Vr1jan


Vandaag is het een jaar geleden (2020) dat tabaksproducten een neutrale verpakking krijgen zonder logo’s. Sigarettenpakjes bijvoorbeeld zien er dan allemaal hetzelfde uit met waarschuwingsfoto’s en merknaam in witte letters overal op dezelfde manier. De neutrale verpakking werd getest bij de doelgroep van minderjarigen. De regelgeving werd verplicht vanaf 1 januari vorig jaar (2020), maar kleinhandelaars kregen nog een volledig jaar om hun eventuele voorraad met oude verpakking te verkopen. Vanaf vandaag dus 1 januari 2021 hebben alle tabakswaren een neutrale verpakking. Verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 16 is al 15 jaar verboden (sinds 2006).

 

Het kijk- en luistergeld wordt vandaag in 2002 afgeschaft. Dat was een belasting op het bezit van een radio- en/of televisietoestel. Een juistere naam is de omroepbijdrage, want uit de opbrengst van deze taks werden de programma’s van de vrt gefinancierd. Iemand die het kijk- en luistergeld niet betaalde, heette een zwartkijker.

 

In 1995 wordt de provincie Brabant gesplitst in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Sindsdien telt ons land 10 provincies in plaats van 9. Dat was drie jaar eerder in 1992 (28 september 1992 – eindstemming op 14 juli 1993) goedgekeurd door de regering Dehaene I in de vierde staatshervorming, beter bekend als het St-Michielsakkoord.

 

In 1983 verliezen de liberalen hun burgemeesterszetel in Brussel. Dat was de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van België ruim 150 jaar eerder. Vandaag in 1983 wordt socialist Hervé Brouhon burgemeester van Brussel. De huidige burgemeester is ook een socialist, nl. Philippe Close van de PS.

 

En op diezelfde eerste dag van 1983 is de Franstalige politicus José Happart aangesteld als burgemeester van Voeren in Limburg. Maar zijn benoeming werd onmiddellijk weer ingetrokken. Volgens de grondwet moest hij eerst Nederlands leren, maar hij weigerde dit. Happart ging in beroep bij de Raad van State die zijn benoeming vier jaar later in 1987 definitief vernietigde.

 

De Druivelaar hangt voor het eerst aan de muur in 1915. De auteur van de dagscheurkalender bedacht de naam van de druiven die hij elke dag plukte in zijn serre. Op die manier hoopte hij dat de mensen ook graag elke dag een blaadje van de kalender zouden plukken. De Druivelaar werd gedrukt bij Strobbe in Izegem. Vandaag is dat de INNI Group in Heule.

 

In 1957 moest Elvis Presley naar het leger wegens de Vietnamoorlog. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 januari hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma3jan

3 januari 2008 is de sterfdag van Dokter Le Compte. Je weet wel de dokter uit Knokke-Heist die beweerde 1000 jaar te kunnen worden door grote dosissen vitaminen te nemen, vooral vitamine C. Wegens zijn controversiële theorieën en uitspraken had de Orde van geneesheren hem geschorst. Hij werd 78.

20 jaar geleden in 2002 overlijdt Alfred Heineken. ‘Freddy’ voor de vrienden, was de derde generatie bierbrouwers. In 1983 was hij het slachtoffer van een ontvoering waarvoor omgerekend 16 miljoen euro losgeld werd betaald.

In 1990 wordt tennisster Sabine Appelmans sportvrouw van het jaar en wereldkampioen Rudy Dhaenens sportman van het jaar. Wegens hartproblemen moest hij twee jaar later in 1992 vroegtijdig een punt zetten achter zijn wielercarrière. In 1998 verongelukte Rudy Dhaenens op weg naar de Ronde van Vlaanderen als co-commentator voor Eurosport. Hij overleed een dag later. 

Gewezen premier Gaston Eyskens overlijdt in 1988. Hij was zes keer Eerste Minister onder meer tijdens de Koningskwestie met Leopold III en bij de onafhankelijkheid van Congo met de moord op premier Lumumba.

Gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk Lucien Buysse overlijdt in 1980. In zijn geboortedorp Wontergem én op de Col d’Aubisque in de Pyreneeën staan standbeelden van Lucien Buysse.

Op 3 januari 1976 staat Ruisbroek onder water. Dat was het gevolg van een storm in heel Europa met rukwinden tot 150 km/u. Koning Boudewijn bezocht het rampgebied en hij moest daarbij heel wat reacties slikken. Maar met resultaat, want het geld voor openbare werken zal voortaan niet alleen meer gebruikt worden voor het aanleggen van autosnelwegen. Voorts kwam er een nieuwe wet die de Nationale Loterij de mogelijkheid gaf om een deel van de winst te besteden aan openbaar nut. 

Jules Destrée overlijdt vandaag in 1936. Van hem komen de legendarische woorden: “Sire, er zijn geen Belgen meer.” Ons land was volgens Destrée kunstmatig samengesteld. Hij verweet de Vlamingen dat zij de Walen alles ontnamen.

Morgen is het een kwarteeuw geleden in 1997 dat de laatste Elfstedentocht plaatsvond. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Di4jan

Wan dan (2021) is de Amerikaanse actrice en model Tanya (j) Roberts overleden. Ze was het meest bekend als Bondgirl in A view to a kill. Ze was ook één van de acht Angels in de tv-serie Charlie’s Angels. Haar dood was per ongeluk een dag te vroeg gemeld door diverse nieuwsredacties. 

Op 4 januari 2010 wordt de Burj Khalifa in Dubai geopend. Dat is het hoogste gebouw in de wereld, nl. 828 meter. De precieze hoogte werd pas bekendgemaakt bij de opening van de toren.

De Elfstedentocht van 1997 was de laatste die plaatsvond, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Henk Angenent won die 15e editie. Bij de vrouwen was dat Klasina Seinstra. Deze Elfstedentocht was relatief zwaar met een windkracht van 5 tot 6 beaufort en temperaturen van -6° in de ochtend tot hoogstens -3° in de middag.

Vandaag in 1985 sluit het Klein Kasteeltje in Brussel. In die kazerne moesten opgeroepen mannen hun zogenaamde Drie Dagen doen om na te gaan of ze geschikt waren voor de dienstplicht in het Belgisch leger. Sinds november 1986 wordt het gebouw door Fedasil gebruikt als opvangcentrum voor asielzoekers. De federale regering wil het opvangcentrum wel sluiten wegens te oud. Het gebouw dateert van 1853.

De Franse filosoof, schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus overlijdt in 1960. Hij was een tijdgenoot van Sartre, maar ze hadden het niet zo voor elkaar. De meest filosofische vraag van Camus was die van de zelfmoord. Door Camus is zelfdoding meer aanvaardbaar geworden. Heb je vragen over zelfdoding neem dan gratis contact op de zelfmoordlijn op het nummer 1813 of online.

65 jaar geleden op 4 januari 1957 wordt Elvis Presley goedgekeurd voor de militaire dienst en dit tot ongenoegen van het rockidool en zijn fans. Hij rekende nog op een gunstregeling, maar daar dacht het Amerikaanse leger anders over. Elf maanden later (20 of 24 december 1957) ontving hij zijn oproepingsbrief. 

70 jaar geleden in 1952 is 4 januari de sterfdag van kunstschilder Constant Permeke. Hij behoorde tot de Vlaamse expressionisten. Hij was het meest bekend van zijn afbeeldingen met zeelieden en vissers met hun vrouwen. Hij staat ook afgebeeld op het laatste bankbiljet van 1000 frank.

Morgen duiken we in de geschiedenis van de dag, onder meer naar 1971 als de eerste Boeing 747 vertrekt vanuit Zaventem. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 5 januari hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo5jan

In de Amerikaanse autofabrieken van Henry Ford wordt het 8-uren-werken per DAG ingevoerd. We leze en schrijve 1914. De 8-uren-werk-dag, werd ook de 5-dollar-dag genoemd, omdat dit het loon was dat de werknemers er verdienden. Dat was een gelijk dagloon voor jong en oud. Voor die tijd was dat een mooi bedrag. Een Ford-wagen kostte toen 500 dollar in 1914.

Op 5 januari 1971 vertrekt vanuit Zaventem voor het eerst een Boeing 747. Het was het passagiersvliegtuig van de eerste generatie Jumbo Jets, herkenbaar aan de bult op de cockpit. De eerste 747’s werden ingezet voor vluchten over de Atlantische Oceaan naar New York en Chicago.

