Ma1aug

Het is precies eeen jaar geleden (2021) dat Nina Derwael voor het eerst Olympisch goud voor turnen verovert voor ons land. Ze turnde geen foutloze finale. Volgens de jury stak ze wel met kop en schouders boven de concurrentie uit. In 2018 en 2019 was ze al wereldkampioen op de brug met ongelijke leggers. Ze was ook de eerste Belgische gymnaste die goud won op het wereldkampioenschap. Eerder was ze ook al twee keer Europees kampioen.

De voorbije nacht van 31 juli op 1 augustus 1950 onderhandelt Koning Leopold III met de regering om tegen halfzeven ‘s ochtends toe te geven dat hij beter zou aftreden. De ‘Nacht van Laken’, zoals die wordt genoemd, had alles te maken met de Koningskwestie en het referendum over de terugkeer van Leopold als koning. Tien dagen later legde Boudewijn de eed af als koninklijke prins. Een jaar later, in 1951, legde hij de eed af als vijfde koning van ons land.

Op 1 augustus 1944 schrijft de Joodse Anne Frank haar laatste dagboekverhaal. Twee jaar had ze het dagboek bijgehouden, ondergedoken met het gezin in het achterhuis. Zoals bekend overleed ze in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Haar vader Otto was de enige die de kampen overleefde. Hij publiceerde een aangepaste versie van haar dagboek.

Op 1 augustus 1936 opent Hitler de Olympische Spelen in Berlijn. De locatie was al 5 jaar eerder gekozen nog voor Hitler aan de macht was. Het waren de eerste Olympische Spelen waarbij de fakkel per estafette werd overgebracht van Griekenland, het geboorteland van de spelen, naar het gastland. Dat stond symbool voor de band tussen het oude Griekenland en het Derde Rijk. De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn waren de eerste met tv-beelden die zelfs rechtstreeks werden uitgezonden naar bioscopen en andere zalen met publiek in de regio. Amerika was van plan de spelen te boycotten uit protest tegen de Jodenvervolging van Hitler. De Amerikaanse zwarte atleet Jesse Owens zette Hitler te kijk. Hij behaalde 4 keer goud en was daarmee de lieveling van het publiek, ook van het Duitse publiek.

Het weer is op 1 augustus koud, nat en winderig. In 1936 veroorzaakte een tornado in en rond Ingelmunster voor veel schade. Het jaar daarvoor in 1935 vroor het net niet in de Ardennen. En in 1967 regende het meer dan 10 cm per m2, dat is 100 liter per m2.

Morgen is het precies 100 jaar geleden, in 1922, dat de Schotse uitvinder van de telefoon, Graham Bell, overlijdt. Meer hierover, morgen zelfde tijd, in een nieuwe TM.

Di2aug

Het is voorpaginanieuws in 2020: de gewezen koning Juan Carlos verlaat Spanje, koningin Sofía blijft. De reden was een reeks van schandalen omtrent geheime bankrekeningen, dubieuze transacties, belastingontduiking en mogelijke omkoping. Juan Carlos en Sofía leefden al jaren gescheiden van tafel en bed. Juan Carlos verblijft sinds augustus 2020 in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Vandaag in 1971 wordt op de maan een kunstwerk achtergelaten van Antwerpenaar Paul Van Hoeydonck. Apollo 15 nam het kunstwerk mee. Het is het eerste én ook enige kunstwerk van de aarde op de maan. Het gaat om het aluminium beeldje Fallen Astronaut én een gedenkplaat ter nagedachtenis van alle omgekomen ruimtevaarders.

Precies 100 jaar geleden, vandaag in 1922, overlijdt de Schotse uitvinder Graham Bell. Op zijn begrafenis hielden alle Amerikaanse telefoonbedrijven 1 min silte door geen verbindingen te maken, die toen nog manueel gebeurden. Het is niet helemaal correct om te zeggen dat Graham Bell de telefoon heeft uitgevonden. Nochtans kocht hij wel het patent voor die uitvinding, maar hij was eigenlijk niets meer dan de stichter van de telefoonmaatschappij Bell. De uitvinder van de telefoon is Italiaan Antonio Meucci in 1871. (Zie ook 26 augustus.) Leuk weetje over Graham Bell: hij heeft nooit met zijn vrouw kunnen telefoneren, want ze was doof.

In 1901 ontdekt André Dumont op een halve kilometer diepte, de eerste steenkoollagen in ons land. Dat was in As bij Genk. Het was het begin van een jarenlange economische bloei en werkverschaffer in Limburg. Er waren zelfs zoveel arbeiders nodig dat onze regering een oproep deed naar gastarbeiders uit Italië. Ze werden hier met open armen ontvangen en ze kregen zelfs een woning ter beschikking.

Onder de Theems in London wordt in 1870 de allereerste metro ter wereld ingereden. Dat was in de buurt van de Tower Bridge. De metro van London is de oudste van de wereld.

155 jaar geleden, in 1867, opent de Belgische componist en muziekpedagoog Peter Benoit de Vlaamse muziekschool in Antwerpen. Later werd dit het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium.

Op 3 aug 2014 wordt de antiseksismewet in ons land goedgekeurd. Wat was de aanleiding voor deze nieuwe wet ook alweer? Je verneemt het morgen in een nieuwe TM.

 

 

Wo3aug

In 2019 wint Remco Evenepoel met glans de Baskische klassieker Clàsica San Sebastian. Met zijn 19 levensjaren was hij de jongste winnaar ooit. Het was bovendien zijn eerste profzege. Greg Van Avermaet won in het peloton de sprint voor de 2de plaats.

In Alphen aan de Rijn in Nederland vallen twee bouwkranen op vier huizen, een café en twee winkels, vandaag in 2015. De kranen stonden op een onstabiel ponton. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers, behalve één lichtgewonde en een hond die de crash niet overleefde.

In ons land wordt in 2014 de antiseksismewet goedgekeurd. Het eerste vonnis kwam er drie jaar later in 2017, dit jaar dus vijf jaar geleden. Een man die in Zaventem een agente op straat beledigde en uitschold, kreeg een boete van 3.000 euro. De antiseksismewet kwam er na een tv-reportage over beledigingen en bedreigingen tegenover vrouwen in Brussel.

In 2005 vindt voor het eerst tijdens een ruimtevlucht een zeer dringende reparatie aan de Space Shuttle plaats. Die was nodig om levend te kunnen terugkeren naar de aarde. Het hitteschild van de Space Shuttle was tijdens de lancering bezadigd.

Vandaag 20 jaar geleden, in 2002, is actrice Carmen Blanche Silvera overleden. Ze werd bekend als Edith aan de zijde van cafébaas René Artois in de komische Britse tv-serie Allo Allo. Toen ze hoorde dat ze longkanker had, besloot ze om tegen de ziekte te vechten zonder chemotherapie. Ze werd 80.

Vandaag in 1958 komt de Amerikaanse duikboot Nautilus aan bij de Noordpool. Het was de eerste keer dat een duikboot onder het poolijs naar de Noordpool vaarde. Ook de fictieve Nautilus van Nemo in het boek ’20 000 mijlen onder zee’ van Jules Verne, vaarde onder het poolijs, weliswaar dat van de Zuidpool, wat in de realiteit niet kan, want de Zuidpool is een land en geen drijvende ijsblok, zoals de Noordpool.

Vandaag 530 jaar geleden, in 1492, vertrekt Christoffel Columbus met drie schepen op zoek naar India, dat in het oosten ligt, maar hij wil dit doen via een westelijke route. De rest van het verhaal ken je: Columbus zal in het westen Amerika ontdekken en de bewoners van ‘zijn India’ indianen noemen. Zijn levenlang ontkende hij Amerika te hebben ontdekt.

Op 4 augustus 2020 vonden in de haven van Beiroet twee krachtige explosies plaats met meer dan 200 doden tot gevolg. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do4aug

Op 4 augustus 2020 vinden twee zware explosies plaats in de Libanese hoofdstad Beiroet met minstens 200 doden en meer dan 6000 gewonden. De explosie werd veroorzaakt door de ontploffing van 2750 ton ammoniumnitraat. Het kunstmeststof lag al zes jaar opgeslagen, zonder specifieke veiligheidsmaatregelen, nadat het in beslag was genomen. De eerste explosie werd gefilmd door vele smartphones toen plots de tweede en veel zwaarder explosie plaatsvond. De explosie gaf 3,5 op de schaal van Richter. De volledige haven van Beiroet en een deel van de city werden vernield.

De oudste vrouw ter wereld overlijdt in 1997, vandaag dus kwarteeuw geleden. Jeanne Calment werd 122. De Française was blind en zo goed als doof. Tot een maand voor haar dood was ze nog in een relatief goede gezondheid met een heldere geest. 20 jaar na haar dood ontstond in 2018 twijfel over haar hoge leeftijd. Twee Russische onderzoekers beweerden dat haar dochter, Yvonne, de identiteit van haar moeder had overgenomen om geen erfenisrechten te moeten betalen.

Vanaf vandaag in 1930 werden werkgevers verplicht om de kinderbijslag uit te betalen. Die was dan al sinds kort na de Eerste Wereldoorlog vrijblijvend. Door de verplichte uitkering van de kinderbijslag werd dit een onderdeel van de sociale zekerheid en een wettelijke recht voor alle werknemers. Het bedrag was verschillend naar gelang het aantal kinderen dat je had. Die regeling werd intussen afgeschaft. Het basisbedrag bedraagt € 169,79 per maand, gelijk voor elk kind én aanpasbaar aan de index. Het begrip Kinderbijslag werd vervangen door Groeipakket.

Duitse troepen vallen vandaag in 1914 ons land binnen. Hierdoor verklaarde het Verenigd Koninkrijk de oorlog aan Duitsland. Een dag eerder had Duitsland gevraagd om door ons land te mogen passeren op weg naar de kanaalhavens in Frankrijk, maar ons land weigerde. Dit was voor ons land het begin van de Eerste Wereldoorlog.

