Ma1juli

Vandaag precies 10 jaar geleden, in 2014, is tijdens zijn vakantie in Turkije de bekende advocaat Piet Van Eeckhaut plots overleden. Hij pleitte in 102 assissenzaken, ondermeer in de Beerputmoord in 1996. In het proces rond moordenaar Freddy Horion verdedigde hij mededader Roland Feneuille.

In het eerste weekend van de zomervakantie, in 2001, opent in ons land het eerste naaktstrand. Het idee kwam er nadat minister-president Luc Van den Brande subsidies vrijmaakte om meer toeristen naar de kust te lokken. Het naaktstrand is een strook van ruim anderhalve km tussen Bredene en De Haan. De politie houdt er geregeld controle, omdat het wel om een stuk strand gaat dat voor iedereen toegankelijk is en waar niemand verplicht is om uit de kleren te gaan.

Op 1 juli 1999 wordt de Europese Politiedienst Europol opgericht, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Dat is een samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie. Het hoofd is de Belgische Catherine De Bolle. Europol telt 900 medewerkers. Het hoodkantoor is in Den Haag.

Vandaag in 1903 start de allereerste Ronde van Frankrijk. Die werd georganiseerd door oud-wielrenner en eerste werelduur-recordhouder, Henri Desgrange, toen in 1903, hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. Als herinnering aan Desgrange staan de eerste letters van zijn naam, HD, nog altijd op de gele trui gesigneerd. De kleur van de trui was geïnspireerd op de kleur van het papier van de organiserende krant. De 32-jarige Fransman Maurice Garin won met bijna drie uren voorsprong, die allereerste Ronde van Frankrijk. Het blijft de vraag of hij die allereerste Tour met maar zes ritten én controleposten onderweg, per fiets heeft afgelegd.

Vandaag 175 jaar geleden, in 1849, wordt de eerste postzegel in ons land uitgegeven met daarop koning Leopold I. Ons land was dan al 19 jaar onafhankelijk. De eerste Belgische postzegel was een dubbele uitgave: een bruine zegel van 10 cent en een blauwe van 20 cent. De naam van ons land werd nog niet vermeld op de eerste postzegel. Dat was pas voor 20 jaar later in 1869. De alleréérste postzegel verscheen al in 1840 in Engeland, negen jaar eerder dus dan de eerste Belgische van vandaag in 1849.

Morgen is het de 65ste trouwverjaardag (1959) van koning Albert en koningin Paola. Morgen meer hierover in een nieuwe TM.

Di2juli

Op 2 juli 1566 is Nostradamus overleden. Hij was een Franse apotheker en wordt ook dikwijls als arts genoemd, omdat hij een artsenopleiding volgde in de Faculteit Geneeskunde van Montpellier, maar uiteindelijk er wel uit werd gezet. Naast zijn medische achtergrond beoefende hij ook astrologie. Nostradamus is vooral bekend als ziener en auteur van “Les Prophéties”. Volgens zijn aanhangers voorspelde hij gebeurtenissen, zoals wereldoorlogen en het communisme. Een van zijn opmerkelijkste voorspelling was de komst van een Euorpeaan met de naam Chiren, die langdurige wereldvrede zou brengen. Sceptici wijzen er op dat zijn uitspraken vaag zijn en gemakkelijk aan hedendaagse situaties kunnen worden aangepast. Zijn werk “Les Prophéties” bestaat uit ongeveer 3525 vierregelige verzen en omvat jaartal-, komeet- en uurhoekkwatrijnen.

In 1778 overlijdt de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Hij was de grondlegger van de ‘Universele Verklaring van de rechten van de mens’ én hij lag aan de basis van de grondwet in Frankrijk. Zijn roman Emile had een grote invloed op de pedagogie. Daarin verkondigt hij zijn visie dat de mens van nature goed is en het de taak van de opvoeding is om dat goed te houden. Hij was er ook van overtuigd dat de mens zich verstopte achter een masker. “Wat hij is, is niets. Wat hij lijkt, is alles”, zei hij. Bovendien schreef Rousseau al een eeuw voor Karl Marx dat “het privébezit de wortel is van alle kwaad.”

Vandaag 65 jaar geleden, in 1959, vindt het huwelijk plaats van prins Albert en Paola Ruffo di Calabria. Zijn broer, Boudewijn, was dan net koning. Albert en Paola leerden elkaar kennen in het Vaticaan, waar ze de kroning van paus Johannes 23ste bijwoonden. Het paleis wou het huwelijk laten inzegenen door de paus, maar de regering, onder leiding van premier Gaston Eyskens, weigerde dit.

Vijf jaar geleden, in 2019, is Liesbeth Homans van N-VA de eerste vrouwelijke ‘minister-president van Vlaanderen’. De functie was tijdelijk, omdat partijgenoot Geert Bourgeois verkozen was in het Europees Parlement en hierdoor ontslag moest nemen als minister-president. Ze bleef drie maanden in de functie tot de Vlaamse regering van Jan Jambon I gevormd werd begin oktober 2019.

Morgen is het 55 jaar geleden, in 1969, dat de stichter en gitarist van The Rolling Stones, Brian Jones, is overleden.

Wo3juli

Vandaag 3 juli sterven 2 van de 4 J’s. Dat zijn beroemde muzikanten die sterven op hun 27e én van wie de naam begint met een J. De 2 J’s die vandaag sterven zijn Jim Morrison van The Doors in 1971 en Brian Jones, stichter en gitarist van The Rolling Stones, in 1969, vandaag dus precies 55 jaar geleden. Een maand eerder werd hij uit de groep gezet, wegens onvoorspelbaar. In de media werd gezegd dat hij zelf uit de groep was gestapt. Brian Jones beheerste meerdere muziekinstrumenten. Hij was hoogbegaafd. Hij bepaalde de sound van The Stones, vijf jaar lang, tot in 1967. Brian Jones werd gevonden in zijn zwembad, vandaag 55 jaar geleden, in 1969.

In 1974 wordt Nederland wereldkampioen voetbal door Brazilië te verslaan met 2-0, vandaag dus een halve eeuw geleden. De doelpunten kwamen van Johan Neeskens en Johan Cruijff.

Het is uitzonderlijk warm vandaag in 1976 met 36,5°C op de thermometer. In 1950 daarentegen veroorzaakte een tornado veel schade in de streek van Charleroi. Twee jaar later, in 1952, vielen hagelstenen van 8 cm dik. En ook in 1995 was dat zo, maar dan waren de hagelstenen slechts 5 cm dik.

In 1982 wint de Amerikaanse tennisster Martina Navratilova het tornooi van Wimbledon door haar landgenote Chris Evert-Lloyd te verslaan. En in 2005 won Roger Féderer ook het tornooi van Wimbledon, maar dat was voor hem dan wel al de derde keer.

Vandaag in 2017 komen achttien reizigers om het leven bij een zwaar busongeval in Duitsland. De touringcar met senioren knalde achterop een traagrijdende vrachtwagen die een file bij een verkeerswerf naderde. De hulpdiensten hadden het moeilijk om de plaats van het ongeval te bereiken. In de file stonden immers veel toeristen die de verplichte reddingsrijstrook voor de hulpdiensten in Duitsland niet kenden. Auto’s wijken hierbij uit naar links of rechts waardoor de middenrijstrook op de autostrade vrijkomt voor de hulpdiensten. De pechstrook is alleen voor auto’s met pech.

Benieuwd wat er op 4 juli is gebeurd in de geschiedenis? Dan maak ik graag met jou een afspraak voor morgen zelfde tijd. Dan tijdreizen we onder meer naar 1989 als een Russische MIG-straaljager neerstort op een huis in Bellegem, morgen exact 35 jaar geleden.

Do4juli

In 2012 wordt het Higgs-deeltje ontdekt. De ontdekkers zijn Peter Higgs en de Belgische wetenschapper François Englert. Ze kregen voor hun ontdekking de Nobelprijs voor Natuurkunde. Het Higgsdeeltje helpt verklaren hoe andere deeltjes hun massa krijgen. Bovendien is het aanwezig in heel het universum. Goed dat er massa is, anders zou alles met de snelheid van het licht, kriskras door elkaar vliegen zonder dat er iets ‘stabiels’ overblijft.

Vandaag 35 jaar geleden, op 4 juli 1989, wordt de gemeente Bellegem bij Kortrijk opgeschrikt door een Russische MIG-straaljager die neerstort op een huis. Een jongen van 19, die in het huis woonde, kwam hierbij om het leven. Het vliegtuig was opgestegen in Polen. Vrijwel onmiddellijk na het opstijgen meldde de piloot een probleem met de brandstoftoevoer. De piloot gebruikte zijn schietstoel. Het doel was de MIG-straaljager te laten neerstorten in open terrein of in zee. Toch is de straaljager blijven doorvliegen, zonder piloot dus, om uiteindelijk met lege tanks maar liefst 1000 km verder neer te storten op een huis in Bellegem.

55 jaar geleden, vandaag in 1969, wint Eddy Merckx zijn allereerste rit in de Ronde van Frankrijk. Het was het begin van een schitterende Tour. Als debutant veroverde Merckx zowel de gele trui, de bolletjestrui als de groene trui. In die Tour van 1969 won hij nog vijf ritten. In totaal behaalde Marckx 34 ritoverwinningen in tien keer de Ronde van Frankrijk en is daarmee absoluut recordhouder.

Het is de sterfdag van Marie Curie in 1934, vandaag dus 90 jaar geleden. Madame Curie, zoals ze vaak werd genoemd, was een Pools-Frans scheikundige en natuurkundige, en pionier op het vlak van de radioactiviteit. Ze kreeg twee Nobelprijzen: van natuurkunde en van scheikunde. Marie Curie overleed vandaag in 1934 aan leukemie en aan een vorm van een beenmergziekte, vrijwel zeker doordat zij voor haar werk aan grote stralingsdosissen was blootgesteld. Ze werd 66. 