 

Vandaag in 1999 is het uitzonderlijk warm. In de Ardennen is het 15°C en in de provincie Limburg bijna 18°.

 

Vandaag in 2005 heeft de mummie van Toetanchamon een afspraak in de CT-scanner. Hiermee wilden de onderzoekers de doodsoorzaak van de Egyptische farao achterhalen. Hij overleed in het jaar 1323, voor Christus wel te verstaan. Hij werd amper 19 toen hij stierf aan malaria én aan een ontsteking aan zijn knie na een breuk bij de val van zijn strijdwagen tijdens de jacht.

 

De vrt lanceert haar nieuwe radiozender MNM. De zender kwam in de plaats van Radio Donna. Het was Peter Van De Veire die de zender om 6u ’s ochtends mocht openen vandaag in 2009. Hij deed dit met Forever van MilkInc.

 

In 2020 overlijdt de Belgische muzikant Little Jimmy, ook wel Don Croissant genoemd. Hij stond mee aan de wieg van de Belpop en zijn groep speelde ooit (27 maart) in 1966 in het voorprogramma van The Rolling Stones in Schaarbeek. Dat was toen het allereerste concert van deze Britse groep in ons land. Voor Little Jimmy & the Sharks was dit meteen het hoogtepunt in hun carrière.

 

6 januari 2021 staat in alle geschiedenisboeken, want dan bestormen aanhangers van Donald Trump het Capitool. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Do6jan

Dit is jouw dagelijkse greep uit de geschiedenis van de dag. Onze chronologische tijdsreis begint op 6 januari vorig jaar.

Want dan (2021) bestormen duizenden aanhangers van president Trump het Capitool. Er vielen 5 doden waaronder een politieagent. De bestorming gebeurde nadat Donald Trump had opgeroepen naar het Capitool te gaan. Ze drongen door de politieblokkades en vernielden en plunderden delen van het gebouw gedurende enkele uren. De bestorming van het Capitool was een aanval op het symbool van de democratie en leek sterk op een poging van Trump om een staatsgreep te plegen.

In 1999 wordt een impeachmentproces tegen president Clinton geopend. Dat had alles te maken met zijn seksuele contacten met Monica Lewinsky in het Witte Huis. Op tv ontkende Clinton alles. Maar toen een blauwe jurk met sperma bewijsmateriaal werd, moest hij wel toegeven. Het impeachment, de afzettingsprocedure dus, werd uiteindelijk afgewezen, want twee jaar later in 2001 was zijn tweede en laatste ambtstermijn toch afgelopen.

45 jaar geleden vandaag in 1977 ondertekenen 242 intellectuelen en kunstenaars in Tsjecho-Slowakije het manifest Charta77. Eén van de initiatiefnemers was schrijver Vaclav Havel. Charta77 werd een beweging voor democratie, die in 1990 leidde tot de eerste vrije verkiezingen. Vaclav Havel werd dan ook de laatste president van Tsjecho-Slowakije. In 1992 hield Charta77 op te bestaan. Een jaar later op 1 jan 1993 werd het land gesplitst in Tsjechië en Slowakije. Vaclav Havel werd de eerste president van Tsjechië.

115 jaar geleden vandaag in 1907 opent de Italiaanse pedagoge Maria Montessori haar eerste school. “Leer mij het zelf te doen”. Dat is heel kort samengevat de visie van het montessorionderwijs. Die visie bestaat erin dat peuters en kleuters al heel vroeg de energie en de drang hebben om zichzelf te motiveren en zo zichzelf te ontwikkelen en te leren. Het is de taak en de deskundigheid van de leraar om het juiste materiaal in de juiste omgeving aan het kind aan te bieden. 

Louis Braille, de Franse uitvinder van het schrift voor blinden, overlijdt in 1852, vandaag 170 jaar geleden. Hij werd blind na een ongeluk toen hij 3 jaar oud was.

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1995 als de hele redactie van Charlie Hebdo in Parijs wordt vermoord. 

Vr7jan

Onze chronologische uitstap in de geschiedenis van de dag begint in 2020.

Want dan (2020) ontdekt de ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe planeet die mogelijks bewoonbaar is. De planeet heeft ongeveer dezelfde grootte als onze Aarde en bevindt zich in de bewoonbare zone rond haar ster, zeg maar haar zon. De planeet ligt op 100 lichtjaar van ons wat in ruimtetermen dicht is. De NASA deed de ontdekking met behulp van haar ‘planetenjager’ die in 2018 gelanceerd werd en ons heelal afspeurt naar plaatsen waar leven mogelijk is. Het was al de 8ste aarde-achtige planeet die de Nasa ontdekte met hun planetenjager.

Op 7 januari 2015 worden we opgeschrikt door de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Het is de eerste keer dat een compleet westerse redactie wordt uitgemoord. Er vielen 12 doden, waaronder twee politieagenten. De aanslag werd opgeëist door Al Qaida. Onmiddellijk na de aanslag ontstonden protesten voor persvrijheid en vrije meningsuiting. Twee dagen later werden de daders, twee Frans-Algerijnse broers, bij een nieuwe aanslag doodgeschoten.

Vandaag in 2014 is er in Noord-Amerika een extreme koude. De temperatuur daalde tot 30° onder nul. Er vielen 21 doden. Vele openbare gebouwen zoals scholen en overheidsinstellingen bleven dicht. Het was bovendien heel de winter van december 2013 tot april 2014 zéér koud in Noord-Amerika.

Het is voorpaginanieuws in 2004: zes van de acht beschuldigden in het proces van de moord op PS-politicus André Cools krijgen milde straffen van 5 tot 20 jaar. De moordenaar zelf was dan nog voortvluchtig. De Waalse politicus en burgemeester André Cools werd 13 jaar eerder in de zomer van 1991 doodgeschoten in Luik toen hij met zijn vriendin zijn appartement verliet. Opdrachtgever voor de moord was partijgenoot Alain Van der Biest die in 2002 zelfmoord pleegde. Vijf jaar later in 2007 kreeg de moordenaar in hoger beroep 20 jaar gevangenis, maar was na vier jaar alweer vrij.

In 1943 is uitvinder Nikola Tesla overleden. Hij was vooral bekend als de uitvinder van de belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet en de wisselstroom in het bijzonder. Hij was een leeftijdsgenoot en concurrent van Edison, bekend van onder meer de gloeilamp. Tesla nam als werknemer ontslag uit het bedrijf van Edison. In 2003 richtte Elon Musk het bedrijf Tesla Motors op, bekend om auto’s die rijden op elektriciteit.

 Maandag is er een nieuwe TM. Zo verneem je dan dat in 2019 de eerste 3.000 klimaatspijbelaars op donderdag door Brussel stappen. 

Vr8jan

 

Het is precies een jaar geleden (2020) dat in de buurt van Teheran 176 mensen en bemanningsleden om het leven komen als een passagiersvliegtuig van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij enkele minuten na het opstijgen wordt neergeschoten. Dit gebeurde tijdens de nacht van een Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. Op 11 januari gaf Iran toe dat het vliegtuig per ongeluk werd neergeschoten met een luchtdoelraket. Door een menselijke fout werd het onjuist geïdentificeerd als een vijandelijke aanval.

 

Op 8 januari 2013 scheert de planetoïde Apophis (f) rakelings tussen de maan en de aarde. Een soortgelijke planetoïde zorgde ervoor dat de dinosaurussen uitstierven ruim 66 miljoen jaar geleden. Die hebben hier toch wel meer dan 150 miljoen jaar geleefd. Of anders gezegd, ze hebben hier meer dan twee keer zolang geleefd als dat ze al uitgestorven zijn. Die duur is helaas niet aan de mensheid besteed, weten wetenschappers. 

 

Het is vandaag exact 20 jaar geleden in 2001 dat politicus Paul Vanden Boeynants overleden is na een hartoperatie. Hij werd 82. VDB, zoals hij werd genoemd, was onder meer twee keer premier en minister van landsverdediging. In 1989 werd hij ontvoerd door de Bende van Patrick Haemers. Na betaling van 63 miljoen frank losgeld, omgerekend 1,5 miljoen euro, werd hij vrijgelaten na een maand opsluiting in een villa in Le Touquet in Frankrijk.

 

De gewezen Franse president François Mitterrand overlijdt in 1996, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Hij werd 79 en overleed aan prostaatkanker. Onder zijn beleid werd onder meer de doodstraf afgeschaft en de commerciële tv-stations opgericht.

