Ma1april

Op 1 april 2002 wordt euthanasie voor het eerst toegestaan. Dat was in Nederland. België was het tweede land in de wereld, eind mei 2002, net geen twee maanden na Nederland.

Op 1 april 2001 houdt de Rijkswacht op te bestaan en wordt die samengevoegd bij de gerechtelijke en gemeentelijke politie. Dat was een rechtstreeks gevolg van het sterke falen in het oppakken en arresteren van Marc Dutroux. De Rijkswacht had een militair karakter en een militaire opleiding, maar de rijkswachters zelf waren geen militairen. De Rijkswacht stond onder het gezag van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Landsverdediging. Nu is dat alleen nog Binnenlandse Zaken, want ze horen nu thuis bij de politie.

In eigen huis organiseert Radio Tequila in 1989 de allereerste Hi Tech Dance Night, vandaag dus precies 35 jaar geleden. De paradijselijke discotheek lokte ruim 3000 feestvierders. Guy De Pré was één van de gasten.

Exact 40 jaar geleden, vandaag in 1984, wordt Marvin Gaye door zijn vader doodgeschoten. Dat was een dag voor zijn 45ste verjaardag. Marvin Gay woonde een jaar in Oostende, maar in het voorjaar van 1984 was hij net teruggekeerd naar zijn familie in Amerika. Zijn vader had het niet zo voor de levensstijl van zijn zoon. Het kwam tot een hoogoplopende ruzie over het verjaardagsfeest van Marvin. Zijn vader, een dominee trouwens, schoot hem dan maar dood. De bekende hit van Marvin Gaye, Sexual Healing, nam hij op in het Casino-Kursaal in Oostende, in 1982, twee jaar voor zijn dood. Hij kreeg dat jaar een Grammy Award die zijn comeback leek in te luiden. Naast ‘Sexual Healing’ zijn ook deze evergreens van Marvin Gaye: ‘I heard it through the grapevine’, ‘It takes two’ en ‘Ain’t no mountain high’.

We zijn volop in de periode van de vrije radio’s als Studio Brussel begint met uitzenden op 1 april 1983, toen nog als een Brusselse lokale radio, weliswaar van de openbare omroep. Jan Schoukens, Jan Hautekiet en Paul De Wijngaert waren de initiatiefnemers. In de beginperiode zond StuBru twee keer drie uur per dag uit, alleen in de weekdagen. Studio Brussel was de eerste radiozender met actuele verkeersinformatie. Het doelpubliek waren de Vlaamse Brusselaars en de pendelaars naar Brussel. Op de playlists stonden veel Vlaamse of toch Nederlandstalige muziek. Toch was Rendez-vous van Pas de Deux het allereerste nummer van StuBru, vandaag in 1983.

Op 2 april 1982 begint de Faklandoorlog. Hoe kwam dat ook alweer? Morgen in een nieuwe TM hoor je hier meer over.

Di2april

Precies vijf jaar geleden, op 2 april 2019, wint auteur Bart Moeyaert de ALMA. Dat is de Astrid Lindgren Memorial Award, een van de grootste internationale prijzen voor jeugdliteratuur. Moeyaert was in 16 jaar al zes keer genomineerd voor de ALMA. De zevende keer was dus de goede keer.

In 2018 overlijdt Winnie Mandela. Nomzamo Winifred Madikizela, want zo heet ze volledig, was de tweede vrouw van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Toen hij in 1962 werd opgepakt, zette Winnie zijn strijd tegen de apartheid buiten de gevangenismuren verder. Na zijn vrijlating in 1990 volgde al snel een reeks misdaden waarin Winnie een rol speelde. Na onthullingen dat zij ook een buitenechtelijke relatie had, verliet hij haar in 1992. De wettelijke echtscheiding was voor vier jaar later in 1996. Hij was dan al 2 jaar president van Zuid-Afrika.

Paus Johannes Paulus II is overleden vandaag in 2005. Hij werd 84. Een kwarteeuw was hij paus. Paus Johannes Paulus II was een reizende paus die 129 landen bezocht, sommige meerdere keren, zoals ons land twee keer. In 1981, toen hij amper 2,5 jaar paus was, overleefde hij een aanslag. Op het einde van zijn leven vond Johannes Paulus II het noodzakelijk om te moeten sterven als een martelaar. Daardoor daalde zijn imago van paus sterk én ook dat van de Kerk, omdat het grote publiek het martelaarschap niet meer van deze tijd vond. Negen jaar na zijn dood werd hij al heiligverklaard in 2014.

In 1982 bezet Argentinië de Falkland-eilanden. De Malvinas, zoals ze ook werden genoemd, vormden een Brits overzees gebied met een oppervlakte niet groter dan Vlaanderen. De broer van King Charles, prins Andrew, was helikopterpiloot in de Falklandoorlog. Na 72 dagen hadden de Britten de Falkland-eilanden weer onder controle. 

2 april is de sterfdag van de Franse president Georges Pompidou in 1974, vandaag dus een halve eeuw geleden. Hij had nog de opdracht gegeven om in Parijs een centrum voor moderne kunst te bouwen, het Centre Pompidou. De opening van het gebouw, begin 1977, heeft de president niet meer meegemaakt, wegens al drie jaar overleden.

Morgen hebben we het onder meer over koning Boudewijn die voor een dag aftreedt, omdat hij de Abortuswet niet wou ondertekenen. 

Wo3april

Vandaag 45 jaar geleden, op 3 april 1979, wordt Wilfried Martens voor het eerst premier van de regering Martens 1. Hij zal uiteindelijk negen regeringen leiden in een periode van 13 jaar, weliswaar met een korte onderbreking. In zijn regeringsjaren had hij af te rekenen met moeilijke dossiers, zoals het Heizeldrama, de terreurcampagnes van de CCC en de Bende van Nijvel, de aborstuswet met het tijdelijke aftreden van de koning en de radioactieve wolk na de kernramp van Tsjernobyl in Oekraïne.

In 1977 wordt de zomertijd opnieuw ingevoerd. Dat was geleden van de Tweede Wereldoorlog. De wintertijd is de normale tijd. De zomertijd wijkt dus af van de oorspronkelijke tijd. Dat was een gevolg van de oliecrisis van 1973 en het had een energiebesparend doel. De Europese Commissie deed in 2018 een onderzoek naar de effecten van de zomertijd. De conclusie was dat er geen significante bewijzen zijn dat zomertijd energie bespaart. In 2019 zette het Europees Parlement het licht op groen om de zomertijd in 2021 permanent te maken. Dit is tot op vandaag nog niet doorgevoerd, omdat er nog altijd discussie is over de voordelen en de nadelen van de zomertijd.

Vandaag 3 april in het jaar 33 wordt tijdens een maansverduistering in Jeruzalem Jezus aan het kruis genageld. Dat gebeurde op bevel van de Romeinse gouverneur Pontius Pilatus. Historici zijn het erover eens dat Jezus de doodstraf kreeg en werd gekruisigd. De verrijzenis daarentegen is een kwestie van geloof en is historisch niet juist. In een poging om het toch historisch te schetsen, kun je stellen dat er vijf mogelijke opties zijn voor de lege graftombe.

  • De meest voor de hand liggende is dat Jezus’ lichaam opzettelijk uit het graf werd weggehaald, bv door de Romeinen zelf, om te verhinderen dat de plek een bedevaartsoord zou worden.
  • Een tweede mogelijkheid is dat het lichaam van Jezus verloren ging door een aardbeving, wat trouwens vermeld wordt in het evangelie volgens apostel Matteüs (28:2), waardoor het dode lichaam dan in de afgrond zou zijn verdwenen.
  • Een derde mogelijkheid is dat Jezus niet dood, maar in coma in zijn graf was gelegd en na ontwaking zelf uit het graf stapte.
  • Of de vrouwen bezochten per ongeluk de verkeerde tombe.
  • De vijfde en laatste optie zou zijn dat er helemaal geen graf was voor een ter dood veroordeelde. In de Brieven van Paulus bijvoorbeeld wordt immers nooit gesproken over het graf van Jezus.

Morgen is het precies 20 jaar geleden, in 2004, dat flandrien Briek Schotte is overleden. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Do4april

4 april 2004 is de sterfdag van flandrien Briek Schotte, vandaag dus 20 jaar geleden. Dat was kort na de start van de Ronde van Vlaanderen die dag. Het nieuws raakte bekend, uitgerekend op het moment toen het peloton door zijn geboortedorp Kanegem passeerde. Briek won de Ronde van Vlaanderen twee keer en hij was ook twee keer wereldkampioen. Briek Schotte werd 84.

Om middernacht 4 april 1990 is ons land één dag zonder koning. Boudewijn was dan voor één dag afgetreden om het parlement de mogelijkheid te geven de abortuswet goed te keuren. Een brief van koning Boudewijn werd voorgelezen in de Kamer op 3 april 1990, waarna de onmogelijkheid van de koning om te regeren werd vastgesteld. Hierdoor werd de ministerraad van Martens VIII bevoegd voor de bekrachtiging van de wet. Na die bekrachtiging stelde de gezamenlijke bijeenkomst van Kamer en Senaat op 5 april 1990 bij stemming vast, dat de koning weer in de mogelijkheid was om te regeren. Met de goedgekeurde wet werd abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar. 

In 1968 is 4 april de sterfdag van de Amerikaanse dominee Martin Luther King. Hij werd wellicht vermoord door James Earl Ray. Jaren later toonde een nieuwe rechtszaak aan dat zijn wapen onmogelijk het moordwapen kon zijn geweest. De moordenaar, James Earl Ray, was dan zelf al overleden.