In 1782 treedt Wolfgang Amadeus Mozart in het huwelijk met Constanze, vandaag dus 240 jaar geleden. Hij was 26, zij 20. Ze hadden elkaar 5 jaar eerder ontmoet. Eerst was Mozart verliefd op haar 2 jaar oudere zus, maar die wees hem de deur. Het gezin Mozart kreeg zes kinderen waarvan er vier zeer jong stierven. Nog geen 10 jaar na het huwelijk overleed Amadeus Mozart. Hij werd 35. 

Morgen is het precies 60 jaar geleden, op 5 augustus 1962, dat Marilyn Monroe uit het leven stapt. Ze werd 36. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 5 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr5aug

Het is een jaar geleden (2021) dat Nafi Thiam zichzelf opvolgt als Olympisch Kampioen in de zevenkamp. In 2016 deed ze dat al een eerste keer. In 2017 werd ze wereldkampioen en in 2018 Europees kampioen.

In de Ronde van Polen in 2020 raakt de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen zwaargewond tijdens de eindsprint van de eerste rit. Het was landgenoot Dylan Groenewegen die Fabio Jakobsen de dranghekken inreed. Jakobsen werd zwaargewond: een hersenkneuzing, scheurtjes in de schedel, neus en gehemelte gebroken, tien tanden uit, een stuk boven- en onderkaak weg, snijwonden in het gezicht, een ingesneden oorschelp, gebroken duim en nog vijf andere letsels. Dagenlang zweefde hij tussen leven en dood. Jakobsen had acht maanden nodig om te herstellen. Groenewegen kreeg een schorsing van negen maanden.

Dag op dag een jaar eerder, in 2019, verongelukt, ook in de Ronde van Polen, de jonge wielrenner Bjorg Lambrecht. Hij werd 22. Tijdens de derde etappe kwam hij zwaar ten val tegen een betonnen duiker. Hij stierf als gevolg van een gescheurde lever.

In 1984 werd voor het eerst een marathon voor vrouwen gelopen tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles. De Amerikaanse Joan Benoit won met voorsprong deze eerste vrouwenmarathon. Ze liep de marathon in 2u 24min en 52 sec. Negen vrouwen liepen onder de 2,5 uur. 

Op 5 augustus 1962 stapt Marilyn Monroe uit het leven, vandaag 60 jaar geleden. Ze werd 36. De Amerikaanse actrice was het sekssymbool van de jaren 50. Norma Jean, want zo heette ze eigenlijk, werd wereldberoemd in de film ‘The Seven Year Itch’ met het beroemde shot van de opwaaiende jurk. Intussen raakte ze verslaafd aan alcohol en medicijnen waardoor er een einde kwam aan haar relatie met Arthur Miller. Van Marilyn Monroe onthouden we ook de wijze uitspraak naar alle meisjes en vrouwen: ‘No girl should ever forget that she doesn’t need anyone who doesn’t need her.’

160 jaar geleden, vandaag in 1862, overlijdt in Pittem Felix de Muelenaere. Hij was eerste minister toen Leopold I de eed aflegde als eerste koning van ons land. De Pittemnaar was lid van het Nationaal Congres dat de grondwet opstelde en besliste over een staatsvorm voor ons land.

Maandag zelfde uur is er opnieuw een TM. Het zat vooraan in het nieuws van 8 augustus 1956. Dan vond de mijnramp van Marcinelle plaats. 262 mijnwerkers kwamen hierbij om. Hoe dat kwam, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr6aug

Wielrenner Greg Van Avermaet behaalt goud in de Olympische Spelen van 2016 in Rio, vandaag dus 5 jaar geleden. Voor het eerst sinds André Noyelle in 1952 had België weer een Olympisch kampioen wielrennen én de eerste mannelijke gouden medaille voor ons land sinds Fred Deburghgraeve op de 100 m schoolslag in 1996 in Atlanta, dit jaar een kwarteeuw geleden.

Na een reis van negen maanden landt Curiosity vandaag in 2012 op de planeet Mars. Bijna twee maanden later stuurde het rijdende laboratorium foto’s naar de aarde waaruit bleek dat er ooit water op de rode planeet was geweest. Nog een half jaar later in 2013 concludeerde de Nasa dat er ooit leven op Mars mogelijk moet zijn geweest.

Het is precies 30 jaar geleden in 1991 dat de eerste webpagina’s op het internet verschijnen. Tim Berners-Lee publiceerde bestanden met de beschrijving van zijn ideeën voor het wereldwijde web. Hij was samen met de Belg Robert Cailliau de bedenker en de grondlegger van het wereldwijde web.

6 augustus 1945 staat in de geschiedenisboeken als de eerste atoombom als wapen. De Amerikanen droppen vanuit hun bommenwerper Enola Gay hun nieuwe wapen op de Japanse havenstad Hiroshima. Er vallen 78 000 doden. Drie dagen later werd ook de stad Nagasaki getroffen door een atoombom. Het was meteen het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van de straling vielen nog honderdduizenden slachtoffers in de maanden en jaren erna.

De Amerikaanse moordenaar William Kemmler is de eerste die de doodstraf krijgt met de elektrische stoel in 1890. Hij vermoordde zijn vrouw met een bijl. De eerste poging om hem met een stroomstoot van 1000 Volt te executeren, mislukte. De zwaar verbrande Kemmler schreeuwde het uit. Het was een walgelijk gebeuren met de geur van brandend vlees. De definitieve elektrische stroomstoot van 2000 Volt duurde langer dan een minuut.

Maandag zal het precies 35 jaar geleden zijn in 1986 dat Freddie Mercury voor het laatst optrad met Queen. Dit en nog veel uit de geschiedenis van 9 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Za7aug

De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken (ei) stelt vandaag in 1944 de eerste digitale computer voor. Het is eigenlijk alleen maar een grote programmeerbare rekenmachine. De Harvard Mark I, want zo heet die eerste digitale rekenmachine, is 15 m lang, 2,5 m hoog en weegt ongeveer 5 ton. Deze uitvinding op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd onder meer gebruikt om de hoeken te berekenen waarmee de Amerikaanse marine haar munitie moest afschieten.

In 1957 overlijdt Oliver Hardy, beter bekend als de dikke van Laurel & Hardy. Hij voelde zich niet goed bij het feit dat hij zo dik was, maar de filmproductie wou niet dat hij ging vermageren. Een jaar voor zijn overlijden ging hij dan toch nog op dieet, wat zijn uiterlijke drastisch veranderde. Zijn plotse gewichtsverlies was ook het gevolg van een vorm van terminale kanker. Na enkele beroertes raakte hij in een coma waar hij nooit meer uit ontwaakte.

De Amerikaanse zwemster Lynne (Lin) Cox zwemt zonder beschermkledij de ijskoude Beringenstraat over tussen Alaska en Rusland in 1987. In de Beringenstraat liggen twee eilandjes, het ene is van Alaska het andere van Rusland. De afstand bedraagt 4 km. Door de sterke ijskoude stroming moest de 30-jarige zwemster 2 km extra zwemmen. De 6 km dus, legde ze af in ruim 2 uur. Wandelen gaat in dit geval dus rapper dan zwemmen. De uitzonderlijke prestatie van Lynne (Lin) Cox is trouwens politiek erkend voor het verlichten van de spanningen tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische Sovjetleider Michael Gorbatsjov. In 1987 zijn we immers in de Koude Oorlog waarbij oost en west hun raketten op elkaar hebben gericht in een zogenaamde gewapende vrede.

Op 7 augustus 2012 worden de inwoners van Johannesburg in Zuid-Afrika verrast door sneeuw. Lang hebben ze er niet kunnen van genieten, want de dag erop steeg de temperatuur alweer boven het vriespunt. Sneeuw is toch ook weer niet zo abnormaal zeggen weerkundigen, want in Zuid-Afrika is augustus immers een wintermaand.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Daar vind je ook de ‘Teletijdmachine in beeld’. Vandaag zijn dat beelden van Lynne (Lin) Cox die de Beringestraat overzwemt. Maandag is het precies een jaar geleden (2019) dat Jeffrey Epstein (ie) in zijn cel uit het leven stapt door verstikking. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 10 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma8aug

Het zit vooraan in het nieuws van 8 augustus 1956. Dan vond de mijnramp van Marcinelle bij Charleroi plaats. 262 mijnwerkers kwamen om het leven. 13 kwamen levend uit de brand. Door de mijnramp van Marcinelle kwam een einde aan het immigratiecontract waarbij de Belgische regering massaal Italiaanse mijnwerkers naar ons land lokte. Na het ongeval waren het vooral nieuwe gastarbeiders uit Griekenland, Spanje, Portugal, Marokko en Turkije die door onze regering naar onze steenkoolmijnen werden gelokt.

In 1963 vindt de grootste treinroof plaats uit de Britse geschiedenis. De buit bedroeg 2,6 miljoen pond, omgerekend 3 miljoen euro. De overal gebeurde ’s nachts op de posttrein van Glasgow in Schotland naar London. De overvallers waren professionals die nagenoeg zonder geweld te werk gingen. Alleen de treinmachinist raakte gewond. De bende van ongeveer 15 treinrovers werd geleid door Bruce Reynolds. Eén van hen was Ronnie Biggs.

In 1964 treden The Rolling Stones voor het eerst op in Nederland. De groep bestond dan twee jaar. Het concert in het sjieke Scheveningse Kurhaus werd vroegtijdig stopgezet wegens geweld. Het voorprogramma van de pas ontdekte komiek André van Duin liep uit en er ontstond onrust. The Stones speelden amper vier nummers toen een complete chaos uitbrak. Honderden politiemannen waren nodig om de zaal met 1500 bezoekers te ontruimen. 

