Vr1april

Op 1 april 2016 zorgt de eerste dag van de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton voor lange files. Er was opgeroepen om het toestel die hun kilometers registreert, online aan te kopen, maar dat hadden de buitenlandse chauffeurs niet gedaan of wisten ze niet. Bijgevolg stonden aan de grensovergangen buitenlandse chauffeurs aan te schuiven om nog een toestel te kopen. Er stonden wel automaten aan de grensovergangen, maar betalen met de bankkaart kon nog niet. De meeste chauffeurs zochten dan maar een alternatieve weg met volle secundaire wegen als gevolg.

 

1 april 2015 is de sterfdag van Cynthia Powell, de eerste vrouw van John Lennon én de moeder van zoon Julian Lennon. John en Cynthia leerden elkaar kennen op school. Tijdens haar eindexamen in de lerarenopleiding in 1962 was ze zwanger van Julian en eind van de zomervakantie trouwde ze met John. Toen The Beatles plots bekend werden, was dus één van the fab four eigenlijk al getrouwd. Toen Cynthia Powell vroeger dan gepland van een reis terugkeerde, vond ze hem in haar bed met Yoko Ono. Het was het begin van een pijnlijke echtscheiding, maar ze kreeg wel het volledige zeggenschap over haar zoon Julian.

 

Op 1 april 2011 overlijdt acteur Jef Burm. Het was vooral de rol van Rietje Rans in de De Paradijsvogels die hem bekend maakte bij het grote publiek. Een andere grote rol speelde hij in Het Pleintje als koster Felix Piepermans.

 

Vandaag 20 jaar geleden, op 1 april 2002, wordt euthanasie voor het eerst toegestaan. Dat was in Nederland. België was het tweede land in de wereld, eind mei 2002, net geen twee maanden na Nederland.

 

We zijn volop in de periode van de vrije radio’s als Studio Brussel begint met uitzenden op 1 april 1983, toen nog als een Brusselse lokale radio weliswaar van de openbare omroep. Jan Schoukens, Jan Hautekiet en Paul De Wijngaert waren de initiatiefnemers. In de beginperiode zond StuBru 2 keer 3 uur per dag uit, alleen in de weekdagen. Studio Brussel was de eerste radiozender met actuele verkeersinformatie. Het doelpubliek waren de Vlaamse Brusselaars en de pendelaars naar Brussel. Op de playlist stond veel Vlaamse of toch Nederlandstalige muziek. Toch was Rendez-vous van Pas de Deux het allereerste nummer van StuBru.

 

Op 4 april 1990 wordt Belgische geschiedenis geschreven, want koning Boudewijn treedt af, zodat het parlement de abortuswet kan goedkeuren. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Vr2april

Op 2 april 2019 wint auteur Bart Moeyaert (eindelijk) de ALMA. De Astrid Lindgren Memorial Award is een van de grootste internationale prijzen voor jeugdliteratuur.

In 2018 overlijdt Winnie Mandela. Nom-za-mo Winifred Madi-ki-zela, want zo heet ze volledig, was de tweede vrouw van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Toen hij in 1962 werd opgepakt, zette Winnie zijn strijd tegen de apartheid buiten de gevangenismuren verder. Na zijn vrijlating in 1990 volgde al snel een reeks misdaden waarin Winnie een rol speelde. Na onthullingen dat zij ook een buitenechtelijke relatie had, verliet hij haar in 1992. De wettelijke echtscheiding was voor vier jaar later in 1996. Hij was dan al 2 jaar president van Zuid-Afrika.

Op 2 april 2015 wordt in het Albertkanaal het levensloze lichaam van Steve Stevaert opgevist. De politicus stapte uit het leven. Hij werd 60. Vandaag in 2015 raakte immers bekend dat Stevaert zich moest verantwoorden voor een verkrachtingszaak van 4,5 jaar eerder. Heb jijzelf ook vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op hun website.

Paus Johannes Paulus II is overleden vandaag in 2005. Hij werd 84. Een kwarteeuw was hij paus. Hij gaat onze TM in als de reizende paus die 129 landen bezocht, sommige meerdere keren, zoals ons land twee keer. In 1981, wanneer hij amper 2,5 jaar paus was, overleefde hij een aanslag. Op het einde van zijn leven vond Johannes Paulus II het noodzakelijk om te moeten sterven als een martelaar. Daardoor daalde zijn imago van paus sterk én ook dat van de kerk, omdat het grote publiek het martelaarschap niet meer van deze tijd vond. Al negen jaar na zijn dood werd hij heiligverklaard in 2014.

In 1973 veroorzaakt een storm met rukwinden tot 127 km/u voor veel schade. Ook het schip van Radio Veronica leed onder de storm. Het anker brak en het schip strandde op de kust van Scheveningen. Het was meteen een toeristische attractie. De uitzendingen werden gestaakt omdat alle bemanningsleden uit veiligheid van het schip waren gehaald. Een jaar later op de laatste dag van de zomervakantie in 1974 werden de zeezenders bij wet verboden.

Maandag is het precies een jaar geleden (2020) dat Greg van Avermaet de allereerste virtuele Ronde van Vlaanderen wint. Graag tot maandag.

Ma4april

4 april 2004 is de sterfdag van flandrien Briek Schotte. Dat was kort na de start van Ronde van Vlaanderen die dag. Het nieuws raakte bekend uitgerekend op het moment wanneer het peloton door zijn geboortedorp Kanegem passeerde. Briek won de Ronde van Vlaanderen twee keer en hij was ook twee keer wereldkampioen. 

Om middernacht 4 april 1990 is ons land één dag zonder koning. Boudewijn was dan voor één dag afgetreden om het parlement de mogelijkheid te geven de abortuswet goed te keuren. Een brief van koning Boudewijn werd voorgelezen in de Kamer op 3 april 1990 waarna de onmogelijkheid van de koning om te regeren werd vastgesteld. Hierdoor werd de ministerraad van Martens VIII bevoegd voor de bekrachtiging van de wet. Na die bekrachtiging stelde de gezamenlijke bijeenkomst van Kamer en Senaat op 5 april 1990 bij stemming vast dat de koning weer in de mogelijkheid was om te regeren.

In 1973 worden in New York de twee WTC-torens plechtig ingewijd. Zoals bekend, waren de Twin Towers in 2001 het doelwit van de aanslagen van 9/11. De torens, van 416 m hoog, waren dan nog geen twee maanden aan een nieuwe eigenaar geleased, nl. een Amerikaanse handelaar in onroerend goed. En er was ook een nieuwe en grotere verzekering afgesloten. De aanslagen van 9/11 brachten voor de man 4 miljard dollar op, waarmee hij dan het nieuwe complex bouwde.

In 1968 is 4 april de sterfdag van de Amerikaanse dominee Martin Luther King. Hij werd vermoord door James Earl Ray. Jaren later toonde een nieuwe rechtszaak aan dat zijn wapen onmogelijk het moordwapen kon zijn geweest. De moordenaar, James Earl Ray, was dan zelf al overleden.

Vandaag in 1965 staan The Beatles met 5 nummers in de top 5 in de Amerikaanse  Billboard Hot 100. De top 5 zag er zo uit.

1, “Can’t Buy Me Love”
2, “Twist and Shout”
3, “She Loves You”
4, “I Want to Hold Your Hand”

5, “Please Please Me”

Nooit heeft een artiest het nog beter gedaan.

De film Ben-Hur krijgt vandaag in 1960 maar liefst 11 Oscars. Dat was toen nooit eerder gebeurd. De film was al vijf keer verfilmd. De eerste keer was dat in 1907, de laatste keer in 2016. Het was de derde versie van 1959 die 11 oscars kreeg. Intussen hebben nog twee films het magische getal van 11 oscars gewonnen, nl. de laatste film uit de Lord of the Rings triologie en de film Titanic.

Ik maak graag met jou een afspraak voor morgen zelfde tijd, want dan is het precies 35 jaar geleden, in 1987, dat Claude Criquielion de Ronde van Vlaanderen wint.

Di5april

Op 5 april 1955 treedt Winston Churchill af. De man met de sigaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog de premier van het Verenigde Koninkrijk. Hij speelde een belangrijke rol in de ondergang van Hitler door onder meer de steun te vragen aan Amerika. Ook in de Eerste Wereldoorlog was hij al minister onder meer van Marine en van Munitie. Churchill kreeg de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn publicatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Van hem komt de uitspraak ‘Niet elke beslissing kan de juiste zijn’. Churchill overleed in 1965, tien jaar na zijn aftreding van vandaag in 1955.