Vandaag in 1965 staan The Beatles met 5 nummers in de top 5 van de Amerikaanse  Billboard Hot 100. De top 5 zag er zo uit: Op nummer 5 …

1, “Can’t Buy Me Love”
2, “Twist and Shout”
3, “She Loves You”

4, “I Want to Hold Your Hand”
5, “Please Please Me”

Op 4 april 1964 won Sidney Poitier de Oscar voor beste acteur, vandaag 60 jaar geleden. Hij was de eerste zwarte man die die Oscar won voor een hoofdrol. Dat was in de film Lilies of the Field uit 1963. 

De film Ben-Hur krijgt vandaag in 1960 maar liefst 11 Oscars. Dat was toen nooit eerder gebeurd. Het was de derde versie van de film, die van 1959 is dat, die 11 Oscars kreeg. Intussen hebben nog twee films het magische getal van 11 Oscars gewonnen, nl. de laatste film uit de Lord of the Rings trilogie en de film Titanic.

Morgen is er op dit uur opnieuw een TM. Dan zal het precies 30 jaar geleden zijn, op 5 april 1994, dat Kurt Cobain van Nirvana uit het leven stapt. Meer hierover morgen in een nieuwe TM.

Vr5april

Op 5 april 1955 treedt Winston Churchill af. De man met de sigaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog de premier van het Verenigde Koninkrijk. Hij speelde een belangrijke rol in de ondergang van Hitler door onder meer de steun te vragen aan Amerika. Ook in de Eerste Wereldoorlog was hij al minister onder meer van Marine en van Munitie. Churchill kreeg de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn publicatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De oorlog bracht hem tot één van de grondleggers van de Europese samenwerking in een Europese Unie. Churchill overleed in 1965, tien jaar na zijn aftreden vandaag in 1955.

30 jaar geleden, op 5 april 1994, stapt Kurt Cobain van Nirvana uit het leven. Hij werd pas drie dagen later gevonden. Hij vereeuwigde zijn naam in de Club van 27. Dat zijn artiesten uit de muziekwereld die overleden zijn op hun 27e. Nirvana kennen we van Lithium en Smells like teen spirit, je weet wel, van die LP met de baby onder water. Heb jij vragen rond zelfdoding neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via hun website.

In 1996 krijgt Briek Schotte een beeld in zijn geboortedorp Kanegem. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder meer Briek Schotte en Eddy Merckx. Het beeld van kunstenaar Jef Claerhout kreeg de naam De Flandrien. Briek Schotte was twee keer wereldkampioen en twee keer winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Hij overleed op 4 april 2004, op één dag na acht jaar na de inhuldiging van zijn standbeeld in Kanegem van vandaag in 1996.

Op 5 april 2009 wint Stijn Devolder voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen, vandaag dus 15 jaar geleden.

De meest bijzondere Ronde van Vlaanderen is wellicht die van vandaag in 2020. Greg van Avermaet won dan de enige virtuele Ronde van Vlaanderen. Oliver Naesen was tweede. Dertien renners reden die virtuele Ronde van Vlaanderen vandaag in 2020, in de eerste Coronagolf dus.

Maandag is er een nieuwe TM. Dan hebben we leuk én droevig nieuws uit Parijs-Roubaix. Dat laatste was in 2018 toen Michael Goolaerts in de koers overleed. Het goede nieuws komt uit 1990 als Eddy Planckaert in een spannende finale de kasseienkoers wint. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Do6april

Precies een jaar geleden (2022) is actrice Reinhilde Decleir overleden. Zij was docent in Studio Herman Teirlinck. In 2007 richtte ze Tutti Fratelli op, een theatergezelschap voor mensen die minder kansen krijgen in de maatschappij. Reinhilde Decleir speelde mee in een aantal Vlaamse films en tv-reeksen. In 2009 had ze de hoofdrol als ‘Moemoe’ in de televisieserie Van vlees en Bloed. Ook in Loslopend Wild was ze een vaste waarde. Reinhilde Decleir is de zus van Jan Decleir. Ze had kanker en koos voor euthanasie. Ze werd 73.

In 2011 krijgt aartsbisschop Léonard bij een lezing voor studenten op de universiteit van Louvain-la-Neuve, maar liefst vier taarten in zijn gezicht. Léonard kreeg veel kritiek wegens zijn conservatieve standpunten. Zo noemde hij AIDS een gerechtigheid. Hij was door de Belgische homo-organisatie uitgeroepen tot homofoob van het jaar. In verband met het kindermisbruik in de Kerk vond hij dat bejaarde priesters niet voor de rechter moesten komen. 

Het is precies een kwarteeuw geleden, in 1998, dat wielrenner Rudy Dhaenens verongelukt op de E40, vier dagen voor zijn 37e verjaardag. Acht jaar eerder in 1990 werd hij wereldkampioen op de weg. Wegens hartproblemen moest Rudi Dhaenens in 1992 stoppen met wielrennen. Zes jaar later, vandaag dus in 1998, verongelukte hij op de E40 op weg naar de Ronde van Vlaanderen om voor Eurosport co-commentator te zijn. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis in Aalst.

Op 6 april 1952 staan twee streekgenoten op het podium van de Ronde van Vlaanderen. Roger Decock op de eerste plaats en Briek Schotte op de derde. Italiaan Petrucci was tweede. Het regende en waaide erg, en het was bovendien zeer koud. Toch beweerde Roger Decock dat hij helemaal geen kou had geleden. Een apotheker uit Menen had hem immers voorgesteld de renner eens te mogen insmeren met een nieuwe speciale zalf. Met succes dus.

Op 6 april 1937 wordt gestart met de aanleg van de eerste autosnelweg in ons land. De E40, toen nog de E5, verbond Aalter met Jabbeke. De eerste spadesteek van vandaag in 1937 was voor de aanleg van de strook Beernem-Loppem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen de werken stil. Het duurde uiteindelijk 19 jaar, tot in 1956, voor de E40 volledig klaar was tussen Brussel en Oostende.

Morgen is er een nieuwe TM. Dan hebben we het onder meer over de 10 Belgische para’s die worden vermoord in Ruanda in 1994. Graag tot morgen.

Vr7april

Vandaag in 2021 is Manfred Aebi overleden. Hij was de bedenker van het alombekende Rodania-deuntje. Het muziekje van het Zwitserse horlogemerk is te horen tijdens wielerwedstrijden. Manfred Aebi leidde, vanaf 1955, de Belgische tak van het horlogemerk. Het was zijn taak om er voor te zorgen dat het horlogemerk beter verkocht in ons land. Zo besliste hij om de uurwerken te promoten in de koers. De inspiratie vond hij in de eerste noten van de vijfde symfonie van Beethoven. Manfred Aebi werd 88.

Het zit vooraan in het nieuws vandaag in 1994: 10 Belgische para’s vermoord in Ruanda! Dat was uit weerwraak voor de raketaanval van een dag eerder op het vliegtuig met twee Afrikaanse presidenten. Het ging om Haby-a-ri-mana van Rwanda en N-tar-ya-mira van Burundi. De 10 Belgische para’s moesten een dag later de begeleiding van de eerste minister van Ruanda verzorgen. Na hun aankomst in het militaire kamp in Kigali werden ze vermoord. 

Eddy Merckx wordt voor de derde en ook laatste keer betrapt op doping in de Waalse Pijl van 7 april in 1977. De eerste keer werd hij betrapt in 1969 in de Giro en de tweede keer in 1973 in de Ronde van Lombardije. Moser won de Waalse Pijl van vandaag in 1977. Die wedstrijd was legendarisch op het vlak van doping. Zes Belgische toprenners werden betrapt, nl. Freddy Maertens, Walter Planckaert, Michel Pollentier, Willy Teirlinck, Karel Rottiers en Eddy Merckx. Het dopingsproduct heette Stimul, een soort van cafeïne, maar dan wel veel sterker met een werking zoals amfetamine.

Het weer van 7 april haalt in ons land 2 keer het nieuws. In 1972 veroorzaakten hagelbuien voor veel schade aan tuinbouwbedrijven in heel het land. En in 1927 trok een tornado in de buurt van Bergen, in de provincie Henegouwen is dat, een strook van vernieling.

In 1948 wordt de Wereldgezondheidsorganisatie opgericht, vandaag dus 75 jaar geleden. Die heeft tot doel de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. 7 april is dan ook wereldgezondheidsdag.

Maandag brengt de nieuwsredactie een nieuwe TM. Dan is het 25 jaar geleden, in 1998, dat het Goedevrijdagakkoord werd ondertekend tussen Noord-Ierland en Ierland. Daarmee kwam een einde aan het geweld tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 10 april hoor je maandag in een nieuwe TM. Tot dan.

Ma8april

Droevig nieuws van Parijs-Roubaix op 8 april in 2018, want dan overlijdt Michael Goolaerts. Op de tweede kasseistrook kreeg hij een hartaanval, viel van zijn fiets en bleef roerloos liggen. Hij werd ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis in Rijsel, waar hij ‘s avonds overleed. Michael Goolaerts was nog maar 23.

In 2006 is 8 april de sterfdag van Gerard Reve. De Nederlander die in Zulte woonde, overleed aan de gevolgen van dementie. ‘De Avonden’ behoorde tot zijn beste boeken en het werd ook verfilmd. Reve schokeerde heel wat mensen uit de christelijke hoek door zijn beschrijving van religie, dood en homoseksualiteit. Tot ieders verbazing trad Reve toe tot de Rooms-Katholiek Kerk.

Op 8 april 1994 wordt het levensloze lichaam van Kurt Cobain gevonden in zijn huis, vandaag dus exact 30 jaar geleden. In zijn afscheidsbrief staan de legendarische woorden van Neil Young It’s better to burn out than to fade away. Kurt Cobain werd 27, een magische leeftijd in de muziekwereld. De Club van 27 zijn muzikanten die stierven op hun 27ste, zoals Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones en Amy Winehouse. Als je vragen hebt rond zelfdoding kan je terecht op de Zelfmoordlijn op 1813 of op hun website.

