Ma1feb

Het is net een jaar geleden (2020) dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt en dit na meer dan 1.300 dagen getouwtrek. Weliswaar met nog een jaar overleg over het verlaten van de EU met of zonder handelsakkoord. Uiteindelijk werd dit op de valreep op kerstavond 2020 nog mét een akkoord. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 de interne markt en de douane-unie heeft verlaten, maar zonder quota of invoertarieven op producten die de Europees-Britse grens oversteken, op uitzondering voor goederen die onderdelen bevatten die niet in Europa zijn gemaakt. Vanaf 1 oktober 2021 heb je een internationaal paspoort nodig voor een verblijf in het VK.

In 2004 veroorzaakt het optreden van Janet Jackson en Justin Timberlake voor een grote rel, voor de Amerikanen toch, de rest van de Westerse wereld kon ermee lachen. Tijdens de live-uitzending van de Super Bowl kwam de blote borst van Janet Jackson in beeld nadat Timberlake een kledingstuk al dan niet toevallig wegscheurde. Het incident ging de geschiedenis in onder de naam nipplegate.

Vreselijk nieuws in 2003. Dan verongelukt de space shuttle Columbia bij de terugkeer in de dampkring. Zeven astronauten kwamen hierbij om het leven. De oorzaak lag bij de lancering. Toen raakte een stuk isolatieschuim los, waardoor de Space Shuttle werd beschadigd. Het was pas bij de terugkeer van de shuttle dat die in de dampkring op 16 min voor de landing ontplofte, een kwartier dus voor het einde van de missie.

Op 1 februari 1995 begint VT4 die in 2012 werd omgedoopt tot Vier. Door de komst van de commerciële zender verdwenen op de openbare omroep bekende programma’s zoals De Slimste Mens, Man bijt Hond en De Pappenheimers.

Twee jaar eerder op 1 februari 1993, komt de regionale zender wtv voor het eerst op het scherm. 

En nog vier jaar eerder op 1 februari 1989 begint vtm, het allereerste commerciële tv-station in Vlaanderen. De eerste nieuwsuitzending van 19 uur werd gepresenteerd door Nadine Desloovere en Danny Verstraeten.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 duwt een storm met rukwinden tot 180 km/u het zeewater van de Atlantische Oceaan in de smalle Noordzee. De dijken breken en grote overstromingen in Nederland, België en Engeland zijn het gevolg. In Nederland kwamen bijna 2000 mensen om het leven. In ons land verdronken er 22. In Oostende alleen al liepen duizenden woningen onder water.

Morgen hebben we het onder meer over veldrijden, want op 2 februari wordt Sven Nys voor de tweede keer wereldkampioen, Mathieu van der Poel voor de derde keer en Marianne Vos voor de zesde keer.

Di2feb

In 2013 is boer Charles uit Lotenhulle overleden. In 1996, toen was hij 66, werd boer Charles een bekende Vlaming nadat Paul Jambers een tv-reportage van de man maakte. Boer Charles leefde sinds het overlijden van zijn eerste vrouw dan al 18 jaar in erg onhygiënische omstandigheden. Zo at hij eieren uit dezelfde pan als zijn katten. Maar hij was wel de eigenaar van 40 ha grond en hij had veel geld op de bank. In de zomer (21 augustus) van 2009 trouwde Boer Charles, dan 78, met Vera Schouppe, een vrouw van 34 met vier kinderen. Hij liet voor haar (in 2011) een juweel ontwerpen bij een goudsmid. Na 4 jaar huwelijk met Vera Schouppe overleed Boer Charles vandaag in 2013 op 82-jarige leeftijd aan diabetes en lymfeklierkanker in combinatie met klierkoorts. Vera Schouppe kreeg in 2019 een werkstraf van 200 uren wegens drugshandel. Drie zonen kregen effectieve celstraffen van 3 tot 8 jaar.

In 2013 wordt Sven Nys voor de tweede en laatste keer wereldkampioen veldrijden. De techniek die hij gebruikte om al fietsend over balkjes te springen, werd later door een groot deel van zijn tegenstanders gekopieerd.

Marianne Vos wordt op diezelfde 2de februari in 2013 voor de zesde keer wereldkampioen veldrijden bij de vrouwen. Het jaar daarop deed ze dat nog een zevende keer.

En vorig jaar op 2 februari (2020) pakte Mathieu van der Poel zijn derde wereldtitel in het veldrijden.

In 1983 wordt aartsbisschop Godfried Danneels door de paus tot kardinaal benoemd. Hoewel hij vooral een progressief denker was binnen de katholieke kerk, was hij toch geen voorstander van abortus of euthanasie. Kardinaal Danneels is in 2019 overleden.

Vandaag is een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, want in 1943 verliest het Duitse leger de Slag om Stalingrad van het Rode Leger. Het zesde Duitse leger werd volledig van de kaart geveegd. Het was een duidelijk signaal dat Hitler toch wel te overwinnen was.

Dimitri Mendeljev overlijdt in 1907. De Russische scheikundige stelde vast dat de chemische elementen volgens hun unieke atoomnummers in een vast patroon te rangschikken zijn. Het is de zogenaamde Tabel van Mendeljev. De laatste grote aanvulling vond plaats na de ontdekking van plutonium in 1940.

Het theaterstuk Lucifer van Vondel gaat vandaag in première in Amsterdam. In 1654 wel te verstaan. Al na de tweede voorstelling werd het stuk door het stadbestuur gecensureerd. Het duurde maar liefst 200 jaar vooraleer er een derde voorstelling kwam.

Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat in ons land voor het eerst corona wordt vastgesteld. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Woe3feb

Dit is de Teletijdmachine. Vandaag neem ik jou mee in de chronologische geschiedenis van 3 februari.

Het is precies een jaar geleden (op 3 februari 2020) dat is ons land voor het eerst corona wordt vastgesteld. Dat was bij een van de negen Belgen die de dag ervoor met een vliegtuig vanuit de Chinese stad Wuhan werd geëvacueerd. Federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block verklaarde dat de patiënt in een goede gezondheid verkeerde en geen symptomen van Covid19 vertoonde. Hij was op 15 februari (2020) weer volledig virusvrij.

In 2019 wordt Mathieu van der Poel voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden. Een jaar later (2020) zal hij dat nog voor een derde keer doen.

En op diezelfde dag in 2019 wint de Nederlandse darts-speler Michael van Gerwen voor de vijfde keer op rij The Masters.

In 2012 valt op 3 februari de eerste sneeuw van de winter. Het is meteen een wit tapijtje over het hele land en dat in 2 uur tijd. Maar de gevolgen zijn enorm. Het zorgt meteen voor 1275 km file in ons land wat de langste file is in jaren en dat omwille van amper 2 cm sneeuw.