Een van zijn beroemdste uitspraak gaat niet over politiek. Toen in 1994 het blad Paris Match zijn buitenechtelijke dochter bekendmaakte, reageerde Mitterrand ludiek met de woorden “et alors?”.

 

Het weer is op 8 januari 1985 bijtend koud met -23° in de Kempen en -25° in de Ardennen.

 

De grondlegger van de scouts overlijdt in 1941, vandaag dus 80 jaar geleden. Dat is de Britse luitenant-generaal Robert Baden Powell. ‘Leren door te doen en zo zelfstandig worden’, was voor hem een belangrijk principe. Het ging Baden-Powell wel om ‘leren buiten de klas’ door avontuur en zonder een vastgelegd leerplan. Heel wat methodescholen van nu hebben variaties op zijn visie.

 

Op 11 januari 2010 bekent Ronald Janssen studente Annick Van Uytsel te hebben vermoord. Meer hierover hoor je maandag in een nieuwe TM. Fijn dat je vandaag al even meereisde. Maandag nog eens, zelfde tijd? Je bent alleszins welkom.

Ma10jan

In 2019 stappen in Brussel ruim 3.000 klimaatspijbelaars in de eerste klimaatmars op donderdag. Ze betogen voor een beter klimaatbeleid. Eind december 2018 vond de eerste klilmaatmars op zondag plaats met 65 000 deelnemers. De 3000 deelnemers van vandaag in 2019 worden spijbelaars genoemd, omdat het leerlingen zijn uit het leerplichtonderwijs die onwettig afwezig zijn op school. De jongeren haalden hun inspiratie voor hun protest bij Greta Thunberg uit Stockholm. Zij spijbelde elke vrijdag met een spandoek voor het Zweedse parlement om te ijveren voor een beter milieu. De Belgische Bosbrossers, zoals ze werden genoemd, gingen nog enkele donderdagen verder met hun acties. Toch werd klimaat enkele maanden later in mei 2019 geen verkiezingspunt.

Op 10 januari 2018 is comediènne Lies Lefever plots overleden. Ze werd 37. De moeder van twee kinderen stierf na een ongelukkige val in haar woning in Asse. Bij het grote publiek was Lies Lefever vooral bekend als de grappige, slechtziende zwarte vrouw die op haar gitaar gevaarlijk lichte liedjes speelde.

David Bowie is vandaag in 2016 overleden. Twee dagen eerder werd hij 69. Hij koos voor euthanasie. Zijn eerste grote hit was ‘Space Oddity’ in 1969, het jaar van de eerste maanlanding. Het nummer was gebaseerd op de film ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick van een jaar eerder in 1968. David Bowie gebruikte verschillende personages en pseudoniemen. Ziggy Stardust is zijn meest bekende.

Prinses Josephine Charlotte overlijdt in 2005 en dat is op dezelfde dag van kardinaal Jan Schotte afkomstig uit Beveren-Leie.

In 1971 is 10 januari de sterfdag van modeontwerpster Coco Chanel. Ze werd 87. Chanel staat voor kledij, juwelen, handtassen en parfums.

Vandaag in 1929 verschijnt stripfiguur Kuifje voor het eerst in een Frans krantje. Het eerste stripboek was pas voor een jaar later in 1930. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag vandaag in 1999 werd die eerste strip ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ opnieuw uitgebracht.

Vandaag in 1863 rijdt de allereerste metro in de wereld. Dat is in Londen van Paddington naar Farringdon op de Mètropolitan Line. De officiële benaming van het netwerk is Underground, maar in de volksmond heeft men het in Londen over the Tube.

Op 11 januari 2010 bekent Ronald Janssen de moord op Annick Van Uytsel. Dit en nog veel meer hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di11jan

Op 11 januari 2020 is in China de allereerste coronadode overleden. Het ging om een man van 61 die een trouwe bezoeker was van de beruchte vismarkt in Wuhan, waar het coronavirus vermoedelijk is overgesprongen van dier op mens. Drie weken later, op 2 februari, viel ook buiten China, in de Filipijnen, de eerste officiële coronadode, nl. een man van 44. Op dat moment waren er al 359 coronadoden in China. De eerste officiële coronadode in Europa viel op 14 februari in Frankrijk bij een 80-jarige Chinese toerist. In ons land was het eerste dodelijke slachtoffer een vrouw van 90 op 11 maart, dag op dag dus twee maanden na de allereeste coronadode in China. 

Seriemoordenaar Ronald Janssen bekent in 2010 studente Annick Van Uytsel drie jaar eerder in 2007 te hebben vermoord. Hij bekende ook al de moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus. De gescheiden gewezen leraar technisch tekenen kreeg in 2011 een levenslange opsluiting.

 

In 2008 overlijdt Sir Edmund Hillary. Hij was de eerste die de hoogste bergtop de Mount Everest bereikte in 1953. Strikt genomen was hij eigenlijk de tweede, want zijn gids sherpa Tenzing Norgay was het eerst op de top.

 

 

Het Amerikaanse Terry-rapport toont aan dat roken dodelijk is en de eerste oorzaak is van longkankers, hart- en vaatziekten. Dat staat in het rapport van dokter Luther Terry, zelf een verwoed roker. We lezen en schrijve 11 januari 1964. Een jaar later (1965) was de verkoop van sigaretten in Amerika al gedaald. Wie wel bleef roken was vooral overgestapt op roken met filter. De grootste groep die stopte waren dokters, in Florida (oo) bijvoorbeeld één op drie. En in NY maakten de sigarettenfabrikanten een deal om in reclame geen minderjarigen meer aan te sporen tot roken. 11 januari 1964 was de laatste dag dat dokter Luther Terry rookte. Hij was toen 53. Hij overleed 20 jaar later in 1985 op 73-jarige leeftijd aan een hartfalen.

 

In 1820 wordt in Frankrijk voor de eerste keer roestvast staal geproduceerd. De ontwikkelaars ervan geven nog een waardevol tip mee. Het is niet roestvrij staal, maar roestvast staal, want staal kan wel degelijk roesten.

 

Morgen blikken we terug naar 12 januari 1983 als de allereerste Hoger Lager op tv wordt uitgezonden. Fijn dat je even meereisde met onze TM. Morgen nog eens, zelfde tijd? Je bent alvast van harte welkom.

Wo12jan

Op 12 januari 1976 overlijdt schrijfster Agatha Christie. Zij was de geestelijke moeder van Hercule Poirot en Miss Marple.

De Kindertelefoon start vandaag in 1979. Dat was een gratis telefoondienst voor kinderen en jongeren die nood hadden aan een gesprek. Sinds 2012 kwam daar ook een chat bij. De kindertelefoon heet nu Awel.

In 1983 wordt op de BRT-televisie de eerste aflevering van het spelprogramma Hoger, Lager uitgezonden. Zes jaar later in 1989 was het tv-programma het best bekeken BRT-programma van de jaren tachtig met anderhalf miljoen kijkers. Het hoogtepunt van Hoger Lager was meteen ook het laagtepunt, want presentator Walter Capiau verhuisde in datzelfde jaar 1989 naar VTM. Daarmee kwam dus na zes jaar een einde aan Hoger Lager.

Het weerbericht van 12 januari 1985 is bedekt met uitzonderlijk veel sneeuw. In Vlaanderen ligt een wit tapijt van maar liefst 23 cm dik.

En exact twee jaar later in 1987 noteren we voor vandaag een uitzonderlijke koude dag met -20° in de Ardennen.

In 2001 overlijdt William Hewlett. Hij was de ene helft van Hewlett-Packard of kortweg HP, bekend van printers en laptops.

Deep Impact wordt vandaag in 2005 gelanceerd. Dat was het eerste ruimtetuig dat landde op een komeet. Daar was wel een ruimtereis van een half jaar voor nodig.

In 2010 wordt Haiti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Bijna een kwartmiljoen mensen kwamen om het leven.

In 2020 vindt een uitbarsting plaats van de Taal(uitspraak Tal)-vulkaan in de Filipijnen met aardbevingen tot gevolg. De vulkaan ligt op amper 65 km van de hoofdstad Manilla. De uitbarsting was spectaculair, omdat de krater een meer was. Meer dan 45.000 mensen werden geëvacueerd, 160.000 sloegen op de vlucht. Sinds 1572 waren er al 35 uitbarstingen van de Taal-vulkaan. De grootste vond plaats in 1911 waarbij meer dan 1300 mensen om het leven kwamen.