In 1888 worden de Belgische bankbiljetten tweetalig. Dat waren toen nog Belgische franken. Op hetzelfde moment kreeg ook het Staatsblad een Nederlands deel. We zijn, in 1888, dan al meer dan een halve eeuw onafhankelijk.

Op 5 juli 1983 stopt Lucky Luke met roken. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr5juli – 2:30

Op 5 juli 1946 showt de Franse designer Louis Réard in Parijs voor het eerst de kleine bikini. Bij de kleine bikini kon je de navel zien. Bikini’s bestonden wel al voor 1946, maar dan alleen in tweedelig badkledij al dan niet met een schortje of rokje en met een hoofddoek, een tulband eigenlijk.

In 1957 wordt de eerste Fiat 500 aan het publiek voorgesteld. Markske van FC De Kampioenen had er ook zo één, zijn bolleke, zoals hij het zo mooi kon zeggen.

Vandaag in 1972 wordt in ons land de vrije verkoop van voorbehoedsmiddelen goedgekeurd. Daardoor mochten ook ongetrouwde vrouwen de pil gebruiken. Getrouwde vrouwen mochten al zeven jaar eerder, sinds 1965, de pil nemen. De vrouw van de jaren 70 vond de pil een onderdrukking van haar vrijheid in het voordeel van de man.

Amerikaan Arthur Ashe wint in 1975 als eerste zwarte man het tennistornooi van Wimbledon.

En voor de zesde keer wint Zwitser Roger Féderer in Wimbledon vandaag in 2009. Die wedstrijd tegen de Amerikaan Andy Roddick was tennisgeschiedenis, omdat er maar liefst 77 games nodig waren om de winnaar te bepalen.

Stripheld Lucky Luke beslist niet meer te roken vanaf 5 juli 1983. Sindsdien verscheen de cowboy, die rapper schiet dan zijn schaduw, niet meer met een sigarettenpuk in de mond, maar met een grasspriet. De West-Vlaamse auteur Morris kreeg hiervoor vijf jaar later, op de eerste Anti-tabakdag in 1988, een onderscheiding van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In 1997 wordt het eerste gekloonde schaap Dolly geboren. Toen het dier bijna zes jaar later in 2003 stierf, was de conclusie van de wetenschappers dat gekloonde zoogdieren minder lang leven. Alle andere gekloonde schapen bewezen achteraf het tegendeel.

In London wordt in 2012 het gebouw The Shard, ‘De Scherf’ geopend. Dat telt 87 verdiepingen en is 310 m hoog, dat is zo hoog als de zendmast van Egem en de Eifeltoren in Parijs.

En in 2021 is filmregisseur Richard Donner overleden. Wereldberoemd werd hij met de horrorfilm The Omen uit 1976. Zijn meest succesrijke film was wel Superman in 1978.

Maandag is het precies 20 jaar geleden, in 2004, dat de laatste Belgische oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog is overleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis 8 juli, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Do6juli

Sinds 6 juli vorig jaar (2022) hebben alle nieuwe automodellen verplicht een zwarte doos. Deze verplichting werd gestemd in het Europees Parlement, drie jaar eerder in 2019. De zwarte doos of eigenlijk de ‘Event Data Recorder’ genoemd, registreert hoe snel je rijdt, welke versnelling of vertraging je hebt, de remmanoeuvres, de stuurbewegingen en het gordelgebruik. Die gegevens kunnen worden uitgelezen op vraag van de rechtbank voor de analyse van een ongeval. De lancering van de zwarte doos ging ook gepaard met de introductie van nog een aantal andere verplichte controlesnufjes, zoals de aansluiting voor een alcoholslot, een systeem dat waarschuwt wanneer je vermoeid bent en wanneer je te snel rijdt. In de reeds bestaande automodellen komt de zwarte doos vanaf volgend jaar (2024).

In 2021 is de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam. Dat was kort na een gastuitzending op RTL Boulevard. Hij was zwaargewond en overleed negen dagen later. In 2012 was hij gestopt met zijn tv-programma op RTL4 en later SBS6, maar hij bleef de reputatie behouden van een onderzoeker naar de onopgeloste cold cases.

In 1988 ontploft het boorplatform Piper Alpha voor de kust van Schotland. 167 mensen kwamen hierbij om. De brand en de rookontwikkeling waren zo hevig dat de reddingsboten op het platform nauwelijks of niet bereikbaar waren. Toch overleefden 61 mensen de ramp. Door de ramp kwamen er nieuwe voorschriften voor de veiligheid op boorplatforms.

130 jaar geleden, in 1893, overlijdt de Franse schrijver Guy de Maupassant. Hij werd 42. In 12 jaar tijd schreef hij 7 romans en meer dan 300 verhalen. Hij had een overwegend pessimistische kijk op de wereld. In zijn verhalen beschreef hij een zwakke maatschappij met egoïstische, oneerlijke, wrede en belachelijke mensen. Oorlogsgruwel is het belangrijkste motief in zijn werk. Op het einde van zijn leven was angst een motief dat alsmaar frequenter in zijn werk voorkwam. Zijn decadente levensstijl en intellectueel werk wogen echter zwaar op hem. Hij werd nl. schizofreen. Guy de Maupassant was een volgeling van Emile Zola die zijn grafrede uitsprak en voor de Maupassant een standbeeld liet maken.

Morgen is het precies 1 jaar geleden (2022) dat Boris Johnson bekendmaakt dat hij zal aftreden. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Vr7juli

Het is net een jaar geleden (2022) dat de Britse premier Boris Johnson bekendmaakt  ontslag te nemen als leider van zijn Conservatieve Partij én dat hij later dat jaar opstapt als premier. Johnson kwam alsmaar meer onder druk te staan nadat tientallen leden van zijn regering waren opgestapt. Het ontslag kwam er onder druk van de parlementsleden van zijn partij. De onderzoekscommissie kwam een jaar later (2023), dat was onlangs in juni van dit jaar (2023), tot het besluit dat Johnson het Lagerhuis als premier herhaaldelijk had voorgelogen over de verboden feestjes tijdens de coronapandemie. Johnson hield de eer aan zichtzelf door zijn ontslag in te dienen, vandaag een jaar geleden, en ontsnapte zo aan een schorsing van 90 dagen.

In 2007 worden de ‘Zeven nieuwe Wereldwonderen’ bekendgemaakt. Die waren nodig omdat van de zeven oude er maar één meer overbleef. Dat was de Piramide van Cheops in Egypte. De zeven nieuwe wereldwonderen zijn:

  • Chichén Itzá, dat is een van de belangrijkste steden van deMaya’s
  • Het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro.
  • Het Colosseum in Rome
  • De Chinese Muur
  • Machu Picchu in Peru
  • De stad Petra in Jordanië
  • De Taj Mahal in Indië

In 1985 wordt in het tennis geschiedenis geschreven. De 17-jarige Boris Becker won het tornooi van Wimbledon als jongste tennisser tot dan toe én als eerste Duitser. Hij won daarna nog twee keer Wimbledon. In zijn carrière won hij ook de US Open en twee keer de Australian Open. Vorig jaar (2022) werd Boris Becker veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor het achterhouden van 2,5 miljoen euro voor zijn curator na zijn faillissement van 5 jaar eerder in 2017.

In 1972 beslist de Nederlandse regering om het gebruik van softdrugs niet langer te vervolgen. In dat jaar werd in Amsterdam dan ook de eerste coffeeshop geopend. De buurlanden waren niet tevreden met de legalisering van drugs in Nederland. Ook veel Vlamingen trokken vanaf dan richting Amsterdam en Rotterdam om er te blowen. Daarom kwam er vier jaar later, in 1976, een wijziging in de wet waarin het begrip softdrugs beter werd omschreven.

In 1930 overlijdt Arthur Conan Doyle, de geestelijke vader van detective Sherlock Holmes. Hij was arts van opleiding, maar vooral een veelschrijver in een breed oeuvre. In 1887 verscheen Sherlock Holmes voor het eerst in het verhaal A Study in Scarlet. Na vier jaar al, in november 1891, schreef hij aan zijn moeder dat hij sterk overwoog om Sherlock Holmes te doden, zodat hij eens en voor altijd er van af was, want de detective leidde hem af van betere schrijfsels, schreef hij. Nog eens twee jaar later, in 1893, dit jaar dus 130 jaar geleden, was het zover in het verhaal The Final Problem, waarin Holmes en zijn aartsvijand Professor Moriarty, samen omkomen in een waterval in Zwitserland. De lezers pikten dit echter niet en Sherlock Holmes keerde terug als overlevende. En zo is het tot op vandaag nog altijd.

Maandag is het vijf jaar geleden, in 2018, dat een volledige kindervoetbalploeg na twee weken wordt gered uit een ondergelopen grot in Thailand. Eén van de duikers overleefde de reddingsactie niet. Meer hierover maandag zelfde uur in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma8juli

Volgens een persbericht van de Amerikaanse luchtmacht vandaag in 1947 is in Roswell in New Mexico een vliegende schotel neergestort. Heel wat getuigen zagen een buitenaards ruimteschip én buitenaardse lijken. Een dag later kwam er een nieuw persbericht waarin werd gesproken over een neergestorte weerballon. In de loop van de jaren volgden verschillende verklaringen. De meest recente dateert van 13 jaar geleden in 2011. Dan maakte de FBI een verslag uit 1950 openbaar, dus van drie jaar na het Roswell-incident, waarin een luchtmacht-functionaris drie ufo’s en negen lichamen rapporteerde.

8 juli is meestal een dag van regen. In 1952, verdrinken zes arbeiders bij de plotse overstroming van De Soor in de Ardennen als in één uur tijd 32 liter water per m2 uit de lucht valt. In 1960 valt 58 liter per m2 regen in de buurt van Sint-Niklaas. 90 liter regen per m2 noteren we in 1975 in de Ardennen met veel schade aan de gewassen door hagelbuien. En géén regen op 8 juli 1976, want dat is de laatste dag van een hittegolf sinds 23 juni met maar liefst 16 dagen temperaturen boven de 30°C.

