Vr1jan

 

 Vandaag is het een jaar geleden (2020) dat tabaksproducten een neutrale verpakking krijgen zonder logo’s. Sigarettenpakjes bijvoorbeeld zien er dan allemaal hetzelfde uit met waarschuwingsfoto’s en merknaam in witte letters overal op dezelfde manier. De neutrale verpakking werd getest bij de doelgroep van minderjarigen. De regelgeving werd verplicht vanaf 1 januari vorig jaar (2020), maar kleinhandelaars kregen nog een volledig jaar om hun eventuele voorraad met oude verpakking te verkopen. Vanaf vandaag dus 1 januari 2021 hebben alle tabakswaren een neutrale verpakking. Verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 16 is al 15 jaar verboden (sinds 2006).

 

Het kijk- en luistergeld wordt vandaag in 2002 afgeschaft. Dat was een belasting op het bezit van een radio- en/of televisietoestel. Een juistere naam is de omroepbijdrage, want uit de opbrengst van deze taks werden de programma’s van de vrt gefinancierd. Iemand die het kijk- en luistergeld niet betaalde, heette een zwartkijker.

 

In 1995 wordt de provincie Brabant gesplitst in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Sindsdien telt ons land 10 provincies in plaats van 9. Dat was drie jaar eerder in 1992 (28 september 1992 – eindstemming op 14 juli 1993) goedgekeurd door de regering Dehaene I in de vierde staatshervorming, beter bekend als het St-Michielsakkoord.

 

In 1983 verliezen de liberalen hun burgemeesterszetel in Brussel. Dat was de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van België ruim 150 jaar eerder. Vandaag in 1983 wordt socialist Hervé Brouhon burgemeester van Brussel. De huidige burgemeester is ook een socialist, nl. Philippe Close van de PS.

 

En op diezelfde eerste dag van 1983 is de Franstalige politicus José Happart aangesteld als burgemeester van Voeren in Limburg. Maar zijn benoeming werd onmiddellijk weer ingetrokken. Volgens de grondwet moest hij eerst Nederlands leren, maar hij weigerde dit. Happart ging in beroep bij de Raad van State die zijn benoeming vier jaar later in 1987 definitief vernietigde.

 

De Druivelaar hangt voor het eerst aan de muur in 1915. De auteur van de dagscheurkalender bedacht de naam van de druiven die hij elke dag plukte in zijn serre. Op die manier hoopte hij dat de mensen ook graag elke dag een blaadje van de kalender zouden plukken. De Druivelaar werd gedrukt bij Strobbe in Izegem. Vandaag is dat de INNI Group in Heule.

 

In 1957 moest Elvis Presley naar het leger wegens de Vietnamoorlog. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 januari hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma4jan

 

Want dan (2010) wordt de Burj Khalifa in Dubai geopend. Dat is het hoogste gebouw in de wereld, nl. 828 meter. In Jedda aan de westelijke kant van Saoedi-Arabië zou vorig jaar (2020) een toren van 1 km en 8 m hoog moeten gebouwd zijn, maar de werken liggen al twee jaar stil wegens een gerechtelijk onderzoek. 

 

Lei Clijsters overlijdt in 2009. De gewezen Rode Duivel was de vader en trainer van tennissters Elke en Kim Clijsters. Hij werd 52. Hij stierf aan huidkanker.

 

De Elfstedentocht van 1997 was de laatste die plaatsvond. Henk Angenent won die 15e editie. Bij de vrouwen was dat Klasina Seinstra. Deze Elfstedentocht was relatief zwaar met een windkracht van 5 tot 6 beaufort en temperaturen van -6° in de ochtend tot hoogstens -3° in de middag.

 

Vandaag 45 jaar geleden in 1976 wordt de allereerste aflevering van Sesamstraat uitgezonden op de Nederlandse televisie en dus ook bij ons. Het was meteen ook het eerste Nederlandstalige tv-programma voor kinderen. Sesamstraat was een samenwerking tussen NOS en BRT, gebaseerd op het gelijknamige Amerikaanse kinderprogramma dat dan al bijna 7 jaar bestond. 

 

Frans filosoof, schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus overlijdt in 1960. Hij was een tijdgenoot van Sartre, maar ze hadden het niet zo voor elkaar. De meest filosofische vraag van Camus was die van de zelfmoord. Door hem is zelfdoding meer aanvaardbaar geworden. Hij komt vandaag in 1960 om het leven in een auto-ongeluk. Hij werd 46. Heb je vragen over zelfdoding neem dan gratis contact op de zelfdmoordlijn op het nummer 1813 of online.

 

Op 4 januari 1957 wordt Elvis Presley goedgekeurd voor de militaire dienst en dit tot ongenoegen van het rockidool en zijn fans. Hij rekende nog op een gunstregeling, maar daar dacht het leger anders over. Elf maanden later (20 of 24 december 1957) ontving hij zijn oproepingsbrief. En nog eens drie maanden later op 24 maart 1958 moest hij zich dan aanmelden voor zijn eerste dag in het leger.

 

In 1952 is 4 januari de sterfdag van kunstschilder Constan Permeke. Hij behoorde tot de Vlaamse expressionisten. Hij was het meest bekend van zijn afbeeldingen met zeelieden en vissers met hun vrouwen. In zeker 18 gemeenten is er een Constant Permekestraat. Hij staat ook afgebeeld op het laatste bankbiljet van 1000 frank.

 

Morgen is het precies een halve eeuw geleden (1971) dat de eerste Boeing 747 vertrekt vanuit Zaventem. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 5 januari hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di5jan

 

In de Amerikaanse autofabrieken van Henry Ford wordt het 8-uren-werken per DAG ingevoerd. We leze en schrijve 1914. De 8-uren-werk-dag, werd ook de 5-dollar-dag genoemd omdat dit het loon was dat de werknemers er verdienden. Dat was een gelijk dagloon voor jong en oud. Voor die tijd was dat een mooi bedrag. Een Ford-wagen kostte toen 500 dollar in 1914. Een leuk weetje van Henry Ford: Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black. Vôôr de invoering van de transportband waren immers meerdere kleuren mogelijk.

Het is vandaag exact een halve eeuw geleden dat op 5 januari 1971 vanuit Zaventem voor het eerst een Boeing 747 vertrekt. Het is een passagiersvliegtuig van de eerste generatie zogenaamde Jumbo Jets, herkenbaar aan de bult op de cockpit. De eerste 747’s werden ingezet voor vluchten over de Atlantische Oceaan naar New York en Chicago.

 

In 1994 wint Anderlecht de Belgische Supercup door thuis Standaard Luik met 3-0 te verslaan. Deze wedstrijd werd meer dan een half jaar na het einde van de competitie gespeeld wegens het overlijden van Koning Boudewijn halverwege de zomer van 1993.

 

Vandaag in 2005 heeft de mummie van Toetan-chamon een afspraak in de CT-scanner. Hiermee wilden de onderzoekers de doodsoorzaak van de Egyptische farao achterhalen. Hij overleed in het jaar 1323, voor Christus wel te verstaan. Hij werd amper 19 toen hij stierf aan malaria én aan een ontsteking aan zijn knie na een breuk bij de val van zijn strijdwagen tijdens de jacht.

 

Vandaag in 1999 is het uitzonderlijk warm. In de Ardennen is het 15°C en in de provincie Limburg bijna 18°.

