Ma2aug

Het is voorpaginanieuws vandaag een jaar geleden (2020): de gewezen koning Juan Carlos verlaat Spanje, koningin Sofía blijft. De reden was een plaag van schandalen omtrent geheime bankrekeningen, dubieuze transacties, belastingontduiking en mogelijke omkoping. Juan Carlos en Sofía leven al jaren gescheiden van tafel en bed. Juan Carlos leeft sinds augustus vorig jaar (2020) in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij heeft een schuld van ruim vier miljoen euro bij de Spaanse belastingdienst al vereffend. 

 

Op 2 augustus 1990 steken Iraakse troepen de grens met Koeweit over en bezetten het land. De Iraakse regering had hiermee gedreigd als Koeweit zijn economische oorlog tegen Irak niet zou stopzetten. Koeweit bleef veel meer olie produceren dan de quota’s toelieten en zorgde zo voor een scherpe daling van de petroleumprijzen door een overaanbod en dit in het nadeel van Irak. In (17) januari 1991 viel een coalitie van 34 landen, waaronder ons land, Irak aan. De zogenaamde Golfoorlog had tot doel de Iraakse troepen van Sadam Hoesein te verdrijven uit Koeweit die ze dan al vijf maanden bezetten. 43 dagen en 100 000 bommen later in februari 1991 werd Koeweit bevrijd.

 

Een halve eeuw geleden vandaag in 1971, wordt op de maan een kunstwerk achtergelaten van Antwerpenaar Paul Van Hoeydonck. Apollo 15 nam het kunstwerk mee. Het is het eerste én ook enige kunstwerk van de aarde op de maan. Het gaat om het aluminium beeldje Fallen Astronaut én een gedenkplaat ter nagedachtenis van alle omgekomen ruimtevaarders.

 

Op 2 augustus 1958 treedt de jonge zanger Arthur Blanckaert uit Veurne voor de eerste keer op onder zijn artiestennaam Will Tura. Dat was op zijn 18de verjaardag. Hij trad dan al 9 jaar op. In zijn jeugdjaren bracht hij covers van Gilbert Bécaud en Nat King Cole. Will Tura scoorde zijn eerste hit in 1962 met Eenzaam zonder jou.

 

Het is vandaag precies 120 jaar geleden in 1901 dat André Dumont op een halve kilometer diepte de eerste steenkoollagen in ons land ontdekt. Dat was in As bij Genk. Het was het begin van een jarenlange economische bloei en werkverschaffer in Limburg. Er waren zelfs zoveel arbeiders nodig dat onze regering een oproep deed naar gastarbeiders uit Italië. Ze werden hier met open armen ontvangen en ze kregen zelfs een woning ter beschikking.

 

Op 3 aug 2014 wordt de antiseksismewet in ons land goedgekeurd. Wat was de aanleiding voor deze nieuwe wet ook alweer? Je verneemt het morgen in een nieuwe TM.

Di3aug

In 2019 wint Remco Evenepoel met glans de Baskische klassieker Classica San Sebastian. Met zijn 19 levensjaren is hij de jongste winnaar ooit. Het was bovendien zijn eerste profzege. Greg Van Avermaet won in het peloton de sprint voor de 2de plaats.

In Alphen aan de Rijn in Nederland vallen twee bouwkranen op vier huizen, een café en twee winkels, vandaag in 2015. De kranen stonden op een onstabiel ponton. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers, behalve één lichtgewonde en een hond die de crash niet overleefde.

In ons land wordt in 2014 de antiseksismewet goedgekeurd. Het eerste vonnis kwam er drie jaar later in 2017. Een man die in Zaventem een agente op straat beledigde en uitschold, kreeg een boete van 3.000 euro. De antiseksismewet kwam er na een tv-reportage over beledigingen en bedreigingen tegenover vrouwen in Brussel.

In 2005 vindt voor het eerst tijdens een ruimtevlucht een zeer dringende reparatie plaats aan de Space Shuttle. Die was nodig om levend te kunnen terugkeren naar de aarde. Het hitteschild van de Space Shuttle was beschadigd tijdens de lancering. 

In 2002 is actrice Carmen Blanche Silvera overleden. Ze werd bekend als Edith Artois aan de zijde van cafébaas René Artois in de komische Britse tv-serie Allo Allo. Toen ze hoorde dat ze longkanker had, besloot ze om tegen de ziekte te vechten zonder chemotherapie. Ze werd 80.

Vandaag in 1958 komt de Amerikaanse duikboot Nautilus aan bij de Noordpool. Het was de eerste keer dat een duikboot onder het poolijs naar de Noordpool vaarde. Ook de fictieve Nautilus van Nemo in het boek ’20 000 mijlen onder zee’ van Jules Verne vaarde onder het poolijs, weliswaar dat van de Zuidpool, wat in de realiteit niet kan want de Zuidpool is een land en geen drijvende ijsblok zoals de Noordpool.

In 1492 vertrekt Christoffel Columbus met drie schepen op zoek naar India, dat in het oosten ligt, maar hij wil dit doen via een westelijke route. De rest van het verhaal ken je: Columbus zal in het westen Amerika ontdekken en de bewoners van ‘zijn India’ indianen noemen. Zijn levenlang ontkende hij Amerika te hebben ontdekt.

Morgen is het precies een jaar geleden (2020) dat in de haven van Beiroet twee krachtige explosies plaatsvinden met meer dan 200 doden tot gevolg. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 4 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo4aug

Het is net een jaar geleden (2020) dat bij twee zware explosies in de Libanese hoofdstad Beiroet minstens 200 doden vallen en meer dan 6000 gewonden. De explosie werd veroorzaakt door de ontploffing van 2750 ton ammoniumnitraat. Het kunstmeststof lag al zes jaar zonder specifieke veiligheidsmaatregelen opgeslagen nadat het in beslag was genomen. De eerste explosie werd gefilmd door vele smartphones toen plots de tweede en veel zwaarder explosie plaatsvond. Op de beelden zag je de paddenstoelwolk, wat duidde op een enorme kracht. De explosie gaf 3,5 op de schaal van Richter. De volledige haven van Beiroet en een deel van de city werden vernield.

De tot op vandaag nog altijd oudste vrouw ter wereld overlijdt in 1997. Jeanne Calment werd 122. De Française was blind en zo goed als doof. Tot een maand voor haar dood was ze nog in een relatief goede gezondheid met een heldere geest. Ze dronk regelmatig porto, rookte nog tot 5 jaar voor haar dood en ze at per week een kilo chocolade. In 2018 ontstond wel twijfel over haar leeftijd. Twee Russische onderzoekers beweerden dat dochter Yvonne de identiteit van haar moeder had overgenomen om geen erfenisrechten te moeten betalen.

90 jaar geleden werd de kinderbijslag verplicht. Die was al vrijblijvend sinds kort na de Eerste Wereldoorlog, maar vanaf vandaag in 1930 moesten de werkgevers die ook verplicht uitkeren. Hierdoor werd kinderbijslag een onderdeel van de sociale zekerheid en een wettelijke recht voor alle werknemers. Het bedrag was verschillend naar gelang het aantal kinderen dat je had. Die regeling werd intussen afgeschaft en bedraagt nu een basisbedrag per maand gelijk voor elk kind.

De Franse uitvinder Edouard Belin (belain) verstuurt in 1921 de allereerste fax over de Atlantische Oceaan, vandaag dus exact 100 jaar geleden. Dat was een geschreven tekst. 14 jaar eerder in 1907 was hij er al eens ingeslaagd om een kopie te nemen van een foto, een fotokopie dus, en die te versturen via telefoon en telegraaf.

Duitse troepen vallen vandaag in 1914 ons land binnen. Hierdoor verklaarde het Verenigd Koninkrijk de oorlog aan Duitsland. Een dag eerder had Duitsland gevraagd om door ons land te mogen passeren op weg naar de kanaalhavens in Frankrijk, maar ons land weigerde. Dit was voor ons land het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Morgen tijdreis ik onder meer naar 2019 als wielrenner Bjorg Lambrecht verongelukt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 5 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do5aug

In de eerste rit van de Ronde van Polen vorig jaar (2020) raakt de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen zwaargewond tijdens de eindsprint. Het was landgenoot Dylan Groenewegen die Fabio Jakobsen de dranghekken inreed. De verwondingen van Jakobsen waren niet klein: een hersenkneuzing, scheurtjes in de schedel, neus en gehemelte gebroken, tien tanden uit, een stuk boven- en onderkaak weg, snijwonden in het gezicht, een ingesneden oorschelp, gebroken duim en nog vijf andere ernstige letsels. Dagenlang zweefde hij tussen leven en dood. Jakobsen had acht maanden nodig om te herstellen. Groenewegen kreeg een schorsing van negen maanden. Beiden verschenen al terug in het peloton, maar het juridische gevecht tussen beiden gaat nog altijd verder.