 

Na bijna 4 jaar boren onder de St-Bernard ontmoeten Zwitserse arbeiders hun Italiaanse collega’s in 1962, vandaag dus 60 jaar geleden. Het duurde dan nog wel 2 jaar voor de bijna 6 km lange St-Bernardstunnel voor het autoverkeer geopend werd.

 

Het is vandaag uitzonderlijk wit in 1975. In de Ardennen werd men wakker met meer dan een halve meter sneeuw.

 

35 jaar geleden, in 1987, wint Claude Criquielion de Ronde van Vlaanderen. De start was op de markt in Sint-Niklaas met afkomst in Meerbeke. De gemiddelde snelheid van Criquielion bedroeg 37(,350) km/u. Van de 233 deelnemers kwamen er 88 aan, afgerond is dat een derde van het peloton.

 

En in 1996 krijgt Briek Schotte een beeld in zijn geboortedorp Kanegem. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder meer Briek Schotte en Eddy Merckx. Het beeld van kunstenaar Jef Claerhout kreeg de naam De Flandrien. Briek Schotte was twee keer wereldkampioen en twee keer winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Hij overleed op 4 april 2004, op één dag na acht jaar na de inhulding van zijn standbeeld in Kanegem van vandaag in 1996.

 

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website van RT.be. Morgen hebben wij het onder meer over de eerste spadesteek in 1937 voor de aanleg van de eerste autosnelweg in ons land, nl. de E40, toen nog E5, morgen dus 85 jaar geleden.

Wo6april

In 2011 krijgt aartsbisschop Léonard bij een lezing voor studenten op de universiteit van Louvain-la-Neuve, maar liefst vier taarten in zijn gezicht. Léonard kreeg veel kritiek wegens zijn conservatieve standpunten. Zo noemde hij AIDS een gerechtigheid. Hij was door de Belgische homo-organisatie uitgeroepen tot homofoob van het jaar. In verband met het kindermisbruik in de kerk vond hij dat bejaarde priesters niet voor de rechter moesten komen. 

 

In 1998 verongelukt wielrenner Rudy Dhaenens op de E40 vier dagen voor zijn 37e verjaardag. Acht jaar eerder in 1990 werd hij wereldkampioen op de weg. Wegens hartproblemen moest Rudi Dhaenens in 1992 stoppen met wielrennen, dit jaar dus 30 jaar geleden. Zes jaar later, vandaag dus in 1998, verongelukte hij op de E40 op weg naar de Ronde van Vlaanderen om voor Eurosport co-commentator te zijn. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis in Aalst.

 

In 1974 wint de Zweedse groep Abba het Eurovisiesongfestival met Waterloo. Dat was de dag na de 24ste verjaardag van de blonde Agnetha. België toonde bij de puntentoekenning weinig kennis in de nieuwe muziek van de jaren zeventig. Ons land gaf Abba schaamtelijk nul punten. 

 

Op 6 april 1952 staan twee streekgenoten op het podium van de Ronde van Vlaanderen, vandaag dus 70 jaar geleden. Roger Decock op de eerste plaats en Briek Schotte op de derde. De Italiaan Petrucci was tweede. Het regende en waaide erg, en het was bovendien zeer koud. Toch beweerde Roger Decock dat hij helemaal geen kou had geleden. Een apotheker uit Menen had hem immers voorgesteld de renner eens te mogen insmeren met een nieuwe speciale zalf. Met succes dus.

 

85 jaar geleden, op 6 april 1937, wordt gestart met de aanleg van de eerste autosnelweg in ons land. De E40, toen nog de E5, verbond Aalter met Jabbeke. De eerste spadesteek vandaag in 1937 was voor de aanleg van de strook Beernem-Loppem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen de werken stil. Het duurde uiteindelijk 19 jaar, tot 1956, voor de E40 volledig klaar was tussen Brussel en Oostende.

 

Morgen is er een nieuwe TM. Dan hebben we het onder meer over de 10 Belgische para’s die worden vermoord in Ruanda in 1994. Graag tot morgen.

Do7april

Exact 10 jaar geleden, vandaag in 2012, moet Apple voor de eerste keer toegeven dat wereldwijd 600 000 Mac-computers besmet zijn met het Flashback-virus. Het is een grote uitzondering dat een Apple-toestel met een virusaanval te maken heeft. Een update van het besturingssysteem bracht de oplossing. 

 

Vandaag in 2011 worden we voor het eerst geconfronteerd met een schietpartij in een school, in Rio de Janeiro is dat. De dader vuurde met twee revolvers ongeveer 60 kogels af. Er vielen 12 doden. Hij was een oud-leerling van 23. Tijdens zijn vluchtroute werd hij in de buik geschoten door een militair en viel hierdoor van een trap. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord. Heb je vragen rond zelfdoding neemt dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

 

Het zit vooraan in nieuws in 1994: 10 Belgische para’s vermoord in Ruanda! Dat was uit weerwraak voor de raketaanval van een dag eerder op het vliegtuig met twee Afrikaanse presidenten. Het ging om Haby-a-ri-mana van Rwanda en N-tar-ya-mira van Burundi. De 10 Belgische para’s moesten een dag later de begeleiding van de eerste minister van Ruanda verzorgen. Na hun aankomst in het militaire kamp in Kigali werden ze vermoord. 

 

Eddy Merckx wordt voor de derde en ook laatste keer betrapt op doping in de Waalse Pijl van 7 april 1977, vandaag dus 45 jaar geleden. De eerste keer werd hij betrapt in 1969 in de Giro en de tweede keer in 1973 in de Ronde van Lombardije. Moser won de Waalse Pijl van vandaag in 1977. Die wedstrijd was legendarisch op het vlak van doping. Zes Belgische toprenners werden betrapt, nl. Freddy Maertens, Walter Planckaert, Michel Pollentier, Willy Teirlinck, Karel Rottiers en Eddy Merckx. Het dopingsproduct heette Stimul, een soort van cafeïne, maar dan wel veel sterker met een werking zoals amfetamine

 

7 april 1947 is de sterfdag van autobouwer Henri Ford, vandaag dus 75 jaar geleden. De Ford-fabrieken wren de eerste met de lopende transportband.

 

En het weer van 7 april haalt in ons land 2 keer het nieuws. In 1972 veroorzaakten hagelbuien voor veel schade aan tuinbouwbedrijven in heel het land, vandaag dus precies een halve eeuw geleden. En 95 jaar geleden, in 1927, trok een tornado in de buurt van Bergen, in de provincie Henegouwen is dat, een strook van vernieling.

 

Morgen is het precies twee jaar geleden, in 2020, dat we het recordaantal coronadoden telden, nl. 324 op één dag. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 8 april hoor je morgen in een nieuwe TM. Tot morgen.

Vr8april

Vandaag in 2020 vallen in ons land de meeste coronadoden, nl. 324 op één dag. Bijna de helft waren Vlamingen, bijna tweederde vrouwen en iets meer dan de helft waren 85+. Op 8 april in 2020 waren we in de eerste coronagolf. Intussen zijn er in ons land al meer dan 30 000 mensen overleden aan Covid.

Droevig nieuws van Parijs-Roubaix op 8 april in 2018, want dan overlijdt Michael Goolaerts. Op de tweede kasseistrook kreeg hij een hartaanval, viel van zijn fiets en bleef roerloos liggen. Hij werd ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis in Rijsel, waar hij ‘s avonds overleed. Michael Goolaerts was nog maar 23.

In 2013 is de eerste vrouwelijke Britse premier Margaret Thatcher overleden. Ze overleed aan een beroerte in het Ritz-hotel in Londen. Zij kreeg een uitvaartdienst met volledige militaire eer in de St-Pauls Cathedral. Margaret Thatcher was 11 jaar eerste minister. In haar regeerperiode had de Falklandoorlog plaats, de mijnwerkersstaking met maandenlang protest, omdat de koolmijnen dicht gingen, en ze ontsnapte aan een bomaanslag van het Iers Republikeinse Leger, kortweg IRA. Toen ze in 1990 de inkomensonafhankelijke belasting Poll Taks wilde invoeren, braken rellen uit. Ze besloot de eer aan zichzelf te houden en af te treden.