 

De vrt lanceert haar nieuwe radiozender MNM. De zender vervangt Radio Donna. Het is Peter Van De Veire die de zender om 6u ’s ochtends mag openen vandaag in 2009. Hij deed dit met Forever van MilkInc.

 

En het is precies een jaar geleden (2020) dat de Belgische muzikant Little Jimmy overlijdt, ook wel Don Croissant genoemd. Hij stond mee aan de wieg van de Belpop en zijn groep speelde ooit (27 maart) in 1966 in het voorprogramma van The Rolling Stones in Schaarbeek. Dat was toen het allereerste concert van deze Britse groep in ons land. Voor Little Jimmy & the Sharks was dit meteen het hoogtepunt van hun carrière.

 

Morgen zelfde tijd krijg je de geschiedenis van 6 januari met onder meer de eerste Montessori-school. Tot morgen.

Wo6jan

 

Want dan (2018) overlijdt op 6 januari Peter van Dam, gewezen radio-dj van zeezender Mi Amigo. Hij leefde vijf jaar met prostaatkanker. Peter van Dam begon zijn radiocarrière bij Radio Caroline en Radio Atlantis. Na een ruzie met Mi Amigo-baas Sylvain Tack verliet hij de zee en werkte hij voor drie Nederlandse omroepen. Voorts was hij voice-over bij VTM, presenteerde hij radioprogramma’s voor onder meer NRJ (op zijn Engels) en Maeva, en was hij programmaleider bij Radio Contact. Peter Van Dam maakte de cirkel rond en keerde terug naar Radio Mi Amigo Internationaal dat nu nog altijd uitzendt vanuit Alicante in Spanje.

In 1999 wordt een impeachmentproces tegen president Clinton geopend. Dat had alles te maken met zijn seksuele contacten met Monica Lewinsky in het Witte Huis. Op tv ontkende Clinton alles. Maar toen een blauwe jurk met sperma bewijsmateriaal werd, moest hij wel toegeven. Het impeachment, de afzettingsprocedure dus, werd uiteindelijk afgewezen, want twee jaar later in 2001 was zijn tweede en laatste ambtstermijn toch afgelopen.

Op 6 januari 1965 boort de Nederlandse medicijnenstudent Bart Huges een gaatje in zijn voorhoofd. Trepanatie, zoals dat heet, werd door de hippies in de jaren zestig ‘het derde oog’ genoemd en moest leiden naar een verruimd bewustzijn. Bart Huges deed de schedelboring bij zichzelf met een tandartsenboor. Later verklaarde hij dat hij heel goed wist dat het boren geen kwaad kon. Hij wou alleen weten hoe het voelde om een boor in je hoofd te krijgen en dat blijkt gevoelloos te zijn. In 1969, dat is dan al vier jaar na Bart Huges, had ook John Lennon tijdens zijn eerste bedpeace in Amsterdam, zo’n boring als derde oog gevraagd, maar Bart Huges kon hem toch overtuigen dat een schedelboring je geest écht niet verruimd.

 

Vandaag in 1907 opent de Italiaanse pedagoge Maria Montessori haar eerste school. “Leer mij het zelf te doen”. Dat is heel kort samengevat de visie van het  montessorionderwijs. Die visie bestaat erin dat peuters en kleuters al heel vroeg de energie en de drang hebben om zichzelf te motiveren en zo zichzelf te ontwikkelen en te leren. Het is de taak en de deskundigheid van de leraar om het juiste materiaal in de juiste omgeving aan het kind aan te bieden. 

 

Louis Braille, de Franse uitvinder van het geschrift voor blinden, overlijdt in 1852. Hij werd blind na een ongeluk toen hij 3 jaar oud was. Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1995 als de hele redactie van Charlie Hebdo in Parijs wordt vermoord.

Do7jan

Het is net een jaar geleden (2020) dat de NASA een nieuwe planeet ontdekt die mogelijks bewoonbaar is. De planeet (TOI 700 d) heeft ongeveer dezelfde grootte als onze Aarde en bevindt zich in de bewoonbare zone rond zijn ster, zeg maar de zon. De NASA deed de ontdekking met behulp van haar ‘planetenjager’ die in 2018 gelanceerd werd en ons heelal afspeurt naar plaatsen waar leven mogelijk is. De planeet ligt op 100 lichtjaar van ons wat in ruimtetermen dicht is. Het is al de achtste aarde-achtige planeet die de Nasa ontdekt met hun planetenjager.

 

Op 7 januari 2015 worden we opgeschrikt door de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Het is de eerste keer dat een compleet westerse redactie wordt uitgemoord. Er vielen 12 doden, waaronder twee politieagenten. De aanslag werd opgeëist door Al Qaida. Onmiddellijk na de aanslag ontstonden protesten voor persvrijheid en vrije meningsuiting. Twee dagen later werden de daders, twee Frans-Algerijnse broers, bij een nieuwe aanslag doodgeschoten.

 

Vandaag in 2014 is er in Noord-Amerika een extreme koude. De temperatuur daalde tot 30° onder nul. Er vielen 21 doden. Vele openbare gebouwen zoals scholen en overheidsinstellingen waren dicht. Het was bovendien heel de winter van december 2013 tot april 2014 zéér koud in Noord-Amerika.

 

Het is voorpaginanieuws in 2004: zes van de acht beschuldigden in het proces van de moord op PS-politicus André Cools krijgen milde straffen van 5 tot 20 jaar. De moordenaar zelf was dan nog voortvluchtig. De Waalse politicus en burgemeester André Cools werd 13 jaar eerder in de zomer van 1991 doodgeschoten in Luik toen hij met zijn vriendin zijn appartement verliet. Opdrachtgever voor de moord was partijgenoot Alain Van der Biest die in 2002 zelfmoord pleegde. Vijf jaar later in 2007 kreeg de moordenaar in hoger beroep 20 jaar gevangenis, maar was na vier jaar alweer vrij.

 

In 1990 wordt de toren van Pisa om veiligheidsreden gesloten voor het publiek. Zoals bekend, stond de toren van bijna 56 m hoog, maar liefst 4 meter uit het lood. De werkzaamheden duurden ruim 10 jaar tot in 2001. De bouw van de toren zelf had destijds 200 jaar geduurd van de 12de eeuw tot de 14de eeuw.

 Morgen is er een nieuwe TM. Zo verneem je onder meer dat in 2013 een planetoïde tussen de aarde en de maan passeert, één in dezelfde orde als die die ervoor zorgde dat de dinosaurussen uitstierven op aarde. Fijn dat je even meereisde. Morgen nog eens, zelfde tijd? Je bent alleszins welkom.

Vr8jan

 

Het is precies een jaar geleden (2020) dat in de buurt van Teheran 176 mensen en bemanningsleden om het leven komen als een passagiersvliegtuig van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij enkele minuten na het opstijgen wordt neergeschoten. Dit gebeurde tijdens de nacht van een Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. Op 11 januari gaf Iran toe dat het vliegtuig per ongeluk werd neergeschoten met een luchtdoelraket. Door een menselijke fout werd het onjuist geïdentificeerd als een vijandelijke aanval.

