Wo1feb
In 2020 stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU en dit na meer dan 1.300 dagen getouwtrek. Dat was dan nog wel met een extra jaar overleg over het verlaten van de EU met of zonder handelsakkoord. Het resultaat was uiteindelijk dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 de interne markt en de douane-unie verliet. Dit was zonder quota of invoertarieven op producten die de Europees-Britse grens oversteken, op uitzondering voor goederen die onderdelen bevatten die niet in Europa zijn gemaakt.
In 2017 is Antwerpen de eerste Vlaamse stad die vervuilende wagens niet meer binnenlaat en dus als eerste een lage-emissiezone invoert. Er zijn intussen ook al lage-emissiezones in Brussel en Gent. De voertuigcategorie en de euronorm op het inschrijvingsbewijs of de Car-Pass van uw voertuig, bepalen of je in een zone mag rijden. Elke gemeente kan daarnaast nog voertuigen toelaten mits registratie of betaling.
Vreselijk nieuws in 2003, vandaag dus exact 20 jaar geleden. Dan verongelukte de space shuttle Columbia bij de terugkeer in de dampkring. Zeven astronauten kwamen hierbij om het leven. De oorzaak lag bij de lancering. Toen raakte een stuk isolatieschuim los, waardoor de space shuttle werd beschadigd. Het was pas bij de terugkeer van de shuttle in de dampkring dat die op 16 min voor de landing ontplofte, een kwartier dus voor het einde van de missie.
Op 1 februari 1995 begint VT4 die in 2012 werd omgedoopt tot Vier en sinds 2021 Play4. Door de komst van de commerciële zender verdwenen op de openbare omroep bekende programma’s (zoals De Slimste Mens, Man bijt Hond en De Pappenheimers).
En op 1 februari 1989 begint vtm, het allereerste commerciële tv-station in Vlaanderen.
Precies 70 jaar geleden, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, duwt een zware storm met rukwinden tot 180 km/u én springtij, het zeewater van de Atlantische Oceaan in de smalle Noordzee. De veel te lage dijken breken met als gevolg grote overstromingen in Nederland, België en Engeland. In Nederland kwamen bijna 2000 mensen om het leven. In ons land verdronken er 22. De ramp zorgde ervoor dat Nederland het Deltaplan ontwikkelde met als doel ervoor te zorgen dat een ramp, zoals die van vandaag in 1953, nooit meer kon gebeuren.
Op 2 februari 1907 overlijdt Dimitri Mendeljev. Je weet wel, die van de gelijknamige tabel met de chemische elementen.
Do2feb
Tien jaar geleden, in 2013, wordt Sven Nys voor de tweede en laatste keer wereldkampioen veldrijden. Zijn techniek om al fietsend over de balkjes te springen, is intussen een veelgebruikte techniek.
Marianne Vos wordt op diezelfde 2de februari in 2013 voor de zesde keer wereldkampioen veldrijden bij de vrouwen. Het jaar daarop deed ze dat nog een zevende keer. En acht jaar later, dat was dan vorig jaar (2022), een achtste keer.
En in 2020 pakte Mathieu van der Poel zijn derde wereldtitel in het veldrijden. Intussen deed hij dat ook al voor een vierde keer (2021).
In 2013 is boer Charles uit Lotenhulle overleden, vandaag dus precies 10 jaar geleden. In 1996, toen was hij 66, werd boer Charles een bekende Vlaming nadat Paul Jambers een tv-reportage van de man maakte. Boer Charles leefde, sinds het overlijden van zijn eerste vrouw, dan al 18 jaar, in erg onhygiënische omstandigheden. Maar hij was wel de eigenaar van 40 ha grond en hij had veel geld op de bank. In de zomer van 2009 trouwde boer Charles, dan 78, met Vera Schouppe, een vrouw van 34 met vier kinderen. Na 4 jaar huwelijk met Vera Schouppe overleed boer Charles, vandaag in 2013, op 82-jarige leeftijd. Zijn tweede vrouw Vera Schouppe kreeg zes jaar later, in 2019, een werkstraf van 200 uren wegens drugshandel. Haar drie zonen kregen celstraffen van 3 tot 8 jaar.
Vandaag 40 jaar geleden, in 1983, wordt aartsbisschop Godfried Danneels door de paus tot kardinaal benoemd. Hoewel Danneels vooral een progressief denker was binnen de katholieke kerk, was hij toch geen voorstander van abortus of euthanasie. Kardinaal Danneels overleed in 2019.
Vandaag is een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, want in 1943 verliest het Duitse leger de Slag om Stalingrad, vandaag dus exact 80 jaar geleden. Het zesde Duitse leger werd volledig van de kaart geveegd door het Rode Leger van Stalin. Het was een duidelijk signaal dat Hitler toch wel te overwinnen was. Hiermee ging Stalin ook de geschiedenis is als de leider die Hitler kon verslaan, hoewel hij zelf ook miljoenen landgenoten heeft uitgemoord in zijn Russische concentraliekampen.
In 1907 overlijdt Dimitri Mendelejev. De Russische scheikundige stelde vast dat de chemische elementen volgens hun unieke atoomnummers in een vast patroon te rangschikken waren. Het is de zogenaamde Tabel van Mendelejev.
Het theaterstuk Lucifer van Vondel gaat vandaag in première in Amsterdam. In 1654 wel te verstaan. Al na de tweede voorstelling werd het stuk door het stadbestuur gecensureerd. Het duurde maar liefst 200 jaar vooraleer er een derde voorstelling kwam.
Morgen is het een kwarteeuw geleden, in 1998, dat in het Italiaanse Cavalese, een straaljager onder een kabelbaan van een skilift vliegt. 20 mensen kwamen om het leven waaronder vijf Vlamingen. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.
Vr3feb
Op 3 februari 2020 wordt in ons land voor het eerst corona vastgesteld. Dat was bij een van de negen Belgen die de dag ervoor met een vliegtuig vanuit de Chinese stad Wuhan werd geëvacueerd. Twee weken later, op 15 februari 2020, was hij weer volledig virusvrij. En nog een maand later op 11 maart maakte de overheid bekend dat het virus een eerste dode had geëist.
In 2019 wint de Nederlandse darts-speler Michael van Gerwen voor de vijfde keer op rij The Masters.
In 2012 valt op 3 februari de eerste sneeuw. Het was meteen een wit tapijtje over het hele land en dat in 2 uur tijd. Maar de gevolgen waren enorm. Het zorgde meteen voor 1275 km file in ons land, wat de langste file was in jaren en dat wegens amper 2 cm sneeuw.
In Cavalese, in Italie, vliegt een Amerikaanse straaljager onder een kabelbaan van een skilift, vandaag in 1998. De kabelbaan brak en de gondel viel 200 m naar beneden. Hierbij kwamen 20 mensen om het leven waaronder een kind en vijf Vlamingen, onder meer van Brugge.
In 1985 is Desmond Tutu de eerste zwarte aartsbisschop van Zuid-Afrika. 3,5 maand eerder had hij voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid, de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen.
Vandaag in 1966 slagen de Russen er als eersten in om onbemand op de maan te landen. De Russen scoorden hiiermee in de zogenaamde space race naar de maan. Dat was amper drie jaar voor de eerste mens op de maan in 1969 wat een Amerikaanse primeur was. Een mens op de maan is de Russen nog nooit gelukt.
Het koninklijk paleis in Brussel wordt volledig verwoest door een brand. Op 3 februari 1731 wel te verstaan. We waren dan in de regeerperiode van landvoogdes Maria Elisabeth van Oostenrijk. Dat was dus nog 100 jaar voor de onafhankelijkheid van ons land en onze eerste koning Leopold I. Nu ligt op die plaats de koninklijke wijk met het Koningsplein, de kerk van Sint-Jacob-op-Coudenberg en het standbeeld van Godfried van Bouillon. Het huidige koninklijk paleis staat wat verder.
Maandag is het precies 30 jaar geleden, in 1993, dat ons land wordt omgevormd tot een federale staat. Dit en nog veel meer hoor je maandag in een nieuwe TM.
Vr4feb
In 2004 wordt Facebook opgericht onder de naam Thefacebook in één woord geschreven. De gratis netwerksite van Mark Zuckerberg was een sociaal medium waarmee de universiteitsstudenten van de Harvard University hun studiegenoten aan de hand van foto’s beter moesten leren kennen. De universiteit beschuldigde hem van schending van de privacy. In de eerste 24 uren van TheFacebook, vandaag dus in 2004, telde de site al 1200 studenten, in december 2004 al 1 miljoen en op de eerste verjaardag op 4 februari 2005 al 3 miljoen gebruikers.
Bill Gates van Microsoft Windows krijgt enkele taarten in het gezicht tijdens zijn bezoek aan Brussel in 1998. Het was de Brusselse taartengooier Noël Godin die zich hiermee wereldbekend maakte.
In 1994 overlijdt Fred De Bruyne, sportjournalist voor BRT-tv. Als gewezen beroepsrenner was hij 16 jaar lang de vaste commentator van wielwedstrijden. Als renner won hij drie keer Luik-Bastenaken-Luik, twee keer Parijs-Nice, De Ronde van Vlaanderen, Milaan-San-Remo en Parijs-Roubaix. Na zijn carrière als journalist was hij ploegleider. In zijn eerste jaar werd Michel Pollentier betrapt op doping tijdens de Ronde van Frankrijk.