In 2006 is 8 april de sterfdag van Gerard Reve. De Nederlander die in Zulte woonde, overleed aan de gevolgen van dementie. ‘De Avonden’ behoorde tot zijn beste boeken en het werd ook verfilmd. Reve schokeerde heel wat mensen uit de christelijke hoek door zijn beschrijving van religie, dood en homoseksualiteit. Tot ieders verbazing trad Reve toe tot de Rooms-Katholiek Kerk.

Op 8 april 1990 wint Eddy Planckaert Parijs-Roubaix. Op de piste van Roubaix klopte hij in een spannende sprint Steve Bauer met een bandlengte of zelfs nog minder, want bij hun aankomst wist geen van beide wie gewonnen had. De fotofinish maakte duidelijk dat Planckaert zijn eerste en ook enige kasseisteen van Parijs-Roubaix mee naar huis mocht nemen.

In 1973 is 8 april de sterfdag van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Zijn meest bekende werk is Guernica. Dat is een abstracte weergave van een Duits bombardement op de stad Guernica in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog, dit jaar 85 jaar geleden.

In de nacht van 10 op 11 april 1934 werden de 2 panelen van De Rechtvaardige Rechters uit het schilderij Het Lam Gods gestolen. Meer hierover maandag in een nieuwe TM. Tot maandag.

Vr9april

In 2017 rijdt Tom Boonen zijn laatste Parijs-Roubaix en meteen ook zijn laatste professionele koers, want hij neemt afscheid van de wielersport. Het verwachtingspatroon om zijn laatste koers te winnen en zo zijn vijfde kassei te mogen meenemen, lag zeer hoog, met alle gevolgen vandien. Boonen eindigde pas als 13e. Greg Van Avermaet won in de sprint voor Stybar en Langeveld.

10 jaar geleden op 9 april 2011 is de sterfdag van brouwer Pierre Celis. Hij was de uitvinder van het witbier Hoegaarden.

In 2005 trouwen Prins Charles en Camilla Parker Bowles. Dat was één dag later dan gepland wegens de uitvaartplechtigheid van Paus Johannes Paulus II in Vaticaanstad. Prins Charles kende Camilla al van vòòr Diana. Toch trouwde hij met Diana, maar bleef hij Camilla wel zien. Diana beschreef die relatie in haar boek als ‘de affaires’. In 1992 gingen Charles en Diana uit elkaar en vier jaar later in 1996 was de echtscheiding een feit.

In 2003 wordt het standbeeld van president Saddam Hoeissein in Bagdad door Amerikanen van zijn sokkel getrokken. Het was meteen het einde van een kwarteeuw dictatuur in Irak. De Irakoorlog of ook wel de Derde Golfoorlog genoemd, was dan nog maar pas begonnen (21 dagen). Het doel was het bewind van Saddam Hoessein te verdrijven. Amerikanen en Britten hebben echter nooit kunnen aantonen dat Hoessein massavernietingswapens ontwikkelde voor terreurorganisaties, zoals Al Qaida.

Filosoof en wetenschapper Francis Bacon overlijdt vandaag 395 jaar geleden in 1626. Hij werd 65. Hij overleed aan een longontsteking. Die had hij opgelopen toen hij bij  een wetenschappelijke proef wou aantonen wat de effecten waren van het invriezen van vlees in functie van de houdbaarheid.

Maandag zal het precies 15 jaar geleden zijn in 2006 dat de mp3-moord op Joe Van Holsbeke plaatsvindt in het station van Brussel Centraal. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma11april

Op 11 april 2019 wordt WikiLeaks-stichter Julian Assange in Londen gearresteerd. 6,5 jaar, sinds 2012, leefde hij ondergedoken in de ambassade van Ecuador in London. Ecuador trok echter zijn asiel in. Julian Assange werd door Interpol gezocht op basis van een Zweeds aanhoudingsbevel nadat twee Zweedse vrouwen hadden beweerd dat ze seksueel waren lastiggevallen door Assange. Het Zweedse aanhoudingsbevel werd intussen ingetrokken. Volgens Assange gaat het om een politieke afrekening en vreest hij aan Amerika uitgeleverd te worden, omdat de VS hem wil berechten wegens het openbaar maken van geheime overheidsdocumenten.

Pasen, 11 april 1982, vandaag dus 40 jaar geleden, vindt de eerste uitzending plaats van Radio Tequila vanuit een tuinhuisje op Kruishoutem-berg. Na nog geen twee maanden vielen de RTT, nu Proximus, en de rijkswacht de studio’s binnen om de zender af te zetten. Alle materiaal werd in beslag genomen en verbeurd verklaard, goed voor een half miljoen frank, omgerekend 12 500 euro.

In 1970 wordt Apollo 13 gelanceerd. Het was de 13de lancering vanop platform 39, dat is drie keer 13. Apollo 13 moest de derde maanlanding worden. Maar twee dagen na de lancering, de 13e april dus, explodeerde een zuurstoftank op bijna een half miljoen km van de aarde. Van Apollo 13 kwam de bekende uitspraak: ‘Houston, we have a problem’. De 3 astronauten maakten rechtsomkeer en waren nog net op tijd terug op aarde. 

Vandaag in 1934 worden in de nacht van 10 op 11 april, de twee panelen van De Rechtvaardige Rechters uit het schilderij Het Lam Gods gestolen in de St-Baafskathedraal in Gent. Zoals bekend, zijn de panelen van de gebroeders Van Eyck al 88 jaar zoek. Drie weken na de diefstal ontving het bisdom een chantagebrief van een onbekende met de initialen D.U.A. Wisselagent Arsène Goedertier uit Wetteren eiste losgeld, maar het bisdom weigerde. In de laatste minuten op zijn sterfbed verklaarde hij aan zijn vriend en advocaat waar het gestolen paneel zich bevond, maar hij kwam adem te kort, letterlijk dan.

Morgen zelfde tijd flitst de TM ons naar de mp3-moord op Joe Van Holsbeke in het station van Brussel Centraal in 2006. Meer uit de geschiedenis van 12 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di12april

In 2006 wordt de 17-jarige Joe Van Holsbeeck bij klaarlichte dag met zeven messteken vermoord in het station Brussel Centraal, omdat hij zijn MP3-speler niet wil afgeven. Voor het eerst werd ook duidelijk dat camera’s op straat zinvol zijn, want op die manier kon men de twee daders op de voet volgen én oppakken. De meerderjarige dader kreeg 20 jaar. Het is niet duidelijk of hij nog in de cel zit in Polen. De jongste dader is alweer vrij en woont ook in Polen. 

12 april 1961 staat in de geschiedenisboeken als de eerste mens in de ruimte. De 27-jarige Russische kosmonaut Joeri Gagarin maakte een vlucht van 1 uur en 48 minuten. Dat was één omwenteling rond de aarde. Tv-beelden van de lancering werden een tijd gecensureerd om het raket-type en de motoren niet aan de Amerikanen prijs te geven. Een kleine maand na kosmonaut Joeri Gagarin was astronaut Alan Sheppard de eerste Amerikaan in de ruimte.

Op 12 april 1633 wordt in Rome de 70-jarige Galileo Galilei verhoord wegens ketterij, omdat hij beweerde dat de zon het middelpunt was van het dan bekende heelal. De Kerk daarentegen beweerde dat de aarde het middelpunt was en dat de zon rond de aarde draaide. De juridische redenering van de Kerk was eenvoudig: een wetenschappelijk bewijs ontkent geloof en zonder geloof is er geen religie. Het heelal is een wonder van God en niet van de wetenschap. Na vier procesdagen en wellicht marteling, gaf Galilei de Kerk gelijk. Het duurde 359 jaar tot in 1992 vooraleer paus Johannes Paulus II een excuus uitsprak, waarmee Galilei’s naam werd gezuiverd en hij weer werd erkend als een gelovige. 

Op 12 april 1555 overlijdt Johanna de Waanzinnige. Ze werd 75. Zij was de moeder van Keizer Karel. Toen ze 17 was, huwde ze met Filips de Schone, maar 10 jaar later was ze weduwe. Haar rol als koningin kon ze niet vervullen. Tot aan zijn dood had haar man Filips, die rol overgenomen. 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1970 voor de legendarische woorden van Apollo 13: Houston, we have a problem. Tot morgen

Wo13april

In 1695 overlijdt vandaag Jean de la Fontaine, schrijver van de gelijknamige fabels. De twee meest bekende zijn ‘De krekel en de mier’ en ‘De raaf en de vos’. De schrijver werd begraven op Cimtière des Innocents in Parijs, maar die begraafplaats is verdwenen. Nu heeft hij een grafsteen in Père Lachaise in Parijs.

