Wo1jan

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden, op de eerste dag van het jaar 2000, dat er een wereldwijde computerstoring is aangekondigd in de zogenaamde Millenniumbug. Het gevreesde probleem lag onder meer bij de datum die werd aangemaakt tijdens het opslaan van een bestand. Vanaf 1 januari 2000 is dat altijd het volledig jaartal van vier cijfers. Voor 1 januari 2000 waren dat alleen de laatste twee cijfers van het jaar. De gevreesde wereldwijde computerstoring was nauwelijks voelbaar.

 

In 1995 wordt de provincie Brabant gesplitst in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel, vandaag precies 30 jaar geleden. Sindsdien telt ons land tien provincies in plaats van negen. Dat was drie jaar eerder, in 1992, goedgekeurd door de regering Dehaene I in de vierde staatshervorming, beter bekend als het St-Michielsakkoord.

 

Op 1 januari 1974 begint Radio Mi Amigo met uitzenden vanop zee. Dat gebeurde vanop het zendschip van Radio Caroline. De initiatiefnemer was Sylvain Tack, ondernemer van Suzy Wafels en het poptijdschrift Joepie én sponsor van onder meer Paul Severs. Acht maanden later werd bij wet verboden nog uit te zenden vanop zee, maar Mi Amigo ging rustig door en dit nog vier jaar lang tot in 1978.. Het zendschip van Mi Amigo zonk uiteindelijk in het voorjaar van 1980. 

 

Vandaag in 1971 wordt de btw ingevoerd. De middenstand protesteerde maandenlang tegen deze ‘Belasting op Toegevoegde Waarde’: onder meer 6% op groenten en 25% op luxeproducten, en een normaal tarief van 18%. Sinds 1971 zijn de BTW-tarieven in ons land al tien keer aangepast. De laatste keer was dat op 1 januari 2000. Sindsdien staan de BTW-tarieven op 6, 12 en 21%. 

 

De Druivelaar hangt voor het eerst aan de muur in 1915, vandaag precies 110 jaar geleden. De auteur van de dagscheurkalender bedacht de naam van de druiven die hij elke dag plukte in zijn serre.

 

In 1909 werd de allereerste officiële Elfstedentocht geschaatst. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 2 januari hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do2jan

 

In 2010 worden de lichamen van Shana Appeltans en Kevin Paulus gevonden in een uitgebrande auto. Het jonge koppel van 18 en 22 was doodgeschoten door een buur van de familie Appeltans, de toen nog onbekende seriemoordenaar Ronald Janssen. Pestgedrag was voor hem de reden voor de dubbele moord. Ronald Janssen bekende later ook een moord van drie jaar eerder, op Annick Van Uytsel. Hij kreeg levenslang.

Het weer is ijsbijtend koud in 1997 met 21,4°C onder nul in Elsenborn in de Ardennen.

 

2 januari 1960 is de sterfdag van de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi, vandaag 65 jaar geleden. Hij overleed aan malaria. Dat was na een koers, voor de grap dan nog wel, in Burkina Faso. De kampioen der kampioenen, Il Campionissimo, zoals hij werd genoemd, won vijf keer de Ronde van Italië, twee keer de Ronde van Frankrijk, drie keer Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, het werelduurrecord en de regenbogentrui. Fausto Coppie werd 40.

 

Ruimtenieuws vandaag, in 1959, want dan wordt de Russische Loena 1 gelanceerd. Dat was de allereerste onbemande ruimtevlucht langs de maan. Eerder al waren drie Amerikaanse pogingen mislukt.

 

In 1909 wordt de allereerste officiële Elfstedentocht geschaatst. Van de 23 deelnemers bleven, na 200 km, nog slechts negen schaatsers over. De eerste winnaar was Minne Hoekstra, een student theologie van 24. Hij schaatste de Elfstedentocht van Leeuwarden naar Leeuwarden in bijna 14 uren. 15 keer is de Elfstedentocht al geschaatst. De laatste keer was in 1997. 

 

Ruimtenieuws vandaag, in 1839, want dan maakt de Franse uitvinder Louis Daguerre de allereerste foto van de maan.

 

3 januari 2008 is de sterfdag van Dokter Herman Le Compte. Je weet wel, de dokter uit Knokke-Heist die beweerde 1000 jaar te worden. Waaraan is hij uiteindelijk overleden? Dat is voor morgen in een nieuwe TM.

Vr3jan

In 2019 wordt geschiedenis geschreven in de ruimtevaart: voor het eerst landt een onbemande ruimtevaartuig op de achterkant van de maan. De primeur was voor China. Om met de Chinese maanlander te kunnen communiceren was eerder al een satelliet als tussenstation gelanceerd. Op de dag van de landing stuurde de maanrover al de eerste beelden naar de aarde. De achterkant van de maan zien we vanop aarde nooit, omdat de maan even rap rond haar as draait als rond de aarde, nl. in één maand.

3 januari 2008 is de sterfdag van Dokter Herman Le Compte. Je weet wel de dokter uit Knokke-Heist die beweerde 1000 jaar te kunnen worden door grote dosissen vitaminen te nemen, vooral vitamine C. Wegens zijn controversiële theorieën en uitspraken had de Orde van Geneesheren hem levenslang geschorst. Hij ging zelfs een tijdje de cel in, omdat hij de schorsing naast zich neerlegde. Dokter Le Compte overleed tijdens een middagdutje. Hij werd 78.

Gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk, Lucien Buysse, overlijdt in 1980, vandaag 45 jaar geleden. In zijn geboortedorp Wontergem én op de Col d’Aubisque in de Pyreneeën staan beelden van Lucien Buysse.

Conrad Hilton van het gelijknamige hotelketen is 91 als hij sterft in 1979. Hij was de opa van actrice Paris Hilton.

Op 3 januari 1976 staat Ruisbroek onder water. Dat was het gevolg van een storm in heel Europa met rukwinden tot 150 km/u. Nagenoeg alle huizen in de gemeente liepen onder water. Het water stond op sommige plaatsen tot 2 meter hoog. Koning Boudewijn bezocht het rampgebied en hij moest daarbij heel wat reacties slikken. Maar met resultaat, want het geld voor openbare werken werd sinds dan niet alleen meer gebruikt voor het aanleggen van autosnelwegen.

Jules Destrée overlijdt vandaag in 1936. Van hem komen de legendarische woorden: “Sire, er zijn geen Belgen meer.” Ons land was, volgens Destrée, kunstmatig samengesteld. Hij verweet de Vlamingen dat zij de Walen alles ontnamen.

Maandag is het 25 jaar geleden, in het jaar 2000, dat Johny Turbo is overleden. Wie was dat ook alweer? Dat is voor maandag in een nieuwe TM. Mijn naam is DV, graag tot maandag.

Do4jan

In 2004 rijden voor het eerst twee Amerikaanse robotwagentjes op Mars, elk aan een kant van de planeet, vandaag dus 20 jaar geleden. Ze voerden zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uit. Het waren eigenlijk zelfstandige laboratoria die allerlei informatie naar de aarde stuurden. De ene robotwagen, Spirit, stuurde 5 jaar lang zelfstandig informatie naar de aarde. Een jaar later, in 2010, stopte de verbinding wegens slijtage van de zonnepanelen en batterijen. De tweede robot, Opportunity, bleef 14 jaar actief tot in 2018.

De Elfstedentocht van 1997 was de laatste die plaatsvond. Henk Angenent won die 15e editie. Bij de vrouwen was dat Klasina Seinstra. Deze laatste Elfstedentocht was relatief zwaar met een windkracht van 5 tot 6 beaufort en temperaturen van -6°C ‘s ochtend tot hoogstens -3°C ‘s middag.

Vandaag in 1985 sluit het Klein Kasteeltje in Brussel. In die kazerne moesten opgeroepen mannen hun zogenaamde Drie Dagen doen om na te gaan of ze geschikt waren voor de dienstplicht in het Belgisch leger. Sinds november 1986 wordt het gebouw door Fedasil gebruikt als opvangcentrum voor asielzoekers. 

De Franse filosoof, schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus overlijdt in 1960. Hij was een tijdgenoot van Sartre, maar ze hadden het niet zo voor elkaar. De meest filosofische vraag van Camus was die van de zelfmoord. Door Camus is zelfdoding meer aanvaardbaar geworden. Hij werd 46. Heb je donkere gedachten bij het horen van dit bericht? Neem dan gratis contact op de zelfmoordlijn op het nummer 1813 of online.

In 1952 is 4 januari de sterfdag van kunstschilder Constant Permeke. Hij behoorde tot de Vlaamse expressionisten. Hij was het meest bekend van zijn afbeeldingen met zeelieden en vissers met hun vrouwen. Hij staat ook afgebeeld op het laatste bankbiljet van 1000 frank.

Op 5 januari wordt in de autofabrieken van Ford de 8-uren-werk-dag ingevoerd. We leze en schrijve 1914, morgen precies 110 jaar geleden. In een nieuwe TM morgen, zelfde uur, hoor je hier meer over. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Vr5jan

In 1858 is generaal Josef Radetzky overleden. De Radetzkymars is de beroemde mars van de Oostenrijkse componist Johann Strauss senior. Hij schreef die mars voor de vele militaire sucessen die de generaal in Italië boekte, zelfs nog als tachtiger. Radetzky speelde een belangrijke rol in het behouden van de Oostenrijkse bezittingen in Italië en was hierdoor in Oostenrijk zeer populair. 

In de Amerikaanse autofabrieken van Henry Ford wordt een 8-uren-werkDAG ingevoerd. We leze en schrijve 1914, vandaag dus 110 jaar geleden. De 8-uren-werkdag, werd ook de 5-dollar-dag genoemd, omdat dit het loon was dat de werknemers er verdienden. Dat was een gelijk dagloon, zowel voor jong als oud. Voor die tijd was dat een mooi bedrag. Ter vergelijking: een Ford-wagen kostte toen 500 dollar in 1914.

