van de Eerste Kruistocht die drie jaar heeft geduurd. De Eerste Kruistocht was een militaire expeditie in opdracht van paus Urbanus II om het Heilig Land terug te nemen van de moslims. De inname van Jeruzalem was één van de grootste slachtingen uit de middeleeuwse geschiedenis. Voor de kruisvaarders was het bloed een heilige daad in ‘De Oorlog die God wilde’ en de onthoofdingen waren de boetedoening. Godfried van Bouillon was één van de leiders van de Eerste Kruistocht. 

 

Op 16 juli 2019 bekent de Navo na 30 jaar dat er Amerikaanse atoombommen en kernwapens liggen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 16 juli hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr16juli

Het is voorpaginanieuws vandaag in 2019. De NAVO bekent eindelijk na 30 jaar dat er Amerikaanse atoombommen en kernwapens liggen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Het was al die tijd een publiek geheim. Vredesactivisten protesteerden geregeld tegen de aanwezigheid van de kernwapens in Kleine Brogel. De overheid bevestigde noch ontkende 30 jaar lang. De bekentenis van de Navo kwam er na discussie over de aankoop van de F35 als opvolger voor de F16. Alleen de F-35 kan de Amerikaanse kernwapens dragen. Ook in Duitsland, Italië, Nederland en Turkije liggen nog Amerikaanse atoombommen en kernwapens, samen met ons land zowat 150.

In 2019 is de Duitse politica Ursula von der Leyen door het Europees Parlement verkozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Zij volgde Jean-Claude Juncker op. Voorzitter van de Europese Commissie is een zeer invloedrijke functie. De Commissie is de enige instelling van de Europese Unie die Europese wetten kan voorstellen.

De geestelijke vader van stripheld Lucky Luke, Morris De Bevere, is in 2001 overleden, vandaag dus 20 jaar geleden. De inspiratie voor Lucky Luke en zijn paard Jolly Jumper haalde Morris bij zijn hospita en dit tot de grote gele tanden en O-benen toe.

De komeet Shiemaker Levy stort te pletter op de planeet Jupiter vandaag in 1994. De sterke aantrekkingskracht van de reuzenplaneet trok de komeet naar zich. Die kracht was zelfs zo hevig dat de komeet in stukken werd getrokken. Zes dagen lang vielen stukken komeet te pletter aan een snelheid van 200 000 km/u. De temperatuur steeg er tot 30 000°C. Gelukkig dat de komeet werd aangetrokken door Jupiter anders was zij op onze aarde terechtgekomen en was het met de mensheid gepasseerd.

70 jaar geleden, vandaag in 1951, doet koning Leopold III troonsafstand. Dat was een rechtstreeks gevolg van de koningskwestie over de terugkeer van Leopold III als koning. Na de Slag aan de Leie capituleerde Leopold en werd hij gevangen genomen. Een referendum vijf jaar na het einde van de oorlog maakte met een nipte meerderheid duidelijk dat Leopold als koning mocht terugkeren, vooral dankzij de Vlamingen. Een jaar later, vandaag in 1951, doet Leopold III dan toch nog afstand van de troon.

Maandag is het 30 jaar geleden in 1991 dat de stoffelijke resten worden teruggevonden van de vermoorde Nicolaas II en zijn gezin. De laatste Russische tsaar, zijn vrouw, zijn zoon en vier dochters werden op het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Ma19juli

Dan (1999) wordt de zes miljardste mens op aarde geboren. Intussen zijn we ruim 20 jaar later al met meer dan 7,8 miljard. Elke dag komen er naar schatting ongeveer 209.000 mensen bij.