Op 8 april 1990 wint Eddy Planckaert Parijs-Roubaix. Op de piste van Roubaix klopte hij in een spannende sprint Steve Bauer met een bandlengte of zelfs nog minder, want bij de aankomst wist geen van beide wie gewonnen had. De fotofinish maakte duidelijk dat Planckaert zijn eerste en ook enige kasseisteen van Parijs-Roubaix mee naar huis mocht nemen.

Elisa Waut wint de Rock Rally van het tijdschrift Humo in 1984, vandaag dus exact 40 jaar geleden. Van Elsje Helewaut kennen we ‘Four two times more’ en ‘Sailors, don’t cry’, geschreven door Raymond van het Groenewoud als title-track van de gelijknamige Vlaamse film van Marc Didden.

In 1973 is 8 april de sterfdag van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Zijn meest bekende werk is Guernica. Dat is een abstracte weergave van een Duits bombardement op de stad Guernica in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

In de TM van morgen tijdreizen we onder meer naar het huwelijk van Prins Charles en Camilla Parker Bowles in 2005. 

Di9april

Het is net een jaar geleden (2023) dat Mathieu van der Poel zijn eerste Parijs-Roubaix wint. Het was een zeer aanvallende koers. Van der Poel benutte de lekke band van concurrent Wout Van Aert op Carrefour de l’Arbre om met 46 sec voorsprong binnen te komen op de vélodrome van Roubaix. Hij mocht hiermee zijn eerste kassei naar huis meenemen. 

In 2019 is Paul Severs overleden, vandaag 5 jaar geleden. Paul Severs werd bekend in 1970 met Ik ben verliefd op jou. Het lied stond bijna een half jaar in de hitlijsten. Het werd ook gecoverd in het Engels in I’m so in love with you door Paul Michiels, toen zanger van Octopus en later van Soulsister. Andere hits van Paul Severs zijn ‘Geen wonder dat ik ween’, ‘Lief’ en ‘Zeg eens meisje’, om er maar een paar te noemen.

In 2017 rijdt Tom Boonen zijn laatste Parijs-Roubaix en meteen ook zijn laatste professionele koers. Het verwachtingspatroon om deze laatste wielerklassieker te winnen en zo zijn vijfde kassei te mogen meenemen, lag zéér hoog in de media, met alle gevolgen vandien. Boonen eindigde pas als 13e. Greg Van Avermaet won in de sprint voor Stybar en Langeveld.

9 april 2011 is de sterfdag van brouwer Pierre Celis. Hij was de uitvinder van het witbier Hoegaarden.

Vandaag in 2005 trouwen Prins Charles en Camilla Parker Bowles. Prins Charles kende Camilla al van vòòr Diana. Hij trouwde met Diana, maar bleef intussen wel Camilla zien. In 1992 gingen Charles en Diana uit elkaar en vier jaar later, in 1996, was de echtscheiding een feit. Bijna dag op dag een jaar later, in 1997, verongelukte ze in Parijs. Charles en Camilla zijn nu king en queen in het VK.

Filosoof en wetenschapper Francis Bacon overlijdt vandaag in 1626. Hij overleed aan een longontsteking. Die had hij opgelopen toen hij bij een wetenschappelijke proef wou aantonen wat de effecten waren van het invriezen van vlees in functie van de houdbaarheid. Francis Bacon werd 65.

Morgen is het exact 90 jaar geleden, in de nacht van 10 op 11 april 1934, dat het paneel van de Rechtvaardige Rechters wordt gestolen. Hoe dat precies gebeurde, hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM. Mijn naam is DV. Tot morgen.

Wo10april

Vandaag in 1912 vertrekt de Titanic voor zijn eerste reis naar New York. Het passagiersschip vertrok vanuit Belfast in Noord-Ierland om vervolgens de reis officieel te beginnen in Southampton in Engeland. Daarna volgden nog twee stops, één in Frankrijk en één in Ierland. Zoals bekend, zonk het schip op weg naar NY na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische Oceaan, iets voor middernacht op 14 april 1912.

Exact 90 jaar geleden, in de nacht van 10 op 11 april 1934, wordt het paneel van de Rechtvaardige Rechters én dat van Johannes De Doper uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen. Het waren twee zijpanelen van Het Lam Gods dat de broers Hubert en Jan Van Eyck schilderden in 1432. De dief vroeg geld en bezorgde uiteindelijk, via een tussenpersoon, één paneel terug. Zoals bekend, is dat van de Rechtvaardige Rechters nog altijd zoek. Arsène Goedertier uit Wetteren biechtte op zijn sterfbed de diefstal op, maar de vindplaats nam hij mee in zijn graf. 

Vandaag in 2011 wint Johan Vansummeren op een spectaculaire wijze Parijs-Roubaix. En dit na een solorit van 14 km door de Hel van het Noorden. Het was de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Direct na zijn overwinning vroeg hij in de vélodrome van Roubaix zijn vriendin Jasmine Vangrieken ten huwelijk. Het interview voor de camera verliep met heel veel vreugdetranen.

Vandaag in 2013 is ‘de vader van 5 miljoen kinderen’ overleden. Samen met een Britse gynaecoloog was Robert Edwards een pionier op het gebied van in-vitrofertilisatie bij mensen. Hun werk leidde tot de geboorte van de eerste reageerbuisbaby in 1978. Robert Edwards kreeg in 2010 de Nobelprijs voor Geneeskunde. In 2013 waren er al wereldwijd 5 miljoen geslaagde in-vitrofertilisaties. Vandaar zijn bijnaam ‘de vader van 5 miljoen kinderen’. Robert Edwards overleed aan een longziekte. Hij werd 87.

Precies vijf jaar geleden, in 2019, fotograferen astronomen voor het eerst een zwart gat. Einstein had het bestaan ervan al voorspeld in zijn algemene relativiteitstheorie. Een zwart gat is een draaikolk in het heelal waar alles wordt ingetrokken als een supersterke magneet en waarin alles dan verdwijnt. 

Morgen tijdreizen we onder meer 155 jaar terug in de tijd naar 1869 als de allereerste wielerwedstrijd in ons land wordt gereden. Dit en nog veel meer in de geschiedenis van 11 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do11april

Vandaag vijf jaar geleden, op 11 april 2019, wordt WikiLeaks-stichter en programmeur Julian Assange in Londen gearresteerd. Zes en een half jaar, sinds 2012, leefde hij ondergedoken in de ambassade van Ecuador in London. Ecuador trok echter zijn asiel in. Julian Assange werd door Interpol gezocht op basis van een Zweeds aanhoudingsbevel. Twee Zweedse vrouwen hadden beweerd dat ze seksueel waren lastiggevallen door Assange. Het aanhoudingsbevel werd wel twee keer terug ingetrokken. In het VK werd hij veroordeeld tot 50 weken cel voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. De VS wil hem veroordelen wegens het openbaar maken van geheime overheidsdocumenten. In 2021 besliste een Britse rechter dat Assange niet mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, maar in beroep kon dat dan wel. Voor velen is Julian Assange de voorvechter van openheid en vrijheid van pers op het internet.

Vandaag 70 jaar geleden, op 11 april 1954, vinden in ons land historische parlementsverkiezingen plaats, waarbij voor het eerst een paarskabinet wordt gevormd. Na de verkiezingen van 1950 had de CVP, nu is dat CD&V, de absolute meerderheid in de regering Van Houtte. Maar vier jaar later, vandaag dus in 1954, wonnen liberalen en socialisten de verkiezingen en vormden ze een nooit eerder gezien paars kabinet in de regering Achiel Van Acker IV, met als bindmiddel het antiklerikalisme. 

In 1945 wordt op 11 april het concentratiekamp Buchenwald in Duitsland bevrijd door het Amerikaanse leger. Op dat moment waren er nog 21.000 gevangenen, waarvan 1.000 kinderen jonger dan 14. Na de bevrijding stierven toch nog honderden gevangenen, wegens uitputting en ziekte. In Buchenwald werden bijna een kwartmiljoen mensen opgesloten. Ongeveer 57 000 kwamen om het leven, waaronder 11.000 Joden.

Op 11 april 1869 wordt de allereerste wielerwedstrijd in ons land gereden, vandaag dus exact 155 jaar geleden. Dat was in Gent. Ook de intergemeentelijke wielerwedstrijd, Veurne-Adinkerke-Veurne, was van die periode. Waarschijnlijk werd deze kermiskoers al eerder georganiseerd, maar officiële bronnen waren hiervan niet terug te vinden.

Op 12 april 2006 vindt de mp3-moord op Joe Van Holsbeeck plaats in het station van Brussel Centraal. Meer uit de geschiedenis van 12 april hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM.

Vr12april

In 2006 wordt de 17-jarige Joe Van Holsbeeck bij klaarlichte dag met zeven messteken vermoord in het station Brussel Centraal, omdat hij zijn MP3-speler niet wil afgeven. Voor het eerst werd ook duidelijk dat camera’s op straat zinvol zijn, want op die manier kon men de twee daders op de voet volgen én oppakken. Uiteindelijk ging het om twee Polen, van 16 en 18, uit Anderlecht. De meerderjarige dader kreeg 20 jaar cel. De jongste dader is vrij en woont ook in Polen

Vandaag in 2003 trouwt prins Laurent met Claire Coombs. De persoonlijke vriend van de prins, priester Guy Gilbert, was een merkwaardige verschijning tijdens de plechtigheid. Tijdens zijn meditatie kregen de prins én zijn ouders de tranen in de ogen. Prinses Astrid was niet op het huwelijk, wegens hoogzwanger van haar vijfde en laatste kindje.