 

Op 8 januari 2013 scheert de planetoïde Apophis (f) rakelings tussen de maan en de aarde. Een soortgelijke planetoïde zorgde ervoor dat de dinosaurussen uitstierven ruim 66 miljoen jaar geleden. Die hebben hier toch wel meer dan 150 miljoen jaar geleefd. Of anders gezegd, ze hebben hier meer dan twee keer zolang geleefd als dat ze al uitgestorven zijn. Die duur is helaas niet aan de mensheid besteed, weten wetenschappers. 

 

Het is vandaag exact 20 jaar geleden in 2001 dat politicus Paul Vanden Boeynants overleden is na een hartoperatie. Hij werd 82. VDB, zoals hij werd genoemd, was onder meer twee keer premier en minister van landsverdediging. In 1989 werd hij ontvoerd door de Bende van Patrick Haemers. Na betaling van 63 miljoen frank losgeld, omgerekend 1,5 miljoen euro, werd hij vrijgelaten na een maand opsluiting in een villa in Le Touquet in Frankrijk.

 

De gewezen Franse president François Mitterrand overlijdt in 1996, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Hij werd 79 en overleed aan prostaatkanker. Onder zijn beleid werd onder meer de doodstraf afgeschaft en de commerciële tv-stations opgericht.

Een van zijn beroemdste uitspraak gaat niet over politiek. Toen in 1994 het blad Paris Match zijn buitenechtelijke dochter bekendmaakte, reageerde Mitterrand ludiek met de woorden “et alors?”.

 

Het weer is op 8 januari 1985 bijtend koud met -23° in de Kempen en -25° in de Ardennen.

 

De grondlegger van de scouts overlijdt in 1941, vandaag dus 80 jaar geleden. Dat is de Britse luitenant-generaal Robert Baden Powell. ‘Leren door te doen en zo zelfstandig worden’, was voor hem een belangrijk principe. Het ging Baden-Powell wel om ‘leren buiten de klas’ door avontuur en zonder een vastgelegd leerplan. Heel wat methodescholen van nu hebben variaties op zijn visie.

 

Op 11 januari 2010 bekent Ronald Janssen studente Annick Van Uytsel te hebben vermoord. Meer hierover hoor je maandag in een nieuwe TM. Fijn dat je vandaag al even meereisde. Maandag nog eens, zelfde tijd? Je bent alleszins welkom.

Ma11jan

 

In 2015 betogen meer dan 2 miljoen Europeanen in Parijs tegen haat en terreur én voor een vrije meningsuiting. De aanleiding was de aanslag van Al Quida op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs een paar dagen eerder. Op de redactie van dit satirisch weekblad kwamen bij de aanslag 10 journalisten en twee politieagenten om het leven. Nog nooit werd een compleet westerse redactie uitgemoord.

 

En op diezelfde dag in 2015 overlijdt actrice Anita Ekberg. Ze werd beroemd in de rol van Sylvia in de film La Dolce Vita. Niettegenstaande ze voor haar tijd een sekssymbool was, kreeg Anita Ekberg de bijnaam Ijsberg voor haar koele uitstraling, maar daar heeft haar familienaam ook wel wat mee te maken.

 

Seriemoordenaar Ronald Janssen bekent in 2010 studente Annick Van Uytsel drie jaar eerder in 2007 te hebben vermoord. Een paar dagen eerder al bekende hij de moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus. Voor de moorden kreeg de gescheiden gewezen leraar technisch tekenen in 2011 een levenslange opsluiting.

 

In 2008 overlijdt Sir Edmund Hillary. Hij is de eerste die de hoogste bergtop de Mount Everest bereikt in 1953. Strikt genomen was hij eigenlijk de tweede, want zijn gids sherpa Tenzing Norgay was het eerst op de top.

Het Amerikaanse Terry-rapport toont aan dat roken dodelijk is en de eerste oorzaak is van longkankers, hart- en vaatziekten. Dat staat in het rapport van dokter Luther Terry, zelf een verwoed roker. We lezen en schrijve 11 januari 1964. Een jaar later (1965) was de verkoop van sigaretten in Amerika al gedaald. Wie wel bleef roken was vooral overgestapt op roken met filter. De grootste groep die stopte waren dokters, in Florida (oo) bijvoorbeeld één op drie. En in NY maakten de sigarettenfabrikanten een deal om in reclame geen minderjarigen meer aan te sporen tot roken. Dokter Luther Terry was de officiële gezondheidsadviseur van de regering. 11 januari 1964 was de laatste dag dat hij rookte. Hij was toen 53. Hij overleed in 1985 op 73-jarige leeftijd aan een hartfalen.

 

In 1820 wordt in Frankrijk voor de eerste keer roestvast staal geproduceerd. De ontwikkelaars ervan geven nog een waardevol tip mee. Het is niet roestvrij staal, maar roestvast staal, want staal kan wel degelijk roesten.

 

Morgen blikken we terug naar 12 januari 1983 als de allereerste Hoge Lager op tv wordt uitgezonden. Fijn dat je even meereisde met onze TM. Morgen nog eens, zelfde tijd? Je bent hoe dan ook van harte welkom.

Di12jan

 

Het is exact 45 jaar geleden op 12 januari 1976 dat schrijfster Agatha Christie overlijdt. Zij was de geestelijke moeder van Hercule Poirot en Miss Marple.

De Kindertelefoon start vandaag in 1979. Dat was een gratis telefoondienst voor kinderen en jongeren die nood hadden aan een gesprek. Sinds 2012 kwam daar ook een chatlijn bij. De kindertelefoon heet nu Awel.

In 1983 wordt op de BRT-televisie de eerste aflevering van het spelprogramma Hoger, Lager uitgezonden. Zes jaar later in (5 januari) 1989 was het tv-programma het best bekeken BRT-programma van de jaren tachtig met anderhalf miljoen kijkers. Het hoogtepunt van Hoger Lager was meteen ook het laagtepunt van het tv-programma want presentator Walter Capiau verhuisde in datzelfde jaar 1989 naar VTM. Daarmee kwam na zes jaar een einde aan Hoger Lager.

Het weerbericht van 12 januari 1985 is bedekt met uitzonderlijk veel sneeuw. In Vlaanderen ligt een wit tapijt van 23 cm dik.

En exact twee jaar later in 1987 noteren we voor vandaag een uitzonderlijke koude van -20° in de Ardennen.

 

In 2003 overlijdt zanger Maurice Gibb van The Bee Gees. Hij stierf tijdens een darmoperatie. Hij werd 53. We kennen de broers Gibb met hun hoge falsetstemmen onder meer van de film Saturday Night Fever.

Deep Impact wordt vandaag in 2005 gelanceerd. Dat was het eerste ruimtetuig dat landde op een komeet. Daar was wel een ruimtereis van een half jaar voor nodig.

In 2010 wordt Haiti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Bijna een kwartmiljoen mensen kwamen om het leven.

Het is precies een jaar geleden (2020) dat de Taal(uitspraak Tal)-Vulkaan in de Filipijnen uitbarst met aardbevingen tot gevolg. De vulkaan ligt op amper 65 km van de hoofdstad Manilla. Meer dan 45.000 mensen werden geëvacueerd, 160.000 mensen sloegen op de vlucht. De uitbarsting was spectaculair omdat de krater van de vulkaan een meer is. Sinds 1572 waren er al 35 uitbarstingen. De grootste vond plaats in 1911 waarbij meer dan 1300 mensen om het leven kwamen.