Morgen reizen we onder meer naar 1898 als schrijver Emile Zola zijn open brief J’accuse schrijft naar de Franse president. Dit en nog veel meer hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Do13jan

 

In 1898 verschijnt in een Franse krant de beroemde open brief J’accuse van schrijver Emile Zola aan de president van Frankrijk. Volgens Emile Zola was de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus onschuldig veroordeeld tot levenslang wegens spionage voor het Duitse keizerrijk. Emile Zola wou met zijn pamflet een openbare rechtszaak afdwingen bij de president én hij maakte meteen ook bekend wie wèl de spion was, nl een majoor van het Franse leger. In 1899 kreeg officier Dreyfus gratie en werd hij vrijgelaten. Uiteindelijk promoveerde hij nog tot luitenant-kolonel. In (12 juli) 2006, precies honderd jaar na de volledige vrijspraak van Dreyfus, werd hij officieel door president Chirac in ere hersteld. Chirac noemde het vonnis van Dreyfus een doelbewuste poging om de haat tegen de Joden aan te wakkeren.

 

 

Op 13 januari worden enkele weerrecords gebroken. In 1968 is het uitzonderlijk koud met -19°C in de Kempen. In 1979 ligt er maar liefst 19 cm sneeuw in Vlaanderen en zelfs 70 cm in de Ardennen. En 1993 is het de warmste dag van januari met 16°C.

 

Voor 32 passagiers van het luxeuze cruiseschip Costa Concordia is 13 januari 2012 een ongeluksdag. Zij overleefden het kapseizen niet. Meer dan 4000 overleefden het wel. Onder hen ook de acht Belgen. De Costa Concordia was in de Tyrreense Zee voor de Italiaanse kust, ’s avonds en in het donker, op een rots onder water gebotst. Het schip was immers veel te dicht bij de kust komen varen. De kapitein verliet het schip te vroeg, nl. 3,5 uur voor de laatste overlevende het schip verliet. Hij werd veroordeeld tot zestien jaar cel wegens ‘meervoudige doodslag door nalatigheid’.

 

President-elect Joe Biden kondigt vandaag precies een jaar geleden (2021) aan dat Kamala Harris zijn vice-president wordt. Dat is geschiedenis, want daarmee werd ze de allereerste vrouwelijke vice-president ooit in de Verenigde Staten én de allereerste vice-president met zwarte roots.

 

 

Morgen is het precies 30 jaar geleden in 1992 dat de eerste baby wordt geboren die bevrucht is via de intra-cyto-plasmatische sperma-injectie, niet te verwarren met in-vitrofertilisatie, dat is nog iets anders. Wat precies, hoor je morgen in een nieuwe TM.

 

Vr14jan

 

Dag op dag 280 jaar geleden in 1742 is astronoom Edmond Halley overleden. Hij was de directeur van de sterrenwacht in Greenwich in London. Daar bepaalde hij de tweede versie van de nulmeridiaan in 1721. Hij was vooral bekend als de ontdekker van de komeet van Halley. Toch wel een gewaagde berekening voor die tijd als je weet dat de komeet maar om de 76 jaar de aarde passeert en dus eigenlijk maar één keer in een mensenleven te zien is. Halley zag de komeet toen hij 26 was (in 1682). De laatste passage van de komeet van Halley dateert van 1986. 

 

 

In 1954 trouwt Marilyn Monroe met honkbalspeler Joe DiMaggio. Voor hem was het zijn tweede huwelijk, voor haar het eerste. Het huwelijk hield het maar zeven maanden vol. Ze gingen wel als goede vrienden uit elkaar. DiMaggio bracht na het overlijden van Marilyn Monroe in 1962, 20 jaar lang, 3 keer per week, verse rozen naar haar graf.

 

In 1989 wordt de gewezen premier van ons land Paul Vanden Boeynants ontvoerd. VDB, zoals hij zichzelf noemde, werd door de Bende van Patrick Haemers een maand vastgehouden in een villa in Le Touquet in Noord-Frankrijk. Na betaling van omgerekend 1,5 miljoen euro werd hij vrijgelaten.

 

Vandaag 30 jaar geleden in 1992 wordt de eerste baby geboren die bevrucht is via de intra-cyto-plasmatische sperma-injectie, kortweg ICSI. Dat is een kunstmatige bevruchting waarbij één spermacel rechtstreeks in een eicel wordt ingebracht. Niet te verwarren met in-vitrofertilisatie waarbij de bevruchting van één of meerdere eicellen buiten de baarmoeder gebeurd om daarna de embryo’s terug in de baarmoeder te plaatsen.

 

In 2016 is Alan Rickman overleden aan alvleesklierkanker. Hij werd 69. Hij was vooral bekend als professor Sneep in de Harry Potter-films.

 

In 2020 gaat Marc Coucke met de borstel door het organigram van Anderlecht. De aanleiding is de financiële en sportieve crisis van de club. De voormalige Unizo-topman en CEO van Febelfin, Karel Van Eetvelt, werd (vanaf 1 april 2020) de nieuwe CEO van voetbalclub Anderlecht in plaats van Marc Coucke, die wel eigenaar bleef. Daardoor kwam de dagelijkse leiding voor het eerst in de geschiedenis van de club bij één persoon terecht. Voorts was Wouter Vandenhaute extern sportief adviseur en moest hij het gebrek aan sportieve knowhow bij Van Eetvelt compenseren. Op 1 april 2021 stapte Van Eetvelt na precies 1 jaar al terug op als CEO. Hij was tot de vaststelling gekomen dat hij had meegewerkt aan een vorm van mensenhandel en daar had hij het etisch moeilijk mee.

 

Op 17 januari 2013 bekent Lance Armstrong zijn dopinggebruik. Dit en nog veel meer, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr15jan

 

Op 15 januari 2019 verwerpt het Britse parlement met een grote meerderheid het voorlopig akkoord over de Brexit-deal. Het verschil van 230 stemmen tussen pro’s en contra’s was meteen de grootste nederlaag in het Lagerhuis ooit. Omdat premier Theresa May ook in een tweede en een derde poging er niet in slaagde om haar brexitdeal door het Britse parlement te loodsen, stapte ze uiteindelijk op. Er lagen toen vier opties op tafel: het akkoord voor de uittreding goedkeuren, uitstel vragen aan Europa, de Brexit intrekken of de EU verlaten zonder deal.

 

In 2017 is VRT-journalist Miel Dekeyser overleden. De Keuze van Dekeyser op Canvas was hij blijven presenteren op zijn pensioenleeftijd.

 

In 2009 maakt een vliegtuig een spectaculaire noodlanding op de dan wel ijskoude Hudsonrivier in New York. Iedereen overleefde de crash. Bij het opstijgen vloog het vliegtuig (voor binnenlandse vlucht) door een zwerm vogels. De motoren blokkeerden meteen en het vliegtuig begon aan een zweefvlucht die 5 min later eindigde in de ijskoude Hudsonrivier. Als bij wonder dreef het vliegtuig net lang genoeg om iedereen te kunnen redden. Alle 155 passagiers konden uit het vliegtuig stappen en op de twee vleugels wachten tot ze werden geëvacueerd.

 

In 1995 overlijdt acteur Jef Bruyninckx. Hij speelde De Witte in de gelijknamige zwart-witbioscoopfilm van 1934. Dat was trouwens de allereerste commerciële bioscoopfilm in Vlaanderen.

 

In 1982 is het zeer koud. Dan daalt de temperatuur tot 21° onder nul in de Ardennen. En vandaag in 1963 ligt er ijs op de Noordzee. Dat blijft zo een paar dagen.

Maandag hebben we het onder meer over die verschrikkelijke Elfstedentocht van 1963 waarbij nagenoeg niemand de eindstreepte haalde. Reinier Paping won deze zwaarste Elfstedentocht ooit. Waarom die zo uitzonderlijk zwaar was hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma17jan

Op 17 januari 2013 geeft wielrenner Lance Armstrong in een tv-interview met Oprah Winfrey toe dat hij jarenlang doping heeft gebruikt. Hij speelde hierdoor zijn zeven gele truien kwijt als winnaar van de Ronde van Frankrijk. Zijn organisatie Livestrong, voor onderzoek en bestrijding van kanker, deelde mee in de klappen. Uiteindelijk stapte Lance Armstrong op als voorzitter van die organisatie. Maar zijn grootste overwinning was zonder twijfel zijn strijd tegen teelbalkanker met uitzaaiingen naar longen en hersenen.

