Di1aug

Vandaag in 2021 verovert Nina Derwael voor ons land voor het eerst Olympisch goud voor turnen. Ze turnde geen foutloze finale: bij de landing zette ze een heel kleine pas. Volgens de jury stak ze wel met kop en schouders boven de concurrentie uit. Nina Derwael was ook de eerste Belgische gymnaste die goud won op het wereldkampioenschap. In 2018 en 2019 was ze wereldkampioen op de brug met ongelijke leggers. Ze was ook al twee keer Europees kampioen.

De voorbije nacht van 31 juli op 1 augustus 1950 onderhandelt koning Leopold III met de regering om tegen halfzeven ‘s ochtends toe te geven dat hij beter zou aftreden. De ‘Nacht van Laken’, zoals dit wordt genoemd, had alles te maken met de Koningskwestie en het referendum over de terugkeer van Leopold als koning. Tien dagen later legde Boudewijn de eed af als koninklijke prins. Een jaar later, in 1951, werd hij de vijfde koning van ons land.

Op 1 augustus 1944 schrijft het Joodse meisje Anne Frank haar laatste dagboekverhaal. Twee jaar had ze het dagboek bijgehouden, ondergedoken met het gezin in het achterhuis. Zoals bekend overleed ze in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Haar vader Otto was de enige die de kampen overleefde. Hij publiceerde een aangepaste versie van haar dagboek.

Op 1 augustus 1936 opent Hitler de Olympische Spelen in Berlijn. De locatie lag al 5 jaar eerder vast nog voor Hitler aan de macht was. Het waren de eerste Olympische Spelen waarbij de fakkel met de olympische vlam, per estafette werd overgebracht van Griekenland, het geboorteland van de spelen, naar het gastland. Dat stond symbool voor de band tussen het oude Griekenland en het Derde Rijk. De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn waren de eerste met tv-beelden die zelfs live werden uitgezonden naar bioscopen en andere zalen met publiek in de regio. Amerika was van plan de spelen te boycotten uit protest tegen de Jodenvervolging van Hitler. De Amerikaanse zwarte atleet Jesse Owens zette Hitler wel te kijk. Hij behaalde 4 keer goud en was daarmee de lieveling van het publiek, ook van het Duitse publiek.

Morgen is het precies 65 jaar geleden, op 2 augustus 1958, dat Will Tura voor de eerste keer optreedt. Meer hierover, morgen zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Wo2aug

Vandaag vijf jaar geleden, in 2018, is Apple het eerste privébedrijf dat 1000 miljard dollar waard is, omgerekend 860 miljard euro. Of zoals de krant De Tijd het zo mooi vergeleek: om Apple te kopen moeten alle 11 miljoen Belgen hun spaarboekjes en alle andere beleggingen afhalen én eerst al hun schulden afbetalen. 

Vandaag in 1971 wordt op de maan een kunstwerk achtergelaten van Antwerpenaar Paul Van Hoeydonck. Apollo 15 nam het kunstwerk mee. Het is het eerste én ook het enige kunstwerk van de aarde op de maan. Het gaat om het aluminium beeldje Fallen Astronaut én een gedenkplaat ter nagedachtenis van alle omgekomen ruimtevaarders.

Vandaag 65 jaar geleden, op 2 augustus 1958, treedt de jonge zanger Arthur Blanckaert uit Veurne voor de eerste keer op onder zijn artiestennaam Will Tura. Dat was op zijn 18de verjaardag. Hij trad dan al 9 jaar op. In zijn jeugdjaren bracht hij covers van Gilbert Bécaud en Nat King Cole. Vanaf zijn 15de speelde hij gitaar in een dansorkest. Will Tura scoorde zijn eerste hit in 1962 met ‘Eenzaam zonder jou’, wat nog altijd het lied is waarmee hij het meest wordt geïdentificeerd.

Vandaag in 1922 overlijdt de Schots-Amerikaanse uitvinder Graham Bell. Het is niet helemaal correct om te zeggen dat Graham Bell de telefoon heeft uitgevonden. Nochtans kocht hij wel het patent voor die uitvinding en ging hij zo de geschiedenis in als de uitvinder van de telefoon. Maar hij was eigenlijk niets meer dan de stichter van de telefoonmaatschappij Bell. De telefoon was eigenlijk een uitvinding van de Italiaanse ontwerper Antonio Meucci in 1871. Helaas had hij geen geld om zijn uitvinding op zijn naam te zetten. Het was dan uiteindelijk Graham Bell die een patent kocht op de uitvinding van de telefoon, vijf jaar later in 1876.

In 1901 ontdekt André Dumont op een halve kilometer diepte, de eerste steenkoollagen in ons land. Dat was in As bij Genk. Het was het begin van een jarenlange economische bloei en werkverschaffer in Limburg. Er waren zelfs zoveel arbeiders nodig dat onze regering een oproep deed naar gastarbeiders uit Italië. Ze werden hier met open armen ontvangen en ze kregen zelfs een woning ter beschikking.

Onder de Theems in London wordt in 1870 de allereerste metro ter wereld ingereden. Dat was in de buurt van de Tower Bridge. De metro van London is de oudste van de wereld.

Op 3 aug 2014 wordt de antiseksismewet in ons land goedgekeurd. Wat was de aanleiding voor deze nieuwe wet ook alweer? Je verneemt het morgen in een nieuwe TM.

Do3aug

In 2019 wint Remco Evenepoel met glans de Baskische klassieker Clàsica San Sebastian. Met zijn 19 levensjaren was hij de jongste winnaar ooit. Het was bovendien zijn eerste profzege. Greg Van Avermaet won in het peloton de sprint voor de 2de plaats.

In ons land wordt in 2014 de antiseksismewet goedgekeurd. Het eerste vonnis kwam er drie jaar later in 2017. Een man die in Zaventem een agente op straat beledigde en uitschold, kreeg een boete van 3.000 euro. De antiseksismewet kwam er na de tv-reportage ‘Femme de la rue’ van de Ritcs-studente Sofie Peeters, over beledigingen en bedreigingen tegenover vrouwen in Brussel.

In 2005 vindt voor het eerst tijdens een ruimtevlucht, een zeer dringende reparatie aan de Space Shuttle plaats. Die was nodig om levend te kunnen terugkeren naar de aarde. Het hitteschild van de Space Shuttle was tijdens de lancering beschadigd. 

In 2002 is actrice Carmen Blanche Silvera overleden. Ze werd bekend als Edith aan de zijde van cafébaas René Artois in de komische Britse tv-serie Allo Allo. Toen ze hoorde dat ze longkanker had, besloot ze om tegen de ziekte te vechten zonder chemotherapie. Ze werd 80.

In 1958 komt de Amerikaanse duikboot Nautilus aan bij de Noordpool, vandaag dus 65 jaar geleden. Het was de eerste keer dat een duikboot onder het poolijs naar de Noordpool vaarde. Ook de fictieve Nautilus van Nemo in het boek ’20 000 mijlen onder zee’ van Jules Verne, vaarde onder het poolijs, weliswaar dat van de Zuidpool, wat in de realiteit niet kan, want de Zuidpool is een land en geen drijvende ijsblok zoals de Noordpool.

In 1492 vertrekt Christoffel Columbus met drie schepen op zoek naar India, dat in het oosten ligt, maar hij wil dit doen via een westelijke vaarroute. De rest van het verhaal ken je: Columbus zal in het westen niet in India terechtkomen, maar wel zo Amerika ontdekken en de bewoners daar dan indianen noemen. Zijn levenlang bleef hij ontkennen Amerika te hebben ontdekt.

Op 4 augustus 2020 vinden in de haven van Beiroet twee krachtige explosies plaats met meer dan 200 doden tot gevolg. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr4aug

Op 4 augustus 2020 vinden twee zware explosies plaats in de Libanese hoofdstad Beiroet met minstens 200 doden en meer dan 6000 gewonden. De explosie werd veroorzaakt door de ontploffing van 2750 ton ammoniumnitraat. Het kunstmeststof lag al zes jaar opgeslagen, zonder specifieke veiligheidsmaatregelen, nadat het in beslag was genomen. De eerste explosie werd gefilmd door vele smartphones toen plots de tweede en veel zwaardere explosie plaatsvond. De explosie gaf 3,5 op de schaal van Richter. De volledige haven van Beiroet en een deel van de city werden vernield.

De oudste vrouw ter wereld overlijdt in 1997. Jeanne Calment werd 122. De Française was blind en zo goed als doof. Tot een maand voor haar dood was ze nog in een relatief goede gezondheid met een heldere geest. 20 jaar na haar dood ontstond in 2018 twijfel over haar hoge leeftijd. Twee Russische onderzoekers beweerden dat haar dochter de identiteit van haar moeder had overgenomen om geen erfenisrechten te moeten betalen. 

Vanaf vandaag in 1930 worden werkgevers verplicht om de kinderbijslag uit te betalen. Die was eerder alleen vrijblijvend sinds kort na de Eerste Wereldoorlog. Door de verplichte uitkering van de kinderbijslag werd dit een onderdeel van de sociale zekerheid en een wettelijke recht voor alle werknemers. Het bedrag was verschillend naar gelang het aantal kinderen dat je had. Die regeling werd intussen afgeschaft. Nu krijg je als ouder een basisbedrag per maand gelijk voor elk kind én aanpasbaar aan de index. Je spreekt ook niet meer over kinderbijslag, maar over Groeipakket.

Duitse troepen vallen vandaag in 1914 ons land binnen. Hierdoor verklaarde het Verenigd Koninkrijk de oorlog aan Duitsland. Een dag eerder had Duitsland gevraagd om door ons land te mogen passeren op weg naar de kanaalhavens in Frankrijk, maar ons land weigerde. Dit was voor ons land het begin van de Eerste Wereldoorlog.