Dag op dag een jaar eerder in 2019 verongelukt, ook in de Ronde van Polen, de jonge wielrenner Bjorg Lambrecht. Hij werd 22. Tijdens de derde etappe kwam hij zwaar ten val tegen een betonnen duiker. Hij werd ter plaatse gereanimeerd, maar overleed tijdens de operatie in het ziekenhuis.

In 1978 overlijdt Victor Hasselblad, de Zweedse uitvinder van de gelijknamige fotocamera. Hij liet 78 miljoen Zweedse kronen na. De Victor Hasselblad-stichting reikt hiermee de jaarlijkse Hasselbladprijs uit ter waarde van 1 miljoen Zweedse kronen. De prijs wordt uitgereikt aan fotografen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de fotografie. De astronauten van Apollo 11 gebruikten tijdens de eerste maanlanding een Hasselblad om de historische gebeurtenis vast te leggen.

Op 5 augustus 1962 stapt Marilyn Monroe uit het leven. Ze werd 36. De Amerikaanse actrice was het sekssymbool van de jaren 50. Norma Jean, want zo heette ze eigenlijk, werd wereldberoemd in de film The Seven Year Itch met het beroemde shot van de opwaaiende jurk. Intussen raakte ze verslaafd aan alcohol en medicijnen waardoor er ook een einde kwam aan haar relatie met Arthur Miller. Van Marilyn Monroe onthouden we ook de wijze uitspraak naar alle meisjes en vrouwen: ‘No girl should ever forget that she doesn’t need anyone who doesn’t need her.’

In 1862 overlijdt in Pittem Felix de Muelenaere. Hij was eerste minister toen Leopold I de eed aflegde als eerste koning van ons land. De Pittemnaar was lid van het Nationaal Congres dat de grondwet opstelde en moest beslissen over een staatsvorm.

Morgen zelfde uur is er opnieuw een TM. Dan is het precies 30 jaar geleden in 1991 dat de eerste webpagina’s op het internet verschenen.

Vr6aug

Wielrenner Greg Van Avermaet behaalt goud in de Olympische Spelen van 2016 in Rio, vandaag dus 5 jaar geleden. Voor het eerst sinds André Noyelle in 1952 had België weer een Olympisch kampioen wielrennen én de eerste mannelijke gouden medaille voor ons land sinds Fred Deburghgraeve op de 100 m schoolslag in 1996 in Atlanta, dit jaar een kwarteeuw geleden.

Na een reis van negen maanden landt Curiosity vandaag in 2012 op de planeet Mars. Bijna twee maanden later stuurde het rijdende laboratorium foto’s naar de aarde waaruit bleek dat er ooit water op de rode planeet was geweest. Nog een half jaar later in 2013 concludeerde de Nasa dat er ooit leven op Mars mogelijk moet zijn geweest.

Het is precies 30 jaar geleden in 1991 dat de eerste webpagina’s op het internet verschijnen. Tim Berners-Lee publiceerde bestanden met de beschrijving van zijn ideeën voor het wereldwijde web. Hij was samen met de Belg Robert Cailliau de bedenker en de grondlegger van het wereldwijde web.

6 augustus 1945 staat in de geschiedenisboeken als de eerste atoombom als wapen. De Amerikanen droppen vanuit hun bommenwerper Enola Gay hun nieuwe wapen op de Japanse havenstad Hiroshima. Er vallen 78 000 doden. Drie dagen later werd ook de stad Nagasaki getroffen door een atoombom. Het was meteen het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van de straling vielen nog honderdduizenden slachtoffers in de maanden en jaren erna.

De Amerikaanse moordenaar William Kemmler is de eerste die de doodstraf krijgt met de elektrische stoel in 1890. Hij vermoordde zijn vrouw met een bijl. De eerste poging om hem met een stroomstoot van 1000 Volt te executeren, mislukte. De zwaar verbrande Kemmler schreeuwde het uit. Het was een walgelijk gebeuren met de geur van brandend vlees. De definitieve elektrische stroomstoot van 2000 Volt duurde langer dan een minuut.

Maandag zal het precies 35 jaar geleden zijn in 1986 dat Freddie Mercury voor het laatst optrad met Queen. Dit en nog veel uit de geschiedenis van 9 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Za7aug

De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken (ei) stelt vandaag in 1944 de eerste digitale computer voor. Het is eigenlijk alleen maar een grote programmeerbare rekenmachine. De Harvard Mark I, want zo heet die eerste digitale rekenmachine, is 15 m lang, 2,5 m hoog en weegt ongeveer 5 ton. Deze uitvinding op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd onder meer gebruikt om de hoeken te berekenen waarmee de Amerikaanse marine haar munitie moest afschieten.

In 1957 overlijdt Oliver Hardy, beter bekend als de dikke van Laurel & Hardy. Hij voelde zich niet goed bij het feit dat hij zo dik was, maar de filmproductie wou niet dat hij ging vermageren. Een jaar voor zijn overlijden ging hij dan toch nog op dieet, wat zijn uiterlijke drastisch veranderde. Zijn plotse gewichtsverlies was ook het gevolg van een vorm van terminale kanker. Na enkele beroertes raakte hij in een coma waar hij nooit meer uit ontwaakte.

De Amerikaanse zwemster Lynne (Lin) Cox zwemt zonder beschermkledij de ijskoude Beringenstraat over tussen Alaska en Rusland in 1987. In de Beringenstraat liggen twee eilandjes, het ene is van Alaska het andere van Rusland. De afstand bedraagt 4 km. Door de sterke ijskoude stroming moest de 30-jarige zwemster 2 km extra zwemmen. De 6 km dus, legde ze af in ruim 2 uur. Wandelen gaat in dit geval dus rapper dan zwemmen. De uitzonderlijke prestatie van Lynne (Lin) Cox is trouwens politiek erkend voor het verlichten van de spanningen tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische Sovjetleider Michael Gorbatsjov. In 1987 zijn we immers in de Koude Oorlog waarbij oost en west hun raketten op elkaar hebben gericht in een zogenaamde gewapende vrede.

Op 7 augustus 2012 worden de inwoners van Johannesburg in Zuid-Afrika verrast door sneeuw. Lang hebben ze er niet kunnen van genieten, want de dag erop steeg de temperatuur alweer boven het vriespunt. Sneeuw is toch ook weer niet zo abnormaal zeggen weerkundigen, want in Zuid-Afrika is augustus immers een wintermaand.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Daar vind je ook de ‘Teletijdmachine in beeld’. Vandaag zijn dat beelden van Lynne (Lin) Cox die de Beringestraat overzwemt. Maandag is het precies een jaar geleden (2019) dat Jeffrey Epstein (ie) in zijn cel uit het leven stapt door verstikking. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 10 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma9aug

 

Het is vandaag precies 35 jaar geleden in 1986 dat de Britse popgroep Queen voor de laatste keer live optreedt met zanger Freddie Mercury. Dat werd voor de 35 000 fans pas later duidelijk. Freddie Mercury stierf vijf jaar later in 1991 aan een longontsteking, dit jaar dus 30 jaar geleden. Heel kort daarvoor maakte hij bekend dat hij aids had. Dat was toen nog taboe!

 

Vandaag in 1974 treedt de republikeinse president Nixon af wegens het Watergate-schandaal. Tijdens de campagne voor de verkiezing werden vijf republikeinen gearresteerd die geprobeerd hadden om afluisterapparatuur te installeren in het hoofdkantoor van de democraten, Watergate genoemd. Ze hadden er ook documenten gefotografeerd. Twee journalisten van The Washington Post én Mark Felt van de FBI, brachten de manipulatie van de Amerikaanse president aan het licht. Nixon hield de eer aan zichzelf en trad af vandaag in 1974. 

 

In 1942 wordt Mahatma Gandhi in India gearresteerd door Britse troepen. Hij kreeg een gevangenisstraf, maar wegens zijn zwakke gezondheid werd hij na twee jaar vrijgelaten. Gandhi was een politicus en streed voor de onafhankelijkheid van India. Hij was een van de grondleggers van het moderne India en een voorstander van actieve geweldloosheid. Hij spande zich in voor de verzoening tussen hindoes en moslims. Het was een extremistische hindoe die Mahatma Ghandi in New Delhi vermoordde in 1948, zes jaar na zijn arrestatie van vandaag in 1942.