Op 5 januari 1971 vertrekt vanuit Zaventem voor het eerst een Boeing 747. Het was het passagiersvliegtuig van de eerste generatie Jumbo Jets, herkenbaar aan de bult op de cockpit. De eerste 747’s werden ingezet voor vluchten over de Atlantische Oceaan naar New York en Chicago. In december 2022 rolde de allerlaatste 747 uit de fabriekshall van Everett. De vliegtuigen blijven nog zeker 20 jaar in productie.

Vandaag in 1999 is het uitzonderlijk warm. In de Ardennen is het 15°C en in de provincie Limburg bijna 18°.

De vrt lanceert haar nieuwe radiozender MNM. De zender kwam in de plaats van Radio Donna. Het was Peter Van De Veire die de zender om 6u ’s ochtends mocht openen, in 2009, vandaag 15 jaar geleden. Hij deed dit met Forever van MilkInc.

In 2020 overlijdt de Belgische muzikant Little Jimmy, ook wel Don Croissant genoemd. Hij stond mee aan de wieg van de Belpop en zijn groep speelde in 1966, in het voorprogramma van The Rolling Stones in Schaarbeek. Dat was toen het allereerste concert van deze Britse groep in ons land. Voor Little Jimmy & the Sharks was dit meteen het hoogtepunt in hun carrière.

Maandag is het 700 jaar geleden, in 1324, dat ontdekkingsreizer Marco Polo overlijdt. Hij maakte de oosterse wereld en China in het bijzonder, bekend in het westen, want door de kruistochten waren we het in westen afgesneden van de oosterse cultuur. In de TM van maandag hoor je hier meer over.

Ma6jan

In 2022 krijgt tenniser Novak Djokovic geen toegang tot Australië wegens problemen met zijn vaccinatievrijstelling voor Covid. De nummer 1 van de tenniswereld en titelverdediger van de Australian Open, wou niet bekendmaken of hij gevaccineerd was tegen COVID, wegens privacy, maar in Australië was die melding op dat moment wel verplicht voor buitenlandse reizigers. In zijn thuisland had hij een geldig visum gekregen. Door dat correct visum kreeg Djokovic wel gelijk van de Australische rechter, maar op basis van de Australische immigratiewet kan de minister voor Immigratie in bepaalde gevallen alsnog de visumaanvraag intrekken en de uitspraak van de rechter negeren, wat ook gebeurde. Djokovic ging in beroep, maar kreeg deze keer geen gelijk van de drie rechters. Hij keerde dan maar terug naar huis. Later raakte bekend dat de tenniser drie weken eerder positief was getest en dat het herstelcertificaat werd gebruikt om een uitzondering te verkrijgen op zijn visum.

 

Vandaag in 2021 bestormen duizenden aanhangers van president Trump het Capitool. Er vielen vijf doden. De bestorming gebeurde nadat Donald Trump had opgeroepen naar het Capitool te gaan. De bestorming was een aanval op het symbool van de democratie en het leek sterk op een poging van Trump om een staatsgreep te plegen. Als gevolg hiervan opende het Huis van Afgevaardigden een week na de bestorming, een tweede afzettingsprocedure tegen Donald Trump. Een kleine meerderheid van de senatoren vond dat hij schuldig was voor het aanzetten tot rellen. De vereiste tweederdemeerderheid voor een veroordeling was dus niet behaald, waardoor het proces formeel eindige met een vrijspraak.

In het jaar 2000 overlijdt Johny Turbo aan longkanker, vandaag 25 jaar geleden. Zijn liedjes waren in het dialect van Harelbeke met een knipoog naar de maatschappij. In Kortrijk is er een Johny Turbo-plein. Ivan Carlier, want zo heette hij, kreeg de liefde voor muziek van thuis mee. Hij studeerde af als master aan het conservatorium. Hij was percusionist en drummer. Vooral bij de studenten in Kortrijk was hij heel geliefd, maar dankzij het programma ‘Hallo Hautekiet’ op Studio Brussel werd hij bekend in Vlaanderen. Jan Hautekiet gebruikte toen in zijn programma vaak de eerste zin van het lied Slekke.

 

Voila, tot zover de TM van vandaag. Morgen is het exact tien jaar geleden, in 2015, dat een compleet Westerse redactie wordt uitgemoord. Dan hebben we het uiteraard over het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di7jan

Vorig jaar (2024) is de gewezen Duitse voetballer Franz Beckenbauer overleden. We herinneren hem als libero, een verdedigende middenvelder. Hij won met Bayern München drie keer de Europacup I en vier landstitels. Als kapitein van het West-Duitse nationale elftal won hij het WK in 1974 en als bondscoach herhaalde hij dit succes in 1990. Beckenbauer won ook twee keer de Ballon d’Or, in 1972 en 1976.

 

In 2020 ontdekt de ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe planeet die mogelijks bewoonbaar is. De planeet heeft ongeveer dezelfde grootte als onze Aarde en bevindt zich in de bewoonbare zone rond haar ster, zeg maar haar zon. De planeet ligt op 100 lichtjaar van ons wat in ruimtetermen dicht is. 

 

De Franse zangeres France Gall is overleden aan kanker in 2018. In 1965 werd de blonde tiener-ster wereldberoemd toen ze het Eurovisiesongfestival voor Luxemburg won met het nummer ‘Poupée de cire, poupée de son’, geschreven door Serge Gainsbourg. Onder meer met Julien Clerc en met Claude François had ze een relatie. Die laatste schreef na de liefdesbreuk voor haar het nummer Comme d’habitude, wat later de wereldberoemde cover My Way werd. Het nummer Ella, elle l’a van France Gall is een hommage aan Ella Fitzgerald. En het nummer ‘Il jouait du piano debout’ is een hommage aan Jerry Lee Lewis en zijn bijzondere manier van piano spelen. France Gall werd 70.

 

Vandaag dag op dag tien jaar geleden, op 7 januari 2015, worden we opgeschrikt door de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Het is de eerste keer dat een compleet westerse redactie wordt uitgemoord. Er vielen 12 doden, waaronder twee politieagenten. De aanslag werd opgeëist door Al Qaida. Twee dagen later werden de daders, twee Frans-Algerijnse broers, bij een nieuwe aanslag doodgeschoten.

 

In 1943 is uitvinder Nikola Tesla overleden. Hij was vooral bekend als de uitvinder van de belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet en de wisselstroom in het bijzonder. Hij was een leeftijdsgenoot en concurrent van Edison, bekend van onder meer de gloeilamp. Tesla nam als werknemer ontslag uit het bedrijf van Edison. In 2003 richtte Elon Musk het bedrijf Tesla Motors op, bekend om auto’s die rijden op elektriciteit.

In 2001 is politicus Paul Vanden Boeynants overleden na een hartoperatie. Dat is voor morgen in een nieuwe TM op RT. Fijn dat je even meereisde. Morgen nog eens, zelfde tijd? Je bent alleszins welkom.

Wo8jan

SpaceX maakt bekend dat er op 8 januari 2024 voor het eerst succesvol SMS-berichten zijn ontvangen en verzonden. Dat gebeurde via de Starlink-satellieten. Die kunnen mobiele telefoons wereldwijd verbinden en connecteren met  internet.

 

Vandaag vijf jaar geleden, in 2020, wordt in de buurt van Teheran een passagiersvliegtuig van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij, enkele minuten na het opstijgen, neergeschoten. 176 mensen en bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Dit gebeurde tijdens de nacht van een Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. Drie dagen later, op 11 januari 2020, gaf Iran toe dat het vliegtuig per ongeluk met een luchtdoelrakket werd neergeschoten. Door een menselijke fout werd het onjuist geïdentificeerd als een vijandelijke aanval.

 

Stafke Fabri overlijdt in 2006. Hij was de schrijver van de bekende meezinger ‘Het zijn zotten die werken’ van Juul Kabas. Stafke Fabri was ook jarenlang de conciërge van de Expohal in Antwerpen. Dat was het complex waar onder meer de jaarlijkse Boekenbeurs plaatsvond.

 

In 2001 is politicus Paul Vanden Boeynants overleden na een hartoperatie. VDB, zoals hij werd genoemd, was onder meer twee keer premier en minister van landsverdediging. In 1989 werd hij ontvoerd door de Bende van Patrick Haemers. Na betaling van 63 miljoen frank losgeld, omgerekend 1,5 miljoen euro, werd hij vrijgelaten na een maand opsluiting in een villa in Le Touquet in Frankrijk. Paul Vanden Boeynants werd 82.

 

De gewezen Franse president François Mitterrand overlijdt in 1996 aan prostaatkanker. Onder zijn beleid werd onder meer de doodstraf afgeschaft en de commerciële tv-stations opgericht. Een van zijn beroemdste uitspraken gaat niet over politiek. Toen in 1994 het blad Paris Match zijn buitenechtelijke dochter bekendmaakte, reageerde Mitterrand ludiek met de woorden “Et alors?” François Mitterrand werd 79.

 

Het weer is op 8 januari 1985 bijtend koud met -23° in de Kempen en -25° in de Ardennen.

 

Ontdekkingsreizer Marco Polo overlijdt in 1324. Hij maakte de Oosterse wereld, en China in het bijzonder, bekend in het Westen. Zo leerden we hier onder meer het papiergeld en de steenkool kennen. Door de kruistochten waren we het in Westen afgesneden van de Oosterse cultuur.

In 1844 kreeg Vlaanderen haar eigen spelling. Meer hierover morgen in een nieuwe TM. 

