Do1april

Het is precies vijf jaar geleden op 1 april 2016 dat de eerste dag van de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton, voor lange files zorgt. Er was opgeroepen om de toestellen die hun kilometers registreert, online aan te kopen, maar dat hadden de buitenlandse chauffeurs niet gedaan of wisten ze niet. Bijgevolg stonden aan de grensovergangen buitenlandse chauffeurs aan te schuiven om nog een toestel te kopen. Er stonden wel automaten aan de grensovergangen, maar betalen met de bankkaart kon nog niet. De meeste chauffeurs zochten dan maar een alternatieve weg met volle secundaire wegen als gevolg.

1 april 2015 is de sterfdag van Cynthia Powell, de eerste vrouw van John Lennon én de moeder van zoon Julian Lennon. Toen The Beatles plots bekend werden, was dus één van the fab four al getrouwd. Toen Cynthia Powell na een slechte ervaring met drugs weigerde om nog te gebruiken, begon het fout te lopen in de huwelijksrelatie. En dan ontmoette John Lennon toevallig Yoko Ono. Toen Cynthia Powell vroeger dan gepland van een reis terugkeerde, vond ze de twee in haar bed. Het was het begin van een pijnlijke echtscheiding, maar ze kreeg wel het volledige zeggenschap over haar zoon Julian. Over haar relatie met John Lennon schreef ze twee boeken.

Op 1 april 2009 begint het commerciële radiostation JoeFM. Dat kwam in de plaats van 4fm en was de zusterradio van Qmusic.

Op 1 april 2002 wordt euthanasie voor het eerst toegestaan. Dat was in Nederland. België was het tweede land in de wereld, eind mei 2002, net geen twee maanden na Nederland.

En nog een primeur in Nederland, want dag op dag 20 jaar geleden in 2001 vindt het allereerste homohuwelijk ter wereld plaats. Ook hier was België het tweede land in de wereld in 2003, twee jaar na Nederland.

We zijn volop in de periode van de vrije radio’s wanneer Studio Brussel begint met uitzenden op 1 april 1983, toen nog als een Brusselse lokale radio. StuBru was vanaf dag 1 een vrt-zender, toen nog BRT. Rendez-vous van Walter Verdin & Pas de Deux was het allereerste nummer op StuBru. Oorspronkelijk waren er alleen uitzendingen tijdens de spitsuren met verkeersinformatie. Studio Brussel was dan ook de eerste radiozender met actuele verkeersinformatie.

Op 2 april 1973 gooit een zware storm het radioschip van zeezender Radio Veronica op het strand van Scheveningen. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr2april

Op 2 april 2019 wint auteur Bart Moeyaert (eindelijk) de ALMA. De Astrid Lindgren Memorial Award is een van de grootste internationale prijzen voor jeugdliteratuur.

In 2018 overlijdt Winnie Mandela. Nom-za-mo Winifred Madi-ki-zela, want zo heet ze volledig, was de tweede vrouw van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Toen hij in 1962 werd opgepakt, zette Winnie zijn strijd tegen de apartheid buiten de gevangenismuren verder. Na zijn vrijlating in 1990 volgde al snel een reeks misdaden waarin Winnie een rol speelde. Na onthullingen dat zij ook een buitenechtelijke relatie had, verliet hij haar in 1992. De wettelijke echtscheiding was voor vier jaar later in 1996. Hij was dan al 2 jaar president van Zuid-Afrika.

Op 2 april 2015 wordt in het Albertkanaal het levensloze lichaam van Steve Stevaert opgevist. De politicus stapte uit het leven. Hij werd 60. Vandaag in 2015 raakte immers bekend dat Stevaert zich moest verantwoorden voor een verkrachtingszaak van 4,5 jaar eerder. Heb jijzelf ook vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op hun website.

Paus Johannes Paulus II is overleden vandaag in 2005. Hij werd 84. Een kwarteeuw was hij paus. Hij gaat onze TM in als de reizende paus die 129 landen bezocht, sommige meerdere keren, zoals ons land twee keer. In 1981, wanneer hij amper 2,5 jaar paus was, overleefde hij een aanslag. Op het einde van zijn leven vond Johannes Paulus II het noodzakelijk om te moeten sterven als een martelaar. Daardoor daalde zijn imago van paus sterk én ook dat van de kerk, omdat het grote publiek het martelaarschap niet meer van deze tijd vond. Al negen jaar na zijn dood werd hij heiligverklaard in 2014.

In 1973 veroorzaakt een storm met rukwinden tot 127 km/u voor veel schade. Ook het schip van Radio Veronica leed onder de storm. Het anker brak en het schip strandde op de kust van Scheveningen. Het was meteen een toeristische attractie. De uitzendingen werden gestaakt omdat alle bemanningsleden uit veiligheid van het schip waren gehaald. Een jaar later op de laatste dag van de zomervakantie in 1974 werden de zeezenders bij wet verboden.

Maandag is het precies een jaar geleden (2020) dat Greg van Avermaet de allereerste virtuele Ronde van Vlaanderen wint. Graag tot maandag.

Ma5april

In de Tweede Wereldoorlog in 1943 vallen op één dag maar liefst 900 doden en 1300 gewonden tijdens een bombardement in Mortsel, bij Antwerpen is dat. Het doel was een fabriek te bombarderen, maar de bommen vielen meer dan een kilometer verder.

Op 5 april 1955 treedt Winston Churchill af. De man met de sigaar was premier van het Verenigde Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde een belangrijke rol in de ondergang van Hitler door onder meer de steun te vragen aan Amerika. Ook in de Eerste Wereldoorlog was hij al minister onder meer van Marine en van Munitie. Churchill kreeg de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn publicatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Na bijna 4 jaar boren onder de St-Bernard ontmoeten Zwitserse arbeiders hun Italiaanse collega’s vandaag in 1962. Het duurde dan nog wel 2 jaar voor de bijna 6 km lange St-Bernardstunnel voor het autoverkeer geopend werd.

Het is vandaag uitzonderlijk wit in 1975. In de Ardennen werd men wakker met meer dan een halve meter sneeuw.

In 1987 wint Claude Criquielion (kri-ki-li-on) de Ronde van Vlaanderen. En Stijn Devolder doet dit ook vandaag voor de tweede keer al in 2009. Maar de meest bijzondere was toch wel die van vandaag vorig jaar (2020). Toen won Greg van Avermaet de allereerste virtuele Ronde van Vlaanderen. Oliver Naesen werd tweede.

En het is dag op dag een kwarteeuw geleden vandaag in 1996 dat Briek Schotte een beeld krijgt in zijn geboortedorp Kanegem. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder meer Briek Schotte en Eddy Merckx. Het beeld van kunstenaar Jef Claerhout kreeg de naam De Flandrien. Briek Schotte was twee keer wereldkampioen en twee keer winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

Je kan deze TM opnieuw beluisteren op de website van ROW of als podcast in iTunes, Soundcloud, Apple Podcast of Google Podcast. Morgen flitsen we terug naar 1937 voor de eerste spadesteek voor de aanleg van de eerste autosnelweg in ons land, nl. de E40.

Di6april

Het is precies 10 jaar geleden in 2011 dat aartsbisschop Léonard bij een lezing voor studenten op de universiteit van Louvain-la-Neuve maar liefst vier taarten in zijn gezicht krijgt. Léonard kreeg veel kritiek wegens zijn conservatieve standpunten. Zo noemde hij AIDS een gerechtigheid. Hij was door de Belgische homo-organisatie uitgeroepen tot homofoob van het jaar. In verband met het kindermisbruik in de kerk vond hij dat bejaarde priesters niet voor de rechter moesten komen.

