Vr1dec

De Witte is de eerste bekende Belgische bioscoopfilm met geluid die vandaag in 1934 in première gaat. Het was een zwart-wit-film gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Ernest Claes. Een jaar na het overlijden van Claes, kwam er in 1969 de tv-serie ‘Wij, Heren van Zichem’ over drie van zijn verhalen, nl. Het leven van Herman Coene, Het Kosthuis Fien Jansens en De Witte. In 1980 maakte Robbe De Hert de kleurenversie van de bioscoopfilm ‘De Witte van Sichem’.

 

De voorrang aan rechts is vanaf 1 december 1961 een nieuwe verkeersregel. En die is duidelijk: als er géén verkeersbord staat op jouw weg en er zijn geen verkeerslichten of een agent die het verkeer regelt, heeft het voertuig dat van rechts komt, voorrang. De voorrang aan rechts kan ook met een verkeersbord worden aangeduid.

 

De Gentse acteur en auteur Romain Deconinck is vandaag overleden in 1994. Hij was bekend als regisseur van Slisse & Cesar en De Kolderbrigade waarin hij zelf ook de hoofdrol speelde samen met Gaston & Leo én zijn derde vrouw Yvonne Delcour, Adrie in De Kolderbrigade. Op tv vertolkte hij ook Titten in de ‘Filosoof van Hagen’. In de Urbanusfilm Koko Flanel was hij de vader van Urbanus. Romain Deconinck was ook auteur van verschillende toneelstukken zoals ‘Mannen met Baarden’. 

 

Vanaf vandaag in 2004 is het verboden om tabak te verkopen aan jongeren onder de 16. 15 jaar later, in 2019, werd die leeftijdsgrens dan opgetrokken tot 18. Let wel, het is de jongere niet verboden om tabak te kopen en te roken. Het verbod ligt alleen bij de verkoper. En inbreuken op die wet kunnen alleen op heterdaad worden vastgesteld.

 

Sinds 1 december vorig jaar (2022) zit André Gyselbrecht van de kasteelmoord in Wingene de rest van zijn straf uit met enkelband. Gyselbrecht liet tien jaar eerder zijn schoonzoon ombrengen. Gyselbrecht werd veroordeeld tot 21 jaar cel. Hij zat intussen al ruim een derde van zijn straf uit. Eerder kreeg hij al een andere gunstmaatregel, waardoor hij af en toe voor anderhalve dag de gevangenis mocht verlaten. 

 

De Nederlandse wielrenster Annemiek van Vleuten krijgt de Velo d’Or, vandaag precies een jaar geleden (2022). Dat is de prijs voor de beste renster van het voorbije jaar. In dat jaar, 2022, was zij eerste in Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk. Ze werd bovendien ook in 2022 wereldkampioen. De Velo d’Or 2022 voor de mannen ging naar Remco Evenepoel.

 

Maandag is het 30 jaar geleden, in 1993, dat rockmuzikant en componist Frank Zappa overleden is. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma2dec

Vandaag vijf jaar geleden, op 2 december 2019, is Michel Lelièvre vroegtijdig vrij onder voorwaarden. De gewezen handlanger van Marc Dutroux kreeg 15 jaar eerder, in 2004, 25 jaar cel voor onder meer foltering en opsluiting van vier meisjes. Twee van hen, An Marchal en Eefje Lambrecks, overleefden de gruwel niet. Lelièvre zat 23 jaar in de cel, voorhechtenis inbegrepen. De ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, is intussen al definitief vrij sinds eind augustus 2022.

Vandaag precies 30 jaar geleden, in 1994, wordt in ons land de alcoholgrens verstrengd van 0,8 promille naar 0,5. Voor beroepschauffeurs staat de limiet sinds 2015 op 0,2 promille wat eigenlijk een nultolerantie is. Dronkenschap achter het stuur werd strafbaar in 1939. In 1958 werd de wettelijke alcoholgrens en de bloedproef verplicht. Bij de invoering van het rijbewijs in 1963 werd ook de mogelijkheid van intrekking voorzien.

Het is exact 30 jaar geleden in 1994 dat het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro zinkt na een brand die al twee dagen duurt. 579 opvarenden konden het schip verlaten. Voor twee Britten en twee Nederlanders kwam alle hulp te laat. De Achille Lauro raakte bekend door de Palestijnse kaping van 1985, waarbij de Amerikaanse jood Leon Klinkhoffer werd doodgeschoten en in zijn rolstoel overboord werd gegooid.

In 1982 overlijdt de Britse komiek Marty Feldman aan een hartaanval tijdens de opnames van de film Yellowbeard. Zijn uitpuilende ogen waren zijn handelsmerk. We blijven de acteur het best herinneren als Igor in de filmparodie Young Frankenstein. Marty Feldman werd 48.

Dag op dag 220 jaar geleden, in 1804, wordt Napoleon Bonaparte tot keizer gekroond in de Notre-Dame in Parijs. Napoleon I was de eerste Franse keizer in 1000 jaar.

In 1594 overlijdt de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator, vandaag dus 430 jaar geleden. Hij paste als eerste een hoekgetrouwe kaartprojectie toe, wat nu de mercatorprojectie wordt genoemd. Hij introduceerde ook het woord atlas. Toen bevatte die àlle kaarten, zowel van het heelal als van de aarde. Hij heeft een standbeeld in Rupelmonde.

Morgen is het 40 jaar geleden, in 1984, dat in Bhopal in India, 40 ton van een giftig product ontsnapt uit het pesticide-bedrijf Union Carbide. 6000 mensen stierven. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Di3dec

In 1965 komt het album Rubber Soul van The Beatles op de markt. Het vormde de overgang van de brave Beatles met pak en das, naar The Beatles van Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band met lange haren en snor al dan niet met baard. Op de lp Rubber Soul staan nummers zoals Michelle, Drive my car, Norwegian Wood, Girl en In my life.

Op 3 december 1967 vindt de eerste geslaagde harttransplantatie plaats. Het was de Zuid-Afrikaanse chirurg Christiaan Barnard die de operatie uitvoerde in Kaapstad. Een man van 55 kreeg het hart van iemand die om het leven was gekomen bij een auto-ongeluk. De man met het nieuwe hart overleed aan een longontsteking 18 dagen na de operatie. Voor de wetenschap in 1967 was dit toch al een prestatie te noemen.

Op 3 december 1976 maakt de groep Pink Floyd de fotosessie voor de cover van hun bekende album Animals. Je weet wel, de oude kolencentrale met tussen de vier hoge schoorstenen het vliegende varken. Tijdens de fotosessie langs de Theems in London raakte de 12 m lange ballon in de vorm van een varken, los en zweefde die in de aanvliegroute van Heathrow. Het varken bereikte een hoogte van 6 km voor het weer naar beneden kwam.

Op 3 december 1984 sterven meer 6000 mensen in Bhopal in India door een lek in het pesticide-bedrijf Union Carbide, vandaag precies 40 jaar geleden. Door een fout ontsnapte 40 ton van een giftig product. De dag zelf al stierven meer dan 2000 mensen van de gifwolk. In 1989, vijf jaar na de ramp, werd een schikking overeengekomen, waarin Union Carbide 470 miljoen dollar aan schadevergoeding betaalde. Volgens het bedrijf was terrorisme en industriële sabotage de schuld van de ramp.

De Britse technicus en programmeur Neil Papworth verstuurt vanop zijn computer de allereerste sms. De 22-jarige man stuurde de vroege kerst-boodschap ‘Merry Christmas’ naar zijn baas vandaag in 1992.

Op 3 december 1999 is Scatman John aan longkanker overleden, vandaag een kwarteeuw geleden. Hij werd 57. We kennen de stotterende zanger van Scatman’s world en van ski-ba-bop ba-dop-bop, maar dan wel vijf keer rapper.

Heb je deze TM net gemist? Dan verwijs ik je graag naar onze website RT.be. Op 4 december 1999 traden kroonprins Filip en prinses Mathilde in het huwelijk, morgen dus precies 25 jaar geleden. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Wo4dec

In 2022 is ondernemer Ludo Van Thillo overleden. Hij stond in de jaren 70 en 80 aan de basis van het media-imperium DPG Media dat zijn zoon Christian later uitbouwde. Bekende merken van DPG zijn het HLN, Dag Allemaal, Humo, De Morgen, Story, VTM, Qmusic en Joe.

In 2015, overlijdt 7-voudig wereldkampioen veldrijden Erik De Vlaeminck, jongere broer van Roger De Vlaeminck. Erik De Vlaeminck was vier keer Belgisch kampioen veldrijden. Hij werd 70.

Willem Duyn overlijdt in 2004, vandaag 20 jaar geleden. Hij was beter bekend als Mouth van het duo Mouth&McNeal, dat in 1974 met ‘I see a star’ derde eindigde op het Eurovisiesongfestival, dat dan gewonnen werd door Abba met Waterloo.

Op 4 december 1999 treden kroonprins Filip en prinses Mathilde in het huwelijk, vandaag dus precies 25 jaar geleden. Mathilde is logopediste en master in de psychologie. Op het huwelijk droeg ze de kanten sluier van haar schoonmoeder koningin Paola. Haar huwelijksboeket schonk ze als devotiegeschenk aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Zowel Filip als Mathilde hebben een voornaam die je zowel in het Nederlands als in het Frans kan uitspreken. Zij is onze eerste koningin die in België geboren is.

Vandaag in 1980 maakt Led Zepplin officieel bekend dat de groep ermee stopt. Dat was een rechtstreeks gevolg van het overlijden van drummer John Bonham eind september. ‘Stairway to heaven’ van Led Zepplin is een geliefd nummer in de eindejaarslijsten.

In 1953 is het op 4 december behoorlijk warm met 17°C op de thermometer.

In 1952 vallen in London op 4 december voor het eerst doden door een combinatie van rook en mist in de stad. Sindsdien spreekt men van smog.