In Cavalese, in Italie is dat, vliegt een Amerikaanse straaljager onder een kabelbaan van een skilift vandaag in 1998. De kabelbaan brak en de gondel viel 200 m naar beneden. Hierbij kwamen 20 mensen om het leven waaronder een kind en vijf Vlamingen onder meer van Brugge.

In 1985 is Desmond Tutu de eerste zwarte aartsbisschop van Zuid-Afrika. 3,5 maand eerder (16 okt 1984) had hij voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. 

Vandaag in 1966 slagen de Russen er als eersten in om onbemand op de maan te landen. De Russen wonnen daarmee de zogenaamde spacerace. Dat was amper drie jaar voor de eerste mens op de maan in 1969 wat de Amerikaanse primeur was. Een mens op de maan is de Russen nog nooit gelukt.

Het koninklijk paleis in Brussel wordt volledig verwoest door een brand. Op 3 februari 1731 wel te verstaan, vandaag dus 290 jaar geleden. We zijn dan in de regeerperiode van landvoogdes Maria Elisabeth van Oostenrijk. Dat is dus nog 100 jaar voor de onafhankelijkheid van België en onze eerste koning Leopold I. Nu ligt op die plaats de koninklijke wijk met het Koningsplein, de kerk van Sint-Jacob-op-Koudenberg en het standbeeld van Godfried van Bouillon. Het huidige koninklijk paleis staat wat verder.

Herinner jij je nog de ontvoering van de 11-jarige Anthony De Clerck? Dat en nog veel meer morgen in een nieuwe TM.

Do4feb

In 2004 wordt Facebook opgericht onder de naam Thefacebook in één woord geschreven. De gratis netwerksite van Mark (Amerikaans) Zuckerberg was een sociaal medium waarmee de universiteitsstudenten van de Harvard Unversity hun studiegenoten aan de hand van foto’s beter moesten leren kennen. De universiteit beschuldigde hem van schending van de privacy. In de eerste 24 uren van Facebook, vandaag dus in 2004, telde de site al 1200 studenten, in december 2004 al 1 miljoen en op de eerste verjaardag op 4 februari 2005 al 3 miljoen gebruikers.

Bill Gates van Microsoft Windows krijgt enkele taarten in het gezicht tijdens zijn bezoek aan Brussel in 1998. Het was de Brusselse taartengooier Noël Godin (zoals Godain) die zich hiermee wereldbekend maakte.

In 1994 overlijdt Fred De Bruyne, sportjournalist voor BRT-tv. Als gewezen beroepsrenner was hij 16 jaar lang de vaste commentator van wielwedstrijden. Als renner won hij drie keer Luik-Bastenaken-Luik, twee keer Parijs-Nice, De Ronde van Vlaanderen, Milaan-San-Remo en Parijs-Roubaix. Na zijn carrière als journalist was hij ploegleider. In zijn eerste jaar werd Michel Pollentier betrapt op doping tijdens de Ronde van Frankrijk.

In Waasmunster wordt in 1992 Anthonyke ontvoerd. De jongen van 11 is de zoon van tapijtenfabrikant Jan De Clerck en kleinkind van textielbaron Roger De Clerck van Beaulieu in Wielsbeke. De auto van Jan De Clerck werd op weg naar school klemgereden. Anthony werd uit de wagen gesleurd, in de koffer van de drie daders geduwd en ontvoerd naar een chalet in het Waalse dorpje Engreux (kr). 10 snoepen per dag kreeg hij, strips zoveel hij wou en een computerspelletje. De ouders betaalden 254 miljoen frank losgeld, omgerekend ruim 6 miljoen euro. Anthony werd na een maand (6 maart 1992) vrijgelaten in Massenhoven. Een dag later werden twee Limburgers thuis met het losgeld opgepakt. Twee jaar later in 1994 werden ze veroordeeld tot levenslange dwangarbeid wat eigenlijk gelijk staat met moord. 

In 1967 overlijdt schrijver Herman Teirlinck. Zijn studies tot arts en daarna Duitse taal- en letterkunde werkte hij niet af. Uiteindelijk werd hij leraar Nederlands aan de stedelijke normaalschool in Brussel, Vlaams leraar aan het Koninklijk Hof, raadsheer voor Kunst en Wetenschap van drie koningen, nl. Albert I, Leopold III en Boudewijn, en docent Nederlands aan de Academie voor schone Kunsten in Antwerpen. In 1946 richtte hij de ‘Studio van het Nationaal Toneel’ in Antwerpen op, later bekend als Studio Herman Teirlinck.

Over de afschaffing van de militaire dienstplicht in ons land in 1995 hoor je morgen meer in een nieuwe TM. Tot morgen.

Vr5feb

Het is net een jaar geleden (2020) dat de Amerikaanse acteur Kirk Douglas is overleden. Hij werd 103. Naast zijn lange acteercarrière was hij bekend als de man die de zogenaamde ‘zwarte lijst van Hollywood’ in 1960 verbrak. Op die lijst stonden mensen uit de filmwereld die communist waren of van wie het vermoeden bestond dat zij sympathie hadden voor het communisme in de jaren 50. De meest bekende film met Kirk Douglas is ongetwijfeld het Romeinse slavendrama Spartacus van Stanley Kubrick. 

In 2015 overlijdt de gewezen voetballer Rik Coppens van Beerschot. Drie keer was hij topschutter met meer dan 30 doelpunten in één seizoen. Hij won ook de Gouden Schoen. Je kon die toen maar één keer winnen. Op het veld stond Rik Coppens bekend als een showman. Zo durfde hij bij een strafschop wel eens de hoek aanwijzen waarin hij zou scoren. Hij was ook de uitvinder van de penalty in twee tijden. Bescheidenheid stond wel niet in zijn woordenboek.

Het Britse Lagerhuis keurt het homohuwelijk goed in 2013. Ons land keurde al 10 jaar eerder in 2003 het homohuwelijk goed. Juridisch gezien bestaat het ‘homohuwelijk’ niet, net zoals het ‘heterohuwelijk’ ook niet bestaat. Het is de openstelling van het gewone ‘burgerlijk’ huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Elk huwelijk is immers gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners.

Het is vandaag 15 jaar geleden in 2006 dat Sylvain Tack uit het leven stapt. De eens zo populaire en toch ook wel rijke zakenman stierf arm en eenzaam. De eigenaar van Suzy Wafels blijft wel vereeuwigd als de stichter en de baas van zeezender Radio Mi Amigo en de oprichter en uitgever van het eerste poptijdschrift in Vlaanderen, Joepie. Hij ondersteunde ook financieel veel Vlaams opkomend talent. Zo was Paul Severs een poulain van Sylvain Tack. De carrière van Tack kreeg een merkwaardige wending wanneer hij werd opgepakt wegens handel in drugs, smokkel en belastingsfraude, waarvoor hij vijf jaar de cel in moest.