Vandaag in 1969 wordt de beroemde foto van The Beatles op het zebrapad van Abbey Road in London genomen. Het werd een van de beroemdste lp-covers. Het idee kwam van Paul McCartney. De fotograaf, MacMillan, kreeg 10 minuten om de foto te nemen. Toeristen doen tot op vandaag op het zebrapad van Abbey Road de stappen van de FabFour nog altijd na. Er is zelfs een webcam geplaatst. En 49 jaar na datum stapte Paul McCartney, in 2018, zelf nog eens over het beroemde zebrapad. Hij deed het zelfs twee keer.

De Amerikaanse actrice Faw Wray overlijdt in 2004. Ze werd 96. Haar meest bekende rol was die van de gegijzelde vrouw in de film King Kong uit 1933. Naar aanleiding van haar overlijden werden de lichten van het Empire State Building in NY een kwartier gedoofd.

Morgen is het 190 jaar geleden, op 9 augustus 1832, dat de Franse prinses Louise Marie van Orleans trouwt met onze eerste koning Leopold I. Meer hierover morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Di9aug

In 1993 legt Koning Albert ll de eed af als zesde koning van ons land. Dat gebeurde nadat zijn broer Boudewijn plots was overleden tijdens zijn vakantie in Spanje. De aanstelling van broer Albert als nieuwe koning was een verrassing voor het grote publiek. 

In 1986 treedt de Britse popgroep Queen voor de laatste keer live op met zanger Freddie Mercury. Dat werd voor de 35 000 fans pas later duidelijk. Freddie Mercury stierf vijf jaar later in 1991 aan een longontsteking. Heel kort daarvoor maakte hij bekend dat hij aids had. Dat was toen nog een taboe!

Vandaag in 1974 treedt de republikeinse president Nixon af wegens het Watergate-schandaal. Tijdens de campagne voor de verkiezing werden vijf republikeinen gearresteerd die geprobeerd hadden om afluisterapparatuur te installeren in het hoofdkantoor van de democraten, Watergate genoemd. Ze hadden er ook documenten gefotografeerd. Twee journalisten van The Washington Post én Mark Felt van de FBI, brachten de manipulatie van de Amerikaanse president aan het licht. Nixon hield de eer aan zichzelf en trad af vandaag in 1974.

In 1942 wordt Mahatma Gandhi in India gearresteerd door Britse troepen, vandaag dus 80 jaar geleden. Hij kreeg een gevangenisstraf, maar wegens zijn zwakke gezondheid werd hij na twee jaar vrijgelaten. Gandhi was een politicus en streed voor de onafhankelijkheid van India. Hij was een van de grondleggers van het moderne India en een voorstander van actieve geweldloosheid. Hij spande zich in voor de verzoening tussen Hindoes en Moslims. Het was een extremistische Hindoe die Mahatma Ghandi in New Delhi vermoordde in 1948, zes jaar na zijn arrestatie van vandaag in 1942.

190 jaar geleden, op 9 augustus 1832, trouwt de Franse prinses Louise Marie van Orleans met onze eerste koning Leopold I. Zij was 22 jaar jonger dan hij. Koning Leopold was immers weduwnaar nog voor hij koning werd. Louise Marie werd de eerste koningin van ons land. Het huwelijk deed ze wel ronduit tegen haar zin. Het was een verstandshuwelijk om de politieke akkoorden tussen de drie Europese grootmachten van toen, Duitsland, Frankrijk en Engeland, tevreden te stellen. De belofte aan die drie landen was dat de Britse protestant Leopold, koning mocht worden van ons land, op voorwaarde dat hij trouwde met een katholieke. De eerste koningin van ons land, Louise Marie, schonk het Belgisch koningshuis en ons land de eerste drie prinsen en de eerste prinses.

Morgen reizen we onder meer naar 10 augustus 2019 als Jeffrey Epstein zelfmoord pleegt. Wie was dat ook alweer? Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo10aug

In 2019 pleegt Jeffrey Epstein zelfmoord in zijn cel. De multimiljonair en pedofiel werd 13 jaar eerder, in 2006, al een eerste keer vervolgd voor prostitutie en betaalde seks met meer dan 50 minderjarige meisjes. Hij werd maar voor één ervan veroordeeld tot 18 maanden, waarvan 13 met huisarrest. Zijn geld en zijn kennissenkring maakte van hem een machtig iemand. Zijn tientallen medeplichtigen kon hij vrijkopen. Begin juli in 2019 werd hij opnieuw aangehouden. In zijn residentie in Manhattan werden naaktfoto’s van minderjarige meisjes gevonden, maar ook valse paspoorten en alles wat nodig was om van identiteit te veranderen en te vluchten. Het gebouw ging ook vol met verborgen camera’s tot in de toiletten toe. Hij filmde de seksuele escapades van zijn vrienden waarmee hij dan macht kon afdwingen. Jeffrey Epstein was onder meer goed bevriend met Hollywood-legende Woody Allen, de gewezen presidenten Bill Clinton en Donald Trump, de Britse prins Andrew, Kevin Spacey en Harvey Weinstein. Van de rechter kreeg Epstein levenslang, maar hij pleegde dus vandaag in 2019 zelfmoord in zijn cel. 

In 2015 is schrijver en dichter Eriek Verpale overleden. Hij werd 63. Van hem komt het bekende toneelstuk Olivetti 82 dat later is verfilmd. Hij had een grote belangstelling voor de joodse cultuur en had dan ook verschillende vertalingen uit het Jiddisch en het Hebreeuws op zijn naam staan.

In 2003 vindt het eerste huwelijk in de ruimte plaats. Aan boord van het Amerikaanse Internationaal Ruimtestation ISS trouwt de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko met de Amerikaanse Yekaterina Dmitriyèva. Zij is op dat moment niet in de ruimte maar in het Space Center in Houston. Volgens een wet in Texas moet de partner niet fysiek aanwezig zijn op het huwelijk. Aanvankelijk deed de Russische autoriteit moeilijk. Een Russisch militair mag immers niet zomaar trouwen met een buitenlandse. Elke kosmonaut moet nu een document ondertekenen waarin ze beloven niet te zullen trouwen tijdens een ruimtevlucht.

In 1968 regent het 7,5 cm per m2. Dat betekent botjes dragen. In 1956 vallen er hagelstenen van 100 gram met rukwinden tot 166 km/u. Het weer is op 10 augustus in 1911 zalig warm met 37°C op de thermometer.

Morgen is het 55 jaar geleden, in 1967, dat de alcoholtest wordt ingevoerd. Dat was een rechtstreeks gevolg van een zwaar dodelijk verkeersongeval bijna anderhalf jaar eerder in Asse. Graag tot morgen.

Do11aug

In 2014 stapt Robin Williams uit het leven door ophanging. Hij werd 63. De acteur leed al 10 jaar aan een alcoholverslaving, was depressief en leed aan dementie. Drie dagen voor zijn dood vernam hij dat hij ook de ziekte van Parkinson had. Zijn as werd uitgestrooid in de Baai van San Francisco. Robin Williams begon zijn carrière als het buitenaardse wezen Mork in de tv-serie Mork & Mindy met daarin zijn bekende groet NanuNanu. Voorts werd Robin Williams vereeuwigd in vele films waaronder Good Morning Vietnam, Mrs Doubtfire, Awakenings, Jumanji en Night at Museum, secret of the tomb, die nà zijn dood verscheen. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

In 2006 beleeft ons land vijf minuten puur atletiekplezier tijdens het EK als Kim Gevaert en Tia Hellebout respectievelijk de 200 m sprint en het hoogspringen winnen.

Vandaag in 1999 vindt op de middag een volledige zonsverduistering plaats van Cornwall in Engeland tot in India. Voor ons land is dit een bijna volledige verduistering, in Brugge voor 96%, in Bastenaken voor 97%. Belgen die de totale eclips wilden zien, moesten daarvoor naar Noord-Frankrijk. Bij een zonsverduistering passeert de maan voor de zon waardoor de maan precies past in de zon. Aan de hemel verschijnt dan de corona en de diamant.

Het is vandaag 55 jaar geleden, in 1967, dat de alcoholtest wordt ingevoerd. Dat was een rechtstreeks gevolg van een zwaar dodelijk verkeersongeval bijna anderhalf jaar eerder in Asse. Een oververmoeide en dronken chauffeur reed dan aan 100 km/u een klas met schoolkinderen dood tijdens de verkeersles van het 2de en 3de leerjaar van de plaatselijke jongensschool van Walfergem. De chauffeur van 44 was in slaap gevallen achter het stuur. Hij had er een dubbele shift opzitten en had maar liefst 2,25 promille acohol in het bloed. Toen was 1,5 promille de grens.

In 1956 verongelukt de Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock in een auto-ongeval. Hij werd 44. Zijn handelsmerk was de dripping-techniek waarbij hij verf van zijn kwast liet glijden en druppelen in grillige slierten op doeken die op de grond lagen.

Herinner jij je nog de Russische atoomduikboot Koersk die verging in de Barendzee in de zomer van 2000? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr12aug

In 2006 overlijdt televisiegezicht Guido Depraetere aan longkanker. Hij werd 59. Samen met Mike Verdrengh stond hij aan de wieg van VTM. Als programmadirecteur maakte en presenteerde hij onder meer Klasgenoten en HT&D. Hij was ook bekend voor zijn Baziel-moppen. Zijn loopbaan begon hij bij de BRT als producer van onder meer Hoger Lager.

In het jaar 2000 vergaat de Russische atoomduikboot Koersk in de Barendzee. De 118 bemanningsleden kwamen om het leven. De duikboot was nog geen zes jaar oud. Het was de tweede grootste duikboot van de Russische vloot en werd als onzinkbaar beschouwd wegens de dubbele wand van 2 m tussen de binnen- en de buitenromp. Officieel is het zinken van de Koersk een ongeluk tijdens een oefening veroorzaakt door de ontploffing van een defecte torpedo met een brand en nog twee explosies. De Russische marine slaagde niet in de reddingsoperatie, maar Rusland wou ook geen buitenlandse hulp en probeerde liever zèlf de bemanning te redden. Toen Britse duikers dagen later afdaalden naar de duikboot bleek het hele wrak al vol met water. Vladimir Poetin, die dan nog maar pas president van Rusland was, kwam niet terug uit vakantie, omdat hij foutief werd ingelicht. Over de Koersk is een film gemaakt met in de hoofdrol Matthias Schoenaerts.