Do9jan

In 1844 krijgt Vlaanderen haar eigen spelling. Het begon met een prijsvraag van de regering, acht jaar eerder in 1836, zes jaar dus na de afscheuring met Nederland en de onafhankelijkheid van ons land. De voorzitter van de jury, Jan Frans Willems, kwam drie jaar later, in 1839, met een eigen voorstel dat nauw aansloot bij de spelling in Nederland. De zogenaamde Spelling Willems of ook wel de Commissiespelling genoemd, werd in 1841 tijdens een taalcongres definitief vastgelegd. Drie jaar later werd de spelling met een Koninklijk Besluit officieel van kracht, vandaag dus in 1844.

 

Op 9 januari 1963 werd het rijbewijs in ons land verplicht. Een rijexamen was niet nodig. Mits enkele voorwaarden kon je het toen zo afhalen.

 

In 1985 wordt ons land bedekt met een laag sneeuw die in Koksijde maar liefst 18 cm dik is.

 

9 januari 2007 staat in de geschiedenisboeken, want dan stelt Steve Jobs de eerste iPhone voor. Smartphones bestonden wel al, zoals BlackBerry, Palm en Nokia. Dat waren de drie meest bekende. Maar die hadden druktoetsen. Steve Jobs verving het fysieke toetsenbord door toetsen op een touchscreen. Vanaf vandaag in 2007 heeft de smartphone dan ook voor het eerst een touchscreen.

 

Op 9 januari in 2007 moet voor het eerst een Belgische prins getuigen in een rechtszaak. Prins Laurent moest getuigen in een fraudezaak bij de Belgische marine. Volgens twee van de twaalf verdachten werd 400.000 euro besteed aan het renoveren van huizen van hoge officieren, onder meer 175 000 euro aan dat van prins Laurent. De prins bevestigde dat hij wist dat het geld van de marine was. Over hoeveel precies, had hij zich geen vragen gesteld. Hij had ook helemaal geen vermoeden dat het om fraude ging. Hij voegde er nog aan toe dat hij het volste vertrouwen had in zijn adviseur en dat de renovatie dan ook legaal was. Twaalf mensen stonden terecht voor de verduistering van 2,2 miljoen euro van de marine. 

 

Op 10 januari 2016 is David Bowie overleden. Dat is voor de TM van morgen. Fijn dat je nu al even meereisde. Morgen nog eens, zelfde tijd? Je bent alleszins welkom.

Vr10jan

In 2019, stappen in Brussel ruim 3.000 klimaatspijbelaars in de eerste klimaatmars op donderdag. Ze betoogden voor een beter klimaatbeleid. Eind december 2018 vond de eerste klilmaatmars op zondag plaats met 65 000 deelnemers. De 3000 deelnemers van vandaag in 2019 worden spijbelaars genoemd, omdat het leerlingen zijn uit het leerplichtonderwijs die onwettig afwezig zijn op school. De jongeren haalden hun inspiratie voor hun protest bij Greta Thunberg uit Stockholm. Zij spijbelde elke vrijdag met een spandoek voor het Zweedse parlement om te ijveren voor een beter milieu. De Belgische Bosbrossers, zoals ze werden genoemd, gingen nog enkele donderdagen verder met hun acties. Toch werd klimaat enkele maanden later, in mei 2019, geen verkiezingspunt.

Op 10 januari 2018 is comediènne Lies Leféver plots overleden. De moeder van twee kinderen stierf na een ongelukkige val in haar woning in Asse. Bij het grote publiek was Lies Lefever vooral bekend als de grappige, slechtziende, gekleurde vrouw die op haar gitaar gevaarlijk, lichte liedjes speelde. Lies Lefever werd 37.

In 2016 is David Bowie onverwachts overleden. Twee dagen eerder werd hij 69. Hij koos voor euthanasie. Zijn eerste grote hit was ‘Space Oddity’, in 1969, het jaar van de eerste maanlanding. Het nummer was gebaseerd op de film ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick van een jaar eerder, in 1968. David Bowie gebruikte verschillende personages en pseudoniemen. Ziggy Stardust was zijn meest bekende. 

Vandaag in 1929 verschijnt stripfiguur Kuifje voor het eerst in een Frans krantje. Het eerste stripboek was pas voor een jaar later in 1930, vandaag precies 95 jaar geleden. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, vandaag in 1999, werd die eerste strip ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ opnieuw uitgebracht.

Heb je deze TM net gemist of wil je die nog eens opnieuw beluisteren? Dan verwijs ik je graag naar de website RT.be waar je de podcast van deze en andere TM’s opnieuw kan beluisteren. Loena Hendrickx bezorgde ons land vorig jaar (2024) de eerste individuele gouden medaille ooit op het EK kunstschaatsen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 13 januari hoor je maandag in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Tot maandag.

Do11jan

Op 11 januari 2020 is in China de allereerste coronapatiënt overleden. Dat was een man van 61 die een trouwe bezoeker was van de vismarkt in Wuhan, waar het coronavirus is overgesprongen van dier op mens, via een visverkoopster. Zij zou het allereerste coronageval zijn geweest, zeggen wetenschappers in het vakblad Science. Op 2 februari 2020, dat was dan drie weken na de eerste Chinese coronadode, viel ook buiten China, de eerste officiële coronadode, nl. een man van 44 uit de Filipijnen. Op dat moment waren er in China al 359 coronadoden. De eerste officiële coronadode in Europa viel op 14 februari in Frankrijk bij een 80-jarige Chinese toerist. In ons land was het eerste dodelijke slachtoffer een vrouw van 90 op 11 maart, dag op dag dus twee maanden na de allereeste coronadode in China van vandaag in 2020. 

Seriemoordenaar Ronald Janssen bekent in 2010 studente Annick Van Uytsel, drie jaar eerder in 2007, te hebben vermoord. Hij bekende eerder al de moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus. De gescheiden, gewezen leraar technisch tekenen, kreeg in 2011 een levenslange opsluiting.

In 2008 overlijdt Sir Edmund Hillary. Hij was de eerste die de hoogste bergtop, de Mount Everest, bereikte in 1953. Strikt genomen was hij de tweede, want zijn gids sherpa Tenzing Norgay was het eerst op de top.

Roken is dodelijk en het is de eerste oorzaak van longkankers, hart- en vaatziekten. Dat staat in het rapport van dokter Luther Terry, zelf een verwoed roker. We lezen en schrijve, 11 januari 1964, vandaag dus exact 60 jaar geleden. Een jaar later, in 1965, was de verkoop van sigaretten in Amerika al gedaald. Wie wel nog bleef roken was vooral overgestapt op roken met filter. De grootste groep die stopte waren dokters, in Florida bijvoorbeeld, één op drie. En in NY maakten de sigarettenfabrikanten een deal om in reclame geen minderjarigen meer aan te sporen tot roken. Vandaag in 1964 was de laatste dag dat dokter Luther Terry rookte. Hij was toen 53. Hij overleed 20 jaar later, in 1985, op 73-jarige leeftijd aan een hartfalen.

Morgen is het precies 1 jaar geleden (2023) dat Lisa Marie Presley is overleden, de dochter van Elvis Preley. Dit en nog veel hoor je in een nieuwe aflevering van de TM, morgen, op RT. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Vr12jan

Op 12 januari 1976 overlijdt schrijfster Agatha Christie. Zij was de geestelijke moeder van Hercule Poirot en Miss Marple.

De Kindertelefoon start in 1979, vandaag precies 45 jaar geleden. Dat was een gratis telefoondienst voor kinderen en jongeren die nood hadden aan een gesprek. In 2012 kwam daar ook een chat-kanaal bij. De kindertelefoon heet nu Awel. Het telefoonnummer is 102, te bereiken na de schooluren tot tien uur ’s avonds.

Vandaag in 1983 wordt op de BRT-televisie de eerste aflevering van het spelprogramma Hoger, Lager uitgezonden. Zes jaar later in 1989 was het tv-programma het best bekeken BRT-programma van de jaren tachtig met anderhalf miljoen kijkers. Het hoogtepunt van Hoger Lager was meteen ook het laagtepunt, want presentator Walter Capiau verhuisde in datzelfde jaar 1989 naar VTM. Daarmee kwam dus na zes jaar een einde aan Hoger Lager.

Het weerbericht van 12 januari 1985 is bedekt met uitzonderlijk veel sneeuw. In Vlaanderen ligt een wit tapijt van maar liefst 23 cm dik. En twee jaar later, in 1987, noteren we voor vandaag een uitzonderlijke koude dag met -20°C in de Ardennen.

In 2003 overlijdt zanger Maurice Gibb van The Bee Gees. Hij stierf tijdens een darmoperatie. We kennen de broers Gibb, met hun hoge falsetstemmen, onder meer van de film Saturday Night Fever. Stayin’ alive van The Bee Gees is één van de nummers die kunnen dienen om iemand te reanimeren, omdat het lied het juiste ritme heeft van 100 beats per minuut. Maurice Gibb werd 53.

Net een jaar geleden (2023) is Lisa Marie Presley overleden, de dochter van Elvis Presley. Ze trouwde vier keer, onder meer met Michael Jackson in 1994. In 2018 begon ze een juridische strijd, wegens het verdwijnen van 80 miljoen dollar van de erfenis en de verkoop van muziekopnamen. Volgens Lisa Marie Presley was dit de schuld van haar manager en geldbeheerder. Volgens hem was dit door geldsmijterij van haar. Lisa Marie Presley werd 54.

Herinnert u zich nog de spectaculaire crash van het passagiersvliegtuig in de Hudsonrivier in New York? Iedereen overleefde die crash door op de vleugels van het drijvende vliegtuig te staan. Maandag is dat 15 jaar geleden, in 2009. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 15 januari, hoor je maandag in een nieuwe aflevering van de TM op RT. 