In 1995 wordt de legerdienst voor Belgische miliciens stopgezet. De definitieve afschaffing was wel voor negen jaar later in 2004. Miliciens waren jonge mannen die ongeveer een jaar hun dienstplicht deden in het leger. In die periode waren ze militair en geen burger. Ze vormden een versterking van het beroepsleger. De dienstplicht was een symbolische bezetting van Duitsland door Belgische soldaten als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Het was ook het klaar hebben van extra manschappen in de Koude Oorlog tussen het Westen en het Oosten. In de Koude Oorlog was er een gewapende vrede tussen de twee grootmachten van toen.

Maandag is het 10 jaar geleden (2011) dat politica Marie-Roos Morel is overleden aan baarmoederkanker. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 8 februari hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma8feb

Het is precies 10 jaar geleden in 2011 dat Marie-Roos Morel is overleden aan baarmoederkanker. Ze werd 38. De politica van het Vlaams Belang en daarvoor N-VA is niet zozeer bekend om haar politieke carrière dan wel om haar levensverhaal als kankerpatiënte. Begin 2009 maakte ze bekend kanker te hebben. Ze genas, maar herviel in de zomer (begin augustus) van 2010. Eerder diezelfde zomer (15 juli) was ze uit het Vlaams Belang gestapt. Op 8 januari 2011 huwde ze in alle stilte met partijgenoot Frank Vanhecke. Ze hadden hun relatie tot dan toe altijd ontkend. Dag op dag een maand later, vandaag in 2011, overleed Marie-Roos Morel. Ze liet twee kinderen achter. Ter nagedachtenis richtte haar zus Ann-Marie Morel het psychosociaal oncologisch centrum ‘A touch of Rose’ op dat steun biedt aan kankerpatiënten en hun familieleden.

Acteur, leraar en regisseur Antoon Vander Plaetse overlijdt op 8 februari 1973. Vander Plaetse behoorde tot de Vlaams-nationalisten en het ‘Vlaamsch Nationaal Toneel’. Hij had een nauwe band met priester-dichter en collaborateur Cyriel Verschaeve, leraar in het college van Tielt net voor de Eerste Wereldoorlog. In 1940 trad Antoon Vander Plaetse in dienst van Zender Brussel die door de bezetter werd gecontroleerd. Hij ging ook in Duitsland Nederlandstalige Vlaamse letterkunde declameren. In 1942 trad hij op tijdens de Mechelse cultuurdagen, georganiseerd door collaboratieorganisaties. Dit werd hem na de oorlog aangerekend en hij zat meer dan een jaar in de gevangenis in Lokeren. In 1962 werd hem eerherstel verleend.

Het is vandaag 85 jaar geleden in 1936 dat officieel een zeer oude uitvinding gepatenteerd wordt, nl. chocolade. Jean-Antoine Jacques is de eigenaar van de naam Jacques-chocolade.

In 1725 is 8 februari de sterfdag van de Russische tsaar Peter de Grote. Hij stichtte de stad Sint-Petersburg, moderniseerde Rusland, hervormde het leger, de Kerk, de handel, de nijverheid, het onderwijs en de volksgezondheid. In 1721, dat is vier jaar voor zijn dood, veranderde hij het tsaardom Rusland in het Russische Rijk. Peter I van Rusland kreeg dan de titel Peter de Grote. Hij was ook groot, nl. 2 m en 10 cm. Hij sprak en schreef behoorlijk Nederlands. In 1710 werd Nederlands zelfs de taal van het Russische hof.

Morgen is er een nieuwe TM. Dan reizen we onder meer naar 2009 als Facebook het duimpje als like-icoon lanceert.

Di9feb

Facebook lanceert het duimpje als Like-icoon vandaag in 2009. Facebook was dan vijf jaar oud en telde al 200 miljoen gebruikers. Het principe van posten, delen en daarop reageren heet een blog en is géén uitvinding van Marc Zuckerberg. Het duimpje en de likes daarentegen is een echte uitvinding van Facebook. Door het duimpje komen vele gebruikers terug naar FB om te zien hoeveel likes ze hebben. Sinds het duimpje steeg het aantal gebruikers bij FB dan ook pijlsnel en dat was ook de bedoeling. Momenteel telt FB al meer dan 2,5 miljard gebruikers. Dat is 1 op 3 van de wereldbevolking.

In 1993 gaat de oscar voor beste film naar Schindler’s List met acteur Liam Neeson als de Duitse zakenman Oskar Schindler die 1100 Joden kon redden van de dood door ze in zijn emailfabriek te laten werken. De film van Steven Spielberg is in zwart-wit opgenomen. Kleur is alleen te zien in het begin, op het einde en af en toe een detail in de loop van het verhaal. De film eindigt met een scène waarin zowel acteurs als echte Joden, die dankzij Schindler de concentratiekampen hebben overleefd, stenen komen leggen op het graf van Oskar Schindler in Israël.

Het is precies een halve eeuw geleden op 9 februari 1971 dat Apollo 14 terug is van de derde maanlanding. Het was de eerste reis naar de maan na de bijna fatale vlucht van Apollo 13. Maar ook 14 had wat problemen. Zo hoorden de astronauten tijdens hun verblijf op de maan een luide knal in de maanlander. De oorzaak daarvan is nooit opgehelderd. Apollo 14 zorgde voor de eerste wielsporen op de maan, want de astronauten gebruikten een kruiwagentje op twee wielen om 43 kg maanstenen te vervoeren. Leuk weetje nog: kapitein Alan Shepard had een golfclub en enkele ballen meegesmokkeld en had de primeur om als eerste mens een balletje te slaan op de maan. 

Er valt vandaag in 1953 uitzonderlijk veel sneeuw. Dat is tot 1,15 meter in de Ardennen. Tot op vandaag is dat nog altijd het sneeuwrecord voor ons land.

Vandaag 160 jaar geleden in 1861 wordt Jefferson Davis gekozen als eerste en ook enige president van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Dat stond voor de zuidelijke staten van de Verenigde Staten die samen een Statenbond vormden en zich afscheidden van de Verenigde Staten. Die afscheiding leidde tot de Amerikaanse burgeroorlog die door de Statenbond werd verloren. Na vier jaar in 1865 waren de Verenigde Staten weer één.

Morgen is er een nieuwe TM. Dan wordt in 1583 maar liefst 10 dagen geschrapt op de kalender. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 10 februari hoor je morgen in nieuwe TM.

Wo10feb

In 1583 worden maar liefst 10 dagen van de kalender geschrapt. Na 10 februari kwam niet 11 februari maar 21 februari. 10 februari 1583 was (in ons land) de laatste dag van de Juliaanse kalender, opgericht 45 jaar voor Christus. Vanaf morgen in 1583 begon de Gregoriaanse kalender. Dat is de kalender die we tot op vandaag nog altijd gebruiken. Maar ‘morgen’ in 1583 was dus niet 11 februari, maar 21 februari. De tijdscorrectie van 10 dagen was nodig om de kalender van Julius Caesar af te stemmen op de kalender van Paus Gregorius XIII. De volgende correctie in onze huidige kalender is gepland voor 3333.