8 juli is voor de sportliefhebber een dag van tv-kijken.
– In Italië vindt in 1990 de finale plaats van het WK-voetbal tussen titelverdediger Argentinië en West-Duitsland. Eén doelpunt van West-Duitsland was genoeg om de WK-beker mee naar huis te nemen.
– En op diezelfde 8ste  juli in 1990 vindt in Wimbledon de mannenfinale plaats tussen de Zweedse tenniser Stefan Edberg en de Duitse tegenspeler Boris Becker. Edberg won in vijf sets.
– Nog tennis op 8 juli, maar dan wel in 2007. Dan wint Roger Féderer voor de 5de keer Wimbledon door in de finale Rafaël Nadal te verslaan.
– En in 2012, wint Féderer voor de 7de keer Winbledon. In de finale was hij dan te sterk voor Andy Murray.

Precies 20 jaar geleden, vandaag in 2004, is de laatste Belgische oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog overleden. Emile Brichard werd 105. In juli 1915 werd hij opgeroepen en in dienst gesteld als verpleger in De Panne. 

Op 9 juli 1441 overlijdt schilder Jan van Eyck, bekend van Het Lam Gods. Meer hierover in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Di9juli

In 2015 wordt de 30 000ste Last Post geblazen aan de Menenpoort in Ieper. De eerste Last Post werd geblazen in 1928 als eerbetoon aan de gesneuvelden, tien jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Nu is het een eerbetoon aan alle gesneuvelden. The Last Post wordt elke avond gespeeld om acht uur aan de Menenpoort in Ieper.

Vandaag passeert de tweede rit van de Ronde van Frankrijk door Deinze. In 2007 wel te verstaan. Lucien Buyse van Wontergem was de Deinse Tourwinnaar van 1926. Dat was de langste Ronde van Frankrijk ooit, nl. 5.745 km. De Tour van vandaag in 2007 passeerde de provinciegrens in Aarsele waar gewezen wielrenner Roger De Cock woonde. Gert Steegmans won vandaag in 2007 de massasprint in Gent voor kopman Tom Boonen.

In de finale van het WK-voetbal in 2006 wint Italië van Frankrijk met 5-3 na strafschoppen.

Het weer is op 9 juli voor ieder wat wils. In 1984 zorgen hagelstenen voor schade aan serres en moestuinen vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In 1981 valt er 6,5 cm regen per m2 in twee uur tijd. In 1972 vallen opnieuw hagelstenen tot 5 cm dik. In 1959 is het heel warm met bijna 36°C en in 1956 staat de thermometer op 31°C. En dat allemaal op 9 juli.

In 1922 zwemt Johnny Weissmüller als eerste onder de minuut op de 100 m vrije slag. Hij werd later bekend als Tarzan in de gelijknamige films.

Koning Hendrik VIII van Engeland laat zijn huwelijk met zijn vierde vrouw Anna van Kleef nietig verklaren. Dat gebeurde al kort na het huwelijk in 1540 én met wederzijdse toestemming. Toen Hendrik haar voor het eerst zag, beschreef hij haar als een Vlaamse knol. Zoals bekend had Hendrik VIII zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden.

De bezieler van de olieverf-schilderkunst, Jan van Eyck, overlijdt op 9 juli 1441, ten gevolge van de pest. Zoals bekend was Het Lam Gods van zijn broer, maar werd het uiteindelijk wel afgewerkt door Jan van Eyck. Hij behoorde tot de Vlaamse Primitieven. Hij was een bekend portretschilder. Naast de schilderkunst was Bruggeling Van Eyck ook een bekwaam diplomaat en adviseur van de Bourgondische hertog Filips de Goede.

Morgen is het precies een halve eeuw geleden, in 1974, dat er een einde komt aan de eerste grote oliecrisis die negen maanden duurde.

Wo10juli

Op 10 juli 2018 worden de laatste jongeren en hun trainer van een lokale voetbalploeg gered zijn uit een ondergelopen grot in Thailand. Het nieuws raakte twee weken eerder bekend. Een voetbalteam van jongens tussen 11 en 16 en hun trainer van 25 waren ingesloten in de grot Tham Luang (oe). Die was door de zware regenval voor een groot deel ondergelopen. Na negen dagen ontdekten duikers de groep in een luchtbel op 4 km van de ingang. Eén van de duikers overleefde de reddingsactie niet wegens te kort aan zuurstof.

Ons land schaft op 10 juli 1996 als laatste Europees land de doodstraf af. Die werd wel in ons land al sinds 1950 niet meer uitgevoerd. En voor 1950 was het alleen nog voor oorlogsmisdadigers. Maar de doodstraf stond dus inderdaad nog wel altijd zwart op wit in het wetboek als zwaarste straf. Uiteindelijk werd de afschaffing van de doodstraf opgenomen in de grondwet in 2005. 

Op 10 juli 1985 wordt het eerste Greenpeace-schip Rainbow Warrior door de Franse geheime dienst met twee mijnen tot zinken gebracht. Eén iemand kwam hierbij om het leven. Het was van plan om een protestactie uit te voeren tegen de Franse kernproeven op het atol Moruroa. Dag op dag 20 jaar later, vandaag in 2005, raakte bekend dat de dan al overleden president Mitterand, zelf de toestemming had gegeven voor die aanslag. Een aanslag die hij nochtans, in 1985, in de media sterk had veroordeeld.

In de stad Seveso, ten noorden van Milaan, komt in 1976 een uiterst giftige gaswolk vrij uit een chemisch bedrijf. Dat gebeurde na een ontploffing in het bedrijf. De bladeren vielen van de bomen midden in de zomer, groenten in de moestuin verdorden, huisdieren stierven en mensen werden ziek. Het duurde maar liefst twee weken voor de Italiaanse autoriteit de omvang van de milieuramp besefte. De strenge anti-abortuswet in Italië werd speciaal voor de streek rond Seveso en Milaan versoepeld, wegens het grote risico op mismaakte foetussen.

Vandaag een halve eeuw geleden, in 1974, komt een einde aan de zogenaamde eerste oliecrisis die negen maanden heeft geduurd. De oliecrisis was een opzettelijk gecreëerd tekort aan aardolie door de Arabische landen, om zo de olieprijs in het westen te doen stijgen. Het waren vooral de westerse landen die Israël steunden, die het slachtoffer moesten worden. Het was ook in deze periode dat de eerste autoloze zondag er kwam.

Morgen is het 11 juli en dan hebben we het uiteraard over de Guldensporenslag. Hoe zat dat precies en wat was de aanleiding? Dit en nog veel meer hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do11juli

We reizen al meteen terug naar het begin van de 14e eeuw, naar 11 juli 1302, want dan vindt de Guldensporenslag plaats. Vlaamse steden verdrongen hiermee de koning van Frankrijk, Filips de Schone. De Slag bij Kortrijk, zoals de Guldensporenslag oorspronkelijk werd genoemd, was een gevolg van de Brugse Metten twee maanden eerder. Franse soldaten werden dan door Bruggelingen uitgemoord. Het Franse leger nam wraak en wou de Vlaamse steden weer onder Frans gezag krijgen. De Guldensporenslag was opmerkelijk, omdat voornamelijk boeren en ambachtslieden erin slaagden een volwaardig gewapend leger van Franse ridders te verslaan. De Groeningebeek hielp de Vlamingen wel een handje. Hendrik Conscience maakte in zijn boek ‘De Leeuw van Vlaanderen’ de slag om de gulden sporen tot een heldendaad.

In 1987 wordt in Zagreb in ex-Joegoslavië, nu Kroatië, de vijf miljardste bewoner op aarde geboren. Matej Gaspar, want zo heet hij, is vandaag dus 37. 12 jaar later, eind 1999, kwam in Sarajevo de zes miljardste baby op aarde. Nog eens 12 jaar later, eind 2011, werd in de Filippijnen de zeven miljardste baby geboren. Sinds 15 november 2022 zijn we met 8 miljard. Om de 12 jaar kwam er dus één miljard mensen bij. De verwachting is dat we de 9 miljard niet zullen halen en de bevolking zal stagneren of dalen wegens minder geboortes. Eén van de reden daarvoor is dat vrouwen nu wereldwijd meer en meer voor een professionele loopbaan kiezen.

In 2012 is Rutger Kopland overleden. De Nederlandse psychiater en hoogleraar was bij het grote publiek vooral bekend als dichter en schrijver. Thema’s die in zijn werk terugkeerden waren ‘de tijd die voorbij gaat’ en de natuur in al haar facetten. Zo zijn ‘Jonge sla’ en ‘Over het verlangen naar een sigaret’, twee bekende gedichten van hem. Zijn werk werd onder meer vertaald in het Engels, het Duits en het Italiaans. In 1988 kreeg de dichter de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre. Na een ernstig ongeluk in 2005 trok Rutger Kopland zich terug uit de openbaarheid. Zijn echte naam was Rudi van den Hoofdakker. Als psychiater en hoogleraar was hij expert in de betekenis van de slaap en de biologische klok voor het emotionele leven. 

Morgen is het precies 35 jaar geleden, op 12 juli 1979, dat het eerste Amerikaanse ruimtestation, Skylab, gecontroleerd neerstort. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.  

Vr12juli

In 1536 overlijdt de Nederlandse humanist, theoloog en filosoof Erasmus. Zijn bekendste boek was ‘Lof der Zotheid’ met kritiek op de Rooms-katholieke kerk. Erasmus heette eigenlijk Geert Geertszoon en was sinds 1516 in Mechelen raadsheer van de jonge Keizer Karel. 

In 1957 maakt Dokter Burney wereldwijd dat er een verband is tussen roken en longkanker. Het duurde dan nog wel 40 jaar, tot eind jaren negentig, vooraleer het bij het grote publiek doordrong dat roken schadelijk is voor de gezondheid.