In 1964 overlijdt de Britse schrijver Ian Flèming. Hij werd 56. Uit zijn pen vloeiden de verhalen van James Bond. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Ian Fleming aangenomen als persoonlijk assistent en rechterhand van een admiraal. Dit gaf hem de achtergrond en de ervaring om goede spionageverhalen te schrijven.

Op 12 augustus in het jaar 30 voor X stapt de Egyptische koningin Cleopatra uit het leven. Ze werd 39. Op haar 17de werd ze konigin. Haar ambitie was de hele beschaafde wereld van toen te overheersen. Ze trouwde met de Romeinse veldheer en generaal Julius Caesar, wat door zijn adviseurs als een bedreiging van het Oosten werd gezien. Na de moord op Caesar trouwde Cleopatra met Marcus Antonius. Ze had vier kinderen, één bij Caesar en drie bij Antonius. Daarnaast had Cleopatra ook nog twee verstandshuwelijken, maar die bleven kinderloos.

Maandag is het 110 jaar geleden, in 1912, dat Jules Destrée zijn bekende brief aan Koning Albert l schrijft met daarin de legendarische woorden: “Sire, er zijn geen Belgen meer.” Waarom was dat ook alweer en vooral hoe was de reactie van koning Albert I? Dat hoor je maandag 15 augustus in een nieuwe TM.

Vr13aug

 

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps wint zijn 23ste Olympisch goud. Dat was in 2016 in de estafetteploeg op de 4×100 meter wisselslag, vandaag dus vijf jaar geleden. Phelps staat met kop en schouders eerste in de lijst van de succesvolste medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen.

 

Acteur Kenny Baker overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden. De dwerg was het meest bekend als de robot R2 D2 in Star Wars.

 

In 1999 kondigt Steffi Graf aan te stoppen met tennissen. Ze doet dit na haar opgave wegens blessure in een partij tegen Amy Frazier. Steffi Graf won 22 keer een grandslam en een gouden medaille in de Olympische Zomerspelen van 1988. Zij was de enige tennisprof die alle grandslamtoernooien minstens vier keer won. 

 

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden in 1996 dat Marc Dutroux wordt opgepakt in zijn huis in Sars-La-Buissière. Twee dagen later bekende hij de ontvoering van zes meisjes van wie slechts twee het hadden overleefd. Acht jaar later in 2004 werd hij veroordeeld tot levenslang, plus 10 jaar terbeschikkingstelling, en dit voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

 

Om de vluchtelingenstroom van Oost-Duitsers naar West-Berlijn te doen stoppen, wordt in de nacht van 13 augustus 1961 een grens rondom West-Berlijn opgetrokken, vannacht dus 60 jaar geleden. Dat gebeurde door Oost-Duitsland. De prikkeldraad werd kort daarop het Ijzeren Gordijn en de Berlijnse Muur. Iedereen die probeerde van Oost- naar West-Berlijn te vluchten, werd neergeschoten. West-Duitsers konden wel naar Oost-Berlijn via de grensdoorgang Checkpoint Charlie.

 

 

In 1826 overlijdt de Franse arts René Laennec, uitvinder van de stethoscoop, vandaag dus 195 jaar geleden.

 

Vandaag 400 jaar geleden in 1621 overlijdt Jezuïet Jan Berchmans. Hij werd amper 22 als hij stierf aan een longontsteking en een dodelijke diarree. Naar hem zijn verschillende colleges genoemd. Hij was de medepatroon van de studerende jeugd en beschermheilige van de jeugd. Zijn hart wordt bewaard als relikwie in Mechelen. Hij ligt begraven in Rome.

 

Maandag reizen we opnieuw in de tijd. Dan zien we onder meer Jempi Monseré en Usan Bolt. Wat deze twee bekende mensen hebben met 16 augustus, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr14aug

In de Noord-Italiaanse havenstad Genua stort in 2018 een deel van de hangbrug Ponte Morandi in. Het verkeer valt 50 m naar beneden. Er zijn mintens 43 doden. De Ponte Morandi of ook wel de Polcevera-viaduct genoemd, was een tuilbrug met meerdere pijlers die elk een stuk van de brug vasthielden. Het is één van die pijlers die brak. De brug was een onderdeel van de tolweg E25. Tol betaal je voor het onderhoud van de weg en de bruggen langs die weg.

In 1990, dag op dag dus 30 jaar geleden, regent het eindelijk en daar is men heel blij om. In vijf weken tijd is nog geen 2 mm (1,9) regen per m2 uit de lucht gevallen. Dat is geen 2 liter water per m2 in vijf weken tijd.

Het is vandaag exact 40 jaar geleden in 1980 dat op de Poolse scheepswerf in Gdansk een staking begint die 9 jaar later in de Oostbloklanden de val van het communisme tot gevolg heeft én de val van de Berlijnse Muur. De vakbond Solidarnosc met aanvoerder Lech Walesa leidde die acties. De vakbond kreeg de steun van de arbeiders, de intellectuelen én de paus en dus ook van de rooms-katholieke kerk. Die paus was de Pool Johannes Paulus II. Hij was toen in 1980 nog maar twee jaar paus. Lech Walesa kreeg later de Nobelprijs voor de Vrede en hij werd ook president van Polen.

In 1924 wordt dronkenschap achter het stuur strafbaar in ons land. Dat is een kwarteeuw na het invoege treden van de wet op het wegverkeer (1 augustus 1899). Eerder bestond al een wet op dronkenschap (16 augustus 1887), maar niet als bestuurder. Het dronkenschap dat aan de wet op het wegverkeer wordt toegevoegd vandaag in 1924, verbiedt ook het besturen van het voertuig. Een verplichte alcoholtest was voor nog eens bijna een kwarteeuw later in 1967.

Het is precies 100 jaar geleden in 1920 dat in Antwerpen de opening van de Olympische Spelen plaatsvindt. Het ging om de officiële opening, want de spelen waren al begonnen in april van dat jaar en duurde vijf maanden (20 april – 12 september). Het waren ook de spelen met de eerste Olympische vlag met de bekende vijf ringen. Koning Albert I draagt bij de officiële opening het uniform waarmee hij het Belgische leger aanvoerde in de Eerste Wereldoorlog die dan nog maar twee jaar voorbij was. De Spelen werden gesponsord door reders en diamantairs. Toch was het organiserend comité na de Spelen failliet. 

Op 17 augustus 1998 geeft de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toe ‘een affaire’ te hebben gehad met Monica Lewinsky. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma15aug

Het is net een jaar geleden (2021) dat de taliban de macht overneemt in Afghanistan. Ze deden dat door binnen te dringen in het paleis van de president. Die vluchtte om geweld te vermijden. De taliban wou al lang de macht overnemen. Ze geloven in een extreme vorm van de islam en gebruiken daarvoor geweld.

Sabine Dardenne en Laetitia Delhez worden bevrijd uit de kelder van Dutroux, vandaag in 1996. Sabine was dan 12 en zat 2,5 maand in de kelder opgesloten. Laetitia was 14 en zij werd na een week opsluiting bevrijd. Dutroux was twee dagen eerder opgepakt. De bevrijding van de twee meisjes kwam er nadat getuigen Dutroux en zijn busje hadden gezien tijdens de ontvoering van Laetitia.

Op 15 augustus 1977 wordt het eerst en tot op vandaag ook nog altijd het laatst een intelligent radiosignaal uit het heelal ontvangen. Vandaag dus 45 jaar geleden. Het zogenaamde Wow-signaal duurde 72 sec en kwam vanuit het sterrenbeeld Boogschutter. In 2016 hebben twee Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Ohio het signaal uit de ruimte verklaard als afkomstig van een waterstofwolk rond twee kometen.

In 1969 overlijdt Frank Lateur, beter bekend als Stijn Streuvels. Zijn bekendste werken waren De VlaschaardHet leven en de dood in den ast en De teleurgang van de Waterhoek. Hij was meer dan 10 keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Surrealistisch kunstschilder René Magritte overlijdt in 1967, vandaag dus 55 jaar geleden. René Magritte begon als ontwerper in een behangfabriek en maakte ook veel affiches. Zijn baas in de behangfabriek ontdekte een kunstenaar in Magritte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervalste Magritte bestaande kunstwerken om te kunnen overleven. Zijn meest bekende werk is ‘Ceci n’est pas une pipe’.

In 1912 schrijft Jules Destrée zijn bekende brief aan Koning Albert l met daarin de legendarische woorden: “Sire, er zijn geen Belgen.” In zijn brief van vandaag 110 jaar geleden, pleit de doctor in de rechten en Waals parlementair, dat er geen Belgisch gevoel meer is, omdat er geen Belgen meer zijn, maar alleen maar Walen en Vlamingen. Destrée wil een soort van federale staat met eigen rechten voor Wallonië en Vlaanderen. Hij verwijt de Vlamingen dat zij de Walen alles ontnemen. Koning Albert l antwoordde dat alles waar was, maar vreesde dat een scheiding van België meer nadelen dan voordelen zou hebben.

Morgen is het 45 jaar geleden, in 1977, dat Elvis Presley is overleden. Je hoort er meer over, morgen in een nieuwe TM. Geniet nog van deze feestdag als dat kan.

Di16aug

Vandaag in 2009 verbetert atleet Usain Bolt zijn eigen wereldrecord met 11 honderdste van een seconde en loopt hij de 100 m sprint in 9.58 tijdens het WK in Berlijn. Hij bezit het wereldrecord tot op vandaag nog atlijd.

45 jaar geleden, in 1977, overlijdt Elvis Presley na een langdurig gebruik van medicijnen. Hij werd 42. Hij overleed twee maanden na zijn laatste concert. The King of R&R was controversieel voor zijn tijd door de opzwepende heup- en beenbewegingen tijdens zijn optredens. Hij zong meer dan 30 evergreens bijeen en acteerde in minstens evenveel films.