Op 4 december 1918 ligt het eerste nummer van de krant De Standaard in de winkel. De krant vond zijn wortels in de Eerste Wereldoorlog. Het werd opgericht in mei 1914. Wegens de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog verscheen de eerste krant pas 4,5 jaar later, op woensdag 4 december 1918. 

In 1917 ligt ons land bedekt onder een witte laag sneeuw. In Bokrijk is die 28 cm dik. In de Ardennen is die zelfs 40 cm.

Morgen is het precies tien jaar geleden, in 2014, dat koningin Fabiola is overlijden. Ze was de vijfde koningin van ons land, aan de zijde van koning Boudewijn. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Do5dec

In 2022 begint het assisenproces tegen tien verdachten van de terroristische aanslagen op Brussels Airport en het metrostation van Maalbeek van 22 maart 2016. Het proces had drie maanden eerder al moeten beginnen, maar werd uitgesteld, omdat de beschuldigden niet wilden verhoord worden in individuele glazen boxen. De glazen boxen werden afgebroken en vervangen door een nieuwe box. Negen maanden later, op 15 september in 2023, kregen drie beschuldigden levenslang, kreeg Mohamed Abrini -de man met het hoedje- 30 jaar cel, en nog twee anderen 20 en 10 jaar. Twee beschuldigden kregen geen bijkomende straf, waaronder Salah Abdeslam. Hij kreeg eerder al levenslang voor de aanslagen in Parijs.

Na een reis door de ruimte van zes jaar en meer dan vijf miljard kilometer brengt een Japanse ruimtesonde monsters uit de ondergrond van een asteroïde naar de aarde. Dat is de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurt, vandaag in 2020. De ruimtesonde zelf is doorgevlogen op weg naar twee nieuwe asteroïden die het in 2026 en 2031 zal bereiken.

In 2014 overlijdt koningin Fabiola Mora y Aragon, vandaag dag op dag tien jaar geleden. De Spaanse gravin trouwde met koning Boudewijn in 1960. Ze werd dan de vijfde koningin van ons land. Fabiola raakte enkele keren zwanger. Toch bleef het koningspaar kinderloos. Ze schreef ook twaalf sprookjes in het Spaans, in het Nederlands vertaald als De twaalf wonderlijke sprookjes van Koningin Fabiola. De attractie ‘De Indische Waterlelies’ in de Efteling is een van de twaalf sprookjes. Koningin Fabiola werd 86.

Vandaag in 2013 overlijdt Nelson Mandela, gewezen president van Zuid-Afrika en nobelprijswinnaar voor de vrede. In 1963 werd hij opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. In 1990 kwam hij vrij. Zijn levenlang streed hij tegen het apartheidsregime in zijn land.

Tweevoudig winnaar van De Ronde van Frankrijk en winnaar van Parijs-Roubaix, Sylvère Maes, overlijdt in 1966. Hij werd 57.

5 december 1791 is de sterfdag van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij was een wonderkind dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Hij was een veelzijdig componist. Samen met Bach en Beethoven wordt hij beschouwd als de componist die nieuwe muzikale concepten bedacht en een invloed uitoefent op vele componisten. Amadeus Mozart werd 35.

Op sinterklaasdag in 2011 ligt er in het schoentje van Elio Di Rupo een regering, want na 541 dagen formatie hebben we eindelijk weer een federale regering. Dat is voor morgen in een nieuwe TM. 

Vr6dec

Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine verkiest Taylor Swift tot ‘Person of the Year’ als enige soloartiest, ooit vandaag in 2023. De Amerikaanse zangeres kreeg die voor haar grote invloed en prestaties in de muziek- en entertainmentindustrie. In 2023 brak ze talloze records, vulde ze stadions met haar Eras Tour en bracht ze meerdere nummer 1 albums uit. Haar vermogen om kunst en gewiekstheid als zakenvrouw samen te brengen, was een meerwaarde voor de titel ‘Person of the Year’. De winnaar kan een persoon, groep, idee, plaats of machine zijn die ‘for better or for worse’ de meeste invloed heeft gehad op het afgelopen jaar.

In 2011 vindt Elio Di Rupo in zijn schoentje een nieuwe regering. Na een recordformatie van 541 dagen hebben we eindelijk weer een federale regering. Het was niet alleen een record voor ons land, maar ook voor Europa en zelfs wereldwijd. Bijgevolg staat ons land vermeld in het Guiness Book of Records. En het meest verrassende was nog in dat anderhalf jaar, dat de burger nauwelijks last ondervond van een land zonder federale regering.

De gewezen doelman en bondscoach Raymond Goethals is overleden in 2004, vandaag 20 jaar geleden. Op zijn palmares staat ook trainer van Standaard Luik, Anderlecht en Olympique Marseille. Goethals was bij het grote publiek bekend voor zijn sappig Brussels dialect. Hij raakte ook een paar keer betrokken bij omkoopschandalen.

Op sinterklaasdag in 1989 heeft vrt-omroeper Gert Verhulst een hondje mee in de studio om de kinderprogramma’s aan te kondigen. De stem van Samson was de poppenspeler Danny Verbiest. Vandaag 35 jaar geleden. En the rest is history.

Ook op 6 december, maar dan wel in 1988, is zanger Roy Orbison overleden. Zijn naam blijft vereeuwigd aan de evergreens Pretty Woman, Only the Lonely en You got it. 

In 1953 is het behoorlijk warm met 15°C in de Ardennen. En hopelijk hadden de sint en toen nog zwarte pieten in 1933 anti-slips aan, want dan vriest het -10°C.

Op sinterklaasdag in 1941 trouwt koning Leopold 3de met prinses van Retie, Lilian Baels. Het kerkelijk huwelijk vond voor het burgerlijk huwelijk plaats. Dat gebeurde snel en discreet op een geheime plaats. Het huwelijk was immers controversieel, onder meer wegens het plotse overlijden van koningin Astrid. Het burgerlijk huwelijk tussen weduwnaar Leopold en Lilian Baels volgde later, op 11 december 1941, om de wettelijke formaliteiten te vervullen.

Maandag tijdreizen we onder meer naar het jaar 425 als de KU Leuven wordt opgericht. Dat is voor maandag in een nieuwe TM.

Do7dec

In 1941 bombardeert Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawai. Drie weken eerder had de Amerikaanse ambassadeur in Japan, het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken hiervan verwittigd. Maar de telegram werd niet au-sérieux genomen. Toch zei Amerika verrast te zijn toen de Japanners vandaag in 1941 aanvielen. Door die zogenaamde verrassingsaanval kwam Amerika in de Tweede Wereldoorlog terecht. De aanval van Japan was bedoeld om het grootste deel van de Amerikaanse vloot te vernietigen, zodat Japan vrij spel zou hebben in de Stille Oceaan. Bij de aanval kwamen 2402 Amerikanen om het leven. Aan de Japanse kant vielen slechts 65 slachtoffers. Uiteindelijk dropte Amerika vier jaar later, in 1945, twee atoombommen op Japan.

Op 7 december 1971 wordt het Vlaams Parlement opgericht. Het heette dan nog de Nederlandse Cultuurraad. Vanaf 1980 werd dat de Vlaamse Raad en vanaf 1996 het Vlaams Parlement. Het jaar daarvoor, in 1995, vond voor het eerst een eigen verkiezing plaats. Daarmee kwam een eind aan het dubbelmandaat, want de Vlamingen uit het federale parlement kregen een zitje in het Vlaams Parlement. De verkiezing voor het Vlaams Parlement is 5-jaarlijks en kan niet ontbonden worden. De volgende verkiezing vindt plaats in 2024.

Vandaag in 1972 vertrekken voor de laatste keer drie astronauten naar de maan. Het was ook de laatste keer dat de SaturnusV-raket werd gelanceerd. Met Apollo 17 reisden ook vijf muizen mee die na hun terugkomst op aarde het laboratorium ingingen. Apollo 17 nam tijdens de reis foto’s van de aarde. Die zijn tot op vandaag nog altijd de laatste foto’s van de aarde door mensen gefotografeerd vanuit de ruimte. Alle recentere opnames van de aarde zijn genomen door satellieten.

Nog nieuws van de Nasa in 1993, want dan repareren astronauten de ruimtetelescoop Hubble, vandaag dus precies 30 jaar geleden. Dat gebeurde aan een snelheid van 27 000 km/u ofwel 7 km/seconde. De dan gloednieuwe Hubble keek wat scheel en moest daarom een nieuwe lens krijgen. De restauratie duurde een paar dagen. Hubble heeft er intussen (2022) een grote broer bij, nl. de ruimtetelescoop James Webb.

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1980 als John Lennon wordt vermoord. Meer van dit hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr8dec

The Eagles brengen in 1976 hun allerbekendste lp, Hotel California, uit. Op de cover staat het ‘Beverly Hills Hotel’ in Californië. Het werd een van de best verkochte albums. Toch vormde het album een breekpunt in de carrière van de groep. Ruzies zorgden uiteindelijk voor het einde van The Eagles. Na 14 jaar stond de Amerikaanse groep weer op de planken. 

45 jaar geleden in 1978 is 8 december de sterfdag van Golda Meïr, gewezen premier van Israël. Tijdens haar regeerperiode gebeurde de gijzeling tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Elf Israëlische atleten en officials werden vermoord door de Palestijnen van Yasser Arafat.

Vandaag in 1980 wordt John Lennon doodgeschoten voor zijn huis aan het Dakota-gebouw in New York. Het motief van de moordenaar, Mark David Chapman, was bekend worden. Bij het verlaten van zijn huis signeerde John Lennon voor zijn moordenaar een exemplaar van zijn album Double Fantasy, terwijl een andere man een foto hiervan nam. ’s Avonds iets voor 11u, werd Lennon door Chapman neergeschoten met vier kogels. De as van John Lennon werd uitgestrooid in Central Park waar nu Strawberry Fields memorial is. John Lennon werd 40. 