 

Op 9 augustus 1832 trouwt de Franse prinses Louise Marie van Orleans met Koning Leopold I. Ze werd hiermee de eerste koningin van ons land. Het huwelijk deed ze wel ronduit tegen haar zin. Het was immers een verstandshuwelijk om de politieke overeenkomst tussen de drie Europese grootmachten van dat toen, Duitsland, Frankrijk en Engeland, tevreden te stellen. Het was een samenhang tussen een Duitse dynastie enerzijds en Frankrijk anderzijds, onder het toeziende oog van het Verenigd Koninkrijk. De belofte aan die drie landen was dat de Britse protestant Leopold, koning mocht worden, op voorwaarde dat hij trouwde met een katholieke. De eerste koningin van ons land, Louise Marie, schonk het Belgisch koningshuis de eerste drie prinsen en de eerste prinses.

 

Morgen reizen we onder meer naar 10 augustus 2019 als Jeffrey Epstein (ie) zelfmoord pleegt. Wie was dat ook alweer? Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Di10aug

 

In 2019 pleegt Jeffrey Epstein (ie) zelfmoord in zijn cel. De multimiljonair en pedofiel werd 13 jaar eerder in 2006 al een eerste keer vervolgd voor prostitutie en betaalde seks met meer dan 50 minderjarige meisjes. Hij werd maar voor één ervan veroordeeld tot 18 maanden, waarvan 13 met huisarrest. Zijn geld en zijn kennissenkring maakte van hem een machtig iemand. Zijn tientallen medeplichtigen kon hij vrijkopen. Begin juli in 2019 werd hij opnieuw aangehouden. In zijn residentie in Manhattan werden naaktfoto’s van de toen minderjarige meisjes gevonden, maar ook valse paspoorten en alles wat nodig was om te vluchten en van identiteit te veranderen als het te warm zou worden onder zijn voeten. Het gebouw ging ook vol met verborgen camera’s tot in de toiletten toe. Hij filmde de seksuele escapades van zijn vrienden om zo macht te kunnen afdwingen. Hij was onder meer goed bevriend met Hollywood-legende Woody Allen, de gewezen presidenten Bill Clinton en Donald Trump en zijn minister van arbeid Alexander Acosta, en de Britse prins Andrew. Van de rechter kreeg hij levenslang, maar hij pleegde dus vandaag in 2019 zelfmoord in zijn cel.

 

In 2015 is schrijver en dichter Eriek Verpale overleden. Hij werd 63. Van hem komt het bekende toneelstuk Olivetti 82 dat later is verfilmd. Hij had een grote belangstelling voor de joodse cultuur en had dan ook verschillende vertalingen uit het Jiddisch en het Hebreeuws op zijn naam staan.

 

In 2003 vindt het eerste huwelijk in de ruimte plaats. Aan boord van het Amerikaanse Internationaal Ruimtestation ISS trouwt de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko met de Amerikaanse Yekaterina Dmitriyèva. Zij is op dat moment niet in de ruimte maar in het Space Center in Houston. Volgens een wet in Texas moet de partner niet fysiek aanwezig zijn op het huwelijk. Aanvankelijk deed de Russische autoriteit moeilijk. Een Russisch militair mag immers niet zomaar trouwen met een buitenlandse. Elke kosmonaut moet nu een document ondertekenen waarin ze beloven niet te zullen trouwen tijdens een ruimtevlucht.

 

In 1968 regent het 7,5 cm per m2. Dat betekent botjes dragen. In 1956 vallen er hagelstenen van 100 gram met rukwinden tot 166 km/u. Het weer is op 10 augustus in 1911 zalig warm met 37°C op de thermometer.

 

Herinner jij je nog de totale zonsverduistering van 1999? Je verneemt er meer over in een nieuwe TM, morgen zelfde tijd.

Wo11aug

 

In 2014 stapt Robin Williams uit het leven door ophanging. Hij werd 63. De acteur leed al 10 jaar aan een alcoholverslaving, was al enige tijd depressief en leed aan dementie. Drie dagen voor zijn dood vernam hij dat hij ook de ziekte van Parkinson had. Zijn as werd uitgestrooid in de Baai van San Francisco. Zijn carrière begon Robin Williams als het buitenaardse wezen Mork in de tv-serie Mork & Mindy met daarin zijn bekende groet NanuNanu. Voorts werd Robin Williams vereeuwigd in vele films waaronder Good Morning Vietnam, Mrs Doubtfire, Awakenings, Jumanji en Night at Museum, secret of the tomb die nà zijn dood verscheen. Heb je vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

 

Dag op dag 15 jaar geleden in 2006 beleeft ons land vijf minuten puur atletiekplezier tijdens het EK als Kim Gevaert en Tia Hellebout respectievelijk de 200 m sprint en het hoogspringen winnen.

 

Vandaag in 1999 vindt op de middag een volledige zonsverduistering plaats van Cornwall in Engeland tot in India. Voor ons land is dit een gedeeltelijke verduistering, in Brugge voor 96%, in Bastenaken voor 97%. Belgen die de totale eclips wilden zien, moesten naar Noord-Frankrijk. Bij een zonsverduistering passeert de maan voor de zon waardoor de maan precies past in de zon. Aan de hemel verschijnt de corona en de diamant.

 

Vandaag in 1967 wordt de alcoholtest ingevoerd. Dat was een rechtstreeks gevolg van een zwaar dodelijk verkeersongeval bijna anderhalf jaar eerder (25 april 1966) in Asse. Een oververmoeide en dronken chauffeur (Emile Biabaut) reed aan 100 km/u 10 schoolkinderen dood. De chauffeur van 44 had er een dubbele shift opzitten en had maar liefst 2,25 promille acohol in het bloed. Toen was 1,5 promille de grens. Hij was in slaap gevallen achter het stuur. Hij werd veroordeeld tot 21 jaar cel en een levenslang rijverbod.

 

65 jaar geleden in 1956 verongelukt de Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock in een auto-ongeval. Hij werd 44. Zijn handelsmerk was de dripping-techniek waarbij hij verf van zijn kwast liet glijden en druppelen in grillige slierten op doeken die op de grond lagen.

 

Herinner jij je nog de Russische atoomduikboot Koersk die verging in de Barendzee in de zomer van 2000? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 12 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do12aug

 

Vandaag 15 jaar geleden in 2006 overlijdt televisiegezicht Guido Depraetere aan longkanker. Hij werd 59. Samen met Mike Verdrengh stond hij aan de wieg van VTM. Als programmadirecteur maakte en presenteerde hij onder meer Klasgenoten en HT&D. Hij was ook bekend voor zijn Baziel-moppen. Zijn loopbaan begon hij bij de BRT als producer van bekende programma’s zoals Hoger Lager, Micro Macro en TV-Touché.

 

In het jaar 2000 vergaat de Russische atoomduikboot Koersk in de Barendzee. De 118 bemanningsleden komen om het leven. De duikboot was nog geen zes jaar oud. Het was de tweede grootste duikboot van de Russische vloot en werd als onzinkbaar beschouwd wegens de dubbele wand van 2 m tussen binnen- en buitenromp. Officieel is het zinken van de Koersk een ongeluk tijdens een oefening veroorzaakt door de ontploffing van een defecte torpedo met een brand en nog twee explosies. De Russische marine slaagde niet in de reddingsoperatie, maar Rusland wou ook geen buitenlandse hulp en probeerde liever zèlf de bemanning te redden. Toen Britse duikers dagen later afdaalden naar de duikboot bleek het hele wrak al vol met water. Vladimir Poetin, die dan nog maar pas president was van Rusland, kwam niet terug uit vakantie, omdat hij foutief werd ingelicht. Over de Koersk is een film gemaakt met in de hoofdrol Matthias Schoenaerts.

 

 

In 1964 overlijdt de Britse schrijver Ian Fleming. Hij werd 56. Uit zijn pen vloeiden de verhalen van James Bond. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Ian Fleming aangenomen als persoonlijk assistent en rechterhand van een admiraal. Dit gaf hem de achtergrond en de ervaring om goede spionageverhalen te schrijven. Leuk weetje nog: James Bond heeft wel echt bestaan en is overleden in 1989. Hij was een ornitholoog, een expert dus in de wereld van de vogels, en dus helemaal geen geheim agent zoals Double o 7.