 

13 april 1970 is geen vrijdag, maar een maandag. Om 13u en 13min weerklinken vanuit Apollo 13 de historische woorden: ‘Houston, we have a problem’. Zo ging het toch de geschiedenis in door de film die over Apollo 13 werd gemaakt. In de realiteit werd er gezegd: ‘Houston, we have had a problem’, waarmee werd aangegeven dat het probleem voorbij was, maar kort daarna werd duidelijk dat dit helemaal niet zo was. Op bijna een half miljoen km van de aarde was een zuurstoftank geëxplodeerd. De 3 astronauten moesten de reis naar de maan en de maandlanding onderbreken en terugkeren wilden ze de vlucht overleven. Ze moesten daarvoor wel eerst doorvliegen naar de maan, rond de maan cirkelen en dan pas terugkeren. Ze waren nog net op tijd terug op aarde.

 

Vandaag in 1976 komt het allereerste Apple-product op de markt. De Apple One was de eerste computer die een toetsenbord combineerde met een processor en een verbinding naar een scherm. De Apple I was ontworpen voor persoonlijk gebruik door Steven Wozniak. Een vriend van hem, Steve Jobs, kwam op het idee om de computer te verkopen. De verkoopprijs bedroeg 666,66 dollar. Er werden ongeveer 200 stuks gemaakt.

 

Precies een kwarteeuw geleden, in 1997, wint golfer Tiger Woods voor de eerste keer het Masters-tornooi. Hij was nog maar 21 en pas 1 jaar profesional. Hij was daarmee de jongste Masters-winnaar ooit. In 2019 won hij die voor de vijfde keer. Vooral door sponsor-contracten werd hij miljardair. Eind november 2009 kwam Tiger Woods in het nieuws wegens een reeks buitenechtelijke affaires. Via zijn website bood hij zijn excuses aan en onderbrak hij een korte tijd zijn loopbaan.

 

Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck en Tom Boonen winnen vandaag Parijs-Roubaix. In 1969, 1975 en 2008 wel te verstaan. Voor De Vlaeminck was dat dan de 3e keer, voor Boonen was dat de 2e overwinning.

 

Morgen is het 110 jaar geleden, in 1912, dat de Titanic botst op een ijsberg. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 14 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do14april

Vijf jaar geleden, in 2017, dropt Amerika de zwaarste niet-nucleair bom die ze hebben. Het was een wraakactie op een doelwit van IS in het oosten van Afghanistan, omdat in dat gebied een week eerder één Amerikaanse soldaat was gesneuveld in gevechten met jihadisten. De Moeder der Bommen, zoals die zwaarste bom ook wel wordt genoemd, werd tien jaar eerder in 2007 door het Amerikaanse leger in gebruik genomen.

 

Vandaag in 2013 is de laatste begijn in ons land overleden, Marcella Pattyn uit Kortrijk. Ze werd 92. Begijnen waren alleenstaande vrouwen die in een meer economische leefgemeenschap woonden dan wel in een religieuze. Begijnen werden vaak ten onrechte vergeleken met kloosterzusters. Dat kwam omdat ze in Vlaanderen konden overleven dankzij de begijnhoven en ze vaak onder begeleidend toezicht stonden van religieuze ordes zoals priesters. Een groot verschil met kloosterzusters was dat begijnen wel bezit mochten hebben, meer nog, sommigen waren zelfs rijk.

 

In 1986 overlijdt de Franse filosofe en feministe Simonne de Beauvoir, levensgezellin van filosoof Jean-Paul Sartre die bijna dag op dag 6 jaar eerder stierf. ‘Le deuxième sexe’ was haar meest bekende boek. Daarin staat de uitspraak “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw”. Hiermee hekelt ze het rollenpatroon waarin de vrouw als meisje al wordt voorbereid op het huishouden en het opvoeden van kinderen. Ze was een feministe, maar ontkende dat of ze kreeg toch niet graag dat label. Simone de Beauvoir en haar man sloten een pact elkaar volledig vrij te laten, ook seksueel. 

 

Precies 110 jaar geleden, iets voor middernacht op 14 april 1912, botst het luxeschip Titanic op een ijsberg. 1522 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven, waaronder 20 Belgen. Maar 705 overleefden de ramp ook wel, waaronder 7 Belgen. Technisch gezien was het uitwijkmanoeuvre van de Titanic perfect uitgevoerd, alleen kwam de opdracht voor het manoeuvre te laat voor zo’n groot schip.

In 1865 wordt de Amerikaanse president Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth. Hij stierf de dag daarop. Abraham Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. De republikein wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten onder meer voor zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en voor de afschaffing van de slavernij. 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 2019 als een zware brand uitbreekt in de Notre-Dame in Parijs. 

Vr15april

In 2019 beschadigt een zware brand de Notre-Dame in Parijs. Er waren restauratiewerken bezig. Het dak en de centrale torenspits stortten in. De rest van het gebouw kon worden gered. Ook de schatkamer van de kathedraal bleef intact. Daar worden relikwieën van Jezus bewaard, nl. de doornenkroon, een stukje van het kruis en één van de spijkers. Het orgel uit 1730 met meer dan 7000 pijpen bleef ook intact.

Bij twee explosies vlak voor de finish van de marathon van Boston vallen drie doden en 260 gewonden vandaag in 2013. Een van de bommen bestond uit een mengeling van explosieven met metaalscherven, spijkers en stalen kogels in een hogedrukpan om zo veel mogelijk schade te maken. De daders zijn twee broers van 26 en 19 uit een voorstad van Boston, eigenlijk twee Tsjetsjeense vluchtelingen. De oudste kwam om in een vuurgevecht met de politie enkele dagen later. De jongste werd veroordeeld tot de doodstraf.

In 2010 teistert een aswolk het noordwesten van Europa na de uitbarsting van de vulkaan Eija-fjat-la-jeu-ke-tel. Een maand eerder was er ook al een kleinere uitbarsting geweest. Het vliegverkeer werd in 40 landen gesloten omdat de stofwolk de straalmoteren kon blokkeren.

Op 15 april 1984 is de Britse komiek Tommy Cooper overleden. Dat gebeurde tijdens een live tv-optreden. Tijdens de voorstelling kreeg hij een hartinfarct, maar het publiek dacht dat het een grap was. Tommy Cooper stond bekend als de goochelaar die aan een vlot tempo bewust flauwe grappen combineerde met goocheltrucs die altijd mislukten en waar hijzelf moest om lachen.

Op 15 april 1980 overlijdt de Franse filosoof Jean-Paul-Sartre. Hij wordt beschouwd als de vader van het existentialisme, zeg maar de individuele vrijheid van iedereen als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot. Hij kreeg de Nobelprijs voor Literatuur, maar weigerde die, omdat hij bang was dat de prijs hem van zijn vrijheid zou beroven. Ook zijn levenspartner Simone de Beauvoir was een filosofe. Onder meer aan Sartre en Beauvoir hebben we de vrije opvoeding te danken. Ze sloten een pact elkaar volledig vrij te laten, ook seksueel. Toch waren ze onafscheidelijke levenspartners. De Beauvoir en Sartre werkten in cafés waar ze filosofeerden met de Parijzenaars.

Maandag tijdreizen we onder meer naar 1955, want 18 april is de sterfdag van Einstein. Meer hierover maandag 18 april zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr16april

 

In 2019 verbetert Victor Campenaerts het werelduurrecord op de piste. Hij legde een afstand van 55 km 89 m af in één uur wat toch 0,5 km/u sneller was dan Bradley Wiggins die het uurrecord toen al 4 jaar op zijn naam had staan. Campenaerts is wel de eerste die de grens van 55 km/u. overschrijdt. Dankzij hem kwam het uurrecord dus weer in handen van een Belg, de derde Belg na Eddy Merckx in 1972 en Ferdinand Bracke in 1967.

 

Johan Museeuw wint Parijs-Roubaix voor de eerste keer in 1996, vandaag dus 25 jaar geleden. Die wedstrijd was op zijn minstens historisch. De finale werd gekleurd door Museeuw en twee ploegmaten. De ploegbaas besliste dat Musseeuw moest winnen, maar de drie spraken af niet te zullen spurten voor die overwinning. Met de handen in de lucht reden ze nagenoeg gezamenlijke over de streep met Museeuw wel op kop. Johan Museeuw won daarna nog twee keer Parijs-Roubaix.