 

Het is precies 30 jaar geleden in 1991 dat in Sint-Petersburg de stoffelijke resten worden teruggevonden van de vermoorde tsaar Nicolaas II en zijn gezin. De laatste Russische tsaar, zijn vrouw, zijn zoon en vier dochters werden op einde van de Eerste Wereldoorlog, half juli 1918, op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Dat gebeurde door de bolsjewieken onder leiding van Trotski en Lenin, omdat zij wilden vermijden dat de koningsgezinden de tsaar weer aan de macht zouden brengen. Nicolaas was al afgetreden en stond samen met zijn gezin onder huisarrest. Met de moord op tsaar Nicolaas II kwam een einde aan meer dan 300 jaar koningshuis Romanov in Rusland. In 1998, tachtig jaar na de moord op de tsarenfamilie, werden de stoffelijke resten begraven in de kathedraal van Sint-Petersburg, zeven jaar dus nadat ze, vandaag 1991, werden teruggevonden.

 

40 jaar geleden vandaag in 1981 wint Bernard Hinault voor de derde keer de Tour. En ook vandaag, maar dan wel in 1970 wint Eddy Merckx de Ronde van Frankrijk voor de tweede keer voor Joop Zoetemelk. Zoals bekend hebben Merckx en Hinault de Tour elk vijf keer gewonnen.

 

Vandaag 55 jaar geleden in 1966 trouwt Frank Sinatra met actrice Mia Farrow die 30 jonger is. Voor hem was het zijn 3e huwelijk, voor haar het eerste. De scheiding kwam al na 2 jaar tijdens de opnames van de film Rosemary’s baby met regisseur Roman Polański. Frank Sinatra trouwde nog een vierde en laatste keer, Mia Farrow nog twee keer, ondermeer met Woody Allen. Ze is naast actrice ook ambassadeur voor Unicef.

 

Vandaag in het jaar 1900 wordt de eerste metrolijn in Parijs geopend. Die lijn is nog altijd de belangrijkste oost-west verbinding en volgt voor het westelijke deel de historische as van Parijs onder de Champs-Elysées. Oorspronkelijk liep de lijn van Porte Maillot tot Porte de Vincennes. Later werd de lijn in beide richtingen doorgetrokken tot over de stadsgrens. De allereerste metro ter wereld reed in London 37 jaar (1863) eerder al dan in Parijs. 

 

Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat de Vlaamse regering besliste dat je niet meer verplicht bent om te gaan stemmen tijdens gemeenteraads- en provincieverkiezingen én dat burgemeesters rechtstreeks verkozen worden. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Di20juli

Je bent niet langer verplicht om naar de stembus te gaan. Dat besliste de Vlaamse regering vandaag precies een jaar geleden (2020) door de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en de provincieverkiezingen af te schaffen. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester. In de kiescampagne zullen politici de burger moeten kunnen overtuigen waarom stemmen belangrijk is en pas daarna uitleggen op wie ze het best stemmen.

 

Eddy Merckx wint in 1969 voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk. Hij deed dit met net geen 18 min voorsprong op de tweede Roger Pingeon. Het was 30 jaar geleden (1939 Sylvère Maes) dat een Belg nog eens de Tour had gewonnen. Het scheelde weinig of Merckx was in de Tour van 1969 niet mogen starten. In de Ronde van Italië was hij immers betrapt op doping. Maar onder politieke druk van ons land werd zijn straf geannuleerd. Naast zijn gele trui van vandaag in 1969, won hij ook de groene en de bolletjestrui.

 

Ook in de ‘geschiedenis’boeken is 20 juli een dag om te onthouden. Want in 1969 zet Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Buz Aldrin stapte als tweede man een kwartier na Armstrong uit de maanlander. Twee uur wandelden ze op de maan. Zowel de landing als het vertrek waren twee momenten die bijna mislukten. De automatische landing moest door Armstrong verbroken worden omdat de maanlander in een krater ging teruggekomen. Bij het vertrek van de maan was het de lanceerknop die was afgebroken. Uiteindelijk had Aldrin het levensreddende idee om zijn stylo als druktoets te gebruiken.