In 1998 verongelukt wielrenner Rudy Dhaenens op de E40 vier dagen voor zijn 37e verjaardag. Acht jaar eerder in (2 september) 1990 werd hij wereldkampioen op de weg. Ploegmaat Dirk De Wolf was dan tweede. Wegens hartproblemen moest Rudi Dhaenens in 1992 stoppen met wielrennen. Zes jaar later vandaag dus in 1998 verongelukte hij op de E40 op weg naar de Ronde van Vlaanderen om voor Eurosport co-commentator te zijn. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis in Aalst.

In 1974 wint de Zweedse groep Abba het Eurovisiesongfestival met Waterloo. Dat is de dag na de 24ste verjaardag van de blonde Agnetha. België toonde bij de puntentoekenning weinig kennis in de nieuwe muziek van de jaren zeventig. Ons land gaf Abba schaamtelijk nul punten.

Op 6 april 1952 wint Roger Decock de Ronde van Vlaanderen. De Italiaan Petrucci was tweede. Briek Schotte was derde. Het regende en waaide en het was bovendien zeer koud. Toch beweerde Roger Decock dat hij helemaal geen kou had geleden. Een apotheker uit Menen had hem immers voorgesteld de renner eens te mogen insmeren met een nieuwe speciale zalf. Met succes dus.

Op 6 april 1937 wordt gestart met de aanleg van de eerste autosnelweg in ons land. De E40 heette dan nog de E5 en verbond Aalter met Jabbeke. De eerste spadesteek vandaag in 1937 was voor de aanleg van de strook Beernem-Loppem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen de werken stil. Het duurde uiteindelijk 19 jaar voor de E40 volledig klaar was tussen Brussel en Oostende.

Het is 125 jaar geleden op 6 april 1896 dat de eerste dag van de moderne Olympische Spelen in Athene plaatsvinden. Dit was een initiatief van de Franse baron Pierre de Coubertin. Vrouwen mochten dan nog niet deelnemen aan de Spelen. De Romeinse keizer Theodosius I had de oude Olympische Spelen in het jaar 393 verboden, omdat ze een bedreiging waren voor het christendom. 

Morgen is er een nieuwe TM en dan hebben we het onder meer over de 10 Belgische para’s die worden vermoord in Ruanda in 1994. Graag tot morgen.

Wo7april

Voor de eerste keer geeft Apple vandaag in 2012 toe dat wereldwijd 600 000 computers besmet zijn met het Flashback-virus. Het is een grote uitzondering dat een Apple-toestel met een virusaanval te maken heeft. Maar sinds vandaag in 2012 weten we dus wel dat het kan. Een update van het besturingssysteem bracht de oplossing.

Schokkend nieuws precies 10 jaar geleden in 2011. Dan werden we voor het eerst geconfronteerd met een schietpartij in een school, in Rio de Janeiro was dat. De dader vuurde met twee revolvers ongeveer 60 kogels af. Er vielen 12 doden. Hij was een oud-leerling van 23. Tijdens zijn vluchtroute viel hij van een trap en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Hij was dan al in de buik geschoten door een militair. Bij het lijk vond de politie een afscheidsbrief. Heb je vragen rond zelfdoding neemt dan contact op met de zelfmoordlijn op 1813.

Het zit vooraan in nieuws in 1994: 10 Belgische para’s vermoord in Ruanda! Dat was uit weerwraak voor de raketaanval van een dag eerder op het vliegtuig met twee Afrikaanse presidenten. Het gaat om Haby-a-ri-mana van Rwanda en N-tar-ya-mira van Burundi. De 10 Belgische para’s moesten de begeleiding van de eerste minister van Ruanda verzorgen. Maar ze werden omsingeld door Rwandese militairen. Op bevel van hogerhand moesten ze hun wapens afgeven om over hun vrijlating te kunnen onderhandelen. Na hun aankomst in het militaire kamp in Kigali werden ze doodgeslagen met de kolf van een geweer. Meteen werden alle Belgen ter plekke geëvacueerd en volgde de volledige terugtrekking van alle paracommando’s.

Eddy Merckx wordt voor de derde en ook laatste keer betrapt op doping in de Waalse Pijl van 7 april 1977. De eerste keer werd hij betrapt in 1969 in de Giro en de tweede keer in 1973 in de Ronde van Lombardije. De Waalse Pijl van vandaag in 1977 is legendarisch op het vlak van doping. Zes Belgische toprenners werden betrapt, nl. Freddy Maertens, Walter Planckaert, Michel Pollentier, Willy Teirlinck, Karel Rottiers en Eddy Merckx. Het dopingsproduct heette Stimul, een soort van cafeïne, maar dan wel veel sterker met een werking zoals amfetamine. Merckx kon op het moment van de controle niet plassen. Hij wachtte een uur. Hij geniet het voordeel van de twijfel bewust doping te hebben gebruikt, want hij had in dat uur de plas wel kunnen omzeilen. Moser won die beruchte Waalse Pijl van vandaag in 1977.

Morgen blikken we onder meer terug op die spectaculaire overwinning van Eddy Planckaert in Parijs-Roubaix in 1990 was dat. Tot morgen.

Do8april

Droevig nieuws van Parijs-Roubaix op 8 april in 2018, want dan overlijdt Michael Goolaerts. Op de tweede kasseistrook kreeg hij een hartaanval, viel van zijn fiets en bleef roerloos liggen. Hij werd ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis in Rijsel, waar hij ‘s avonds overleed. Michael Goolaerts was nog maar 23.

In 2014 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Het besturingssysteem was dan al 7 jaar geleden vervangen door Windows Vista. 1 op 3 computers wereldwijd hadden toen nog een XP op hun computer draaien. In de gloriejaren van XP was dat zelfs 3 op 4 computers.

In 2013 is de eerste vrouwelijke Britse premier Margaret Thatcher overleden. Ze overleed na een beroerte in het Ritz-hotel in Londen. Zij kreeg een uitvaartdienst met volledige militaire eer in de St-Pauls Cathedral. De uitvaartdienst kreeg dezelfde status als die van prinses Diana en die van de queen-mother Elizabeth. Margaret Thatcher was 11 jaar eerste minister. In haar regeerperiode had de Falklandoorlog plaats, de mijnwerkersstaking met maandenlang protest omdat de koolmijnen dicht gingen, en ze ontsnapte aan een bomaanslag van het Iers Republikeinse Leger, kortweg IRA. Toen ze in 1990 de inkomensonafhankelijke belasting Poll Taks wilde invoeren, braken rellen uit. Ze besloot de eer aan zichzelf te houden en af te treden.

Het is dag op dag 15 jaar geleden in 2006 dat 8 april de sterfdag is van Gerard Reve. De Nederlander die in Zulte woonde, overleed aan de gevolgen van dementie. De Avonden behoort tot zijn beste boek, wat ook is verfilmd. Reve schokeerde ook heel wat mensen uit de christelijke hoek door zijn beschrijving van religie, dood en homoseksualiteit. Tot ieders verbazing trad Reve toe tot de Rooms-Katholiek Kerk.

Op 8 april 1990 wint Eddy Planckaert Parijs-Roubaix. Op de piste van Roubaix klopte hij in een spannende sprint Steve Bauer met een bandlengte of zelfs nog minder, want bij hun aankomst wist geen van beide wie gewonnen had. De fotofinish maakte duidelijk dat Planckaert zijn eerste en ook enige kasseisteen van Parijs-Roubaix mee naar huis mocht nemen.