In 1991 tekenen de leiders van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne het Akkoord van Bialowieza. Daarmee kwam een einde aan 69 jaar Sovjet-Unie en begon het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. De kernramp van Tsjernobyl in Oekraïne was het begin van het einde van de Sovjet-Unie wegens geen beleid en geen of foute communicatie naar de bevolking, bewust of onwetend. Vooral Wit-Rusland was het slachtoffer van de kernramp.

John Glenn, de oudste astronaut in de ruimte ooit, overlijdt op 8 december 2016. Hij werd 95. Op zijn 77ste vloog hij nog mee met de Space Shuttle. Hij behoorde tot de allereerste zeven astronauten van de Nasa, de zogemaande Mercury Seven. John Glenn was de eerste Amerikaan in een baan om de aarde in 1962. Een jaar eerder was de Russische kosmonaut Joeri Gagarin de allereerste mens in de ruimte.

Maandag is het 20 jaar geleden, in 2003, dat actrice Ann Petersen is overleden. Je hoort het maandag in een nieuwe TM.

Ma9dec

In 2019 is de Zweedse zangeres Marie Fredriksson van de popgroep Roxette overleden, vandaag vijf jaar geleden. In 2002 kreeg ze een hersentumor. Na een zware behandeling en revalidatie kwam ze terug als zangeres en werd ze in 2005 kankervrij verklaard. Roxette had een boontje voor ons land. De 30ste verjaardag van de groep werd gevierd in de Lotto Arena in Antwerpen in 2015. Sinds 2016 ging het opnieuw slechter met haar gezondheid. Marie Fredriksson overleed dus drie jaar later vandaag in 2019. Ze werd 61.

Op 9 december 2012 is de Fyra de nieuwe hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam. Die kwam in de plaats van de Beneluxtrein. Maar vanaf dag één kreeg de Fyra af te rekenen met pannes. De internationale treindienst tussen Amsterdam en Brussel werd na amper 40 dagen stopgezet, wegens dagelijkse mankementen aan de software, maar ook door de koude. Eén treinstel verloor zelfs een bodemplaat. De NMBS kon de bestelling van de Fyra-treinstellen nog net annuleren.

Op 9 december 2010 krijgt Jim Morrison postuum excuses van de staat Florida. De zanger van The Doors heeft het niet meer geweten, want hij was dan al 39 jaar overleden. Tijdens een concert in Miami, op 1 maart 1969, werd Jim Morrison opgepakt voor exhibitionisme, schennis van de goede zeden en openbare dronkenschap. Tijdens het concert zou hij onder meer zijn penis getoond hebben aan het publiek. Nog voor hij naar de gevangenis moest, stierf hij in zijn bad in 1971.

In 1991 wordt het Verdrag van Maastricht van kracht. De toenmalige Europese leiders zetten hiermee een grote stap in de Europese integratie. Het betekende immers het begin van de Europese Unie en van de euro.

9 december 1641 is de sterfdag van de Vlaamse schilder Antoon van Dyck. De barokschilder was een leerling van Pieter-Paul Rubens. Een bekend schilderij van Van Dyck is de Kruisiging. Hij portretteerde dikwijls mannen met korte, puntige baarden die in het Engels een Van Dike werden genoemd. Antoon van Dyck ligt begraven in St-Pauls Cathedral in Londen.

In het jaar 425 wordt de KU Leuven opgericht, vandaag dus exact 1600 jaar geleden. Nu is het de grootste Nederlandstalige universiteit van de Lage Landen. Luc Sels is sinds 2017, rector van de KU Leuven.

Belg Henri La Fontaine kreeg in 1913 de Nobelprijs voor de Vrede, onder meer voor het universeel stemrecht, het recht op onderwijs, vrouwenrechten en de arbeidsreglementering. Dit is voor morgen in een nieuwe TM.

Di10dec

Op 10 december 1865 overlijdt onze eerste koning Leopold I. Leopold van Saksen-Coburg-Gotha legde de eed af als allereerste koning van België op 21 juli 1831. Ons land was dan al één jaar onafhankelijk. Zijn leven lang vocht koning Leopold I om de Nederlanders buiten te houden. Hij wou van zijn klein landje een sterke staat maken. Onder zijn bewind kreeg België de eerste spoorlijn van Europa. Zijn eerste vrouw en zoon stierven in het kraambed. Hij kwam die schok nooit helemaal te boven. In zijn tweede huwelijk, een verstandshuwelijk eigenlijk, met Louise-Marie van Orléans had hij drie zonen en een dochter, waaronder kroonprins Leopold II. 

10 december in 1896 is de sterfdag van de Zweedse chemicus en industrieel Alfred Nobel. Zijn bekendste uitvinding was het dynamiet, waardoor de mijnontginning een minder zware arbeid werd. Hij had wel nooit gedacht dat zijn uitvinding ook als wapen kon worden gebruikt. Daarom wou hij het goed maken door zijn kapitaal te besteden aan de nobelprijzen. De eerste prijzen kwamen er pas vijf jaar na zijn overlijden. De Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen ontving in 1901 de allereerste Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn ontdekking van de röntgenstralen. Henri Dunant kreeg de allereerste Nobelprijs voor de Vrede voor de oprichting van het Rode Kruis. Belg Henri La Fontaine kreeg in 1913 de Nobelprijs voor de Vrede onder meer voor het universeel stemrecht, het recht op onderwijs, vrouwenrechten en de arbeidsreglementering.

40 jaar geleden, vandaag in 1984, krijgt Desmond Tutu de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid. 

En 15 jaar geleden, vandaag in 2009, ontvangt de kersverse Amerikaanse president Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg die voor “zijn uitzonderlijke inspanningen ter versterking van de internationale diplomatie en de samenwerking tussen de volkeren”. Obama voelde er zich niet goed bij, omdat hij als president nog maar weinig had bereikt. De oud-directeur van het Noorse Nobelinstituut verklaarde zes jaar later, in 2015, dat het hem speet dat de Vredesprijs in 2009 naar Barack Obama was gegaan.

Op 11 december 2003 is actrice Ann Petersen overleden. Ze werd bekend als Mevrouw Jeannine in Samson & Gert, ‘ons moe’ in Thuis, en Paulette in Pauline en Paulette, om er maar enkele te noemen. Dat is voor morgen in de TM. Meer van dit hoor je in de podcast van de TM op RT.be.

Wo11dec

Vandaag in 2003, is actrice Ann Petersen overleden. Bij het jonge publiek werd zij bekend als Mevrouw Jeannine in Samson & Gert. Ze blijft ook vereeuwigd als ‘Ons moe’ in Thuis, en als Paulette in de kortfilm Pauline en Paulette. Ook in de Urbanusfilms Hector en Koko Flanel speelde ze een hoofdrol. 

In 1995 gaat Jean-Pierre Van Rossem voor vijf jaar de cel in. De veroordeling werd in beroep en in cassatie bevestigd. Van Rossem werd schuldig bevonden aan schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen en het uitgeven van ongedekte cheques, tijdens zijn activiteiten met zijn firma Moneytron. Na drie jaar kwam hij vervroegd vrij. In november 2018 werd hij nog eens veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.  Kort na deze veroordeling overleed hij. Hij stierf een natuurlijke dood, hoewel hij kort daarvoor had geïnsinueerd er zelf een einde aan te maken.

In 1994 overlijdt de Poolse generaal Stanislav Maczek, vandaag dus 30 jaar geleden. Hij was de bevrijder van onder meer Tielt in de Tweede Wereldoorlog. Hij sprak Nederlands wat hem bij de bevrijding, in 1944, sympathiek maakte. Hij studeerde taalwetenschappen aan de universiteit in Oekraïne. Tot aan zijn dood, vandaag in 1994, woonde hij in Schotland. Maczek ligt begraven op het Pools militaire kerkhof in Breda in Nederland. Generaal Maczek werd 102.

Vandaag in 1972 landen voor de laatste keer mensen op de maan. Twee astronauten van Apollo 17 bleven er drie dagen. Met een maanjeep legden ze een afstand van 35 km af om 108 kg maanstenen te verzamelen. Twaalf astronauten hebben op de maan gewandeld in drie jaar tijd. De resterende drie geplande maanvluchten Apollo 18, 19 en 20 werden geannuleerd, wegens te veel geld nodig voor de Vietnamoorlog. 

In 1936 doet Koning Edward Vlll afstand van de Engelse troon. Hij was dan bijna een jaar koning. De reden voor zijn troonsafstand was de bekendmaking van zijn huwelijk met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson die niet van adel was. Als koning was hij ook leider van de Anglicaanse kerk en die zou Wallis Simpson nooit als koningin kunnen accepteren. Edward koos dan maar voor het huwelijk boven de troon. Zijn broer werd dan koning George VI, vader van Queen Elizabeth en grootvader van King Charles. Eduard trouwde met Wallis Simpson in Frankrijk. Hij overleed in Parijs in 1972.

In 2021 wordt Max Verstappen voor het eerst wereldkampioen in de Formule 1. Dat is voor morgen in een nieuwe TM, zelfde uur.

Do12dec

Net voor de Eerste Wereldoorlog wordt vandaag in 1913, de Mona Lisa teruggevonden in het Italiaanse Florence. Twee jaar eerder was het schilderij uit het Louvre in Parijs gestolen. De dief was de Italiaanse glazenier Vincenzo Peruggia. Hij verstopte zich in het Louvre in een bezemkast en was op de sluitingsdag met het schilderij onder zijn jas, het museum uitgelopen. Hij bewaarde het twee jaar in een houten koffer onder zijn bed in een logement in Parijs. Dan keerde hij terug naar Italië en bood de Mona Lisa te koop aan bij een antiquair. Daar liep hij tegen de lamp, vandaag dus in 1913. Peruggia werd veroordeeld tot één jaar cel, die later werd verminderd tot zeven maanden. 