 

In 1944 wordt een aanslag gepleegd op Adolf Hitler. Tijdens een militaire bespreking plaatste Kolonel Claus von Stauffenberg een bom in een aktentas op de grond naast Hitler en vertrok. De bom ontplofte, maar de tas was intussen op een andere plaats gezet. Vier officieren stierven. Hitler zelf was alleen maar gewond. Een dag later werd de kolonel geëxecuteerd. Dagen en weken daarna werden ook nog eens 200 samenzweerders geëxecuteerd.

 

De Nederlandse kunstschilder Rembrandt wordt in 1656 failliet verklaard, vandaag dus 365 jaar geleden. Hij leefde boven zijn stand. Hij kocht exotische voorwerpen zoals kledingstukken die hij in zijn schilderijen verwerkte. Maar de lening voor zijn huis kon hij niet afbetalen. De inventaris van zijn bezitting was later een belangrijke bron om een inzicht te krijgen in het leven van Rembrandt. Zijn bekendste schilderij is De Nachtwacht.

 

Weet je nog toen premier Yves Leterme op de nationale feestdag het Franse volkslied de Marseillaise zong? Hoe kwam dat ook alweer? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 21 juli hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo21juli

21 juli is onze nationale feestdag. Dag op dag 190 jaar geleden in 1831 legde Leopold I de eed af als eerste koning van ons land. Ons land was dan al één jaar onafhankelijk van Nederland. Traditiegetrouw hoort bij de nationale feestdag een 21-juli-toespraak. Het was pas onze vijfde koning, Koning Boudewijn, die dat vandaag in 1984 voor het eerst deed. Ook vandaag in 2013 treedt Koning Albert II af en wordt zijn oudste zoon prins Filip de zevende koning van ons land.

 

In 1990 vindt in Berlijn het optreden plaats van The Wall van Pink Floyd. Ongeveer 350 000 toeschouwers maakten op de Postdamer Platz (plats) de symbolische heropbouw én afbraak van de Berlijnse Muur mee die bijna een jaar eerder in 1989 werd afgebroken. Het was de wens van Roger Waters van Pink Floyd om 10 jaar na de première van het album The Wall, de show nog eens over te doen. 

 

Op 21 juli 2007 zingt premier Yves Leterme het Franse volkslied de Marseillaise. De vraag van RTBf-journalist Christophe Deborsu was om het ‘Belgisch’ volkslied te zingen. Dat moest niet in het Frans, maar omdat de vraag in het Frans werd gesteld, zong Leterme het volkslied van ‘Frankrijk’. De journalist vroeg de premier ook wat er op 21 juli wordt herdacht. Het juiste antwoord is uiteraard de eedaflegging van Leopold I, maar premier Leterme gaf als antwoord de afkondiging van de grondwet. De RTBf opende hun journaal van vandaag in 2007 met de blunder van de premier die door de media wereldwijd werd overgenomen. Achteraf verontschuldigde premier Leterme zich wel voor zijn blunder, maar deed dat alleen in het Nederlands. Hij weigerde zijn excuses in het Frans te doen wat dan weer de spanning met de Franstalige Belgen nog vergrootte.

 

Precies 10 jaar geleden vandaag in 2011 landt voor de laatste keer de Space Shuttle. Daarmee kwam na 30 jaar een einde aan het Space Shuttle-programma. Vanaf dan hadden de Amerikanen hun Russische collega’s nodig om naar hun eigen Internationaal Ruimtestation ISS te vliegen. Sinds vorig jaar (2020) doet het prive-initiatief van Elon Musk, SpaceX, de verplaatsing van de Amerikaanse astronauten van en naar het ISS.