In 1973 is 8 april de sterfdag van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Zijn meest bekende werk is Guernica. Dat is een abstracte weergave van een Duits bombardement op de stad Guernica in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Morgen hebben wij het onder meer over de laatste Parijs-Roubaix van Tom Boonen. In 2017 was dat. Tot morgen.

Vr9april

In 2017 rijdt Tom Boonen zijn laatste Parijs-Roubaix en meteen ook zijn laatste professionele koers, want hij neemt afscheid van de wielersport. Het verwachtingspatroon om zijn laatste koers te winnen en zo zijn vijfde kassei te mogen meenemen, lag zeer hoog, met alle gevolgen vandien. Boonen eindigde pas als 13e. Greg Van Avermaet won in de sprint voor Stybar en Langeveld.

10 jaar geleden op 9 april 2011 is de sterfdag van brouwer Pierre Celis. Hij was de uitvinder van het witbier Hoegaarden.

In 2005 trouwen Prins Charles en Camilla Parker Bowles. Dat was één dag later dan gepland wegens de uitvaartplechtigheid van Paus Johannes Paulus II in Vaticaanstad. Prins Charles kende Camilla al van vòòr Diana. Toch trouwde hij met Diana, maar bleef hij Camilla wel zien. Diana beschreef die relatie in haar boek als ‘de affaires’. In 1992 gingen Charles en Diana uit elkaar en vier jaar later in 1996 was de echtscheiding een feit.

In 2003 wordt het standbeeld van president Saddam Hoeissein in Bagdad door Amerikanen van zijn sokkel getrokken. Het was meteen het einde van een kwarteeuw dictatuur in Irak. De Irakoorlog of ook wel de Derde Golfoorlog genoemd, was dan nog maar pas begonnen (21 dagen). Het doel was het bewind van Saddam Hoessein te verdrijven. Amerikanen en Britten hebben echter nooit kunnen aantonen dat Hoessein massavernietingswapens ontwikkelde voor terreurorganisaties, zoals Al Qaida.

Filosoof en wetenschapper Francis Bacon overlijdt vandaag 395 jaar geleden in 1626. Hij werd 65. Hij overleed aan een longontsteking. Die had hij opgelopen toen hij bij  een wetenschappelijke proef wou aantonen wat de effecten waren van het invriezen van vlees in functie van de houdbaarheid.

Maandag zal het precies 15 jaar geleden zijn in 2006 dat de mp3-moord op Joe Van Holsbeke plaatsvindt in het station van Brussel Centraal. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Ma12april

 

Het is vandaag exact 15 jaar geleden in 2006 dat de 17-jarige Joe Van Holsbeeck bij klaarlichte dag met zeven messteken wordt vermoord in het station Brussel Centraal omdat hij zijn MP3-speler niet wil afgeven. Tijdens het onderzoek werd voor het eerst duidelijk dat camera’s op straat zinvol zijn, want op die manier kon men de twee daders op de voet volgen én oppakken. De meerderjarige dader kreeg uiteindelijk 20 jaar. Hij zit zijn straf uit in Polen. Het is niet duidelijk of hij nog in de cel zit. De jongste dader is alweer vrij. 

 

In 1981 vindt de allereerste vlucht rond de aarde van de Space Shuttle Columbia plaats, vandaag dus 40 jaar geleden. De eerste vlucht van Columbia met slechts twee astronauten, duurde 36 rondjes rond de aarde in twee dagen. In 1999 kreeg de shuttle een grondige opknapbeurt. Toch verongelukte de Columbia vier jaar later in 2003 een kwartier voor de landing. Zeven astronauten kwamen hierbij om het leven.

 

12 april 1961 staat in de geschiedenisboeken als de eerste mens in de ruimte, vandaag dus exact 60 jaar geleden. De 27-jarige Russische kosmonaut Joeri Gagarin maakte een vlucht van 1 uur en 48 minuten. Dat was één omwenteling rond de aarde. Tv-beelden van de lancering werden een tijd gecensureerd om het raket-type en de motoren niet aan de Amerikanen prijs te geven. Een kleine maand na kosmonaut Joeri Gagarin was astronaut Alan Sheppard de eerste Amerikaan in de ruimte. 

 

Op 12 april 1633 wordt in Rome de 70-jarige Galileo Galilei verhoord wegens ketterij omdat hij beweerde dat de zon het middelpunt was van het dan bekende heelal. De Kerk daarentegen beweerde dat de aarde het middelpunt was en dat de zon rond de aarde draaide. De juridische redenering van de Kerk was eenvoudig: een wetenschappelijk bewijs ontkent geloof en zonder geloof is er geen religie. Het heelal is een wonder van God en niet van de wetenschap. Na vier procesdagen en wellicht marteling bekent hij schuld. Het duurde 359 jaar tot in 1992 vooraleer paus Johannes Paulus II een excuus uitsprak, waarmee Galilei’s naam werd gezuiverd en hij weer werd erkend als een gelovige.

 

Op 12 april 1555 overlijdt Johanna de Waanzinnige. Ze werd 75. Zij was de moeder van Keizer Karel. Toen ze 17 was, huwde ze met Filips de Schone, maar 10 jaar later was ze alweer weduwe. Haar rol als koningin kon ze niet vervullen. Tot aan zijn dood had haar man Filips die rol overgenomen. 

 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1970 voor de legendarische woorden van Apollo 13: Houston, we have a problem.

Di13april

 

In 1695 overlijdt vandaag Jean de la Fontaine schrijver van de gelijknamige Fabels. ‘De krekel en de mier’ en ‘De raaf en de vos’ zijn de twee meest bekende. De schrijver werd begraven op Cim(e)tière des Innocents in Parijs, maar die begraafplaats is verdwenen. Nu heeft hij een grafsteen in Père Lachaise in Parijs.

 

Het lijkt alsof het allemaal in scène is gezet, maar dat is het voor de drie astronauten van Apollo 13 helemaal niet. 13 april 1970 is geen vrijdag, maar een maandag. Hoewel, want om 13u13 weerklinken de historische woorden: ‘Houston, we have a problem’. Zo ging het toch de geschiedenis in door de film die over Apollo 13 werd gemaakt. In het echt werd er gezegd: ‘Houston, we have had a problem’, waarmee werd aangegeven dat het probleem voorbij was, maar kort daarna werd duidelijk dat dit helemaal niet zo was. Op bijna een half miljoen km van de aarde was een zuurstoftank geëxplodeerd. De 3 astronauten moesten de reis naar de maan en de maandlanding onderbreken en terugkeren wilden ze de vlucht overleven. Ze moesten daarvoor wel eerst doorvliegen naar de maan, rond de maan cirkelen en dan pas terugkeren. Ze waren nog net op tijd terug op aarde.

 

Vandaag in 1976 komt het allereerste Apple-product op de markt. De Apple One (Apple-1) was de eerste computer die een toetsenbord combineerde met een processor en een verbinding naar een scherm. De Apple I was ontworpen door Steven Wozniak voor persoonlijk gebruik. Een vriend van hem, Steve Jobs, kwam op het idee om de computer te verkopen. De verkoopprijs bedroeg 666,66 dollar. Er werden ongeveer 200 stuks gemaakt.