Vandaag exact 45 jaar geleden, in 1979, storten honderden brokstukken van het Amerikaanse ruimtestation Skylab min of meer gecontroleerd neer in de Indische Oceaan én in dunbevolkte gebieden in Australië. Het ruimtestation was onbestuurbaar geworden en al 5,5 jaar onbemand. Het was amper negen maanden bemand met drie keer drie atronauten om te onderzoeken of mensen gedurende een lange tijd konden wonen en werken in de ruimte. Skylab was het eerste Amerikaanse ruimtestation in een baan om de aarde, de voorloper dus van het Internaal Ruimtestation ISS dat negen jaar na Skylab werd gelanceerd.

Vandaag precies 45 jaar geleden, op 12 juli 1979, vindt de Disco Demolition Night plaats, een Amerikaans protest tegen discomuziek. Die vond plaats tijdens een baseball-tornooi in Chicago. Tussen twee wedstrijden werd een grote hoeveelheid platen met discomuziek opgeblazen. Er was behoorlijk veel schade en het baseball-tornooi werd stopgezet. De Disco Demolition Night was het begin van het einde van de discomuziek.

In 2022 slaagt de Nasa erin om voor het eerst 13 miljard jaar terug in de tijd te kijken van het universum. Dat is tot kort na de geboorte van het universum, dus wat er gebeurd is net na de big bang. Je ziet in één beeld hoe het was toen en nu. Dat beeld werd gezien door de ruimtetelescoop James Webb, de opvolger van de Hubble. De James Web-telescoop bevindt zich op 1,6 miljoen km van de aarde en is in staat nòg dieper te kijken, nl. tot op 100 miljoen jaar na de oerknal. Dat is in ruimtetermen dus héél dicht bij de oerknal. 

Op 15 juli 2021 trekt de aanhoudende hevige regen een waanzinnig spoor van vernieling in de Ardennen en midden-België. Vijf Belgen kwamen op die eerste dag om het leven, maar de uiteindelijke tol bedroeg voor ons land 41 doden. Maandag hoor je hierover meer in een nieuwe aflevering van de TM.

Do13juli

In 1923 worden in de heuvels boven Los Angeles de 15m-hoge letters ‘Hollywood’ geplaatst, vandaag dus precies 100 jaar geleden. Aanvankelijk stond er Hollywood-land, maar eind jaren 40 verdwenen die vier laatste letters.

In 1967 overlijdt de Britse wielrenner Tom Simpson in de Ronde van Frankrijk. Hij werd 29. Het was die dag zéér warm met op de thermometer 42°C. In de slotkilometers van de beruchte bergrit naar de top van de Mont Ventoux viel Simpson van zijn fiets. Hij raakte bewusteloos, werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg. De oorzaak van zijn dood was een combinatie van de grote hitte, uitdroging, zijn karaktertrek nooit te willen opgeven, alcohol en het gebruik van amfetamine. 

In 1977 leggen enkele heftige bliksems ’s avonds het elektriciteitsnet in NY-city plat. Het duurde maar liefst 25 uur vooraleer de panne was hersteld. Tijdens de stroomuitval waren er veel vernielingen, meer dan 1.000 brandstichtingen en 1.600 plunderingen. Hiervoor werden 3.700 mensen gearresteerd. The Thrammps hebben de black-out van vandaag in 1977 op vinyl vereeuwigd in het nummer ‘Where were you when the lights went out?’ En in 2019, dag op dag 42 jaar na de blackout van vandaag in 1977, was het ’s avonds weer van dat, maar het probleem was tegen middernacht al opgelost.

In 2012 keurt het parlement definitief de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde goed. Dat was 20 jaar na de goedkeuring van het St-Michielsakkoord waar BHV al op de agenda stond. Brussel-Halle-Vilvoorde was de enige kieskring in ons land die meerdere gewesten en taalgebieden overlapte. Zo konden Franstalige politici in Brussel, in enkele eentalige Nederlandse kantons, opkomen voor het federale parlement. BHV werd dan vandaag in 2012 gesplitst in twee kieskringen. Wie in de kieskring Brussel-Hoofdstad woont, kan enkel nog kiezen voor de Brusselse kandidaten. Wie in de kieskring Vlaams-Brabant woont kan alleen kiezen voor kandidaten uit Vlaams-Brabant, tenzij ze in één van de zes faciliteitengemeenten wonen. Zij kunnen kiezen om hun stem te geven aan Vlaams-Brabantse ofwel aan Brusselse kandidaten. 

Morgen is het vijf jaar geleden, op 14 juli 2018, dat de Rode Duivels de derde plaats behaalden in het WK-voetbal. Ze wonnen met 2-0 van Engeland in de troostfinale. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr14juli

Het zit vooraan in het nieuws van 14 juli 2018, vandaag dus vijf jaar geleden: de Rode Duivels van bondscoach Roberto Martinez behalen de derde plaats in het WK-voetbal in Rusland. Ze wonnen met 2-0 van Engeland in de troostfinale. Het was de beste prestatie van de Rode Duivels ooit op een wereldbeker. De tweede beste prestatie was die van 1986. Toen waren ze vierde. Dé Rode Duivel van het WK van 2018 was Eden Hazard.

Op de Franse nationale feestdag in 2016 rijdt in Nice een vrachtwagen 86 mensen dood die net het vuurwerk hadden bijgewoond. De chauffeur reed 2 km over de Promenade des Anglais. Hij werd uiteindelijk achter het stuur door de politie doodgeschoten. De aanslag in Nice werd opgeëist door IS.

In 2010 wordt de streek rond Leuven getroffen door een zéér hevige storm met maar liefst 20 500 bliksems in één uur tijd. Dat was elke seconde 5 tot 6 flitsen en dat één uur lang.

Vandaag in 2006 overlijdt Kapitein Zeppos. Acteur Senne Rouffaer leerde tijdens de opnames van de jeugdserie zijn vrouw Vera Veroft kennen, die ook de rol van zijn vrouw Ariane Despinal speelde in de serie. Kapitein Zeppos werd ook door de BBC uitgezonden. Senne Rouffaer werd 80.

Op de Franse nationale feestdag in 1964 wint Jacques Anquetil voor de vijfde keer de Ronde van Frankrijk. Hij was de eerste die daarin slaagde. Anquetil was een sterke tijdrijder. Maar hij stak zijn dopinggebruik niet onder stoelen of banken. Ook Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain hebben de Tour vijf keer gewonnen.

In 1867 geeft Alfred Nobel een demonstratie van zijn nieuwe uitvinding, het dynamiet. Zijn uitvinding vergemakkelijkte het ontginnen van ertsen. Toen hij zag dat zijn uitvinding ook als wapen werd gebruikt in oorlog, kreeg hij een gewetensprobleem. Daarom schonk hij jaarlijks geld aan de wetenschap, in de vorm van Nobelprijzen voor wetenschap, natuurkunde en scheikunde. De andere Nobelprijzen, zoals die voor de vrede en de literatuur, zijn van de Zweedse staat.

Op 17 juli 2014 wordt vlucht MH17 uit Schiphol met een luchtdoelrakket neergeschoten in de buurt van de stad Donetsk in Oekraïne. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 juli hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma15juli

Op 15 juli 2021 trekt de aanhoudende en hevige regen een waanzinnig spoor van vernieling in de Ardennen en midden-België. Alleen de provincies Henegouwen, en West- en Oost-Vlaanderen bleven gespaard. De Maas kon de zondvloed dagenlang niet aan. Vijf Belgen kwamen op die eerste dag, vandaag in 2021, om het leven, maar de uiteindelijke tol bedroeg voor ons land 41 doden. 

Het is voorpaginanieuws in 1997. Modeontwerper Gianni Versace is doodgeschoten door Andrew Philip Cunanan. Hij vuurde twee kogels op Versace voor zijn huis in Miami. Versace was het vijfde slachtoffer van de seriemoordenaar. Op de begrafenis waren vele bekenden zoals prinses Diana, die anderhalve maand later verongelukte, en Elton John, die zijn nieuwe album The Big Picture aan de vermoorde modeontwerper opdroeg. 

Het zit vooraan in het nieuws vandaag op 15 juli 1996: op de vliegbasis van Eindhoven is een C130 van de Belgische luchtmacht neergestort. 34 inzittenden kwamen om het leven. De passagiers waren jonge leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht. De brandweer wist niet hoeveel passagiers er aan boord waren. Daardoor begon de brandweer met het blussen in plaats van eerst levens te redden. 

Vandaag op 15 juli 1542 overlijdt Lisa Gherardini, beter bekend als Mona Lisa, vereeuwigd in het schilderij van Leonardo Da Vinci. Het schilderij bleef altijd in zijn bezit, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci was een perfectionist. Hij overleed in Frankrijk en daarom hangt de Mona Lisa in het Louvre en niet in zijn geboorteland Italië. 

Vandaag 925 jaar geleden, op 15 juli in het jaar 1099, nemen de kruisvaarders de stad Jeruzalem in als eindpunt van de Eerste Kruistocht die drie jaar duurde. De Eerste Kruistocht was een militaire expeditie in opdracht van paus Urbanus II om het Heilig Land terug te nemen van de moslims. De inname van Jeruzalem was één van de grootste slachtingen uit de middeleeuwse geschiedenis. Voor de kruisvaarders was het bloed een heilige daad in ‘De Oorlog die God wou’ en de onthoofdingen waren de boetedoening. Godfried van Bouillon was één van de leiders van de Eerste Kruistocht. 

Morgen is het precies vijf jaar geleden, in 2019, dat de NAVO na 30 jaar eindelijk toegeeft dat er Amerikaanse atoombommen en kernwapens liggen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. 

 

Di16juli

Net een jaar geleden (2024) is Jane Birkin overleden. De Brits-Franse actrice en zangeres kennen we vooral van de evergreen Je t’ aime, moi non plus, in duo met Serge Gainsbourg, met wie ze een langdurige relatie had én een dochter, Charlotte Gainsbourg. We kennen Jane Birkin ook wel van haar iconische Hermès-tas, de Birkin Bag. Ze was ook een activiste voor dierenrechten. In 2008 kreeg ze de hoogste Franse onderscheiding, nl. de benoeming tot ‘Officier de la Légion d’honneur’. Jane Birkin werd 76.