 

In de TM van morgen tijdreizen we onder meer naar 2011. Dan is het precies 10 jaar geleden dat Anders Breivik 77 jongeren doodschiet in Noorwegen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 juli hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do22juli

Het is vandaag precies 10 jaar geleden op 22 juli 2011 dat Anders Breivik een bom laat ontploffen in de Noorse hoofdstad Oslo en daarna nog 77 jongeren doodschiet op een jeugdkamp. De autobom ontplofte vlak voor het kantoor van de premier. Daar vielen 8 doden. De premier en de andere ministers bleven ongedeerd. Twee uur later en op 50 km van Oslo vond een bloedbad plaats op het eiland Utoya (Eu-to-ja). Op het eiland was er een politiek jeugdkamp met 700 jongeren van de regerende sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. Breivik vermomde zich als politieman. En met een smoes, in verband met de bomaanslag in Oslo van twee uur eerder, wist hij alle jongeren om zich heen te verzamelen om ze daarna neer te schieten. Mét gsm’s van slachtoffers telefoneerde hijzélf, tijdens het schieten meermaals met de politie. Zodra de politie op het eiland arriveerde, gaf hij zich meteen over. Breivik bekende zijn daden, maar voelde er zich niet verantwoordelijk voor. Hij noemde zijn daden als noodzakelijk. In 2012 werd hij veroordeeld tot 21 jaar cel met een minimum van 10 jaar.

 

Op 22 juli winnen drie renners de Ronde van Frankrijk. Vandaag in 1990 wint Greg LeMond voor de derde keer de Tour. In 1984 wint Laurent Fignon voor de tweede keer. En in 1979 wint Bernard Hinault ook voor de tweede keer de Tour.

 

Vandaag in 1950 keert Koning Leopold III terug naar ons land. Dat was dankzij de Vlamingen die voor een nipte meerderheid zorgden in een referendum bij de Belgische bevolking. Al na 18 dagen in de Tweede Wereldoorlog (op 28 mei 1940) gaf Koning Leopold III zich over als opperbevelhebber van het Belgisch leger. Hij bleef als gevangene in ons land bij zijn volk, wat hem toch wel wat geliefd maakte. De regering die zich in Frankrijk had teruggetrokken, was het daarmee niet eens. Op het einde van de oorlog (7 juni) in 1944 werden de koning en zijn gezin gedeporteerd naar Duitsland en later naar Oostenrijk, waar ze een jaar later in 1945 door de Amerikaanse troepen werden bevrijd. De Koning keerde echter niet meteen terug naar ons land. Omdat na 5 jaar in 1950 nog altijd geen politieke oplossing was gevonden, ging de regering in op de vraag van de koning om een referendum te houden met de vraag of hij kon terugkeren. Het antwoord was ja met 57,68 %, dankzij de Vlamingen. Maar na hevige incidenten, stelde hij in de zomer voor om de koninklijke macht toch maar beter over te dragen aan zijn zoon, prins Boudewijn.

 

In een nieuwe TM morgen, tijdreizen we in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk als zeven renners de Tour winnen op 23 juli. Blijf bij ons, blijf bij RT.

Vr23juli

Zeven renners winnen op 23 juli de Ronde van Frankrijk. In 2017 was dit Chris Froome. In 2006 was Floyd Landis de sterkste, maar na een positieve plas kreeg Oscar Pereiro de gele trui. Miguel Indurain won voor de vijfde en laatste keer in 1995. Maar ongetwijfeld was de laatste rit van 1989 de spannendste. Een tijdrit met aankomst op de Champs-Elysées wijzigde het eindklassement met amper 8 sec in het voordeel van Greg LeMond ten nadele van Laurent Fignon. In 1978 eindigde Bernard Hinault in het geel. Zes jaar eerder in 1972 won Eddy Merckx voor de vierde keer. En in 1967 was dat Roger Pingeon. Zeven Tour-winnaars, allemaal op dezelfde dag, 23 juli.