 

In 1997 wint golfer Tiger Woods voor de eerste keer het Masters-tornooi. Hij was nog maar 21 en pas 1 jaar profesional. Hij is daarmee de jongste Masters-winnaar ooit. In 2019 won hij die voor de vijfde keer. Vooral door sponsor-contracten werd hij miljardair. Eind november 2009 kwam Tiger Woods in het nieuws wegens een reeks buitenechtelijke affaires. Via zijn website bood hij zijn excuses aan en onderbrak hij een korte tijd zijn loopbaan.

 

Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck en Tom Boonen winnen vandaag Parijs-Roubaix. In 1969, 1975 en 2008 wel te verstaan. Voor De Vlaeminck is dat dan al de 3e keer, voor Boonen is dat de 2e overwinning.

 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1912 want iets voor middernacht botst de Titanic op een ijsberg. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 14 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo14april 

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben in de nacht van 13 op 14 april 2018 precisiebombardementen uitgevoerd op Syrië als vergelding voor het gebruik van chemische wapens door Syrië op eigen volk en dat kan etisch niet. Het bombardement duurde nauwelijks een uur. Ook de NAVO ging akkoord met het bombardement, maar riep de lidstaten op terughoudend te reageren op de aanval om de Syrische bevolking niet in méér moeilijkheden te brengen.

 

In 2017 dropt Amerika de zwaarste niet-nucleair bom die ze hebben. Het was een wraakactie op een doelwit van IS in het oosten van Afghanistan, omdat in dat gebied een week eerder een Amerikaanse soldaat was gesneuveld in gevechten met jihadisten. De Moeder der Bommen, zoals die zwaarste bom ook wel wordt genoemd, werd tien jaar eerder in 2007 door het Amerikaanse leger in gebruik genomen, maar pas vandaag in 2017 voor de eerste keer in een oorlog gebruikt.

35 jaar geleden in 1986 overlijdt de Franse filosofe en feministe Simonne de Beauvoir, levensgezellin van filosoof Jean-Paul Sartre die bijna dag op dag 6 jaar eerder stierf. Le deuxième sexe is haar meest bekende boek. Daarin staat de uitspraak “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw”. Simone de Beauvoir en haar man sloten een pact elkaar volledig vrij te laten, ook seksueel. Het huwelijk vonden ze onderdrukkend. De Beauvoir en Sartre werkten in cafés waar ze filosofeerden met de Parijzenaars.

 

Iets voor middernacht op 14 april 1912 botst het luxeschip Titanic op een ijsberg. De stuurboordzijde, dat is de rechterzijde van het schip, werd onherstelbaar beschadigd. Het schip zonk in minder dan drie uur. 1522 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven, waaronder 20 Belgen. Maar 705 mensen overleefden de ramp ook wel, waaronder 7 Belgen. Technisch gezien was het uiwijkmanoeuvre van de Titanic perfect uitgevoerd, alleen kwam de opdracht voor het manoeuvre te laat voor zo’n groot schip. 

 

In 1865 wordt de Amerikaanse president Lincoln (linkeln) neergeschoten door John Wilkes (wilks) Booth. Hij stierf de dag daarop. A(ei)braham Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. De republikein wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten onder meer voor zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en voor de afschaffing van de slavernij.

 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 2019 als een zware brand uitbreekt in de Notre-Dame in Parijs. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 15 april hoor je morgen in een nieuwe TM. Graag tot dan.

Do15april

 

In 2019 legt een zware brand de Notre-Dame in Parijs voor een deel in de as. Op dat moment zijn er restauratiewerken bezig. De brand ontstond rond 19 uur ’s avonds en verspreidde zich zeer snel. Het dak en de centrale torenspits stortten in. De rest van het gebouw kon nog worden gered. Ook de schatkamer van de kathedraal bleef intact. Daar werden relikwieën van Jezus bewaard, nl. de doornenkroon, een stukje van het kruis en één van de spijkers. Het orgel uit 1730 met meer dan 7000 pijpen bleef intact.

 

Bij twee explosies vlak voor de finish van de marathon van Boston vallen drie doden en 260 gewonden vandaag in 2013. Een van de bommen bestond uit een mengeling van explosieven met metaalscherven, spijkers en stalen kogels in een hogedrukpan om zo veel mogelijk schade te maken. De daders zijn twee broers van 26 en 19 uit een voorstad van Boston, eigenlijk twee Tsjetsjeense vluchtelingen. De oudste kwam om in een vuurgevecht enkele dagen later (18-19 april). De jongste werd veroordeeld tot de doodstraf, maar het hof van beroep (in 2020) vernietigde de uitspraak en besliste dat de straf nog herbekeken moet worden. Hoe dan ook, zal hij toch nog levenslang krijgen.

 

In 2010 teistert een aswolk het noordwesten van Europa na de uitbarsting van de vulkaan Eija-fjat-la-jeu-ke-tel. Een maand eerder was er ook al een kleinere uitbarsting geweest. Het vliegverkeer werd in 40 landen gesloten omdat de stofwolk de straalmoteren kon blokkeren. 

 

Op 15 april 1984 is de Britse komiek Tommy Cooper overleden. Dat gebeurde tijdens een live tv-optreden. Tijdens de voorstelling kreeg hij een hartinfarct, maar het publiek dacht dat het een grap was. Tommy Cooper stond bekend als de goochelaar die aan een vlot tempo bewust flauwe grappen combineerde met goocheltrucs die altijd mislukten en waar hijzelf moest om lachen. In de realiteit was Cooper een workaholic, rook en dronk veel en leefde simultaan in twee relaties.

 

Op 15 april 1980 overlijdt de Franse filosoof Jean-Paul-Sartre. Hij wordt beschouwd als de vader van het existentialisme, zeg maar de individuele vrijheid van iedereen als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot. Hij heeft de Nobelprijs voor Literatuur gekregen, maar ook geweigerd, omdat hij bang was dat de prijs hem van zijn vrijheid zou beroven. Ook zijn partner Simone de Beauvoir was een filosofe. Onder meer aan Sartre en Beauvoir hebben we de vrije opvoeding te danken.

 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 1943 als de ontdekker van LSD zijn eigen ontdekking test. Meer hierover morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Vr16april

 

In 2019 verbetert Victor Campenaerts het werelduurrecord op de piste. Hij legde een afstand van 55 km 89 m af in één uur wat toch 0,5 km/u sneller was dan Bradley Wiggins die het uurrecord toen al 4 jaar op zijn naam had staan. Campenaerts is wel de eerste die de grens van 55 km/u. overschrijdt. Dankzij hem kwam het uurrecord dus weer in handen van een Belg, de derde Belg na Eddy Merckx in 1972 en Ferdinand Bracke in 1967.

 

Johan Museeuw wint Parijs-Roubaix voor de eerste keer in 1996, vandaag dus 25 jaar geleden. Die wedstrijd was op zijn minstens historisch. De finale werd gekleurd door Museeuw en twee ploegmaten. De ploegbaas besliste dat Musseeuw moest winnen, maar de drie spraken af niet te zullen spurten voor die overwinning. Met de handen in de lucht reden ze nagenoeg gezamenlijke over de streep met Museeuw wel op kop. Johan Museeuw won daarna nog twee keer Parijs-Roubaix.

 

In 1996 scheiden prins Andrew en Sarah (Engels) Ferguson. Ze waren 10 jaar getrouwd, maar al vier jaar uit elkaar. Ze waren de ouders van twee kinderen. Prins Andrew vocht als gevechtspiloot tegen de Argentijnen in de Falklandoorlog, in 1982 was dat. Naar aanleiding van de zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein (ie) in de zomer van 2019, raakte bekend dat prins Andrew rond de eeuwwisseling al tot de kring van hooggeplaatste mannen behoorde, die meeprofiteerde van de door Epstein gefaciliteerde seksuele diensten van minderjarige meisjes.