 

Op 12 augustus in het jaar 30 voor X stapt de Egyptische koningin Cleopatra uit het leven. Ze werd 39. Ze was getrouwd met de Romeinse veldheer en generaal Julius Caesar. Na de moord op Caesar trouwde zij met Marcus Antonius. Cleopatra had vier kinderen, één bij Caesar en drie bij Antonius. Daarnaast had Cleopatra ook nog twee verstandshuwelijken maar die bleven kinderloos.

 

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden in 1996 dat Marc Dutroux wordt opgepakt. Meer hierover morgen, vrijdag de 13de, zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr13aug

 

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps wint zijn 23ste Olympisch goud. Dat was in 2016 in de estafetteploeg op de 4×100 meter wisselslag, vandaag dus vijf jaar geleden. Phelps staat met kop en schouders eerste in de lijst van de succesvolste medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen.

 

Acteur Kenny Baker overlijdt in 2016, vandaag dus 5 jaar geleden. De dwerg was het meest bekend als de robot R2 D2 in Star Wars.

 

In 1999 kondigt Steffi Graf aan te stoppen met tennissen. Ze doet dit na haar opgave wegens blessure in een partij tegen Amy Frazier. Steffi Graf won 22 keer een grandslam en een gouden medaille in de Olympische Zomerspelen van 1988. Zij was de enige tennisprof die alle grandslamtoernooien minstens vier keer won. 

 

Het is vandaag exact een kwarteeuw geleden in 1996 dat Marc Dutroux wordt opgepakt in zijn huis in Sars-La-Buissière. Twee dagen later bekende hij de ontvoering van zes meisjes van wie slechts twee het hadden overleefd. Acht jaar later in 2004 werd hij veroordeeld tot levenslang, plus 10 jaar terbeschikkingstelling, en dit voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

 

Om de vluchtelingenstroom van Oost-Duitsers naar West-Berlijn te doen stoppen, wordt in de nacht van 13 augustus 1961 een grens rondom West-Berlijn opgetrokken, vannacht dus 60 jaar geleden. Dat gebeurde door Oost-Duitsland. De prikkeldraad werd kort daarop het Ijzeren Gordijn en de Berlijnse Muur. Iedereen die probeerde van Oost- naar West-Berlijn te vluchten, werd neergeschoten. West-Duitsers konden wel naar Oost-Berlijn via de grensdoorgang Checkpoint Charlie.

 

 

In 1826 overlijdt de Franse arts René Laennec, uitvinder van de stethoscoop, vandaag dus 195 jaar geleden.

 

Vandaag 400 jaar geleden in 1621 overlijdt Jezuïet Jan Berchmans. Hij werd amper 22 als hij stierf aan een longontsteking en een dodelijke diarree. Naar hem zijn verschillende colleges genoemd. Hij was de medepatroon van de studerende jeugd en beschermheilige van de jeugd. Zijn hart wordt bewaard als relikwie in Mechelen. Hij ligt begraven in Rome.

 

Maandag reizen we opnieuw in de tijd. Dan zien we onder meer Jempi Monseré en Usan Bolt. Wat deze twee bekende mensen hebben met 16 augustus, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr14aug

In de Noord-Italiaanse havenstad Genua stort in 2018 een deel van de hangbrug Ponte Morandi in. Het verkeer valt 50 m naar beneden. Er zijn mintens 43 doden. De Ponte Morandi of ook wel de Polcevera-viaduct genoemd, was een tuilbrug met meerdere pijlers die elk een stuk van de brug vasthielden. Het is één van die pijlers die brak. De brug was een onderdeel van de tolweg E25. Tol betaal je voor het onderhoud van de weg en de bruggen langs die weg.

In 1990, dag op dag dus 30 jaar geleden, regent het eindelijk en daar is men heel blij om. In vijf weken tijd is nog geen 2 mm (1,9) regen per m2 uit de lucht gevallen. Dat is geen 2 liter water per m2 in vijf weken tijd.

Het is vandaag exact 40 jaar geleden in 1980 dat op de Poolse scheepswerf in Gdansk een staking begint die 9 jaar later in de Oostbloklanden de val van het communisme tot gevolg heeft én de val van de Berlijnse Muur. De vakbond Solidarnosc met aanvoerder Lech Walesa leidde die acties. De vakbond kreeg de steun van de arbeiders, de intellectuelen én de paus en dus ook van de rooms-katholieke kerk. Die paus was de Pool Johannes Paulus II. Hij was toen in 1980 nog maar twee jaar paus. Lech Walesa kreeg later de Nobelprijs voor de Vrede en hij werd ook president van Polen.

In 1924 wordt dronkenschap achter het stuur strafbaar in ons land. Dat is een kwarteeuw na het invoege treden van de wet op het wegverkeer (1 augustus 1899). Eerder bestond al een wet op dronkenschap (16 augustus 1887), maar niet als bestuurder. Het dronkenschap dat aan de wet op het wegverkeer wordt toegevoegd vandaag in 1924, verbiedt ook het besturen van het voertuig. Een verplichte alcoholtest was voor nog eens bijna een kwarteeuw later in 1967.

Het is precies 100 jaar geleden in 1920 dat in Antwerpen de opening van de Olympische Spelen plaatsvindt. Het ging om de officiële opening, want de spelen waren al begonnen in april van dat jaar en duurde vijf maanden (20 april – 12 september). Het waren ook de spelen met de eerste Olympische vlag met de bekende vijf ringen. Koning Albert I draagt bij de officiële opening het uniform waarmee hij het Belgische leger aanvoerde in de Eerste Wereldoorlog die dan nog maar twee jaar voorbij was. De Spelen werden gesponsord door reders en diamantairs. Toch was het organiserend comité na de Spelen failliet. 

Op 17 augustus 1998 geeft de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toe ‘een affaire’ te hebben gehad met Monica Lewinsky. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM. Graag tot maandag.

Ma16aug

Atleet Usain Bolt loopt het wereldrecord op de 100 m sprint in 9 sec 69 honderdsten tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008. Dag op dag een jaar later vandaag in 2009 dus, verbetert hij zijn eigen record met 11 honderdste van een seconde en loopt hij de 100 m sprint in 9.58 tijdens het WK in Berlijn.

 

In 1977 overlijdt Elvis Presley na een langdurig gebruik van medicijnen. Hij werd 42. Hij overleed twee maanden na zijn laatste concert. The King of R&R was controversieel voor zijn tijd door de opzwepende heup- en beenbewegingen tijdens zijn optredens. Hij zong meer dan 30 evergreens bijeen en acteerde in minstens evenveel films.

 

In 1970 wordt Jempi Monseré wereldkampioen wielrennen in Leicester. Bijna dag op dag zeven maanden later in 1971 verongelukte hij in zijn regenboogtrui tijdens een kermiskoers in Retie.

 

In 1965 brengen The Beatles in New York hun grootste concert ooit met 56500 mensen. Het was het eerste concert van hun Amerikaanse tournee die twee weken duurde. Er stonden verschillende artiesten op de affiche. Het publiek had alleen toegang tot de zitjes in het sportstadion. Hierdoor stond het publiek op een grote afstand van de bands die speelden op een klein podium in het midden van het veld. Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones zaten in het publiek. Het optreden van The Beatles duurde een half uur, goed voor 12 nummers. Ze kregen hiervoor 160.000 dollar, omgerekend is dat 100 dollar per seconde dat ze op het podium stonden.

 

The Beatles vervangen in 1962 drummer Pete Best door Ringo Starr. Dat was net voor de grote doorbraak van The Beatles. De groep deed een auditie met het nummer Love Me Do, wat kort daarop hun eerste hit werd. Door die auditie kregen ze hun eerste platencontract ten minste als ze drummer Pete Best vervingen.

 

In ons land wordt de wet op de openbare dronkenschap van kracht. We leze en schrijve 16 augustus 1887. Er is dan nog geen sprake van dronkenschap achter het stuur. Dat was pas voor 1924 en 15 jaar later in 1939. De wet van vandaag in 1887 slaat alleen op personen die wanorde veroorzaken of de veiligheid van zichzelf en van anderen in gevaar brengen.