Op 4 februari 1992 wordt in Waasmunster Anthonyke ontvoerd. De jongen van 11 is de zoon van tapijtenfabrikant Jan De Clerck en kleinkind van textielbaron Roger De Clerck van Beaulieu in Wielsbeke. De auto van Jan De Clerck werd op weg naar school klemgereden. Anthony werd uit de wagen gesleurd, in de koffer van de drie daders geduwd en ontvoerd naar een chalet in het Waalse dorpje Engreux. 10 snoepen per dag kreeg hij, strips zoveel hij wou en een computerspelletje. De ouders betaalden 254 miljoen frank losgeld, omgerekend ruim 6 miljoen euro. Anthony werd na een maand vrijgelaten in Massenhoven. Twee jaar later in 1994 werden ze veroordeeld tot levenslange dwangarbeid wat eigenlijk gelijk staat met moord.
55 jaar geleden, in 1967, overlijdt schrijver Herman Teirlinck. Zijn studies tot arts en daarna Duitse taal- en letterkunde werkte hij niet af. Uiteindelijk werd hij leraar Nederlands aan de stedelijke normaalschool in Brussel, Vlaams leraar aan het Koninklijk Hof, raadsheer voor Kunst en Wetenschap van drie koningen, nl. Albert I, Leopold III en Boudewijn, en docent Nederlands aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1946 richtte hij de ‘Studio van het Nationaal Toneel’ op in Antwerpen, later bekend als Studio Herman Teirlinck.
Maandag is het 75 jaar geleden, in 1947, dat de Dode-Zee-rollen worden gevonden met fragmenten van bijna alle boeken van het Oud Testament. Dit en nog en veel meer uit de geschiedenis van 7 februari hoor je maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.
Vr5feb
Het is net een jaar geleden (2020) dat de Amerikaanse acteur Kirk Douglas is overleden. Hij werd 103. Naast zijn lange acteercarrière was hij bekend als de man die de zogenaamde ‘zwarte lijst van Hollywood’ in 1960 verbrak. Op die lijst stonden mensen uit de filmwereld die communist waren of van wie het vermoeden bestond dat zij sympathie hadden voor het communisme in de jaren 50. De meest bekende film met Kirk Douglas is ongetwijfeld het Romeinse slavendrama Spartacus van Stanley Kubrick.
In 2015 overlijdt de gewezen voetballer Rik Coppens van Beerschot. Drie keer was hij topschutter met meer dan 30 doelpunten in één seizoen. Hij won ook de Gouden Schoen. Je kon die toen maar één keer winnen. Op het veld stond Rik Coppens bekend als een showman. Zo durfde hij bij een strafschop wel eens de hoek aanwijzen waarin hij zou scoren. Hij was ook de uitvinder van de penalty in twee tijden. Bescheidenheid stond wel niet in zijn woordenboek.
Het Britse Lagerhuis keurt het homohuwelijk goed in 2013. Ons land keurde al 10 jaar eerder in 2003 het homohuwelijk goed. Juridisch gezien bestaat het ‘homohuwelijk’ niet, net zoals het ‘heterohuwelijk’ ook niet bestaat. Het is de openstelling van het gewone ‘burgerlijk’ huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Elk huwelijk is immers gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners.
Het is vandaag 15 jaar geleden in 2006 dat Sylvain Tack uit het leven stapt. De eens zo populaire en toch ook wel rijke zakenman stierf arm en eenzaam. De eigenaar van Suzy Wafels blijft wel vereeuwigd als de stichter en de baas van zeezender Radio Mi Amigo en de oprichter en uitgever van het eerste poptijdschrift in Vlaanderen, Joepie. Hij ondersteunde ook financieel veel Vlaams opkomend talent. Zo was Paul Severs een poulain van Sylvain Tack. De carrière van Tack kreeg een merkwaardige wending wanneer hij werd opgepakt wegens handel in drugs, smokkel en belastingsfraude, waarvoor hij vijf jaar de cel in moest.
In 1995 wordt de legerdienst voor Belgische miliciens stopgezet. De definitieve afschaffing was wel voor negen jaar later in 2004. Miliciens waren jonge mannen die ongeveer een jaar hun dienstplicht deden in het leger. In die periode waren ze militair en geen burger. Ze vormden een versterking van het beroepsleger. De dienstplicht was een symbolische bezetting van Duitsland door Belgische soldaten als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Het was ook het klaar hebben van extra manschappen in de Koude Oorlog tussen het Westen en het Oosten. In de Koude Oorlog was er een gewapende vrede tussen de twee grootmachten van toen.
Maandag is het 10 jaar geleden (2011) dat politica Marie-Roos Morel is overleden aan baarmoederkanker. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 8 februari hoor je maandag in een nieuwe TM.
Ma6feb
Op 6 februari 2020 verbetert de Amerikaanse astronaute Christina Koch het duurrecord in de ruimte voor vrouwen. Ze verbleef er bijna een jaar, 328 dagen om precies te zijn. Dat was 39 dagen langer dan de vorige recordhoudster Peggy Whitson. De NASA doet allerlei onderzoek op langverblijf in de ruimte. De ruimtevaartorganisatie wil testen of de mens in staat is om naar de planeet mars te vliegen. Zo’n reis duurt zeven maanden heen en zeven maanden terug. Christina Koch brak nog een ruimterecord, nl. samen met Jessica Meir deed ze de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling.
In 2018 lanceert ingenieur Elon Musk met succes de Falcon Heavy. Dat is een gedeeltelijk herbruikbare raket waarbij de twee boosters en de eerste trap terug kunnen landen. Elon Musk is de oprichter en algemeen directeur van SpaceX en van de elektrische auto Tesla. SpaceX is een bedrijf voor ruimtetransport. Vorig jaar (2022) kocht hij Twitter. Elon Musk is wellicht de rijkste man op aarde.
Precies 30 jaar geleden, in 1993, wordt ons land omgevormd tot een federale staat. Het was de regering Dehaene l die de pluim op de hoed mocht steken. Voorheen was België een unitaire staat. In een federale staat zijn de beslissingen niet langer exclusief recht van de federale regering en het parlement. De leiding is deels in handen van de gemeenschappen en de gewesten. De hervorming van ons land in een federale staat duurde bijna een kwarteeuw en telde vijf staatshervormingen waarvan de eerste in 1970.
Elizabeth wordt in 1952 koningin van Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Queen Elizabeth ll was de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis, nl. 70 jaar. Ze overleed in september vorig jaar (2022).
Heb je deze tijdsreis net gemist of wil je die nog eens opnieuw beluisteren? Dan verwijs ik je graag naar onze website RT.be waar je de podcast van deze TM opnieuw kan beluisteren. De nieuwredactie hangt de TM opnieuw aan de computer om ze op te laden met het nieuws uit de geschiedenis van 7 februari. Dan reizen we onder meer naar in 1986, want 7 februari is de sterfdag van de Vlaamse componist Armand Preud’homme. Welke bekende liedjes had die ook alweer? Je verneemt het morgen in een nieuwe TM.
Di7feb
In 1947 worden Dode-Zee-rollen gevonden in Israël meer bepaald in een grot op de Westelijke Jordaanoever in de staat Palestina. De Dode-Zee-rollen bevatten fragmenten van bijna alle boeken van het Oud Testament. Negen jaar lang, tot in 1956, werden geregeld boekrollen gevonden. Ook in maart 2021 werd in de woestijn van Judea nog een bijbelse boekrol gevonden. Tussen alle vondsten sinds vandaag in 1947, zijn ook apocriefe werken bij. Dat zijn religieuze teksten die niet tot de officiële Joodse Bijbelboeken behoren.
Arts en oorlogsmisdadiger van Auschwitz, Josef Mengele, overlijdt in 1979. Josef Mengele was de selectie-arts voor de gevangenen die in Auschwitz aankwamen. Wie fysiek niet voldeed, ging naar de gaskamer. Josef Mengele voerde ook heel wat medische experimenten uit in het bijzonder op tweelingen door ze bijvoorbeeld aan elkaar te naaien om te zien of hij op die manier Siamese tweelingen kon maken.
De Vlaamse componist Armand Preud’homme overlijdt in 1986. We kennen hem van het kerstlied ‘Susa Nina’, ‘De Poppenstoet’ van Louis Neef en ‘Op de purperen heide’. Vijf jaar voor zijn overlijden kreeg hij een standbeeld in Hasselt in 1981. Kort daarna werd een bomaanslag op het beeld gepleegd. Na de Tweede Wereldoorlog werd Armand Preud’homme beschuldigd van fascistische sympathieën wegens de eerste twee lijnen in de marsmuziek Kempenland. Hij werd hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, maar werd vrijgesproken door het Hof van Beroep.
In 1992 wordt het Verdrag van Maastricht ondertekend, zeg maar de geboorteakte van de Europese Unie en de euromunt. De euromunt diende om de handel tussen de landen te bevorderen.
In 2010 overlijdt tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix, Franco Ballerini. Om hem te herdenken krijgt elk jaar, de eerste Italiaan die aankomt in Parijs-Roubaix, de Souvenir Franco Ballerini.
Vorig jaar (2022) is de Amerikaans filmproducent en filmregisseur Douglas Trumbull overleden. Hij was vooral bekend als de uitvinder en de supervisor van de visual effects in een aantal bekende sciencefictionfilms, zoals 2001: A Space Odyssey, Close Encounters of the Third Kind, Star Trek: The Motion Picture en Blade Runner.
Op 8 februari 1973 overlijdt acteur, leraar en regisseur Antoon Vander Plaetse. Morgen hoor je hier meer over. Fijn dat je even meereisde. Morgen nog eens, zelfde tijd? Je bent alleszins welkom.