In 1970 wordt Jempi Monseré wereldkampioen wielrennen in Leicester. Bijna dag op dag zeven maanden later in 1971 verongelukte hij in zijn regenboogtrui tijdens een kermiskoers in Retie.

In 1965 brengen The Beatles in New York hun grootste concert ooit met 56 500 mensen. Het was het eerste concert van hun Amerikaanse tournee die twee weken duurde. Er stonden verschillende artiesten op de affiche. Het publiek had alleen toegang tot de zitjes in het sportstadion. Hierdoor stond het publiek op een te grote afstand van de bands die speelden op een klein podium op het veld. Het optreden van The Beatles duurde een half uur, goed voor 12 nummers. Ze kregen hiervoor 160.000 dollar, omgerekend is dat 100 dollar per seconde dat ze op het podium stonden.

The Beatles vervangen in 1962 drummer Pete Best door Ringo Starr, vandaag dus exact 60 jaar geleden. Dat was net voor de grote doorbraak van The Beatles. De groep deed een auditie met het nummer Love Me Do, wat kort daarop hun eerste hit werd. Door die auditie kregen ze hun eerste platencontract ten minste als ze drummer Pete Best vervingen.

In ons land wordt de wet op de openbare dronkenschap van kracht. We leze en schrijve 16 augustus 1887, vandaag dus 135 jaar geleden. Er was dan nog geen sprake van dronkenschap achter het stuur. Dat was pas voor 1924 en 15 jaar later in 1939. De wet van vandaag in 1887 sloeg alleen op personen die door dronkenschap, wanorde veroorzaakten of de veiligheid van zichzelf en van anderen in gevaar brachten.

In 1996 worden Julie en Melissa teruggevonden in de tuin van Dutroux. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo17aug

Precies vijf jaar geleden, in 2017, rijdt een witte bestelwagen in op een menigte op de Ramblas in Barcelona. Bij de aanslag kwamen 14 mensen om het leven, waaronder een Belg. 600 m reed de bestelwagen zigzag over de wandelstraat. De aanslag werd opgeëist door IS. De vermoedelijke bestuurder werd vier dagen later doodgeschoten.

Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 behaalt de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps zijn achtste goud. Hij brak hiermee het record van zijn landgenoot zwemmer Mark Spitz. Phelps heeft intussen al 23x Olympisch goud op zijn naam en is daarmee absoluut recordhouder.

In 1998 geeft de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toe dat hij een ‘affaire’ had met psychologe Monica Lewinsky toen ze stagiaire was in het Witte Huis. Clinton ontkende eerder op tv ‘seks’ te hebben gehad met haar. Zijn beroemde quote blijft hem levenslang achtervolgen: “I did not have sexual relations with that woman.” Op 17 augustus 1998 gaf hij dan toch nog toe, omdat haar blauwe jurk met zijn sperma bewijsmateriaal was. Zes maanden later werd Bill Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen.

Groot nieuws uit Blankenberge op 17 augustus 1983. Voor de eerste keer is ons land wordt een levende zesling geboren. Dat was nog maar de tweede zesling in de wereld. Veerle, Bruno, Tom, Jelle, Arne, en Lode Vanhove vieren vandaag hun 39ste verjaardag. Moeder Ria was een verpleegster van het Wit-Gele-Kruis. Na een vruchtbaarheidsbehandeling kreeg ze een meervoudige ei-sprong. Bruno, Tom en Arne deden in 2021 mee aan de Paralympische Spelen. Bruno is kapitein van de goalbal-ploeg die al brons haalde op het EK en op het WK.

Dag op dag 60 jaar geleden, in 1962, wordt de 18-jarige Oost-Berlijner Peter (op zijn Duits) Fechter doodgeschoten tijdens zijn vluchtpoging van Oost- naar West-Berlijn. Hij was de eerste dode na één jaar Berlijnse Muur. 35 kogels werden door drie Oost-Duitse soldaten op hem afgevuurd. Hij was niet meteen dood. Het duurde een uur voor hij stierf en dan pas door Oost-Duitse soldaten werd weggehaald. In 1997, dat was acht jaar na de val van de Berlijnse Muur, werden de twee schutters veroordeeld tot 1 jaar voorwaardelijk.

Op 18 augustus 2011 komen vijf mensen om het leven in Pukkelpop en dit door een plots opkomende storm. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do18aug

Het is precies een jaar geleden (2021) dat Marieke Blomme als eerste vrouw de Belgische kustlijn afzwemt van De Panne naar Knokke-Heist. De vrouw uit Mariakerke bij Gent doet dat in een recordtijd van 18 uur en 45 minuten. Dat is maar liefst vijf uur sneller dan het vorige record op naam van Matthieu Bonne uit Bredene. De recordpoging was om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport. Alle donaties gingen naar twee goede doelen: The Homestretch Foundation en Snowbility.

Op de eerste dag van het festival Pukkelpop in 2011 vallen vijf doden tijdens een kort maar zeer hevig onweer. Er vielen 10 zwaargewonden en 140 lichtgewonden. Door het gewicht van grote hagelstenen en hevige rukwinden stortte de tent in waar veel mensen onderdak hadden gevonden. Veel van de 60 000 festivalgangers keerden dezelfde avond en nacht nog terug naar huis. Het driedaags festival werd meteen stopgezet. Koning Albert en koningin Paola brachten twee dagen later een bezoek aan de festivalweide. 

In 1950 wordt de Belgische politicus en communist Julien Lahaut vermoord. Die moord gebeurde vermoedelijk door de gewezen verzetsstrijder François Goossens, een vurig royalist en anti-communist. Het is nooit eenduidg bewezen dat de moord op Lahaut te maken had met zijn kreet ‘Vive La République’ op de eedaflegging van Boudewijn een week eerder. Wellicht riepen meerdere communistische parlementsleden dit. Een van hen was Georges Glineur. Hij verklaarde dat hij de eerste was die Vive la République! had geroepen. Dat staat ook zo in de memoires van gewezen premier Gaston Eyskens. VRT-journalist Ivan Ollevier beweert in zijn boek dan weer dat het de broer van Georges Glineur, Henri Glineur, is geweest.

In 1503 is paus Alexander VI overleden. Hij werd met een overweldigende meerderheid tot paus gekozen, omdat hij nagenoeg iedereen had omgekocht met geld of onroerend goed. Voor een positieve stem huwde hij zelfs zijn dochter uit. Toen hij paus werd, had hij nog vier kinderen met zijn maîtresse en pleegde hij incest met zijn dochter Lucrezia. Een van zijn eerste daden als paus was de verdeling van het door Christoffel Columbus ontdekte Amerika. Portugal en Spanje maakten immers beide aanspraak op de ‘nieuwe wereld’. Met paus Alexander V zou ook de Italiaanse maffia zijn ontstaan. Hij benoemde zijn zoon Cesare op zijn 18de tot kardinaal.

Op 19 augustus 1991 vindt in Rusland een staatsgreep plaats van de oude staatsleiders tegen de vernieuwende Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 19 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr19aug

In 2020 is Apple het eerste Amerikaanse bedrijf dat een waarde van 2 biljoen dollar behaalt. Twee jaar eerder, in 2018, behaalde Apple al het record van 1 biljoen dollar. De sterke stijging van de marktwaarde van Apple kwam op een moment dat Apple-winkels over de hele wereld moest sluiten wegens de aanhoudende pandemie van het coronavirus. 

In 2016 overlijdt de Amerikaanse wetenschapper Donald Henderson. Dankzij hem werd het pokkenvirus uitgeroeid sinds de tweede helft van de jaren zeventig.

Vandaag in 2014 onthoofdt IS de Amerikaanse persfotograaf James Foley als wraak voor de Amerikaanse bombardementen op IS in Noord-Irak in datzelfde jaar 2014. Het was de eerste keer dat we geconfronteerd werden met zulke beelden. Nieuwsredacties beslisten massaal om de beelden van de onthoofding niet te tonen om geen normvervaging teweeg te brengen. De beelden werden wel via sociale media verspreid. Vijf dagen na de onthoofding werd die eerste IS-beul ontmaskerd door zijn Londens accent. Het ging om een gewezen rapper van 23, intelligent, informaticus en goed opgevoed.

Op 19 augustus 1991 vindt in Rusland een staatsgreep plaats van de oude staatsleiders tegen de vernieuwende Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. Maar de staatsgreep mislukte, omdat Boris Jeltsin de staatsleiders naar zijn hand kon zetten. Gorbatsjov bleef dus president, maar leed hierdoor wel gezichtsverlies tegenover de sterkere Jeltsin. Meteen verklaarden verschillende Sovjetrepublieken zich onafhankelijk, waarvan Oekraïne, Letland, Wit-Rusland en Rusland de eersten waren.

19 augustus 1991 is de laatste van 47 dagen zonder regen of toch nauwelijks regen. Meer dan 3,6 mm viel er niet. Dat was ruim 3,5 liter per m2. In anderhalve maand tijd, wel te verstaan.

360 jaar geleden, in 1662, overlijdt Blaise Pascal. Hij lag aan de basis van heel wat wiskundige begrippen, zoals de kansberekening, het integraalleren, de Stelling van Pascal die hij formuleerde op zijn 16de, en de Wet van Pascal die zegt dat de druk die je uitoefent op een vloeistof in alle richtingen met dezelfde grootte voortbeweegt. In 1642 bouwde hij de pascaline, dat is de eerste mechanische rekenmachines die kon optellen en aftrekken. Hij bedacht de dispacthing van het eerste openbaar vervoer van koetslijnen in Parijs. Ook de programmeertaal Pascal is naar hem genoemd.

Maandag is het zes jaar geleden, in 1996, dat Toots Tielemans is overleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr20aug

Usain Bolt loopt op 20 augustus twee keer een wereldrecord op de 200 meter. De eerste keer is dat tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking in 2008. Zijn tijd bedraagt dan 19 sec 30 honderdsten. Dag op dag een jaar later in 2009 verscherpt hij het record tot op 19 seconden 19 honderdsten tijdens het WK atletiek in Berlijn.