Op 10 februari sterven twee pausen. In 1829 was dit paus Leo XII en 110 jaar later in 1939 was dat paus Pius XI, die paus werd kort na de Eerste Wereldoorlog en stierf vandaag net voor de Tweede Wereldoorlog. Het interbellum, zoals die periode wordt genoemd, werd gekenmerkt door de opkomst van het communisme en fascisme met als trekkers Sovjet-Unie, Duitsland en Italië.

Het is precies een kwarteeuw geleden vandaag in 1996 dat de Russische schaakkampioen Kasparov voor de eerste keer wordt verslagen door schaakcomputer Deep Blue die in 1985 was ontworpen door IBM. Het duurde nog wel 11 jaar tot vandaag in 1996 vooraleer de schaakcomputer beter kon schaken dan de wereldkampioen. Eerder was Kasparov meerdere keren sterker geweest dan de schaakcomputer. De techniek van Deep Blue zit intussen in elk gratis computerschaakspel of app.

Vandaag is het de sterfdag van de Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller in 2005.

‘Dood van een handelsreiziger’ is zijn meest bekende theaterstuk. Het was wel merkwaardig theater voor die tijd, omdat er met flashbacks werd gewerkt, een techniek die vooral voor film geschikt was, maar toch niet echt voor toneel. Arthur Miller was vijf jaar getrouwd met actrice Marilyn Monroe. Voor hem was het zijn tweede huwelijk, voor haar het eerste.

In 2014 is 10 februari de sterfdag van de Amerikaanse actrice Sherley Temple. Ze werd 85. Het meisje met de goudblonde krullen, weliswaar altijd in ZW-films, is een van de bekendste kind-sterretjes uit de filmgeschiedenis. In 17 jaar tijd speelde ze mee in maar liefst meer dan 50 films. Ze is bovendien nog altijd de jongste winnaar van een Oscar ooit. Dat was voor haar rol in de film Bright Eyes waarin ze On the good ship lollipop zingt.

Morgen zelfde tijd tijdreizen we onder meer naar 2016, want dan ontvangen we op 11 februari voor het eerst een onbekend signaal vanuit het heelal. Tot morgen.

Do11feb

Het is precies vijf jaar geleden vandaag in 2016 dat we op aarde een nooit eerder gemeten signaal vanuit het heelal ontvangen. Het was niets meer dan een biep van minder dan een seconde die 1,3 miljard jaar geleden vertrokken was in het heelal op het moment dat twee zwarte gaten met elkaar versmolten. Vergelijk het met een steen die je in het water gooit waarbij de golven jou meer dan 1,3 miljard jaar later bereiken. De zogenaamde zwaartekrachtgolven in het heelal had Einstein precies 100 jaar eerder in 1916 al voorspeld.

15 jaar geleden in 2006 overlijdt Peter (Engels) Benchley (lie). De naam zegt je misschien niet veel, maar uit zijn brein ontstond de gevaarlijke witte haai Jaws (a = Amerikaans, o = Engels). Hij kreeg er wel spijt van de haai te hebben afgeschilderd als een moordbeest. Later in zijn leven zette hij zich daarom in voor natuurbehoud.

En Ugo Prinsen overlijdt in 2004. Bij het grote publiek was hij vooral bekend als de koster uit De Paradijsvogels. Zijn echte familienaam is Vanderveken en hij is de vader van tv-gezicht Thomas Vanderveken.

In 1990 wordt Nelson Mandela na 27 jaar uit de gevangenis vrijgelaten. Als leider van de militaire tak van het Afrikaans Nationaal Congres, kortweg het ANC, werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. Samen met president De Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen voor een vreedzaam einde aan het apartheidsregime en de basis van een nieuw democratisch Zuid-Afrika.

Op 11 februari 1858 verschijnt de Maagd Maria in Lourdes (zonder s!) aan Bernadette Soubirous. Het verhaal van het meisje van 14 werd niet geloofd. Mensen die met haar meegingen naar de grot zagen niets. Het was pas na de verschijning van anderhalve maand later dat de pastoor haar geloofde. Bernadette zag in vijf maanden 17 keer OLV. Bernadette Soubirous werd op haar 22ste kloosterzuster. Ze overleed op haar 35ste. In 1933 werd ze heilig verklaard.

11 februari 1650 in de sterfdag van filosoof René Descartes (zonder s!). De vader van de moderne filosofie sprak de legendarische woorden ‘Je doute, donc je pense, je pense, donc je suis.’ Is het feit dat ik twijfel, iets van mij, of is het mij ingebracht door God of een ander wezen buiten mij?, vroeg de filosoof zich af. Een dergelijk denkvermogen komt bij ongeveer de helft van de patiënten met schizofrenie voor. Waarmee niet gezegd is dat Descartes leed aan schizofrenie. Met denken bedoelde Descartes dat het verstand het startpunt is van kennis. Kritisch nadenken en durven twijfelen aan wat je waarneemt.

Morgen neem ik je onder meer mee naar 1920, want dan overspoelt het Nederlandse eiland Terschelling letterlijk met wijn en whisky. Tot morgen.

Vr12feb

Op 12 februari 1999 wordt President Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen. De stagiaire van 22 werkte in het Witte Huis en had seksuele contacten met de toenmalige president Clinton. Een blauwe jurk van haar met sperma van hem was een bewijsstuk. Hij ontkende en moest onder eed verklaren met wie hij intern, sinds zijn gouverneurschap, een seksuele relatie had gehad. Zowel Clinton als Lewinsky pleegden meineed. Een impeachment werd afgewezen, want twee jaar later in 2001 was zijn tweede en dus laatste ambtstermijn toch afgelopen.

De schrijver van het boek De Goelag Archipel verliest zijn staatsburgerschap in de Sovjet-Unie vandaag in 1974. Vier jaar eerder in 1970 had hij de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. Het boek van Alexander Solzjenitsyn gaat over de dwangarbeiderskampen van de Sovjet-Unie. Dankzij het boek hoorden we in het Westen voor het eerst over die kampen, die een idee waren van Sovjet-leider Stalin.

Vandaag in 1963 wordt volleybalclub Knack Roeselare opgericht. De schoolploeg groeide uit tot een vaste waarde in de nationale en Europese competitie. In de Roeselaarse prijzenkast staan intussen 11 landstitels, 10 nationale bekers en 7 supercups.

In 1920 vergaat voor de kust van het Nederlandse eiland Terschelling het Amerikaanse vrachtschip West Aleta in een storm. De 42 opvarenden werden met veel moeite gered. De lading van het schip daarentegen was nog moeilijker om te bergen. Dat duurde maar liefst 9 maanden. 35.000 vaten wijn en whisky overspoelden letterlijk het eiland. Slechts 15 000 vaten of dus niet eens de helft, werd officieel aangegeven als teruggevonden.