 

De Britse regisseur David Lean is overleden in 1991, vandaag dus 30 jaar geleden. Hij was de filmregisseur van onder meer Doctor Zhivago en The Bridge on the River Kwai.

 

In 1943 gebruikt de Zwitserse scheikundige Albert (Frans) Hofmann voor het eerst zijn eigen ontdekking LSD om te ervaren wat het hallucinerende effect is. Zonder het te beseffen, nam hij voor zijn test een behoorlijk dosis. Het duurde een uur voor hij weer in staat was om iets te noteren. Voor de rest had de man een gezond leven. Meer nog, hij werd zelfs 102 jaar oud.

 

En in 1879 overlijdt Bernadette Soubirous. Ze was 14 als OLV maar liefst 18 keer voor haar verscheen in Lourdes in 1858. Bernadette leed aan astma. Ze was 35 toen ze vandaag in 1879 stierf aan een tumor in de knie. Bernadette is heilig verklaard.

 

Maandag hebben we onder meer een afspraak in 1995, want dan schrikt Amerika voor het eerst dat terroristen in hun land ook blanke Amerikanen kunnen zijn.

 

Ma19april

 

In 1882 sterft de Britse bioloog Charles Darwin. Van hem komt het begrip ‘natuurlijke selectie’. Hij toonde aan dat de mens behoort tot een diersoort, nl. de zoogdieren. Zijn evolutietheorie botste met de kerkelijke leer van die tijd. Sinds Darwin weten we dat de evolutieleer voor een groot deel een samenloop van toevallige omstandigheden is. Voor Darwin geloofden we in de wetten van Aristoteles die beweerde dat in alles wat we deden of wilden er geen toeval en willekeur bestond en dat alles ontstond uit het ander als een oneindige aaneenschakeling van oorzakelijke verbanden.

 

Vandaag in 1943 wordt een trein met Joden op weg naar Auschwitz vanuit de Dossinkazerne in Mechelen ongeveer 10 km verder tot stilstand gebracht door 3 jonge verzetsstrijders. Daardoor konden heel wat Joden ontsnappen. Het was de eerste keer, maar ook de enige keer, dat er een bevrijdingsactie gebeurde op een Jodentransport tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Vandaag 65 jaar geleden in 1956 trouwt Prins Rainier (Frans) met de Amerikaanse filmster Grace Kelly en zet daardoor Monaco weer op de wereldkaart.

 

Het is vandaag 55 jaar geleden in 1966 dat 18 april de sterfdag is van kunstschilder Albert Servaes. Hij was de eerste Belgische expressionist en behoorde tot de Eerste Latemse School. Hij bracht vooral het lijden van Jezus in beeld. Hij overleed in Luzern in Zwitserland.

 

The Simpsons zijn voor de eerste keer te zien op de Amerikaanse televisie. Het was dan nog een onderdeel van de Tracy Ullman Show, vandaag in 1987 was dat.

 

Vandaag in 1995 vindt een zware bomaanslag plaats in de building van de federale overheid in Oklahoma City. 168 mensen kwamen hierbij om het leven. Het ging om de dodelijkste aanslag ooit op Amerikaans grondgebied. We zijn in 1995 nog wel zes jaar voor 9/11. Anderhalf uur na de aanslag werd de dader per toeval door de verkeerspolitie tegengehouden omdat hij zonder nummerplaat reed en een wapen bij zich had. Enkele dagen later werd duidelijk dat hij de hoofdverdachte was van de aanslag. Amerika schrok wakker. De terrorist bleek een blanke Amerikaan van 27 te zijn. Timothy McVeigh was een gewezen militair die had gevochten in de Golfoorlog. Zes jaar later in 2001 werd hij geëxecuteerd.

 

En in 2008 overlijdt Mijnheer Constant. Constant Vanden Stock was een kwarteeuw voorzitter van voetbalclub Anderlecht.

 

Voilà. Morgen reist de TM onder meer naar 1920 voor de eerste Olympische vlag met de bekende 5 ringen tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen is dat.

Di20april

 

Charles de Brouckère sterft in 1860. Hij was een van de medeoprichters van ons land. Later werd hij burgemeester van Brussel. Daar heeft hij nu een plein dat naar hem is genoemd.

 

In 1920 wordt voor het eerst de Olympische vlag met de bekende vijf ringen gehesen. De vijf ringen verwijzen naar de vijf werelddelen, de vijf kleuren verwijzen naar de vijf kleuren die in elke nationale vlag van de deelnemende landen van 1920 terug te vinden is. (bron Weet ik veel). De voorstelling van die eerste Olympische vlag gebeurde vandaag in 1920 in het nieuwe stadion van Beerschot tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De spelen hebben vijf maanden geduurd (van 20 april tot 12 september). Eigenlijk was de start van vandaag in april een soort van prelude, omdat een schaatsbaan onderhouden in de zomer toen nog niet mogelijk was. Het accent van de Olympische Spelen lag uiteraard wel in de zomer. 29 landen namen delen waarvan de atleten vijf maanden lang in Antwerpen logeerden. Duitsland en Oostenrijk waren niet uitgenodigd. Rusland bleef weg wegens een burgeroorlog. De Spelen werden gesponsord door reders en diamantairs. Toch waren de tickets te duur voor het grote publiek. Bijgevolg was het organiserend comité na de Spelen failliet.

 

Het weer is op 20 april koud. Vandaag in 1991 is er nog late vorst tot -3°C en in de Ardennen zelfs tot -9. Er is dan ook schade aan de fruit-boomgaarden. In Koksijde ligt er 3 cm sneeuw, in 1991 wel te verstaan.

 

Op 20 april 1992, overlijdt de Britse komiek Benny Hill. In zijn slapstick-tv-sketches was hij altijd op zoek naar het versieren van vrouwelijk schoon. In de realiteit was hij een workaholic, niet getrouwd en had hij weinig vrienden. Benny Hill stierf rijk, maar wel eenzaam in zijn appartement. Hij werd 68.

 

Het is vandaag precies 15 jaar geleden in 2006 dat in ons land de wet wordt goedgekeurd waardoor adoptie is toegestaan bij ouders van hetzelfde geslacht.

 

Vorig jaar (2020) is de Ierse zakenman Ronan O’Rahilly overleden als gevolg van slikpneunomie. Hij werd 79. Hij was de oprichter en manager van zeezender Radio Caroline. Aanvankelijk was hij de manager van onder meer Georgie Fame die we kennen van de evergreens Rosetta en The ballad of Bonnie and Clyde. Maar het lukt hem niet om de platen gedraaid te krijgen op de BBC en Radio (niet-Engels) Luxemburg. Daarop besloot hij dan maar, naar het voorbeeld van Radio Veronica en Radio Mercur, om zelf met een radiostation te beginnen die hij noemde naar de dochter van president Kennedy. Radio Caroline werd in het paasweekend (op 28 maart) van 1964 opgericht en zendt nog altijd uit.

 

Morgen is het 65 jaar geleden in 1956 dat onze koning de eerste autosnelweg in ons land opent, nl. de E5, nu is dat de E40.