 

Morgen reizen we onder meer naar 1898 als schrijver Emile Zola zijn open brief J’accuse schrijft voor de Franse president.

 

Wo13jan

 

In 1898 verschijnt in een Franse krant de beroemde open brief J’accuse van schrijver Emile Zola aan de president van Frankrijk. Volgens Emile Zola was de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus onschuldig veroordeeld tot levenslang wegens spionage voor het Duitse keizerrijk. Emile Zola wou met zijn pamflet een openbare rechtszaak afdwingen bij de president én hij maakte meteen ook bekend wie wèl de spion was, nl een majoor van het Franse leger. In 1899 kreeg officier Dreyfus gratie en werd hij vrijgelaten. Uiteindelijk promoveerde hij nog tot luitenant-kolonel. In 2006, precies honderd jaar na de volledige vrijspraak van Dreyfus, werd hij officieel door president Chirac in ere hersteld. Chirac noemde het vonnis van Dreyfus een doelbewuste poging om de haat tegen de Joden aan te wakkeren.

 

In 1930 komt de eerste strip van Mickey Mouse in de krant. Het was de eerste grote doorbraak van The Walt Disney Studio en werd het meteen ook voor altijd het gezicht van de studio’s. Mickey Mouse verscheen het allereerst al twee jaar eerder in 1928 in de tekenfilm Plane Crazy, maar de stomme tekenfilm sloeg niet aan bij het testpubliek. Het lukte wel met Steamboat Willie, een tekenfilm met geluid (18 november 1928). In het begin verzon Walt Disney de verhalen en maakte zijn collega de tekeningen. Ter ere van zijn vijftigste verjaardag in 1978 kreeg Mickey Mouse als eerste tekenfilmfiguur een ster op de Hollywood Walk of Fame.

 

In 1978 overlijdt de West-Vlaamse wielrenner Germain Derycke. Hij won Milaan-San-Remo, De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Op het toppunt van zijn carrière maakte een auto-ongeluk een vroegtijdig einde aan zijn loopbaan. Hij was er dan 29. 

 

Voor 32 passagiers op de luxeuze Costa Concordia is 13 januari 2012 een ongeluksdag. Zij overleefden het kapseizen van het cruiseschip niet. Meer dan 4000 overleefden het wel. Onder hen ook de acht Belgen. De Costa Concordia was in de Tyrreense Zee voor de Italiaanse kust, ’s avonds en in het donker, op een rots onder water gebotst. Het schip was immers veel te dicht bij de kust komen varen. De kapitein verliet het schip te vroeg, nl. 3,5 uur voor de laatste overlevende het schip verliet. De kapitein werd veroordeeld tot zestien jaar cel wegens ‘meervoudige doodslag door nalatigheid’.

Herinner jij je nog de ontvoering van de gewezen eerste minister Paul Vanden Boeynants in 1989 was dat? Wie was die ontvoerder ook alweer, waar werd VDB opgesloten en wat waren die legendarische woorden van hem toen hij vrijkwam? Dit en nog veel meer, morgen zelfde uur, in een nieuwe TM.

Do14jan

 

In 1742 is astronoom Edmond Halley overleden. Hij was de directeur van de sterrenwacht in Greenwich. Daar heeft hij de tweede versie van de nulmeridiaan bepaald in 1721. Hij was vooral bekend als de ontdekker van de komeet van Halley. Toch wel een gewaagde berekening voor die tijd als je weet dat de komeet maar om de 76 jaar de aarde passeert en dus eigenlijk maar één keer in een mensenleven te zien is. Halley heeft de komeet gezien toen hij 26 was (in 1682). De laatste passage van de komeet van Halley dateert van 1986. 

 

In 1954 trouwt Marilyn Monroe met honkbalspeler Joe DiMaggio. Voor hem was het zijn tweede huwelijk, voor haar het eerste. Het huwelijk hield het maar zeven maanden vol. Ze gingen wel als goede vrienden uit elkaar. DiMaggio bracht na het overlijden van Marilyn Monroe in 1962, 20 jaar lang, 3 keer per week, verse rozen naar haar graf.

 

In 1989 wordt de gewezen premier van ons land Paul Vanden Boeynants ontvoerd. VDB, zoals hij zichzelf noemde, werd door de Bende van Patrick Haemers een maand vastgehouden in een villa in Le Touquet in Noord-Frankrijk. Na betaling van omgerekend 1,5 miljoen euro werd hij vrijgelaten. 

 

In 1992 wordt de eerste baby geboren die bevrucht is via de intra-cyto-plasmatische sperma-injectie, kortweg ICSI. Dat is een kunstmatige bevruchting waarbij één spermacel rechtstreeks in een eicel wordt ingebracht. Niet te verwarren met in-vitrofertilisatie waarbij de bevruchting van één of meerdere eicellen buiten de baarmoeder gebeurd om daarna de embryo’s terug in de baarmoeder te plaatsen.

 

Het is vandaag exact vijf jaar geleden in 2016 dat Alan Rickman overleden is aan alvleesklierkanker. Hij werd 69. Hij was vooral bekend als professor Sneep in de Harry Potter-films.

 

En het is precies een jaar geleden dat de voormalige Unizo-topman en ceo van Febelfin, Karel Van Eetvelt, (vanaf 1 april 2020) de nieuwe ceo van voetbalclub Anderlecht is in plaats van Marc Coucke, die wel eigenaar blijft. Daardoor komt de dagelijkse leiding voor het eerst in de geschiedenis van de club bij één man terecht. Voorts is Wouter Vandenhaute extern sportief adviseur en moet hij het gebrek aan sportieve knowhow bij Van Eetvelt compenseren. Met de transfers bemoeit Vandenhaute zich niet wegens gevaar voor belangenvermenging. Tot slot stappen Patrick Lefevere en Philippe Close in de raad van bestuur. Lefevere heeft expertise in de sportwereld en weet hoe hij sportieve successen kan boeken met een klein budget. Burgemeester Philippe Close moet het Brusselse karakter van Anderlecht versterken.

 

Herinner jij je nog de noodlanding van het passagiersvliegtuig in de Hudsonrivier in NY in 2009 was dat? Dit en nog veel meer, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr15jan

 

Op 15 januari 2019 verwerpt het Britse parlement met een grote meerderheid het voorlopig akkoord over de Brexit-deal. Het verschil van 230 stemmen tussen pro’s en contra’s was meteen de grootste nederlaag in het Lagerhuis ooit. Omdat premier Theresa May ook in een tweede en een derde poging er niet in slaagde om haar brexitdeal door het Britse parlement te loodsen, stapte ze uiteindelijk op. Er lagen toen vier opties op tafel: het akkoord voor de uittreding goedkeuren, uitstel vragen aan Europa, de Brexit intrekken of de EU verlaten zonder deal.

 

In 2017 is VRT-journalist Miel Dekeyser overleden. De Keuze van Dekeyser op Canvas was hij blijven presenteren op zijn pensioenleeftijd.