12 april 1961 staat in de geschiedenisboeken als de eerste mens in de ruimte. De 27-jarige Russische kosmonaut Joeri Gagarin maakte een vlucht van 1 uur en 48 minuten. Dat was één omwenteling rond de aarde. Tv-beelden van de lancering werden een tijd gecensureerd om het raket-type en de motoren niet aan de Amerikanen prijs te geven. Een kleine maand na de Russische kosmonaut Joeri Gagarin was astronaut Alan Sheppard de eerste Amerikaan in de ruimte. Die vlucht was minder spectaculair en duurde amper een kwartier.

In 1954 neemt Bill Haley het nummer ‘Rock around the clock’ op, vandaag dus 70 jaar geleden. 12 april 1954 is dan ook de dag waarop de R&R geboren is.

Op 12 april 1633 wordt in Rome de 70-jarige Galileo Galilei verhoord wegens ketterij, omdat hij beweerde dat de zon het middelpunt was van het dan bekende heelal. De Kerk daarentegen beweerde dat de aarde het middelpunt was en dat de zon rond de aarde draaide. Volgens de Kerk is het heelal een wonder van God en niet van de natuur. Na amper vier procesdagen, wellicht mét marteling, gaf astronoom en wiskundige Galileo Galilei toe dat de Kerk gelijk had. Het duurde 359 jaar tot in 1992 vooraleer paus Johannes Paulus II een excuus uitsprak, waarmee de naam van Galileo Galilei werd gezuiverd en hij weer werd erkend als een Katholiek-gelovige. 

Op 15 april is het precies vijf jaar geleden, in 2019, dat een zware brand de Notre-Dame in Parijs beschadigt. Meer hierover maandag in een nieuwe TM.

Do13april

Vandaag in 1695 overlijdt Jean de la Fontaine, de Franse schrijver en dichter van de gelijknamige fabels. De twee meest bekende zijn ‘De krekel en de mier’ en ‘De raaf en de vos’. Hij schreef een verzameling van 243 fabels in dichtvorm. Daarin krijgen de dieren menselijke eigenschappen, wat ook typisch is voor een fabel. Ze hebben een levenswijsheid gebaseerd op normen en waarden, en moraal. Jean de La Fontaine was zeker niet de eerste die fabels schreef. De Griekse dichter Aisopos was de uitvinder van het genre in de zesde eeuw voor Christus. Enkele bekende fabels van Aisopos werden door Jean de La Fontaine herschreven, zoals De krekel en de mier. Jean de La Fontaine werd begraven op Cimetière des Innocents in Parijs, maar die begraafplaats is verdwenen. Nu heeft hij een grafsteen in Père Lachaise in Parijs.

13 april 1970 is geen vrijdag, maar een maandag. Om 13u en 13min weerklinken vanuit Apollo 13 de historische woorden: ‘Houston, we have a problem’. Zo ging het toch de geschiedenis in door de film die over Apollo 13 werd gemaakt. In de realiteit werd er gezegd: ‘Houston, we have had a problem’, waarmee werd aangegeven dat het probleem voorbij was, maar kort daarna werd duidelijk dat dit helemaal niet zo was. Ze waren nog net op tijd terug op aarde.

Vandaag in 1976 komt het allereerste Apple-product op de markt. De Apple One (Apple-1) was de eerste computer die een toetsenbord combineerde met een processor en een verbinding naar een scherm. De Apple I was ontworpen voor persoonlijk gebruik door Steven Wozniak. Een vriend van hem, Steve Jobs, kwam op het idee om de computer te verkopen. De verkoopprijs bedroeg 666,66 dollar. Er werden ongeveer 200 stuks gemaakt.

In 1997 wint golfer Tiger Woods voor de eerste keer het Masters-tornooi. Hij was nog maar 21 en pas 1 jaar profesional. Hij was daarmee de jongste Masters-winnaar ooit. In 2019 won hij die voor de vijfde keer. Vooral door sponsor-contracten werd hij miljardair. Eind november 2009 kwam Tiger Woods in het nieuws wegens een reeks buitenechtelijke affaires. Via zijn website bood hij zijn excuses aan en onderbrak hij een korte tijd zijn loopbaan.

Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck en Tom Boonen winnen vandaag Parijs-Roubaix. In 1969, 1975 en 2008 wel te verstaan. Voor De Vlaeminck was dat dan de 3e keer, voor Boonen was dat de 2e overwinning.

Morgen is het 10 jaar geleden, in 2013, dat de laatste begijn in ons land is overleden. Marcella Pattyn uit Kortrijk werd 92. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 14 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr14april

In 2017 dropt Amerika de zwaarste niet-nucleair bom die ze hebben. Het was een wraakactie op een doelwit van IS in het oosten van Afghanistan, omdat in dat gebied een week eerder één Amerikaanse soldaat was gesneuveld in gevechten met jihadisten. De Moeder der Bommen, zoals die zwaarste bom ook wel werd genoemd, werd tien jaar eerder in 2007 door het Amerikaanse leger in gebruik genomen. 

Dag op dag 10 jaar geleden, in 2013, is de laatste begijn in ons land overleden, Marcella Pattyn uit Kortrijk. Ze werd 92. Begijnen waren alleenstaande vrouwen die in een meer economische leefgemeenschap woonden dan wel in een religieuze. Begijnen werden vaak ten onrechte vergeleken met kloosterzusters. Dat kwam omdat ze in Vlaanderen konden overleven dankzij de begijnhoven en ze vaak onder begeleidend toezicht stonden van religieuze ordes zoals priesters. Een groot verschil met kloosterzusters was dat begijnen wel bezit mochten hebben, meer nog, sommige begijnen waren zelfs rijk.

In 1986 overlijdt de Franse filosofe en feministe Simonne de Beauvoir, levensgezellin van filosoof Jean-Paul Sartre die bijna dag op dag 6 jaar eerder stierf. ‘Le deuxième sexe’ was haar meest bekende boek. Daarin staat de uitspraak “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw”. Hiermee hekelde ze het rollenpatroon waarin de vrouw als meisje werd voorbereid op het huishouden en het opvoeden van de kinderen. Simone de Beauvoir en haar man sloten een pact elkaar volledig vrij te laten, ook seksueel.

 

Iets voor middernacht op 14 april 1912 botst het luxeschip Titanic op een ijsberg. 1522 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven, waaronder 20 Belgen. Maar 705 overleefden de ramp ook wel, waaronder 7 Belgen. Technisch gezien was het uitwijkmanoeuvre van de Titanic perfect uitgevoerd, alleen kwam de opdracht voor het manoeuvre te laat voor zo’n groot schip.

In 1865 wordt de Amerikaanse president Lincoln bij een theaterbezoek in Washington door John Wilkes Booth in het achterhoofd geschoten. Hij stierf de dag daarop. De republikein wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten onder meer voor zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en voor de afschaffing van de slavernij. 

Maandag is het precies 65 jaar geleden, in 1958, dat in Brussel de wereldtentoonstelling Expo58 begint. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 17 april hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma15april

Net een jaar geleden, op 15 april 2023, legt Duitsland definitief de nog drie resterende kernreactoren stil. Een historische dag voor Duitsland na een nucleair tijdperk van ruim zestig jaar. Na de kernramp in Tsjernobyl, in het voorjaar van 1986, raakte de Duitse politiek overtuigd van het gevaar van kernenergie. Maar de kernramp van Fukushima, in maart 2011, maakte definitief een einde aan de Duitse voorkeur voor kernenergie.

Dag op dag vijf jaar geleden, in 2019, beschadigt een zware brand de Notre-Dame in Parijs. Het dak en de centrale torenspits stortten in. De schatkamer van de kathedraal bleef intact. Daar worden relikwieën van Jezus bewaard, nl. de doornenkroon, een stukje van het kruis en één van de spijkers. Het orgel uit 1730 met meer dan 7000 pijpen, bleef ook intact.

Op 15 april 1984 is de Britse komiek Tommy Cooper overleden, vandaag exact 40 jaar geleden. Dat gebeurde tijdens een live tv-optreden. Tijdens de voorstelling kreeg hij een hartinfarct, maar het publiek dacht dat het een grap was. Tommy Cooper stond bekend als de goochelaar die aan een vlot tempo bewust flauwe grappen combineerde met goocheltrucs die bijna altijd mislukten en waar hij dan zelf moest om lachen.

Op 15 april 1980 overlijdt de Franse filosoof Jean-Paul-Sartre. Hij wordt beschouwd als de vader van het existentialisme, zeg maar de individuele vrijheid van iedereen als een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot. Hij kreeg de Nobelprijs voor Literatuur, maar weigerde die, omdat hij bang was dat de prijs hem van zijn vrijheid zou beroven. Ook zijn levenspartner Simone de Beauvoir was een filosofe. 

Op 15 april 1889 is Pater Damiaan overleden, vandaag dus precies 135 jaar geleden. Hij leed zeker al 4,5 jaar aan lepra. Vermoedelijk was hij al drie jaar na zijn aankomst op het eiland besmet, in het totaal dus al 8 jaar besmet. De Belgische missionaris was bekend voor zijn inzet voor de leprapatiënten op het eiland Molokai. Hij werd 49. In 2009 werd Pater Damiaan heiligverklaard.

Morgen is het net een jaar geleden (2023) dat in Finland een gloednieuwe kernreactor wordt opgestart. Overal in Europa sluiten de kernreactoren, daarnet nog het definitieve einde van de kernenergie in Duitsland vermeld, maar in Finland opent men dus een nieuwe. Meer hierover morgen zelfde tijd in een nieuwe TM.