Wo21april

 

In 2019 wordt een komiek tot president verkozen. Hij haalde het met maar liefst 73% van de stemmen (in een tweede verkiezingsronde). Volodymyr Zelensky volgt Petro Porosjenko op als president van Oekraïne. (Hij legde de eed af een maand later op 20 mei 2019). Hij had geen politieke ervaring en ook geen politiek programma. Zelensky werd in Oekraïne bekend als acteur in de populaire televisieserie ‘Dienaar van het Volk’, waarin hij een brave leraar geschiedenis speelt die president wordt. Tijdens de verkiezingscampagne verscheen Zelenski voortdurend op tv in de rol van de president. De fictie werd dus voor werkelijkheid gehouden. In de zomer (25 juli) van 2019 had Zelensky een telefoongesprek met de Amerikaanse president Trump. In dat gesprek vroeg Trump om in Oekraïne onderzoek te doen naar zijn politieke tegenstander Joe Biden. Om druk op Zelensky uit te oefenen zou Trump de militaire steun aan Oekraïne tijdelijk hebben opgeschort. Het telefoongesprek werd door een Amerikaanse klokkenluider naar buiten gebracht en leidde uiteindelijk tot een impeachment procedure tegen Trump. Zoals bekend sprak de Amerikaanse Senaat (op 6 februari 2020) Trump (met 52 tegen 48 stemmen) vrij van de beschuldiging van misbruik van zijn machtspositie.

 

In 1989 komt de allereerste Game Boy op de markt. Dat was toen revolutionair, want op die manier kon je verschillende spelletjes spelen in één toestel én was het ook zeer mobiel. Deze Nintendo verscheen bij ons pas een jaar later in 1990. De games stonden op cassettes. Tetris, Blokken dus, en Chessmaster, Schaken, waren twee bekende games.

 

Het is de sterfdag van dictator François Duvalier van Haïti in 1971, vandaag een halve eeuw geleden. Papa Doc, zoals hij het best bekend was, werd dan opgevolgd door Baby Doc, zijn zoon dus Jean-Claude Duvalier. Net zoals zijn vader voerde ook zijn zoon een schrikbewind in Haïti. De zoon overleed in 2014.

 

Het is vandaag precies 65 jaar geleden in 1956 dat Koning Boudewijn de eerste autosnelweg in ons land opent. De aanleg van de E40 tussen Brussel en Oostende, toen nog de E5, heeft 19 jaar geduurd. Prijskaartje 2,3 miljard frank ofwel ruim 57 miljoen euro (57 015 476.36).

 

Volgens de overlevering stichten Remus en Romulus vandaag in 753 voor Christus de stad Rome. Romulus werd de eerste koning van de stad Rome en schonk zijn naam aan de stad die werd gebouwd op de Palatijn, dat is één van de zeven heuvels van Rome.

 

Morgen hebben we onder meer een afspraak in 2010 als bisschop Van Gheluwe ontslag neemt wegens pedofilie. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 22 april hoor je dan in een nieuwe TM.

Do22april

 

Op 22 april 2010 wordt Vlaanderen wakker met verschrikkelijk nieuws: Roger Vangheluwe neemt ontslag als bisschop wegens sesksueel misbruik met zijn minderjarige neef. Het ontslag werd de volgende dag al door paus Benedictus XVI aanvaard. Enkele dagen eerder, in de nacht van 19 op 20 april, had de familie van het slachtoffer een e-mail gestuurd naar de Belgische bisschoppen. Kardinaal Danneels probeerde nog het slachtoffer te overtuigen om te zwijgen. Het imago van Danneels kreeg hierdoor een stevige deuk. In een tv-interview van tv-zender Vier (toen nog VT4) een jaar later in 2011 gaf Vangheluwe toe ook een tweede minderjarig neefje seksueel te hebben misbruikt. Volgens de Brugse procureur des konings Jean-Marie Berkvens masturbeerde Vangheluwe de kinderen. Vangheluwe zelf was nooit naakt en liet zich ook nooit aanraken, aldus Berkvens nog.

 

In 1994 is Richard Nixon overleden. Hij was president van Amerika van 1969 tot 1974. Tijdens zijn beleid zette de eerste mens voet op de maan, maar groeide ook het verzet tegen de Vietnamoorlog. Halverwege zijn tweede ambtstermijn in de zomer van 1974 trad Nixon af wegens het Watergateschandaal. Hij was de eerste president van Amerika die vrijwillig aftrad. Watergate ging over het afluisteren van de tegenpartij, de democraten, tijdens de verkiezingscampagne. 

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vandaag in 1915 gebruiken de Duitse troepen voor het eerst gifgas. Dat was in Steenstraete bij Ieper. Het chloorgas (uit 5730 gasflessen) kostte het leven aan vele tienduizenden soldaten. Het Duitse leger was zelf verrast van het resultaat. Door het gifgas ontstond er in de frontlinie een open gat van maar liefst 6 km. De Duitse soldaten kropen uit hun loopgraven. Niets hield hen tegen. Het was allemaal dood en vooral heel stil: geen kat, geen vogel, geen stem, niets. Een uur later werd Langemark door de Duitse troepen veroverd. De 6 km lange breuk werd wel gauw weer gedicht door Canadese soldaten met behulp van Franse en Belgische die de gasaanval hadden kunnen ontvluchten. Deze soldaten konden zo een nog grotere Duitse doorbraak verhinderen. Toch lieten meer dan 2000 Canadezen het leven. Ze worden herdacht in het beeld de Canadien in Sint-Juliaan.

 

In 1833 overlijdt Richard Trévithick. Hij bouwde in 1804 de eerste stoomlocomotief. Dat was nog 10 jaar voor de eerste locomotief van Stephenson. Doordat Trévithicks locomotief veel kinderziektes had en praktisch niet toepasbaar was, haalde Stephenson de geschiedenisboeken als de bouwer van de eerste bruikbare stoomlocomotief, maar hij had die dus eigenlijk afgekeken.

 

Op 23 april 1998 ontsnapt Marc Dutroux en staat het land in rep en roer. Meer hierover morgen om 10 uur in een nieuwe TM.

Vr23april

Precies een dag na de sterfdag van de Spaanse auteur Cervantes, bekend van Don Quichote, overlijdt vandaag in datzelfde jaar 1616 William Shakespeare, dit jaar dus 405 jaar geleden. Hij stierf op zijn verjaardag. Hij werd 52. Drie jaar eerder was hij al gestopt met schrijven. Zijn drie meest bekende werken zijn: Hamlet (speelt zich af in Denemarken), Macbeth (in Schotland) en Othelo (in Venetië). Het cliché wil dat in zijn verhalen iedereen of toch bijna iedereen op het einde dood is. Van Shakespeare kwamen heel wat bekende quotes. De meeste bekende is: to be or not to be, that the question. Over de betekenis is al heel wat gediscussieerd. De betekenis is immers afhankelijk van hoe je het uitspreekt. Het gaat over de dood. Of je nu dood gaat of niet, of je er nu bent of niet, dat doet er niet toe. Het is nu dat je leeft. Nu moet je er zijn. Dat is wat Shakespeare heeft bedoeld. En dan spreek je zijn alombekende quote uit als: To be or not? To be!

In 1998 ontsnapt Marc Dutroux uit het gerechtsgebouw van Neufchateau. Vier uur later werd hij door een boswachter in Herbeumont gevonden. De ontsnapping kostte de kop van twee West-Vlaamse ministers, nl. Minister van Justitie Stefaan De Clercq en Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte. Ook rijkswachtcommandant luitenant-generaal Willy Deridder kon vertrekken. Boswachter Stéphane Michaux werd later ontvangen door de koning. Voor de ontsnapping van vandaag in 1998 werd Dutroux twee jaar later veroordeeld tot vijf jaar cel.