 

De Russische ballonvaarder Fedor Konyukhov breekt vandaag 15 jaar geleden in 2006 het wereldrecord ballonvaren rond de wereld. Hij deed dat in elf dagen, wat 2,5 dag sneller was dan zijn Amerikaanse collega Steve Fossett die in 2002 als eerste een solovlucht rond de wereld maakte. De 65-jarige Russische orthodoxe priester deed de recordvlucht van 11 dagen zonder slapen. Hij gebruikte hiervoor een techniek die hij van de monniken had geleerd, nl. een lepel tussen twee vingers vasthouden. Intussen bad hij tot God, de Heilige Maagd Maria en de heiligen om niet in de oceaan te storten. Door een defect werd het in ziijn cabine nooit warmer dan 20°C. De gemiddelde buitentemperatuur was -20°C, soms zelfs -56°C. Zijn persoonlijke weerman was de gewezen West-Vlaming David Dehénauw, weerman van onder meer VTM. Tijdens de landing werd Konyukhov nog enkele kilometers meegesleept met de 52 m hoge ballon. Hij liep hierbij een hoofdwonde op.

 

De komeet Hale Bopp is al 1,5 jaar zichtbaar, maar vandaag in 1997 is de komeet het best te zien. De komeet was bovendien al zes maanden zichtbaar met het blote oog. Niet gezien? Dan moet je wachten tot het jaar 4377 als ze weer langs de aarde en de zon passeert.

 

Vandaag in 1903 biedt Henry Ford zijn eerste auto te koop aan. Dat was niet de allereerste automobiel, want die kwam vandaag in 1886 op de markt. Die was ontworpen door ingenieur Gottlieb Daimler. Pas 16 jaar later in 1902 kreeg zijn automobiel de naam Mercedes.

 

Herinner jij je nog de crash van het stuntvliegtuig tijdens de airshow in Oostende? Wanneer was dat ook alweer en waarom stortte het neer? Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Ma26juli

Het is net een jaar geleden (2020) dat Belg Dimitri Van den Bergh zijn eerste internationaal dartstornooi wint. Hij won in de finale van de Schot Gary Anderson die in 2018 The World Matchplay won. Het was de eerste keer dat Dimitri Van den Bergh deelnam aan dit prestigieuze tornooi.

 

Peetvader van de Vlaamse film Roland Verhavert overlijdt in 2014. Hij regisseerde tal van bekende Vlaamse films, zoals De loteling en Pallieter om er maar twee te noemen.

 

Niet Plastic Bertrand, maar Lou Deprijck is de stem van de hit ‘Ca plane pour moi’. Dat is voorpaginanieuws vandaag in 2010. In 1977 was wel geweten dat Lou De Prijck de producer was van het nummer, ook de artiestennaam Plastic Bertrand had verzonnen en de tekst van het lied had geschreven, maar dat hij het ook zelf had ingezongen, was een goed bewaard geheim. Na vier jaar onderzoek, vandaag in 2010, komen de experts tot het besluit dat Lou Deprijck wél de stem is van de hit uit 1977. Van ‘Ca plane pour moi’ waren dan al meer dan 8 miljoen singles verkocht. De Prijck verdient er niets meer mee, het was voor hem gewoon een erezaak. Manager Klüger wou hem geen punk laten zingen, omdat De Prijck dan de stem was van Two Man Sound met nummers zoals Disco Samba, Charlie Brown en Kingston Kingston. Een totaal ander genre dus. Manager Klüger noemde De Prijk toen wel de ‘regisseur’ van Ca plane pour moi.

 

Op 26 juli 2007 wordt Michael Rasmussen uit de Ronde van Frankrijk gezet wegens een leugen over zijn plaats van training. Zijn ploeg zette hem op staande voet aan de deur. Rasmussen reed op dat moment in de gele trui met een voorsprong van ruim 3 min op Alberto Contador en dat op drie dagen voor het einde van de Tour. Contador won dan ook de Tour in 2007 voor de eerste keer.