In 1782 treedt Wolfgang Amadeus Mozart in het huwelijk met Constanze. Hij was 26, zij 20. Ze hadden elkaar 5 jaar eerder ontmoet. Eerst was Mozart verliefd op haar 2 jaar oudere zus, maar die wees hem de deur. Het gezin Mozart kreeg zes kinderen waarvan er vier zeer jong stierven. Nog geen 10 jaar na het huwelijk overleed Amadeus Mozart. Hij werd maar 35 jaar oud. 

Maandag hebben we het over de eerste digitale computer in 1944, maandag dus 79 jaar geleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 7 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr5aug

Het is een jaar geleden (2021) dat Nafi Thiam zichzelf opvolgt als Olympisch Kampioen in de zevenkamp. In 2016 deed ze dat al een eerste keer. In 2017 werd ze wereldkampioen en in 2018 Europees kampioen.

In de Ronde van Polen in 2020 raakt de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen zwaargewond tijdens de eindsprint van de eerste rit. Het was landgenoot Dylan Groenewegen die Fabio Jakobsen de dranghekken inreed. Jakobsen werd zwaargewond: een hersenkneuzing, scheurtjes in de schedel, neus en gehemelte gebroken, tien tanden uit, een stuk boven- en onderkaak weg, snijwonden in het gezicht, een ingesneden oorschelp, gebroken duim en nog vijf andere letsels. Dagenlang zweefde hij tussen leven en dood. Jakobsen had acht maanden nodig om te herstellen. Groenewegen kreeg een schorsing van negen maanden.

Dag op dag een jaar eerder, in 2019, verongelukt, ook in de Ronde van Polen, de jonge wielrenner Bjorg Lambrecht. Hij werd 22. Tijdens de derde etappe kwam hij zwaar ten val tegen een betonnen duiker. Hij stierf als gevolg van een gescheurde lever.

In 1984 werd voor het eerst een marathon voor vrouwen gelopen tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles. De Amerikaanse Joan Benoit won met voorsprong deze eerste vrouwenmarathon. Ze liep de marathon in 2u 24min en 52 sec. Negen vrouwen liepen onder de 2,5 uur. 

Op 5 augustus 1962 stapt Marilyn Monroe uit het leven, vandaag 60 jaar geleden. Ze werd 36. De Amerikaanse actrice was het sekssymbool van de jaren 50. Norma Jean, want zo heette ze eigenlijk, werd wereldberoemd in de film ‘The Seven Year Itch’ met het beroemde shot van de opwaaiende jurk. Intussen raakte ze verslaafd aan alcohol en medicijnen waardoor er een einde kwam aan haar relatie met Arthur Miller. Van Marilyn Monroe onthouden we ook de wijze uitspraak naar alle meisjes en vrouwen: ‘No girl should ever forget that she doesn’t need anyone who doesn’t need her.’

160 jaar geleden, vandaag in 1862, overlijdt in Pittem Felix de Muelenaere. Hij was eerste minister toen Leopold I de eed aflegde als eerste koning van ons land. De Pittemnaar was lid van het Nationaal Congres dat de grondwet opstelde en besliste over een staatsvorm voor ons land.

Maandag zelfde uur is er opnieuw een TM. Het zat vooraan in het nieuws van 8 augustus 1956. Dan vond de mijnramp van Marcinelle plaats. 262 mijnwerkers kwamen hierbij om. Hoe dat kwam, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr6aug

Wielrenner Greg Van Avermaet behaalt goud in de Olympische Spelen van 2016 in Rio, vandaag dus 5 jaar geleden. Voor het eerst sinds André Noyelle in 1952 had België weer een Olympisch kampioen wielrennen én de eerste mannelijke gouden medaille voor ons land sinds Fred Deburghgraeve op de 100 m schoolslag in 1996 in Atlanta, dit jaar een kwarteeuw geleden.

Na een reis van negen maanden landt Curiosity vandaag in 2012 op de planeet Mars. Bijna twee maanden later stuurde het rijdende laboratorium foto’s naar de aarde waaruit bleek dat er ooit water op de rode planeet was geweest. Nog een half jaar later in 2013 concludeerde de Nasa dat er ooit leven op Mars mogelijk moet zijn geweest.

Het is precies 30 jaar geleden in 1991 dat de eerste webpagina’s op het internet verschijnen. Tim Berners-Lee publiceerde bestanden met de beschrijving van zijn ideeën voor het wereldwijde web. Hij was samen met de Belg Robert Cailliau de bedenker en de grondlegger van het wereldwijde web.

6 augustus 1945 staat in de geschiedenisboeken als de eerste atoombom als wapen. De Amerikanen droppen vanuit hun bommenwerper Enola Gay hun nieuwe wapen op de Japanse havenstad Hiroshima. Er vallen 78 000 doden. Drie dagen later werd ook de stad Nagasaki getroffen door een atoombom. Het was meteen het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van de straling vielen nog honderdduizenden slachtoffers in de maanden en jaren erna.

De Amerikaanse moordenaar William Kemmler is de eerste die de doodstraf krijgt met de elektrische stoel in 1890. Hij vermoordde zijn vrouw met een bijl. De eerste poging om hem met een stroomstoot van 1000 Volt te executeren, mislukte. De zwaar verbrande Kemmler schreeuwde het uit. Het was een walgelijk gebeuren met de geur van brandend vlees. De definitieve elektrische stroomstoot van 2000 Volt duurde langer dan een minuut.

Maandag zal het precies 35 jaar geleden zijn in 1986 dat Freddie Mercury voor het laatst optrad met Queen. Dit en nog veel uit de geschiedenis van 9 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma7aug

De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken (ei) stelt vandaag in 1944 de eerste digitale computer voor. Het was eigenlijk alleen maar een grote programmeerbare rekenmachine. De Harvard Mark I, want zo heette die eerste digitale computer-rekenmachine, was 15 m lang, 2,5 m hoog en woog ongeveer 5 ton. Deze uitvinding op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd onder meer gebruikt om de hoeken te berekenen waarmee de Amerikaanse marine haar munitie moest afschieten.

In 1957 overlijdt Oliver Hardy, beter bekend als de dikke van Laurel & Hardy. Hij voelde zich niet goed bij het feit dat hij zo dik was, maar de filmproductie wou niet dat hij ging vermageren. Een jaar voor zijn overlijden ging hij dan toch nog op dieet, wat zijn uiterlijke drastisch veranderde. Zijn plotse gewichtsverlies was ook het gevolg van een vorm van terminale kanker. Na enkele beroertes raakte hij in een coma waar hij niet meer uit ontwaakte. Oliver Hardy werd 65.

In 1984 is Ann Christy overleden aan baarmoederhalskanker. Ze heette eigenlijk Christiane Leenaerts. We kennen haar van nummers zoals Gelukkig ZijnDag Vreemde Man en De Roos. De single ‘Ik leef voor jou’ werd uitgebracht toen ze haar zangcarrière weer wou oppakken nadat ze ervan overtuigd was van kanker genezen te zijn. Ann Christy werd 38.

De Amerikaanse zwemster Lynne Cox zwemt zonder beschermkledij de ijskoude Beringenstraat over tussen Alaska en Rusland in 1987. In de Beringenstraat liggen twee eilandjes, het ene is van Alaska het andere van Rusland. De afstand bedraagt slechts 4 km. Door de sterke ijskoude stroming moest de 30-jarige zwemster 2 km extra zwemmen. De 6 km dus, legde ze af in ruim 2 uur. Wandelen gaat in dit geval dus rapper dan zwemmen. De uitzonderlijke prestatie van Lynne Cox werd trouwens politiek erkend voor het verlichten van de spanningen tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische Sovjetleider Michael Gorbatsjov. In 1987 waren we immers in de Koude Oorlog waarbij Oost en West hun raketten op elkaar hadden gericht in een zogenaamde gewapende vrede, terwijl ze dus geografisch slechts 4 km van elkaar verwijderd waren in de Beringenstraat.

Morgen is het precies 60 jaar geleden, in 1963, dat de grootste treinroof uit de Britse geschiedenis plaatsvindt. Eén van de treinrovers was Ronnie Biggs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 8 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di8aug

Het zit vooraan in het nieuws van 8 augustus 1956. Dan vond de mijnramp van Marcinelle bij Charleroi plaats. 262 mijnwerkers kwamen om het leven. 13 kwamen levend uit de brand. Door de mijnramp van Marcinelle kwam een einde aan het immigratiecontract waarbij de Belgische regering massaal Italiaanse mijnwerkers naar ons land lokte. Na het ongeval waren het vooral nieuwe gastarbeiders uit Griekenland, Spanje, Portugal, Marokko en Turkije die door onze regering naar onze steenkoolmijnen werden gelokt.

In 1963 vindt de grootste treinroof uit de Britse geschiedenis plaats, vandaag dus 60 jaar geleden. De buit bedroeg 2,6 miljoen pond, omgerekend 3 miljoen euro. De overal gebeurde ’s nachts op de posttrein van Glasgow in Schotland naar London. De overvallers waren professionals die nagenoeg zonder geweld te werk gingen. Alleen de treinmachinist raakte gewond. De bende van ongeveer 15 treinrovers werd geleid door Bruce Reynolds. Eén van hen was Ronnie Biggs.

Vandaag in 1969 wordt de beroemde foto van The Beatles op het zebrapad van Abbey Road in London genomen. Het werd een van de beroemdste lp-covers. Toeristen doen tot op vandaag op het zebrapad van Abbey Road de stappen van de FabFour nog altijd na. En 49 jaar na datum stapte Paul McCartney, in 2018, zelf nog eens over het beroemde zebrapad. Hij deed het zelfs twee keer.