Het is voorpaginanieuws vandaag in 2019, dag op dag vijf jaar geleden. De NAVO bekent eindelijk na 30 jaar dat er Amerikaanse atoombommen en kernwapens liggen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in de provincie Limburg. Het was al die tijd een publiek geheim. Vredesactivisten protesteerden geregeld tegen de aanwezigheid van de kernwapens in Kleine Brogel. De overheid bevestigde noch ontkende 30 jaar lang. De bekentenis van de Navo kwam er na discussie over de aankoop van de F35 als opvolger voor de F16. Alleen de F-35 kan de Amerikaanse kernwapens dragen. Ook in Duitsland, Italië, Nederland en Turkije liggen nog Amerikaanse atoombommen en kernwapens, samen met ons land zowat 150.

Vijf jaar geleden, in 2019, is de Duitse politica Ursula von der Leyen door het Europees Parlement verkozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Zij volgde Jean-Claude Juncker op. Voorzitter van de Europese Commissie is een zeer invloedrijke functie. De Commissie is de enige instelling van de Europese Unie die Europese wetten kan voorstellen.

In 2014 overlijdt Karl Albrecht, vandaag 20 jaar geleden. Samen met zijn broer was hij oprichter van de supermarktketen Albrecht Discount of kortweg Aldi.

De komeet Shiemaker Levy stort te pletter op de planeet Jupiter in 1994, vandaag exact 30 jaar geleden. De sterke aantrekkingskracht van de reuzenplaneet trok de komeet naar zich. Die kracht was zelfs zo hevig dat de komeet in stukken werd getrokken. Zes dagen lang vielen stukken komeet te pletter aan een snelheid van 200 000 km/u. Gelukkig dat de komeet werd aangetrokken door Jupiter anders was zij op onze aarde terechtgekomen en was het met de mensheid gepasseerd.

Morgen is het dag op dag tien jaar geleden, in 2014, dat een passagiersvliegtuig van KLM boven Oekraïne per vergissing wordt neergehaald door Pro-Russische rebellen.

Wo17juli

Vandaag vijf jaar geleden, in 2019, wordt Kevin Spacey vrijgesproken van seksueel geweld tegen een tiener. De zaak werd geseponeerd, omdat het slachtoffer niet wou getuigen op basis van het zwijgrecht. De acteur moet wel uit de buurt van het slachtoffer blijven. Spacey had drie jaar eerder, in de zomer van 2016, een jongen van 18, die als bediende werkte in een restaurant, dronken gemaakt en betast. Tegen Space kwamen meer dan dertig klachten over seksuele agressie. De streamingdienst Netflix schrapte Spacey in de succesreeks House of Cards, waarin hij nochtans de hoofdrol speelde van de Amerikaanse president.

Dag op dag 20 jaar geleden, op 17 juli 2014, stort vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer nabij de stad Donetsk in Oekraïne. Het vliegtuig kwam van Schiphol met aan boord 298 passagiers en bemanningsleden waarvan vier Belgen. De Boeiing 777 werd op 10 km hoogte geraakt door een luchtdoelrakket. Rondom Donetsk was op dat moment een pro-Russische opstand bezig. Op de crashsite werd geplunderd en bewijsmateriaal gemanipuleerd. Op 17 november 2022, acht jaar na de crash dus, veroordeelde de rechtbank van Den Haag drie Russen bij verstek tot een levenslange gevangenisstraf én het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van in totaal meer dan zestien miljoen euro.

Het weer is op 17 juli uitzonderlijk in 1971, want dan vriest het net niet in de Ardennen.

In 1905 wordt de nieuwe wet op de wekelijkse rustdag goedgekeurd. Dat was dan nog een verplichte zondagsrust. De wet was niet van toepassing voor bos- en landbouw, visvangst en het maritiem transport én bij overmacht in alle andere industriële sectoren. In de kerk werd de verplichte rustdag op zondag al gehouden sinds de middeleeuwen.

Op 17 juli 1453 eindigt de 100-jarige Oorlog. Dat was een strijd om de Franse troon. Frankrijk versloeg uiteindelijk Engeland dankzij Jeanne d’Arc. De 100-jarige oorlog was eigenlijk een reeks van oorlogen en conflicten, die uiteindelijk 116 jaar duurde met momenten van vrede. 

Op 18 juli winnen Eddy Merckx en Lucien Van Impe de Ronde van Frankrijk met vijf jaar verschil uiteraard. Je hoort er meer over morgen zelfde tijd in een nieuwe aflevering van de TM. 

Do18juli

Op 18 juli in de Tour van 1995 overlijdt de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli. Tijdens een afdaling viel hij met zijn hoofd op een betonblok. Hij droeg geen helm. Zijn ploegmaten wilden de Tour beëindigen, maar werden door Fabio’s weduwe omgepraat. De premies van de rit werden aan de nabestaanden geschonken. Twee dagen later kwam de toen nog vrij onbekende ploegmaat Lance Armstrong alleen aan en droeg de ritoverwinning op aan Casartelli. 

18 juli 1991 is de sterfdag van de Waalse politicus en burgemeester André Cools van de Parti Socialiste. Hij werd doodgeschoten in Luik toen hij met zijn vriendin zijn appartement verliet. Vijf jaar later werden twee Tunesische huurmoordenaars gearresteerd. De hoofdverdachte was partijgenoot Alain Van der Biest die in 2002 zelfmoord pleegde. Vijf jaar later, in 2007, kreeg de moordenaar van André Cools 20 jaar gevangenis, maar kwam al na vier jaar weer vrij. 

Eddy Merckx en Lucien Van Impe winnen op 18 juli de Ronde van Frankrijk. Merckx doet dat in 1971 voor de derde keer, Van Impe voor de eerste en enige keer dag op dag vijf jaar later in 1976. Nederlander Joop Zoetemelk was telkens tweede. Lucien Van Impe, ook wel de ‘Kleine van Mere’ genoemd, is nog altijd de laatste Belgische winnaar van de Tour. 

Adolf Hitler publiceert vandaag in 1925 zijn boek Mein Kampf, vrij vertaald, mijn strijd, mijn gevecht. Hij schreef het in de gevangenis waar hij een celstraf van vijf jaar uitzat wegens poging tot staatsgreep. Na tien maanden al was hij weer vrij. Hitler was populair bij de Duitse bevolking en dat was zeker zo tijdens en na zijn gevangenisstraf. 

18 juli in het jaar 1100 is de sterfdag van Godfried van Bouillon. Hij was een van de leiders van de Eerste Kruistocht. Dat was een militaire expeditie om het Heilig Land terug te krijgen van de moslims. Dat gebeurde in 1099, bijna dag op dag één jaar voor zijn dood. 

Morgen wordt Adnan Mevitjs Nevic 25. Hij was in 1999 de zes miljardse mens op aarde. Meer hierover, morgen zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Vr19juli

Vandaag in 1999 wordt de 6 miljardste mens op aarde geboren. Dat was de Bosnische jongen Adnan Mevitjs Nevic. Hij wordt vandaag dus 25. Intussen zijn we op aarde al met meer dan 8 miljard. 3 miljard van hen woont in China en India.

In 1991 zijn in Sint-Petersburg de stoffelijke resten teruggevonden van de vermoorde tsaar Nicolaas II en zijn gezin. De laatste Russische tsaar met zijn vrouw, zijn zoon en vier dochters werden op het einde van de Eerste Wereldoorlog, half juli 1918, op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Dat gebeurde door de bolsjewieken onder leiding van Trotski en Lenin, omdat zij wilden vermijden dat de koningsgezinden, de tsaar weer aan de macht zouden brengen. Met de moord op tsaar Nicolaas II kwam een einde aan meer dan 300 jaar koningshuis Romanov in Rusland. In 1998, tachtig jaar na de moord op de tsarenfamilie, werden de stoffelijke resten begraven in de kathedraal van Sint-Petersburg, zeven jaar dus nadat ze, vandaag 1991, werden teruggevonden.

Eddy Merckx wint voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk voor Joop Zoetemelk in 1970. En ook vandaag, maar dan wel in 1981, wint Bernard Hinault de Tour voor de derde keer. Zoals bekend hebben Merckx en Hinault de Tour elk vijf keer gewonnen. Een record dat ook gedeeld wordt met Jacques Anquetil en Michael Indurain.

In 1966 trouwt Frank Sinatra met actrice Mia Farrow die 30 jonger is. Voor hem was het zijn derde huwelijk, voor haar het eerste. De scheiding kwam al na 2 jaar tijdens de opnames van de film Rosemary’s baby met regisseur Roman Polański. Frank Sinatra trouwde nog een vierde en laatste keer, Mia Farrow nog twee keer, ondermeer met Woody Allen.

Vandaag in het jaar 1900 wordt de eerste metrolijn in Parijs geopend. Die lijn is nog altijd de belangrijkste oost-west verbinding en volgt, voor het westelijke deel, de historische as van Parijs onder de Champs-Elysées. Oorspronkelijk liep de lijn van Porte Maillot tot Porte de Vincennes. Later werd de lijn in beide richtingen doorgetrokken tot over de stadsgrens. De allereerste metro ter wereld reed in London 37 jaar eerder dan in Parijs.

Op 22 juli 2011 schiet Anders Breivik 77 jongeren dood op een jeugdkamp in Noorwegen. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Do20juli

Je bent niet langer verplicht om naar de stembus te gaan. Dat besliste de Vlaamse regering vandaag in 2020 door de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en de provincieraadsverkiezingen af te schaffen. En ook de burgemeester zal vanaf de lokale verkiezingen van volgend jaar, in 2024, op een meer rechtstreekse manier verkozen worden, nl. de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt dan automatisch burgemeester. 

In 1973 is het de sterfdag van kung-fu-acteur Bruce Lee, vandaag dus 50 jaar geleden. De doodsoorzaak was een allergische reactie op 1 pijnstiller Het was een tragisch ongeluk. Bruce Lee werd 32. 