In 2005 komt het eerste YouTube-filmpje online. Dat allereerste filmpje staat trouwens nog altijd online. Kijk maar eens, Me at the Zoo, zo heet het, en het duurt 18 seconden. Het is in die 16 jaar al 155 miljoen keer bekeken. 7,1 miljoen vinden het leuk. 177 000 vinden het maar niets. En als je alle reacties bij het filmpje wil lezen, moet je wel even wat tijd vrijmaken, want er staan maar liefst 11 miljoen comments.

In 2019 is Groothertog Jan van Luxemburg overleden aan een longontsteking. Hij werd 98. Van 1964 tot 2000 was hij groothertog van Luxemburg. Zijn oudste zoon Hendrik volgde hem op. Jan van Luxemburg was getrouwd met Josephine Charlotte die 14 jaar eerder in 2005 is overleden. Josephine Charlotte was de zus van onze koning Albert II. Jan van Luxemburg was dus een oom van Koning Filip.

Voila, dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 23 april. Maandag is het 35 jaar geleden in 1986 dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvindt. Je hoort er meer over, maandag, in een nieuwe TM.

Ma26april

 

Op 26 april 1913 opent de wereldtentoonstelling in Gent. Hiervoor werd het St-Pietersstation gebouwd. Het was enkele maanden voor de opening al klaar. De trein was voor de gewone burgerij het enige vervoermiddel om in Gent te geraken. De auto was immers alleen voor de rijken. De gewezen eerste minister Paul de Smet de Naeyer was ere-voorzitter van de wereldtentoonstelling. Hij heeft het einde niet meegemaakt, want hij overleed in september 1913 op 70-jarige leeftijd. De wereldtentoonstelling in Gent liep tot half (15) november 1913.

 

In 1937 wordt het Spaanse stadje Guernica platgebombardeerd door Duitse vliegtuigen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Guernica ligt in de regio Baskenland en het is ook de naam van het schilderij dat Picasso in datzelfde jaar 1937 heeft geschilderd.

 

Het is vandaag exact 35 jaar geleden in 1986 dat de kernramp van Tsjernobyl in Kiev plaatsvindt, in Oekraïne is dat. Officieel kwamen slechts 31 mensen om het leven. In de jaren daarop stierven wel nog meer dan 25 000 militairen en burgers. Wit-Rusland was het meest besmette land. En daarna Oostenrijk, omdat de radioactieve wolken tegen de Alpen botsten en uitregenden. Ook grote delen van Scandinavië raakten besmet. Ook in ons land was het alarm. In de nacht van 1 op 2 mei kwam de wolk dan toch nog onverwacht naar ons land. Gelukkig regende het niet. Want weerman Armand Pien werd door de regering verplicht de ernst van de ramp voor ons land te relativeren en zelfs te minimaliseren.

 

Frank Vandenbroucke wint op 26 april 1999 zijn eerste en ook laatste grote klassieker, nl. Luik-Bastenaken-Luik. Hij schreef hiermee wielergeschiedenis, want hij had het in de media breed aangekondigd dat hij zou winnen. De Italiaan Bartoli kon immers voor de derde keer op rij Luik-Bastenaken-Luik winnen. Toen Bartoli aanviel op La Redoute, kon VDB niet onderdoen. Wat volgde was een haantjesgevecht tussen twee kampioenen, louter om de eer, want La Redoute lag nog ver van de finish. Bartoli is de vernedering nooit meer te boven gekomen. Maar voor de 24-jarige VDB had het ook gevolgen. Het ging vanaf dat moment heel snel bergaf. 

 

Heb jij nog een groene milieubox staan? Morgen is het precies 30 jaar geleden in 1991 dat we voor het eerst die dingen probeerden te openen. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM

Di27apr

 

Vandaag in 2018 wordt wereldgeschiedenis geschreven. De leiders van Noord- en Zuid-Korea schudden elkaar de hand. De twee leiders hebben al sinds 1945 ruzie. Dan werd hun land immers gesplitst na de Japanse overgave in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1953 wordt er niet meer gevochten, maar officieel zijn beide landen wel nog altijd in oorlog. Het eerste teken van ontdooiing kwam er naar aanleiding van de Olympische Winterspelen in 2018 in Zuid-Korea.

 

In 2014 worden 2 pausen heilig verklaard. Het zijn Johannes 23e en Johannes Paulus 2e. Op zich was het uitzonderlijk dat dit samen gebeurde, maar het was ook uitzonderlijk dat er ook nog 2 pausen op de heiligverklaring ‘aanwezig’ waren. De heiligverklaring gebeurde door de huidige paus Franciscus, maar ook de afgetreden paus-emeritus Benedictus was van de partij. 

 

Het is vandaag 30 jaar geleden op 27 april 1991 dat de milieubox in heel ons land werd verspreid om het klein gevaarlijk afval veiliger te verwerken. Het doel was dat elke Vlaming zijn lege spuitbussen en batterijen en zo in deze groene box zou bewaren om die dan geregeld naar het containerpark te brengen. Maar het plastic ding werd een flop, want het was moeilijk open te krijgen. Eén miljard frank, omgerekend 25 miljoen (24 789 345.68) euro, voor twee miljoen boxen. Achteraf kwam aan het licht dat de aanbesteding voor de productie van de boxen niet volgens het boekje was verlopen én dat er een mogelijk verband was met de financiering van de CVP. Er kwam een proces, maar iedereen ging vrijuit.

 

Herinner jij je nog de langste trein in ons land? Die reed in 1991 van Gent-Sint-Pieters naar Oostende, vandaag dus exact 30 jaar geleden. De 70 wagons hadden een totale lengte van 1 km en 733 m (1732,90 m). De rit duurde 1 uur en 11 min. Het initiatief paste in het kader van Kom op tegen Kanker. Met deze prestatie werd de NMBS wereldrecordhouder van de langste reizigerstrein ter wereld! 

 

Vandaag 35 jaar geleden in 1986 raakt bekend dat maar liefst 8000 mijnwerkers weg moeten. Dat paste in het Sint-Anna-besparingsplan van de Rooms-Blauwe regering Martens VI. Er werd een privé-manager ingehuurd die de sluiting van de steenkoolmijnen moest uitvoeren. Thyl Gheyselinck, zo heette die, stelde een herstructureringsplan op en kreeg daarvoor 99 miljard frank, ter beschikking, omgerekend 24,5 miljard euro (24 541 513 847.18), om de definitieve sluiting te realiseren, wat hem ook lukte.

 

Morgen reizen we met de eerste ruimtetoerist Dennis Tito voor acht dagen vakantie naar het ISS. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 28 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo28apr

 

Het is dag op dag 20 jaar geleden op 28 april 2001 dat Dennis Tito waarschijnlijk de gelukkigste man op aarde is. Hij was immers de eerste ruimtetoerist die met de Sojoez meevloog naar het ISS. Hij betaalde daarvoor 20 miljoen dollar om acht dagen te kunnen genieten van een vakantie aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Intussen zijn al zeven ruimtetoeristen op reis gegaan naar het ISS. De laatste was in 2009.