Precies een jaar geleden (2022) is de Brits-Australische zangeres en actrice Olivia Newton-John overleden aan borstkanker. Ze werd wereldberoemd in de film Grease, uit 1978, samen met John Travolta. Daarin zong ze onder meer Hopelessly Devoted to You, Summer Nights en You’re the One That I Want. Nog voor de film Grease scoorde ze al met Long Live Love, wat een vierde plaats opleverde in het Eurovisiesongfestival van 1974. De nummer één was toen voor Waterloo. Xanadu uit de gelijknamige film was in 1980 een nummer 1 voor Olivia Newton-John. Twee keer werd borstkanker bij haar vastgesteld, waarvan ze ook twee keer genas. In 2017 herviel ze een derde keer. In 2019 werd ze door Queen Elizabeth geridderd, onder meer voor haar bijdrage aan kankeronderzoek. 

Ook acteur Arnold Willems overlijdt vandaag precies een jaar geleden (2022). Hij speelde in tal van Vlaamse films en tv-series. Zijn eerste bekendheid kreeg hij in de jeugdserie De Kat. Zijn langste rol was die van politiechef en burgemeester Georges Coppens in de tv-serie Wittekerke

Op 9 augustus 1974 treedt president Nixon af wegens het Watergate-schandaal. Wat was dat ook alweer? Meer hierover morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Wo9aug

Precies een jaar geleden (2022) is Ignace Crombé overleden. Hij organiseerde de Miss Belgian Beauty-verkiezingen, de concurrent van Miss België. Rani De Coninck was de eerste Miss Belgian Beauty in 1992. Crombé overleed aan pancreaskanker. Eerder had hij prostaatkanker overwonnen. Ignace Crombé werd 65.

In 1993 legt prins Albert de eed af als zesde koning van ons land, vandaag dus exact 30 jaar geleden. Dat gebeurde nadat zijn broer Boudewijn plots was overleden tijdens zijn vakantie in Spanje. De aanstelling van broer Albert als nieuwe koning was een verrassing. Zelfs oud-premier Wilfried Martens was verrast, want die had op tv gezegd dat prins Filip de nieuwe koning zou worden. 

In 1986 treedt de Britse popgroep Queen voor de laatste keer live op met zanger Freddie Mercury. Dat werd voor de 35 000 fans pas later duidelijk. Freddie Mercury stierf vijf jaar later, in 1991, aan een longontsteking. Heel kort daarvoor maakte hij bekend dat hij aids had. Dat was toen nog een taboe!

Vandaag in 1974 treedt de republikeinse president Nixon af wegens het Watergate-schandaal. Tijdens de campagne voor de verkiezing werden vijf republikeinen gearresteerd die geprobeerd hadden om afluisterapparatuur te installeren in het hoofdkantoor van de democraten, Watergate genoemd. Ze hadden er ook documenten gefotografeerd. Twee journalisten van The Washington Post én Mark Felt van de FBI, brachten de manipulatie van de Amerikaanse president aan het licht. Nixon hield de eer aan zichzelf en trad af vandaag in 1974. 

Op 9 augustus 1832 trouwt de Franse prinses Louise Marie van Orleans met onze eerste koning Leopold I. Zij was 22 jaar jonger. Koning Leopold was immers al weduwnaar nog voor hij koning werd. Louise Marie werd de eerste koningin van ons land. Het huwelijk deed ze wel tegen haar zin. Het was een verstandshuwelijk om de politieke akkoorden tussen de drie Europese grootmachten van toen, Duitsland, Frankrijk en Engeland, tevreden te stellen. De belofte aan die drie landen was dat de Britse protestant Leopold, koning mocht worden van ons land, op voorwaarde dat hij trouwde met een katholieke. De eerste koningin van ons land, Louise Marie, schonk het Belgisch koningshuis en ons land de eerste drie prinsen en de eerste prinses.

Morgen is het 20 jaar geleden, in 2003, dat het eerste en enige huwelijk in de ruimte plaatsvindt. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Do10aug

Exact een jaar geleden (2022) is beeldhouwer Jef Claerhout overleden. Metaalbewerking behoorde tot de familietraditie. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Jef Claerhout en ook zijn zus, kunstenares May Claerhout, metalen beelden maakten. Met verschillende las- en vervormingstechnieken vertelde Jef Claerhout folkloristische verhalen. Ook maakte hij een aantal realistische beelden van mensen of figuren, zoals bijvoorbeeld de Poolse generaal Maczek die Vlaanderen bevrijdde in de Tweede Wereldoorlog, Flandriën Briek Schotte, Jacques Brels Marieke in Brugge, de Maquette van het Belfort op de Grote Markt in Brugge en de beeldengroep Tijl Uilenspiegel in Damme. Jef Claerhout werd 84.

In 2019 pleegt Jeffrey Epstein zelfmoord in zijn cel. De multimiljonair en pedofiel werd 13 jaar eerder, in 2006, al een eerste keer vervolgd voor prostitutie en betaalde seks met meer dan 50 minderjarige meisjes. Hij werd maar voor één ervan veroordeeld tot 18 maanden, waarvan 13 maanden met huisarrest. Zijn geld en zijn kennissenkring maakte van hem een machtig iemand. Zijn tientallen medeplichtigen kon hij vrijkopen. In zijn residentie in Manhattan werden naaktfoto’s van minderjarige meisjes gevonden, maar ook valse paspoorten en alles wat nodig was om van identiteit te veranderen en te vluchten. Het gebouw ging ook vol met verborgen camera’s tot zelfs in de toiletten. Hij filmde de seksuele escapades van zijn vrienden bij hem thuis, waarmee hij dan macht kon afdwingen. Jeffrey Epstein was onder meer goed bevriend met Hollywood-legende Woody Allen, de gewezen presidenten Bill Clinton en Donald Trump, de Britse prins Andrew, acteur Kevin Spacey en filmproducent Harvey Weinstein.

Dag op dag 20 jaar geleden, in 2003, vindt het eerste en enige huwelijk in de ruimte plaats. Aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS trouwt de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko met de Amerikaanse Yekaterina Dmitri-jeva. Zij is op dat moment niet in de ruimte, maar in het Space Center in Houston. Volgens een wet in Texas moet de partner niet fysiek aanwezig zijn op het huwelijk. Aanvankelijk deed de Russische autoriteit moeilijk. Een Russisch militair mag immers niet zomaar trouwen met een buitenlandse. Elke kosmonaut moet nu een document ondertekenen waarin ze beloven niet te zullen trouwen tijdens een ruimtevlucht.

Morgen tijdreizen we ondermeer naar 1967 als de alcoholtest wordt ingevoerd. Graag tot morgen.

Vr11aug

In 2014 stapt Robin Williams uit het leven door ophanging. De acteur had al 10 jaar een alcoholverslaving, was depressief en leed aan dementie. Drie dagen voor zijn dood vernam hij dat hij ook de ziekte van Parkinson had. Robin Williams begon zijn carrière als het buitenaardse wezen Mork in de tv-serie Mork & Mindy met daarin zijn bekende groet NanuNanu. Voorts werd Robin Williams vereeuwigd in vele films waaronder Good Morning Vietnam, Mrs Doubtfire, Awakenings, Jumanji en Night at Museum, secret of the tomb, die nà zijn dood verscheen. Robin Williams werd 63. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

In 2006 beleeft ons land vijf minuten puur atletiekplezier tijdens het EK als Kim Gevaert en Tia Hellebout respectievelijk de 200 m sprint en het hoogspringen winnen.

Vandaag in 1999 vindt op de middag een volledige zonsverduistering plaats van Cornwall in Engeland tot in India. Voor ons land was dit een bijna volledige verduistering: in Brugge voor 96%, in Bastenaken voor 97%. Bij een zonsverduistering passeert de maan voor de zon, waardoor de maan precies past in de zon. Aan de verduisterde zon verschijnt dan de corona en de diamant.

Vandaag in 1967 wordt de alcoholtest ingevoerd. Dat was een rechtstreeks gevolg van een zwaar dodelijk verkeersongeval bijna anderhalf jaar eerder in Asse. Een oververmoeide en dronken chauffeur reed dan aan 100 km/u een klas met schoolkinderen dood tijdens de verkeersles van het 2de en 3de leerjaar van de plaatselijke jongensschool van Walfergem. De chauffeur van 44 was in slaap gevallen achter het stuur. Hij had er een dubbele shift opzitten en had maar liefst 2,25 promille acohol in het bloed. Toen was 1,5 promille de grens.

In 1956 verongelukt de Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock in een auto-ongeval. Zijn handelsmerk was de dripping-techniek waarbij hij verf van zijn kwast liet glijden en druppelen in grillige slierten op doeken die op de grond lagen.

Maandag is het vijf jaar geleden, in 2018, dat in de Noord-Italiaanse havenstad Genua een deel van de hangbrug Ponte Morandi instort. Het verkeer valt 50 m naar beneden. Er zijn mintens 43 doden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 14 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr12aug

In 2006 overlijdt televisiegezicht Guido Depraetere aan longkanker. Hij werd 59. Samen met Mike Verdrengh stond hij aan de wieg van VTM. Als programmadirecteur maakte en presenteerde hij onder meer Klasgenoten en HT&D. Hij was ook bekend voor zijn Baziel-moppen. Zijn loopbaan begon hij bij de BRT als producer van onder meer Hoger Lager.

In het jaar 2000 vergaat de Russische atoomduikboot Koersk in de Barendzee. De 118 bemanningsleden kwamen om het leven. De duikboot was nog geen zes jaar oud. Het was de tweede grootste duikboot van de Russische vloot en werd als onzinkbaar beschouwd wegens de dubbele wand van 2 m tussen de binnen- en de buitenromp. Officieel is het zinken van de Koersk een ongeluk tijdens een oefening veroorzaakt door de ontploffing van een defecte torpedo met een brand en nog twee explosies. De Russische marine slaagde niet in de reddingsoperatie, maar Rusland wou ook geen buitenlandse hulp en probeerde liever zèlf de bemanning te redden. Toen Britse duikers dagen later afdaalden naar de duikboot bleek het hele wrak al vol met water. Vladimir Poetin, die dan nog maar pas president van Rusland was, kwam niet terug uit vakantie, omdat hij foutief werd ingelicht. Over de Koersk is een film gemaakt met in de hoofdrol Matthias Schoenaerts.