 

In 2009 is het vandaag zéér warm met 38,2°C op de thermometer.

 

Nasa lanceert in 1977 Voyager 2. Na een ruimtereis van 41 jaar heeft de sonde in 2018 ons zonnestelsel verlaten. Het vliegt aan een snelheid van 56.500 km/u wat gelijk is aan een half miljard km per jaar. De dichtsbijgelegen zon buiten ons zonnestelsel is de ster Proxima Centauri en staat op amper 4 lichtjaar van ons. Aan de snelheid waarmee de Voyager 2 reist, bereiken we die zon over 40 000 jaar. Wetenschappers hebben berekend dat de mensheid die ontmoeting niet meer zal meemaken.

 

De eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1912 Odiel Defraeye overlijdt in 1965. In de zes andere Rondes van Frankrijk die hij reed, gaf hij op.

 

In 1920 wordt het persagentschap Belga opgericht. Belga is het grootste persbureau in ons land. Het verspreidt nieuws uit binnen- en buitenland onder de nieuwsredacties zoals onze redactie van Radio Tequila. Het nieuwsagentschap is gevestigd in Brussel.

 

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes, Google Podcast of Apple Podcast gratis meerdere afleveringen van de TM beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken op de aflevering van maandag. Dan tijdreizen we ondermeer naar 1991, want dan zal het precies 30 jaar geleden zijn dat het internet voor iedereen toegankelijk werd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr21aug

Dan (2017) wint de Belgische hockeyploeg de Red Lions met 5-0 tegen buurland Nederland. Het is voor de Nederlanders de zwaarste nederlaag ooit in een EK hockey. De Belgen brachten toen het zilver mee naar huis. In december 2018 werden de Red Lions wereldkampioen in India. En in 2019 werden ze Europesees kampioen door in de finale met 5-0 te winnen van Spanje. Meer hierover in de TM van maandag.

De Verenigde Naties komen samen op 21 augustus 2013 om de regering van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk te stellen voor het gebruik van zenuwgas in de Syrische burgeroorlog. Het was geleden van de Eerste Wereldoorlog dat gifgas in zo een grote hoeveelheid als wapen werd gebruikt. Het was de president zelf die de opdracht gaf voor de gasaanval.

Vandaag in 1911 wordt het schilderij Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen in het Louvre in Parijs. Kunstschilder Pablo Picasso werd lang ondervraagd, omdat die eerder al eens ongewild in contact was gekomen met een diefstal van beeldjes en maskers uit het Louvre. De echte dief was de Italiaanse glazenier Vincenzo Peruggia. Hij had zich verstopt in een bezemkast in het Louvre en was op de sluitingsdag met het schilderij onder zijn jas het museum uitgelopen. Twee jaar bewaarde hij het in een houten koffer onder zijn bed in een logement in Parijs. Dan keerde hij terug naar Italië en bood de Mona Lisa te koop aan bij een antiquair. Maar daar liep hij tegen de lamp. Peruggia werd veroordeeld tot één jaar en veertien dagen cel, wat later werd verminderd tot 7,5 maand. Het schilderij van Leonardo Da Vinci bleef altijd in het bezit van de schilder, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci overleed in Frankrijk en daarom kwam de Mona Lisa in het Louvre terecht en niet in Italië.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes of Apple Podcast gratis alle afleveringen van de TM opnieuw beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken. Maandag is het precies een jaar geleden (2019) dat de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen worden na een verrassende halve finale tegen Duitsland. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 24 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma22aug

Op 22 augustus 2010 overlijdt de Franse schrijver en wetenschapper Michel Montignac aan prostaatkanker. Hij was bekend van het Montignac-dieet. Als kind was hij zwaarlijvig, zoals zijn vader. Hij vond een nieuwe methode waarbij hij in drie maanden tijd meer dan 15 kilo verloor en dit zonder calorieën te tellen. Zijn bekendste boek was “Je mange, donc je maigris!”,“Ik eet, dus ik val af”.

An Marchal en Eefje Lambrecks worden in 1995 ontvoerd door Marc Dutroux. An was dan 18, Eefje 17. Ze waren met vakantie in Westende en hadden een hypnoseshow bijgewoond in Blankenberge. Dutroux en Lelièvre waren die dag speciaal naar zee gekomen om een meisje te ontvoeren als de kans zich voordeed. In de terugrit met de meisjes had Dutroux autopech. Hij reed dan alleen al liftend naar huis om een vervangwagen te halen. Tegen de ochtend arriveerden An en Eefje in het huis van Dutroux. Julie en Melissa zaten daar dan al opgesloten. An en Eefje sloot hij op in de slaapkamer. Eefje kwam om het leven door ondervoeding, An door verstikking.

De Amerikaanse president George Bush roept in 1990 40 000 afgezwaaide militairen terug op, voor een dienst in de Golfoorlog, waarbij Irak het buurland Koeweit bezet. De oorlog kreeg de bijnaam Video Game War wegens de dagelijkse uitzending, vooral door CNN, van beelden vanuit de Amerikaanse bommenwerpers.

Vandaag in 1965 wordt in Diksmuide de nieuwe Ijzertoren, zoals we die nu kennen, ingewijd. 13 jaar werd aan de toren gebouwd. De nieuwe Crypte werd 7 jaar eerder al ingewijd in 1958. De Ijzertoren is 84 m hoog en telt 22 verdiepingen. Het monument staat voor ‘nooit meer oorlog’ en Vlaamse levenskracht. Robert Van Averbeke was de architect. Hij was één van de twee broers die de eerste toren had ontworpen. 

Leon Buysse wint in 1915 De Ronde van Vlaanderen. Wegens de oorlog gebeurde dit op de piste van Evergem. Een denkbeeldig parcours van 150 km leidde de 26 renners in een zonnig weertje zogezegd van Gent over Aalst, Oudernaarde, Kortrijk, Torhout en Brugge terug naar Evergem. Leon Buysse won deze Ronde van Vlaanderen op de piste in 4 uur en 34,5 min. Dat was een snelheid van 32,5 km/u. 

Op de eerste conventie van Genève wordt het Rode Kruis opgericht in 1864.

Morgen hebben we het in TM onder meer over de eerste dag van het internet. Wanneer was dat ook alweer? Je verneemt het morgen in een nieuwe TM.

Di23aug

Vandaag in het jaar 476 wordt Romulus Augustulus afgezet. Hij was de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk. Dat betekende meteen het einde van de Romeinse periode in het Westen en het begin van de middeleeuwen. Het Oost-Romeinse Rijk of Byzantijnse Rijk zal pas 1000 jaar later in 1453 eindigen.

Vandaag 60 jaar geleden, op 23 augustus 1962, trouwen John Lennon en Cynthia Powell. Zij was een schoollief van John Lennon in de middelbare school. Tijdens haar eindexamen in juli 1962 was ze zwanger. Ze zijn dan een maand later, vandaag in 1962, getrouwd, in alle stilte voor de fans. Toen ze beviel van haar zoon was John op tournee. Als Cynthia een dag vroeger dan gepland van haar vakantiereis in Griekenland naar huis terugkwam, betrapte ze haar man in bed met zijn vriendin Yoko Ono (22 mei 1968). Het was het begin van een pijnlijke echtscheiding waarbij Lennon weigerde alimentiegeld te betalen, terwijl ze wel recht had op de helft van zijn inkomen. Uiteindelijk kreeg ze 100.000 Britse pond en het volledige zeggenschap over haar zoon Julian.

Het is voorpaginanieuws vandaag in 1991: het internet is beschikbaar voor het grote publiek, maar nog niet echt toegankelijk. Dat was pas voor vijf jaar later vanaf 1996. Internet bestond al van eind jaren 60. Het was dan alleen beschikbaar in Amerika voor militaire doeleinden. In de jaren zeventig was het vooral een manier van communiceren tussen wetenschappers van universiteiten. Elke overheid in elk land met internet, is er eigenaar van, want elk land kan internet filteren of censureren voor de gebruikers.

In Strasshof an der Nordbahn in Oostenrijk ontsnapt Natascha Kampusch in 2006, terwijl haar ontvoerder aan het telefoneren is. 8,5 jaar had ze uitgekeken naar deze ontsnapping. Ze was tien toen ze werd ontvoerd op weg naar school (2 maart 1989). Er groeide een band tussen de ontvoerder en de gegijzelde. Ze maakten ook samen uitstappen. Tijdens één van die uitstappen was er zelfs een politiecontrole geweest, maar de politie herkende de vermiste tiener niet. Acht uren na de ontsnapping van vandaag in 2006 pleegde de ontvoerder zelfmoord. Natascha Kampusch had het daar moeilijk mee. Heb je vragen rond zelfdoding? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

Morgen hebben we het onder meer over het overlijden van regisseur Robbe de Hert in 2020. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de kranten en de journaals van 24 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo24aug

Vorig jaar (2021) is gewezen voetballer Wilfried Van Moer overleden aan een hersenbloeding. De middenvelder won drie keer de Gouden Schoen.

In 2020 is filmregisseur Robbe de Hert overleden. Hij regisseerde onder meer “De Witte van Sichem” van Ernest Claes, “Lijmen/Het been” van Willem Elsschot, “Zware Jongens” met Gaston & Leo en “Blueberry Hill”, een jongerenfilm gebaseerd op zijn schooltijd in het VTI. De sociaal-kritische kortfilm “Dood van een sandwichman” uit 1971, over de dood van wielrenner Jean-Pierre Monseré in datzelfde jaar, stuitte op veel tegenwind en zelfs een boycot van de toenmalige BRT. In die kortfilm stelde Robbe De Hert de commercialisering van de wielersport aan de kaak. De Hert vond zijn grootste vergissing ooit het uit handen moeten geven van de film Daens, wegens te weinig geld. Zoals bekend, werd de film dan geregisseerd door Stijn Coninx. 