 

 

17 januari 1997 is de sterfdag van astronoom Clyde Tombaugh (tombo), vandaag dus precies een kwarteeuw geleden. Hij ontdekte in 1930 Pluto, toen nog de negende en laatste planeet van ons zonnestelsel. Sinds 2006 is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet.

 

In 1991 worden we wakker met het radiobericht dat we in oorlog zijn. Dat was geleden van bij het begin van de Tweede Wereldoorlog een halve eeuw eerder. De Amerikanen en de geallieerden, dus ook ons land, begonnen op 17 januari 1991 een luchtbombardement in Operatie Desert Storm. Irak had tot twee dagen eerder de tijd gekregen om Koeweit vrijwillg te verlaten. De zogenaamde Golfoorlog had tot doel de Iraakse troepen van Sadam Hoesein te verdrijven die al vijf maanden Koeweit hadden bezet. De échte inzet was natuurlijk de oliebronnen. Eén maand en 100 000 bommen later in februari 1991 werd Koeweit bevrijd. De eerste Golfoorlog kreeg de bijnaam Video Game War wegens de dagelijkse uitzending van livebeelden vanuit Amerikaanse bommenwerpers.

 

 

In 1961 wordt Patrice Lumumba vermoord. Hij was de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Op het onafhankelijkheidsfeest hield koning Boudewijn een speech waarin hij zijn overgrootvader Leopold II een genie noemde. Zoals bekend, had koning Leopold II in Belgisch-Congo miljoenen doden en zeer veel mishandelingen op zijn naam. Na de speech van Boudewijn hield Lumumba ongevraagd een scherpe speech tegen koning Boudewijn en beschuldigde hij België van slavernij, dwangarbeid en ongelijkheid. Koning Boudewijn was woedend. Een half jaar later werd Lumumba vermoord, vandaag dus in 1961. De Belgische regering onder leiding van premier Gaston Eyskens was niet onbesproken in deze moord.

Vandaag mag stripfiguur Popeye (1929) 93 kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitblazen. Dat is precies één week na de 93ste verjaardag van Kuifje in ons land.

 

Morgen maken we onder meer een tijdsreis naar 1963, want dan vindt de zwaarste Elfstendentocht ooit plaats.

Di18jan

 

In 2019 is filosoof Etienne Vermeersch overleden. Hij werd 84. Hij was hoogleraar en in de jaren negentig (93-97) vier jaar vice-rector aan de universiteit van Gent. Na een lange ziekte koos hij voor euthanasie. “Wie in God gelooft, hoeft niet bang te zijn. Wie niet in God gelooft hoeft helemaal niet bang te zijn”, is één van zijn citaten. Maar zijn meest bekende is misschien wel: “Geloof mij niet, denk zelf na”. Hij leverde een bijdrage tot de legalisering van abortus en was één van de grondleggers van de euthanasiewet in ons land. De Parlementaire Commissie Vermeersch onderzocht de gedwongen uitwijzing naar aanleiding van de dood van de Nigeriaanse asielzoekster Semira Adamu bij haar gedwongen uitwijzing in 1998. Zijn blijvende kritiek op het christendom en later ook op de islam leverde hem boze reacties op. Zijn stokpaardje was de overbevolking, volgens hem het grootste probleem van de mensheid. Hij bleef dan ook bewust kinderloos.

 

Kunstschilder Felix De Boeck overlijdt vandaag in 1995. Hij werd 97.

 

De Elfstedentocht van 1963 wordt gewonnen door Reinier Paping (Nederlands). Deze schaatswedstrijd van 1963 was de zwaarste Elfstedentocht ooit en werd daarom de ‘Hel van 63’ genoemd. Aan de start vroor het maar liefst 18° onder nul. En de noordoostenwind nam geleidelijk in kracht toe. Er viel veel stuifsneeuw op het parcours wel tot 20 cm dik. Schaatsten werd dus stappen in de sneeuw. Van de 9294 schaatsers eindigden slechts 69 de eindmeet of anders gezegd minder dan 1% van de deelnemers overwon de zwaarste Elfstedentocht ooit van vandaag in 1963.

 

Op 18 januari 1936 overlijdt Rudyard Kipling, onder meer auteur van het Jungle Book en van het gedicht If.

In 1903 maakt Marconi voor het eerst officieel een radioverbinding tussen Amerika en Engeland. Het was niets meer dan een bericht in morse van president Roosevelt naar koning Edward VII. Zeven jaar eerder in 1896 had Marconi de draadloze telegrafie uitgevonden. Hij staat bekend als de uitvinder van de radio, hoewel ook Popov, Branly en Hertz de uitvinding mee op hun naam mogen schrijven.

 

We maken een afspraak voor morgen, want dan is er een nieuwe TM. Daarin flits ik onder meer naar 19 januari 1984 als Francesco Moser het werelduurrecord breekt dat dan al 12 jaar op naam staat van Eddy Merckx. Meer hierover morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Wo19jan

In 1964 is Firmin Lambot overleden. Hij was een van de 10 Belgische Tourwinnaars. Hij won de Tour 2 keer: in 1919 en in 1922. In 1919 was het lastig koersen op wegen die door de oorlog vernietigd waren. Slechts 11 renners reden de Tour dan uit. Firmin Lambot was na Odiel Defraeye en Philippe Thys, de derde Belg die de Tour won, maar wel de eerste in de gele trui.

 

In 1969 is 19 januari de sterfdag van de 20-jarige student Jan Palach. Vier dagen eerder stak hij zichzelf in brand in Praag uit protest tegen de Russische bezetting in zijn land die een reactie was op de Praagse Lente.

In 1981 sluiten Iran en Amerika een akkoord over de vrijlating van 52 Amerikaanse gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Algerije was de bemiddelaar tussen beide landen. Ze kwamen een dag later op 20 januari 1981 vrij onmiddellijk nadat president Carter was afgetreden. Carter was niet meer herkozen voor een nieuwe ambtstermijn als president van Amerika wegens deze gijzeling die maar liefst 444 dagen had geduurd. Dat is één jaar en twee maanden.

In 1984 breekt Francesco Moser het werelduurrecord dat dan al 12 jaar op naam staat van Eddy Merckx. Moser was de eerste die in één uur meer dan 50 km op de piste aflegde of anders gezegd in één uur lang een gemiddelde snelheid van 50 km/u kon aanhouden. Hij gebruikte hiervoor wel een aero-dynamische fiets. Vier dagen later verbeterde Moser zijn eigen record en reed hij nog 1 km/u sneller. Intussen ligt het uurrecord op meer dan 56 km/u en staat dit op naam van Chris Boardman. Belg Victor Campenaerts is sinds 2019 uurrecordhouder op een door het UCI-goedgekeurde fiets. Hij haalde een snelheid van 55 km/u.

Een zware storm met rukwinden tot 140 km/u zorgt voor schade in heel het land in 1986.

 

 

 

Op 19 januari 2020 raakt bekend dat een Amerikaans bedrijf de politie helpt om gezichten te identificeren. Het bedrijf Clearview AI beschikte over een databank van 3 miljard foto’s die ter beschikking stonden voor ruim 600 politiediensten en privébedrijven. Het bedrijf verzamelde die beelden op miljoenen publiek toegankelijke sites, zoals Facebook, Youtube en Twitter.

 

Morgen is het precies een jaar geleden (2021) dat Kamala Harris de eed aflegt als eerste vrouwelijke vice-president in de Verenigde Staten én met zwarte roots.

Do20jan

 

Onze chronologische tijdsreis van 20 januari begint in 2021, want het is precies een jaar geleden (2021) dat Joe Biden aan zijn eerste ambtstermijn als Amerikaans president begint. Zijn vice-president Kamala Harris werd de eerste vrouwelijke vice-president in Amerika en bovendien ook de eerste met zwarte roots. Eerder al was ze in Amerika de eerste vrouwelijke procureur-generaal en de eerste met zwarte roots. Misschien wordt ze in 2024 wel de eerste vrouwelijke president van Amerika.

 

In 2020 ontslaat de Vlaamse regering VRT-baas Paul Lembrechts. De ex-bankier werd vier jaar eerder CEO van de openbare omroep en was daarmee een onbekende voor de mediawereld. Het ontslag kwam er omdat Lembrechts een intern conflict aan de VRT-top niet kon oplossen. Het gevolg van het ontslag was een staking bij de VRT. 

 

In 2009 overlijdt René Michaux. Hij werd 55. Michaux was de rijkswachter die bij een huiszoeking in het huis van Marc Dutroux de kinderstemmen in de kelder niet hoorde, waardoor Marc Dutroux niet werd aangehouden. Toen later bleek dat Michaux een fout had gemaakt, werd hij overgeplaatst naar Brussel, maar werkte hij zich daar wel verder op tot commissaris.