Louis Zimmer overlijdt in 1970. Deze Belgische horlogenmaker en amateur-astronoom schonk zijn naam aan de Zimmertoren in Lier. Een half jaar voor zijn overlijden kreeg hij de titel van ere-burger van Lier.

In 2003 is Mick Jagger van The Rolling Stones door Prins Charles tot ridder geslagen. De kniebuiging van Mick Jagger gebeurde niet in aanwezigheid van de Queen, wegens geen tijd en afwezig.

In 2007 overlijdt Ike Turner, de mannelijke helft van Ike & Tina Turner. Ze waren ook een tijdlang getrouwd, maar Ike mishandelde zijn Tina. Zo erg zelfs, dat ze een zelfmoordpoging ondernam. Tina Turner had, zonder haar Ike, nog een grotere carrière tot aan haar dood op 24 mei 2023.

Het Akkoord van Parijs is een internationaal verdrag dat op 12 december 2015 is aangenomen tijdens de 21e VN-klimaatconferentie in Parijs. Het doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C met inspanningen om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C. Landen die het Akkoord van Parijs hebben ondertekend, moeten nationale inspanningen leveren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Maar de bijdragen van de landen zijn vrijwillig en niet bindend, wat de vraag oproept of de gezamenlijke inspanningen voldoende zullen zijn om de doelen van het akkoord te bereiken. 

In 2021 wordt Max Verstappen voor het eerst wereldkampioen in de Formule 1. Louis Hamilton werd hierdoor géén wereldkampioen en kon zo zijn record met Schumacher niet breken.Verstappen werd intussen al voor de vierde keer op rij wereldkampioen Formule 1.

Morgen zelfde tijd hebben wij een afspraak met de rijkswachters die bij een huiszoeking ten huize Marc Dutroux de stemmen van Julie en Melissa niet horen.

Vr13dec

ENGIE en de Belgische regering tekenen vandaag in 202een overeenkomst om de kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, met tien jaar te verlengen tot 2035. Dat betekent dat na 2025, nog twee resterende kernreactoren van de zeven in ons land, actief zullen zijn. De eerste, Doel 3, werd van het elektriciteitsnet gehaald in september 2022. De tweede was Tihange 2 begin 2023. In 2025 sluiten dan nog eens drie kernreactoren. 

In 2018 is Jean-Pierre Van Rossem overleden. Hij sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid. De ex-beursgoeroe en ex-politicus van 73 leefde teruggetrokken in een appartementje in Kapelle-op-den-Bos. Bij de eedaflegging van koning Albert II riep Van Rossem ‘Vive la Republique Europe’. In 1995 ging hij voor vijf jaar de cel in, wegens fraude met zijn firma Moneytron. Na drie jaar kwam hij vervroegd vrij. In zijn laatste levensjaar, in 2018, werd hij nog eens veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf voor belastingfraude en oplichting.

Het is voorpaginanieuws in 2011. In Luik pleegt een vervroegd vrijgelaten crimineel van 33, tijdens een kerstmarkt, een aanslag met granaten en geweren. Er vielen zes doden: twee tieners van 15 en 17, een peuter van 17 maanden, een bejaarde vrouw van 75 en een jongen van 20. De dader pleegde op het plein zelfmoord. 

Het zit vooraan in het nieuws van 13 december 1995. Tijdens een huiszoeking bij Marc Dutroux, acht maanden voor zijn arrestatie, hoort rijkswachter René Michaux de stemmen van de meisjes Julie en Melissa niet. Een week na de eerste huizoeking volgde een tweede, maar ook zonder resultaat. In 1996 was er dan nog een derde huiszoeking van twee dagen met acht rijkswachters, twee personen van het labo en een speurhond. De beruchte kelder werd uiteindelijk pas gevonden toen Dutroux zélf hen vertelde waar die was.

In 1968 vriest het 5° onder nul in Koksijde. En het weer is uitzonderlijk, een jaar eerder op 13 december in 1967, want dan worden we wakker met 12 cm sneeuw.

Maandag is het net 80 jaar geleden, op 16 december 1944, dat het Ardennenoffensief begint als de laatste grote verrassingsaanval van Hitler. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Do14dec

Vandaag in 2019 is kunstenaar-beeldhouwer Panamarenko overleden. Hij maakte veel kunstwerken die met vliegen te maken hadden. Panamarenko was een samentrekking van Pan American Airlines and Company. Zijn echte naam was Henri Van Herwegen. De inspiratie voor zijn pseudoniem ontstond toen hij op de radio Ponomarenko hoorde, de Russische oud-generaal uit de Koude Oorlog. De liefde voor techniek en bouwen kreeg hij mee van zijn vader en grootvader, die respektievelijk elekro-ingenieur en architect waren. Panamarenko werd 79.

In 2017 is acteur Marc Van Eeghem overleden. Vijf jaar eerder in 2012 maakte hij bekend aan prostaatkanker te lijden. Hij overwon die ook een tijdlang. We blijven Marc Van Eeghem onder meer herinneren als Jan de Ridder in de tv-serie De Parelvissers. Hij was de broer van Kurt Van Eeghem.

De Franse president Jacques Chirac opent in 2004 het viaduct van Millau over de rivier de Tarn in Zuid-Frankrijk. Het is de hoogste viaduct ter wereld, nl. 343 meter en ligt op de autosnelweg van Clermont-Ferrand en Montpellier. Dat is een belangrijk deel van de route van Parijs naar Zuid-Frankrijk.

In 1990 schenkt Michael Gorbatsjov zijn Nobelprijs voor de Vrede aan medische centra in Rusland. Dat was een bedrag van een half miljoen euro. Gorbatsjov kreeg de Nobelprijs voor zijn inzet voor het einde van de Koude Oorlog tussen Oost en West, én tussen Oost- en West-Duitsland, toen nog twee aparte landen. Ongewild had hij op die manier ook het einde van de politieke almacht van de communistische partij én het einde van de Sovjet-Unie op zijn naam geschreven.

In 1977 vindt de première plaats van de film Saturday Night Fever. John Travolta vertolkte de rol van een probleemjongere uit Brooklyn in New York. Om zijn problemen te vergeten, ontpopte hij zich tot de koning van de dansvloer. De filmmuziek was van The Bee Gees. Met de film Saturday Night Fever werd de discomuziek geboren.

De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen is de eerste mens op de Zuidpool in 1911. Hij moest er drie dagen blijven om met de nodige astronomische metingen van toen, zijn precieze locatie te kunnen bepalen. Bij zijn vertrek liet hij in een tent een brief achter voor de koning van Noorwegen, Haakon VII. Dat deed Roald Amundsen uit voorzorg voor het geval hij de terugtocht niet zou overleven.

Op 15 december 1916 eindigt de Slag bij Verdun. Dat was de langste veldslag van de Eerste Wereldoorlog. Je vermeent er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr15dec

Vorig jaar (2022) is Karel Anthierens overleden. In 1960 ging hij aan de slag als redacteur bij Humo, waar zijn broer Jef hoofdredacteur was. Vijf jaar later, in 1965, volgde hij zijn broer op, tot hij in 1969 werd opgevolgd door Guy Mortier. Karel Anthierens volgde zijn broer ook nog op als algemeen hoofdredacteur van uitgeverij Dupuis. Vanaf 1974 is hij voor korte of langere periode aan de slag als redacteur, hoofdredacteur of medewerker bij het weekblad De NieuweKnackDe Zwijger, het blad Panorama, de krant Het Volk en Brussel Deze Week. Later werkte hij ook nog voor Het Laatste Nieuws. Karel Anthierens was de broer van Jef en Johan Anthierens. Hij werd 87.

In 1995 vindt het Bosman-arrest plaats. De uitspraak van het Europees Hof van Justitie gaf voetballer Jean-Marc Bosman gelijk die 5 jaar eerder, in 1990, zijn vrijheid opeiste, nadat zijn contract met zijn club was afgelopen. Sinds het Bosman-arrest kunnen clubs geen transfersom meer vragen voor spelers die einde contract zijn en naar een andere club willen. De transfersommen blijven wel bestaan voor spelers die nog niet einde contract zijn. Jean-Marc Bosman haalde het bij de rechter, maar hield er zelf wel een depressie aan over. Na het arrest was hij in geen enkele club nog welkom.

Koning Boudewijn trouwt met de Spaanse gravin Fabiola Mora y Aragon vandaag in 1960. Hij was dan al 9 jaar koning. Zij was 32 en twee jaar ouder dan Boudewijn. Eén jaar na hun huwelijk was ze zwanger, maar ze kreeg een miskraam. Vijf keer was ze zwanger.

Op 15 december 1890 verschijnt de eerste Amerikaanse paper over Privacy. De aanleiding was dat foto’s bij het grote publiek hun intrede deden en die konden wat binnenskamers gebeurde, naar buiten brengen. Ook de roddelpers kreeg een veeg uit de pan in de eerste privacywet van 1890, 133 jaar geleden dus. In de geschiedenis van de fotografie bestond dan de kleurenfoto al en was de filmrol van Kodak de meest recente uitvinding.

Voila. Op 18 december 2014 rolt bij Ford Genk de laatste Ford Mondeo van de band om diezelfde dag nog definitief de deuren te sluiten. Meer hierover maandag in een nieuwe aflevering van de TM.

Vr16dec

De Belgische hockeymannen, de Red Lions, worden in 2018 wereldkampioen. In de WK-finale tegen Nederland stond het na een uur wedstrijd nog altijd 0-0. Dus kwamen er shoot-outs. De Belgen kregen de titel niet cadeau, want de videoref zag bij de winning goal een voetfout. Het was uiteindelijk doelman Vanasch van de Red Lions die in totaal vier ballen van Oranje kon stoppen en zo de titel voor zijn ploeg binnenhaalde. Eindstand 3-2. De Red Lions werden in 2019 ook Europees kampioen en in 2020 Olympisch kampioen.