 

In 1997 crasht een stuntvliegtuig tijdens een airshow met 50 000 toeschouwers in Oostende. Het liep fout bij een looping. De motor begaf het en het toestel stortte neer vlak bij het publiek. Het ontplofte en schoof als een vuurbal in een tent van het Rode Kruis. De Jordaanse piloot en negen toeschouwers kwamen om het leven.

 

26 juli is de sterfdag van Luc Philips in 2002. Zijn meest bekende rol was die van pastoor Munte in Wij, Heren van Zichem.

 

Vandaag 190 jaar geleden in 1831 wordt Pittemnaar Felix de Muelenaere de eerste Eerste Minister. Hoewel die titel dan nog niet officieel bestond. Hij was verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken. Zijn regering bestond uit zes leden.

 

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1890 voor de sterfdag van kunstschilder Vincent Van Gogh.

Di27juli

In 2005 veroordeelt een Franse rechtbank een Belgische vrachtwagenchauffeur tot vier maanden voorwaardelijk voor de brand in de Mont Blanc-tunnel zes jaar eerder in 1999. In het midden van de ruim 11,5 km lange tunnel stopte hij en stapte uit. De vrachtwagen ontplofte en er ontstond een hevige brand. De vlammen werden nog extra aangewakkerd door lucht die aan de Italiaanse kant in de tunnel werd gepompt. 39 mensen kwamen om het leven. Velen stikten in hun auto, omdat de rookdetectie in de tunnel niet werkte. De herstelling van de tunnel duurde drie jaar.

 

Jan Ullrich wint de Ronde van Frankrijk in 1997 en in 1986 doet Greg Le Mond dat ook voor de eerste keer.

 

In 1994 is het vandaag geen dag om naar zee te gaan want er valt maar liefst 8 cm regen per m2 in Knokke-Heist. Dat zijn 8 emmers water per m2.

 

Een Geitje, een 2PK’tje of een Deux Chevaux, iedereen benoemt de bekende vierwieler op zijn manier. In 1990 rolt bij Citroën de laatste van de band.

 

Bugs Bunny doet in 1940 zijn entree in de cartoon A wild Hare, een wilde haas. Bugs Bunny viert dus vandaag zijn 81ste verjaardag. Hij verscheen echter twee jaar eerder al eens in 1938 als figurant in een filmpje van Porky Pig, nl. Porky’s Hare Hunt. Net zoals in veel van die cartoons van toen staat het pestgehalte hoog. Dat kwam omdat dit in de tijdsgeest van toen werd beschouwd als plagen en niet als pesten. Maar in de wereld van de cartoons heet dat netjes ‘a practical joke’.

 

Kunstschilder Vincent van Gogh schiet zich in de borst in 1890. Twee dagen later overleed hij. Hij werd 37. Het wapen werd pas in 1960, dus 70 jaar later, teruggevonden op een akker in de buurt van de herberg waar hij toen verbleef. Vincent Van Gogh was zenuwziek. Zo had hij in een razernij, een jaar voor zijn dood, zijn rechteroor afgesneden. Vincent van Gogh had geen succes. In zijn laatste levensjaar had hij een schilderij kunnen verkopen, nl. de Rode Wijngaard. Hij heeft nooit het succes van zijn werk gekend, want pas na zijn dood werd zijn werk wereldberoemd. Zijn schilderijen worden nu duur verkocht.

 

27 juli 2012 is de sterfdag van acteur Geoffrey Hughes beter bekend als Onslow in Schone Schijn waarin hij de schoonbroer is van de Bucket Woman.