 

Morgen is het precies een kwarteeuw geleden dat Julie en Melissa worden gevonden in de tuin van Dutroux. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di17aug

In 2017 rijdt een witte bestelwagen in op een menigte op de Ramblas in Barcelona. Bij de aanslag komen 14 mensen om het leven, waaronder een Belg. 600 m reed de bestelwagen zigzag over de wandelstraat. De aanslag werd opgeëist door IS. De vermoedelijke bestuurder werd vier dagen later op 50 km van Barcelona doodgeschoten.

 

Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 behaalt de Spaanse tennisser Rafael Nadal de gouden medaille en de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps behaalt er zijn achtste goud. Hij verbreekt daarmee vandaag in 2008 het record van zijn landgenoot zwemmer Mark Spitz (7x goud). Phelps heeft intussen al 23x Olympisch goud op zijn naam en is daarmee absoluut recordhouder.

 

In 1998 geeft de Amerikaanse president Bill Clinton dan toch nog toe dat hij een ‘affaire’ had met psychologe Monica Lewinsky toen stagiaire in het Witte Huis. Clinton ontkende eerder op tv (in 1998) ‘seks’ te hebben gehad met haar. De quote blijft hem wellicht levenslang achtervolgen: “I did not have sexual relations with that woman.” Op 17 augustus 1998 gaf hij dan toch nog toe, omdat haar blauwe jurk met zijn sperma bewijsmateriaal was. Het werd uiteindelijk een juridisch woordenspel. Hij gaf een seksuele relatie toe, maar dan wel zonder geslachtsgemeenschap, waardoor het eigenlijk géén seksuele relatie was. Zes maanden later (12 februari 1999) werd Bill Clinton vrijgesproken van meineed in de zaak van Monica Lewinsky. Meineed is liegen als je de eed hebt afgelegd om de waarheid te vertellen.

 

Vandaag een kwarteeuw geleden in 1996 worden Julie Lejeune en Melissa Russo gevonden 6 m onder de grond in de tuin van Dutroux in Sars-la-Buissière. Ze stierven een hongerdood na 14 maanden opsluiting (24 juni 1995). Twee dagen voor de vondst van Julie en Melissa waren Sabine Dardenne en Laetitia Delhez bevrijd uit de kelder in Marcinelle en dit op aanwijzing van Marc Dutroux zelf. Het zijn de enige twee die het hebben overleefd.

 

Groot nieuws uit Blankenberge op 17 augustus 1983. Voor de eerste keer is ons land wordt een levende zesling geboren. Dat was nog maar de tweede zesling in de wereld. De bevalling van vijf jongens en een meisje gebeurde op een natuurlijke wijze. Veerle, Bruno, Tom, Jelle, Arne, en Lode vieren vandaag hun 38ste verjaardag. 

 

Morgen is het 10 jaar geleden op 18 augustus 2011 dat vijf mensen om het leven komen in Pukkelpop en dit door een plots opkomende storm. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo18aug

Op de eerste dag van het festival Pukkelpop in 2011 vallen vijf doden tijdens een kort maar zeer hevig onweer. Er zijn 10 zwaargewonden en 140 lichtgewonden. Door het gewicht van grote hagelstenen en hevige rukwinden stortte de tent in waar veel mensen onderdak hadden gevonden. Veel van de 60 000 festivalgangers keerden dezelfde avond en nacht nog terug naar huis. Het driedaags festival werd meteen stopgezet. Koning Albert en Koningin Paola brachten twee dagen later een bezoek aan de festivalweide.

 

In 1990 overlijdt de Amerikaanse psycholoog Burrhus Skinner. Hij werd bekend voor het onderzoek naar het gedrag van mensen (het behaviorisme) en hoe dit kan veranderd worden. Pavlov is de grondlegger van de gedragsanalyse, maar Skinner ontdekte dat je mensen veel kunt leren, als je het gewenste gedrag beloont in plaats van het foute gedrag te straffen. 

 

In 1950 wordt de Belgische politicus en communist Julien Lahaut vermoord. Die moord gebeurde vermoedelijk door de gewezen verzetsstrijder François Goossens, een vurig royalist en anti-communist. Het is nooit eenduidg bewezen dat de moord op Lahaut te maken had met zijn kreet ‘Vive La République’ op de eedaflegging van Boudewijn als koninklijke prins een week eerder. Wellicht riepen meerdere communistische parlementsleden dit. Een van hen was Georges Glineur. Hij verklaarde in de vrt-reeks De Nieuwe Orde van Maurice De Wilde dat hij de eerste was die Vive la République! had geroepen. Dat staat ook zo in de memoires van gewezen premier Gaston Eyskens. VRT-journalist Ivan Ollevier beweert in zijn boek dan weer dat het de broer van Georges Glineur, Henri Glineur, is geweest. De historici die de moord in opdracht van de regering onderzochten, brachten het incident eerder in verband met de Koude Oorlog van die tijd waarbij oost en west de wapens op elkaar hadden gericht in een zogenaamde gewapende vrede. Wat er ook van aan is, op de bandopname van de eedaflegging van Boudewijn is wel degelijk de stem van Julien Lahaut te horen.

 

Het is de sterfdag in 1940 van Walter Chrysler van het gelijknamige automerk. In 1928 was hij Man of the Year in Time Magazines. In New York heeft hij een building die zijn naam draagt en die in 1930 de hoogste building in NY-city was tot het jaar daarop in 1931 de Empire State Building werd opgetrokken. Uiteraard is nu het One World Trade Center de hoogste building van NY.

 

Op 19 augustus 1991 vindt in Rusland een staatsgreep plaats van de oude staatsleiders tegen de vernieuwende Sovjet-leider Michael Gorbatsjov, morgen dus exact 30 jaar geleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 19 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot morgen.

Do19aug

Vijf jaar geleden in 2016 overlijdt de Amerikaanse wetenschapper Donald Henderson. Dankzij hem werd het pokkenvirus uitgeroeid sinds de tweede helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onderzoek naar de mogelijkheden om de pokken als biologisch wapen in te zetten. En daarna, tijdens de Koude Oorlog, onderzochten ook de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie de mogelijkheden hiervan.

 

Vandaag in 2014 onthoofdt IS de Amerikaanse persfotograaf James Foley als wraak voor de Amerikaanse bombardementen op IS in Noord-Irak in datzelfde jaar 2014. Het was de eerste keer dat we geconfronteerd werden met zulke beelden. Nieuwsredacties beslisten massaal om de beelden van de onthoofding niet te tonen om geen normvervaging teweeg te brengen. De beelden werden wel via sociale media verspreid. Vijf dagen na de onthoofding werd die eerste IS-beul ontmaskerd door zijn Londens accent. Het ging om een gewezen rapper van 23, intelligent, informaticus en goed opgevoed. 

 

Acteur Mandus De Vos, beter bekend als Verastenhoven in de tv-serie De Collega’s, overlijdt in 1996 aan een hartaderbreuk, vandaag dus een kwarteeuw geleden. Hij werd 60. 

 

Precies 30 jaar geleden op 19 augustus 1991 vindt in Rusland een staatsgreep plaats van de oude staatsleiders tegen de vernieuwende Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. Maar de staatsgreep mislukte, omdat Boris Jeltsin de staatsleiders naar zijn hand kon zetten. Gorbatsjov bleef dus president, maar leed hierdoor wel gezichtsverlies tegenover de sterkere Jeltsin. Meteen verklaarden verschillende Sovjetrepublieken zich onafhankelijk, waarvan Oekraïne, Letland, Wit-Rusland en Rusland de eersten waren.

 

19 augustus 1991 is de laatste van 47 dagen zonder regen of toch nauwelijks regen. Meer dan 3,6 mm is er niet gevallen. Dat is 3,6 liter per m2. In anderhalve maand, wel te verstaan.

 

In 1960 lanceert de Sovjet-Unie Spoetnik 5 met aan boord de honden Belka & Strelka. Ze waren de eerste levende wezens die een korte ruimtevlucht overleefden. Eerder al was de hond Laika in rondjes rond de aarde gestuurd, maar die had het niet overleefd.

 

Morgen tijdreizen we ondermeer naar Usain Bolt die twee keer een wereldrecord loopt op de 200 m. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 20 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM

Vr20aug

Usain Bolt loopt op 20 augustus twee keer een wereldrecord op de 200 meter. De eerste keer is dat tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking in 2008. Zijn tijd bedraagt dan 19 sec 30 honderdsten. Dag op dag een jaar later in 2009 verscherpt hij het record tot op 19 seconden 19 honderdsten tijdens het WK atletiek in Berlijn.

 

In 2009 is het vandaag zéér warm met 38,2°C op de thermometer.