In 1990 wordt de eerste genetisch gemanipuleerde stier geboren. In het DNA van de Nederlandse stier werd een stukje menselijk-DNA ingebouwd. Daardoor zouden de vrouwelijke nakomelingen melk produceren die kon worden gebruikt voor babyvoeding. Maar dat resultaat bij de 55 nakomelingen van de stier was zeer mager. 

De Amerikaanse acteur Lee Van Cleef overlijdt in 1989. We kennen hem het best als de Slechte in de western ‘The Good, The Bad and The Ugly’ met Clint Eastwoord. Ook in de film ‘For a Few Dollars More’ speelde hij aan de zijde van Clint Eastwood.

Op 16 december 1944 begint de Slag om de Ardennen, ook wel het Ardennenoffensief genoemd. Het was een laatste poging van Hitler om door te stoten naar Antwerpen. Daar viel vandaag in 1944 een V2-raket op de Rex-bioscoop. 567 mensen kwamen hierbij om het leven. De Slag om de Ardennen duurde enkele weken en kostte aan honderdduizend Amerikaanse en Duitse soldaten het leven.

In 1921 overlijdt de Franse componist Camille Saint-Saëns. Zijn meest bekende werken zijn La Danse Macabre en Le Carnaval des Animaux. Deze laatste is een verzameling van humoristische muzikale schetsen. Zelf is componist Camille Saint-Saëns nooit naar een voorstelling geweest, omdat hij vond dat het niet paste bij zijn imago van serieus componist.

In 1631 barst de Vesuvius uit. Het was de tweede grootste uitbarsting van de Italiaanse vulkaan sinds de uitbarsting in het jaar 79 waarbij de Romeinse stad Pompei werd bedolven onder lava en as. Sinds Pompei is de Vesuvius al 9 keer uitgebarsten waarvan de laatste keer in 1944.

Maandag is het een halve eeuw geleden, in 1972, dat de laatste bemande reis naar de maan eindigt. Meer hierover in een nieuwe TM maandag zelfde uur.

Vr17dec

 

Paus Paulus III verstoot Koning Hendrik VIII van Engeland uit de kerk in 1538. De paus deed dit omdat de koning gescheiden was. De vrouw van Hendrik VIII kon hem geen zoon schenken en dus ook geen opvolger. Door het conflict met de paus werd de Anglicaanse kerk afgescheiden van de Roomse kerk. Hendrik VIII had uiteindelijk zes vrouwen, waarvan hij er twee liet onthoofden.

 

 

Op 17 december 1865 wordt Leopold II de tweede koning van ons land. Hij sterft ook op 17 december op zijn 44ste verjaardag in 1909. Leopold II was de stichter én de privébezitter van de Onafhankelijke Congostaat. Een jaar voor zijn dood had de regering de eigendom overgenomen en omgedoopt tot Belgisch Congo. Zelf was hij er nooit geweest. Uiteindelijk zijn er heel veel Congolezen gemarteld en gestorven. Koning Leopold II wordt dan ook beschouwd als de slechtste koning van ons land. Hij wou (tussen 1897 en 1904) ook graag een stukje ‘Belgisch China’. Leopold 2 heeft ook geprobeerd om Zeeuws-Vlaanderen en Nederlands-Limburg te veroveren. Hij maakte die plannen al toen hij nog kroonprins was. Het ging uiteindelijk niet door. Onder zijn beleid kwamen er de Koninklijke Serres van Laken, het Jubelpark en het Park van Tervuren.

 

In 1903 maken de broers Wright de eerste geslaagde vlucht met een vliegtuig. Er waren meerdere pogingen op 17 december 1903. De beste vlucht duurde 59 sec over een afstand van 260 m. Dat is een snelheid van 15,5 km/u.

 

In 1983 vindt een bomaanslag plaats aan het chique Londense warenhuis Harrods. De aanslag werd opgeëist door het IRA, het Iers Republikeins Leger. Door de bomauto kwamen drie politiemensen en drie burgers om het leven, 90 raakten gewond. Het IRA pleegde bomaanslagen op commerciële doelen om de economie schade aan te brengen en zo druk uit te oefenen op de Britse regering om zich terug te trekken uit Noord-Ierland. 10 jaar later in 1993 werd het bekende warenhuis Harrods in London nog eens het doelwit van het IRA.

 

De eerste aflevering van The Simpsons is vandaag in 1989 op de Amerikaanse televisie als een volwaardige tv-serie. Eerder was de satirische animatieserie al 2,5 jaar een rubriek in The Tracey Ullman Show. In het begin kreeg de serie kritiek. Bart Simpson had een slechte invloed op de kinderen en ook de Amerikaanse politiek werd op de korrel genomen.

Maandag is het een jaar geleden dat acteur Jacky Morel is overleden. Meer van dit hoor je in de podcast van de TM. Tot morgen.

Ma18dec

Het is net een jaar geleden (2022) dat Argentinië het WK-voetbal wint door in de finale Frankijk te verslaan in de strafschoppen. De carrière van Lionel Messi was hiermee compleet. De Argentijn leidde zijn land naar de wereldtitel, net zoals Diego Maradona deed in 1986. 

 

In 2018 biedt premier Michel na 4 jaar het ontslag van zijn regering aan. De koning aanvaardde het ontslag drie dagen later en vanaf dan was de regering Michel II een regering van lopende zaken. De regering was 10 dagen eerder gevallen over het VN-migratiepact, ook wel het Marrakesh-pact genoemd. Zo ontstond een  wisselmeerderheid, nl. de regering Michel II, zeg maar Michel I maar dan zonder N-VA. Dus ook een regering zonder parlementaire meerderheid. Toen de oppositie dan dreigde met een motie van wantrouwen, hield Charles Michel de eer aan zichzelf en bood hij bij de koning het ontslag van zijn regering aan. Enkele maanden later werd Sophie Wilmès dan de eerste vrouwelijke premier van ons land, weliswaar waarnemend en tijdelijk tot aan de volgende regering.

 

Op 18 december 2014 rolt bij Ford Genk de laatste Ford Mondeo van de band om diezelfde dag nog definitief de deuren te sluiten. De laatste 4.000 werknemers verloren hiermee hun job. Twee jaar eerder, eind 2012, was aan de 10 000 werknemers op een weinig communicatieve manier en zonder uitleg aangekondigd dat het bedrijf eind 2014 dicht moest. Er was overcapaciteit door de dalende vraag naar auto’s in Europa. Een fabriek in Duitsland OF in België moest dicht. Een fabriek sluiten in Duitsland was wel veel duurder, omdat de wettelijke ontslagverplichtingen daar veel strenger waren dan bij ons. Het Amerikaanse hoofdkwartier van Ford koos dan maar voor de goedkoopste sluiting.

 

Ronnie Biggs overlijdt in 2013, vandaag 10 jaar geleden. Hij was één van de daders van de grote treinroof in de zomer van 1963. Hij werd hiervoor tot 30 jaar cel veroordeeld. Maar na vijftien maanden kon hij ontsnappen en vluchten naar Parijs. Daar liet hij zich onherkenbaar maken via plastische chirurgie.

 

Vandaag in 1986 zorgen rukwinden tot 125 km/u voor schade in Oostende. En in 1950 worden we wakker in een wit tapijt van maar liefst 25 cm sneeuw.

 

Morgen is het 15 jaar geleden, in 2008, dat de regering Leterme valt wegens het Fortis-dossier. Hoe dat precies zat, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di19dec

Vandaag in 2019 is toneelregisseur, journalist en acteur Freek Neirynck overleden. Onder zijn leiding werd het marionettentheater Taptoe uit Gent drie keer Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, wegens het succes in 28 landen. Samen met Luk de Bruyker richtte Freek Neirynck het gezelschap ’t Spelleke van de Drei Kluite van Pierke Pierlala op. Freek Neirynck werd 70.

Precies 15 jaar geleden, in 2008, valt de regering Leterme I wegens het Fortis-dossier. Leterme was premier op het moment dat de Fortis Bank ineenstortte, gered werd door de BeNeLux en uiteindelijk werd verkocht aan het Franse BNP Paribas. Onbewust leverde de premier in dit dossier een schuldbekentenis dat zijn kabinetschef had geprobeerd de rechters te beïnvloeden. Enkele maanden later heeft een parlementaire onderzoekscommissie Leterme wel witgewassen.

De dienstplicht wordt opgeschort op 19 december 1994. Mannen van minstens 18 of ouder hoefden geen dienstplicht in het leger meer te vervullen. Meer en meer jongeren slaagden er immers ook in om de dienstplicht te ontlopen. Bovendien was de internationale context gewijzigd, enerzijds door de val van de Berlijnse muur en anderzijds door de inzet van militairen voor humanitaire acties en vredesmissies. 

In 1964 krijgt dominee Martin Luther King de Nobelprijs voor de Vrede. Het jaar daarvoor, in 1963, sprak hij de legendarische woorden ‘I have a dream’ waarmee hij stelde dat wit en zwart samen kunnen leven. Vijf jaar later, in 1968, werd Martin Luther King doodgeschoten in Memphis. Hij werd 39.

In 1915 overlijdt de Duitse neuropatholoog en psychiater Alois Alzheimer. Hij was vooral beroemd door de ziekte die naar hem genoemd is. In de volksmond ook wel dementie genoemd, hoewel er medisch gezien, een verschil is tussen de ziekte van Alzheimer en dementie. Door dementie worden de hersenen aangetast en gaat de geestelijke gezondheid van de patiënt geleidelijk achteruit.

A Christmas Carol van Charles Dickens ligt vandaag in de boekhandel. We leze en schrijve 1843, vandaag dus 180 jaar geleden.

In de nacht van 19 op 20 december 1975 probeert onderzoeksrechter Guy Jespers zijn vrouw te vermoorden. Hij was meteen de eerste rechter in ons land die zelf voor de rechter moest verschijnen. Hoe dat ook alweer zat met die Gentse onderzoeksrechter, hoor je in een nieuwe TM, morgen zelfde uur.