Ma13jan

In 1898 verschijnt in een Franse krant de beroemde open brief J’accuse van schrijver Emile Zola aan de president van Frankrijk. Volgens Emile Zola was de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus onschuldig veroordeeld tot levenslang wegens spionage voor het Duitse keizerrijk. Emile Zola wou met zijn pamflet bij de president een openbare rechtszaak afdwingen én hij maakte meteen ook bekend wie wèl de spion was, nl een majoor van het Franse leger. In 1899 kreeg officier Dreyfus gratie en werd hij vrijgelaten. Uiteindelijk promoveerde hij nog tot luitenant-kolonel. In 2006, precies honderd jaar na de volledige vrijspraak van Dreyfus, werd hij officieel door president Chirac in ere hersteld. Chirac noemde het vonnis van Dreyfus een doelbewuste poging om de haat tegen de Joden aan te wakkeren.

 

Op 13 januari worden enkele weerrecords gebroken. In 1968 is het uitzonderlijk koud met -19°C in de Kempen. In 1979 ligt er maar liefst 19 cm sneeuw in Vlaanderen en zelfs 70 cm in de Ardennen. En in 1993 is het de warmste dag van januari met 16°C.

 

Voor 32 passagiers van het luxeuze cruiseschip Costa Concordia is 13 januari 2012 een ongeluksdag. Zij overleefden het kapseizen niet. Meer dan 4000 overleefden het wel. Onder hen ook acht Belgen. De Costa Concordia was ’s avonds en in het donker, in de Tyrreense Zee voor de Italiaanse kust op een rots onder water, gebotst. Het schip was immers veel te dicht bij de kust komen varen. De kapitein verliet het schip te vroeg, nl. 3,5 uur voor de laatste overlevende het schip verliet. Hij werd veroordeeld tot zestien jaar cel wegens ‘meervoudige doodslag door nalatigheid’.

 

In 2022 is de Belgische beeldhouwer Fred Bellefroid overleden. Zijn bekendste werk is de Kotmadam op de Oude Markt in Leuven. Bellefroid was student aan de KU Leuven. Hij studeerde er sociologie. 

 

Net een jaar geleden (2024) bezorgt Loena Hendrickx ons land de eerste individuele gouden medaille ooit op het EK kunstschaatsen. Een nagenoeg foutloze vrije kür bezorgde haar deze triomf. Ze eindigde haar vrije kür aan de jurytafel met één arm op de rand en de andere in de lucht.

 

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1989 wanneer oud-premier Paul Vanden Boeynants wordt ontvoerd door Patrick Haemers.

Di14jan

In 1742 is astronoom Edmond Halley overleden. Hij was de directeur van de sterrenwacht in Greenwich in London. Daar bepaalde hij de tweede versie van de nulmeridiaan in 1721. Hij was vooral bekend als de ontdekker van de komeet van Halley. Toch wel een gewaagde berekening voor die tijd als je weet dat de komeet maar om de 76 jaar de aarde passeert en dus eigenlijk maar één keer in een mensenleven te zien is. De laatste passage van de komeet van Halley dateert van 1986. De volgende is dus voor 2062.

 

Vandaag in 1941 lanceert Brusselaar Victor de Laveye het V-teken: de twee opgestoken vingers die de letter V tonen, voor ‘Vrijheid’ of ‘Vrede’ in het Nederlands en ‘Victoire’ in het Frans. Het V-teken kreeg uiteindelijk een boost toen de Britse premier Winston Churchill het gebruikte als ‘Victory’.

 

In 1954 trouwt Marilyn Monroe met honkbalspeler Joe DiMaggio. Voor hem was het zijn tweede huwelijk, voor haar het eerste. Het huwelijk hield het maar zeven maanden vol. Ze gingen wel als goede vrienden uit elkaar. DiMaggio bracht na het overlijden van Marilyn Monroe in 1962, 20 jaar lang, drie keer per week, verse rozen naar haar graf.

 

In 1989 wordt de gewezen premier van ons land Paul Vanden Boeynants ontvoerd. VDB, zoals hij zichzelf noemde, werd door de Bende van Patrick Haemers een maand vastgehouden in een villa in Le Touquet in Noord-Frankrijk. Na betaling van omgerekend 1,5 miljoen euro werd hij vrijgelaten. 

 

In 1992 wordt de eerste baby geboren die bevrucht is via de intra-cyto-plasmatische sperma-injectie, kortweg ICSI. Dat is een kunstmatige bevruchting, waarbij één spermacel rechtstreeks in een eicel wordt ingebracht. Niet te verwarren met in-vitrofertilisatie waarbij de bevruchting van één of meerdere eicellen buiten de baarmoeder gebeurd om daarna de embryo’s terug in de baarmoeder te plaatsen.

 

In 2016 is Alan Rickman overleden aan alvleesklierkanker. Hij werd 69. Hij was vooral bekend als professor Sneep in de Harry Potter-films.

 

In 2009 maakt een vliegtuig een spectaculaire noodlanding op de Hudsonrivier in New York. Alle passagiers konden uitstappen en op de twee vleugels wachten tot ze werden geëvacueerd. Dat is voor morgen in een nieuwe TM.

Wo15jan

Op 15 januari 2019 verwerpt het Britse parlement met een grote meerderheid het voorlopig akkoord over de Brexit-deal. Het verschil van 230 stemmen tussen pro en contra was meteen de grootste nederlaag in het Britse Lagerhuis ooit. Omdat premier Theresa May ook in een tweede en een derde poging er niet in slaagde om haar brexitdeal door het Britse parlement te loodsen, stapte ze uiteindelijk op.

 

Op 15 januari 2018 zijn twee begrippen uit de muziekwereld overleden op dezelfde dag, nl. Edwin Hawkins en Dolores O’Riordan. Zij is de zangeres van The Cranberries en de wereldhit Zombie. Onder invloed van alcohol verdronk ze in haar bad op haar hotelkamer. Dolores O’Riordan werd 46. Edwin Hawkins kennen we van de twee evergreens ‘Oh Happy Day’ en ‘Lay Down’ met de stem van Melanie. Edwin Hawkins werd 75.

 

In 2009 maakt een vliegtuig een spectaculaire noodlanding op de ijskoude Hudsonrivier in New York. Iedereen overleefde de crash. Bij het opstijgen vloog het vliegtuig door een zwerm vogels. De motoren blokkeerden meteen en het vliegtuig begon aan een zweefvlucht die 5 min later eindigde in de ijskoude Hudsonrivier. Als bij wonder dreef het vliegtuig net lang genoeg om iedereen te kunnen redden. Alle 155 passagiers konden uit het vliegtuig stappen en op de twee vleugels wachten tot ze werden geëvacueerd.

 

Dag op dag een jaar later, in 1995, overlijdt acteur Jef Bruyninckx. Hij speelde De Witte in de gelijknamige zwart-witbioscoopfilm van 1934. Dat was trouwens de allereerste commerciële bioscoopfilm in Vlaanderen.

 

In 1982 is het zeer koud. Dan daalt de temperatuur tot 21° onder nul in de Ardennen. En vandaag in 1963 ligt er ijs op de Noordzee. Dat bleef zo een paar dagen.

 

In Londen opent het British Museum in 1759. De verzameling overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis. Het oudste voorwerp in het museum dateert van anderhalf miljoen jaar geleden. Ter vergelijking: de eerste mensensoort is amper 200 000 jaar oud.

 

Voila dat was jouw dagelijkse portie geschiedenis. 

In 1969 steekt de 20-jarige student Jan Palach zichzelf in brand in Praag. Waarom was dat ook alweer? In de TM van morgen zelfde tijd, hoor je hier meer over. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

 

Do16jan

In 1969 steekt de 20-jarige Jan Palach zichzelf in brand in Praag. De student geschiedenis deed dit uit protest tegen de bezetting van zijn land Tsjecho-Slowakije door de troepen van het Warschaupact én het gebrek aan democratie in zijn land. De Russische troepen namen de macht in Tsjecho-Slowakije over, omdat de president een democratisch socialisme voerde, de zogenaamde Praagse Lente. Nog negen studenten volgden zijn voorbeeld en staken zichzelf ook in brand.

 

Vandaag in 1971 is Philippe Thys overleden. Hij was één van de tien Belgische Tourwinnaars. Hij was wel de eerste die de Ronde van Frankrijk drie keer won: in 1913, 1914 en 1920. Daar zat nog meer in, maar de Eerste Wereldoorlog brak uit in zijn beste wielerjaren. 

 

Fons Oerlemans komt vandaag precies een halve eeuw geleden, in 1975, veilig aan in Trinidad. Hij was drie maanden eerder, eind 1974, vanuit Marokko vertrokken met een zelfgebouwd vlot voor zijn eerste tocht over de Atlantische Oceaan. De zeereis was niet zonder gevaar, want er was geen medische hulp en de weersomstandigheden waren niet goed. Elke zondagmiddag zorgde Jan Van Rompaey in zijn radioprogramma Jan en Alleman voor een rechtstreekse verbinding met Fons Oerlemans. In 2007 maakte hij zijn laatste overtocht. Toen stak hij de Atlantische Oceaan over in een reuzengrote stalen fles.

 

In 2021 is Phil Spector overleden. Hij werd bekend als muziekproducer van The Beatles, maar ook onder meer van The Righteous Brothers en The Ronettes. Zelf vond hij River Deep, Mountain High van Ike & Tina Turner, het beste dat hij ooit maakte. Phil Spector werd in mei 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar tot levenslang, wegens doodslag op actrice Lana Clarkson in 2003. Phil Spector overleed vandaag in 2021 in de gevangenis. Hij werd 81.