Di16april

Net een jaar geleden (2023) start in Finland een gloednieuwe kernreactor voor het produceren van elektriciteit in de komende 60 jaar. Het maximale vermogen is 1600 megawatt, waarmee de nieuwe reactor 14% van de Finse elektriciteitsbehoefte dekt. Met de nieuwe kernreactor kan Finland de energie-import uit Zweden en vooral Rusland, met de helft verminderen. Nog twee oudere reactoren in Finland dateren van de jaren 70 en 80. Overal in Europa heerst een politiek om de kerncentrales te sluiten, maar in Finland opent men dus een nieuwe net een jaar geleden (2023).

Vandaag net een jaar geleden (2023, Amerikaanse tijd) komt een einde aan de musical Phantom of the Opera. Met bijna 14 000 voorstellingen, 35 jaar lang, goed voor meer dan 20 miljoen bezoekers, was de musical van Andrew Lloyd Webber de langstlopende musical op Broadway in New York. De Phantom of the Opera vertelt het verhaal van de fysiek misvormde componist die in de Parijse opera woont en daar allerlei onheil veroorzaakt. Hij wordt verliefd op een jonge wees aan wie hij zanglessen geeft én die al snel een groot succes wordt. Het stopzetten van de productie op Broadway in New York is een budgettaire beslissing. In London blijft de Phantom of the Opera wel nog geprogrammeerd en dat is al zo sinds 1986, twee jaar eerder al dus dan Broadway.

Johan Museeuw wint Parijs-Roubaix voor de eerste keer vandaag in 1996. Die wedstrijd was op zijn minstens historisch. De finale werd gekleurd door Museeuw en twee ploegmaten. De ploegbaas besliste dat Musseeuw moest winnen, maar de drie spraken af niet te willen sprinten voor de overwinning. Met de handen in de lucht reden ze nagenoeg gezamenlijke over de streep met Museeuw wel op kop. Johan Museeuw won daarna nog twee keer Parijs-Roubaix.

En 145 jaar geleden, in 1879, overlijdt Bernadette Soubirous. Ze was 14 toen OLV maar liefst 18 keer voor haar verscheen in Lourdes in 1858. Bernadette leed aan astma. Ze was 35 toen ze vandaag in 1879 stierf aan een tumor in de knie. Bernadette Soubirous is heiligverklaard.

17 april is de sterfdag van Benjamin Franklin in 1790. Je weet wel, de Amerikaanse wetenschapper die we kennen van het experiment met de vlieger en de bliksem. Hoe dat precies zat en vooral waarom hij zijn experiment overleede, hoor je morgen in een nieuwe aflevering van de TM. Mijn naam is Danny Verlinden. Tot morgen.

Wo17april

17 april is de sterfdag van de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin in 1790. We kennen hem het best van het experiment met de vlieger. Hiermee toonde hij aan dat bliksem een vorm van elektriciteit is met een positieve en een negatieve lading. Voor alle duidelijkheid, de bliksem viel niet op de vlieger van Franklin, want dàt zou hij nooit overleefd hebben. Hij ontdekte wel dat het touw van zijn vlieger in een donderwolk elektrisch geladen werd. Of anders gezegd, dat er vonkjes ontstonden tussen het negatief geladen touw en de positief geladen aarde.

Op 17 april 1915 begint de Tweede Slag om Ieper. De Britten slaagden erin om onder de Duitse stellingen tunnels te graven en die met mijnen en dieptebommen tot ontploffing te brengen. Na deze ontploffingen kwamen er merkwaardige gassen vrij. Zo vonden de Britten Duitse cilinders die ze niet konden identificeren. Het was het nieuwe wapen chloorgas dat enkele dagen later door het Duitse leger werd gebruikt om het front te doorbreken en zo de weg vrij te maken richting Franse kanaalhavens. 

Het weer is voor vandaag 75 jaar geleden schitterend. In 1949 loop je vandaag in je bloot bovenlijf. De temperatuur bedroeg immers 29°C.

Vandaag in 1958 begint in Brussel de wereldtentoonstelling Expo58. Koning Boudewijn opende Expo58 met een oproep tot vrede en sociale en economische vooruitgang. “Alle volkeren en rassen zijn er schitterend vertegenwoordigd”, zei Boudewijn plechtig. We zijn dan nog twee jaar voor de onafhankelijkheid van Congo. Het Atomium, dat een ijzerkristal uitbeeldt, was de blikvanger. De bedoeling was het Atomium terug af te breken na de wereldtentoonstelling, maar tegen de verwachting in werd het een toeristische trekpleister.

Tien jaar geleden, in 2014, overlijdt de Zuid-Amerikaanse Nobelprijswinaar Literatuur Gabriel García Márquez. Zijn meest bekende werk is Honderd jaar eenzaamheid. In totaal schreef hij meer dan 25 boeken, waaronder De kolonel krijgt nooit postLiefde in tijden van cholera en Over de liefde en andere duivels. Zijn laatste werk, de novelle Herinnering aan mijn droeve hoeren, verscheen in 2004. Gabriel García Márquez werd 87.

Morgen is het precies 115 jaar geleden, in 1909, dat Jeanne d’Arc zalig wordt verklaard. Wie was die Maagd van Orléans ook alweer? Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 18 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do18april

Net een jaar geleden (2023) hebben Dominion Voting Systems, een fabrikant van stemcomputers, en tv-zender Fox News, een schikking getroffen in een rechtszaak over laster na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De stemcomputers zouden stemmen voor Trump hebben geregistreerd als stemmen voor Biden, beweerde Fox News. Dominion daagde hierop de zender voor de rechter. Zoals bekend, vinden aanhangers van Trump een klankbord bij Fox News.

18 april 1955 is de sterfdag van Albert Einstein. We blijven de wetenschapper herinneren om zijn twee relativiteitstheorieën van 1905 en 1915: de speciale en de algemene van 10 jaar later, die een uitbreiding is van de eerste door de zwaartekracht een bijzondere plaats te geven. Einstein werd 76.

Vandaag 115 jaar geleden, in 1909, wordt Jeanne d’Arc zalig verklaard. De Maagd van Orléans, zoals ze ook wel werd genoemd, speelde als jong meisje een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Op 19-jarige leeftijd stierf ze op de brandstapel. De heldin van Frankrijk werd in 1920 door de paus heiligverklaard, maar wel eerst zalig dus, vandaag in 1909.

In 1906 wordt op 18 april San Francisco verwoest door een zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. 3000 mensen kwamen om het leven. De meeste schade kwam er door de vele branden na de beving, omdat San Francisco al vroeg over aardgasleidingen beschikte. De stad werd snel en op grote schaal weer opgebouwd. San Francisco ligt op de San Andreasbreuk die dikwijls de oorzaak is van regelmatige kleine en grote aardbevingen.

Vandaag in 1898 wordt de Gelijkheidswet in ons land goedgekeurd. Dat gebeurde in de katholieke regering De Smet de Naeyer l. De Gelijkheidswet stelde het Nederlands als officiële landstaal, naast het Frans. Eerder waren de wetten alleen in het Frans. Vanaf vandaag in 1898 moet dat dus in 2 talen.

Morgen tijdreizen we onder meer naar 1882, want 19 april is de sterfdag van de Britse bioloog Charles Darwin. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 19 april hoor je morgen in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Graag tot morgen.

Vr19april

In 1882 sterft de Britse bioloog Charles Darwin. Van hem kwam het begrip ‘natuurlijke selectie’. Hij toonde aan dat de mens behoort tot een diersoort, nl. de zoogdieren. Zijn evolutietheorie botste met de Kerk van die tijd, niettegenstaande hij katholiek was. Sinds Darwin weten we dat de evolutieleer voor een groot deel een samenloop van toevallige omstandigheden is, waarbij de soort overleeft die zich het best kan aanpassen aan de verandering in de natuur.

In 1906 overlijdt de Franse natuurkundige Pierre Curie. Samen met zijn vrouw Marie Curie en professor Becquerel won hij in 1903 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor het onderzoek naar de stralingsverschijnselen.

In 1943 wordt een trein met 1631 Joden op weg naar Auschwitz vanuit de Dossinkazerne in Mechelen tot stilstand gebracht door drie jonge studenten-verzetsstrijders. Daardoor konden 102 Joden uit de deportatietrein ontsnappen. De jongste was 11. 

In 1966 is 19 april de sterfdag van kunstschilder Albert Servaes. Hij was de eerste Belgische expressionist en behoorde tot de Eerste Latemse School. Hij bracht vooral het lijden van Jezus in beeld.

Vandaag in 1995 vindt een zware bomaanslag plaats in de building van de federale overheid in Oklahoma City. 168 mensen kwamen hierbij om het leven. Het was toen de dodelijkste aanslag ooit op Amerikaans grondgebied. We waren dan immers nog zes jaar voor 9/11. Amerika schrok wakker. De terrorist bleek een blanke Amerikaan van 27 te zijn. Timothy McVeigh was een gewezen militair die had gevochten in de Golfoorlog. In 2001 werd hij geëxecuteerd, vijf maanden voor 9/11 plaatsvond, die dan de dodelijkste aanslag op Amerikaans grondgebied werd

In 2019 is wielrenner Patrick Sercu overleden, vandaag dus vijf jaar geleden. Zijn vader en oud-renner, Albert Sercu, leidde zijn zoon op tot pisterenner. Als profrenner was Patrick Sercu twee keer wereldkampioen. Hij verbeterde ook drie wereldrecords telkens op de 1-kilometer-sprint. Vooral de zesdaagsen maakten hem bekend. Patrick Sercu werd 74.

Maandag tijdreizen we onder meer naar de Eerste Wereldoorlog als in 1915 voor het eerst in de geschiedenis gifgas wordt gebruikt. Dat was in Steenstraete bij Ieper. Meer hierover maandag in een nieuwe TM. Mijn naam is DV. Graag tot maandag.