Wo20dec

In de staat Idaho in Amerika wordt voor het eerst elektriciteit geproduceerd afkomstig van een kerncentrale. We leze en schrijve 1951. Drie jaar later, in 1954, volgde ook Rusland. En de eerste commerciële reactor was die in Engeland nog eens twee jaar later in 1956.

In de voorbije nacht van 19 op 20 december 1975 gaat de auto van de jonge onderzoeksrechter Guy Jespers in de vlammen op. Achter het stuur zat zijn vrouw, Rosine De Sutter, die de ontploffing van de auto wonderwel overleefde. Het incident werd geklasseerd als een ongeluk. Een half jaar later, op een bloedhete zomerdag in 1976, verdronk ze in haar bad na een tennistoernooi. Haar dood werd geklasseerd als een tragisch ongeluk. Hij werd in ons land de eerste onderzoeksrechter die zelf voor de rechter moest verschijnen. In 1978 werd hij veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid, niet voor de moord, maar voor de moordpoging met voorbedachten rade en een miljoenendiefstal. 

Waarschijnlijk de grootste scheepsramp in vredestijd vindt plaats op 20 december 1987. De veerboot Dona Paz zinkt na een aanvaring met de olietanker Vector in de Filipijnen. Officieel kwamen 1576 mensen om het leven. In de realiteit was dit meer dan het dubbel, nl. 4000 doden, omdat de veerboot véél meer mensen mee had dan toegelaten. Slechts 21 overleefden de ramp door onder water te zwemmen en zo de vlammenzee te vermijden.

Op 20 december 2013 stuurt communicatie-directeur Justine Sacoo deze tweet bij haar vertrek met het vliegtuig: “Ik ga naar Afrika. Hopelijk krijg ik geen aids. Grapje! Ik ben blank.” Toen ze landde in Zuid-Afrika was haar racistische tweet over aids meer dan 3500 keer gedeeld. Door deze zogenaamde ‘digitale tattoo’ verloor de jonge dertigster (33) de steun van haar familie en ook haar werk in het Amerikaanse bedrijf dat datingservices exploiteerde, zoals Tinder bijvoorbeeld. Vijf jaar later, in 2018, kreeg ze haar job wel terug.

Vandaag in 2020 is acteur Jacky Morel overleden. Op de radio werd hij bekend in het hoorspel ’t Koekoeksnest. Op tv vertolkte hij de broer van Herman Coene in ‘Wij, heren van Zichem’, Harry Stoffels in ‘Het Pleintje’ en Hilaire Baconfoy in ‘De Collega’s’.

Morgen is het 35 jaar geleden, in 1988, dat in het Schotse Lockerbie een Amerikaanse Boeing 747 neerstort na een aanslag. Meer hierover morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Do21dec

Exact 35 jaar geleden, in 1988, stort bij een aanslag een Amerikaanse Boeing 747 neer in het Schotse Lockerbie. 259 inzittenden én 11 mensen op de grond kwamen hierbij om het leven. Het waren twee agenten van de Libische inlichtingendienst die een bom in de bagageruimte hadden binnengesmokkeld. Hun opdrachtgever was kolonel Kadafie. De aanslag leidde tot een jarenlange handelsboycot, omdat Libië de daders niet wou uitleveren. Uiteindelijk gebeurde dat wel, 10 jaar later in 1998. Eén Libische agent werd veroordeeld tot levenslang.

Apollo 8 wordt vandaag in 1968 gelanceerd, vandaag 55 jaar geleden. Het was de eerste bemande vlucht rond de maan. En het was meteen ook de eerste bemande vlucht die verder ging dan enkel rondjes draaien rond de aarde. De Apollovluchten waren een voorbereiding op de maandlandingen. Het werd dan uiteindelijk Apollo 11 die de eerste twee mensen op de maan zette in de zomer van 1969, amper een half jaar dus na Apollo 8 van vandaag in 1968.

Karel Van Wijnendaele overlijdt in 1961. Hij was medestichter van de eerste grote Vlaamse sportkrant, De Sportwereld, en later sportjournalist bij Het Nieuwsblad. Hij stond mee aan de wieg van de Ronde van Vlaanderen. Zijn leven was de fiets. Hij probeerde het zelf als wielrenner, baatte een wielerzaak uit, werd beheerder van een velodroom, organiseerde wielerwedstrijden, was manager van wielerploegen, koers-directeur, bondscoach, adviseur van KBWB en stond mee aan de wieg van de UCI Pro Tour. Karel Van Wijnendaele ligt begraven op het kerkhof van St-Maartens-Latem. Op de Kwaremont staat een monument ter ere van hem.

In 1937 wordt filmgeschiedenis geschreven. Voor het eerst was de hoofdfilm in de bioscoop een tekenfilm. Het was de kleurentekenfilm van Sneeuwwitje. De film was gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm uit de 19e eeuw. Elke dwerg heeft een unieke eigenschap en persoonlijkheid, wat bijdraagt tot de diversiteit. Leuk om weten is dat Walt Disney aan de tekenaars omgerekend 5 euro premie schonk voor elke visuele grap die ze bedachten.

Morgen hebben we een afspraak in 2004 als op 22 december de laatste ter dood veroordeelde is ons land vrijkomt. Dat was Philippe Lacroix, het brein van de Bende van Patrick Haemers.

Vr22dec

Een eenvoudige optelling van 36 + 56 = 92 was het antwoord om de eerste kernsplitsing te doen op 22 december 1938, vandaag dus 85 jaar geleden. Het was de Duitse natuurkundige Otto Hahn die de splijting van uranium kon aantonen. De kern van het uranium-atoom bevat maar liefst 92 protonen. De ontdekking leidde algauw tot de eerste atoombom, 7 jaar later in 1945. Het duurde dan nog zes jaar, tot in 1951, voordat kernreactie werd ingezet om energie op te wekken.

Twee schrijvers met naam overlijden op 22 december. In 1971 is dat Godfried Bomans van de roman ‘Erik of het Klein Insectenboek’. En in 1989 is dat de Ier Samuel Beckett van ‘Wachten op Godot’.

Het is vandaag in het jaar 2000 de eerste dag met vorst, nl. een half graadje onder nul in Ukkel. Dat was dus een zeer laat begin van de winter in het jaar 2000. Het record was wel voor 29 december, nog een week later dus, maar dan wel in 1984. Die dag is de meest laattijdige vorst van de 20e eeuw.

Topgangster Philippe Lacroix is vandaag in 2004 voorwaardelijk vrij. Hij kreeg 10 jaar eerder, in 1994, als laatste in ons land de doodstraf. Die werd twee jaar later omgezet in levenslang. Lacroix was het brein van de Bende van Patrick Haemers die gewelddadige overvallen pleegde op geldtransporten met één zeer jonge geldkoerier als dode. De bende ontvoerde ook oud-premier Paul Vanden Boeynants. Lacroix toonde wel spijt van zijn daden. Na zijn vrijlating, vandaag in 2004, ging hij aan de slag als licentiaat Nederlands-Engels.

22 december 2011 is een nationale stakingsdag. Een plotse wijziging in het pensioenstelsel zette de bonden in de openbare sector in actie. Bij het openbaar vervoer werd de staking goed opgevolgd. In de andere sectoren hadden de vakbonden minder tot geen succes. Er werd een herkansing gehouden ruim een maand later op 30 januari 2012, maar ook die werd een flop.

Maandag is er een nieuwe TM. Die staat in het teken van Kerstmis. Zo leren we uit de geschiedenis dat Jezus niet op 25 december is geboren en ook niet in het jaar nul. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 december hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr23dec

Op 23 december 1888 snijdt Vincent Van Gogh zijn linkeroor af. Dit was het begin van een reeks ernstige inzinkingen tot aan zijn zelfmoord anderhalf jaar later in de zomer van 1890. Het succes van zijn werk heeft hij immers nooit gekend. Waarschijnlijk verkocht Vincent Van Gogh zélf maar één werk. Terwijl nu recordbedragen voor zijn werken worden betaald. Leuk weeetje nog: het was wel degelijk het linkeroor dat Van Gogh bij zichzelf afsneed, omdat het schilderij van zijn zelfportret een spiegelbeeld is.

Vandaag in 1946 wordt de Raad van State opgericht. Het werd pas twee jaar later in 1948 geïnstalleerd. De Raad van State is een rechtscollege buiten de rechterlijke macht en heeft een dubbele functie. Het kan besluiten, reglementen of vergunningen die in strijd zijn met de wet, schorsen en/of vernietigen. En het kan advies geven over nieuwe wetten, decreten of besluiten om te zien of die niet in strijd zijn met de grondwet.

Een halve eeuw geleden, in 1972, overlijdt de Russische vliegtuigbouwer Andrej Toepolev. De Toepolev 4 was het eerste toestel van de Sovjet-Unie dat atoombommen kon droppen. En de Toepolev 104 was het eerste passagiersvliegtuig ter wereld met straalmotoren.

De seriemoordenaar Andras Pandy is op 23 december 2013 overleden in de gevangenis van Brugge. Samen met zijn dochter Agnes werd de dominee van Hongaarse afkomst in 2002 veroordeeld voor de moord op 6 vrouwen. Met Agnes had hij een incest-relatie. Zij stapte naar de politie om de verdwijning van enkele familieleden te melden. Hij liet de lichamen van de slachtoffers oplossen in een sterk zuur. Andras Pandy werd 86.

In 2018 is woordkunstenaar Francis Verdoodt overleden. Zijn stem blijft vereeuwigd aan heel wat tv-programma’s voor kinderen, zoals Prikballon en Sprookjestheater. Hij was ook de stem van Schooltelevisie.