 

In 1996 scheiden prins Andrew en Sarah (Engels) Ferguson. Ze waren 10 jaar getrouwd, maar al vier jaar uit elkaar. Ze waren de ouders van twee kinderen. Prins Andrew vocht als gevechtspiloot tegen de Argentijnen in de Falklandoorlog, in 1982 was dat. Naar aanleiding van de zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein (ie) in de zomer van 2019, raakte bekend dat prins Andrew rond de eeuwwisseling al tot de kring van hooggeplaatste mannen behoorde, die meeprofiteerde van de door Epstein gefaciliteerde seksuele diensten van minderjarige meisjes.

 

De Britse regisseur David Lean is overleden in 1991, vandaag dus 30 jaar geleden. Hij was de filmregisseur van onder meer Doctor Zhivago en The Bridge on the River Kwai.

 

In 1943 gebruikt de Zwitserse scheikundige Albert (Frans) Hofmann voor het eerst zijn eigen ontdekking LSD om te ervaren wat het hallucinerende effect is. Zonder het te beseffen, nam hij voor zijn test een behoorlijk dosis. Het duurde een uur voor hij weer in staat was om iets te noteren. Voor de rest had de man een gezond leven. Meer nog, hij werd zelfs 102 jaar oud.

 

En in 1879 overlijdt Bernadette Soubirous. Ze was 14 als OLV maar liefst 18 keer voor haar verscheen in Lourdes in 1858. Bernadette leed aan astma. Ze was 35 toen ze vandaag in 1879 stierf aan een tumor in de knie. Bernadette is heilig verklaard.

 

Maandag hebben we onder meer een afspraak in 1995, want dan schrikt Amerika voor het eerst dat terroristen in hun land ook blanke Amerikanen kunnen zijn.

 

Ma18april

Op 18 april 2009 wordt het schip Pompeï van het baggerbedrijf Jan De Nul uit Aalst gekaapt door Somalische piraten. Tien weken lang werden negen bemanningsleden gegijzeld, onder wie twee Belgen. Ze werden pas vrijgelaten nadat twee miljoen euro losgeld was betaald. De piratenleider Abdi Hassan werd 4,5 jaar later, in oktober 2013, na een undercoveroperatie naar ons land gelokt met de smoes dat er een film zou worden gemaakt over het piratenleven. Samen met hem werd ook een hoge Somalische ambtenaar opgepakt die met hem reisde. Abdi Hassan werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. De ambtenaar kreeg vijf jaar. 

18 april is in 1930 Goede Vrijdag en het begin van het paasweekend. De BBC-radio zond die avond het kortste nieuwsbulletin ooit uit. Er was maar één nieuwsbericht met maar één zin, nl. ‘There is no news’. Het nieuwsbulletin eindigde en werd gevolgd door pianomuziek. 18 april 1930 was dus een dag zonder nieuws.

Het is dag op dag 100 jaar geleden, op 18 april 1921, dat Albert Einstein heel de wereld op zijn kop zet. In een voordracht in Berlijn stelde hij dat het heelal gemeten kan worden, met andere woorden dus eindig is. Hij geloofde dat het heelal altijd dezelfde grootte had. Dat is niet zo, want het heelal wordt alsmaar groter. De oerknal is als het ware nog altijd bezig. Einstein heeft zich daarin vergist.  Aanvankelijk geloofde hij ook niet dat het heelal een beginpunt heeft gekend, maar die redenering zette hij recht.

En uitgerekend op diezelfde dag van zijn speech in Berlijn, maar dan wel 34 jaar later in 1955, is 18 april de sterfdag van Albert Einstein. Hij werd 76. We blijven de wetenschapper herinneren om zijn twee relativiteitstheorieën van 1905 en 1915: de speciale en de algemene van 10 jaar later die een uitbreiding is van de eerste door de zwaartekracht een bijzondere plaats te geven.

In 1906 wordt op 18 april San Francisco verwoest door een zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. 3000 mensen kwamen om het leven. De meeste schade kwam er door de vele branden na de beving, omdat San Francisco al vroeg over aardgasleidingen beschikte. De stad werd snel en op grote schaal weer opgebouwd. 

In 1898 wordt de Gelijkheidswet in ons land goedgekeurd. Dat gebeurde in de katholieke regering De Smet de Naeyer l. De Gelijkheidswet stelde het Nederlands als officiële landstaal, naast het Frans. Eerder waren de wetten alleen in het Frans. Vanaf vandaag in 1898 moet dat dus in 2 talen.

Morgen is het precies 35 jaar geleden, in 1987, dat The Simpsons voor het eerst op tv te zien waren, in Amerika wel te verstaan. Tot morgen.

Di19april

In 1882 sterft de Britse bioloog Charles Darwin, vandaag 140 jaar geleden. Van hem komt het begrip ‘natuurlijke selectie’. Hij toonde aan dat de mens behoort tot een diersoort, nl. de zoogdieren. Zijn evolutietheorie botste met de kerkelijke leer van die tijd, niettegenstaande hijzelf katholiek was. Sinds Darwin weten we dat de evolutieleer voor een groot deel een samenloop van toevallige omstandigheden is. Vòòr Darwin geloofden we in de wetten van de Griekse filosoof Aristoteles. Hij beweerde dat er geen toeval was of willekeur bestond in alles wat we deden of wilden. Alles ontstond uit het ander als een oneindige aaneenschakeling van oorzakelijke verbanden.

Vandaag in 1943 wordt een trein met Joden op weg naar Auschwitz vanuit de Dossinkazerne in Mechelen ongeveer 10 km verder tot stilstand gebracht door 3 jonge verzetsstrijders. Daardoor konden heel wat Joden ontsnappen. Het was de eerste keer, maar ook de enige keer, dat er een bevrijdingsactie gebeurde op een Jodentransport tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1966 is 18 april de sterfdag van kunstschilder Albert Servaes. Hij was de eerste Belgische expressionist en behoorde tot de Eerste Latemse School. Hij bracht vooral het lijden van Jezus in beeld. Hij overleed in Luzern in Zwitserland.

35 jaar geleden, in 1987, zijn The Simpsons voor de eerste keer te zien op de Amerikaanse televisie. Het was dan nog een onderdeel van de Tracy Ullman Show.

Zes jaar voor 9/11, vandaag in 1995, vindt een zware bomaanslag plaats in de building van de federale overheid in Oklahoma City. 168 mensen kwamen hierbij om het leven. Het was toen de dodelijkste aanslag ooit op Amerikaans grondgebied. Amerika schrok wakker. De terrorist bleek een blanke Amerikaan van 27 te zijn. Timothy McVeigh was een gewezen militair die had gevochten in de Golfoorlog. In 2001 werd hij geëxecuteerd.

Vorig jaar (2021) vliegt voor het eerst een drone-helikopter op Mars. Dat was een testvlucht van 3 meter hoog, 30 sec blijven hangen en terug landen. Het toestel deed dit uit zichzelf zonder commando’s vanop aarde. Alles werd via een camera op de rover in beeld gebracht en doorgestuurd naar de aarde. De drone-helikopter wordt gebruikt om Mars te verkennen en om te helpen bij het plannen van de navigatie voor de rover, zeg maar een soort van gps.

Morgen reist de TM onder meer naar 1920 voor de eerste Olympische vlag met de bekende 5 ringen tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen.

Wo20april

Charles de Brouckère sterft vandaag in 1860. Hij was een van de medeoprichters van ons land. Hij was 12 jaar burgemeester van Brussel tot aan zijn dood in 1860. Daar heeft hij nu een plein dat naar hem genoemd is.

In 1920 wordt voor het eerst de Olympische vlag met de bekende vijf ringen gehesen. De vijf ringen verwijzen naar de vijf werelddelen, de vijf kleuren verwijzen naar de vijf kleuren die in elke nationale vlag van de 29 deelnemende landen van 1920 terug te vinden is. De voorstelling van die eerste Olympische vlag gebeurde vandaag in 1920 in het nieuwe stadion van Beerschot tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Eigenlijk was de start van vandaag in april 1920 een soort van prelude, omdat een schaatsbaan onderhouden in de zomer toen nog niet mogelijk was. Het accent van de Olympische Spelen lag uiteraard wel in de zomer van 1920.

Het weer is op 20 april koud. Vandaag in 1991 is er nog late vorst tot -3°C en in de Ardennen zelfs tot -9. Er is dan ook schade aan de fruitboomgaarden. In Koksijde ligt er 3 cm sneeuw, in 1991 wel te verstaan.