In 1964 overlijdt de Britse schrijver Ian Flèming. Hij werd 56. Uit zijn pen vloeiden de verhalen van James Bond. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Ian Fleming aangenomen als persoonlijk assistent en rechterhand van een admiraal. Dit gaf hem de achtergrond en de ervaring om goede spionageverhalen te schrijven.

Op 12 augustus in het jaar 30 voor X stapt de Egyptische koningin Cleopatra uit het leven. Ze werd 39. Op haar 17de werd ze konigin. Haar ambitie was de hele beschaafde wereld van toen te overheersen. Ze trouwde met de Romeinse veldheer en generaal Julius Caesar, wat door zijn adviseurs als een bedreiging van het Oosten werd gezien. Na de moord op Caesar trouwde Cleopatra met Marcus Antonius. Ze had vier kinderen, één bij Caesar en drie bij Antonius. Daarnaast had Cleopatra ook nog twee verstandshuwelijken, maar die bleven kinderloos.

Maandag is het 110 jaar geleden, in 1912, dat Jules Destrée zijn bekende brief aan Koning Albert l schrijft met daarin de legendarische woorden: “Sire, er zijn geen Belgen meer.” Waarom was dat ook alweer en vooral hoe was de reactie van koning Albert I? Dat hoor je maandag 15 augustus in een nieuwe TM.

Vr13aug

 

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps wint zijn 23ste Olympisch goud. Dat was in 2016 in de estafetteploeg op de 4×100 meter wisselslag, vandaag dus vijf jaar geleden. Phelps staat met kop en schouders eerste in de lijst van de succesvolste medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen.

 

Acteur Kenny Baker overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden. De dwerg was het meest bekend als de robot R2 D2 in Star Wars.

 

In 1999 kondigt Steffi Graf aan te stoppen met tennissen. Ze doet dit na haar opgave wegens blessure in een partij tegen Amy Frazier. Steffi Graf won 22 keer een grandslam en een gouden medaille in de Olympische Zomerspelen van 1988. Zij was de enige tennisprof die alle grandslamtoernooien minstens vier keer won. 

 

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden in 1996 dat Marc Dutroux wordt opgepakt in zijn huis in Sars-La-Buissière. Twee dagen later bekende hij de ontvoering van zes meisjes van wie slechts twee het hadden overleefd. Acht jaar later in 2004 werd hij veroordeeld tot levenslang, plus 10 jaar terbeschikkingstelling, en dit voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

 

Om de vluchtelingenstroom van Oost-Duitsers naar West-Berlijn te doen stoppen, wordt in de nacht van 13 augustus 1961 een grens rondom West-Berlijn opgetrokken, vannacht dus 60 jaar geleden. Dat gebeurde door Oost-Duitsland. De prikkeldraad werd kort daarop het Ijzeren Gordijn en de Berlijnse Muur. Iedereen die probeerde van Oost- naar West-Berlijn te vluchten, werd neergeschoten. West-Duitsers konden wel naar Oost-Berlijn via de grensdoorgang Checkpoint Charlie.

 

 

In 1826 overlijdt de Franse arts René Laennec, uitvinder van de stethoscoop, vandaag dus 195 jaar geleden.

 

Vandaag 400 jaar geleden in 1621 overlijdt Jezuïet Jan Berchmans. Hij werd amper 22 als hij stierf aan een longontsteking en een dodelijke diarree. Naar hem zijn verschillende colleges genoemd. Hij was de medepatroon van de studerende jeugd en beschermheilige van de jeugd. Zijn hart wordt bewaard als relikwie in Mechelen. Hij ligt begraven in Rome.

 

Maandag reizen we opnieuw in de tijd. Dan zien we onder meer Jempi Monseré en Usan Bolt. Wat deze twee bekende mensen hebben met 16 augustus, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma14aug

Dag op dag een jaar geleden (2022) werd in ons land een nieuw hitterecord gebroken. De hoogste maximumtemperatuur was dan 31,9 °C in Ukkel. Het was de warmste 14 augustus sinds 1911. Toen steeg het kwik naar 31° C.

In de Noord-Italiaanse havenstad Genua stort in 2018 een deel van de hangbrug Ponte Morandi in. Het verkeer valt 50 m naar beneden. Er zijn mintens 43 doden. De Ponte Morandi of ook wel de Polcevera-viaduct genoemd, was een tuilbrug met meerdere pijlers die elk een stuk van de brug vasthielden. Het was één van die pijlers die brak. De brug was een onderdeel van de tolweg E25. Tol betaal je voor het onderhoud van de weg en de bruggen langs die weg. Bijna dag op dag twee jaar later, op 3 augustus 2020, werd op dezelfde plek van de oude brug een nieuwe brug in gebruik genomen: de Ponte San Giorgio.

In 1980 begint op de Poolse scheepswerf in Gdansk een staking die 9 jaar later in de Oostbloklanden de val van het communisme tot gevolg heeft én de val van de Berlijnse Muur. De vakbond Solidarnosc met aanvoerder Lech Walesa leidde die acties. De vakbond kreeg de steun van de arbeiders, de intellectuelen én zelfs de paus en dus ook van de rooms-katholieke kerk. Die paus was Johannes Paulus II, de eerste Poolse paus. Hij was toen, in 1980, nog maar twee jaar paus. Lech Walesa kreeg later de Nobelprijs voor de Vrede en hij werd ook president van Polen.

In 1924 wordt dronkenschap achter het stuur strafbaar in ons land. Dat was een kwarteeuw na het invoege treden van de ‘wet op het wegverkeer’. Eerder bestond al een ‘wet op dronkenschap’, maar niet als bestuurder. Het dronkenschap dat aan de ‘wet op het wegverkeer’ wordt toegevoegd, vandaag in 1924, verbiedt ook het besturen van het voertuig. Een verplichte alcoholtest was voor nog eens bijna een kwarteeuw later, in 1967, naar aanleiding van een dronken chauffeur die een klas met schoolkinderen doodreed in Walfergem.

In 1920 vindt in Antwerpen de opening van de Olympische Spelen plaats. Het ging om de officiële opening, want de spelen waren al begonnen in april van dat jaar en duurde vijf maanden. Het waren ook de spelen met de eerste Olympische vlag met de bekende vijf ringen. Koning Albert I draagt bij de officiële opening het uniform waarmee hij het Belgische leger aanvoerde in de Eerste Wereldoorlog die dan nog maar twee jaar voorbij was. 29 landen namen delen aan de zomerspelen in Antwerpen. Duitsland en Oostenrijk waren niet uitgenodigd. Rusland bleef weg wegens een burgeroorlog.

Morgen is het exact 540 jaar geleden, in 1483, dat de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad officieel wordt ingewijd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 15 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Di15aug

Sabine Dardenne en Laetitia Delhez worden bevrijd uit de kelder van Dutroux, vandaag in 1996. Sabine was dan 12 en zat 2,5 maand in de kelder opgesloten. Laetitia was 14 en zij werd na een week opsluiting bevrijd. Dutroux was twee dagen eerder opgepakt. De bevrijding van de twee meisjes kwam er nadat getuigen Dutroux hadden gezien tijdens de ontvoering van Laetitia.

Op 15 augustus 1977 wordt het eerst en tot op vandaag ook nog altijd het laatst, een intelligent radiosignaal uit het heelal ontvangen. Het zogenaamde Wow-signaal duurde 72 sec en kwam vanuit het sterrenbeeld Boogschutter. Het duurde 39 jaar, tot in 2016, tot twee Amerikaanse wetenschappers het signaal uit de ruimte konden verklaren als afkomstig van een waterstofwolk rond twee kometen.

In 1969 overlijdt Frank Lateur, beter bekend als Stijn Streuvels. Zijn bekendste werken waren ‘De Vlaschaard’, ‘Het leven en de dood in den ast’ en ‘De teleurgang van de Waterhoek’. Hij was meer dan 10 keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur. In 1962 kreeg Streuvels de ‘Prijs der Nederlandse letteren’ voor zijn hele oeuvre.

Surrealistisch kunstschilder René Magritte overlijdt in 1967. René Magritte begon als ontwerper in een behangfabriek en maakte ook veel affiches. Hij vervalste bestaande kunstwerken om te kunnen overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn meest bekende werk is ‘Ceci n’est pas une pipe’.

In 1912 schrijft Jules Destrée zijn bekende brief aan koning Albert l met daarin de legendarische woorden: “Sire, er zijn geen Belgen.” In zijn brief pleit de doctor in de rechten en Waals parlementair, dat er geen Belgisch gevoel meer is, omdat er geen Belgen meer zijn, maar alleen maar Walen en Vlamingen. Destrée wil een soort van federale staat met eigen rechten voor Wallonië en Vlaanderen. Hij verwijt de Vlamingen dat zij de Walen alles ontnemen. Koning Albert l antwoordde dat alles waar was, maar vreesde dat een scheiding van België meer nadelen dan voordelen zou hebben.

Dag op dag 540 jaar geleden, vandaag in 1483, wordt de Sixtijnse Kapel officieel ingewijd. Dat is de bekendste kapel in Vaticaanstad. Er hangen beroemde fresco’s van Michelangelo. Het is de plaats waar de kardinalen bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen. Door een extra schoorsteen komt dan de bekende witte of zwarte rook.

Morgen hebben we een afspraak in 1977, want 16 augustus is de sterfdag van Elvis Presley. Je hoort er meer over, morgen in een nieuwe TM. Geniet nog van deze feestdag.