 

In 2009 maakt een vliegtuig een spectaculaire noodlanding op de dan wel ijskoude Hudsonrivier in New York. Iedereen overleefde de crash. Bij het opstijgen vloog het vliegtuig (voor binnenlandse vlucht) door een zwerm vogels. De motoren blokkeerden meteen en het vliegtuig begon aan een zweefvlucht die 5 min later eindigde in de ijskoude Hudsonrivier. Als bij wonder dreef het vliegtuig net lang genoeg om iedereen te kunnen redden. Alle 155 passagiers konden uit het vliegtuig stappen en op de twee vleugels wachten tot ze werden geëvacueerd.

 

In 1995 overlijdt acteur Jef Bruyninckx. Hij speelde De Witte in de gelijknamige zwart-witbioscoopfilm van 1934. Dat was trouwens de allereerste commerciële bioscoopfilm in Vlaanderen.

 

In 1982 is het zeer koud. Dan daalt de temperatuur tot 21° onder nul in de Ardennen. En vandaag in 1963 ligt er ijs op de Noordzee. Dat blijft zo een paar dagen.

Maandag hebben we het onder meer over die verschrikkelijke Elfstedentocht van 1963 waarbij nagenoeg niemand de eindstreepte haalde. Reinier Paping won deze zwaarste Elfstedentocht ooit. Waarom die zo uitzonderlijk zwaar was hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma18jan

 

In 2019 is filosoof Etienne Vermeersch overleden. Hij werd 84. Hij was hoogleraar en in de jaren negentig (93-97) vier jaar vice-rector aan de universiteit van Gent. Na een lange ziekte koos hij voor euthanasie. “Wie in God gelooft, hoeft niet bang te zijn en wie niet in God gelooft hoeft helemaal niet bang te zijn”, is één van zijn citaten. Maar zijn meest bekende citaat is misschien wel: “Geloof mij niet, denk zelf na”. Hij leverde een bijdrage tot de legalisering van abortus en was één van de grondleggers van de euthanasiewet in ons land. De parlementaire Commissie Vermeersch onderzocht de gedwongen uitwijzingen naar aanleiding van de dood van de Nigeriaanse asielzoekster Semira Adamu bij haar gedwongen uitwijzing in 1998. Zijn blijvende kritiek op het christendom en later ook op de islam leverde hem boze reacties op. Zijn stokpaardje was de overbevolking, volgens hem het grootste probleem van de mensheid. Hij bleef dan ook bewust kinderloos.

 

Kunstschilder Felix De Boeck overlijdt vandaag in 1995. Hij werd 97.

 

Precies 55 jaar geleden in 1966 wordt Indira Gandhi gekozen tot premier van India. Zij was de dochter van de eerste premier van India. In 1984 werd ze vermoord door twee van haar lijfwachten die behoorden tot de Sikhs. Haar zoon Rajiv Gandhi volgde haar op.

De Elfstedentocht van 1963 wordt gewonnen door Reinier Paping (Nederlands). Deze schaatswedstrijd is de zwaarste Elfstedentocht ooit en wordt daarom de Hel van 63 genoemd. Aan de start vroor het maar liefst 18° onder nul. Een noordoostenwind nam geleidelijk in kracht toe. Er viel veel stuifsneeuw op het parcours wel tot 20 cm dik. Schaatsten werd dus stappen in de sneeuw. Van de 9294 schaatsers eindigden slechts 69 de eindmeet of anders gezegd minder dan 1% van de deelnemers overwon de zwaarste Elfstedentocht van vandaag in 1963.

 

85 jaar geleden op 18 januari 1936 overlijdt Rudyard Kipling, onder meer auteur van het Jungle Book en van het gedicht If.

In 1903 maakt Marconi voor het eerst officieel een radioverbinding tussen Amerika en Engeland. Het was niets meer dan een bericht in morse van president Roosevelt naar koning Edward VII. Zeven jaar eerder in 1896 had Marconi de draadloze telegrafie uitgevonden. Hij stond bekend als de uitvinder van de radio, hoewel ook Popov, Branly (Frans) en Hertz de uitvinding mee op hun naam mogen schrijven.

 

Morgen blikken we terug op 19 januari 1984 als Francesco Mosèr het werelduurrecord breekt dat dan al 12 jaar op naam staat van Eddy Merckx. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

 

Di19jan

 

In 1969 is dit (19 januari) de sterfdag van de 20-jarige student Jan Palach. Vier dagen eerder stak hij zichzelf in brand in Praag uit protest tegen de Russische bezetting in zijn land die een reactie was op de Praagse Lente.

In 1984 breekt Francesco Mosèr het werelduurrecord dat dan al 12 jaar op naam staat van Eddy Merckx. Mosèr is de eerste die in één uur meer dan 50 km op de piste aflegt of anders gezegd in één uur lang een gemiddelde snelheid van 50 km/u kan aanhouden. Hij gebruikte hiervoor wel een aero-dynamische fiets. Vier dagen later verbeterde Mosèr zijn eigen record en reed hij nog 1 km/u sneller. Intussen ligt het uurrecord op meer dan 56 km/u en staat dit op naam van Chris Boardman. Belg Victor Campenaerts is sinds 2019 uurrecordhouder op een door het UCI-goedgekeurde fiets. Hij haalde een snelheid van 55 km/u.

 

Het is exact 35 jaar geleden in 1986 dat het eerste computervirus opduikt. Het virus heette Brain en het verspreidde zich via diskettes. Het werd ontwikkeld door twee Pakistaanse broers. Brain was de naam van hun bedrijf. Het stukje software was niet bedoeld als virus, maar als een waarschuwing tegen illegaal kopiëren. Het werd toegevoegd aan medische software die de broers op de markt brachten. De waarschuwingstekst verscheen bij een illegale kopie.

Een zware storm met rukwinden tot 140 km/u zorgt voor schade in heel het land in 1986, vandaag 35 jaar geleden.

 

Actrice Ivonne Lex overlijdt in 1996, vandaag dus een kwarteeuw geleden.

En filmrecensent voor VRT en later voor VTM, Roland Lommé, overlijdt 10 jaar later in 2006, vandaag 15 jaar geleden.

Anderlechtspeler Boussoufa krijgt voor de tweede keer de Gouden Schoen, in 2011 vandaag dus 10 jaar geleden. Zijn ploegmaat Lukaku was tweede.

 

Op 19 januari vorig jaar (2020) raakt bekend dat een Amerikaans bedrijf de politie helpt om gezichten te identificeren. Het bedrijf Clearview AI beschikt over een databank van 3 miljard foto’s die ter beschikking staan voor ruim 600 politiediensten en privébedrijven. Het bedrijf verzamelde die beelden op miljoenen publiek toegankelijke sites, zoals Facebook, Youtube en Twitter. Als de politie een foto aan Clearview bezorgt, krijgt die toegang tot de andere publieke foto’s met de links waar die verschenen.

 

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be of als podcast in Soundcloud, iTunes, Apple Podcast of Google Podcast. Morgen flits ik onder meer naar 1981 voor de vrijlating van 70 Amerikanen na een gijzeling van 1 jaar en 2 maanden.

Wo20jan

 

Onze chronologische tijdsreis van 20 januari begint in 2020, want het is precies een jaar geleden (2020) dat de Vlaamse regering VRT-baas Paul Lembrechts ontslaat. De ex-bankier werd vier jaar eerder CEO van de openbare omroep en was daarmee een onbekende voor de mediawereld. Het ontslag kwam er omdat Lembrechts een intern conflict aan de VRT-top niet kon oplossen. Er werd een externe bemiddelaar aangeduid, maar die stelde vast dat het onmogelijk was om het vertrouwen te herstellen. Daarom besliste de Vlaamse regering dan maar om de VRT-baas zelf te ontslaan zonder het rapport van de bemiddelaar te hebben gelezen. Het gevolg van het ontslag was een staking bij de VRT. Frederik Delaplace is nu de baas van de VRT.