Precies 30 jaar geleden, vandaag in 1992, overlijdt de Britse komiek Benny Hill. In zijn slapstick-tv-sketches was hij altijd op zoek naar het versieren van vrouwelijk schoon. In de realiteit was hij een workaholic, niet getrouwd en had hij weinig vrienden. Benny Hill stierf rijk, maar wel eenzaam in zijn appartement. Hij werd 68.

In 2006 wordt in ons land de wet goedgekeurd waardoor adoptie is toegestaan bij ouders van hetzelfde geslacht.

In 2020 is de Ierse zakenman Ronan O’Rahilly overleden. Hij werd 79. Hij was de oprichter en manager van zeezender Radio Caroline. Aanvankelijk was hij de manager van onder meer Georgie Fame die we kennen van de evergreens Rosetta en The ballad of Bonnie and Clyde. Maar het lukte hem niet om de platen gedraaid te krijgen op de BBC en Radio Luxemburg. Daarop besloot hij dan maar, naar het voorbeeld van Radio Veronica en Radio Mercur, om zelf met een radiostation te beginnen dat hij noemde naar de dochter van president Kennedy. Radio Caroline werd in het paasweekend van 1964 opgericht en zendt nog altijd uit.

Op 21 april 2019 werd een komiek tot president verkozen in Oekraïne. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Do21april

In 2019 wordt een komiek tot president verkozen. Hij haalde het met maar liefst 73% van de stemmen. Volodymyr Zelensky volgde Petro Porosjenko op als president van Oekraïne. Hij had geen politieke ervaring en ook geen politiek programma. Zelensky werd in Oekraïne bekend als acteur in de populaire televisieserie ‘Dienaar van het Volk’, waarin hij een brave leraar geschiedenis speelde die president werd. Tijdens de verkiezingscampagne verscheen Zelenski dan ook voortdurend op tv in de rol van de president. De fictie werd dus voor werkelijkheid gehouden.

Vandaag in 2004 wordt het Vlaams Blok veroordeeld door het Hof van Beroep in Gent. Omdat partijen die veroordeeld zijn voor het aanzetten tot racisme hun overheidsdotatie kunnen verliezen, wijzigde het Vlaams Blok op 14 november 2004 de naam in Vlaams Belang. De winst die bij de Vlaamse en Europese verkiezingen in datzelfde jaar 2004 werd behaald, liet zien dat de veroordeling geen schade had berokkend, integendeel. De partij haalde maar liefst een kwart van alle stemmen (24%) en werd daarmee de grootste partij van Vlaanderen.

In 1989 komt de allereerste Game Boy op de markt. Dat was toen revolutionair, want op die manier kon je verschillende spelletjes spelen in één toestel én was het ook zeer mobiel. De Nintendo verscheen bij ons pas een jaar later in 1990. De games stonden op cassettes. Tetris, Blokken dus, en Chessmaster, Schaken, waren toen twee bekende games.

De gewezen zeezender Radio Veronica zet in 1976 de stap naar de televisie. Twee jaar eerder in de zomer van 1974 werd het maken van illegale radio- en tv-programma’s vanop zee bij wet verboden.

In 1956 opent Koning Boudewijn de eerste autosnelweg in ons land. De aanleg van de E40, toen nog de E5, tussen Brussel en Oostende, duurde 19 jaar. Prijskaartje 2,3 miljard frank ofwel omgerekend ruim 57 miljoen euro (57 015 476.36).

Volgens de overlevering stichten Remus en Romulus vandaag in 753 voor Christus de stad Rome. Romulus werd de eerste koning van de stad Rome en schonk zijn naam aan de stad die werd gebouwd op de Palatijn, dat is één van de zeven heuvels van Rome.

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 2010 als bisschop Van Gheluwe ontslag neemt wegens pedofilie. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 22 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr22april

Op 22 april 2010 wordt Vlaanderen wakker met verschrikkelijk nieuws: Roger Vangheluwe neemt ontslag als bisschop wegens sesksueel misbruik met zijn minderjarige neef. Het ontslag werd de volgende dag al door paus Benedictus XVI aanvaard. Enkele dagen eerder, in de nacht van 19 op 20 april, had de familie van het slachtoffer een e-mail gestuurd naar de Belgische bisschoppen. Kardinaal Danneels probeerde nog het slachtoffer te overtuigen om te zwijgen. Het imago van Danneels kreeg hierdoor een stevige deuk. In een tv-interview van tv-zender Vier (toen nog VT4), een jaar later in 2011, gaf Vangheluwe toe ook een tweede minderjarig neefje seksueel te hebben misbruikt.

20 jaar geleden op 22 april 2002 overlijdt Linda Lovelace. Ze werd 53. De actrice werd bekend voor haar hoofdrol in de allereerste pornobioscoopfilm Deep Throat uit 1972, dit jaar een halve eeuw geleden. Ze was getrouwd met producer Chuck Traynor met wie ze na het succes van de film scheidde, omdat hij haar herhaaldelijk misbruikte en bedreigde om onder dwang in pornofilms te spelen.

In 1994 is Richard Nixon overleden. Hij was president van Amerika van 1969 tot 1974. Tijdens zijn beleid zette de eerste mens voet op de maan. Tijdens zijn beleid groeide ook het verzet tegen de Vietnamoorlog. Halverwege zijn tweede ambtstermijn in de zomer van 1974 trad Nixon af wegens het Watergateschandaal. Hij was de eerste president van Amerika die vrijwillig aftrad. Watergate ging over het afluisteren van de tegenpartij, de democraten, tijdens de verkiezingscampagne. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vandaag in 1915 gebruiken de Duitse troepen voor het eerst gifgas. Dat was in Steenstraete bij Ieper. Het chloorgas kostte het leven aan vele tienduizenden soldaten. Het Duitse leger was zelf verrast van het resultaat. Door het gifgas ontstond er in de frontlinie een open gat van maar liefst 6 km. De Duitse soldaten kropen uit hun loopgraven. Niets hield hen nog tegen. Een uur later werd Langemark door de Duitse troepen veroverd. De 6 km lange breuk werd wel gauw weer gedicht door Canadese soldaten met behulp van Franse en Belgische die de gasaanval hadden kunnen ontvluchten. Deze soldaten konden zo een nog grotere Duitse doorbraak verhinderen. Toch lieten nog meer dan 2000 Canadezen het leven. Ze worden herdacht in het beeld de Canadien in Sint-Juliaan.

Maandag is het 230 jaar geleden, in 1792, dat het Franse volkslied, de Marseillaise wordt geschreven. Meer hierover maandag 25 april zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr23april

Precies een dag na de sterfdag van de Spaanse auteur Cervantes, bekend van Don Quichote, overlijdt vandaag in datzelfde jaar 1616 William Shakespeare, dit jaar dus 405 jaar geleden. Hij stierf op zijn verjaardag. Hij werd 52. Drie jaar eerder was hij al gestopt met schrijven. Zijn drie meest bekende werken zijn: Hamlet (speelt zich af in Denemarken), Macbeth (in Schotland) en Othelo (in Venetië). Het cliché wil dat in zijn verhalen iedereen of toch bijna iedereen op het einde dood is. Van Shakespeare kwamen heel wat bekende quotes. De meeste bekende is: to be or not to be, that the question. Over de betekenis is al heel wat gediscussieerd. De betekenis is immers afhankelijk van hoe je het uitspreekt. Het gaat over de dood. Of je nu dood gaat of niet, of je er nu bent of niet, dat doet er niet toe. Het is nu dat je leeft. Nu moet je er zijn. Dat is wat Shakespeare heeft bedoeld. En dan spreek je zijn alombekende quote uit als: To be or not? To be!

In 1998 ontsnapt Marc Dutroux uit het gerechtsgebouw van Neufchateau. Vier uur later werd hij door een boswachter in Herbeumont gevonden. De ontsnapping kostte de kop van twee West-Vlaamse ministers, nl. Minister van Justitie Stefaan De Clercq en Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte. Ook rijkswachtcommandant luitenant-generaal Willy Deridder kon vertrekken. Boswachter Stéphane Michaux werd later ontvangen door de koning. Voor de ontsnapping van vandaag in 1998 werd Dutroux twee jaar later veroordeeld tot vijf jaar cel.

In 2005 komt het eerste YouTube-filmpje online. Dat allereerste filmpje staat trouwens nog altijd online. Kijk maar eens, Me at the Zoo, zo heet het, en het duurt 18 seconden. Het is in die 16 jaar al 155 miljoen keer bekeken. 7,1 miljoen vinden het leuk. 177 000 vinden het maar niets. En als je alle reacties bij het filmpje wil lezen, moet je wel even wat tijd vrijmaken, want er staan maar liefst 11 miljoen comments.