Wo16aug

Vandaag in 2009 verbetert atleet Usain Bolt zijn eigen wereldrecord met 11 honderdste van een seconde en loopt hij de 100 m sprint in 9.58 tijdens het WK in Berlijn. Hij bezit het wereldrecord tot op vandaag nog atlijd.

In 1977 overlijdt Elvis Presley na een langdurig gebruik van medicijnen. Hij overleed twee maanden na zijn laatste concert. The King of R&R was controversieel voor zijn tijd door zijn opzwepende heup- en beenbewegingen tijdens de optredens. Hij zong meer dan 30 evergreens bijeen en acteerde in minstens evenveel films. Elvis Presley werd 42.

In 1970 wordt Jempi Monseré wereldkampioen wielrennen in Leicester (lester). Bijna dag op dag zeven maanden later, in 1971, verongelukte hij in zijn regenboogtrui tijdens een kermiskoers in Retie.

In 1965 brengen The Beatles in New York hun grootste concert ooit met 56 500 mensen. Het was het eerste concert van hun Amerikaanse tournee die twee weken duurde. Er stonden verschillende artiesten op de affiche. Het publiek had alleen toegang tot de zitjes in het sportstadion. Het oorverdovende lawaai van de Beatle-fans, in combinatie met de grote afstand tussen de band en het publiek, zorgde ervoor dat niemand in het stadion veel van het optreden van The Beatles kon horen. Het optreden van The Beatles duurde een half uur. Ze kregen hiervoor 160.000 dollar, omgerekend is dat ruim 5000 dollar per minuut dat ze op het podium stonden.

Dag op dag drie jaar eerder, in 1962, vervangen The Beatles drummer Pete Best door Ringo Starr. Dat was net voor de grote doorbraak van The Beatles. De groep deed een auditie met het nummer Love Me Do, wat kort daarop hun eerste hit werd. Door die auditie kregen ze het eerste platencontract, ten minste als ze drummer Pete Best vervingen.

In ons land wordt de wet op de openbare dronkenschap van kracht. We leze en schrijve 16 augustus 1887. De wet was alleen voor personen die door dronkenschap, wanorde veroorzaakten of de veiligheid van zichzelf en/of van anderen in gevaar brachten. Er was dan nog geen sprake van dronkenschap achter het stuur. Dat was pas voor 1924 en 15 jaar later in 1939.

Herinnert u zich nog de zesling uit Blankenberge? Morgen worden zij 40! Je verneemt er meer over morgen zelfde tijd in een nieuwe aflevering van de TM.

Do17aug

In 2017 rijdt een witte bestelwagen in op een menigte op de Ramblas in Barcelona. Bij de aanslag kwamen 14 mensen om het leven, waaronder een Belg. 600 m reed de bestelwagen zigzag over de wandelstraat. De aanslag werd opgeëist door IS.

Op de Olympische Spelen in Peking, vandaag 15 jaar geleden in 2008, behaalt de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps zijn achtste goud. Hij brak hiermee het record van zijn landgenoot zwemmer Mark Spitz, die zeven keer goud behaalde. Phelps heeft intussen al 23x Olympisch goud op zijn naam en is daarmee absoluut recordhouder.

Het is exact een kwarteeuw geleden, vandaag in 1998, dat de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toegeeft dat hij een ‘affaire’ had met psychologe Monica Lewinsky toen ze stagiaire was in het Witte Huis. Clinton ontkende eerder op tv ‘seks’ te hebben gehad met haar. Zijn beroemde quote blijft hem levenslang achtervolgen: “I did not have sexual relations with that woman.” Op 17 augustus 1998 gaf hij dan toch nog toe, omdat haar blauwe jurk met zijn sperma bewijsmateriaal was. Zes maanden later werd Bill Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen.

Groot nieuws uit Blankenberge op 17 augustus 1983. Voor de eerste keer in ons land werd een levende zesling geboren. Het was nog maar de tweede zesling in de wereld. De bevalling van vijf jongens en een meisje gebeurde op een natuurlijke wijze. Veerle, Bruno, Tom, Jelle, Arne, en Lode Vanhove vieren vandaag dus hun 40ste verjaardag. Bruno, Tom en Arne deden in 2021 mee aan de Paralympische Spelen in Tokyo. Bruno was kapitein van de goalbal-ploeg die al brons haalde op het EK en op het WK. De drie broers hebben een afwijking aan het netvlies van beide ogen.

In 1962 wordt de 18-jarige Oost-Berlijner Peter Fechter doodgeschoten tijdens zijn vluchtpoging van Oost- naar West-Berlijn. Hij was de eerste dode na één jaar Berlijnse Muur. 35 kogels werden door drie Oost-Duitse soldaten op hem afgevuurd. Hij was niet meteen dood. Het duurde een uur voor hij stierf en dan pas door Oost-Duitse soldaten werd weggehaald. 

Op 18 augustus 2011 komen vijf mensen om het leven in Pukkelpop en dit door een plots opkomende storm. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr18aug

In 2021 zwemt Marieke Blomme als eerste vrouw de Belgische kustlijn af van De Panne naar Knokke-Heist. De vrouw uit Mariakerke bij Gent deed dat in een recordtijd van 18 uur en 45 minuten. Dat was maar liefst vijf uur sneller dan het vorige record op naam van Matthieu Bonne uit Bredene. De recordpoging was om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport. Alle donaties gingen naar twee goede doelen: The Homestretch Foundation en Snowbility.

Op de eerste dag van het festival Pukkelpop in 2011 vallen vijf doden tijdens een kort maar zeer hevig onweer. Er vielen 10 zwaargewonden en 140 lichtgewonden. Door het gewicht van grote hagelstenen en hevige rukwinden stortte de tent in waar veel mensen onderdak hadden gevonden. Veel festivalgangers van de 60 000 keerden dezelfde avond en nacht nog terug naar huis. Het driedaagse festival werd meteen stopgezet. 

In 1950 wordt de Belgische politicus en communist Julien Lahaut vermoord. Die moord gebeurde vermoedelijk door de gewezen verzetsstrijder François Goossens, een vurig royalist en anti-communist. Het is nooit eendudig bewezen dat de moord op Julien Lahaut te maken had met zijn kreet ‘Vive La République’ op de eedaflegging van Boudewijn een week eerder. Wellicht riepen meerdere communistische parlementsleden dit. Een van hen was Georges Glineur. Hij verklaarde dat hij de eerste was die Vive la République! had geroepen. 

In 1503 is paus Alexander VI overleden, vandaag dus 520 jaar geleden. Hij werd met een overweldigende meerderheid tot paus gekozen, omdat hij nagenoeg iedereen had omgekocht met geld of onroerend goed. Voor een positieve stem huwde hij zelfs zijn dochter uit. Toen hij paus werd, had hij nog vier kinderen met zijn maîtresse en pleegde hij incest met zijn dochter Lucrezia. Een van zijn eerste daden als paus was de verdeling van het door Christoffel Columbus ontdekte Amerika. Portugal en Spanje maakten immers beide aanspraak op de ‘nieuwe wereld’. Met paus Alexander VI zou ook de Italiaanse maffia zijn ontstaan. Hij benoemde zijn zoon Cesare op zijn 18de tot kardinaal.

Op 21 augustus 1911 wordt bij klaarlichte dag in het Louvre de Mona Lisa gestolen. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 21 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM op RT.

Vr19aug

In 2020 is Apple het eerste Amerikaanse bedrijf dat een waarde van 2 biljoen dollar behaalt. Twee jaar eerder, in 2018, behaalde Apple al het record van 1 biljoen dollar. De sterke stijging van de marktwaarde van Apple kwam op een moment dat Apple-winkels over de hele wereld moest sluiten wegens de aanhoudende pandemie van het coronavirus. 

In 2016 overlijdt de Amerikaanse wetenschapper Donald Henderson. Dankzij hem werd het pokkenvirus uitgeroeid sinds de tweede helft van de jaren zeventig.

Vandaag in 2014 onthoofdt IS de Amerikaanse persfotograaf James Foley als wraak voor de Amerikaanse bombardementen op IS in Noord-Irak in datzelfde jaar 2014. Het was de eerste keer dat we geconfronteerd werden met zulke beelden. Nieuwsredacties beslisten massaal om de beelden van de onthoofding niet te tonen om geen normvervaging teweeg te brengen. De beelden werden wel via sociale media verspreid. Vijf dagen na de onthoofding werd die eerste IS-beul ontmaskerd door zijn Londens accent. Het ging om een gewezen rapper van 23, intelligent, informaticus en goed opgevoed.

Op 19 augustus 1991 vindt in Rusland een staatsgreep plaats van de oude staatsleiders tegen de vernieuwende Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. Maar de staatsgreep mislukte, omdat Boris Jeltsin de staatsleiders naar zijn hand kon zetten. Gorbatsjov bleef dus president, maar leed hierdoor wel gezichtsverlies tegenover de sterkere Jeltsin. Meteen verklaarden verschillende Sovjetrepublieken zich onafhankelijk, waarvan Oekraïne, Letland, Wit-Rusland en Rusland de eersten waren.

19 augustus 1991 is de laatste van 47 dagen zonder regen of toch nauwelijks regen. Meer dan 3,6 mm viel er niet. Dat was ruim 3,5 liter per m2. In anderhalve maand tijd, wel te verstaan.

360 jaar geleden, in 1662, overlijdt Blaise Pascal. Hij lag aan de basis van heel wat wiskundige begrippen, zoals de kansberekening, het integraalleren, de Stelling van Pascal die hij formuleerde op zijn 16de, en de Wet van Pascal die zegt dat de druk die je uitoefent op een vloeistof in alle richtingen met dezelfde grootte voortbeweegt. In 1642 bouwde hij de pascaline, dat is de eerste mechanische rekenmachines die kon optellen en aftrekken. Hij bedacht de dispacthing van het eerste openbaar vervoer van koetslijnen in Parijs. Ook de programmeertaal Pascal is naar hem genoemd.