 

Nasa lanceert in 1977 Voyager 2. Na een ruimtereis van 41 jaar heeft de sonde in 2018 ons zonnestelsel verlaten. Het vliegt aan een snelheid van 56.500 km/u wat gelijk is aan een half miljard km per jaar. De dichtsbijgelegen zon buiten ons zonnestelsel is de ster Proxima Centauri en staat op amper 4 lichtjaar van ons. Aan de snelheid waarmee de Voyager 2 reist, bereiken we die zon over 40 000 jaar. Wetenschappers hebben berekend dat de mensheid die ontmoeting niet meer zal meemaken.

 

De eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1912 Odiel Defraeye overlijdt in 1965. In de zes andere Rondes van Frankrijk die hij reed, gaf hij op.

 

In 1920 wordt het persagentschap Belga opgericht. Belga is het grootste persbureau in ons land. Het verspreidt nieuws uit binnen- en buitenland onder de nieuwsredacties zoals onze redactie van Radio Tequila. Het nieuwsagentschap is gevestigd in Brussel.

 

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes, Google Podcast of Apple Podcast gratis meerdere afleveringen van de TM beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken op de aflevering van maandag. Dan tijdreizen we ondermeer naar 1991, want dan zal het precies 30 jaar geleden zijn dat het internet voor iedereen toegankelijk werd. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 23 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr21aug

Dan (2017) wint de Belgische hockeyploeg de Red Lions met 5-0 tegen buurland Nederland. Het is voor de Nederlanders de zwaarste nederlaag ooit in een EK hockey. De Belgen brachten toen het zilver mee naar huis. In december 2018 werden de Red Lions wereldkampioen in India. En in 2019 werden ze Europesees kampioen door in de finale met 5-0 te winnen van Spanje. Meer hierover in de TM van maandag.

De Verenigde Naties komen samen op 21 augustus 2013 om de regering van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk te stellen voor het gebruik van zenuwgas in de Syrische burgeroorlog. Het was geleden van de Eerste Wereldoorlog dat gifgas in zo een grote hoeveelheid als wapen werd gebruikt. Het was de president zelf die de opdracht gaf voor de gasaanval.

Vandaag in 1911 wordt het schilderij Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen in het Louvre in Parijs. Kunstschilder Pablo Picasso werd lang ondervraagd, omdat die eerder al eens ongewild in contact was gekomen met een diefstal van beeldjes en maskers uit het Louvre. De echte dief was de Italiaanse glazenier Vincenzo Peruggia. Hij had zich verstopt in een bezemkast in het Louvre en was op de sluitingsdag met het schilderij onder zijn jas het museum uitgelopen. Twee jaar bewaarde hij het in een houten koffer onder zijn bed in een logement in Parijs. Dan keerde hij terug naar Italië en bood de Mona Lisa te koop aan bij een antiquair. Maar daar liep hij tegen de lamp. Peruggia werd veroordeeld tot één jaar en veertien dagen cel, wat later werd verminderd tot 7,5 maand. Het schilderij van Leonardo Da Vinci bleef altijd in het bezit van de schilder, want hij was niet tevreden over het resultaat en had het schilderij dus ook nooit aan de opdrachtgever bezorgd. Da Vinci overleed in Frankrijk en daarom kwam de Mona Lisa in het Louvre terecht en niet in Italië.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website RT.be. Of je kunt in Soundcloud, iTunes of Apple Podcast gratis alle afleveringen van de TM opnieuw beluisteren. Daar kan je ook al even vooruitblikken. Maandag is het precies een jaar geleden (2019) dat de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen worden na een verrassende halve finale tegen Duitsland. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 24 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma23aug

1545 jaar geleden, vandaag in het jaar 476, wordt Romulus Augustulus afgezet. Hij was de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk. Dat betekende meteen het einde van de Romeinse periode in het Westen en het begin van de middeleeuwen. Het Oost-Romeinse Rijk of Byzantijnse Rijk zal pas 1000 jaar later in 1453 eindigen. Bij ons wordt die periode op de schoolbanken de middeleeuwen genoemd.

 

Op 23 augustus 1962 trouwen John Lennon en Cynthia Powell. De Beatles Paul McCartney en George Harrison waren aanwezig. Ringo Starr was er niet omdat hij dan nog maar een week Beatle was. Cynthia was een schoollief van John Lennon in de middelbare school. Toen Cynthia een dag vroeger dan gepland van haar vakantiereis in Griekenland naar huis terugkwam, betrapte ze haar man in bed met zijn vriendin Yoko Ono. Het was het begin van een pijnlijke echtscheiding waarbij Lennon weigerde alimentiegeld te betalen, terwijl ze wel recht had op de helft van zijn inkomen. Uiteindelijk kreeg ze 100.000 Britse pond en het volledige zeggenschap over haar zoon Julian.

 

Het is voorpaginanieuws vandaag precies 30 jaar geleden in 1991: het internet is beschikbaar voor het grote publiek, maar nog niet echt toegankelijk. Dat was pas voor vijf jaar later vanaf 8 februari 1996. Eind jaren 60 was het internet alleen voor militaire doeleinden beschikbaar in Amerika. En in de jaren zeventig was het vooral een manier van communiceren tussen wetenschappers van universiteiten.

 

In Strasshof an der Nordbahn in Oostenrijk ontsnapt Natascha Kampusch in 2006, terwijl haar ontvoerder aan het telefoneren is, vandaag dus 15 jaar geleden. 8,5 jaar had ze uitgekeken naar deze ontsnapping. Ze was tien toen ze werd ontvoerd op weg naar school. Er groeide een band tussen de ontvoerder en de gegijzelde. Ze maakten ook samen uitstappen. Tijdens één van die uitstappen was er zelfs een politiecontrole, maar de politie herkende de vermiste tiener niet. Acht uren na de ontsnapping pleegde de ontvoerder zelfmoord. Natascha Kampusch had daar moeite mee. Heb je vragen rond zelfdoding neemt dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

 

Morgen is het een jaar geleden (2020) dat regisseur Robbe de Hert is overleden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de kranten en de journaals van 24 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di24aug

Het is net een jaar geleden (2020) dat filmregisseur Robbe de Hert is overleden. Hij regisseerde onder meer “De Witte van Sichem” van Ernest Claes, “Lijmen/Het been” van Willem Elsschot, “Zware Jongens” met Gaston & Leo en “Blueberry Hill”, een jongerenfilm gebaseerd op zijn schooltijd in het VTI. De sociaal-kritische kortfilm “Dood van een sandwichman” uit 1971, over de dood van wielrenner Jean-Pierre Monseré in datzelfde jaar, stuitte op veel tegenwind en zelfs een boycot van de toenmalige BRT. In die kortfilm stelde Robbe De Hert de commercialisering van de wielersport aan de kaak. De grootste vergissing in zijn leven vond hij het uit handen moeten geven van de film Daens, wegens te weinig geld. Zoals bekend, werd de film dan geregisseerd door Stijn Coninx.

 

In 2019 wordt de nationale hockeyploeg de Red Lions voor het eerst Europees Kampioen. Een jaar eerder in 2018 werden ze al wereldkampioen. Ze wonnen de finale van het EK in eigen land overtuigend van Spanje met 5-0. De eerste goal kwam er na 10 min. 8 min later en met een 3-0 voorsprong was de finale gespeeld. Doelman Vanasch, bijgenaamd The Wall, werd de beste doelman van het tornooi. In de finalewedstrijd alleen al stopte hij maar liefst zes strafcorners.

 

Bij Apple wordt geschiedenis geschreven op 24 augustus in 2011, vandaag dus exact 10 jaar geleden, want dan verlaat Steve Jobs, Apple, wegens gezondheidsredenen. Ruim een maand later stierf hij aan kanker. Tim Cook werd de nieuwe baas van Apple.

 

Passagiers van de Airbus van Toronto naar Lissabon in 2001, vandaag 20 jaar geleden, zullen hun vlucht niet vlug vergeten. Boven de Atlantische Oceaan raakte het vliegtuig zonder kerosine wegens een lek. De piloten slaagden erin om maar liefst 300 km ver te zweven en uiteindelijk nog aan een te hoge snelheid een noodlanding te maken op de Azoren. Goed nieuws: iedereen overleefde de crash.