 

In 2009 overlijdt René Michaux. Hij werd 55. Michaux was de rijkswachter die bij een huiszoeking in het huis van Marc Dutroux de kinderstemmen in de kelder niet hoorde, waardoor Marc Dutroux niet werd aangehouden. Toen later bleek dat Michaux een fout had gemaakt, werd hij overgeplaatst naar Brussel, maar werkte hij zich daar wel verder op tot commissaris.

 

Het is precies 40 jaar geleden in 1981 dat 70 Amerikanen vrijkomen die in de Amerikaanse ambassade in Teheran in Iran werden gegijzeld. De gijzeling duurde maar liefst 444 dagen, dat is één jaar en 2 maanden. De gijzelnemers eisten de uitlevering van de Iraanse sjah die in de Verenigde Staten verbleef. In april 1980 probeerden Amerikaanse commando’s een reddingsoperatie, maar door een botsing tussen een helikopter en een transportvliegtuig mislukte de actie. De gijzelaars kwamen uiteindelijk dus vrij vandaag in 1981 zeven minuten nadat president Carter was afgetreden en Ronald Reagan de eed had afgelegd als nieuwe president van Amerika.

 

King George 5de overlijdt in 1936, vandaag dus 85 jaar geleden. Hij was koning van het Britse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het einde van de oorlog deed hij afstand van al zijn Duitse titels en namen. Hij veranderde zijn Duitse naam Saksen-Coburg Gotha in Windsor. Zijn zoon Edward volgde zijn vader op als koning, maar hij deed binnen het jaar al terug troonsafstand omdat hij wou trouwen met een gescheiden vrouw. Zijn broer werd dan koning en die was dan de vader van de huidige Queen Elisabeth.

Het is vandaag 120 jaar geleden in 1901 dat de Belgische wetenschapper Zénobe Gramme overlijdt. Hij vond de gelijkstroomdynamo uit die in staat was veel hogere spanningen te genereren dan de toen bekende dynamo’s en die bovendien voor commerciële toepassingen konden gebruik worden in de industrie. 

 

In een nieuwe TM morgen wordt de Franse koning Lodewijk XVI onthoofd in 1793.

Do21jan

 

In 1793 wordt Lodewijk XVI geëxecuteerd met de guillotine. Hij is de enige Franse koning die ter dood is veroordeeld. Op het schavot werd hij ontheiligd en gedregradeerd tot citoyen, gewone Franse burger dus. Lodewijk XVI had te weinig intellectuele en bestuurlijke belangstelling om Frankrijk goed te kunnen leiden. Met het einde van Lodewijk XVI kwam ook een einde aan het Ancien Régime van de absolute vorsten tussen de Middeleeuwen en de Franse Revolutie.

 

In 1799 introduceert de Britse arts Edward Jenner het vaccin tegen pokken. In 3000 jaar geschiedenis was het één van de dodelijkste virussen voor mens en dier. Zo overleed de Franse koning Lodewijk XV aan de pokken in 1774, dat was dus 25 jaar voor de ontwikkeling van het vaccin. Sinds de tweede helft van de jaren zeventig is de ziekte door vaccinatiecampagnes bij de mens verdwenen. 

 

In 1919 wordt de Ierse Onafhankelijkheidsverklaring aangenomen door het parlement van de Ierse Republiek. Bij de verkiezing van 1918, een maand na het einde van de Eerste Wereldoorlog, won de politieke partij Sinn Fein een grote meerderheid van de Ierse zetels. Maar de partij weigerde plaats te nemen in het parlement in Londen en vormde een eigen parlement in Dublin. De onafhankelijkheid van de republiek werd opgeëist.

 

21 januari 1938 is de sterfdag van Georges Mélièes, filmpionier en uitvinder van de special effects. Toen hij in Parijs aan het filmen was, liep zijn camera vast. Na een paar ogenblikken deed de camera het weer en ging Mélièes verder met filmen. Toen hij de film terugzag, leek het alsof een bus plots veranderde in een koets. Hij had ongewild de jump cut ontdekt. ‘Le voyage dans la lune’ is een stomme film van Méliès waarin een capsule vanuit een groot kanon naar de maan wordt geschoten en in het rechteroog van Manneke Maan terechtkomt.

 

General Motors kondigt de sluiting van de fabriek in Antwerpen aan vandaag in 2010. Het Antwerpse bedrijf waar Opelwagens van de band rollen, zal op het einde van dat jaar 2010 dichtgaan en dit na 85 jaar. 2500 mensen stonden op straat, eerder al waren er 4500 afgezet. In de glorieperiode telde General Motors in Antwerpen 10 000 werknemers.

 

Morgen neem ik jou onder andere mee naar 1984 voor de voorstelling van de allereerste Macintosh-computer. Tot morgen!

Vr22jan

 

Op 22 januari 1995 overlijdt politica Lucienne Herman-Michielsens. Zij is de politica die ervoor zorgde dat abortus legaal werd. In het voorjaar van 1990 werd samen met de Waalse politicus Roger Lallemand de abortuswet goedgekeurd weliswaar bij een wisselmeerderheid. Wat in de geschiedenisboeken staat, is dat Koning Boudewijn voor de goedkeuring van de abortuswet 1,5 dag aftrad zodat de wet kon worden goedgekeurd. Lucienne Herman-Michielsens en haar collega Roger Lallemand hamerden ook op een functionele voorlichtingscampagne en een liberalisering van de verkoop van voorbehoedsmiddelen. 

 

De Amerikaans-Griekse acteur Telly Savalas, beter bekend als Kojak, overlijdt in 1994, dat is de dag na zijn 72ste verjaardag.

 

In 1984 wordt de eerste Macintosh-computer voorgesteld. Dat gebeurt in een reclamespot van 1 minuut tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Macintosh was de goedkopere versie van de Apple Lisa (ie), die net een jaar eerder was gelanceerd, maar door zijn veel te duur prijskaartje geen succes was. De prijs van de eerste Macintosh lag tussen de 2000 en 2500 dollar.

 

In 1965 wordt het Verdrag van Straatsburg ondertekend. Hierdoor werd het uitzenden van radio- of tv-programma’s vanop zee verboden. In Engeland werd de wet twee jaar later in 1967 van toepassing. Zeezender Radio London, kortweg Big L, staakte de uitzendingen, maar Radio Caroline ging gewoon illegaal door. In Nederland werd de wet pas in 1974 van kracht. Dan verdwenen Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Radio Caroline zond dan nog altijd uit samen met Radio Mi Amigo dat vanop hetzelfde schip programma’s maakte. Mi Amigo zond uit vanop zee, maar verhuisde simultaan ook aan land om uitzendingen te verzorgen vanuit het Spaanse Playa de Aro.