Maandag is het zes jaar geleden, in 1996, dat Toots Tielemans is overleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr20aug

Usain Bolt loopt op 20 augustus twee keer een wereldrecord op de 200 meter. De eerste keer is dat tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking in 2008. Zijn tijd bedraagt dan 19 sec 30 honderdsten. Dag op dag een jaar later in 2009 verscherpt hij het record tot op 19 seconden 19 honderdsten tijdens het WK atletiek in Berlijn.

 

In 2009 is het vandaag zéér warm met 38,2°C op de thermometer.

 

Nasa lanceert in 1977 Voyager 2. Na een ruimtereis van 41 jaar heeft de sonde in 2018 ons zonnestelsel verlaten. Het vliegt aan een snelheid van 56.500 km/u wat gelijk is aan een half miljard km per jaar. De dichtsbijgelegen zon buiten ons zonnestelsel is de ster Proxima Centauri en staat op amper 4 lichtjaar van ons. Aan de snelheid waarmee de Voyager 2 reist, bereiken we die zon over 40 000 jaar. Wetenschappers hebben berekend dat de mensheid die ontmoeting niet meer zal meemaken.

De eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1912 Odiel Defraeye overlijdt in 1965. In de zes andere Rondes van Frankrijk die hij reed, gaf hij op.

 

In 1920 wordt het persagentschap Belga opgericht. Belga is het grootste persbureau in ons land. Het verspreidt nieuws uit binnen- en buitenland onder de nieuwsredacties zoals onze redactie van Radio Tequila. Het nieuwsagentschap is gevestigd in Brussel.

 

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes, Google Podcast of Apple Podcast gratis meerdere afleveringen van de TM beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken op de aflevering van maandag. Dan tijdreizen we ondermeer naar 1991, want dan zal het precies 30 jaar geleden zijn dat het internet voor iedereen toegankelijk werd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma21aug

In 2017 wint de Belgische hockeyploeg de Red Lions met 5-0 tegen buurland Nederland. Het was voor de Nederlanders de zwaarste nederlaag ooit in een EK hockey. De Belgen brachten toen het zilver mee naar huis. In december 2018 werden de Red Lions wereldkampioen in India. En in 2019 werden ze Europees kampioen door in de finale met 5-0 te winnen van Spanje. Meer hierover in de TM van donderdag.

 

De Verenigde Naties komen samen op 21 augustus 2013 om de regering van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk te stellen voor het gebruik van zenuwgas in de Syrische burgeroorlog, vandaag dus 10 jaar geleden. Het was geleden van de Eerste Wereldoorlog dat gifgas nog in zo een grote hoeveelheid als wapen werd gebruikt. Het was de Syrische president zelf die de opdracht gaf voor de gasaanval.

 

Vandaag in 1911 wordt het schilderij Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen in het Louvre in Parijs. Kunstschilder Pablo Picasso werd lang ondervraagd, omdat die eerder al eens ongewild in contact was gekomen met een diefstal van beeldjes en maskers uit het Louvre. De echte dief van de Mona Lisa was de Italiaanse glazenier Vincenzo Peruggia. Hij had zich verstopt in een bezemkast in het Louvre en was op de sluitingsdag met het schilderij onder zijn jas het museum uitgelopen. Twee jaar bewaarde hij het in een houten koffer onder zijn bed in een logement in Parijs. Dan keerde hij terug naar Italië en bood de Mona Lisa te koop aan bij een antiquair. Maar daar liep hij tegen de lamp. Peruggia werd veroordeeld tot één jaar en veertien dagen cel, wat later werd verminderd tot 7,5 maand. Het schilderij van Leonardo Da Vinci bleef altijd in het bezit van de schilder, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci overleed in Frankrijk en daarom kwam de Mona Lisa in het Louvre terecht en niet in een museum in Italië.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1915 als Leon Buysse De Ronde van Vlaanderen wint. We zijn dan in de Eerste Wereldoorlog. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 augustus hoor je morgen in een ni

Di22aug

In 2016 is Toots Thielemans overleden. De Belgische Amerikaan was wereldwijd bekend als mondharmonicaspeler, fluiter en gitarist. Tal van bekende artiesten vroegen hem als begeleider of solo-muzikant. In veel deuntjes werd hij vereeuwigd, zoals in de begintunes van Witse, Baantjer en Sesamstraat. Zijn meest bekende song is ongetwijfeld Bluesette. Het beginwijsje van de film Midnight Cowboy is van Toots Thielemans. In ons land is het beginwijsje van ‘Zware Jongens’ met Gaston en Leo van hem en in Nederland ‘Turks Fruit’. Toots Thielemans leed aan astma. Hij werd 94.

Op 22 augustus 2010 overlijdt de Franse schrijver en wetenschapper Michel Montignac aan prostaatkanker. Hij was bekend van het Montignac-dieet. Als kind was hij zwaarlijvig, zoals zijn vader. Hij vond een nieuwe methode, waarbij hij in drie maanden tijd meer dan 15 kilo verloor en dit zonder calorieën te tellen. Zijn bekendste boek was “Je mange, donc je maigris!”,“Ik eet, dus ik val af”.

An Marchal en Eefje Lambrecks worden in 1995 ontvoerd door Marc Dutroux. An was dan 18, Eefje 17. Ze waren met vakantie in Westende en hadden een hypnoseshow bijgewoond in Blankenberge. Dutroux en Lelièvre waren die dag speciaal naar zee gekomen om een meisje te ontvoeren als de kans zich voordeed. In de terugrit met de meisjes had Dutroux autopech. Hij reed dan alleen, al liftend, naar huis om een vervangwagen te halen. Tegen de ochtend arriveerden An en Eefje in het huis van Dutroux. Julie en Melissa zaten daar dan al opgesloten. An en Eefje sloot hij op in de slaapkamer. Eefje kwam om het leven door ondervoeding, An door verstikking.

Leon Buysse wint in 1915 De Ronde van Vlaanderen. Wegens de oorlog gebeurde dit op de piste van Evergem. Een denkbeeldig parcours van 150 km leidde de 26 renners in een zonnig weertje zogezegd van Gent over Aalst, Oudernaarde, Kortrijk, Torhout en Brugge terug naar Evergem. Leon Buysse won deze Ronde van Vlaanderen op de piste in 4 uur en 34,5 min. Dat was een snelheid van 32,5 km/u.

Op de eerste conventie van Genève wordt het Rode Kruis opgericht in 1864.

23 augustus 1991 is een bijzondere dag waarop ons leven voor altijd veranderde. Die dag was er voor het eerst internet voor iedereen. Wat niet wil zeggen dat iedereen al internet had natuurlijk. Je verneemt het morgen in een nieuwe TM.

Wo23aug

Vandaag in het jaar 476 wordt Romulus Augustulus afgezet. Hij was de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk. Dat betekende meteen het einde van de Romeinse periode in het Westen en het begin van de middeleeuwen. Het Oost-Romeinse Rijk of Byzantijnse Rijk zal pas 1000 jaar later eindigen, in 1453.

Het is exact 110 jaar gelden, vandaag in 1913, dat in Kopenhagen in Denemarken, het bekende beeld van de Kleine Zeemeermin wordt ingehuldigd. Het is van beeldhouwer Edward Eriksen. Het verwijst naar het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. De opdracht kwam van de brouwerij Carlsberg. Het beeld is auteursrechtelijk beschermd. Dat wil zeggen dat je geen eigen foto’s van het beeld online mag zetten. De Kleine Zeemeermin werd al meermaals beklad en zelfs onthoofd.

Het is voorpaginanieuws vandaag in 1991: het internet is beschikbaar voor het grote publiek. Wat niet wil zeggen dat er al voor iedereen internet was, want het was nog niet echt toegankelijk. Dat was pas voor vijf jaar later vanaf 1996. Internet bestond al van eind jaren 60. Het was dan nog alleen maar voor militaire doeleinden beschikbaar in Amerika. In de jaren zeventig was het vooral een manier van communiceren tussen wetenschappers van universiteiten. In elk land waar internet is, is de overheid er eigenaar van, want elk land kan internet filteren of censureren.

In Strasshof an der Nordbahn in Oostenrijk ontsnapt Natascha Kampusch in 2006, terwijl haar ontvoerder aan het telefoneren is. 8,5 jaar had ze uitgekeken naar deze ontsnapping. Ze was tien toen ze werd ontvoerd op weg naar school. Er groeide een band tussen de ontvoerder en de gegijzelde. Ze maakten ook samen uitstappen. Tijdens één van die uitstappen was er zelfs een politiecontrole geweest, maar de politie herkende de vermiste tiener niet. Acht uren na de ontsnapping van vandaag in 2006 pleegde de ontvoerder zelfmoord. Natascha Kampusch had het daar moeilijk mee. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

Het zit vooraan in het nieuws in 2008, vandaag dus 15 jaar geleden: hoogspringster Tia Hellebaut wint in Peking de Olympische titel met een sprong van 2 meter en 5 cm, wat ook een persoonlijk record is.

Morgen hebben we het onder meer over het overlijden van regisseur Robbe de Hert in 2020. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de kranten en de journaals van 24 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do24aug

In 2021 is de gewezen voetballer Wilfried Van Moer overleden aan een hersenbloeding. Zijn naam blijft vooral verbonden aan Standaard Luik. De middenvelder won drie keer de Gouden Schoen.