 

In 2023 is de Italiaanse actrice Gina Lollobrigida overleden. Zij was een generatiegenote van Marilyn Monroe en het eerste grote ‘Europese’ sekssymbool. Haar grootste filmsucces was The World’s Most Beautiful Woman uit 1955. Ze speelde daarin een operazangeres. De Nederlandse zanger Tony Bass had een grote radiohit met zijn lied ‘Gina Lollobrigida’. Ze werd 95.

 

Op 17 januari 2013 geeft wielrenner Lance Armstrong in een tv-interview toe dat hij jarenlang doping heeft gebruikt. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. 

Vr17jan

Op de display van mijn TM staat dat onze tijdsreis van vandaag begint op 17 januari 2013. Dan geeft wielrenner Lance Armstrong in een tv-interview met Oprah Winfrey toe dat hij jarenlang doping heeft gebruikt. Hij verloor hierdoor zijn zeven gele truien als winnaar van de Ronde van Frankrijk. Zijn organisatie Livestrong, voor onderzoek en bestrijding van kanker, deelde mee in de klappen. Uiteindelijk stapte Lance Armstrong op als voorzitter van die organisatie. Zijn grootste en mooiste overwinning is toch zonder twijfel zijn strijd tegen teelbalkanker met uitzaaiingen naar longen en hersenen.

In 1991 worden we wakker met het radiobericht dat we in oorlog zijn. Dat was geleden van bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, een halve eeuw eerder. De Amerikanen en de geallieerden, dus ook ons land, begonnen op 17 januari 1991 een luchtbombardement in Operatie Desert Storm. Irak had tot twee dagen eerder de tijd gekregen om Koeweit vrijwillg te verlaten. De zogenaamde Golfoorlog had tot doel de Iraakse troepen van Sadam Hoesein te verdrijven die al vijf maanden Koeweit hadden bezet. De échte inzet was natuurlijk de oliebronnen. Eén maand en 100 000 bommen later, in februari 1991, werd Koeweit bevrijd. 

In 1961 wordt Patrice Lumumba vermoord. Hij was de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Op het onafhankelijkheidsfeest hield koning Boudewijn een speech waarin hij zijn overgrootvader, koning Leopold II, een genie noemde. Zoals bekend, had koning Leopold II in Congo miljoenen doden en zeer veel mishandelingen op zijn naam. Na de speech van Boudewijn hield Lumumba ongevraagd een scherpe speech tegen koning Boudewijn. Hij beschuldigde België van slavernij, dwangarbeid en ongelijkheid. Koning Boudewijn was woedend. Een half jaar later werd Lumumba vermoord, vandaag dus in 1961. De Belgische regering onder leiding van premier Gaston Eyskens, was niet onbesproken in deze moord.

Vandaag exact 100 jaar geleden, op 17 januari 1925, overlijdt Hendrik Geeraert. Dat is zeven jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Na die oorlog was binnenschipper Hendrik Geeraert een volksheld. Hij was het immers, die samen met Karel Cogge, de sluizen opendraaide, waardoor de IJzervlakte onder water kwam te staan en zo de optocht van het Duitse leger gestopt kon worden. 

In 1901 overlijdt de Belgische wetenschapper Zénobe Gramme. Wie was dat ook alweer? Je hoort het maandag in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Graag tot maandag

Do18jan

Dag op dag vijf jaar geleden, in 2019, is filosoof Etienne Vermeersch overleden. Hij was hoogleraar en in de jaren negentig vier jaar vice-rector aan de universiteit van Gent. Een citaat van filosoof Vermeersch was “Wie in God gelooft, hoeft niet bang te zijn. Wie niet in God gelooft, hoeft al helemaal niet bang te zijn”. Zijn meest bekende citaat is misschien wel: “Geloof mij niet, denk zelf na”. Zijn blijvende kritiek op het christendom en later ook op de islam, leverde hem boze reacties op. Zijn stokpaardje was de overbevolking, volgens hem het grootste probleem van de mensheid. Hij bleef dan ook bewust kinderloos. Etienne Vermeersch leverde een bijdrage tot de legalisering van abortus en was één van de grondleggers van de euthanasiewet in ons land. Na een lange ziekte koos hij voor euthanasie. Etienne Vermeersch werd 84.

In 1963 wint Reinier Paping de Elfstedentocht. De schaatswedstrijd van 1963 was de zwaarste Elfstedentocht ooit en werd daarom de ‘Hel van 63’ genoemd. Aan de start vroor het maar liefst 18° onder nul. En de noordoostenwind nam geleidelijkaan in kracht toe. Er viel veel stuifsneeuw op het parcours, soms tot 20 cm dik. Schaatsten kon nauwelijks, dan maar stappen in de sneeuw. Van de 9294 schaatsers eindigden slechts 69 de eindmeet of anders gezegd minder dan 1% van de deelnemers overwon de zwaarste Elfstedentocht ooit van vandaag in 1963.

Op 18 januari 1936 overlijdt Rudyard Kipling, onder meer auteur van het Jungle Book en van het gedicht If. Twee quotes van hem zijn: I always prefer to believe the best of everybody. It saves so much trouble. En deze: Er is geen zonde zo groot als onwetendheid. Onthoud dit.

In 1903 maakt Marconi voor het eerst officieel een radioverbinding tussen Amerika en Engeland. Het was niets meer dan een bericht in morse van president Roosevelt naar koning Edward VII. Zeven jaar eerder, in 1896, had Marconi de draadloze telegrafie uitgevonden. Hij staat bekend als de uitvinder van de radio, hoewel ook Popov, Branly en Hertz de uitvinding mee op hun naam mogen schrijven.

Morgen flits ik in de TM onder meer naar 19 januari 1984, want dan is het precies 40 jaar geleden dat Francesco Moser het werelduurrecord breekt dat dan al 12 jaar op naam staat van Eddy Merckx. Meer hierover morgen, zelfde uur, in een nieuwe aflevering van de TM.

Vr19jan

In 1964 is Firmin Lambot overleden. Hij was een van de 10 Belgische Tourwinnaars. Hij won de Tour 2 keer: in 1919 en in 1922. In 1919 was het immers lastig koersen op wegen die door de Eerste Wereldoorlog vernietigd waren. Slechts 11 renners reden de Tour dan uit. Het was pas in de laatste rit dat Firmin Lambot de gele trui naar huis mocht meenemen. De nummer één had te veel tijd verloren door materiaalpech, wat ze toen nog zelf moesten herstellen of laten herstellen bij een fietsenmaker. Firmin Lambot was na Odiel Defraeye en Philippe Thys, de derde Belg die de Tour won, maar wel de eerste in een gele trui. Daarvoor was de trui van de Tourwinnaar in het wit.

Serge Berten wordt, samen met twee jongeren, door gewapende mannen in burger ontvoerd in Guatemala-Stad, vandaag in 1982. Zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn verdwijning blijft tot op vandaag een raadsel. Zeven jaar eerder, in 1975, was Serge Berten naar Guatemala vertrokken om er zijn seminariestage als Scheutist te voltooien. Hij maakte deel uit van het verzet tegen de militaire repressie. In 2022 werd Serge Berten postuum gehuldigd tot ereburger van Menen.

Vandaag 40 jaar geleden, in 1984, breekt Francesco Moser het werelduurrecord dat dan al 12 jaar op naam staat van Eddy Merckx. Moser was de eerste die in één uur meer dan 50 km op de piste aflegde of anders gezegd in één uur lang een gemiddelde snelheid van 50 km/u kon aanhouden. Hij gebruikte hiervoor wel een aerodynamische fiets. Vier dagen later verbeterde Moser zijn eigen record en reed hij nog 1 km/u sneller. Het werelduurrecord werd daarna nog een paar keer verbeterd, totdat in het jaar 2000, de Internationale Wielerunie UCI besliste dat het afgelopen moest zijn met de aerodynamische fietsen. Het officiële werelduurrecord werd teruggezet op de 49 km en 431 m van Eddy Merckx. Nieuwe pogingen om beter te doen, moesten terug op een traditionele fiets met krom stuur, zoals Merckx in 1972. Chris Boardman lukte daarin om amper 10 meter verder te rijden. Het werelduurrecord staat nu, sinds 2005, op naam van Tsjech Ondrej Sosenka. Hij reed in Moskou in één uur 49 km en 700 m.

We maken alvast een afspraak voor maandag zelfde tijd, want 22 januari 1901 is de sterfdag van de koningin Victoria. Wie was die Britse koningin én keizerin van India eigenlijk? Je hoort het maandag in een nieuwe TM. 

Ma20jan

In 2020 ontslaat de Vlaamse regering VRT-baas Paul Lembrechts, vandaag vijf jaar geleden. De ex-bankier werd vier jaar eerder CEO van de openbare omroep en was daarmee een onbekende voor de mediawereld. Het ontslag kwam er omdat Lembrechts een intern conflict aan de VRT-top niet kon oplossen. Het gevolg van het ontslag was een staking bij de VRT. Frederik Delaplace is nu de baas van de VRT.

 

In 2018 overlijdt de Franse chefkok Paul Bocuse. Zijn gerechten waren niet nouvelle cuisine, maar volle maaltijden met behoorlijk wat boter en room.

 

In 2009 overlijdt René Michaux. Hij werd 55. Michaux was de rijkswachter die bij een huiszoeking in het huis van Marc Dutroux de kinderstemmen in de kelder niet hoorde, waardoor Marc Dutroux niet werd aangehouden. Toen later bleek dat Michaux een fout had gemaakt, werd hij overgeplaatst naar Brussel, maar werkte hij zich daar wel verder op tot commissaris.