In 2019 is Groothertog Jan van Luxemburg overleden aan een longontsteking. Hij werd 98. Van 1964 tot 2000 was hij groothertog van Luxemburg. Zijn oudste zoon Hendrik volgde hem op. Jan van Luxemburg was getrouwd met Josephine Charlotte die 14 jaar eerder in 2005 is overleden. Josephine Charlotte was de zus van onze koning Albert II. Jan van Luxemburg was dus een oom van Koning Filip.

Voila, dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 23 april. Maandag is het 35 jaar geleden in 1986 dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvindt. Je hoort er meer over, maandag, in een nieuwe TM.

Ma25april

In 2019 keurt de Kamer het wetsvoorstel goed om de verkoop van tabak onder de 18 te verbieden. De leeftijdsgrens lang toen maar op 16. Ons land was nog het enige in Europa waar minderjarigen sigaretten konden kopen. Er werd ook nog een tweede wet goedgekeurd waarbij het verboden is om te roken in de auto als er kinderen jonger dan 16 meerijden.

In 1974 maakt een militaire staatsgreep een einde aan ruim 50 jaar dictatuur in Portugal en ruim 40 jaar met militair geweld verdedigen van de Portugese koloniale belangen in Afrika en Azië. Buurland Spanje keek met aandacht naar de Anjerrevolutie in Portugal. In Spanje was dictator Franco ziek en moest hij vervangen worden. Franco overleed uiteindelijk 1,5 jaar later, eind 1975.

Op 25 april 1966 rijdt een dronken chauffeur tien jongens dood in Walfergem bij Asse. Vier kinderen en de juf zijn zwaargewond. De 14 kinderen uit een klas van 15 van de plaatselijke gemeenteschool volgden verkeersles langs de drukke steenweg. De kinderen liepen hand in hand op het trottoir toen een dronken chauffeur met zijn vrachtwagen aan 100 km/u op de groep inreed. De chauffeur had 2,2 promillie in het bloed. Hij kreeg een celstraf van 21 jaar en een levenslang rijverbod. Het dodelijke ongeval had als rechtstreeks gevolgd dat de alcoholtest een jaar later, in 1967, werd ingevoerd waarbij chauffeurs in het zakje moesten blazen. 1,5 promille alcohol in het bloed was de limiet, dat zijn ongeveer tien glazen bier. Nu ligt de grens op 0.5 promille.

Het is uitzonderlijk wit vandaag in 1903. In de Ardennen werd men wakker met 45 cm sneeuw.

Vandaag 230 jaar geleden, in 1792, wordt het Franse volkslied, de Marseillaise, gecomponeerd in Straatsburg door een kapitein in het Franse leger. De burgemeester van Straatsburg was de eerste die het mocht horen, live gezongen door de kapitein. Het lied dankt zijn naam aan de troepen uit Marseille die tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. Op 14 juli 1795 werd de Marseillaise tot het volkslied van de Eerste Franse Republiek uitgeroepen.

De Zweedse astronoom Anders Celcius overlijdt vandaag in 1744 aan tuberculose. Hij werd bekend van de gelijknamige temperatuurschaal. Die werd pas twee jaar voor zijn dood, in 1742, ingevoerd

Morgen is het precies 85 jaar geleden, in 1937, dat het Spaanse stadje Guernica wordt platgebombardeerd door Duitse vliegtuigen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 26 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di26april

Op 26 april 1913 opent de wereldtentoonstelling in Gent. Speciaal hiervoor werd het St-Pietersstation gebouwd. Het was enkele maanden voor de opening al klaar. De trein was immers voor de gewone burgerij het enige vervoermiddel om in Gent te geraken. De auto was alleen voor rijken. De gewezen eerste minister Paul de Smet de Naeyer was ere-voorzitter van de wereldtentoonstelling. Hij overleed in september 1913 op 70-jarige leeftijd. Dat was twee maanden voor het einde van de wereldtentoonstelling in Gent, half november 1913, waardoor hij dus het einde zijn wereldtentoonstelling niet meer meemaakte.

Vandaag is het exact 85 jaar geleden, in 1937, dat het Spaanse stadje Guernica wordt platgebombardeerd door Duitse vliegtuigen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Guernica ligt in de regio Baskenland en het is ook de naam van het schilderij dat Picasso in datzelfde jaar 1937 schilderde.

In 1986 vindt de kernramp van Tsjernobyl in Kiev plaats, in Oekraïne is dat. Officieel kwamen slechts 31 mensen om het leven. In de jaren daarop stierven wel nog meer dan 25 000 militairen en burgers. Wit-Rusland was het meest besmette land. En daarna Oostenrijk, omdat de radioactieve wolken tegen de Alpen botsten en daar uitregenden. Ook grote delen van Scandinavië raakten besmet. Ook in ons land was het alarm. In de nacht van 1 op 2 mei kwam de wolk dan toch nog onverwachts naar ons land. Gelukkig regende het niet, want weerman Armand Pien werd door de regering verplicht de ernst van de ramp voor ons land te relativeren en zelfs te minimaliseren.

Frank Vandenbroucke wint op 26 april 1999 zijn eerste en ook laatste grote klassieker, nl. Luik-Bastenaken-Luik. Hij schreef hiermee wielergeschiedenis, want hij had het in de media breed aangekondigd dat hij zou winnen. De Italiaan Bartoli kon immers voor de derde keer op rij de klassieker winnen. Toen Bartoli aanviel op La Redoute, kon VDB niet onderdoen. Wat volgde was een haantjesgevecht tussen twee kampioenen, louter om de eer, want La Redoute lag nog ver van de finish. Bartoli is de vernedering nooit meer te boven gekomen. Maar ook voor de 24-jarige VDB had het gevolgen. Het ging vanaf dat moment heel snel bergaf. 

Heb jij nog een groene milieubox staan? Op 27 april 1991 probeerde iedereen in ons land dat plastieken ding te openen. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Wo27apr

 

Vandaag in 2018 wordt wereldgeschiedenis geschreven. De leiders van Noord- en Zuid-Korea schudden elkaar de hand. De twee leiders hadden al sinds 1945 ruzie. Dan werd hun land immers gesplitst na de Japanse overgave in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1953 wordt er niet meer gevochten, maar officieel zijn beide landen wel nog altijd in oorlog. Het eerste teken van ontdooiing kwam er naar aanleiding van de Olympische Winterspelen in 2018 in Zuid-Korea.

 

In 2014 worden 2 pausen heilig verklaard. Het zijn Johannes 23e en Johannes Paulus 2e. Op zich was het uitzonderlijk dat dit samen gebeurde, maar het was ook uitzonderlijk dat er ook nog 2 pausen op de heiligverklaring ‘aanwezig’ waren. De heiligverklaring gebeurde door de huidige paus Franciscus, maar ook de afgetreden paus-emeritus Benedictus was van de partij. 

 

Op 27 april 1991 wordt in heel ons land de milieubox verspreid om het klein gevaarlijk afval veiliger te verwerken. Het doel was dat elke Vlaming zijn lege spuitbussen, batterijen en zo, in deze groene box zou bewaren om die dan geregeld naar het containerpark te brengen. Maar het plastic ding werd een flop, want het was heel moeilijk open te krijgen. Eén miljard frank, omgerekend 25 miljoen euro, voor twee miljoen milieuboxen. Bovendien kwam achteraf ook nog aan het licht dat de aanbesteding voor de productie van de milieuboxen niet volgens het boekje was verlopen én dat er een mogelijk verband was met de financiering van de CD&V, toen nog CVP. Er kwam een proces, maar iedereen ging vrijuit.

 

Herinner jij je nog de langste trein in ons land? Die reed in 1991 van Gent-Sint-Pieters naar Oostende. De 70 wagons hadden een totale lengte van 1 km en 733 m. De rit duurde 1 uur en 11 min. Het initiatief paste in het kader van Kom op tegen Kanker. Met deze prestatie werd de NMBS wereldrecordhouder van de langste reizigerstrein ter wereld!

 

In 1986 raakt bekend dat maar liefst 8000 mijnwerkers weg moeten. Dat paste in het Sint-Anna-besparingsplan van de Rooms-Blauwe regering Martens VI. Er werd een privé-manager ingehuurd die de sluiting van de steenkoolmijnen moest uitvoeren. Thyl Gheyselinck, zo heette die, stelde een herstructureringsplan op en kreeg daarvoor 99 miljard frank ter beschikking, omgerekend 24,5 miljard euro om de definitieve sluiting van de steenkoolmijnen te realiseren, wat hem ook lukte.