Wo8feb
In 2011 is Marie-Roos Morel overleden aan baarmoederkanker. Ze werd 38. Ze was niet zozeer bekend om haar politieke carrière dan wel om haar levensverhaal als kankerpatiënte. Begin 2009 maakte ze bekend kanker te hebben. Ze genas, maar herviel in de zomer van 2010. Op 8 januari 2011 huwde ze, in alle stilte, met partijgenoot Frank Vanhecke. Ze hadden hun relatie tot dan toe altijd ontkend. Dag op dag een maand later, vandaag in 2011, overleed Marie-Roos Morel. Ze liet twee kinderen achter. Ter nagedachtenis richtte haar zus, Ann-Marie Morel, het psychosociaal oncologisch centrum ‘A touch of Rose’ op in Bornem dat steun biedt aan kankerpatiënten en hun familieleden.
Acteur, leraar en regisseur Antoon Vander Plaetse overlijdt op 8 februari 1973, vandaag dus een halve eeuw geleden. Vander Plaetse behoorde tot de Vlaams-nationalisten en het ‘Vlaamsch Nationaal Toneel’. Hij had een nauwe band met priester-dichter en collaborateur Cyriel Verschaeve, die net voor de Eerste Wereldoorlog leraar was in het college van Tielt. In 1940 trad Antoon Vander Plaetse in dienst van Zender Brussel die door de Duitse bezetter werd gecontroleerd. Hij ging ook in Duitsland de Nederlandstalige Vlaamse letterkunde voordragen. In 1942 trad hij op tijdens de Mechelse cultuurdagen, georganiseerd door collaboratieorganisaties. Na de oorlog zat hij hiervoor meer dan een jaar in de gevangenis in Lokeren. Twintig jaar later, in 1962, werd hem eerherstel verleend.
In 1936 wordt een zeer oude uitvinding officieel gepatenteerd, nl. chocolade. Jean-Antoine Jacques is de eigenaar van de naam Jacques-chocolade.
In 1725 is 8 februari de sterfdag van de Russische tsaar Peter de Grote. Hij stichtte de stad Sint-Petersburg, moderniseerde Rusland en hervormde het leger, de Kerk, de handel, de nijverheid, het onderwijs en de volksgezondheid. In 1721, dat was vier jaar voor zijn dood, veranderde hij het tsaardom Rusland in het Russische Rijk. Peter I van Rusland kreeg dan de titel Peter de Grote. Hij was ook groot, nl. 2 m en 10. Hij sprak en schreef behoorlijk Nederlands. In 1710 werd Nederlands zelfs even de taal van het Russische hof.
Morgen is er op dit uur een nieuwe TM. Dan is het precies 30 jaar geleden, in 1993, dat Schindler’s List de oscar voor Beste Film krijgt. Morgen hoor je hier meer over.
Do9feb
Vorig jaar (2022) is de Amerikaanse zangeres en fotomodel Bette Davis overleden. Ze werd bij het grote publiek vooral bekend door het lied ‘Bette Davis Eyes’ van Kim Carnes. Ze was de tweede echtgenote van jazztrompetist Miles Davis.
In 2020 wint de Zuid-Koreaanse film Parasite vier oscars waaronder die van Beste Film. Het was de eerste niet-Engelstalige film die bekroond werd tot Beste Film. Eerder kreeg Parasite ook al de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Het verhaal laat in het midden wie de parasiet is. Ofwel is dat het rijke gezin Park dat volledig afhankelijk is van het hardwerkende personeel om het huishouden te doen en de kinderen op te voeden. Ofwel het arme gezin Kim dat de familie Park bedriegt en zoveel mogelijk geld afhandig maakt.
Facebook lanceert het duimpje als like-icoon vandaag in 2009. Facebook was dan vijf jaar oud en telde al 200 miljoen gebruikers. Door het duimpje komen vele gebruikers terug naar FB om te zien hoeveel likes ze hebben gekregen. Sinds het duimpje steeg dan ook het aantal gebruikers bij FB pijlsnel en dat was ook de bedoeling. Momenteel telt FB 3 miljard gebruikers. Dat is ongeveer 1 op 3 van de wereldbevolking.
Precies 30 jaar geleden, in 1993, gaat de oscar voor Beste Film naar Schindler’s List met acteur Liam Neeson als de Duitse zakenman Oskar Schindler die 1100 Joden redt van de dood door ze in zijn emailfabriek te laten werken. De film van Steven Spielberg is in zwart-wit. Kleur is alleen te zien in het begin, op het einde en af en toe een detail in de loop van het verhaal. De film eindigt met een scène waarin zowel acteurs als echte Joden die dankzij Schindler de concentratiekampen hebben overleefd, stenen komen leggen op het graf van Oskar Schindler in Israël.
2800 werknemers verliezen hun baan in de scheepswerf Cockerill Yards in Hoboken wegens faillissement in 1982. De werf werd dan overgenomen door Boelwerf in Temse dat dan 12 jaar later, in 1994, ook failliet ging waarmee de bouw van zeeschepen in ons land voor goed verdween.
Er valt vandaag in 1953 uitzonderlijk veel sneeuw. Dat is tot 1 m en 15 cm in de Ardennen. Tot op vandaag is dat nog altijd hèt sneeuwrecord voor ons land, vandaag dus exact 70 jaar geleden.
Precies 440 jaar gelden, in 1583, werden maar liefst 10 dagen van de kalender geschrapt om een tijdscorrectie te doen. Na 10 februari kwam niet 11 februari, maar 21 februari. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 10 februari hoor je morgen in nieuwe aflevering van de TM.
Vr10feb
Precies 440 jaar geleden, in 1583, worden maar liefst 10 dagen van de kalender geschrapt. Na 10 februari kwam niet 11 maar 21 februari. 10 februari 1583 was, in ons land, de laatste dag van de Juliaanse kalender, opgericht 45 jaar voor Christus. Vanaf morgen, in 1583, begon de Gregoriaanse kalender. Dat is de kalender die we tot op vandaag nog altijd gebruiken. Maar ‘morgen’ in 1583 was dus niet 11, maar 21 februari. De tijdscorrectie van 10 dagen was nodig om de kalender van Julius Caesar af te stemmen op de kalender van Paus Gregorius XIII. De volgende correctie in onze huidige kalender is gepland voor het jaar 3333.
Vandaag is het de sterfdag van de Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller in 2005. ‘Dood van een handelsreiziger’ is zijn meest bekende theaterstuk. Het was wel merkwaardig theater voor die tijd, omdat er met flashbacks werd gewerkt, een techniek die vooral voor film geschikt is, maar toch niet echt voor toneel. Arthur Miller was vijf jaar getrouwd met actrice Marilyn Monroe. Voor hem was het zijn tweede huwelijk, voor haar het eerste.
In 2014 is 10 februari de sterfdag van de Amerikaanse actrice Sherley Temple. Het meisje met de goudblonde krullen, weliswaar altijd in ZW-films, was een van de bekendste kindsterretjes uit de filmgeschiedenis. In 17 jaar tijd speelde ze mee in maar liefst meer dan 50 films. Ze is bovendien nog altijd de jongste winnaar van een Oscar. Dat was voor haar rol in de film Bright Eyes waarin ze ‘On the good ship lollipop’ zong. Shirley Temple werd 85.
Vorig jaar (2021) is de Amerikaanse uitgever Larry Flynt overleden. Hij was de uitgever van meer dan 20 pornografische tijdschriften. Flynt zat 43 jaar in een rolstoel wegens verlamming nadat een lezer hem wou doden, omdat hij uiterst verontwaardigd was over een fotosessie met interraciale seks in Flynts tijdschrift Hustler. Zijn oudste dochter heeft hij onterfd, omdat ze een christelijke activiste tegen pornografie werd.
Vorig jaar (2022) is de Russische actrice Jevgenija Brik overleden. Ze werd bekend als Kalinka in het eerste seizoen van de Vlaamse tv-serie Matroesjka’s. Brik overleed aan kanker, ze werd 40.
Maandag is het 35 jaar geleden, in 1988, dat Europa beslit om de binnengrenzen af te schaffen in 1992. Meer hierover maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.
Vr11feb
Vorig jaar (2021) is ingenieur Leslie E. Robertson overleden. Hij had de leiding over de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Na 9/11 verweet hij zichzelf dat hij de stalen kern van de torens niet met beton had versterkt, zodat de draagconstructie een langere tijd de brand zou hebben doorstaan.
In 2016 ontvangen we op aarde een nooit eerder gemeten signaal vanuit het heelal. Het was niets meer dan een biep van minder dan een seconde die 1,3 miljard jaar geleden vertrokken was in het heelal op het moment dat twee zwarte gaten met elkaar versmolten. Dat zal toen wel een oorverdovendee knal zijn geweest, maar na al die jaren bleef nog alleen de biep over. Vergelijk het met een steen die je in het water gooit waarbij de golven jou meer dan 1,3 miljard jaar later bereiken. De zogenaamde zwaartekrachtgolven in het heelal had Einstein precies 100 jaar eerder in 1916 al voorspeld.
In 2006 overlijdt Peter Benchley. De naam zegt je misschien niet veel, maar uit zijn brein ontstond de gevaarlijke witte haai Jaws. Hij kreeg er wel spijt van dat hij de haai had afgeschilderd als een moordbeest. Later in zijn leven zette hij zich daarom in voor natuurbehoud.