In 2019 wordt de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen. Een jaar eerder in 2018 werden ze al wereldkampioen. Ze wonnen de finale van het EK overtuigend in eigen land van Spanje met 5-0. De eerste goal kwam er na 10 min. 8 min later en met een 3-0 voorsprong was de finale gespeeld.  Doelman Vanasch, bijgenaamd The Wall, werd de beste doelman van het tornooi. In de finalewedstrijd alleen al stopte hij maar liefst zes strafcorners.

Een explosie van de Vesuvius verwoest Pompei vandaag in het jaar 79. De Romeinse stad in de Italiaanse provincie Napels werd bedekt met een laag gloeiende vulkaanas van 4 m dik. Lichamen werden gebakken en versteend. Op een muur vond men de uitspraak imanis metula es, je bent een enorme lul. Door de vulkaanuitbarsting is Pompei een van de bestbewaarde Romeinse steden. Het is werelderfgoed.

Morgen is het precies 10 jaar geleden, in 2012, dat de eerste mens op de maan is overleden, nl. Neil Armstrong. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do25aug

Precies 10 jaar geleden, in 2012, overlijdt astronaut Neil Armstrong, de eerste mens op de maan in juli 1969. Hij overleed aan complicaties na een overbruggingsoperatie aan het hart. Hij werd 82. Van hem komen de gevleugelde woorden: It’s one small step for a man, one giant leap for mankind.

Vandaag in 1981 wordt Mark (Engels) David Chapman veroordeeld tot 20 jaar gevangenis, te verlengen tot levenslang, wegens de moord op ex-Beatle John Lennon. Op het moment van de moord had Chapman de roman The Catcher in the Rye (zoals Ry Cooder) bij zich. Eén van de aspecten in het boek was de overbescherming van kinderen tegen de hypocriete wereld van de volwassenen. Hij zit intussen al 41 jaar in de cel.

Het is de sterfdag van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche in het jaar 1900. Van hem kwam de uitspraak ‘Gott ist tot’. Nietzsche stelde dat de mens God had gedood en vervangen door wetenschap en een ander geloof. Bijvoorbeeld, een bliksem was ooit een daad van God. Nu weten we, dankzij de wetenschap, dat dit een elektrische ontlading is. Nietzsche beschouwde de christelijke beschaving als decadent. De christelijke ‘slavenmoraal’ moest vervangen worden door de zogenaamde ‘superman’ waarin de mens zelf zijn eigen normen van goed en kwaad bepaalde. Deze visie van de Übermensch, die geen behoefte had aan religie of wetenschap om zijn waarden voor te schrijven, werd later misbruikt door Hitler.

Op 25 augustus 1830 wordt de opera ‘De Stomme van Portici’ van Daniël Auber in Brussel opgevoerd. Dat was ter ere van de jarige koning Willem I van de Nederlanden, toen ook onze koning. De voorstelling in de Muntschouwburg mondde uit in rellen van Belgische separatisten tegen de Nederlandse koning. Dit was uiteindelijk de aanleiding tot de onafhankelijkheid van ons land en de aanstelling van een eigen koning. 

Op 25 augustus 1609 demonstreert Galileo Galilei zijn eerste telescoop. Daarmee ontdekte hij voor het eerst zonnevlekken. Uit onwetendheid keek hij naar de zon zonder filter waardoor hij oogschade opliep. Galileo Galilei was de wetenschapper die bewees dat de aarde rond de zon draait en niet andersom zoals in zijn tijd werd beweerd. Hij volgde daarmee de stelling van Copernicus. Galilei bewees hiermee ook dat de aarde niet het centrum van het heelal was waarrond alles draaide. De Kerk nam hem dit zeer kwalijk en hij kreeg voor zijn wetenschappelijk bewijs zelfs huisarrest van de paus.

Dit was de Teletijdmachine. Morgen hebben we het onder meer over Johannes Paulus I die slechts 33 dagen paus is geweest.

Vr26aug

In 1789 wordt de eerste universele ‘Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger’ gepubliceerd. Dat was in Frankrijk op het einde van het Ancien Régime en bij het begin van de Franse Revolutie. De tekst werd opgesteld als voorbereiding voor de discussies over de nieuwe Franse grondwet en was onder meer gebaseerd op het werk van de Verlichtingsfilosoof Jean-Jacques Rousseau, maar ook op de ‘The Bill of Rights’, de Amerikaanse grondwet dus, die dan nog maar 2 jaar oud was, én ook op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van elf jaar eerder in 1776. Koning Lodewijk XVI weigerde eerst de ‘Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger’ te ondertekenen, maar na een mars van uitsluitend vrouwen ondertekende hij de Verklaring dan toch nog. Zoals bekend, is Lodewijk XVI de enige Franse koning die 4 jaar later in 1793, werd geëxecuteerd met de guillotine, wat wereldwijd toch werd afgekeurd.

In 1854 beschrijft telegrafie-ambtenaar Charles Bourseul in een Frans tijdschrift het basisprincipe van de telefoon. Het was alleen maar op papier, want hij slaagde er technisch niet in om een verstaanbaar gesprek per telefoon te houden. Daarin slaagde de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis wel, zes jaar later in 1860, maar zijn toestellen waren nog niet geschikt voor praktisch gebruik. Het was de Italiaanse immigrant Antonio Meucci die elf jaar later, in 1871, als eerste een geslaagde telefoonverbinding tot stand bracht. Helaas had hij geen geld om zijn uitvinding op zijn naam te zetten. Het was dan uiteindelijk de Amerikaan Graham Bell die een patent kocht op de uitvinding van de telefoon vijf jaar later in 1876.

Albino Luciani wordt in 1978 paus Johannes Paulus I. Zijn pontificaat duurde slechts 33 dagen wegens zijn plotse overlijden. Hij werd 65. In die zeer korte tijd stond hij al bekend als de lachende paus. Hij was de eerste paus met een dubbele naam en de enige die het achtervoegsel I (=de eerste) aan zijn naam toevoegde. Hij was ook de eerste paus die geen kroning wou.

Voila, we stapten in onze TM in 1789 met de Rechten van de Mens en we stapten er terug uit met Albino Luciani in 1978. Maandag is het precies een jaar geleden (2021) dat graaf Jacques Rogge is overleden. Hij was 12 jaar voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Vr27aug

 

Op 27 augustus 1997 komt de eerste aflvering van Kabouter Plop op tv. De slingergrammofoon zo heette die eerste aflevering. Elke aflevering begon met Plop die in bed zat en vertelde over de belevenissen van de afgelopen dag. Aan het einde van de aflevering vertelde hij dat hij naar ‘Kabouterdromenland’ ging. Meestal zat er in elk van de 295 afleveringen wel een kleine levensles.

 

In 1973 vindt in ons land de eerste geslaagde harttransplantatie plaats. Dat was zes jaar (1967) na de allereerste door dokter Barnhard. De transplantatie door de Brussels professor Georges Primo is een spoedoperatie bij patiënte Hortense Vrancken. De huisvrouw van 51 leefde door de harttransplantatie nog een half jaar langer wat voor begin jaren zeventig dan toch wel een prestatie was. Ze overleed uiteindelijk aan een verminderde immuniteit. Dokter Primo deed tien jaar later in 1983 de eerste ‘dubbele overplanting’ van hart én longen.

 

In 1967 overlijdt Brian Epstein aan een overdosis slaappillen. Hij werd 32. De eerste grote manager van The Beatles stierf midden in de identiteitswissel van de vier Beatles. Paul Mc Cartney en George Martin noemen Epstein de 5de Beatle. Er zijn wel meerdere zogenaamde vijfde Beatles, zoals George Martin zelf, Alan Williams, de allereerste manager van The Beatles, Billy Preston, Eric Clapton, Pete Best, de eerste drummer van The Beatles, en Jimmy Nicol, die 11 dagen vervanger was van Ringo Starr tijdens de wereldtour in 1964. 

 

Op 27 augustus 1965 overlijdt de Frans-Zwitserse architect Le Corbusiér. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Twee van zijn kenmerken zijn ‘La Façade Libre’ waarbij de gevels geen dragende muren zijn, en het horizontale panoramaraam ‘La fenêtre en longeur’ . Le Corbusier had ook een voorliefde voor uplighters. Hij was ook meubelontwerper en schilder. Maison Guiette (Guy-Jèt) uit 1927 in Antwerpen is het enige bewaarde gebouw van Le Corbusier in ons land.

 

De Engels-Zanzibarese Oorlog is de kortste oorlog uit de geschiedenis ooit. Die wordt in 1896 uitgevochten, vandaag dus 125 jaar geleden. Al na 38 minuten capituleerde Zanzibar. Maar helaas toch wel met heel veel bloed, want in die driekwartier kwamen maar liefst 500 Zanzibaren om het leven tegenover slechts één Brit.

 

Maandag hebben we het onder meer over de militaire dienstplicht voor mannen die wordt ingevoerd in 1913. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr28aug

Op 28 augustus 2017 behaalt Game of Thrones het record van de meest illegaal gedownloade serie. Maar liefst 90 miljoen mensen keken dan illegaal naar de seizoensfinale van het zevende seizoen. De Amerikaanse televisiezender HBO noteerde 30 miljoen betalende kijkers. Games of Thrones haalde daarmee een dubbelrecord: de meest bekeken serie zowel betalend als illegaal. In ons land keken via Telenet Play 2 miljoen mensen vandaag in 2017 naar de seizoensfinale van Game of Thrones.