In 2020 is filmregisseur Robbe de Hert overleden. Hij regisseerde onder meer “De Witte van Sichem” van Ernest Claes, “Lijmen/Het been” van Willem Elsschot, “Zware Jongens” met Gaston & Leo en “Blueberry Hill”, een jongerenfilm gebaseerd op zijn eigen schooltijd in het VTI. De sociaal-kritische kortfilm “Dood van een sandwichman” uit 1971, over de dood van wereldkampioen wielrennen Jean-Pierre Monseré in datzelfde jaar, stuitte op veel tegenwind en zelfs een boycot van de toenmalige BRT. In die kortfilm stelde Robbe De Hert de commercialisering van de wielersport aan de kaak. De Hert vond zijn grootste vergissing ooit het uit handen moeten geven van de film Daens, wegens te weinig geld. Zoals bekend, werd de film dan geregisseerd door Stijn Coninx. 

In 2019 wordt de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen. Wereldkampioen werden ze al een jaar eerder, in 2018. Ze wonnen de finale van het EK overtuigend van Spanje met 5-0. De eerste goal kwam er na 10 min. Acht minuten later en met een 3-0 voorsprong, was de finale gespeeld. Doelman Vanasch, bijgenaamd The Wall, werd de beste doelman van het tornooi. In de finalewedstrijd alleen al stopte hij maar liefst zes strafcorners.

Een explosie van de Vesuvius verwoest Pompeï vandaag in het jaar 79 na X. De Romeinse stad in de Italiaanse provincie Napels werd bedekt met een laag gloeiende vulkaanas van 4 m dik. Lichamen werden gebakken en versteend. Op een muur vond men de uitspraak imanis metula es, je bent een enorme lul. Door de vulkaanuitbarsting is Pompeï een van de bestbewaarde Romeinse steden. Het is werelderfgoed.

25 augustus is in de geschiendenis de sterfdag van vele bekenden. Zo was het in 2012 de sterfdag van de eerste mens op de maan, Neil Armstrong. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr25aug

Het is net een jaar geleden (2022) dat gewezen wielrenner Herman Van Springel is overleden. Monsieur Bordeaux-Paris, zoals hij ook werd genoemd, won zeven keer die wedstrijd. Herman Van Springel ging vooral de wielergeschiedenis in als de meesterknecht van Eddy Merckx. In zijn palmares staat ook een tweede plaats in de Ronde van Frankrijk in 1968. 

In 2012 overlijdt astronaut Neil Armstrong, de eerste mens op de maan in juli 1969. Hij overleed aan complicaties na een overbruggingsoperatie aan het hart. Hij werd 82. Van hem komen de gevleugelde woorden: It’s one small step for a man, one giant leap for mankind.

Het is ook de sterfdag van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche in het jaar 1900. Van hem kwam de uitspraak ‘Gott ist tot’. Nietzsche stelde dat de mens God had gedood en vervangen door wetenschap en een ander geloof. Bijvoorbeeld, een bliksem was ooit een daad van God. Dankzij de wetenschap weten we nu dat dit een elektrische ontlading is. Nietzsche beschouwde de christelijke beschaving als decadent. De christelijke ‘slavenmoraal’ moest vervangen worden door de zogenaamde ‘superman’, waarin de mens zèlf zijn eigen normen van goed en kwaad bepaalde. Deze visie van de Übermensch, die geen behoefte had aan religie of wetenschap om zijn waarden voor te schrijven, werd later misbruikt door Hitler.

Op 25 augustus 1830 wordt de opera ‘De Stomme van Portici’ van Daniël Auber in Brussel opgevoerd. Dat was ter ere van de jarige koning Willem I van de Nederlanden, toen ook onze koning. De voorstelling in de Muntschouwburg mondde uit in rellen van Belgische separatisten tegen de Nederlandse koning. Dit was uiteindelijk de aanleiding tot de onafhankelijkheid van ons land en de aanstelling van een eigen koning. 

Op 25 augustus 1609 demonstreert Galileo Galilei zijn eerste telescoop. Daarmee ontdekte hij voor het eerst zonnevlekken. Galileo Galilei was de wetenschapper die bewees dat de aarde rond de zon draait en niet andersom zoals in zijn tijd werd beweerd. Hij volgde daarmee de stelling van Copernicus. Galileo Galilei bewees hiermee ook dat de aarde niet het centrum van het heelal was waarrond alles draaide. De Kerk nam hem dit zeer kwalijk en hij kreeg voor zijn wetenschappelijk bewijs zelfs huisarrest van de paus.

Dit was de Teletijdmachine van 25 augustus. Op 28 augustus 1963 spreekt dominee Martin Luther King zijn beroemde woorden ‘I have a dream’, maandag dus precies 60 jaar geleden. Wat bedoelde hij met die woorden precies? Je verneemt het maandag zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr26aug

In 1789 wordt de eerste universele ‘Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger’ gepubliceerd. Dat was in Frankrijk op het einde van het Ancien Régime en bij het begin van de Franse Revolutie. De tekst werd opgesteld als voorbereiding voor de discussies over de nieuwe Franse grondwet en was onder meer gebaseerd op het werk van de Verlichtingsfilosoof Jean-Jacques Rousseau, maar ook op de ‘The Bill of Rights’, de Amerikaanse grondwet dus, die dan nog maar 2 jaar oud was, én ook op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van elf jaar eerder in 1776. Koning Lodewijk XVI weigerde eerst de ‘Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger’ te ondertekenen, maar na een mars van uitsluitend vrouwen ondertekende hij de Verklaring dan toch nog. Zoals bekend, is Lodewijk XVI de enige Franse koning die 4 jaar later in 1793, werd geëxecuteerd met de guillotine, wat wereldwijd toch werd afgekeurd.

In 1854 beschrijft telegrafie-ambtenaar Charles Bourseul in een Frans tijdschrift het basisprincipe van de telefoon. Het was alleen maar op papier, want hij slaagde er technisch niet in om een verstaanbaar gesprek per telefoon te houden. Daarin slaagde de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis wel, zes jaar later in 1860, maar zijn toestellen waren nog niet geschikt voor praktisch gebruik. Het was de Italiaanse immigrant Antonio Meucci die elf jaar later, in 1871, als eerste een geslaagde telefoonverbinding tot stand bracht. Helaas had hij geen geld om zijn uitvinding op zijn naam te zetten. Het was dan uiteindelijk de Amerikaan Graham Bell die een patent kocht op de uitvinding van de telefoon vijf jaar later in 1876.

Albino Luciani wordt in 1978 paus Johannes Paulus I. Zijn pontificaat duurde slechts 33 dagen wegens zijn plotse overlijden. Hij werd 65. In die zeer korte tijd stond hij al bekend als de lachende paus. Hij was de eerste paus met een dubbele naam en de enige die het achtervoegsel I (=de eerste) aan zijn naam toevoegde. Hij was ook de eerste paus die geen kroning wou.

Voila, we stapten in onze TM in 1789 met de Rechten van de Mens en we stapten er terug uit met Albino Luciani in 1978. Maandag is het precies een jaar geleden (2021) dat graaf Jacques Rogge is overleden. Hij was 12 jaar voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Vr27aug

 

Op 27 augustus 1997 komt de eerste aflvering van Kabouter Plop op tv. De slingergrammofoon zo heette die eerste aflevering. Elke aflevering begon met Plop die in bed zat en vertelde over de belevenissen van de afgelopen dag. Aan het einde van de aflevering vertelde hij dat hij naar ‘Kabouterdromenland’ ging. Meestal zat er in elk van de 295 afleveringen wel een kleine levensles.

 

In 1973 vindt in ons land de eerste geslaagde harttransplantatie plaats. Dat was zes jaar (1967) na de allereerste door dokter Barnhard. De transplantatie door de Brussels professor Georges Primo is een spoedoperatie bij patiënte Hortense Vrancken. De huisvrouw van 51 leefde door de harttransplantatie nog een half jaar langer wat voor begin jaren zeventig dan toch wel een prestatie was. Ze overleed uiteindelijk aan een verminderde immuniteit. Dokter Primo deed tien jaar later in 1983 de eerste ‘dubbele overplanting’ van hart én longen.

 

In 1967 overlijdt Brian Epstein aan een overdosis slaappillen. Hij werd 32. De eerste grote manager van The Beatles stierf midden in de identiteitswissel van de vier Beatles. Paul Mc Cartney en George Martin noemen Epstein de 5de Beatle. Er zijn wel meerdere zogenaamde vijfde Beatles, zoals George Martin zelf, Alan Williams, de allereerste manager van The Beatles, Billy Preston, Eric Clapton, Pete Best, de eerste drummer van The Beatles, en Jimmy Nicol, die 11 dagen vervanger was van Ringo Starr tijdens de wereldtour in 1964. 

 

Op 27 augustus 1965 overlijdt de Frans-Zwitserse architect Le Corbusiér. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Twee van zijn kenmerken zijn ‘La Façade Libre’ waarbij de gevels geen dragende muren zijn, en het horizontale panoramaraam ‘La fenêtre en longeur’ . Le Corbusier had ook een voorliefde voor uplighters. Hij was ook meubelontwerper en schilder. Maison Guiette (Guy-Jèt) uit 1927 in Antwerpen is het enige bewaarde gebouw van Le Corbusier in ons land.

 

De Engels-Zanzibarese Oorlog is de kortste oorlog uit de geschiedenis ooit. Die wordt in 1896 uitgevochten, vandaag dus 125 jaar geleden. Al na 38 minuten capituleerde Zanzibar. Maar helaas toch wel met heel veel bloed, want in die driekwartier kwamen maar liefst 500 Zanzibaren om het leven tegenover slechts één Brit.