Ugo Prinsen overlijdt in 2004. Bij het grote publiek was hij vooral bekend als de koster in De Paradijsvogels. Zijn echte familienaam was Vanderveken. Ugo Prinsen was de vader van tv-gezicht Thomas Vanderveken.
In 1990 wordt Nelson Mandela na 27 jaar uit de gevangenis vrijgelaten. Als leider van de militaire tak van het Afrikaans Nationaal Congres, kortweg het ANC, werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. Samen met president De Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor de inspanningen voor een vreedzaam einde aan het apartheidsregime en de basis van een nieuw democratisch Zuid-Afrika.
11 februari staat in onze TM als een witte dag genoteerd met een record vandaag 70 jaar geleden in 1952, want dan ligt er maar liefst 1 meter sneeuw in de Hoge Venen.
Op 11 februari 1858 verschijnt de Maagd Maria in Lourdes aan Bernadette Soubirous. Het verhaal van het meisje van 14 werd toen niet geloofd. Mensen die met haar meegingen naar de grot zagen niets. Het was pas na de verschijning van anderhalve maand later dat de pastoor haar wel geloofde. Bernadette zag in vijf maanden 17 keer OLV. Ze werd op haar 22ste kloosterzuster. Ze overleed op haar 35ste. In 1933 werd ze heilig verklaard.
Maandag hebben we een afspraak met de Italiaanse bisschop Valentinus en dat heeft alles te maken met Valentijn uiteraard. Tot maandag.
Vr12feb
Op 12 februari 1999 wordt President Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen. De stagiaire van 22 werkte in het Witte Huis en had seksuele contacten met de toenmalige president Clinton. Een blauwe jurk van haar met sperma van hem was een bewijsstuk. Hij ontkende en moest onder eed verklaren met wie hij intern, sinds zijn gouverneurschap, een seksuele relatie had gehad. Zowel Clinton als Lewinsky pleegden meineed. Een impeachment werd afgewezen, want twee jaar later in 2001 was zijn tweede en dus laatste ambtstermijn toch afgelopen.
De schrijver van het boek De Goelag Archipel verliest zijn staatsburgerschap in de Sovjet-Unie vandaag in 1974. Vier jaar eerder in 1970 had hij de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. Het boek van Alexander Solzjenitsyn gaat over de dwangarbeiderskampen van de Sovjet-Unie. Dankzij het boek hoorden we in het Westen voor het eerst over die kampen, die een idee waren van Sovjet-leider Stalin.
Vandaag in 1963 wordt volleybalclub Knack Roeselare opgericht. De schoolploeg groeide uit tot een vaste waarde in de nationale en Europese competitie. In de Roeselaarse prijzenkast staan intussen 11 landstitels, 10 nationale bekers en 7 supercups.
In 1920 vergaat voor de kust van het Nederlandse eiland Terschelling het Amerikaanse vrachtschip West Aleta in een storm. De 42 opvarenden werden met veel moeite gered. De lading van het schip daarentegen was nog moeilijker om te bergen. Dat duurde maar liefst 9 maanden. 35.000 vaten wijn en whisky overspoelden letterlijk het eiland. Slechts 15 000 vaten of dus niet eens de helft, werd officieel aangegeven als teruggevonden.
De Duitse filosoof Emmanuel Kant overlijdt in 1804. In zijn boek Kritik der reinen Vernunft onderzocht en beschreef hij de grondslagen en de grenzen van de menselijke kennis. Van Emmanuel Kant kwamen de gevleugelde woorden ‘De mens is het enige wezen dat opvoeding nodig heeft.’
In 1612 overlijdt de Wakkense cartograaf Jodocus Hondius. Hij was vooral bekend als heruitgever van de atlassen van leeftijdsgenoot Mercator. In de geschiedenisboeken in Nederland staat hij bekend als Joost d’Hondt. Hij ligt begraven in Amsterdam. De zaal Hondiuspark in Wakken is naar hem genoemd.
Maandag hebben we een afspraak in 2010 wanneer twee treinen op elkaar botsen in Buizingen. Er vallen 19 doden en 11 zwaargewonden. Hoe kwam dat ook alweer? Dit en nog meer uit de geschiedenis van 15 februari hoor je maandag in een nieuwe TM.
Ma13feb
De nacht van 13 op 14 februari 1945 staat in elk geschiedenisboek van de Tweede Wereldoorlog, als de dag waarop de Duitse stad Dresden wordt gebombardeerd. Het ging om twee luchtaanvallen kort op elkaar door Britten en Amerikanen. Eerst brandbommen en dan sterk explosieve bommen vernielden 75 000 woningen. Door de extreem hete vlammenzee werden veel mensen in de vlammen opgezogen. Zij die in kelders schuilden, stikten, omdat de vlammenzee de zuurstof wegtrok. In de geschiedenisboeken lees je dat het bombardement in Dresden in 1945, 100 000 slachtoffers maakte.
De Amerikaanse krantenmagnaat Rupert Murdoch neemt het Engelse blad The Times over vandaag in 1981. Murdoch kreeg hiervoor kritiek te slikken. Velen vreesden dat hij de krant naar een kwalitatief lager niveau zou brengen. Het media-imperium van Murdoch was intussen al uitgegroeid tot een grote macht in televisie, filmindustrie en andere media.
De Nederlandse acteur Ton Lensink overlijdt in 1997. Hij zit in ons collectief geheugen als Tita Tovenaar.
Het weer is vandaag in 1999 zeer koud met -21°C in de Ardennen.
In 2005 is Zuster Lucia overleden. Zij was één van de drie Portugese kinderen aan wie OLV van Fatima is verschenen in 1917. De Maagd Maria zou de drie herderskinderen de zogenaamde ‘Drie Geheimen van Fatima’ hebben verteld. Een eerste kind van 10 overleed twee jaar later in 1919. Een tweede kind van 9 overleed het jaar daarna in 1920. Het derde kind werd geplaatst in een weeshuis op advies van de bisschop. In het klooster werd ze dan Zuster Lucia. Ze stierf op bijna 98-jarige leeftijd vandaag in 2005.
Tien jaar geleden, in 2013, keurt het parlement in Australië de wet goed waarbij de Aboriginals erkend worden als de oorspronkelijke bewoners. Volgens de geschiedenisboeken waren de Aboriginals ongeveer 50 tot 65.000 jaar geleden aangekomen in Australië.
In 2019 is Willy Willy overleden aan kanker. Willy Lambregt, zo heet hij met zijn echte naam, was gitartist van The Scabs. Eerder speelde hij bij Arbeid Adelt met Marcel Vanthilt en bij Vaya con Dios met Dani Klein. ‘Just a friend of mine’ is bijvoorbeeld met Willy Willy. Tc Matic met Arno wijdde een nummer aan hem, nl. Willie Willie. Willy Willy werd 59.
Benieuwd wat er is gebeurd in de geschiedenis van 14 februari? Luister dan morgen zelfde tijd naar de TM. Dan hebben wij onder meer een afspraak met de Heilige Valentinus.
Di14feb
Het is vandaag Valentijnsdag. Deze dag draagt de naam van de Italiaanse Heilige Valentinus die leefde in de derde eeuw. Valentinus was bisschop Valentijn die de liefde boven de wetten van de keizer beschouwde. Hij liet ondermeer toe dat een Heidense soldaat trouwde met een Christenvrouw. De Romeinse keizer Claudius veroordeelde Valentijn hiervoor tot de doodstraf. Op 14 februari van het jaar 270 werd hij gemarteld en onthoofd.
De 10e Elfstendentocht van vandaag in 1956 heeft vijf winnaars, maar de jury diskwalificeert ze. De vijf schaatsers kwamen samen over de eindmeet uit protest tegen de slechte staat van het ijs. De zesde die over de meet kwam, werd dan uitgeroepen tot winnaar, maar die weigerde de overwinning. En dus heeft de 10e Elfstedentocht van vandaag in 1956, geen winnaar.
In 1989 spreekt de geestelijke leider Ayatollah Khomeini van Iran een doodvonnis uit over schrijver Salman Rushdie. Zijn boek ’De Duivelsverzen’ is volgens Khomeini godslasterlijk, omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Vier maanden later overleed Khomeini. In de zomer van vorig jaar (2022) werd hij in de Amerikaanse staat New York neergestoken door een man van 24. Door de aanslag is Rushdie blind aan één oog en kan hij een hand niet meer gebruiken.
14 februari is de sterfdag van het eerste kloonschaap Dolly in 2003, vandaag dus 20 jaar geleden. Dolly werd door een dierenarts in slaap gedaan wegens een longontsteking en artritis. Dolly was 6 jaar oud. Gekloonde zoogdieren leven korter, was de directe conclusie van de wetenschappers in 2003. Een verkeerde conclusie, want alle andere gekloonde schapen toonden het tegendeel aan.
In 2004 is gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië, Marco Pantani, overleden aan een hartstilstand. Ruim 10 jaar later, in 2015, maakte een nieuw onderzoek duidelijk dat hij overleden was aan een cocktail van cocaïne en antidepressiva. Marco Pantani werd 34.
14 februari is de sterfdag van het Zuid-Afrikaanse fotomodel Reeva Steenkamp. Ze was 29 toen ze op het toilet werd doodgeschoten door haar vriend, blade runner Oscar Pistorius, en dat op Valentijnsdag van 2013, vandaag dus precies 10 jaar geleden. Vier jaar later, in 2017, werd Pistorius door het hooggerechtshof veroordeeld tot 13 jaar en 5 maanden cel voor moord.