De Duitse filosoof Emmanuel Kant overlijdt in 1804. In zijn boek Kritik der reinen Vernunft onderzocht en beschreef hij de grondslagen en de grenzen van de menselijke kennis. Van Emmanuel Kant kwamen de gevleugelde woorden ‘De mens is het enige wezen dat opvoeding nodig heeft.’

In 1612 overlijdt de Wakkense cartograaf Jodocus Hondius. Hij was vooral bekend als heruitgever van de atlassen van leeftijdsgenoot Mercator. In de geschiedenisboeken in Nederland staat hij bekend als Joost d’Hondt. Hij ligt begraven in Amsterdam. De zaal Hondiuspark in Wakken is naar hem genoemd.

Maandag hebben we een afspraak in 2010 wanneer twee treinen op elkaar botsen in Buizingen. Er vallen 19 doden en 11 zwaargewonden. Hoe kwam dat ook alweer? Dit en nog meer uit de geschiedenis van 15 februari hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma15feb

In 2013 komt een meteoriet van 10 ton en amper enkele meters breed met een snelheid van 54 000 km/u richting aarde. De meteoriet warmde op in de dampkring om uiteindelijk te ontploffen op amper 50 km boven de Oeral. Honderden mensen werden gewond.

Twee treinen botsen op elkaar in de sneeuw in Buizingen bij Halle op zaterdagochtend 15 februari in 2010. Er vallen 19 doden waaronder een zwangere vrouw en haar kind. 162 mensen zijn gewond waaronder 11 zwaar. De treinbestuurder negeerde een rood licht. Negen jaar na het ongeval in december 2019 veroordeelde de politierechtbank de NMBS en Infrabel tot 550.000 euro boete elk, waarvan de helft met uitstel voor Infrabel. Het treinongeval zorgde ervoor dat alle treinen in ons land werden uitgerust met een verplichte noodrem waarbij de locomotief stopt als die voorbij een rood signaal rijdt of een rood ligt nadert aan een snelheid hoger dan 40 km/u.

Op 15 februari 2008 wordt de Amerikaanse zakenman en avonturier Steve Fossett officieel doodverklaard. Vijf maanden eerder was hij spoorloos verdwenen tijdens een solovlucht met zijn vliegtuig. Een jaar na zijn verdwijning werd hij teruggevonden. Het bleek om een ongeval te gaan. Hij werd 64.

In 1992 overlijdt Daniël Coens, de laatste burgemeester van Sijsele en de eerste burgemeester van fusiegemeente Damme. Hij was ook de eerste Vlaamse minister van Onderwijs. Zijn verdienste in onderwijs was ondermeer de aandacht voor de zwakkeren in zijn drie Bs: basisonderwijs, buitengewoon onderwijs en beroepsonderwijs. Partijvoorzitter van CD&V en burgemeester van Damme, Joachim Coens, is de zoon van Daniël Coens.

Op 15 februari 1975 wordt de eerste kerncentrale is ons land in gebruik genomen. Dat is de centrale van Doel1, eigendom van Engie Electrabel. Ook de tweelingscentrale Doel 2 werd in 1975 geactiveerd. Doel produceert ongeveer een derde van de totale elektriciteitsproductie.

Een Boeing 707 uit New York stort neer op enkele kilometers van Zaventem in 1961, vandaag dus 60 jaar geleden. 73 mensen komen hierbij om. De oorzaak van de crash was vermoedelijk een technisch probleem met de staart van het vliegtuig. Het was nochtans een toestel van nog maar amper 1 jaar oud.

Op 16 februari 2005 treedt het Kyoto-protocol in werking over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 16 februari hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di16feb

Het is dag op dag 75 jaar geleden, vandaag in 1946, dat stripheld Lucky Luke voor het eerst verschijnt. De cowboy helpt om onrecht en misdaad te bestrijden. Hij schiet sneller dan zijn schaduw. In 1983 stopte hij met roken. De andere hoofdpersonages zijn Lucky Lukes trouwe paard Jolly Jumper, de domste hond ter wereld Rataplan en de boevenbende De Daltons.

Vandaag is de sterfdag van graffiti-kunstenaar Keith (ie) Haring in 1990. Zijn felgekleurde cartoonachtige schilderijen, tekeningen en kunstwerken zijn meesterstukken van de moderne kunst.

En wielrenner Noël Foré overlijdt in 1994, winnaar van Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

In 2005 treedt het Kyoto-protocol in werking. Dat was 8 jaar eerder in 1997 in de Japanse stad Kyoto opgemaakt. Het regelt de vermindering van de broeikasgassen en de opwarming van de aarde. 170 landen ondertekenden het protocol. Amerika deed dit ook, maar is niet van plan het te bekrachtigen. De reductiepercentages verschillen van land tot land, naarmate de economische kracht van het land en de huidige uitstoot. Zo moet Japan 6% inboeten, de VS 7% en de EU 8%. De EU heeft de emissiereducties ook per lidstaat bepaald. Die percentages lopen ver uiteen. Voor ons land is dat 7,6%, voor Nederland 6% en voor Luxemburg 28%, terwijl Portugal de uitstoot met 27% mag doen stijgen. De jaarlijkse Dikke Truiendag is een initiatief in het kader van het Kyoto-protocol.

Theaterrecensent en radiostem Wim Van Gansbeke overlijdt in 2008. Hij stond bekend als de strenge theaterrecensent van de openbare omroep en de krant De Morgen.

Precies 10 jaar geleden in 2011 wordt de Italiaanse premier Berlusconi aangeklaagd voor machtsmisbruik en betaalde seks met een minderjarige. Twee jaar later in 2013 werd hij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Hij moest wel niet de cel in, omdat er in Italië het recht bestaat dat een veroordeelde ouder dan zeventig niet in de cel hoeft, behalve voor moord dan.

In 2016 overlijdt Boutros-Ghali, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Voila. Morgen duik ik met jou in de geschiedenis van 17 februari. Zo verongelukt Koning Albert I in Marche-les-Dames in 1934. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 februari hoor je morgen in een nieuwe aflevering van TM.

Wo17feb

Het zit vooraan in het nieuws van 17 februari 1934: ons land is in diepe rouw, koning Albert I is verongelukt in Marche-les-Dames. Hij werd 58. Hij was nochtans een ervaren alpinist en de rots van Marche-les-Dames kende hij op zijn duim. Niemand zag het ongeval gebeuren. Albert I was onze koning tijdens de Eerste Wereldoorlog. Terwijl de regering in Le Havre in ballingschap was, bleef koning Albert I bij zijn soldaten op enkele kilometers van het front in een villa in De Panne. Na de oorlog kreeg hij van de oud-strijders in Nieuwpoort naast de IJzer een monument om hem te gedenken en te eren.