In 2020 breekt Messie het doelpuntenrecord dat op naam van Pele stond, nl. 644 doelpunten bij de dezelfde ploeg. De Braziliaan Pele haalde 643 doelpunten bij Santos. Messie maakte al zijn doelpunten voor Barcelona.

Op tweede kerstdag in 2004 kost een tsunami in Zuidoost-Azië het leven aan meer dan 300 000 mensen. Je hoort er meer over maandag 26 december in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Vr24dec

 

Op 24 december 1492 zinkt het vlaggenschip Santa Maria van Columbus voor de kust van Haïti. In de zomer vertrokken drie schepen richting India weliswaar bewust niet naar het oosten maar naar het westen. Zoals bekend ontdekte Columbus zo Amerika, terwijl hij ervan overtuigd was India te hebben bereikt. Door het verlies van het schip Santa Maria liet Columbus 40 mannen achter in Amerika. Halverwege januari 1493 keerde hij dan terug naar Spanje met de twee resterende schepen, Pinta en Nina. Hij had nog wél plaats over voor 10 gevangen indianen.

 

In 1524 overlijdt de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Hij leidde de allereerste expeditie naar India ruim 6 jaar na de ontdekking van Amerika door Columbus die zoals bekend zèlf beweerde India te hebben ontdekt.

 

In 1903 wordt de wet op de arbeidsongevallen goedgekeurd. Arbeiders kregen hierdoor een bescherming tegen beroepsrisico’s. Ook een beperkte groep bedienden die aan dezelfde gevaren en risico’s werden blootgesteld als arbeiders én niet te veel verdienden, genoten ook van een tegemoetkoming bij arbeidsongevallen. Ruim een kwarteeuw later vanaf 1930 werd dit voor iedere werknemer zo.

 

 

VTM-journalist Danny Huwé wordt doodgeschoten in Roemenië in 1989. Hij werd 46.

En de Belgische stripauteur Peyo, de geestelijke vader van De Smurfen, overlijdt in 1992.

 

60 jaar na zijn dood krijgt informaticus Alan Turing postuum gratie van de Britse Koningin Elisabeth II. Dat gebeurde op kerstavond van 2013. Door de gratie werd zijn veroordeling wegens homoseksualiteit geschrapt. Alan Turing was de Brit die erin slaagde om de Duitse Nazi-Enigmacode te ontcijferen wat het begin van het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog.

 

En dag op dag een jaar later in 2018 overlijdt Meester Jo Van Backlé. Hij werd 91. De gewezen gerechtsdeurwaarder was een begrip in heel wat televisiespelletjes op de openbare omroep van de jaren zestig tot de jaren negentig. Hij moest toezien op het correcte verloop. Hij was ook het toeziende oog tijdens de trekking van de Nationale Loterij.

 

Maandag is er een nieuwe TM. Dan is het precies vijf jaar geleden in 2016 dat Carrie Fisher, prinses Leia in Star Wars, is overleden. 

Ma25dec

De laatste witte kerst in ons land was op 25 december 2010. Behalve voor de Westhoek dan, want daar lag géén sneeuw. Volgens het KMI moet er minstens 1 cm sneeuw liggen in Ukkel om van een witte Kerst te kunnen spreken. Dus, als het in ons land sneeuwt op Kerstmis, maar niet in Ukkel, dan hebben we geen witte Kerst. Maar vandaag in 2010 lag er dus wel sneeuw, nl. een wit tapijt van 25 cm. In West-Vlaanderen was dat veel minder, maximaal 5 cm en in Oost-Vlaanderen maximaal 19 cm.

Kerstmis is het einde, letterlijk dan, voor dictator Ceaucescu van Roemenië, want hij wordt samen met zijn vrouw, op Kerstmis in 1989, openbaar geëxecuteerd. Het proces heeft slechts twee uur geduurd in een klaslokaal dat een rechtbank moest voorstellen. Ze werden veroordeeld tot de doodstraf, meteen geboeid, naar buiten gebracht en ter plekke geëxecuteerd. De beelden werden wereldwijd uitgezonden.

In Engeland vindt de kroning plaats van Willem de Veroveraar, vandaag in het jaar 1066. Hij werd dan de eerste Engelse koning van Frans-Normandische afkomst.

Ook op Kerstmis, 304 jaar later in het jaar 800, werd Karel de Grote tot keizer gekroond. Hij werd in 1165 heiligverklaard.

De eerste koning van de Franken, Clovis, laat zich vandaag in 496 dopen als voorbeeld voor zijn duizenden krijgers. Op die manier bekeerde Clovis zich tot het katholieke christendom.

De Romeinse keizer Constantijn de Grote beslist in het jaar 321 dat de geboorte van Jezus voortaan gevierd wordt op 25 december. Wellicht was Jezus niet geboren in december, maar in september en wellicht ook twee of zelfs vijf jaar vroeger. Wetenschappers nemen aan dat hij wel echt heeft bestaan. Maar merkwaardig genoeg is er puur geschiedkunidg weinig over de man te vinden. Wat we over hem weten, is van doorvertellen om uiteindelijk na zijn dood op papier vast te leggen. Marcus was de eerste die dat deed ongeveer 70 jaar na de dood van Jezus. De laatste evangelist Johannes schreef zijn evangelie ongeveer 100 jaar na het overlijden van Jezus. Herinnert u zich nog de beelden van de zware tsunamie in Zuidoost-Azië die het leven kostte aan maar liefst 300 000 mensen? Dat was op tweede kerstdag in 2004. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM. Geniet nog van deze feestdag! Filip Dupré brengt je wel in de juiste stemming.

Di26dec

Tweede kerstdag is de sterfdag van Leo Tindemans in 2014. De ex-premier behaalde het record van bijna 1 miljoen naamstemmen bij de Europese verkiezingen van 1979.

Vandaag in 2012 overlijdt Gerry Anderson. Hij was de bedenker en schrijver van de science-fiction-poppenserie The Thunderbirds.

In 2009 is tweede kerstdag de sterfdag van de Franse schoonheidskoning Yves Rocher.

De Ierse zanger Joe Dolan overlijdt in 2007. Twee meezingers blijven aan zijn naam plakken: ‘Lady in Blue’ en ‘Make me an Island’.

In 2004 kost een tsunami in Zuidoost-Azië het leven aan 300 000 mensen, waarvan 100 000 kinderen en ook 100 Belgen. De tsunami was het gevolg van een aardbeving op de zeebodem in de Indische Oceaan bij Indonesië acht uren eerder. Het ging om een zware beving op 10 km diepte met een kracht van maar liefst 9,1 op de Schaal van Richter. De vloedgolf verplaatste zich op volle zee aan een snelheid van 900 km/u en de golven waren tot 10 m hoog.

Het is uitzonderlijk nat in 1993, vandaag dus 30 jaar geleden. In de Ardennen valt dan maar liefst 437 liter per m2. Dat zijn net geen 44 emmers per m2. Het water staat dus tot aan de knieën.

De Amerikaanse intocht in Bastenaken vandaag in 1944, verplettert de Duitse bezetter in het Ardennenoffensief. De Slag om de Ardennen was dan al twee weken bezig. Het was de laatste grote poging van het Duitse leger aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Ardennen kostte aan bijna 40 000 Amerikaanse en Duitse soldaten het leven. De ontruiming van de Duitse troepen in de Ardennen duurde dan nog een maand tot 25 januari 1945.

James Mason krijgt het patent voor zijn uitvinding van de percolator, vandaag in 1865.

Voila. Dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van tweede kerstdag. Heb je die net gemist of wil je die herbeluisteren? Dan kan je de podcast van deze TM vinden op de website RT.be. Morgen is het 100 jaar geleden, op 27 december in 1923, dat Gustave Eiffel is overleden, de ontwerper van de Eiffeltoren in Parijs. Meer hierover in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Wo27dec

Vandaag in 1831 vertrekt Charles Darwin voor zijn historische wereldreis met het schip The Beagle. De reis rond de wereld van bijna vijf jaar, zal zijn leven en vooral dit van de mensheid, grondig veranderen. Charles Darwin onderzocht en classificeerde de natuur. Zijn besluit was revolutionair. Zo is de mens niets meer dan een zoogdier en de evolutietheorie toont dit ook aan. De bemanning van The Beagle nam op de Galapagos-eilanden enkele zeer jonge reuze landschildpadden mee als voedsel. Eén schildpad kon aan de keuken van het schip ontsnappen. Schildpad Harriet overleed pas in 2006 op 176-jarige leeftijd.

Dag op dag 100 jaar geleden, op 27 december in 1923, is ingenieur Gustave Eiffel overleden, de ontwerper van de Eiffeltoren in Parijs en de ontwerper van de inwendige structuur van het Vrijheidsbeeld in New York.

In 1945 wordt België lid van de Verenigde Naties. Kort daarna, we waren dan al januari 1946, werd onze gewezen premier Paul-Henri Spaak verkozen tot voorzitter van de eerste Algemene Vergadering van de VN. Ons land was medestichter van de VN.

In 2012 overlijdt Norman Schwarzkopf. De Amerikaanse 4-sterren-generaal was de opperbevelhebber in de Eerste Golfoorlog tegen Saddam Hoessein van Irak. Schwarzkopf was hoogbegaafd. Hij werd 78.

Op 27 december 2016 overlijdt Carrie Fisher, prinses Leia in Star Wars. Vier dagen daarvoor was ze nog in Brugge. Op weg naar huis kreeg ze tijdens de vlucht van Londen naar Los Angeles een hartaanval. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar ze overleed. Bij de lijkschouwing werden drie soorten hard- en softdrugs in haar bloed gevonden. Een dag later overleed ook haar moeder van 84, actrice Debbie Reynolds. Carrie Fisher werd 60. Ze werd gecremeerd en samen met haar moeder begraven.

In 2019 is de Belgische zanger Art Sullivan overleden. In het jaar 2000 bracht hij Ode à Mathilde uit, een nummer opgedragen aan onze huidige koningin Mathilde met wie hij, langs moederszijde, een gemeenschappelijke betovergrootvader deelde, nl. Albert d’Udekem d’Acoz. We kennen Art Sullivan het best van zijn bekende slows Ensemble en Et si tu pars.