Do20april

Charles de Brouckère sterft vandaag in 1860. Hij was een van de medeoprichters van ons land. Hij was 12 jaar burgemeester van Brussel tot aan zijn dood in 1860. Daar heeft hij nu een plein dat naar hem genoemd is.

In 1920 wordt voor het eerst de Olympische vlag met de bekende vijf ringen gehesen. De vijf ringen verwijzen naar de vijf werelddelen. De vijf kleuren van de ringen verwijzen naar de kleuren die in elke nationale vlag van de 29 deelnemende landen van 1920 terug te vinden zijn. De voorstelling van die eerste Olympische vlag vandaag in 1920 gebeurde in het nieuwe stadion van Beerschot tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het accent van de Spelen lag uiteraard wel in de zomer van 1920. 

Het weer is op 20 april koud. In 1991 was er nog late vorst tot -3°C en in de Ardennen zelfs tot -9. Er was dan ook schade aan de fruitmuzieboomgaarden. In Koksijde lag er 3 cm sneeuw, in 1991 wel te verstaan.

Vandaag in 1992 overlijdt de Britse komiek Benny Hill. In zijn slapstick-tv-sketches was hij altijd op zoek naar het versieren van vrouwelijk schoon. In de realiteit was hij een workaholic, niet getrouwd en had hij weinig vrienden. Benny Hill stierf rijk, maar wel eenzaam in zijn appartement. Hij werd 68.

In 2006 wordt in ons land de wet goedgekeurd waardoor adoptie is toegestaan bij ouders van hetzelfde geslacht.

In 2020 is de Ierse zakenman Ronan O’Rahilly overleden. Hij was de oprichter en manager van zeezender Radio Caroline. Aanvankelijk was hij de manager van onder meer Georgie Fame die we kennen van de evergreens Rosetta en The ballad of Bonnie and Clyde. Maar het lukte hem niet om zijn platen gedraaid te krijgen op de BBC en Radio Luxemburg. Daarop besloot hij dan maar, naar het voorbeeld van Radio Veronica en Radio Mercur, om zelf met een radiostation te beginnen dat hij noemde naar de dochter van president Kennedy. Radio Caroline werd in het paasweekend van 1964 opgericht en zendt nog altijd uit.

Op 21 april 2019 werd een acteur tot president verkozen in Oekraïne. Zijn naam: Volodymyr Zelensky. Je hoort er meer over morgen in een nieuwe TM.

Vr21april

In 2019 wordt een acteur verkozen tot president en dat met maar liefst 73% van de stemmen. Volodymyr Zelensky volgde hiermee Petro Porosjenko op als president van Oekraïne. Zelensky had geen politieke ervaring en ook geen politiek programma. Hij werd in Oekraïne bekend als acteur in de populaire televisieserie ‘Dienaar van het Volk’, waarin hij een brave leraar geschiedenis speelde, die president werd. Tijdens de verkiezingscampagne verscheen Zelenski dan ook voortdurend op tv in de rol van de president. De fictie werd dus voor werkelijkheid gehouden.

Vandaag in 2004 wordt het Vlaams Blok veroordeeld door het Hof van Beroep in Gent. Omdat partijen die veroordeeld zijn voor het aanzetten tot racisme hun overheidsdotatie kunnen verliezen, wijzigde het Vlaams Blok op 14 november 2004 de naam in Vlaams Belang. De winst die bij de Vlaamse en Europese verkiezingen in datzelfde jaar 2004 werd behaald, liet zien dat de veroordeling geen schade had berokkend, integendeel. De partij haalde maar liefst een kwart van alle stemmen en werd daarmee de grootste partij van Vlaanderen.

In 1989 komt de allereerste Game Boy op de markt. Dat was toen revolutionair, want op die manier kon je verschillende spelletjes spelen in één toestel én was het ook zeer mobiel. De Nintendo verscheen bij ons pas een jaar later in 1990. De games stonden op cassettes. Tetris, Blokken dus, en Chessmaster, Schaken, waren toen twee bekende games.

In 1956 opent Koning Boudewijn de eerste autosnelweg in ons land. De aanleg van de E40, toen nog de E5, tussen Brussel en Oostende, duurde 19 jaar. Prijskaartje 2,3 miljard frank ofwel omgerekend ruim 57 miljoen euro.

Volgens de overlevering stichten Remus en Romulus vandaag in 753 voor Christus de stad Rome. Romulus werd de eerste koning van de stad Rome en schonk zijn naam aan de stad die werd gebouwd op de Palatijn, dat was één van de zeven heuvels van Rome.

Maandag duiken we in de geschiedenis naar het jaar 1184 voor Christus. Volgens de legende dringen de Grieken dan de stad Troje binnen met het alombekende Paard van Troje. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 24 april hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma22april

Op 22 april 2010 wordt Vlaanderen wakker met verschrikkelijk nieuws: Roger Vangheluwe neemt ontslag als bisschop wegens sesksueel misbruik met zijn minderjarige neef. Het ontslag werd de volgende dag al door paus Benedictus XVI aanvaard. Enkele dagen eerder, in de nacht van 19 op 20 april, had de familie van het slachtoffer een e-mail gestuurd naar de Belgische bisschoppen. Kardinaal Danneels probeerde nog het slachtoffer te overtuigen om te zwijgen én vergiffenis te vragen aan Vangheluwe. Het imago van Danneels kreeg hierdoor een stevige deuk. In een tv-interview een jaar later, in 2011, gaf Vangheluwe toe ook een tweede minderjarig neefje seksueel te hebben misbruikt. Het duurde nog 14 jaar, tot in het voorjaar van 2024, dat paus Franciscus de ambtstitels van priester en bisschop van Vangheluwe ontnam. Maar dat is eerder symbolisch, want hij blijft wel een gewijde priester en bisschop, maar zonder de meeste rechten en plichten daaraan verbonden.

In het jaar 2000 is Toon Hermans overleden. De Nederlandse cabaretier was ook dichter en kunstschilder. Drie van zijn bekende liedjes waren ‘24 Rozen’, ‘Méditerrané’ en ‘Mien waar is mijn Feestneus?’ En uiteraard heel wat sketches, zoals ‘Gehaktbal’ en ‘Wat ruist er door het struikgewas?’

In 1994 is Richard Nixon overleden, vandaag dus exact 30 jaar geleden. Hij was president van Amerika van 1969 tot 1974. Tijdens zijn beleid zette de eerste mens voet op de maan en groeide het verzet tegen de Vietnamoorlog. Halverwege zijn tweede ambtstermijn, in de zomer van 1974, trad Nixon af, wegens het Watergateschandaal over het afluisteren van de tegenpartij, de democraten, tijdens de verkiezingscampagne. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, vandaag in 1915, gebruiken de Duitse troepen voor het eerst gifgas. Dat was in Steenstraete bij Ieper. Het chloorgas kostte het leven aan vele tienduizenden soldaten. Door het gifgas ontstond er in de frontlinie een open gat van maar liefst 6 km. De Duitse soldaten kropen uit hun loopgraven. Een uur later werd Langemark door de Duitse troepen veroverd. De 6 km lange breuk in de frontlinie werd wel gauw weer gedicht door Canadese soldaten met behulp van Franse en Belgische die de gasaanval hadden kunnen ontvluchten. Deze soldaten konden zo een nog grotere Duitse doorbraak verhinderen. Toch lieten nog meer dan 2000 Canadezen het leven. Ze worden herdacht in het beeld de Canadien in Sint-Juliaan.

23 april in 1616 is de verjaardag én de sterfdag van William Shakespeare. Morgen zelfde tijd meer hierover in een nieuwe TM

Di23april

Vandaag in 2022 is zanger Arno Hintjens overleden na een strijd van 2,5 jaar tegen pancreaskanker. Hij was van Oostende, maar woonde in Brussel waar hij in 2017 ereburger werd. Arno Hintjens begon met vriend Paul Decoutere in Tjens-Couter. Het duo haalde de hitparade met de nummers Honey Bee en Saturday Night Queen. Daarna werd Tjens-Couter uitgebreid tot Tjens-Couter Matic, kortweg TC Matic, maar dan wel zonder Paul Decoutere. Oh la la la werd een wereldhit, maar ook Putain Putain, J’adore le noir pour sortir le soir, Que Pasa en Willie Willie werden door iedereen bij elk optreden luidop meegezongen. Daarna ging Arno solo met evergreens zoals Les yeux de ma mère, Les filles du bord de mer, Je veux nager, Vive la liberté en Chic et pas cher om er maar enkele te noemen. In het voorjaar van 2020 ontving hij op de MIA’s een Lifetime Achievement Award.

In 1998 ontsnapt Marc Dutroux uit het gerechtsgebouw van Neufchateau. Vier uur later werd hij door een boswachter in Herbeumont gevonden. De ontsnapping kostte de kop van twee West-Vlaamse ministers, nl. Minister van Justitie Stefaan De Clercq en van Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte. Ook rijkswachtcommandant luitenant-generaal Willy Deridder kon vertrekken. 

Op 23 april 1935 rijdt de eerste elektrische trein in ons land tussen Antwerpen Centraal en Brussel Noord met een tussenstop in Mechelen. Dat was enkele dagen voor de opening van de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel én 100 jaar na de eerste trein in ons land tussen Brussel en Mechelen op 5 mei 1835. 

Vandaag in 1616 overlijdt William Shakespeare. Hij stierf op zijn verjaardag. Hij werd 52. Zijn vijf meest bekende werken zijn: Hamlet, Macbeth, Othelo, Romeo en Julia, en King Lear. Het cliché in zijn verhalen wil dat iedereen, of toch bijna iedereen, op het einde dood is.