 

In 1993 overlijdt Audrey Hepburn. De in België geboren Britse actrice kennen we van haar hoofdrol in My Fair Lady. Ze was de eerste actrice die drie filmprijzen kreeg voor dezelfde vertolking. Dat was de Oscar, de BAFTA Award en de Golden Globe voor haar hoofdrol in Roman Holiday. Audrey Hepburn was ook ambassadeur van Unicef. Ze had ook een tijdlang de Nederlandse nationaliteit.

 

In 1984 overlijdt de Amerikaanse filmacteur Johnny Weissmuller. De Olympisch kampioen zwemmen kennen we het best in de rol van Tarzan. Zijn kreet was wereldberoemd.

 

King George V overlijdt in 1936. Hij was koning van het Britse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het einde van de oorlog deed hij afstand van al zijn Duitse titels en namen. Zo veranderde hij zijn Duitse familienaam Saksen-Cobur Gotha in Windsor. Zijn zoon Edward volgde zijn vader op als koning, maar binnen het jaar deed hij al troonsafstand, omdat hij ging trouwen met een gescheiden vrouw. Zijn broer George VI werd dan koning. Hij was de vader van Queen Elisabeth en grootvader van King Charles.

 

In 1901 overlijdt de Belgische wetenschapper Zénobe Gramme. Hij vond de gelijkstroomdynamo uit die in staat was om veel hogere spanningen te genereren dan de toen bekende dynamo’s én die bovendien voor commerciële toepassingen gebruikt konden worden in de industrie. 

Morgen is het 15 jaar geleden, in 2010, dat General Motors aankondigt de fabriek in Antwerpen te sluiten. Meer hierover morgen in een nieuwe TM, zelfde uur.

 

Di21jan

In 1793 wordt Lodewijk XVI geëxecuteerd met de guillotine. Hij is de enige Franse koning die ter dood is veroordeeld. Op het schavot werd hij ontheiligd en gedregradeerd tot citoyen, gewone Franse burger dus. Lodewijk XVI had te weinig intellectuele en bestuurlijke belangstelling om Frankrijk goed te kunnen leiden. Met het einde van Lodewijk XVI kwam ook een einde aan het Ancien Régime van de absolute vorsten tussen de middeleeuwen en de Franse Revolutie.

 

In 1799 introduceert de Britse arts Edward Jenner het vaccin tegen pokken. In 3000 jaar geschiedenis was het één van de dodelijkste virussen voor mens en dier. Zo overleed de Franse koning Lodewijk XV aan de pokken in 1774, dat was dus 25 jaar voor de ontwikkeling van het vaccin. Het duurde 200 jaar na het eerste vaccin, vooraleer het virus bij de mens verdween dankzij vaccinatiecampagnes. 

 

21 januari 1938 is de sterfdag van Georges Méliès, filmpionier en uitvinder van de special effects. Toen hij in Parijs aan het filmen was, liep zijn camera vast. Na een paar ogenblikken deed de camera het weer en ging Mélièes verder met filmen. Toen hij de film terugzag, leek het alsof een bus plots veranderde in een koets. Hij had ongewild de jump cut ontdekt. ‘Le voyage dans la lune’ is een stomme film van Méliès waarin een capsule vanuit een groot kanon naar de maan wordt geschoten en in het rechteroog van Manneke Maan terechtkomt.

 

George Orwell overlijdt in 1950, vandaag 75 jaar geleden. We kennen de schrijver van de roman met als titel ‘1984’.

 

General Motors kondigt de sluiting van de fabriek in Antwerpen aan vandaag precies 15 jaar geleden in 2010. Het Antwerpse bedrijf waar Opelwagens van de band rolden, ging dicht op het einde van dat jaar 2010 en dit na 85 jaar. 2500 mensen stonden op straat, eerder al waren er 4500 afgezet. In de glorieperiode telde General Motors in Antwerpen 10 000 werknemers.

 

Morgen is het precies 30 jaar geleden, op 22 januari 1995, dat politica Lucienne Herman-Michielsens overlijdt. Zij was de politica die ervoor zorgde dat abortus legaal werd in ons land. Dat is voor morgen in een nieuwe TM, zelfde uur.

Woe22jan

Vandaag in 2022 overlijdt Jacques Boël, de niet-natuurlijke vader van prinses Delphine Boël. Haar natuurlijke vader is koning Albert II, toen nog prins Albert. Om de prins van het schandpaal te sparen, werd de steenrijke Jacques Boël 50 jaar lang opgevoerd als de wettelijke vader, maar zo zag Delphine het niet. Na een juridische strijd gaf koning Albert II uiteindelijk toch toe dat hij de echte vader is van Delphine Boël. Zo werd zij, in 2022, prinses van België.

 

Op 22 januari 1995 overlijdt politica Lucienne Herman-Michielsens, vandaag 30 jaar geleden. Zij was de politica die ervoor zorgde dat abortus legaal werd. In het voorjaar van 1990 werd samen met de Waalse politicus Roger Lallemand de abortuswet goedgekeurd, weliswaar bij een wisselmeerderheid. Wat in de geschiedenisboeken staat, is dat koning Boudewijn voor de goedkeuring van de abortuswet 1,5 dag aftrad, zodat de wet kon worden goedgekeurd. Lucienne Herman-Michielsens en haar collega Roger Lallemand hamerden ook op een functionele voorlichtingscampagne en een liberalisering van de verkoop van voorbehoedsmiddelen.

 

In 1984 wordt de eerste Macintosh-computer voorgesteld. Dat gebeurde in een reclamespot van 1 minuut tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Macintosh was de goedkopere versie van de Apple Lisa, die net een jaar eerder was gelanceerd, maar door zijn veel te duur prijskaartje geen succes was. De computer Macintosh werd later Mac en dan iMac.

 

De Britse koningin Victoria en keizerin van India overlijdt in 1901. Ze stierf in de armen van haar kleinzoon Wilhelm II. Hij was de Duitse keizer tijdens de Eerste Wereldoorlog. De regeerperiode van Queen Victoria duurde maar liefst 63,5 jaar. Het Victoriaanse tijdperk was een periode van voorspoed, onder meer door de winst uit meerdere Britse kolonies. Queen Victoria was een nicht van onze eerste koning Leopold I. Ze had veel kinderen die ze liet uithuwelijken met verschillende Europese koningshuizen. Op het hoogtepunt waren er negen vorsten in de familie. Queen Victoria werd 81.

 

Op 23 januari 2009 doodt Kim De Gelder twee baby’s van negen maanden oud en een personeelslid in het kinderdagverblijf Fabeltjesland. Je hoort meer hierover morgen, zelfde uur, in een nieuwe TM.

Do23jan

In 2017 overlijdt acteur Gordon Kaye, de Franse café-uitbater René Artois in ‘Allo’ Allo!’. Niettegenstaande hij in de tv-serie aanpapte met al het vrouwelijke personeel in zijn café was hij in de realiteit homoseksueel. “You stupid woman!” was zijn geliefde quote.

 

Op 23 januari 2009 doodt de 20-jarige Kim De Gelder twee baby’s van negen maanden oud en een personeelslid in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in St-Gillis-bij-Dendermonde. Anderhalve maand later bekende hij ook de moord op een bejaarde vrouw. Vier jaar later, in 2013, werd Kim De Gelder door het hof van assisen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de vier moorden én voor 25 moordpogingen. Zes jaar later, in 2019, werd hij ontoerekeningsvatbaar beschouwd en overgeplaatst naar een afdeling voor geïnterneerden. Sinds begin 2022 zit Kim De Gelder in een forensisch psychiatrisch centrum. Mocht blijken dat zijn geestestoestand voldoende is gestabiliseerd òf als blijkt dat hij genezen is, moet hij terug naar de gevangenis om zijn straf verder uit te zitten.

 

23 januari 1989 is de sterfdatum van de Spaanse surrealistische kunstschilder en beeldhouwer Salvador Dali. Hij maakte absurde kunstwerken door onmogelijke dingen realistisch weer te geven met de bedoeling in de war te komen als je er naar kijkt. Het spel van perspectief en gezichtsbedrog lag hem sterk. Hij werd ook bekend met zijn slappe uurwerken die hij overal schilderde. Salvador Dali had een zeer herkenbare langwerpige puntsnor.

 

Vandaag 65 jaar geleden, in 1960, bereikt de mens voor het eerst de bodem van de diepste zee op bijna 11 km diep. De diepste zee is dus dieper dan de hoogte bergtop. Of nog anders gezegd: de Mount Everest die bijna 9 km hoog is, kan helemaal in de diepste zee en dan hebben we nog 2 km over, zoiets als de Tourmalet is dat. Het waren de Zwitser Jacques Picard, die in Brussel geboren is trouwens, én de Amerikaan Don Walsh, die de eer hadden om de diepteduik op hun naam te mogen schrijven. 

 

De Noorse kunstschilder Edvard Munch overlijdt in 1944. ‘De Schreeuw’ was zijn meest bekende werk.

 

Morgen is het 60 jaar geleden, in 1965, dat Winston Churchill is overleden. Hij was de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr24jan

De Doemdagklok staat op 1,5 minuut voor 12u, vandaag in 2023. De Doemdagklok is een symbolische klok die aangeeft hoever we staan van een zelf veroorzaakt einde van de beschaving. Dit wordt visueel voorgesteld in een aantal minuten voor 12 uur. De klok werd voor het eerst ingesteld in 1947, dus kort na de Tweede Wereldoorlog. Het einde van de beschaving stond dan op 7 minuten voor 12. Vlak voor corona nog niet bij ons, maar dan wel al in China, op 23 januari 2020, stond het einde van de beschaving dan op 1 min en 40 sec voor 12u. Maar vandaag in 2023 waren we nog nooit zo dicht bij het einde van de beschaving, nl. op 1 min en 30 sec voor 12u.