Morgen zelfde tijd zijn wij er alweer. Dan blikt de nieuwsredactie terug op het treinongeval in Buizingen in 2010 was dat. Graag tot morgen.
Wo15feb
Vandaag 10 jaar geleden, in 2013, komt een meteoriet van 10 ton en amper enkele meters breed met een snelheid van 54 000 km/u richting aarde. De meteoriet warmde op in de dampkring om uiteindelijk te ontploffen op amper 50 km boven de Oeral. Honderden mensen raakten gewond.
Twee treinen botsen op elkaar in de sneeuw in Buizingen bij Halle op 15 februari in 2010. Een treinbestuurder negeerde een rood licht. Er vielen 19 doden, waaronder een zwangere vrouw en haar kind. 162 mensen raakten gewond, waaronder 11 zwaar. Negen jaar na het ongeval, in december 2019, veroordeelde de politierechtbank de NMBS tot 550.000 euro boete. In 2021, elf jaar na de treinramp, werd Infrabel, in beroep, veroordeeld door de correctionele rechtbank tot een boete van 330 000 euro, waarvan de helft met uitstel. Het treinongeval zorgde ervoor dat alle treinen in ons land werden uitgerust met een verplichte noodrem, waarbij de locomotief automatisch stopt als die voorbij een rood signaal rijdt of een rood ligt nadert aan een snelheid hoger dan 40 km/u.
Op 15 februari 2008 wordt de Amerikaanse zakenman en avonturier Steve Fossett officieel doodverklaard, vandaag dus 15 jaar geleden. Vijf maanden eerder was hij spoorloos verdwenen tijdens een solovlucht met zijn vliegtuig. Een jaar na zijn verdwijning werd hij teruggevonden. Het bleek om een ongeval te gaan. Steve Fosett werd 64.
Op 15 februari 1975 wordt de eerste kerncentrale is ons land in gebruik genomen. Dat was de centrale van Doel 1, eigendom van Engie Electrabel. Ook de tweelingscentrale Doel 2 werd in 1975 geactiveerd. Doel 3 en 4 kwamen er in 1982 en 1985. Eind september vorig jaar (2022) ging Doel 3 als eerste dicht, weliswaar tegen de wil van de regering in. Alle kerncentrales moeten sluiten tegen december 2025. Maar door de oorlog in Oekraïne wordt dit plan herbekeken. Ons land telt nog 6 kernreactoren op twee locaties, Doel en Tihange, goed voor ongeveer de helft van onze elektriciteitsproductie.
Een Boeing 707 uit New York stort neer op enkele kilometers van Zaventem in 1961. 73 mensen kwamen hierbij om. De oorzaak van de crash was vermoedelijk een technisch probleem met de staart van het vliegtuig. Het toestel was nog maar amper 1 jaar oud.
Morgen is er een nieuwe TM. Dan blikken we onder meer terug op de eerste Australian Open van de Brusselse rolstoeltennisser Joachim Gérard, in 2021 was dat.
Do16feb
In 2021 wint de Brusselse rolstoeltennisser Joachim Gérard de Australian Open. Hij versloeg in de finale de Brit Alfie Hewett in drie sets. Voor de 32-jarige Gérard was het zijn eerste triomf op een grandslamtoernooi in het enkelspel. Daarna won hij ook nog Wimbledon.
In 2005 treedt het Kyoto-protocol in werking. Dat was 8 jaar eerder, in 1997, in de Japanse stad Kyoto opgemaakt. Het regelt de vermindering van de broeikasgassen en de opwarming van de aarde. De reductiepercentages verschilden van land tot land, naarmate de economische kracht van het land en de uitstoot. Voor ons land was dat 7,6%. De jaarlijkse Dikke Truiendag ontstond als intiatief van het Kyoto-protocol. Het protocol verstreek op de laatste dag van 2020. De opvolger is het Akkoord van Parijs.
Wielrenner Noël Foré overlijdt in 1994, winnaar van Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Later werd hij ploegleider onder meer van de verongelukte wereldkampioen Jempi Monseré. Hij bepaalde twintig jaar lang mee het parcours van de Ronde van Vlaanderen en was er ook jarenlang wedstrijdleider.
Vandaag is het de sterfdag van kunstenaar Keith Haring in 1990. Zijn felgekleurde cartoonachtige schilderijen, tekeningen en kunstwerken zijn meesterstukken van de moderne kunst. Hij tekende poppetjes met weinig of geen details, waarbij je niet ziet of ze mannelijk of vrouwelijk zijn. De eenvoudige poppetjes tonen wel telkens een sterke emotie.
In 1985 is er veel schade aan de boomgaarden. De temperatuur daalde dan tot maar liefst 16° onder nul. In 1969 valt er in de Ardennen bijna 1 m sneeuw. En in 1956 worden we wakker met 25 cm sneeuw in West-Vlaanderen en 35 cm in Oost-Vlaanderen.
Vandaag in 1946 verschijnt stripheld Lucky Luke voor het eerst. Hij schiet sneller dan zijn schaduw en helpt zo onrecht en misdaad te bestrijden. De andere hoofdpersonages zijn Lucky Lukes trouwe paard Jolly Jumper, Rataplan, de domste hond ter wereld, en de boevenbende De Daltons. In 1983 stopte Lucky Luke met roken, dit jaar dus 40 jaar geleden.
Voila. Morgen duikt onze nieuwsredactie in de geschiedenis van 17 februari. Dat is de dag waarop Koning Albert I verongelukt in Marche-les-Dames in 1934. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 februari hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM.
Vr17feb
Vandaag 350 jaar geleden, in 1673, sterft Molière. De Franse dramaturg en toneelschrijver kennen we vooral van satirische komedies, waarvan De Vrek, De Ingebeelde Ziekte en Le Tartuffe de bekendste zijn. De Vrek is ook verfilmd met Louis De Funès in de hoofdrol. Molière overleed na de vierde voorstelling van zijn laatste komedie, De Ingebeelde Ziekte, waarin hij, zoals gewoonlijk, de hoofdrol vertolkte. In het stuk werd de spot gedreven met ziek zijn. Een goed recept tegen ziek zijn was onverdunde wijn met een groot stuk rundvlees en Hollandse kaas. Tijdens de opvoering werd Molière plotseling onwel. Hij werd naar huis gebracht en vroeg om een stuk Parmezaanse kaas, het enige dat hij nog kon eten. Het mocht niet meer baten. Molière stierf nog diezelfde avond, vandaag dus 350 jaar geleden. Hij ligt op het kerkhof Père Lachaise in Parijs. Molière werd 51.
Het zit vooraan in het nieuws van 17 februari 1934: ons land is in diepe rouw, koning Albert I is verongelukt in Marche-les-Dames. Hij werd 58. Hij was nochtans een ervaren alpinist en de rots van Marche-les-Dames kende hij op zijn duim. Niemand zag het ongeval gebeuren. Albert I was onze koning tijdens de Eerste Wereldoorlog. Terwijl de regering in Le Havre in ballingschap was, bleef koning Albert I bij zijn soldaten op enkele kilometers van het front in een villa in De Panne. Na de oorlog kreeg hij van de oud-strijders in Nieuwpoort naast de Ijzer, een monument om hem te herdenken en te eren.
Steven Bradbury behaalt, in 2002, de meest onverwachte gouden medaille in de geschiedenis van de sport. Het was meteen ook het eerste Olympisch goud voor Australië. De shorttrack-skater was de laatste man die overbleef nadat de Chinese schaatser Li Jiajun in de laatste bocht een massale val veroorzaakte. Steven Bradbury was de laatste van de groep en kon zo de valpartij ontwijken om uiteindelijk als enige en dus ook als eerste over de finishlijn te schaatsen.
Op 20 februari 2004 werd het Gemeentelijk Migrantenstemrecht voor niet-Europeanen goedgekeurd. Hoe zit dat precies? Dat hoor je maandag in een nieuwe TM.
Vr18feb
Op 18 februari 2015 overlijdt Claude Criquielion aan een beroerte. In de nacht van 15 op 16 februari was hij in kritieke toestand in het ziekenhuis van Aalst opgenomen. De gewezen wereldkampioen en Belgisch kampioen won ook de Ronde van Vlaanderen. In 1988 zou Criquielion in Ronse wellicht opnieuw wereldkampioen op de weg geworden zijn, maar hij werd in de eindspurt in het dranghek gereden door Steve Bauer. Fondriest werd toen wereldkampioen.
In 2014 overlijdt Maria Franziska Von Trapp. Ze werd 99. Louisa, zoals we haar kennen in de Sound of Music, was de laatste levende Von Trapp uit het eerste huwelijk van de kapitein. In het gezin Von Trapp was zij de tweede oudste dochter.
Op 18 februari 1995 wordt de eerste protonkaart in ons land in gebruik genomen. De protonkaart was een elektronische portemonnee, beperkt tot 125 euro, met oplading aan een geldautomaat. Een gestolen of verloren Protonkaart kon door iedereen worden gebruikt zonder code. Na 20 jaar proton werd de kaart definitief uit de handel genomen op 1 januari 2015 en vervangen door de bankkaart, zoals we die nu nog altijd kennen.
In 1962 wordt bisschop Suenens kardinaal van ons land. Hij volgde kardinaal Van Roey op en was de voorganger van kardinaal Danneels. Suenens was één van de vier moderators tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in Rome in de jaren zestig. Hij was een voorstander van vernieuwing in de Kerk.