Voila, dit was de Teletijdmachine in de geschiedenis van 23 april. Morgen is het 170 jaar geleden, in 1854, dat in Wenen het huwelijk plaatsvond tussen Frans-Jozef van Oostenrijk en hertogin Elisabeth van Beieren, beter bekend als Sissi. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 24 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Wo24april

Vandaag in 2020 kan je vanuit België voor het eerst de satellietentrein van SpaceX zien. Vlak na een lancering bevinden die satellieten zich vlakbij elkaar en vormen ze zo een streep van lichtjes aan de hemel. Er worden meerdere satellietentreinen gelanceerd, waarbij telkens zestig satellieten in een lage baan om de aarde worden gebracht om overal op aarde snel internet te krijgen. In totaal zijn er 42 000 satellieten gepland.

Vijf jaar geleden, vandaag in 2019, stelt het Vlaams Parlement de werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs gelijk aan die van de leerlingen in het lager onderwijs. Werkingsmiddelen zijn gelden die scholen krijgen om hun basisonderwijs gratis te kunnen organiseren. Basisscholen kregen voor hun aantal leerlingen in het lager meer geld dan voor hun aantal kleuters. Maar dat is dus sinds 24 april 2019 bij decreet gelijkgesteld.

In 2017 is de 17-jarige Nina Derwael Europees kampioene gymnastiek op de brug met ongelijke leggers. Het is de eerste keer dat België een gouden medaille behaalt. Op het WK, later dat jaar 2017, won ze brons in de finale op de brug met ongelijke leggers. Ze veroverde goud tijdens de wereldkampioenschappen turnen in 2018 en 2019 en de Olympische Zomerspelen in 2020 op de brug met ongelijke leggers.

In 1854 vindt in Wenen het huwelijk plaats tussen Frans-Jozef van Oostenrijk en hertogin Elisabeth van Beieren, vandaag 170 jaar geleden. Hij was 23, zij 16. Haar kennen we het best als Sissi. Door dit huwelijk werd zij keizerin van Oostenrijk en later ook koningin van Hongarije. Ze had een passie voor mode en schoonheid. Vanaf haar 38ste mochten er geen foto’s meer van haar genomen worden. Zo kon haar schoonheid eeuwig blijven duren. 

Volgens de geschiedenis dringen de Grieken de stad Troje binnen met het alombekende Paard van Troje. Dat was vandaag in het jaar 1184 voor Christus. Het grote mooie paard, waarin Griekse soldaten zich schuilhielden, werd binnen de stadsmuren van Troje getrokken door de nietsvermoedende Trojanen. Na 10 jaar Trojaanse Oorlog konden de Grieken zo op een gemakkelijke manier de stad innemen. Het was koning Odyssee die de sluwe list bedacht. Achilles was één van de bekende krijgers.

Morgen is het precies 280 jaar geleden, in 1744, dat de Zweedse astronoom Anders Celcius is overleden. Je weet wel, die van de gelijknamige temperatuurschaal. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 25 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Do25april

Vorig jaar (2023) is de Nederlandse cabaretier Paul van Vliet overleden. We kennen hem van de liedjes Meisjes van 13 en jaren later van Meisjes van 30, maar ook van Veilig achterop bij vader op de fiets en van Vlaanderen dat vooral bij ons hoog scoorde en Paul van Vliet meteen in Vlaanderen bekend en geliefd maakte. Hij was ook de eerste Nederlandse ambassadeur van UNICEF dat elk jaar de Paul van Vliet Award uitreikt aan een organisatie die zich inzet voor kinderen in Nederland. De prijs bestaat uit een bedrag van 10 000 euro, beschikbaar gesteld door de Efteling. Paul van Vliet werd 87.

Vijf jaar geleden, in 2019, keurt de Kamer het wetsvoorstel goed om de verkoop van tabak onder de 18 te verbieden. De leeftijdsgrens lang toen nog op 16. Er werd ook nog een tweede wet goedgekeurd waarbij het verboden is om te roken in de auto als er kinderen jonger dan 16 meerijden.

Een halve eeuw geleden, vandaag in 1974, maakt een militaire staatsgreep een einde aan ruim 50 jaar dictatuur in Portugal en ruim 40 jaar militair geweld om de Portugese koloniale belangen in Afrika en Azië te verdedigen, zoals in Angola en Mozambique. Tijdens de zogenaamde Anjerrevolutie vielen er vier doden in Lissabon, toen de zogenaamde politieke politie op een groep demonstranten schoot. Mensen op straat gaven rode anjers aan de soldaten. Die vonden dat het geweld ook mocht stoppen en staken de anjers in de loop van hun geweer.

Op 25 april 1966 rijdt een dronken chauffeur tien jongens dood in Walfergem bij Asse. 14 kinderen uit een klas van 15 van de plaatselijke gemeenteschool volgden verkeersles langs de drukke steenweg. De kinderen liepen hand in hand op het trottoir toen een dronken chauffeur met zijn bestelwagen aan 100 km/u op de groep inreed. De chauffeur had 2,2 promillie alcohol in het bloed. 1,5 promille was toen de limiet, dat zijn ongeveer tien glazen bier. Hij was na een dubbele shift achter het stuur in slaap gevallen. Het dodelijke ongeval had als rechtstreeks gevolgd dat de alcoholtest een jaar later, in 1967, werd ingevoerd waarbij chauffeurs in het zakje moesten blazen.

De Zweedse astronoom Anders Celcius overlijdt vandaag 280 jaar geleden, in 1744, aan tuberculose. Hij werd bekend van de gelijknamige temperatuurschaal. Die werd pas twee jaar voor zijn dood, in 1742, ingevoerd.

Op 26 april 1986 vindt de kernramp van Tsjernobyl in Oekraïne plaats. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 26 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr26april

Dag op dag een jaar geleden (2023) wordt Belgische snookergeschiedenis geschreven. Luca Brecel speelt zich naar de halve finale van het WK in Sheffield door te winnen van snookerlegende Ronnie O’Sullivan. Het is voor het eerst dat een speler van het Europese vasteland daarin slaagt. Enkele dagen later werd Luca Brecel ook wereldkampioen. Hij is daarmee niet alleen de eerste Belg die daarin slaagt, maar ook de eerste snookerspeler van het Europese vasteland ooit. 

Frank Vandenbroucke wint op 26 april 1999 zijn eerste en ook laatste grote klassieker, nl. Luik-Bastenaken-Luik, vandaag dus 25 jaar geleden. Hij schreef hiermee wielergeschiedenis, want hij had het in de media breed aangekondigd dat hij zou winnen. Italiaan Bartoli kon immers voor de derde keer op rij de klassieker winnen. Toen Bartoli aanviel op La Redoute, kon VDB niet onderdoen. Wat volgde was een haantjesgevecht tussen twee kampioenen, louter om de eer, want La Redoute lag nog ver van de finish. Bartoli is de vernedering nooit meer te boven gekomen. Maar ook voor de 24-jarige VDB had het gevolgen. Het ging vanaf dan heel snel bergaf. Tien jaar later, in 2009, overleed hij.

In 1986 vindt de kernramp van Tsjernobyl in Kiev plaats, in Oekraïne is dat. Officieel kwamen slechts 31 mensen om het leven. In de jaren daarop stierven wel nog meer dan 25 000 militairen en burgers. Wit-Rusland was het meest besmette land. En daarna Oostenrijk, omdat de radioactieve wolken tegen de Alpen botsten en daar uitregenden. Ook grote delen van Scandinavië raakten besmet. In ons land was er ook alarm. In de nacht van 1 op 2 mei kwam de radioactieve wolk dan toch nog onverwachts naar ons land. Gelukkig regende het niet, want weerman Armand Pien werd door de regering Martens VI verplicht de ernst van de ramp voor ons land te relativeren en zelfs te minimaliseren.

In 1937 wordt het Spaanse stadje Guernica platgebombardeerd door Duitse vliegtuigen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Guernica ligt in de regio Baskenland in het noorden van Spanje. Het is ook de naam van het schilderij dat Picasso in datzelfde jaar 1937 schilderde. 

Op 26 april 1913 opent de wereldtentoonstelling in Gent. Speciaal hiervoor werd het St-Pietersstation gebouwd. De trein was voor de gewone burger het enige vervoermiddel om in Gent te geraken. De auto was alleen voor de rijken.

Op 29 april 1980 overlijdt filmregisseur Alfred Hitchcock, de meester van de thriller. Dit en andere berichten uit de geschiedenis van 29 april, hoor je maandag in een nieuwe TM.

Do27apr

In 2021 is Paul Decoutere overleden, beter bekend als Paul Couter. Hij vormde samen met Arno, Tjens-Couter. Twee bekende nummers zijn: Saturday Night Queen en Honey Bee. De groep veranderde in Tjens-Couter Matic, kortweg T.C. Matic, maar het nieuwe geluid was niet het ding van Paul Couter. Hij werd vervangen door Jean-Marie Aerts. Paul Couter werd 72.

Op 27 april 1991 wordt in heel ons land de milieubox verspreid om het klein gevaarlijk afval veiliger te verwerken. Het doel was dat elke Vlaming zijn lege spuitbussen en batterijen en zo, in deze groene box zouden bewaren om die dan geregeld naar het containerpark te brengen. Maar het plastic ding werd een flop, want het was vooral moeilijk open te krijgen. Eén miljard frank, omgerekend 25 miljoen euro, voor twee miljoen milieuboxen. Bovendien kwam achteraf ook nog aan het licht dat de aanbesteding voor de productie van de milieuboxen niet volgens het boekje was verlopen én dat er een mogelijk verband was met de financiering van de CD&V, toen nog CVP. Er kwam een proces, maar iedereen ging vrijuit.