Morgen is het precies 50 jaar geleden, in 1973, dat schrijver Alexander Solzjenitsyn zijn omstreden boek ‘De Goelag Archipel’ over de concentratiekampen van Rusland, publiceert. Morgen meer hierover in een nieuwe TM.

Do28dec

Exact een halve eeuw geleden, vandaag in 1973, publiceert schrijver Alexander Solzjenitsyn zijn omstreden boek ‘De Goelag Archipel’ over de concentratiekampen van Rusland. Solzjenitsyn zat acht jaar in zo een kamp opgesloten. Zijn boek werd in Parijs gedrukt. Het verkocht goed in het Westen, maar was illegaal in zijn land. Daar werd het pas 16 jaar later, in 1989, uitgegeven. Het boek behoort tot de 100 beste boeken in de wereld. Solzjenitsyn is in 2008 overleden in Moskou.

In 1895 projecteren de broers Lumière hun eerste publieke en betalende filmvertoning. De bezoekers zagen tien filmpjes van telkens ongeveer een minuut. Ze toonden het leven van alledag. Het publiek was onder de indruk. Toeschouwers schreeuwden het uit, vielen flauw of doken weg als op het witte doek een trein op ze afkwam.

Op 28 december 1612 wordt de planeet Neptunus ontdekt in ons zonnestelsel door Galileo Galilei. Neptunus was dan de laatst ontdekte planeet in ons zonnestelsel. Ook nu is Neptunus weer de laatste planeet van ons zonnestelsel, omdat Pluto is gedegradeerd tot dwergplaneet.

Vandaag is het de dag van de onnozele kinderen. Dan herdenken de meeste christenen het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, of onnozele jongetjes in het oud-Nederlands. Dat kwam omdat koning Herodes de Grote gewaarschuwd was dat bij de geboorte van Jezus, een nieuwe Joodse koning op komst was. Hij vreesde zijn macht te verliezen en liet daarom in Bethlehem alle jongetjes tot en met 2 jaar oud, vermoorden. Jozef en Maria waren dan al met Jezus naar Egypte gevlucht. Historici trekken de moord op de onschuldige kinderen in twijfel, omdat er niets hierover terug te vinden is in historische bronnen. Hoe dan ook, liet Herodes wél zijn tien eigen zonen vermoorden om te vermijden dat ze hem van de troon zouden stoten. Wellicht heeft dit evangelist Mattheüs geïnspireerd om het verhaal van de kindermoord te schrijven.

Morgen is het dag op dag tien jaar geleden, in 2013, dat F1-piloot Michael Schumacher levensgevaarlijk gewond raakt bij een skiongeluk in de Alpen. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr29dec

Net een jaar geleden (2022) is de gewezen voetballer Pelé overleden. Met het  Braziliaans elftal won hij drie keer het WK. Hij maakte in zijn hele carrière 1301 doelpunten. Pelé werd 82.

In 2020 is de Franse mode- en sieraadontwerper Pierre Cardin overleden. Zijn creatieve hoogtepunt beleefde hij in de jaren zestig en zeventig. In 1964 startte hij zijn futuristische Cosmocorps-collectie. Vanaf eind jaren zeventig bleef hij vooral teruggrijpen op eerdere vondsten. Pierre Cardin werd 98.

Exact tien jaar geleden, op 29 december 2013, raakt gewezen F1-piloot Michael Schumacher levensgevaarlijk gewond bij een skiongeluk in de Franse Alpen. Hij viel met zijn hoofd op een steen. In het ziekenhuis werd hij in een kunstmatige coma gehouden wegens een schedeltrauma. Zes jaar later in 2019 onderging Schumacher een stamceltransplantatie in Parijs. Schumacher kan niet meer lopen en zelfstandig staan. Hij werd zeven keer wereldkampioen F1, evenveel als Lewis Hamilton.

De ontvoering van de jonge zwarte Zuid-Afrikaan, Stompie Seipei, vindt plaats op 29 december 1988, vandaag dus 35 jaar geleden. Zijn lichaam werd een week later teruggevonden in een greppel in de buurt van het huis van Winnie Mandela. Zij liet ook nog drie andere jongeren martelen en vermoorden. Stompie was de jongste. Hij was 14. In 1990 kwam Winnie Mandela in hoger beroep ervan af met twee jaar voorwaardelijk en een boete voor de ontvoering van Stompie. Eén van haar lijfwachten werd veroordeeld voor de moord. De moord op de jongen van 14 was ook een van de redenen voor de scheiding tussen Winnie en Nelson Mandela, de gewezen president van Zuid-Afrika.

In 1976 verongelukt atleet Ivo Van Damme. De middellangeafstandsloper verongelukte toen hij terug naar huis reed van een trainingskamp in Zuid-Frankrijk. De Belgische records op de 800 en de 1000 meter staan nog altijd op zijn naam. De jaarlijkse atletiekwedstrijd de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion is naar hem genoemd. Ivo Van Damme werd 22.

Dit was de laatste TM voor deze week en ook voor dit jaar. Maandag zijn wij er weer met een heel jaar lang nieuwtjes uit de geschiedenis van de dag. Geniet van het weekend en hou het veilig, dan horen we elkaar maandag terug voor een nieuwe TM. Prettige eindejaarsfeesten!

Vr30dec

Op 30 december 2019 horen we voor het eerst over corona. Het virus werd drie dagen eerder voor het eerst vastgesteld in een ziekenhuis in Wuhan in China. De eerste patiënten waren bezoekers en werknemers van de vismarkt. Hierdoor werd al snel verondersteld dat het virus een dierlijke oorsprong had. Vandaag, drie jaar later, zijn er wereldwijd al ruim 6,6 miljoen mensen gestorven. In ons land ligt het totale sterftecijfer nu boven de 33 000. COVID-19 werd door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als een pandemie.

Allan Williams overlijdt in 2016. Hij was de allereerste manager van de toen nog piepjonge en onbekende The Beatles. Hij bracht ze naar Hamburg waar ze podiumervaring opdeden die de basis vormde voor hun latere succes. Allan Williams werd graag gezien door The Beatles. In 1977 schreef hij een boek over zijn tijd met The Fab4, getiteld The Man who Gave The Beatles Away.

Saddam Hoesein wordt opgehangen in 2006. Hij was bijna een kwarteeuw dictator van Irak. Drie jaar eerder, begin 2003, viel een leger onder leiding van de VS en het VK, Irak binnen om Hoessein af te zetten. De reden was het vermoeden van massavernietigingswapens en banden met terroristen. Hoesein werd gevangen genomen en ter dood veroordeeld tot ophanging voor de moord op 148 Iraakse sjiieten in 1982.

Vandaag in 1924 bewijst de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble dat we niet alleen zijn in het heelal. Hij deed dit door aan te tonen dat ons melkwegstelsel maar één van de vele sterrenstelsels is in het heelal. Dat was revolutionair voor die tijd, want toen dacht de mens nog dat het melkwegstelsel het enige sterrenstelsel was in het heelal. 

Precies een eeuw geleden, in 1922, richt Lenin de Sovjet-Unie op. Dat was een staat met één partij, nl. de Communistische partij. De Sovjet-Unie telde 15 republieken, waarbij de overheid en de economie sterk werden gecentraliseerd. Doordat de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog Nazi-Duitsland kon verslaan, werd het samen met Amerika, een grootmacht. Daarna volgde de Koude Oorlog met een gewapende vrede tussen die twee grootmachten. Bijna dag op dag 69 jaar na de oprichting van de Sovjet-Unie vandaag in 1922, kwam er ook een einde aan de Sovjet-Unie door het aftreden van Michael Gorbatsjov op kerstdag in 1991.

Op 2 januari 2013 zien astronomen voor het eerst de geboorte van een planeet in ons melkwegstelstel. Meer hierover maandag in een nieuwe TM. Geniet alvast van het weekend en de overgang naar het nieuwe jaar.

Vr31dec

Wereldnieuws uit Antwerpen op oudejaarsavond 1994. Nog voor het aftellen begon, onstond plots een hevige brand in het Switel-hotel. Acht kaarsen te dicht bij twee kerstbomen waren de oorzaak van de ramp. In de zaal hingen ook ballonnen met helium. 15 feestvierders kwamen om het leven, 164 raakten gewond. Elke organisator moet sindsdien verplicht op voorhand een brandverzekering afsluiten. Tien jaar na de ramp in 2004 werd het hotel gesloopt.

Het is vandaag exact 30 jaar geleden in 1991 dat de Sovjet-Unie ophoudt te bestaan. De eenpartijstaat was net geen 70 jaar geleden opgericht in 1922. De laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov had nog een poging gedaan om de staat te hervormen met zijn beleid van perestrojka en glasnost, maar de Sovjet-Unie hield uiteindelijk dan toch officieel op te bestaan op oudejaarsavond 1991.

Rus Garri Kasparov is voor de derde keer wereldkampioen schaken in 1990. Hij haalde het van uitdager Karpov. Kasparov werd daarna nog twee keer wereldkampioen.

In 1978 noteert Ukkel de meest spectaculaire temperatuurdaling, nl. van 7° op 30 december naar -9,9° op 31 december. Dat is een daling van 16,9° in 24 uur tijd. En in 1950 zakt de temperatuur op de laatste dag van het jaar tot 23° onder nul in de Ardennen.

Thomas Edison versierde een park met tientallen gloeilampen in 1879. Hij demonstreerde daarmee op oudejaarsavond zijn nieuwe uitvinding: het elektrisch licht. Hopelijk brengt de feestverlichting ook bij jou de sfeer. Geniet van de laatste momenten van het jaar. Dan horen we elkaar volgend jaar voor de geschiedenis van 3 januari.