Eddy Merckx wint in 1969 voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk. Hij deed dit met net geen 18 min voorsprong op de tweede Roger Pingeon. Het was 30 jaar geleden dat een Belg nog eens de Tour won. Het scheelde weinig of Merckx was in de Tour van 1969 niet eens gestart. In de Ronde van Italië was hij immers betrapt op doping. Maar onder politieke druk van ons land werd zijn straf geannuleerd. Naast zijn gele trui van vandaag in 1969, won hij ook de groene en de bolletjestrui. Merckx won vijf keer de Tour.

In de ‘geschiedenis’boeken is 20 juli een dag om te onthouden. Want in 1969 zet Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan, 20 juli Amerikaanse tijd, bij ons dan al 21 juli. Buz Aldrin stapte als tweede uit de maanlander een kwartier na Armstrong. Twee uur wandelden ze op de maan.

Vandaag 75 jaar geleden, op 20 juli 1948, werd de nieuwe burgerluchthaven in Melsbroek officieel geopend door prins-regent Karel. Tussen 1947 en begin 1949 verliet de luchtvaartmaatschappij de gemeente Haren om zich in Melsbroek te vestigen. Nu is dat onze nationale luchthaven in Zaventem. Het onderhoud van de vliegtuigen van Sabena bleef nog tot begin jaren vijftig in Haren.

In 1944 wordt een aanslag gepleegd op Adolf Hitler. Tijdens een militaire bespreking plaatste Kolonel Claus von Stauffenberg een bom in een aktentas op de grond naast Hitler en vertrok. De bom ontplofte, maar de tas was intussen op een andere plaats gezet. Vier officieren stierven. Hitler zelf was alleen maar gewond. Een dag later werd de kolonel geëxecuteerd. Dagen en weken daarna werden ook nog eens 200 samenzweerders geëxecuteerd.

Morgen is het 10 jaar geleden, in 2013, dat prins Filip koning wordt van ons land. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr21juli

21 juli is onze nationale feestdag. In 1831 legde Leopold I de eed af als eerste koning van ons land. Ons land was dan al bijna één jaar onafhankelijk van Nederland. Traditiegetrouw hoort bij de nationale feestdag een 21-juli-toespraak. Het was pas onze vijfde koning, koning Boudewijn, die dat vandaag in 1984 voor het eerst deed. Ook vandaag, maar dan wel in 2013, treedt Koning Albert II af en wordt zijn oudste zoon prins Filip de zevende koning van ons land.

21 juli is traditioneel de aankomst van de Ronde van Frankrijk op de Champs-Elysées. In 1974 wint Eddy Merckx voor de vijfde en ook laatste keer de Ronde van Frankrijk. Bernard Hinault doet dat ook voor de vijfde en laatste keer, dag op dag 11 jaar later, vandaag in 1985. Vandaag in 1996 ‘kon’ Miguel Indurain de Tour voor de zesde keer winnen, maar Bjarne Riis was sterker en nam het geel mee naar huis. Tien jaar later bekende Riis dat hij de Tour had gewonnen dankzij epo. En in 2013 tot slot, wordt de 100e Ronde van Frankrijk gewonnen door Chris Froome, vandaag dus 10 jaar geleden.

21 juli 1998 is de sterfdag Alan Shepard, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Hij was de eerste Amerikaan in de ruimte en de vijfde man op de maan, bovendien ook de oudste astronaut op de maan. Hij was ook de eerste en de enige die er golf speelde. Alan Shepard behoorde tot de elite van de zeven eerste astronauten voor de bemande vluchten van de Nasa, de zogenaamde Mercury 7. Hij overleed aan leukemie. Alan Shepard werd 74.

Op 21 juli 2007 zingt premier Yves Leterme het Franse volkslied de Marseillaise. De vraag van RTBf-journalist Christophe Deborsu was om het ‘Belgisch’ volkslied te zingen. Dat moest niet in het Frans, maar omdat de vraag in het Frans werd gesteld, zong Leterme het volkslied van Frankrijk en niet van ons land. De journalist vroeg de premier ook wat er op 21 juli wordt herdacht. Het juiste antwoord is uiteraard de eedaflegging van Leopold I, maar premier Leterme gaf als antwoord de afkondiging van de grondwet. De RTBf opende hun journaal van vandaag in 2007 met de blunder van de premier die door de media wereldwijd werd overgenomen. 

Maandag is het precies tien jaar geleden, op 24 juli 2013, dat een hogesnelheidstrein crasht tegen een muur in Santiago de Compostella. Hoe kwam dat ook alweer? Je verneemt het maandag zelfde uur in een nieuwe TM.

Ma22juli

Op 22 juli 2011 laat Anders Breivik een bom ontploffen in de Noorse hoofdstad Oslo en schiet daarna nog 77 jongeren dood op een jeugdkamp. De autobom ontplofte vlak voor het kantoor van de premier. Daar vielen acht doden. De premier en de andere ministers bleven ongedeerd. Twee uur later en op 50 km van Oslo vond een bloedbad plaats op het eiland Utoya. Op het eiland vond een politiek jeugdkamp plaats met 700 jongeren van de regerende sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. Breivik vermomde zich als politieman. En met een smoes, in verband met de bomaanslag in Oslo van twee uur eerder, wist hij alle jongeren om zich heen te verzamelen om ze daarna neer te schieten. 

Vandaag in 1950 keert Koning Leopold III terug naar ons land. Dat was dankzij de Vlamingen die voor een nipte meerderheid zorgden in een referendum bij de Belgische bevolking. Al na 18 dagen in de Tweede Wereldoorlog gaf Koning Leopold III zich over als opperbevelhebber van het Belgisch leger. Hij bleef als gevangene wel in ons land bij zijn volk, wat hem toch wat geliefd maakte. De regering die zich in Frankrijk had teruggetrokken, was het daarmee niet eens. Op het einde van de oorlog in 1944 werden de koning en zijn gezin gedeporteerd naar Duitsland en later naar Oostenrijk, waar ze een jaar later, in 1945, door de Amerikaanse troepen werden bevrijd. Koning Leopold III verhuisde met zijn gezin naar Zwitserland, want de koning was niet meteen van plan om terug te keren naar ons land. Omdat na vijf jaar, in 1950, nog altijd geen politieke oplossing was gevonden, ging de regering in op de vraag van de koning om een referendum te houden met de vraag of hij kon terugkeren. Het antwoord was ja met 57,68 %, dankzij de Vlamingen. Maar na hevige incidenten, stelde hij in de zomer voor om de koninklijke macht dan toch maar beter over te dragen aan zijn zoon, prins Boudewijn.

815 jaar geleden, vandaag in het jaar 1209, worden 20 000 mannen, vrouwen en kinderen uitgemoord door kruisvaarders in de strijd tegen de katharen in het zogenaamde Bloedbad van Béziers (bézié). De katharen waren religieuzen, geïnspireerd op het leven van Christus, maar met een interpretatie van de bijbel die sterk afweek van de rooms-katholieke Kerk. Op de vraag hoe de kruisvaarders de katharen konden onderscheiden van de katholieken, antwoordde de gezant van de paus om ze toch maar allemaal te doden, want God zal de zijnen wel herkennen. 

Morgen is het net een jaar geleden (2023) dat Lotte Kopecky in het geel rijdt in de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di23juli

Vorig jaar (2023) is Martine Tanghe overleden. Ze was de eerste vrouwelijke nieuwsanker van Het Journaal op de openbare omroep. Ze werd gewaardeerd om haar heldere uitspraak van het Algemeen Nederlands. In 2020 ging ze met pensioen, na een carrière van 42 jaar, waarin ze talloze prijzen en onderscheidingen had verzameld, waaronder de Grote Prijs Jan Wauters. Martine Tanghe overleed aan kanker. Ze werd 67.

Net een jaar geleden (2023) wint Lotte Kopecky de eerste rit in de Ronde van Frankrijk voor Vrouwen. Ze reed dan ook voor het eerst in het geel. Van de acht ritten hield ze de gele trui zes dagen. Ze eindigde uiteindelijk als tweede in de Tour van vorig jaar (2023).

23 juli is de sterfdag van Amy Winehouse in 2011. Haar naam werd toegevoegd aan de Club van 27. Dat zijn bekende artiesten uit de muziekwereld die zijn overleden op hun 27ste.

De Russische ballonvaarder Fedor Konyukhov breekt in 2006 het wereldrecord ballonvaren rond de wereld. Hij deed dat in elf dagen, wat 2,5 dag sneller was dan zijn Amerikaanse collega Steve Fossett, die in 2002 als eerste een solovlucht rond de wereld maakte. De 65-jarige Russische orthodoxe priester Fedor Konyukhov, deed de recordvlucht van elf dagen zonder slapen. Hij gebruikte hiervoor een techniek die hij van de monniken had geleerd, nl. een lepel tussen twee vingers vasthouden. Intussen bad hij tot God, de Heilige Maagd Maria en de heiligen, om niet in de oceaan te storten.

De komeet Hale Bopp is al 1,5 jaar zichtbaar, maar vandaag in 1997 is de komeet het best te zien. De komeet was bovendien al zes maanden zichtbaar met het blote oog. Niet gezien? Dan moet je wachten tot het jaar 4377 als ze weer langs de aarde en de zon zal passeren.

40 jaar geleden, vandaag in 1984, is Achiel Buysse overleden, drie keer winnaar van De Ronde van Vlaanderen.

In een nieuwe TM, morgen, blikken we terug op de crash van een hogesnelheidstrein tegen een muur in Santiago de Compostella, in 2013. Meer hierover morgen, 24 juli, in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Wo24juli

In 2019 komt in ons land voor het eerst een hittealarm, vandaag dus vijf jaar geleden. De thermomenter stond immers op 38,9°C. Daarmee werd het record van 27 juni 1947 gebroken. Toen werd 36,6° gemeten in Ukkel. Het record van vandaag in 2019 werd een dag later alweer verbeterd. Toen werd in Ukkel 39,7° gemeten wat meteen de warmste dag was sinds het begin van de metingen, maar meer hierover hoor je morgen in de TM.