 

Vandaag in 1996, wordt Ronaldo tijdens een gala van de FIFA, uitgeroepen tot de beste voetballer van de wereld. Hij was toch een van de beste aanvallers allertijden. Ook het jaar daarop in 1997 en in 2002 was hij de beste speler ter wereld. De Braziliaan had wel geregeld af te rekenen met knieblessures. 

 

Wielrenner Marc Demeyer overlijdt in 1982, vandaag dus 40 jaar geleden. De winnaar van Parijs-Roubaix in 1976 werd 31 toen hij stierf aan een hartstilstand.

 

King George 5de overlijdt in 1936. Hij was koning van het Britse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het einde van de oorlog deed hij afstand van al zijn Duitse titels en namen. Hij veranderde zijn Duitse naam Saksen-Coburg Gotha in Windsor. Zijn zoon Edward volgde zijn vader op als koning, maar hij deed binnen het jaar al terug troonsafstand, omdat hij wou trouwen met een gescheiden vrouw. Zijn broer George VI werd dan koning en die was dan de vader van de huidige Queen Elisabeth.

In 1901 overlijdt de Belgische wetenschapper Zénobe Gramme. Hij vond de gelijkstroomdynamo uit die in staat was om veel hogere spanningen te genereren dan de toen bekende dynamo’s én die bovendien voor commerciële toepassingen gebruik konden worden in de industrie.

 

In een nieuwe TM morgen introduceert Edward Jenner in 1799 het vaccin tegen pokken één van de dodelijkste virussen voor mens en dier.

Vr21jan

In 1793 wordt Lodewijk XVI geëxecuteerd met de guillotine. Hij is de enige Franse koning die ter dood is veroordeeld. Op het schavot werd hij ontheiligd en gedregradeerd tot citoyen, gewone Franse burger dus. Lodewijk XVI had te weinig intellectuele en bestuurlijke belangstelling om Frankrijk goed te kunnen leiden. Met het einde van Lodewijk XVI kwam ook een einde aan het Ancien Régime van de absolute vorsten tussen de middeleeuwen en de Franse Revolutie.

In 1799 introduceert de Britse arts Edward Jenner het vaccin tegen pokken. In 3000 jaar geschiedenis was het één van de dodelijkste virussen voor mens en dier. Zo overleed de Franse koning Lodewijk XV aan de pokken in 1774, dat was dus 25 jaar voor de ontwikkeling van het vaccin. Het duurde 200 jaar na het eerste vaccin vooraleer het virus bij de mens verdween in de tweede helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw dankzij vaccinatiecampagnes. 

In 1919 wordt de Ierse Onafhankelijkheidsverklaring aangenomen door het parlement van de Ierse Republiek. Bij de verkiezing van 1918, een maand na het einde van de Eerste Wereldoorlog, won de politieke partij Sinn Fein een grote meerderheid van de Ierse zetels. Maar de partij weigerde plaats te nemen in het parlement in Londen en vormde een eigen parlement in Dublin. De onafhankelijkheid van de republiek werd opgeëist.

21 januari 1938 is de sterfdag van Georges Mélièes, filmpionier en uitvinder van de special effects. Toen hij in Parijs aan het filmen was, liep zijn camera vast. Na een paar ogenblikken deed de camera het weer en ging Mélièes verder met filmen. Toen hij de film terugzag, leek het alsof een bus plots veranderde in een koets. Hij had ongewild de jump cut ontdekt. ‘Le voyage dans la lune’ is een stomme film van Méliès waarin een capsule vanuit een groot kanon naar de maan wordt geschoten en in het rechteroog van Manneke Maan terechtkomt.

General Motors kondigt de sluiting van de fabriek in Antwerpen aan vandaag in 2010. Het Antwerpse bedrijf waar Opelwagens van de band rolden, ging dicht op het einde van dat jaar 2010 en dit na 85 jaar. 2500 mensen stonden op straat, eerder al waren er 4500 afgezet. In de glorieperiode telde General Motors in Antwerpen 10 000 werknemers.

Maandag neem ik jou onder andere mee naar 1947, want dan is het precies 75 jaar geleden dat schrijver Felix Timmermans is overleden. Tot maandag!

Vr22jan

 

Op 22 januari 1995 overlijdt politica Lucienne Herman-Michielsens. Zij is de politica die ervoor zorgde dat abortus legaal werd. In het voorjaar van 1990 werd samen met de Waalse politicus Roger Lallemand de abortuswet goedgekeurd weliswaar bij een wisselmeerderheid. Wat in de geschiedenisboeken staat, is dat Koning Boudewijn voor de goedkeuring van de abortuswet 1,5 dag aftrad zodat de wet kon worden goedgekeurd. Lucienne Herman-Michielsens en haar collega Roger Lallemand hamerden ook op een functionele voorlichtingscampagne en een liberalisering van de verkoop van voorbehoedsmiddelen. 

 

De Amerikaans-Griekse acteur Telly Savalas, beter bekend als Kojak, overlijdt in 1994, dat is de dag na zijn 72ste verjaardag.

 

In 1984 wordt de eerste Macintosh-computer voorgesteld. Dat gebeurt in een reclamespot van 1 minuut tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Macintosh was de goedkopere versie van de Apple Lisa (ie), die net een jaar eerder was gelanceerd, maar door zijn veel te duur prijskaartje geen succes was. De prijs van de eerste Macintosh lag tussen de 2000 en 2500 dollar.

 

In 1965 wordt het Verdrag van Straatsburg ondertekend. Hierdoor werd het uitzenden van radio- of tv-programma’s vanop zee verboden. In Engeland werd de wet twee jaar later in 1967 van toepassing. Zeezender Radio London, kortweg Big L, staakte de uitzendingen, maar Radio Caroline ging gewoon illegaal door. In Nederland werd de wet pas in 1974 van kracht. Dan verdwenen Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Radio Caroline zond dan nog altijd uit samen met Radio Mi Amigo dat vanop hetzelfde schip programma’s maakte. Mi Amigo zond uit vanop zee, maar verhuisde simultaan ook aan land om uitzendingen te verzorgen vanuit het Spaanse Playa de Aro.

 

De Britse Koningin Victoria en keizerin van India overlijdt in 1901, vandaag dus 120 jaar geleden. Ze werd 81. Ze stierf in de armen van haar kleinzoon Wilhelm II. Hij was de Duitse keizer tijdens de Eerste Wereldoorlog. De regeerperiode van Queen Victoria duurde maar liefst 63,5 jaar. Het Victoriaanse tijdperk is een periode van voorspoed onder meer door de winst uit meerdere Britse kolonies. Queen Victoria was een nicht van onze eerste koning Leopold I.

 

Op 25 januari 1990 raasde een uitzonderlijk zware storm door ons land met rukwinden tot 168 km/u met maar liefst 11 doden tot gevolg. Meer hierover hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma24jan

 

De op één na grootste klimaatmars in ons land vindt vandaag in 2019 plaats in Brussel. Voor de derde donderdag op rij protesteerden jongeren voor een beter klimaatbeleid. Met 35 500 waren ze vandaag in 2019. Dat was drie weken op rij een stijgend aantal jongeren. Ze wilden hun protest doorzetten tot aan de verkiezing van mei 2019, maar klimaat werd toch geen verkiezingspunt.

 

Vandaag in 2013 beslist het Amerikaanse leger dat vrouwelijke soldaten mogen meevechten in oorlogssituaties.

 

24 januari is de derde maandag van de maand en dat blijkt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. De zogenaamde Blue Monday werd vandaag in 2005 in het leven geroepen als reclamestunt van het reisbureau Sky Travel, die mensen wou verleiden om een reis te boeken op de meest deprimerende dag van het jaar. Het reisbureau baseerde zich op het onderzoek van de Britse psycholoog Cliff Arnall. In 2018, dus 13 jaar later, gaf de psycholoog toe dat zijn onderzoek fake was, maar Blue Monday bleef wel bestaan.

 

Tennisster Steffi Graf viert vandaag haar eerste Australian Open die ze in 1988 wint van Chris Evert-Lloyd met 6-1 en 7-6.

 

In 1965 overlijdt Winston Churchill, de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van hem komt de uitspraak ‘Niet elke beslissing kan de juiste zijn’.