 

Maandag hebben we het onder meer over de militaire dienstplicht voor mannen die wordt ingevoerd in 1913. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma28aug

Op 28 augustus 2012 komt Michelle Martin vroegtijdig vrij. De ex van Marc Dutroux was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, waarvan ze 16 jaar had uitgezeten, rekening houdend met de voorhechtenis. Het waren de Arme Klaren van Malonne bij Namen die haar opvingen. De zusters deden dit omdat Michelle Martin geen familie had en dat geen enkel ‘reclasseringscentrum voor vrouwen’ haar wou opvangen. Een zuster uit het klooster had al 16 jaar een schriftelijke correspondentie met Michelle Martin. Kort na de arrestatie in augustus 1996 schreef ze een brief aan Michelle Martin ‘uit spontane sympathie’. Ze keurde de gruweldaden wel niet goed. Bij de aankomst van Michelle Martin in het klooster werden de muren beklad en was er protest. Een jaar later, in september 2013, begon de gewezen lerares opnieuw te studeren. In 2020 behaalde ze ‘met voldoening’ haar bachelor in de rechten. Sinds 19 augustus 2022, vorig jaar dus, mag ze opnieuw gaan en staan waar ze wil. De ex-vrouw van Marc Dutroux is helemaal vrij, zonder voorwaarden. 

In 1978 vriest het in de vallei van de Lesse in Rochefort. De thermometer staat daar op 0° en dat in de zomer.

Dag op dag 60 jaar geleden, vandaag in 1963, spreekt dominee Martin Luther King zijn beroemde woorden ‘I have a dream’. 200.000 mensen luisterden naar de speech die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Met de uitspraak ‘I have a dream’ sprak hij de wens uit voor gelijkheid tussen blank en zwart. Martin Luther King werd 8 maanden later vermoord, in april 1964 was dat.

Op 28 augustus 1915 verdwijnt Kamiel Sassen Dierickx spoorloos in Bulskampveld. De boswachter was het tweede slachtoffer in de Moorden van Beernem. Vermoedelijk was hij getuige van de eerste moord op baron Henri d’Udekem d’Acoz bijna dag op dag drie maanden eerder. Vijf dagen na de verdwijning van de boswachter werd de baron teruggevonden in het bos in Beernem. Het lichaam van de boswachter zelf werd nooit teruggevonden.

We maken de Teletijdmachine klaar voor een nieuwe duik in de geschiedenis, morgen zelfde tijd. Dan hebben we het onder meer over onze koningin Astrid die verongelukt in Zwitserland op 29 augustus 1935.

Di29aug

In onze vaderlandse geschiedenis leren wij dat op 29 augustus 1935 koningin Astrid verongelukt in het Zwitserse Küssnacht. Dat was anderhalf jaar na de dodelijke val van haar schoonvader koning Albert I in Marche-les-Dames. Het auto-ongeluk gebeurde toen koning Leopold lll de controle over het stuur verloor. De zwangere koningin werd uit de auto geslingerd en kwam tegen een boom terecht. Ze was op slag dood. Op de plaats van het ongeluk staat een wit kruis geplaatst en is een kapel gebouwd. Koningin Astrid was de moeder van koning Boudewijn en koning Albert II en de grootmoeder van koning Filip. Ze werd 29.

29 augustus in 1987 is de sterfdag van acteur Lee Marvin. Hij speelde in 65 films. Zijn diepe stem was nog het meest bekend in de evergreen I was born under a wandrin’ star.

De Braziliaanse marathon-atleet Vanderlei de Lima krijgt naast zijn bronzen medaille ook de Pierre de Coubertin-medaille voor de prestatie in de marathon van de Olympische Spelen in Athene. In 2004 liep de Braziliaan op kop toen hij op 5 km voor het einde van de weg werd afgeduwd door de Ierse mediageile ex-priester Neil Horan. De Braziliaanse atleet De Lima finishte uiteindelijk toch nog als derde. 

In 2005 veegt orkaan Katrina de stad New Orleans van de kaart. Voor het eerst in de geschiedenis van New Orleans werd op voorhand een verplichte evacuatie ingesteld. Dit was nodig, omdat een groot deel van de stad tot 6 m onder de zeespiegel lag en er golven van bijna dubbel zo hoog werden verwacht. Toch zorgde Katrina nog voor 1800 doden.

29 augustus is de sterfdag van acteur Gene Wilder in 2016. We kennen de komiek van de films The Producers en Young Frankenstein. Hij werd 83.

In 2021 is graaf Jacques Rogge overleden. Van 2001 tot 2013 was hij twaalf jaar voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, organisator van de Olympische Spelen. Hij beperkte het aantal disciplines tijdens de Zomerspelen en ook het aantal deelnemers op die Spelen tot ongeveer 10.500 sporters. Zijn bijnaam, Mister Clean, dankte hij aan zijn harde aanpak van doping in de sport. Jacques Rogge was zelf een gewezen sportman. Hij was wereldkampioen zeilen en nam voor ons land deel aan de Olympische Zomerspelen van 1968, 1972 en 1976. 

We horen elkaar morgen opnieuw voor een nieuwe Teletijdmachine. Dan hebben we het onder meer over de algemene militaire dienstplicht voor mannen die wordt ingevoerd in 1913. Meer hierover, morgen, zelfde tijd.

Wo30aug

Vorig jaar (2022) is de laatste leider van de Sovjet-Unie overleden, Michail Gorbatsjov. Zijn poging om de communistische partij te hervormen leidde uiteindelijk onbedoeld tot het einde van de Sovjet-Unie en het einde van de Koude Oorlog, waarvoor hij in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Twee Russische begrippen blijven aan zijn naam verbonden: Glasnost en Perestrojka, wat ‘openheid’ en ‘hervorming’ wil zeggen.

In 2006 overlijdt acteur Glenn Ford. In zijn carrière acteerde hij in ruim 100 films, vooral westernfilms en films over de oorlog. Zijn laatste belangrijke rol was die van de adoptievader van Superman in de gelijknamige film van 1978.

Het is vandaag 20 jaar geleden, op 30 augustus 2003, dat acteur Charles Bronson is overleden. Je weet wel, de zwijgzame mondharmonicaspeler in de spaghettiwestern ‘Once upon a time in the West’. Zijn eerste bekende rol was in de western ‘The Magnificent Seven’ waar hij te zien was als jong acteur. 

Op 30 augustus 1991 breekt de Amerikaanse atleet Mike Powell het record verspringen dat dan al 23 jaar op naam van landgenoot Bob Beamon stond. Powell verbeterde het record met 5 cm tijdens het WK atletiek in Tokio. Hij sprong 8m 95cm ver. Het record staat na 30 jaar nog altijd op zijn naam.

Het weer is in 1957 zeer koud met net geen vriestemperatuur in de Ardennen. De maximumtemperatuur bedraagt 1,5°C. En dat in de zomer.

Vandaag 110 jaar geleden, in 1913, wordt in ons land de ‘algemene militaire dienstplicht voor mannen’ ingevoerd. Eerder was de militaire dienstplicht een loting al dan niet met een vrijwillige plaatsvervanging. Die loting werd in 1909 afgeschaft. Dan volgde de verplichting van één zoon per gezin om dienstplicht te doen. En aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werd deze dienstplicht uitgebreid naar een algemene dienstplicht voor mannen, vandaag dus in 1913, waarbij één zoon per gezin, per definitie de oudste, een aantal maanden een taak te vervullen kreeg in het leger en daarvoor werd opgeleid tot militair. De dienstplicht werd in 1994 voor tien jaar opgeschort. Begin 1995 zwaaiden dan de laatste dienstplichtigen af. In 2004 werd de dienstplicht dan definitief afgeschaft.

Voila. Tot zover de Teletijdmachine voor vandaag. In de TM van morgen tijdreizen we onder meer terug naar 1997 wanneer prinses Diane verongelukt in Parijs.

Do31aug 

Wat gebeurde er allemaal in de geschiedenis van 31 augustus? Dat vertel ik je chronologisch in een korte tijdsreis van 113 jaar van 1997 naar 1884.

In 1997 verongelukken prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed. Dat gebeurde na een achtervolging van paparazzi. De rit met een dronken chauffeur eindigde tegen de muur van de Alma-tunnel in Parijs. Niemand droeg een veiligheidsgordel. Prinses Diana en kroonprins Charles waren officieel een jaar gescheiden, maar feitelijk al vijf jaar uit elkaar.

In 1974 worden de zeezenders in onze Noordzee gedwongen hun uitzendingen te stoppen. Het Verdrag van Straatsburg of ook wel de anti-piratenwet genoemd, verbood dan om radioprogramma’s uit te zenden vanuit niemandsland. Zeezenders die vandaag in 1974 hun uitzendingen staakten, waren Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Radio Caroline en Radio Mi Amigo, die op hetzelfde schip uitzonden, bleven wél doorgaan. Alleen Radio Caroline zendt nu nog uit vanop een schip met licentie én binnen de territoriale wateren.

Exact 60 jaar geleden, vandaag in 1963, worden de West-Vlaamse gemeenten Komen-Waasten en Moeskroen overgeheveld naar de provincie Henegouwen in Wallonië. De verhuis van West-Vlaanderen naar Henegouwen was het gevolg van het vastleggen van de taalgrens, waarbij aan de andere kant van ons land, zes gemeenten in de Voerstreek verhuisden van Wallonië naar Limburg. Hierop volgde een decennialange taalstrijd in de Voerstreek wat in 1987 tot de val van de regering Martens VI leidde.

In 1888 slaat Jack the Ripper voor het eerst toe in London, vandaag dus 135 jaar geleden. Zijn eerste slachtoffer was de 43-jarige prostituee Mary-Ann Nichols. Hij vermoordde zeker vijf prostituees, maar wellicht wel het dubbel. De identiteit van Jack the Ripper is nooit achterhaald.

In 1884 verschijnt het eerste socialistische dagblad van ons land, De Vooruit. Zes jaar later, in 1890, werd de krant Het Volk opgericht als katholiek tegengewicht voor De Vooruit.

Morgen is er weer een TM. Dan hebben we uiteraard heel wat nieuws uit het onderwijs, maar er is ook nog ander nieuws, zoals het wrak van de Titanic dat op 1 september 1985 werd ontdekt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de eerste schooldag hoor je morgen in een nieuwe TM op RT.