 

De Britse Koningin Victoria en keizerin van India overlijdt in 1901, vandaag dus 120 jaar geleden. Ze werd 81. Ze stierf in de armen van haar kleinzoon Wilhelm II. Hij was de Duitse keizer tijdens de Eerste Wereldoorlog. De regeerperiode van Queen Victoria duurde maar liefst 63,5 jaar. Het Victoriaanse tijdperk is een periode van voorspoed onder meer door de winst uit meerdere Britse kolonies. Queen Victoria was een nicht van onze eerste koning Leopold I.

 

Op 25 januari 1990 raasde een uitzonderlijk zware storm door ons land met rukwinden tot 168 km/u met maar liefst 11 doden tot gevolg. Meer hierover hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma25jan

 

Rusland veroorzaakt vandaag in 1995 bijna een Derde Wereldoorlog. De Amerikanen lanceerden in Noorwegen een wetenschappelijke raket om het noorderlicht te bestuderen. Maar de Russen interpreteerden de raket als een militaire kernaanval. De Russische president was klaar voor de tegenaanval toen de raket plots in zee stortte. De Amerikaanse lancering was op voorhand gemeld aan de Russen, maar de bureaucratie speelde hen parten, met dus bijna een Derde Wereldoorlog tot gevolg.

 

Hèt nieuws van vandaag in 1990 is de uitzonderlijk zware storm die 11 doden eist. Nooit eerder zijn in ons land rukwinden gemeten tot 168 km/u. Er was heel veel schade. Hoogspanningslijnen knapten af en vele huizen vielen zonder elektriciteit. Langs de weg zag je gekantelde vrachtwagens en lijnbussen zo ook op de autostrade in Aalter. De storm van 25 januari was de eerste van 1990. Een maand lang passeerden meerdere zware stormen ons land.

 

Op 25 januari 1972 overleeft een stewardess een val uit passagiersvliegtuig van 10 km hoogte zonder parachute. De 22-jarige Joegoslavische Vesna Vulović was de enige overlevende van de 22 passagiers. De stewardess lag bijna een maand in coma en had 16 maanden revalidatie nodig om weer te leren lopen. Een Duitse onderzoeksjournalist kwam tot het besluit dat de val niet op 10 km hoogte, maar op slechts 800 meter moet zijn gebeurd. Op 23 december 2016 werd Vulović door vrienden dood teruggevonden in haar appartement in Belgrado. Ze werd 65.

 

25 januari 1947 is de sterfdag van Al Capone. Deze bekende gangster uit Chicago had heel wat op zijn kerfstok, maar was uiteindelijk alleen maar veroordeeld voor belastingontduiking. Hij zat zijn straf uit in de beroemde gevangenis op het eiland Alcatraz waaruit hij vroegtijdig vrijkwam wegens ziekte.

 

In 1919 wordt de Volkenbond gesticht, ook wel de Volkerenbond genoemd. Het doel was een einde te maken aan àlle oorlogen. Dat was het gevolg van de Eerste Wereldoorlog die dan een jaar voorbij was. Een jaar na de Tweede Wereldoorlog in 1946 werd de Volkenbond vervangen door de Verenigde Naties, opgericht in 1945.

 

Op 25 januari 1533 trouwt Koning Hendrik VIII van Engeland met zijn tweede vrouw Anna Boleyn. Zoals bekend, had hij zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden. Na drie jaar huwelijk werd ze samen met haar vijf minnaars onthoofd wegens overspel, hekserij en incest. Anna Boleyn woonde als jong tienermeisje een jaar in Mechelen.

 

Morgen komt de moordenaar van de kasteelmoord in Wingene in beeld, in 2013 was dat.

Di26jan

In 2013 wordt de huurmoordenaar van Stijn Saelens in de kasteelmoord van Wingene bekend. Dit gebeurde via een DNA-test. De Nederlandse huurmoordenaar was wel al in mei 2012 overleden aan kanker, dat was drie maanden na de moord op Saelens. In het voorjaar van 2015 bracht een nieuw DNA-spoor de link naar een mogelijke tweede uitvoerder, ook een Nederlander die familie was van de overleden huurmoordenaar. De schoonvader van Stijn Saelens was de opdrachtgever voor de moord wegens incest door Stijn Saelens bij zijn dochter.

Het is dag op dag 10 jaar geleden, vandaag in 2011, dat tennisster Justine Henin aankondigt definitief te stoppen met tennissen. De reden was een aanslepende elleboogblessure. Drie jaar eerder in mei 2008 was ze al eens gestopt, maar ruim een jaar later in september 2009 deed ze haar rentree. Vandaag in 2011 was het dus definitief. Henin won 7 grandslamtoernooien, een gouden medaille op de Olympische Spelen en stond 117 weken nummer 1.

26 januari 2009 is de sterfdag van Rik Van den Abbeele. Zijn naam blijft vereeuwigd als producer van 29 jeugdfeuilletons zoals Johan en de Alverman en Kapitein Zeppos. Hij is ook de ontdekker van Nonkel Bob en Tante Terry. 

President Clinton ontkent op de Amerikaanse televisie in 1998 seks te hebben gehad met de 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky. Acht maanden later (17 augustus 1998) gaf hij uiteindelijk dan toch nog toe dat hij een seksuele relatie had, maar dan wel één zonder geslachtsgemeenschap. Het bewijsmateriaal was een blauwe jurk van haar met sperma van hem. Begin (12 februari) 1999 werd president Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen.

Het weer is vandaag in 1933 zo koud dat er ijsblokken drijven op de rivieren en de kanalen, ja zelfs op de Leie, de Schelde, de Samber en de Maas.

In London demonstreert John Baird op 26 januari 1926 zijn eerste televisie, vandaag dus exact 95 jaar geleden. Drie maanden eerder (2 oktober 1925) was hij erin geslaagd om een pop in een beweegbaar beeld te brengen. Het beperkte aantal beeldlijnen en het flikkeren van het beeld (veroorzaakt door de Nipkowschijf) kon Baird niet oplossen. De echte doorbraak van de televisie kwam dan ook van andere pioniers die een volledig elektronische concept gebruikten.

Het is morgen precies een jaar geleden dat Koning Albert II bekent dat hij de vader is van Delphine Boël. Tot morgen.

Wo27jan

Precies een jaar geleden (2020) wijst een DNA-onderzoek uit dat koning Albert II de biologische vader is van kunstenares Delphine Boël. Hij gaf hiermee ook toe dat hij wel degelijk de biologische vader van Delphine is. Haar moeder, een barones (Sybille de Selys Longchamps), had jarenlang een affaire met Albert. Jacques Boël beschouwde Delphine niet als zijn dochter. Hij diende alleen maar als schijn om een schandaal te vermijden. Maar ook Albert erkende haar niet, wat uiteindelijk jarenlang voor haar een pijnlijke situatie was van uitsluiting op emotioneel en sociaal vlak. Door de uiteindelijke erkenning werd ze gelijkgesteld met de andere kinderen van Albert en zal ze dus ook delen in de erfenis. Hoewel Albert haar nog wel voor een deel kan onterven. Ze heeft geen recht op de troon, omdat ze geen dochter is van koningin Paola.

De grootste klimaatmars ooit in ons land vindt plaats op 27 januari 2019. 70 000 mensen kwamen op straat, in de regen en de koude trouwens. Het was al de tweede klimaatmars op zondag. De betogers wilden een ambitieus klimaatplan voor België en een financieel klimaatpact op Europees niveau. Bovendien vonden ze dat het hoog tijd was dat het akkoord van Parijs werd gerespecteerd om onder de temperatuurstijging van 1,5° te blijven.