In 2013 maakt staalproducent ArcelorMittal bekend dat het vestigingen zal sluiten. Het ging onder meer om twee hoogovens in Luik. Daardoor verloren 1300 mensen hun job. Wereldwijd werken meer dan een kwart miljoen mensen voor ArcelorMittal.

24 januari is de derde maandag van de maand en dat blijkt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. De zogenaamde Blue Monday werd vandaag, 20 jaar geleden, in 2005 in het leven geroepen als reclamestunt van het reisbureau Sky Travel, die mensen wou verleiden om een reis te boeken op de meest deprimerende dag van het jaar. Het reisbureau baseerde zich op het onderzoek van de Britse psycholoog Cliff Arnall. 13 jaar later, in 2018, gaf de psycholoog toe dat zijn onderzoek fake was.

Dag op dag 60 jaar geleden, in 1965, overlijdt Winston Churchill, de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar eerder, in 1955, was hij afgetreden als eerste minister. Hij speelde een belangrijke rol in de ondergang van Hitler door onder meer de steun te vragen aan Amerika. Ook in de Eerste Wereldoorlog was hij al minister. Churchill kreeg de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn publicatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Van hem kwam de uitspraak ‘Niet elke beslissing kan de juiste zijn’.

Schrijver Felix Timmermans overlijdt in 1947. Zijn twee meest bekende werken zijn ‘Pallieter’ en ‘Waar de sterre bleef stille staan’.

Tot slot is 24 januari 1940 een uitzonderlijk koude nacht. De thermometer daalde tot maar liefst 24° onder nul.

Maandag is het vijf jaar geleden, in 2020, dat koning Albert II toegeeft dat hij de biologische vader is van Delphine Boël. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 januari hoor je maandag in een nieuwe TM, zelfde uur.

Do25jan

Op 25 januari 2022 behaalden we in ons land het hoogste aantal coronatesten op één dag, nl. 150 613 geregistreerde testen. Een dag eerder al haalden we het hoogste aantal besmettingen op één dag. In de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen werden op 25 januari 2022 telkens meer dan 20 000 testen afgenomen. De derde plaats was voor West-Vlaanderen met meer dan 18 000 testen. We waren op 25 januari 2022 in de vijfde coronagolf. In ons land zijn tot op vandaag, afgerond, 37,5 miljoen geristreerde testen afgenomen.

Rusland veroorzaakt vandaag, in 1995, bijna een Derde Wereldoorlog. De Amerikanen lanceerden in Noorwegen een wetenschappelijke raket om het noorderlicht te bestuderen. Maar Rusland interpreteerde de raket als een militaire kernaanval. De Russische president, Boris Jeltsin, was klaar voor de tegenaanval toen de Amerikaanse raket plots in zee stortte. De Amerikaanse lancering was nochtans op voorhand gemeld aan de Russen, maar de bureaucratie speelde de Russen parten, met dus bijna een Derde Wereldoorlog tot gevolg.

Hèt nieuws van vandaag in 1990 is de uitzonderlijk zware storm die 11 doden eist. Nooit eerder waren in ons land rukwinden gemeten tot 168 km/u. Het is tot op vandaag nog altijd het record. Er was heel veel schade. Hoogspanningslijnen knapten af en vele huizen vielen zonder elektriciteit. Langs de weg zag je gekantelde vrachtwagens en lijnbussen. De storm van 25 januari was de eerste in het voorjaar van 1990. Een maand lang passeerden meerdere zware stormen ons land.

105 jaar geleden, in 1919, wordt de Volkenbond opgericht, ook wel de Volkerenbond genoemd. Het doel was een einde te maken aan àlle oorlogen, als gevolg van de Eerste Wereldoorlog die dan nog maar pas voorbij was. Een jaar na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werd de Volkenbond vervangen door de Verenigde Naties, opgericht in 1945.

Morgen heb ik het onder meer over de kasteelmoord in Wingene.

Vr26jan

Vandaag in 2013 is de huurmoordenaar van Stijn Saelens in de kasteelmoord van Wingene bekend. Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. De Nederlandse huurmoordenaar was wel al overleden aan kanker in mei 2012, drie maanden na de moord op Saelens. In het voorjaar van 2015 bracht een nieuw DNA-spoor de tweede uitvoerder in beeld, ook een Nederlander van 37, die de neef was van de overleden huurmoordenaar. De schoonvader van Stijn Saelens, dokter Gyselbrecht, was de opdrachtgever voor de moord.

15 jaar geleden is 26 januari 2009 de sterfdag van Rik Van den Abbeele. Zijn naam blijft vereeuwigd als producer van 29 jeugdfeuilletons, zoals Johan en de Alverman en Kapitein Zeppos. Hij was ook de ontdekker van Nonkel Bob en Tante Terry.

Op 26 januari 1998 ontkent president Clinton op de Amerikaanse televisie, seks te hebben gehad met de 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky. Acht maanden later gaf hij uiteindelijk dan toch nog toe dat hij een seksuele relatie had, maar dan wel een zonder geslachtsgemeenschap. Het bewijsmateriaal was een blauwe jurk van haar met sperma van hem. Begin 1999 werd president Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen.

Op vrijdag 26 januari 1968 vindt in Deinze de solidariteitsbetoging van bijna 1000 studenten plaats voor hun collega’s van Leuven Vlaams. Jacky Vanmaele, later studiemeester Jesus in het VTI in Deinze, was de leider van de plaatselijke solidariteitsbetoging. ‘s Middag werd de vredelievende betoging ontbonden, maar er ontstond toch nog een korte vechtpartij aan de schoolpoort van de Zusters Maricolen. Vanmaele werd even aangehouden, maar het proces-verbaal werd geseponeerd. De studentenbetogingen die in januari 1968 begonnen, haalden uiteindelijk de geschiedenisboeken in “mei ‘68”.

Het weer is vandaag, in 1933, zo koud dat er ijsblokken drijven op de rivieren en de kanalen, op de Leie, de Schelde, de Samber en de Maas.

Op de E17 in Rekkem vindt in de dikke mist een zware kettingbotsing plaats op 29 januari 1998. Acht mensen kwamen hierbij om het leven. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 29 januari hoor je maandag in een nieuwe TM.

 

 

Ma27jan

Vandaag in 2020 geeft koning Albert II toe dat hij de biologische vader is van kunstenares Delphine Boël. Dat wees een DNA-onderzoek uit. Haar moeder, een barones, had jarenlang een affaire met Albert. Haar man, Jacques Boël, was niet de vader van Delphine. Ook dat bleek uit een DNA-test zeven jaar eerder al in 2013. Jacques Boël erkende Delphine dan ook niet als zijn dochter, maar ook Albert erkende haar niet, wat uiteindelijk jarenlang voor haar een pijnlijke situatie was van uitsluiting als dochter op emotioneel en sociaal vlak. Door de uiteindelijke erkenning werd ze gelijkgesteld met de andere kinderen van koning Albert en zal ze dus ook delen in de erfenis. 

 

De grootste klimaatmars ooit in ons land vindt plaats op 27 januari 2019. Maar liefst 70 000 mensen kwamen op straat, in de regen en de koude trouwens. De betogers wilden een ambitieus klimaatplan voor België en een financieel klimaatpact op Europees niveau. 

 

In 1983 overlijdt de Franse acteur en komiek Louis de Funès. Hij werd 68. We kennen hem vooral van de zes films ‘Le gendarme de Saint-Tropez’.

 

In 1978 wordt de Gentse onderzoeksrechter Guy Jespers veroordeeld. Hij was de eerste magistraat in ons land die zelf voor de rechtbank moest komen. Hij werd tot 20 jaar veroordeeld wegens moordpoging op zijn vrouw en miljoenendiefstal. Jespers overleed in 2002 aan keelkanker.

 

In 1967 komen drie astronauten om het leven in een brand in de capsule van Apollo 1 tijdens een simulatie-oefening van een lancering. Om de capsule zo licht mogelijk te maken, werd geprobeerd om zuivere zuurstof in de cabine te pompen in plaats van zuurstofflessen mee te nemen in de kleine ruimte. Een klein vonkje bij het aanzetten van een schakelaar in de cabine zorgde voor een ontploffing. 

 

Vandaag dag op dag 80 jaar geleden, in 1945, wordt het concentratiekamp van Auschwitz bevrijdt door het Rode Leger. De bevrijding van de bijna 8000 resterende gevangenen gebeurde door soldaten van het 60ste Leger van het Eerste Oekraïense Front. Sinds 2005 is 27 januari de ‘Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust’. Die dag is eveneens een waarschuwing tegen haat, racisme en antisemitisme.

 

Het zit vooraan in het nieuws van 28 januari 1986: de Space Shuttle explodeert één minuut na de lancering. Alle astronauten kwamen om het leven, waaronder een onderwijzeres. Waarom de Space Shuttle ontplofte, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di28jan

In 2017 wordt Sanne Cant voor het eerst wereldkampioene veldrijden. Ze was sterker dan de zevenvoudige wereldkampioene Marianne Vos. Sanne Cant is meteen de allereerste Belgische wereldkampioene veldrijden ooit. Ook de twee volgende jaren, 2018 en 2019, werd ze wereldkampioene. 

 

Schrijfster Astrid Lindgren overlijdt in 2002. Het begon allemaal met een verhaal over Pippi Langkous.

 

Het zit vooraan in het nieuws vandaag in 1986: Space Shuttle Challenger explodeert één minuut na de lancering. De zeven astronauten kwamen om het leven. Eén van hen was een onderwijzeres die ook de eerste burger in de ruimte was. Bij de explosie was de cockpit grotendeels intact gebleven, maar die spatte uiteen toen die 16 km verder in de Atlantische Oceaan neerstortte. Vermoedelijk was dat de fatale klap voor de bemanning.