Herinner jij je nog de langste trein in ons land? Die reed in 1991 van Gent-Sint-Pieters naar Oostende. De 70 wagons hadden een totale lengte van 1 km en 733 m. De rit duurde 1 uur en 11 min. Het initiatief paste in het kader van Kom op tegen Kanker. Met deze prestatie werd de NMBS wereldrecordhouder van de langste reizigerstrein ter wereld. In oktober vorig jaar (2022) werd het Belgische record na ruim 30 jaar verbeterd door Zwitserland. Hun trein telde 100 wagons en was net geen 2 km lang lang, wat 200 m meer was dan de Belgische trein.

Precies een halve eeuw geleden, vandaag in 1973, opent in Nederland het eerste naaktstrand. Dat was in Callantsoog in de provincie Noord-Holland en dus ver genoeg van het dan nog hoog-Katholieke Vlaanderen. Bij ons duurde het nog een generatie lang tot in de zomer van 2001 voor er een naaktstrand kwam in Bredene.

Twee uitvindingen krijgen vandaag een patent, nl. de paperclip in 1899 en het elektrisch hoorapparaat, 19 jaar eerder, in 1880.

Morgen is er een nieuwe TM. Dan hebben we het onder meer over de meest gelukkige en de meest ongelukkige astronaut, nl. ruimtetoerist Dennis Tito en de ‘vergeten’ astronaut Michael Collins die als derde man van Apollo 11 samen met Neil Armstrong en Buzz Aldrin naar de maan vloog, maar niet op de maan wandelde. Hoe dat kwam, hoor je morgen in een nieuwe TM.

Vr28apr

In 2021 is de Amerikaanse astronaut Michael Collins overleden. Hij wordt de ‘vergeten’ astronaut genoemd. Collins was, in 1969, lid van de bemanning van de historische Apollo 11 die de eerste mens op de maan zette. Hij was de piloot van de commandomodule en bleef hierin achter, terwijl zijn collega’s Neil Armstrong en Buzz Aldrin, op de maan wandelden. 

Op 28 april 2001 is Dennis Tito waarschijnlijk de gelukkigste man op aarde. Hij was immers de eerste ruimtetoerist die met de Sojoez meevloog naar het ISS. Hij betaalde hiervoor 20 miljoen dollar om acht dagen te kunnen genieten van een vakantie aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Intussen zijn al acht ruimtetoeristen op reis gegaan naar het ISS. De laatste was in 2021. De Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari was de eerste vrouwelijke ruimtetoerist, in 2006 was dat.

In 1977 komt een einde aan het proces tegen de Rote Armee Fraktion. De Duitse links-extremistische terreurgroep werd ook wel de Baader-Meinhof-Group genoemd. De groep was verantwoordelijk voor 34 moorden in 6 jaar tijd. Drie leiders, waaronder Andreas Baader en Ulrike Meinhof, werden tot levenslang veroordeeld. In hetzelfde jaar van hun veroordeling, in 1977, pleegden ze alle drie zelfmoord in hun cel, maar het zou ook executie kunnen zijn geweest.

De Franse president Charles de Gaulle treedt af vandaag in 1969. Dat was 3 jaar voor het einde van zijn ambtsperiode. Zijn aftreding deed hij na een nipte nederlaag in een referendum over een grondwetsherziening. Anderhalf jaar na zijn aftreding overleed hij eind 1970. Charles de Gaulle vocht als officier in de Slag bij Verdun. Dat was één van de drie grote veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog was hij de leider van de Franse regering in ballingschap. Daarna was hij 10 jaar president. 

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1945, worden de Italiaanse dictator Mussolini en zijn minnares, vermoord door het Italiaans verzet. Mussolini dweepte met het Romeinse rijk als een hoogontwikkelde beschaving om de grootsheid van Italië te onderstrepen en hemzelf daarmee als een soort keizer te afficheren. Hij stelde het Romeinse rijk veel beter voor dan wat het ooit was.

Maandag hebben we een afspraak in 1984 als aan het station Brussel Centraal twee brandweermannen omkomen bij een bomauto van de CCC. Het zijn ook de enige twee doden in de 14 aanslagen van deze Belgisch linkse terreurorganisatie. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 mei hoor je maandag in een nieuwe TM.

Ma29apr

In 2011 trouwt de Britse prins William met Catherine ‘Kate’ Middleton. Wiiliam is de oudste zoon van King Charles en Diana. William en Catherine hebben drie kinderen. Op 22 maart van dit jaar (2024) raakte bekend dat de toekomstige koningin Kate kanker heeft, net zoals King Charles.

In 1992 breken hevige rassenrellen uit in Los Angeles. De aanleiding was de uitspraak van een blanke rechter. Die had vier politiemannen vrijgesproken van mishandeling van Rodney King, een Afro-Amerikaanse taxichauffeur die door de politie werd haltgehouden wegens overdreven snelheid. Hij werd ter plekke hardhandig geslagen en geschopt. Alles werd gefilmd door een omstander die net een nieuwe camera had gekocht. Hij nam contact op met het lokale televisiestation die de beelden uitzond. Het vonnis lokte grote rassenrellen uit in Los Angeles vandaag dus in 1992, waarbij de zwarten weerwraak namen op de blanken. Zo werd onder meer een blanke man uit zijn vrachtwagen gesleurd en ter plekke gelyncht. Een politiehelikopter filmde alles, maar trad niet op uit eigen veiligheid. Meer dan 50 mensen kwamen om het leven. Later vond de federale rechter dan toch nog dat twee van de betrokken blanke agenten wel schuldig waren en legde hen een gevangenisstraf op. Rage against the Machine schreef er een nummer over ‘Killing in the name’

Een grote mijnheer die sterft op 29 april is filmregisseur Alfred Hitchcock in 1980 is dat. Zijn bekendste genre was dat van de thriller, zoals Dial M for Murder, To catch a Thief, Rear Window, The Birds en uiteraard zijn twee grootste filmklassiekers Psycho en Vertigo. In zijn films kwam hij ook altijd heel even in beeld als figurant. Meestal was dat in het begin van de film.

‘Waarover je niet kan spreken, moet je zwijgen.’ Het is een van de uitspraken van filosoof Ludwig Wittgenstein die overlijdt vandaag in 1951. Hij was een van de belangrijkste communicatie- en taalfilosofen van de twintigste eeuw. Logica en taal waren de dragers in zijn filosofie. Waar Wittgenstein in het begin overtuigd was dat taal een volmaakte logische vorm had, trok hij later die logica in twijfel. Zo bleek hij uiteindelijk een van de grootste tegenstanders te zijn van zijn eigen filosofie. 

Morgen is het 50 jaar geleden, in 1974, dat de langs zittende gevangene in ons land werd veroordeeld. Staf Van Eyken, beter bekend als de de Vampier van Muizen, beet zijn slachtoffers in de borsten en wurgde ze. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 30 april hoor je morgen in een nieuwe TM.

Di30april

Vijf jaar geleden, vandaag in 2019, is de Britse acteur Peter Mayhew overleden. Hij was vooral bekend van zijn rol als Chewbacca in de originele Star Wars. Volgens Mayhew was het enige wat hij hoefde te doen om de rol te krijgen, laten zien dat hij de grootste acteur was, nl. 2m en 21cm.

In 2009 wordt Koninginnedag in Nederland geteisterd door een aanslag, vandaag 15 jaar geleden. Acht mensen kwamen om het leven als een auto inreed op het publiek in Apeldoorn. De bestuurder van de auto had als doel in te rijden op de open bus met de koninklijke familie, maar die bleef ongedeerd. Alles was live op tv te volgen.

35 jaar geleden, vandaag in 1989, overlijdt de Italiaanse filmregisseur Sergio Leone, bekend van The Good, the Bad and the UglyOnce Upon a Time in the West en Once Upon a Time in America. Films die bekend werden mede dankzij de muziek van Ennio Morricone.

30 april 1975 staat in de geschiedenisboeken, want dan komt na 20 jaar, een definitief einde aan de Vietnamoorlog. De Verenigde Staten, Noord- en Zuid-Vietnam sloten twee jaar eerder al, in 1973, een vredesverdrag, maar in werkelijkheid bleven Noord- en Zuid-Vietnam met elkaar in oorlog. Twee jaar later, vandaag dus in 1975, palmde Noord-Vietnam het hele land in. Voor heel wat Amerikaanse soldaten was de Vietnamoorlog een trauma. Het front was de jungle, waar de Amerikanen niet vertrouwd mee waren. Zeg niet dat Amerika de oorlog heeft verloren, maar ze hebben die zeker ook niet gewonnen. De aanleiding voor het conflict tussen Vietnam en de VS kwam er uit de panische angst in het Westen voor het communisme, de Sovjet-Unie en China.

Op 30 april 1974 veroordeelt het hof van assisen Staf Van Eyken tot de doodstraf, omgezet in levenslang. Begin jaren zeventig verkrachtte hij in de streek van Muizen bij Mechelen zijn slachtoffers, beet ze in de borsten en wurgde ze. Hij kreeg dan ook de bijnaam ‘De Vampier van Muizen’. Hij is intussen de langs zittende gedetineerde in ons land, nl. een halve eeuw. Hij heeft spijt van zijn gruweldaden en noemt die nu walgelijk. Toch hoopt hij nooit meer te moeten vrijkomen en te mogen sterven in de cel. De tweede langst zittende gedetineerde in ons land is Freddy Horion. Hij hoopt wel nog vrij te komen.

Morgen is het net een jaar geleden (2023) dat Belg Luca Brecel snookergeschiedenis schrijft door wereldkampioen te worden. Dit en nog veel meer uit de geschiedenis van 1 mei hoor je morgen in een nieuwe TM op RT.