Op 28 augustus 2012 komt Michelle Martin vroegtijdig vrij. De ex van Marc Dutroux was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf (op 22 juni 2004), waarvan ze 16 jaar had uitgezeten, rekening houdend met de voorhechtenis. Het waren de Arme Klaren van Malonne bij Namen die haar opvingen. De zusters deden dit omdat Martin geen familie had en dat geen enkel ‘reclasseringscentrum voor vrouwen’ haar wou opvangen. Een zuster uit het klooster had al 16 jaar een schriftelijke correspondentie met Michelle Martin. Kort na de arrestatie in augustus 1996 schreef ze een brief aan Martin ‘uit spontane sympathie’. Ze keurde de gruweldaden wel niet goed. Bij de aankomst van Martin in het klooster werden de muren beklad en was er protest. Een jaar later in september 2013 begon de gewezen lerares opnieuw te studeren. Dit jaar (2020) behaalde ze ‘met voldoening’ haar bachelor in de rechten.

In 1978 vriest het in de vallei van de Lesse in Rochefort. De thermometer staat daar op 0° en dat in de zomer.

In 1963 spreekt dominee Martin Luther King zijn beroemde woorden I have a dream. De toespraak van ruim een kwartier was naar aanleiding van de Mars naar Washington die in de stad aankwam. 200.000 mensen luisterden naar de speech die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Met de uitspraak I have a dream sprak hij de wens uit voor gelijkheid tussen blank en zwart. Zoals bekend, werd Martin Luther King 8 maanden later vermoord, in april 1964 was dat.

Het is 105 jaar geleden op 28 augustus 1915 dat Kamiel Sassen Dierickx spoorloos verdwijnt in Bulskampveld. De boswachter was het tweede slachtoffer in de Moorden van Beernem. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Men vermoedt dat hij getuige was van de eerste moord op baron Henri d’Udekem d’Acoz bijna dag op dag drie maanden eerder.

We maken de Teletijdmachine klaar voor een nieuwe duik in de geschiedenis, maandag zelfde tijd. Dan hebben we het onder meer over het dodelijke auto-ongeval van prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed in 1997. Graag tot maandag.

Ma29aug

In onze vaderlandse geschiedenis leren wij dat op 29 augustus 1935 koningin Astrid verongelukt in Küssnacht. Dat was anderhalf jaar na de dodelijke val van haar schoonvader koning Albert I in Marche-les-Dames. Koningin Astrid was de moeder van koning Boudewijn en koning Albert II en de grootmoeder van koning Filip. Het ongeluk gebeurde toen koning Leopold lll de controle over het stuur verloor. Ze werd uit de auto geslingerd en kwam tegen een boom terecht. De zwangere koningin was op slag dood. Op de plaats van het ongeluk staat een wit kruis geplaatst en is een kapel gebouwd. 

Mechelaars worden Maneblussers genoemd, omdat ze ooit de St-Romboutstoren hebben geblust die niet eens in brand stond. Toch brandde de kathedraal ook wel eens echt. Dat is in 1972, vandaag dag op dag een halve eeuw geleden. Het dak brandde af, de toren van de kathedraal bleef gespaard.

De Braziliaanse marothon-atleet Vanderlei de Lima krijgt naast zijn bronzen medaille ook de Pierre de Coubertin-medaille voor de prestatie in de marathon van de Olympische Spelen in Athene. In 2004 liep de Braziliaan op kop toen hij op 5 km voor het einde van de weg werd afgeduwd door de Ierse mediageile ex-priester Neil Horan. De Braziliaanse atleet De Lima finishte uiteindelijk toch nog als derde. 

In 2005 veegt orkaan Katrina de stad New Orleans van de kaart. Voor het eerst in de geschiedenis van New Orleans werd op voorhand een verplichte evacuatie ingesteld. Dit was nodig omdat een groot deel van de stad tot 6 m onder de zeespiegel ligt en er golven van bijna dubbel zo hoog werden verwacht. Toch veroorzaakte Katrina nog voor 1800 doden.

29 augustus is de sterfdag van acteur Gene Wilder in 2016. Hij werd 83. We kennen de komiek van de films The Producers en Young Frankenstein.

Het is precies een jaar geleden (2021) dat graaf Jacques Rogge is overleden. Van 2001 tot 2013 was hij twaalf jaar voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité dat de Olympische Spelen organiseert. Hij beperkte het aantal disciplines tijdens de Zomerspelen en ook het aantal deelnemers op die Spelen tot ongeveer 10.500 sporters. Zijn bijnaam Mister Clean dankte hij aan zijn harde aanpak van doping in de sport. Jacques Rogge was zelf een gewezen sportman. Hij was wereldkampioen zeilen en nam voor ons land deel aan de Olympische Zomerspelen van 1968, 1972 en 1976.

We horen elkaar morgen opnieuw voor een nieuwe Teletijdmachine. Dan hebben we het onder meer over de algemene militaire dienstplicht die voor mannen wordt ingevoerd in 1913. Meer hierover, morgen, zelfde tijd.

Di30aug

In 1913 wordt in ons land de ‘algemene militaire dienstplicht voor mannen’ ingevoerd. Voorheen was de militaire dienstplicht een loting al dan niet met een vrijwillige plaatsvervanging. Die loting werd in 1909 afgeschaft. Dan volgde de verplichting van één zoon per gezin om dienstplicht te doen. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werd deze dienstplicht uitgebreid naar een algemene dienstplicht voor mannen, vandaag dus in 1913, waarbij één zoon per gezin, per defintie de oudste, een aantal maanden een taak te vervullen kreeg in het leger en werd opgeleid tot militair. De dienstplicht werd in 1994 voor tien jaar opgeschort. Begin 1995 zwaaiden dan de laatste dienstplichtigen af. In 2004 werd de dienstplicht dan definitief afgeschaft.

Het weer is in 1957 zeer koud met net geen vriestemperatuur in de Ardennen. De maximumtemperatuur bedraagt 1,5°C.

In 1984 vindt de eerste lancering van de Space Shuttle Discovery plaats. Het was de derde van de vijf shuttles. Discovery was de naam van een van de schepen van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook die op het einde van de 18e eeuw over de Grote Oceaan reisde en Hawaï ontdekte. Ook dat ander schip van James Cook, Endeavour, werd de naam van Space Shuttle nummer vijf.

Op 30 augustus 1991 breekt de Amerikaanse atleet Mike Powell het record verspringen dat dan al 23 jaar op naam van landgenoot Bob Beamon stond. Powell verbeterde het record met 5 cm tijdens het WK atletiek in Tokio. Hij sprong 8m95cm ver. Het record staat na 30 jaar nog altijd op zijn naam.

Op 30 augustus 2003 is acteur Charles Bronson overleden. Je weet wel, de zwijgzame mondharmonicaspeler in de spaghettiwestern Once upon a time in the West. Zijn eerste bekende rol was in de western The Magnificent (k) Seven waar hij te zien was als jong acteur. Charles Bronson leed aan de Ziekte van Alzheimer, maar overleed aan een longontsteking. Hij werd 81.

In 2006 overlijdt acteur Glenn Ford. Hij werd 90. In zijn carrière acteerde hij in ruim 100 films, vooral westernfilms en films over de oorlog. Zijn laatste belangrijke rol was die van de adoptievader van Superman in de gelijknamige film van 1978.

Voila. Tot zover de Teletijdmachine voor vandaag. Morgen is het een kwarteeuw geleden, in 1997, dat prinses Diane verongelukt in Parijs. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Wo31aug

Wat gebeurde er allemaal in de geschiedenis van 31 augustus? Dat vertel ik je chronologisch in een korte tijdsreis van 113 jaar van 1997 naar 1884.

Dag op dag een kwarteeuw geleden, in 1997, verongelukken prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed. Dat gebeurde na een achtervolging van paparazzi. De rit met een dronken chauffeur eindigde tegen de muur van de Alma-tunnel in Parijs. Niemand droeg een veiligheidsgordel. Prinses Diana en kroonprins Charles waren officieel een jaar gescheiden, maar feitelijk al vijf jaar uit elkaar.

Groenten in rare vormen, zelfverzonnen weerspreuken en een met lippenstift getekende weerkaart. Daarmee herinneren we ons Armand Pien, de eerste weerman van de Vlaamse televisie. Op 31 augustus 1990 nam hij afscheid van de kijkers, omringd door zijn opvolgers Bob De Richter, Frank Deboosere, Georges Kuster en Peggy De Meyer. Armand Pien was gedurende 37 jaar de weerman van Vlaanderen. Hij overleed in 2003.

In 1974 worden de zeezenders in onze Noordzee gedwongen hun uitzendingen te stoppen. Het Verdrag van Straatsburg of ook wel de anti-piratenwet genoemd, verbood dan om radioprogramma’s uit te zenden vanuit niemandsland. Zeezenders die vandaag in 1974 hun uitzendingen staakten, waren Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Radio Caroline en Radio Mi Amigo, die op hetzelfde schip uitzonden, bleven wél doorgaan. Alleen Radio Caroline zendt nog uit vanop een schip weliswaar legaal én binnen de territoriale wateren.

In 1963 worden de West-Vlaamse gemeenten Komen-Waasten en Moeskroen overgeheveld naar de provincie Henegouwen in Wallonië. De verhuis van West-Vlaanderen naar Henegouwen was het gevolg van het vastleggen van de taalgrens, waarbij aan de andere kant van ons land, zes gemeenten in de Voerstreek verhuisden van Wallonië naar Limburg. Hierop volgde een decennialange taalstrijd in de Voerstreek wat in 1987 tot de val van de regering Martens VI leidde.

In 1888 slaat Jack the Ripper voor het eerst toe in London. Zijn eerste slachtoffer was de 43-jarige prostituee Mary-Ann Nichols. Hij vermoordde zeker vijf prostituees, maar wellicht wel het dubbel. De linkshandige Jack the Ripper sneed met een mes organen en ingewanden weg

In 1884 verschijnt het eerste socialistische dagblad van ons land, De Vooruit. Zes jaar later, in 1890, werd de krant Het Volk opgericht als katholiek tegengewicht voor De Vooruit.

Tot zover de Teletijdmachine voor vandaag. Morgen is er weer een TM. Dan hebben we het onder meer over het wrak van de Titanic dat op 1 september 1985 werd ontdekt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de eerste schooldag hoor je morgen in een nieuwe TM op RT.