In 1930 ontdekt Clyde Tombaugh de planeet Pluto als negende en laatste planeet in ons zonnestelsel. Sinds 2006 is Pluto een dwergplaneet en telt ons zonnestelsel slechts acht planeten meer. De planeet draagt de naam van de Romeinse god van de onderwereld. Een jaar op Pluto duurt 248 aardse jaren. Dat is dus ongeveer acht mensenlevens. Een dag op Pluto duurt net geen 7 aardse dagen, een week dus.
In 1546 overlijdt de Duitse moraaltheoloog en priester Maarten Luther. De publicatie van zijn 95 stellingen tegen de handel in aflaten en de wantoestanden in de Katholieke Kerk waren het symbolische begin van het protestantisme. In 1521 werd Luther door de paus uit de kerkelijke gemeenschap geëxcommuniceerd.
Maandag zijn we in de TM getuige van de langste en de meest bloedige veldslag van de Eerste Wereldoorlog, nl. de Slag van Verdun. Dit en nog veel meer uit de nieuwsberichten van 21 februari, hoor je maandag in een nieuwe TM.
Vr19feb
In 1674 ondertekenen Engeland en de Nederlanden de overeenkomst om de kolonie Nieuw-Amsterdam over te dragen onder Engels gezag. De stad werd omgedoopt tot New York. De ondertekening was een deel van de Vrede van Westminster dat een einde maakte aan de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. Die had twee jaar geduurd.
Multatuli, de Nederlandse schrijver van de roman Max Havelaar, overlijdt vandaag in 1887. Multatuli of Moeltatoeli, zoals je wil, is eigenlijk schrijver Eduard Douwes Dekker. De roman Max Havelaar schreef hij in maximaal vijf weken. De roman verkocht goed als een verhaal over koffie. Toch heeft het weinig of niets met koffie te maken. In de periode dat hij de roman schreef, was er veel te doen rond koffie en hij speelde gewoon in op de actualiteit om zo de nodige aandacht te krijgen voor het ware verhaal, nl. de corruptie in de Nederlandse kolonie. In 2002 werd het boek Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandstalige letterkunde aller tijden.
35 jaar geleden vandaag in 1986 lanceren de Russen de eerste module van hun ruimtestation MIR. Dat was de Russische versie van het Internationaal RuimteStation ISS, dat pas 12 jaar na MIR in 1998, werd gelanceerd. Het Russische ruimtestation MIR was 13 jaar lang tot 1999 bewoond door kosmonauten. Twee jaar later in de lente van 2001 lieten de Russen hun ruimtestation gecontroleerd neerstorten in de Grote Oceaan. Het Amerikaanse ISS toert wèl nog altijd rond de aarde, dus bijna een kwarteeuw al.
Columnist Patrick De Witte overlijdt plots aan een hartfalen in 2013. Hij werd 54. In zijn laatste levensjaar was hij hoofdredacteur van het mannenblad P-Magazine.
Auteur Umberto Eco van de romans ‘De naam van de roos’ en ‘De slinger van Foucault’, overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden.
In 2019 is de Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld overleden. Je weet wel, de man in zwart kostuum met grijze haren in een staart en een zonnebril. Sinds 1983 stond Lagerfeld aan het hoofd van het iconische modehuis Chanel, dat opgericht werd door Coco Chanel. Hij was het ook die het model Claudia Schiffer ontdekte. In 2005 verkocht hij zijn merknaam Karl Lagerfeld én zijn twee winkels in Parijs en Monaco voor een contant bedrag aan Tommy Hilfiger. Hoeveel die betaald heeft, is een goed bewaard geheim.
Voila dat was jouw dagelijkse portie geschiedenis. Maandag reizen we onder meer naar 1983 voor het overlijden van de gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk Romain Maes. Fijn dat je even meereisde. Maandag nog eens? Je bent alvast van harte welkom.
Ma20feb
In 2004 zet de voltallige Kamer rond halfdrie ’s nachts het licht op groen voor het gemeentelijke stemrecht van niet-EU-burgers in ons land. Dat betekende dat niet-Europeanen over twee jaar, dat was dan in 2006, voor het eerst konden deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er waren wel enkele voorwaarden. Ze moesten al minstens 5 jaar in ons land wonen, zich inschrijven in de gemeente en een verklaring ondertekenen dat ze de Belgische grondwet en de wetten en de rechten van de mens respecteerden.
Vandaag in 2001 wordt in Groot-Brittannië mond-en-klauwzeer ontdekt bij 20 varkens. Dat was een zeer besmettelijk virus dat ook voor de mens gevaarlijk kon zijn. Ook in ons land waren er ontruimingen, maar achteraf bleek het telkens om vals alarm te gaan. Het duurde een jaar vooaleer de besmetting onder controle was.
In 1997 overlijdt acteur Cyriel Van Gent. Hij raakte bekend in de rol van Guust de postbode in Kapitein Zeppos.
Op 20 februari 1995 wordt veearts-keurder Karel Van Noppen vermoord. Hij werd koelbloedig in zijn auto, in de buurt van zijn huis, met drie kogels doodgeschoten. Hij werd 42. Als veearts-keurder moest Karel Van Noppen veeboeren controleren op het gebruik van hormonen. Vier verdachten werden veroordeeld: vetmester Alex Vercauteren, die de opdracht gaf voor de moord, Carl De Schutter, die instond voor de organisatie ervan, veehandelaar en tussenpersoon Germain Daenen en de schutter Albert Barrez. De opdrachtgever, Vercauteren, kreeg levenslang, de drie andere 25 jaar. Alleen Carl De Schutter, de organisator van de moord, zit nog in de cel. In principe komt hij in 2024 vrij. Hij is de enige die zijn straf zal uitgezeten hebben. De anderen kwamen vervroegd vrij. De film Rundskop met Matthias Schoenaerts is gebaseerd op de moord op Karel Van Noppen.
Het weerbericht in 1985 is uitzonderlijk koud. In de Ardennen daalt de temperatuur tot -19°C.
In 1962 is John Glenn de derde Amerikaanse astronaut in de ruimte, maar de eerste die rond de aarde vliegt. Een jaar eerder in 1961 deed Rus Joeri Gagarin hem dat al voor.
De Noorse onderzoekster Caroline Mikkelsen is de eerste vrouw die voet zet op de zuidpool, in 1935 is dat.
Morgen is het precies een jaar geleden (2022) dat de Russische president Poetin de opdracht geeft om zogenaamde ‘vredestroepen’ te sturen naar Donetsk en Loegansk, nadat hij beide regio’s als onafhankelijk van Oekraïne had erkend.
Di21feb
In 1677 overlijdt de Nederlandse filosoof Spinoza. Zijn boeken waren 200 jaar lang, dus zeker heel zijn leven, verboden lectuur, omdat hij kritiek had op de bijbel en dit kon leiden tot atheïsme.
In 1848 publiceert filosoof Karl Marx zijn wereldberoemde pamflet ‘Het Manifest van de Communistische Partij’. Het ging over economie, klassenstrijd en revolutie. Marx schreef het in Brussel, maar publiceerde het in London. ‘Proletariërs aller landen verenigt u’ is een bekende uitspraak uit dit pamflet. Karl Marx en Friedrich Engels vormden de basis van het marxisme, zeg maar de theoretisch-wetenschappelijke versie van het communisme als tegenpool van het kapitalisme. Hun grootste werk was het boek Das Kapital.
In 1901 is het vandaag uitzonderlijk koud met 25° onder nul in de Ardennen.
In 1916 begint de langste veldslag van de Eerste Wereldoorlog met een Duits bombardement van 9 uren. De Slag van Verdun tussen Fransen en Duitsers duurde bijna 10 maanden. Er vielen 300 000 doden, nagenoeg de helft Duitsers, en bijna een half miljoen gewonden. Frankrijk won de Slag van Verdun, maar wel het ten koste van vele mensenlevens. De latere president Charles de Gaulle vocht als officier in de Slag bij Verdun.
In 1985 wint Evert van Benthem voor de eerste keer de Elfstedentocht. Het jaar daarop in 1986 deed hij dat nog eens over. Dat was de voorlaatste Elfstedentocht waar ook de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander aan meedeed.
In 2021 is de Franse wielrenner André Dufraisse overleden. Hij was van 1954 tot en met 1958 vijf keer op rij wereldkampioen veldrijden.
En het is net een jaar geleden (2022) dat de Russische president Poetin in een lange toespraak de volksrepublieken Donetsk en Loegansk als onafhankelijk erkent. Beide volksrepublieken liggen gedeeltelijk op Oekraïens grondgebied. Beetje per beetje trokken Russische strijdkrachten de regio’s binnen voor een zogenaamde vredesmissie. Er werd gevreesd voor een verdere escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne. Drie dagen later, op 24 februari vorig jaar (2022), viel Rusland dan Oekraine binnen.
In 1512 is ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci overleden. Naar hem is Amerika genoemd. Waarom Amerika niet naar de ontdekker Christoffel Columbus is genoemd, verneem je morgen in een nieuwe TM.
Wo22feb
In 1512 overlijdt ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Naar hem werd Amerika genoemd. Hij zou 1 jaar voor Columbus voet aan wal hebben gezet in Amerika, maar de historici corrigeerden dit als eerst Columbus en dan Vespucci. Amerigo Vespucci was ervan overtuigd dat Columbus niet India had ontdekt, maar het nieuwe continent Amerika. Waarom Amerika dan niet naar Columbus is genoemd, is omdat hij zijn levenlang is blijven ontkennen dat hij Amerika had ontdekt. Hij was ervan overtuigd India te hebben bereikt via westelijke route. Hij noemde de bewoners daar dan ook indianen.