 

Morgen is er een nieuwe TM. Dan hebben we het onder meer over de meest gelukkige en de meest ongelukkige astronaut, nl. ruimtetoerist Dennis Tito en de Apollo 11-astronaut die niet op de maan mocht wandelen, Michael Collins.

Do28apr

Vorig jaar (2021) is de Amerikaanse astronaut Michael Collins overleden. Hij werd 90. Collins was in 1969 lid van de bemanning van de historische Apollo 11 die de eerste mens op de maan zette. Hij was de piloot van de commandomodule en bleef hierin achter, terwijl zijn collega’s Neil Armstrong en Buzz Aldrin, op de maan wandelden. 

Op 28 april 2001 is Dennis Tito waarschijnlijk de gelukkigste man op aarde. Hij was immers de eerste ruimtetoerist die met de Sojoez meevloog naar het ISS. Hij betaalde hiervoor 20 miljoen dollar om acht dagen te kunnen genieten van een vakantie aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Intussen zijn al acht ruimtetoeristen op reis gegaan naar het ISS. De laatste was vorig jaar (2021). De Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari was de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, in 2006 was dat.

45 jaar geleden, in 1977, komt een einde aan het proces tegen de Rote Armee Fraktion. De Duitse links-extremistische terreurgroep werd ook wel de Baader-Meinhof-Group genoemd. De groep was verantwoordelijk voor 34 moorden in 6 jaar tijd. Drie leiders, waaronder Andreas Baader en Ulrike Meinhof, werden tot levenslang veroordeeld. In hetzelfde jaar van hun veroordeling, in 1977, pleegden ze alle drie zelfmoord in hun cel, hoewel executie niet wordt uitgesloten.

De Franse president Charles de Gaulle treedt af vandaag in 1969. Dat was 3 jaar voor het einde van zijn ambtsperiode. Zijn aftreding deed hij na een nipte nederlaag in een referendum over een grondwetsherziening. Anderhalf jaar na zijn aftreding overleed hij eind 1970. Charles de Gaulle vocht als officier in de Slag bij Verdun. Dat was één van de drie grote veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog was hij de leider van de Franse regering in ballingschap. Daarna was hij 10 jaar president. 

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 worden de Italiaanse dictator Mussolini en zijn minnares vermoord door het Italiaans verzet. Mussolini dweepte met het Romeinse rijk als een hoogontwikkelde beschaving om de grootsheid van Italië te onderstrepen en hemzelf daarmee als een soort keizer te afficheren. Hij stelde het Romeinse rijk veel beter voor dan wat het ooit was.

Morgen is het 30 jaar geleden, in 1992, dat hevige rassenrellen uitbreken in Los Angeles, nadat een blanke rechter vier blanke politiemannen vrijspreekt van mishandeling van de Afro-Amerikaanse taxichauffeur Rodney King. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 29 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr29apr

In 2011 trouwt de Britse prins William met Catherine Middleton. Wiiliam is de oudste zoon van Charles en Diana. Hij is de tweede in lijn voor de Britse troonopvolging. William en Catherine zijn de ouders van drie kinderen.

29 april in het jaar 2000 is de eerste dag van Plopsaland in De Panne. De overname van de Meli was een goede zet van het duo Hans Bourlon en Gert Verhulst, want het park lag dicht bij een autostrade, in de buurt van een treinstation en vlak bij de Franse grens. De kusttram heeft een halte voor de ingang van het park.

30 jaar geleden, in 1992, breken hevige rassenrellen uit in Los Angeles. De aanleiding was de uitspraak van een blanke rechter. Die had vier blanke politiemannen vrijgesproken van mishandeling van Rodney King, een Afro-Amerikaanse taxichauffeur die door de politie werd haltgehouden wegens overdreven snelheid. Hij werd ter plekke hardhandig geslagen en geschopt. Alles werd gefilmd door een omstander die net een nieuwe camera had gekocht. Hij nam contact op met het lokale televisiestation die de beelden uitzond. Het vonnis lokte grote rassenrellen uit in Los Angeles vandaag dus in 1992, waarbij de zwarten weerwraak namen op de blanken. Zo werd onder meer een blanke man uit zijn vrachtwagen gesleurd en ter plekke gelyncht. Een politiehelikopter filmde alles, maar trad niet op uit eigen veiligheid. Meer dan 50 mensen kwamen om het leven. Later vond de federale rechter dan toch nog dat twee van de betrokken blanke agenten wel schuldig waren en legde hen een gevangenisstraf op.

Een grote mijnheer die sterft op 29 april is filmregisseur Alfred Hitchcock in 1980 is dat. Zijn bekendste genre was dat van de thriller, zoals Dial M for Murder, To catch a Thief, Rear Window, The Birds en uiteraard Vertigo en Psycho. Klassiek was dat Hitchcock in het begin van zijn films heel even in beeld kwam als figurant.

‘Waarover je niet kan spreken, moet je zwijgen.’ Het is een van de uitspraken van filosoof Ludwig Wittgenstein die overlijdt in 1951. Hij was een van de belangrijkste communicatie- en taalfilosofen uit de twintigste eeuw. Logica en taal waren de dragers in zijn filosofie. Waar Wittgenstein in het begin overtuigd was dat taal een volmaakte logische vorm had, trok hij later die logica in twijfel. Zo bleek hij uiteindelijk een van de grootste tegenstanders te zijn van zijn eigen filosofie. 

Maandag is het vijf jaar geleden, in 2017, dat het proces van de Kasteelmoord begint. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 2 mei hoor je maandag in een nieuwe TM.

Vr30april

Vandaag 35 jaar geleden op 30 april 1986 wordt de commerciële walvisvangst internationaal verboden. Twee soorten van walvisvaart mogen wel blijven. Het is de jacht op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden en de traditionele jacht voor volkeren die afhankelijk zijn van de walvisvaart om te overleven. Japan, Noorwegen en Ijsland behouden de walvisvangst.

30 april 1975 staat in alle geschiedenisboeken, want dan komt een einde aan de Vietnamoorlog. Voor heel wat Amerikaanse soldaten was de oorlog een trauma. Die werd zò hard gespeeld dat je niet kan spreken over winnaars, maar alleen maar over verliezers. De aanleiding voor het conflict tussen Vietnam en de VS kwam uit de panische angst in het Westen voor het communisme en de Sovjet-Unie. Het conflict duurde 20 jaar. Daarvoor, van 1945 tot 1954, voerde Frankrijk een oorlog in Vietnam met de financiële steun van Amerika. Vietnam was dus eigenlijk 30 jaar in oorlog van na de Tweede Wereldoorlog tot vandaag in 1975.

Op 30 april 1974 veroordeelt het hof van assisen Staf Van Eyken tot de doodstraf, omgezet in levenslang. Begin jaren zeventig verkrachtte hij in de streek van Muizen bij Mechelen zijn slachtoffers, beet ze in de borsten en wurgde ze. Hij kreeg dan ook de bijnaam ‘De Vampier van Muizen’. Hij is intussen de langs zittende gedetineerde in ons land, nl. 47 jaar. Hij heeft spijt van zijn gruweldaden en noemt die nu walgelijk. Toch hoopt hij nooit meer vrij te komen en te mogen sterven in de cel. De tweede langst zittende gedetineerde in ons land is Freddy Horion. Hij hoopt wel nog vrij te komen.

In 1905 wordt voor de eerste keer de voetbalwedstrijd België-Nederland gespeeld. Die vond plaats in Antwerpen. Nederland won met 1-4, weliswaar na verlenging, want de wedstrijd was geëindigd op 1-1. Er waren ongeveer 800 toeschouwers.

In 1885 wordt Koning Leopold II soeverein van de Onafhankelijke Kongostaat. Het gebied van meer dan 2 miljoen km2 was zijn privé-eigendom. Hij is er weliswaar nooit geweest. De 23 jaar onder zijn dictatoriaal bewind werden gekenmerkt door volkerenmoord, slavernij, ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen. Naar schatting meer dan vijf miljoen slachtoffers stierven onder zijn bewind.

Maandag is het precies 35 jaar geleden in 1986 dat Sandra Kim het Eurovisiesongfestival wint. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 3 mei hoor je maandag in een nieuwe TM.