 

In 1961 crasht een Amerikaanse B-52 in North Carolina. De bommenwerper verliest daarbij twee atoombommen. Bij één van die bommen is het uranium nooit teruggevonden.

 

Schrijver Felix Timmermans overlijdt in 1947, vandaag dus 75 jaar geleden. Zijn twee meest bekende werken zijn Pallieter en Waar de sterre bleef stille staan.

 

Tot slot is 24 januari 1940 een uitzonderlijk koude nacht. De thermometer daalde tot 24° onder nul.

 

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1947, want morgen is het precies 75 jaar geleden dat gangster Al Capone is overleden. Graag tot morgen.

Di25jan

 

Rusland veroorzaakt vandaag in 1995 bijna een Derde Wereldoorlog. De Amerikanen lanceerden in Noorwegen een wetenschappelijke raket om het noorderlicht te bestuderen. Maar de Russen interpreteerden de raket als een militaire kernaanval. De Russische president was klaar voor de tegenaanval toen de raket plots in zee stortte. De Amerikaanse lancering was op voorhand gemeld aan de Russen, maar de bureaucratie speelde hen parten, met dus bijna een Derde Wereldoorlog tot gevolg.

 

Hèt nieuws van vandaag in 1990 is de uitzonderlijk zware storm die 11 doden eist. Nooit eerder waren in ons land rukwinden gemeten tot 168 km/u. Er was heel veel schade. Hoogspanningslijnen knapten af en vele huizen vielen zonder elektriciteit. Langs de weg zag je gekantelde vrachtwagens en lijnbussen. De storm van 25 januari was de eerste van 1990. Een maand lang passeerden meerdere zware stormen ons land.

 

Vandaag een halve eeuw geleden, op 25 januari 1972, overleeft een stewardess een val uit passagiersvliegtuig van 10 km hoogte zonder parachute. De 22-jarige Joegoslavische Vesna Vulović was de enige overlevende van de 22 passagiers. De stewardess lag bijna een maand in coma en had 16 maanden revalidatie nodig om weer te leren lopen. Een Duitse onderzoeksjournalist kwam tot het besluit dat de val niet op 10 km hoogte, maar op slechts 800 meter moet zijn gebeurd. Op 23 december 2016 werd Vulović door vrienden dood teruggevonden in haar appartement in Belgrado. Ze werd 65.

 

75 jaar geleden is 25 januari 1947 de sterfdag van Al Capone. Deze bekende gangster uit Chicago had heel wat op zijn kerfstok, maar was uiteindelijk alleen maar veroordeeld voor belastingontduiking. Hij zat zijn straf uit in de beroemde gevangenis op het eiland Alcatraz waaruit hij vroegtijdig vrijkwam wegens ziekte.

In 1919 wordt de Volkenbond gesticht, ook wel de Volkerenbond genoemd. Het doel was een einde te maken aan àlle oorlogen, als gevolg van de Eerste Wereldoorlog die dan een jaar voorbij was. Een jaar na de Tweede Wereldoorlog in 1946 werd de Volkenbond vervangen door de Verenigde Naties, opgericht in 1945.

 

Op 25 januari 1533 trouwt Koning Hendrik VIII van Engeland met zijn tweede vrouw Anna Boleyn. Na drie jaar huwelijk werd ze samen met haar vijf minnaars onthoofd wegens overspel, hekserij en incest. Koning Hendrik VIII had zes vrouwen van wie hij er twee liet onthoofden.

 

Morgen hebben we het ondermeer over de kasteelmoord in Wingene.

 

Wo26jan

 

Vandaag in 2013 wordt de huurmoordenaar van Stijn Saelens in de kasteelmoord van Wingene bekend. Dit gebeurde door een DNA-test. De Nederlandse huurmoordenaar was wel al in mei 2012 overleden aan kanker. Dat was drie maanden na de moord op Saelens. In het voorjaar van 2015 bracht een nieuw DNA-spoor de link naar een mogelijke tweede uitvoerder, ook een Nederlander van 37 die de neef was van de overleden huurmoordenaar. De schoonvader van Stijn Saelens was de opdrachtgever voor de moord wegens incest door Stijn Saelens bij zijn dochter. Hij werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene.

 

Vandaag in 2011 kondigt tennisster Justine Henin aan definitief te stoppen met tennissen. De reden was een aanslepende elleboogblessure. Drie jaar eerder in mei 2008 was ze al eens gestopt, maar ruim een jaar later in september 2009 deed ze haar rentree. Vandaag in 2011 was het dus definitief. Henin won 7 grandslamtornooien, een gouden medaille op de Olympische Spelen en stond 117 weken nummer 1.

 

26 januari 2009 is de sterfdag van Rik Van den Abbeele. Zijn naam blijft vereeuwigd als producer van 29 jeugdfeuilletons zoals Johan en de Alverman en Kapitein Zeppos. Hij was ook de ontdekker van Nonkel Bob en Tante Terry.

President Clinton ontkent op de Amerikaanse televisie in 1998 seks te hebben gehad met de 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky. Acht maanden later gaf hij uiteindelijk dan toch nog toe dat hij een seksuele relatie had, maar dan wel één zonder geslachtsgemeenschap. Het bewijsmateriaal was een blauwe jurk van haar met sperma van hem. Begin 1999 werd president Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen.

Het weer is vandaag in 1933 zo koud dat er ijsblokken drijven op de rivieren en de kanalen, op de Leie, de Schelde, de Samber en de Maas.

In London demonstreert John Baird op 26 januari 1926 zijn eerste televisie. Drie maanden eerder was hij erin geslaagd om een pop in een beweegbaar beeld te brengen. Het beperkte aantal beeldlijnen en het flikkeren van het beeld kon Baird niet oplossen. De echte doorbraak van de televisie kwam dan ook van andere pioniers die een volledig elektronische concept gebruikten.

 

 

27 januari 2020 staat in de vaderlandse geschiedenis, zoals dat zo mooi heet, want dan bekent koning Albert II dat hij de vader is van Delphine Boël. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 januari hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Do27jan

 

Vandaag in 2020 geeft koning Albert II toe dat hij wel degelijk de biologische vader is van kunstenares Delphine Boël. Dat wees een DNA-onderzoek uit. Haar moeder, een barones (Sybille de Selys Longchamps), had jarenlang een affaire met Albert. Haar man Jacques Boël was niet de vader van Delphine. Ook dat bleek uit een DNA test zeven jaar eerder al in 2013. Maar ook Albert erkende haar niet, wat uiteindelijk jarenlang voor haar een pijnlijke situatie was van uitsluiting op emotioneel en sociaal vlak. Door de uiteindelijke erkenning werd ze gelijkgesteld met de andere kinderen van Albert en zal ze dus ook delen in de erfenis.

 

De grootste klimaatmars ooit in ons land vindt plaats op 27 januari 2019. Maar liefst 70 000 mensen kwamen op straat, in de regen en de koude trouwens. De betogers wilden een ambitieus klimaatplan voor België en een financieel klimaatpact op Europees niveau. 

 

 

In 1983 overlijdt de Franse acteur en komiek Louis de Funès. Hij werd 68. We kennen hem vooral van de zes films ‘Le gendarme de Saint-Tropez’.

 

In 1978 wordt de Gentse onderzoeksrechter Guy Jespers veroordeeld. Hij was de eerste magistraat in ons land die zelf voor de rechtbank moest komen. Hij werd tot 20 jaar veroordeeld wegens moordaanslag op zijn vrouw en miljoenendiefstal. Zijn handlanger Luc De Craemer kreeg 15 jaar cel. Al na vier jaar in 1982 kwam De Craemer vervroegd vrij. Jespers overleed in 2002 aan keelkanker.

 

In 1973 kondigen de Vredesakkoorden van Parijs het einde van de Vietnamoorlog aan. De Vietnamoorlog duurde 20 jaar en was een strijd tussen de Verenigde Staten in Zuid-Vietnam en de Sovjet-Unie en China in Noord-Vietnam. Meer dan 58 000 Amerikaanse soldaten sneuvelden of raakten vermist. Mentaal vertrokken de Amerikaanse soldaten wel als helden, maar zo werden ze bij hun thuiskomt helemaal niet verwelkomd. De Amerikaanse bevolking was de Vietnamoorlog meer dan moe.

 

Precies 55 jaar geleden in 1967 komen drie astronauten om het leven in een brand in de capsule van Apollo 1 tijdens een simulatie-oefening van een lancering. Om de capsule zo licht mogelijk te maken, werd geprobeerd om zuivere zuurstof in de cabine te pompen in plaats van zuurstofflessen mee te nemen in de kleine cabine. Maar hoge zuurstofdruk doet alles wel makkelijk branden. Een klein vonkje bij het aanzetten van een schakelaar in de cabine was de reden van de ontploffing. De astronauten konden niet worden gered omdat het luik vast zat.