 

In 1977 komt een einde aan het proces tegen de Rote Armee Fraktion. De Duitse links-extremistische terreurgroep werd ook wel de Baader-Meinhof-Group genoemd. De groep was verantwoordelijk voor 34 moorden in 6 jaar tijd. Drie leiders waaronder Andreas Baader en Ulrike Meinhof werden tot levenslang veroordeeld. In hetzelfde jaar van hun veroordeling in 1977 pleegden ze alle drie zelfmoord in hun cel, hoewel executie ook niet wordt uitgesloten.

 

De Franse president Charles de Gaulle treedt af vandaag in 1969. Dat was 3 jaar voor het einde van zijn ambtsperiode. Zijn aftreding deed hij na een nipte nederlaag in een referendum over een grondwetsherziening. Anderhalf jaar na zijn aftreding overleed hij eind 1970. Charles de Gaulle vocht als officier in de Slag bij Verdun. Dat was één van de drie grote veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog was hij de leider van de Franse regering in ballingschap. Daarna was hij de eerste president van de door hem ontworpen Vijfde Republiek (1959-1969).

 

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 worden de Italiaanse dictator Mussolini en zijn minnares vermoord door het Italiaans verzet. Dat gebeurde op het moment dat ze probeerden te vluchten uit Italië. Mussolini dweepte met het Romeinse rijk als een hoogontwikkelde beschaving om de grootsheid van Italië te onderstrepen en hemzelf daarmee als een soort keizer te afficheren. Hij stelde het Romeinse rijk veel beter voor dan wat het ooit was.

 

Vandaag in 1919 vindt de officiële installatie van de Volkenbond plaats tijdens de vredesbesprekingen in Versailles. De Volkenbond, of ook wel de Volkerenbond genoemd, was een rechtstreeks gevolg van de Eerste Wereldoorlog en heeft als doel een einde te willen maken aan àlle oorlogen. In zijn maximale grootte kende de Volkenbond 58 landen. De Verenigde Naties werd in 1945 opgericht als opvolger van de Volkenbond. Die stopte dan het jaar daarop in (18 april) 1946.

 

29 april in 1980 is de sterfdag van filmregisseur Alfred Hitchcock. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 29 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do29apr

 

10 jaar geleden in 2011 trouwt de Britse prins William met Catherine Middleton. Wiiliam is de oudste zoon van Charles en Diana. Hij is de tweede in lijn voor de Britse troonopvolging. William en Catherine zijn de ouders van drie kinderen.

 

29 april in het jaar 2000 is de eerste dag van Plopsaland in De Panne.  De overname van de Meli was een goede zet van het duo Hans Bourlon en Gert Verhulst, want het park lag dicht bij een autostrade, in de buurt van een treinstation en vlak bij de Franse grens. De kusttram heeft een halte voor de ingang van het park.

 

In 1992 breken hevige rassenrellen uit in Los Angeles. De aanleiding was de uitspraak van een blanke rechter. Die had vier blanke politiemannen vrijgesproken van mishandeling van Rodney King, een zwarte Afro-Amerikaanse taxichauffeur die door de politie werd haltgehouden wegens overdreven snelheid. Hij werd ter plekke hardhandig geslagen en geschopt. Alles werd gefilmd door een omstander die net een nieuwe camera had gekocht. Hij nam contact op met het lokale televisiestation die de beelden uitzond. Het vonnis lokte grote rassenrellen uit in Los Angeles vandaag dus in 1992, waarbij de zwarten weerwraak namen op de blanken. Zo werd onder meer een blanke man uit zijn vrachtwagen gesleurd en ter plekke gelyncht. Een politiehelikopter filmde alles, maar trad niet op uit eigen veiligheid. Meer dan 50 mensen kwamen om het leven. Later vond de federale rechter dan toch nog dat twee van de betrokken blanke agenten wel schuldig waren en legde hen een gevangenisstraf op.

 

Op 29 april is filmregisseur Alfred Hitchcock overleden, in 1980 is dat. Zijn bekendste genre was dat van de thriller, zoals Dial M for Murder, To catch a Thief, Rear Window, The Birds en uiteraard Vertigo en Psycho. Klassiek was dat Hitchcock in het begin van zijn films heel even in beeld kwam als figurant.

 

‘Waarover je niet kan spreken, moet je zwijgen.’ Het is een van de uitspraken van filosoof Ludwig Wittgenstein die overlijdt in 1951, vandaag dus 70 jaar geleden. Hij was een van de belangrijkste communicatie- en taalfilosofen uit de twintigste eeuw. Logica en taal waren de dragers in zijn filosofie. Waar Wittgenstein in het begin overtuigd was dat taal een volmaakte logische vorm had, trok hij later die logica in twijfel. Zo bleek hij uiteindelijk een van de grootste tegenstanders te zijn van zijn eigen filosofie. 

 

Morgen flitsen we ondermeer naar 1975 voor het definitieve einde van de Vietnamoorlog. Fijn dat je even meereisde. Morgen nog eens, zelfde tijd, je bent alvast welkom.

Vr30april

Vandaag 35 jaar geleden op 30 april 1986 wordt de commerciële walvisvangst internationaal verboden. Twee soorten van walvisvaart mogen wel blijven. Het is de jacht op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden en de traditionele jacht voor volkeren die afhankelijk zijn van de walvisvaart om te overleven. Japan, Noorwegen en Ijsland behouden de walvisvangst.

30 april 1975 staat in alle geschiedenisboeken, want dan komt een einde aan de Vietnamoorlog. Voor heel wat Amerikaanse soldaten was de oorlog een trauma. Die werd zò hard gespeeld dat je niet kan spreken over winnaars, maar alleen maar over verliezers. De aanleiding voor het conflict tussen Vietnam en de VS kwam uit de panische angst in het Westen voor het communisme en de Sovjet-Unie. Het conflict duurde 20 jaar. Daarvoor, van 1945 tot 1954, voerde Frankrijk een oorlog in Vietnam met de financiële steun van Amerika. Vietnam was dus eigenlijk 30 jaar in oorlog van na de Tweede Wereldoorlog tot vandaag in 1975.

Op 30 april 1974 veroordeelt het hof van assisen Staf Van Eyken tot de doodstraf, omgezet in levenslang. Begin jaren zeventig verkrachtte hij in de streek van Muizen bij Mechelen zijn slachtoffers, beet ze in de borsten en wurgde ze. Hij kreeg dan ook de bijnaam ‘De Vampier van Muizen’. Hij is intussen de langs zittende gedetineerde in ons land, nl. 47 jaar. Hij heeft spijt van zijn gruweldaden en noemt die nu walgelijk. Toch hoopt hij nooit meer vrij te komen en te mogen sterven in de cel. De tweede langst zittende gedetineerde in ons land is Freddy Horion. Hij hoopt wel nog vrij te komen.

In 1905 wordt voor de eerste keer de voetbalwedstrijd België-Nederland gespeeld. Die vond plaats in Antwerpen. Nederland won met 1-4, weliswaar na verlenging, want de wedstrijd was geëindigd op 1-1. Er waren ongeveer 800 toeschouwers.

In 1885 wordt Koning Leopold II soeverein van de Onafhankelijke Kongostaat. Het gebied van meer dan 2 miljoen km2 was zijn privé-eigendom. Hij is er weliswaar nooit geweest. De 23 jaar onder zijn dictatoriaal bewind werden gekenmerkt door volkerenmoord, slavernij, ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen. Naar schatting meer dan vijf miljoen slachtoffers stierven onder zijn bewind.

Maandag is het precies 35 jaar geleden in 1986 dat Sandra Kim het Eurovisiesongfestival wint. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 3 mei hoor je maandag in een nieuwe TM.