 

Een explosie van de Vesuvius verwoest Pompei vandaag in het jaar 79. De Romeinse stad in de Italiaanse provincie Napels werd bedekt met een laag gloeiende vulkaanas van 4 m dik. Lichamen werden gebakken en versteend. Op een muur vond men de uitspraak imanis metula es, je bent een enorme lul. Door de vulkaanuitbarsting is Pompei een van de bestbewaarde Romeinse steden. Het is werelderfgoed.

 

Morgen neem ik je mee naar De Stomme van Portici, je weet wel, die opera uit 1830 die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van ons land. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 augustus hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo25aug

In 2012 overlijdt astronaut Neil Armstrong, de eerste mens op de maan in juli 1969. Hij overleed aan complicaties na een overbruggingsoperatie aan het hart. Hij werd 82. Van hem komen de gevleugelde woorden: It’s one small step for a man, one giant leap for mankind.

 

Precies 40 jaar geleden, vandaag in 1981 wordt Mark David Chapman veroordeeld tot 20 jaar gevangenis, te verlengen tot levenslang, wegens de moord op ex-Beatle John Lennon. Op het moment van de moord had Chapman de roman The Catcher in the Rye bij zich. Eén van de aspecten in het boek was de overbescherming van kinderen tegen de hypocriete wereld van de volwassenen. 

 

Het is ook de sterfdag van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche in het jaar 1900. 11 jaar was hij geestelijk ziek wellicht wegens een hersentumor of misschien wel syfilis. Hij werd 55. Van hem kwam de uitspraak ‘Gott ist tod’. Nietzsche stelde dat de mens God had gedood en vervangen door wetenschap en een ander geloof. Bijvoorbeeld, een bliksem was ooit een daad van God, nu weten we dankzij de wetenschap dat dit een elektrische ontlading is. Nietzsche beschouwde de christelijke beschaving als decadent. De christelijke ‘slavenmoraal’ moest vervangen worden door de zogenaamde ‘superman’ waarin de mens zelf zijn eigen normen van goed en kwaad bepaalt. Deze visie van de Übermensch, die geen behoefte had aan religie of wetenschap om zijn waarden voor te schrijven, werd later misbruikt door Hitler.

 

Op 25 augustus 1830 wordt de opera ‘De Stomme van Portici’ van Daniël Auber in Brussel opgevoerd. Dat was ter ere van de jarige koning Willem I van de Nederlanden, toen ook onze koning. De voorstelling in de Muntschouwburg mondde uit in rellen van Belgische separatisten tegen de Nederlandse koning. Dit was uiteindelijk de aanleiding tot de onafhankelijkheid van ons land en de aanstelling van een eigen koning. 

 

Op 25 augustus 1609 demonstreert Galileo Galilei zijn eerste telescoop. Met zijn pas ontwikkelde telescoop ontdekte hij (in 1610) voor het eerst zonnevlekken. Uit onwetendheid keek hij naar de zon zonder filter waardoor hij oogschade opliep. Galileo Galilei was de wetenschapper die bewees dat de aarde rond de zon draait en niet andersom zoals in zijn tijd werd beweerd. Hij volgde daarmee de stelling van Copernicus. Galilei bewees hiermee ook dat de aarde niet het centrum van het heelal was waarrond alles draaide. De Kerk nam hem dit zeer kwalijk en hij kreeg voor zijn wetenschappelijk bewijs zelfs huisarrest van de paus.

 

Dit was de Teletijdmachine. Morgen hebben we het onder meer over Johannes Paulus I die slechts 33 dagen paus is geweest.

Do26aug

In 1789 wordt de eerste universele ‘Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger’ gepubliceerd. Dat was in Frankrijk op het einde van het Ancien Régime en bij het begin van de Franse Revolutie. De tekst werd opgesteld als voorbereiding voor de discussies over de nieuwe Franse grondwet en was onder meer gebaseerd op het werk van de Verlichtingsfilosoof Jean-Jacques Rousseau, maar ook op de ‘The Bill of Rights’ uit 1787, de Amerikaanse grondwet dus, die dan nog maar 2 jaar oud was, én ook op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van elf jaar eerder in 1776. 

In 1854 beschrijt telegrafie-ambtenaar Charles Bourseul in een Frans tijdschrift het basisprincipe van de telefoon. Het was alleen maar op papier, want hij slaagde er technisch niet in om een verstaanbaar gesprek per telefoon te houden. Daarin slaagde de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis wel, zes jaar later in 1860, maar zijn toestellen waren nog niet geschikt voor praktisch gebruik. Het was de Italiaanse immigrant Antonio Meucci die elf jaar later in 1871 als eerste een geslaagde telefoonverbinding tot stand bracht, dit jaar dus 150 jaar geleden. Helaas had hij geen geld om zijn uitvinding op zijn naam te zetten. Het was dan uiteindelijk de Amerikaan Graham Bell die een patent kocht op de uitvinding van de telefoon vijf jaar later in 1876.

In 1969 wordt de lach-versie van ‘Are You Lonesome Tonight?’ van Elvis Presley opgenomen tijdens een optreden in Las Vegas. Presley schiet plots in een lach omdat hij vooraan in het publiek een man zag die zijn pruik afdeed. Daarom veranderde Presley zijn tekst ‘Do you gaze at the doorstep and picture me there’ spontaan in ‘Do you gaze at your bald head and wish you had hair’. Het hele lied door bleef hij lachen ook omdat de sopraanzangeres in de achtergrond ongestoord met hoge stem bleef doorzingen. Die stem was trouwens Cissy Houston, de moeder van Whitney Houston. Elvis Presley vergeleek haar stem met een ‘wobbling saw blade’ (zoals blade runner), een wiebelend zaagblad.

 

Albino Luciani wordt in 1978 paus Johannes Paulus I. Zijn pontificaat duurde slechts 33 dagen wegens zijn plotse overlijden. In die zeer korte tijd stond hij al bekend als de lachende paus. Hij was de eerste paus met een dubbele naam en de enige die het achtervoegsel I (=de eerste) aan zijn naam toevoegde. Hij was ook de eerste paus die geen kroning wou.

 

Morgen reizen we onder meer naar 1973 als in ons land voor het eerst een harttransplantatie wordt uitgevoerd. Tot morgen

Vr27aug

 

Op 27 augustus 1997 komt de eerste aflvering van Kabouter Plop op tv. De slingergrammofoon zo heette die eerste aflevering. Elke aflevering begon met Plop die in bed zat en vertelde over de belevenissen van de afgelopen dag. Aan het einde van de aflevering vertelde hij dat hij naar ‘Kabouterdromenland’ ging. Meestal zat er in elk van de 295 afleveringen wel een kleine levensles.

 

In 1973 vindt in ons land de eerste geslaagde harttransplantatie plaats. Dat was zes jaar (1967) na de allereerste door dokter Barnhard. De transplantatie door de Brussels professor Georges Primo is een spoedoperatie bij patiënte Hortense Vrancken. De huisvrouw van 51 leefde door de harttransplantatie nog een half jaar langer wat voor begin jaren zeventig dan toch wel een prestatie was. Ze overleed uiteindelijk aan een verminderde immuniteit. Dokter Primo deed tien jaar later in 1983 de eerste ‘dubbele overplanting’ van hart én longen.

 

In 1967 overlijdt Brian Epstein aan een overdosis slaappillen. Hij werd 32. De eerste grote manager van The Beatles stierf midden in de identiteitswissel van de vier Beatles. Paul Mc Cartney en George Martin noemen Epstein de 5de Beatle. Er zijn wel meerdere zogenaamde vijfde Beatles, zoals George Martin zelf, Alan Williams, de allereerste manager van The Beatles, Billy Preston, Eric Clapton, Pete Best, de eerste drummer van The Beatles, en Jimmy Nicol, die 11 dagen vervanger was van Ringo Starr tijdens de wereldtour in 1964. 

 

Op 27 augustus 1965 overlijdt de Frans-Zwitserse architect Le Corbusiér. Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Twee van zijn kenmerken zijn ‘La Façade Libre’ waarbij de gevels geen dragende muren zijn, en het horizontale panoramaraam ‘La fenêtre en longeur’ . Le Corbusier had ook een voorliefde voor uplighters. Hij was ook meubelontwerper en schilder. Maison Guiette (Guy-Jèt) uit 1927 in Antwerpen is het enige bewaarde gebouw van Le Corbusier in ons land.

 

De Engels-Zanzibarese Oorlog is de kortste oorlog uit de geschiedenis ooit. Die wordt in 1896 uitgevochten, vandaag dus 125 jaar geleden. Al na 38 minuten capituleerde Zanzibar. Maar helaas toch wel met heel veel bloed, want in die driekwartier kwamen maar liefst 500 Zanzibaren om het leven tegenover slechts één Brit.