 

Morgen winnen een Belg én een Colombiaan allebei voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk. Hoe dat zit, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo28juli

28 juli 1655 is de sterfdag van de Franse militair en dichter Cyrano de Bergerac. Hij schreef twee sciencefictionverhalen die hem wereldberoemd maakten. ‘Histoire Comique des États et Empires de la Lune in 1657 en 5 jaar later (1662) het hierop volgende Les États et Empires du Soleil. Het gaat om luchtreizen, bizarre ontmoetingen, gevechten met inboorlingen en juridische processen, diepzinnige discussies met filosofen over politiek en economie, en zelfs ontmoetingen met Plato, Democritos en Descartes. De luchtreizen vinden plaats in een grote houten kist, zeer licht van gewicht, die hermetisch is afgesloten, aangedreven door een kristal en een zeil dat beweegt op zonnewind. De straling van de sterren wordt omgezet in bruikbare energie. We leze schrijve halverwege de 17de eeuw. Het was in die tijd toch wel verstandig om voorzichtig te zijn met het schrijven over de maan, de zon en de sterren. Want de Kerk en de koning bewaakten met harde hand de wetenschap, de theologie en de politiek. Het was immers nog maar 20 jaar geleden dat Galileo Galilei veroordeeld werd, omdat hij beweerde dat de aarde om de zon draait. Jonathan Swift liet zich voor zijn ‘Gullivers reizen’ inspireren door Cyrano de Bergerac. Over de Bergerac is een film gemaakt met in de hoofdrol Gérard Depardieu.

Voor het eerst winnen een Belg én een Colombiaan vandaag de Ronde van Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die de Tour won en in 2019 was Egan Bernal de eerste Colombiaan die de gele trui mee naar huis mocht nemen. En vandaag precies 30 jaar geleden in 1991 won Miguel Indurain ook de Tour, maar hij was wel niet de eerste Spanjaard die dat deed.

Oostenrijk-Hongarije verklaart vandaag in 1914 de oorlog aan Servië. Oostenrijk-Hongarije wou afrekenen met Servië voor de moord op troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo dag op dag een maand eerder (28 juni 1914). Daarmee begint vandaag in 1914 de Eerste Wereldoorlog, hoewel verspreide conflicten in heel Europa wel aan de basis liggen van de Eerste Wereldoorlog.

In 2005 stopt het IRA met geweld te gebruiken en alleen nog politiek verder te willen. Meer dan 30 jaar verzette het Iers Republikeinse Leger zich met geweld tegen de binding met het Verenigd Koninkrijk. Dieptepunt is Bloody Sunday (30 januari) in 1972 als het Britse leger tijdens een vreedzame demonstratie in de Noord-Ierse stad Londonderry 14 burgers doodschiet.

Morgen is het precies 40 jaar geleden in 1981 dat het sprookjeshuwelijk van Prins Charles en Lady Diana plaatsvond. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Do29juli

Het is dag op dag 40 jaar geleden op 29 juli 1981 dat prins Charles en Lady Diana elkaar het ja-woord geven in St-Paul’s Cathedral in London. Charles ontmoette Diana Spencer vier jaar eerder in 1977 tijdens een bezoek aan haar zus Sarah. Diana was toen 16. Charles was 13 jaar ouder. In de beginjaren van hun huwelijk bleek al gauw dat Charles zijn vorige vriendin Camilla Parker Bowles niet kon vergeten. De officiële scheiding tussen Charles en Diana kwam er na 15 jaar huwelijk in de zomer van 1996. Ze waren al vier jaar niet meer samen. Bijna dag op dag een jaar na de scheiding verongelukte Diana in Parijs in 1997.

 

De wet van 29 juli 1983 verlengt de leerplicht tot 18. Een jaar eerder in 1982 was de leerplicht al eens verlengd van 14 naar 16. Met de aanpassing van vandaag in 1983 konden tieners kiezen voor deeltijds leren in combinatie met deeltijds werken. Zo hoefden ze niet tot hun 18 jaar elke dag naar school.