Vandaag vijf jaar geleden, in 2019, wordt Boris Johnson premier van het VK. Hij volgde Theresa May op die een stap opzij zette volop in de Brexit-periode. Vijf maanden later won hij ook effectief de verkiezing voor het Lagerhuis. Anderhalve maand later, eind januari 2020, verliet het VK dan uiteindelijk de EU. Drie jaar was Boris Johnson eerste minister tot juli 2022. Dan nam hij ontslag onder druk van de parlementsleden van zijn partij. De onderzoekscommissie kwam tot het besluit dat Johnson het Lagerhuis als premier herhaaldelijk had voorgelogen over de verboden feestjes tijdens de coronapandemie.

Op 24 juli 2013 crasht een hogesnelheidstrein tegen een muur in Santiago de Compostella. De machinist was aan het telefoneren om te weten welk perron het best werd gebruikt om het uitstappen van gezinnen met kinderen te vergemakkelijken. Nog net voor de bocht activeerde de machinist de noodrem, maar door de middelpuntvliedende kracht vliegt de trein uit de bocht en raakt een betonnen muur. Op 4 km van het station van Santiago de Compostella crashte de hogensnelheidstrein aan 179 km/u, waar slechts 80 was toegelaten. 85 van de 222 mensen op de trein kwamen om het leven.

24 juli is de sterfdag van komiek en acteur Peter Sellers in 1980. Hij werd bekend als Inspector Clouseau in de The Pink Panther-films. Leuk om weten is dat hij de eerste man was op de cover van Playboy in het aprilnummer van 1964 was dat.

De Menenpoort in Ieper wordt in 1927 ingehuldigd. Het was een grote plechtigheid in aanwezigheid van koning Albert I en er werd The Last Post geblazen. Zoals bekend, is de Menenpoort een herdenkingsmonument voor de Britse gesneuvelden.

Morgen is het precies dag op dag een kwarteeuw geleden, in 1999, dat Lance Armstrong zijn eerste Ronde van Frankrijk wint. Morgen zelfde tijd hoor je hier meer over in een nieuwe TM.

Do25juli

Precies vijf jaar geleden, 25 juli 2019, is in ons land de warmste dag ooit sinds het begin van de metingen. De thermometer stond op 39,7°C in Ukkel, wat maar liefst 3,1 graden meer is dan het record van 27 juni 1947. In Beitem in West-Vlaaderen was het nog warmer op 25 juli 2019, want daar steeg de temperatuur tot bijna 41°C (40,7°). En in Begijnendijk in Vlaams-Brabant was het warmste plekje in ons land met bijna 42°C (41,8°). 

In het jaar 2000 stort de Concorde neer in Parijs. 113 passagiers en bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Op de startbaan had het vliegtuig een klapband nadat het over een metalen voorwerp was gereden dat was losgekomen van een eerder opgestegen vliegtuig. Het voorwerp scheurde de brandstoftank in de linkervleugel. Lekkende kerosine en vuurvonken door de klapband veroorzaakten een brand. De Concorde kon niet anders dan opstijgen mét een brandende brandstoftank, omdat de snelheid van het vliegtuig al te hoog was om al remmend het einde van de startbaan nog te kunnen halen. De ramp betekende het einde van de Concorde.

Dag op dag een kwarteeuw geleden, in 1999, wint Lance Armstrong zijn eerste Ronde van Frankrijk. Drie jaar eerder was bij de renner teelbalkanker vastgesteld met uitzaaiingen naar longen en hersenen. Zijn zevende en laatste keer dat hij de Tour won, was nagenoeg dag op dag zes jaar na zijn eerste. Zoals bekend werden in 2012 zijn zeven Touroverwinningen afgenomen wegens doping.

In 1968 veroordeelt paus Paulus VI in zijn encycliek Humanè Vitè alle mechanische en chemische middelen tot geboortebeperking. Of in gewone mensentaal gezegd: het condoom en de pil zijn verboden middelen als doel voor minder geboortes. Paulus VI schreef hierna nooit meer een encycliek.

In 1909 vliegt Louis Blériot als eerste over het Kanaal van Calais naar Dover, vandaag 115 jaar geleden. De vlucht van 45 km duurde ruim een half uur. Toen vijf jaar later de Eerste Wereldoorlog uitbrak, ontwiep vlieguigbouwer Blériot tijdens de oorlog meer dan 5600 vliegtuigen vooral voor Frankrijk en Groot-Brittannië. Na de oorlog maakte hij ook de Blériot-motorfietsen.

Morgen zelfde tijd hebben we het onder meer over Evita Péron. Wie is die vrouw die bezongen wordt in het lied Don’t cry for me Argentina? Je hoort het morgen, zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Vr26juli

Het autoschip Fremantle Highway raakt in brand op de Noordzee, ten noorden van het Nederlandsde waddeneiland Ameland, vandaag net een jaar geleden (2023). Het schip vervoerde bijna 4000 nieuwe auto’s, waaronder net geen 500 elektrische. Mogelijks was een explosie van een elektrische auto de oorzaak van de brand. Na een week was het vuur gedoofd. Eén bemanningslid kwam om het leven, de overige 21 raakten gewond. De brand op het autoschip deed de discussie opnieuw oplaaien over de veiligheid van het transport van elektrische auto’s per schip.

Niet Plastic Bertrand, maar Lou Deprijck is de stem van de hit ‘Ca plane pour moi’. Dat is voorpaginanieuws vandaag in 2010. Toen het nummer in 1977 uitkwam, was geweten dat Lou De Prijck de producer van het nummer was, de tekst had geschreven én de bedenker was van de artiestennaam Plastic Bertrand. Maar dat hij het nummer ook zelf had ingezongen, was een goed bewaard geheim. 

Op 26 juli 2007 wordt Michael Rasmussen uit de Ronde van Frankrijk gezet, wegens een leugen over zijn plaats van training. Zijn ploeg zette hem op staande voet aan de deur. Rasmussen reed op dat moment in de gele trui met een voorsprong van ruim 3 min op Alberto Contador en dat op drie dagen voor het einde van de Tour. Contador won dan ook de Tour in 2007 voor de eerste keer. Hij won die twee keer.

26 juli is de sterfdag van acteur Luc Philips in 2002. Zijn meest bekende rol was die van pastoor Munte in ‘Wij, Heren van Zichem’. Hij speelde ook Bompa in de sitcom Bompa en later ook in ‘Chez Bompa Lawijt’.

In 1997 crasht een stuntvliegtuig tijdens een airshow met 50 000 toeschouwers in Oostende. Het liep fout bij een looping. De motor begaf het en het toestel stortte neer vlak bij het publiek. Het ontplofte en schoof als een vuurbal in een tent van het Rode Kruis. De Jordaanse piloot en negen toeschouwers kwamen om het leven.

In 1952 overlijdt Evita Péron aan baarmoederhalskanker. Ze werd slechts 33. Evita Péron was de tweede echtgenote van de Argentijnse president Juan Perón en daardoor zes jaar first lady tot aan haar dood, vandaag in 1952. Op dat moment was zij de machtigste vrouw van de wereld. Ze had veel bewonderaars bij de armen en de arbeidersklasse, wat wel belangrijk was voor de machtspositie van haar man. Uit de musical Evita komt het bekende “Don’t Cry for Me Argentina” gezongen door Julie Covington. 

Op 29 juli 1914 worden de eerste kogels van de Eerste Wereldoorlog gelost, maandag dus 110 jaar geleden. Je hoort er meer over in een nieuwe TM, maandag zelfde uur.

Do27juli

In 2005 veroordeelt een Franse rechtbank een Belgische vrachtwagenchauffeur tot vier maanden voorwaardelijk voor de brand in de Mont Blanc-tunnel zes jaar eerder in 1999. In het midden van de ruim 11,5 km lange tunnel brak een hevige brand uit in zijn vrachtwagen. De vlammen werden nog extra aangewakkerd door lucht die aan de Italiaanse kant in de tunnel werd gepompt. 39 mensen kwamen om het leven. Velen stikten in hun auto, omdat de rookdetectie in de tunnel niet werkte.

Jan Ullrich wint de Ronde van Frankrijk in 1997. En in 1986 doet Greg Le Mond dat ook voor de eerste keer. Hij won daarna nog twee keer de Tour.

In 1994 is het vandaag geen dag om naar zee te gaan, want er valt maar liefst 8 cm regen per m2 in Knokke-Heist. Dat zijn 8 emmers water per m2.

Bugs Bunny doet in 1940 zijn entree in de cartoon A wild Hare, een wilde haas. Hij verscheen echter twee jaar eerder al eens in 1938 als figurant in een filmpje van Porky Pig, nl. Porky’s Hare Hunt. Net zoals in veel van die cartoons van toen staat het pestgehalte hoog. Dat kwam omdat dit, in de tijdsgeest van toen, werd beschouwd als plagen en niet als pesten. Maar in de wereld van de cartoons heet dat netjes ‘a practical joke’.

Kunstschilder Vincent van Gogh schiet zich in de borst vandaag in 1890. Twee dagen later overleed hij. Hij werd 37. Zo staat het in de geschiedenisboeken. Het wapen werd pas in 1960, dus 70 jaar later, teruggevonden op een akker in de buurt van de herberg waar hij toen verbleef. Uit het medisch rapport bleek dat de schotsafstand minstens 5 meter moet zijn geweest en dat het pistool van schuin boven de linkerborst werd afgevuurd, wat onwaarschijnlijk lijkt voor een rechtshandige zelfmoordenaar. Vincent Van Gogh was wel zenuwziek. Zo had hij een jaar voor zijn dood, in een aanval van woede zijn linkeroor afgesneden. Hij schilderde hiervan een zelfportet in de spiegel waardoor het lijkt dat hij zijn rechteroor had afgesneden. Een tekening van de behandelende arts maakte ook duidelijk dat het om zijn linkeroor ging. Vincent Van Gogh had geen succes met zijn werk. In zijn laatste levensjaar had hij toch nog één schilderij kunnen verkopen, nl. de Rode Wijngaard. Pas na zijn dood werd zijn werk wereldberoemd. Zijn schilderijen worden nu duur verkocht.