Ons land sluit een overeenkomst met Marokko en Turkije om gastarbeiders op onze vraag naar hier te halen om steenkool te ontginnen, in 1964 is dat. Gastarbeiders zijn arbeiders die tijdelijk naar een ander land gaan omdat er in hun thuisland te weinig werk is, terwijl in het gastland een te kort is aan arbeiders. Het was dus de bedoeling dat ze met tijd terugkeerden naar hun land van herkomst. Al bijna 20 jaar sinds 1946 kwamen Italiaanse gastarbeiders dan al werken in onze steenkoolmijnen, maar toen 10 jaar later in 1956 heel wat Italiaanse mijnwerkers omkwamen in de mijnramp van Marcinelle, eiste de Italiaanse regering betere werkomstandigheden. België kon die niet geven, waardoor het akkoord met Italië afsprong en het rekruteringsgebied voor gastarbeiders werd verlegd naar andere zuiderse landen.

Steven Bradbury behaalt vandaag in 2002 de meest onverwachte gouden medaille in de geschiedenis van de sport. Het was meteen ook het eerste Olympisch goud voor Australië. De Australische Shorttrack-skater was de laatste man die overbleef nadat de Chinese schaatser Li Jiajun in de laatste bocht een massale val veroorzaakte. Steven Bradbury was de laatste van de groep en kon zo de valpartij ontwijken om als enige en dus ook als eerste over de finishlijn te komen. Hoewel dit zijn derde Olympische Spelen waren, was Bradbury nog nooit verder dan de kwartfinales van de 1.000m geraakt.

In London wordt een elektronisch tolsysteem in gebruik genomen in 2003. Dat moet het autoverkeer in de stad met 15% verminderen. De tolheffing van 8 euro was geldig op weekdagen van 7 uur ’s ochtends tot 18 uur ’s avonds. Als het tolgeld ’s anderendaags niet betaald was, moest de chauffeur een supplement van 130 euro betalen. Na een jaar in 2004 bleek het verkeer in het centrum van London met een derde gedaald. 

Op 18 februari 1930 wordt de planeet Pluto ontdekt die intussen gedegradeerd is tot dwergplaneet. Hoe zit dat eigenlijk? Dat hoor je morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Do18feb

Op 18 februari 2015 overlijdt Claude Criquielion aan een beroerte. In de nacht van 15 op 16 februari was hij in kritieke toestand in het ziekenhuis van Aalst opgenomen. De gewezen wereldkampioen en Belgisch kampioen won ook de Ronde van Vlaanderen. In 1988 zou Criquielion in Ronse wellicht opnieuw wereldkampioen op de weg geworden zijn, maar hij werd in de eindspurt in het dranghek gereden door Steve Bauer. Fondriest werd toen wereldkampioen.

In 2014 overlijdt Maria Franziska Von Trapp. Ze werd 99. Louisa, zoals we haar kennen in de Sound of Music, was de laatste nog in leven zijnde Von Trapp uit het eerste huwelijk van de kapitein. In het gezin Von Trapp was zij de tweede oudste dochter.

Op 18 februari 1995 wordt de eerste protonkaart in ons land in gebruik genomen. De protonkaart was een elektronische portemonnee, beperkt tot 125 euro, met oplading aan een geldautomaat. Een gestolen of verloren Protonkaart kon door iedereen worden gebruikt zonder code. Na 20 jaar proton werd de kaart definitief uit de handel genomen op 1 januari 2015 en vervangen door de bankkaart, zoals we die nu nog altijd kennen.

In 1962 wordt bisschop Suenens kardinaal van ons land. Hij volgde kardinaal Van Roey op en was de voorganger van kardinaal Danneels. Suenens was één van de vier moderators tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in Rome in de jaren zestig. Hij was daar een voorstander van vernieuwing in de Kerk. 

In 1930 ontdekt Clyde Tombaugh (Tombo) de planeet Pluto als negende en laatste planeet in ons zonnestelsel. Sinds 2006 is Pluto een dwergplaneet en telt ons zonnestelsel slechts acht planeten meer. De planeet draagt de naam van de Romeinse god van de onderwereld. Een jaar op Pluto duurt 248 aardse jaren. Dat is dus ongeveer acht mensenlevens. Een dag op Pluto duurt net geen 7 aardse dagen, een week dus.

75 jaar geleden vandaag in 1546 overlijdt de Duitse moraaltheoloog en priester Maarten Luther. De publicatie van zijn 95 stellingen tegen de handel in aflaten en de wantoestanden in de Katholieke Kerk waren het symbolische begin van het protestantisme. In 1521 werd Luther door de paus uit de kerkelijke gemeenschap geëxcommuniceerd.

Morgen is er een nieuwe TM. Dan neem ik je onder andere mee naar 19 februari 1674, want dan wordt Nieuw-Amsterdam omgedoopt tot New York.

Vr19feb

In 1674 ondertekenen Engeland en de Nederlanden de overeenkomst om de kolonie Nieuw-Amsterdam over te dragen onder Engels gezag. De stad werd omgedoopt tot New York. De ondertekening was een deel van de Vrede van Westminster dat een einde maakte aan de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. Die had twee jaar geduurd.

Multatuli, de Nederlandse schrijver van de roman Max Havelaar, overlijdt vandaag in 1887. Multatuli of Moeltatoeli, zoals je wil, is eigenlijk schrijver Eduard Douwes Dekker. De roman Max Havelaar schreef hij in maximaal vijf weken. De roman verkocht goed als een verhaal over koffie. Toch heeft het weinig of niets met koffie te maken. In de periode dat hij de roman schreef, was er veel te doen rond koffie en hij speelde gewoon in op de actualiteit om zo de nodige aandacht te krijgen voor het ware verhaal, nl. de corruptie in de Nederlandse kolonie. In 2002 werd het boek Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandstalige letterkunde aller tijden.

35 jaar geleden vandaag in 1986 lanceren de Russen de eerste module van hun ruimtestation MIR. Dat was de Russische versie van het Internationaal RuimteStation ISS, dat pas 12 jaar na MIR in 1998, werd gelanceerd. Het Russische ruimtestation MIR was 13 jaar lang tot 1999 bewoond door kosmonauten. Twee jaar later in de lente van 2001 lieten de Russen hun ruimtestation gecontroleerd neerstorten in de Grote Oceaan. Het Amerikaanse ISS toert wèl nog altijd rond de aarde, dus bijna een kwarteeuw al.

Columnist Patrick De Witte overlijdt plots aan een hartfalen in 2013. Hij werd 54. In zijn laatste levensjaar was hij hoofdredacteur van het mannenblad P-Magazine.

Auteur Umberto Eco van de romans ‘De naam van de roos’ en ‘De slinger van Foucault’, overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden.

In 2019 is de Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld overleden. Je weet wel, de man in zwart kostuum met grijze haren in een staart en een zonnebril. Sinds 1983 stond Lagerfeld aan het hoofd van het iconische modehuis Chanel, dat opgericht werd door Coco Chanel. Hij was het ook die het model Claudia Schiffer ontdekte. In 2005 verkocht hij zijn merknaam Karl Lagerfeld én zijn twee winkels in Parijs en Monaco voor een contant bedrag aan Tommy Hilfiger. Hoeveel die betaald heeft, is een goed bewaard geheim.