In 1983 overlijdt de Franse acteur en komiek Louis de Funès. Hij werd 68. We kennen hem vooral van de zes films ‘Le gendarme de Saint-Tropez’.

In 1978 wordt de Gentse onderzoeksrechter Jespers veroordeeld. Hij was de eerste magistraat in ons land die zelf voor de rechtbank moest komen. Zijn hele leven lang bleef Jespers zijn onschuld aanhouden. Hij werd tot 20 jaar veroordeeld wegens moordaanslag op zijn vrouw en miljoenendiefstal. Zijn handlanger Luc De Craemer kreeg 15 jaar cel. Al na vier jaar in 1982 kwam De Craemer vervroegd vrij. Jespers overleed in 2002 aan keelkanker.

In 1973 kondigen de Vredesakkoorden van Parijs het einde van de Vietnamoorlog aan. Die duurde dan nog wel twee jaar tot in het voorjaar van 1975. De Vietnamoorlog duurde 20 jaar en was een strijd tussen de Verenigde Staten in Zuid-Vietnam en de Sovjet-Unie en China in Noord-Vietnam. Meer dan 58 000 Amerikaanse soldaten sneuvelden of raakten vermist. Oorlogsveteranen kampen met fysieke en psychische problemen. Mentaal vertrokken de Amerikaanse soldaten wel als helden, maar zo werden ze helemaal niet verwelkomd in hun thuisland. De Amerikaanse bevolking was de Vietnamoorlog meer dan moe.

Herinner jij je nog de explosie van de Space Shuttle één minuut na de lancering? Hoe kwam dat ook alweer? Je verneemt er alles over morgen in een nieuwe TM.

Do28jan

In 2012 wint de Russische tennister Viktoria Azarenka de Australian Open en het is meteen ook haar eerste grandslam. Ze versloeg in de finale Maria Sjarapova in twee sets.

En 15 jaar geleden in 2006 wint Amélie Mauresmo voor het eerst een grandslam. In de Australian Open haalde ze het van Justine Henin die moest opgeven wegens maagkrampen. Mauresmo voelde er zich niet goed bij te moeten winnen door opgave in plaats van de tegenstander te moeten verslaan.

Het zit vooraan in het nieuws vandaag 35 jaar geleden in 1986: Space Shuttle Challenger explodeert één minuut na de lancering. De zeven astronauten kwamen om het leven. Eén van hen was een onderwijzeres die ook de eerste burger in de ruimte was. Bij de explosie was de cockpit grotendeels intact gebleven, maar die spatte uiteen wanneer die 16 km verder in de Atlantische Oceaan neerstortte.

De grootste sneeuwvlokken ooit sinds de metingen, vallen vandaag in 1887 tijdens een sneeuwstorm in Montana. Een sneeuwvlok was dan 38 cm lang en 20 cm breed.

Ook op 28 januari 1887 wordt de eerste steen gelegd van de Eiffeltoren in Parijs. Twee jaar, twee maanden en twee dagen later op 31 maart 1889 werd de toren onthuld. De Eiffeltoren werd gebouwd ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en werd gekoppeld aan de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. In de beginjaren vonden de inwoners van Parijs de Eiffeltoren lelijk. Vooral de schrijvers Emile Zola en Guy de Maupassant hadden geen goed woord voor de metalen constructie.

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 blussen de Mechelaars hun Sint-Romboutstoren die niet eens in brand staat. Er ging een dikke mist in de ijskoude nacht en de maan verlichtte de toren met een sterke rode gloed. Een dronken passant sloeg alarm en riep dat de toren in brand stond. Maar het onheil was geschied, want de Mechelaars werden sindsdien voor eens en altijd maneblussers genoemd. 

In het jaar 814 overlijdt Karel de Grote aan een longontsteking. De keizer van het Roomse Rijk was 255 jaar na zijn dood heilig verklaard. Dan kon dan nog zonder toestemming van de paus. We blijven Karel de Grote herinneren als de bouwer van scholen, vooral voor jongens, met monikken als meesters. Leuke weetjes over Karel de Grote zijn dat hij 1,84 m groot was, blond haar had en een lange neus, en vijf keer was getrouwd.

Morgen blikken we terug naar de kettingbotsing in de dichte mist op de E17 in Rekkem in 1998. Fijn dat je even meereisde in TM. Morgen nog eens? Je bent alvast van harte welkom.

Vr29jan

Het is exact 10 jaar geleden in 2011 dat Kim Clijsters voor de eerste keer de Australian Open wint door de Chinese Li Na (ie) in drie spannende sets naar huis te spelen.

Op 29 januari 2005 mogen vrouwen voor het eerst stemmen in Irak. Het was ook de eerste democratische verkiezing na Sadam Hoesein in een halve eeuw sinds 1953. Zeker 200 kandidaten werden in de aanloop naar de verkiezingen om het leven gebracht en meer dan 100 stemlocaties werden aangevallen. Tenminste 44 mensen stierven bij de aanslagen op stembureaus. De verkiezing van vandaag in 2005 gebeurde onder toezicht van de Amerikanen en had tot doel een president, een parlement en een regering aan te duiden. Een Koerd werd voor het eerst leider van Irak, nl. Jalal Talabani.

In 1998 is de dichte mist op de E17 in Rekkem opnieuw de oorzaak van een kettingbotsing waarbij een honderdtal wagens betrokken zijn. Acht mensen kwamen hierbij om het leven, 10 mensen raakten gewond. Twee jaar eerder in het voorjaar van 1996 deed zich ook al een zware kettingbotsing voor op diezelfde E17, maar dan wel in Deinze-Nazareth. Dat was misschien wel de zwartste dag uit de Belgische verkeersgeschiedenis. Maar liefst 200 auto’s botsten toen op elkaar door de plotse dichte mist. 10 mensen kwamen om het leven.

Het operagebouw La Fenice in Venetië brandt nagenoeg volledig uit in 1996, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Dat gebeurde tijdens de renovatie van het gebouw. Twee elektriciens werden 5 jaar later in 2001 veroordeeld tot zeven en zes jaar gevangenisstraf wegens brandstichting. Ze hadden achterstand in het werk en ze vreesden hiervoor boetes te krijgen.

En op diezelfde dag in 1996 kondigt President Chirac in een televisieboodschap aan dat de Franse kernproeven definitief voorbij zijn. Twee dagen eerder hield Frankrijk zijn zesde en laatste onderzeese kernproef in de Stille Zuidzee. Het was meteen ook de zwaarste. Sinds de aanstelling van president Chirac waren er acht kernproeven gepland. De laatste twee gingen niet door. De proeven waren nodig om computersimulaties te maken. In de toekomst zullen echte kernproeven niet meer nodig zijn, omdat de simulaties voldoende antwoorden zullen geven, volgens de president in 1996, vandaag dus 25 jaar geleden.

Het is vandaag 135 jaar geleden in 1886 dat Karl Benz het patent krijgt voor zijn uitvinding van de motorwagen aangedreven door een verbrandingsmotor. De auto dus.

Maandag is het precies een jaar geleden (2020) dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte weliswaar met een jaar bedenktijd over al dan niet een handelsakkoord. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 februari hoor je maandag in een nieuwe TM.