Op mijn display staat 22 februari 1983, vandaag dus 40 jaar geleden. Dan stierf de gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk Romain Maes. In 1935 reed hij de Tour helemaal in het geel.
Op 22 februari in 1987 is de Amerikaanse popart-kunstenaar Andy Warhol overleden. Hij werd beroemd door zijn ‘vlakke’ en contrast-rijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell’s-soepblikken en Coca-Colaflessen, maar ook met bloemen en de beroemde banaan op de cover van de LP van The Velvet Underground met Lou Reed en John Cale. Voorts bracht hij ook portretten van beroemdheden uit de 20ste eeuw, zoals Marilyn Monroe, Grace Jones, John Lennon en Elvis Presley.
Vandaag in 2017 maakt de NASA bekend dat er zeven planeten zijn ontdekt die lijken op onze aarde. Op drie ervan zou leven mogelijk kunnen zijn volgens aardse normen. Ze bevinden zich op 40 lichtjaar van ons of nog anders gezegd, 40 jaar vliegen aan een snelheid van 300 000 km/sec. In ruimtetermen is 40 lichtjaar heel dicht.
In 2021 was 16,6°C op de thermometer de warmste 22 februari ooit sinds de metingen.
Precies een jaar geleden (2022) rijdt een burgerwagen van de politie een gijzelaar dood. De gijzelaar rende achter zijn gegijzelde toen die een kans zag om te ontsnappen uit de AppleStore in Amsterdam. De gijzelaar aanrijden was de enige mogelijkheid, omdat hij een bommengordel droeg. De gijzelaar, een man van 27 uit Amsterdam, overleed een dag later aan zijn verwondingen.
Op palindroomdag 22 02 2022 is dichter Stijn De Paepe overleden. Hij was vooral bekend als de huisdichter van de krant De Morgen. Hij was ook docent Nederlands in de lerarenopleiding kleuteronderwijs aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij publiceerde zijn eerste poëzie op Twitter. Daar werd hij ontdekt door De Morgen waar hij dagelijks een gedicht over de actualiteit bracht in de rubriek Dagvers. Hij schreef ook plezante, korte versjes voor kleuters. Stijn De Paepe overleed aan terminale darmkanker. Hij werd 42.
Morgen is het precies een halve eeuw geleden, in 1973, dat het eerste euthanasieproces plaatsvindt, in Nederland was dat. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 februari hoor je morgen in een nieuwe TM.
Do23feb
Dit is jouw korte chronologische ontdekkingstocht van drie minuten in de geschiedenis van 23 februari.
De Nederlandse arts Postma wordt veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat ze haar ernstige zieke moeder heeft geholpen bij het sterven. Dit was het eerste euthanasie-proces, vandaag een halve eeuw geleden, in 1973, in Nederland. De dag na het proces werd de ‘Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie’ opgericht. Nederland was het eerste land dat 29 jaar later, in 2002, euthanasie legaliseerde onder bepaalde voorwaarden. België volgde kort daarop als tweede land in de wereld.
Het is vandaag in 1965 de sterfdag van Stan Laurel. Laurel was de smalle helft van de Dikke en de Dunne. Hij werd 74.
Het weer is op 23 februari 1956 zeer koud. Op de thermometer staat -16,3°C. Het was meteen de koudste dag in ons land in de 20ste eeuw. Maar ook wel de warmste, want in 2021 werd voor de derde dag op rij die week, het dagrecord gebroken van hoogste maximumtemperatuur, nl. 17,9 °C. Een verschil dus van 34,2° tussen de warmste en de koudste 23 februari.
Vandaag in 1945 wordt de bekende foto genomen van de Amerikaanse soldaten die de vlag hijsen op het Japanse eiland Iwo Jima. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het eiland belangrijk zowel voor de Amerikanen als voor de Japanners. Er waren twee vliegvelden en een derde was in aanleg. De strijd om het Japanse eiland was drie dagen eerder begonnen met de landing van 30 000 Amerikaanse mariniers. 7000 van hen stierven. Dat was bijna 1 op 4. Aan Japanse zijde sneuvelden er 3 keer meer, nl. meer dan 21 000.
In 1936 ligt het eerste nummer van het tijdschrift HumoRadio in de kiosk. De naam was een samentrekking van Humor en Radio. In 1958, toen de televisie het grote publiek begon te bereiken, werd het blad omgedoopt tot Humo. Eind jaren zestig werd Guy Mortier hoofdredacteur en daarna creatief directeur. Sinds zijn pensioen, in 2003, bleef hij betrokken als adviseur. Mortier gaf het blad een eigenzinnig, vrijgevochten imago. Humo werd na 1968 de spreekbuis van een jonge, progressieve generatie op cultureel, sociaal en politiek gebied.
In 1851 wordt het Willemsfonds in Gent opgericht. Het kreeg de naam van de 5 jaar eerder overleden schrijver Jan Frans Willems. Het Willemsfonds is een vrijzinnige socioculturele organisatie ter ondersteuning van de Vlaamse taal en literatuur.
Morgen is het precies een jaar geleden (2022) dat Poetin binnenvalt in Oekraine.
Vr24feb
Het is vandaag precies een jaar geleden (2022) dat de Russische president Poetin buurland Oekraïne binnenvalt. In een videoboodschap kondigde hij ‘een speciale militaire operatie’ aan. Meteen werden de eerste raketaanvallen op Oekraïnse steden gelanceerd. De hoofdstad Kiev was een van de doelen. De Russische troepen vielen het land binnen vanuit meerdere richtingen: Rusland, de Krim en Wit-Rusland. De invasie veroorzaakte Europa’s grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 9,5 miljoen Oekraïners sloegen op de vlucht.
Op 24 februari 1991 begint de Verenigde Staten met een grondoffensief op land, op zee en in de lucht tegen Irak. Irak zette daarop oliebronnen in Koeweit in brand. Ook België deed mee, omdat de Verenigde Naties de Golfoorlog goedkeurde. Vier dagen later, op 28 februari 1991, trok Saddam Hoessein zijn troepen terug uit Koeweit. Koeweit boorde naar oliebronnen aan de grens met Irak, maar dan wel schuin naar beneden, dus eigenlijk in het grondgebied van Irak. Bovendien produceerde Koeweit ook te veel olie. Door te veel olie op de markt, zakte de olieprijs, waardoor Irak inkomsten misliep. De Amerikaanse aanwezigheid in Saoedi-Arabië zette voor de moslimextremisten de deur open om met groeperingen zoals Al Qaida zich te keren tegen de Verenigde Staten. 9/11 vond daar in de Golfoorlog van 1991 zijn oorsprong
Karel de V of ook wel Keizer Karel genoemd, heeft iets met 24 februari. Vooreerst was het zijn geboortedag in het jaar 1500 in Gent. Op zijn 25e verjaardag, vandaag dus in 1525, vierde hij de overwinning in de Slag bij Pavia in Italië. In de buurt van Milaan is dat. In de geschiedenisboeken staat deze veldslag en de datum van vandaag bekend als het definitieve einde van de middeleeuwen en dus ook het einde van de ridders. Vanaf dan gebruikten soldaten handvuurwapens. Nog eens 5 jaar later, in 1530, werd diezelfde Karel de V tot Keizer Karel gekroond op, jawel, de 24ste februari, op zijn 30ste verjaardag dus. Ook hier schreef hij weer geschiedenis, want het was dan de laatste keizerskroning door een paus. Leuk weetje nog: de broer en de vier zussen van Keizer Karel waren allemaal gekroonde hoofden. Het gezin telde maar liefst twee keizers en vier koninginnen.
Op 27 februari 1997 wordt geheel onverwacht tijdens een persconferentie de sluiting van de fabriek Renault Vilvoorde aangekondigd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 27 februari, hoor je maandag in een nieuwe TM.
Vr25feb
In 2020 is de gewezen president van Egypte, Hosni Moebarak, overleden. Hij werd 91. 30 jaar was hij president van 1981 tot 2011. Het jaar daarop in 2012 werd hij veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij de dood van vele honderden burgers, maar werd na een aantal nieuwe processen vrijgesproken. Moebarak overleefde zes aanslagen gedurende zijn presidentschap. Hij zorgde lang voor stabiliteit in het midden-oosten en kreeg daarom de steun van het Westen en de VS in het bijzonder. Zijn hele regeerperiode onderhandelde hij tussen Israël en de Palestijnen.
Actrice Tessy Moerenhout overlijdt in 2011. Haar eerste bekende tv-rol was secretaresse Betty in De Collega’s.
In 1999 overlijden 32 mensen na een bezoek aan een bloemententoonstelling in Friesland in Nederland. Ze overleden aan de veteranenziekte. De veteranenziekte is een longontsteking met een overlijdensrisico van 5 tot 25%. De ziekte wordt niet overgezet door de mens, maar door zeer kleine druppeltjes water via verstuiving, bijvoorbeeld bij waterfonteinen of douches.
In 1991 lijkt het vandaag al zomer want de thermometer staat op maar liefst 21°C. De normale temperatuur voor 25 februari is 3°.
Het is dag op dag 40 jaar geleden, op 25 februari 1982, dat lijfstraffen in scholen verboden worden. Slaan of andere fysieke straffen zijn door het Europese Gerechtshof voor de Rechten van de Mens verboden. Het mag nog wél mét toestemming van de ouders. Vanuit de pedagogie weten we intussen dat aandacht geven aan goed gedrag beter resultaat heeft dan straffen in geval van slecht gedrag.