Voila dat was jouw dagelijkse portie geschiedenis. Maandag reizen we onder meer naar 1983 voor het overlijden van de gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk Romain Maes. Fijn dat je even meereisde. Maandag nog eens? Je bent alvast van harte welkom.

Ma22feb

Ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci overlijdt in 1512. De Italiaan was ervan overtuigd dat Columbus niet India had ontdekt, maar het nieuwe continent Amerika. Columbus daarentegen bleef er zijn levenlang bij dat hij wel India had ontdekt via westelijke route.

In 1819 is de staat Florida niet langer meer eigendom van Spanje maar wel van de Verenigde Staten. De naam kwam trouwens van La Florida, wat ‘Rijk aan bloemen’ betekent. En ook op 22 februari, maar dan wel ruim 80 jaar later in het jaar 1900, wordt ook Hawaï officieel grondgebied van de Verenigde Staten.

Calvin Coolidge (cool) is de eerste Amerikaanse president die vandaag in 1924 een radiotoespraak houdt vanuit het Witte Huis. Tien dagen eerder had de republikein al een politieke radiospeech gehouden. De radio was dan een gloednieuw medium. Vergelijk het met een president die nu sociale media zou gebruiken.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt in 1944 het centrum van Nijmegen in Nederland platgebombardeerd door Amerikanen. Een spijtige vergissing zo blijkt, want de piloten waren ervan overtuigd dat ze de Duitse stad Kleef hadden herkend. Er vielen 800 doden.

Paus Paulus VI duidt priester Jozef Cardijn aan als kardinaal vandaag in 1965. Cardijn was de stichter van de KAJ.

Op mijn display staat 22 februari 1983. Dan sterft de gewezen winnaar van de Ronde van Frankrijk Romain Maes. In 1935 rijdt hij de Tour helemaal in het geel. Nochtans heeft hij maar twee ritoverwinningen op zijn naam staan, de eerste en de laatste. Het lijkt wel een heldendaad! Hoewel, Romain Maes rijdt de Ronde van Frankrijk net voor en net na 1935 niet eens uit.

22 februari in 1987 is de sterfdag van de Amerikaanse popart-kunstenaar Andy Warhol. Hij overlijdt aan een hartstilstand kort na zijn galblaasoperatie. Hij werd 58.

Chuck Jones overlijdt in 2002. Hij is tekenfilmregisseur van Buggs Bunny, Road Runner en Tom & Jerry.

Filmregisseur Fons Rademakers overlijdt in 2007. Zijn meest bekende film is Mira uit 1971 gebaseerd op het boek De teloorgang van de waterhoek van Stijn Streuvels. Rademakers speelt zelf ook mee in de film in de rol van notaris.

Voila, dit was jouw korte geschiedenis van 22 februari. Morgen is het 85 jaar geleden in 1936 dat het eerste nummer van het tijdschrift Humo in de kiosk ligt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 februari hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di23feb

De Nederlandse arts Postma wordt veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf omdat ze haar ernstige zieke moeder heeft geholpen bij het sterven.

Dit was het eerste euthanasie-proces in 1973 in Nederland. De dag na het proces werd de ‘Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie’ opgericht. Nederland was het eerste land dat 29 jaar later in 2002 euthanasie legaliseerde onder bepaalde voorwaarden. België volgde kort daarop als tweede land in de wereld.

Het is vandaag in 1965 de sterfdag van Stan Laurel. Hij werd 74. Laurel was de smalle helft van de Dikke en de Dunne.

Het weer is op 23 februari 1956 zeer koud. Op de thermometer staat -16,3°C. Het is meteen de koudste dag in ons land in de 20ste eeuw.

Vandaag in 1945 wordt de bekende foto genomen van de Amerikaanse soldaten die de vlag hijsen op het Japanse eiland Iwo Jima (eiwo sjiema). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het eiland belangrijk zowel voor de Amerikanen als voor de Japanners. De strijd was drie dagen eerder begonnen met de landing van 30 000 Amerikaanse mariniers. 7000 van hen stierven. Dat was bijna 1 op 4. Aan Japanse zijde sneuvelden er 3 keer meer, nl meer dan 21 000.

Leo Baekeland overlijdt in 1944. Hij was de uitvinder van het bakeliet.

Het is vandaag 85 jaar geleden in 1936 dat het eerste nummer van het tijdschrift HumoRadio in de kiosk ligt. De naam was een samentrekking van Humor en Radio. In 1958, toen de televisie het grote publiek begon te bereiken, werd het blad omgedoopt tot Humo. Eind jaren zestig werd Guy Mortier hoofdredacteur en daarna creatief directeur. Sinds zijn pensioen in 2003 blijft hij betrokken als adviseur. Mortier gaf het blad een eigenzinnig, vrijgevochten imago. Humo werd zo na 1968 de spreekbuis van een jonge, progressieve generatie op cultureel, sociaal en politiek gebied.

Het Willemsfonds bestaat vandaag 70 jaar. In 1851 werd het in Gent opgericht. Het kreeg de naam van de 5 jaar eerder overleden schrijver Jan Frans Willems. Het Willemsfonds is een vrijzinnige socioculturele organisatie ter ondersteuning van de Vlaamse taal en literatuur.

Voila. Morgen hebben we het onder meer over Keizer Karel. In zijn biografie staat 24 februari verschillende keren vermeld. Waarom? Dat hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo24feb

Karel V of ook wel Keizer Karel genoemd, heeft iets met 24 februari. Vooreerst is het zijn geboortedag in het jaar 1500 in Gent. Op zijn 25e verjaardag, vandaag dus in 1525, vierde hij de overwinning in de Slag bij Pavia in Italië. In de buurt van Milaan is dat. In de geschiedenisboeken staat deze veldslag en de datum van vandaag bekend als het definitieve einde van de middeleeuwen en dus ook het einde van de ridders. Vanaf dan gebruikten soldaten handvuurwapens. Nog eens 5 jaar later, in 1530, werd diezelfde Karel de V tot Keizer Karel gekroond op, jawel, de 24ste februari. Ook hier schrijft hij weer geschiedenis, want het was dan de laatste keizerskroning door een paus. Leuk weetje nog: de broer en de vier zussen van Keizer Karel waren allemaal gekroonde hoofden. Het gezin telde maar liefst twee keizers en vier koninginnen.

In Argentinië wordt Juan Peron gekozen als president in 1946, vandaag dus precies 75 jaar geleden. Hij is dat gebleven tot 1955. In die periode overleed zijn vrouw Eva Duarte, beter bekend als Evita Peron. Ze werd 33. 20 jaar later, in 1973, werd Juan Peron opnieuw verkozen tot president, maar overleed het jaar daarop in 1974. Isabel, zijn vrouw en tevens vice-president, werd dan president van Argentinië.