 

Maandag hebben we het onder meer over de militaire dienstplicht voor mannen die wordt ingevoerd in 1913. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 augustus hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr28aug

Op 28 augustus 2017 behaalt Game of Thrones het record van de meest illegaal gedownloade serie. Maar liefst 90 miljoen mensen keken dan illegaal naar de seizoensfinale van het zevende seizoen. De Amerikaanse televisiezender HBO noteerde 30 miljoen betalende kijkers. Games of Thrones haalde daarmee een dubbelrecord: de meest bekeken serie zowel betalend als illegaal. In ons land keken via Telenet Play 2 miljoen mensen vandaag in 2017 naar de seizoensfinale van Game of Thrones.

Op 28 augustus 2012 komt Michelle Martin vroegtijdig vrij. De ex van Marc Dutroux was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf (op 22 juni 2004), waarvan ze 16 jaar had uitgezeten, rekening houdend met de voorhechtenis. Het waren de Arme Klaren van Malonne bij Namen die haar opvingen. De zusters deden dit omdat Martin geen familie had en dat geen enkel ‘reclasseringscentrum voor vrouwen’ haar wou opvangen. Een zuster uit het klooster had al 16 jaar een schriftelijke correspondentie met Michelle Martin. Kort na de arrestatie in augustus 1996 schreef ze een brief aan Martin ‘uit spontane sympathie’. Ze keurde de gruweldaden wel niet goed. Bij de aankomst van Martin in het klooster werden de muren beklad en was er protest. Een jaar later in september 2013 begon de gewezen lerares opnieuw te studeren. Dit jaar (2020) behaalde ze ‘met voldoening’ haar bachelor in de rechten.

In 1978 vriest het in de vallei van de Lesse in Rochefort. De thermometer staat daar op 0° en dat in de zomer.

In 1963 spreekt dominee Martin Luther King zijn beroemde woorden I have a dream. De toespraak van ruim een kwartier was naar aanleiding van de Mars naar Washington die in de stad aankwam. 200.000 mensen luisterden naar de speech die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. Met de uitspraak I have a dream sprak hij de wens uit voor gelijkheid tussen blank en zwart. Zoals bekend, werd Martin Luther King 8 maanden later vermoord, in april 1964 was dat.

Het is 105 jaar geleden op 28 augustus 1915 dat Kamiel Sassen Dierickx spoorloos verdwijnt in Bulskampveld. De boswachter was het tweede slachtoffer in de Moorden van Beernem. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Men vermoedt dat hij getuige was van de eerste moord op baron Henri d’Udekem d’Acoz bijna dag op dag drie maanden eerder.

We maken de Teletijdmachine klaar voor een nieuwe duik in de geschiedenis, maandag zelfde tijd. Dan hebben we het onder meer over het dodelijke auto-ongeval van prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed in 1997. Graag tot maandag.

Ma30aug

In 1913 wordt in ons land de ‘algemene militaire dienstplicht voor mannen’ ingevoerd. Voorheen was de militaire dienstplicht een loting al dan niet met een vrijwillige plaatsvervanging. Die loting werd in 1909 afgeschaft. Dan volgde de verplichting van één zoon per gezin om dienstplicht te doen. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werd deze dienstplicht uitgebreid naar een algemene dienstplicht voor mannen, vandaag dus in 1913, waarbij één zoon per gezin, per defintie de oudste, een aantal maanden een taak te vervullen kreeg in het leger. De dienstplicht werd in 1994 tijdelijk opgeschort. Begin 1995 zwaaiden dan de laatste dienstplichtigen af. In 2004 werd de dienstplicht dan definitief afgeschaft.

 

Het weer is in 1957 zeer koud met net geen vriestemperatuur in de Ardennen. De maximumtemperatuur bedraagt 1,5°C.

 

In 1984 vindt de eerste lancering van de Spaceshuttle Discovery plaats. Het was de derde van de vijf shuttles. Discovery was de naam van een van de schepen van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook die op het einde van de 18e eeuw over de Grote Oceaan reisde en Hawaï ontdekte. Ook dat ander schip van James Cook Endeavour werd de naam van Spaceshuttle nummer vijf.

 

Het is vandaag 30 jaar geleden, op 30 augustus 1991, dat de Amerikaanse atleet Mike Powell het record verspringen verbreekt dat dan al 23 jaar op naam van landgenoot Bob Beamon stond. Powell verbrak het record met 5 cm tijdens het WK atletiek in Tokio. Hij sprong 8m95cm ver. Het record staat na 30 jaar nog altijd op zijn naam.

 

Op 30 augustus 2003 is acteur Charles Bronson overleden. Je weet wel, de zwijgzame mondharmonicaspeler in de spaghettiwestern Once upon a time in the West. Zijn eerste bekende rol was in de western The Magnificent Seven waar hij te zien was als jong acteur. Charles Bronson leed aan de Ziekte van Alzheimer, maar overleed aan een longontsteking. Hij werd 81.

 

Vandaag 15 jaar geleden in 2006 overlijdt acteur Glenn Ford. Hij werd 90. In zijn carrière acteerde hij in ruim 100 films, vooral westernfilms en films over de oorlog. Zijn laatste belangrijke rol was die van de adoptievader van Superman in de gelijknamige film van 1978.

 

We horen elkaar morgen opnieuw. Dan hebben we het onder meer over het dodelijk ongeval van prinses Diane in Parijs in 1997 was dat.

Ma31aug

In 1997 verongelukken prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed. Dat gebeurde na een achtervolging van paparazzi. De rit met een dronken chauffeur eindigde tegen de muur van de Alma-tunnel in Parijs. Niemand droeg een veiligheidsgordel.  Het duurde een uur vooraleer Diana uit het wrak kon worden bevrijd. Prinses Diana en kroonprins Charles waren officieel een jaar gescheiden, maar feitelijk al vijf jaar uit elkaar.

 

In 1974 worden de zeezenders in onze Noordzee gedwongen hun uitzendingen te stoppen. Het Verdrag van Straatsburg of ook wel de anti-piratenwet genoemd, verbiedt om radioprogramma’s uit te zenden vanuit niemandsland. Zeezenders die vandaag in 1974 hun uitzendingen staken zijn Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Radio Caroline en Radio Mi Amigo, die op hetzelfde schip uitzonden, bleven wél doorgaan. Alleen Radio Caroline zendt nog altijd uit vanop een schip weliswaar legaal én binnen de territoriale wateren. In deze TM krijg je tussen de berichten telkens de originele scheepsbel van Radio Caroline te horen en dit als eerbetoon aan onze grootouders van de radio.

 

In 1963 worden de West-Vlaamse gemeenten Komen-Waasten en Moeskroen overgeheveld naar de provincie Henegouwen in Wallonië. De verhuis van West-Vlaanderen naar Henegouwen was het gevolg van het vastleggen van de taalgrens, waarbij aan de andere kant van het land zes gemeenten van de Voerstreek van Wallonië naar Limburg verhuisden. De inwoners van die verhuisde gemeenten kregen taalfaciliteiten. Hierop volgde een decennialange taalstrijd in de Voerstreek wat in 1987 tot de val van de regering Martens VI leidde.

 

In 1888 slaat Jack the Ripper voor het eerst toe in London. Zijn eerste slachtoffer was de 43-jarige prostituee Mary-Ann Nichols. Hij vermoordde zeker vijf prostituees, maar wellicht zelfs het dubbel. Waarom hij dat deed, is onduidelijk. De linkshandige Jack the Ripper sneed met een mes organen en ingewanden weg. Het leek erop dat de dader een arts of een slager moest zijn. De echte identiteit van Jack the Ripper is nooit achterhaald.

 

In 1884 verschijnt het eerste socialistische dagblad van ons land, De Vooruit. Zes jaar later, in 1890, werd de krant Het Volk opgericht als katholiek tegengewicht voor De Vooruit.

 

Tot zover de Teletijdmachine voor vandaag. Als eerbetoon aan zeezender Radio Caroline die vandaag in 1974 bleef uitzenden en dat tot op vandaag nog altijd doet op een zendschip, hoorde je vandaag tussen de berichten de originele scheepsklok van Caroline. Morgen hebben we het onder meer over het wrak van de Titanic dat op 1 september 1985 werd ontdekt. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van de eerste schooldag hoor je morgen in een nieuwe TM.