Vandaag 120 jaar geleden, in 1902, maakt de Londenaar voor het eerst kennis met de stofzuiger. Ze konden hun ogen niet geloven tijdens de demonstratie naar aanleiding van de kroning van Edward VII. Het was de uitvinder zelf, ingenieur Hubert Booth, die de tapijten stofzuigde. Zijn eerste stofzuiger heette toepasselijk The Booth Machine. De stofzuiger woog maar liefst 50 kg en werd met paarden verplaatst van huis naar huis. Terwijl de stofzuiger buiten bleef staan, werden metalen slangen door de ramen en de deuren naar binnengebracht om te stofzuigen. De eerste draagbare stofzuiger was voor 5 jaar later in 1907. De verkopers kwamen aan huis om de stofzuiger te verkopen. En zo is het lang gebleven.
Benieuwd wat er op 28 februari is gebeurd in de geschiedenis? Zo is het maandag een kwarteeuw geleden, in 1997, dat er een einde kwam aan de veerdienst tussen Oostende en Dover (au). Meer hierover maandag in een nieuwe TM.
Vr26feb
Onze chronologische tijdsreis begint op 26 februari 2012. Want dan overlijdt actrice Yvonne Verbeeck. Zij werd 98. In de sketches van Gaston en Leo was ze een vaste waarde. Op de Markt van Rumst staat een bronzen beeld van haar.
Het is precies 10 jaar geleden vandaag in 2011 dat de allerlaatste aflevering van FC De Kampioenen te zien is op de vrt. De heruitzendingen niet meegerekend. De eerste aflevering van 21 jaar eerder op 6 oktober 1990 was niet meteen een succes. Dankzij de toen populaire Jacques Vermeire won de nieuwe tv-serie mondjesmaat kijkers. In de eerste aflevering was Pico de allereerste die in beeld kwam. De allerlaatste woorden van de laatste aflevering van vandaag in 2011 waren voor Boma. En zijn woorden waren ‘Tournée Générale, mijn gedacht!’
In 2009 overlijdt actrice Wendy Richard, beter bekend als Miss Brahms in de komische tv-serie Are you being served? Ze werd 65. Ze overleefde twee keer borstkanker.
Een zware storm zorgt in 1990 voor veel schade in heel het land. In Koksijde worden rukwinden tot 140 km/u. genoteerd, in Zaventem zelfs tot 159 km/u.
Vandaag een halve eeuw geleden in 1971 overlijdt de Franse filmacteur Fernandel. De komiek raakte bekend in de rol van pastoor Don Camillo die komische dialogen voerde met Jezus aan het kruis. Zijn grote tanden maakten hem herkenbaar.
En dag op dag tien jaar eerder in 1961 overlijdt koning Mohammed V van Marokko aan een hartaanval na een operatie. Hij werd 51. Mohammed V was de eerste die de titel van sultan verving door die van koning.
In 1945 wint Jean Bogaerts de allereerste Omloop Het Volk. De koers heette dan nog De Omloop van Vlaanderen, maar langer dan twee jaar duurde dat niet. In de beginjaren koerste men van Gent naar Gent met aankomst in ‘t Kuipke. Het is tot op vandaag nog altijd de opener van het wielerseizoen in ons land en die heet nu Omloop Het Nieuwsblad.
In 1815 ontsnapt Napoleon uit zijn verbanning op het eiland Elba. In Frankrijk nam hij dan voor 100 dagen de macht opnieuw in handen, maar de nederlaag in de Slag bij Waterloo in datzelfde jaar 1815 betekende zijn definitieve einde. Hij werd dan opnieuw verbannen, maar dan wel 8000 km verder, naar het Britse eiland Sint-Helena. Daar overleed hij dan 5,5 jaar later in 1821 vermoedelijk aan maagkanker.
Voila. Maandag hebben we een nieuwe afspraak in de tijd meer bepaald 1 maart 2004. Dan begint het proces Dutroux. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 maart hoor je maandag in een nieuwe TM.
Ma27feb
In 2017 wordt per vergissing de oscar voor de beste film uitgereikt aan de musical La La Land. De presentators kregen van de jury de verkeerde enveloppe. La La Land won wel zes oscars, maar dus niet die van Beste Film. Die oscar was voor Moonlight. En nog een primeur in dezelfde oscaruitreiking van 2017, want dan wint een moslim voor de eerste keer een oscar. Die was voor acteur Mahershala Ali voor zijn rol in de film Moonlight.
Precies dag op dag een jaar later, in 2015, is de Joods-Amerikaanse acteur Leonard Nimoy overleden, bekend als Mister Spock uit Star Trek. Spock is de emotieloze, maar wel intelligente ruimtereiziger met de puntoren. Hij regisseerde ook enkele Star Trek-films. Leonard Nimoy werd 83.
In 2014 is kunstpaus Jan Hoet overleden. Hij werd 77. Hoet was conservator van het SMAK-museum in Gent. Hij had een passie voor de hedendaagse beeldende kunst.
Dag op dag een jaar later, op 27 februari 1997, wordt geheel onverwacht de sluiting van de fabriek Renault Vilvoorde aangekondigd. Dat gebeurde op een persconferentie. De sociale regels bij collectief ontslag waren genegeerd en de zaak leidde uiteindelijk tot de reorganisatie van de sluiting van bedrijven, de zogenaamde Wet Renault.
Op de E17 in de buurt van Nazareth gebeurt in 1996 de grootste kettingbotsing ooit in ons land. Maar liefst 200 auto’s botsten op elkaar door de plotse dichte mist in de zonnige voormiddag van 27 februari. 10 mensen kwamen om het leven, meestal geklemd in hun brandend voertuig.
Op 27 februari 1977 wordt onderzoeksrechter Guy Jespers gearresteerd op verdenking van moord op zijn vrouw Rosine De Sutter. Het verhaal begon twee jaar eerder een week voor Kerstmis in december 1975. Dan ontplofte de auto van Rosine De Sutter. Ze overleefde de crash en de ontploffing werd geklasseerd als een ongeval. De zomer daarop, in 1976, verdronk ze in haar bad na een tenniswedstrijd. Een tragisch ongeval, zo bleek. De winter daarop, in februari 1977, werd garagist Van Renterghem door de politie halt gehouden wegens een kapot achterlicht. In zijn koffer vonden ze waardepapieren met de naam van Guy Jespers op. De papieren waren gestolen uit de kluis van een bejaard koppel. De verdachte was fantast Luc De Cramer, een oude vriend van Jespers. Hij was de eerste Belgische onderzoeksrechter die zelf voor de rechter moest verschijnen.
Morgen zelfde tijd maken we een nieuwe duik in de geschiedenis. Dan is het precies 10 jaar geleden dat Benedictus XVI aftreedt als paus. Tot morgen.
Ma28feb
Het is vandaag vijf jaar geleden, op 23 februari 2018, dat een politieagente tijdens een interventie de Hitlergroet brengt. Dat was in een cel in de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige Jozef Chovanec uit Sovakije wou in Charleroi het vliegtuig naar huis nemen, maar hij had niet de juiste documenten bij én hij zou ook een hostess hebben geduwd. Daarom werd hij opgepakt door de luchtvaartpolitie. ’s Nachts gedroeg de man zich vreemd. Hij sloeg met zijn hoofd tegen de muur van zijn cel tot bloedens toe. Zes agenten probeerden hem in bedwang te houden. Eén agent zat minutenlang op hem. Een vrouwelijke agente bracht de Hitlergroet. Na 40 minuten gaf een ambulancier hem een injectie met een kalmeringsmiddel. Chovanec kreeg een hartstilstand en belandde in een coma. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij. Vijf jaar na de feiten, in januari van dit jaar (2023), liet het parket van Charleroi weten dat de politie niet verantwoordelijk is voor de dood van de Slovaak.
In 2013 treedt paus Benedictus XVI na acht jaar af om gezondheidsredenen, vandaag dus 10 jaar geleden. Het was bijna 600 jaar geleden dat een paus nog eens aftrad. Paus blijf je in principe totdat je sterft. Joseph Ratzinger, want zo heette hij echt, overleed eind vorig jaar. Hij werd 95.
In 2006 wordt activiste Fehriye Erdal van het Turks extreem-linkse volksbevrijdingsleger DHKP-C door de nieuwe Terrorismewet bij verstek veroordeeld tot 4 jaar cel. Bij verstek, want ze ontsnapte uit haar bewaakte schuilplaats en dat terwijl de staatsveiligheid er stond op te kijken. Twee jaar later, in 2008, kreeg ze een celstraf van twee jaar met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Turkije vroeg haar uitlevering, maar ons land weigerde dit. Bijgevolg werd Erdal 9 jaar later, in 2017, alweer bij verstek veroordeeld, deze keer tot 15 jaar cel, en dat voor haar betrokkenheid bij drie moorden in Turkije in 1996. De groepering DHKP-C had dan in Istanbul twee zakenmannen en een secretaresse vermoord. Erdal zou het brein zijn achter die drie moorden. Zij werkte in het bedrijf waar de moorden werden gepleegd en ze zou de daders hebben binnengelaten. Tegen Erdal loopt nog altijd een internationaal aanhoudingsbevel. Of ze nog leeft, is niet geweten.
In 1990 zorgt een zware storm met rukwinden tot 151 km/u voor schade in heel het land.
Morgen is het 45 jaar geleden, in 1978, dat het stoffelijk overschot van sir Charlie Chaplin uit zijn graf verdween. Fijn dat je even meereisde in de TM. Morgen nog eens? Je bent alvast van harte welkom.