Het is vandaag 30 jaar geleden op 24 februari 1991 dat de Verenigde Staten met een grondoffensief op land, op zee en in de lucht beginnen tegen Irak. Irak zette daarop oliebronnen in Koeweit in brand. Ook België deed mee, omdat de Verenigde Naties de Golfoorlog goedkeurde. Vier dagen later, op 28 februari 1991, trok Saddam Hoessein zijn troepen terug uit Koeweit. Koeweit boorde naar oliebronnen aan de grens met Irak, maar dan wel schuin naar beneden, dus eigenlijk in het grondgebied van Irak. Bovendien produceerde Koeweit ook te veel olie. Door te veel olie op de markt, zakte de olieprijs, waardoor Irak inkomsten misliep. De Amerikaanse aanwezigheid in Saoedi-Arabië zette voor de moslimextremisten de deur open om met groeperingen zoals Al Qaida zich te keren tegen de Verenigde Staten. 9/11 vond daar in de Golfoorlog van 1991 zijn oorsprong.

Voila! Morgen tijdreizen we onder meer naar 1982 wanneer de lijfstraffen in scholen verboden worden. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 25 februari, hoor je morgen, in een nieuwe TM.

Do25feb

Het is precies een jaar geleden (2020) dat de gewezen president van Egypte, Hosni Moebarak, is overleden. Hij werd 91. 30 jaar was hij president van 1981 tot 2011.

Hij zorgde lang voor stabiliteit in het midden-oosten en kreeg daarom de steun van het Westen en de VS in het bijzonder. Zijn hele regeerperiode onderhandelde hij tussen Israël en de Palestijnen. In (2 juni) 2012 werd hij toch veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij de dood van vele honderden burgers, maar werd na een aantal nieuwe processen vrijgesproken.

Actrice Tessy Moerenhout overlijdt in 2011, vandaag dus 10 jaar geleden. Haar eerste bekende tv-rol was secretaresse Betty in De Collega’s.

In 1999 overlijden 32 mensen na een bezoek aan een bloemententoonstelling in Friesland in Nederland. Ze overleden aan de veteranenziekte. Dat is een longontsteking met een overlijdensrisico van 5 tot 25%. De ziekte wordt niet overgezet door de mens, maar door zeer kleine druppeltjes water via verstuiving, bijvoorbeeld bij waterfonteinen of douches.

In 1991 lijkt het vandaag al zomer want de thermometer staat op maar liefst 21°C. De normale temperatuur voor 25 februari is 3°.

Sinds 25 februari 1982 zijn lijfstraffen in scholen verboden. Slaan of andere fysieke straffen zijn door het Europese Gerechtshof voor de Rechten van de Mens verboden. Het mag nog wél mét toestemming van de ouders. En ook in de Britse kost-scholen zijn ‘aanvaardbare lijfstraffen’ nog toegestaan. Pas vier jaar later in 1986 verbood een Britse wet de lijfstraffen op openbare scholen.

De Londenaar maakt vandaag in 1902 voor het eerst kennis met de stofzuiger. Ze konden hun ogen niet geloven tijdens de demonstratie naar aanleiding van de kroning van Edward VII. Het was de uitvinder zelf ingenieur Hubert (oe) Booth die de tapijten stofzuigde. Zijn eerste stofzuiger heette toepasselijk The Booth Machine. Het was die stofzuiger van 50 kg die met paarden werd verplaatst van huis tot huis. Terwijl de stofzuiger buiten bleef staan, werden metalen slangen door de ramen en de deuren naar binnengebracht om te stofzuigen. De eerste draagbare stofzuiger was voor 5 jaar later in 1907. De verkopers kwamen aan huis om de stofzuiger te verkopen.

Morgen is het 10 jaar geleden in 2011 dat de allerlaatste aflevering van FC De Kampioenen op het scherm kwam. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 26 februari hoor je morgen in een nieuwe TM.  

Vr26feb

Onze chronologische tijdsreis begint op 26 februari 2012. Want dan overlijdt actrice Yvonne Verbeeck. Zij werd 98. In de sketches van Gaston en Leo was ze een vaste waarde. Op de Markt van Rumst staat een bronzen beeld van haar.

Het is precies 10 jaar geleden vandaag in 2011 dat de allerlaatste aflevering van FC De Kampioenen te zien is op de vrt. De heruitzendingen niet meegerekend. De eerste aflevering van 21 jaar eerder op 6 oktober 1990 was niet meteen een succes. Dankzij de toen populaire Jacques Vermeire won de nieuwe tv-serie mondjesmaat kijkers. In de eerste aflevering was Pico de allereerste die in beeld kwam. De allerlaatste woorden van de laatste aflevering van vandaag in 2011 waren voor Boma. En zijn woorden waren ‘Tournée Générale, mijn gedacht!’

In 2009 overlijdt actrice Wendy Richard, beter bekend als Miss Brahms in de komische tv-serie Are you being served? Ze werd 65. Ze overleefde twee keer borstkanker.

Een zware storm zorgt in 1990 voor veel schade in heel het land. In Koksijde worden rukwinden tot 140 km/u. genoteerd, in Zaventem zelfs tot 159 km/u.

Vandaag een halve eeuw geleden in 1971 overlijdt de Franse filmacteur Fernandel. De komiek raakte bekend in de rol van pastoor Don Camillo die komische dialogen voerde met Jezus aan het kruis. Zijn grote tanden maakten hem herkenbaar.

En dag op dag tien jaar eerder in 1961 overlijdt koning Mohammed V van Marokko aan een hartaanval na een operatie. Hij werd 51. Mohammed V was de eerste die de titel van sultan verving door die van koning.

In 1945 wint Jean Bogaerts de allereerste Omloop Het Volk. De koers heette dan nog De Omloop van Vlaanderen, maar langer dan twee jaar duurde dat niet. In de beginjaren koerste men van Gent naar Gent met aankomst in ‘t Kuipke. Het is tot op vandaag nog altijd de opener van het wielerseizoen in ons land en die heet nu Omloop Het Nieuwsblad.

In 1815 ontsnapt Napoleon uit zijn verbanning op het eiland Elba. In Frankrijk nam hij dan voor 100 dagen de macht opnieuw in handen, maar de nederlaag in de Slag bij Waterloo in datzelfde jaar 1815 betekende zijn definitieve einde. Hij werd dan opnieuw verbannen, maar dan wel 8000 km verder, naar het Britse eiland Sint-Helena. Daar overleed hij dan 5,5 jaar later in 1821 vermoedelijk aan maagkanker.

Voila. Maandag hebben we een nieuwe afspraak in de tijd meer bepaald 1 maart 2004. Dan begint het proces Dutroux. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 maart hoor je maandag in een nieuwe TM.