Morgen winnen een Belg én een Colombiaan allebei voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk. Hoe dat zit, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr28juli

28 juli 1655 is de sterfdag van de Franse militair en dichter Cyrano de Bergerac. Hij schreef twee sciencefictionverhalen die hem wereldberoemd maakten. ‘Histoire Comique des États et Empires de la Lune in 1657 en 5 jaar later het hierop volgende Les États et Empires du Soleil. Het gaat om luchtreizen, bizarre ontmoetingen, gevechten met inboorlingen en juridische processen, diepzinnige discussies met filosofen over politiek en economie, en zelfs ontmoetingen met Plato, Democritos en Descartes. De luchtreizen vinden plaats in een grote houten kist, zeer licht van gewicht, die hermetisch is afgesloten, aangedreven door een kristal en een zeil dat beweegt op zonnewind. De straling van de sterren wordt omgezet in bruikbare energie. We waren dan halverwege de 17de eeuw. Het was in die tijd toch wel verstandig om voorzichtig te zijn met het schrijven over de maan, de zon en de sterren. Want de Kerk en de koning bewaakten met harde hand de wetenschap, de theologie en de politiek. Het was immers nog maar 20 jaar geleden dat Galileo Galilei veroordeeld werd, omdat hij beweerde dat de aarde om de zon draait. 

Een Belg en een Columbiaan winnen op 28 juli voor het eerst en ook voor de enige keer hun Ronde van Frankrijk. In 1912 was dat Odiel Defraeye. En in 2019 was dat Egan Bernal. Vandaag in 1991 wint Miguel Indurain ook voor de eerste keer de Tour. Hij won die wel vijf keer op rij.

In 2005 stopt het IRA met geweld te gebruiken en de strijd alleen nog politiek verder te willen voeren. Meer dan 30 jaar verzette het Iers Republikeinse Leger zich met geweld tegen de binding met het Verenigd Koninkrijk. Dieptepunt was Bloody Sunday in 1972, toen het Britse leger 14 burgers doodschoot tijdens een vreedzame demonstratie in de Noord-Ierse stad Londonderry.

Maandag is het 30 jaar geleden, in 1993, dat koning Boudewijn plots overlijdt in zijn vakantieverblijf in Spanje. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag!

Ma29juli

Dag op dag 110 jaar geleden, op 29 juli 1914, worden de eerste kogels van de Eerste Wereldoorlog gelost. Dat begon met een bombardement vanaf Oostenrijkse schepen op de Donau, naar de stad Belgrado in Servië. De aanval van Oostenrijk was een rechtstreeks gevolg van de moord op kroonprins Franz-Ferdinand van Oostenrijk, precies een maand eerder. Hij werd doodgeschoten door een Servisch nationalist in Sarajevo. Dit was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De oorzaak van de eerste wereldoorlog was een reeks conflicten in Europa en Rusland en hun bijhorende kolonies, waardoor zo de hele wereld erbij betrokken raakte.

 

Op 29 juli 1981 geven prins Charles en Lady Diana elkaar het ja-woord in St-Paul’s Cathedral in London. Charles ontmoette Diana Spencer vier jaar eerder, in 1977, tijdens een bezoek aan haar zus Sarah. Diana was toen 16. Charles was 13 jaar ouder. Al gauw bleek in de beginjaren van het huwelijk, dat Charles zijn vorige vriendin, Camilla Parker Bowles, niet kon vergeten. De officiële scheiding tussen Charles en Diana kwam er na 15 jaar in de zomer van 1996. Ze waren dan al vier jaar niet meer samen. Bijna dag op dag een jaar na de scheiding verongelukte Diana in Parijs in 1997.

 

Dag op dag 40 jaar geleden, op 29 juli 1984, wordt Lieve Desmet uit Dentergem teruggevonden in een gerstenveld in Kanegem. Ze was aangerand en gewurgd met een touw dat nog rond haar hals zat. Drie maanden eerder, begin mei 1984, verdween de 13-jarige leerlinge spoorloos op weg met de fiets van school naar huis. Haar fiets en boekentas werden dezelfde dag nog teruggevonden in de buurt van de Poelbergmolen. De hoofdverdachte, Gustaaf Vande Veire, een cafébaas van 47, verdween anderhalve maand later spoorloos. Het gerechtelijk onderzoek werd in 2014 stopgezet. Indien de verdachte nog leeft, is hij nu eind de tachtig.

 

In 2012 wint de Nederlandse wielrenster Marianne Vos goud in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in London. In dat jaar behaalde ze 24 overwinningen en was ze al voor de tweede keer wereldkampioen.

 

Morgen is het precies 20 jaar geleden, in 2004, dat er 24 doden vallen bij de ontploffing na een gaslek in Ghislenghien.

Di30juli

Net een jaar geleden (2023) is Bea van der Maat overleden aan de gevolgen van ALS. Ze werd 62. Zij was zangeres van Won Ton Ton die we kennen van de hit I lie and I cheat. Ze was ook presentatrice van onder meer Tien om te Zien op VTM. En als actrice speelde ze aan de zijde van Urbanus in Koko Flanel.

24 doden, waaronder vijf brandweermannen! Dat is de trieste balans van een ontploffing door een gaslek in Ghislenghien, in de provincie Henegouwen, in 2004, vandaag exact 20 jaar geleden. De ontploffing was zo hevig dat de trilling 10 km ver voelbaar was. Een opeenvolging van misverstanden en onderschattingen lag aan de basis van de ramp. Fluxys was de beheerder van de gasleiding op het industrieterrein. Die kreeg meerdere meldingen van een gasgeur, maar negeerde die meldingen, omdat de straat voor hen onbekend was. Die was immers kort daarvoor van naam gewijzigd. De uiteindelijke schuld kwam voor rekening van de architect, de werfleider en het bouwbedrijf dat de gasleiding beschadigde. Ze kregen een boete met uitstel.

De Francorchamps-wet wordt vandaag in 2003 door de Belgische senaat goedgekeurd. Die liet opnieuw tabaksreclame toe tijdens de Belgische Grand Prix. Zo kwam er een jaar later, vanaf 2004, opnieuw een Belgische Grand Prix in het Waalse Spa-Francorchamps! In 2003 was die van de kalender geschrapt, omdat de F1-organisatoren niet nog eens een Grand Prix zonder tabaksreclame wilden. 

In 1971 landt Apollo 15 op de maan. Het was de vierde maanlanding in twee jaar tijd. David Scott en James Irwin waren de zevende en de achtste mens op de maan. De astronauten lieten een Belgisch kunstwerk op de maan achter. De Fallen Astronaut is een aluminium beeldje van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het is ter nagedachtenis aan alle verongelukte astronauten en kosmonauten. Op de maan werd ook de bekende natuurproef gedaan waarbij een hamer en een pluim even snel vallen, waarmee werd aangetoond dat op een hemellichaam zonder atmosfeer en zonder luchtweerstand, elk object, licht of zwaar, altijd met dezelfde snelheid valt, wat Galileo Galilei in de 17de eeuw al had berekend.

Morgen is het 80 jaar geleden, in 1944, dat het vliegtuig van Antoine de Saint-Exupéry neerstort in zee. We kennen hem als de auteur van Le Petit Prince. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr31juli

In 2022 wint Engeland de finale van het EK-voetbal voor vrouwen. In een uitverkocht Wembley wist gastland Engeland met 2-1 Duitsland naar huis te spelen in de verleningen. Chloe Kelly kroonde The Lionesses voor de allereerste keer tot Europees kampioen.

Op 31 juli 1993 overlijdt plots koning Boudewijn in zijn vakantieverblijf in Spanje. Hij werd 62. Hij was 43 jaar koning, waarvan het eerste jaar als koninklijke prins, toen de regering aan zijn vader, Leopold III, had gevraagd af te treden als koning. Dat was de zogenaamde koningskwestie. Koning Boudewijn is ook te linken aan de mini-koningskwestie. In 1990 weigerde hij immers de abortuswet te ondertekenen, wegens gewetensproblemen. De regering van Wilfried Martens ondertekende de wet dan maar alleen, omdat de koning gedurende 36 uren was afgetreden.

In 1972 overlijdt Paul-Henri Spaak. Hij was eerste minister onder meer in de regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog én tijdens de koningskwestie over de niet gewenste terugkeer van koning Leopold III. Paul-Henri Spaak was een groot voorstander van een eengemaakt Europa. Tijdens zijn regeerperiode werd ook het vrouwenkiesrecht ingevoerd.

31 juli 1961 is de sterfdag van Paul Deman, winnaar van de allereerste Ronde van Vlaanderen in 1913. Als courreur had hij de juiste fysiek, want in de Eerste Wereldoorlog was hij een spion per fiets. Documenten werden in zijn pet met dubbele voering verstopt. Kleine papiertjes met informatie over militaire transporten, munitiedepots en spoorwegen werden weggemoffeld in zijn fietsframe. Eind september 1918 werd hij gesnapt en opgesloten in de gevangenis van Leuven. De executie was gepland voor 12 november, maar een dag eerder, op 11 november, was het wapenstilstand en met een telegram van de Belgische regering werd hij gered van het vuurpeloton.. Voor zijn spionagewerk ontving hij verschillende medailles.

In 1944 stort het vliegtuig van Antoine de Saint-Exupéry in zee, vandaag exact 80 jaar geleden. De Franse schrijver en luchtmachtpiloot was nochtans een ervaren vliegenier. Het duurde 60 jaar tot in 2004 vooraleer de wrakstukken werden teruggevonden voor de kust van Marseille op 60 m diepte. Antoine de Saint-Exupéry is het meest bekend als schrijver van Le Petit Prince.

Morgen is het dag op dag 80 jaar geleden, op 1 augustus 1944, dat het Joodse meisje Anne Frank haar allerlaatste dagboekverhaal schrijft. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.