 

Het is precies 90 jaar geleden dat abortus voor het eerst wordt gelegaliseerd. Dat was in Ijsland in 1935. Ook in nazi-Duitsland mag vanaf 1935 abortus van misvormde of zieke baby’s. Dit was om het Germaanse ras te verbeteren en verzorgingskosten voor de staatskas te beperken. Vanaf de jaren zestig werd abortus in de westerse landen gelegaliseerd, chronologisch zijn dat Engeland, Frankrijk, Nederland en in 1990 in ons land.

 

Sir Francis Drake is overleden vandaag in 1596. Hij was de eerste Brit die rond de wereld vaarde tussen 1577 en 1580. Als zeepiraat veroverde hij onder meer Spaanse schepen van de zilvervloot, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika werden verscheept naar Spanje. Zijn acties tegen de Spanjaarden maakten hem een held in Engeland, maar een gevreesde piraat voor de Spanjaarden.

 

Op 28 januari 1547 overlijdt Hendrik VIII, koning van Engeland en Ierland. Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschappen. Tijdens zijn bewind werden Engeland en Wales wettelijk verenigd in één koninkrijk. En belangrijk was de afscheiding van de Anglicaanse Kerk van de Roomse Kerk, wegens een conflict met de paus over de scheiding van Hendrik VIII met zijn eerste vrouw. Zoals bekend, had hij zes vrouwen, waarvan hij er twee liet onthoofden.

 

Acht mensen kwamen om het leven in een kettingbotsing in de dichte mist op de E17 in Rekkem in 1998. Dat is voor morgen in een nieuwe TM.

Wo29jan

In 2023 wint de Servische tennisser Novak Djokovic voor de tiende keer de Australian Open bij de mannen. Daarmee behaalde hij zijn 22ste  grandslamtitel. Dat was toen evenveel als Rafael Nadal. 

 

In 2011 wint Kim Clijsters voor de eerste keer de Australian Open door de Chinese Li Na in drie spannende sets naar huis te spelen.

 

Op 29 januari 2005 mogen vrouwen voor het eerst stemmen in Irak, vandaag dus precies een kwarteeuw geleden. Het was ook de eerste democratische verkiezing na Sadam Hoesein in een halve eeuw sinds 1953. Zeker 200 kandidaten werden in de aanloop naar de verkiezingen om het leven gebracht en meer dan 100 stemlocaties werden aangevallen. Tenminste 44 mensen stierven bij de aanslagen op stembureaus. De verkiezing van vandaag in 2005 gebeurde onder toezicht van de Amerikanen en had tot doel een president, een parlement en een regering aan te duiden. Een Koerd werd uiteindelijk voor het eerst leider van Irak, nl. Jalal Talabani.

 

In 1998 is de dichte mist op de E17 in Rekkem opnieuw de oorzaak van een kettingbotsing, waarbij een honderdtal wagens betrokken zijn. Acht mensen kwamen hierbij om het leven, tien mensen raakten gewond. Twee jaar eerder, in het voorjaar van 1996, deed zich ook al een zware kettingbotsing voor op diezelfde E17, maar dan wel in Deinze-Nazareth. Maar liefst 200 auto’s botsten toen op elkaar door de plotse dichte mist. 

 

Het operagebouw La Fenice in Venetië brandt nagenoeg volledig uit in 1996. Dat gebeurde tijdens de renovatie van het gebouw. Twee elektriciens werden vijf jaar later, in 2001, veroordeeld tot zeven en zes jaar gevangenisstraf, wegens brandstichting. Ze hadden achterstand in het werk en ze vreesden hiervoor boetes te krijgen.

 

Ook in 1996 kondigt president Chirac in een televisieboodschap aan dat de Franse kernproeven definitief voorbij zijn. Twee dagen eerder hield Frankrijk zijn zesde onderzeese kernproef in de Stille Zuidzee. Het was meteen ook de zwaarste. Sinds de aanstelling van president Chirac waren er acht kernproeven gepland. De laatste twee gingen niet door. De proeven waren nodig om computersimulaties te maken. In de toekomst zullen echte kernproeven niet meer nodig zijn, omdat de simulaties voldoende antwoorden zullen geven, volgens de Franse president in 1996.

 

Morgen is het precies 120 jaar geleden, in 1905, dat de Nationale Vrouwenraad in ons land wordt opgericht. Dat is voor morgen in een nieuwe TM op RT.

Do30jan

In 2018 is Terry Van Ginderen overleden. We kennen haar vooral als Tante Terry met haar eekhoorn Kraakje in het tv-programma Klein Klein Kleutertje. Zeg maar, Samsom en Gert, avant la lettre. Samen met Paula Sémer en Nora Steyaert was Terry Van Ginderen één van de eerste omroepsters van de openbare omroep, toen nog NIR.

 

In 2013 overlijdt kunstenaar Roger Raveel aan een longontsteking. Hij was een postexpressionistisch kunstschilder en maker van keramiek en kunstobjecten. De witte vlakken op zijn schilderijen stellen de leegtes of afwezigheid voor. Raveel integreerde ook dikwijls spiegels in zijn werken, zodat de omgeving deel van zijn werk kon worden. 

 

In 2005 wordt Belgisch kampioen Sven Nys voor de eerste keer wereldkampioen veldrijden, vandaag 20 jaar geleden. Hij behaalde daarmee als eerste de befaamde Grand Slam titel. Acht jaar later, in 2013, werd hij voor de tweede en laatste keer wereldkampioen.

In 2003 wordt in ons land het homohuwelijk goedgekeurd. België was daarmee het tweede land in de wereld. Nederland had al twee jaar eerder, in 2001, het homohuwelijk goedgekeurd. Juridisch gezien bestaat er niet zoiets als het homohuwelijk. Elk huwelijk is gelijkwaardig ongeacht het geslacht van de partners.

30 januari 1972 is een zondag en staat in de geschiedenisboeken als Bloody Sunday. Tijdens een demonstratie in de Noord-Ierse stad Londonderry schoot het Britse leger 14 burgers dood. De demonstratie voor de burgerrechten had een vreedzaam doel, maar was door de Britse regering verboden. 

Vandaag in 1969 geven The Beatles voor de laatste keer een optreden in het openbaar. Dat was op het dak van Apple Records in Londen. The Beatles waren bezig met de opnames van de LP ‘Get Back’. Dit project mislukte, maar werd deels voortgezet onder de nieuwe naam ‘Let it Be’, waaruit de gelijknamige film kwam. Het einde van de film was dit laatste live-optreden. 

In 1905 wordt de Nationale Vrouwenraad in ons land opgericht, vandaag precies 120 jaar geleden. In het begin heette die de Conseil National des Femmes. Het was een groepering van Brusselse, burgerlijke en feministische vrouwen. In de jaren zestig groeide de Vrouwenraad uit tot een pluralistische koepel, omdat ook de socialistische en katholieke vrouwenverenigingen zich aansloten. Sinds 1996 heet de organisatie de ‘Nederlandstalige Vrouwenraad’.

 

In 1989 valt de enige dode in de aanslagen van de Bende van Haemers. Meer hierover morgen zelfde tijd in een nieuwe aflevering van de TM.

Vr31jan 

Tihange 2 wordt in de nacht van 31 januari op 1 februari 2023 uit dienst genomen. Dat was de tweede van de zeven kerncentrales in ons land die uit dienst werd genomen. De eerste was Doel 3 op 23 september 2022. ENGIE en de Belgische regering tekenden op 13 december 2023 een overeenkomst om de centrales van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen tot 2035.

In 2012 vindt de Kasteelmoord plaats in Wingene. De vrouw van Stijn Saelens vond bij haar thuiskomst in het kasteel bloed en een kogelhuls. Drie weken later werd hij teruggevonden. Zijn geslachtsdelen waren verminkt. Een jaar later, in januari 2013, was de Nederlandse moordenaar gekend, maar hij was al drie maanden na de moord overleden aan kanker. De schoonvader, dokter Gyselbrecht uit Ruiselede, was de opdrachtgever. Hij vreesde zijn kleinkinderen nooit meer te zien, omdat het gezin Saelens definitief ging verhuizen naar Australië. In 2018, zes jaar na de moord, werd schoonvader Gyselbrecht veroordeeld tot 27 jaar cel. In beroep kreeg hij zes jaar strafvermindering tot 21 jaar cel. Sinds eind 2022 zit André Gyselbrecht zijn straf thuis uit met enkelband.

Vandaag in 1989 komt geldkoerier Ronny Croes om het leven als de bende van Haemers een veel te krachtige bom doet ontploffen op een geldtransport op de E40 in Groot-Bijgaarden. Ronny Croes was de enige dode in de vele aanslagen van de bende van Haemers. Bendeleider Patrick Haemers noemde deze enige dode een ongeluk. Geldkoerier Ronny Croes werd 23.

Tijdens de betoging tegen de sluiting van de steenkoolmijn in Zwartberg worden twee mijnwerkers door de rijkswacht gedood, vandaag in 1966. Zwartberg was de eerste koolmijn die na 56 jaar dicht moest. De rijkswacht kreeg van de regering Harmel de opdracht hard op te treden. Zeven mijnwerkers werden zwaargewond door veiligheidskogels. Daarna schoot de rijkswacht met scherp.

Maandag is er een nieuwe TM. Dan zal het precies vijf jaar geleden zijn, op 3 februari 2020, dat in ons land voor het eerst corona wordt vastgesteld. Dat is voor maandag in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Graag tot maandag.