 

Op 29 juli 1984 wordt Lieve Desmet uit Dentergem teruggevonden in een gerstenveld in Kanegem. Ze was aangerand en gewurgd met een touw dat nog rond haar hals zat. Drie maanden eerder, begin mei 1984, verdween de 13-jarige leerlinge spoorloos op weg met de fiets van school naar huis. Haar fiets en boekentas werden dezelfde dag nog teruggevonden in de buurt van de Poelbergmolen. De hoofdverdachte, Gustaaf Vande Veire, een cafébaas van 47, verdween anderhalve maand later spoorloos. Er werd nooit meer iets van hem vernomen. Alleen het inschrijvingsbewijs van zijn auto waarmee hij verdween, werd twee weken later opgevist in de zwaaikom van het kanaal Roeselare-Leie. De auto zelf werd pas een kwarteeuw later in 2009 uit het water gehaald, maar de speurders waren niet zeker of het zijn auto was. Het gerechtelijk onderzoek werd 5 jaar later in 2014 stopgezet. Indien er toch nog tips zouden binnenkomen, zal het gerecht die onderzoeken, maar de dader kan niet meer worden vervolgd wegens verjaring. Indien de verdachte nog leeft, is hij nu een tachtiger.

 

Vijf jaar geleden in 2016 is Roger Troch overleden. Hij was de allereerste presentator van de BRT Top 30 in 1970. Die presenteerde hij slechts acht maanden totdat dj Paul Verbrugghe de fakkel overnam.

 

Herinner jij je nog de gasontploffing in Ghislenghien in 2004? Hoe kwam dat ook alweer? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 juli hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr30juli

15 jaar geleden op 30 juli 2006 is de laatste aflevering van Top of the Pops te zien. Na 42 jaar stopte de BBC met de populaire hitparade. De concurrentie met muziekzenders, maar vooral het internet deed het kijkcijfer dalen tot 1 miljoen kijkers tegen 19 miljoen in de hoogdagen. De Nederlandse versie, Avro’s Top Pop, was dan al 18 jaar eerder gestopt in 1988.

24 doden waaronder vijf brandweermannen! Dat is de trieste balans van een ontploffing door een gaslek in Ghislenghien in de provincie Henegouwen vandaag in 2004. De ontploffing was zo hevig dat de trilling 10 km ver voelbaar was. Een opeenvolging van misverstanden en onderschattingen lag aan de basis van de ramp. Fluxys was de beheerder van de gasleiding op het industrieterrein. Die kreeg meerdere meldingen van een gasgeur, maar negeerde die meldingen, omdat de straat voor hen onbekend was. Die was immers kort daarvoor gewijzigd. De uiteindelijke schuld kwam voor rekening van de architect, de werfleider en het bouwbedrijf dat de gasleiding beschadigde. Ze kregen een boete met uitstel.

De Francorchamps-wet wordt vandaag in 2003 door de Belgische senaat goedgekeurd. Die liet opnieuw tabaksreclame toe tijdens de Belgische Grand Prix. Zo kwam er een jaar later vanaf 2004 opnieuw een Belgische Grand Prix in het Waalse Spa-Francorchamps! In 2003 werd die van de kalender geschrapt, omdat de F1-organisatoren niet nog eens een Grand Prix zonder tabaksreclame wilden. 

Het is vandaag precies een halve eeuw geleden in 1971 dat Apollo 15 landt op de maan. Het was de vierde maanlanding in twee jaar tijd. David Scott en James Irwin waren de zevende en de achtste mens op de maan. De astronauten lieten een Belgisch kunstwerk op de maan achter (2 aug 1971). De Fallen Astronaut is een aluminium beeldje van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het is ter nagedachtenis aan alle verongelukte astronauten en kosmonauten. Op de maan werd ook de bekende natuurproef gedaan waarbij een hamer en een pluim even snel vallen, waarmee werd aangetoond dat op een hemellichaam zonder atmosfeer en zonder luchtweerstand elk object, licht of zwaar, altijd met dezelfde snelheid daalt, wat Galileo Galilei in de 17de eeuw al had berekend.

Maandag is het precies 120 jaar geleden in 1901 dat André Dumont de eerste steenkool in ons land ontdekt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 2 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.