 

Herinner jij je nog de explosie van de Space Shuttle één minuut na de lancering in 1986? Hoe kwam dat ook alweer? Je verneemt er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr28jan

 

Vandaag vijf jaar geleden in 2017 wordt Sanne Cant voor het eerst wereldkampioene veldrijden. Ze was sterker dan de zevenvoudige wereldkampioene Marianne Vos. Sanne Cant is meteen de allereerste Belgische wereldkampioene veldrijden ooit. Ook de twee volgende jaren, 2018 en 2019, werd ze wereldkampioene. Eerder was ze al drie keer Europees kampioene.

 

 

Schrijfster Astrid Lindgren overlijdt in 2002, vandaag 20 jaar geleden. Het begon allemaal met een verhaal over Pippi Langkous.

 

Het zit vooraan in het nieuws vandaag in 1986: Space Shuttle Challenger explodeert één minuut na de lancering. De zeven astronauten kwamen om het leven. Eén van hen was een onderwijzeres die ook de eerste burger in de ruimte was. Bij de explosie was de cockpit grotendeels intact gebleven, maar die spatte uiteen toen die 16 km verder in de Atlantische Oceaan neerstortte. Vermoedelijk was dat de fatale klap voor de bemanning.

 

 

 

Het is 335 jaar geleden, in de nacht van 27 op 28 januari 1687, dat de Mechelaars hun Sint-Romboutstoren blussen die niet eens in brand staat. Er ging een dikke mist in de ijskoude nacht en de maan verlichtte de toren met een sterke rode gloed. Een dronken passant sloeg alarm en riep dat de toren in brand stond. De Mechelaars werden sindsdien voor eens en altijd de maneblussers genoemd.

 

Vandaag 475 jaar geleden, op 28 januari 1547, overlijdt Hendrik VIII, koning van Engeland en Ierland. Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschappen. Tijdens zijn bewind werden Engeland en Wales wettelijk verenigd in één koninkrijk. En belangrijk was de afscheiding van de Anglicaanse Kerk van de Roomse Kerk wegens een conflict met de paus over de scheiding van Hendrik VIII met zijn eerste vrouw. Zoals bekend had hij zes vrouwen waarvan hij er twee liet onthoofden.

 

In het jaar 814 overlijdt Karel de Grote aan een longontsteking. De keizer van het Roomse Rijk werd 255 jaar na zijn dood heilig verklaard. Dat kon dan nog zonder toestemming van de paus. We blijven Karel de Grote herinneren als de bouwer van scholen.

 

Maandag is het precies 10 jaar geleden in 2012 dat de kasteelmoord in Wingene plaatsvindt. Je hoort er meer over maandag in een nieuwe TM.

Vr29jan

Het is exact 10 jaar geleden in 2011 dat Kim Clijsters voor de eerste keer de Australian Open wint door de Chinese Li Na (ie) in drie spannende sets naar huis te spelen.

Op 29 januari 2005 mogen vrouwen voor het eerst stemmen in Irak. Het was ook de eerste democratische verkiezing na Sadam Hoesein in een halve eeuw sinds 1953. Zeker 200 kandidaten werden in de aanloop naar de verkiezingen om het leven gebracht en meer dan 100 stemlocaties werden aangevallen. Tenminste 44 mensen stierven bij de aanslagen op stembureaus. De verkiezing van vandaag in 2005 gebeurde onder toezicht van de Amerikanen en had tot doel een president, een parlement en een regering aan te duiden. Een Koerd werd voor het eerst leider van Irak, nl. Jalal Talabani.

In 1998 is de dichte mist op de E17 in Rekkem opnieuw de oorzaak van een kettingbotsing waarbij een honderdtal wagens betrokken zijn. Acht mensen kwamen hierbij om het leven, 10 mensen raakten gewond. Twee jaar eerder in het voorjaar van 1996 deed zich ook al een zware kettingbotsing voor op diezelfde E17, maar dan wel in Deinze-Nazareth. Dat was misschien wel de zwartste dag uit de Belgische verkeersgeschiedenis. Maar liefst 200 auto’s botsten toen op elkaar door de plotse dichte mist. 10 mensen kwamen om het leven.

Het operagebouw La Fenice in Venetië brandt nagenoeg volledig uit in 1996, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Dat gebeurde tijdens de renovatie van het gebouw. Twee elektriciens werden 5 jaar later in 2001 veroordeeld tot zeven en zes jaar gevangenisstraf wegens brandstichting. Ze hadden achterstand in het werk en ze vreesden hiervoor boetes te krijgen.

En op diezelfde dag in 1996 kondigt President Chirac in een televisieboodschap aan dat de Franse kernproeven definitief voorbij zijn. Twee dagen eerder hield Frankrijk zijn zesde en laatste onderzeese kernproef in de Stille Zuidzee. Het was meteen ook de zwaarste. Sinds de aanstelling van president Chirac waren er acht kernproeven gepland. De laatste twee gingen niet door. De proeven waren nodig om computersimulaties te maken. In de toekomst zullen echte kernproeven niet meer nodig zijn, omdat de simulaties voldoende antwoorden zullen geven, volgens de president in 1996, vandaag dus 25 jaar geleden.

Het is vandaag 135 jaar geleden in 1886 dat Karl Benz het patent krijgt voor zijn uitvinding van de motorwagen aangedreven door een verbrandingsmotor. De auto dus.

Maandag is het precies een jaar geleden (2020) dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte weliswaar met een jaar bedenktijd over al dan niet een handelsakkoord. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 februari hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma31jan

Het is vandaag precies 10 jaar geleden in 2012 dat de Kasteelmoord plaatsvindt in Wingene. De vrouw van Stijn Saelens vond bij haar thuiskomst in het kasteel bloed en een kogelhuls. Drie weken later werd Saelens teruggevonden. Hij was overleden aan een schotwonde in de rechterlong. Een jaar later in januari 2013 was de Nederlandse moordenaar gekend via DNA-onderzoek, maar die was intussen al overleden aan kanker drie maanden na de moord. De schoonvader was de opdrachtgever.

In 1994 wordt het operagebouw in de La Rambla in Barcelona door een brand volledig verwoest. De brand gebeurde, ironisch genoeg, tijdens het lassen aan een brandwerend gordijn. Zo’n gordijn wordt bij een brand neergelaten om het podium en de zaal van elkaar te scheiden. De afgebrande opera werd in vijf jaar tijd weer opgebouwd. Technisch gesproken is het nu één van de modernste operazalen in de wereld.

Tijdens de betoging tegen de sluiting van de steenkoolmijn in Zwartberg worden twee mijnwerkers door de rijkswacht gedood vandaag in 1966. Zwartberg was de eerste koolmijn die na 56 jaar dicht moest. De rijkswacht kreeg van de regering Harmel de opdracht hard op te treden. Zeven mijnwerkers werden zwaargewond door veiligheidskogels. Daarna schoot de rijkswacht met scherp. Eén mijnwerker werd voor de betoging door de rijkswacht doodgeschoten, een tweede dode viel tijdens de betoging.

In 1961 lanceert de Nasa haar eerste ruimtevaarder, nl. chimpansee Ham. De vlucht duurde maar een kwartier. Ruim drie jaar eerder in 1957 was de Russische hond Laika het eerste levende wezen in de ruimte, maar de hond overleefde die vlucht niet.

In 1915, in de eerste wereldoorlog dus, gebruikt Duitsland op 31 januari voor het eerst gifgas. Dat was in Polen tegen de Russen. Dat lukte maar gedeeltelijk, omdat het te koud was om gifgas te gebruiken. Drie maanden later in april 1915 vond dan de historische gasaanval in Ieper plaats.

De laatste dag van januari in 1606 is de sterfdag van Guy Fawkes, bekend wegens zijn rol in de samenzwering om de protestantse koning te vermoorden. Bij zijn executie sprong hij van de galg en brak daarbij zijn nek. Hij werd 35. Het Guy Fawkes-masker is nu het herkenningsteken van het hackerscollectief Anonymous.

Voila. Morgen is het vijf jaar geleden in 2017 dat Antwerpen als eerste Vlaamse stad de vervuilende wagens niet meer de stad in laat en dus als eerste een lage emissiezone invoert.